Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
The Dude
all.... thumb_yello.gif
Cum merge prietene ???

E dreptul tau sa fi sceptic..Daca acea casuta ar fi a mea poate ca nu as primi multi oameni acolo...Asa cum fac cu cabana.
Insa ea nu va fi a mea. E o garantie a tentatiei la care ma poate ispiti simtul proprietatii.
Pelicanul stie. Exista reguli pentru cei ce viziteaza un refugiu, iar daca ele nu sunt respectate prin muntii din tara noastra, sunt respectate cu rigoare prin alte parti. Din fericire pentru noi acolo va exista un arbitru care are sa se ocupe de eventualele noastre mici scapari.

Iarasi trandavia, care de cele mai multe ori ne abate de la "marile, inaltele avanturi" e un pericol de care m-am temut mereu si ma tem.
Pentru a nu-i cadea in plasa am intrat in aceasta cooperatie cu administratia parcului.
Chiar daca eu ma voi suci, actele si persoanele antrenate deja in initiativa nu ma vor lasa sa abandonez.
The Dude
...poza aia cu interiorul sugereaza doar o posibila organizare a spatiului. Casa nu va fi din busteni, ci din materiale usoare. Platforma va fi din rigle patrate care la capete se vor ancora. Pe ea voi bate dusumea din scandura, peste care va fi un stelaj, termoizolatie si in final parchet polistratificat ce mi-a ramas de la o lucrare.

In ciuda faptului ca va fi integral suspendata, casa va fi stabila. Nu va oscila in bataia vantului.
Numai la solicitari dinamice mari (cutremure sau furtuni devastatoare), puferele ce protejeaza contactul dintre platforma si trunchi pot ceda facand loc efectului de tangaj. El va proteja structura lasand in acele momente casa sa penduleze liber (in limite de centimetri) si prin aceasta contrabalansare va echilibra si copacul in ansamblu. Conceptul nu e unul pe care sa il fi intalnit numai in literatura. La U.N.A.T.C. am participat acum un an la o asemenea constructie.

E vorba de corpul de cladire "Platou Filmare" si de seminivelul in care a fost amenajata "Sala Cojan".
Ea este o platforma din profile metalice, ancorata prin juguri de stalpii de beton, care poate lucra independent la cutremure, echilibrand astfel intreaga structura
The Dude
Am rezolvari si pentru drena de scurgere a apelor reziduale si pentru alimentarea cu apa. Cand va veni momentul (peste doua, trei, posturi) le voi prezenta.
Cea mai fabuloasa dintre solutiile ce au sa concure la realizarea casutei, este insa ascensorul ce va oferi acces.
El e o bijuterie a inteligentei umane si a fost inventat de un titan: Leonardo da Vinci ...Leo, pentru amici.
Nu are actionari electrice, e simplu, inteligent si eficace. Poate ridica greutati fara limita atata vreme cat contragreutatile sunt dimensionate corespunzator.
Cu el e practic imposibil sa ramai intre etaje.......................
pelicanul
ma uit in jurul meu si vad vise. am ajuns sa imi fie teama de ele. simt ca nu e bine sa fiu influentat de scepticism, ca intr-un astfel de mod de a percepe viata nu am cum sa pot sa ma indrept spre ceva de calitate si totusi raman temator.
revenind mai aproape de realitatile vietii, pot spune ca am demarat un proiect care va avea in spate un numar de 50 pana la 100 de voluntari. nu e un vis, e o realitate, dar problemele de organizare cu tot ceea ce presupun ele, sunt atat de vaste, incat am retineri in a declara ca sunt pe calea cea buna. mai e cale lunga pana acolo, dar totusi timpul e scurt, in 2 luni de aici incolo ar cam trebui ca lucrarea sa fie finalizata, sau sa se apropie de gata.
probabil ca una din problemele noastre ca natie este ca visam peste puterile noastre de organizare. o sa dau un exemplu. am purces la acest proiect de construire al unui refugiu in Parcul Retezat cu niste prieteni, sa-i zic un grup de initiativa. toata lumea a avut acelasi entuziasm de care nu suntem straini nici pe aici, la nivel ideatic lucrurile mergand struna. povestile au fost si ele pe masura, dar am sesizat ca incepem sa batem pasul pe loc, povestirorii au inceput sa oboseasca, iar ascultatorii sa se plictiseasca. in acel moment, am avut ideea sa fac un calendar (simplu, in excel), in care fiecare sa se treaca nu sub forma de obligativitate, ci doar sub forma de potentiala participare activa intr-o anumita zi din cele 3 luni care urmeaza, la oricare din activitatile pe care le implica proiectul nostru. dupa multe insistente de a fi hasurat respectivul calendar am avut surpriza sa constat ca jumatate din cei carora li s-a adresat nu au dat curs invitatiei mele (rugamintii chiar..) de a inverzi o anumita zi din calendar, iar din cei care au facut acest lucru, putini se suprapuneau unul cu celalalt. ideea ce vrea sa iasa din cele expuse este ca visam, vorbim, planuim, dar cand e sa facem efectiv ceva, sa hotaram data actiunii, ne dam seama ca nu asta e prioritatea noastra , iar rezultatul este ca ideea nascuta atat de frumos o sa ramana intr-o eterna stare de visare. nu conteaza cat de frumos este ceea ce ne propunem daca nu gasim timpul fizic sa dam curs ideilor noastre. materializarea acestora presupune organizare, bani, idei, specialisti si multe altele. nu e deloc simplu, nici macar atunci cand iti propui doar un patru pe patru cu acoperis intr-o singura apa. am in spate un proiect cat se poate de clar, care a castigat o licitatie in care a intrat in concurs cu multe altele, un finantator cat se poate de serios (MOL Romania - am de mult banii ceruti prin proiect in contul asociatiei), grupuri de oameni din cateva orase, arhitecti, peisagisti si specialisti de la un liceu forestier si doua facultati de silvicultura, din arad si timisoara si mai am castigati de partea mea si pe aici cativa prieteni. totusi inca nu sunt sigur de reusita. voi posta si pe viitor informatii despre refugiul de sub varful gugu din retezat, indiferent de mersul actiunii. s-auzim numai de bine.
The Dude
Astfel misei pe toti ne face gandul/ si-astfel al hotararii proaspat chip se ofileste’n umbra cugetarii/…si de aceea marile, inaltele avanturi isi intoarna stramb suvoiul/ si numele de fapta’l pierd…"

Nu e nimic rau in "a visa". Cred ca ar fi extraordinar daca natia romana ar excela in aceasta directie, dar din pacate ea e doar patetica, obedienta si confuza. De aia ti se si intampla ceea ce ti se intampla. Oameni sunt asa cum sunt, nu cum am vrea noi sa fie...Fiecare are prioritatile lui, problemele lui, masura lui proprie cu care cantareste lumea...

Ai scris frumos, asa cum faci de fiecare data...insa amaraciunea din postul tau este strict rezultatul pozitiei pe care ai ales sa o ai in intreprinderea ta.
Un proiect poate sa functioneze si in cote de avarie...Important este sa il pornesti. Asta e punctul cel mai greu...Momentul critic...
Imediat ce l-ai pornit faptic nu te mai lasa el sa iti faci de cap...Te atrage el in valtoare si el preia controlul.
The Dude
Visul meu de o viata a fost sa am propriul meu studio fotografic. L-am avut imediat ce l-am dorit intr-o camera din apartamentul in care locuiam.
Dar nu era decat o improvizatie care mult prea curand si-a dovedit limitele. Ani de-a randul dupa asta am tot adunat lucruri pentru a putea construi unul adevarat. Tubulatura pentru efectele de ceata, masini de fum, stative, decoruri, costume, instalatie de fum controlat...sinele de lumina pentru atarnat reflectoare...cablurile recuperate de pe le nenumarate lucrari ...ventilatoarele pentru efectul de vant, blende, sticle colorate pe post de filtre, fundaluri, instalatia de aer comprimat si producere a masticului pentru efectul de panza de paianjen..chiturile si vopselele speciale pentru lumina parazita..dimere, softboxuri, panouri de reflexie sau absorbtie...toate astea si inca atat de multe altele mi-au blocat curtea cativa ani buni conducand nu in putine randuri la conflicte justificate cu familia.

