Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ateii?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
abis
QUOTE(turbo trabant @ 16 Jun 2010, 04:53 PM) *
ei bine, nu ai pomenit nimic despre constitutionalitatea unei astfel de masuri

Pai nu mi-ai zis deja ca nu te intereseaza aspectul asta?

Remember: cand se va rezolva problema sistemului corupt atunci ne putem permite luxul de a discuta constitutional

turbo trabant
ah ok. atunci sa ii dam inainte cu prea sfintia sa berceanu si prea inalt moralul ministrul educatiei (insert x here).
abis
In alta ordine de idei: un fulger a lovit o statuie a lui Isus, care a ars in intregime.

O fi vreun semn, ceva? Ce-o fi vrut doamne-doamne sa spuna de l-a traznit pe fiu-su?

detalii aici
turbo trabant
icsarescu cheltuie banii boborului din rezerva nationala a bancii nationale pe opiumul poporului.

http://www.catavencu.ro/sfintul_mugur_si_p...rica-14369.html

ni la rînd, în bugetul arhiepiscopiei Rîmnicului au intrat, sub formă de donaţii din partea BNR, nu mai puţin de 15 miliarde de lei. Purcoiul a fost folosit la renovarea locaşurilor de cult, dar şi la construirea aşa-ziselor hoteluri pentru turism ecumenic, de fapt nişte case de protocol menite refacerii fizice a înaltelor feţe bisericeşti.

15 melearde domne faceau astia 10 autostrazi cu banii astia sau 10 cruci de bistrita. sa nu fi avut incredere in statul roman laic unsure.gif ? pana si asta, domne.
Marduk
mda o sa apara pe sticla Vasilescu si o sa ne spuna ca banii astia daca nu se cheltuiau urmau sa fie topiti, de ce nu-i topesc pentru spitale, educatie, infrastructura?
abis
Aici sunt banii dumneavoastra
turbo trabant
sa nu apara vreun doctor in nimic sa spuna grav ca este anticonstitutional sau si mai grav ilegal.

probabil ii stia pe "amicii" de la governare ce pramatii sunt si ce fac cu banii de spitale, educatie si infrastructura. laici dar pramatii de 20 de ani indiferent de coloarea politica sau de cate icoane pupa laiv.
Marduk
nene io nu inteleg de ce-i trebuie trei cruci, una nu este de ajuns?
turbo trabant
"Faptul că IPS Daniel este înconjurat numai de lucruri de prestigiu, foarte valoroase, o demonstrează şi superlimuzina Audi A8, de peste 70.000 de euro, pe care acesta o foloseşte din 2007, când a primit-o de la reprezentanţii firmei Porsche."

slabut, putea un porsche sau ferrari , asa abia daca e pe acelasi nivel cu o frectie de primar general care pastoreste 3 milioane de portofele pardon suflete laice. si domnu primar nu are haur pe piept ci in gura dar mai ales in suflet de aceea DNA nu se atinge de el mai ales ca premaru poseda audi-ul pa persoana fizica nu ca barbosul asta care o foloseste inchiriata unsure.gif

http://www.catavencu.ro/oprescu_inca_o_lim..._euro-8738.html
abis
QUOTE(turbo trabant @ 16 Jun 2010, 06:29 PM) *
icsarescu cheltuie banii boborului din rezerva nationala a bancii nationale pe opiumul poporului

Si uite un caz chiar aici, langa noi. Ca Bistrita ti se parea prea departe ca sa merite atentie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, au semnat ieri, 16 iunie, în Sala "Sfinţilor Români", din Reşedinţa patriarhală, un protocol privind parteneriatul între Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Consiliul Local al Sectorului 2 din Municipiul Bucureşti.

Protocolul prevede implicarea atât a Arhiepiscopiei Bucureştilor, cât şi a Primăriei Sectorului 2 în construcţia de biserici, restaurarea unor lăcaşuri de cult, precum şi a activităţilor sociale.

"Noi, cei din sectorul 2, am dezvoltat mai multe proiecte cu parohiile, cu bisericile din această zonă a Capitalei, ajutându-le practic la diverse activităţi cu finanţări pentru a asigura condiţii foarte bune în bisericile noastre. Semnarea acestui protocol încununează un demers pe care îl facem de mai mulţi ani şi care să dezvolte practic implicarea Primăriei şi a cetăţenilor sectorului 2 într-o relaţie de continuitate cu Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureştilor şi cu parohiile noastre din sector", a spus Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.

Edilul a subliniat că un obiectiv important se referă şi la suţinerea lucrărilor necesare realizării Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, un obiectiv esenţial pentru toţi românii, evidenţiind că "este o mare onoare pentru noi să ne putem implica, să dăm o mână de ajutor consistentă în finanţarea lucrărilor la această catedrală care defineşte credinţa poporului român".


Cu alte cuvinte, primarul se angajeaza ca din bugetul local al primariei sa finanteze constructia de biserici in sector, renovari, picturi, tot tacamul. In plus va baga bani si la constructia Catedralei Mantuirii. Iar Patriarhia se obliga, in schimb, sa faca... nimic. Poate, eventual, campanie electorala pentru domn' primar cand o fi cazul.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 17 Jun 2010, 04:24 PM) *
Iar Patriarhia se obliga, in schimb, sa faca... nimic. Poate, eventual, campanie electorala pentru domn' primar cand o fi cazul.

poate, eventual, in ochii inchisi care nu vor sa vada ...nimicul.

