Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ateii?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
noi
QUOTE(abis @ 11 Dec 2008, 07:40 PM) *
Gypsy, oare chiar nu are motive increderea? Nu cumva avem incredere in acei oameni care ne-au castigat-o, chiar si nefacand nimic special in acest scop? Cu restul mesajului tau sunt de acord, insa partea aceasta imi starneste nedumerirea. In principiu, nu ai incredere in necunoscuti, ci in cei pe care ii cunosti, care stii cum reactioneaza intr-o gama de imprejurari, deci increderea se bazeaza, totusi, pe o experienta... Sau nu?
Poate nu e neaprat nevoie de o experienta anterioara, nu?
abis
Nu stiu! De asta il si intreb pe Gypsy.

Tu cata incredere ai in necunoscuti?
actionmedia
QUOTE(abureala @ 11 Dec 2008, 03:18 PM) *
Ca o dimensiune a adancului in care sunteti, ca un simplu exercitiu de introspectie revedeti fiecare din posturile vostre si postati, unul, macar unul in care il laudati pe Dumnezeu. Caci, daca , dupa mintea vostra, nu exista, fie a-L lauda, fie a-L batjocori ar fi tot una. Insa fiindca voi nu sunteti atei, ci doar demonizati, voi nu puteti fi impartiali. Voi nu faceti decat sa-L batjocoriti.


abureala... rofl.gif rofl.gif rofl.gif
mai usor prietene mwah1.gif , ca faci tensiune de la nervi si poate iti plezneste un vas de sange si faci accident cerebral si atunci sa vezi "dezumanizare". wacko.gif
Ia-o incet ca nu suntem la biserica, suntem pe un forum de discutii unde fiecare isi exrpima opiniile. Pentru linistea ta sufleteasca eu nu badjocoresc dar nici nu laud ceea ce numesti tu Dumnezeu, pentru simplul motiv ca nu cred ca exista. Aici discutam despre concepte, atitudini, comportamente umane legate de religie. Nu suntem aici sa blasemiem sau sa badjocorim zei sau religii ci sa discutam despre relatiile interumane sub aspectul religiei. Religia influenteaza relatiile dintre oameni. Iar intr-o lume multiculturala oamenii ar trebui sa accepte ca exista alti oameni care nu impartasesc aceleasi credinte si valori ca si ei si ca pot trai bine merci in pace si intelegere cu acestia daca invata sa ii inteleaga si sa ii accepte asa cum sunt.
IoanV
QUOTE(abis)
Existenta lui Isus sau a oricarui alt zeu nu a fost demonstrata obiectiv
Ca nu l-ai filmat, ca nu ai semnatura lui pe documente? Nu am timp sa o iau de la capat cu discutiile...
QUOTE
Sa zicem ca nu toti copiii unei familii au aceeasi atitudine faa de parinti. Unii sunt mai iubitori, altii mai indiferenti; unii sunt mai ascultatori, altii mai independenti. Cum lucrul asta justifica credinta religioasa, eu unul nu inteleg.
Ai ce ai cu justificatul... Era vorba despre viziuni diferite asupra lui Dumnezeu si ti-am dat ca exemplu faptul ca nici copiii nu isi privesc parintii la fel. Asta inseamna ca macar in parte fiecare poate avea dreptate.
QUOTE
Nu stiu exemple de fapte sau intamplari relevate de vreun sfant care sa fie mai apoi confirmate de arheologi, prin metode stiintifice. Daca tu cunosti, spune-mi si mie.
Sfintii nu se ocupa cu dovezi arheologice.. Dar daca veni vorba sunt sfinti care au indicat lucruri care au fost descoperite ulterior exact cum au spus, ex. parintele Porfirie in sec XX i-a indicat unui cetatean pozitia unui cimitir vechi, necunoscut satenilor, descoperit apoi intimplator peste citiva ani, desi nu a fost niciodata acolo. Dupa ce gusti din "miere" nu mai aduni firimituri de pe jos...
QUOTE
Nici nu spunea ca toti oamenii religiosi fac lucruri rele.
Eu daca nu invatam importanta bunatatii din religie sigur eram mai rau, asta stiu sigur....

QUOTE(actionmedia)
Iar daca ai acea "nebunie a credintei" despre care vorbesti intri pe taramul autosugestiei. Exista o multime de exemple despre oameni care vad ceva ce nu exista pentru ca ei cred ca exista... Prin urmare nu poti fi sigur ca exista ceea ce "percepi" ca exista. Pentru a fi sigur este nevoie de obiectivare. Sa iti mai povestesc odata despre matusa mea care vedea zapada afara desi acea zapada nu exista?
Mersi, eti f. amabil. Confirmi inca odata la ce va ginditi cind va "apropiati" de credinciosi... Mai are rost sa spun ceva? Sau sa o iau de mina pe matusa ta si sa imi vad de drumul imaginat?
QUOTE
Ce inseamna "legaturi de o fiinta". De ce am nevoie de "legaturi de o fiinta"? Legaturile interumane normale nu sunt suficiente?
Ai citit Martin Buber Eu-tu? Sau filozofiexistentialisti? Dar de telepatie ai auzit? N-ai "patit-o" nu te provoaca? Eu am pus un film pe Dincolo de ratiune in care ce de la National Geografic, dupa experimente mai mult sau mai putin inspirate trag concluzia ca nu poate fi infirmata.
QUOTE
Unii o simt, altii nu, unii o cred, altii nu. In nconcluzie oamenii sunt credinciosi sau necredinciosi din intamplare. Nici vorba de exercitarea vointei si liber arbitru. "Liberul arbitru" este de fapt "liber arbitrar" si nu tine de individ ci de conditiile externe lui, care il modeleaza. Daca ai samanta de credinta plantata in tine cand erai mic si credul atunci vei crede, daca nu o ai atunci la revedere, ramai ateu.
Lumina intra in camera dupa cit de mare si curata e fereastra... Daca refuzi subconstient orice iti ameninta viziunea, sigur ca nu simti niciodata... Dar asta nu inseamna ca acea relatie nu poate fi simtita. Este ceva apropiat de situatia in care suntem indragostiti, dar mult mai contient simai profund. Prin indragostire trecem toti, cred... Poate fi considerat un mic avans...
QUOTE
Dar exista si alte modalitati de a te apropia de oameni, pasiuni de tot felul (fotbal, masini, moda, muzica, etc.) iubire, scopuri comune, etc.
Daca te referi la legatura cu Dzeu. Ajungi in acelasi punct. Daca nu crezi, este imposibil sa iti fixezi un astfel de obiectiv. Ar trebui sa te minti. Ori mie nu imi place sa mint, cu atat mai putin sa ma mint pe mine.
Dupa creduli, acum si mincinosi... Pt. tine poate toate relatiile sunt la fel? Poti compara moda, un moft, cu iubirea? La o asa relativitate, asa rezultate....

QUOTE(gypsyhart)
Daca auzi despre cineva de exemplu ca face cutare sau cutare lucru "ca sa iti castige increderea", ce parere iti faci despre el? Nu cumva ca este un om viclean?
Daca iei jos ghilimelele, nu vad nicio problema... Toti dorim sa fim demni de incredere in relatile noastre.
QUOTE
Increderea este mult mai profunda decat credinta. De aceea odata ce o pierzi este atat de greu sa o ai din nou.
Pai e destul de simplu... In+credere = credere din interior, incredintata, de care sunt sigur. Dar increderea nu vine daca nu crezi, pt. ca nu te poti convinge de ceva ce nu ai crezut. Crezi ca omul e de treaba, se confirma si asa devine incredere... Iar crezind asa ajungi sa crezi si mai mult, incredintindu-te. Putem spune ca credinta e avangarda increderii.
noi
QUOTE(abis @ 11 Dec 2008, 08:28 PM) *
Nu stiu! De asta il si intreb pe Gypsy.

Tu cata incredere ai in necunoscuti?

Ce inseamna pt tine necunoscuti, si cum masori increderea? Pt ca daca e sa fie complet necunoscut, nu cred ca are sens intrebarea asta si nici alta.
abis
QUOTE(IoanV @ 11 Dec 2008, 10:39 PM) *
Ca nu l-ai filmat, ca nu ai semnatura lui pe documente? Nu am timp sa o iau de la capat cu discutiile

Pai nici nu ai ce sa iei de la capat. Discutiile s-au rezumat la faptul ca eu am spus ca nu exista nici o dovada a existentei vreunei divinitati, iar tu ai spus ca nu-i nevoie de dovezi.
QUOTE
Era vorba despre viziuni diferite asupra lui Dumnezeu si ti-am dat ca exemplu faptul ca nici copiii nu isi privesc parintii la fel. Asta inseamna ca macar in parte fiecare poate avea dreptate

Sau poate se inseala toti. Exista si posibilitatea asta. Daca mai multi copii din aceeasi familie au atitudini diferite fata de parinti, cum rezulta din asta ca versiunea crestin-ortodoxa a divinitatii este cea corecta?
QUOTE
parintele Porfirie in sec XX i-a indicat unui cetatean pozitia unui cimitir vechi, necunoscut satenilor, descoperit apoi intimplator peste citiva ani, desi nu a fost niciodata acolo

Da? Nu stiam. O sa caut informatii despre subiectul asta. Cand voi gasi, revin.
QUOTE
Dupa ce gusti din "miere" nu mai aduni firimituri de pe jos

Aici n-am inteles ce vrei sa spui.
QUOTE
Eu daca nu invatam importanta bunatatii din religie sigur eram mai rau, asta stiu sigur....

Asa o fi, pentru tine. Pentru altii este invers.
QUOTE
Eu am pus un film pe Dincolo de ratiune in care ce de la National Geografic, dupa experimente mai mult sau mai putin inspirate trag concluzia ca nu poate fi infirmata

Am pus si eu un link catre un film de pe National Geographic, si l-ai acuzat imediat (cred ca nici macar nu l-ai parcurs in intregime) ca nu este obiectiv. Uite ca uneori obiectivitatea este buna. smile.gif
De unde stii ca filmul tau este mai obiectiv decat al meu? wink.gif
QUOTE
Dupa creduli, acum si mincinosi

Mai citeste odata ce-a scris Actionmedia. Nu v-a numit mincinosi. Citesti cam superficial ce scriu altii...




QUOTE(noi)
Ce inseamna pt tine necunoscuti, si cum masori increderea? Pt ca daca e sa fie complet necunoscut, nu cred ca are sens intrebarea asta si nici alta.

De ce ma intrebi pe mine? Tu ai sugerat ca poti avea incredere intr-o persoana fara a avea experiente anterioare in ceea ce o priveste. Eu te-am intrebat daca chiar asa stau lucrurile.
papy
Eu stiu si am dovedit cine sunt mincinosii si ipocritii in acest film.
abureala
QUOTE(Blakut @ 11 Dec 2008, 08:03 PM) *
Pai ma supar ca imi spui oricum inafara de pe nume. Imi spui demon cu incercarea de a ma batjocori. Iar in ceea ce pricepe lipsa de umanitate a demonilor, nu stiu ce sa zic, te pricepi mai bine decat mine.

Atunci nu le citi, oricum nu erau scrise sa le citesti tu, sau oricine se simte ofensat de ele. Iar daca nu-ti convine ca sunt la credinta, spune-i lui clopotel sa le mute. Eu ii tot zic.

Stii ce e interesant, abureala, ca si musulmanii extremisti ii urasc la fel de mult pe crestini cum ma urasti tu pe mine. Si ei ii numesc satanisti, ba pe americani chiar marele satana. Presupui ca si ei au dreptate? Ma gandesc ca ti-e mai usor sa urasti un adversar dezumanizat, caruia ii iei toate atributele care te fac sa il consideri om. Asta iti mascheaza sentimentul de vina pe care l-ai avea, banuiesc, daca ai uri asa de tare un om.


Daca iti inchipui ca demon este ceva de batjocura te inseli. Nimic din cele sfinte nu sunt de luat in ras. Scriptura il numeste pe diavol "cel care racneste ca un leu" si asteapta sa piarda turma (omenirea) . Numai ca pe voi, deja v-a papat. Fiindca omul in fata demonului este ca oaia in fatza leului, acestea este echivalenta puterilor. Nimeni nu te batjocoreste. Iti spun doar ce ai devenit in spirit. Demon.

Ar fi excelent sa il mute undeva sa puteti abera in liniste, si promit ca acolo nici ca va deranjez. Va las sa fitzi fericiti cu aberatiile voastre. Si iarasi nu te supara, insa remarcile vostra teologice sunt aberatii. Este purul adevar.

Stii ce e interesant. Ca eu nici macar nu va urasc. Eu urasc doar remarcile vostre batjocoritoare la adresa Lui Dumnezeu. Asta urasc cel mai mult. Restul nici nu ma intereseaza. Si pe masura ce trece timpul nu constat decat adanca vostra cadere , si cat de mare e drumul inapoi catre Dumnezeu. Fiindca cu cat il veti batjocori mai mult pe Dumnezeu, cu atat va veti indeparta de el, si cu cat te indepartezi de Dumnezeu, cu atat te satanizezi. Iar eu nu pot decat sa constat.


abis
QUOTE(abureala @ 12 Dec 2008, 10:58 AM) *
Stii ce e interesant. Ca eu nici macar nu va urasc. Eu urasc doar remarcile vostre batjocoritoare la adresa Lui Dumnezeu.