De fiecare data apareau alte prioritati, alte oportunitati de nerefuzat si totul se amana.
In timpul asta insa, proiectul incoltit in mintea mea se imbunatatea cu fiecare zi.

Au trebuit trei ani de zile ca sa pot duce totul pana la capat, dar odata treaba facuta a iesit ceva de referinta...Nu mi-e rusine cu studioul meu in fata nimanui si nu cred ca ii stau multe in fata in tara asta, desi nu are dimensiunile pe care mi le-as fi dorit.

Acuma, cand stau si iti vorbesc de el imi dau seama ca sunt in stare de ceva mai bun...Ca Mesterul Manole...si mai imi dau seama ca partea cea mai frumoasa a realizarii lui a constat in perioada in care il doream, il visam si il utilizam numai in gand...Fiecare vis realizat e un inger cazut

E mai important sa iti doresti, decat sa ai...sa privesti vitrina decat sa poti cumpara..pentru ca viata apartine nu celor ce pot, ci celor ce vor...

Sigur, realitatea a facut si din mine un om practic, chiar daca nu prea bine ancorat de pamant.
Duc lucrurile pana la capat pentru ca asa am fost educat si instruit permanent sa fac.
Cabana mea se va realiza cumva si eu nu vad nicio tragedie in faptul ca pentru moment am alte prioritati si nu pot face fata unui calendar precis.
In amintire partea asta a ezitarilor si a promisiunii va fi probabil cea mai frumoasa..realizarea efectiva a cabanei: doar o scamatorie !!
chishu_lica
Salutare lume! Spuneam ca nu mai intru aici - va amintiti? in postul de mai sus, am zis ca e un mare fas! Singurul care mi-a lasat o impresie de om ancorat in realitate este Pelicanul (ti-am vazut pozele din turele facute, zonele greu accesibile si conditiile destul de nashpa indurate din pasiune pentru natura si spirit de aventura), omul care stie sa viseze in limitele posibilitatii de a infaptui visele sale. In privinta proiectului de cabana "co-proprietate" discutat aici, in care am crezut pana pe la pagina 58 a acestui topic, ma declar sceptic. Nu e treaba mea e drept sa va judec din punct de vedere al resurselor de orice natura (umana, materiala) dar, oameni buni - mai ales Dude si Veselul forumist (care se pare ca e cam.... trist si... limitat, rezumand observatiile mele, dure si... nedrepte, la o problema de conceptie wink.gif) - nu ati putut finaliza un proiect mai simplu, pe pamant, iar acum l-ati mutat in copac? Men? Asta deja e mai usor? As paria ca, odata ce veti consimti sa demarati proiectul (nu atat de simplu de realizat, asa cum pretinde Dude - da' asta e poate alta strategie de a sa de a se retrage "onorabil" din proiect: "oameni buni, ati avut tigari, chibrit da' n-ati avut o palarie rosie, sorry!", vorba unui banc batran cu urs si iepuras), Dude va veni cu ideea unui proiect cu si mai mari sanse de reusita: o cabana intr-un balon cu aer cald!!! Iar dupa, una pe Luna! Daca si in aia va veti baga, Dude va propune o cabana pe Marte, pe Soare sau cine stie unde ii va dicta prodigioasa sa imaginatie! Scuze ca am intervenit din nou, promit ca este pentru ultima oara, poate am sa mai citesc pe aici si, cu siguranta, ma voi minuna! Mai mult ca sigur, nu de cabana lui Dude! Dude nu am nimic personal cu tine dar am cunoscut destui care-ti seamana (am si eu "cativa" ani si "ceva" experienta)! Succesuri, ca sa fiu in ton cu vremurile! Sincer va urez bafta!
The Dude
chishu_lica...contrar a ceea ce crezi, proiectul casei in copac este un pas inainte al celui ce gandea o cabana pe pamant.
O faza mai avansata a intregului demers.
Taman ce spuneam putin mai devreme: orice plan/program intarziat va fi superior celui initial.

In cazul nostru proiectul casei suspendate rezova exact problemele in care predecesorul sau s-a impotmolit si a sucombat.
Casa din copac rezolva problema proprietatii si a coproprietatii, pastrand elementul donatie la care oricum eram dispus si limitandu-i proportiile.
Rezolva problema dura a unui posibil investitor lipsit de pretentii concrete sau imediate...
Rezolva in egala masura problema terenului si a locatiei...
... dar mai ales rezolva, in modul cel mai elegant cu putinta, problema autorizatiilor si a tuturor documentelor necesare.

In plus participanti vor avea prilejul sa actioneze direct, in locul unor declaratii de intentie anonime si prea putin angajante.

De exemplu: cel care se va oferi sa faca peretii va putea sa inceapa sa faca asta a doua zi dupa ce si-a anuntat intentia...nu va putea el, va putea altcineva.
Va fi pentru el ca o aventura..un fel de motivatie pentru o excursie..ceva mult mai realizabil si mai posibil.
Arbitrul, administratia parcului va contabiliza participarea fiecaruia si va stabili accesul proportional.

N-am nimic impotriva sa crezi ca visez, ca sunt farseur sau ca indrug povesti, insa faptul ca ai o gandire limitata nu iti da dreptul sa faci afirmatii jignitoare.
Ti-am explicat si sunt gata sa iti explic cat de detaliat doresti (nu atat pentru tine, cat pentru ceilalti) toate amanuntele si toate consideratiile.

despre credibilitate ?? multi de pe aici ma cunosc..imi cunosc cabana (o realizare efectiva)..imi cunosc studioul de care vorbeam (alta nu mai putin reala) si stiu si situatia mea medicala care m-a facut sa ma imbolnavesc "cand a trebuit" si cazul celei care a crapat "chiar la momentul oportun"..in fapt un user de aici asteapta cu infrigurare succesiunea acelei persoane..pe care a cunoscut-o nemijlocit...etc.

In rest, eu cred ca ar trebui sa participi la aceste discutii pentru ca le poti indrepta intr-o directie noua...dar te rog fa-o pe tonul civilizat thumb_yello.gif
The Dude
Acuma sa il lasam pe The Dude si sa revenim on topic.

Voi incepe prezentarea proiectului cu partile lui ce presupun cheltuieli directe.

Prima problema ce se cere rezolvata e cea a apei.
Dupa cum am spus un mic izvor (ce a cantarit foarte mult in alegerea locului) exista la o mica distanta.

Am un rezervor cam ca asta:



Este spart in partea lateral stanga...de aia l-au si abandonat. Spartura e mare si nu poate fi reparata, insa daca ii pun un capac pe gura de acces, il pot folosi pe verticala. Mai e si varianta de a decupa partea buna a lui...Are vreo 800 de litrii, deci daca decupez tot imi ramane un recipient de 300 de litrii.

E mult prea greu ca sa il sui in copac pentru a asigura alimentarea instalatiei prin cadere libera, dar il pot ingropa in apropierea izvorului, iar apoi deviand apa sa il utilizez ca vas de acumulare. Deasupra am sa pun o placa si apoi, eventual o termoizolatie ceva.

Pe fundul rezervorului montez o pompa kama...De genul celor ce se vand pe tarabe in piata. Costul ei e de pana intr-un milion.

Alimentarea pompei se va realiza asa:




Desigur, alta pompa, alte panouri decat cele din poza, dar cam acelasi dispozitiv regulator.

Din vasul de acumulare apa va fi pompata intr-un alt vas (un butoi de muraturi pe care nu il mai folosesc) ce va fi pozat deasupra casei.
Un flotor va comanda pompa(am dispozitivul), care are sa porneasca la un nivel minim si are sa se opreasca la un nivel maxim asigurand astfel permanenta existentei apei in rezervorul butoi.

