Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ateii?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
gypsyhart
QUOTE
Eu n-am sustinut asa ceva. Nu e treaba mea ca voi ati gantit asta. Poate sa rezulte asta sau poate sa nu rezulte, nu este ceva implicit. Este interpretare subiectiva. Asa ca daca voi interpretati ca ar incuraja nu stiu ce, e problema voastra.

Da, nu ai sustinut explicit, dar prin faptul ca ai scos din context afirmatia, concluzia mea a devenit foarte plauzibila.

QUOTE
Cauza interna? Cauza externa? Cine spune ca exista o singura cauza? De exemplu curcubeul apare doar daca ploua si e soare in acelasi timp. Daca e doar ploaie sau doar soare, nu vezi curcubeu. Sunt cel putin 2 cauze care duc la producerea curcubeului, 2 cauze evidente, mai sunt si altele mai putin evidente si mai greu observabile.

Am spus "cauza externa" si "cauza interna" la modul generic. Asa cum daca spui "om" nu te referi la un om anume.

actionmedia
QUOTE(gypsyhart @ 16 Jun 2008, 05:29 PM) *
Da, nu ai sustinut explicit, dar prin faptul ca ai scos din context afirmatia, concluzia mea a devenit foarte plauzibila.

Nu am scos afirmatia din context, eu m-am referit la intreg citatul postat de tine, doar ca nu l-am reluat pe tot ci am sintetizat intr-o singura propozitie relevanta. Dar remarca mea se refera la intreg citatul, asa cum l-ai postat tu acolo.
Chiar daca scoteam din context, tot nu aveai temei sa presupui "ca incerc sa arat ca Iisus incurajeaza omul sa isi satisfaca toate poftele". Mai ales in conditiile in care stii ca sunt ateu si din punctul meu de vedere "autoritatea" lui Iisus este 0. In opinia mea, nu este decat un alt personaj fictiv, prin urmare nu am de ce sa iau de bun ceea ce scrie in biblie, cu atat mai putin sa schimb sensul acelor pasaje. Nu ma intereseaza sa fac interpretari pe textul biblic. Asta e treaba teologilor.

QUOTE
Am spus "cauza externa" si "cauza interna" la modul generic. Asa cum daca spui "om" nu te referi la un om anume.

Nu prea inteleg la ce te referi.
IoanV
QUOTE(abis @ 16 Jun 2008, 01:25 PM) *
Cum sa fie in plan secundar? Credinciosul crede in D-zeu, ateul nu crede in D-zeu. Credinta in D-zeu ori in alt zeu sau lipsa credintei defineste credinciosul, respectiv ateul.
Poftim, fa un sondaj in randul ateilor si intreaba-i cati dintre ei sunt adeptii ideii "cred ca nu exista nici un zeu"... Asa cum stii, eu ma consider ateu. Tu ma consideri la randul tau ateu. In discutia noastra nu am sustinut niciodata ca nu exista zei, ci intotdeauna mi-am exprimat rezervele fata de argumentele celor care sustineau existenta zeilor... Asadar, daca vrei sa fi consecvent, ar trebui sa renunti la a ma numi pe mine ateu!

Pai daca toti cei care se considera atei spun ca ei sunt atei pentru ca nu cred in D-zeu sau in alti zei, si nu pentru ca ar crede in inexistenta zeilor, de ce vii tu si le pui in carca credinte ori opinii pe care nu le-au exprimat?

Nu ai argumentat. Ateii pozitivi sunt cei pe care ii insisti tu sa-i numesti atei; ateii negativi sunt cei carora le refuzi, nu stiu din ce motive, statutul de ateu. Si unii, si altii fac parte din categoria ateilor. Cum se face ca dictionarul care pare ca iti da tie dreptate este unul bun, iar cel care pare ca imi da mie este dintr-o data incomplet? smile.gif

Am luat primele linkuri din cautarea cu google.

theist

A theist is someone who denies that God doesn't exist; an atheism denier. Vezi aici, pe skepdic.com
theism



Main Entry:
the·ism
Pronunciation:
\ˈthē-ˌi-zəm\
Function:
noun
Date:
1678
: belief in the existence of a god or gods; specifically : belief in the existence of one God viewed as the creative source of the human race and the world who transcends yet is immanent in the world De aici.

Inca unul
Dictionary.com Unabridged (v 1.1) - Cite This Source - Share This
the·ism Audio Help [thee-iz-uhm] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun 1. the belief in one God as the creator and ruler of the universe, without rejection of revelation (distinguished from deism).
2. belief in the existence of a god or gods (opposed to atheism).

[Origin: 1670–80; the- + -ism]

—Related forms
the·ist Audio Help [thee-ist] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation, noun, adjective
the·is·tic, the·is·ti·cal, adjective
the·is·ti·cal·ly, adverb Dictionary.com Unabridged (v 1.1)
Based on the Random House Unabridged Dictionary, © Random House, Inc. 2006.

Encyclopćdia Britannica, Inc.
theist

To learn more about theist visit Britannica.com
© 2008 Encyclopćdia Britannica, Inc.

American Heritage Dictionary - Cite This Source - Share This the·ism Audio Help (thē'ĭz'əm) Pronunciation Key
n. Belief in the existence of a god or gods, especially belief in a personal God as creator and ruler of the world.

the'ist n., the·is'tic, the·is'ti·cal adj., the·is'ti·cal·ly adv.

(Download Now or Buy the Book) The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition
Copyright © 2006 by Houghton Mifflin Company.
Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.

Online Etymology Dictionary - Cite This Source - Share This
theist
1662, from Gk. theos "god" (see Thea) + -ist. The original senses was that later reserved to deist: "one who believes in a transcendant god but denies revelation." Later in 18c. theist was contrasted with deist, as allowing the possibility of revelation. Theism "belief in a deity" is recorded from 1678; meaning "belief in one god" (as opposed to polytheism) is recorded from 1711. Theistic is attested from 1780.
Online Etymology Dictionary, © 2001 Douglas Harper

WordNet - Cite This Source - Share This theist

adjective
1. of or relating to theism

noun
1. one who believes in the existence of a god or gods


WordNet® 3.0, © 2006 by Princeton University Sursa: http://dictionary.reference.com/browse/theist
********************************************************************************
*************

Ca in dictionarele romanesti teismul si ateismul se refera la ceea ce omul crede despre existenta lui Dumnezeu. Nu la prezenta/absenta credintei in El. Pentru acel lucru a fost inventat alt cuvint. Opinia, "crede ca exista", nu trebuie confundata cu credincios lui Dumnezeu. Poti sa crezi ca exista si sa nu fii credincios, asta am mai discutat. Cind crezi ca nu exista sau nu crezi ca exista si afirmi aceasta esti ateu...
Blakut
QUOTE
. belief in the existence of a god or gods (opposed to atheism).


Exact, si opusul este necredinta in existenta. Duhh... multumim de ajutor.
abis
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 08:42 AM) *

De pe acelasi site, vezi aici: http://www.skepdic.com/atheism.html

Atheism is traditionally defined as disbelief in the existence of God. As such, atheism involves active rejection of belief in the existence of God. This definition does not capture the atheism of many atheists, which is based on an indifference to the issue of God's existence. There is a difference between disbelief in all gods and no belief in God.

QUOTE
Inca unul
Dictionary.com Unabridged (v 1.1)

De pe acelasi site:
a·the·ist Audio Help /ˈeɪθiɪst/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[ey-thee-ist] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun
a person who denies or disbelieves the existence of a supreme being or beings.

a·the·ism Audio Help /ˈeɪθiˌɪzəm/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[ey-thee-iz-uhm] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun
1. the doctrine or belief that there is no God.
2. disbelief in the existence of a supreme being or beings.
[French athéisme, from athée, atheist, from Greek atheos, godless : a-, without; see a-1 + theos, god; see dhēs- in Indo-European roots.]

atheism
noun
1. the doctrine or belief that there is no God [ant: theism]
2. a lack of belief in the existence of God or gods


La Encyclopćdia Britannica nu am intrat pentru ca imi cerea numarul cardului.

QUOTE
American Heritage Dictionary

De pe acelasi site:
SYLLABICATION: a·the·ism
PRONUNCIATION: th-zm
NOUN: 1a. Disbelief in or denial of the existence of God or gods. b. The doctrine that there is no God or gods. 2. Godlessness; immorality.
ETYMOLOGY: French athéisme, from athée, atheist, from Greek atheos, godless : a-, without; see a–1 + theos, god; see dhs- in Appendix I.

SYLLABICATION: a·the·ist
PRONUNCIATION: th-st
NOUN: One who disbelieves or denies the existence of God or gods.


QUOTE
WordNet® 3.0, © 2006 by Princeton University

De pe acelasi site:
Noun
* S: (n) atheism, godlessness (the doctrine or belief that there is no God)
* S: (n) atheism (a lack of belief in the existence of God or gods)


Deci in toate dictionarele indicate de tine pentru ateism sunt surprinse ambele sensuri, atat negarea existentei divinitatii, cat si lipsa credintei in zei...

QUOTE
Am luat primele linkuri din cautarea cu google

La mine primele trei linkuri sunt cu totul altele...

QUOTE
Ca in dictionarele romanesti teismul si ateismul se refera la ceea ce omul crede despre existenta lui Dumnezeu. Nu la prezenta/absenta credintei in El. Pentru acel lucru a fost inventat alt cuvint.

Ti-am demonstrat ca dictionarul romanesc la care faci referire este incomplet. In spatiul romanesc nu a avut loc o dezbatere serioasa asupra fenomenului ateist, asupra secularizarii si laicitatii, asadar tratarea termenului a fost superficiala. Acel alt cuvant la care te referi este probabil necredincios, pe care dictionarul de sinonime il indica ca si sinonim pentru ateu.
QUOTE
Poti sa crezi ca exista si sa nu fii credincios

Daca crezi ca exista esti credincios, nu poti fi altceva... Asta si inseamna termenul "credincios"...
QUOTE
Cind crezi ca nu exista sau nu crezi ca exista si afirmi aceasta esti ateu...

Cind crezi ca nu exista sau nu crezi ca exista esti ateu.
gypsyhart
@actionmedia
QUOTE
Nu am scos afirmatia din context, eu m-am referit la intreg citatul postat de tine, doar ca nu l-am reluat pe tot ci am sintetizat intr-o singura propozitie relevanta. Dar remarca mea se refera la intreg citatul, asa cum l-ai postat tu acolo.

Am inteles. Ai inteles gresit atunci...
O sa postez un fragment mai mare, poate acum se intelege mai bine....

QUOTE
1. Şi pe când Se ruga Iisus într-un loc, când a încetat, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.
2. Şi le-a zis: Când vă rugaţi, ziceţi: Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău. Vie împărăţia Ta. Facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ.
3. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă în fiecare zi.
4. Şi ne iartă nouă păcatele noastre, căci şi noi înşine iertăm tuturor celor ce ne greşesc nouă. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.
5. Şi a zis către ei: Cine dintre voi, având un prieten şi se va duce la el în miez de noapte şi-i va zice: Prietene, împrumută-mi trei pâini,
6. Că a venit, din cale, un prieten la mine şi n-am ce să-i pun înainte,
7. Iar acela, răspunzând dinăuntru, să-i zică: Nu mă da de osteneală. Acum uşa e încuiată şi copiii mei sunt în pat cu mine. Nu pot să mă scol să-ţi dau.
8. Zic vouă: Chiar dacă, sculându-se, nu i-ar da pentru că-i este prieten, dar, pentru îndrăzneala lui, sculându-se, îi va da cât îi trebuie.
9. Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
10. Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide.
11. Şi care tată dintre voi, dacă îi va cere fiul pâine, oare, îi va da piatră? Sau dacă îi va cere peşte, oare îi va da, în loc de peşte, şarpe?
12. Sau dacă-i va cere un ou, îi va da scorpie?
13. Deci dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi fiilor voştri daruri bune, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da Duh Sfânt celor care îl cer de la El! (Evanghelia dupa Luca, cap 11, 1:13)

QUOTE
Chiar daca scoteam din context, tot nu aveai temei sa presupui "ca incerc sa arat ca Iisus incurajeaza omul sa isi satisfaca toate poftele".

Pentru un om care traieste in minciuna, asta e intelesul afirmatiei "cere si ti se va da". Apostolii erau oameni care cautau adevarul. Si da, cine cauta adevarul in mod sincer, il va gasi. smile.gif

QUOTE
Mai ales in conditiile in care stii ca sunt ateu si din punctul meu de vedere "autoritatea" lui Iisus este 0. In opinia mea, nu este decat un alt personaj fictiv, prin urmare nu am de ce sa iau de bun ceea ce scrie in biblie, cu atat mai putin sa schimb sensul acelor pasaje. Nu ma intereseaza sa fac interpretari pe textul biblic. Asta e treaba teologilor.