Stii ce e interesant? Noi nici macar nu avem remarci batjocoritoare la adresa lui D-zeu. A spune ca nu am gasit pana acum motive sa cred in existenta lui nu este o batjocura, ci un adevar.

Nu pe D-zeu, ci pe tine te mai iau uneori in balon atunci cand exagerezi cu acuzatiile la adresa noastra.
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 11 Dec 2008, 10:39 PM) *
Mersi, eti f. amabil. Confirmi inca odata la ce va ginditi cind va "apropiati" de credinciosi... Mai are rost sa spun ceva? Sau sa o iau de mina pe matusa ta si sa imi vad de drumul imaginat?

Te inseli daca crezi ca eu numai la asta ma gandesc can "ma apropii de credinciosi"... In primul rand eu nu fac impartirea intre credinciosi si atei. Tratez pe toti oamenii la fel. Incerc sa nu vin cu prejudecati atunci can "ma apropii" de cineva. In al doilea rand posibilitatea de a vedea ceva ce nu exista este valabila pentru orice om si in orice situatie, nu doar pentru credinciosi. In al treilea rand ai focalizat atentia pe un aspect care ti se pare tie incomod si ai scapat din vedere esentialul, iar esentialul este urmatorul: conditia ca trebuie sa crezi ca sa vezi e dubioasa pentru ca apare suspiciunea de autosugestie.
QUOTE
Ai citit Martin Buber Eu-tu? Sau filozofiexistentialisti?

nu
QUOTE
Dar de telepatie ai auzit?

Da
QUOTE
N-ai "patit-o" nu te provoaca? Eu am pus un film pe Dincolo de ratiune in care ce de la National Geografic, dupa experimente mai mult sau mai putin inspirate trag concluzia ca nu poate fi infirmata.

Inteleg ca acea "legatura de o fiinta" se refera la legaturi de tip telepatic cu alte persoane.
Interesant este ca nu prea am auzit alti credinciosi care sa sustina ca acest tip de legaturi ar fi "scopul credintei"...
De asemenea, pot sa presupun ca exista si atei sau agnostici care sa admita existenta telepatiei fara sa fie necesara prezenta sau interventia divina in desfasurarea acestui fenomen. Daca telepatia este intr-adevar un fenomen, de ce nu s-ar desfasura la fel ca celelalte fenomene? De ce sa faci conexiunea intre telepatie si divinitate? Eu intuiesc de ce, dar nu spun deocamdata. Te las pe tine sa explici.
QUOTE
Lumina intra in camera dupa cit de mare si curata e fereastra... Daca refuzi subconstient orice iti ameninta viziunea, sigur ca nu simti niciodata...

Cam acelasi lucru pot sa spun si eu despre credinciosi... De fapt ceea ce spui tu e cam acelasi lucru cu ceea ce spun eu despre autosugestie wink.gif
QUOTE
Dar asta nu inseamna ca acea relatie nu poate fi simtita. Este ceva apropiat de situatia in care suntem indragostiti, dar mult mai contient simai profund.

Pai cand suntem indragostiti suntem cu capul in nori, avem fluturi in stomac si cel putin in cazul meu am mult mai multa incredere in mine si mai multa forta, energie... Dar nici vorba de comunicare de tip telepatic.
QUOTE
Dupa creduli, acum si mincinosi...

Eu vorbeam despre mine. Eu ar trebui sa ma mint ca sa cred. Ce e asa de greu de priceput? Poate ca tu nu ai avut nevoie sa te minti singur. Dar eu nu cred, iar ca sa fac apel la vointa, sa imi impun sa cred (cu forta... blink.gif ) ar trebui sa ma mint singur.
QUOTE
Pt. tine poate toate relatiile sunt la fel?

Nu
QUOTE
Poti compara moda, un moft, cu iubirea?

De comparat poti compara orice pentru a vedea ce insusiri asemanatoare au si ce inusiri au diferite. Asta nu inseamna ca sunt la fel. Eu incercam sa enumar mai multe motive de relationare interumana. Atat moda cat si iubirea au aceasta insusire de a determina relationari intre oamei.

QUOTE
La o asa relativitate, asa rezultate....

smile.gif Pai asa ziceam si eu. Vezi unde duce subiectivismul? Tu vezi lucrurile intr-un fel, iar eu le vad in altfel. Tu imi propui sa adopt modul tau de a privi lucrurile, iar eu nu pot sa fac asta, pentru ca ar insemna sa ma mint.
IoanV
QUOTE(abis)
Discutiile s-au rezumat la faptul ca eu am spus ca nu exista nici o dovada a existentei vreunei divinitati, iar tu ai spus ca nu-i nevoie de dovezi.
Am discutat si despre autori necrestini dar nu am insistat...
QUOTE
Daca mai multi copii din aceeasi familie au atitudini diferite fata de parinti, cum rezulta din asta ca versiunea crestin-ortodoxa a divinitatii este cea corecta?
E corecta pt. unii, gresita pt altii, fiecare cu optiunile lui. Pt. mine e desigur cea mai buna optiune, am argumentele mele subiective sa cred asta... Dar eu nu sufar de nevoia de a proclama pe o credinta ca fiind singura...
QUOTE
Aici n-am inteles ce vrei sa spui.
E simplu, nu mai cauti dovezi arheologice despre existenta lui Iisus cind esti in relatie cu El si cu sfintii sai.
QUOTE
Am pus si eu un link catre un film de pe National Geographic, si l-ai acuzat imediat (cred ca nici macar nu l-ai parcurs in intregime) ca nu este obiectiv. Uite ca uneori obiectivitatea este buna.
De unde stii ca filmul tau este mai obiectiv decat al meu?
Clar ca acela pe care l-am dat eu, el arata doar experimente si rezultate. Ceea ce ai adus tu in discutie imi par speculatii pentru care s-au adus dovezi circumstantiale. Seamana mai mult cu ceea ce propune Dan Brown. Asta e parerea mea ...

QUOTE(actionmedia)
Te inseli daca crezi ca eu numai la asta ma gandesc can "ma apropii de credinciosi"..
Probabil mai bine zis ar fi cind te apropii de credinte.. Dar asa cum te poti sugestiona sa vezi ce nu este te poti autosugestiona sa nu vezi ce este....
QUOTE
conditia ca trebuie sa crezi ca sa vezi e dubioasa pentru ca apare suspiciunea de autosugestie.
Functioneaza si in oglinda, e suficient sa nu crezi ca sa nu vezi ce te-ar indemna la credinta... Pt. mine si credinta e un act de vointa, vrei - vezi si crezi, nu vrei, nu vezi, nu crezi.
QUOTE
Inteleg ca acea "legatura de o fiinta" se refera la legaturi de tip telepatic cu alte persoane.
Telepatic este putin spus... Sau e doar un modest avans, o scurta prefata...
QUOTE
De ce sa faci conexiunea intre telepatie si divinitate?
Am spus mai sus, este foarte putin dezvaluit prin ea.... Ceva mai mult pate fi, de ex. comuniune in duh, sau chiar actiune pri nonactiune, depinde din care directie privesti... Sau in limbaj stiintific, interactiune contienta in non-separabilitate, in starea cuantica extinsa, samd...
QUOTE
Tu vezi lucrurile intr-un fel, iar eu le vad in altfel. Tu imi propui sa adopt modul tau de a privi lucrurile, iar eu nu pot sa fac asta, pentru ca ar insemna sa ma mint.
Eu nu iti propun sa vezi lucrurile in felul meu ci doar iti prezint punctul meu de vedere, cu argumentele pe care le consider eu justificative... Nu iti cer sa te minti ci sa nu te mai minti ca poti inchide viata cu o explicatie simpla, determinista, etc... Filozofii si-au dat seama ca prin simpla adunare de elemente chimice nu apare nici subiectivitatea, poate nici macar intrebarea...

QUOTE(Abureala)
Iti spun doar ce ai devenit in spirit. Demon.
Omul nu devine demon, chiar daca intra sub influenta lui. Nu urim omul ci pacatul, nu darimam omul ci iluziile lui si spiritul de turma in care unii se simt bine caci nu mai au nevoie sa gindeasca si sa schimbe...
abis
QUOTE(IoanV @ 12 Dec 2008, 07:58 PM) *
eu nu sufar de nevoia de a proclama pe o credinta ca fiind singura...

Bineinteles ca nu este singura - insa este singura adevarata. Sau nu? smile.gif
QUOTE
Ceea ce ai adus tu in discutie imi par speculatii pentru care s-au adus dovezi circumstantiale. Seamana mai mult cu ceea ce propune Dan Brown. Asta e parerea mea ...

O parere subiectiva, care nu se bazeaza pe nimic. smile.gif
Nu-i asa ca nu ai urmarit filmul pana la sfarsit?
Existenta lui Apollonius din Tyana de ex. este documentata mai bine decat existenta lui Isus.
QUOTE
Pt. mine si credinta e un act de vointa, vrei - vezi si crezi, nu vrei, nu vezi, nu crezi.

Aici probabil ca ai dreptate. Daca vrei sa crezi, vei ajunge la un moment dat sa crezi. Iar daca nu vrei sa crezi, vei ramane lipsit de credinta.
Intrebarea este de ce ar vrea cineva sa creada in divinitate, asa pur si simplu. Mi se pare mult mai onest sa-ti propui sa verifici ce anume este adevarat, fara pareri preconcepute. Daca verificarea te duce la credinta religioasa, foarte bine. Daca nu te duce, asta este... Daca pornesti la cercetare dorind sa obtii un anume rezultat este foarte probabil sa neglijezi, fara sa vrei, acele experiente, acei factori care contrazic rezultatul dorit de tine.
QUOTE
Eu nu iti propun sa vezi lucrurile in felul meu ci doar iti prezint punctul meu de vedere, cu argumentele pe care le consider eu justificative

Argmentele pe care le-ai adus pana acum sunt fie argumente circulare, fie Appeal to Authority, fie Appeal to Belief, fie Appeal to Common Practice, fie Appeal to Consequences, fie Appeal to Emotion, fie Appeal to Popularity, fie Appeal to Tradition - fie alt gen de fallacy
Daca nu iti propui sa vada si altii lucrurile in felul tau, care este motivul pentru care iti expui punctul de vedere si argumentele pe care le consideri justificative?
IoanV
QUOTE(abis)
Existenta lui Apollonius din Tyana de ex. este documentata mai bine decat existenta lui Isus.
Asta daca ignori Biblia nu? Da, nu am urmarit toate episoadele.... Nu stii si un rezumat in limba romana, ca sunt si multe si in engleza si siropoase, prin incercarea de a te "duce" in atmosfera...
QUOTE
Bineinteles ca nu este singura - insa este singura adevarata.
Am mai spus, ai o obsesie... Am mai spus si ca pentru mine este cea mai completa. Si alte credinte au adevarul insa, dupa credinta mea nu asa complet. Cine cauta in adincimile ortodoxiei gaseste detalii, invataturi nebanuite, negasite in alta parte....
QUOTE
Mi se pare mult mai onest sa-ti propui sa verifici ce anume este adevarat, fara pareri preconcepute. Daca verificarea te duce la credinta religioasa, foarte bine. Daca nu te duce, asta este... Daca pornesti la cercetare dorind sa obtii un anume rezultat este foarte probabil sa neglijezi, fara sa vrei, acele experiente, acei factori care contrazic rezultatul dorit de tine
Ultima propozitie ti se potriveste foarte bine.. Am vazut ce concluzii tragi din textele citite... Pe mine acolo ma conduce cercetarea... Cu ce te deranjeaza pe tine de mi-o pui la indoiala permanent? Ti-e frica si protejezi pe altii de indoctrinare, crezi ca nu se pot apara singuri? Deci de 2 ori gresesti, te indoiesti ca credinta mea e buna pt mine si ca altii se pot apara de meme si indoctrinare... Dar si asta e o mema sa crezi ca altii nu scapa de "indoctrinare" fara tine sau apostolat ateu...
QUOTE
Daca nu iti propui sa vada si altii lucrurile in felul tau, care este motivul pentru care iti expui punctul de vedere si argumentele pe care le consideri justificative?
Sincer nu imi propun sa fac o argumentare "obiectiva", impecabila. Nu-s decit un muritor, subiectiv si poate asa privind si expunind lucrurile, pot fi mai bine inteles. Apropo, cum cataloghezi dpdv al ergumentarii un demers hermeneutic? Scopul meu aici este de pleda pt. a salva religia si viata integrala de sub bisturiul ratiunii autoproclamata regina.
QUOTE
De ce sa o evite? Pentru un Dumnezeu atoputernic, etern si atotstiutor o mica crucificare, acolo, nu inseamna mare lucru.
Uiti ca Iisus a fost si om intreg. Si nu cred ca a fost sau va fi un om care sa treaca prin suferinta mai mare... Aparent a ridica pacatul lumii nu spune nimic... Insa pt. cei ce stiu ce inseamna e mai mult decit covirsitor... Stiu ca si altii au murit pentru altii dar nu asumind o asemenea lucrare...
abis
QUOTE(IoanV @ 12 Dec 2008, 10:30 PM) *
Asta daca ignori Biblia nu?

Este cumva biblia un document istoric? De ce as considera biblia mai de incredere decat Coranul, decat Vedele, decat orice alta scriere religioasa?
QUOTE
Nu stii si un rezumat in limba romana, ca sunt si multe si in engleza si siropoase, prin incercarea de a te "duce" in atmosfera...

