Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
ender[]
Pai as cam vrea sa evit fundatiile de beton.. incerc sa ies cat mai ieftin. Tu ce suprafata ai? ca din ce ai enumerat e cam ce vreau si eu.
Marduk
6x7=42 mp/nivel, in extravilan nu ai voie sa construiesti mai mult de 100 mp (cu exceptia pensiunilor) restul sunt declarate cabane de vanatoare, agricole, etc. Daca piatra ai folosi-o ca umplutura intr-un cofrag unde sa existe o retea de fier beton, poate ti-as recomanda, dar repet la aceasta dimensiune (P+1) nu cred ca te vor lasa cei de la primarie fara fundatie serioasa. Daca o faceai doar parter si cu celebrul looft englezesc (podul este un pic mai inalt si este folosit pentru dormit) atunci poate ca ai fi avut sanse sa o ridici pe o fundatie de piatra.
sorin1sipos
Buna,
am vazut de aproximativ 2 luni acest site si mi s-a parut cel mai interesant in domeniu.Cand l-am gasit am citit cu sufletul la gura toate replicile pt ca si eu m-am hotarat c anul viitor sa incep sa imi fac o cabanuta..pe care sper sa si o termin.
Am concesionat un teren in Muntele Baisorii(jud Cluj), circa 15 arii, pe aproximativ 5 arii vreau sa imi fac aceasta cabana iar pe restul sa ii reinchiriez, daca din punct de vedere juridic imi permit acest lucru.
M-am hotarat asupra unui sistem pe care il consider cel mai ieftin si pe care sper ca eu impreuna cu niste prieteni si un meserias sa il pot duce la finalizare.
Vreau sa imi construiesc o cabana de circa 7x6m, pe piloni,folosind sistemul sandwich, respectiv o structura f solida din lemn, placi din OSB, pe interior vata minerala sau bazaltica, sa vedem care este mai buna pt izolatie(daca imi pun polistiren pe dinafara imi pun minerala pe dinauntru), iar pe exterior polistiren de 8 cm, sau de 10.(aici stau in cumpana pt ca daca as pune bazaltica pe interior, pe exterior daca izolatia imi permite sa imi pun niste sipci din lemn una peste alta, ca sa aiba un aspect cat mai rustic, de cabana., insa asta o sa mai verific)..Tot pe interior peste vata minerala prefer sa nu imi pun rigips, ci sa imi pun lambriuri mai late din lemn, de o culoare naturala a bradului.
Jos vreau sa imi fac un living, o bucatarie cu bar si o baie, iar sus doua dormitoare.Tot in fata casei vreau sa imi fac un tarnat cum ii zice la noi in zona.
Pt incalzire vreau sa imi fac jos un semineu, iar sus doua sobite de teracota, de aproximativ 5 randuri de ceramica.
Vreau sa imi dati si voi niste sugestii pt ceea ce am scris mai sus, si daca cineva ma poate indruma cum pot sa imi obtin autorizatiile pt a construi, de ce am nevoie.
Apropos, am uitat sa va spun ca acolo sus in munte este apa si curent aproape de pamantul meu, la aproximativ 100 m, insa daca se mai construiesc alte cabane va fi si mai aproape.
ASTEPT MESAJE SI SUGESTIILE VOASTRE
Marduk
QUOTE(sorin1sipos @ 23 Oct 2009, 12:25 AM) *

QUOTE
Buna,

Bun venit la Han.
QUOTE
Am concesionat un teren in Muntele Baisorii(jud Cluj), circa 15 arii, pe aproximativ 5 arii vreau sa imi fac aceasta cabana iar pe restul sa ii reinchiriez, daca din punct de vedere juridic imi permit acest lucru.

Nu stiu cum este exact cu aceasta concesiune, pe cati ani este? o concesiune presupune ca terenul nu este al tau, l-ai luat in concesiune trebuie sa scoti bani de pe el, iar la un moment dat poate ca vei pierde concesiune iar investitiile facute raman la proprietar, cat despre reinchiriere, ar trebui sa vezi ce zice contractul. Eu cred, fara sa cunosc potentialul zonei, ca ar trebui sa te axezi pe afacere turistica cu minim de investitii, in functie de perioada de concesiune. Daca zona are potential turistic atunci poate ar trebui sa construiesti niste cabanute cu toate facilitatile dar pe suprafata mica si o cabana mai mare ca receptie, restaurant, magazin, etc.
QUOTE
Vreau sa imi construiesc o cabana de circa 7x6m, pe piloni,folosind sistemul sandwich, respectiv o structura f solida din lemn, placi din OSB, pe interior vata minerala sau bazaltica

Este un sistem clasic american sau canadian, mai nou pentru izolatie se foloseste si o spuma formata din hartie si un liant, exista un utilaj care imprastie solutia asta intre OSB si suprafata ce urmeaza sa fie folosita la interior. Dar tot la fel de buna este si vata minerala, bazaltica este mai scumpa si se foloseste de obicei la mansarde.
QUOTE
daca imi pun polistiren pe dinafara imi pun minerala pe dinauntru

sistemul clasic este, structura din lemn, de la exterior la interior: vopsea exterior; tencuiala (glet); polistiren (5-10mm); vata minerala; rigips sau lambriu (eu nu sunt de acord cu lambriul, este mai pretentios, dar este rustic si placut)
QUOTE
Pt incalzire vreau sa imi fac jos un semineu

eu sunt pentru incalzire centarla prin calorifere, exista o centrala pe lemne sub forma de semineu, IDRO 50, dar cea mai buna solutie ar fi o centrala pe lemne cu gazeificare.
QUOTE
si daca cineva ma poate indruma cum pot sa imi obtin autorizatiile pt a construi, de ce am nevoie.

