Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Erwin
http://www.modelecase.org/index.php
doru_constantiniu
Pe mine nu poti sa ma convingi de faptul ca un acoperis intr-o apa e mai ieftin ca unul in doua.
Am facut o schita comparativa a sectiunii casutei tale care initial ai gandit-o 6x6.
Cosoroabele / penele intermediare / pana de coama / pana de creasta, ca si cantitate de material lemnos, sunt aceleasi.
Capriorii, ca si cantitate de material lemnos, sunt aceiasi.
Astereala, folia, tigla/tabla/sindrila/piatra sunt aceleasi.

Ceea ce e in plus daca faci acoperisul in doua ape e faptul ca trebuie sa tai capriorii in 2 (la figurat, pt. ca oricum nu ai capriori la 8 m lungime, ei vin din bucati) si sa pui cate 2 clesti la fiecare. Iar pe urma, in functie de invelitoare, mai trebuie 8 m de coama.
Iar placile alea multicui de care spui tu ca sunt asa scumpe...
Fiecare caprior il prinzi de cosoroaba/pana/coama/creasta cu cate 2 coltare la 90 grade, nu?
Daca capriorul de 8 m il tai in doua, atunci va trebui sa prinzi in plus inca un capat. 11 capriori x 2 coltare/buc = 22 coltare metalice in plus. Un coltar metalic 50x50x50 costa 0,80 lei, deci 22 buc costa 17 lei.

In schimb, daca faci acoperisul intr-o apa, zidaria din partea cu creasta va fi mult mai inalta, ceea ce implica un cost mult mai mare.
Spre exemplu, pentru o casa cu mansarda, inaltimea peretelui la cosoroaba este de 4,70 m (in desenul meu).
Avand in vedere ca e o zona montana, panta acoperisului trebuie sa fie cat mai mare, nici intr-un caz sub 30 de grade.
Daca faci acoperisul in 2 ape, ai de facut 2 pereti de 6x4,7, adica 28,2 mp si 2 pereti de 33,2 mp fiecare. Toate zidurile vor avea deci 122,8 mp.
Daca il faci intr-o apa, zidul din spate va avea 6 x 4,7 = 28,2, cele 2 ziduri laterale vor avea cate 37,8 mp, iar zidul din fata va avea 6 m latime x 7,5 inaltime, adica 45 mp. In total, zidurile vor avea 148,8 mp.

Fara sa mai pomenesc de aspect aici. Eu nu zic ca nu se poate ca o casa cu acoperis intr-o apa sa fie frumoasa, dar parca toata lumea prefera un acoperis in 2 ape. Oare de ce?

doru_constantiniu
All, tu ai o viziune foarte roz asupra vietii din Romania. Atunci de ce oare muncesti in alta tara? Ti-era asa bine aici?
Aici sunt alte interese la mijloc, altele sunt problemele pe care trebuie sa le rezolve guvernantii acestei tari, si nu aceste fleacuri.
Lasand la o parte acest articol pe care mi l-ai aratat, eu sunt de parere ca eu, in viata asta, nu voi putea vinde energia produsa de mine in retea decat daca ma mut intr-o alta tara.

pepinogepeto
asa graita """ all"""":: iar incepe.......


""trezirea......instalatia nu este veche, casa nu exista ( acum "cautam"piatra sa o facem laugh.gif tu ai ramas la pagina 15 de pe acest topic ? smile.gif)""



""ba de dama dreacu"" cool.gif ,iar devenim sarea si chiperu topicului,unu nu ceteste si altu scrie ,altu nu scrie si unu ceteste: sleep.gif

asa a intrebat kcapone::

--""Pentru pepinogepeto O instalatie electrica facuta pt a folosi energia din reteaua nationala poate fi folosita daca renunt la retea si folosesc alte surse de energie (solar+eolian), sau trebuie inlocuita?"" harhar.gif yikes.gif

ihi .........spuneai ca ai sa construiesti singur cabana,da ,ihi.se vede ca ai treaba cu mina de lucru........... rofl.gif ulala.gif welcome.gif
doru_constantiniu
QUOTE(all @ 18 Oct 2010, 11:38 PM) *
La primavara, acum a venit iarna si cimentul ingheata......cred eu, poate spun prosti. Sfatuieste-te cu Dude si poate cea mai mare parte o faci singur.


Da` ce, iarna nu se poate construi?
Eu m-am apucat pe la sfarsitul lui septembrie de construit si din 1 aprilie locuiesc aici. De exemplu, in 31 decembrie eu turnam o placa de beton la o magazie. De-acolo am plecat direct la revelion wink.gif

Binenteles ca acolo e mai frig, dar, cum prinzi cateva zile peste 5 grade, mai poti lucra ceva. (betoane, zidarie, ...)
Ce tine de lemn sau placaje cu osb, gipscarton, poti sa faci si la -10 grade, daca chiar vrei.
O problema ce-o veti avea acolo este unde veti sta pe durata santierului. Va trebui sa faceti intai o baraca.
doru_constantiniu
QUOTE(all @ 20 Oct 2010, 12:52 AM) *
o sa-ti raspund in tara, daca vi la Sirnea la un gratar spoton.gif Nu am dus-o rau in tara


Nu asta am spus, c-ai dus-o tu rau. Ma refeream ca noi, romanii, o ducem rau (si nu neaparat din punct de vedere financiar), pe cand altii (nemtii, francezii, chiar ungurii) o duc mai bine.

Stii, de exemplu, la ce ma gandesc eu acum? Sa-mi termin casuta, s-o vand, sa vand restul lucrurilor ce le-am strans, si sa-mi fac o alta casuta, de exemplu in Alpi. Am vazut teren mai ieftin ca aici. Am vazut "odai" darapanate cu toate utilitatile, cu 15-20.000 EUR. Si-acolo sigur poti vinde energia fotovoltaica pe care-o produci.

Daca ma inviti, vin si la Sirnea, poate sa te-ajut la ceva, sau poate cand ti-e gata cabana, la un gratar...
pepinogepeto
QUOTE(all @ 20 Oct 2010, 01:06 AM) *
in masina smile.gif)
In cort nu stau, daca vine pepino il las pe el in cort sa-l curenteze pe urs



da thumb_yello.gif ,da eu ramin cu blana lu ursu sic. tongue.gif
The Dude
QUOTE(doru_constantiniu @ 19 Oct 2010, 11:37 PM) *
Pe mine nu poti sa ma convingi de faptul ca un acoperis intr-o apa e mai ieftin ca unul in doua.


Nici nu am de gand sa mai incerc Doru. Pentru mine e o treaba elementara si e o pierdere de timp sa sustin o astfel de cauza.
Iti multumesc de desen (care indica limpede ca nici nu ai inteles prea bine principiul) pentru ca mie imi e greu sa fac asa ceva si ma gandesc ca poate in viitorul apropiat ai sa ma ajuti (nu atat pe mine cat pe Kcapone) sa ii exemplific modelul la care m-am gandit. Am mari dificultati in a publica propriile scheme care fie ies prost pe scan, fie devin in ceata pe foto..

Acum un sfat pentru oricine. Multe din catastrofele investitorilor care au ales sa se incerce in domeniul constructiilor au cauze legate de minimalizarea unor aspecte socotite minore. Nu vorbesc aici de ceea ce in devize se regaseste la capitolul "material marunt" ci la solutii bagatelizate, ce quantificate in bani reprezinta sume importante. Ai doua, trei, din astea intr-un proiect si te-ai ratacit...

Important e sa nu uiti niciun amanunt, niciun detaliu al executiei.
Un proiect trebuie sa evalueze toate aspectele. Nu sa vina seful de lucrari cu desenul in mana si sa te intrebe: "da aici cum fac ??"

In alta ordine de idei acoperisul intr-o apa nici nu arata asa rau daca casa e asezata pe o coasta, cum ar putea fi cazul tau kcapone.
The Dude
Doua lucruri la care trebuie sa revin.
Prima, capriorii de 8 metrii sunt banali in zona. Ca si Doru eu i-am crezut rari sau dificil de obtinut (prin 2000 am batut toata tara, pana la Tulcea pentru unii de 9 metrii).
Mai mult decat atat, am gasit pentru kcapone grinzi dreptunghiulare in sectiune, care raspund mult mai bine solicitarilor decat bilele sau riglele.

Al doilea aspect in legatura cu care am furnizat informatii gresite este cel legat de invelitoarele din piatra care se preteaza si la alte tipuri de sarpante decat cele intr-o singura apa.
Gravitatea greselii este nula, pentru ca in cazurile de mai jos intervin alte solutii care fac abordarea dificila si costisitoare.