Sorry, nu stiu. Puse cap la cap fragmentele fac cam 45 de minute de film documentar.
QUOTE
Am mai spus si ca pentru mine este cea mai completa. Si alte credinte au adevarul insa, dupa credinta mea nu asa complet.

Desigur - si dupa credinta lui Yusuf, islamul este cel mai complet. Dupa credinta lui Ytzak, mozaismul este cel mai complet. Dupa credinta altora, shintoismul, jainismul sau hinduismul sunt cele mai complete.
QUOTE
Cine cauta in adincimile ortodoxiei gaseste detalii, invataturi nebanuite, negasite in alta parte....

Exact acelasi lucru il spun despre credinta lor si musulmanii, budistii, catolicii etc......
QUOTE
Cu ce te deranjeaza pe tine de mi-o pui la indoiala permanent?

Cu ce te deranjeaza pe tine necredinta mea de imi aduci mereu (aceleasi) argumente?
Eu nu fac altceva decat sa-ti raspund - sa-mi spun parerea despre ceea ce imi spui.
Evident ca nu ma deranjeaza credinta ta. Ma deranjeaza atunci cand diversi fanatici afirma in mod public despre cei ca mine tot felul de bazaconii, atunci cand resursele mele ajung sa fie folosite impotriva principiilor si intereselor mele, atunci cand se fac presiuni pentru a-mi indoctrina copiii... Nu mai reiau, am mai vorbit despre asta.
Atat timp cat nu sunt tratat ca un cetatean de rangul doi din cauza ca nu-ti impartasesc credinta, poti sa crezi linistit in tot ce iti face placere. Insa cand sunt jignit, atacat, tratat ca un potential criminal, ca un nebun pentru ca nu am aceeasi credinta, imi fac si eu cunoscute argumentele pentru a demonstra care-i adevarul.
QUOTE
Ti-e frica si protejezi pe altii de indoctrinare, crezi ca nu se pot apara singuri?

De ce sa-mi fie frica?! Imi spun punctul de vedere pentru a verifica, prin dezbatere cu altii, soliditatea argumentelor mele. Prin confruntare cu ideile altora verific cat de intemeiate sunt ideile mele.
Da, cred ca multi nu se pot apara singuri de indoctrinare. Cel putin cei de varste fragede, in marea lor majoritate nu au nici o sansa sa scape.
QUOTE
te indoiesti ca credinta mea e buna pt mine

Ti-am spus ca citesti superficial... Arata-mi unde am spus eu asta!
QUOTE
si asta e o mema sa crezi ca altii nu scapa de "indoctrinare" fara tine sau apostolat ateu

Nici asta n-am spus-o. N-o fi cumva o mema sa crezi ca altii nu pot veni la credinta decat prin apostolat crestin?
QUOTE
Scopul meu aici este de pleda pt. a salva religia si viata integrala de sub bisturiul ratiunii autoproclamata regina.

Si asta cum vrei sa o faci, cu argumente rationale? smile.gif
Nimeni nu a proclamat ca ratiunea este "regina". Fiecare lucru are rolul sau, si ratiunea, si sentimentul. Daca renunti la una nu poti fi un om intreg. Insa rolul sentimentului nu este de a ne spune ce s-a intamplat acum doua mii de ani...
QUOTE
nu cred ca a fost sau va fi un om care sa treaca prin suferinta mai mare

Au fost cazuri de oameni care au suferit mult mai mult decat ce-i descris in biblie. Unii chiar din partea unor crestini...
Damnatius
QUOTE(papy @ 12 Dec 2008, 11:57 AM) *
Eu stiu si am dovedit cine sunt mincinosii si ipocritii in acest film.


Cum se face ca aproape de fiecare data cand dau pe forum peste cate un individ care se declara "salvat", acesta se manifesta prin afisarea unui dispret nemarginit pentru toti ceilalti care se declara crestini, dar nu-i impartasesc in totalitate convingerile? Cum se face ca mai tot timpul aceste personaje, desi spun ca au citit si inteles toata Biblia, nu dau dovada nici macar de o urma din umilinta care ne-am astepta sa caracterizeze un om "nascut din Dumnezeu" si care deci, conform propriei sale interpretari, nu mai poate pacatui? Nu este mandria unul dintre cele mai grele pacate?
Blakut
QUOTE
Cum se face ca mai tot timpul aceste personaje, desi spun ca au citit si inteles toata Biblia, nu dau dovada nici macar de o urma din umilinta care ne-am astepta sa caracterizeze un om "nascut din Dumnezeu" si care deci, conform propriei sale interpretari, nu mai poate pacatui? Nu este mandria unul dintre cele mai grele pacate?


Tu acuma vorbesti cu papy sau cu abureala?biggrin.gif
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 12 Dec 2008, 07:58 PM) *
Probabil mai bine zis ar fi cind te apropii de credinte..

smile.gif Pai eu nu ma apropii de credinte...

QUOTE
Dar asa cum te poti sugestiona sa vezi ce nu este te poti autosugestiona sa nu vezi ce este...

De acord. Ma bucur ca admiti faptul ca sugestia si autosugestia influenteaza perceptia oamenilor. wink.gif De exemplu credinciosii se autosugestioneaza ca sa nu vada multiplele neconcordante si contradictii din textul biblic.
Atentie "ceea ce este" se probeaza ca este in mod obiectiv, dar te poti autosugestiona sa nu vezi "ceea ce este" in ciuda evidentelor obiective. Asa fac multi credinciosi thumb_yello.gif

QUOTE
Functioneaza si in oglinda, e suficient sa nu crezi ca sa nu vezi ce te-ar indemna la credinta...

Pai da, este exact ce spun si eu. Tocmai aici este problema cu aceasta credinta. Este conditionata de insasi credinta. Nu poti sa crezi daca nu crezi blink.gif . Nu iti suna total anapoda?
Si mai e un aspect. Daca este suficient sa nu crezi ca sa nu vezi ceea ce te-ar indemna la credinta, nu se poate spune acelasi lucru despre situatia inversa. Adica nu este suficient ca crezi ca sa "vezi". Multi (de fapt majoritatea) dintre credinciosi nu "vad", chiar daca cred. Nu au confirmarea credintei lor. Cred orbeste. Si vorbesc despre credinciosii cu care m-am intalnit si am intalnit o multime.

QUOTE
Pt. mine si credinta e un act de vointa, vrei - vezi si crezi, nu vrei, nu vezi, nu crezi.

Sa vrei ce? Sa vrei sa crezi? Pai vointa tine de motivatie. Daca n-ai motivatie, n-ai nici vointa. Crezi ca iti poti impune singur cu de-a sila sa vrei ce va, daca nu esti motivat sa vrei acel ceva?

QUOTE
Telepatic este puin spus... Sau e doar un modest avans, o scurta prefata...Am spus mai sus, este foarte putin dezvaluit prin ea.... Ceva mai mult pate fi, de ex. comuniune in duh, sau chiar actiune pri nonactiune, depinde din care directie privesti... Sau in limbaj stiintific, interactiune contienta in non-separabilitate, in starea cuantica extinsa, samd...

Ioane vorbesti despre lucruri pe care probabil putini credinciosi le impartasesc. De fapt esti singura persoana care imi spune ca scopul credintei este "comuniunea in duh". Nu am auzit pe nimeni altcineva sa fi trait o astfel de experienta... Cu ce o simti? Daca nu sunt prea indiscret...

QUOTE
Nu iti cer sa te minti ci sa nu te mai minti ca poti inchide viata cu o explicatie simpla, determinista, etc...

Ioane te contrazici, pe de o parte spui ca nu incerci sa imi impui punctul tau de vedere, iar in fraza imediat urmatoare spui ca "imi ceri sa nu ma mai mint". Dar de unde stii tu ca ma mint? Cum as putea sa ma mint singur? Ma crezi idiot? Viziunea mea despre viata si despre relatiile interumane este rezultatul unor concluzii la care am ajuns in urma observatiilor proprii si al studiului individual. Poti spune cel mult ca sunt concluzii gresite, sau ca metoda este una grestia, in niciun caz nu este corect sa spui ca ma mint singur... Ce interes as avea sa o fac?

QUOTE
Filozofii si-au dat seama ca prin simpla adunare de elemente chimice nu apare nici subiectivitatea, poate nici macar intrebarea...

Unii filosofi spun una, alti filosofi spun alta. Nu prea inteleg ce treaba are "adunarea alementelor chimice cu subiectivitatea" sau cu ce discutam noi aici, poate vrei sa explici mai clar ce vrei sa spui.
IoanV
QUOTE(actionmedia)
Pai eu nu ma apropii de credinte...
Am observat, nici nu iti dai cu parea despre ele... Nu-s nici autosugestii, nici iluzii, etc... wink.gif
QUOTE
Atentie "ceea ce este" se probeaza ca este in mod obiectiv, dar te poti autosugestiona sa nu vezi "ceea ce este" in ciuda evidentelor obiective.
Nu tot ce este se probeaza in mod obiectiv. De exemplu o idee, chiar si mintea. Eu cred ca ai minte, ai vointa, ai idei pt. ca si eu am. Dar actele tale ar putea veni in mod determinat, automat, fara ca tu sa ai minte, idei, etc..
QUOTE
Tocmai aici este problema cu aceasta credinta. Este conditionata de insasi credinta.
Am tot repetat, au spus-o si altii. Credinta mea isi are inceputul si fundatia in experienta nu in pareri despre diverse lucruri, inclusiv divinitate. Nu este "eu cred" ci mult mai adesea "eu stiu", chiar daca acest "eu stiu" se schimba, imbogatindu-se.
QUOTE
Multi (de fapt majoritatea) dintre credinciosi nu "vad", chiar daca cred. Nu au confirmarea credintei lor. Cred orbeste. Si vorbesc despre credinciosii cu care m-am intalnit si am intalnit o multime.
Eu nu pot vorbi despre credinta altora ci despre a mea, nu vrea sa acuz ce nu cunosc...
QUOTE
Daca n-ai motivatie, n-ai nici vointa.
Se poate. eu sint incapatinat si m-a enervat lipsa de sens a vietii, "intimplarea" ei. Am fost f. motivat sa ii gasesc un sens, altfel mai bine fara viata... Nu a fost usor, a durat multi ani... Poate viata pt. altii nu are sens, dar pt. mine are. Apoi au fost si ceva intimplari care m-au provocat, iar uneori raspund la provocari...
QUOTE
Ioane vorbesti despre lucruri pe care probabil putini credinciosi le impartasesc. De fapt esti singura persoana care imi spune ca scopul credintei este "comuniunea in duh". Nu am auzit pe nimeni altcineva sa fi trait o astfel de experienta... Cu ce o simti? Daca nu sunt prea indiscret...
Experientele mele sunt modeste dar in cartea Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei, o gasesti online, spre final vei gasi relatarea autorului care vorbeste despre astfel de experiente... Parintele l-a insotit "in duh" multa vreme. Si in cartile in care altii vorbesc despre experiente in prezenta parintelui Porfirie vei gasi astfel de relatari...De fapt si descoperirea adevarului din spatele acestor experiente m-a motivat smile.gif
QUOTE
Poti spune cel mult ca sunt concluzii gresite, sau ca metoda este una grestia, in niciun caz nu este corect sa spui ca ma mint singur... Ce interes as avea sa o fac?
Am extrapolat, sincer nu intentionez sa te conving ca te minti singur. Poate chiar nu o faci, eu doar raspund la provocari... Dar motive sa ne mintim singuri sunt, girla...
QUOTE
Unii filosofi spun una, alti filosofi spun alta. Nu prea inteleg ce treaba are "adunarea alementelor chimice cu subiectivitatea" sau cu ce discutam noi aici, poate vrei sa explici mai clar ce vrei sa spui.
Ar fi prea lunga povestea. In orice caz se pare ca orice conceptie filozofica materialista se blocheaza cind trebuie sa explice "eu-l", subiectivitatea.
IoanV
QUOTE(abis)
Este cumva biblia un document istoric? De ce as considera biblia mai de incredere decat Coranul
In privinta relatarii privid existenta fizica a lui Iisus, este, fara indoiala. Iar Coranul e o dovada a existentei lui Mohamed, ca l-a scris.
QUOTE
Dupa credinta altora, shintoismul, jainismul sau hinduismul sunt cele mai complete.
Asta imi aduce aminte de cel care a murit de sete intre 2 fintini fiindca nu a stiut/nu s-a putut hotari din care sa bea apa...
QUOTE
Da, cred ca multi nu se pot apara singuri de indoctrinare. Cel putin cei de varste fragede, in marea lor majoritate nu au nici o sansa sa scape.
Asa, si ramin blocati si in adolescenta, etc.. adica o blocare din aceea totala... Sa fim seriosi, cred ca mai degraba e ideea: de ce sa creada ca ei si sa nu creada ca noi....
QUOTE
Nimeni nu a proclamat ca ratiunea este "regina".
Ba da, nevoia de obiectivare cu orice pret a ceea ce nici nu poate fi obiectivat este o lege a acestei regine.
Blakut
QUOTE
Asa, si ramin blocati si in adolescenta, etc.. adica o blocare din aceea totala... Sa fim seriosi, cred ca mai degraba e ideea: de ce sa creada ca ei si sa nu creada ca noi....