"Potrivit obiectivelor noului protocol de parteneriat, prin colaborarea celor două instituţii vor avea loc derularea în comun a unor programe de asistenţă socială şi combatere a sărăciei, construirea şi amenajarea de centre de asistenţă socială, construirea unor lăcaşuri de cult, reabilitarea şi consolidarea bisericilor, restaurarea picturilor din acestea."

trebuie sa fim recunoscatori insa pe alta parte statului laic care se obliga prin parteneriatul de "mici&bere" sa dea contribuabilului ... asistenta sociala, o chestie la care se pricepe foarte bine. pe persoana fizica ca sa tot vorbim de un alt primar laic care este. jamie.gif
Justitiarul
Citesc si mi se face sila de ce spun unii pe aici.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 17 Jun 2010, 06:21 PM) *
poate, eventual, in ochii inchisi care nu vor sa vada ...nimicul.

"Potrivit obiectivelor noului protocol de parteneriat, prin colaborarea celor două instituţii vor avea loc derularea în comun a unor programe de asistenţă socială şi combatere a sărăciei, construirea şi amenajarea de centre de asistenţă socială, construirea unor lăcaşuri de cult, reabilitarea şi consolidarea bisericilor, restaurarea picturilor din acestea."

Mda, e clar: primaria da banii, si pentru biserici (aici e cuiul lui Pepelea), si pentru programe sociale, iar Patriarhia se alege cu reclama. Eventual trimite din cand in cand cate vreun sobor ca sa "sfinteasca" locul. Parteneriat beton, nu altceva. laugh.gif

gypsyhart
Dupa parerea mea, cei care au raspunderea cea mai mare in ceea ce tine de luxul si impocrizia pana la urma a capilor Bisericii Ortodoxe, sunt preotii si calugarii ortodocsi. Daca ar exista voci puternice si numeroase din randul lor care sa conteste si sa scoata in fata toate aceste lucruri "necurate" pana la urma acesti oameni care sunt in frunte ar trebui sa plece.
Daca un om accepta sa "fie slujitor al Bisericii", si nu expune toate aceste lucruri atunci cand le vede, se face partas la ele.
abis
QUOTE(gypsyhart @ 18 Jun 2010, 11:43 AM) *
Daca ar exista voci puternice si numeroase din randul lor care sa conteste si sa scoata in fata toate aceste lucruri "necurate" pana la urma acesti oameni care sunt in frunte ar trebui sa plece.

Exista si asemenea voci (cinste lor!), dar nu sunt nici prea numeroase, nici prea puternice. Din pacate.


Citesc:

PROGRAM PASTORAL ŞI SOCIAL
ÎN VREME DE CRIZĂ ECONOMICĂ

În şedinţa săptămânală de lucru din ziua de 17 iunie 2010, desfăşurată în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a hotărât ca Patriarhia Română să prezinte un program pastoral şi social în vreme de criză economică spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod în şedinţa de lucru din zilele de 6-7 iulie 2010.
Pe lângă cele 335 de programe social-filantropice derulate în prezent de Biserica Ortodoxă Română la nivel naţional, programul pastoral şi social în vreme de criză economică propus de Patriarhia Română va avea trei direcţii principale:
- ajutorarea familiilor de vârstnici cu pensii mici;
- ajutorarea familiilor sărace cu mulţi copii, dar cu venituri mici;
- ajutorarea bolnavilor săraci.
Acest program pastoral şi social al Patriarhiei Române se va derula la nivel de parohie, mănăstire, protopopiat şi centre eparhiale prin organizarea de noi cantine filantropice, colecte de alimente, îmbrăcăminte, alte produse de strictă necesitate şi bani cu scopul ajutorării categoriilor sociale cele mai afectate de criza economică din România.

BIROUL DE PRESĂ
AL PATRIARHIEI ROMÂNE


Ce valore, in lei, au programele sociale sustinute de BOR? Din fondurile proprii, nu din donatii... E o suma mai mare sau mai mica decat cea primita de la stat, din bugetul public?

PS: Desi e criza, Boc arunca cu banii: ia de la scoli si da la biserici.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 10:31 AM) *
Mda, e clar: primaria da banii, si pentru biserici (aici e cuiul lui Pepelea), si pentru programe sociale, iar Patriarhia se alege cu reclama. Eventual trimite din cand in cand cate vreun sobor ca sa "sfinteasca" locul. Parteneriat beton, nu altceva. laugh.gif

nope, modelul asta de parteneriat e destul de intalnit in vest. sigur, trebuie sa dai cu nasul de el, nu citand pe net. thumb_yello.gif

cum sa iti spun eu asa mai sincer, statul roman e parlit, laic dar parlit in fund de cat le-au prea alesii laici devil.gif . nea (h)ontanu, fiind mai destept decat ceilalti premari de bucale, s-a prins ca in curand nu va mai avea bani de programe sociale la premarie si paseaza chestia asta bisericii care o face "contra cost".

stii, nea (h)ontanu fiind fost ghenerel de securitate ar fi pasat asta si la niste organizatii ateiste dar din pacate astea exista numai spre satisfacerea autovictimizarii ateistilor si nu sunt in stare sa faca programe sociale gen administrare azile de batrani/ adaposturi homeless.

mai grav in curand o sa vezi si spitale cedate Bisericii mwah1.gif rofl.gif
abis
QUOTE(turbo trabant @ 18 Jun 2010, 12:51 PM) *
nea (h)ontanu, fiind mai destept decat ceilalti premari de bucale, s-a prins ca in curand nu va mai avea bani de programe sociale la premarie si paseaza chestia asta bisericii care o face "contra cost".