The Dude
QUOTE(doru_constantiniu @ 19 Oct 2010, 11:58 PM) *
Da` ce, iarna nu se poate construi?


Se poate foarte bine doar ca e un pic mai scump. Se poate turna si la 1 grad, dupa cum se poate turna si la -10 insa in acest caz sunt necesare acceleratoare, adica adausuri in beton.

QUOTE
Ce tine de lemn sau placaje cu osb, gipscarton, poti sa faci si la -10 grade, daca chiar vrei.


......ei aici eu nu m-as incumeta decat daca as avea o sursa de incalzire in incinta inchisa.

QUOTE
O problema ce-o veti avea acolo este unde veti sta pe durata santierului. Va trebui sa faceti intai o baraca.


Nope, aia e o cheltuiala inutila. Gazda la sateni pana se inchide incinta si se asigura sursa de caldura, dupa care in incinta.
E cel mai ieftin asa, insa in general cand construiesti iarna cheltuielile cresc cu cel putin 20%
kcapone
M-am tot framantat legat de utilizarea spatiului...care e ...nu-ti fie cu suparare cam mic. Ma raportez la locatia mea actuala de ~ 40 mp. Care nu are spatii de depozitare. Si camara si debaraua sunt in si pe dulapuri. In paranteza fie spus am vazut prostia asta la toate locuintele noi "de-a gata" fie ele apartamente foarte mari si scumpe fie case: nu exista spatii clare pt camara si debara. Asadar avem : 6 m - 40 cm - 10cm (izolatie+lambriu/rigips) = 5 m. Si avem 5 x 5 = 25 mp, din care scadem scara, "caminul supradimensionat". 24 mp am eu acum sub denumirea de "camera de locuit" care a fost impartita judicios, dat fiind faptul ca este in forma de L, in: 1. sufragerie - am pus langa intrarea spre bucatarie o masa rotunda cu 4 scaune langa geam, 2. living - in partea opusa peretelui cu bucataria am pus o canapea extensibila, pe lateral dreapta avand caloriferul si un geam mare fix+usa de la balcon iar pe lateral stanga un dulap ascuns, mascat cu rigips..si dupa acest dulap ..3.dormitorul. Stand pe canapea si privind spre stanga nu vad patul datorita "peretelui" de rigips ce imbraca dulapul..dar vad dulapul-biblioteca ce incepe exact din extrema stanga a canapelei (evident pe celalalt perete) si tine cat e peretele de lung..apx 3,3 m. Ma simt deci ca stand in living si nu in dormitor.
Revenind la casauta de la Sirnea: 25 mp cu bucatarie ( a mea are 1,6 x 2,78) cu WC/baie cu scara si camin..lasa un loc foarte mic pt restul. Asa cum spunea The Dude trebuie avut grija de fiecare cm in economia spatiului pe care nu poti sa-l pacalesti prea mult cu chestiuni de amenajare specifice designului interior. Sunt cateva trucuri si pe-aici. Imi place designul interior...si pt asta m-am ocupat de aranjarea catorva apartamnete ale prietenilor, ba chiar le-am facut si mobila din PAL.
Revenind:
- dulap-biblioteca (40 cm latime), masa, scaune, canapea (cu sau fara fotolii). La obiectele de sezut trebuie tinut cont de spatiul pentru picioare. Atunci cand stai pe... la spatiul ocupat de obiectul in sine se adauga spatiul ocupat de picioarele tale - faci acum corp comun cu obiectul pe care stai - si se mai adauga spatiul necesar pentru a trece o persoana prin fata ta sau prin spatele tau. Evident poti pune doua fotolii fata in fata si mai economisesti niste spatiu pe o latura, dar...trebuie tinut cont de fiecare mic detaliu, caci cm se aduna, se aduna.... si dai in claustrofobie.
- dulap bucatarie - aici blatul de lucru are latimea standard de 60 cm, motiv pt care (sau invers) si obiectele celelalte ca masina de spalat, aragaz, hota au cam aceeasi dimensiune. Bine, la mine nu are ca cauta aragazul..caci el va trebui sa fie masina de gatit pe lemne.

Ma rog, una peste alta, tinand cont de toate acestea propun, iar pe The Dude il rog sa-mi spuna daca se poate si ce costuri suplimentare implica, marirea parterului pe o latura sau in spate cu adaugarea a 2 m (-40 grosimea zidului raman 1,6 utili). CAm ca la foto 3 de mai sus. Am zis adaugare tinand cont de portanta zidurilor, daca am inteles bine, care exista doar pana la 5,5 m. IN zidul ales se prevad 2 usi. Una da spre baie, alta spre bucatarie. Pe lungimea zidului, 6 m, vor fi 3 spatii insa. Dar in spatiul 3 ce ar fi bine sa fie pe colt, fara izolatie, va fi camara si se va intra din bucatarie. Daca din punct de vedere structural se poate bucataria poate sa fie de tip deschis.
Acum, peretele ales ma gandesc ca ar fi bine sa fie cel cu semineul.... De ce? Pai daca pe partea cealalta are sa fie masina de gatit care si ea are nevoie de cos.... Sau nu are legatura una cu alta?... Un cos mic pt masina de gatit daca e pusa pe peretele mic ...?O iesi mai ieftin asa? Ca din punct de vedere estetic e mai bine ca bucataria, mai ales daca e deschisa sa fie pe peretele opus caminului. Stai frumos si visezi urmarind jocul flacarilor din camin fara sa te simti ca stand in bucatarie. N-ai ce sa-i faci, trebuie sa ai grija si de suflet nu doar de burta..

Recitind imi dau seama ca totusi ....nu am inca locul fratilor!! rofl.gif
unsure.gif
kcapone
QUOTE(The Dude @ 20 Oct 2010, 08:25 AM) *
In alta ordine de idei acoperisul intr-o apa nici nu arata asa rau daca casa e asezata pe o coasta, cum ar putea fi cazul tau kcapone.


Iti dai seama ce conditie fizica fac....tot aducand mingiile scapate/aruncate de piciul meu? sweatingbullets.gif

Mi-am revenit cu acoperisul intr-o apa. Am imaginat deja ce va face casuta sa-mi placa...Niste "lemne" puse ici-colo...
The Dude
Mai uite am sa iti explic casa, pana sa ti-o pot arata.
Imagineaza-ti un cub cu toate laturile de 6 metri. Acest cub e casa ta.
Acum punem cubul pe pamant. Luam cazul unui pamant plan.
Trasam pe el un patrat de 6,4 x 6,4. El corespunde unei incinte de 6 x 6 la interior, adica spatiul util pe care il vei locui. Pe axele trasate trasam acum in stanga si in dreapta 20 cm, si vom optine un patrat interior celui trasat si unul exterior. Intre ele este spatiul ce trebuie sapat pentru fundare, pana la adancimea de 1,2 m, sau pana la cota la care o permite stanca pe care o vei gasi in timpul sapaturii.

Dupa ce ai sapat asta acum sunt doua solutii. Daca stanca pe care o descoperi este continua, trebuiesc plantate conexpanduri de 30 cm, de care se vor prinde mustati din fier beton pentru ancorare. Nu dezvolt aceasta idee, pentru ca eu sunt convins ca nu te vei intalni cu ea acolo. Acolo vei atinge cota de 1,2 sau cel putin 0,8 care e suficienta unei legari cu cupoane de fier beton. Stanca pe care o vei gasi va fi una discontinua si cupoanele vor fi adanc infipte in zonele de intrerupere.

