Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ateii?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
Cla
QUOTE(Marduk @ 11 Feb 2010, 05:50 PM) *
ateii nu cred in nimic,

Pai zice si cuvântul a-teu.
Cla
QUOTE(abis @ 11 Feb 2010, 12:14 PM) *
"nobilele idealuri ale comunismului" asa cum le-a teoretizat Marx. wink.gif

Terorizat.
abis
QUOTE(Marduk @ 11 Feb 2010, 06:50 PM) *
"Difera doar obiectul credintei, insa si comunstii, si crestinii au credinta: o credinta irationala, fara sa fie bazata pe argumente valide"
Deci comunistii au credinta irationala, la fel si crestinii, ateii nu cred in nimic, deci nu au credinta de nici un fel, rationala sau irationala, bazata sau nu pe argumente valide!?

Eu am spus ca ateii nu au credinte religioase. In rest, pot crede in orice altceva. Pot fi (sau nu!) adepti ai unei ideologii politice, pot crede (sau nu) in existenta extraterestrilor, pot crede (sau nu) multe alte chestii.
QUOTE
sunt indivizi atei care sunt, liberali, comunisti, conservatori si cei care nu se raliaza nici unei doctrine deci in lipsa unei doctrine ateiste sunt extremisti.

Iti dau cuvantul de onoare ca nu inteleg nimic din ce ai spus aici.

In primul rand, nu exista "doctrina ateista" - adica nu exista nicio ideologie care sa fie impartasita de toti ateii. In al doilea rand, nu inteleg de ce afirmi ca ateii care nu sunt interesati de politica ar fi extremisti. Pur si simplu nu pricep ce vrei sa spui...
QUOTE
Deci comunistii nepracticanti cei care nu se implica in viata de partid, pot fi comunisti credinciosi sau comunisti atei?

Si membrii de partid, si simpatizantii comunistilor pot fi foarte bine atat credinciosi, cat si atei. Nu are nicio legatura "practica" cu religia.
QUOTE
Daca nu sunteti putini cum se face ca nu va manifestati puterea de convingere?

Pai de ce ne-am manifesta puterea de convingere? Una dintre caractersticile oricarei religii este ca incearca sa faca adepti cat mai multi. Cei care ii convertesc pe altii sunt bine vazuti si li se promite o rasplata (dupa moarte). Eu, ca ateu, ce motive am sa incerc sa te conving pe tine sa fii ateu ca mine? Niciunul. Atat timp cat te simti bine in pielea ta de credincios, atat timp cat in ciuda religiei tale nu faci niciun rau nimanui, eu ce motiv as avea sa te conving sa renunti la religie? Ateilor (celor mai multi dintre ei) le lipseste motivatia pentru a incerca sa "propovaduiasca" ateismul. Eu, pe topicul asta, nu incerc sa conving pe nimeni sa renunte la propria credinta, ci doar explic ce suntem noi, ateii, pentru a lamuri unele confuzii. Dar nu sunt interesat sa conving pe nimeni sa renunte la credinta sa. De asta nu ne manifestam puterea de convingere: pentru ca nu avem de ce sa ne-o manifestam.
abureala
QUOTE(Blakut @ 7 Feb 2010, 03:55 PM) *
Nu e Dumnezeu peste tot?!?

Pentru tine nu exista nicaieri, asa ca daca te intrebi este oare peste tot, deja suna ca in povestile lui Creanga.
abureala
QUOTE(abis @ 11 Feb 2010, 03:14 PM) *
Ateismul este un aspect minor al comunismului.


Din ceea ce vad tu, personal, intelegi ceea ce vrei din istorie, politica, filosofie. Sincer, acum nici nu mai mir de interpretarile tale teologice. Sunt la acelasi nivel.
abureala
QUOTE(maryshca @ 7 Feb 2010, 02:38 PM) *
Sunt curioasa: de unde stii cum e iadul ca sa spui ce e?
Pe de alta parte: daca Dumnezeu este omniprezent, poate sa existe iad?

Parca acum cateva posturi ii reprosai lui Blackut ca stie ce si cum e cu iadul si ca nu are argumente. Iar aici faci exact aceeasi greseala ca si el(ca o sa ajunga in iad, ca a ales iadul, etc). Destul de multa inconsistenta in modul tau de abordare. Regulile de argumentare sunt doar pentru altii?
Crestinul se presupune ca trebuie sa urmeze exemplul lui Hristos. Asa ar vorbi El cu Blackut?! L-ar "lua de sus", l-ar dispretui?! I very doubt that.


Esti pocaita?
Marduk
QUOTE(abis @ 12 Feb 2010, 11:02 AM) *
QUOTE
In rest, pot crede in orice altceva.

No comment.
QUOTE
In primul rand, nu exista "doctrina ateista" - adica nu exista nicio ideologie care sa fie impartasita de toti ateii.

Eu cred ca exista, si este foarte simpla, CEI CE NU CRED IN ZEI SUNT ATEI, toti atei impartasesc aceasta "doctrina".
QUOTE
In al doilea rand, nu inteleg de ce afirmi ca ateii care nu sunt interesati de politica ar fi extremisti. Pur si simplu nu pricep ce vrei sa spui...

Pai este cat se poate de simplu, ca individ, cetatean al unei societati, daca nu te incadrezi in nici una din doctrinele religioase, politice, militare, etc. inseamna ca esti fata de toti ceilalti extremist. thumb_yello.gif
QUOTE
Si membrii de partid, si simpatizantii comunistilor pot fi foarte bine atat credinciosi, cat si atei. Nu are nicio legatura "practica" cu religia.

Trebuie sa accepti ca un COMUNIST este ateu si nu ma refer aici la acei indivizi care au avut carnet de partid asa, ca sa le mearga mai bine ci la cei care sunt realmente COMUNISTI. Ca mai sunt si alti atei care imbratisaza alte doctrine politice, da sunt dar ateismul este ceva specific doctrinei comuniste.
QUOTE
Eu, ca ateu, ce motive am sa incerc sa te conving pe tine sa fii ateu ca mine? Niciunul.

Ai destule motive sa o faci, aceleasi motive care le-au avut si Galileo, Copernic, Newton, Einstein, etc.
QUOTE
Eu, pe topicul asta, nu incerc sa conving pe nimeni sa renunte la propria credinta, ci doar explic ce suntem noi, ateii, pentru a lamuri unele confuzii.

Cea ce reprezinta pentru voi "confuzii" reprezinta pentru credinciosi "adevarul". Voi ateii aveti CREDINTA voastra, religiosii au CREDINTA lor, atata vreme cat si unii si altii incercati sa dovediti ca dreptatea va apartine, nu faceti altceva decat sa convingeti si pe altii ca "adevarul" este de partea voastra, atei sau religiosi.

abis
QUOTE(Marduk @ 12 Feb 2010, 03:13 PM) *
Eu cred ca exista (doctrina ateista), si este foarte simpla, CEI CE NU CRED IN ZEI SUNT ATEI, toti atei impartasesc aceasta "doctrina".

Asta nu-i doctrina, asta-i definitia ateismului: cei care nu au credinta religioasa sunt numiti atei.

Din definitiile de pe DExonline:

DOCTRÍNĂ, doctrine, s.f. Totalitatea principiilor unui sistem politic, științific, religios etc
DOCTRÍNĂ ~e f. Totalitate de principii, de idei fundamentale ale unui sistem filozofic, politic, științific etc
DOCTRÍNĂ s.f. 1. Sistem filozofic, politic, religios etc. 2. Totalitatea principiilor, a tezelor fundamentale ale unui anumit domeniu.
DOCTRÍNĂ s. f. sistem închegat de concepții, principii și teze fundamentale prin care se exprimă o anumită orientare în domeniul filozofic, religios, politic, artistic etc


Absenta credintei in zei nu se incadreaza la definitiile unei doctrine. Nu este nici sistem politic, nici sistem stiintific, nici sistem religios. Nu are teze si idei fundamentale; nu este sistem inchegat de conceptii.

Hai sa facem o analogie, poate pricepi. Daca i-ar trece cuiva prin cap sa-i numeasca pe cei care nu cred ca exista Yeti, omul zapezilor, a-yetisi, ai spune ca a-yetismul este o "doctrina"? Ma indoiesc... Oamenii astia pot avea orice orientare politica... Daca intamplator marea majoritate a social-democratilor nu ar crede in existenta lui Yeti, ai spune ca a-yetismul este de vina pentru ca Nastase a luat mita cat a fost premier? Ma indoiesc...