Deci cine plateste pana la urma, BOR sau Primaria? Eu fac pariu ca primaria. Bor doar "filtreaza" banii, primeste suma X, din care da un procent mai mic ori mai mare pe astfel de programe, iar restul retine pentru ce-i trebuie.
QUOTE
ar fi pasat asta si la niste organizatii ateiste dar din pacate astea exista numai spre satisfacerea autovictimizarii ateistilor si nu sunt in stare sa faca programe sociale gen administrare azile de batrani/ adaposturi homeless

Normal, organizatii ateiste care sa faca genul asta de proiecte sociale nu prea exista, pentru ca ateii nu sunt interesati sa castige adepti in felul asta. Ateii fac donatii si altele de genul asta in general individual, nu prin asociatii ateiste. Tocmai pentru ca religia e una, caritatea este alta.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 12:27 PM) *
Deci cine plateste pana la urma, BOR sau Primaria? Eu fac pariu ca primaria. Bor doar "filtreaza" banii, primeste suma X, din care da un procent mai mic ori mai mare pe astfel de programe, iar restul retine pentru ce-i trebuie.
este un parteneriat , e greu de inteles cuvantul?
pentru ca ateii nu sunt interesati sa castige adepti in felul asta.

cum sa iti spun, bingo. si asta nu e tot thumb_yello.gif

in ceva vreme te vei duce la un spital, fost de stat, te vei interna pentru operatie si o femeie simpla dar religioasa va veni si iti va da papica, te va spala pe corp , iti va da medicamentele la ora fixa si te va supraveghea sa nu faci prostii gen mazgalituri pe icoanele de pe pereti.
te vei putea duce si la putinele spitale ramase de stat dar acolo va fi, ahem, cu o spaga laica si o grija "laica" ca si acum. rolleyes.gif
abis
QUOTE(turbo trabant @ 18 Jun 2010, 01:36 PM) *
este un parteneriat , e greu de inteles cuvantul?

E cam greu, atat timp cat nu este explicat la ce anume se angajeaza fiecare dintre parteneri.
QUOTE
in ceva vreme te vei duce la un spital, fost de stat, te vei interna pentru operatie si o femeie simpla dar religioasa va veni si iti va da papica, te va spala pe corp , iti va da medicamentele la ora fixa si te va supraveghea sa nu faci prostii gen mazgalituri pe icoanele de pe pereti

Pai asta este ideea: miza este ca persoanele aflate in dificultate, intr-o situatie in care au dificultati, sunt mai usor de santajat emotional si mai susceptibile la racolare de catre membrii unui cult. Ramane de vazut, totusi, daca intr-adevar vor reusi, pentru ca "managerii de proiect" ai BOR nu se obosesc prea mult daca nu le pica si lor vreo masina, vreo vila, vreo partida de sex mai incinsa, nu se mica... Asa ca cel mai probabil spitalele alea vor fi preluate de evanghelisti, penticostali sau altii de la "concurenta".
turbo trabant
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 02:12 PM) *
Asa ca cel mai probabil spitalele alea vor fi preluate de evanghelisti, penticostali sau altii de la "concurenta".

chiar conteaza cine preia? parteneriate de genul asta in care statul va pasa responsabilitati sociale catre organizatii religioase in stare sa administreze si sa preia logistica unei astfel de operatiuni tot vor aparea. ce au semnat ortodocsii cu hontanu e doar o picatura intr-un ocean de chestii care probabil se vor intampla.

cat despre organizatii ateiste in stare de responsabilitati sociale, Dumnezeu cu mila.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 18 Jun 2010, 03:22 PM) *
chiar conteaza cine preia? parteneriate de genul asta in care statul va pasa responsabilitati sociale catre organizatii religioase in stare sa administreze si sa preia logistica unei astfel de operatiuni tot vor aparea

Poate ca da, poate ca nu.

Daca bisericile alea ar face toate chestiile astea din banii lor sau din donatiile enoriasilor, din partea mea n-au decat sa le faca. Ceea ce ma deranjeaza este un singur lucru: banul public care este directionat in scopuri religioase.
QUOTE
cat despre organizatii ateiste in stare de responsabilitati sociale, Dumnezeu cu mila

Si care-i problema?

Vorba lui Dawkins, a aduna ateii la un loc este ca si cum ai incerca sa faci o turma de pisici... Nu exista organizatii ateiste care sa se ocupe cu adminstrarea spitalelor ori cu alte chestii de genul asta din motivele pe care ti le-am spus deja. In fond, ateii nu se organizeaza/grupeaza pe criterii religioase. Daca vreau sa fac ceva, nu ma asociez cu altii pentru ca impartasesc aceleasi optiuni religioase ca si mie, ci ma asociez cu cei pe care ii consider suficient de priceputi si dedicati pentru a duce la bun sfarsit acea activitate, fara sa imi pese daca sunt atei, crestini, musulmani ori budisti.

Pana la urma, adevarul unei teorii religioase nu are nimic de-a face cu actele caritabile pe care le face un adept. Daca un credincios doneaza nu stiu cat unei biserici sau chiar unui spital, asta nu inseamna automat ca acel zeu caruia i se inchina respectivul exista in realitate.