In santul fundat asa (va fi greu sa sapi pe 0,4 la 1,2 metrii, dar nu e imposibil) se toarna betonul ciclopian, adica un beton de fundare impermeabilizat cu apa de sticla. La zidaria de elevatie continui cu betonul de fundare la fel impermeabilizat pana la +30cm.
Pe aceasta elevatie continui zidaria cu mortar si piatra de rau pana la cota 2,4 acolo unde in zidarie incepi sa introduci transversal riglele de sprijin pentru planseul etajului. Capetele riglelor se vor sprijini pe zidarie in peretii opusi. Vor fi rigle dreptunghiulare cu latura mica a dreptunghiului asezata in plan vertical. Vor avea 7 metrii si vor intra in zidarie in asa fel incat niciun capat sa nu ramana expus la exterior. Pentru ca deschiderea e mare vom pozitiona riglele la 50 de centimetrii una de alta. Capetele riglelor se vor strapunge cu cupoane de fier beton ce raman ingropate in zidarie pentru preluarea eforturilor tranversale si comupse. De asemenea se vor trata cu bitrum aditivat pentru a intrazia si preveni degradarea.
The Dude
Acum ne intoarcem la cubul perfect care reprezinta casa ta. El este asezat pe un teren plan. Fa un efort acum si imagineaza-ti acest cub taiat la partea superioara de un plan inclinat care face ca peretele de la care pleaca sa ramana la aceiasi inaltime iar cel la care ajunge sa fie mai scurt cu 80cm. Indepartam partea taiata si avem conturul sarpantei.
Pe acest contur se leaga in zidarie doi capriori, cate unul pentru fiecare dintre peretii care in urma taierii nu mai au partea de sus o linie orizontala ci una inclinata. Paraleli cu acesti capriori si sprijiniti pe zidurile orizontale dar inegale se aseaza tot din 40 in 40 restul capriorilor ce se prind in zidarie si care o strapung de o parte si de alta. Sunt tot dreptunghiulari in sectiune si se aseaza la fel ca cei de la planseu. Ies in afara cate 60 de centimetrii si prin fata si prin spate. Ei reprezinta suportul sarpantei, fara cosoroabe, pene, clesti, moaze sau alte accesorii. Pe ei se aseaza la suprafata placi OSB de 12 speciale pentru astereala (iti voi da indicativul). Pe acestea bitum aditivat in cat mai multe straturi, pe el membrana isoflex, si pe ea pietrele intr-o forma care sa lase cat mai putine si cat mai mici rosturi.

La planseul dintre etaje se aseaza la fel OSB de 12 pentru podit. La parter, pamantul ar trebui compactat, dar nu e cazul pentru ca acolo e gata compactat. Vei turna un strat de balastru de 10cm, peste care unul de nisip cat sa acopere toata treaba. Rolul lor e sa sparga capilaritatea si sa nu permita apei din sol sa urce. Peste ele se aseaza o folie PVC, din cele folosite la solarii si peste ea polistiren extrudat. Apoi folie anticondens si dusumea.
The Dude
La parter acum imagineaza-ti iarasi un patrat de 6 x 6. In coltul din stanga sus se aseaza caminul. L-am prevazut cu focar deschis si cu cos zidit din stanca. Poti conta pe el in aceasta stare circa 12-15 ani. In orice moment poti introduce in focar un focar inchis, iar in cosul zidit un cos ceramic. La momentul potrivit voi explica cum.
Tot la acest patrat in partea de jos pe la mijlocu laturii e intrarea principala. Cum intrii in stanga intrarii este o scara sprala care te duce la primul nivel. In fata scarii si in dreapta e o inchidere usoara cu rol de vestibul. Ar fi bine sa desenezi acest patrat.
In dreapta scarii, dincolo de peretele vestibulului si pe latura laterala dreapta a patratului se intinde o bucatarie de colt cu aragaz si cuptor pe butelie. Are si lavoar si dulapuri. E o bucatarie americana, deschisa. In fata are o masa cu patru scaune care delimiteaza si zona de preparare a hranei. In continuarea ei pe peretele lateral stanga se afla o camera de baie cu wc, cada si lavoare, despartita prin pereti usori din rigips. In fata caminului, intre el si aceasta baie se afla o canapea extensibila ce reprezinta zona de zi. Pe peretii liberi sunt rafturi cu diverse functionalitati. Ferestre sunt la zona de bucatarie doua una pe peretele de jos al ptratu;lui alta in continuarea ei pe peretele din stanga. Tot pe peretele din stanga una necesara baii.

La etaj cum iesi din scara spirala dai in fata de dormitorul principal iar in dreapta de dormitorul copiilor. Din ambele exista cate un acces in a doua camera de baie de la etaj.
pepinogepeto
cine vine la sirnea simbata sau duninica? ,ori veniti de samedru?
kcapone , si restu?
all,stiu ca tu vi dupa 30 octombrie,dar restu? DUDE asteapta un raspuns...........

Erwin
Din punct de vedere al materialelor consumate dar şi din punct de vedere energetic varianta cubului este mai bună (minim de materiale, maxim de spaţiu util). Ce n-am īnţeles eu e pe ce parte vine baia de jos? Iar ideea cu baia de sus cu 2 intrări mie nu-mi place. Nu ştiu alţii cum sunt, dar orişicāt... biggrin.gif


doru_constantiniu
Cam asa ceva vroia sa spuna Dude.
Am modificat numai orientarea grinzilor dintre parter si etaj, unde cred ca s-a exprimat gresit. Adica am pus niste grinzi 15 x 20, asezate cu latura de 20 pe inaltime.
Peste acele grinzi am pus foastana (5 cm grosime), peste lati 3x5, intre lati vata minerala si peste lati am pus dusumea.
Inaltimea constructiei la creasta este de 600 cm si la cosoroaba de 520 cm.
Panta acoperisului este de 7 grade.



Obiectiile mele sunt:
- panta acoperisului e ridicol de mica pentru o asemenea zona.
- nu stiu ce sectiune a prevazut Dude la capriori, dar trebuie avuta in vedere o incarcare a sarpantei de cel putin 350 kg/mp (invelitoare, vanturi, zapada). Niste capriori de 810 cm lungime, cu deschidere de 600 cm trebuie ori sa aiba o sectiune foarte mare, ori sa fie facuti din lemn stratificat, imbinat in dinti si eventual cate doi capriori cu o placa de otel de 10-12 mm intre (un fel de sandwich). Ori sa aiba o pana intermediara la mijloc.
- grinzile dintre niveluri, la fel. La o deschidere de 600 cm ar trebui ori lemn stratificat, ori sa existe un zid portant in mijlocul casei.
- daca nu se folosesc cosoroaba si creasta, atunci, in lateral, sarpanta nu va putea depasi lungimea casei, pentru ca nu poti pune capriorii din capete in aer. Deci acoperisul va avea exact 6 m latime. Si, daca vrei sa pui un termosistem de 10 cm...

Daca se foloseste lemn normal, atunci acesta suporta deschideri de maxim 4 m, deci solutia ar fi un perete la mijloc si o pana intermediara la acoperis. Si atunci, ce rost are sa folosesti capriori sau grinzi de 7-8 m, dintr-o bucata? Eu nu zic ca nu se pot face, dar sunt mult mai greu de manevrat si manopera...
Nu mai simplu e cu niste grinzi de 3 m si capriori de 4 m?

Uitati a doua varianta:

The Dude
QUOTE(doru_constantiniu @ 20 Oct 2010, 10:46 PM) *
Obiectiile mele sunt:
- panta acoperisului e ridicol de mica pentru o asemenea zona.
- nu stiu ce sectiune a prevazut Dude la capriori, dar trebuie avuta in vedere o incarcare a sarpantei de cel putin 350 kg/mp (invelitoare, vanturi, zapada). Niste capriori de 810 cm lungime, cu deschidere de 600 cm trebuie ori sa aiba o sectiune foarte mare, ori sa fie facuti din lemn stratificat, imbinat in dinti si eventual cate doi capriori cu o placa de otel de 10-12 mm intre (un fel de sandwich). Ori sa aiba o pana intermediara la mijloc.
- grinzile dintre niveluri, la fel. La o deschidere de 600 cm ar trebui ori lemn stratificat, ori sa existe un zid portant in mijlocul casei.
- daca nu se folosesc cosoroaba si creasta, atunci, in lateral, sarpanta nu va putea depasi lungimea casei, pentru ca nu poti pune capriorii din capete in aer. Deci acoperisul va avea exact 6 m latime. Si, daca vrei sa pui un termosistem de 10 cm...


Raspunsul la ele este:
-panta este suficienta, te rog vezi si pozele publicate. In general prevederile normativelor legate de pante tin cont de regimul pluvial al zonei in care urmeaza sa fie ridicata constructia.
O incarcare de 350kg/mp e abusrda pentru acea zona, dar admitand ca ea ar exista portanta acelei sarpante asigura o asemenea incarcare (calculeaza tu momentele si vezi peste ce dai, mai inainte sa faci afirmatii pripite).
- capriori vor fi de 800 lungime (din care se va utiliza portant 600, 40 va sprijini pe zid si cate 60 fata spate peste reazem) cu 20 latime si 5 grosime. Practic sunt niste dulapi, pozitionati la 40 cm unul de altul cu latimea perpendiculara pe zid. Nu e necesar niciun perete median de descarcare, iar lemnul ales este unul comun, din rasinoase
- la nivelul intermediar va fi la fel.
- asa este, sarpanta nu depaseste cu mult lungimea casei in laterale (am estimat un 20cm, din astereala prelungita in consola).