Tot asa este si cu legatura dintre ateism si comunism.
QUOTE
ca individ, cetatean al unei societati, daca nu te incadrezi in nici una din doctrinele religioase, politice, militare, etc. inseamna ca esti fata de toti ceilalti extremist


EXTREMÍSM s.n. Atitudine, doctrină a unor curente politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor

Ti se pare ca se incadreaza absenta credintei in zei in definitia extremismului? Ori absenta implicarii in viata politica? Daca ar fi asa, majoritatea cetatenilor ar fi extremisti...
Ti se pare ca ateii cu care stai de vorba sunt gata de razmerita in numele ateismului lor?

QUOTE
Trebuie sa accepti ca un COMUNIST este ateu

Trebuie sa accepti tu ca unii comunisti sunt atei, iar altii credinciosi.
Uite cateva nume de comunisti crestini: Étienne Cabet, Thomas J. Haggerty, Ernst Bloch ori, daca vrei de la noi, Patriarhul "rosu" Justinian Marina.

QUOTE
Ai destule motive sa o faci, aceleasi motive care le-au avut si Galileo, Copernic, Newton, Einstein, etc

Nu toti cei din lista ta sunt atei. smile.gif
Si niciunul dintre ei nu a incercat, dupa stiinta mea, sa-i convinga pe religiosi sa renunte la credinta lor.

QUOTE
Cea ce reprezinta pentru voi "confuzii" reprezinta pentru credinciosi "adevarul". Voi ateii aveti CREDINTA voastra

Tocmai asta incerc sa-ti arat: ceea ce ai afirmat in fraza marcata cu rosu este o confuzie, o greseala: ateii nu au o credinta.

QUOTE
atata vreme cat si unii si altii incercati sa dovediti ca dreptatea va apartine

Iarasi faci o confuzie: un credicios incearca sa te convinga sa crezi ca el, ca exista Dumnezeu, Satan, Allah, Buddha, Krishna etc. Eu nu incerc sa te conving ca nu exista niciunul dintre astia. Eu incerc doar sa te conving sa nu mai spui despre mine ca as avea vreo credinta in ceea ce ii priveste. Diferenta dintre mine si un credincios este ca eu nu fac prozelitism.
Marduk
QUOTE(abis @ 12 Feb 2010, 03:56 PM) *
QUOTE
Asta nu-i doctrina, asta-i definitia ateismului: cei care nu au credinta religioasa sunt numiti atei.

Se pare ca chilimelele nu au fost de ajuns. mwah1.gif
QUOTE
Tot asa este si cu legatura dintre ateism si comunism.

Pentru mine orice s-ar zice comunist (adevarat) = ATEIST, asta nu inseamna ca ateistii nu pot avea si alte orientari politice.
QUOTE
Ti se pare ca se incadreaza absenta credintei in zei in definitia extremismului?

EXTREMÍST, -Ă, extremiști, -ste, adj., s.m. și f. 1. Adj. Care ține de extremism, care depășește limitele normale, moderate; privitor la teoriile, ideile, opiniile, metodele, măsurile etc. împinse la extrem. 2. S.m. și f. Adept al extremismului. – Din fr. extrémiste.
La asta ma refeream.
QUOTE
Tocmai asta incerc sa-ti arat: ceea ce ai afirmat in fraza marcata cu rosu este o confuzie, o greseala: ateii nu au o credinta.

Cred ca trebuie sa folosesc mai des chilimelele. Cand spun despre atei ca au credinta lor nu inseamna ca sunt credinciosi ci doar ca ei au credinta ca zeii nu exista, cred acest lucru.
QUOTE
Eu incerc doar sa te conving sa nu mai spui despre mine ca as avea vreo credinta in ceea ce ii priveste.

Pai asta crezi tu si ateii in general ca zeii nu exista, asta este "credinta" ta.

abis
QUOTE(Marduk @ 12 Feb 2010, 04:34 PM) *
Se pare ca chilimelele nu au fost de ajuns.

Pai daca o tii intr-una ca ateii au doctrina pe cand eu ma zbat sa-ti arat contrariul de atata vreme... Deci esti de acord ca nu exista o "doctrina ateista".
QUOTE
Pentru mine orice s-ar zice comunist (adevarat) = ATEIST

Ei vezi, exact acest "orice s-ar zice" este problema - indiferent de argumente, nu esti dispus sa-ti schimbi parerea. wink.gif
Ramane sa si justifici aceasta incapatanare de a pastra o pozitie indiferent de argumentele aduse...
QUOTE
La asta ma refeream.

Pai, cum definesti "normalul"?
De ce o persoana care nu face politica excede limite normalului? De ce o acuzi ca n-ar fi moderata?
QUOTE
ei au credinta ca zeii nu exista, cred acest lucru

Am spus-o de nenumarate ori si imi pare rau ca trebuie sa o repet iarasi: ateii nu au credinta ca zeii nu exista. Ateii nu cred ca zeii nu exista.

Absenta credintei in X nu implica prezenta credintei in non-X.

Exemplu: tu spui, sa zicem, ca este posibil sa se construiasca un patrat care sa aiba aceeasi arie cu cea a unui cerc de raza data, folosind doar rigla si compasul (celebra problema a cudraturii cercului). Eu spun ca nu cred sa fie posibil. Asta nu inseamna neaparat ca nutresc convingerea ori credinta ca acest lucru este imposibil, ci doar ca nu te cred pe cuvant si ca astept sa-mi arati cum si daca se poate face acest lucru.

In privinta unui subiect este posibil sa nu te pronunti nici cu da, nici cu nu. Doar analizezi argumentele pentru da, argumentele pentru nu si hotarasti daca vreunul ti se pare convingator.

Nu am intalnit pana acum vreun argument in favoarea existentei vreunui zeu (inclusiv zeul crestin) care sa nu contina erori. Din acest motiv printre convingerile mele nu se numara vreuna privitoare la existenta vreunui zeu. De asemenea, nu am intalnit nici argumente in favoarea inexistentei zeilor care sa nu fie eronate. Prin urmare, nu am nici credinta ca exista zei, nici credinta ca nu exista. Sunt ateu pentru ca imi lipseste credinta in zei (pentru cei care nu au credinta ca nu exista zei inca nu s-a inventat un cuvant).

E clar? Sau te-am ametit si mai tare?
Blakut
QUOTE
Pentru mine orice s-ar zice comunist (adevarat) = ATEIST


Poate, dar Ateu nu este egal comunist.
Marduk
QUOTE(abis @ 12 Feb 2010, 05:02 PM) *
QUOTE
Deci esti de acord ca nu exista o "doctrina ateista".

Nu.
QUOTE
Ateii nu cred ca zeii nu exista.

Asta este ceea ce cred atei, asa cum credinciosii nu cred ca nu exista zei.

QUOTE
Sunt ateu pentru ca imi lipseste credinta in zei (pentru cei care nu au credinta ca nu exista zei inca nu s-a inventat un cuvant).

Deci nu crezi in zei, simplu. Esti ateu pentru ca nu crezi ca exista zei, asta este "credinta" ta.
E clar?
Pentru mine este foarte clar, tu esti ateu adica o persoana care nu crede in existenta zeitatilor, crezi ca nu exista, dar tu crezi, altfel nu ti-ai putea explica atitudine ta, de fapt cred ca nici nu ti-ai da seama de faptul ca zeii nu exista daca nu ai crede asta. wink.gif



QUOTE(Blakut @ 12 Feb 2010, 05:03 PM) *
Poate, dar Ateu nu este egal comunist.

Corect.
abis
QUOTE(Marduk @ 12 Feb 2010, 05:41 PM) *
Nu.

Si care sunt principiile, tezele, ideile fundamentale ale doctrinei ateiste, daca spui ca exista asa ceva? In ce consta acel "sistem închegat de concepții, principii și teze fundamentale"?
QUOTE
Esti ateu pentru ca nu crezi ca exista zei, asta este "credinta" ta

Uite cum te contrazici in aceeasi fraza:
- sunt ateu = nu cred ca exista zei
- credinta mea este ca... ?! unsure.gif
Nu am spus nicaieri "cred ca...". Nu stiu la ce anume te referi cand vorbesti despre credinta mea.

Retine te rog ca nu cred X nu este egal cu cred contrariul lui X
QUOTE
Pentru mine este foarte clar, tu esti ateu adica o persoana care nu crede in existenta zeitatilor, crezi ca nu exista

Vad ca nu iti este clar deloc. Sunt o persoana care nu crede in existenta zeilor. Dar nu cred ca nu exista. Prima propozitie, marcata cu verde, este adevarata, a doua (marcata cu rosu) este falsa.
Marduk
QUOTE(abis @ 12 Feb 2010, 06:08 PM) *
QUOTE
Si care sunt principiile, tezele, ideile fundamentale ale doctrinei ateiste.................................