Iar discutia despre utilitatea actelor "caritabile" ale respectivului cult este una, iar discutia despre adevarul teoriilor pe care le propovaduieste este alta.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 02:41 PM) *
Ceea ce ma deranjeaza este un singur lucru: banul public care este directionat in scopuri religioase.

de unde si pana unde ai tras concluzia ca un spital sau orice altceva va primi bani publici dupa ce e trecut la o organizatie religioasa?

crezi ca mai este "laic" si mai suge bani de la stat ca pentru ministerul ferrari al sanatatii? ohyeah.gif

well, intre o organizatie cu o teorie falsa dar care face ceva pentru comunitate si una cu o teorie adevarata dar care nu face nimic pentru comunitate, ghici pe cine aleg oamenii? si nu se cheama nimic altceva decat evolutie thumb_yello.gif
abis
QUOTE(turbo trabant @ 18 Jun 2010, 03:45 PM) *
de unde si pana unde ai tras concluzia ca un spital sau orice altceva va primi bani publici dupa ce e trecut la o organizatie religioasa?

Daca nu primeste bani publici, ci administreaza din fonduri proprii, este ok. Insa avand in vedere traditia romaneasca, am mari dubii in privinta asta.
Toate exemplele pe care le-am dat pana acum arata un singur lucru: atat guvernul, cat si autoritatile locale, nu au nicio jena in a pompa bani publici in fundul BOR.
Iar banii respectivi sunt folositi, in marea lor majoritate, fie pentru constructia de biserici, fie pentru rotunjirea veniturilor popimii, fie pentru luxul patriarhului ori al celor care il inconjoara, fie pentru altele de genul asta. Iar firimiturile iau ochii fraierilor care vad numai "opera sociala"
QUOTE
intre o organizatie cu o teorie falsa dar care face ceva pentru comunitate si una cu o teorie adevarata dar care nu face nimic pentru comunitate, ghici pe cine aleg oamenii?

Care este organizatia aia cu teorie adevarata? unsure.gif
Oamenii aleg, in general, pe cei care fac ceva pentru comunitate: mai dau un litru de ulei sau un kil de faina din milioanele pe care le fura. Asa se intampla in campania electorala si asa se intampla si pe plan religios, nu? Diferenta e ca de data asta BOR-ul nici macar nu mituieste cu banii proprii, ci tot cu banii statului.

O femeie, aflând că sunt de la presă, a ţinut să-mi insufle teza că cei mai buni sunt cei din PSD, care i-au dat zece kilograme de zahăr, ulei şi mai ştiu eu ce-a bâiguit ea. Am încercat s-o conving că acele alimente sunt ajutorul venit din partea Uniunii Europene, împărţite prin primării şi că nu sunt ale PSD-ului. „Ce ştii mata mai bine ca mine, care am primit, cine mi-a dat?” s-a răţoit ţaţa la mine. Cum să convingi un astfel de alegător că votul său nu trebuie să fie determinat de ce-a fost în punga primită, cât de îmbelşugată a fost ea, ci de calitatea umană a candidaţilor. Cum s-o fac pe acea ţaţă, tare-n clanţă, că ce-a primit ea nu-i de la PSD, chiar dacă primarul comunei este social-democrat, ci vine de la U.E? Ca ţaţa respectivă sunt mulţi prin judeţ care gândesc la fel, care vor vota la fel.
„Votez cu Ţurcanu pentru că mi-a dat un fular şi o căciuliţă la copil” a fost opţiunea declarată a unui tânăr care rezema pereţii unui bar sătesc. L-am întrebat pe acel tânăr dacă poate să-mi indice şi alte nume de candidaţi şi ce ştie despre ei. „Nu mă interesează alţii, că nu mi-au dat nimic. Votez cu Ţurcanu” pare să fie decizia sa de nestrămutat.
Iată, dar, ce monstruozităţi electorale poate genera această mituire a alegătorilor de către candidaţi şi partide. Trist este că majoritatea alegătorilor habar n-au cine-s cei de pe bannere, de pe afişele lipite pe gard, ce carieră profesională au în spate, ce gânduri nutresc ca viitori parlamentari, cât de morali sau imorali sunt în viaţa lor publică şi privată. Nici vorbă de aşa ceva. Nici măcar curiozitatea de a cunoaşte o idee din programul de guvernare al partidelor, programe constituite în oferte electorale, nu există.


Hai sa reformulez in varianta mistica:

O femeie, aflând că sunt de la presă, a ţinut să-mi insufle teza că cei mai buni sunt cei din Biserica Ortodoxa, care i-au dat zece kilograme de zahăr, ulei şi mai ştiu eu ce-a bâiguit ea. Am încercat s-o conving că acele alimente sunt ajutorul venit de la Primarie, împărţite prin biserica şi că nu sunt ale bisericii. „Ce ştii mata mai bine ca mine, care am primit, cine mi-a dat?” s-a răţoit ţaţa la mine. Cum să convingi un astfel de credincios că optiunea sa nu trebuie să fie determinata de ce-a fost în punga primită, cât de îmbelşugată a fost ea, ci de calitatea si mai ales de adevarul ideilor religioase? Cum s-o fac pe acea ţaţă, tare-n clanţă, că ce-a primit ea nu-i de la BOR, ci vine de la bugetul de stat la care am contribuit cu totii?
„Sunt crestin ortodox pentru că popa mi-a dat un fular şi o căciuliţă la copil” a fost declaratia unui tânăr care rezema pereţii unui bar sătesc. L-am întrebat pe acel tânăr dacă poate să-mi indice şi alte religii şi ce ştie despre ele. „Nu mă interesează alte religii, că nu mi-au dat nimic. Sunt crestin ortodx” pare să fie decizia sa de nestrămutat.
Iată, dar, ce monstruozităţi poate genera această mituire a credinciosilor de către biserica. Trist este că majoritatea credinciosilor habar n-au ce scrie cu adevarat in "Cartea Sfanta", daca se verifica sau nu ce scrie acolo, cine sunt sfintii, ce au facut si cum au ajuns in calendar, care sunt diferentele si asemanarile dintre diversele religii, care este istoria lor, ce predica fiecare, ce gânduri nutresc clericii, cât de morali sau imorali sunt în viaţa lor publică şi privată. Nici vorbă de aşa ceva. Nici măcar curiozitate nu există.
abis
Ceva legat de constructia Catedralei Mantuirii Neamului:


În orice democraţie seculară - care nu are o religie de stat - sarcina ridicării unor lăcaşe de cult revine exclusiv comunităţilor. Autorităţile statului nu au nici o legitimitate să finanţeze sau să susţină într-un fel sau altul construcţia de biserici. Acele autorităţi ale unui stat care finanţează sau sprijină construcţia de biserici încalcă principiul separării dintre stat şi biserică şi drepturile cetăţenilor.