In general Doru eu nu raspund la chestii din astea. Esti insa total gresit si de aia am intervenit.
In constructii experienta nu se capata din una, doua, realizari, ci din situatii cotidiene carora trebuie sa le faci fata, veniind de fiecare data cu solutii care sa functioneze.

Pentru mine, cum am mai spus, e o pierdere de timp inutila sa explic niste principii esentiale sau sa justific una sau alta din solutii.
Nu mi-am propus asta aici. Aici mi-am propus sa ajut pe cei care doresc sa imi afle sfatul.
Ce fac cu el e treaba lor.

Sfaturile mele pentru kcapone sunt astea. Daca el le urmeaza e intelept...daca nu il priveste.
In general, cand eu dau sfaturi oamenii destepti le urmeaza.

Acum casa pe care am gandit-o pentru kcapone este dupa mine o mare izbanda.
Ea face fata tuturor conditiilor, verificate si para verificate.
Daca kcapone va alege solutia propusa de mine, el ar trebbui sa o verifice cu un structurist (eu asa as face). Dar nu cu unul de pe drumuri sau care nu a pus in practica niciun proiect. Ideea mea are multe subtilitati si numai un om cu multa pricepere si experienta si le poate interpreta.

Oricum, eu voi fi vecin cu kcapone...Imi asum responsabilitatea proiectului taman prin chestia asta.
Eu nu voi ramane virtual pentru el. Voi fi acolo sa ma poata trage de maneca daca ceva nu va functiona.
Pricepi ?? Mai pricepi ca acum tocmai ne-ai mancat timpul necesar pentru prezentarea in continuare a proiectului ??

Daca da, atunci esti vinovat si va trebui sa platesti.

In alta ordine de idei iti multumesc mult pentru exemplificarea grafica a conceptului.
Esti tuturor de un mare ajutor in felul asta, si daca iti accepti si asumi vina, atunci va trebui sa ne mai ajuti si in continuare. thumb_yello.gif


Nu mi-o lua in nume de rau si hai, pune si tu umarul sa-l scoatem la liman pe omul asta...
The Dude
QUOTE(kcapone @ 20 Oct 2010, 09:52 AM) *
M-am tot framantat legat de utilizarea spatiului...care e ...nu-ti fie cu suparare cam mic. Ma raportez la locatia mea actuala de ~ 40 mp.


....spatiul tau actual de locuit este 6 x 6 inmultit cu doi = 72mp. Nu e deloc putin.
Am prevazut o camera pentru copil sus. Poti sa ii dai alta destinatie, insa curand nevoie are sa te aduca tot la asta.
kcapone
A. Pentru The Dude:
1. Nu am nevoie de baia a 2-a. Una din ele va disparea (inclin spre cea de sus) in favoarea unui spatiu de depozitare (camara si/sau debara). Vara noi baietii mai facem si pe-afara ...evident pe terenul vecinilor ca sa le creasca iarba frumosa ohyeah.gif
2. In ceea ce priveste energia ideea este clara si absolut ferma: independenta. Ca ea nu se poate acum e altceva, dar ramane pt viitor. De aceea gandeam la bucatarie soba de gatit pe lemne. Gandisem initial un godin/masina de gatit cu geam in focar, dar daca tu spui ca e bine sa fie si caminul ala care are rol si de incalzire a intregii case... nu doar a parterului, asa sa fie. Aragaz cu butelie .... hai ca merge acum dar pe viitor tot la soba de gatit pe lemne vreau sa ajung...aci in camera mare de jos sau in alta atasata. Gandindu-ma ca nu pot da gaura in piatra ca sa scot cosul te rog sa prevezi in zona bucatariei un tub pe care la un moment dat sa scot cosul sobei.
3. Spuneai ca aceasta casa este modulara. Te refereai si la faptul ca atasand o anexa ca in poza 3 pusa de tine pot face o usa in interiorul casei prin care sa ajung in anexa? Trebuie prevazuta tehnic acum posibilitatea "decuparii" ulterioare a unei usi?

B. Pentru toti:

Mai eu vin la Sirnea Duminica daca veniti si voi, dar voi veni devreme si voi pleca pe la 14.30. Nu pot sta insa la sarbatoare desi mi-ar placea foarte, foarte mult. Am scris si mai sus care sunt motivele. La anul o sa avem casutele gata, cel putin eu si all si o sa stea altfel treaba. Daca The Dude vine in timp util e ok daca nu ....va cunoasteti doar voi cu el. Deocamdata.

C. Pentru pepinogepeto
E drept ca poate nu m-am exprimat cum trebuie dar all a intuit bine; ma refeream la o instalatie noua pentru casa noua. Intrebarea e asta: daca imi fac o instalatie noua, gandita pentru datele retelei electrice nationale, si vreau apoi sa trec pe consum din alta sursa (eoliana, solara, etc) trebuie sa inlocuiesc aceasta instalatie? Nu-mi da te rog date tehnice ca ma uit ca curca-n lemne.

D. Pentru all
M-ai intrebat la un moment dat daca nu vreau sa-mi fac singur casa? Ba da vreau! Numai ca eu din punct de vedere al indemanarii am 2 maini stangi si alea luate de la altcineva ...cred. Ca sa fac ceva cu manutele-astea 2 am nevoie de muuuult timp. Cu siguranta voi munci foarte mult acolo dar numai dupa dictare si cu atenta supraveghere fara sa am un bun randament insa. Asta e cert!

E. Pentru Doru
Multumesc pentru schite/desene. Daca ai putea sa le faci in continuare ar fi excelent.

Toate bune tuturor!
kcapone
QUOTE(The Dude @ 21 Oct 2010, 09:47 AM) *
....spatiul tau actual de locuit este 6 x 6 inmultit cu doi = 72mp. Nu e deloc putin.
Am prevazut o camera pentru copil sus. Poti sa ii dai alta destinatie, insa curand nevoie are sa te aduca tot la asta.


Ma refeream doar la spatiul de jos in care trebuie sa intre si camera de zi si bucataria si baia si ..un oarece spatiu de depozitare. Debaraua o fac sus in lcul baii 2, dar camara sau spatiul tehnic, ca sa-i zic asa? (unde pun generatorul?) Ca beci sub casa banuiesc ca e prea scump...


Ma gandesc ca banii prevazuti pt baia 2 sa fi efolositi la altceva. La cosul de fum de exemplu. Ziceau si doru si pepinogepeto de unii care fac tuburi ceramice si iese ieftin ... in comparatie cu aia de la Schiedel.
pepinogepeto
QUOTE(kcapone @ 21 Oct 2010, 11:32 AM) *
C. Pentru pepinogepeto
E drept ca poate nu m-am exprimat cum trebuie dar all a intuit bine; ma refeream la o instalatie noua pentru casa noua. Intrebarea e asta: daca imi fac o instalatie noua, gandita pentru datele retelei electrice nationale, si vreau apoi sa trec pe consum din alta sursa (eoliana, solara, etc) trebuie sa inlocuiesc aceasta instalatie? Nu-mi da te rog date tehnice ca ma uit ca curca-n lemne.


ok,
daca faci instalatie noua,nu trebuie schimbata,poate doar modificata "putin".
pepinogepeto
QUOTE(kcapone @ 21 Oct 2010, 12:27 PM) *
(unde pun generatorul?) Ca beci sub casa banuiesc ca e prea scump...
Ma gandesc ca banii prevazuti pt baia 2 sa fi efolositi la altceva. La cosul de fum de exemplu. Ziceau si doru si pepinogepeto de unii care fac tuburi ceramice si iese ieftin ... in comparatie cu aia de la Schiedel.




1 nu am ajuns inca acasa la pucheni sa vorbesc despre sobe,etc.

2generatorul ....poti sa faci o anexa mica atasata linga un perete lateral...care poate servi si ca atelier/camera tehnica/magazie/camara/etc asa cum ai intrebat tu.in cel mai rau caz cu intrare de afara in acea camera/magazie/etc.

The Dude
QUOTE(kcapone @ 21 Oct 2010, 10:32 AM) *
1. Nu am nevoie de baia a 2-a. Una din ele va disparea (inclin spre cea de sus) in favoarea unui spatiu de depozitare (camara si/sau debara). Vara noi baietii mai facem si pe-afara ...evident pe terenul vecinilor ca sa le creasca iarba frumosa ohyeah.gif


Ba ai mare nevoie de una. Nu vrei sa o faci, ceea ce e cu totul altceva...cand are sa iti vina pipi, in toiul noptii (cat crezi ca are sa tina si prostata aia ??) ai sa gasesti scara in spirala extrem de inconfortabila. Un dresing, daca la asta te referi prin spatiu de depozitare, nu il cred util intrucat la ambele dormitoare pe peretii laterali ai loc de dulapuri. Nu sunt prinse in deviz, dar le poti realiza relativ usor.

