Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
The Dude
QUOTE
Lupii nu ataca ? Poate vara,,,dar, iarna ?


Niciodata omul. Fii sigur de asta.
In Sirnea m-am intalnit noaptea cu ei pe niste dealuri prin desis. M-au ocolit cu cea mai mare grija, desi eram o victima sigura. Era bezna, eram singur, neanarmat si usor abtiguit. In noaptea aia au facut dezastru in sat. Au mancat un magar si cativa caini...erau deci cu foamea in gat si pusi pe fapte mari.
Lupii aia stiau exact situatia in care ma aflam si cu toate astea m-au ocolit cu cea mai mare grija.

QUOTE
Nu vreau sa puna nimeni cainii pe mine !


Asta e alta poveste. Cainii sunt acolo un pericol. Ei ataca omul cu mare entuziasm pentru ca spre deosebire de lupi cainele e obisnuit cu omul; ii stie slabiciunile, fricile, lasitatile...O vreme va trebui sa porti cu tine mici ofrande (bucati de paine, sau alte alimente...strict pentru ei). Caini de acolo sunt oarecum obisnuiti cu turistii si nu dau atacuri cu adevarat periculoase decat daca raspunzi la provocarile lor. Si oricum asta nu se intampla decat noaptea.
Inca un element. E suficient sa te invete trei patru caini de pe traseul tau cotidian. Toti ceilalti vor prelua cumva informatia...nu stiu cum.

QUOTE
Care este solutia locala ?


Am sa fac o poza ca sa iti explic mai bine. In principiu fundatia existenta poate fi reutilizata daca iti convin conturul si suprafata. Cabana de care iti vorbesc e din cale afara de mica (nu cred sa aiba mai mult de 3x5). Iarasi nu stiu cum e cu apa. Pe acolo cunosc un izvor insa nu imi pot reaminti distante si amanunte.
Nici eu nu am apa. Car cu magarii de la alt izvor, sau cu carca. Am si o acumulare pluviala. Oricum, o data sau de doua ori pe an fac o aprovizionare sanatoasa cu bere, apa minerala, conserve, alea, alea...Atunci fac convoi cu magari si duc totul dintr-un transport. Cunosc un pesterean care ma ajuta cu treaba asta
The Dude
Hai sa reiau o poveste.
Intr-o iarna m-am inteles cu Gicu pe o treaba din asta.
El imi povestea de gaselnita cu bustenii si cat de legala e ea; apoi mai zicea de problemele cu valorificarea cherestelei ce presupuneau transportul ei (foarte riscant) pe sosea pana la gaterul de la Podul Dambovitei. I-am zis sa faca o cabana si sa o facem apoi vodca.
Din vorba in vorba am mai stabilit si un loc pe un teren de al lui situat mai inspre padure. N-am concretizat nimic, nici palma n-am batut.

A fost o iarna grea in anul ala acolo si eu am ajuns de putine ori. Si atunci nu am avut timp sa fac vizite de curtoazie, asa ca in primavara ma trezesc cu Gicu care ma duce la cabana ridicata. Era o structura de busteni de la un cap la altul, inclusiv acoperisul unde mersese cu tesatura scazut. Nu avea goluri de usi sau de ferestre si lucratura era cam neangrijita. Asa cum spui se putea vedea printre unele barne.

La fundatie localnici sapa o groapa de circa 30 cm. Pe acolo intalnesc primele stanci. Urmeaza apoi asezarea bolovanilor in aceasta groapa, ca pe o zidarie legata cu pamant galben. Intre acestea se aseaza barnele perimetrale. Stalpi verticali se baga si ei in pamant si sunt prinsi in zidarie. Cam asta e fundatia cu tot cu elevatie. Tot ce e lemn se impregneaza cu o solutie din seu de oaie (incredibil de eficienta). Pe fundatia asta incep sa se aseze bustenii, care se fixeaza intre ei cu piroane lungi din fier ce nu se bat ci se introduc in gauri practicate cu burghie.

Anyway, cabana lu Gicu a iesit valabila una peste alta. Desi am fost luat complet prin surprindere am gasit repede pe cineva. Persoana a decupat cu drujba ferestre si usi, apoi a placat casa cu termosistem la exterior su cu rigibs la interior, in prezent ea fiind una din casele de vacanta din zona. Toti participantii la aceasta aventura au fost in final fericiti.

Gicu a tranzactionat stabilimentul pentru 1500 de euro si inca 1500 pentru circa 1200 mp de teren. Vlad, cumparatorul si-a facut cabana cu 9 000 de euroi all inclusive (camin, instalatii etc..) Eu am intarit prietenia cu doi oameni cu care inca ma vizitez cu placere la fiecare sejur.

PS. Fundatiile alea, desi artizanale si complet descurajante pentru un cunoscator, se comporta fantastic in timp. Am sugerat chiar unui cunoscut sa isi de-a doctoratul pe aceasta tema

PS Nici in vise nu te gandi la tabla pentru invelitoare (nici macar Lindab). Sipcile (sitza) sunt bune dar scumpe si cu pretentii. Eu iti recomand bardourile. Cabana mea are asa ceva si ea a servit de model multor alti intreprinzatori din zona. Toti imi sunt azi recunoscatori.
The Dude
Inaltimea acoperisului este in general impusa de conditiile din zona (vant, acumulari de zapada etc).
Nu vei putea sa il faci prea scund. Panta trebuie sa fie una pronuntata.

De generator nu cred sa aiba nevoie. Ideea e ca nu il pot cara in zonele de actiune. Abia cara dupa ei joagarul ala demontat pe componente.
Dar cine stie, s-ar putea sa ii intereseze...Sunt multe chestii la care un generator e bun in zona.

...si eu am unul.
Eu nu am curent electric. Il fac cu niste panouri fotovoltatice pentru iluminat si laptop.
Am un proiect prin care casa sa devina complet independenta din acest p.d.v., dar nu am inca finantare pentru el.

Nici tu nu ai sa ai curent la cabanuta lui Rusu, asa ca instrainarea generatorului s-ar putea sa nu fie o initiativa inteleapta.
Erwin
QUOTE
Eu iti recomand bardourile.