Legea cultelor nr. 489/2006 este încălcată prin susţinerea de către stat a Catedralei Mântuirii Neamului. Aceasta prevede la Art. 9:
„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

Terenul proprietate publică de 11 ha de lângă Palatul Parlamentului, în valoare de cca 200 milioane de euro a fost transferat gratuit în proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române cu încălcarea Art. 136 alin. 4 din Constituţie:
“Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

Cum se intamla la altii: de exemplu, Templul Ispăşirii “Sagrada Familia” din Barcelona care a fost început în 1882 şi se intenţionează terminarea lui în anul 2026. Construcţia acestuia presupune cheltuirea a cca 18 milioane de euro anual. Sursele de finanţare provin exclusiv din biletele cumpărate de turişti şi din donaţii private.

Un alt aspect este că statul român a mai alocat o dată banii necesari Catedralei Mântuirii Neamului în secolul al XIX-lea după cum scrie pe site-ul Patriarhiei BOR:
“Desi se alocaseră fondurile necesare în acest scop de la bugetul statului, discuţiile privind locul de amplasare a viitoarei catedrale, care se dorea a fi în zona centrală a oraşului, pe un platou înalt, cât mai aproape de Dealul Mitropoliei, spre a avea o largă perspectivă, au amânat, însă, de la an la an luarea unei decizii concrete, încat catedrala a rămas în stadiul de proiect.” Ce s-a întâmplat cu aceste fonduri publice?

Din punct de vedere teologic, numele ales pentru catedrală este unul care contravine doctrinei oficiale a Bisericii Ortodoxe Române, întrucât în ortodoxie mântuirea este individuală, nu colectivă.

Din punct de vedere democratic, numele “Catedrala Mântuirii Neamului” este unul şovin întrucât pune semnul egal între apartenenţa la un neam cu faptul de a fi ortodox, sugerand ca acei români care au o altă religie sau care sunt atei sau agnostici n-ar apartine neamului.
March
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 06:58 PM) *
Ceva legat de constructia Catedralei Mantuirii Neamului:

[i]
În orice democraţie seculară - care nu are o religie de stat - sarcina ridicării unor lăcaşe de cult revine exclusiv comunităţilor. Autorităţile statului nu au nici o legitimitate să finanţeze sau să susţină într-un fel sau altul construcţia de biserici. Acele autorităţi ale unui stat care finanţează sau sprijină construcţia de biserici încalcă principiul separării dintre stat şi biserică şi drepturile cetăţenilor.

Legea cultelor nr. 489/2006 este încălcată prin susţinerea de către stat a Catedralei Mântuirii Neamului. Aceasta prevede la Art. 9:
„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

Terenul proprietate publică de 11 ha de lângă Palatul Parlamentului, în valoare de cca 200 milioane de euro a fost transferat gratuit în proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române cu încălcarea Art. 136 alin. 4 din Constituţie:
“Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.


Aoooleuuu.... pai cine incalca legile prin asta acum ? Fi atent ca dai la gioale celor pe care ii sustii cu inversunare pe alte topicuri ! tongue.gif
abis
QUOTE(March @ 19 Jun 2010, 05:02 PM) *
Aoooleuuu.... pai cine incalca legile prin asta acum ?

Le-a incalcat cine a semnat pentru transferarea terenului din proprietatea publica in proprietatea patriarhiei.
QUOTE
dai la gioale celor pe care ii sustii cu inversunare pe alte topicuri

In primul rand, vezi intai cine a semnat pentru transferul ala...
In al doilea rand, am criticat deseori puterea pentru astfel de derapaje, nu este prima oara si ma mir ca abia acum observi
In al treilea rand, nu sustin pe nimeni cu invesunare, ci doar atrag atentia atunci cand unii lanseaza atacuri puerile, nejustificate, absurde si rau intentionate. Nu vei gasi prea multe "sustineri", cuvinte de lauda, aprecieri pozitive etc
turbo trabant
QUOTE(abis @ 18 Jun 2010, 03:08 PM) *
Daca nu primeste bani publici, ci administreaza din fonduri proprii, este ok. Insa avand in vedere traditia romaneasca, am mari dubii in privinta asta.
Toate exemplele pe care le-am dat pana acum arata un singur lucru: atat guvernul, cat si autoritatile locale, nu au nicio jena in a pompa bani publici in fundul BOR.
Iar banii respectivi sunt folositi, in marea lor majoritate, fie pentru constructia de biserici, fie pentru rotunjirea veniturilor popimii, fie pentru luxul patriarhului ori al celor care il inconjoara, fie pentru altele de genul asta. Iar firimiturile iau ochii fraierilor care vad numai "opera sociala"
priceless, o sa te si cred ca esti asa nepartinitor cand o sa ii injuri direct proportional si pe "laicii" politicieni ca in laicism sunt sume de 10-100 de ori mai mari decat pentru o fundatie de biserica.
Care este organizatia aia cu teorie adevarata? unsure.gif
oh my, ateismul.