Inaltimea platformei e pe la 6 metrii. Dincolo de ea, motul casei e pe la 9 metrii, asa ca pompa trebuie sa imi urce circa 15 metrii (incluzand si diferenta de nivel de la fundul bazinului de acumulare si pana la talpa copacului). Daca cea pe care o am in cap nu face fata, atunci o sa trebuiasca o cheltuiala mai mare (circa 3 milioane pentru pompa iar panorile trebuie sa fie si ele mai mari).

Total lei: 1 200 (am pus si furtun si cabluri) in situatia cea mai critica.
The Dude
O alta cheltuiala va fi cu trasul butucilor. Trebuie sa ii transform in rigle si asta nu se poate decat la joagar.
Daca tot ajung acolo, restul de lemn il transform in scandura. Laturelile le utilizez pentru a placa structura peretilor, iar peretii ca atare vor fi din OSB.
Pe asta iarasi il am, insa nu in cantitate suficienta. Mai exact am cantitatea dar de grosimi si calitati diferite. Sunt placi provenite de la o demolare.

Perimetral casa va avea 6x6 metrii (mai mult sau mai putin).
Asa cum am studiat copacul, pe una din laturi casa va putea suporta si o extindere ulterioara.

OSB-ul e si el aproximativ in zona...
Exista asadar doua variante: ori completez placile prin achizitie, ori fiecare perete va fi altfel facut.

Pun totusi aici o alta cheltuiala de 800 lei.
Nu socotesc transportul si manevratul bustenilor fiinda am rezolvari...Trebui si rangerii sa faca ceva nu-i asa.
Erwin
The Dude, dacă e doar un refugiu vizitat ocazional şi izvorul e aproape, n-are sens să faci instalaţie de apă atât de complicată. Nu e casă de locuit, de altfel gândeşte-te aşa: câte mii de ani au locuit oamenii şi câte milioane de oameni de pe planetă încă locuiesc în case fără apă curentă şi canalizare?
doru_constantiniu
O sugestie pt. apa:
Se poate folosi o pompa de rulota, la 12 V, ca sa nu mai ai treaba cu transformarea curentului.
O pompa buna, de marca, la 12 V, 50 W si debit de 7l/min, cu presostat inclus, costa max 300 de lei cu tot cu transport. Daca ii mai pui si un mic vas de expansiune, ai scapat si de butoiul de pe acoperis.

Iar sistemul electric e foarte simplu: 1 panou, 1 baterie, 1 regulator de incarcare. Totul va functiona la 12V. Lumina, apa si o priza pt radio, laptop, telefon. Mai multe nu trebe. Daca sistemul ar fi mai mare, ar mai merge si un frigider de-ala mic, de camping.
Marduk
QUOTE(doru_constantiniu @ 12 Jun 2011, 01:35 PM) *
O sugestie pt. apa:..... Mai multe nu trebe. Daca sistemul ar fi mai mare, ar mai merge si un frigider de-ala mic, de camping.

thumb_yello.gif asta este viitorul, eu m-as gandi si la apa pluviala stransa intr-un bazin, izvoarele astea montane seaca cand nu te astepti daca este seceta, ca sa nu mai vb despre tot felul de animale ce se pot gasi in amonte.
The Dude
Erwin, mai, asa cum ti-am spus casuta va fi la cativa km de drum. Cred ca utilizand un off-road ai putea ajunge ca relieful nu e chiar greu, insa intr-o zi de vara drumul asta are sa te transpire zdravan. Un dus ii musai. Eu am tot carat apa la mine la cabana si stiu ca nu-i placut deloc. In plus urcatul galetilor (sticle pet de mare litraj) nu e simplu chiar si cu asccensorul.

Doru are insa o idee valoroasa. Pompitele alea sunt fantastice, iar instalatia propusa de el una care rezolva mai multe chestiuni in acelasi timp.
In capul meu (gresit de data asta) ma gandeam la un rand special de panouri fotovoltaice pentru pompa...altele in plus fata de cele pentru instalatia comuna.

Merci Doru thumb_yello.gif ..de aia postez eu totul aici: mai multe minti pot identifica intotdeauna ideei mai bune.

Cand mi-am luat dusul ala pentru galeata (detalii aici), vanzatorul zice: Dude, ia si o pompa de rezerva ca asta din set e de tot cacao-ul. Eu m-am uitat la aia originala (era italieneasca) si mi-am zis ca e foarte buna, ca n-arata rau deloc, mi-am mai zis ca vanzatorul incearca doar sa isi vanda din lucruri, dar pentru ca pompa de rezerva (una germana) era numai 30 de lei noi am luat-o si pe aia...asa, la siguranta. Era un magazin de camping si modelism.

Bine inteles ca pompa originala nu s-a ars si ca merge extrem de bine, dar minunea e aia germana de am luat-o ca piesa de schimb.
Cum nu puteam sa stau cu ea asa in cutie am inventat si pentru ea o intrebuintare, la spalatul vaselor, si fratilor e minune.
In plus, un amic care m-a vizitat zice: ba asta e pompa de la Skoda de la stergatoare (omul e specialist in service).

Sigur astea sunt mici glume, dar aia de rulota imi inchipui ca e o treaba serioasa, asa ca ea va fi.
Sti de unde se poate procura Doru ???
The Dude
Frigiderul de camping in schimb e o gluma penibila. E frectie la picior de lemn.
Mi-am luat unul american...frate ce mai chestie, ca mi l-a adus un amic cu multa bataie de cap.
Dupa aia, in aceiasi saptamana cred, l-am gasit in Romanica la un magazin. Si mai ieftin si cu garantie...Deh...asta e.

Il pun prima data si imi gloleste insantaneu bateria (acumulator auto pe vremea aia)..imediat...n-a durat 1/2 ore.
Trece o vreme pana sa definitivez o instalatie care sa il poata actiona si ce sa vezi ? Nu e bun de nimic..
El are o priza si daca inversezi polaritatea incalzeste in loc sa faca frig. Ca idee e o treaba buna, insa in fapt nu face bine nici una, nici alta.
M-am gandit ca a pierdut freonul asa ca m-am pus cu surubelnita pe el. Inauntru partii de introducere a agentului frig/cald, sofisticat si pretios construite la suprafata, stupoare mare: un fel de tranzistor de putere plasat pe un radiator de 7x12cm. Prin nu stiu ce principiu el racea sau incalzea acel radiator, care cu sprijinul sustinut al unui mini-ventilator raspandea apoi in incinta aerul conditionat.

In 48 de ore de functionare nu a putut raci o bere.
Smacheria e incinta. Plastic cu aluminiu si intre ele poliuretan dens.
Daca bagi acolo racituri, ea le pastreaza temperatura in cele mai bune conditii dupa principiu lazilor frigorifice. Daca nu ?? NU.
The Dude
Acum, venind spre casa de la o vizita, mi-am dat seama ca sufele care sustin platforma vor incomoda restul constructiei.
Ele vor avea tendinta sa ramana drepte pe directia solicitarii si in felul asta vor interactiona cu partea superioara a casei.
Sunt doua solutii: fie sa protejez locul in care sufa se freaca de partea superioara (stiu eu ?? ...o placare metalica a grinzilor de centura din acea zona), fie o varianta inca si mai spectaculoasa. Sa ancorez platforma mai sus si apoi sa contruiesc casa dedesupt, sub platforma, agatand-o corespunzator de ea. Ma gandesc aici la niste tiranti metalici.