Ce-s alea? În dex şi wiki scrie:
BARDÓU s.m. Hibrid obținut prin încrucișarea dintre armăsar și măgăriță (Equus hinnus). – Din fr. bardot. rolleyes.gif
The Dude
rofl.gif rofl.gif

sindrila bitumata = bardou = neologism cel mai probabil
The Dude
Legea constructiilor in Romania are sase exigente. Ea reglementeaza regulile care concura pentru ca o locuinta sa poata fi optima pentru utilizat. Exigentele sunt: la stabilitate, le confort termic, la relatia cu mediul, ma rog nu mi le mai amintesc (as pierde un concurs pe chestia asta) dar daca doresti sa le aprofundezi cauta legea 10/2001.

Acum avantajele termosistemului sunt uriase. De-a dreptul incredibile pentru mine, unul care le-a vazut efectele pe viu si nu doar in brosuri.

Cabana mea e din piatra. Zidaria are prevazuta ruperea punti termice in doua locuri. O asemenea masura e data de proiectanti ca extrem de eficienta insa in practica ea s-a dovedit mult supra-evaluata. Iarna acolo sunt -32C de grade lejer. Nu stiu exact cum se face. La radio anunta -15C dar pe termometrele mele e -32C. Mai mult, felul in care ingheata cana de ceai sau cel in care mi se lipesc mainile de metal imi confirma ca nu termometrele mint. In aceste conditii oferta din partea termosistemului nu poate fi neglijabila.

Si casa mea se incadra in peisaj excelent cu zidaria aia aparenta de piatra de munte. Insa piatra, chiar si cu puntile termice rupte e catastrofala d.p.d.v. energetic, asa ca a trebuit sa pun termosistem (l-am cadrilat cu grinzi aparente, iar casa si-a pastrat aerul rustic - ceva provece-franta). Cu acest compromis, in detrimentul aspectului si al mediului, casa a casigat fantasitic in eficienta termica. Asta si vara si iarna.

Casa pe care ti-ai ales-o e spectaculoasa si impresionanta. Iti repet: o poti procura de-a gata de la furnizori. O gasesti deja ridicata. Se demonteaza si se expediaza oriunde, la cerere. Comportarea ei in timp, intretinerea si confortul in utilizare sunt insa inferioare altor solutii.
The Dude
QUOTE
...sunt un salbatic, nascut la oras...


Fara indoiala ca esti unul. Insa nu trebuie sa te lasi controlat de instincte, ami ales atunci cand le suspectezi de asa ceva..
Orasul te-a inrait si iti doresti sa te razbuni pe el in modul cel mai crunt cu putinta. Aruncandu-i in fata toate compromisurile pe care trebuie sa le suporti pentru a putea continua vita ce ti-a fost aleasa.

Am un topic pe acest site despre fotografie. Spuneam acolo, celor ce au ales sa ma asculte, ca fotografia (filmul, spectacolul in general) este o mistificare a realitatii. Ca fetele alea frumoase cu picioare lungi si fara niciun cusur nu exista in realitate. Ca totul e un miraj...La fel stau lucrurile si cu cabana aia. E superba, e de vis...Simti relaxarea si aerul muntelui numai cand te uiti la pozele ei.

In adevar fata aia e stramba, sanii ii cam atarna, are celulita si vergituri. Ochii nu ii sunt atat de albastrii si nici tenul atat de perfect. Pentru poza la care tu oftezi au muncit multe persoane ore in sir, care cu macheatul, care cu luminile, care cu aparatele, care cu obiectivele, care cu fotoshopul.

Cabana aia nu are cum sa fie perfect etanse pentru ca indiferent de tratament lemnul are sa lucreze in continuu. De la iarna la vara, de la seceta la potop lemnul se va contracta si destinde in cicluri repetate. Daca e bine tratat deplasarile vor fi de ordinul zecimilor de milimetru...aproape insesizabile, dar suficiente pentru ca, cumulate pe cicluri sa ajunga la efecte notabile cu consecinte directe asupra confortului.

In plus: stiai ca din punct de vedere al propagarii termice 10 cm de poliuretan au acelasi efect ca 65 cm de lemn masiv ??
Ca o cabana de lemn are o perioada de viata estimata de constructori la 10 ani ?? Ca dincolo de aceasta perioada sunt necesare procese de retratare a lemnului imposibil de aplicat pe lemnul construit deja ?? Ca in acest moment in lume nu exista o solutie 100% eficienta pentru combaterea daunatorilor lemnului (ciuperci, insecte, carii etc.). Sau ca Sirnea este recunoscuta pentru existenta unor barzauni care se hranesc cu lemn si care au o zi festiva in fiecare an ??
Sau, in sfarsit, ca ignifugarea e o poveste cu putine corespondente in realitate ??

Cand afara sunt -32C, la mine in cabana, numai cu focul din camin (la o putere medie) sunt 14 grade...Si miroase a brad de iti creste inima (lemnul din foc da mirosul, ci nu structura cladirii; ea isi pierde mirosul fie in urma tratamentelor lemnului, fie ca urmare a imbatranirii naturale in numai cateva luni de la taiere.

Asa ca daca te mentii pe aceasta solutie ai toata stima mea. E un vis de al meu pe care nu am putut sa il duc pana la capat pentru ca m-am lasat infrant de evidente. Insa daca totusi o faci e bine sa fi informat cat mai exact.
Erwin
totuşi există case de lemn de 100 de ani... cum au fost tratate şi întreţinute? unsure.gif
The Dude
In zilele noastre, undeva prin Moldova o calugarita a fost schingiuita pana la ucidere pentru ca se credea ca este posedata. Nu mai departe decat acum patru ani, intr-un alt sat din Romania, localnici au dezgropat un cadavru i-au incinerat inima si apoi au baut fiertura cenusii ei, pentru ca exista suspiciunea ca defunctul devenise strigoi si pentru ca exista credinta ca numai asa un moroi ar putea fi oprit.

Credinta populara are putine puncte comune cu adevarul stintific.
Taierea lemnului din padure are perioade precise ce tin cont de toate lucrurile alea spuse de tine.
Intr-adevar traditional se intampla iarna. Dar chiar si asa tivirea si aburirea lemnului (tratamentul minimal pentru o stabilizare) confera masei o structura cu o umiditate constanta si redusa....care insa se poate reface in functie de conditiile intalnite in exploatare.