Pai daca e un personaj fictiv pentru tine, ce te mai obosesti sa comentezi ce a spus? Sau..vrei sa ne convingi si pe noi, cei care il consideram real si prezent, ca ne inselam?
QUOTE
QUOTE
Am spus "cauza externa" si "cauza interna" la modul generic. Asa cum daca spui "om" nu te referi la un om anume.


Nu prea inteleg la ce te referi.


Adica nu vorbeam de o singura cauza. LA categoria "hazard" sau "mintea subiectului" pot intra mai multe cauze.
IoanV
@ abis

Acum vad ca dai citate care se refera exact la ce am spus, ca teim si ateism sunt cu referire la cea ce cred oamenii despre existenta sau inexistenta lui Dumnezeu. Prezenta/absenta credintei in El este o alta problema. Disbelief are aici sens de "nu crede in existenta" nu necredincios in Dumnezeu. : Disbelief in or denial of the existence of God or gods. b. The doctrine that there is no God or gods. 2. Godlessness; immorality.

Eu sunt de acord cu ambele sensuri, si ca nu crede ca exista si ca neaga existenta, indiferent daca le afirma sau nu explicit. Aici ne referim la pozitia fata de existenta divinitatii, si aici bat cei doi termeni, nu la credinciosenie.

QUOTE
La mine primele trei linkuri sunt cu totul altele...
laugh.gif Eu am cautat theism tu poate ai cautat atheism...

QUOTE
Daca crezi ca exista esti credincios, nu poti fi altceva... Asta si inseamna termenul "credincios"...
Termenul l-am mai analizat de curind... Poti sa crezi ca exista dar sa nu fii credincios. E chiar destul de raspindita situatia... Oricum extinderea de la a cede ca exista la credincios nu se justifica. A crede e o parere, opinie, iar a fi credincios presupune un angajament fata de cel in care crezi.

Dupa modul in care ai socotit sinonime necredincios cu ateu ar trebui sa consideri ateii si imorali, vezi 2. de la textul pe care l-am citat de la tine. Insa sunt convins ca nu esti de acord cu aceasta.
abis
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 12:19 PM) *
Acum vad ca dai citate care se refera exact la ce am spus, ca teim si ateism sunt cu referire la cea ce cred oamenii despre existenta sau inexistenta lui Dumnezeu. Prezenta/absenta credintei in El este o alta problema.

Nu inteleg ce intelegi tu altfel... E simplu: conform tuturor dictionarelor, ateismul se refera la absenta credintei. Mai putin cel romanesc, incomplet...
QUOTE
Disbelief are aici sens de "nu crede in existenta" nu necredincios in Dumnezeu.

Pai este exact acelasi lucru: daca nu crezi in existenta lui D-zeu si a altor zei, se cheama ca esti necredincios, deci ateu...
Disbelief are sensul de lipsa credintei - disbelief: lack of belief, unbelief.
QUOTE
Eu sunt de acord cu ambele sensuri, si ca nu crede ca exista si ca neaga existenta, indiferent daca le afirma sau nu explicit.

Si eu la fel, sunt de acord ca ateu este si cel care nu crede ca exista, si cel care neaga existenta. Atunci de ce ne contrazicem?
QUOTE
Eu am cautat theism tu poate ai cautat atheism.

Nu, vezi aici ce apare pe primele trei pozitii: http://www.google.ro/search?num=100&hl...utare&meta=
1. wikipedia
2. wikipedia
3. infidels
...........
QUOTE
a fi credincios presupune un angajament fata de cel in care crezi.

Conform carui dictionar? laugh.gif
QUOTE
Dupa modul in care ai socotit sinonime necredincios cu ateu ar trebui sa consideri ateii si imorali, vezi 2. de la textul pe care l-am citat de la tine. Insa sunt convins ca nu esti de acord cu aceasta.

Sunt de acord ca foarte multi credinciosi, daca nu marea majoritate, ii considera pe atei imorali. Poate incusiv si cei care fac dictionarele. smile.gif
Tu nu esti de aceeasi parere, ca ateii sunt imorali? Asa am inteles din multe dintre mesajele tale. smile.gif
IoanV
QUOTE(abis)
Si eu la fel, sunt de acord ca ateu este si cel care nu crede ca exista, si cel care neaga existenta. Atunci de ce ne contrazicem?
Pt. ca tu ai adus in discutie credincios si necredincios. Apoi ai definit ateu in functie de credinta in Dumnezeu, care e altceva decit opinia/credinta depre existenta Lui.
QUOTE
Nu inteleg ce intelegi tu altfel... E simplu: conform tuturor dictionarelor, ateismul se refera la absenta credintei.
Completare: in existenta lui Dumnezeu. Nu a credintei pur si simplu sau a credintei in Dumnezeu. Deci o credinta, convingere anume, bine determinata. Si in wikipedia ai definitia :Theism is the belief in the existence of one or more divinities or deities. Clar.
Nu am spus pe primele trei pozitii, dar vezi ca si acolo e la fel... In raspunsul de pe prima pagina gasesti si ce am dat eu, insa am ocolit anume wikipedia ca nu e scrisa tocmai de profesionisti..
abis
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 12:46 PM) *
Nu am spus pe primele trei pozitii

Remember:
QUOTE
Am luat primele linkuri din cautarea cu google

Poate de asta nu ne intelegem, atunci cand spui ceva trebuie sa ma astept ca ai vrut sa spui cu totul alte lucruri...

QUOTE
tu ai adus in discutie credincios si necredincios. Apoi ai definit ateu in functie de credinta in Dumnezeu, care e altceva decit opinia/credinta depre existenta Lui

Cum adica e altceva? unsure.gif
Daca crezi ca exista D-zeu sau orice alt zeu, esti credincios.
QUOTE
Si in wikipedia ai definitia :Theism is the belief in the existence of one or more divinities or deities. Clar.

Pai da, clar. Asa cum ateism este absenta acelui belief in the existence of one or more divinities or deities.
actionmedia
QUOTE(gypsyhart @ 17 Jun 2008, 11:42 AM) *
@actionmedia
O sa postez un fragment mai mare, poate acum se intelege mai bine....

Pai tot aia e, doar ca aici e un pic mai greu de probat ca este o minciuna pentru ca practic te rogi sa iti dea ceva imposibil de verificat, de constatat sau de observat. "Duh sfant". Ce e ala? Nimic... Deci faci ceva inutil ca sa primesti ceva inutil si imposibil de observat si singurul rezultat este ca te afunzi si mai tare in credinta.

QUOTE
Pentru un om care traieste in minciuna, asta e intelesul afirmatiei "cere si ti se va da".

Acest postulat ar trebui sa va dea de gandit tie si lui IoanV pentru ca voi ati dat (sau ati insinutat ca a asta ar fi) acel inteles al lui "cere si ti se va da". Eu nu am avanstat astfel de idei. Prin urmare am avut dreptate cand am spus ca este o minciuna.

QUOTE
Pai daca e un personaj fictiv pentru tine, ce te mai obosesti sa comentezi ce a spus? Sau..vrei sa ne convingi si pe noi, cei care il consideram real si prezent, ca ne inselam?

Imi place sa imi antrenez neuronii cu probleme dintr-astea existentiale smile.gif Si imi place sa discut in contradictoriu pe aceste teme. Nu sunt atat de altruist incat sa ma obosesc sa te conving ca te inseli, ar fi un efort prea mare pentru mine si nu cred ca merita.
gypsyhart
QUOTE
Acest postulat ar trebui sa va dea de gandit tie si lui IoanV pentru ca voi ati dat (sau ati insinutat ca a asta ar fi) acel inteles al lui "cere si ti se va da". Eu nu am avanstat astfel de idei. Prin urmare am avut dreptate cand am spus ca este o minciuna.

Da, ai dreptate, pentru tine este.

QUOTE
Imi place sa imi antrenez neuronii cu probleme dintr-astea existentiale smile.gif Si imi place sa discut in contradictoriu pe aceste teme. Nu sunt atat de altruist incat sa ma obosesc sa te conving ca te inseli, ar fi un efort prea mare pentru mine si nu cred ca merita.

Mda. No comment.
abis
QUOTE(gypsyhart @ 17 Jun 2008, 11:42 AM) *
Pai daca e un personaj fictiv pentru tine, ce te mai obosesti sa comentezi ce a spus?

Daca stim ca ciobanul din Miorita este un personaj fictiv, ar trebui sa nu ne mai obosim sa intelegem ce vrea sa spuna discursul pe care il tine in balada, nu?

In plus, ma indoiesc ca Actionmedia poate pune mana in foc ca acel Joshua care a stat la baza legendelor din NT este un personaj fictiv.
IoanV
QUOTE(abis)
Daca crezi ca exista D-zeu sau orice alt zeu, esti credincios.
Te inseli! Poti fi chiar sigur ca sotia/sotul exista si sa-i fi necredincios... Daca vrei sa-i ramii credincios trebuie sa faci un efort. Asa e si cu zeii, ai vazut in dictionar ca credincios presupune fidelitate, statornicie fata de un angajament, etc... Diavolul are atributele unui zeu malefic, cred ca exista, dar Doamne fereste sa ii fiu vreodata credincios!
QUOTE
Poate de asta nu ne intelegem, atunci cand spui ceva trebuie sa ma astept ca ai vrut sa spui cu totul alte lucruri...
Nu exagera. Uita-te la primele linkuri care trimit spre definitia termenului exclusiv wikipedia.
QUOTE
Asa cum ateism este absenta acelui belief in the existence of one or more divinities or deities.
Nu cred. Ar fi fost neteist, ca si necredincios. A din fata, prefixul, indica prezenta credintei contrare si am gasit explicitat ateist in dictionare cu negarea clara. Vezi de exemplu si:
AGNOSTICÍSM s.n. Concepţie filozofică idealistă care neagă, parţial sau total, posibilitatea cunoaşterii obiective a lumii, a esenţei fenomenelor.

QUOTE(actionmedia)
Acest postulat ar trebui sa va dea de gandit tie si lui IoanV pentru ca voi ati dat (sau ati insinutat ca a asta ar fi) acel inteles al lui "cere si ti se va da". Eu nu am avanstat astfel de idei. Prin urmare am avut dreptate cand am spus ca este o minciuna.
Aceasta postulare a ta se cheama generalizare pripita.
Asa cum un stat da drepturi cetatenilor sai, cum un stapin poate promite slujitorilor sai, asa si Dumnezeu poate promite anumite lucruri credinciosilor. Daca ai o relatie cu mine, ne cunoastem, imi poti cere ceva. Dar daca nu ma recunosti, ba imi negi chiar existenta cum sa implinesc eu cererile tale? Pt. ce? De ce sa te iubesc si sa iti fac voile, si eu sunt liber in relatiile mele.
axel
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 08:32 PM) *
Te inseli! Poti fi chiar sigur ca sotia/sotul exista si sa-i fi necredincios...

rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif
E clar, polisemia asta te bulverseaza complet ohyeah.gif
IoanV
Sa inteleg ca daca tu crezi ca exista cineva cu calitati supranaturale automat ii esti credincios? Ma rog, poate pt. voi nu e nicio diferenta intre a crede ceva (in existenta cuiva) si a fi credincios acelui(a) ceva....
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 08:32 PM) *
Dar daca nu ma recunosti, ba imi negi chiar existenta cum sa implinesc eu cererile tale? Pt. ce? De ce sa te iubesc si sa iti fac voile, si eu sunt liber in relatiile mele.

Scrie asa ceva in cartea aia sfanta sau e o adaugire de-a ta? Din citatul dat de gypsyhart nu reiese asta. Reiese negru pe alb, ca daca ceri (duh sfant) ti se va da (duh sfant). Pronlema e ca nimeni nu a vazut acest duh sgant, nu l-a gustat, nu l-a auzit, nu l-a pipait, nu l-a mirosit. Cum l-am putea percepe? Altfel decat in propria noastra minte?...
Eu nu am pretentia sa il vad. Dar macar aia care cred si sa straduiesc. Nici aia nu reusesc sa il vada...
Desi ceea ce spui tu, nu are sens. Normal ar fi fost ca tocmai aia care nu cred sa fie trasi de maneca si sa li se arate "duhul sfant" ca sa vada ca gresesc si sa se indrepte pe drumul cel bun. Nu inteleg de ce trebuie sa fie un privilegiu asta, cand ar trebui sa fie ceva normal.
IoanV
QUOTE
Din citatul dat de gypsyhart nu reiese asta. Reiese negru pe alb, ca daca ceri (duh sfant) ti se va da (duh sfant). Pronlema e ca nimeni nu a vazut acest duh sgant, nu l-a gustat, nu l-a auzit, nu l-a pipait, nu l-a mirosit. Cum l-am putea percepe? Altfel decat in propria noastra minte?...
Eu ma intreb cum poti cere daca nu ai credinta ca exista. O cerere se adreaza unei persoane cu care trebuie sa intri in relatie. Altfel cum? Lansezi cererea in aer?
Iar generalizezi pornind de la propria experinta. De unde stii ca nu L-a primit nimeni? Doar presupui si postulezi. Despre cum se poate percepe ai un exemplu elocvent in viata Sfintului Serafim de Sarov.