Cineva cu care tocmai am discutat proiectul mi-a promis ca la inaugurare aduce Pro-Tv-ul (lucreaza acolo)...N-as vrea sa ma fac de ras, asa ca, nu doar pentru ca sa rup gura targului, voi construi de sus in jos, cu tiranti metalici (fier beton periodic de minim fi 32, filetati si cu piulite in cap) montati sa sustina podeaua in platforma superioara care in aceasta varianta va deveni un simplu cadru peste care montez sarpanta.....Trebuie aprofundat...Vreo sugestie ??? Ceva...???
chishu_lica
@Dude: raceste prin efect Peltier; ce ai vazut tu este un semiconductor - fata CALDA RACITA ASIGURA PE CEALALTA FATA RACOARE!!! man, o cabana "amatoriceasca la munte, nu are nevoie de toate tampeniile astea! cel mult cateva (doar 3 panouri pentru incarcat baterii sau, cel mai bine, un amarat de generator pe benzina de max 500RON si vreo 15 Kilograme!!! - da' aveti curent cu un plin vreo 3 ore la 900W; un plin este vreo 3 litri benzina cu ulei)! oameni buni, apa si-o poate cara fiecare, pentru baut si spalat - stramosii nu erau idioti, se stabileau in preajma apelor curgatoare sau o carau, ca in aste zile!! - pentru baie vara, se incalzeste in sticle PET la soare sau la foc, padurea e aproape! de ccaaat si piiiisat, mergeti la vreo cativa metri in vale! folositi rational sapunul si samponul - acolo tre' sa puta a iarba si brad! bafta! draq sa ma ia daca mai intru vreodata pe acest post! inca o data, dude, revino cu picioarele pe pamant, man!
doru_constantiniu
Parca din Timisoara. Iti zic maine, ca nu am laptopul la mine. O au pe stoc si ajunge la tine a doua zi. E o marca buna, shurflo si parca e 270 de lei, cu tot cu transport.
Daca nu mai au, e in Sibiu o firma care are cam de toate in domeniul asta, panouri, baterii, becuri cu leduri la 12V, pompe, hidrofoare la 12 v.
Pompa functioneaza de minune. Chiar si fara vas de expansiune, cand deschizi robinetul, porneste pompa, cand il inchizi, se opreste.
Problema e ca pompa asta (nu stiu cum or fi altele) nu poate trage apa din rezervor, însa, daca o pui sub rezervor, impinge apa in instalatie. Si, daca se vrea un debit mai mare, se poate ori sa iei o pompa mai mare, ori sa pui 2 de-astea mici in paralel.

Un rezervor bine dimensionat pus sub cabana, in care sa se scurga apa pluviala, plus o asemenea pompa ar rezolva problema apei menajere, fara sa mai ai nevoie de izvor. Insa ar trebui un rezervor destul de mare, izolat si incalzit cu rezistenta electrica sa nu inghete.
The Dude
Da...stiu principiul...sunt pompe care lucreaza "inecat" Nu merg cum trebuie daca nu sunt amorsate si sub nivelul apei pe care o imping.
Astept cu interes, desi nu-i mare graba. Insa as putea prin asta sa imi rezolv probleme asemanataore la cabana pe care deja o am.

Chisu, sper sa nu te ia dracu...Eu iti multumesc ca ai intrat inca o data si ca de data asta ai ales o atitudine constructiva...adica "on topic" wink.gif .
Daca ai reusit sa citesti pana la pagina 58, asa cum ai afirmat, ai aflat deja ca am un generator din ala de vreo 20 de ani.
Am spus despre avantajele si dezavantajele lui. E departe de a fi o solutie pentru anul 2011 si pentru ce se doreste acolo.

De facut nevoile ????...E asa cum spui tu. La cabana mea eu, invitatii mei, am procedat mult timp asa...dar se intampla lucruri.
Cateodata vantul, viforul, viscolul bat atat de tare incat efectiv nu poti pisa...Nici treaba cealalta nu se poate face.
Apoi, nu stiu cum e la tine, dar in general cand iti vine, iti vine.

Sa sapi o groapa cu var (asta anuleaza mirosul) nu-i mare lucru...sa duci o conducta in ea e o joaca azi, dar in felul asta rezolvi o problema grea la care stramosii aia de ziceai tu nu puteau accede nici macar in visele lor de culoare roz.

Multumesc de explicatiile fenomenului care imi face frigiderul inutil.
Sunt cu picioarele pe pamant, dar ma pregatesc sa fac o casa (inca una, dintr-un lung sir...sunt constructor de meserie) in aer...

Te mai asteptam...La Han esti intre prieteni. Iadul e in alta parte...probabil in locul de unde ai aterizat aici plin de manie proletara...
doru_constantiniu
Am gasit:
http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/pompa_...urflo-1746.html
Pompa costa 64 EUR, un filtru 6 si un acumulator (un mini vas de expansiune) costa 10, in total 80 EUR, cu TVA inclus.
Pompele de generatie mai noua (nu stiu daca firma asta importa) nu mai au nevoie nici de vas de expansiune. Legi pompa la rezervor si, cand dai drumul la robinet, vine apa ca la bloc.

Ei zic ca e autoamorsanta si ca poate trege apa de la 1,8 m, insa nu e asa. Dar oricum, eu sunt multumit.

Ar mai fi niste pompe asemanatoare, insa no-name, la firma asta din Sibiu (unde se gasesc becuri cu leduri la 12V):
http://www.okazii.ro/catalog?user_list=keta_ro


Legat de frigidere, eu v-am mai zis: ieftin si bun nu exista
http://www.stecasolar.com/index.php?Gefriertruhe_en
Asta e un frigider solar, care functioneaza la 12V, reprezentantul ti-l poate aduce pe comanda, insa costa cam 600 EUR + TVA + transportul de la Cluj.

O alta solutie ar fi frigiderele de rulote (tot la firma exis s-or gasi), dar probabil pe la acelasi pret. Astea functioneaza, la alegere, la 12V, 220V sai pe butelie de gaz. De-astea s-ar putea gasi si second, pe la samsarii de rulote.

Frigiderul cu element peltier, de camping, e o solutie buna daca n-ai bani de celelalte.
Eu am o trompeta de la Carrefour, cu 150 de lei, care raceste destul de bine.
Nici instalatia mea nu e inca dimensionata pentru un consum mare, asa ca il folosesc doar ziua (si numai atunci cand e soare). Nu bei berea ca la restaurant, dar nici nu se strica mancarea. Ziua merge si raceste ce-i inauntru, iar noaptea se pastreaza cat de cat alimentele reci.
Consumul lui e de 50W.
Daca as avea mai multe baterii (momentan am 200 Ah din care mai trag curent 2 laptopuri, pompa de apa, becuri fara numar, router wireless, telefoane), l-as putea lasa si noaptea, insa pentru moment e de ajuns.
Secretul pentru a raci e insa sa functioneze incontinuu.
Erwin
Elementul peltier se bazează pe o baterie de termocuple. Sunt sudate mai multe perechi de electrozi din metale diferite care la trecerea curentului într-un sens absorb căldură de la electrodul rece şi o transferă înspre capătul electrodului cald iar dacă schimbi polaritatea, se inversează transferul de căldură. Funcţionează şi ca generator de electricitate pe baza diferenţei de căldură dintre cei 2 electrozi. Însă randamentul termic este redus, 5-10%, aşa că şi eficienţa este slabă. Din acest motiv frigiderele de camping nu pot răci produsele calde, dar pot păstra reci produse deja răcite. Ca să fie rentabil, ventilatorul trebuie să elimine căldura şi să menţină cât mai aproape temperatura de cea a mediului, la umbră.

Un vechi frigider cu rezistenţă, dacă mai are circuitul de freon intact poate fi uşor adaptat la un captator solar care să încălzească cilindrul unde venea rezistenţa. Trebuie doar o conductă din cupru care să transfere căldura de la captator la cilindru şi retur.
The Dude
Eu unul am renuntat la variantele astea. Asa cum am mai afirmat mi-am intors fata catre solutiile clasice.
Chiar am promis sa vorbesc despre asta, asa ca acum a venit vremea sa o si fac.

Prin anii '80 am fost invitat la o petrecere printr-un sat din oltenia. Era o actiune pescareasca, in toiul verii, casa aflandu-se langa un lac.
Acolo gospodarul a racit bautura cu mari bulgari de gheata pe care i-a aruncat printre sticle intr-o cada de baie. Intrebat de unde are gheata (casa nu avea curent electric si nici vecinatati) omul mi-a povestit despre tehnica locului de a taia din balta blocuri de gheata iarna, de a le ingropa in pamant si paie pentru a le putea avea in timpul verii...La vremea aia am primit si instructiunile necesare, dar nefiind cu adevarat interesat le-am uitat si a trebuit sa le redescopar singur.