Nu este nevoie de principii, teze, etc. pana la urma este doar vorba despre ceea ce crede fiecare individ, credinciosi cred in zei, ateii nu cred. Desi ateii nu au o dogma similara celorlalte religii care sa explice de ce nu cred in zei, faptul ca exista un crez al lor, ca zeii nu exista, pentru a exprima aceasta in locul dogmei ateii se folosesc de logica, idei filozofice, dovezi stiintifice, etc.
CREZ, crezuri, s.n. 1. Totalitatea principiilor sau convingerilor cuiva, concepția despre viață a cuiva.
QUOTE
sunt ateu = nu cred ca exista zei
Sunt o persoana care nu crede in existenta zeilor. Dar nu cred ca nu exista.

unsure.gif acum chiar m-ai bagat in ceata, totusi un lucru imi este clar tu CREZI, in toata aceasta discutie eu am cautat sa demonstrez ca un individ fie el credincios sau ateu crede in ceva, modul lui de gandire are la baza CREDINTA. Departe de mine gandul de a te face sa-ti schimbi CREZUL tau, am dorit doar sa demonstrez ca noncredinta si credinta sunt manifestari ale interpretarii informatiilor primite sau deduse de individ.

Cla
Eu cred în Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Limp Bizkit. Se pune? unsure.gif
Marduk
Se pune, eu cred in Pink Floyd king.gif
Blakut
QUOTE
acum chiar m-ai bagat in ceata, totusi un lucru imi este clar tu CREZI, in toata aceasta discutie eu am cautat sa demonstrez ca un individ fie el credincios sau ateu crede in ceva, modul lui de gandire are la baza CREDINTA. Departe de mine gandul de a te face sa-ti schimbi CREZUL tau, am dorit doar sa demonstrez ca noncredinta si credinta sunt manifestari ale interpretarii informatiilor primite sau deduse de individ.


Marduk, ca sa intelegi: o multime vida este diferita de multimea care contine elementul zero.
abis
QUOTE(Marduk @ 13 Feb 2010, 11:11 AM) *
exista un crez al lor, ca zeii nu exista

Degeaba repeti acest lucru, pentru ca nu este adevarat. Nu exista un asemnea crez al ateilor. Ateii pur si simplu nu cred ce spui tu.

Ai spus mai devreme ca credinciosi cred in zei, ateii nu cred. Asta este tot: ateii nu cred in zei. Atat si nimic mai mult. Lipsa credintei in zei nu este egala cu credinta ca zeii nu exista, este cu totul altceva. Ce-i atat de greu de inteles?

QUOTE
CREZ, crezuri, s.n. 1. Totalitatea principiilor sau convingerilor cuiva, concepția despre viață a cuiva.

Asa... Ei bine, printre convingerile ateilor cu care stai de vorba nu se numara si convingerea ca zeii nu exista.

QUOTE
acum chiar m-ai bagat in ceata, totusi un lucru imi este clar tu CREZI, in toata aceasta discutie eu am cautat sa demonstrez ca un individ fie el credincios sau ateu crede in ceva, modul lui de gandire are la baza CREDINTA.

Pai de ce nu vrei sa accepti ca EU NU CRED? Nu ai demonstrat nimic pentru ca nici eu, nici Blakut si nici altii care au scris pe aici nu gandesc asa cum spui tu.

Noi nu ne bazam gandirea pe credinta ca zeii nu exista. La noi nu vei gasi "credinta ca zeii nu exista".

In concluzie, retine te rog ca, cel putin in ceea ce ma priveste, daca vei continua sa afirmi despre mine ca as crede ca zeii nu exista te voi contrazice intotdeauna. EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA sunt doua fraze la fel de adevarate in ceea ce ma priveste.
Marduk
QUOTE(abis @ 17 Feb 2010, 11:07 AM) *
QUOTE
Ateii pur si simplu nu cred ce spui tu.

Nici nu vreau asta, sa creada ce vor, important este ca ei cred ceva, ce cred ei nu discut, nu ma interesaeza, important este pentru mine este ca ei cred.

Asta este tot: ateii nu cred in zei. Atat si nimic mai mult. Lipsa credintei in zei nu este egala cu credinta ca zeii nu exista, este cu totul altceva.
rofl.gif
"Asa... Ei bine, printre convingerile ateilor cu care stai de vorba nu se numara si [b]convingerea ca zeii nu exista."[/b]
CONVÍNGERE s. 1. (livr.) persuasiune. (Putere de ~.) 2. certitudine, credință, încredințare, sentiment, siguranță, (livr.) convicțiune. (Am ~ că așa se va întâmpla.) 3. v. concepție.

QUOTE
EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA sunt doua fraze la fel de adevarate in ceea ce ma priveste.

Totusi asta este ceea ce tu crezi, chiar asa de mult va temeti de CREDINTA incat chiar si cuvantul respectiv va inspira teama ca veti fi confundati cu cei care cred, nu pot sa cred ca ateii nu recunosc ca asta este ceea ce cred ei, "EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA" mwah1.gif . Repet nu este o credinta, este ceea ce cred ateii.

abis
QUOTE(Marduk @ 17 Feb 2010, 06:31 PM) *
important este ca ei cred ceva

Deja e comica situatia... Eu iti spun ca nu cred ceva, si tu ii dai inainte... Nu ai cum sa stii mai bine decat mine ce cred eu. Iar eu nu cred ce spui tu. Cum vine discutia asta:

Marduk: "Ateii cred X"
Abis: "Nu, ateii nu cred X"
M: "Ba cred"
A: "Eu sunt ateu si te asigur ca nu cred X"
M: "Ba crezi X"
A: "Nu, nu cred X, te asigur ca nu cred asa ceva"
M: "Pentru mine important este ca tu crezi X. Deci crezi X"
A: "De cate ori sa-ti spun?! NU, nu cred X!"
M: "Ba da, crezi"

unsure.gif

Marduk
"EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA"

Asta este ceea ce crezi tu, ateul abis. Daca vrei sa mai continuam pe aceasta tema nu am nimic impotriva.
Rehael
QUOTE(abis @ 17 Feb 2010, 11:07 AM) *
EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA sunt doua fraze la fel de adevarate in ceea ce ma priveste.


Se pare ca ai devenit intre timp agnostic. smile.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 17 Feb 2010, 07:04 PM) *
"EU NU CRED CA ZEII EXISTA si EU NU CRED CA ZEII NU EXISTA"

Asta este ceea ce crezi tu, ateul abis.

Asta este ceea ce NU cred, nu ceea ce cred.


Rehael, agnosticismul este altceva. Nu sunt agnostic.
Rehael
Poate ca nu esti dar semeni... Ca si agnosticii tot pe lipsa posibilitatii de a avea dovezi suficiente cred eu ca si-au intemeiat filozofia.

abis
Agnosticismul este conceptia filozofica potrivit careia adevarul anumitor afirmatii, in contextul discutiei de fata afirmatiile privind existenta unor zei, este imposibil de aflat. Eu nu sustin ca este imposibil de aflat adevarul in privinta zeilor, deci nu ma incadrez in definitia agnosticismului.

Termenul agnostic a fost creat de Thomas Henry Huxley în 1869 si provine din greaca, compus din particula a (fara) si gnosis (cunoastere). Este termenul opus gnosticismului.

Ca sa fie mai clar:

- relativ la pozitia fata de zei, avei teisti si ateisti (cei care cred intr-un zeu si cei care nu cred)
- relativ la pozitia fata de cunoastere, avem gnostici si agnostici (cei care cred ca adevarul propozitiilor referitoare la zei este posibil de aflat si cei care cred ca este imposibil)
- relativ la politica, avem oameni politici si apolitici (cei care fac politica si cei care nu)
samd

In toate cazurile particula "a" inseamna "fara", nu "anti" (de ex. cei apolitici sunt oameni fara orientare politica, nu oameni care se situeaza impotriva politicii). Cei care sunt ateisti sunt fara orientare religioasa, nu neaparat impotriva unei anume religii. Daca teistii (credinciosii) cred ca zeii exista, ateii pur si simplu nu o fac - asta nu inseamna nici pe departe ceea ce spune Marduk, ca ar crede in inexistenta zeilor.

Referitor la disjunctia teism-ateism: ma consider ateu, pentru ca nu am credinta in vreun zeu.
Referitor la disjunctia gnostic-agnostic: ma consider gnostic, pentru ca sunt de parere ca adevarul propozitiilor referitoare la divinitate poate fi determinat.

Este deci posibil ca cineva sa fie concomintent agnostic si ateu ori agnostic si teist.