Pana la urma s-ar putea reduce si la asta. Dar daca ii lasi pe ei sa aleaga, atunci cand au discernamant, ce are?
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 13 Dec 2008, 11:07 PM) *
Am observat, nici nu iti dai cu parea despre ele... Nu-s nici autosugestii, nici iluzii, etc... wink.gif

smile.gif A-mi da cu parerea (de la distanta) e una, a ma apropia de ele este altceva.

QUOTE
Nu tot ce este se probeaza in mod obiectiv. De exemplu o idee, chiar si mintea. Eu cred ca ai minte, ai vointa, ai idei pt. ca si eu am.


Mintea se poate proba obiectiv, la fel si ideile, atata timp cat ele "lasa urme". smile.gif Ideile se transforma de obicei in fapte sau in atitudini. Mintea se observa de asemenea in fapte, vorbirea de exemplu este un indiciu ca as avea minte. Dar intr-adevar poti intui pe baza faptului ca tu ai minte ca si alti oameni o au, numai ca te poti insela... E posibil ca unii oameni sa nu aiba suficienta minte.
Extrapoland, cam tot ce interactioneaza cu universul in care traim si lasa urme, poate fi probat in mod obiectiv. Prin opozitie, desi se spune ca Dzeu interactioneaza cu acest univers, nu lasa urme ale existentei sale. Desi in biblie sunt nenumarate incercari de a obiectiva existenta prin diversele presupuse urme lasate smile.gif

QUOTE
Dar actele tale ar putea veni in mod determinat, automat, fara ca tu sa ai minte, idei, etc..

smile.gif Vad ca tot insisti sa aduci determinarea in discutie. OK, daca tu vrei, iti voi spune ca determinarea nu exclude prezenta mintii si a ideilor. Doar ca si mintea si ideile sunt determinate smile.gif
Cred ca esti de acord ca nu toata lumea gandeste la fel. Exista modalitati de gandire diferite. Probabil ca fiecare individ are felul sau de gandire, de aici si "subiectivismul" sau "eu-l" despre care spui ca unele filosofii nu reusesc sa il explice. Modul de gandire diferit provine din mixul de factori diferit care l-au determinat. Si toata treaba asta trebuie privita dinamic (in miscare si dezvoltare), pe axa timplui. Daca privesti static, ca un instantaneu in timp nu prea reusesti sa intelegi smile.gif

QUOTE
Am tot repetat, au spus-o si altii. Credinta mea isi are inceputul si fundatia in experienta nu in pareri despre diverse lucruri, inclusiv divinitate. Nu este "eu cred" ci mult mai adesea "eu stiu", chiar daca acest "eu stiu" se schimba, imbogatindu-se.

Perfect, pai atunci e simplu. Tu esti credincios pentru ca asa esti, iar eu sunt ateu pentru ca asa sunt. Unde apare vointa? In pastrarea credintei? OK, dar nu poti avea pretentia ca un ateu sa devina credincios in mod voit. Vointa apare abia dupa ce devi credincios...

QUOTE
Se poate. eu sint incapatinat si m-a enervat lipsa de sens a vietii, "intimplarea" ei. Am fost f. motivat sa ii gasesc un sens, altfel mai bine fara viata...

Foarte frumos. Doar ca pe mine nu ma deranjeaza "intamplarea vietii", dimpotriva, mi se pare fascinant sa stiu ca viata poate aparea din intamplare. Ca eu exist din intamplare si nu in ultimul rand ca eu si doar eu pot sa dau sens vietii mele si nu altcineva. De ce sa mai caut sensul vietii si sa nu il definesc singur asa cum imi place mie?

QUOTE
Experientele mele sunt modeste dar in cartea Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei, o gasesti online, spre final vei gasi relatarea autorului care vorbeste despre astfel de experiente...

OK, deci nici tu n-ai avut confirmarea. Crezi ce scrie prin carti. Treaba ta.
Autori care pretind ca au vazut sau simtit diverse lucruri doar ca sa faca cartea interesanta se gassesc pe toate drumurile, de ce l-as crede pe ala?

QUOTE
De fapt si descoperirea adevarului din spatele acestor experiente m-a motivat

Te-a motivat sa mai ce? Din moment ce "ai descoperit adevarul" ce mai ai de facut?

QUOTE
In orice caz se pare ca orice conceptie filozofica materialista se blocheaza cind trebuie sa explice "eu-l", subiectivitatea.

Ioane, nu stiu ce sa iti raspund aici pentru ca eu nu am studiat filosofie materialista. Deci nu pot nici sa confirm nici sa infirm ceea ce spui tu. Dar daca ma intrebi pe mine iti pot explica si " :)eu-l"
papy
QUOTE(actionmedia @ 14 Dec 2008, 02:06 PM) *
Perfect, pai atunci e simplu. Tu esti credincios pentru ca asa esti, iar eu sunt ateu pentru ca asa sunt. Unde apare vointa? In pastrarea credintei? OK, dar nu poti avea pretentia ca un ateu sa devina credincios in mod voit. Vointa apare abia dupa ce devi credincios...

Ateu, ateu, dar le zici exact ca in Biblie. thumb_yello.gif
abis
QUOTE(IoanV @ 13 Dec 2008, 11:07 PM) *
Credinta mea isi are inceputul si fundatia in experienta

Este posibil sa fie asa. Dar cata vreme nu stim care sunt acele experiente care te-au convins ca exista intr-adevar Dumnezeul crestin, in varianta ortodoxa, nu ne putem da cu parerea nici in sensul ca ai dreptate, nici ca nu ai. Este posibil ca prin prisma experientelor tale sa fii justificat in a crede ceea ce crezi, si este la fel de posibil sa gresesti. Nestiind despre ce este vorba, pur si simplu faptul ca ne spui ca experienta te-a dus la credinta este absolut nerelevant si neconvingator.
QUOTE
m-a enervat lipsa de sens a vietii, "intimplarea" ei. Am fost f. motivat sa ii gasesc un sens

Iata premizele autosugestionarii despre care vorbea Actionmedia! laugh.gif
Ti-am spus: atunci cand cauti cu dorinta de a gasi ceva anume iti deformezi perceptia, neglijand acele experiente care iti contrazic obiectivul si apreciind disproportionat pe cele care par sa ti-l confirme.
QUOTE
In privinta relatarii privid existenta fizica a lui Iisus, este, fara indoiala

Cum justifici acest "fara indoiala"? Tocmai ca prin contradictiile existente intre cele patru evanghelii existenta fizica a lui Isus este problematica... Ca sa nu mai spun ca evangheliile nu stim sigur de cine sunt scrise; au fost scrise la ani multi dupa presupusele evenimente; intra in contradictie nu doar una cu alta, ci chiar cu realitatea cunoscuta din surse cu adevarat istorice.
QUOTE
Coranul e o dovada a existentei lui Mohamed, ca l-a scris

Vrei sa-mi spui ca evangheliile sunt dovada existentei lui Matei, Marcu, Luca si Ioan?
QUOTE
Asta imi aduce aminte de cel care a murit de sete intre 2 fintini fiindca nu a stiut/nu s-a putut hotari din care sa bea apa

Pentru respectivul solutia era sa bea apa la intamplare, din oricare fantana. Sugerezi sa facem asta si in cazul credintelor?
Pe de alta parte, acea "sete" pe care o sugerezi s-ar putea sa nu fie cu adevarat o necesitate. Uite ca traiesc foarte bine destui care nu se "adapa" din fantana niciunei credinte...
QUOTE
cred ca mai degraba e ideea: de ce sa creada ca ei si sa nu creada ca noi

Senzatia mea este ca asta-i exact modul vostru de a gandi...
QUOTE
nevoia de obiectivare cu orice pret a ceea ce nici nu poate fi obiectivat este o lege a acestei regine

Cucerirea Daciei de catre romani, asasinarea lui Cezar, incendierea Romei sau invierea lui Isus sunt toate, teoretic, fapte istorice obiective, care pot sau ar trebui sa fie analizate cat se poate de obiectiv.
IoanV
QUOTE(Blakut)
Pana la urma s-ar putea reduce si la asta. Dar daca ii lasi pe ei sa aleaga, atunci cand au discernamant, ce are?
Ce inseamna discernamint? Cind crezi ca avem discernamint deplin? Eu cred ca e bine sa le prezinti viziunea traditionala, cu credinta in nemurire mostenita inca de la daci, preluarea ortodoxiei, iar ei sa aleaga apoi sa o abandoneze daca nu le convine.

QUOTE(actionmedia)
Mintea se poate proba obiectiv, la fel si ideile, atata timp cat ele "lasa urme"
Astea nu sunt probe directe...Daca ar fi astfel ai putea compara mintile direct, fara analiza de urme... Dar stii ca nu se poate... Si Subiectivititatea absoluta lase urme in subiecti... Doar ca pe acestea le eliminati aprioric, mai tare vi se par un ciob in jurul caruia se construiesc interpretari..
QUOTE
Tu esti credincios pentru ca asa esti, iar eu sunt ateu pentru ca asa sunt. Unde apare vointa? In pastrarea credintei? OK, dar nu poti avea pretentia ca un ateu sa devina credincios in mod voit. Vointa apare abia dupa ce devi credincios...
Vointa e implicata in cautarea adevarului (si altfel decit cu ratiunea), in implinirea cerintelor, macar de proba pina cind le intelegi rostul... Nici eu nu m-am nascut credincios, si eu am avut indoieli privind existenta divinitatii si m-am intrebat cum e.. Am tot spus nu mi-a cazut credinta ca o para malaiata....
QUOTE
De ce sa mai caut sensul vietii si sa nu il definesc singur asa cum imi place mie?
Si eu l-am ales singur, dar pornind de la moarte. Am gasit scopul vietii mele, nu al altora... M-am tot intrebat cum sa traiesc in asa fel incit in clipa mortii sa nu mor cu nemultumiri, neimpliniri, cu frica si cutremur. Asadar si eu mi-am definit sensul dar in raport cu un punct fix, nu relativ si de moment.
QUOTE
OK, deci nici tu n-ai avut confirmarea.
Iar deturnare/invaluire a raspunsului, tipica, nu ma mir... Am spus eu ce ai zis tu? Mai citeste odata...
QUOTE
Te-a motivat sa mai ce? Din moment ce "ai descoperit adevarul" ce mai ai de facut?
Adevarul meu nu e teorie, sa-l scrii in 2 propozitii si sa te culci pe o ureche si sa-i bati pe altii la cap... Pai abia dupa ce incepi sa vezi adevarul, trairea aceasta profunda in comuniune incepi sa traiesti... Iar de epuizat limitele ei nu cred ca ajunge o viata... Deci ceea ce e cu adevarat frumos, interesant si dorit a fi trait abia a inceput...
QUOTE
Ioane, nu stiu ce sa iti raspund aici pentru ca eu nu am studiat filosofie materialista. Deci nu pot nici sa confirm nici sa infirm ceea ce spui tu. Dar daca ma intrebi pe mine iti pot explica si " smile.gif eu-l"
De idei "originale" e plina lumea... Din pacate sunt tari cita vreme nu sunt analizate cu atentie si in comparatie cu altele... De ce va este greu sa cititi filozofie, pina la cea din zilele noastre? Pt. ca nu va intereseaza adevarul descoperit de "dragostea pt. intelepciune". E si asta un motiv sa iti spui ca ai raspuns la toate, ca un peste care crede ca acvariul lui e toata lumea... Dar oamenii seriosi fac ce spune Eliade, se duc la surse si cerceteaza ani si ani, nu se arunca cu teorii. Pune unul cu asemenea pretentii ca ale tale sa scrie o carte, sa o publice, ca sa vedem cine il crede... Probabil se va multumii cu flecareala pe forumuri, dar sa scoata o teorie completa, coerenta si in acord cu tot ce ne spune de ex. stiinta si cei din domeniu nu cred...

QUOTE(papy)
Ateu, ateu, dar le zici exact ca in Biblie.
Care Biblie, papy? Ca in a mea nu scrie ca Dumnezeu nu exista nici ca omul nu are nimic de facut. Dimpotriva, scrie ca omul va fi judecat dupa ce face....Poate n-ai ajuns inca la pagina aceea in care chiar Cuvintul o spune... Atentie deci ca luneci tot mai departe de ceea ce spune ea, cum bine ti s-a mai atras atentia...
IoanV
QUOTE(abis)
Este posibil ca prin prisma experientelor tale sa fii justificat in a crede ceea ce crezi, si este la fel de posibil sa gresesti. Nestiind despre ce este vorba, pur si simplu faptul ca ne spui ca experienta te-a dus la credinta este absolut nerelevant si neconvingator.
Exact despre acest dispret la adresa marturiei, studiului si a experientei altora vorbeam mai sus, inainta sa iti vad postul. Eu cred ca e cel mai relevant lucru sa asculti filozofia de viata a unui om si sa incerci sa intelegi cum a ajuns la ea... Nu ma mir ca nu te intereseaza alte opinii decit ale celor iti sustin credinta... Vad repectul pt. om. pt unicitatea lui etc. si imi amintesc ca e la fel cu cel de pe vremea comunismului. Asa ne respecta si sistemul, ca si tine... De n-as fi trait nici n-as fi observat....
QUOTE
Pentru respectivul solutia era sa bea apa la intamplare, din oricare fantana. Sugerezi sa facem asta si in cazul credintelor?
Nu asta e solutia, sau o fi, dar una slaba... Cel putin eu nu asa as face.... As merge la fiecare, as face o "cercetare ochiometrica" cit mai buna posibil... As pune pe buze, as gusta putin, as observa viata din jurul fiecareia, etc... Apoi as bea din cea care intruneste cele mai multe din exigentele mele... La fel si cu credinta....
QUOTE
Cucerirea Daciei de catre romani, asasinarea lui Cezar, incendierea Romei sau invierea lui Isus sunt toate, teoretic, fapte istorice obiective, care pot sau ar trebui sa fie analizate cat se poate de obiectiv.
Scaparea vesnica, reducerea la obietiv... Te-am intrebat, hermeneutica filozofica este obiectiva? Care din metodele de cercetare a omului ca fiinta integrala, a nevoilor sale, etc., este obiectiva si indubitabil corecta, exhaustiva... Repet, sunteti vrajiti de un mit mai rau decit credintele religioase caci amputeaza omul... Acelea il fac sa se creada si sa fie minunat, acesta il ingroapa in simturi..