Asa ca prin '97, la mine la cabana, am sapat o groapa adanca de vreo doi metrii, am captusit-o cu paie si....Si cam atat.
In iarna aia cand a fost ger nu am fost eu, cand am fost eu a fost primavara in mijlocul lui gerar...
Anul urmator am luat totul de la cap, insa surpriza mare: gheata nu era usor de gasit.
Am adunat cum am putut cativa turturi si mai multe cioburi de gheata si cu chiu cu vai am umplut un sfert de groapa (avea laturi egale de 1 metru).
N-am mai asteptat vara si prin mai, o data cu prima caldura, am dezgropat gheata....care se topise integral.

Am trecut la studiu aprofundat si am ajuns la urmatoarele concluzii.
Groapa nu poate racii ceva, ci doar poate pastra o temperatura ce nu are cum sa ramana constanta.
Dat fiind limita de inghet a pamantului, nu se poate conta pe o adancime mai mica de 1 metru, unde potrivit prescrierilor pot avea loc schimburi energetice.
In toate situatiile vor fi pierderi si de aceea ele trebuiesc reduse, tentativa de a le elimina fiind una iluzorie.
Apoi gheata incepe de la 0 grade dar poate sa coboare mult sub. Daca am o gheata recoltata la -32 de grade, pierderile ei se vor produce fara efecte notabile multe grade de-arandul pana sa apara topirea. Pentru a putea mentine cat mai mult gheata in stare ei solida blocul trebuie sa fie cat mai mare.

Asadar. Am reconsiderat groapa ...am placat-o cu polistiren. Am facut un put de frig (o basa) in care sa se colecteze apa topita si peste ea am pus un transpalet pe care sa asez blocurile de gheata. Ca sa obtin blocuri consistente am umplut pe jumatate cele doua cazi de fonta (pe care le-am carat pana la cabana numai eu stiu cum) si pe care le utilizasem in timpul ridicarii cabanei...Dupa ce s-au facut bocna am rasturnat cada iar blocul de gheata l-am taiat cu drujba. Nu-mi venea sa cred ce bine iesea toata treaba.

De asezat le-am asezat relativ usor. Peste ele am pus mai multe placi de polistiren si deasupra paie.
De data asta am umblat prin iunie. Gheata ??? Aproape intacta...
Din pacate insa au aparut doua probleme: vaporii de apa rezultati din topirea stratului superficial al ghetii au afectat stabilitatea malului de pamant, iar groapa s-a surpat ocupand tot spatiul liber dintre polistiren si mal si impingand polistirenul in blocurile de gheata.
Chiar si fara neajunsul asta blocurile de gheata care se aflau mai la fund erau imposibil de scos de acolo.

Anul trei. Am placat groapa cu scandura pe toate partile. Am lipit de ea placile de polistiren si apoi am pus placi de tego cu fata spre interior.
Blocurile de gheata le-am pus in pungi de plastic lungi, cu manerele asezate pe langa perete. La primul rand de blocuri am pus si sfori scoase pana la marginea superioara. A fost cel mai bun an. Gheata m-a tinut pana in august..Am mai constatat ca punctul critic se produce de fiecare data cand umblii la ea. Ultima gheata pe care am scos-o a fost pe 14 august (gheata pusa de prin februarie). Era topita in mare masura, dar era tot gheata...


Concluzii: se merita.
Desi anul asta nu am mai pus, efortul de a produce gheata este bine rasplatit de placerea unui spritz aburind baut la 40 de grade.

Povestea e ca nu poti repeta prea des recoltarea ghetii din groapa. Daca umbli mai mult de trei patru ori pe sezon ramai repede fara rezerve.
In ciuda faptului ca am izoltat straturile pe care le-am socotit utilizabile o singura data cu capace de poliuretan placat cu folie de aluminiu (de la o tubulatura de ventilatie) efectul s-a pastrat. Practic extrageam din groapa toata gheata dintre doua izolatii, protejandu-le astfel pe urmatoarele, dar chiar si asa, fiecare umblat avea consecinte importante asupra restului depozitat.

Blocurile de gheata ajungeau in frigiderul de camping si intr-o lada frigorifica de picnic unde se inghesuiau cu sticle si cuti de bere.
Puteam astfel conta pe doua trei zile de racitura dintrun singur strat de gheata.

Asta e...
The Dude
Revin acum la cabana din copac.
Problema sufelor nu imi da pace. Casa construita de sus in jos ridica mari probleme de montaj si pune sub semnul intrebarii cotele de gabarit pe care le-am gandit. Daca acel cadrul de jos se ancoreaza in cel de sus, adica in cel sustinut de sufe, atunci pe lungimea de 6 metrii vor trebui tiranti din metru in metru.
Ei sunt foarte scumpi si prelucarea lor (filetarea la capete) va fi si ea costisitoare. In plus gaurirea grinzilor din metru in metru va afecta rezistenta.
Nici la comportarea in timp ansamblul fier/lemn nu se descurca prea bine, mai ales intr-un mediu predominant umed....
pelicanul
QUOTE(doru_constantiniu @ 12 Jun 2011, 08:45 PM) *
Am gasit:
http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/pompa_...urflo-1746.html
Pompa costa 64 EUR, un filtru 6 si un acumulator (un mini vas de expansiune) costa 10, in total 80 EUR, cu TVA inclus.
Pompele de generatie mai noua (nu stiu daca firma asta importa) nu mai au nevoie nici de vas de expansiune. Legi pompa la rezervor si, cand dai drumul la robinet, vine apa ca la bloc.

Ei zic ca e autoamorsanta si ca poate trege apa de la 1,8 m, insa nu e asa. Dar oricum, eu sunt multumit.

Ar mai fi niste pompe asemanatoare, insa no-name, la firma asta din Sibiu (unde se gasesc becuri cu leduri la 12V):
http://www.okazii.ro/catalog?user_list=keta_ro
Legat de frigidere, eu v-am mai zis: ieftin si bun nu exista
http://www.stecasolar.com/index.php?Gefriertruhe_en
Asta e un frigider solar, care functioneaza la 12V, reprezentantul ti-l poate aduce pe comanda, insa costa cam 600 EUR + TVA + transportul de la Cluj.

O alta solutie ar fi frigiderele de rulote (tot la firma exis s-or gasi), dar probabil pe la acelasi pret. Astea functioneaza, la alegere, la 12V, 220V sai pe butelie de gaz. De-astea s-ar putea gasi si second, pe la samsarii de rulote.

Frigiderul cu element peltier, de camping, e o solutie buna daca n-ai bani de celelalte.
Eu am o trompeta de la Carrefour, cu 150 de lei, care raceste destul de bine.
Nici instalatia mea nu e inca dimensionata pentru un consum mare, asa ca il folosesc doar ziua (si numai atunci cand e soare). Nu bei berea ca la restaurant, dar nici nu se strica mancarea. Ziua merge si raceste ce-i inauntru, iar noaptea se pastreaza cat de cat alimentele reci.
Consumul lui e de 50W.
Daca as avea mai multe baterii (momentan am 200 Ah din care mai trag curent 2 laptopuri, pompa de apa, becuri fara numar, router wireless, telefoane), l-as putea lasa si noaptea, insa pentru moment e de ajuns.
Secretul pentru a raci e insa sa functioneze incontinuu.

cand trec prin sibiu te caut negresit, sa mergem sa-mi iau si eu una-alta la 12 V. Generatorul diesel ce l-am cumparat incarca si 12 V, deci cred ca e binevenit orice consumator la aceasta tensiune.
doru_constantiniu
OK, cand ai drum pe-aici da-mi un mail sau un tel.
Eu am luat de la ei becuri cu LED la 12V, acceptabile si ca pret si ca lumina.

In rest, eu am cautat sa cumpar fiecare componenta de la mama ei, adica de la importator.
Decat sa cumpar de la o singura firma panouri, regulator, baterii, becuri, pompe..., am preferat sa cumpar fiecare produs de la prima mana si astfel (cu tot cu transportul prin curier) am iesit mai ieftin cu 20-30%.