Posturile tale contaminate de literatura si de nostalgie au insa un sambure de adevar. Exista case care au durat 100 de ani. Case din lemn.
E strict o chestiune de intretinere....si de noroc (cel despre care iti vorbeam mai deunazi).
Castelul Peles a indurat timpul in modul cel mai exemplar. A beneficiat de o intretinere atenta si precisa..dar a avut ghinionul sa fie lovit de o ciuperca, iar consecintele atacului au condus la necesitatea unor lucrari ample de restaurare a lambriurilor. Circa 35% dintro singura sala au fost literalmente inlocuite.
Asta s-a intamplat prin '99-'00, iar azi si poate si maine, tu cel care vei vizita locul vei spune: "ce bine s-au pastrat lambriurile astea desi au 100 de ani".

Orice lucru bine intretinut dainuie permanent (cand am facut afirmatia am tinut cont de relativitatea termenului).

Cea mai tare solutie de tratare a lemnului am gasit-o tot la tarani. Ea e surclasata de departe de o metoda italiana asemenatoare, insa spre deosebire de ea gaselnita taranului e la indemana si simpla. Lemnul e scufundat intr-o solutie de cenuse si seu de oaie in mai multe reprize. Se obtine astfel o structura durabila in care nici cuiul nu intra cu usurinta.

Casa de la munte cumparata de mine avea astfel de grinzi la sarpanta. Cand am demolat-o am incercat sa fac focul cu ele si a fost imposibil. In plus, cand am vrut sa le rup..se spargeau. Se contorsionasera ca dracu' ca altfel as fi putut sa le refolosesc. Casa mea a fost ridicata in 1907 si iti spun sincer nu am mai vazut asa ceva.

Concluzie: exista case de lemn care au si mai mult de 100 de ani. Ele au fost insa atent intretinute, cu cheltuieli importante, si cu interventii majore de-a lungul acestei perioade. Mai mult decat atat, ele au fost ridicate sub semne norocoase..cine stie poate la mijlocul lui Februarie intr-o noapte cu luna plina.

PS. In Romania nici nu se mai elibereaza autorizatie de constructie pentru casele de locuit care nu au prevazute impachetari cu termosistem si tamplarie termoizolanta cu geam termopan.
The Dude
Si inca ceva. Cladirea primariei capitalei si inca alte cateva constructii din aceiasi perioada au fundatia montata pe grinzi de stejar.
Toate casele aste au varste venerabile.

Stejarul, fagul alte esente tari se comporta la randul lor diferit fata de brad, pin, molid...dar nici nu pot fi prelucrate chiar de oricine si chiar cu orice.

E un intreg labirint aici si exista riscul sa te ratacesti.


....pana una alta maine e weekend si cu putin noroc voi putea fi fata in fata cu viitoarea ta cabana...


Pana atunci, sa auzim numai de bine thumb_yello.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 2 Jul 2010, 08:29 AM) *
Cladirea primariei capitalei si inca alte cateva constructii din aceiasi perioada au fundatia montata pe grinzi de stejar.

Tribunalul de pe Splai este ridicat pe o astfel de fundatie, celelalte constructii mari care erau ridicate pe fundatie de stejar au fost demolate, spitalul Brancovenesc si Hala Unirii.

@all
"Este o idee buna ? Ii pun din 10 in 10 cm pe tot hotarul si nu ii las sa creasca mai mult de 2,5 m."

este prea mica distanta de 10 cm, cred ca 50 cm ar fi mai indicat, mai ales ca salcamul face puieti pe langa trunchi, cat despre urs, nu cred ca-l tine pe loc un gard de salcami.
The Dude
all, vesti proaste.
Nu am reusit. A plouat in continuu...N-a fost chip sa ies din casa.
Am ajuns noaptea ciuciulete.

Toata ziua de sambata am stat si am admirat ploaia. Duminica dimineata s-a oprit putin, cat sa ajungem la masina lasata chiar in Sirnea la o cunostinta. Acolo am vorbit cu o vecina de a mea care mi-a spus ca Rusu nu a vandut nimic in ultimii ani. Nu stia despre care odaie vorbesc, e o femeie batrana care n-a mai batut campii de cateva decade bune, insa mi-a confirmat ca Rusu nu a vandut nimic si ca e in mare foame de bani pentru ca vrea sa isi insoare un baiat. S-ar putea sa pice bine.

Sateni o duc foarte prost. Ploua de multa vreme si e timpul fanului. Nu au putut sa se apuce de treaba din cauza vremii, care a alungat si cosasii..
Fanul nu se strica, dar se trece. Orice intarziere are si efecte asupra celei de a doua coase..Tradus in banii nostrii acolo (ca peste tot) sunt semnele unui an dezastros..Partea buna e ca preturile ar putea sa cada...

Nu stiu daca salcamii merg.
Sirnea e pe la 1200-1300 de metrii si nu prea am vazut salcami pe acolo....ba cred ca n-am vazut niciunul.
Ca idee, o perdea de copaci ar trebui sa functioneze bine ca imprejmuire.

Marduk thumb_yello.gif

...in curand, fundatia Primariei Capitalei va fi dezvelita pentru interventii. Vom putea vedea atunci cum lucrau generatiile alea..eu unul abia astept.
ilie
Nu merg salcamii, nici pomii fructiferi.
Merg brazii, mestecenii si arinii.
The Dude
..si nici trandafirii.
Am incercat pe acolo cu mai multi arbusti. Au mers cativa ani, dupa care, la o iarna mai grea au crapat.

all, ajung acolo la sfarsitul saptamanii viitoare pentru mai multe zile.
Rusu nu ia din curtile oamenilor, asa ca brazii tai pot sta linistiti.

In legatura cu hotia de cherestea de acolo sa sti ca in cadrul ei exista reguli extrem de stricte.

Sa faci o casa pe 500 de metrii acolo e o idee proasta.
Spatiile alea functioneaza altfel ca la oras.
Ce ai sa faci daca in cabana vecina, pe care ai de gand sa o vinzi, se muta un manelist.

Eu am cumparat 30 000 de metri patrati tocmai ca sa nu vina nimeni pe langa mine.
Toata investitia mea era inutila altfel.