Nu prea mai am chef sa raspund la restul "obiectilor", dupa ce am vazut cit de mult conteaza raspunsurile mele... Am stat si asa destul de mult pe "teritoriul tau obiectiv" in care subiectivitatea e condamnata la moarte... Sa ma mai mir ca il "ucideti" pe Dumnezeu, garantul subiectivitatii?
abis
QUOTE(IoanV @ 14 Dec 2008, 11:09 PM) *
Exact despre acest dispret la adresa marturiei, studiului si a experientei altora vorbeam mai sus

Ti-am spus de nenumarate ori: atat timp cat nu iti cunosc experientele, pentru ca nu vorbesti despre ele, nu am cum sa stiu daca ai deplina justificare sau te inseli. Unde vezi aici dispret?!
Asa cum tu imi spui ca il cunosti personal pe Isus, altul imi spune nu stiu ce despre Mahomed, unii jura ca l-au vazut pe Elvis ori ca au fost rapiti de extraterestrii. Ba, daca ii pui la detectorul de minciuni trec testul cu brio... De ce i-as crede pe toti pe cuvant? Evident, pentru ei si numai pentru ei ceea ce afirma pare adevarat. Sunt pe deplin sinceri si se simt jigniti, le fel si tine, ca nu sunt crezuti pe cuvant.
QUOTE
As merge la fiecare, as face o "cercetare ochiometrica" cit mai buna posibil... As pune pe buze, as gusta putin, as observa viata din jurul fiecareia, etc... Apoi as bea din cea care intruneste cele mai multe din exigentele mele... La fel si cu credinta....

Pai asa fac si eu. smile.gif
QUOTE
Te-am intrebat, hermeneutica filozofica este obiectiva? Care din metodele de cercetare a omului ca fiinta integrala, a nevoilor sale, etc., este obiectiva si indubitabil corecta, exhaustiva...

Dar nu despre asta vorbesc! Eu vreau sa cercetez daca intamplarile descrise in biblie ca fapte istorice s-au intamplat sau nu. Restul nu tine de religie.
IoanV
QUOTE
Pai asa fac si eu.
Dupa ce ti-am spus eu ce sa faci... Inainte le socoteai identice, ai fi baut la intimplare...wink.gif
QUOTE
Ti-am spus de nenumarate ori: atat timp cat nu iti cunosc experientele, pentru ca nu vorbesti despre ele, nu am cum sa stiu daca ai deplina justificare sau te inseli. Unde vezi aici dispret?!
Tare raspunsul... Pai pe citi autori cunosti dintre cei ai cartilor citite? Toate marturiile sunt adevarurile cuiva, trebuie sa navigam cu ele, sa le cercetam, nu sa le ocolim sau sa le dispretuim pt. ca nu am fost martori la ele... In domeniul subiectivitatii nu e alta cale de a cunoaste, decit de la altii. Acuma stiu, unii sunt asa destepti ca nu mai au ce invata de la altii... Dar nu e cazul meu, intelegi tu ...
QUOTE
Asa cum tu imi spui ca il cunosti personal pe Isus, altul imi spune nu stiu ce despre Mahomed, unii jura ca l-au vazut pe Elvis ori ca au fost rapiti de extraterestrii. Ba, daca ii pui la detectorul de minciuni trec testul cu brio... De ce i-as crede pe toti pe cuvant? Evident, pentru ei si numai pentru ei ceea ce afirma pare adevarat. Sunt pe deplin sinceri si se simt jigniti, le fel si tine, ca nu sunt crezuti pe cuvant.
Vezi genul proxim in care introduci credinciosii? Nici cind vreti sa fiti politicosi nu reusiti... Tu nu crede pe nimeni dar nu ii mai judeca pe cei care cred in oameni... Sau roaga-te sa nu ti se intimple vreo minune ca poate nu mai poti iesi din dileme... wink.gif
QUOTE
Dar nu despre asta vorbesc! Eu vreau sa cercetez daca intamplarile descrise in biblie ca fapte istorice s-au intamplat sau nu. Restul nu tine de religie.
Alta perla... Pai tu cerceteaza ce vrei, dar nu numi religie ceea ce tine doar de istoric. Stii ce inseamna prin definitie religie? Cu ce, cu cine are treaba? Ce propune omului? Nu prea cred...
abis
QUOTE(IoanV @ 14 Dec 2008, 11:55 PM) *
Inainte le socoteai identice, ai fi baut la intimplare...

Eu?! Mie nu mi-e sete (de credinta religioasa - mi-e sete doar de adevar); am spus ca solutia era pentru respectivul individ care a murit de sete... Daca esti pe moarte, iei ce ti se ofera, nu mai cercetezi pe indelete...
QUOTE
Pai pe citi autori cunosti dintre cei ai cartilor citite?

Ce legatura are asa cu ce te intreb eu?
QUOTE
Toate merturiile sunt adevarurile cuiva, trebuie sa navigam cu ele, sa le cercetam, nu sa le ocolim sau sa le dispretuim pt. ca nu am fost martori la ele

Asta vreau si eu. Cum sa le pot cerceta atat timp cat imi livrezi doar concluzia, nu si fundamentele, temeiurile ei? Imi spui ca experienta te duce la credinta. Ce cercetare vrei sa fac, daca nu cunosc nici un detaliu despre respectiva experienta? Am cercetat ceea ce au spus cei care nu au fost atat de scrupulosi, iar in argumentele lor am gasit intotdeauna cate un sambure de eroare. Una din lista data ceva mai sus...
QUOTE
Vezi genul proxim in care introduci credinciosii?

Nu inteleg de ce nu le dai crezare celor care afirma ca au fost rapiti de extraterestri. Ba mai trec si testul cu poligraful...
QUOTE
Tu nu crede pe nimeni dar nu ii mai judeca pe cei care cred in oameni

Ii cred pe cei care imi dau argumente. Nu doar imi vorbesc despre experiente personale. Si nu ii judec pe cei care cred in oameni. smile.gif
QUOTE
roaga-te sa nu ti se intimple vreo minune

Cui sa ma rog? smile.gif
Daca se intampla, stam de vorba dupa aceea...
QUOTE
nu numi religie ceea ce tine doar de istoric

Daca Isus nu a existat, nu a murit si nu a inviat, tot crestinismul nu-i decat o mare farsa. Nu o spun numai eu, o spune si Pavel. Eu vreau sa cercetez daca Isus a existat, a murit si a inviat. Adica exact bazele, temeiurile crestinismului. Altfel, ce sa cercetez? Faptul ca te simti nu stiu cum crezand nu-i un argument.
QUOTE
Stii ce inseamna prin definitie religie? Cu ce, cu cine are treaba?

Bineinteles! Religia inseamna credinta in existenta unei fiinte sau forte supranaturale, adorarea ei si ansamblul de ritualuri aferent.
papy
QUOTE(IoanV @ 14 Dec 2008, 11:09 PM) *
Te-am intrebat, hermeneutica filozofica este obiectiva?

Parca si eu te-am rugat sa probezi hermeneutica gramatical-literal-istorica folosita de care seminarul cultului tau si nu ai putut sa aduci nicio proba biblica.
IoanV
QUOTE(abis)
Imi spui ca experienta te duce la credinta. Ce cercetare vrei sa fac, daca nu cunosc nici un detaliu despre respectiva experienta?
Cam cum poti cerceta rational senzatia de foame? Oricit te-ai stradui, cit timp esti satul, slabe sanse... Dar daca faci putina pauza de la masa incepi sa afli din experienta ce se intimpla... Cind lasi loc pentru invatatura, se mai gaseste cite ceva de invatat...
QUOTE
Nu inteleg de ce nu le dai crezare celor care afirma ca au fost rapiti de extraterestri. Ba mai trec si testul cu poligraful...
Spuneai ca il vad pe Elvis, etc., acum o intorci... Sincer nici nu mi-am pus intrebarea daca au sau nu dreptate... Am prea putine date sa dau un verdict asa incit ma abtin de la judecata... Nu ma interesez de ceea ce e doar o simpla curiozitate mai ales atunci cind nu am sanse sa clarific lucrurile...
QUOTE
Daca Isus nu a existat, nu a murit si nu a inviat, tot crestinismul nu-i decat o mare farsa. Nu o spun numai eu, o spune si Pavel.
Doar ca tu ai ramas in indoiala... Cercetaza ce vrei, cum vrei... Dar nu imi cere sa cercetez ca tine....
QUOTE
Bineinteles! Religia inseamna credinta in existenta unei fiinte sau forte supranaturale, adorarea ei si ansamblul de ritualuri aferent.
Aaa, deci tu crezi ca "divinitatile acestea" si-au infiintat cite o religie ca sa fie slavite? Asa o fi in unele, dar in crestinism relatia e tocmai pe dos. Dumnezeu este cel care slujeste oamenilor si nu le cere decit sa tina poarta deschisa spre El ca spre un adevarat Invatator. Deci nu omul este facut pt. religie si adorare ci religia pt. om ca sa il indumnezeiasca... Vezi asadar ca si aici ai premise/informatii gresite.
QUOTE
Si nu ii judec pe cei care cred in oameni.
Iti doresc sa faci asta, dar nu te cred... Iisus a crezut imens in noi cind s-a dus batjocorit spre cruce .... Iar tu nu Il judeci deloc wink.gif.

QUOTE(papy)
Parca si eu te-am rugat sa probezi hermeneutica gramatical-literal-istorica folosita de care seminarul cultului tau si nu ai putut sa aduci nicio proba biblica.
Tot te mai tii cu interpretarea de copii ca 1 zi= fix 1000 de ani si asa socotesti sfirsitul? Nu mi-ai spus de ce il contrazici pe Iisus care ne spune cum vom fi judecati si tu vrei sa ma apuc de sarade pe teme biblice?
Blakut
QUOTE
Dumnezeu este cel care slujeste oamenilor si nu le cere decit sa tina poarta deschisa spre El.


Ei hai hai sa nu exageram. Nu exista contract social intre lume si Dumnezeu!
papy
QUOTE(IoanV @ 15 Dec 2008, 11:24 PM) *
Tot te mai tii cu interpretarea de copii ca 1 zi= fix 1000 de ani si asa socotesti sfirsitul? Nu mi-ai spus de ce il contrazici pe Iisus care ne spune cum vom fi judecati si tu vrei sa ma apuc de sarade pe teme biblice?

In primul rand ca ii cam iei peste picior pe cei care se declara atei, iar tu nu respecti ce scrie sa faci tu: sa-i judeci numai pe cei din biserica ta. Pe cei dianfara are cine sa-i judece.

Romani 2

1Aşa dar, omule, oricine ai fi tu, care, judeci pe altul, nu te poţi desvinovăţi; căci prin faptul că judeci pe altul, te osīndeşti singur; fiindcă tu, care judeci pe altul, faci aceleaşi lucruri.
2Ştim, īn adevăr, că judecata lui Dumnezeu īmpotriva celor ce săvīrşesc astfel de lucruri, este potrivită cu adevărul.

3Şi crezi tu, omule, care judeci pe cei ce săvīrşesc astfel de lucruri, şi pe cari le faci şi tu, că vei scăpa de judecata lui Dumnezeu?
13Pentrucă nu cei ce aud Legea, sīnt neprihăniţi īnaintea lui Dumnezeu, ci cei ce īmplinesc legea aceasta, vor fi socotiţi neprihăniţi.

14Cīnd Neamurile, măcar că n'au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, cari n'au o lege, īşi sīnt singuri lege;

15şi ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă īn inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturiseşte cugetul lor şi gīndurile lor, cari sau se īnvinovăţesc sau se desvinovăţesc īntre ele.

16Şi faptul acesta se va vedea īn ziua cīnd, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor.

17Tu, care te numeşti Iudeu, care te reazimi pe o Lege, care te lauzi cu Dumnezeul tău,

18care cunoşti voia Lui, care ştii să faci deosebire īntre lucruri, pentrucă eşti īnvăţat de Lege;

19tu, care te măguleşti că eşti călăuza orbilor, lumina celor ce sīnt īn īntunerec,

20povăţuitorul celor fără minte, īnvăţătorul celor neştiutori, pentrucă īn Lege ai dreptarul cunoştinţei depline şi al adevărului; -

21tu deci, care īnveţi pe alţii, pe tine īnsuţi nu te īnveţi? Tu, care propovăduieşti: ,,Să nu furi,`` furi?

22Tu care zici: ,,Să nu preacurveşti,`` preacurveşti? Tu, căruia ţi -e scīrbă de idoli, le jăfuieşti templele?