daca nici acum nu ai aflat ca in mentalitatea balcanica pomana este ceva by default...

si sunt pt "ciordirea " banilor spre biserici intrucat si copiii copiilor tai vor putea vizita aceste "ciordeli" peste decenii, unele dintre ele devenite monumente istorice intre timp.

in schimb laicii tai vor ramane cu gaurile istorice date in bugetul tarii si gropile monumentale din asfalt. mwah1.gif
abis
QUOTE(turbo trabant @ 21 Jun 2010, 12:25 PM) *
o sa te si cred ca esti asa nepartinitor cand o sa ii injuri direct proportional si pe "laicii" politicieni

Nu ii "injur" pe topicul asta. Aici discut doar despre chestiunile ce tin de religie-ateism. Despre altele vorbim la Politica.
Si nu afirm ca sunt nepartinitor, pe mine ma deranjeaza mai mult banii dati la biserica decat cei cheltuiti pentru asfaltare, de ex.
QUOTE
Care este organizatia aia cu teorie adevarata? unsure.gif
oh my, ateismul

Ateismul nu este "organizatie"
Ateismul nu are nici o teorie, nici falsa, nici adevarata.
QUOTE
si sunt pt "ciordirea " banilor spre biserici intrucat si copiii copiilor tai vor putea vizita aceste "ciordeli" peste decenii

Daca vor vrea biserici sunt liberi, cand vor fi majori, sa doneze ce procent doresc din venitul lor pentru biserici. Este vorba acum despre banii mei, nu despre ai lor. Si in paranteza fie spus, sunt sanse destul de mari sa prefere sa viziteze mai degraba un muzeu sau o sala de concerte decat o biserica, mai ales in ca in cateva decenii nu are cum deveni "monument istoric". Iar daca vor sa viziteze bisericile care sunt cu adevarat monumente, o pot face platindu-si bilet de intrare.
QUOTE
in schimb laicii tai vor ramane cu gaurile istorice date in bugetul tarii si gropile monumentale din asfalt

Nu sunt ai mei.
E o dezbatere falsa, nu sunt doar doua optiuni: fie bani furati, fie deturnati la biserici. Nu sunt doar doua optiuni. Si in plus din banii dirijati la biserici esti sigur ca se fura mai putin?
In paranteza fie spus: chiar daca ar fi doar aceste doua optinuni, decat la biserica, mai bine sa fie furati.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 21 Jun 2010, 11:52 AM) *
In paranteza fie spus: chiar daca ar fi doar aceste doua optinuni, decat la biserica, mai bine sa fie furati.

si aici este chintesenta pozitiei tale. no further comment.
abis
Normal, decat furati de popi mai bine asa. Si o sa iti spun de ce: daca se duc la biserica, sunt pierduti pentru totdeauna. Daca merg in domeniul civil, exista sansa (fie si teoretic) ca la un moment dat DNA-ul sa-l scuture pe impricinat si sa fie macar partial recuperati.
turbo trabant
QUOTE(abis @ 21 Jun 2010, 11:58 AM) *
Daca merg in domeniul civil, exista sansa (fie si teoretic) ca la un moment dat DNA-ul sa-l scuture pe impricinat si sa fie macar partial recuperati.

rofl.gif rofl.gif rofl.gif cand esti simpatic esti simpatic. si vaya con dios pe topicul asta . thumb_yello.gif
abis
Guvernul grec vrea să impună taxe Bisericii Ortodoxe:


Guvernul grec vrea să impună taxe Bisericii Ortodoxe care deţine numeroase imobile şi terenuri. Pentru prima dată în istorie, biserica din Grecia, una din cele mai mari proprietare de pământuri şi clădiri din ţară, va trebui să plătească impozite.

Este una din măsurile avute în vedere de guvernul socialist al lui Yorgos Papandreu în vederea reducerii uriaşei datorii publice de 300 de miliarde de euro. Veniturile provenite din proprietăţile Bisericii vor plăti o taxă de aproximativ 20%; moştenirile băneşti în jur de 10%, iar bunurile imobiliare de circa 5%, notează ziarul El Pais.

Anunţul făcut de executivul de la Atena, cu două săptămâni înainte de Paştele ortodox, a fost primit de ierarhia ecleziastică ca un ‘gest ostil” şi ca ‘un pumn în faţă’, potrivit afirmaţiilor episcopului Anthimos de Salonica făcute marţi la televiziunea publică.
.....
În anul 2009, subvenţiile primite de Biserica greacă s-au cifrat la 2 milioane de euro, în timp ce dividendele provenite din investiţiile făcute în entităţile financiare au însumat 4,5 milioane. Biserica deţinea în 2008 7,7 milioane de acţiuni la principala bancă a ţării, Banca Naţională a Greciei în valoare de 150 de milioane de euro. Înaltele feţe bisericeşti ale ţării devenind principali acţionari ai Băncii Naţionale.



Este o idee care ar fi binevenita si la Palatul Victoria.
Blakut
http://www.godblock.com/

God Block, protect your children. Special pt abis wink.gif...
abis
Blakut: Saru'mana, o sa imi fie de mare folos!
clapping.gif
abis
Cica numai musulmanii reactioneaza disproportionat cand le este caricaturizat profetul... Crestinii, nu. Ei nu pedepsesc cu moartea, ci doar cu inchisoarea.
abis
Un video interesant:

Welcome to this world!