Sigur utilitatile isi au rostul lor, dar daca te gandesti la ce capeti in schimbul renutarii la ele ai sa vezi altfel lucrurile.

Nu m-a pradat nimeni.
Sunt popular in zona si apoi nu e simplu sa ajungi pana la cabana mea.
Nimeni nu are niciun motiv sa faca asta, pentru ca nu sta in calea nimanui.

Si apoi sa fure ce ??
Singurul lucru de valoare e grupul generator.
In rest opaite, lumanari, conserve, bere, apa minerala, cizme si mantale de ploaie...

Sa fure patul ?? pernele, pilotele ?? Ii trebuie mult curaj sa faca asa ceva pentru ca s-ar putea intalni cu cineva pe drum.
Coasta e si ea expusa din vale: ar putea fi vazut carand lucrurile..
Si apoi de ce sa isi riste libertatea pentru nimicuri.

In satul Sirnea au fost cazuri de efractie la cabanele istarite din vatra satului.
In munte nu s-a intamplat. Mai mult, acolo oamenii au grije si de bunurile celorlalti pe care le socotesc cumva ca pe ale lor.
Exista o solidaritate de ravnit in munte. E si o lege nescrisa: legea muntelui care functioneaza perfect.
The Dude
Poti obtine o autorizatie temporara pentru organizarea de santier.
Poti obtine alta pentru constructie grajd, odaie..Cererile si taxele sunt mai mici daca nu e o casa de locuit sau de vacanta, iar demersurile se comprima mult ca timp.

Trebuie sa intelegi si tu si ceilalti ca in Romania autorizatia de constructie e privita ca pe un mod prin care primaria taxeaza pe cei ce vor sa construiasca.
Taxa ii intereseaza in primul rand si nu urbanismul, respectarea legislatiei specifice, a normelor si a normativelor, asa cum ar trebui.

De aia se intampla ce se intampla.
Uite-te la casele inundate, daca autorizatiile s-ar fi dat asa cum cerea legea ele nu ar fi fost niciodata eliberate pentru ca nu indeplineau conditiile minimale.

dar asa...

La Primaria din Sirnea exista insa Marcela...si Nicoleta (sirneene amandoua).
Multe lucruri se pot rezolva cu doamnele astea doua si destul de subtire...Sunt prietene bune cu mine....
The Dude
Suprafata minima de teren ?? Nu cred sa existe o regula.
Asta functioneaza numai unde e o sistematizare adevarata. Acolo si deschiderea la strada e limitata, desi in Romania nimeni nu ar trebui sa isi faca mari griji din asa ceva. Am vazut in Constanta o autorizatie emisa pe o deschidere de 4,5m (minima ar fi trebuit sa fie de 12)

Eu iti propun sa mergi la primarie, la secretara primariei dna Marcela (acum e in medical pana pe 20.07) si sa ii spui ca vi din partea mea....stie dumneaei... rofl.gif

Nu, glumeam. Te duci acolo, spui ca est all, ca ai luat un teren si ca vrei sa construiesti ieftin si rapid...fara bataie de cap...acentuezi cumva cuvintele bolduite. Ea are sa iti indice mai multe variante ? (toate au incluse cate o taxa de bunavointa si garantia unei neutralitati absolute - taxa e minimala).

Te sfatuiesc sa urmezi intocmai varianta aleasa din cele propuse si pasii indicati thumb_yello.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 6 Jul 2010, 11:59 AM) *
Te sfatuiesc sa urmezi intocmai varianta aleasa din cele propuse si pasii indicati

Si eu ii dau acelasi sfat si mai ales sa nu se dea mare pe acolo, ca s-a ars. ohyeah.gif In rest The Dude are perfecta dreptate, daca mai era nevoie sa sublinieze cineva chestia asta.
The Dude
...intotdeauna trebuie sa repetam asta, frate Marduk, pentru mai tinerii nostri prieteni. thumb_yello.gif

Acum cate ceva despre satul Sirnea.
Inapoi in timp, Sirnea era un simbol egal ca valoare cu satul 2 Mai.
Vama Veche nu se inventase. Era doar o padure acolo, una care dadea direct in mare.

Toti tipi care traiau in pas cu vremea erau vara la ne-textilisti in 2 Mai, si toamna/iarna in piatra, la Sirnea.

Sirnea era unul din punctele de pornire pentru traseele din Piatra Craiului, fara nicio discutie cel mai spectaculos masiv din Romania. Pe la sfarsitul anilor '60, inceputul '70 Ceasca a facut printr-un decret primul sat turistic in Sirnea.
E meritul unui taran local, pe nume Fruntas (profesor la scoala din sat) care a dus faima locurilor de pe acolo si care a militat pentru agroturism cu cateva decade inainte ca el sa fie inventat la noi.

Fruntas, care are azi un muzeu in sat, a initiat acea moda ce extindea legea nescrisa a muntelui si la cei ce locuiau o asezare montana. In toata Sirnea de dupa decret puteai gasi cazare si hrana traditionala contra cost.

Am frecventat Sirnea acelor vremuri si am baut cu Fruntas la masa...

The Dude
Dupa revolutie Radu Teposu, fost redactor la Flacara lui Paunescu, si Sanziana Pop, fosta la tvr. si Formula As, au facut o buna propaganda si au reusit sa scoata satul din anonimat. De pe undeva de pe aici s-a nascut si ecuatia Sirnea=Elvetia Romaniei, sintagma cu care numai elvetienii nu sunt de acord, ei fiind de parere ca numai unele zone din Elvetia pot intrece Sirnea in frumusete...cele mai multe ramanandu-i inferioare.

Prin 1997 Sirnea s-a infratit cu un sat din Franta capatand prin asta o schimbare majora de mentalitate.
Asa se explica cum, in bucatariile ponosite, printre uneltele de fabricat branza, sau de strunit vaca, vezi peste tot poze inramate cu gospodarul casei in fata turnului Efel.

In adevar Sirnea, la aceasta perioada din an e fantastica.
Are cea mai mare concentratie de flori protejate din Europa, e situata intre doi masivi de mare spectacol si contine cateva dintre cele mai curate izvoare de apa din tara. Nicaieri in lume cerul nu arata ca la Sirnea, iar luna din acest sat nu e aceiasi cu luna de la Bucuresti, Londra sau Montreal...desi poate fi descrisa in aceleasi cuvinte.