In ceea ce ma priveste, pe mine personal, ateismul meu este mai degraba ignosticism. Sa explic in cateva cuvinte ce inseamna:

Inainte de a ma intreba daca exista sau nu Dumnezeu trebuie prezentata o definitie coerenta a termenului Dumnezeu. Daca cel care imi pune intrebarea nu-si defineste termenul, ei bine, in cazul asta intrebarea nu mai are sens. Cum cuvantul Dumnezeu inseamna lucruri diferite pentru diferiti oameni, propozitia "Dumnezeu exista" are mai multe intelesuri. Din acest motiv inainte de a ma pozitiona fata de adevarul acestei propozitii trebuie sa stiu intai ce inseamna pentru interlocutor. Asa ca raspunsul corect la intrebarea "Crezi in Dumnezeu?" este: "Spune-mi ce inseamna Dumnezeu ca sa-ti pot raspunde daca cred sau nu in el"

In lipsa unei definitii inteligibile a termenului "Dumnezeu" nu ai cum sa-i dezbati existenta.

Pe scurt: defineste-ti Dumnezeul inainte sa ma intrebi ce cred despre el.

Mai multe detalii aici.
Rehael
QUOTE(abis @ 18 Feb 2010, 11:25 AM) *


Destul de imprecis...

Orisicum, nu cred ca-i e de folos cuiva sa te intrebe ce crezi tu despre Dumnezeul lui, bineinteles, dupa ce te cunoaste. smile.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 17 Feb 2010, 11:33 PM) *
Asta este ceea ce NU cred, nu ceea ce cred.
Un individ care se gandeste la o tema oarecare, studieaza, cerceteaza, la final trage niste concluzii, atunci cand isi exprima punctul sau de vedere despre tema respectiva individul poate spune ceea ce crede sau nu crede despre tema respectiva.
QUOTE
Cei care sunt ateisti sunt fara orientare religioasa, nu neaparat impotriva unei anume religii.

E dreptul lor, a fi ateist nu inseamna ca vizezi o religie anume, nu crezi in zei si nimic altceva.
QUOTE
Daca teistii (credinciosii) cred ca zeii exista, ateii pur si simplu nu o fac - asta nu inseamna nici pe departe ceea ce spune Marduk, ca ar crede in inexistenta zeilor.

Nu pur si simplu nu cred nici in existenta lor nici in inexistenta lor, dar asta este ceea ce cred ei.
QUOTE
Pe scurt: defineste-ti Dumnezeul inainte sa ma intrebi ce cred despre el.

Dumnezeu este informatie primordiala inmagazinata in atom, ce crezi despre Dumnezeul asta? devil.gif

abis
QUOTE(Marduk @ 18 Feb 2010, 07:58 PM) *
a fi ateist nu inseamna ca vizezi o religie anume, nu crezi in zei si nimic altceva.

A fi ateist inseamna doar ca nu crezi in zei, in rest poti crede orice altceva. Pot sa fiu ateu si sa cred ca esti un apicultor bun; pot sa fiu ateu si sa cred ca numarul 13 aduce ghinion (ca sa evit speculatiile, nu cred asta, dar alti atei o pot crede); pot sa fiu ateu si sa cred ca Liverpool va bate Unirea la Bucuresti etc. Pot crede o gramada de lucruri, atat timp cat printre aceste lucruri pe care le cred nu se numara si "exista zeul X" sunt ateu.
QUOTE
Nu pur si simplu nu cred nici in existenta lor nici in inexistenta lor, dar asta este ceea ce cred ei.

Eu sunt ateu si nu cred nici in existenta zeilor, nici in inexistenta lor.

Nu poti spune "abis crede ca zeii nu exista" pentru ca eu nu cred asa ceva.

QUOTE
Dumnezeu este informatie primordiala inmagazinata in atom, ce crezi despre Dumnezeul asta?

N-am inteles nimic din definitia asta...
Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 18 Feb 2010, 08:58 PM) *
E dreptul lor, a fi ateist nu inseamna ca vizezi o religie anume, nu crezi in zei si nimic altceva.

Nu pur si simplu nu cred nici in existenta lor nici in inexistenta lor, dar asta este ceea ce cred ei.

Dumnezeu este informatie primordiala inmagazinata in atom, ce crezi despre Dumnezeul asta? devil.gif

Ce inseamna "informatie primordiala"?
Unde, mai exact, "in atom" ca atomul e mare?
De ce trebuie sa crezi ceva despre un lucru/fiinta/fenomen? Chiar nu poti accepta ideea de "a nu crede"?!
Marduk
QUOTE(abis @ 19 Feb 2010, 01:03 PM) *
QUOTE
A fi ateist inseamna doar ca nu crezi in zei, in rest poti crede orice altceva. Eu sunt ateu si nu cred nici in existenta zeilor, nici in inexistenta lor.

unsure.gif
QUOTE
N-am inteles nimic din definitia asta...

Am definit un "Dumnezeu", ce parere ai despre el?



QUOTE(Cucu Mucu @ 25 Feb 2010, 02:03 AM) *
Unde, mai exact, "in atom" ca atomul e mare?

Acolo in bozon, cand vom afla ce se gaseste in bozoni, vom afla si informatia primordiala si vom deveni zei. Pe mine ma intereseaza o singura chestie, cine sau ce si mai ales cum intretinea temperatura aia de -273 C in jurul acelui "punct" care continea in el intreg universul?
Blakut
QUOTE
Acolo in bozon, cand vom afla ce se gaseste in bozoni, vom afla si informatia primordiala si vom deveni zei. Pe mine ma intereseaza o singura chestie, cine sau ce si mai ales cum intretinea temperatura aia de -273 C in jurul acelui "punct" care continea in el intreg universul?


Mai citeste fizica inainte sa pui intrebari din astea. Acel punct era universul. Asa cum nu are sens sa vorbesti despre exteriorul universului acum, nu are sens sa vb despre exteriorul universului atunci. Ce, credeai ca gata, ai daramat toata cosmologia actuala? ohyeah.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 25 Feb 2010, 08:21 AM) *
Am definit un "Dumnezeu", ce parere ai despre el?

N-am nicio parere pentru ca n-am inteles definitia.
Marduk
QUOTE(Blakut @ 25 Feb 2010, 10:34 AM) *
Ce, credeai ca gata, ai daramat toata cosmologia actuala?

Nu, sunt doar nedumerit de acest aspect, daca acel punct care era universul insusi, avea niste temperaturi uriase, cel putin asa se spune, cum se face ca la "suprafata" lui existau temperaturi de - 273 C, ar fi trebuit sa fie putin mai cald. Dar poate nu este locul unde sa abordam acest subiect. Ramane doar intrebarea asta care ma framanta si pe care nu am gasit-o explicata niciunde. Fizica nu este pasiunea mea, poate ma luminezi un pic in legatura cu aceasta intrebare. Multumesc.

QUOTE(abis @ 25 Feb 2010, 10:56 AM) *
N-am nicio parere pentru ca n-am inteles definitia.

Ziceam ca Dumnezeul in care cred eu este acea particula, "bozonul" care contine in sine informatia primordiala, matricea universului, a materie, a fiintelor vii, el sta la baza a tot ce este viu sau nu.
abis
QUOTE(Marduk @ 25 Feb 2010, 03:11 PM) *
Ziceam ca Dumnezeul in care cred eu este acea particula, "bozonul"

Te referi la asta?

Nu cred nimic, astept sa aflu mai multe inainte de a ma pronunta. Nu stiu mare lucru despre bozoni. wink.gif
Blakut
QUOTE
Nu, sunt doar nedumerit de acest aspect, daca acel punct care era universul insusi, avea niste temperaturi uriase, cel putin asa se spune, cum se face ca la "suprafata" lui existau temperaturi de - 273 C, ar fi trebuit sa fie putin mai cald. Dar poate nu este locul unde sa abordam acest subiect. Ramane doar intrebarea asta care ma framanta si pe care nu am gasit-o explicata niciunde. Fizica nu este pasiunea mea, poate ma luminezi un pic in legatura cu aceasta intrebare. Multumesc.


Simplu, suprafata lui nu exista. Dimensiunea la care se face referire nu trebuie luata ca atare, ca si cand puteai sa stai undeva inafara punctului sa te uiti la el. Daca exista un inafara punctului si o suprafata a punctului, asta ar insemna ca universul nu era cat o gamalie de ac nu? Ci ca in intreg universul toata materia era ingramadita intr-o gamalie de ac. Ceea ce nu e cazul, spatiul, timpul si materia erau toate acolo. Inafara nu are nici un sens aici.

QUOTE
Ziceam ca Dumnezeul in care cred eu este acea particula, "bozonul" care contine in sine informatia primordiala, matricea universului, a materie, a fiintelor vii, el sta la baza a tot ce este viu sau nu.


Oookay... all hail Boso... blink.gif huh.gif
Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 25 Feb 2010, 09:21 AM) *
Am definit un "Dumnezeu", ce parere ai despre el?