O traducere:


Bună copilul meu, bine ai venit în această lume. Înainte să crești mare, sunt câteva lucruri pe care trebuie să ți le spun. Te-ai născut lipsit de valoare, gol pe dinăuntru, corupt; tu te-ai născut păcătos, iar prețul păcatului este moartea.

Într-o zi, când vei fi destul de mare să înțelegi, tu trebuie să ceri iertare, nu pentru ceva ce tu ai făcut, dar pentru ceea ce alții au făcut cu mii de ani în urmă, la începutul lumii. De asemenea, tu trebuie să-i spui lui Dumnezeu cât de rău îți pare pentru uciderea fiului lui, Isus. Știu, s-a întâmplat cu generații în urmă, înainte ca tu să fi respirat pentru prima dată, și în fond a făcut parte din planul divin al lui Dumnezeu, dar responsabilitatea e a ta, TU ești vinovat, TU trebuie să ceri să fi iertat.

O parte din tot ceea ce tu castigi în întreaga ta viață, trebuie dăruită lui Dumnezeu, care nu va accepta ofrandele tale personal. Tu vei încerca să-l auzi, dar vocea lui nu va fi niciodată auzită, îi vei mulțumi pentru faptul că ți-a fost ghid și ți-a dat o direcție, dar metodele lui misterioase te vor deruta. De fapt, deși tu ești mult mai important pentru Dumnezeu decât orice alt lucru din univers, el niciodată nu îți va arăta fața si nici nu se va arăta în vreun un mod demonstrabil. Știu că asta pare ciudat.

Pentru a-l cunoaște cu adevărat pe Dumnezeu, tu trebuie să studiezi o carte, o carte antică, scrisă cu mii de ani în urmă într-o limbă pe care tu nu o înțelegi. Tu trebuie să îndeplinești o misiune măreață: să-i faci pe alții să vadă lumea așa cum tu o vezi, să-i faci să creadă la fel cum faci tu, să trăiască la fel ca tine, iar apoi să meargă să convingă chiar mai mulți să facă la fel. Ca și răsplată pentru asta, ție îți va fi dat privilegiul de a-l lăuda pe Dumnezeu fără sfârșit, pentru toată eternitatea, într-un loc ascuns și fericit care poate fi văzut doar de cei morți.

Tu trebuie să-ți dedici întreaga viață pe acest pământ tatălui tău invizibil și măreței sale misiuni sau el te va trimite într-o groapă întunecată, unde carnea este prăjită pe oasele tale și tu dăinuiești într-o agonie de neimaginat pentru totdeauna, pe vecii vecilor. Dar tu nu trebuie să faci asta pentru că simți oroare pentru ca ti-e teama de tortura oribilă și de durere; trebuie să o faci din iubire pentru Dumnezeu.

Indiferent de ce se întâmplă pe parcursul vieții tale, cu cât lumea ta pare să contrazică tot ceea ce eu te-am învățat, doar continuă să spui cuvintele cu voce tare: Dumnezeu e real, Dumnezeu e bun, și într-o zi si tu vei privi în ochii propriului tău copil și îl vei învăța exact aceleași lucruri, astfel ca să poată să își învețe si el proprii săi copii, și copiii lor, timp de generații. Îl vei ține în brațele tale, te vei uita în jos la el și ii vei spune: Bine ai venit în această lume.
Zed
Mda , TU TREBUIE , trebuie si trebuie si daca nu faci cum trebuie el te va trimite într-o groapă întunecată, unde carnea este prăjită pe oasele tale și tu dăinuiești într-o agonie de neimaginat pentru totdeauna, pe vecii vecilor.

Mi-e lehamite deja . Ma intreb sincer de cat iq e nevoie sa poti sa spui nu spalaturilor ieftine de creier . Saracii copii .


milimetru
Nu trebuie sa-ti fie lehamite. Trebuie sa iei viata asa cum e, cu bune si rele. Si sa o privesti cit mai cumpanit, mai echilibrat, asa cum ii sta bine unui om inteligent.
abis
Daca as fi vazut acum doi ani o astfel de stire, nu i-as fi permis sotiei mele sa boteze fetita, chiar cu riscul de a ajunge la divort din cauza asta:

In Moldova un preot a omorat prin inecare un copil in timp ce-l boteza.

Pur si simplu l-a bagat in cazanul cu apa fara sa-i acopere nasul si gura, iar micutul a murit cateva clipe mai tarziu, in bratele parintilor, in timp ce-l scoteau din biserica.

La insistentele celor de fata care i-au atras preotului atentia ca este ceva in neregula cu bebelusul, individul a replicat cu aroganta ca nu-i la primul lui botez.

Politia a inceput o ancheta, iar nemernicul are tupeul sa se pretinda nevinovat.
Blakut
Bine, presupun totusi ca a fost un accident, nu a facut-o intentionat. Oricum, omor prin imprudenta tot e.
abis
Bineinteles ca nu a facut-o intentionat. A facut-o pentru ca a fost bou si nu i-a acoperit nasul si gura cand l-a scufundat. Insa e, cum zici si tu, omor prin imprudenta. Daca merg cu 100 la ora prin oras si lovesc un pieton, e clar ca nu am vrut sa-l omor, ci doar ma grabeam sa ajung undeva, insa tot fac inchisoare, nu?

Acum vad ca a mai fost un caz si prin Sibiu, anul trecut.

