QUOTE(Serenity @ 24 Oct 2007, 06:19 PM)
Sere e foarte simplutza chestia, eu am probat si apoi combinat mai multe retete pana am ajuns la formula asta care imi place foarte mult
Eu ii zic diplomat desi sincera sa fiu nu-mi mai amintesc exact ce gust are diplomatul. Oricum a fost prahitura favorita a mamei mele, si cand o fac mereu ma gandesc la ea. Asta am dat-o pomana pentru ea
fructe din compot sau crude, de care vrei tu
5 oua
500 ml frisca lichida
12 foi de gelatina
zahar praf
am taiat fructe bucatele mici si am lasat cateva felii pentru ornat.
am separat ouale, galbenusurile le-am batut vreo cinci minute pe baie de abur cu zaharul praf. Acuma la zahar e asa ca eu nu pun niciodata cat scrie in reteta ca nu-mi place daca este prea dulce. Deci tu pune baby cam cat vrei, normal se cere 200 gr. pe masura ce la bati cu robotul, pe abur, ele se transforma intr-o crema care o pui de-oparte. Foile de gelatina le pui in apa rece si le lasi si pe astea deoparte.Bati frisca.Bati albusurile.Rand pe rand amesteci frisca si spuma de albusuri. Nu te grabi si nu pune prea mult dintr-o data. O lingura mare de spuma si iar amesteci si tot asa. Acuma iei gelatina, o strangi bine in pumn sa iasa apa de ea. Ea e moale de tot. Intr-o craticioara mica pui o cana de cafea de suc de fructe, incalzesti usor de tot si pui gelatina in ea. Gelatina o sa se dizolve. Toata smecheria e sa NU fie lichidul in care o inmoi prea cald! pui la cal mai mic foc posibil, cand e caldutza chestiunea o iei de pe flacara, adaugi gelatina, invarti si o sa vezi ca se topeste, daca nu atunci ii mai arati o data flacara :)Gelatina asta dizolvata o amesteci in crema de galbenusuri. Crema o amesteci usor si cu tandrete cu frisca+albusuri. Adaugi fructele. Daca vezi ca prea curge compozitia si n-o sa-ti tina fructele, asteapta un minut-doua ca se va intari putinel de la gelatina si atunci le amesteci ca altfel ti se lasa toate la fund.O cratitza, forma ce vrei tu o imbraci in folie transparenta, pe fund ii faci ceva smecherie din fructele ce le-ai pastrat pentru decor, torni compozitia in oala, dai oala la frigider peste noapte. a doua zi o rastorni si pofta buna
la cantitatea de zahar modifici in functie de ce fructe ai. daca ai fructe crude mai acrisoare pui mai mul zahar. daca-s din compot abia daca-i trebe o idee de zahar...