Acolo in bozon, cand vom afla ce se gaseste in bozoni, vom afla si informatia primordiala si vom deveni zei. Pe mine ma intereseaza o singura chestie, cine sau ce si mai ales cum intretinea temperatura aia de -273 C in jurul acelui "punct" care continea in el intreg universul?

Crezi tu asta? Daca dincolo de bozoni se va dovedi, peste ani, ca mai exista si altceva? Vrei sa devii zeu? Mie imi e asa de bine in pielea de "uman" jamie.gif ca n-as vrea sa-mi schimb situatia cu una ingrata de zeu.

Ce intretine temperatura aia? Pai universul se guverneaza dupa niste legi clare, nemodificabile, fara de care nu ar exista, fara de care, zeii insisi, oricat de omnipotenti ii credeti, ar da chix. Sunt 4 cele mai importante identificate de Einstein, parca:gravitationala, electromagnetica, nucleara tare, nucleara slaba (proabail, din ce am citit pe forum, Blakut te poate lamuri mai in detaliu)

Da, si fac quote-uri incoerente din cauza ca in contnuare nu le pot edita, nus'ce se intampla cu fereastra mea de editare text.
Marduk
QUOTE(abis @ 25 Feb 2010, 04:45 PM) *
Te referi la .....

A fost o definitie a unui "Dumnezeu" asteptam sa-mi spui ce crezi despre el, despre zeul respectiv.

QUOTE(Blakut @ 25 Feb 2010, 11:30 PM) *
Simplu, suprafata lui nu exista. Ceea ce nu e cazul, spatiul, timpul si materia erau toate acolo.

Nu m-am lamurit, poate ma depaseste? Dar oare stim ca asa a fost sau doar presupunem, intreb deoarece sunt oameni care cred in chestia asta desi nu s-a demonstrat nimic clar, concludent. Pana la urma este vorba de o reactie, care pentru a se declansa trebuie sa intruneasca niste conditii. Savantii incearca azi sa simuleze ce s-a intamplat in momentul respectiv, peste tot in acele simulari intalnim aceasta temperatura de -273 C, o fi fost si temperatura in interiorul punctului primordial, la suprafata punctului, ca un sandwich, mai intai temperatura de -273 C apoi temperatura de + enspe milioane C? sau atat frigul cat si caldura au fost generate in acelasi timp sau la interval foarte scurt.

QUOTE(Cucu Mucu @ 26 Feb 2010, 12:14 AM) *
QUOTE
Crezi tu asta? Daca dincolo de bozoni se va dovedi, peste ani, ca mai exista si altceva? Vrei sa devii zeu?

Nu, doar aduc in discutie ce ma framanta. Este posibil ca dincolo de bozoni sa gasim o alta lume. Nu, eu nu vreau sa devin zeu, vrau doar sa spun ca oamenii de stiinta prea se joaca de-a zei si dumnezeii, bazandu-se doar pe ceea ce au invatat si dedus, dar s-ar putea ca multe din aceste ipoteze sa fie gresite lasand impresia ca daca sunt demonstrate matematic totul este ok. Eu cred ca mai este ceva care lipseste din tot acest rationament.

QUOTE
Ce intretine temperatura aia? Sunt 4 cele mai importante identificate de Einstein, parca:gravitationala, electromagnetica, nucleara tare, nucleara slaba

Deci tu crezi ca fortele astea, interactiunea lor creaza temperatura de - 273 C, e posibil, asa cum se genereaza caldura reversibil sa se genereze frig?

abis
QUOTE(Marduk @ 26 Feb 2010, 09:05 AM) *
A fost o definitie a unui "Dumnezeu" asteptam sa-mi spui ce crezi despre el, despre zeul respectiv.

Pai ti-am spus, nu cred nimic despre "Dumnezeul" tau.
QUOTE
Nu m-am lamurit, poate ma depaseste?

Poate.

Intri in discutii pe care le poti purta numai dupa ce ai studiat temeinic fizica...
QUOTE
Deci tu crezi ca fortele astea, interactiunea lor creaza temperatura de - 273 C

Temperatura indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta se misca. Atunci cand atomii sau moleculele isi inceteaza miscarea, ai atins zero absolut (aprox. -273 grade Celsius). Nu inteleg ce vrei sa spui cand vorbesti despre intretinerea acestei temperaturi.
Blakut
QUOTE
Dar oare stim ca asa a fost sau doar presupunem, intreb deoarece sunt oameni care cred in chestia asta desi nu s-a demonstrat nimic clar, concludent. Pana la urma este vorba de o reactie, care pentru a se declansa trebuie sa intruneasca niste conditii. Savantii incearca azi sa simuleze ce s-a intamplat in momentul respectiv, peste tot in acele simulari intalnim aceasta temperatura de -273 C, o fi fost si temperatura in interiorul punctului primordial, la suprafata punctului, ca un sandwich, mai intai temperatura de -273 C apoi temperatura de + enspe milioane C? sau atat frigul cat si caldura au fost generate in acelasi timp sau la interval foarte scurt.


Nu stiu ce stii tu sau nu stii tu despre chestia asta ca sa ma apuc sa iti explic aici. Vad ca iti e neclar ce e aia temperatura. Nu poti vorbi de temperatura intr-un loc fara spatiu, timp sau materie. Vezi aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Temperature
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_bang

Or fi oameni care "Cred" in chestia asta, ma refer la BB si restul. Majoriatatea insa studiaza fenomenul si au o teorie pe care o folosesc, pentru ca s-a dovedit buna. Daca apare ceva care o contrazice, ea va fi abandonata. De aia si experimentele...verifica teoria. Un rezultat pozitiv sau unul negativ ar fi la fel de importante si de 'rasturnatoare' de fizica biggrin.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 26 Feb 2010, 11:09 AM) *
QUOTE
Intri in discutii pe care le poti purta numai dupa ce ai studiat temeinic fizica...

Scuze sefu, intrebam si eu. rolleyes.gif
QUOTE
Atunci cand atomii sau moleculele isi inceteaza miscarea, ai atins zero absolut (aprox. -273 grade Celsius). Nu inteleg ce vrei sa spui cand vorbesti despre intretinerea acestei temperaturi.

Asa este, dar ma intrebam daca in interiorul punctului primordial, atomii se miscau sau nu, ce temperatura avea punctul primordial?



QUOTE(Blakut @ 26 Feb 2010, 11:20 AM) *
QUOTE
Nu poti vorbi de temperatura intr-un loc fara spatiu, timp sau materie.

Dar in "punctul primordial" exista materie? ce temperatura o fi fost acolo?
QUOTE
Un rezultat pozitiv sau unul negativ ar fi la fel de importante si de 'rasturnatoare' de fizica

Corect.


P.S.

Nu as vrea sa existe impresia ca discut off topic, sau ca ceea ce afirm are legatura cu ateismul sau religia, daca vreti putem discuta pe un alt topic.
Blakut

QUOTE
Nu as vrea sa existe impresia ca discut off topic, sau ca ceea ce afirm are legatura cu ateismul sau religia, daca vreti putem discuta pe un alt topic.


Ok.

QUOTE
Dar in "punctul primordial" exista materie? ce temperatura o fi fost acolo?


Greu de spus, avand in vedere ca atomii inca nu se formasera. De fapt nici particulele subatomice asa cum le stim noi.
Johann_Moritz
Abis, stiu ca iti eram dator cu vreo doua raspunsuri. Dupa postul ala a intervenit Erwin, care a scris cam tot ceea ce doream eu sa scriu referitor la nasterea ideilor religioase din spaima de neant si nevoia de oridine. Ramasesem insa dator cu o chestie: Avraam si teroristii, sau mai bine spus, "credinta e oarba?".
Mai intai de toate, Avraam a avut avantajul de a-l cunoaste pe Dumnezeu in persoana. Dorintele lui Dumnezeu ii sunt comunicate direct, nu sunt citite din carte, nu sunt versete interpretate. Se poate foarte bine spune ca asta e o tampenie, ca Dumnezeu nu avea cum sa ii vorbeasca lui Avraam. Poate ca asa e, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca povestea e o parabola, deci, pt. a fi inteleasa, ea trebuie tratata exact asa cum a fost scrisa. Iar Avraam, in povestea noastra, stia exact care este vointa lui Dumnezeu.
De fapt, ceea ce conteaza in poveste nu e cum cunoastem vointa lui Dumnezeu. Povestea se concentreaza asupra acceptarii ei. E ceva asemanator celei a lui Iov. La nivelul asta trebuie inteleasa. Ca viata noastra, oricat de rea ar fi, se desfasoara sub ochii lui Dumnezeu si ca ea trebuie acceptata asa cum ne este dezvaluita, nu prin interventia miraculoasa a divinului, ci prin inteventia sa cotidiana, mascata in aspectele comune ale vietii.
Povestea lui Avraam priveste modalitatea in care trebuie sa ne raportam la divin. Sa nu protestezi, oricat ar fi de greu. La sfarsit, invariabil se aflabinele, chiar daca tu nu il vezi in orice moment al vietii tale.