Or fi stiind ei catolicii de ce nu scufunda copilul in apa la botez, ci doar ii toarna putina in crestetul capului.
Blakut
Sa faca dom'le cursuri de botez la copil. Sau sa invete popa CPR ca doar e institutia lui.
abis
Exact asta este si opinia unui medic:

Modalitatea de botez la ortodocsi este periculoasa pentru sugari. Sfatuiesc preotii sa amane cit mai mult botezul (cam pe la 1 an macar) si sa puna macar o singura intrebare parintilor inainte de botez: SE INTIMPLA CA BEBELUSUL DUMNEAVOASTRA SA AIBE PAUZE RESPIRATORII IN TIMPUL SOMNULUI?

Fff multi bebelusi au APNEE DE SOMN, mai ales in primele luni de viata si daca sunt PREMATURI, DISTROFICI, daca AU AVUT CIRCULARA DE CORDON LA NASTERE, daca AU FOST REANIMATI LA NASTERE, sa se intereseze de SCORUL APGAR (iar daca este mai mic de 7 sa amine botezul dupa 1 an), daca in prezent AU VREO AFECTIUNE INTERCURENTA.

Biserica Ortodoxa ar trebui sa reviziuasca si unele manevre pe care le fac preotii la IMPARTASANIE ( a se interzice a se folosi aceeasi lingurita). De asemeni trebuie cerut acordul scris al medicului de familie.
March
Daca vrei sa dai sfaturi BOR in privinta intocmirii unui regulament pentru oficierea botezului scrie la topicul de religie si trimite si o copie IPF-ului .
Aici la "Ateii" stabii ortodocsi n-o sa intre sa citeasca .
Blakut
Desi stiam totusi ca nou nascutii si copiii mici in general au reflexul mamiferelor de a-si tine respiratia atunci cand sunt pusi in apa, reflex care se pierde pe masura ce cresc.
CharonOfNyx
Da, e foarte adevarat. Afirm asta si din punctul de vedere al observatiilor personale. Fiul meu ala mai mic face baie in cada plina cu apa, de la varsta de mai putin de o luna. Acum la doi ani si jumatate se scufunda in valurile marii si parca are branhii. Adica daca-l scufunda vre-un val prin surprindere, chiar si cu gura deschisa scuipa foarte natural toata apa.

Greu de descris din vorbe putine. smile.gif
abis
QUOTE(Blakut @ 28 Jul 2010, 09:11 PM) *
Desi stiam totusi ca nou nascutii si copiii mici in general au reflexul mamiferelor de a-si tine respiratia atunci cand sunt pusi in apa, reflex care se pierde pe masura ce cresc.

Exista acest reflex. Din acest motiv probabil numarul victimelor botezului este, totusi, relativ mic. Altfel ar muri pe banda bebelusii botezati... Uite insa ca sunt si exceptii, nu la toti functioneaza, si atunci se intampla cate o tragedie. Nu stiu daca ajuta la ceva sa-i spui familiei indoliate ca a avut ghinion cu reflexul ala si de asta i-a murit copilul in cristelnita.
Blakut
Mi se pare totusi suspect sa moara imediat. In fine, o sa faca ancheta si o sa aflam.
abis
Nu-ti lasa banii in plata Domnului!

In Romania sint 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor.

In Romania, in ultimii 15 ani, s-a inaugurat cite o biserica noua la fiecare doua zile; nota de plata fiind achitata, intr-o masura semnificativa, de bugetul de stat sau de catre bugetele locale. In Romania, in aceeasi perioada, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educatiei, s-au desfiintat peste 21.000 de unitati de invatamint, echivalent cu disparitia a patru scoli in fiecare zi a fiecarui an!

In Romania se doreste extinderea bazei de impozitare; drept urmare sint taxate medicamentele, tichetele de cresa si de masa, pensiile. In Romania, cu toate ca se doreste extinderea bazei de impozitare, cultele religioase, desi ofera servicii numeroase si diverse, depasind cu mult oficierea regulata a slujbei, isi desfasoara in voie activitatile lucrative; astfel, sume importante incasate pentru nunti, botezuri, inmormintari, pomeniri, binecuvintari s.a.m.d. scapa de fiscalizare si alimenteaza economia subterana.

De aceea solicitam autoritatilor Statului sa ia masurile care se impun pentru a:

* stopa finantarea cultelor religioase de la bugetul de stat sau din bugetele locale, cu exceptia unor proiecte cu caracter umanitar, clare si bine definite
* obliga regiile autonome si companiile cu capital majoritar de stat sa faca publice destinatarii si sumele sponsorizarilor, inclusiv pe cele efectuate in beneficiul cultelor religioase, pentru a se asigura transparenta procesului
* include toate activitatile financiare efectuate de culte in categoria celor impozabile
* obliga toate cultele religioase care primesc finantare din partea autoritatilor centrale sau locale ale statului, a regiilor autonome si a companiile cu capital majoritar de stat, sa publice anual rapoarte financiare detaliate prin care sa justifice modalitatea de cheltuire a banilor



Detalii mai multe aici.

Si ne mai miram ca suntem ultimii in Europa cand e vorba de cunoastere, insa primii la rugaciuni.
March
QUOTE(abis @ 3 Aug 2010, 11:27 AM) *
In Romania, cu toate ca se doreste extinderea bazei de impozitare, cultele religioase, desi ofera servicii numeroase si diverse, depasind cu mult oficierea regulata a slujbei, isi desfasoara in voie activitatile lucrative; astfel, sume importante incasate pentru nunti, botezuri, ... scapa de fiscalizare si alimenteaza economia subterana.[/i]


Ia spune-ne cati bani ai dat la botezului copilului si daca ti-a dat chitanta popa ?!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.