QUOTE
2. In ceea ce priveste energia ideea este clara si absolut ferma: independenta. Ca ea nu se poate acum e altceva, dar ramane pt viitor. De aceea gandeam la bucatarie soba de gatit pe lemne. Gandisem initial un godin/masina de gatit cu geam in focar, dar daca tu spui ca e bine sa fie si caminul ala care are rol si de incalzire a intregii case... nu doar a parterului, asa sa fie. Aragaz cu butelie .... hai ca merge acum dar pe viitor tot la soba de gatit pe lemne vreau sa ajung...aci in camera mare de jos sau in alta atasata. Gandindu-ma ca nu pot da gaura in piatra ca sa scot cosul te rog sa prevezi in zona bucatariei un tub pe care la un moment dat sa scot cosul sobei.


Acolo, la bucatarie ai un gol de hota pe care poti scoate orice. Masina de gatit pe lemne e o greseala. Nu aprinzi focul si nu stai sa se incinga placa un ceas doar pentru un nenorocit de ceai. Iarna ca iarna, ai putea sa o ti calda mereu, desi consumul de lemne...Dar vara ??

QUOTE
3. Spuneai ca aceasta casa este modulara. Te refereai si la faptul ca atasand o anexa ca in poza 3 pusa de tine pot face o usa in interiorul casei prin care sa ajung in anexa? Trebuie prevazuta tehnic acum posibilitatea "decuparii" ulterioare a unei usi?


Povestea cu spatiul tehnic este iarasi o mare prostie. Proiectele pentru spatii cu destinatie industriala au obligatoriu asa ceva. Proiectanti mai putin avizati le-au preluat si la proiectele civile fara sa poata explica exact de ce. S-a spus ca ar fi pentru centrala termica, insa niciuna din cele pentru casele de locuit nu reclama un spatiu anume. Deci e o gogorita. Trebuie sa fi tzache rau sa iti bagi generatorul in casa, chiar si in alta camera..lasa ca el are nevoie de evacuarea gazelor, de canistre si butoaie de rezerva (urat mirositoare).

In toate zonele cu pereti exteriori ti-am prevazut boiandrugi inglobati in zidarie in locurile in care functionalitatea aleasa de mine permite creerea unui gol de usa ulterior. In asta consta mondularea. Poti deci alipi casei tale, ulterior puneri ei in folosinta orice anexa, pe orice perete, iar accesul in ea se va face prin locul anume care se poate sparge.



QUOTE
Mai eu vin la Sirnea Duminica daca veniti si voi, dar voi veni devreme si voi pleca pe la 14.30. Nu pot sta insa la sarbatoare desi mi-ar placea foarte, foarte mult. Am scris si mai sus care sunt motivele. La anul o sa avem casutele gata, cel putin eu si all si o sa stea altfel treaba. Daca The Dude vine in timp util e ok daca nu ....va cunoasteti doar voi cu el. Deocamdata.



Eu voi ajunge cel mai probabil duminica dupa ora 17. Insa asta nu e tot. Se pare ca petrecerea oficiala e luni seara. N-ar avea nicio importanta pentru ca oaia noastra e dispusa sa se sacrifice si duminica, insa important in chestiunea asta nu e oaia, ci faptul ca eu sa va pot prezenta satenilor.

Revazand proiectul pentru tine kcapone, mi-am dat seama ca el este chiar a masterpiece. innocent.gif
Stii desigur ca nicio capodopera nu a fost recunoscuta ca atare de oamenii vremurilor ei, ori de cei carora le-a fost adresata.
Ca sa evit alte discutii sterile, in contradictoriu ori in consens si pentru a depasi o serie intreaga de dificultati tehnice, am ales ca sa iti trimit prin posta documentatia facuta pana la acest moment.

Nu am ce discuta in legatura cu ea intrucat ea e asezata intr-un echilibru fragil (sau perfect). Orice modificare implica alte modificari in cascada cu influente ce se regasesc in preturi.

Proiectul iti este adresat tie si pentru tine eu atat am putut sa fac deocamdata. Faci ce crezi de cuvinta cu el, iar daca alegi sa nu il aplici asta nu va afecta cu nimic relatia noastra viitoare.

Acum orice ai alege, inainte sa treci la fapte, recomandarea mea e ca ai nevoie sa consulti macar un specialist dintre cei in care tu crezi ca poti avea incredere.
The Dude
QUOTE(kcapone @ 21 Oct 2010, 11:27 AM) *
La cosul de fum de exemplu. Ziceau si doru si pepinogepeto de unii care fac tuburi ceramice si iese ieftin ... in comparatie cu aia de la Schiedel.


In devizul meu nu ai prevazut asa ceva. cosul e zidit din piatra si tubat pe dinauntru dupa o tehnologie Dudemade.
Il ai garantat 6-8 ani, dar e bine sa il inlocuiesti cu unul ceramic daca ai prilejul....si posibilitatea.
Tuburi ieftine de acest tip sunt in Sinaia langa Cumpatu..sunt si de calitate.
The Dude
QUOTE(kcapone @ 20 Oct 2010, 09:52 AM) *
...iar pe The Dude il rog sa-mi spuna daca se poate si ce costuri suplimentare implica, marirea parterului pe o latura sau in spate cu adaugarea a 2 m (-40 grosimea zidului raman 1,6 utili). CAm ca la foto 3 de mai sus. Am zis adaugare tinand cont de portanta zidurilor, daca am inteles bine, care exista doar pana la 5,5 m. IN zidul ales se prevad 2 usi. Una da spre baie, alta spre bucatarie.


Costurile la proiectul meu au pornit de la cheltuieli. De acolo in sus a fost impusa solutia optima. Una remarcabila dpdv-ul felului in care satisface simultan cele sase exigente ale legii constructiilor (nr.10); spun remarcabila pentru ca reuseste acest lucru intr-o zona cu clima dificila pe bani de nimic (60euro/mp!!!)

Pentru alte evaluari ai nevoie de alt proiect si va trebui sa te adresezi unui proiectant pentru ca asa cum am spus eu nu pot face mai mult pentru tine.
36mp pe un nivel e un spatiu urias....e optim pentru incalzit economic si poate adaposti toate functionalitatile.
Bucataria e deschisa...n-ai usa la ea. La baie ai pereti de compartimetare usori din rigips.
Invata sa te obisnuiesti cu ceea ce esti, pentru ca dupa unii fericire inseamna sa te multumesti cu ceea ce ai.

kcapone
QUOTE(The Dude @ 21 Oct 2010, 04:28 PM) *
Un dresing, daca la asta te referi prin spatiu de depozitare, nu il cred util intrucat la ambele dormitoare pe peretii laterali ai loc de dulapuri.


Nu ma refer la dresing. In apartamentul de 2 camere din blocul construit in 1969 in care am crescut/copilarit erau 2 camarute clar destinate pentru depozitare:
1. pe hol - debaraua, in care se depozitau incaltarile de iarna/vara, valizele, mingiile mele, paletele de badminton, sculele tatei...si multe alte chestii marunte
2. In bucatarie (cu usa separata) - camara ce avea un mic grilaj de aerisire spre luminator in care se tineau "conservele", compoturile, dulceturile, vinul...etc

Daca sti blocurile de 4 etaje din zona Favorit - pta Dr Taberei (P-urile)
Aceste 2 camarute mi se par foarte utile mai ales acum cand nu le mai am...si mai nimeni nu le prevede in constructia de locuinte.

Erwin
Nu vă īnfierbāntaţi băieţi! Īncă nu e fiert vinul! rofl.gif

@kcapone:
Instalaţia electrică, spuneam săptămāna trecută, este bine să fie făcută pentru curent alternativ 220V din raţiuni economice, bazate pe costul cablurilor necesare. Chiar dacă ulterior se investeşte īntr-un sistem eolian, fotovoltaic, hidro sau generator cu motor, aducerea energiei īn casă la diverşi consumatori standard este mai lesne de făcut cu ajutorul unui invertor de la 12/24Vcc la 220Vca plasat chiar lāngă sistemul respectiv. Păstrezi astfel instalaţia existentă, comuţi doar furnizorul de energie. Cablurile de curent continuu necesare īn caz contrar sunt foarte scumpe, de 10 ori mai scumpe decāt cablurile necesare pentru curent alternativ şi sunt dimensiuni critice īn funcţie de distanţă şi amperajul necesar, trebuiesc folosite prize speciale de amperaj mare şi oricum ai nevoie de invertor pentru consumatorii de 220Vca.