23Tu, care te făleşti cu Legea, necinsteşti pe Dumnezeu prin călcarea acestei Legi?



abis
QUOTE(IoanV @ 15 Dec 2008, 11:24 PM) *
Cam cum poti cerceta rational senzatia de foame?

Appeal to ignorance mi-a scapat din lista de mai devreme. laugh.gif
De ce nu poti cerceta rational foamea? Eu cred ca dimpotriva, o poti cerceta foarte bine.
Si care-i lagatura dintre foame si faptul ca esti convins ca acum cateva mii de ani un egiptean pe nume Moise a transformat un bat intr-un sarpe?
QUOTE
Spuneai ca il vad pe Elvis, etc., acum o intorci...

Iarasi nu esti atent. Unii spun ca l-au intalnit pe Elvis, altii ca au fost rapiti de extraterestri, altii ca sunt bantuiti de fantome etc. Si toti sunt convinsi ca ceea ce spun este adevarat, prin prisma experientelor lor personale.
QUOTE
Am prea putine date sa dau un verdict asa incit ma abtin de la judecata

Exact asta fac si eu in privinta zeilor (inclusiv in privinta lui Isus). Am prea putine date pentru a afirma in mod cert fie ca exista, fie ca nu exista; tot ceea ce fac este sa cercetez temeinicia argumentelor celor care fac afirmatii transante despre zei.
QUOTE
nu imi cere sa cercetez ca tine

Tu de ce imi ceri mie sa cercetez ca tine?
Cercetarea ta este fundamental gresita, pentru ca ai toate premizele de a obtine un rezultat eronat. Daca ai aborda cercetarea in fizica sau in orice alt domeniu conform principiilor pe care le urmezi cand cercetezi chestiunile religioase, nu ai obtine in veci rezultate...
QUOTE
deci tu crezi ca "divinitatile acestea" si-au infiintat cite o religie ca sa fie slavite?

Hai mai Ioane, las-o balta! Unde am spus eu una ca asta?! Atata lipsa de atentie cand citesti ce scriu interlocutorii n-ammai vazut la nimeni, pe forumul asta.
Cum ai dedus tu din fraza Religia inseamna credinta in existenta unei fiinte sau forte supranaturale, adorarea ei si ansamblul de ritualuri aferent ca divinitatile si-au infiintat singure cate o religie?! Ca sa poata infiinta ceva, nu trebuie inainte de toate sa existe? Daca zeii sunt inventii ale oamenilor, evident ca oamenii au infiintat religiile, nu altcineva.
QUOTE
Dumnezeu este cel care slujeste oamenilor

Slujeste celor care ingenuncheaza in fata lui, celor care il lauda, care il slavesc si il slujesc plini de umilinta. smile.gif
QUOTE
Iti doresc sa faci asta, dar nu te cred... Iisus a crezut imens in noi cind s-a dus batjocorit spre cruce .... Iar tu nu Il judeci deloc

Eu vorbeam despre oameni, nu despre personaje literare. smile.gif
Si am spus ca nu ii judec pe cei care cred in oameni, nu pe cei care cred in tot soiul de zei. De fapt, nici pe ei nu-i judec, ci le judec argumentele.
In schimb, ii judec pe cei care fac tot felul de fapte care mi se par nepotrivite...
IoanV
QUOTE(Blakut)
Ei hai hai sa nu exageram. Nu exista contract social intre lume si Dumnezeu!
Din perspectiva mea exista, si e semnat cu singele lui Iisus.

QUOTE(papy)
In primul rand ca ii cam iei peste picior pe cei care se declara atei, iar tu nu respecti ce scrie sa faci tu: sa-i judeci numai pe cei din biserica ta. Pe cei dianfara are cine sa-i judece.
Ce intelegi prin a judeca? Daca discutam in contradictoriu, pe diverse aspecte, inseamna ca ii judec? Am facut eu referiri la persoane ca intreg sau m-am legat doar de aspecte particulare, mai ales din domeniul raportarii la diverse lucruri. Nu am spus despre niciunul ca este rau, etc. , doar despre filozofiile de viata se discuta. Dar tu de ce ma judeci pe mine si biserica mea? Adica cind imi "interzice ceva" biserica e buna, dar cind e vorba de "filozofia ei" e proasta, "gresita". In rest observ ca textul dat ti se potriveste tare bine tie, care judeci milioane de oameni si spui ca au o biserica gresita, etc.. Judeca-i si tu doar pe cei din biserica ta....

QUOTE(abis)
Daca ai aborda cercetarea in fizica sau in orice alt domeniu conform principiilor pe care le urmezi cand cercetezi chestiunile religioase, nu ai obtine in veci rezultate...
Vad ca trebuie sa ne intoarcem mult in urma si sa reafirm ca fiecare domeniu are mijloace de cercetare specifice. De exemplu modul de raportare a omului la lume, etc., e studiat de filozofie care nu foloseste nici lupa nici acceleratoare de particule. Religia se studiaza si ea prin alte mijloace decit stiintele, ea apartine subiectului, nu obiectului... In rest, nu insista, stiu cum se face cercetarea in fizica si stiinta probabil mai bine ca tine... Doar ca mai fac si alte tipuri de cercetari, nu m-am blocat pe metoda stiintelor.
QUOTE
Eu vorbeam despre oameni, nu despre personaje literare.
Acu spuneai ca nu stii, ca cercetez, etc. apoi, in acelasi post stii ca sunt personaje literare.. Iar daca iti arat inconsecventele ma acuzi ca sunt de rea credinta...
QUOTE
Hai mai Ioane, las-o balta! Unde am spus eu una ca asta?! Atata lipsa de atentie cand citesti ce scriu interlocutorii n-ammai vazut la nimeni, pe forumul asta.
Cum ai dedus tu din fraza Religia inseamna credinta in existenta unei fiinte sau forte supranaturale, adorarea ei si ansamblul de ritualuri aferent ca divinitatile si-au infiintat singure cate o religie?! Ca sa poata infiinta ceva, nu trebuie inainte de toate sa existe? Daca zeii sunt inventii ale oamenilor, evident ca oamenii au infiintat religiile, nu altcineva.
Ofensatule... wink.gif, nu prea iti place cind esti contrazis sau se scot in evidenta unele limite ale intelegerii tale .... Trebuia sa vezi ca extinderea imi apartine pt. a sublinia faptul ca vedem religia diferit... Pt. tine ea e o forma de control a oamenilor (prin culte, etc.), o raportare naiva la lume, etc. pt. mine o forma de eliberare... Acuma ca tu crezi ca zeii sunt inventii, eu nu cred la fel despre Dumnezeu.... El a transmis religia spre eliberarea nu spre asuprirea oamenilor.
QUOTE
Slujeste celor care ingenuncheaza in fata lui, celor care il lauda, care il slavesc si il slujesc plini de umilinta
Ce inseamna a-L sluji, dupa tine?
abis
QUOTE(IoanV @ 16 Dec 2008, 09:11 AM) *
Ce intelegi prin a judeca? Daca discutam in contradictoriu, pe diverse aspecte, inseamna ca ii judec? Am facut eu referiri la persoane ca intreg sau m-am legat doar de aspecte particulare, mai ales din domeniul raportarii la diverse lucruri.[...]judeci milioane de oameni

A facut el referiri la persoane ca intreg sau s-a legat de aspecte particulare, mai ales din domeniul raportarii la diverse lucruri? A discuta in contradictoriu pe diverse aspecte inseamna ca te-a judecat?
QUOTE
cind imi "interzice ceva" biserica e buna, dar cind e vorba de "filozofia ei" e proasta, "gresita"

Cred ca papy voia sa sublinieze doar o anume inconsecventa.
QUOTE
Religia se studiaza si ea prin alte mijloace decit stiintele, ea apartine subiectului, nu obiectului.

Potopul, invierea, transformarea apei in vin, despartirea apelor Marii Rosii, daramarea zidurilor Ierihonului etc. nu apartin subiectului. Sunt (sau nu) fapte istorice, obiective.
QUOTE
stiu cum se face cercetarea in fizica si stiinta probabil mai bine ca tine

Probabil. De asta am si folosit exemplul asta.
QUOTE
Acu spuneai ca nu stii, ca cercetez, etc. apoi, in acelasi post stii ca sunt personaje literare.

Sunt deschis la argumente si pot fi convins ca sunt mai mult decat atat. Dar pana la proba contrarie, biblia are suficiente elemente pentru a fi, alaturi de Coran, Tora, Rigveda, Tipitaka, Zend-Avesta, o carte ca oricare alta.
QUOTE
nu prea iti place cind esti contrazis sau ti se scot in evidenta unele limite ale intelegerii tale

Daca ma contrazici, contrazi macar ceea ce am spus eu, nu altceva. "Extinderea" intr-adevar iti apartine in intregime, nu rezulta deloc din ceea ce am spus eu.
QUOTE
Pt. tine ea e o forma de control a oamenilor

Uite, vezi? Nici asta nu am spus nicaieri. Nu cred ca este o forma de control, in sensul ca nu inventeaza nimeni o religie doar asa, ca alt mijloc mai bun de a controla masele nu a gasit.
QUOTE
tu crezi ca zeii sunt inventii, eu nu cred la fel despre Dumnezeu

Treaba ta.
Despre Dumnezeul crestin probabil ca eu cred ceea ce crezi tu despre toti ceilalti zei.
QUOTE
Ce inseamna a-L sluji, dupa tine?

Sa faci acele lucruri care crezi ca ii sunt pe plac. Printre altele, sa stai in genunchi, sa de declari nedemn si pacatos, sa spui cat de mare, tare si grozav este Dumnezeu, sa te abtii de la consumul anumitor alimente etc.
IoanV
QUOTE(abis)
Sa faci acele lucruri care crezi ca ii sunt pe plac. Printre altele, sa stai in genunchi, sa de declari nedemn si pacatos, sa spui cat de mare, tare si grozav este Dumnezeu, sa te abtii de la consumul anumitor alimente etc.
Asa, si la ce ii folosesc lui Dumnezeu toate acestea... Ii satisfac orgoliul? Pentru ce sa Ii spui cit este de grozav, daca oricum nu este unul mai mare ca El. Eu din religia mea stiu altceva.... Si asta tot incerc sa subliniez, ca perspectiva din care privesti lucrurile nu prea are legatura cu ceea ce este religia de fapt...
QUOTE
Potopul, invierea, transformarea apei in vin, despartirea apelor Marii Rosii, daramarea zidurilor Ierihonului etc. nu apartin subiectului. Sunt (sau nu) fapte istorice, obiective.
Acestea sunt minuni, iar minunile nu sunt repetabile, prin definitia lor...
QUOTE
Nici asta nu am spus nicaieri. Nu cred ca este o forma de control, in sensul ca nu inventeaza nimeni o religie doar asa, ca alt mijloc mai bun de a controla masele nu a gasit.
Poate nu ai spus-o, dar pe acest formum acest lucru s-a spus de mai multe ori...
QUOTE
A facut el referiri la persoane ca intreg sau s-a legat de aspecte particulare, mai ales din domeniul raportarii la diverse lucruri? A discuta in contradictoriu pe diverse aspecte inseamna ca te-a judecat?
Poate nu ai observat, dar cind faci haz de cineva cu diverse motive inseamna ca il si dispretuiesti, nu doar ca il judeci... Citeste mai atent si o sa gasesti f. multe asemenea interventii in bataie de joc, la adresa credintei in sfinti, a bisericii, etc....
abis
QUOTE(IoanV @ 16 Dec 2008, 09:57 AM) *
Asa, si la ce ii folosesc lui Dumnezeu toate acestea... Ii satisfac orgoliul?

Pai eu stiu? Spune-mi tu la ce ii foloseste lui D-zeu ca stau unii in genunchi; ori ca altii sa tarasc in genunchi in jurul bisericii; ori ca altii trec pe sub masa la slujba de paste. Le ce ii foloseste ceva de genul:

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, şi după mulţimea īndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vārtos mă spală de fărădelegea mea, şi de ppcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc, şi păcatul meu īnaintea mea este pururea. Ţie Unuia am greşit, şi rău īnaintea Ta am făcut, aşa īncāt drept eşti Tu īntru cuvintele Tale şi biruitor cānd vei judeca Tu. Că iată īntru fărădelegi m-am zamislit şi īn pacate m-a născut maica mea

Doamne, curăţeşte-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine īnaintea Ta.

Binecuvāntaţi pe Domnul, toţi īngerii Lui, cei puternici la vārtute, care faceţi cuvāntul Lui şi auziţi glasul cuvintelor Lui. Binecuvāntaţi pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceţi voia Lui. Binecuvāntaţi pe Domnul, toate lucrurile Lui; īn tot locul stăpānirii Lui, binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul.