In baza contractului de concesionare, in care trebuie mentionat acordul proprietarului privind constructiile ce urmeaza a fi ridicate, proiectul, se depune pentru certificat de urbanism, apoi cu ce-ti zic in certificat, avize, etc. depui pentru autorizatie.
sorin1sipos
Marduk, oare m-ai putea ajuta cu un proiect, asa orientativ, oricum eu am ceva in minte.
cam la ce m-am gandit sa fac necesarul de materiale cine mi-l poate calcula...oare m-ai putea ajuta tu, aici vorbund mai ales despre structura cabanei..ca de asta imi e mai frica pt ca la restul ma mai pricep si eu.
P.S. contractul de concesiune este pe 49 de ani, in fiecare an eu platind o suma stabilita , suma care nu este din pacate fixa, existand posibilitatea sa scada.
Intradevar m-ai facut sa ma gandesc mai bine la chestia cu casutele, mai micute pe care sa le inchiriez, dar in primul rand vreau sa termin cabana mare pt mine
Marduk
Nu stiu cum te-as putea ajuta cu un proiect, orientativ, poti vedea postarile mele de pe acest topic, unde am prezentat ideea de la care am plecat. Structura nu cred ca ar trebui sa te preocupe, daca vei lucra cu un arhitect, oricum conform legislatiei iti trebuie un arhitect si mai multe proiecte de structura, electrica, apa canal, etc. Un proiect pentru o cabana cu amprenta la sol de 50 mp nu cred ca te poate costa mai mult de 500 euroi, eu recomand sa colaborezi cu arhitectul primariei, care are si interes sa munceasca si sa controleze situatia de la el din parohie.
sorin1sipos
QUOTE(marduk @ 24 Oct 2009, 07:04 PM) *
eu recomand sa colaborezi cu arhitectul primariei, care are si interes sa munceasca si sa controleze situatia de la el din parohie.

primariile satesti au arhitectii lor proprii??
eu ma gandeam sa imi concep cabana fara sa vb cu un arhitect, si fiindca mi-o fac pe piloni, deci fara fundatie, nu stiu mai am nevoie de ceva proiecte, ma gandeam sa vb cu un maistru tamplar, dulgher care a mai facut asa ceva si el ma va lamuri..dar habar nu am..sper sa mai intervina cineva cu sugestii si sa limpezeasca lucrurile putin
Marduk
Primariile comunale, au arhitecti, sau ar trebui sa aiba, daca nu, il gasesti in cel mai apropiat oras pe arhitectul care raspunde de zona ta si da autorizatii de constructie. In Romania fara proiect executat de un arhitect autorizat si autorizatie constructie, poti sa construiesti doar cotete, nici macar gardul nu ai voie sa-l mai schimbi fara o autorizatie. Daca vrei sa-ti faci o cabana de 6x7 construita ilegal pe un teren concesionat, e dreptul tau, dar eu nu te sfatuiesc sa faci asa ceva. La ce fel de piloni te-ai gandit ?
sorin1sipos
m-am gandit ca in loc de fundatie sa folosesc pilonii..respectiv 8 sau 10 piloni cu dimensiunil de 30x30, sau si mai mari daca este necesar..
in felul asta am auzit ca nu mai ai nevoie de autorizatii,dar multi mi-au spus ceea ce ai scris mai sus, ca pt orice constructie ai nevoie de un plan si de autorizatii.
Marduk
Sa inteleg ca te gandesti la niste piloni post and pier, din beton, care la partea finala au un sistem de prindere al grinzilor ce vor forma podeaua si structura cabanei?
Cred ca asa ceva ti-ai dori, dar nu stiu daca vei obtine autorizatie, la dimensiunea de 6X7, P+1. In Romania exista o problema vis-a-vis de aceste constructii, multi arhitecti considera ca zona seismica in care ne aflam nu permite astfel de constructii. Constructiile din siteul respectiv sunt extrem de simple si usor de construit si culmea exista o traditie la noi in tara, dar se pare ca arhitectii sunt de alta parere.
Erwin
am impresia că mai ales în domeniul construcţiilor de agrement legile sunt făcute de genul: "Haa, vrei casă de vacanţă?!... înseamnă că ai bani de cheltuit! Ia vezi, că nu scapi tu aşa uşooorrr!" N-ai încotro, depinzi de bunăvoinţa primarului şi autorităţilor locale în construcţii. Care pun pariu că au toţi case de vacanţă sub forma unor vile impunătoare, nu cabănuţe, construite din şpăgi. Aşa că... mare grijă cu avizele şi autorizaţiile, că pot oricând să te amendeze, ba chiar te pot obliga să demolezi. Construcţia propriu-zisă nu ar da atâtea bătăi de cap, odată ce ai un proiect avizat. Succes!
cosmin p
Salutare tuturor,
Ma bucur ca v-am gasit si ca v-ati straduit sa ne impartasiti si noua din experientele voastre in materie de constructii (case sau cabane).
Eu imi voi incepe constructia anul acesta a unei cabane din barne. Ea va avea 5 x 4 m, va fi asezata pe piloni din lemn si va avea 2 incaperi. Una va fi de zi, iar cealalta mai mica va avea 2 paturi suprapuse (inca nu sunt hotarat daca sa aiba o incapere sau 2 avand in vedere dimensiunile mici ale cabanei).
Cabana va fi localizata intr-o frumoasa zona de deal, fara curent electric, apa curenta etc., nu pentru ca nu se poate face racordul ci pentru ca asa doresc eu.
Constructia o voi realiza eu, iar in anumite momente voi lua cate un om sau 2 pentru a ma ajuta.

Singura intrebare care ma arde inca de la inceputul ideii de a constru o cabana din barne, este urmatoarea:
oriunde am citit acest topic se spunea ca la o cabana din barne nu trebuie izolatie (daca barnele sunt destul de groase), asta citind si pe site-urile din afara (m-am documentat in primul rand acolo).
Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru: In momentul in care o barna se aseaza pe alta, suprafata de contact intre cele 2 avand in vedere ca ambele sunt rotunde, este foarte mica, astfel ca degeaba grosimea barnei are 30 cm, daca suprafata de asezare una peste alta este de numai cativa cm grosime.
Va rog mult sfatuiti-ma in aceasta problema ca nu-i dau deloc de cap. Voi cum intelegeti aceasta chestiune? Cum vi se pare?
Multumesc anticipat.
Marduk
Bun venit la han.

Felicitari pentru decizia ta de a construi o cabana. Am sa incerc sa-ti raspund punctual la problemele tale.

1."Ea va avea 5 x 4 m, va fi asezata pe piloni din lemn si va avea 2 incaperi"
De ce nu folosesti sistemul cu pod deschis, unde camera principala ar fi de 5x4 iar podul deschis ar fi de 3X4 unde ai putea sa dormi tu sau prieteni, asa te folosesti si de caldura degajata de cos pe toata suprafata. Jos poti sa faci camera de zi o chicineta si o toaleta, am vazut un astfel de proiect si arata destul de bine.