Mai există un aspect: un generator obişnuit pe combustibil lichid, dacă are putere puţin mai mare poate fi utilizat şi ca sursă de căldură suplimentară, un motor cu ardere internă fiind cel mai eficient mod de transformare a puterii calorice a combustibilului īn căldură (cea mai mare parte din diferenţa randamentului de conversie īn energie electrică). Dacă motogeneratorul are răcire cu apă este foarte simplu de adaptat pentru producerea apei calde menajere.

@ceilalţi/alt proiect
Īn privinţa modularităţii, aş opta pentru un modul dreptunghiular mai mic, să zicem de 4x7m cu şarpantă īntr-o apă care să poată fi ulterior dublat cu un modul identic cu şarpantă īn direcţia opusă, chiar dacă nu au o coamă comună, al doilea modul poate fi mai īnalt sau mai scund cu cāţiva zeci de cm. Costul construcţiei iniţiale ar fi mai mic, cu un singur dormitor la etaj, baia şi debaraua aferentă. Adăugānd al doilea modul se adaugă un birou/bibliotecă la parter şi al doilea dormitor la etaj, cānd mai creşte copilaşul sau mai apare unul... smile.gif Acest modul poate fi mai mic, de 3,5x5m dar cu acoperiş de 7m lungime iar īn spaţiul deschis să fie o terasă.
The Dude
QUOTE(all @ 21 Oct 2010, 10:55 PM) *
Kcapone Dude ti-a calulat cu 5 mil toata piatra si cimentul de la casa. Asa ca, poti face pivnita.


all blink.gif , tie iti place sa consumi ??? blink.gif

QUOTE
QUOTE(The Dude @ 18 Oct 2010, 07:07 PM) *

Piatra cariera 3 lei/mc x 60mc = 180lei + transport in locatie = 500 lei
60mc zidarie x 0,25 mc mortar/mc zidarie = 15 mc mortar x 94 lei = 1410 lei
Total zidarie 500 + 1410 = 1910 + 1290 manopera = 3500 lei
Incarcare/descarcare 400lei; doi oameni, doua zile a 200lei/zi.
Total 3900 lei.

The Dude
Erwin, eu as merge integral pe o instalatie de 24v pe neconvetional. Eoliana si panouri solare, desi daca ma gandesc mai bine m-as putea descurca si numai cu panouri. Am avut prilejul sa vad eficienta si la unul si la altul si cred ca ar functiona. hidro e o iluzie in acea zona, desi e cea mai buna dintre solutii. Eolianele sunt scumpe si cu probleme, dar acolo s-ar merita.
La fel grupul motogenerator e o idee stupida. Eu am luat unul cand ma aflam in aceiasi plutire in care se afla kcapone acum. Nu il poti folosi. Strica peisajul ca sa ma exprim asa.
Privind inapoi imi dau seama ca in toti ani astia nu l-am folosit decat pentru scule si pentru aspirator. A, inca un mic amanunt ce scapa: grupul consuma benzina (sau motorina dupa caz).
In zona nu sunt zacaminte exploatabile asa ca ...trebuie sa cumperi. Cel mai performant grup consuma 6 litrii/24ore in conditiile minimale (cateva becuri si un frigero). Vin vreo 20 lei zi, adica 100lei saptamana, adica 400 lei luna. Nu mai pun ulei, bujii, cheltuieli adiacente cu transportul combustibilului...




The Dude
Putul absorbant all, este dupa parerea mea o struto-camila. Nu stiu in ce masura ar putea fi aprobat la avizare, iar diferenta de cheltuieli dintre realizarea unuia si alternativa cu fosa septica e, iarasi dupa aprerea mea, nejustificata. E o poveste la care nu vreau sa particip.

Sunt multe snoave din astea in sistem. Prin definitie cel care construieste se numeste antreprenor. El este un investitor, asadar o persoana aflata "in bani".
Cei care au bani de dat, de cheltuit, au atras intotdeauna in jurul lor pe langa ofertantii seriosi si acea gama larga de farsori (ca sa nu ii numesc sarlatani) prezenti oriunde poate iesi un castig.
Oameni care vin cu tot felul de produse minune ce bine prezentate, dar foarte putin eficiente, pot suci si mintile cele mai luminate.

Cel putin un sfert din produsele prezentate la ultimul targ (de profil) de la Romexpo erau facaturi.
Adica produse care fac acelasi lucru cu alte produse existente dar care sunt mult mai scumpe si vin in spatele unei perdele de fum atent confectionate prin reclame desantate
Marduk
Cu toate explicatiile lui The Dude, pentru casa cu sarpanta intr-o singura apa, cheltuieli mai mici, etc. mie tot casa cu sarpanta in doua ape imi place chiar daca costa mai mult. Am vazut cabanele postat sunt mai frumoase cele cu acoperisul in doua ape, mai ales cele cu lucarne, casa cu acoperisul intr-o singura apa nu este specifica zonei muntoase de la noi, se foloseste mai ales pentru duplexuri, dar eu cred ca la cabane nu-si are rostul, dar cand nu ai bani si nu ti cont de stetic merge si cu acoperisul intr-o apa.
kcapone
Frati priceputi in ale electricii/electronicii dezbateti rogu-va si hotarati cum e mai bine.

MArduk, asa e. Nu e asa frumoasa si e specifica zonei mediteraneene. Eu insa voi face un fel de prispa deschisa mai mica sau mai mare in functie de orientarea catre ...peisaj

Mai all sa sti ca e ok faza cu olita la etaj. Decat sa dea sa crape vezica mai bine facem la olita si o tinem la baza scarii. Mirosul nu ne va deranja pe noi, ca de e produs propriu, ci doar eventual pe aia de vor sa ne atace. devil.gif O arma biologica ce ataca psihologic. Ce avant si determinare mai are hotul dupa ce s-a umplut de ...c.c.t? rofl.gif
The Dude
Mai Marduk, hai sa iti spun ceva, in completarea unei discutii mai vechi.

O echipa de muncitori constructori pastreaza secretul meseriei pe care il transmite de cele mai multe ori prin ucenicie descendentilor ei.
Deci seful de echipa, de cele mai multe ori si cel mai priceput dintre fartati, stie cum se face mai totul si ii invata pe acestia, punandu-i la treaba.
Oricat de bun ar fi el sursele lui de pricepere nu pot veni decat de la invatatorul lui si de la experienta pe care eventual a acumulat-o intr-o viata.
Teoretic, in decursul unor generatii, aceasta experienta ar trebui sa fie completa.
In practica nu este asa. Firul se rupe adeseori. Fie unul dintre succesori nu e atat de daruit meseriei, fie el nu are atat de multe aptitudini pentru ea, fie se pierde in executia repetata a aceluiasi proiect si nu are altceva de transmis succesorului decat superficialitati...

De aceea, cea mai buna sursa de invatat ramane educatia institutionalizata.
O singura carte de constructii reprezinta informatia tezaurizata a experientei multor generatii de sefi de echipaeptionali, iar pentru ca tu sa o poti intelege la randul tau ai nevoie de instructia unuia care stie sa iti explice asta.

Acum, in Romania ca si aiurea, echipele de constructori migreaza. Un pantofar iti face cate o pereche de pantofi pe an. N-are de ce sa plece prin alte parti dupa lucru. Stie cu certitudine ca tu si toti ai tai il veti vizita cel putin o data pe an, asa ca sta pe loc si va asteapta. Constructorul iti face casa si stie la randul lui cu siguranta ca multi ani de acum incolo tu nu vei mai avea nevoie de el. Asa ca dupa ce a terminat cu tine si cu vecinii tai trebuie sa se mute in alta parte.

De aia nu cred eu in tehnologia locului si in priceperea localnicilor.
Si de aia eu cred ca orice casa reusita, indiferent de unde, e o casa buna care merita repetata oriunde.

O casa buna este una care respecta exigentele impuse de legea constructiilor in limitele specifice fiecarui loc.
Asadar nu e ceva subiectiv, supus discutiilor, ori negocialbil...desi aspectul casei se poate supune tuturor acestor imperative.