QUOTE
Normal ar fi fost ca tocmai aia care nu cred sa fie trasi de maneca si sa li se arate "duhul sfant" ca sa vada ca gresesc si sa se indrepte pe drumul cel bun. Nu inteleg de ce trebuie sa fie un privilegiu asta, cand ar trebui sa fie ceva normal.
Duhul Sfint se da intr-o comuniune. Normal este ca omul sa intre in aceasta comuniune ca sa Il primeasca. Insa cel ce nu "simpatizeaza" cu valorile propuse de Dumnezeu si clar indicate de catre Domnul Iisus Hristos si apostolii Sai nici nu isi doreste o astfel de comuniune spirituala.
Normal ar fi si ca omul sa tinda spre a se implini spiritual, nu sa se blocheze foarte satisfacut intr-o anumita stare... Nu Dumnezeu inchide comunicarea cu omul ci omul se lipseste de El, mai ales cind i se pare ca El ii cere prea multe.
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 18 Jun 2008, 07:04 AM) *
Eu ma intreb cum poti cere daca nu ai credinta ca exista. O cerere se adreaza unei persoane cu care trebuie sa intri in relatie. Altfel cum? Lansezi cererea in aer?

Pai asta spun si eu. Cum si mai ales cui sa ceri daca nu crezi?

QUOTE
Despre cum se poate percepe ai un exemplu elocvent in viata Sfintului Serafim de Sarov.

Ce culoare are acest "sfant duh"? Sau a ce miroase? Sau ce gust are? Sau cum este la pipait? Vorbeste? Cum e vocea lui? e voce de barbat? De femeie? Daca Dl. Serafim nu e in stare sa raspunda macar la cateva din intrebarile astea nu il cred ca a "primit duh sfant".

QUOTE
Duhul Sfint se da intr-o comuniune. Normal este ca omul sa intre in aceasta comuniune ca sa Il primeasca.

De ce asa si nu altfel? Si ce este de fapt acest duh sfant? Cum il recunosti? Cum il percepi? Cu ce organe de simt?

QUOTE
Insa cel ce nu "simpatizeaza" cu valorile propuse de Dumnezeu si clar indicate de catre Domnul Iisus Hristos si apostolii Sai nici nu isi doreste o astfel de comuniune spirituala.

Pai eu tot intreb, de ce e nevoie de mijlocitori? De apostoli, evanghelii si alte lucruri dintr-asatea... indoielnice? Ar fi mult mai eficient un contact direct pentru ca pe de o parte s-ar elimina orice dubiu cu privire la existenta lui Dzeu, iar pe de alta parte ar fi o comunicare mult mai buna, nealterata.

QUOTE
Normal ar fi si ca omul sa tinda spre a se implini spiritual, nu sa se blocheze foarte satisfacut intr-o anumita stare.

Pai cum sa tinzi spre asta cand pe de o parte nu ai certitudini ca exista ceva spre care sa tinzi si ca ti-ar fi cumva folositor?

QUOTE
Nu Dumnezeu inchide comunicarea cu omul ci omul se lipseste de El, mai ales cind i se pare ca El ii cere prea multe.

Foarte comoda explicatia asta. Doar ca eu vin cu urmatorarea intrebare "oare omul ar mai inchide comunicarea, cum spui tu, daca ar avea certitudinea ca Dzeu exista?" Eu cred ca nu. Comunicarea se inchide tocmai pentru ca sunt mari semne de intrebare cu privire la existenta celuilalt subiect si, cum spuneai si tu mai devreme, cum sa comunici daca nu crezi ca exista? cu cine sa comunici? cu aerul? cu cerul?
abis
QUOTE(IoanV @ 17 Jun 2008, 08:32 PM) *
Poti fi chiar sigur ca sotia/sotul exista si sa-i fi necredincios...

Asa cum spunea si Axel, greu cu sensurile cuvintelor in limba romana... rofl.gif
"Credincios" este un cuvant polisemantic. Noi discutam aici despre sensul dpdv religios.
QUOTE
Daca vrei sa-i ramii credincios trebuie sa faci un efort.

Poate tu; mie nu mi se pare ca presupune vreun efort sa raman credincios sotiei (vezi ca nu am folosit termenul in sensul religios al cuvantului! laugh.gif ). Dimpotriva, vine de la sine.
QUOTE
Uita-te la primele linkuri care trimit spre definitia termenului exclusiv wikipedia

Tu nu ai spus "primele exclusiv wikipedia", ai spus "primele" si atat...
Excluzand wikipedia primul este Skepdic, al doilea un nene care pretinde ca a devenit credincios dupa ce a fost ateu iar al treilea este un articol ateist. Ma rog, nu are rost sa continui ideea asta daca pentru tine "primele trei linkuri" inseamna de fapt al treilea, al saselea, al saptesprezecelea, este clar ca vorbim limbi diferite...
QUOTE
A din fata, prefixul, indica prezenta credintei contrare

Total neadevarat. A inseamna lipsa, absenta. Cuvantul provine din greaca:
ἀ- (a-), "fara" + θεός (theos), "zei".
Deci nu "impotriva zeilor", ci "fara zei".
QUOTE
AGNOSTICÍSM s.n. Concepţie filozofică idealistă care neagă, parţial sau total, posibilitatea cunoaşterii obiective a lumii, a esenţei fenomenelor

N-are nici o legatura. Un agnostic poate fi teist sau ateist. Agosticismul se refera la o atitudine fata de cunoastere; din punctul de vedere al atitutdinii fata de cunoastere, poti fi gnostic sau agnostic. Teismul sau ateismul se refera la atitudinea fata de existenta divinitatii; poti fi deci teist sau ateist. Exista agnostici ateisti si agnostici teisti. Vezi aici.
QUOTE
Dar daca nu ma recunosti, ba imi negi chiar existenta cum sa implinesc eu cererile tale? Pt. ce? De ce sa te iubesc si sa iti fac voile, si eu sunt liber in relatiile mele.

Daca tu esti o fiinta atotputernica, omniprezenta, infinit de buna si iubitoare faptul ca eu nu iti recunosc existenta (dealtfel, nici nu iti propui sa imi dai dovezi sa cred in existenta ta...) ar trebui sa fie un amanunt insignifiant... Daca un tata continua sa-si iubeasca copiii si sa le poarte de grija oricat de mult s-ar indeparta acestia de el, cu atat mai mult presupun ca ar face-o un tata cosmic, cu caracteristicile mentionate.
IoanV
QUOTE(abis)
Asa cum spunea si Axel, greu cu sensurile cuvintelor in limba romana...
"Credincios" este un cuvant polisemantic. Noi discutam aici despre sensul dpdv religios.
Hai ca sunteti tari. Rideti dar nici nu stiti de ce rideti. rofl.gif Adica, dupa voi sensul adjectivului credincios se schimba cum vrem noi? Sau ce vreti sa spuneti? Ca un credincios dpdv religios nu mai trebuie sa fie fidel, etc? Adica poate fi "necredincios"? Lamuriti ce vreti sa spuneti cu polisemantismul daca nu cumva e doar ceea ce cred eu, un deget dupa care va ascundeti.. Ce stiu eu este ca, conotatiile nu se indeparteaza de sensul prim al cuvintului. Chiar daca substantivam adjectivul nu ii scadem din semnificatii ci mai degraba le intarim. Daca voi stiti altceva spuneti-ne si noua...
QUOTE
Poate tu; mie nu mi se pare ca presupune vreun efort sa raman credincios sotiei (vezi ca nu am folosit termenul in sensul religios al cuvantului! ). Dimpotriva, vine de la sine.
Cu virsta stiu ca nu mai trebuie sa facem efort... Dar eu trebuie inca sa mai fac astfel de eforturi... sorry.gif Inca nu sunt imun la frumusete dar nu vreau sa pacatuiesc nici in gind. De acee trebuie sa fac efort, sa imi tin si gindurile curate..
QUOTE
N-are nici o legatura. Un agnostic poate fi teist sau ateist.
Era doar un exemplu ce inseamna a in fata unui cuvint...
QUOTE
Daca un tata continua sa-si iubeasca copiii si sa le poarte de grija oricat de mult s-ar indeparta acestia de el, cu atat mai mult presupun ca ar face-o un tata cosmic, cu caracteristicile mentionate.
Stai linistit ca Dumnezeu isi iubeste copii, mult mai mult decit se iubesc ei unii pe altii. Dar nici la presedinte nu ajungi prea usor...

QUOTE(actionmedia)
De ce asa si nu altfel? Si ce este de fapt acest duh sfant? Cum il recunosti? Cum il percepi? Cu ce organe de simt?
Nu se prea poate spune in teorie daca nu sunt experiente similare pt. referinte. Dar nu ai fost curios sa aflii cum i-a raspuns Sf. Serafim lui Motovilov care a pus aceasi intrebare... Din cite stiu este dat pe net... Si pt. ca tot suntem in preajma sarbatorii Pogoririi Sfintului Duh citeste partea ce o descrie din Biblie..
QUOTE
Pai eu tot intreb, de ce e nevoie de mijlocitori? De apostoli, evanghelii si alte lucruri dintr-asatea... indoielnice? Ar fi mult mai eficient un contact direct pentru ca pe de o parte s-ar elimina orice dubiu cu privire la existenta lui Dzeu, iar pe de alta parte ar fi o comunicare mult mai buna, nealterata.
Eu cred ca nu se poate direct pentru noi, cei slabi. Decit mijlocit prin Fiul si Duhul Sfint. Intilnirea cu Dumnezeu pt. mine cel putin ar fi probabil mortala... Pt. ca puterea e mai mult decit coplesitoare. A venit in forma umana dar o dispretuim fara a o cunoaste... Intrebi de Duhul dar pe Cel care il trimite nu il recunosti. Deci, in principiu, cind astepti ceva cercetezi caile prin care vine, nu doar ceri.
Dumnezeu nu accepta "intilniri profunde" decit cu cei ce ii seamana. A dat indreptarul, oricare il poate urma.
QUOTE
Pai cum sa tinzi spre asta cand pe de o parte nu ai certitudini ca exista ceva spre care sa tinzi si ca ti-ar fi cumva folositor?
Calea incepe prin indreptarea caracterului si orientarea cu drag si respect spre semeni. Dumnezeu nu isi da din putere decit celor in care ae incredere ca o folosesc cum trebuie... Asa fac si oamenii responsabili. De ce sa faca El altfel.
QUOTE
"oare omul ar mai inchide comunicarea, cum spui tu, daca ar avea certitudinea ca Dzeu exista?" Eu cred ca nu. Comunicarea se inchide tocmai pentru ca sunt mari semne de intrebare cu privire la existenta celuilalt subiect si, cum spuneai si tu mai devreme, cum sa comunici daca nu crezi ca exista? cu cine sa comunici? cu aerul? cu cerul?
smile.gif Ohoho! Mai rau, l-ar dusmani ca nu ii indeplineste dorintele! De aceea mai bine face, se arata doar celor care il cauta. Nu e chiar usor de gasit, dar nu imposibil...
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 18 Jun 2008, 09:58 PM) *
Ohoho! Mai rau, l-ar dusmani ca nu ii indeplineste dorintele! De aceea mai bine face, se arata doar celor care il cauta. Nu e chiar usor de gasit, dar nu imposibil...

Ah, deci asta este explicatia? O explicatie puerila? Exista oameni care il dusmanesc tocmai pentru ca au indoieli in privinta existentei lui, pe de o parte cred ca exista, pe de alta parte se lamenteaza ca nu sunt ascultati si isi exprima indoiala cu privire la existenta... Unii chiar cred ca "nu mai exista" adica ei cred ca intre timp Dzeu "a murit" nu nu mai asculta rugile. Cunosc personal astfel de persoane. Si cel putin la nivel declarativ, asta este atitudinea lor. (nota bene: nu am nicio legatura cu atitudinea lor, nu i-am influentat in niciun fel).
Deci in mod sigur incertitudinea in privinta existentei nu rezolva problema. Mai degraba certitudinea existentei si o comunicare directa ar rezolva problema. Asa cum niste parinti responsabili isi educa in mod corespunzator copiii, iar acestia din urma nu isi dusmanesc parintii daca nu le indeplinesc dorintele, la fel ar putea face si Dzeu daca ar exista, de fapt ar putea face mult mai bine, doar se presupune ca este fiinta atotpurernica si atotstiutoare.