2. "Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru: In momentul in care o barna se aseaza pe alta, suprafata de contact intre cele 2 avand in vedere ca ambele sunt rotunde, este foarte mica, astfel ca degeaba grosimea barnei are 30 cm, daca suprafata de asezare una peste alta este de numai cativa cm grosime."
Barnele se trag la abric pe toata lungimea pe doua fete opuse, se ia cam 10-15 cm din coama, apoi se pun una peste alta, rosturile care mai raman se acopera cu orice material ecologic ai la indemana, lut amestecat cu balega, lut amestecat cu pleava etc. Le interior daca vrei poti sa pui plasa rabit si sa tencuiesti cu lut.
cosmin p
Salutare din nou,
@Marduk, tot respectul din partea mea. M-ai scos dintr-o mare incurcatura cu barnele si asezarea lor, chiar nu imi dadeam seama ce si cum.
Cat despre ce-a de-a 2-a chestiune privind compartimentarea, te-as ruga sa imi dai mai multe detalii ca suna interesant faza cu folositul podului (eventual poate imi faci si o schita si mi-o trimiti ca sa imi dau seama asa in mare cam cum ar veni).

Multumesc anticipat.
Marduk
Pe acest site gasesti cateva exemple despre loft sau pod pe romaneste. Deschiderea catre camera de la parter mi se pare cea mai buna solutie. In locul acelei scari mobile poti la fel de bine sa folosesti o scare normala fixa.

Alte exemple
omvesel
Am intrat de curand pe acest asait,dar nu amai scris nimeni de pe 8-1-2010, pacat. As dori sa iau legatura cu The Dude. ma poate auzi cineva?
multumesc. jan omvesel ploiesti.
ifff
Salut!

The Dude, iti multumesc pentru ast topic. Peisajul, cabana, al tau mod de gandire...superbe.
Sper sa fii sanatos si sa ,,reapari''...

Marduk, bag sama ca ai cam ramas de serviciu pe partea tehnica, asadar, imi poti spune, te rog, ceva mai multe detalii legate de fundatia casutei tale, mai exact, intre piloni exista ,,punte'' de legatura cu grinzi, ceva date tehnice?

Pacat de ,,amorteala'' topicului...

Marduk
Bine ai venit la Han.

The Dude imi lipseste si mie, poate are treaba, or o fi gasit altii mai priceputi cu care sa discute mai elevat si eu sper sa fie sanatos si sa mai arunce cate o privire si spre Han.

Nu am cunostinte tehnice, tot ce stiu este din experienta. Da, in placa exista o structura gen grinda care face legatura intre piloni. Pilonii au o structura metalica fier beton 24 mm iar pe marginea placii jur imprejur si intre piloni exista o "grinda" din fier beton de 20 mm, peste aceasta structura este pusa plasa de buzau de 8 mm, peste care s-a turnat betonul. Eu consider ca este foarte scumpa aceasta structura, se poate face un sistem simplu post and pier cu pilon de beton cu adancimea de 80-100 cm la cap cu sistem de prindere a grinzilor, peste care sa face caroiajul respectiv din ginzi iar deasupra se bate dusumeaua. Din cate am observat pe net americanii si canadienii utilizeaza pe larg acest sistem chiar si la cladiri cu etaj, pentru cabane mici este cel mai indicat si ca pret si ca siguranta.
ifff
QUOTE(Marduk @ 7 Mar 2010, 03:34 PM) *
Bine ai venit la Han.

The Dude imi lipseste si mie, poate are treaba, or o fi gasit altii mai priceputi cu care sa discute mai elevat si eu sper sa fie sanatos si sa mai arunce cate o privire si spre Han.

...


Iti multumesc. Ma asteptam la un raspuns cam pe luna viitoare...dat fiind numarul clientilor din han, mai exact din ast topic. Or fi mai multi privitori.

Discutii ,,elevate'', strict tehnice, tot gasesti pe forumuri de profil. ,,Povestioare'' ca aici, imagini cu suflet, nu prea. Tocmai astea m-au facut sa intru, numai ca a disparut initiatorul topicului.
Cu siguranta are motive ,,sanatoase'', nemaipostand de atata timp. Nu pare genu' tipului descris de tine.

Legat de piloni, am inteles cum e la tine.
Crezusem ca legatura dintre piloni e facuta in pamant, printr-o fundatie continua, armata, la o mai mica adancime, de vreo 20-40 cm, cu scopul de a face economie.

Exista posibilitatea ca acesti piloni din beton, destinati unei constructii usoare, de maxim 50mp, pe un singur nivel, sa n-aiba nevoie de realizarea unei legaturi cu beton armat intre ei sau o iau la plimbare fara aste legaturi?

La tine ar fi putut exista si varianta unei placi din lemn sau nu prea, nemaiputand sa asigure rigidizarea necesara?
ifff
Am gasit un link interesant, cred. Sunt vreo 240 de poze si se cam merita a fi vazute.

http://picasaweb.google.com/forestaldelsur...388517718212162
Marduk
Interesanta constructia. Eu cred ca azi mai mult ca oricand ne putem intoarce si in Romania la materialele traditionale, lutul, paiele, pietrisul, combinate cu materiale moderne. Am vazut vile facute din chirpici, tencuite jurai ca sunt din cea mai buna caramida, sa nu mai vorbim de izolatie, o fundatie inteligenta care sa apere structura de umezeala si poti construi doar din pamant si paie, cum erau odata casele din paianta. Nu stiu daca se poate obtine autorizatia pentru o astfel de casa, dar cred ca ar costa foarte putin.
Marduk
Pentru ca tot vorbeam de chirpici, se pare ca nu prea rezista la cutremure, in Turcia la ultimul cutremur toate casele din chirpici au fost distruse. Poate ca totusi lemnul ramane o solutie mai buna decat chirpicul. Cred ca in Turcia nu au folosit betonul deloc la acele case, in Romania la unele case, vile, chirpici folositi se imbraca apoi in structura de beton armat.