Dude, ce grosime are pomul? Sa ma joc si eu cu un mic proiect, poate gasesc ceva solutii interesante.
Erwin
Îmi aduc aminte ce povestea bunicul când eram mic. Exista o aşa numită gheţărie care deservea castelul, construită pe un principiu asemănător, însă mult mai mare. Desigur că o parte din gheaţă se topea, secretul constând în cantitatea mare stocată. Baronul însă avea posibilitatea de a completa stocul cu blocuri aduse de la fabrica de gheaţă, astfel că o avea tot anul disponibilă.
The Dude
QUOTE
Dude, ce grosime are pomul? Sa ma joc si eu cu un mic proiect, poate gasesc ceva solutii interesante.


Mai, uite ca nu l-am masurat. In zona in care vreau eu sa prind ancorele, el se bifurca...adica se trifurca...chiar mai mult.
Voi face poze si le voi posta. Trunchiul pana la coroana are mai bine de un metru in diametru.
Orice idee e bine venita. Am luat nota si de pompe, dar azi fiind sarbatoare am lasat pe miine sa intru in vorba cu ei.

Pentru chesti cu LED eu am magazinul ZEXSTAR, care iti trimite prin posta.
Dupa mine au cele mai bune produse. La 12v recomand dusul ala care e haios si foarte util.
Ca sistem antiefractie exista un device care se monteaza opus usii. Are un card SIM si sistem infrarosu de detectie a miscarii si de iluminat pe timp de noapte. Cand infractorul patrunde in zona protejata dispozitivul incepe sa faca poze pe care le trimite imediat prin MMS la cateva numere de telefon preinstalate. Costa 1000 lei

Trebuie sa ajung in zona pentru un prim rand de poze ale copacului...ca nici mie nu mi-a ramas clar in minte configuratia lui desi m-am suit in el si l-am studiat destul de atent multe ore.
kcapone
Nu-i cabana ... dar e frumoasa; si ea si peisajul.
http://freshome.com/2011/06/13/beautiful-h...or+Your+Home%29
The Dude
all...nu pot vedea poza aia...Cred ca nimeni nu poate..Trebuia sa ii dai "direct link".

Doru...inteleg ca tu ai aceleasi probleme cu electrica ca si mine. Adica nu ai un bransament la retea.
Eu m-am rezolvat cu niste acumulatori ca astia:



Mai multi de doi legati in paralel...nu cred ca se poate, intrucat panoul fotovoltaic servieta:




....nu poate duce o incarcare mai mare. Asta este pentru ceilalti consumatori, adica pentru laptop, tv, chargere, frigo (pe care nu il mai utilizez), etc..
Pentru iluminat am o instalatie separata cu doi astfel de acumulatori:



Unul duce instalatia de jos (living, bucatarie americana, toaleta, debara), altul cea de sus (casa scarii si dormitoare). Sunt independente una de alta si amandoua separate de cealalta. Ideea e ca am sisteme pe led care fac acumulatorul sa dureze foarte mult pana reclama o reancarcare. Cele care asigura instalatia trebuiesc incarcate mai des, de aiai le-am separat.

Nu simt alte nevoi. Un frigider ar face toti banii, dar ala de mi l-ai aratat tu nu imi inspira mare incredere.
Am vazut prin magazine "mini-bar" care consuma putin si raceste bine. N-am gasit insa pe 12V CC.

Alea cu butelie de gaz sunt o mare minune. Am vazut pe un santier din Baia-Mare.
Iarasi nu stiu de unde se pot procura si nu am vazut decat de gabarit.

Acuma, imi dau seama ca daca as cumpara mai multe pungi de gheata de la benzinarie, as putea sa le depozitez chiar acum in groapa mea, cu mari sanse sa imi fac stocul pe care ar fi trebuit sa il fi facut asta iarna...dar am temeri ca nu voi ajunge cu ea in starea cea mai buna.
Erwin
The Dude, poţi folosi o geantă frigorifică cu pastile cu gel (sau cu amoniac?) congelate în congelator la -18grade. Cred că dacă ai suficiente pastile din alea îţi ajunge să răceşti berea pe un weekend. Dacă foloseşti frigiderul cu peltier să le menţină sub temperatura ambiantă li se prelungeşte durata de viaţă.

Sistem antiefracţie? Dacă vine un urs şi reclamă copacul ca fiind al lui? rofl.gif
The Dude
Yap, Erwin...am lucrat la un moment dat pentru o copmanie farmaceutica. Astia primeau prin curierat rapid niste reactivi din Germania.
Reactivul trebuia sa ajunga la firma la -17 grade celsius, altfel trebuia fie utilizat imediat, fie aruncat la gunoi. Costa o gramada de bani.

Pachetul era o lada din polistiren de 1x1x1, adica ceva imens care avea la mijloc un locas de 0.25x0.25, unde inghesuit intre patru pungi de gel din ala (facut super bocna) se afla pretioasa sticla de 200 de grame.

Iti dai seama ca am adunat toate gelurile alea si ca le-am grabit in lada mea frigorifica gandind ca e vorba de un produs minune.
Dar sti ceva ??? Cele mai bune rezultate cu lada frigorifica le obtii daca pui intre produse doua peturi de 1,5l tinute la congelator vreo doua zile.
Cu sursa asta, doua zile jumate frigul te tine in cutie la mare fix...pe incercate.

Pentru mine frigo ala cu efectul peltier e de domeniu trecutului si al afacerilor proaste.
L-am trecut deja la pierderi....Consuma nepermis pentru ce face.

Ursul infractor, o data pozat poate fi usor identificat ulterior.
Ti-o spune un vanator...Si crede-ma, poate fi si tras la raspundere...desi, la fel ca in cazul celorlati infractori din Romania, se va scoate si el cumva.

Faza cu sistemele astea imi aminteste de o poveste amuzanta, in care un proprietar si-a montat supraveghere video ultra-performanta.
Pe toate colturile casei a scris: Casa supravegheata video...Obiectiv monitorizat...
Au dat hotii si a venit politia care a cerut sistemul. Dupa mai multa vreme au zis ca nu le e de niciun folos intrucat hotii erau mascati si nu pot fi identificati.
Omul a ramas .......masca !!!...si cu buza umflata.

Este insa putin probabil ca taranul care ar da buzna in cabana mea sa poarte cagula. El sigur va purta caciula tuguiata...
Iar al de stie faza cu manusile si cu cagaula, nu isi pierde vremea in creierul muntilor ca sa imi fure mie tzuica, patura si gogosarii...

Insa ursul netrebnic ar fi capabil de o asemenea ticalosie... mad.gif
The Dude
The Dude
The Dude
Marduk
QUOTE(The Dude @ 14 Jun 2011, 08:50 AM) *
....Iarasi nu stiu de unde se pot procura si nu am vazut decat de gabarit.

Il poti procura la SH piese pentru rulote, am vazut unul montat pe o rulota si am ramas uimit ce sistem ingenios are.

QUOTE(The Dude @ 14 Jun 2011, 01:55 PM) *

Ideal ar fi in cazul construirii unei cabane in copac sa faci in asa fel incat copacul sa sufere cat mai putin sau de loc. Eu as interzice folosirea cuielor din metal, am vazut un proiect scotian unde se foloseau numai cuie de lemn, dar nu mai dau de el.
Erwin
Păi cred că nu urcă nimeni în cabană dacă vei lua scara cu tine când pleci! biggrin.gif
The Dude
Nu-i cu scara...e cu ascensor brand Leonardo da Vinci, model 1495 (imbunatatit) thumb_yello.gif
Si e la liber...sau va fi la liber. Trebuie doar sa ne corelam cu rangerul...
Eu am disponibil un fel de pager care poate emite un semnal pe o raza de 3km. Daca cineva intra in cabana (presupunand ca va fi stiind locatia si modul de actionare al ascensorului (care nu e la vedere, el coborand direct din interiorul casei), atunci paznicul va fi anuntat, chiar si daca se afla in patrulare.
Semnalul emis va putea fi receptionat chiar pe statia din dotarea paznicului, printr-o modulare corespunzatoare.