QUOTE
Nu se prea poate spune in teorie daca nu sunt experiente similare pt. referinte. Dar nu ai fost curios sa aflii cum i-a raspuns Sf. Serafim lui Motovilov care a pus aceasi intrebare... Din cite stiu este dat pe net... Si pt. ca tot suntem in preajma sarbatorii Pogoririi Sfintului Duh citeste partea ce o descrie din Biblie..

Vag, extrem de vag!

QUOTE
Intilnirea cu Dumnezeu pt. mine cel putin ar fi probabil mortala... Pt. ca puterea e mai mult decit coplesitoare.

smile.gif Da, misto scuza! Felicitari! Dar uiti ca vorbim (ipotetic) despre o fiinta atotputernica si atotstiutoare si care se presupune ca te si iubeste. Sunt convins ca acea fiinta ar fi gasit o solutie ca intalnirea cu tine sa nu fie mortala, pentru tine...

QUOTE
A venit in forma umana dar o dispretuim fara a o cunoaste

Nope, despre asta inca nu putem fi siguri. Aflam despre asta doar prin mijlocitori (preoti, evanghelii) La a t-spea spita, cu distorsionarile inerente trecerii informatiei de la un emitator la altul.

QUOTE
Intrebi de Duhul dar pe Cel care il trimite nu il recunosti.

Pai eu intreb pentru a putea continua discutia avand cat mai multe date. Intreb pentru ca sunt multe aspecte neclarificate si pe care majoritatea credinciosilor evita sa le dezbata si dau trimiteri la carti si la sfinti si in final nu primesti decat niste citate fara inteles care te plimba aiurea dar nu spun nimic.
Concluzia mea pana acuma. Acest Duh nu exista. Este doar o alta inventie a omului. Am ajuns la cocluzia asta pentru ca nu am vazut nicio explicatie clara cu privire la modul in care poate fi perceput acest duh si nici cu privire la utilitatea lui. De asemenea nu am vazut nicio motivatie pertinenta pentru a cauta acel duh. Prin urmare fiind inutil si nemanifestandu-se, nelasand urma prezentei, nu vad de ce am crede ca exista.

QUOTE
Deci, in principiu, cind astepti ceva cercetezi caile prin care vine, nu doar ceri.

In primul rand ca eu nu astept nimic. Ce motiv as avea?
In al doilea rand, exact asta fac, cercetez caile. Si le pun la indoiala, iata, pun intrebari despre aceste cai, pun la indoiala chiar metodologia de cercetare, daca metodologia este gresita, este normal sa ajungi la concluzii gresite.

QUOTE
Calea incepe prin indreptarea caracterului si orientarea cu drag si respect spre semeni.

Pai tu pleci de la premisa (gresita) ca un ateu are un caracter "bolnav" sau daunator. Ori nu este adevarat. Luai in deradere mai devreme faptul ca abis ii poate fi credincios sotiei fara efort. Acelasi lucru mi se intampla si mie. Fidelitatea vine natural. Nu trebuie sa ma straduiesc pentru asta. Spuneam si cu alte ocazii ca in afara de faptul ca nu cred ca exista zei nu sunt diferit de un credincios. Nu am un caracter bolnav, nu sunt antisocial. Deci te rog sa nu mai faci presupuneri nefondate.

QUOTE
Dumnezeu nu isi da din putere decit celor in care ae incredere ca o folosesc cum trebuie... Asa fac si oamenii responsabili. De ce sa faca El altfel.

Pai eu nu imi amintesc sa fi cerut putere. Pana acuma tot incercam sa vorbesc despre comunicare directa. Daca ar exista, normal ar fi sa fie "la vedere" nu sa se ascunda. Dai sa nu divagam. Eu n-am vorbit de putere suplimentara sau alte minuni de genul asta. Pana acum nu am pus niciun fel de probleme de genul asta.
abis
QUOTE(IoanV @ 18 Jun 2008, 09:58 PM) *
Adica, dupa voi sensul adjectivului credincios se schimba cum vrem noi?

Vrem sa spunem ca in functie de context sensul cuvantului "credincios" inseamna una cand in folosesti in legatura cu casnicia, si alta cand il folosesti in legatura cu religia.
QUOTE
Ca un credincios dpdv religios nu mai trebuie sa fie fidel, etc? Adica poate fi "necredincios"?

Nu vad de ce un credincios dpdv religios nu ar putea fi infidel. Nu poti sa crezi in D-zeu, in Zeus, in Manitu, in Krishna ori in oricare alt zeu si in acelasi timp sa-ti inseli sotia? Ba cred ca se poate foarte bine...
La fel cum se poate sa fii credincios sotiei, dar sa nu crezi in D-zeu ori in alta divinitate.
QUOTE
Cu virsta stiu ca nu mai trebuie sa facem efort.

Daca nu ma insel, esti mai batran decat mine...
QUOTE
Era doar un exemplu ce inseamna a in fata unui cuvint...

Asa cum ti-am aratat, dpdv etimologic a in fata unui cuvant inseamna "lipsa", "absenta". Ca in apolitic, afon, amoral etc.
QUOTE
Stai linistit ca Dumnezeu isi iubeste copii, mult mai mult decit se iubesc ei unii pe altii.

Daca asta se cheama ca-i iubeste, ma intreb cum ar fi daca i-ar uri...
QUOTE
Deci, in principiu, cind astepti ceva cercetezi caile prin care vine, nu doar ceri.

Asta si facem, cercetam. Cu cele mai bune instrumente pe care le avem. Ca tie nu-ti place rezultatul cercetarilor noastre este alta mancare de peste.
QUOTE
De aceea mai bine face, se arata doar celor care il cauta.

Precizeaza: doar celor care il cauta facand rabat de la ratiune.
IoanV
QUOTE(abis)
Vrem sa spunem ca in functie de context sensul cuvantului "credincios" inseamna una cand in folosesti in legatura cu casnicia, si alta cand il folosesti in legatura cu religia.
Normal ca nu e tocmai acelasi lucru sa fi credincios lui Dumnezeu sau sotiei. Dar in esenta nu difera, e nevoie de fidelitate si angajament. Daca introduci diferente serioase va trebui sa le explici sa redefinesti, etc..
QUOTE
Nu vad de ce un credincios dpdv religios nu ar putea fi infidel.
Cred ca aici e o neintelegere... Eu cind am spus fidel m-am gindit fata de subiectul credintei. De ex. esti credincios dpdv religios, atunci trebuie sa ai un fel de angajament, sa fi fidel zeului tau.
QUOTE
Ca tie nu-ti place rezultatul cercetarilor noastre este alta mancare de peste.
Nu e vorba ca nu imi plac sau nu. De fapt ma lasa indiferent... Dar mi se par gresite cercetarile si evident rezultatele. Se studiaza (si se concluzioneaza) cu instrumente nepotrivite... Ceea ce e a intregului e analizat cu partea...
QUOTE
Precizeaza: doar celor care il cauta facand rabat de la ratiune.
Precizez: doar celor care ilcauta stiind cum sa se foloseasca de ratiune... O au ca pe o oglinda ginditoare, nu se identifica cu ea... wink.gif
IoanV
QUOTE(actionmedia)
Ah, deci asta este explicatia? O explicatie puerila? Exista oameni care il dusmanesc tocmai pentru ca au indoieli in privinta existentei lui, pe de o parte cred ca exista, pe de alta parte se lamenteaza ca nu sunt ascultati si isi exprima indoiala cu privire la existenta...
Nu spun ca asta e explicatia. Imi dau si eu o parere. Dar hai sa ne imaginam ca ar fi la indemina... Cum sa fie, ca slujitor personal e bine? wink.gif Sa te asculte cind ii ceri sa ma imbolnavesc pt. o vreme? Sau daca te razgindesti ca ala care a imbatrinit pt. ca i-a cerut pestisorului o nevasta cu 30 de ani mai tinara ca el... Sau sa vina asa mai rar cu cadouri ca misiunile Crucii rosii? Apoi sa vezi bataie la impartirea dorintelor... Faci tu listele cu rindul? smile.gif . Hai sa fim seriosi, imaturitatea noastra Il alunga din proxima vecinatate...
QUOTE
Asa cum niste parinti responsabili isi educa in mod corespunzator copiii, iar acestia din urma nu isi dusmanesc parintii daca nu le indeplinesc dorintele, la fel ar putea face si Dzeu daca ar exista, de fapt ar putea face mult mai bine,
Eu cred ca asa si face, ne si invata cum sa ne prezentam cind facem cererile... Nici parintele nu indeplineste cererile unui copil sa supere pe altul sau cind ei sunt in dusmanie pina nu vede pace intre ei...
QUOTE
Dar uiti ca vorbim (ipotetic) despre o fiinta atotputernica si atotstiutoare si care se presupune ca te si iubeste. Sunt convins ca acea fiinta ar fi gasit o solutie ca intalnirea cu tine sa nu fie mortala, pentru tine...
A facut-o. Dar de dragul Sau a fost rastignit... Solutia exista dar multora nu le place pt. ca nu le sta la dispozitie sa faca ce vor cu El.
QUOTE
Nope, despre asta inca nu putem fi siguri. Aflam despre asta doar prin mijlocitori (preoti, evanghelii) La a t-spea spita, cu distorsionarile inerente trecerii informatiei de la un emitator la altul.
De la slujitorii imparatului afli unde sta imparatul si cum sa iti pregatesti o intrare buna. Asa si cu Dumnezeu.
QUOTE
Am ajuns la cocluzia asta pentru ca nu am vazut nicio explicatie clara cu privire la modul in care poate fi perceput acest duh si nici cu privire la utilitatea lui.
Pai daca supralicitezi explicatia rationala... Ca si cum ai spune ca nu se poate minca decit din farfurie...
QUOTE
Si le pun la indoiala, iata, pun intrebari despre aceste cai, pun la indoiala chiar metodologia de cercetare, daca metodologia este gresita, este normal sa ajungi la concluzii gresite.
Deci caile de studii diferite sunt cele ce ne despart. Am dat exemplul cu bucatarul. Voi faceti analiza chimica, eu prepar mincarea. Care va hrani pe cineva? Dar voi spuneti ca nimeni nu trebuie sa se hraneasca...
QUOTE
Pai tu pleci de la premisa (gresita) ca un ateu are un caracter "bolnav" sau daunator.
Nu m-am referit la atei. Nu plec de la premisa aceasta... Orice om "neinstruit" de familie, scoala, religie are un caracter ce poate provoca probleme altora...
QUOTE
Daca ar exista, normal ar fi sa fie "la vedere" nu sa se ascunda.
Pai si atomul "e la vedere". Omul a trebuit sa foloseasca instrumente potrivite sa il vada. Asa e si cu Dumnezeu....
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 19 Jun 2008, 11:32 PM) *
Dar hai sa ne imaginam ca ar fi la indemina...

Ce sa fie la indemana? Dzeu? Eu nu am folosit expresia "la indemana". Nu stiu de ce tot devizei discutia spre niste probleme ridicole. Eu vorbeam despre comunicare, despre relevarea prezentei. Intrebam de ce nu se arata tuturor pentru ca toata lumea sa fie sigura ca exista.
QUOTE
Hai sa fim seriosi, imaturitatea noastra Il alunga din proxima vecinatate.

Nu, oricum cererile aberante exista si in lipsa evidentei existentei lui Dzeu, deci prezenta evidenta nu vad de ce ar schimba datele problemei. Dimpotriva, daca omul e sigur ca exista ar putea fi mai motivat sa caute caile potrivite de comunicare.
QUOTE
Eu cred ca asa si face, ne si invata cum sa ne prezentam cind facem cererile. Nici parintele nu indeplineste cererile unui copil sa supere pe altul sau cind ei sunt in dusmanie pina nu vede pace intre ei

Cum "ne invata"? In lipsa? Deocamdata nici nu stim ca exista... Parintele respectiv care isi educa copilul exista, copilul poate sa il vada sa interactioneze cu el. Iar cea mai mare parte (mai mult de 80%) din invatatura (educatie) vine exact din interactiune, nu din manuale. Manualele si teoria vin mai tarziu ca sa puna ordine sa structureze invatatura, iar pe acea structura sa faciliteze aprofundarea. Ori tu pledezi direct pentru aprofundare fara a tine cont de faptul ca lipseste exact baza. Eu cand vorbesc depre comunicarea cu Dzeu, ma refer in primul rand la stabilirea fundamentului, iar lucrul cel mai impoertant este certitudinea existentei lui. Daca nu esti sigur ca exista cu cine comunici? Ce aprofundezi? Ce te-ar motiva sa faci asta?
QUOTE
A facut-o. Dar de dragul Sau a fost rastignit... Solutia exista dar multora nu le place pt. ca nu le sta la dispozitie sa faca ce vor cu El.