„Construcţiile din chirpici sunt, fără îndoială, o tradiţie locală. Dar, din păcate, s-a dovedit că această tradiţie are şi un preţ piperat”, a avertizat Recep Tayyip Erdogan, citat de BBC. (EVZ)
cosmin p
Interesanta constructia asta lacustra. Ingenioasa in primul rand. Ma batea gandul sa construiesc cabana din paianta, exact ca si in poze pamant galben amestecat cu paie... Acum nu stiu la ce seisme pot rezista insa ca si izolatie nu cred ca poate fi ceva mai bun decat pamantul.
Marduk
Eu cred ca poti construi o casa din paianta, dar ar fi de indeplinit 3 conditii. 1. o fundatie inaltata, eventual pe piloni, din fier beton; 2. nu mai mult de parter + mansarda; 3. o izolatie foarte buna a acoperisului, executata din materiale usoare dar rezistente la intemperii. Mai nou izolatia peretilor se pate face direct cu baloti de paie, placati cu plasa rabitz si tencuiti cu pamant cu nisip, sau pamant cu pleava. La exterior se poate placa cu lambriu de PVC sau placat cu rabitz si tencuit cu paman si nisip sau pleava. Casele de paianta vechi aveau peretii destul de subtiri, 10-15 cm, izolatia buna se obtinea cu ajutorul placari cu trestie uscata si tencuire atat la exterior cat si la interior. Trestia uscata forma din cauza aerului exisent in tulpina un izolant foarte bun, in Romania exista si in prezent case din paianta, care au fost constrite pe o fundatie buna, inalta si izolata cu smoala, iar ca stalpi si structura s-a folosit salcam sau lem de esenta tare.
omvesel
QUOTE(ifff @ 7 Mar 2010, 11:41 PM) *
Am gasit un link interesant, cred. Sunt vreo 240 de poze si se cam merita a fi vazute.

http://picasaweb.google.com/forestaldelsur...388517718212162

am vizionat linkul de 240 de poze, sunt impresionat de aceasta constructie, intrebare: se poate adapta si pe la noi in romania? cam pe ce zona? Apropo are si ceva dimensiuni, macar cele de gabarit. as fi f interesat. multumesc.Jan omvesel Ploiesti.
Marduk
Poti sa o construiesti oriunde, doar ca trebuie sa gasesti un structurist sa-ti faca un proiect care sa treaca de primarie sa-ti iei autorizatia. Apoi te descurci pe plan local, ci materialele si constructorii, dar sunt sigur ca forma va genera multe discutii la carciuma din sat. Ar mai fi o problema, lemnul folosit, din cate am observat din imagini pare sa fie un lemn de esenta tare, culoarea rosiatica, mai ales cel folosit la grinzile de legatura.
ifff
Nu-s specializat pe constructii, ba, de incerc a gandi nitel, cam obositor, nu-s specializat mai pe nimic...

Am dat de acel link tot cautand date despre fundatii pe piloni, variante ieftine, ca altfel, orice constructor are sa-ti spuna ca o fundatie pe piloni necesita ,,mai mult'', din orice punct de vedere.
Nu prea sunt date, iar legat de piloni era trecut ceva de genu' 120/150...sa fie diametrul plus adancimea lor, n-am idee...

Pentru casa prezentata nu vad nici un motiv sa nu fie aplicabila si la noi, cu ceva diferente la adancimea de fundare. Astept si eu argumentele contra.

Io ,,habitez'' in doua case (nici una nefiind a mea), una avand zidurile din caramida, plus tamplarie din lemn stratificat, termopan, cealalta din nuiele acoperite cu acel amestec specific ,,chirpicilor'', adica paiantei, adica altor denumiri...si tamplarie din lemn, cu geamuri duble.
Ma simt mult mai bine in aceasta, peretii, io respirand, fara probleme de condens cum sunt in cealalta (presupun ca datorita neizolarii eficiente).

Visul meu ar fi o cabana, de ce nu, casa rustica, din busteni rotunzi, ,,natur'', facuta de catre mine, cu ceva ajutoare. Deh, vise! Deocamdata ,,studiez'' tehnica. De mai sunt doritori de asemenea cabane, poate facem un topic dedicat bustenilor, fiindca, la noi nu prea exista detalii in ast sens.
Documentarea prea amanuntita strica fiindca se descopera neajunsurile, deviind in cele din urma catre alte materiale.

Sper sa nu va fi amuzat prea tare.
Marduk
QUOTE(ifff @ 13 Mar 2010, 04:11 PM) *
QUOTE
Nu-s specializat pe constructii, ba, de incerc a gandi nitel, cam obositor, nu-s specializat mai pe nimic...

nici nu trebuie, ai nevoie de vointa, imaginatie si documentare.
QUOTE
Am dat de acel link tot cautand date despre fundatii pe piloni, variante ieftine

Ai incercat si post and pier? Un astfel de pilon din cate am observat ar trebui sa aiba 80 cm in diametru iar ca adancime sa fie sub cota de inghet a regiunii respective.
QUOTE
Ma simt mult mai bine in aceasta, peretii, io respirand, fara probleme de condens cum sunt in cealalta (presupun ca datorita neizolarii eficiente).

Parerea mea este ca atunci cand vorbim despre condens izolatia nu are nicio legatura, ci mai degraba cu diferentele de temperatura si aerisirea locuintei respective.
QUOTE
Documentarea prea amanuntita strica fiindca se descopera neajunsurile, deviind in cele din urma catre alte materiale.

Eu cred ca documentarea cizeleaza ideea intiala, fara a o influenta, in cazul in care ai ceva imaginatie poti crea ceva care sa te multumeasca.

ifff
N-am cautat dupa ,,post and pier'', dar amu imi fac timp.

Legat de condens, evident exista diferente maricele de temperatura (22 de grade in interior, iar afara...), diferente existente in orice locuinta.
Aerisirea se face zilnic, dar nu de ordinul orelor, avand un junior. Rasfoind pe net legat de problema condensului si a ,,derivatelor'' sale, ideea generala ar fi ca-i determinata de catre o izolare exterioara neeficienta (un extrudat de min.10cm ar fi necesar), problemele aparand in urma,,termopanelor'', a lavabilului, adica a restrictiilor privind schimburile interior-exterior.