The Dude
O solutie interesanta pentru a usura constructia: casa din peturi. Mai la subiect: pereti din peturi.
Ei pot fi placati in rigips, osb, alea, alea....


The Dude
Ideea e ca mama natura s-a ocupat de copii ei cum a putut.
Cand a venit vorba de copaci, pentru a ii ajuta sa treaca peste neajunsurile iernilor grele, cu geruri mari si importante caderi de zapada....ori poate de viscol, furtuni si tornade, ea mama natura, a inventat copacii rigizi dar puternici (gen stejar,fag, frasin) si pe cei elastici si supli (gen salcie, brad).

Fagul va putea sustine pe cracile lui canditati uriase de zapada, pentru ca are structura necesara unei asemenea ispravi. Iar salcia se va scutura singura de zapada ori de cate ori canditatea acumulata ii va aparea la limita suportibilitatii..

Nu imi fac nicio grija morala in legatura cu incarcarea suplimentara a copacului.
Nu am nici retineri tehnice privind stabilitatea ansamblului si am declarat aprioric ca nu voi afecta trunchiul cu strapungeri, incastrari, alte interventi care sa afecteze in rau viata copacului ...desi o mica cosmetizare va fi necesara. Ea face insa parte din ingrijirea unui copac si de multe ori il ajuta pe acesta sa creasca si sa treaca intr-un alt ritm al cresterii si devenirii lui. Viata unui fag este evaluata intre 100-150 de ani.

Inca un amanunt important. Ca sa poata fi de acord cu organizarea unui observator in acel copac, el a trebuit sa fie catalogat ca arbore aflat in declin biologic si propus pentru recoltare (formularea din document este exacta). Tradus in banii nostrii asta ar insemna ca orice interventie asupra lui in scopul amenajarii cabanei este legal permisa si acceptata inainte de a mai fi discutata.
The Dude
Iaca un fag:



...si iaca unul, luat de pe net, care semana mult cu cel in care vreau sa construiesc:

The Dude
In sfarsit o idee....

Doua grinzi mai lungi si mai groase pe lungime, in caroiaj cu doua mai lungi si la fel de groase pe latime.
Ele vor forma platforma sustinatoare de jos. Au forma de # (diez). Pe prelungirile lor, in capete, se lega ancorele, care astfel sunt deviate de coama casei si nu mai pot interactiona cu ea. La partea inferioara trebuiesc gasite solutii de a aseza grinzile astea, pe cat posibil pe copac (eventual cu adausuri sau nade).
E cea mai economica varianta, desi nu am grinzi atat de lungi...poate voi reconsidera dimensiunile casei.

Pentru moment nu voi reveni cu alte consideratii.
Trebuie sa ajung in zona, sa fac poze, apoi sa le postez, apoi sa astept si sa comentam sugestii....
chishu_lica
duda, interesul "publicului" a scazut, asa cum am prevazut.... e timpul "unei perfuzii" pentru readucerea la viata a proiectului: cabana in balon cu aer cald sau cabana cu motor racheta! man, am fost politicos si decent! poate ironic - indreptatit, avand in vedere distanta astronomica dintre proiectul initial - cabana de 1000 ron si proiectul actual!!! imi imaginez replica: "mergi man in alta parte daca nu-ti convine!" - insa, public facandu-ti "jurnalul" nu vad nici un impediment, nici macar "de bun simt", sa intervin! urmaresc "cu interes" devil.gif cry.gif evolutia si tot mai incerta "finalizare"!!!! rofl.gif ohyeah.gif ohyeah.gif
factura
QUOTE(chishu_lica @ 12 Jun 2011, 06:57 PM) *
draq sa ma ia daca mai intru vreodata pe acest post! inca o data, dude, revino cu picioarele pe pamant, man!

QUOTE(chishu_lica @ 16 Jun 2011, 11:02 PM) *
imi imaginez replica: "mergi man in alta parte daca nu-ti convine!" - insa, public facandu-ti "jurnalul" nu vad nici un impediment, nici macar "de bun simt", sa intervin! urmaresc "cu interes" devil.gif cry.gif evolutia si tot mai incerta "finalizare"!!!! rofl.gif ohyeah.gif ohyeah.gif


Eu presupun ca tu chiar astepti cu nerabdare sa se mai scrie pe aici rofl.gif Pari a fi cam invidios pe The Dude tongue.gif
doru_constantiniu
Trunchiul copacului e teoretic un trunchi de con. Daca la 6 m de la pamant are diametrul de 80 cm, iar la 7 m de la pamant are diametrul de 75 cm, se poate face un caroiaj, un diez cu interiorul de 80x80 cm. Se monteaza mai sus, undeva pe la 7 m inaltime, iar, dupa ce e gata si se lasa liber, nu are cum sa cada mai jos decat inaltimea dorita, adica 6 m. Si nici in sus n-are cum sa mai mearga.
Desigur, nu va sta drept, dar diezul va fi sustinut cat de cat drept cu franghii de sus pana se va construi toata platforma, un patrat de 6x6 m sa zicem. Pe urma se vor prinde in cele 4 colturi cate o ancora de schela si cate un cablu de otel pana jos, cu intinzatoare la capetele de sus. Jos se prind cablurile fie insuruband in copac alte 4 sau numai 2 ancore de schela, fie se betoneaza in pamant 4 sau 2 ancore. Dar cred ca 2 gauri de 1 cm diametru si 15 cm lungime, unde sa insurubezi 2 ancore, sunt acceptabile. La un asemenea pom sunt ca 2 zgarieturi.
Iar odata platforma gata, prinsa cu cabluri, se regleaza din intinzatoarele cu surub sa stea in boloboc.
Platforma eu o vad asa: 2 grinzi 15x20x600 asezate paralel, la distanta de 80 cm sa zicem. Peste aceste grinzi, vin alte 2 grinzi 7x15x600, asezate perpendicular. Avem format deci diezul. In paralel cu grinzile de deasupra se monteaza inca 6 dulapi 7x15x600, 3 de-o parte si 3 de alta. Acest al doilea rand de grinzi vine placat dedesubt cu scandura (mai putin trapa unde intra scara sau liftul). Iar peste acest al doilea rand de grinzi vine al treilea, format din 8 dulapi 5x10x600, asezati perpendicular pe grinzile din randul al doilea. Spatiul dintre al doilea si al treilea rand de grinzi, adica cele 47 de patrate (7x7 - trapa - trunchiul pomului) se va umple cu un material izolant, vata sau granule de polistiren. Va avea 25 cm grosime. Peste se mai pune un rand de scandura si e gata platforma.
Platforma va avea max 2000 kg (intra 3.074 mc lemn)
The Dude
Chisu...ironia nu e chiar la indemana oricui. Mistoul ieftin in schimb....
Ramai acordat pe frecventa si ai sa ai in continuare motive multiple si de stocareala si de critica justa, dar mai ales de completare a informatiilor dintrun domeniu in care, se pare ca nu ai o raspandire confortabila.

Cabana de 1000 ron, alaturi de un numar suficient de alte variante (si de deviz si de tehnologii si de tehnici) s-au discutat pe acest tread atat cat a fost nevoie.
Ne putem intoarce la oricare din ele, de fiecare data cand interesul (deloc scazut: el e in legatura cu numarul de vizualizari, ci nu cu cel al postarilor) o va readuce, pe una sau pe alta, in prim planul dezbaterilor.


doru_constantiniu mai...e mai greu de urmarit. Trebuie cu creionul in mana...Am sa fac asta dupa-masa si am sa revin.