In concluzie, o casa ieftina trebuie sa renunte la orice element ce nu este strict functional si care nu are un corespondent in eficienta, insa numai in conditiile in care nu negociaza, nu face compromisuri si nu ignora vreuna dintre prevederile amintite..
Erwin
de acord, Dude, că motogeneratorul strică peisajul, dar este una dintre alternativele energetice bune pentru o cabană locuită ocazional. Probabil este mai ieftin la achiziţie şi instalare decāt un sistem neconvenţional, dar energia solară e gratuită, aşa că e mai buna. smile.gif
doru_constantiniu
Dude, nu te mai contrazic, pentru ca vad ca nu suporti critica.

Dar cred ca kcapone ar trebui sa ceara mai multe sfaturi, pentru ca nu toti cei care dau sfaturi sunt si avizati.

Kcapone, in cazul in care vei construi casa lui Dude, am sa te rog sa faci un experiment:
Atat la acoperis, cat si la tavanul parterului, bate 2 cuie, la o distanta de 10 cm sub dulapii de lemn. Apoi intinde cate o sfoara, astfel incat aceasta sa fie paralela cu capriorii/grinzile etajului, la 10 cm sub. Lasa sfoara acolo pana vei finisa tavanele si atunci masoara te rog la mijloc cat e distanta dintre sfoara si caprior. E tot 10 cm?
La planseu nu cred ca e o problema, pentru ca nici incarcarea statica (pereti interiori, mobila), nici incarcarea dinamica (oamenii care circula pe-acolo) nu sunt mari. Parerea mea este ca, chiar daca se va incovoia putin lemnul, nu e niciun pericol.
La acoperis insa, cand se proiecteaza sarpanta (structura de lemn), trebuie avuta in vedere incarcarea totala pe care trebuie sa o suporte.
Aceasta incarcare e compusa din: 1. masa proprie a sarpantei si a invelitorii; 2. forta vantului; 3. masa stratului de zapada care va sta pe acoperis.
Nu are nicio legatura cu regimul pluvial.
La un acoperis cu panta mica, zapada va sta mai mult pe acoperis. Daca in schimb, panta e abrupta, zapada se scurge mai repede. Trebuie totusi sa pui si niste opritoare de zapada, pentru ca daca va cadea dintr-o data, iti va rupe jgheaburile.
Acoperisul, indiferent de ce invelitoare vei folosi, are nevoie si de aerisire, fie pe deasupra, fie pe sub astereala.
Revenind la incarcarea pe care trebuie sa o suporte sarpanta, am estimat-o la 350 kg/mp (calculand o masa a invelitorii de 40 kg/mp). Restul sunt vanturile si zapada (sarcina calculata in functie de zona, altitudine si forma acoperisului). De fapt, incarcarea se calculeaza in kN/mp. Dar asta e treaba unui structurist, pe care va trebui sa il consulti. Pentru ca s-ar putea ca, daca cade acoperisul pe tine, sa nu mai poti merge pana la Dude sa-l tragi de maneca.

O solutie la casa propusa de Dude ar fi, daca nu un perete median si la parter si la mansarda, atunci, macar cate o grinda mediana, atat sub tavan, cat si sub capriorii acoperisului, grinda care sa fie sustinuta, atat la parter, cat si la mansarda, de cate un stalp, exact in mijlocul casei. Acesti stalpi ii poti masca in peretii de compartimentare sau pot fi vizibili, nu cred ca deranjeaza.
Iar costul suplimentar, 2 grinzi 15x20 la 6m si 1 stalp (taiat in doua) 15x15 la 6 m, adica 0,5 mc, ar fi aproximativ 215 lei. Nu mai bine cheltui 50 EUR si sa dormi linistit? Dar, inca o data, du-te la un structurist.

The Dude
QUOTE(doru_constantiniu @ 23 Oct 2010, 01:18 PM) *
Dude, nu te mai contrazic, pentru ca vad ca nu suporti critica.


Cand e pertinenta si justificata o ador. Un sistem fara greaseala e un sistem mort Doru. Sistemele care avanseaza o fac asumandu-si si corectandu-si greselile.
Eu gresesc foarte mult. Chiar si in constructii fac asta aproape saptamanal, insa mult dincolo de lucrurile elementare..

QUOTE
Dar cred ca kcapone ar trebui sa ceara mai multe sfaturi, pentru ca nu toti cei care dau sfaturi sunt si avizati.


Si eu i-am recomandat la fel. Chiar l-am rugat, in repetate randuri, sa verifice recomandarile mele cu cineva avizat...

QUOTE
Kcapone, in cazul in care vei construi casa lui Dude, am sa te rog sa faci un experiment:
Atat la acoperis, cat si la tavanul parterului, bate 2 cuie, la o distanta de 10 cm sub dulapii de lemn. Apoi intinde cate o sfoara, astfel incat aceasta sa fie paralela cu capriorii/grinzile etajului, la 10 cm sub. Lasa sfoara acolo pana vei finisa tavanele si atunci masoara te rog la mijloc cat e distanta dintre sfoara si caprior. E tot 10 cm?


Ce potlogarie ieftina. La capatul experimentului (circa doua luni) nu vor fi aceiasi zece centimetrii..va flamaba cu 2..3 centimetrii pe distanta asta. O spun chiar eu. Dar nu din cauza sarcinii acoperislului ci din cauza contractiilor si a reactiei lemnului prins in reazeme. Te-am rugat sa faci un calcul al momentelor..Prea greu pentru tine...?? poate Kcapone, care are de gand sa bage si bani in chestia asta o sa aiba curiozitatea sa consulte pe cineva capabil sa verifice afirmatiile astea..eu nu-mi fac nicio grija, va fi vecinul meu. Pe tine pe unde te putem gasi sa iti cerem socoteala ???

QUOTE
La planseu nu cred ca e o problema, pentru ca nici incarcarea statica (pereti interiori, mobila), nici incarcarea dinamica (oamenii care circula pe-acolo) nu sunt mari.


Mamaaaa...bai, da tu esti chiar o figura. Adica acolo pe invelitoare cam ce alte sarcini decat statice si dinamice pot fi ?? Mobila, oamenii, toate sarcini care descarca pe suprafete aproape punctiforme pentru tine nu sunt o problema iar zapada e....Bravos...nimic de zis....

QUOTE
Parerea mea este ca, chiar daca se va incovoia putin lemnul, nu e niciun pericol.


......si a mea. Atat sus cat si jos. Vezi ca putem fi de acord ???
The Dude
QUOTE
La acoperis insa, cand se proiecteaza sarpanta (structura de lemn), trebuie avuta in vedere incarcarea totala pe care trebuie sa o suporte.
Aceasta incarcare e compusa din: 1. masa proprie a sarpantei si a invelitorii; 2. forta vantului; 3. masa stratului de zapada care va sta pe acoperis.
Nu are nicio legatura cu regimul pluvial.


Nu, desigur. Zapada nu vine din precipitatii ci este trimisa pe pamant direct din neant sub forma de pachet preambalat.
Ai putea sa te incerci in filozofie amice...numai pe acolo teoriile astea fantasmagorice mai pot impresiona si produce rumoare...

QUOTE
La un acoperis cu panta mica, zapada va sta mai mult pe acoperis. Daca in schimb, panta e abrupta, zapada se scurge mai repede. Trebuie totusi sa pui si niste opritoare de zapada, pentru ca daca va cadea dintr-o data, iti va rupe jgheaburile.


Care jgheaburi ???
Vezi prietene ca pe aici sunt mai multe poze cu casele din zona...vezi jgheaburi pe undeva ??
Ai cea mai vaga idee de ce sunt evitate la locuintele situate peste 1000 de metri atitudine ??
Ei bine, pedeapsa = nici nu iti zic !!


QUOTE
Acoperisul, indiferent de ce invelitoare vei folosi, are nevoie si de aerisire, fie pe deasupra, fie pe sub astereala.


Nu si cel propus de mine...Nu unul care nu adaposteste un pod, ci un spatiu de locuit prevazut cu fereastra si care poate fi periodic aerisit

QUOTE
Dar asta e treaba unui structurist, pe care va trebui sa il consulti.


Primul lucru cu cap pe care il spui. De fapt pe care il repeti..cred ca te-ai prins si tu ca e piesa forta a discursului tau si a intregii tarasenii.

QUOTE
Pentru ca s-ar putea ca, daca cade acoperisul pe tine, sa nu mai poti merge pana la Dude sa-l tragi de maneca.