Superba casa lui Simon, postata de catre tine.
Daca ar fi sa o iei de la capat legat de constructia unei case, in cazul tau, ai merge tot pe varianta initiala, lemn, osb, piloni, bla,bla?
Ai descoperit ceva minusuri intre timp?

ifff
Daca tot m-ai pus la munca sa-i caut postul lui pier, iata ce-am gasit interesant:

http://countryplans.com/smf/index.php?topic=7477.0

Legat de fundatie, cred ca-i o optiune viabila, accesibila, mai ales ca ei folosesc doar niste firicele de fier. Bine, alt sol, bla,bla, dar nici la pilonii altor case, de la ses, n-am vazut decat tot vreo trei firicele de fier.
Marduk
QUOTE(ifff @ 13 Mar 2010, 06:53 PM) *
QUOTE
Rasfoind pe net legat de problema condensului si a ,,derivatelor'' sale, ideea generala ar fi ca-i determinata de catre o izolare exterioara neeficienta (un extrudat de min.10cm ar fi necesar), problemele aparand in urma,,termopanelor'', a lavabilului, adica a restrictiilor privind schimburile interior-exterior.

Este un adevar in ceea ce afirmi tu, mai exact este vorba de niste grile de aerisire montate in rigps care permit aerisirea stratului izolant dintre lavabila, rigips, vata minerala, OSB si polistiren, acolo este un "gol de aer" care ar trebui aerisit cu ajutorul acestor grile montate aproape de podea. Nu cred ca la exterior trebuie folosit polistirenul extrudat, si nu neaparat de 10 cm, depinde ce structura are peretele construit.
QUOTE
Daca ar fi sa o iei de la capat legat de constructia unei case, in cazul tau, ai merge tot pe varianta initiala, lemn, osb, piloni, bla,bla?

Daca ar fi sa o iau de la capat si legislatia ar fi mai permisiva, cu siguranta as alege proiectul lui Simon sau un proiect de bordei romanesc sau scotian, dotat cu tot ce-i trebuie pentru a folosi energia solara si eoliana.
QUOTE
Ai descoperit ceva minusuri intre timp?

Da, dorinta omului de a modifica naturalul, de a face distinctie intre starea lui si cea a naturii. Mi-ar placea sa traiesc integrat in natura, fara sa o deranjez prea mult, fara sa-mi las amprenta asupra spatiului in care traiesc, folosind pentru producerea energiei, cel mai bun sistem natural, reciclarea.

ifff
Glumind iarasi din nou, e clar ca ti-ar fi priit o casa din busteni grosi, fara a mai fi necesara izolarea pe interior sau exterior. Tocmai in ast lucru consta frumusetea ei.

Energii alternative, reciclari...deocamdata mofturi pentru buzunarul majoritatii.


cosmin p
Eu unul imi voi construi asa cum am mai precizat o cabana din busteni. Am gasit (din pacate numai pe site-uri din afara) destule modele. Avantajul lemnului este pretul mult mai ieftin daca il cumperi direct busteni decat daca l-ai lua prelucrat + ca este si placerea ca iti construiesti singur cabana.
@Marduk, si eu imi doresc sa folosesc exclusiv energia alternativa. Voi folosi panouri solare atat pentru curent electric cat si pentru apa calda.
Cucu Mucu
QUOTE(ifff @ 13 Mar 2010, 07:53 PM) *
Aerisirea se face zilnic, dar nu de ordinul orelor, avand un junior. Rasfoind pe net legat de problema condensului si a ,,derivatelor'' sale, ideea generala ar fi ca-i determinata de catre o izolare exterioara neeficienta (un extrudat de min.10cm ar fi necesar), problemele aparand in urma,,termopanelor'', a lavabilului, adica a restrictiilor privind schimburile interior-exterior.


Grosimea polistirenului se alege in functie de pozitia "punctului de roua", adica acesta trebuie sa pice in polistiren, ca daca pica in perete ai condens(parca pusesem eu link pe aici catre un program-calculator). Problemele apar in urma neaerisirii corecte. Ideal este un sistem aerisire permanent, cu o centrala cu recuperare de caldura (am vazut una in Dedeman, pt interesati sau curiosi, dar sistemul e simplu, folosind radiatoare de masina cred ca se pot face si "in garaj").
Marduk
QUOTE(ifff @ 13 Mar 2010, 08:55 PM) *
e clar ca ti-ar fi priit o casa din busteni grosi, fara a mai fi necesara izolarea pe interior sau exterior. Tocmai in ast lucru consta frumusetea ei.

si la o astfel de casa ai nevoie de aerisire, in trecut aerisirea se face prin pod care era deschis si prin acoperis care era din paie sau stuf.

QUOTE(cosmin p @ 14 Mar 2010, 12:01 AM) *
Voi folosi panouri solare atat pentru curent electric cat si pentru apa calda.

dar ce te faci iarna la - 10 C, sistemul asta merge bine in tarile calde, la noi de la o anumita temperatura in jos nu mai are randament.

QUOTE(Cucu Mucu @ 14 Mar 2010, 01:37 AM) *
Problemele apar in urma neaerisirii corecte. Ideal este un sistem aerisire permanent, cu o centrala cu recuperare de caldura (am vazut una in Dedeman, pt interesati sau curiosi, dar sistemul e simplu, folosind radiatoare de masina cred ca se pot face si "in garaj").

Azi am fost la Dedeman dar nu am vazut asa ceva, ai un link ceva? sunt interesat de un astfel de sistem.
cosmin p
QUOTE(Marduk @ 14 Mar 2010, 03:42 PM) *
dar ce te faci iarna la - 10 C, sistemul asta merge bine in tarile calde, la noi de la o anumita temperatura in jos nu mai are randament.

Daca te referi la iluminat, solutia mea este un felinar pe care tocmai l-am achizitionat in acest scop. Cu apa calda, daca nu este soare suficient pentru panouri, asta e, nu ma spal 2 zile si gata. Ca doar e cabana de weekend nu voi locui permanent.
Insa sistemele mai noi de panouri fotovoltaice au un randament deosebit chiar si iarna in zilele fara soare. Investitia este pe masura insa o faci doar o data. Strangi din dinti si gata. smile.gif
Cucu Mucu
QUOTE(cosmin p @ 15 Mar 2010, 01:04 AM) *
Investitia este pe masura insa o faci doar o data. Strangi din dinti si gata. smile.gif


mie mi-a cotat o firma din Baia Mare, parca, un sistem hibrid eolian/solar (mi-au spus ca e indicat asa pt zona rasnov/bran), asigura un necesar de 5kwah si costa undeva spre 17.000 de euro, si aveau garantie 10 ani la panouri, 10 la turbina, si 6, parca, la acumulatori.