Pana atunci, nu inteleg de ce mai trebuie sa ancorez si jos platforma suport ???...
Eu ziceam sa ancorez platforma la partea superioara cu sufele de otel. Ele ar urma sa sustina greutatea casei, iar platforma, acolo unde se intersecteaza cu trunchiul, va avea un al doilea cadru care se va impana fata de trunchi cu pufere de cauciuc. Acest sistem va tine firung. Va pastra platforma ferm si va preveni oscilatiile pana la o limita critica (cutremur, uragan) cand puferele vor ceda, platforma va oscila atunci liber, protejand astfel si constructia si ansamblul constructie/copac. In fine da-mi voie sa aprofundez putin ideea ta...
doru_constantiniu
Pai eu m-am gandit pana aici doar la platforma.
Daca prinzi platforma la mijloc, pe trunchi si te plimbi pe ea pana la unul din capete, platforma va avea tendinta sa se lase unde e greutatea si sa se ridice la capatul opus. Daca capatul opus ar fi ancorat de jos cu un cablu, atunci nu se mai poate ridica. Iar daca toate capetele vor fi ancorate de jos, atunci platforma ar fi fixa, fara sa se mai poata misca in nicio directie.
The Dude
k....Doru...am aprofundat.

Incep prin a explica mai intai situatia la care sunt tentat sa ma opresc. Apoi o voi compara cu propunerea ta.
Conteaza insa foarte mult dimensiunile pe care locul din copacul ales le-ar putea permite. De aia, ala acest moment nu putem discuta decat "in principiu".
Voi ajunge in zona relativ curand. Voi face poze exacte si voi face masuratori. Dupa asta putem discuta concret.

Acum eu zic, la prima strigare, ca ar fi bine sa ne oprim la un 6x6x3m. Asta ar insemna un fel de cub la care fata de sus si cea de jos sa fie de 6x6m (din grinzi cum ai propus tu 15x20x600) si a carui inaltime sa fie de 3m. Imbinarea la colturi o pot explica cel mai simplu printr-un desen. Nu vreau sa il fac acum, dupa cum cred ca nu are sens sa ma complic cu schite, scheme sau explicatii mai precise. Suntem la nivelul discutiei de principiu.

Deci conteza pe o imbinare la colturi metalica de care se poate ancora solid sufa. Platforma de jos are opt puncte de ancorare. Patru la fiecare colt si cate una la jumatatea fiecarei grinzi. Fiecare sufa pleaca de la punctul ei de ancorare, se duce in sus pe cei 3 m, dupa care intalneste platforma de sus. La fel in opt puncte corespunzatoare celor de jos (patru pe colturi si cate unul la jumatatea fiecarei grinzi) si la fel vor fi ancorate acolo in cele opt puncte.
Fiecare sufa isi continua apoi drumul pana la jugul metalic de deasupra care imbraca trunchiul si de care se leaga in mod ferm. Acest jug va fi amplasat la o inaltime conditionata de forma sarpantei. Eu l-as pune in asa fel incat sa obtin macar un 15% pentru panta sarpantei.

Revenind la cub. El va fi scheletul casei, insa deschiderea de 6m imi pare prea mare asa ca atat la platforma de jos, cat si la cea de sus, mediana pe ea, pe una din directii va mai trebui cate o grinda, in asa fel incat daca jos montez grinda pe directia N-S, cea de sus va fi automat pe directia E-W, adica pe o directie perpendiculara cei dintai. Conturul patrat al fiecarei plaforme de sase pe sase, se va imparti astfel in doua alte patrate de 3x3m.
In continuare intentia este sa podesc cu dulapi de cel putin 5cm grosime montati in nut si feder adanc (adica petrecerea sa fie de cel putin 8cm.)
Vei spune negresit ca la deschiderea de 3 metri ar mai fi nevoie de cel putin o mediana pe la 1,5m. Eu zic ca nu, insa nu ma hazardez sa fac o afirmatie categorica. Calculul portabilitatii este relativ simplu si el va spune si va dicta solutia finala, atunci cand vom avea ceva dimensiuni precise. Sigur, de jos in sus va fi o termoizolatie protejata prin placi de OSB (poate), va fi trapa cu deschidere automata (tot patent Leo DA Vinci)

Comparand solutia asta, cu cea propusa de tine vom vedea ca ea e mai usoara si mai simpla. Ramane insa sa purtam discutia la concret, asa cum ai propus si tu in debut atunci cand, de bun simt tehnic, mi-ai cerut macar niste cote minimale...

Asadar pot fi opt sufe care pleaca ancorate din platforma de jos, ancoreaza in trecere platforma de sus si se agata de un jug metalic ce cuprinde trunchiul undeva mai sus; un jug care astfel preia si sustine intreaga greutate a cabanei...ce dupa mine nu va depasi 3,2 to (4to portanta dinamica maxima adica incluzand personalul), cu tot cu compartimentari, pereti, rezerva minimala de bere, sarpanta, mobilier, tamplarie pvc,....Atentie !! contragreutatea asccensorului si asccensorul au alta sustinere...

Atat pentru acum...Vom vb. cu raspundere de indata ce vom avea ceva date....
The Dude
QUOTE
Daca prinzi platforma la mijloc, pe trunchi si te plimbi pe ea pana la unul din capete, platforma va avea tendinta sa se lase unde e greutatea si sa se ridice la capatul opus. Daca capatul opus ar fi ancorat de jos cu un cablu, atunci nu se mai poate ridica. Iar daca toate capetele vor fi ancorate de jos, atunci platforma ar fi fixa, fara sa se mai poata misca in nicio directie.


Te gandesti ca sufele ancorate jos vor prelua gradele de libertate in plan orizontal.
Buuun. Stii monumentul din Bucuresti - Piata Revolutiei...ala de seamana cu o chiftea infipta intr-o scobitoare ???
Uite-l colea:



Vezi ..Chifteaua nu poate sa alunece jos - sus (sus-jos) decat intr-o situatie extrema, insa stanga - dreapta (dreapta-stanga) ioc.
Spunem in acest caz ca acele grade de libertate au fost anulate prin constructie.

La fel va fi si cu casa. Locul de trece trunchiul prin platforma de jos, si cel in care trunchiul strabate platforma de sus (vor avea acele pufere de care ti-am zis) nu lasa casa sa se incline cand grasul se plimba de colo, colo, prin camera...Sigur, daca se dovedeste necesar, pot fi adaugate niste contravantuiri care sa se prinda in trunchi si care nu pot produce mari efecte asupra copacului, cum bine observai si tu...sau daca da, pot fi identificate solutii alternative.
chishu_lica
@ALL: hei man, tu nu stii copacul de care e vorba in proiect? este frate copacul care face vara pere iara iarna micsunele! cat despre un cub cu dimensiunile 6x6x3? cry.gif eu stiam ca un cub are toate laturile egale! da' daca zice dude jamie.gif !!!! v-am zis eu ca urmeaza cabana cu motor racheta! si da, imi place sa fac remarci prostesti (mishtocareala=ironie de doi bani) cand vad "proiecte" si "emanatii mintale" pe masura! ca sa fiu in ton cu topicul, dimensiunea mishtocarelii in sectiune dreptunghiulara de nivelment triunghiular, este fi la puterea infinit (na, daca mai intelegeti ceva, caci nici io nu mai pricep - sau, percep, draq mai stie - nimica! cry.gif blink.gif ohyeah.gif devil.gif Scrie dude, ca m-amuza! ziceam ca nu mai intervin (bah factura, io n-am zis ca nu mai citesc ci ca doar nu mai intervin!!! da', deh, sunt si eu om si am oarece slabiciuni - p-asta mi-am descoperit-o datorita acestui topic!! jamie.gif macar pentru asta trebuie sa-i fiu recunoscator lui dude! thumb_yello.gif
doru_constantiniu
O casa intr-un copac secular nu e nici mai practica, nici mai ieftina decat una pe pamant, insa cu siguranta e mai spectaculoasa. Iar satisfactia de a locui in asa ceva nu suporta comparatie.

Practic si ieftin e un container amenajat, o rulota, insa de-alea poate sa aiba oricine. E o banalitate.

6,35 kg are un metru liniar de oţel beton cu diametrul de 32 mm. Inmultesti volumul (pi x raza la patrat x h) cu densitatea (7900 kg/mc)
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.