Cand e luna plina in Sirnea (de fapt luna noua), la lumina ei poti citi ziarul fara niciun efort .
In seri ca alea, pe cerul opus lunii, sunt stele cazatoare una dupa alta...

Tot prin Sirnea mai trece si una dintre cele mai importante magistrale de gaz, functioneaza unul dintre cele mai bine pazite secrete ale armatei si se fac cele mai gustoase afine din lume (parerea mea). Exista cea mai bogata populatie de cantarida si cea mai buna branza de burduf.

Mi-am dorit mult o cabana in Sirnea, dar zei au vrut altfel...Tineau prea mult la mine asa ca mi-au dat una in apropiere.
Azi satul e destul de bine ocupat de turisti ce si-au ridica case si care si-au impus obiceiurile.

Sirnea aia pe care o stiam eu a trebuit sa urce mai in munte ca sa se poata regasi pe sine...si acolo a dat de mine thumb_yello.gif De vreo 15 ani ne ducem amarul impreuna, bucurosi si bogati unul de celalalt...
The Dude
Pai, parerea mea este ca ar trebui sa faci un efort financiar la acest moment.
Daca tot vrei sa cumperi de la Rusu si tot trebuie sa faci dezmembrare, cumpara o bucata cat mai mare de teren.

Acum am sa iti vand un pont pretios.
Cel mai tare teren pe care il stiu acolo are vreo 6500 mp. Din aceasta suprafata, pozitionata spectaculos, locul plan e de vreo 1200 mp. Restul este o vale inutilizabila.
E pe cale sa fie tranzactionat, daca nu cumva tranzactia s-a si facut.
Eu am asistat la unele negocieri si am desprins din ele un amanunt interesant: partea de nefolosit din teren venea cumva la pachet cu partea utila.
Viitorul (sau poate actualul) proprietar gasise o intrebuintare si pentru acela. Vroia sa il transforme intr-o partie de sanius.

Asa ca si tu poti achizitiona cabana lui Rusu cu locul ei si in plus, pe un pret derizoriu alt teren adiacent care sa nu fie de interes pentru Rusu, dar care pentru tine sa fie important...macar ca zona de tampon fata de un eventual manelist.

Asta imi da si alte idei.
In Sirnea a fost o vreme in care unde puneai degetul pe harta acolo puteai cumpara.

In zona cabanei mele (dincolo de Sirnea, Ciocanu si Pestera) mai sunt loturi pe care nimeni nu mai desfasoara nicio activitate.
Este imposibil ca printre ele sa nu se ascunda si un chilipir.
Daca tot merg acolo in scop de recreere am sa fac ceva investigatii si in zona asta de interes.
The Dude
Marduk iti atragea atentia asupra unui aspect important.
Cel care construieste este privit de multi ca un potential gascan.
Exista o intreaga categorie de oameni care s-au profilat pe jegmanirea investitorilor de toate taliile si marimile.

Daca nu ai sa ai o atitudine retinuta vei deveni victima a acestor indivizi, indivizi ce si-au dezvoltat tehnici de-a dreptul revolutionare in domeniul lor.

Chiar si fara ei, in orice satean exista o aversiune disimulata fata de orasean. Daca asta e si bucurestean valoarea aversiunii se dubleaza.
Sateanul, sirneeni nu fac nicio exceptie aici, iti vaneaza orice gest ce ar putea fi interpretat ca pe un act de superioritate si daca il gasesc imaginea ta are de suferit. Una din primele reactii (infantile si puerile) ale unui satean in fata semenului sau de la oras este sa il tepuiasca pe acesta. In felul asta sateanul capata in sinea lui increderea ca e mai bun ca oraseanul, ca e peste el.

Dezvoltand teoria asta pot sa afirm cu certitudine ca provincia nu exista decat in mintile provincialilor.
Nu stiu oraseni care in profunzimea lor sa se creada superiori satenilor, insa nu cunosc sateni get-beget care sa nu aiba in inima gheara unui sentiment adanc de inferioritate. Trebuie sa fi foarte atent cu toate lucrurile astea. Cand va veni vremea am sa iti mai spun cateva sfaturi
The Dude
Am sa pun niste poze.
Pe vremuri aveam o banca de date pe care nu am mai actualizat-o cu ocazii de vanzare cumparare din zona.

Pana una alta intreprinderea la care vrei sa te bagi nu e una usoara.
Sa construiesti pentru ca sa vinzi, azi, oriunde in Romania e o initiativa cotata ca perdanta de cei mai multi analisti.

Am sa iti mai zic cate ceva.
Terenurile din zona, in afara celor cu utilitati (apa, canal, curent etc.) nu au avut fluctuatii semnificative in ultimii 20 de ani.

Spre deosebire de casele din satul Sirnea, sau din Fundata unde cunosc cazul unei case ce se vindea in '89 cu 25 000 lei ( cca 2500 euro, azi), care in 1999 s-a dat cu 150 000 de euro si care azi nu se vinde cu 50 000 de euro in ciuda faptului ca omul a mai facut imbunatatiri importante la ea; pe campurile din afara vaterei satului (socotite toate in intravilan) preturile s-au balbait numai in limita ridicola a 2-3 euro.

Va fi foarte greu sa vinzi.
Cu celelalte te vei descurca usor. Ai sa ridici casa, ai sa rezolvi cu materialele si ai sa ramai in bugetul alocat, dar de vandut va fi foarte greu.
Oameni care sa gandeasca cum gandim noi sunt putini, iar din acestia inca si mai putini au curajul sa isi infaptuiasca visele.
The Dude
Am dreptate.
Lucrez in domeniu.
Vad zilnic dezvoltatori prabusiti. Catastrofa care se produce in domeniul constructiilor zilele astea este monumentala.
Ce se vede pe la televizor, ori imaginile tot mai dese ale structurilor monolitice abandonate, sunt doar varful asibergului.