Marduk, niste linkuri:
- Conceptul
- un vanzator

Cea din Dedeman costa in jur de 2000 lei, cand mai ajung la Buzau ii iau codul, sa poti cere detalii de la aia unde ai fost.
The Dude
Bun (re)gasit tuturor. Imi cer scuze pentru absenta indelungata, dar lucrez la un obiectiv militar si sunt supus la tot felul de restrictii. Prima dintre ele consta in regimul cazon; a doua in accesul limitat si controlat la internet. Nu voi putea posta decat ocazional pentru urmatorii doi ani. Regret enorm pentru ca imi facea mare placere, insa e cel mai eficient mod de a fenta recesiunea pe care l-am gasit.

Pana atunci:

1. Despre casele din pamant (paianta) am deschis un topic separat. Spuneam acolo ca structurile lor le pot concura cu succes pe cele din beton armat. Nimeni nu ar trebui sa isi faca griji din asta. Cel care alege o astfel de optiune ar trebui sa isi faca griji mai mari din a gasi persoanele potrivite pentru o asemenea isprava. Au ramas putini specialisti in astfel de constructii...dar inca exista. Casele din pamant care s-au prabusit in Turcia si in Hawai la cutremure au avut vicii de realizare. Au cazut in acelasi fel blocuri de etaje din beton armat construite de numai cativa ani....In Romania exista o asociatie eco care acorda asistenta tehnica moca pentru astfel de proiecte. Am dat linkul pe topicul: "Case de Pamant"

2. Problema aerisirii constructiilor, da fapt a ventilatiei lor naturale, e minimalizata la noi si din acest motiv consecintele sunt foarte frecvente. Mucegaiul, igrasia, infiltratiile de tot felul au cauze si aici. Circulatia permanenta a aerului intr-o incapere construita din beton e obligatorie. Acolo au loc procese chimice in derulare ce pot avea efecte negative majore in evolutia comportarii in timp a cladirii.

3. Constructiile din lemn (busteni rotunzi) au la noi o raspandire la fel de mare ca in Canada. Nu avem aceiasi traditie, insa am recuperat repede iar inventivitatea romanului, ca si priceperea lui in prelucrarea lemnului (in special in zona Maramuresului) au reusit sa ne impuna pe piata in asa fel incat azi exportam case la greu chiar si in Canada. Furnizorii trebuiesc cautati mai atent pe net, sau daca nu la targul Romconstruct Bucuresti care va avea loc luna viitoare.

Despre energiile alternative s-a mai vorbit aici. Exista si cateva topic-uri.

Mult succes tuturor si pe curand
Marduk
hiya.gif Salut The Dude, bine ai revenit chiar si ocazional.
ifff
The Dude, armata usoara si ... ,,hai liberare'', cred ca asa se zice!

The Dude
Multumesc prieteni, multumesc tuturor.... thumb_yello.gif
omvesel
QUOTE(The Dude @ 1 Apr 2010, 07:58 PM) *
Multumesc prieteni, multumesc tuturor.... thumb_yello.gif

Salut DUDE. ma bucur ca ai aparut.Si eu urmaresc comentariile tale. Jan Ploiesti.
The Dude
Salutare Omvesel si fi binevenit in acest loc plin de oameni tristi.
Ti-am dat pm si am asteptat intrebarile tale: cand te simti pregatit iti stau la dispozitie thumb_yello.gif
omvesel
QUOTE(The Dude @ 15 Apr 2010, 08:05 AM) *
Salutare Omvesel si fi binevenit in acest loc plin de oameni tristi.
Ti-am dat pm si am asteptat intrebarile tale: cand te simti pregatit iti stau la dispozitie thumb_yello.gif

Salut Dude, multumesc de mesaj,doresc sa pun mai multe intrebari, dar am inteles ca ...:pleci : putin la munca in Armata. dar cand te voi prinde prin ;zona ; am sa ta ;vanez cu ceva sfaturi. Cu mult respect Jan Omvesel Ploiesti.
The Dude
Salut all...sau cum ar veni salut la toata lumea rofl.gif

Bine ai venit la Han !...o alegere excelenta thumb_yello.gif

La Sirnea (de Brasov) ma pricep foarte bine. Unde mai exact in Sirnea ?? ia ca punct de reper hotelul, sau da-mi nume de sateni.

Fundatie pe piloni de lemn: nerecomandat.
Fundatie la 1...1,5m e ideala in zona...chit ca e deasupra limitei de inghet si dicolo de toate regulile generale. Roca de sub stratul de pamant e compacta acolo si deci numai buna. Poti introduce suporti metalici pentru grinzile de lemn. Suportul se fixeaza in stratul de stanca si strabate o zona, pe care trebuie sa o alcatuiesti din piatra...care abunda pe acolo. Asta cu un pat adecvat de balastru are sa asigure drenajul si sprgerea capilaritatii. Acum toate astea sunt vorbe fara noima. Daca doresti la concret spune exact ce vrei sa faci...noi, aici ne vom stradui sa te ajutam cum putem mai bine thumb_yello.gif rolleyes.gif thumb_yello.gif
The Dude
all...un lucru ai dreptate: e o zona mirifica !...Atat.