Avraam nu e un terorist deci. Totul e o afacere intre el si Dumnezeu, e o chestiune privata. Isaac nu conteaza, caci el este al lui Dumnezeu din ziua in care a fost conceput.

Am vazut ca la un moment dat ati inceput o mica discutie despre ateism si comunism si tu spuneai ca ateismul nu constituie o parte centrala a doctrinei comuniste si ca e inerent viziunii comuniste asupra lumii.
Nu stiu daca in primul rand, dar oricum comunismul a simtit in religie un concurent. Comunismul e si el o religie, laica si era firesc deci sa isi doreasca monopolul asupra mintii omenesti.
Comunistii se revendica, pana la un punct de la Hegel. Dar Hegel era profund credincios. Din cauza asta au simtit ei nevoia sa puna cuvantul materialism in fata notiunii dialectica.
Viziunea dialectica asupra istoriei poate fi deci si religioasa, cele doua nu se exclud si atunci pt. mine ramane intrebarea, totusi de ce e o doctrina atee? In definitiv, comunismul putea fi agnostic in masura in care totul se rezuma la dorinta monopolului ideologic. Vreu sa zic ca, de fapt, comunismul, din punctul de vedere al constructiei intelectuale, nu mi se pare ca trebuia sa fie neaparat ateu. Si alte filosofii ale epocii cautau sensul istoriei, fara a-l ignora pe Dumnezeu.
Si apoi, stii cum se spune, Iisus a fost primul comunist.

O prima explicatie, ce mai facila, s-ar putea referi la niste exacerbarea sentimentului antireligios la Marx si Engel. O chestiune de optiune personala, introudusa in filosofia comunista pt motivul ca era a lor si asa erau ei.
O alta explicatie, legata de prima, ar fi influenta epocii, cu atat mai mult cu cat comunismul poarta multe dintre caracteristicile de gandire ale acelor vremuri.

Ar mai putea fi si o a treia explicatie, destul de inspaimantatoare: daca dispare Dumnezeu, singurele valori morale acceptate sunt cele descoperite pe cale logica de marxism. Nu doar se obtine o eliberare completa de inhibitiile si spaimele anterioare ale omului, dar se creaza premisa fundamentala a noii evolutii: tabula rasa si chiar mai mult decat atat.

Ateismul in comunism mi se pare ca a creat premisele inventarii Ministerului Adevarului (Orwell). Nu e vorba de a reinventa istoria evenimentiala a omenirii, pe care oricum comunistii au avut grija sa o analizeze si sa o interpreteze ca fenomen dintr-o perspectiva favorabila lor, integrand istoria in doctrina. E vorba de stergerea memoriei morale o omului.

Toate valorile morale ale omului au fost tesute pe marginea ideii de divinitate. Comunismul l-a inlocuit pe Dumnezeu cu istoria si fortele istoriei, impingand discutia asupra moralei la un nivel care ne depaseste pe cei mai multi. Omul, oricat de redus intelectual ar fi, se poate raporta la Dumnezeu, pt. ca il identifica cu Binele. La istorie nu prea stim sa ne raportam.In primul rand pt. ca nu o cunoastem, in al doilea rand, acceptand ca legile acesteia exista, pt. ca depaseste capacitatile intelectuale ale celor mai multi. Si atunci, suntem la dispozitia celor care pot face toate aceste legaturi.
Comunistii au realizat ca era absolut necesar ca Dumnezeu sa dispara din istorie, caci, inaintea lor sau in paralel cu ei, acei filosofi nereligiosi, care au cautat scopul istoriei (in care Dumnezeu e prezent), nu au reusit sa creeze niste sisteme din care sa lipseasca imperativele moralei vechi. Pana la urma, oricat de mult s-ar fi invartit in jurul ideii de scop al istoriei, Dumnezeu ramanea identificat unui Bine centrat pe individ, ceea ce, aproape inevitabil, impingea valorile morale pe anumite fagase. La fel cum nici imperativul moral al lui Kant nu le putea folosi la nimic.
Scotandu-l pe Dumnezeu din istorie, obtii o relativizare a valorilor morale. Scontandu-l pe Dumnezeu din istorie si inlocuindu-l cu un concepte abstracte, nebuloase, precum scopul si legile istoriei, obtii o flexibilitate aproape totala a valorilor morale. Ca sa dau doar un exemplu, in felul asta le poti spune rusilor ca,pentru a realiza comunismul, e nevoie mai intai sa creezi in Rusia capitalismul (NEPul lui Lenin) si apoi sa ii impusti pe respectivii capitalisti (Stalin).
Ateismul imi apare deci o conditie sine qua non a comunismului.

Comunismul nu l-a eliberat pe om de sub tirania ideii de Dumnezeu, pt. ca omul nou sa scape de vechile inhibitii, ci pt. a-l pune in intregime la dispozitia altor oameni. Era nevoie deci ca Dumnezu sa lipseasca.
Marduk
QUOTE(kumarbi @ 28 Feb 2010, 03:45 PM) *
QUOTE
dar trebuie sa tinem cont de faptul ca povestea e o parabola, deci, pt. a fi inteleasa, ea trebuie tratata exact asa cum a fost scrisa.

poate fi si un letopiset, in care un cronicare anonim prezinta nasterea poporului evreu, din nefericire in opinia mea scopul pentru care a fost scrisa a fost denaturat. cum putem sa o tratam exaxt asa cum a fost scrisa?
QUOTE
Povestea lui Avraam priveste modalitatea in care trebuie sa ne raportam la divin. Sa nu protestezi, oricat ar fi de greu. La sfarsit, invariabil se afla binele, chiar daca tu nu il vezi in orice moment al vietii tale.

Nu trebuie numai sa ne raportam, trebuie sa avem CREDINTA, altfel nu vom cunoaste acel bine care este doar o promisiune nu o certitudine.
QUOTE
Si apoi, stii cum se spune, Iisus a fost primul comunist.

Nu cred ca i se potriveste, in vreme ce la comunisti promisiunea de bine si fericire apare in timpul vietii la crestinism trebuie sa ne asteptam la bine si fericire dupa moarte. Chestia cu egalitatea intre indivizi poate fi comuna dar Isus nu zice nimic despre proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie.
QUOTE
destul de inspaimantatoare: daca dispare Dumnezeu, singurele valori morale acceptate sunt cele descoperite pe cale logica de marxism.

Cu mult inainte de marxisti au fost altii care prin logica au ajuns la morala, la etica, descifrand facultatile spirituale si sufletesti ale oamenilor. Marxistii au incercat sa integreze aceste valori in societatea utopica, comunista, materialista, ce a iestit putem observa azi, de fapt chiar am avut sansa sa fim martorii esuarii unei doctrine filozofice aplicata societatii umane si in antichitate au mai existat astfel de incercari, impunerea unei doctrine religioase, filozofice, economice, etc.
QUOTE
Ateismul imi apare deci o conditie sine qua non a comunismului.

Corect.

abis
QUOTE(kumarbi @ 28 Feb 2010, 03:45 PM) *
Mai intai de toate, Avraam a avut avantajul de a-l cunoaste pe Dumnezeu in persoana. Dorintele lui Dumnezeu ii sunt comunicate direct, nu sunt citite din carte, nu sunt versete interpretate.

Oare? Si Profetul Mahomed spune acelasi lucru. Dumnezeu i-a vorbit si abia apoi a scris Coranul. Joseph Smith al mormonilor sau David Koresh al davidienilor, daca enunta pretentii asemanatoare, trebuie si ei crezuti pe cuvant? De ce am accepta ca Avraam are o astfel de relatie speciala si toti ceilalti care o pretind, nu?
QUOTE
trebuie sa tinem cont de faptul ca povestea e o parabola

Majoritatea crestinilor (incuzand aici catolicii, ortodocsii si cea mai mare parte a protestantilor) nu o considera ca fiind o parabola, ci ca pe un fapt istoric. O intamplare care a avut loc in realitate, intocmai cum este descrisa in biblie.