In ianuarie a.c. erau cca 35 000 de apartamente la gata numai in Bucuresti fara nicio posibilitate de comercializare.
Cu tot cu zonele limitrofe, case, vile, alte imobile se apropiau de 44 000.
Numarul lor a crescut si va intra in stationare abia de la inceputul anului viitor.
Pana atunci fiecare investitor care nu se pricepe la afaceri se chinuie sa definitiveze ce a inceput in speranta ca ii va fi mai usor sa incaseze banii pe ceva gata, mai degraba decat pe ceva in curs de executie.

Niste amici se chinuiau prin primavara sa ma convinga de eficienta unei afaceri prin care ei urmau sa vanda case cu aproape 50 000 de euro in comuna Domnesti. Isi centrau discursul publicitar pe eficienta economica a tranzactiei, care este intr-adevar una remarcabila. Uitau insa un amanunt important: nimeni nu are banii astia de dat acum. Oricat de bun ar fi targul, cine are 50 000 asteapta...si bine face.

The Dude
E frumos sa construiesti cu mainile tale.
De asta am ales meseria de constructor, pentru ca mi-a placut sa aduc pe lume lucruri noi..
Daca o faci ca hobby e una, daca o faci ca pe o afacere e alta.

Nu se amesteca intre ele.
Ce e hobby nu poate deveni job, iar ce e job nu poate fi hobby.
Sunt diferente in esenta.

Am construit castele de apa, pasaje si cladiri subterane, stabilimente de 9 etaje, vile, baraje, sosele...Cand a fost sa imi fac o amarata de cabana cu mainile mele am zbarcit-o lamentabil. Atat de jalnic a fost esecul incat nici peretii nu mi se mai inchideau in unghiuri drepte. Ma ridicasem din pamant cam 50 de centimetrii si aveam abateri de 5-8 centimetrii pe lungimi de numai 11 metrii. La Otopeni, la o pista de aterizare lucrarea pe care o coordonam a fost respinsa pentru o abatere de 3 cm la mie..Tipa unul la mine de ziceam ca face infarct : "Iti dai seama ce se poate intampla unui avion care lasa axul pistei cu 3cm la inceputul ei ??"

Asa ca am ales sa fac ceea ce ma pricepeam eu mai bine. Am angajat meseriasi si i-am pus la treaba. Am facut planuri si i-am invatat cum si ce trebuie sa faca. A fost mai ieftin si mai rapid. Am ramas cu angoasa ca eu marele constructor nu am fost in stare sa imi fac mie insumi o casa modesta, dar am reusit sa traiesc cu asta. In definitiv eu nu am ales sa fac case, ci doar sa le ridic. Daca alegeam sa fac case ma faceam zidar, dulgher, fierar-betonist...mai stiu eu ce.

Bucuros sa particip la jurnalul ridicarii casei tale, iar ideea de a il publica aici e una valoroasa !
alpamayo
salutare tuturor!

urmaresc si eu topicul de ceva timp. am niste pamant in luncile sadului in m-tii parang pe care e o constructie de lemn (gen odaie), in zona ii zice conac. are cam 10/5. e pusa direct pe pamant, fara fundatie, cred ca o foloseau ca si grajd, iar sus puteai sa dormi in fan banuiesc. la asta, ce autorizatie ar trebui? io as vrea sa dau totul jos si sa fac ceva nou acolo. tot la fel, fara utilitati , sa fie doar un punct de urcare in parang.
intreb pe The Dude, ca e in tema smile.gif

si alta intrebare , tot pentru The Dude. am gasit sus la lac la Valea lui Iovan (tot in gorj) ceva pamant, dar lucrurile sunt complicate, oamenii aia batrani nu au acte pe teren, doar niste hartii scrise la obste de mana, dupa ce s-a facut barajul. si mi se pare ca sunt si in litigiu cu romsilva. se poate merge cumva la notar sa le re-autentifici? acolo as vrea sa fac ceva tot ieftin, fara uitilitati(nu exista inca - e pe "drumul lui basescu") pentru ca sunt pasionat de canotaj si sper sa fac cu cativa amici o asociatie sa putem practica sporturi nautice legal sus la cerna, ceva ce au facut baietii la belis-fantanele, dar exclus motoare pe apa.

@all

pe gagiul ala nu-l cheama alone, si cred ca a filmat sute de ore sa faca montajul acela. omul e o legenda si il chema dick proenneke. mi se pare ca a murit acum cativa ani. de batranete. n-a fost bolnav niciodata traind acolo smile.gif
The Dude
han.gif han.gif han.gif alpamayo


1. Daca exista deja odaia, faci doar cerere de modernizare. Aia au sa iti solicite o documentatie cu memoriu tehnic, o parte grafica si un deviz economic al lucrarilor. Te pot invata eu cum se fac. Nu-i mare scofala...La valoarea devizului platesti o taxa si primesti autorizatia de modernizare. In baza ei dai totul jos si faci ce doresti..Eu o solutie la marginea legii, dar functionala. Asta ar fi in principiu, caci in fapt e un picut mai complicat

2. Foarte multi localnici nu au actele necesare instrainarii. Asta se intampla in toata tara..fara ele la notar te duci degeaba. In unele zone te poti descurca cu biletul de mana semnat in anumite conditii. E o poveste intreaga, daca vrei detaliez. Cel mai simplu e insa sa angajezi o societate care sa faca actele. Ea va reconstitui dreptul la proprietate, va face succesiunea, dezmembrarea terenului si va obtine titlul de proprietate pentru cel ce vinde. In baza lui se poate face tranzactia de care tot societatea aia se ocupa. Toate astea costa..

Ceea ce doresti sa faci se poate finanta nerambursabil si asta presupune o investitie initiala din partea ta. Stiu si aici ce trebuie facut
Ideea insa imi pare excelenta thumb_yello.gif
Marduk
Bun venit la han. han.gif Am sa-ti spun parerea mea referitor la intrebarile tale, poate The Dude are si el o alta parere si vei avea de unde sa alegi.

QUOTE(alpamayo @ 12 Jul 2010, 04:32 PM) *
QUOTE
.....la asta, ce autorizatie ar trebui? io as vrea sa dau totul jos si sa fac ceva nou acolo. tot la fel, fara utilitati, sa fie doar un punct de urcare in parang.

daca constructia figureaza in registru agricol sau la primarie ca anexa agricola, fanar, grajd, etc. ai avea nevoie de o "autorizatie" de renovare, consolidare, chestia este ca dupa aceste lucrari vechiul grajd sa nu arate ca o vila cu termopane si semineu jamie.gif este foarte important cum te intelegi cu cei de la primarie, ar trebui sa le ceri si lor parerea. daca ai noroc si constructia figureaza in vre un fel la primarie atunci poti sa faci modificarile pe care ti le "permit cei de la primarie, desi eu sunt pentru autorizatie oficiala.