1. Circa 90% din Sirnea ofera privelisti egale in Piatra si in Bucegi. Din pacate e vorba de versantul vestic al Pietrei cel mai anost, insa Bugecii sunt criminali vazuti din Sirnea.
2. Nu imi dau seama pe unde ar fi, dar proiectul de pe aite imi pare de nereallizat.
3. Daca iti faci invelitoare cu tabla e rau. Intreaba la magazinul din sat ce a patit Tzica. Ai sa asculti o poveste ca in Alaska.
4. Sa faci o cabana, modesta nu e la indemana oricui. Sa sti ca sculele alea se folosesc atat de usor doar in filme. Am zece ani de taiat cu toporul si nu m-as incumeta sa fac decupajele alea, pentru ca daca as face asa ceva stiu ce ar iesi.
5. Daca ai cumparat un lot sistematizat s-ar putea sa nu ai voie sa construiesti ce doresti tu, ci numai ceea ce e cuprins in planul de sistematizare.
6. Sirnea nu e un loc izolat. E chiar unul foarte urban. In ultima decada s-au tras pe acolo cateva personalitati importante: pianistul Dan Grigore, Stelian Tanase, Sanziana Pop..cateva "vedete protv"...si multi altii. Ei au adus cu ei urbanismul si legea.
7. Sa cumperi busteni acolo e o idee proasta. Nimeni nu are sa iti vanda decat pe un pret exorbitant. Mai degraba tocmesti un taran (stiu cativa) care sa iti construiasca. El are sa ceara un cam acelasi pret pe material+manopera. Pret ca ala nu ai sa il gasesti nicaieri atat de bun, pentru ca la el lemnul e de furat si nu il costa nimic; si pentru ca aceasta e cea mai sigura cale sa vanda ce a furat fara bataie de cap. Cat e iarna de lunga el si asa nu face mai nimic, ori daca va lucra la cabana ta e basca pentru el.
8. Cabana exact ca aia din film poti cumpara si de-a gata de la Rachiteni. O alegi dintr-un parc, aia o demonteaza si apoi o planteaza unde le spui tu. Pretul era rezonabil acum trei ani. Sunt acolo cabane de toate felurile si de toate portofelele...
9. Sa te incadrezi in 1000 lei e imposibil. Ce vad eu in film inseamna cel putin 4mc de cherestea...adica 20 de milioane. Asta fara transport, fara nimic. Din cheresteaua asta cam 15% nu poti utiliza asa ca va trebui sa cumperi 5mc. Taxele de constructie, acordurile, accepturile, autorizatia...micile atentii te costa lejer cat cheresteaua aia. In Sirnea nu vei avea voie sa construiesti fara sa respecti niste norme (cam tot terenul de acolo a fost trecut in intravilan) asa ca numai fos vidanjabila te va costa inca o data pretul cherestelei. Apoi te mai costa fundatia, ferestrele, invelitoarea, finisajele interioare....

Eu iti dorsc succes.
Daca esti aici doar pentru discutii, asa cum imi pare mie dupa primele posturi fii binevenit. Daca doresti sa faci ceva, atunci te pot ajuta. In Sirnea cunosc pe toata lumea...pentru asta insa trebuie sa cobori mai intai pe pamant.
The Dude
Acum te inteleg mai bine all.
Iarta-ma, si eu sunt aerian, dar parca tu zbori la o altitudine mult mai mare. Nu-i rau deloc, in fapt e chiar nemaipomenit de bine. Viata e cu mult mai frumoasa cand e traita asa....

Acum. Gazon peste invelitoare nu merge decat in filme. Una din societatile pentru care am lucrat sa straduieste acum sa faca o astfel de terasa pentru Suez Gas Romania (la podul Marasesti). Am vazut proiectul e lucru dracu. Sunt cinci straturi succesive: unul care opreste umezeala, altul care impiedica condensul, dar mai rau ca ttoate e unul care impiedica radacinile sa distruga hidroizolatia. Pe un gazon nu creste intotdeauna ceea ce ti-ai dori tu sa creasca.
Pe un alt santier am cules puieti de nuc de pe terasa unui bloc. Nucile sund purtate de ciori si incoltesc oriunde. Am luat puietii aia si i-am pus in pamant (mare greseala pentru ca gestul e insotit de un blestem) si au crescut din ei ditamai copacii.

In curand in Bucuresti, ca si in Germania nu se va mai elibera autorizatie de constructie pentru cladirile cu terasa plana (sau usor inclinata) fara ca antreprenorul sa nu realizeze acolo un gazon sau o gradina (o masura eco foarte eficienta).

Acum 10 000 de euroi pentru proiectul tau e enorm. Daca esti baiat destept si daca ai sa imi urmezi sfaturile ai sa ajungi pe la jumatate. Acum patru ani, tot pe net, un domn Silviu a ales sa aiba incredere in mine si are acum o casuta pe langa Tohani. Una peste alta l-a costat 15000 lei.

Sfaturile mele sunt complet dezinteresate. Imi face mare placere sa ajut atunci cand pot.
Pe tine te pot ajuta foarte mult pentru ca acolo cunosc pe toata lumea. Cabana mea nu e departe (nici aproape).
La pretentiile tale locul a costat enorm.
Stiu un salash (o casuta de aia de a lor) in spatele satului, cu o priveliste care nu e de pe planeta asta (apartine lui Rusu) si care cu tot cu loc (cca 1500 mp) nu costa mai mult de 2000 de euroi. Sigur nu are apa, curent, alea, alea...dar locul e paradisiac. Casa nu era pentru locuit. E un grajd darapanat, insa avantajul ei este ca nu iti mai trebuie autorizatie de construire...ci numai una de modernizare (o formalitate extrem de simpla acolo).

Acum nu pot mai mult, dar voi reveni.

- Nu il cunosc pe Rotariu, desi banuiesc cine ar putea fi.
- Berbecul e bine venit. Desi n-am voie ca am probleme de sanatate si sunt la un regim strict, insa ar fi un prilej minunat sa ne cunoastem si sa iti explic mai pe indelete. Voi face asta si aici, nu numai pentru tine, ci si pentru toti cei care ne citesc. Asta e scopul topicului...
The Dude
Din cauza problemelor de sanatate pe care le-am avut nu am mai trecut pe acolo de multisor.
Intentionez sa merg in weekendul urmator. Daca totul va fi bine atunci voi face cateva poze, dar te avertizez locul e bestial. Are in fata o prapastie si e un fel de limba de pamant care iese spre inainte, spre Bucegi.

Rusu nu e bine vazut de sateni. De fapt Sirnea intreaga nu e bine vazuta de cei din zona. Pe vremuri a fost punct de frontiera si a adunat multi interlopi: traficanti si contrabandisti din toata tara...numai scursuri. Asta nu trebuie sa te ingrijoreze. America toata a fost populata cu scursurile Europei si uite ce a iesit

Rusu e pe numele lui "domnul Costel". E doar o porecla ce face aluzie la descendenta slava. La fel exista familia Turcu...care nu e Turcu ci doar turc. Nu e bine sa ii spui lui Rusu altfel decat "domnul Costel"..eu insa am capatat acest drept.