Cat priveste interpretarea ei, daca este intr-adevar o parabola, mie unuia mi se pare ca ceea ce sugerezi tu este putin fortat ca sa "sune bine". Mi se pare ca cea mai evidenta interpretare este alta, si anume ca trebuie sa executi intocmai voia lui Dumnezeu, fara sa tii cont de judecata ta, de bunul tau simt, de nimic; ca trebuie sa executi ceea ce ti se porunceste fara niciun regret si fara comentarii, oricat de dureros sau nedrept ar parea. Ca nu ai voie sa ai vointa proprie, sentimente, ratiune, tot ceea ce ai voie si trebuie sa faci este sa executi comenzile. Nimic nu trebuie sa te abata de la supunerea pe care o datorezi fiintei supreme, si trebuie sa ii sacrifici totul, atat viata ta, cat si viata altora. Viata ta (si a celorlalti) ii apartine in totalitate si poate lua orice decizie doreste, este stapanul absolut care nu admite niciun derapaj si nicio abatere. Orice greseala se sanctioneaza drastic.

QUOTE
Avraam nu e un terorist deci. Totul e o afacere intre el si Dumnezeu, e o chestiune privata.

Asa ar fi daca nu ar fi vorba despre un tert: fiul lui Avraam, pe care tatal sau este dispus sa-l ucida la un capriciu al suveranului. Numai cand ajungi parinte realizezi ce inseamna sa ti se ceara o asemenea oroare. Nu doar Avraam se comporta asemenea lui Bin Laden (de ce nu ar fi in cazul asta si atacarea turnurilor gemene tot o afacere privata intre el si Allah, doar pentru ca in turnuri sunt mai multe persoane si fara a-i fi rude sauditului?), dar sa-i ceri unui parinte sa ia viata copilului sau este in sine un act de terorism, comis fara niciun motiv de suveran asupra supusului sau. Sa-l pui sa aleaga intre viata copilului si respectarea capriciului stapanului este terorism; este comparabil cu gestul nazistului care o obliga pe mama evreica sa aleaga care dintre copiii ei trebuie sa moara si care sa traiasca. Ba chiar mai grav.



Referitor la comunism:
QUOTE
Nu stiu daca in primul rand, dar oricum comunismul a simtit in religie un concurent. Comunismul e si el o religie, laica si era firesc deci sa isi doreasca monopolul asupra mintii omenesti.

Teoretic, da, comunismul a simtit in religie un concurent, la inceput. Pana cand a descoperit ca religia poate fi un aliat de nadejde... In primii ani ai comunismului, atat in Romania, cat si in URSS, comunistii au incercat sa "inchida" gura religiei. Insa mai tarziu nu doar ca autoritatile au decis sa tolereze manifestarile religioase, dar chiar au sprijinit unele culte - in Romania BOR a fost masiv sprijinit de PCR, de ex greco-catolicii au fost obligati de Securitate sa treaca la ortodoxie. Cele doua institutii totalitare s-au sprijinit, s-au ajutat reciproc.

De ce ar trebui sa fi musai ateu ca sa consideri ca proprietatea comuna asupra mijlocelor de productie este mai buna decat cea individuala?

Conform definitiei din Wikipedia (care desi nu este o sursa stiintifica este in general relativ bine documentata), comunismul este:

...un tip de societate egalitaristă în care nu există proprietate privată şi nici clase sociale. În comunism toate bunurile aparţin societăţii ca întreg, şi toţi membrii acesteia se bucură de acelaşi statut social şi economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societaţi comuniste este: "Fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi."

Ca ideologie mai nouă, comunismul după revoluţia din octombrie din Rusia ţaristă, este sinonim cu marxismul şi diversele ideologii derivate, cea mai notabilă fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune concepţia progresului în istorie, potrivit căreia există patru faze ale dezvoltării economice a societăţii: sclavia, feudalismul, capitalismul şi comunismul. Această "concepţie materialistă" a comunismului, arată că din sistemul economic derivă toate celelalte sisteme (social, juridic, cultură...). De asemeni dezvoltă "concepţia determinismului", potrivit căreia fiecare individ dintr-o clasă are un gen de comportament indus, nu de gândirea acelui individ ci de clasa la care aparţine, şi de aceea el trebuie reeducat în lumina noii societăţi comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagărelor de reeducare, în care au murit milioane de oameni în decursul secolului XX, în Rusia sovietică a lui Stalin, China, România şi în celelate "state frăţeşti".


Dupa cum vezi, nimic despre religie...

QUOTE
o a treia explicatie, destul de inspaimantatoare: daca dispare Dumnezeu, singurele valori morale acceptate sunt cele descoperite pe cale logica de marxism

Si in realitate, care sunt valorile morale acceptabile? Ce anume este moral si ce este imoral? Exista intr-adevar o morala absoluta sau este relativa, fiecare societate (sau fiecare individ) isi contruieste propria morala? smile.gif

In lipsa lui Dumnezeu valorile morale sunt cele pe care decide la un moment dat societatea sa le respecte pentru a convietui mai usor. Normele morale nu au greutatea pe care o au legile, in sensul ca incalcarea lor nu este sanctionata in acelasi fel. Sanctiunea este tot una morala. smile.gif

QUOTE
Ateismul imi apare deci o conditie sine qua non a comunismului.

Despre crestinism poti spune ca este o conditie sine qua non a inchizitiei si a cruciadelor... Este crestinismul pricina din care au avut loc masacrele si persecutiile respective?
Blakut
Abis, omul spune ca in doctrina lor, comunistii ar fi atei. Ceea ce nu inseamna ca toti ateii ar fi comunisti. La fel de frumos putem spune ca nazistii erau crestini,
ceea ce nu ar insemna ca toti crestinii sunt nazisti...
Johann_Moritz
Pai, mai intai sa lamurim ceva. Probabil as putea fi definit drept ateu. Spun probabil, pt. ca nu as putea sa spun acum daca mi-am pierdut total credinta in existenta lui Dumnezeu sau daca mai pastrez ceva in plus fata de dorinta ca El sa existe si spaima ca de fapt nu exista.
Oricum, nu te combat de pe pozitii crestine. O fac din postura unui om pasionat de religii, convins ca in spatele conceptelor religioase se afla mai mult decat se observa la prima vedere, ca poti intelege mai bine natura umana studiind fenomenul religios (si nu vorbesc aici de fanatism) si caruia nu i se pare nimic in neregula in a crede in Dumnezeu sau a apartine unei religii.

Acum, despre Avraam.
Nu prea pot sa te contrazic cu nimic. Pentru ca nimic din ceea ce ai scris nu poate fi considerat drept fals. Totul tine de registrul in care se face analiza. Tu analizezi de pe pozitii sa zicem rationaliste, in registru minor si mai ales critic. Privesti toata povestea ca pe o constructie imaginara, mai rau, drept o facatura, un cod comportamental pentru cel care urmeaza o doctrina religioasa, cu scopuri precis determinate si o alaturi cumva celor zece porunci.

Kierkegaard o trateaza intr-un registru metafizic, major, ca pe o metafora ce descrie natura credintei, privita strict din punctul de vedere al relatiei intime a credinciosului cu Divinul.

Eu ti-am dat si o a treia interpretare care tine de istoria religiilor: o poveste destinata sa ii opreasca pe evrei a mai sacrifica copii lui Moloch.

Niciuna dintre cele trei si cate alte or mai fi, nu poate fi nici demonstrata, nici infirmata. Totul tine de premisele pe care le accepti ca fiind valabile. Desigur, una este corecta, raportat la intentiile autorului povestii, dar ce stim noi despre asta?
Tie ti se pare monstruos ca Avraam tatal, era gata sa isi ucida copilul. Lui Kierkegaar i se parea fascinant. Ceea ce tu ai numi intentii criminale, el definea drept o colosala forta morala.

La momentul cand l-am citit pe Kierkegoord, toate astea au avut efectul unei revelatii asupra mea, care s-a transformat apoi intr-o filosofie de viata. Am experimentat ideea lui Kierkegoord. Fara sa ucid pe nimeni, fara sa incer ca converti pe cineva la crestinism. Pur si simplu ca pe o modalitate de a ma raportala Divinitate. Functioneaza!
Apoi am avut un alt soi de revelatie si azi imi pare doar o idee foarte frumoasa. Continua sa ma fascineze, dar intr-un alt fel.

In general cred ca religiile nu trebuie tratate prea prozaic. E adevarat ca exista mult balast popesc si politic in ele, dar in spatele balastului se ascund de multe ori idei fenomenale si informatii interesante despre natura umana.

PS: am folosit gresit cuvantul parabola. De fapt, vroiam sa spun ca povestea are implicatii de ordin teologic care merg dincolo de simpla insiruire a faptelor.

Despre comunism.