QUOTE
si alta intrebare , tot pentru The Dude. am gasit sus la lac la Valea lui Iovan (tot in gorj) ceva pamant, dar lucrurile sunt complicate, oamenii aia batrani nu au acte pe teren, doar niste hartii scrise la obste de mana, dupa ce s-a facut barajul. si mi se pare ca sunt si in litigiu cu romsilva. se poate merge cumva la notar sa le re-autentifici?

daca nu au acte de proprietate, dar pamantul figureaza in registrul agricol ca fiind pe numele lor atunci singura sansa este un proces, chiar daca nu au acte dar exista martori ai putea sa incerci un uzufruct dar ai de luptat cu un sistem ticalosit ROMSILVA bine ar fi ca litigiul sa cuprinda si alti propietari, desi daca terenul este important pentru ROMSILVA, vor incerca sigur o relocare a fostilor propietari in cazul in care castigati procesul.
The Dude
Asa e...

Modernizare chiar asta inseamna. Sa pui un termopan, sa faci o fatada...deci esti perfect legal.
Zona cenusie e acolo unde demolezi si reconstruiesti. Pentru asta iti trebuie autorizatie de demolare si apoi autorizatie de constructie...ceea ce e un adevarat balamuc. Respectul tau fata de corectitudine te onoreaza, dar el nu da bine in acest mediu. Daca faci lucrurile asa cum trebuie nu numai ca nemultumesti pe cei mai multi dar si raspandesti in jurul tau o aura de persoana integra ceea ce in Romanica e foarte periculos.

Sateni vor avea retineri fata de tine. Vei fi privit cu suspiciune si fiecare actiune iti va fi atent monitorizata si crunt sanctionata daca exista cea mai vaga umbra ca ea ar putea avea conotatii ce afecteaza comunitatea. E greu, poate chiar imposibil sa te integrezi intr-un mediu ostil..

Asa ca iti iei autorizatia de modernizare, care in unele locuri se poate elibera imediat, si te apuci de demolat.
Daca te trezesti cu vreun inspector cand esti cu curtea plina de moloz, atunci ii explici cum incercai tu sa modernizezi cosmelia care, nenorocita dracului, s-a prabusit pe tine. Se face un act constatator (asta daca nu gasesti o cale mai simpla...ce dracu' oameni suntem...toti o ducem prost) si in baza lui se mai plateste o taxa la primarie si esti iarasi 100% legal. Apoi daca cineva se tine de capul tau, trebuie se depui un proiect cu parte de rezistenta semnata de verificator..Te complici, dar oricum e mai simplu decat varianta cu autorizatia obtinuta in avans.

In plus, cand soliciti o autorizatie de construire declansezi un mecanism care alerteaza o gramada de structuri, fiecare cu uscaciunile ei.
Toata ziua vei avea curtea plina de inspectori si controlori, fiecare din ei rupti de foame si fiecare din ei cu observatii majore legate de ceea ce vrei sa faci. Ce te sfatuiesc eu tine de practici curente si intens utilizate peste tot. Ele multumesc pe toata lumea, armonia e deplina iar in aceste conditii constructia se va ridica fara nicio problema.

PS. Ca sa fi sigur, sigur, ca nimic rau nu va interveni, e indicat sa iti zidesti sotia (daca nu ai una, macar amanta, sau prietena propiata ceva) in zona fundatiei pe latura dinspre rasarit rolleyes.gif
alpamayo
multumesc de raspunsuri si sprijin. sper sa ajung in weekend iar la lac si revin cu informatii noi.
The Dude
unsure.gif all...esti pe receptie ???
Am vesti importante pentru tine !!
Am fost acolo, am facut poze, am vorbit cu cine trebuia..
.....daca esti pe faza da un semn... thumb_yello.gif
The Dude
K...ma friend.
Ce am de zis te priveste in primul rand si daca erai lipsa la apel nici n-avea rost sa postez.
Lucruri dramatice s-au intamplat si se afla in derulare chiar in acest moment in legatura cu planurile tale de investitii.

De circa doi ani, un individ pe numele lui Silviu...sau poate Sorin...cumpara in zona, fara nicio retinere, orice teren al carui pret este jos.
Indiferent de loc, sau de conditii ori facilitati. Cu mare groaza am aflat ca inclusiv eu am ajuns vecin cu acest domn.

Estimari cu grad mare de aproximatie indica un procent de peste 65% de teren din afara vetrei satului Sirnea ca fiind deja trecut in proprietatea firmei acestui domn. Investitia este uriasa si aparent lipsita de sens. Prin sat se vorbeste ca in spatele societatii imobiliare reprezentata de Sorin ar sta chiar Gigi Becali.

Cert e ca atat cat am putut verifica toate zvonurile s-au confirmat.

Terenurile lui Rusu au fost si ele implicate in afacere. In ce masura nimeni nu aputut sa imi spuna.
Marea parte a tranzactiilor s-au facut in secret. Satenii au datori mari unul fata de altul, sau prin alte parti.

Am si poze dar nu pot sa le postez.
Am sa le fac mai mici si o sa apelam la un prieten de aici pentru ajutor.
Acum nu pot mai mult....dar maine....e weekend... thumb_yello.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 23 Jul 2010, 01:24 PM) *
Cu mare groaza am aflat ca inclusiv eu am ajuns vecin cu acest domn.