Azi Sirnea de Brasov este numita Elvetia Romaniei. La vremea asta a anului poti sa pricepi cel mai bine de ce.
E vremea fanului. Numai pe pamantul meu cresc cinci tipuri de plante protejate.
In Sirnea sunt cu unul mai multe (bujorul de munte).

Daca ai resurse eu iti recomand sa cumperi acel loc. Mai stiu cateva oportunitati insa mai scumpe (dar tot chilipiruri).
Trimete-ti parintele. Am sa vorbesc cu oameni de indata ce ai sa te decizi si am sa il indrum la cine si cum trebuie sa mearga. Daca te intelegi cu Rusu poti avea cabana la primavara.

Se ocupa el de tot.
Are doi flacai mari, e cel mai important hotoman de cherestea din zona si locul e practic in curtea lui.
Peste iarna cand nimeni nu il vede are sa construiasca cabana...Ca in filmul tau.
In primavara il platesti si iei cheile.
Provenienta cherestelei nu e treaba ta. Tu cumperi o cabana la gata, nimeni nu te poate incrimina...si nici pe el.
Exista o metoda la marginea legii si Rusu stie de ea. Toti sateni de acolo o cunosc si o folosec.

Apoi te apuci de interioare.
Astea nu trebuiesc lasate pe mana lui.

Cu 10 000 lei, platibili numai dupa ce totul e gata (ATENTIE !!! fara avans -- nicaieri nu e asa) iti scoti o cabana de 7 x 6 cu pod mansardat. O camera jos si doua dormitoare sus. Busteni: eco 100%....insa iti vor trebui termopane si procentul asta are sa scada.

Eu personal am derulat o asemenea afacere identica in zona.

Pilonii de lemn, chiar si tratati se comporta jalnic.
Am sa iti arat in sat niste lucrari din astea (garduri) cu rigle de lemn bagate in catran.
Decizi singur dupa aia.
The Dude
Mult noroc...el pare sa fie mai important. Sanatosi erau si aia de pe Titanic in noaptea fatidica.

1. Sateni de acolo au terenuri mari socotite in iugare. Curtea nu e ceva ca la oras. De altfel ei nici nu prea cunosc termenul. Destul de vag folosesc "ograda".

Te asigur ca la cel putin 1000 de metrii nu ai pe nimeni vecin. Totusi, terenul si odaia (asa se numesc) sunt parte din acelasi lot pe care undeva mai departe se ridica si casa lui Rusu. Va trebui sa faci dezmembrare. Cand am vb. cu el acum un an, doi, Rusu mi-a spus cum ar vrea el sa dea casa si locul. Sigur ca in calculele lui ar fi dorit sa isi pastreze o parte cat mai insemnata de pasune si sa scape de terenul pe care nu il poate utiliza in sensul asta. Intreaga limba de pamant este insa de vanzare. Asta inseamna ca nu ai cale de acces decat dintro singura directie. E ca o peninsula.

2. Depinde cum negociezi. Sigur ca acel taran va dori sa limiteze partea lui de treaba la tot ce e legat de busteni. Are sa incerce sa iti puna tie in carca fundatia, insa daca te ti tare si daca vei fi de acord cu o solutie locala (foarte buna) are sa inghita si treaba asta.

3. Parte importanta din targul cu un taran de acolo e negocierea. Aia sunt atat de ahtiati dupa chestia asta incat ar fi gata sa iti dea si moca numai ca negocierea sa dureze cat mai mult. rusu nu va avea actele gata. Face parte din intelegere si intra in cei 2000 de euroi. Trebuie sa il iei sa il duci cu maisna la cadastru sa isi rezolve actele. Trebuie sa cari tot tu topograful pentru dezmembrare (stiu pe cineva subtire acolo) si tot tu sa il platesti. In total Rusu va merge cu tine de doua ori: o data sa ia actele de la cadstru si a doua sa semneze actul de vanzare cumparare la notar (iar stiu pe cineva bun). In rest e treaba ta si e dedus din suma.

Nu te aprinde asa. toate astea sunt informatii neactualizate. Voi merge acolo in weekend si le voi actualiza. Dupa aia trecem la analiza si la decizii.

Iti recomand sa citesti acest topic pe indelete. Acolo e povestita mai pe sleau si afacerea pe care am facut-o eu cu un localnic care mi-a ridicat o astfel de cabana..pe care apoi am vandut-o. De asemenea abunda in informatii ce iti pot fi utile.

Multumesc de aprecieri. Vom fi cel mai probabil vecini, si vecini trebuie sa se ajute intre ei...mai ales cand sunt rupti de lume si cand trebuie sa traiasca in salbaticie
The Dude
QUOTE
Este 2 dimineata, deja am inceput sa visez


Asta e bine...
Viata apartine celor ce vor, nu celor ce pot.


Nu se poate tranzactiona un teren fara sa aiba asigurata o cale de acces. De asta se ingrijeste legea si se numeste servitute...imi pare.
Ai o parere deformata despre ce se intampla acolo. Voi veni cu poze si o sa imprastiem toata ceata. Singura problema de care ma tem este ca sunt in convalescenta si drumul pana la cabana aia va fi unul greu pentru mine...Daca ploua s-ar putea sa fie unul chiar imposibil. Asta nu ar trebui sa schimbe mare lucru. Am sa rog pe cineva sa faca poza daca va fi nevoie.

Cand l-am cunoscut pe domnu' Costel rataceam printr-o padure. El avea in spate ditamai joagarul (un disc circular de taiat lemn) si era insotit de cei doi fi din care unul cara suportul pentru joagar iar celalalt mai multe cordoane. Am parcurs o bucata de drum impreuna si am simtit tensiunea si retinerile pe care le avea fata de mine. Pe seara, prietenul meu localnic (de Sirnea) Gicu mi-a explicat ca Rusu se afla la furat de cherestea. Am convenit pe loc ca Gicu sa mijloceasca o tranzactie si in numele meu. Alde Rusu mergea prin padure pe aliniamentul stalpilor de curent. Cand gasea un loc adecvat, montau circularul, fiul mai mare se urca pe stalp si lega artizanal aparatul la curent dupa care treceau la taiat. Unul dobora arborii, altul ii curata, apoi ii trageau la joagar. Peste zi coborau cheresteaua in vale la drum, de unde in zilele urmatoare o luau cu caruta. Rusu mi-a procurat in felul asta tot lemnul necesar amenajarilor de la casa unui amic.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.