Imi pare rau, dar nu avem cum sa verificam faptul ca acele lucruri s-au petrecut in realitate. Poate fi o poveste interesanta si frumoasa, dar cam atat... In plus este vorba tot despre mijlocitori. Iisus ar fi un mijlocitor, apostolii alti mijlocitori, iar cei care au propovaduit si apoi scris si rescris evangelia, alti mijlocitori. Prea complicat (a se citi complicatii inutile), prea uman, prea tras de par, nu imi suna deloc a actiune a unei fiinte atotputernice. Eu vorbeam de o comunicare directa, care sa nu fie nociva. Si nu-mi spune ca ar fi imposibil. Pentru o fiinta atotputernica nimic nu e imposibil.

QUOTE
De la slujitorii imparatului afli unde sta imparatul si cum sa iti pregatesti o intrare buna. Asa si cu Dumnezeu.

Nu, nu este asa. Imparatul e un simplu om, pe cand Dzeu se presupune ca ar fi o fiinta atotputernica, atotstiutoare si iubitoare. Imparatul are nevoie de slujitori pentru ca nu se poate descurca singur, in timp ce Dzeu nu ar avea nevoie de asa ceva. Imparatul se foloseste de slujitori tocmai pentru a-i tine departe pe supusii sai pe care nu vrea sa ii vada, vrei sa spui ca si Dzeu face la fel? Pai cum ramane cu iubirea?

QUOTE
Deci caile de studii diferite sunt cele ce ne despart. Am dat exemplul cu bucatarul. Voi faceti analiza chimica, eu prepar mincarea. Care va hrani pe cineva? Dar voi spuneti ca nimeni nu trebuie sa se hraneasca...

Exemplul cu mancarea nu este bun. Daca tu prepari mancarea inseamna ca tu creezi ceva. Cel care prepara mancarea creaza. Vrei sa spui ca inventezi sau (reinventezi) ceea ce ne spui noua? Ah, prepari dupa o reteta? Pai eu de reteta ma iau, pentru ca observ ca nu e gandita bine. Are incoerente si iese un talmes-balems in loc de mancare. Si doar foamea si lipsa altor perspective ii face pe oameni sa se hraneasca cu acel surogat.

QUOTE
Pai si atomul "e la vedere". Omul a trebuit sa foloseasca instrumente potrivite sa il vada. Asa e si cu Dumnezeu.

Pai nu e "asa si cu Dzeu", pentru ca spre deosebire de atom, Dzeu se presupune ca este o fiinta constienta care ne iubeste si care vrea sa comunice cu noi si care pe deasupra are si toate mijloacele de a o face, fiind atotputernica si atotstiutoare.
IoanV
QUOTE
Pai nu e "asa si cu Dzeu", pentru ca spre deosebire de atom, Dzeu se presupune ca este o fiinta constienta care ne iubeste si care vrea sa comunice cu noi si care pe deasupra are si toate mijloacele de a o face, fiind atotputernica si atotstiutoare.
Fiind atotputernica si autotiutoare a ales El si modalitatea in care vrea sa comunice cu noi. Mie imi convine! Sunt de acord cu varianta Sa deoarece asa El vede care rezoneaza cu propunerea Lui pentru noi si il cauta. Acestora li se arata intr-o maniera care lor le convine. Cei care nu rezoneaza cu ideile Sale, explicitate in NT ar avea doar probleme in plus daca ar aparea cumva, asa ca pt ei e mai buna aceasta varianta, Dumnezeu ascuns.
QUOTE
Exemplul cu mancarea nu este bun. Daca tu prepari mancarea inseamna ca tu creezi ceva. Cel care prepara mancarea creaza. Vrei sa spui ca inventezi sau (reinventezi) ceea ce ne spui noua? Ah, prepari dupa o reteta? Pai eu de reteta ma iau, pentru ca observ ca nu e gandita bine.
Ce spun eu e din experienta de "bucatar" adica din cea cistigata schimbindu-ma sau interactionind mijlocit cu autorul retetei. Daca tu esti mai grozav si nu iti place reteta, nu vrei sa o prepari, cazi in gresala celor care se plinge creatorilor unui aparat ca nu functioneaza bine dar nu urmeaza instructiunile de folosire.
QUOTE
Imi pare rau, dar nu avem cum sa verificam faptul ca acele lucruri s-au petrecut in realitate.
Nimic din istoria veche nu poti verifica decit prin marturii ale martorilor, scrise sau altfel. Acestea exista si pt. NT, chiar si evreii recunosc ca a existat Iisus. Dar aici intervine si credinta. In sensul ca incepi sa prepari reteta inainte de a fi sigur ca autorul ei exista. Pe masura ce te "prepari" ti se deschide accesul si catre autor... Fara o pregatire prealabila nicaieri nu se pot obtine rezultate.
QUOTE
Ori tu pledezi direct pentru aprofundare fara a tine cont de faptul ca lipseste exact baza. Eu cand vorbesc depre comunicarea cu Dzeu, ma refer in primul rand la stabilirea fundamentului, iar lucrul cel mai impoertant este certitudinea existentei lui.
Mie cererea asta mi se pare fixista. Adica putem invata din carti scrise de oameni dar nu putem invata din cartea scrisa de Dumnezeu? Creatia populara, basmele, proverbele sunt pline de intelepciune dar nu au autor. Cred ca problema pe care insisti este pina la urma o falsa problema, si ca solutia existenta la ea e mult mai buna decit cea pe care o ceri tu.
abis
QUOTE(IoanV @ 19 Jun 2008, 11:31 PM) *
Normal ca nu e tocmai acelasi lucru sa fi credincios lui Dumnezeu sau sotiei.

Asta spuneam si eu. Cele doua nu au legatura una cu alta. Sa fi credincios (dpdv religios) inseamna sa crezi in existenta unui zeu. Sa fi credincios sotiei inseamna sa nu ai relatii sexuale cu alte persoane.
QUOTE
Eu cind am spus fidel m-am gindit fata de subiectul credintei.

Nu neaparat. Daca astazi sunt crestin, iar maine musulman, si astazi, si maine tot credincios se cheama ca sunt...
QUOTE
mi se par gresite cercetarile si evident rezultatele

Asa mi se par si mie cercetarile tale... dunno.gif Cum facem sa aflam de partea cui este dreptatea? Ne trebuie o metoda obiectiva de evaluare. wink.gif
QUOTE
doar celor care ilcauta stiind cum sa se foloseasca de ratiune... O au ca pe o oglinda ginditoare, nu se identifica cu ea

Mi se pare ca vorbesti despre noi, ateii. smile.gif Nu ne identificam cu ratiunea, ci o folosim ca pe un instrument.
QUOTE
Sa te asculte cind ii ceri sa ma imbolnavesc pt. o vreme?

Sa ii asculte pe cei care il roaga sa-i salveze de vreun cutremur, de vreun vulcan, de vreo furtuna ori de alte nenorociri pe care tot el le-a creat...
QUOTE
De la slujitorii imparatului afli unde sta imparatul si cum sa iti pregatesti o intrare buna. Asa si cu Dumnezeu.

Un parinte iubitor care se poarta ca un despot autocratic?
QUOTE
Voi faceti analiza chimica, eu prepar mincarea. Care va hrani pe cineva? Dar voi spuneti ca nimeni nu trebuie sa se hraneasca

Noi spunem ca ingredientele pe care le pui tu in mancare sunt toxice. Si nu te admiram deloc pentru ca faci astfel de mancare...
QUOTE
Orice om "neinstruit" de familie, scoala, religie are un caracter ce poate provoca probleme altora

Ce probleme facem altora pentru ca nu suntem "instruiti de religie"? unsure.gif
QUOTE
Mie imi convine!

Nici nu ma asteptam la altceva! De parca ai avea capacitatea de a pune la indoiala ceva, orice, legat de religia pe care o impartasesti... rofl.gif
QUOTE
Nimic din istoria veche nu poti verifica decit prin marturii ale martorilor, scrise sau altfel.

Evangheliile nu sunt "marturii ale martorilor".
Au fost scrise de altii, nu de martori; au fost scrise la multa vreme dupa evenimentele descrise, sunt contradictorii unele cu altele si in plus sunt in contradictie cu alte surse istorice necontestate.

Adica putem invata din carti scrise de oameni dar nu putem invata din cartea scrisa de Dumnezeu?
Dar cine contesta faptul ca se poate invata cate ceva din biblie, coran ori din alte carti sfinte?! Se poate invata din orice carte.
IoanV
QUOTE
Sa fi credincios (dpdv religios) inseamna sa crezi in existenta unui zeu.
O conditie necesara dar nu suficienta.
QUOTE
Cum facem sa aflam de partea cui este dreptatea? Ne trebuie o metoda obiectiva de evaluare.
Fiecare avem ceea ce ne dorim.
QUOTE
Noi spunem ca ingredientele pe care le pui tu in mancare sunt toxice.
rofl.gif rofl.gif Imbunatatirea caracterului, cresterea in iubire, atingerea comuniunii cu semenii sunt toxice... Pt. unii probabil...
QUOTE
Ce probleme facem altora pentru ca nu suntem "instruiti de religie"?
In formarea caracterului pot intrveni oricare din factorii enumerati. Daca nu intervine niciunul apar problemele...
QUOTE
Nici nu ma asteptam la altceva! De parca ai avea capacitatea de a pune la indoiala ceva, orice, legat de religia pe care o impartasesti...
Dupa ce stii bazele matematcii te mai indoiesti de ele? Atit cit ma indoiesc si recunosc limitele bazelor matematicii atit ma indoiesc si recunosc limitele credintei mele...
QUOTE
Au fost scrise de altii, nu de martori; au fost scrise la multa vreme dupa evenimentele descrise, sunt contradictorii unele cu altele si in plus sunt in contradictie cu alte surse istorice necontestate.
Sf. Ioan Evanghelistul nu a fost martor? Matei? Autorii epistolelor nu au fost martori?
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 20 Jun 2008, 08:39 AM) *
Fiind atotputernica si autotiutoare a ales El si modalitatea in care vrea sa comunice cu noi.

Pai principala problema a acestui mod de comunicare este ca lasa loc de indoiala cu privire la existenta divinitatii. Ori daca nu exista subiectul cu care sa comunici, ce faci, vorbesti la pereti?
QUOTE
Sunt de acord cu varianta Sa deoarece asa El vede care rezoneaza cu propunerea Lui pentru noi si il cauta.

"Propunerea Lui"? Pai cum poti fi sigur ca este o "propunere" care vine de la Dzeu si nu este o inventie a unor oameni care aveau anumite interese.
QUOTE
Nimic din istoria veche nu poti verifica decit prin marturii ale martorilor, scrise sau altfel.

Sunt multe moduri de a verifica evenimente, fapte sau oameni din istorie. Exista mai multe surse, scrieri, dar si descoperiri arheologice. Dar nu despre asta era vorba. Ci despre faptul ca o fiinta inteligenta, atotputernica, atotstiutoare, a ales o modalitate de comunicare care ridica mari semne de intrebare, cand exista cai mult mai simple si mai eficiente de comunicare cu oamenii. La ce bun sa folosesti mijlocitori, care mai sunt si dubiosi?
QUOTE
Dar aici intervine si credinta. In sensul ca incepi sa prepari reteta inainte de a fi sigur ca autorul ei exista. Pe masura ce te "prepari" ti se deschide accesul si catre autor.

Pai ce motiv ai avea sa te "prepari"? De ce sa apelezi la credinta cand te-ai putea baza pe certitudine? Nici macar indicii nu ai ca acel "autor" exista. Ce motivatie poti avea ca sa faci toata acea munca? Pentru ce? Cooperativa munca in zadar?
Nu! De fapt nici nu conteaza daca exista sau nu. Daca iti doresti sa existe, facand "bucataria" de care vorbesti, reusesti sa il faci sa exista pentru tine prin autosugestie. Este ca si cum ar exista...
QUOTE
Mie cererea asta mi se pare fixista. Adica putem invata din carti scrise de oameni dar nu putem invata din cartea scrisa de Dumnezeu?

Poti invata cate ceva din orice carte. Problema se pune daca acea carte (biblia) este intr-adevar scrisa de Dzeu sau tot de oameni. wink.gif
QUOTE
Creatia populara, basmele, proverbele sunt pline de intelepciune dar nu au autor.