Ce nevoie are D-zeu sa spui ca mama ta de-a nascut in pacat? Ca niciodata nu ai facut ceva bine? Ce nevoie are sa-l lauzi? Ce nevoie are sa i de declari sluga?
QUOTE
Acestea sunt minuni, iar minunile nu sunt repetabile

Dar cine a vorbit despre repetarea lor? Iti face o deosebita placere sa imi pui in gura cuvintele tale, sau ce? Caci nu inteleg cum de mereu eu spun una, iar tu tragi ce concluzii vrei, fara nici o legatura cu ce-am spus eu.
Nici cucerirea Daciei de catre romani nu este repetabila, dar poate fi cercetata cu ajutorul surselor istorice.
QUOTE
Poate nu ai spus-o, dar pe acest formum acest lucru s-a spus de mai multe ori

Asa, si? Daca nu am spus-o eu, de ce mi-o reprosezi mie? Sunt responsabil pentru afirmatiile mele, nu pentru ale altora. Si tu, atunci cand te chestionez asupra afirmatiilor facute de alti credinciosi, imi dai exact acelasi raspuns.
IoanV
QUOTE
Doamne, curăţeşte-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine īnaintea Ta.
Nu o sa insist cu explicatiile si rostul rugaciunilor intr-o forma sau alta... Dar din textul citat se vede clar care este scopul religiei... indepartarea ignorantei prin curatarea de iluzii si influenta spiritului de turma (o alta forma a pacatului).... Ce intelegi prin binecuvinteaza? Si ritualurile au un scop bine determinat, dar nu e cazul sa insist, acestea se discuta in interior....Ideea e ca prin ele se pregateste/realizeaza deschiderea omului spre comunicarea cu divinul...
QUOTE
Dar cine a vorbit despre repetarea lor? Iti face o deosebita placere sa imi pui in gura cuvintele tale, sau ce? Caci nu inteleg cum de mereu eu spun una, iar tu tragi ce concluzii vrei, fara nici o legatura cu ce-am spus eu.
Spune-mi te rog cum ar putea fi cercetat obiectiv un fapt care nu se repeta... Repetabilitatea este una din conditiile necesare cercetarii obiective a unui fenomen...
QUOTE
Asa, si? Daca nu am spus-o eu, de ce mi-o reprosezi mie? Sunt responsabil pentru afirmatiile mele, nu pentru ale altora. Si tu, atunci cand te chestionez asupra afirmatiilor facute de alti credinciosi, imi dai exact acelasi raspuns.
Te cred pe cuvint ca nu ai spus-o... Nu ma mai apuc sa cercetez topicul cu privire la predarea religiei in scoala ca sa vad ce argumente ai avut impotriva... Desi parca acolo imi vorbeai despre indoctrinarea copiilor, etc. Iar indoctrinarea nu e o forma prin care se pregateste/mentine controlul?
abis
QUOTE(IoanV @ 16 Dec 2008, 10:54 AM) *
Nu o sa insist cu explicatiile

Atunci nu mai pune intrebari, daca nu vrei sa duci discutia pana la capat...
QUOTE
din textul citat se vede clar care este scopul religiei... indepartarea ignorantei prin curatarea de iluzii si influenta spiritului de turma

Daca tu asta ai inteles... blink.gif
QUOTE
Ce intelegi prin binecuvinteaza?

A face urari de bine invocandu-l pe Dumnezeu.
QUOTE
Spune-mi te rog cum ar putea fi cercetat obiectiv un fapt care nu se repeta

Te-am intrebat, cucerirea Daciei de catre romani poate sau nu fi cercetata obiectiv? Desi nu se repeta...
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 14 Dec 2008, 10:44 PM) *
Astea nu sunt probe directe...Daca ar fi astfel ai putea compara mintile direct, fara analiza de urme... Dar stii ca nu se poate...

Hmmm, pai cine vorbea de "probe directe"? Majoritatea studiilor se fac pe baza de urme, nu pe baza de probe directe. Pana si la tribunal se studiaza "urmele" si marturiile indirecte, arareori se gaseste cate un martor care sa fi vazut exact ce s-a intamplat sau sa existe o inregistrare cu faptele respective. Si nu inteleg de unde ideea ca fara probe directe nu poti obiectiva. Ca despre obiectivare era vorba.

QUOTE
Si Subiectivititatea absoluta lase urme in subiecti... Doar ca pe acestea le eliminati aprioric, mai tare vi se par un ciob in jurul caruia se construiesc interpretari..

Stai putin, ce intelegi tu prin "subiectivitate absoluta"? Si despre ce urme spui tu ca "eliminam"? Si de ce folosesti pluralul cand vorbesti cu mine? Daca vrei sa comunici ceva, foloseste cuvintele potrivite, pentru ca daca vorbesti in simboluri s-ar putea sa nu inteleg ce vrei sa spui.

QUOTE
Si eu l-am ales singur, dar pornind de la moarte. Am gasit scopul vietii mele, nu al altora... M-am tot intrebat cum sa traiesc in asa fel incit in clipa mortii sa nu mor cu nemultumiri, neimpliniri, cu frica si cutremur. Asadar si eu mi-am definit sensul dar in raport cu un punct fix, nu relativ si de moment.

Spre deosebire de tine eu am fost mai pragmatic. Am ajuns la concluzia ca nu are sens ca in clipa mortii sa am programate anumite stari sau senzatii. Important este cum traiesti in timpul vietii. Ce se intampla in alea cateva secunde cand mori este absolut irelevant. Mai ales ca dupa aia nu mai exista nimic. Deci... Care ar fi rostul sa plec de la acel punct fix de care vorbesti? Eu nu vad nimic rau in a avea scop relativ si de moment.

QUOTE
De ce va este greu sa cititi filozofie, pina la cea din zilele noastre?

Iar folosesti pluralul. Asta inseamna ca in mintea ta suntem toti la fel. Te inseli. E treaba mea ce imi place sa citesc, nu trebuie sa iti dau tie socoteala.

QUOTE
Pune unul cu asemenea pretentii ca ale tale sa scrie o carte, sa o publice, ca sa vedem cine il crede... Probabil se va multumii cu flecareala pe forumuri, dar sa scoata o teorie completa, coerenta si in acord cu tot ce ne spune de ex. stiinta si cei din domeniu nu cred...

Asa si? Nu toata lumea are drept scop sa scoata carti care sa ii invete pe oameni ce sa faca.
IoanV
QUOTE(abis)
Atunci nu mai pune intrebari, daca nu vrei sa duci discutia pana la capat...
Care capat? Eu ti-am raspuns destul de clar, doar ca nu pot intra in detalii care tin de experienta religioasa...
QUOTE
Daca tu asta ai inteles...
Cind omul cere ceva pentru el, tu nu asta intelegi, ca el are nevoie de ajutor?
QUOTE
Te-am intrebat, cucerirea Daciei de catre romani poate sau nu fi cercetata obiectiv? Desi nu se repeta...
Am mai discutat, daca te intereseaza doar evenimene istorice in care e implicata religia, sau au legatura cu ea, nu inseamna ca intelegi la ce este buna... Da, cucerirea Daciei poate fi studiata obiectiv caci este fenomen istoric obiectiv. Dar religia se refera la alt tip de fenomene, iar minunile nu sunt decit impulsuri suplimentare date credinciosilor ca sa mearga in continuare cu/spre Dumnezeu.

QUOTE(actionmedia)
Si nu inteleg de unde ideea ca fara probe directe nu poti obiectiva. Ca despre obiectivare era vorba.
Aici nu inteleg ce intelegi tu prin obiectivare... Mai ales cind toate marturiile celor care au venit in contact cu Iisus de ex. nu sunt luate in considerare... Obiectivare ar putea inseamna sa indici calea prin care o prezenta/existenta poate fi probata, "aici si acum". E cam ca si cum ai putea cere credinciosilor sa scoata dovada existentei imparatiei lui Dumnezeu din inima lor...
QUOTE
Stai putin, ce intelegi tu prin "subiectivitate absoluta"? Si despre ce urme spui tu ca "eliminam"?
Pai ar putea fi de ex. subiectivitatea care nu are proiectie in material, modelul iubirii treimic, etc..
QUOTE
Spre deosebire de tine eu am fost mai pragmatic. Am ajuns la concluzia ca nu are sens ca in clipa mortii sa am programate anumite stari sau senzatii. Important este cum traiesti in timpul vietii. Ce se intampla in alea cateva secunde cand mori este absolut irelevant. Mai ales ca dupa aia nu mai exista nimic.
Eu cred ca nu esti mai pragmatic... Tu ai postulat ca dupa aceea nu mai este nimic... Eu nu am postulat nici ca ar mai fi, nici ca nu mai este nimic... Indiferent daca mai este sau nu eu mi-am propus sa mor impacat... Si pt. mine e important sa mor impacat, asta inseamna ca am trait viata la maxim...
QUOTE
E treaba mea ce imi place sa citesc, nu trebuie sa iti dau tie socoteala.
Da, am acuzat, insa e normal.. La pretentii de generalitate trebuie sa aduci contrargumente... Iar cel mai bun este ca fara confruntarea subiectivitatii proprii cu a altora, mai buni ca noi, nu putem emite pretentii...
QUOTE
Asa si? Nu toata lumea are drept scop sa scoata carti care sa ii invete pe oameni ce sa faca. Am vorbit la plural pt. ca la toti ateii cu care am discutat pe han am vazut aceasta lipsa, si am vrut sa spun aceasta tuturor.
Bineinteles ca nu toti putem avea acest scop. Noi discutam pe forum, dar o rezerva fireasca pina stam in fata la ceea ce au descoperit altii trebuie sa avem. Si daca avem pretentii sa facem dovada ca am "luptat" si cu cei mai tari in gindire dintre oameni...
abis
QUOTE(IoanV @ 16 Dec 2008, 01:19 PM) *
Cind omul cere ceva pentru el, tu nu asta intelegi, ca el are nevoie de ajutor?

Nu am o problema cu faptul ca cere ce i se pare ca ii lipseste. Ma nedumereste faptul ca trebuie sa se umileasca pentru asta. Ca trebuie sa isi asume pacate pe care nu le-a facut. Ca trebuie sa se injoseasca deliberat, si in acelasi timp sa-l ridice in slavi pe D-zeu. De multe ori s-a facut comparatia Dumnezeu - tatal si oamenii - copiii sai. Eu nu as vrea sa-l aud pe copilul meu vorbindu-mi asa cum ii vorbesc crestinii lui D-zeu. Nu as vrea sa-l vad in genunchi in fata mea, umilindu-se, punandu-si toate sperantele in mine, preamarindu-ma cu tot felul de epitete.
QUOTE
Am mai discutat, daca te intereseaza doar evenimene istorice in care e implicata religia, sau au legatura cu ea, nu inseamna ca intelegi la ce este buna

Nu ma preocupa la ce-i buna. Ci daca acele evenimente istorice au avut loc cu adevarat. Da, stiu ca unii sunt fericiti ca au o religie. Stiu ca pentru unii este preerabil sa-si piarda viata, decat religia. Dar asta nu ma ajuta cu nimic.
QUOTE
Da, cucerirea Daciei poate fi studiata obiectiv caci este fenomen istoric obiectiv

Si Potopul nu este fenomen istoric obiectiv? Traversarea Marii Rosii? Invierea lui Isus? Astea au avut sau nu loc in realitate? Nu sunt intamplari istorice?
ioana1
Bine v-am gasit!


Abis,dragul meu,sper ca te gasesc bine sanatos!Recunosc ca nu stiu motivul disputei voastre, dar va gasesc asa cum v-am lasat. hh.gif

Daca tu ca tata pamantesc ai putea face pentru copilul tau ceea ce face Tatal din Ceruri pentru copiii Lui(care merita!),ai intelege dragostea incomensurabila de parinte ceresc.Motivul pentru care cad cu fata la pamant copiii Lui,e datorita faptului ca nu se considera vrednici de dragostea, mila si iertarea care li se ofera datorita harului,asa ,fara nici un merit.

O sa vezi, sau vezi deja,cate face,iarta,invata,etc un parinte pe copilul lui. Si noi suntem doar pamantesti,ce este sus,e peste puterile noastre de intelegere.

Va doresc o zi binecuvantata,cu pace si bucurie in suflete!
Cucu Mucu
QUOTE(ioana1 @ 16 Dec 2008, 02:53 PM) *
Daca tu ca tata pamantesc ai putea face pentru copilul tau ceea ce face Tatal din Ceruri pentru copiii Lui(care merita!),ai intelege dragostea incomensurabila de parinte ceresc.

Cum ar zice mesterul Clppo, "sa ma fereasca Dumnezeu" sa ajung un asa parinte denaturat.
actionmedia
QUOTE(IoanV @ 16 Dec 2008, 01:19 PM) *
Aici nu inteleg ce intelegi tu prin obiectivare...

Pai ti-a dat abis un exemplu elocvent. "cucerirea Daciei de catre romani". Ai probe directe pentru asta sau te ghidezi dupa urme?
Sau compozitia chimica a soarelui... A luat cineva o mostra din soare ca sa o studieze in laborator? Nu! Cercetatorii au stabilit aceasta compozitie bazandu-se pe "urme", pe probe indirecte, relative.

QUOTE
Mai ales cind toate marturiile celor care au venit in contact cu Iisus de ex. nu sunt luate in considerare...

Poate ca sunt luate in considerare si puse la indoiala. De ce sa le luam de bune? In primul rand punem la indoiala autenticiatea lor, iar apoi punem la indoiala veridicitatea. Apoi cautam alte urme care sa confirme faptul ca acele marturii sunt autentice si veridice. Dar pana acuma nu am gasit. Tu ai gasit? Ah probabil ca tu nici n-ai mai cautat, le-ai luat de bune.

QUOTE
Obiectivare ar putea inseamna sa indici calea prin care o prezenta/existenta poate fi probata, "aici si acum". E cam ca si cum ai putea cere credinciosilor sa scoata dovada existentei imparatiei lui Dumnezeu din inima lor...