Daca printr-o minune (pusa la cale de Doru & Co) se intampla una ca asta, kcapone se va scutura de praf,va cobora manios scara spirala si l va gasi repede pe Dude pentru a ii cere socoteala.
Un acoperis nu cade asa. Admit ca poate fi smuls, torsionat, insa prabusit prin colaps ??? Nu !!
Dorule..."Nu e turnurile gemene"

QUOTE
O solutie la casa propusa de Dude ar fi, daca nu un perete median si la parter si la mansarda, atunci, macar cate o grinda mediana, atat sub tavan, cat si sub capriorii acoperisului, grinda care sa fie sustinuta, atat la parter, cat si la mansarda, de cate un stalp, exact in mijlocul casei. Acesti stalpi ii poti masca in peretii de compartimentare sau pot fi vizibili, nu cred ca deranjeaza.
Iar costul suplimentar, 2 grinzi 15x20 la 6m si 1 stalp (taiat in doua) 15x15 la 6 m, adica 0,5 mc, ar fi aproximativ 215 lei. Nu mai bine cheltui 50 EUR si sa dormi linistit? Dar, inca o data, du-te la un structurist.


Kcapone te sfatuiesc sa ignori aceasta propunere total nejustificata si ale carei costuri sunt (asa cum Doru ne-a obisnuit deja) total gresite.
Doru, e ultima data cand iti raspund. Pentru mine atitudinea ta era evaluata intre nepricepere binevoitoare si trufie, acum m-am convins: e vorba de cu totul altceva, ceva pe care educatia mea ma impiedica sa numesc si/sau sa comentez. Iti doresc noapte buna !!

Kcapone..nu am putut azi, insa cel mai sigur luni voi trimite scrisoarea promisa. Acest proiect, de care raman foarte mandru, nu il voi mai comenta nici aici, nici in alta parte.
Caz inchis.
The Dude
QUOTE(all @ 22 Oct 2010, 09:47 PM) *
Avize ?eu nu doresc avize ? eu fac grajd, ce fac pe langa, il trec la secret smile.gif)


Nici nu va fi nevoie. Au fost unii mai destepti ca noi..ca mine si au gasit o rezolvare de doua ori mai simpla.
Pune ceva la gheata si discutam...

QUOTE
Ok. fosa septica. Sper sa nu avem probleme cu mirosul ( este , ceva in genul unui wc mobil. Ai toate sansele cu fosa septica sa ai probleme in casa). ? La mine nu este in plan "olita". Prefer wc in fundul curti, cu riscul sa-mi inghete c....


Mai, nu miroase neam. Se pune var. Se face ca la putul tau absorbannt. Straturi succesive de pietris de diverse granulatii si la un moment dat un strat consistent de var.
Se va resorbi odata cu dejectiile si va elimina orice miros si orice focar de infectii. Periodic, la o folosire intensiva, adausul de var va trebui refacut.

QUOTE
Localnici din zona cum au wc ?


Ba da, la una dintre furtunile care au avut loc pe acolo m-am trezit cu o cabina din astea exact in curte. Cum rezolva ei chestiunea ramane un secret al lor si al meu.
Cand vei deveni localnic ai sa il cunosti si tu.

QUOTE
Pensiunile din zona, ce au? fosa septica ori put absorbant


Termina te rog cu stupiditatea asta "put absorbant".
Pensiunile din zona nu pot obtine aviz sanitar de functionare daca nu fac dovada fie ca au statii de epurare, fie ca au contract valid de vidanjare.
Varinata cu fosa resorvabila nu exista...put absorbant nici in vis. Pana la proba contrarie el e socotit un pericol pentru aqviferele de suprafata.

The Dude
QUOTE(all @ 23 Oct 2010, 08:30 PM) *
Dude calm frate, toti gresim. Tu nu ?


.....dar sunt la fel de calm ca sexul unui academician rofl.gif
....chiar am motive azi sa fiu din cale afara de multumit (vezi topicul Fotografia si povestea cu Marek)


QUOTE
Suntem putin stresati. Din greseli invatam.


Par eu stresat...esti tu ???

QUOTE
..ori doresti sa nu mai postez nimic aici ?


Doresc ca toti cei ce vor sa spuna ceva legat de subiect sa o faca postand aici. Orice au de spus...
Imi rezerv dreptul de a dialoga numai cu aceia cu care cred ca pot face un schimb util de informatii.


QUOTE
Un zambet. Va rog !



thumb_yello.gif woot_jump.gif roflmao.gif

picamaru
[quote name='The Dude' date='23 Oct 2010, 07:23 PM' post='692562']
Nici nu va fi nevoie. Au fost unii mai destepti ca noi..ca mine si au gasit o rezolvare de doua ori mai simpla.
Pune ceva la gheata si discutam...

Pun si eu ceva la gheata Dude.
The Dude
Asa sa faci picamaru. Informatia o primesti prin PM. Am bagat niste restrictii pentru ca pe aici nu toti apreciaza ori pricep..
Da nu acum ca sunt obosit si nu mai pot..

Prieteni...Voi lipsi din retea o saptamana. Maine, intre orele 17,30 si 18,30 voi astepta in satul Sirnea, la intrare, in campingul lui Dudu pe oricine s-a gandit sa raspunda invitatiei de Simedru.
Nu pot oferi gazduire caci cabana mea va fi plina, insa masa va fi pe socoteala mea rolleyes.gif ..la fel si felicitarile.

Sa auzim numai de bine....
picamaru
[quote name='The Dude' date='24 Oct 2010, 08:50 PM' post='692644']
Asa sa faci picamaru. Informatia o primesti prin PM. Am bagat niste restrictii pentru ca pe aici nu toti apreciaza ori pricep..
Da nu acum ca sunt obosit si nu mai pot..

Mersi mult,raman dator.
Oricum ,vroiam sa te intreb care e cea mai ieftina fundatie pentru o cabana de lemn 3.6*3.6 cu acoperis intr-o apa ,panta teren aprox 10%.
Ma gandeam la pietre de rau intre care sa torn un beton mai moale pentru a umple rosturile.Crezi ca e-n regula?
kcapone
QUOTE(all @ 24 Oct 2010, 09:02 PM) *
sad.gif pls.gif

pot veni si sambata ( 30 oct) direct de la aeroport - numai sa-mi spuneti cum dau de voi pls.gif



Coane, daca nu te-a contactat The Dude in vre-un fel da-mi nr tau de tel pe email si te coordonez eu. Voi merge acolo de 2 ori: singur joi si S ori D cu sotia.

Toate bune tuturor.
Marduk
QUOTE(The Dude @ 22 Oct 2010, 08:38 PM) *
O casa buna este una care respecta exigentele impuse de legea constructiilor in limitele specifice fiecarui loc.
Asadar nu e ceva subiectiv, supus discutiilor, ori negocialbil...desi aspectul casei se poate supune tuturor acestor imperative.

In concluzie, o casa ieftina trebuie sa renunte la orice element ce nu este strict functional si care nu are un corespondent in eficienta, insa numai in conditiile in care nu negociaza, nu face compromisuri si nu ignora vreuna dintre prevederile amintite..

Cum ramane cu frumosul in arhitectura, constructia de case, in general? la ce este el necesar chiar si la o casa ieftina? Am vazut bordeie care cu putin efort aveau ceva care le facea placute vederii, desi aproape totul fusese sacrificat pentru un pret cat mai redus.
kcapone
QUOTE(all @ 25 Oct 2010, 09:24 PM) *
kcapone....ti-am trimis mesaj,,,la-i primit ?
nu sunt sigur de l-am trimis bine. Mie nu imi apare nimic aici


Am primit. Vb maine pe mess...Duminica vin si eu cu sotia
kcapone
QUOTE(all @ 26 Oct 2010, 11:13 PM) *
kcapone....unde esti ?
te-am asteptat pe mess.....
a fost cineva la Simedru ??


Scuze coane...piciul a avut bazdaci ... si am cazut franti. Vezi PM
Marduk
Un articol interesant despre constructii ieftine, simplu de construit si la indemana celor car vor o constructie ieftina. Singura problema ar fi cu legile din Romania si conceptul sustinut de acestea despre case, cabane si materiale de constructie.
picamaru
Salut Dude,uite am fost ieri la locul unde urmeaza sa-mi construiesc cabana si m-am intalni acolo cu cineva de la o firma autorizata Electrica.
Stalpul meu de curent se afla peste drum,deci ar insemna cam 10 m,facand traversarea peste strada. Mi-a spus ca ma costa 2800-3000lei autorizarea incluzand stalp de lemn,cutie de protectie si o priza.Curent monofazic. Mie mi se pare cam mult pentru atat.Vorbisem eu cu padurarul pentru un stalp de 5 m dar mi-a zis ca nu-l autorizeaza Electrica.Tu ce zici?Cum ti se pare?
Ai avea pe cineva care se ocupa cu asta?Terenul este in judetul Dambovita,aproape de Moreni.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.