Foarte buna observatie, nu au un autor, au mai multi autori, care de-a lungul timpului si-au adus contributia personala, le-au slefuit, pana au ajuns capodopere si cineva s-a gandit sa le publice, aducand si el propria contributie si modificand pe iti pe colo ca sa sune mai bine. Cam la fel e si cu Biblia.
[quote]Cred ca problema pe care insisti este pina la urma o falsa problema, si ca solutia existenta la ea e mult mai buna decit cea pe care o ceri tu./quote]
Atata timp cat exista mai multi necrestini decat crestini, eu cred ca nu e o solutie mai buna. Este o solutie proasta. Contactul direct ar fi mult mai eficient. O fiinta atotputernica nu ar avea niciun fel de probleme sa contacteze 6 miliarde de oameni in acelasi timp si sa le spuna "Eu sunt Dzeul tau". Nu ar mai fi neovie de biserica, de discipoli, de institutii, de carti s.a.m.d. in felul acesta nu ar mai exista coruptie si manipulare si oamenii ar fi mai motivati sa il asculte, sa il caute si sa il inteleaga pe Dzeu daca acesta ar exista si s-ar arata. Ar fi o minune suficienta. Daca Dzeu si-ar alege un anumit moment in timp si ar spune tuturor oamenilor de-odata "Eu sunt Dumnezeu" (lucru perfect posibil pentru o fiinta atotputernica). Ar mai putea cineva sa se indoiasca de asta? Nu ar avea cum. Toti ar trai acelasi lucru. Si oricine ar spune, mie mi-a vorbit Dzeu, va fi crezut de ceilalti, pentru ca si ei ar fi trait acelasi lucru si in plus si-ar intari toata lumea convingerea ca le-a vorbit Dzeu.
Aceasta este o modalitate foarte simpla si eficienta ca Dzeu sa se faca cunoscut. Mult mai eficienta si mult mai simpla decat toate acele ite si intrigi din evanghelii precum toate institutiile si toate complicatiile interente. In toata acea polologhie din Biblie nu vad decat modalitati de a camufla o mare minciuna si a o prezenta ca mare adevar in scopul de a manipula masele. Orice om care judeca limpede si liber de idei preconcepute, va vedea asta.
IoanV
QUOTE(actionmedia)
Este o solutie proasta. Contactul direct ar fi mult mai eficient. O fiinta atotputernica nu ar avea niciun fel de probleme sa contacteze 6 miliarde de oameni in acelasi timp si sa le spuna "Eu sunt Dzeul tau".
Poate ca solutie rationala pare a fi rezonabil. Dar emotional ar fi un abuz. O prezenta externa, se insereaza fortat in existenta omului cu pretentia de a fi totul pentru bietul om... Omul nu are nevoie (potrivit dorintelor sale) de El dar El nu tine seama de aceasta. Vine, pune piciorul in prag si cere sa fie recunostut ca Supremul... Sa fim seriosi, nici tie nu cred ca ti-ar placea asta. Pentru ca ar fi o prezenta ce se impune si obliga la frica, recunoastere. Mie nu mi-ar placea asa ceva. Sa ma "bata" cu o prezenta de care nu poti fugi.
Nu ii sta in fire sa se impuna prin instituirea obligatorie. Dar nici nu Se ascunde. E la "periferia" existentei, undeva in simtire nu in rationamente. Ca nu cu rationamentul empatizezi ci cu simtirea...
QUOTE
Pai principala problema a acestui mod de comunicare este ca lasa loc de indoiala cu privire la existenta divinitatii.
Asta e si frumusetea. Oricum viata este o "batalie" cu indoiala, doar asa crestem, luptind cu indoiala si cu esecurile.
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 22 Jun 2008, 05:19 PM) *
Poate ca solutie rationala pare a fi rezonabil. Dar emotional ar fi un abuz.

Abuz? De ce sa fie un abuz? Ar fi un fapt cu totul obisnuit. Am avea certitudinea ca exista, nu vad de ce ar fi un abuz. Ce soarele care rasare in fiecare dimineata de la rasarit este un abuz? Sau ploaia care cade din cand in cand pe pamant este un abuz? Sau iubirea materna, pe care nu o ceri cand te nasti dar o primesti si din ea inveti si tu sa iubesti, este oare un abuz? Faptul ca te nasti, este un abuz? Nu inteleg de ce revelarea divinitatii ar fi un abuz. Poate doar daca vrei sa te complici inutil ca sa iti iasa explicatiile.
QUOTE
O prezenta externa, se insereaza fortat in existenta omului cu pretentia de a fi totul pentru bietul om... Omul nu are nevoie (potrivit dorintelor sale) de El dar El nu tine seama de aceasta. Vine, pune piciorul in prag si cere sa fie recunostut ca Supremul...

Pai stai putin, acuma cum e? Prin mijlocitori, institutii, biserica, evanchelii, "sfinti" si sanctificati, "oameni care vor binele", etc. nu se face tot acelasi lucru? Ba mai mult "impunerea fortata", "pretentia de a fi ceva", "cererea de a fi recunoscut" sunt cu atat mai dubioase si mai agresive in comunicarea mijlocita decat in cea directa, pentru ca aici lasa loc de indoiala, ar putea fi doar o manipulare a unor oameni pentru a-si atinge propriile scopuri. Si pe urma de ce crezi tu ca dupa ce se va fi revelat Dzeu, dupa ce ar fi o certitudine ca exista, omul nu si-ar dori exact ce si-ar dori si presupusul Dzeu? Daca esti absolut convins ca exista, ce motiv ai mai avea sa nu faci ca el?
QUOTE
Nu ii sta in fire sa se impuna prin instituirea obligatorie.

Asta ti-a soptit Dzeu sau ai presupus tu? Textele biblice precum si faptele slujitorilor bisericii te contrazic. In plus, o revelare nu ar fi tocmai o instituire obligatorie, asa cum rasaritul soarelui nu este o instituire obligatorie a zilei. Pur si simplu exista si o luam ca atare. In zona noastra anul are 4 anotimpuri si stilul nostru de viata este adaptat acestui fapt. Pe suprafata locuibila a pamantului exista o alternanta zi-noapte, iar metabolismul uman este adaptat acestei alternante. Mai nou, ne nastem intr-o societate in care informatia are un rol important. spre deosebire de bunicii si strabunicii nostrii avem un stil de viata adaptat noilor tehnologii si exemplele pot continua. Nu ar fi o instituire obligatorie, ar fi un fapt pe care l-am lua ca atare, am spune ca despre multe alte lucruri, asta este situatia, luam lucrurile ca atare.
QUOTE
Ca nu cu rationamentul empatizezi ci cu simtirea...

Eu cunosc 5 simturi fundamentale: vaz, auz, miros, gust, pipait, cu care dintre ele il percepi pe Dzeu? Sau mai degraba cu care "empatizezi" cum spui tu? Poti empatiza in acelasi mod si cu un personaj fictiv din basmele populare sa spunem?
QUOTE
Asta e si frumusetea. Oricum viata este o "batalie" cu indoiala, doar asa crestem, luptind cu indoiala si cu esecurile.

Frumusete? Eu nu vad nimic frumos in a ma lasa manipulat de niste oameni cu interese oculte. Orice om are nevoie de certitudine, daca nu o gaseste si-o fabrica. Nimic nu se poate construi pe incertitudine. Ori tu asta propui sa ne fabricam o certitudine artificiala, certitudinea ta. Eu prefer insa certitudinea mea, e mai interesanta, mai logica si nu e asa trasa de par cum este certitudinea pe care o prezinti tu si nici nu ascunde vreun interes meschin.
Nu, viata nu este o batalie, decat daca asa vrei tu sa fie. Daca iei lucrurile asa cum sunt, nu ai motive sa te mai "bati". Exista mai multe moduri de a-ti trai viata, si personal, consider ca modul propus de tine nu este cel mai bun. Eu il prefer pe al meu.
abis
QUOTE(IoanV @ 20 Jun 2008, 10:58 PM) *
Imbunatatirea caracterului, cresterea in iubire, atingerea comuniunii cu semenii sunt toxice...

Credinta presupune cu totul altceva, nu te mai ascunde dupa deget. Poti fi foarte bine ateu si in acelasi timp sa fi preocupat de "imbunatatirea caracterului, cresterea in iubire, atingerea comuniunii cu semenii". Nu asta face diferenta dintre credincios si ateu.
QUOTE
Daca nu intervine niciunul apar problemele

Pai exact asta te intrebam, dar eviti raspunsul... Ce probleme facem altora pentru ca nu suntem "instruiti de religie"?
QUOTE
Atit cit ma indoiesc si recunosc limitele bazelor matematicii atit ma indoiesc si recunosc limitele credintei mele

Nu ma contrazici. Asta spuneam si eu, ca nu ai capacitatea de a pune la indoiala credintele tale religioase. Asta sustin de la bun inceput: nu tine de vointa ta sa fi credincios.
QUOTE
Sf. Ioan Evanghelistul nu a fost martor? Matei? Autorii epistolelor nu au fost martori?

Din ceea ce stiu eu nu au fost martori ai "minunilor" despre care se spune ca le-a facut Isus; nu au fost martori ai invierii, ai ridicarii la cer etc. Evanghelia lui Matei se pare ca a fost scrisa undeva prin 70-85 e.n. Tu pe ce te bazezi cand afirmi ca a fost scrisa de un martor ocular?
IoanV
QUOTE(actionmedia)
Nu inteleg de ce revelarea divinitatii ar fi un abuz. Poate doar daca vrei sa te complici inutil ca sa iti iasa explicatiile.
Nu ma complic deloc. Omul e complicat, suspicios, iubeste libertatea deplina de aceea pt. el o astfel de prezenta ar fi incomoda. Ne-am simti ca niste robotei intr-un joc care nu e al nostru. Mie nu imi convine perspectiva aceasta. Eu cred ca nu analizezi serios consecintele de acea nu intelegi abuzul. Probabil ca sa iti iasa obiectiile. wink.gif .
QUOTE
In plus, o revelare nu ar fi tocmai o instituire obligatorie, asa cum rasaritul soarelui nu este o instituire obligatorie a zilei. Pur si simplu exista si o luam ca atare.
Un fenomen fizic nu ne deranjeaza, o persoana care ar aparea si ar dori ceva de la noi, in virtutea unui drept oarecare ne-ar nemultumi. Pe tine cumva te deranjeaza si faptul ca este in inima mea, dar daca ar fi in lume?
QUOTE
Sau mai degraba cu care "empatizezi" cum spui tu? Poti empatiza in acelasi mod si cu un personaj fictiv din basmele populare sa spunem?
Sunt destule carti despre empatie, etc. Empatizam cu cei vii din jurul nostru. Dar simtul dezvoltat astfel poate fi folosit si pt. "empatia la distanta". Evident ca nu pot fi empatic cu personaje din basme. Dar poti fi, indirect, cu autorul lor sau poti intelege spiritul in care au fost scrise.
QUOTE
Orice om are nevoie de certitudine, daca nu o gaseste si-o fabrica. Nimic nu se poate construi pe incertitudine. Ori tu asta propui sa ne fabricam o certitudine artificiala, certitudinea ta. Eu prefer insa certitudinea mea, e mai interesanta, mai logica si nu e asa trasa de par cum este certitudinea pe care o prezinti tu si nici nu ascunde vreun interes meschin.
Nu-i chiar asa. Ti-am spus ca nu trebuie sa crezi inainte sa probezi. Iar chestia cu certitudinile imi pare a fi un soi de sablon in care trebuie sa se plieze ca sa se poata odihni gindirea.. Dar asa ceva nu e admis in credinta care iti cere trezvie duhovniceasca.
QUOTE
Nu, viata nu este o batalie, decat daca asa vrei tu sa fie. Daca iei lucrurile asa cum sunt, nu ai motive sa te mai "bati". Exista mai multe moduri de a-ti trai viata, si personal, consider ca modul propus de tine nu este cel mai bun. Eu il prefer pe al meu.
E normal sa il preferi pe cel pe care il construiesti tu insuti. Dar daca nu ii analizezi supozitiile permanent exista riscul sa stea agatat intr-o idee limitata si limitativa... Nu era vorba de o batalie cu altii ci cu propriul ego, cu propria lene, cu nereusitele, etc. Mie nu imi place sa ma scald in fiecare zi in aceasi apa statatoare. Dar daca nu te misti (bati) nu poti sa schimbi apa cu una mereu mai curata. Toti autorii seriosi despre succes observa ca majoritatea oamenilor prefera sa gindeasca cit mai putin. E valabil si pt. unii credinciosi, dar nici ateii nu fac exceptie. Ei se aseaza insa pe alt palier, nu neaparat mai sus...
IoanV
QUOTE(abis)
Credinta presupune cu totul altceva, nu te mai ascunde dupa deget.
I-auzi nene! De cind? Ce ne cere Iisus? Sa nu gindim sau sa fim atenti la ce facem, sa devenim tot mai buni, sa depasim false limite pe care credem ca le avem.
QUOTE
Poti fi foarte bine ateu si in acelasi timp sa fi preocupat de "imbunatatirea caracterului, cresterea in iubire, atingerea comuniunii cu semenii". Nu asta face diferenta dintre credincios si ateu.
Ateul e prins in vraja determinismului.. El nu poate face nimic din toate acestea... Este un dat, determinat pina si in gindirea sa. Libertatea e pt. el o iluzie pe care ne-o facem noi, ceilalti. Vorbesc de ateii cu care discut aici, tu ceri raspuns generalizator... Insa probabil ca e valabil pt. multi altii, aproape toti sustin determinismul... De fapt, din aceasta perspectiva nici nu ai cum sa iesi din legile naturii, esti determinat de ele.
QUOTE
Ce probleme facem altora pentru ca nu suntem "instruiti de religie"?
William George Jordan:...daca esti de parere ca religia-i o prefacatorie, ca spiritualitatea e o salatanie, si ca moartea e o poarta catre nimicnicie, daca ai adsorbit toate filozofiile otravitoare ale pesimistilor lumii si ai nesabuinta sa le crezi in mare masura, nu-ti raspindi in jur convingerile. Daca semenul tau se mai agata inca de un catarg fragil , de o ultima ramasita demna a credintei esuate in Dumnezeu si in omenire , lasa-l sa o pastreze. Nu-i desface degetele de pe speranta ce i-a ramas, nu ii spune ca e o iluzie. De unde stii ca e asa? Maiestria stapinirii de sine, cap. Raspindirea propriilor necazuri.
Ai inteles? Vocatia voastra profetica, "desteptatoare" va indeamna sa luptati a distruge "iluzii". Chiar daca ele sunt indreptate spre bine si nu va afecteaza cu nimic. De astfel de profeti nu e nevoie, realitatea se descurca bine cu trezirea noastra.
QUOTE
Nu ma contrazici. Asta spuneam si eu, ca nu ai capacitatea de a pune la indoiala credintele tale religioase. Asta sustin de la bun inceput: nu tine de vointa ta sa fi credincios.
Eu sunt in credinta ca in fizica. Un nivel mai profund de intelegere poate schimba credinta de la un moment dat. Dar asa cum aproximarile mai bune nu distrug pe cele mai slabe, doar le evidentiaza limitele, asa si cu credintele, cresc, se rafineaza. De vointa tine sa cercetezi, ca sa afli adevarul. Dupa cita vointa atita adevar... Evident ca nu ma mai pot indoi de existenta unor fapte traite, dar de interpretarea lor da.
QUOTE
Din ceea ce stiu eu nu au fost martori ai "minunilor" despre care se spune ca le-a facut Isus; nu au fost martori ai invierii, ai ridicarii la cer etc. Evanghelia lui Matei se pare ca a fost scrisa undeva prin 70-85 e.n. Tu pe ce te bazezi cand afirmi ca a fost scrisa de un martor ocular?
Sf. Ioan a fost ucenic, martor a lui Iisus, a vazut minunile. La fel Iacob, Petru, Matei. Pavel a trait minuni dupa Inaltare. Martori ai Invierii nu exista, dar sunt martorii de dupa inviere.
abis
QUOTE(IoanV @ 23 Jun 2008, 11:52 AM) *
Ce ne cere Iisus? Sa nu gindim sau sa fim atenti la ce facem, sa devenim tot mai buni, sa depasim false limite pe care credem ca le avem.