Atunci cand spuneam ca ateismul a ocupat un loc central, ca a fost o conditie de functionare a comunismului, nu ma refeream la spatiul pe care l-a ocupat in doctrina comunisa, ci la importanta sa in constructia filosofiei comuniste. Ca absenta lui Dumnezeu, pe de o parte, si cu inlocuirea sa de catre niste forte ale istoriei accesibile doar unor initiati le-a permis comunistilor o libertate de manevra pe care n-ar fi avut-o daca ar fi accepat ideea de Dumnezeu sau un agnosticism avant la lettre.
Desigur ca orice valori morale acceptate social sunt relative, insa atunci cand este acceptata ideea de Dumnezeu ele vor avea inevitabil niste limite, mai ales cand sunt rezultatul unei constructii intelectuale (asa cum e comunismul) si nu simple superstitii.
Au existat in epoca o serie de filosofi care au mers pe aceleasi carari precum comunistii, cautand scopul istoriei si eventualele sale legitati, dar care, nedebarasandu-se de Dumnezeu, nu s-au indepartat niciodata prea mult de valorile moralei crestine. Anihilandu-l pe Dumnezeu si raportandu-se la acele forte ale istoriei, mereu gata sa ii serveasca, comunistii au beneficiat de o libertate de actiune absoluta.

Ca si in cazul de mai sus, astea sunt simple speculatii. Nu pot sa demonstrez toate astea, pot doar sa observ fenomenul, relatia de favorizare dintre ateism si violenta fantastica a comunismului si sa ma intreb daca nu cumva alegerea a fost deliberata, urmarindu-se tocmai aceasta eliberare totala fata valorile moralei comune.

Ceea ce nu poate fi retinut drept culpa a ateismului.

Cu privire la biserica ortodoxa si jalnica sa prestatie inainte si dupa 1989, nu vreau sa te contrazic.
Johann_Moritz
Completare la Kierkegaard si Avraam

Lui Avraam i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta. Si atunci, nu poate avea nicio indoiala cu privire la ceea ce e de facut. Lui Avraam nu i se poate reprosa nimic. Poate lui Dumnezeu, dar nu lui. Povestea in sine il priveste doar pe Avraam.
Cand Avraam se intoarce spre credincios si ii vorbeste, el nu ii spune: Dumnezeu mi-a poruncit ca fiecare sa isi ucida intaiul nacut sau Dumnezeu a poruncit sa faceti "asta".
Avraam "le spune"crediciosilor astfel: iata ce mi s-a intamplat. Iata ce mi-a cerut Dumnezeu si ce am facut eu. Iata cum m-a invatat Dumnezeu credinta. Iar mai departe, el le spune: atunci cand Dumnezeu va va testa credinta sa nu va indoiti nicio clipa de puterea si de bunatatea Lui.
Cum iti "vorbeste" Dumnezeu numai tu poti sti. Daca tu crezi ca el iti vorbeste prin gura preotilor sau a imamilor, e problema ta. Avraam doar iti spune sa ai incredere in El, nu-ti spune cum sa recunosti semnele prezentei lui Dumnezeu. Iar daca in Biblie lui Avraam i se cere sa isi ucida unicul copil, asta e doar pt. a arata cat de mult cat de grele sunt sacrificiile pe care Dumnezeu ti le poate cere. Era mai mult decat daca i s-ar fi cerut sa se arunce in foc.
abis
QUOTE(kumarbi @ 1 Mar 2010, 09:34 PM) *
Lui Avraam i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta. Si atunci, nu poate avea nicio indoiala cu privire la ceea ce e de facut. Lui Avraam nu i se poate reprosa nimic.


Lui Osama Bin Laden i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta. Si atunci, nu poate avea nicio indoiala cu privire la ceea ce e de facut. Lui Osama Bin Laden nu i se poate reprosa nimic.

Lui Shoko Asahara i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta. Si atunci, nu poate avea nicio indoiala cu privire la ceea ce e de facut. Lui Osama Bin Laden nu i se poate reprosa nimic.

Lui David Koresh i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta. Si atunci, nu poate avea nicio indoiala cu privire la ceea ce e de facut. Lui David Koresh nu i se poate reprosa nimic.

Este corect? Daca nu, care este diferenta?
Marduk
QUOTE(kumarbi @ 1 Mar 2010, 09:34 PM) *
QUOTE
Lui Avraam i-a vorbit Dumnezeu. E un fapt care nu se poate pune in discutie. El stie asta.

De ce nu se poate pune in discutie? Doar Avraam si Dumnezeu au avut aceasta discutie, dintre cei doi, evreii l-au ascultat doar pe Avraam, doar ca el stia asta? Pana la urma daca Dumnezeu dorea sa obtina supunerea evreilor mult mai repede si mai bine ar fi trebuit sa se arate tuturor. O actiune este cu atat mai veridica cu cat sunt mai multi martori, motiv pentru care in noul testament se ajunge la utilizarea apostolilor.
QUOTE
Poate lui Dumnezeu, dar nu lui.

Cine si ce ar avea de reprosat lui Dumnezeu? de la Avraam incoace totul a fost doar o interpretare a unor semne, menite sa educe sa transforme o natie de ciobani, intr-un popor civlizat.
QUOTE
Cum iti "vorbeste" Dumnezeu numai tu poti sti. Daca tu crezi ca el iti vorbeste prin gura preotilor sau a imamilor, e problema ta.

Dar daca intr-o zi ajungi sa crezi ca Dumnezeu vorbeste si prin gura ta, cum crezi ca or sa te priveasca preotii sau imami?
QUOTE
Iar daca in Biblie lui Avraam i se cere sa isi ucida unicul copil, asta e doar pt. a arata cat de mult cat de grele sunt sacrificiile pe care Dumnezeu ti le poate cere.

Ne-a intarit acest exemplu in noul testament, cand isi sacrifica propriul fiu, dar ce a obtinut? alte si alte interpretari, o biserica puternica, un cler plin de vicii implcat in tranzactii bancare si politice. Eu unul sunt convins ca daca azi Isus s-ar intoarce si ar incepe sa zica ca el este Mesia si ca trebuie sa ne pocaim, preotii, biserica l-ar ucide din nou doar pentru ca mesajul ar fi acelasi, or mesajul transmis de Isus ramane acelasi si azi ca si acum 2000 de ani, cu alte cuvinte este de actualitate.

Johann_Moritz
Povestea lui Avraam are caracter descriptiv. Din cauza asta faptul ca Dumnezeu i-a vorbit trebuie luat ca atare. Pentru a intelege mesajul transmis, este necesar sa pleci de la ideea ca Dumnezeu i-a vorbit. In in cazul povestilor descriptive, nu e necesar a analiza veridicitatea faptelor, ci mesajul de ansamblu. Nu e necesar sa incercam a stabili daca Avraam si Isaac au existat sau daca Dumnezeu i-a vorbit lui Avraam, daca vrem sa mergem mai departe si in felul asta sa discutam ce este credinta, adica mesajul. Asta e registrul lui Kierkegaard.
Sau, putem sa ne punem aceste probleme, dar in cazul asta ratam mesajul si vom purta o discutie exclusiv asupra veridicitatii faptelor. Asta e registrul tau si e altceva.

Empatizeaza! Pune-te in locul credinciosului si incearca sa intelegi povestea din unghiul asta, caci oricum lui ii e destinata. De fapt, nici nu inteleg de ce protestezi, caci si pt. un credincios si pt. un ateu, credinta e oarba. Pt. primul e oarba, pt. ca vointa lui Dumnezeu nu poate fi pusa in discutie. Pt. ateu e oarba pt. ca ea se desfasoara in lipsa oricaror dovezi materiale ale existentei lui Dumnezeu.

Cum e cu caracterul descriptiv: Avraam nu indeplineste un gest ritual si nici nu pune bazele unui astfel de gest. Avraam (de fapt altcineva) iti povesteste ce i s-a intamplat, iar povestea sa e un indemn la meditatie asupra naturii credintei. Si iar ma intorc la Iov. E aceeasi poveste spusa diferit. Lui Avraam i s-a dat o lectie (la prima vedere e o porunca, dar de fapt se dovedeste a fi o lectie) si el povesteste cum s-a desfasurat aceasta lectie.
Avraam nu te indeamna sa ucizi, nu te indeamna sa te sinucizi, nici macar nu te indeamna sa ingenunchezi, sa sacrifici atati porumbei, sa... El nu incearca sa desluseasca vointa lui Dumnezeu, pt. a porunci apoi celorlalti in numele Lui, nu incearca sa instituie un ritual. Aici e diferenta intre el si Bin Laden. Avraam iti da un exemplu de credinta si te indeamna sa meditezi asupra acesteia. Ce vei face in ziua in care Dumnezeu iti va "vorbi" intr-un mod cumplit? Vei protesta, ii vei pune la indoiala bunatatea sau planurile sale? Te vei resemna? Sau vei accepta totul fara a pierde nimic din iubirea fata de Dumnezeu?
El se opreste aici.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.