Pornesti de la idei preconcepute despre atei. Eu personal nu am astfel de pretentii si cred ca nici abis si nici ceilalti. Deocamdata, asa cum spuneam, pun la indoiala "marturiile" si alte ipoteze. Marea problema a credinteri in Dzeu este ca se justifica prin insasi credinta. Daca n-ai credinta (daca nu iei de bune acele marturii) nu ai cum sa admiti existenta lui Dzeu. Ceea ce propune orice religie este renuntarea la scepticism si adoptarea fara rezerve a credintei respective. Ceea ce ma intriga si mai mult este faptul ca tot mai multi "propagandisti religiosi" imbraca aceasta lipsa de scepticism intr-o haina frumos colorata numita "cercetare in duh" sau "cercetare subiectiva", postuland ei ca altfel nu poate fi aflat adevarul.

QUOTE
Pai ar putea fi de ex. subiectivitatea care nu are proiectie in material, modelul iubirii treimic, etc..

Tot nu inteleg la ce te referi, dar poate ai putea sa precizezi care sunt acele urme lasate de aceasta "subiectivitate absoluta".

QUOTE
Tu ai postulat ca dupa aceea nu mai este nimic...

Nu am postulat ci am ajuns la aceasta concluzie printr-un rationament logic.

QUOTE
Indiferent daca mai este sau nu eu mi-am propus sa mor impacat... Si pt. mine e important sa mor impacat, asta inseamna ca am trait viata la maxim...

Dupa mine, a trai viata la maxim inseamna sa iti traiesti viata, nu sa iti rezervi o moarte de un anumit tip. Nu inteleg ce rost ar avea sa mor impacat, daca traiesc neimpacat? Potrivit filosofiei mele, viata este infinit mai importanta decat moartea. Prin urmare nu vad de ce m-as preocupa de clipa mortii cand am o infinitate de clipe ale vietii de care as putea sa ma ocup?

QUOTE
La pretentii de generalitate trebuie sa aduci contrargumente...Iar cel mai bun este ca fara confruntarea subiectivitatii proprii cu a altora, mai buni ca noi, nu putem emite pretentii...

Nu stiu la ce pretentii te referi, pe urma nu inteleg ce treaba au contraargumentele cu citirea sau necitirea filosofiei. Eu nu emit pretentii. Eu dezbat diverse subiecte pe forum, te deranjeaza?

QUOTE
Noi discutam pe forum, dar o rezerva fireasca pina stam in fata la ceea ce au descoperit altii trebuie sa avem.

Si cu scepticismul cum ramane? Esti sceptic doar cand iti convine tie?

QUOTE
Si daca avem pretentii sa facem dovada ca am "luptat" si cu cei mai tari in gindire dintre oameni...

Nu am astfel de pretentii. Astfel de pretentii sunt exemplu de vanitate.
abis
QUOTE(ioana1 @ 16 Dec 2008, 02:53 PM) *
Bine v-am gasit!

Bine ai revenit
QUOTE
Daca tu ca tata pamantesc ai putea face pentru copilul tau ceea ce face Tatal din Ceruri pentru copiii Lui(care merita!),ai intelege dragostea incomensurabila de parinte ceresc.

Cu cat mi-as iubi mai mult copilul, cu atat mai mult i-as interzice sa se umileasca in fata mea.
QUOTE
nu se considera vrednici de dragostea, mila si iertarea care li se ofera datorita harului,asa ,fara nici un merit

Cum adica fara nici un merit? N-ai spus mai sus (vezi ce am bolduit) ca respectivii merita ce primesc?
gypsyhart
@abis
QUOTE
Gypsy, oare chiar nu are motive increderea? Nu cumva avem incredere in acei oameni care ne-au castigat-o, chiar si nefacand nimic special in acest scop? Cu restul mesajului tau sunt de acord, insa partea aceasta imi starneste nedumerirea. In principiu, nu ai incredere in necunoscuti, ci in cei pe care ii cunosti, care stii cum reactioneaza intr-o gama de imprejurari, deci increderea se bazeaza, totusi, pe o experienta... Sau nu?

Dupa cum inteleg eu lucrurile, increderea reala tine de sincronicitate, de "ceva" care are loc simultan in doua fiinte. Daca incerci sa o gasesti "liniar", sau cauzal, iti pierzi timpul.
Din punctul meu de vedere, increderea "castigata" nu are valoare. Pentru ca este conditionata de anumite fapte. Increderea reala apare spontan, asa ca multe alte lucruri autentice de pe lumea asta... spoton.gif Si dispare la fel de subit cum a aparut laugh.gif .
Blakut
QUOTE
Daca tu ca tata pamantesc ai putea face pentru copilul tau ceea ce face Tatal din Ceruri pentru copiii Lui(care merita!),ai intelege dragostea incomensurabila de parinte ceresc.


Ehe, un tata pamantesc nu si-ar condamna copiii la chinuri vesnice.
IoanV
QUOTE(ioana1)
Recunosc ca nu stiu motivul disputei voastre, dar va gasesc asa cum v-am lasat.
Bine ai revenit! Cred ca nici noi nu mai stim... Ne tot agatam fiecare de ce spun ceilalti si uitam de unde am plecat...Asta nu inseamna ca nu stim ce vrem wink.gif.

QUOTE(abis)
Nu am o problema cu faptul ca cere ce i se pare ca ii lipseste. Ma nedumereste faptul ca trebuie sa se umileasca pentru asta. Ca trebuie sa isi asume pacate pe care nu le-a facut. Ca trebuie sa se injoseasca deliberat, si in acelasi timp sa-l ridice in slavi pe D-zeu. De multe ori s-a facut comparatia Dumnezeu - tatal si oamenii - copiii sai. Eu nu as vrea sa-l aud pe copilul meu vorbindu-mi asa cum ii vorbesc crestinii lui D-zeu. Nu as vrea sa-l vad in genunchi in fata mea, umilindu-se, punandu-si toate sperantele in mine, preamarindu-ma cu tot felul de epitete.
O creatura nu se poate umili in fata creatorului sau cind il adora, eventual in proprii sai ochi. Iar daca omul care ingenuncheaza din dragoste nu din sila nu se simte umilit, care e problema ta? Iar exercitiul nu este pt. Dumnezeu ci pt. reducerea mindriei credinciosului... Cu toate "umilirile" crezi ca scapi de mindrie? Eu zic ca nu, iar cind cu adevarat ai scapat de ea nu conteaza cum stai inaintea lui Dumnezeu... Dar devenirea aceasta pina la deschiderea reala a omului si depasirea conditiei in care vrei doar sa profiti de El este una care spui ca nu te intereseaza....
QUOTE
Nu ma preocupa la ce-i buna. Ci daca acele evenimente istorice au avut loc cu adevarat. Da, stiu ca unii sunt fericiti ca au o religie. Stiu ca pentru unii este preerabil sa-si piarda viata, decat religia. Dar asta nu ma ajuta cu nimic.
Pe mine asta ma preocupa, la ce-i buna religia. Chiar daca nu sunt foarte sigur ca anumite intimplari au avut loc intr-un fel sau altul, invatatura si ceea ce se cistiga prin ea sunt foarte importante pt. mine.
QUOTE
Si Potopul nu este fenomen istoric obiectiv? Traversarea Marii Rosii? Invierea lui Isus?
Sunt minuni... Cucerirea Daciei a fost un rezultat al unor batalii, fara intervetii divine. Tu vrei probe pt. minuni... Sunt si astfel de probe, vindecari, profetii, etc. dar la toate le gasesti cusur. Vrei sa pleci de la indubitabilul manifestarii divine in istorie, dar nu cred ca acesta ar fi startul bun ca sa gasesti divinitatea...

QUOTE(actionmedia)
A luat cineva o mostra din soare ca sa o studieze in laborator? Nu! Cercetatorii au stabilit aceasta compozitie bazandu-se pe "urme", pe probe indirecte, relative.
Cu obiectele e una, mai ales cind stau cuminti, la locul lor, ca sa le cerceteze muritorii.Dar pt sondarea subiectului altele sunt metodele... Probele relative, indirecte, spectroscopice de ex., le poti lua cind vrei sa le verifici... Spre deosebire, mintea omului de ex. nu este de 2 ori in acelasi loc... Atazi nu mai e cea de ieri... Cu atit mai mult o minune... Dar minuni se fac si astazi, de catre oameni sfintiti... Insa cine ii cauta ca se se convinga? Nu-i asa ca e mai usor sa ii ignori sau sa ii judeci de la distanta?
QUOTE
Dar pana acuma nu am gasit. Tu ai gasit? Ah probabil ca tu nici n-ai mai cautat, le-ai luat de bune.
La mine a fost ca si cu matematica, am invatat-o, stiu face calcule fara sa ma preocupe obsesiv existenta matematicienilor de la care am invatat calculele.. Stiu ca si azi sunt puse la indoiala paternitati ale unor tipuri de calcule, etc. dar nu ma preocupa..Asta nu inseamna ca sttiu sa fac acele calcule... Fara sa pun n-spe mii de intrebari am cautat invataturile folositoare scopurilor mele... Pina la urma am gasit ce am vrut in ortodoxie. Poate ai facut la fel si ai ajuns la ateism... Ideea este ca nu trebuie obligatoriu sa ii convingem pe altii ca sa fim noi impacati. Ce fac eu este sa apar religia pe un topic din Universul Credintei, nu pot avea pretentia sa va schimb ideile... Iar de bun nu am luat nimic fara sa inteleg la ce imi foloseste...
QUOTE
Nu am postulat ci am ajuns la aceasta concluzie printr-un rationament logic.
Pt. asta nici nu e nevoie de rationament, e suficienta o simpla observtie, a murit si gata!, s-a terminat... Insa unii nu suntem asa siguri ca nu sunt "variabile ascunse"... De aceea analizam/luam in calcul si aceasta alternativa, a existentei nemuririi...
QUOTE
Eu nu emit pretentii. Eu dezbat diverse subiecte pe forum, te deranjeaza?
Nu ma deranjeaza deloc... Doar ca nu ne prea putem intelege daca unii citim doar unele si altii doar altele... Iar filozofia este totusi o cautare de intelepciune, si a si gasit ceva... De ce sa o ignoram?
QUOTE
Dupa mine, a trai viata la maxim inseamna sa iti traiesti viata, nu sa iti rezervi o moarte de un anumit tip. Nu inteleg ce rost ar avea sa mor impacat, daca traiesc neimpacat? Potrivit filosofiei mele, viata este infinit mai importanta decat moartea. Prin urmare nu vad de ce m-as preocupa de clipa mortii cand am o infinitate de clipe ale vietii de care as putea sa ma ocup?
Eu gindesc precum Heidegger... Angoasa mortii mi-a schimbat viata... Sigur, poti sa primesti aceasta provocare sau, cum spui tu, sa o neglijezi... Eu doar astfel am fost impacat...
Si cu scepticismul cum ramane? Esti sceptic doar cand iti convine tie?
Tot timpul, as spune ca stau bine cu scepticismul... Gindirea critica nu imi adoarme deloc, chiar si cind mi-as dori poate sa nu vad inconsecvente, etc... Trezvia pe care mi-o cere si credinta mea e maxima...
Nu am astfel de pretentii. Astfel de pretentii sunt exemplu de vanitate.
Hai sa fim seriosi... E ca si cum te-ai simti grozav ca esti campion de sah pe un oras, dar refuzi sa joci pe judet... Daca asta il multumeste, ce sa-i spun, sa fie nemultumit ca sunt si altii mai buni? Apoi in batalie se vede eroul, la nevoie prietenul si la nervi inteleptul...
ioana1
IoanV,Gypsyhart,actionmedia,va salut thumb_yello.gif .Nu l-am "vazut" inca pe Clopotel. rolleyes.gif .Marturisesc faptul ca timpul e deja prea pretios pentru mine,si nu mai am timpul fizic de demult,dar...mi-ati lipsit. sorry.gif .si primul subiect in care am aterizat a fost ...."ateii".

Va salut pe toti...Sefu` wub.gif ,TriRegnum,1,6,mii de scuze ca nu va pot enumera pe toti.

CucuMucu spune:"sa ma fereasca Dumnezeu"-scuze,am uitat de qrote,eu zic :"sa-ti ajute Dumnezeu!"

Abis:

stii cum e la scoala ? nu luam toti premiul I,dar tzine diriginta si la cel care a luat corigenta,ca tot elevul ei este. rolleyes.gif

Blakut:"Ehe, un tata pamantesc nu si-ar condamna copiii la chinuri vesnice."

Hai sa-ti fac o paralela. Un tata ii spune fiului sau sa fie atent cand traverseaza strada.Fiul,sigur pe el ,convins ca nu se poate intampla nimic rau ,(ce? daca beau un pahar de monopol ii musai sa infig toporul in coafura mamei? ei!!! nu-i obligatoriu!),nu se asigura si trece strada.Nu se intampla nimic ,ajunge acasa nevatamat.

-Ai vazut,tata? nu-i neaparat sa ma asigur,se poate si fara asigurare. jamie.gif

A doua oara la fel, a treia oara,......o data insa, o singura data s-a intamplat sa treaca masina si fiul din nou, sigur pe el nu s-a asigurat,insa l-a costat viata. Cum poti spune Blakut ca e vina tatalui,care si-a avertizat fiul neascultator????

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.