In primul rand cere sa credem ca el este in acelasi timp D-zeu si fiu de D-zeu, ca a murit si ca a inviat, ca a facut o serie de minuni etc.

Ca sa fim atenti la ce facem, sa incercam sa devenim tot mai buni, sa depasim false limite pe care credem ca le avem - pe astea le fac si multi necrestini.
QUOTE
Vorbesc de ateii cu care discut aici, tu ceri raspuns generalizator

Daca tu gasesti nimerit sa-i judeci pe toti ateii dupa cei 2-3 cu care discuti aici, gresesti foarte mult...
QUOTE
din aceasta perspectiva nici nu ai cum sa iesi din legile naturii, esti determinat de ele

Sa ma anunti si pe mine cand vei iesi tu, din perspectiva ta, din legile naturii. smile.gif
QUOTE
daca esti de parere ca religia-i o prefacatorie, ca spiritualitatea e o salatanie, si ca moartea e o poarta catre nimicnicie, daca ai adsorbit toate filozofiile otravitoare ale pesimistilor lumii si ai nesabuinta sa le crezi in mare masura, nu-ti raspindi in jur convingerile. Daca semenul tau se mai agata inca de un catarg fragil , de o ultima ramasita demna a credintei esuate in Dumnezeu si in omenire , lasa-l sa o pastreze. Nu-i desface degetele de pe speranta ce i-a ramas, nu ii spune ca e o iluzie. De unde stii ca e asa?

Hai ca m-ai facut sa rad astazi! rofl.gif
In primul rand, asa cum ti-am repetat de nenumarate ori, putin ma intereseaza credinta ta. Nu ai decat sa crezi ce si in ce vrei, atat timp cat pe mine nu ma afecteaza nu am nici cea mai mica intentie sa te conving sa renunti la ea. In al doilea rand, nu ateii sunt cei care au ca "misiune sfanta" raspandirea propriei credinte, ci credinciosii. Mie nu mi-a batut la poarta nici un ateu sa-mi dea "vestea cea buna", insa credinciosi, cu duiumul. In al treilea rand, ce convenabil ar fi ca toti cei care nu sunt de acord cu tine sa taca naibii din gura, si sa te lase sa propovaduiesti linistit! laugh.gif Da-mi voie sa-ti spun ca atat timp cat discutiile de pe UC se cantoneaza strict in problemele credintei, nu prea vezi ateii sa se inghesuie pe Versete Biblice, Cum Aplicam Preceptele Crestine In Viata De Zi Cu Zi?, Câte Feluri De Rugăciune? ori pe Ecclesia. Ei in general reactioneaza atunci cand intr-un fel sau altul sunt agresati, de ex. prin impunerea predarii religiei in scoli, prin agresivitatea verbala a unui forumist cu care ai fost confundat atunci cand ti-ai facut aparitia pe topicul asta samd. In al patrulea rand, de unde stii ca nu au unii suficiente motive pentru a sustine ca o anume religie nu este mai mult decat o iluzie? In al cincilea rand, de unde stii ca nu i-ar fi mai bine cuiva "trezit" decat lasat prada iluziilor? Caci trezit poate avea sanse mai mari sa gaseasca solutii, nu trebuie sa astepte salvatori iluzorii... wink.gif In al saselea rand, de unde stii ca iluziile sunt indreptate spre bine? Poate ca nu sunt; este o cu totul alta discutie despre ce-i preferabil, o iluzie calduta si linistitoare, sau adevarul, oricum ar fi el...

Sa continui? smile.gif

In concluzie, daca tu te simti bine cu o iluzie, eu nu ma stradui sa-ti desfac degetele de pe ea. Insa daca insisti sa ma convingi sa cred si eu in aceeasi iluzie, iti spun motivele pentru care nu o pot face. Daca nu vrei sa ma mai auzi nu mai incerca sa imi vinzi drept realitate iluziile tale...
QUOTE
Evident ca nu ma mai pot indoi de existenta unor fapte traite, dar de interpretarea lor da.

Si te indoiesti vreodata de interpretarea ta a unor fapte pe care le-ai trait, si pe care acum le consideri rezultatul interventiei divine?
QUOTE
Sf. Ioan a fost ucenic, martor a lui Iisus, a vazut minunile. La fel Iacob, Petru, Matei.

De unde stii?
QUOTE
Martori ai Invierii nu exista

Asta ziceam si eu...
IoanV
QUOTE(abis)
Sa ma anunti si pe mine cand vei iesi tu, din perspectiva ta, din legile naturii.
Gindirea mea e libera, a ta este determinata. Deci prin gindirea si fapta ce o urmeaza eu pot iesi din determinism, tu nu.
QUOTE
Nu ai decat sa crezi ce si in ce vrei, atat timp cat pe mine nu ma afecteaza nu am nici cea mai mica intentie sa te conving sa renunti la ea. In al doilea rand, nu ateii sunt cei care au ca "misiune sfanta" raspandirea propriei credinte, ci credinciosii. Mie nu mi-a batut la poarta nici un ateu sa-mi dea "vestea cea buna", insa credinciosi, cu duiumul. In al treilea rand, ce convenabil ar fi ca toti cei care nu sunt de acord cu tine sa taca naibii din gura, si sa te lase sa propovaduiesti linistit!
Suntem pe forumul Universul credintei, oaspeti nechemati sunteti voi aici. Dar nu putem discuta de interventiile voastre. Foarte destepte dar departe de obiect. De fapt asta ar trebui sa se intimple in UC, ateii sa taca naibii din gura si sa ne lase sa discutam intre noi credinciosii. Dar nu pot tacea. Rar subiect care scapa, poate in subforumul Ecclesia. Anume am deschis si eu topic la filozofie pt discutii de acet tip... Dar va place mai mult aici...
QUOTE
In al patrulea rand, de unde stii ca nu au unii suficiente motive pentru a sustine ca o anume religie nu este mai mult decat o iluzie? In al cincilea rand, de unde stii ca nu i-ar fi mai bine cuiva "trezit" decat lasat prada iluziilor? Caci trezit poate avea sanse mai mari sa gaseasca solutii, nu trebuie sa astepte salvatori iluzorii...
Ce spuneti voi nu e trezit din iluzie ci blocare in alta iluzie, mai rea. Iar daca iluzia mea imi spune sa fiu mai bun, ca pot invinge timpul, de ce a o inlocuiesc cu una mai slaba? Cit imi cere sa fiu mai bun, sa imi iubesc aproapele, cit ma ajuta sa descopar comuniunea si sa o traiesc la niveluri pe care ateii nici nu si le pot imagina, da este cu siguranta mai buna decit aceea care imi spune ca sunt un robotel implacabil determinat. Eu prin "iluzia" mea sunt liber, tu prin a ta esti prizonier.
Bine macar ca recunosti ca va asumati o vocatie profetica, trezitoare... Trezire la statutul de prizonier... sad.gif .
QUOTE
Si te indoiesti vreodata de interpretarea ta a unor fapte pe care le-ai trait, si pe care acum le consideri rezultatul interventiei divine?
Ti-am spus si alta data, mult mai des decit crezi.
QUOTE
In concluzie, daca tu te simti bine cu o iluzie, eu nu ma stradui sa-ti desfac degetele de pe ea. Insa daca insisti sa ma convingi sa cred si eu in aceeasi iluzie, iti spun motivele pentru care nu o pot face. Daca nu vrei sa ma mai auzi nu mai incerca sa imi vinzi drept realitate iluziile tale...
Eu nu insist sa te conving nimic. Apar credinta religioasa. Si o s-o apar cind profeti ai filozofiilor desconsideratoare fata de om si libertatea lui se vor lega de ea. Nu iti vind nimic, nici nu te-am chemat pe acest forum. Te las in iluzile tale stai linistit, v-am provocat la Filozofie, doar acolo au sens discutii dinafara credintei. Aici discuta oamenii care au credinta despre "iluzile" lor.
abis
QUOTE(IoanV @ 23 Jun 2008, 05:12 PM) *
Gindirea mea e libera, a ta este determinata.

Te inseli in privinta libertatii gandirii tale.
Nu este mai libera decat a mea.
QUOTE
Suntem pe forumul Universul credintei, oaspeti nechemati sunteti voi aici. Dar nu putem discuta de interventiile voastre.

Hai sa fim seriosi, nu cred ca m-ai vazut prea des pe alte topicuri decat pe cele in care se discutau probleme care intr-un fel sau altul ii afectau si pe cei necredinciosi. De ex. invatamantul religios in scoala...
QUOTE
asta ar trebui sa se intimple in UC, ateii sa taca naibii din gura si sa ne lase sa discutam intre noi credinciosii

Chiar si discutia de fata, tu ai decis sa o purtam pe UC, desi existau deja cateva topicuri la Filosofie care abordau acelasi aspect... Nu te mai da victima, ca nu esti.
QUOTE
Bine macar ca recunosti ca va asumati o vocatie profetica, trezitoare

Dimpotriva, cei care incearca sa-i converteasca pe altii fac asta. Convertirea altora este apanajul intrisec al religiei, nu al ateismului. Este posibil ca unii atei sa incerce sa-i "trezeasca" pe altii (cei mai altruisti dintre ei), in timp ce alti atei sa nu aiba astfel de preocupari. Nu exista nici o porunca a ateismului care sa duca la propagarea sa. Nu mi-am asumat nici o "vocatie profetica", nu am asa ceva.
QUOTE
Apar credinta religioasa

O aperi, desi nu ti-o ataca nimeni. biggrin.gif Nu si-a propus nimeni pe aici sa te "trezeasca".
Angellis
pfff , prea multe quote-uri .. imi e lene sa dau replay la jumatate din discutia asta...


si desori cand vine vorba de atei , vine vorba si de acele detalii prestabilite ...

Un ateu, doi atei ... si tot asa .. . dar in prealabil un ateu , in principiu Crede in existenta Lui sau nu . , ar putea sa o dovedeasca in baza convingerilor proprii , sau nu , dar nu se increde in el .
la fel si un Credincios , el crede cu tarie in existenta lui, nu prea e sigur daca poate sa dovedeasca existenta lui , desi dupa el toata lumea ar trebuii sa aiba aceleas convingeri ca si el si incearca sa impuna acest lucru . si s-ar cam increde in El , dar viata i-a dat de inteles cam multe , dar totusi crede ...


axel
Bravo clapping.gif
IoanV
QUOTE(abis)
Te inseli in privinta libertatii gandirii tale.
Nu este mai libera decat a mea.
Ba eu cred ca da. Gindirea are proprietatea de a trasa inclusiv cadrele in care ea se misca. Daca eu cred ca pot ceva si sunt consecvent, reusesc. Daca mi se pare ca nu, nu implic vointa si chiar asa va fi. Cei care viseaza ceva frumos, maret, sunt adesea priviti la inceput cu dispret de altii, iar dupa ce isi indeplinesc visul cu invidie. Cind vezi omul determinat visarea nu are sens. Trebuie sa fii macar un pic "idealist" ca sa iti imaginezi ca poti interveni ca sa schimbi ceva... Eu "visez", imi doresc, cred ca prin faptele mele pot deveni mai bun, ca ii pot ajuta si pe alti sa fie astfel. Tu "visezi", crezi, iti doresti asta?
QUOTE
Hai sa fim seriosi, nu cred ca m-ai vazut prea des pe alte topicuri decat pe cele in care se discutau probleme care intr-un fel sau altul ii afectau si pe cei necredinciosi.
Nu e vorba numai de tine. Tu ai bun simt si respecti ce cred altii, nu iti bati joc de valorile lor. Dar sunt atei care si-au batut joc de sfinti, etc., care se tin dupa tine ca scaiul de oaie ca sa te lamureasca despre prostia credintei.
Poate si eu mi-am facut iluzii. Ca ar putea exista un loc public in care sa poti discuta lucruri frumoase, din domeniul sacrului, fara sa vina altii sa le calce in picioare. Dar m-am inselat, mereu se gaseste cineva care vine sa rada tot, sa faca bascalie de credinta, etc., adica sa lase si el urmele trecerii sale "luminatoare" prin zona (precum acele fiinte care isi marcheaza teritoriul). Poate astfel de discutii sunt posibile numai in zone private ale unui forum. Desigur asta in ciuda faptului ca, daca il credem pe M. Eliade, Istoria religiilor, vol. I, toti ne nastem cu sentimentul sacrului...
QUOTE
O aperi, desi nu ti-o ataca nimeni. Nu si-a propus nimeni pe aici sa te "trezeasca".
Cind spui ca e o iluzie, nu e atacata? Iar eu, cel ce se autoiluzioneaza nu trebuie sa marturisesc ca sunt cit se poate de treaz?
Ce inseamna pe aici? Ca unii au facut mari eforturi sa ma "trezeasca" pe acest forum.
Clopotel
Draga Angellis,
han.gif
QUOTE
la fel si un Credincios , el crede cu tarie in existenta lui, nu prea e sigur daca poate sa dovedeasca existenta lui , desi dupa el toata lumea ar trebuii sa aiba aceleas convingeri ca si el si incearca sa impuna acest lucru . si s-ar cam increde in El , dar viata i-a dat de inteles cam multe , dar totusi crede ...
Cele ce le-ai spus aici, probabil sunt valabile in cazul tau, sau ale lui Alex, deoarece vad ca te aproba, dar...te rog, nu generaliza, caci te inseli groaznic...In cazul multor oameni, este total gresit si fals ceea ce ai afirmat aici...


Ma intreb daca acest topic are legatura cu Comunitatea Credintei!!!! hmm.gif Eu nu prea o vad...
abis
QUOTE(IoanV @ 24 Jun 2008, 06:58 PM) *
Daca eu cred ca pot ceva si sunt consecvent, reusesc.

Daca tu crezi in mod consecvent ca poti ajunge pe luna fara mijloace de transport, ma indoiesc ca vei putea levita si supravietui acolo...
QUOTE
Eu "visez", imi doresc, cred ca prin faptele mele pot deveni mai bun, ca ii pot ajuta si pe alti sa fie astfel. Tu "visezi", crezi, iti doresti asta?

Foarte frumos. Dar ce legatura are cu subiectul discutiei, respectiv daca atei sunt si cei care nu cred in existenta vreunei divinitati, nu doar cei care cred ca nu exista nici o divinitate?
QUOTE
Dar sunt atei care si-au batut joc de sfinti, etc., care se tin dupa tine ca scaiul de oaie ca sa te lamureasca despre prostia credintei.

In privinta asta seamna cu unii credinciosi care oriunde si oricand incearca sa te trezeasca la credinta adevarata. smile.gif
Probabil ca si unii, si altii sunt mai altruisti decat noi, cei care ne abtinem de la o astfel de activitate.
QUOTE
Cind spui ca e o iluzie, nu e atacata?

Nu, pentru ca doar reactionez la incercarea ta de a ma convinge ca lucrul X este adevarat. Eu cercetez lucrul X, in urma demersului tau, cu cele mai bune metode pe care le cunosc si ajung la o concluzie. Daca nu vrei sa-mi auzi concluzia nu mai incerca sa ma convingi ca X este adevarat...
QUOTE
unii au facut mari eforturi sa ma "trezeasca" pe acest forum.

Nu stiu la cine te referi.


QUOTE(Clopotel)
Ma intreb daca acest topic are legatura cu Comunitatea Credintei!!!! hmm.gif Eu nu prea o vad...

Eu i-am sugerat lui IoanV sa purtam aceasta discutie pe unul dintre topicurile de la Filosofie care trateaza exact acelasi subiect, dar daca a insistat sa discutam aici... dunno.gif
axel
QUOTE(abis @ 25 Jun 2008, 11:29 AM) *
Eu i-am sugerat lui IoanV sa purtam aceasta discutie pe unul dintre topicurile de la Filosofie care trateaza exact acelasi subiect, dar daca a insistat sa discutam aici... dunno.gif

Vroia sa aiba discutia sub obladuirea lui atenta jamie.gif
Rehael
QUOTE(Angellis @ 24 Jun 2008, 02:50 AM) *
pfff , prea multe quote-uri .. imi e lene sa dau replay la jumatate din discutia asta...
si desori cand vine vorba de atei , vine vorba si de acele detalii prestabilite ...

Un ateu, doi atei ... si tot asa .. . dar in prealabil un ateu , in principiu Crede in existenta Lui sau nu . , ar putea sa o dovedeasca in baza convingerilor proprii , sau nu , dar nu se increde in el .
la fel si un Credincios , el crede cu tarie in existenta lui, nu prea e sigur daca poate sa dovedeasca existenta lui , desi dupa el toata lumea ar trebuii sa aiba aceleas convingeri ca si el si incearca sa impuna acest lucru . si s-ar cam increde in El , dar viata i-a dat de inteles cam multe , dar totusi crede ...


In primul rand, erori, prejudecati si idei fixe exista la toate nivelurile. In al doilea, un ateu nu are de unde sti ce-i da de inteles viata unui credincios. Nu poate decat observa dinafara niste oscilatii in conduita celuilalt, dar la nivel interior nu are de unde sti ce se intampla, pana in ziua in care viata o sa-i dea si lui prima lectie de religie.
abis
QUOTE(Rehael @ 25 Jun 2008, 01:58 PM) *
In al doilea, un ateu nu are de unde sti ce-i da de inteles viata unui credincios.

Asa o fi, cu exceptia celor care au fost candva credinciosi, si apoi au devenit atei. Dar majoritatea celor atei nu pot simti pe pielea lor ce simte un credincios.
QUOTE
pana in ziua in care viata o sa-i dea si lui prima lectie de religie

Imi place optimismul tau.
nevvermind
"In al doilea, un ateu nu are de unde sti ce-i da de inteles viata unui credincios." - asta nu presupune sa stii ce-i in capul unui ateu?

Ateii nu stiu, dar voi stiti. Cripticilor. Sunteti un mister al naturii. Nimeni nu poate citi in voi. Ajungeti mai importanti decat Iisus. Faceti si ganditi niste lucruri supranaturale si intr-atat de misterioase incat nu putem sti, nuuu... Fratilor: pentru exact acest motiv devine omul ateu - fiindca stie ce faceti si cum ganditi. Voi stricati ce-a mai ramas bun din religie, sa mor de nu. Preotilor, daca tot religia se crede si nu se cerceteaza, ce tot o dezbateti? Nu v-a zis nimeni ca acesta-i taramul argumentarilor rationale?! Ce cautati aici? Credinta exista. Punct. Oh, ce surpriza veti avea la Judecata de Apoi.

Si acum, hai, citati-ma, luati linie cu linie, deveniti nervosi si evlaviosi in acelasi timp si spuneti cea mai mare prostie de la Drepturile Omului incoace: "Hai sa-ti demonstrez credinta mea."

Abis, HAI, frate, in alta parte! Hai sa facem un alt topic. Mi te fura astia fiindca tu nu te poti abtine sa-i lasi in pace si sa accepti faptul ca o prostie spusa nu trebuie neaparat combatuta. Ai orgoliul lui Hitler si ia ghici: a murit. V-ati citat o data, de doua ori, de pa' sute de ori, mai lasa si altii. Vor spune ca esti prost, ca esti un dobitoc indoctrinat cu iubire artificiala, ca gandirea ta este eronata. PERFEEEECT! Lasa-i sa creada. Nu trebuie sa demonstrezi nimic. A fost frumos. Nu mai e. Nici macar amuzant nu mai este. Nu stii sa renunti? N-ai inteles ca asa ceva se dezbate pana la un punct in care intervine credinta?! Nu esti asa de inteligent incat sa combati logic o credinta. A devenit un topic batjocoritor, insultator pentru inteligenta si bun-simt. Accepta ca vei muri in chinuri impuns de Lucifer fiindca ai mintit o singura data in viata ta si gata. Iti consumi timpul si inclinatiile literare sarcastice. Combate-ma pe mine! Vreau sa vad ca esti bun si la altceva de ironie rautacioasa. Si, da, e o provocare. Promit ca nu voi fi ca ei. Promit sa discutam repede si cat mai frumos, terminand cu o concluzie din care lumea poate lua idei sanatoase! "Hei, sa vedem ce zic despre dragoste! Hei, sa vedem ce spun despre perfectiune! Fucking hei, sa vedem ce spun despre faptul ca utilizatorii acestui forum nu le pasa catusi de putin de sloganul acestui forum!!! Cum? Nu-l stii? Pai unde naiba ai fost pana acuma? Pe jurnalul Afroditei?" Eu sunt cel mai bun lucru care l-a vazut acest forum de la PHP incoace! Aaaaaaaaah....
Rehael
QUOTE(abis @ 25 Jun 2008, 02:57 PM) *
Asa o fi, cu exceptia celor care au fost candva credinciosi, si apoi au devenit atei.


Mda, am cunoscut si eu unul dintre acestia... Era destul de lipsit de logica din pacate si cam dezechilibrat emotional. In rest alti credinciosi deveniti atei nu am mai intalnit ca sa pot trage o concluzie corecta.

QUOTE
Imi place optimismul tau.


Nu stiam ca "robotii" cunosc ce este aceea placere. cool.gif Dar nu este vorba de optimism. In fine, oricum nu te priveste si pe tine.
axel
@nevvermind:
Stai linistita, ne e clar ca esti beata smile.gif
nevvermind
Da? Atunci este o problema cu sistemul tau de valori. Sunt persoane care se pot manifesta cu pasiune si fara alcool. Stii vreuna? Da, stii... Stiu ca stii. Acum stii. devil.gif
Am citit undeva - nu mai stiu - ca omul se uita straniu la cel care plange, doar fiindca nu aude muzica... sau ceva de genul. A zis-o Nietzsche. Dar, hei, axel, nu te condamn. Asa as fi zis si eu. Daca eram un ignorant. Nu ca ai fi. Nu ca ai fi. Nu ca ai fi.
Imi imaginez ca, vazand un om care plange, e foarte probabil ca tu sa gandesti/spui: "Doamneeeeeeeeee, ala plange, esti nebun?". Nu mai spun despre unul care vorbeste din suflet. Probabil te uiti la el... blink.gif "Whoaaaa.. N-am mai vazut in viata mea asa tampit/beat. Tulai, Doamne, ce fel vorbeste. Ala-i nebun!" tongue.gif Frumoasa lumea ta.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.