O fi manelist? rolleyes.gif
actionmedia
Nu doar ca le cumpara, dar le si vinde destul de rapid.
Exista o multime de site-uri "Lordof the Lands", in care se vand parcelute de 500-1000 mp, in special terenuri in panta. Exista chiar unul unde se argumenteaza de ce e bun un teren in panta.
Multe din acele parcelute sunt deja vandute. Cel putin asa spun site-urile respective.
Se pare ca primele terenuri au fost vandute cu doar 2,5 euro pe mp. Apoi au tot crescut preturile, acuma au ajuns pe la 12 euro/mp. E drept ca nu am cautat prea multe informatii despre data la care a fost lansata oferta, nu m-a interesat in mod deosebit. Eu caut un loc pretabil pentru piscicultura, ideal ar fi sa fie bun pentru pastravarie, cu investitii minime. Daca cunoasteti asa ceva, dati-mi un semn.
Erwin
În ianuarie să începi construcţia? No way! Poate la vară! jamie.gif
Marduk
QUOTE(all @ 23 Jul 2010, 09:37 PM) *
....are cale de acces si utilitati in zona. La vre-o 50 de m. am inteles, este curentul si apa.

Tot e bine la 50 m, ultimul stalp cu firele electrice este la 50 de m? si apa ? tot acolo este teava? daca este asa atunci trebuie sa mai adaugi niste costuri in plus, un stalp de la electrica 3000-6000 de lei, sapatul pentru teava de apa, nu mai stiu cat se mai ia de sapat pe un metru de sant, parca era 100 lei pe metru.
Marduk
Prin pamant s-ar putea sa te coste mai mult, ai de sapat doua santuri unul pentru apa si unul pentru cablu electric, ar fi mai bine in caz de vanturi puternice dar daca ti-l trage de la stalpul de langa tine n-ai facut nimic, cand bate vantul cade oricum tensiunea.
Marduk
QUOTE(all @ 24 Jul 2010, 05:49 PM) *

QUOTE
Mai ieftin asi iesi cu 2 panouri solare,,,pentru cateva leduri si un frigider mic ar fi sufiecient.

e o idee buna, mai ales ca panourile le poti strange cand pleci, spre deosebire de eoliana.
QUOTE
Apa pentru spalat vase o pot aduce si singur, de la paraul de mai jos.

ar trebui sa vezi ce este in amonte pe paraul ala, sa nu fie mortaciuni, rumegus, stane, etc.
QUOTE
O vreme nici, geamuri nu o sa-i pun,,,o las la "uscat", lemnul se taseaza in timp.

poti sai pui o folie anticondens din cea pentru acoperisi, prinsa pe sipci, altfel intra ploaia, ninsoarea si lemnul trage umezeala.
QUOTE
Si, pot face unul mai adanc, prima data pun teava de apa si deasupra ( la 30-40 cm), pot pune si curent.

n-am auzit de procedeul asta, nu cred ca se poate aplica.
The Dude
O jumatate de zi m-am chinuit ieri sa pun pozele de la Sirnea aici.
Mi-am facut o gramada de nervi. Stau atat de prost cu timpul incat nu imi pot permite o asemenea risipa.

AJUTOR !!

Poate cineva sa ma ajute ?? Rog contact pe PM thumb_yello.gif

Acum all, zona de acolo e buna pentru o eoliana.
Eu am facut un proiect pentru asa ceva. Au venit niste oameni au masurat cu anemometru, au calculat, au dimensionat si au dat rezultatul: 6000 de euro.
Si asta la blana.
O turbina costa intr-adevar inspre 3000 de euro, dar nu faci nimic numai cu ea.
Iti trebuie o instalatie (baterii cu ciclu profund, charger, invertor, priza de pamant).
Iti trebuie un suport pentru turbina, care costa si el foarte mult.

Turbinele nu se fura. In Romania nici panourile fotovoltatice nu se fura deocamdata, insa fenomenul face ravagii prin Olanda si Belgia, asa ca va ajunge si pe la noi. Eu am renuntat la proiect. Am unul in miniatura pentru laptop si iluminat (a costa 5 milioane vechi)

Am incercat sa rezolv problema la fel cum fac satenii.
Ei sapa o groapa la 3 metrii adancime. In ea pun paie si apoi straturi de gheata procurate din timpul iernii. Apoi iar paie, apoi pamant.
Eu am facut anul trecut un experiment.
Sigur am utilizat si paie, dar si mult polistiren.
Aproape am reusit, insa stiu unde am gresit si la anul va fi perfect.
Gheata astfel stocata tine pana la iarna viitoare..cel putin teoretic.
The Dude
Cu drujba..

Te sfatuiesc sa cumperi husqvarna.
Preturile nu sunt atat de mari pe cat spui tu, iar promotiile sunt substantiale si constante.

Eu am cumparat-o pe a mea de pe net.
Mi-am asumat un risc urias pentru ca piata de profil e sufocata de contrafaceri, dar am avut noroc.

Iti trebuie o drujba de o anumita putere. Nu stiu sa iti zic pe derost, dar voi reveni.

La ea in functie de necesitati vei atasa o lama mai lunga sau mai scurta si un lant potrivit

Cele mai bune lanturi nu sunt cele de la husqvarana, ci unele canadiene.

Husqvarna are in Romania un service serois si foarte convenabil. Oameni de acolo sunt si foarte serviabili
Erwin
Poţi folosi imageshack, photobucket, picassa sau alt site unde upload-ezi pozele şi pui link-urile aici. Simplu.
ilie
QUOTE(all @ 24 Jul 2010, 06:35 PM) *
Curet, pentru frigider am nevoie.

Din experienta mea, daca stai mai putin de doua saptamani odata, ia un generator de 0,65-1,1 kW, costa cam $100, consuma 0,3 litri de benzina pe ora. Daca vrei unul mai mare ia un generator Honda de 2,8 kW, costa $800 si consuma cam 1 litru de benzina pe ora. Ambele consumuri sunt la o folosire maxima a consumatorilor, daca ai consumatori mai putini consumi mai putin; ambele au garantie 2 ani. Atentie, pentru frigider la pornirea acestuia iti trebuie o putere instalata de minim dublu puterea lui!
Marduk
QUOTE(all @ 24 Jul 2010, 06:35 PM) *
Apropo,,,,fac rost de un dinam, ii pun o elice, fac rost de un acumulator,,,si astept sa sufle vantul

poti sa-l montezi si la o bicicleta, asa mai faci si putin sport si scapi de kilogramele in plus de la gratare.

QUOTE(The Dude @ 25 Jul 2010, 11:49 AM) *
QUOTE
Mi-am facut o gramada de nervi. Stau atat de prost cu timpul incat nu imi pot permite o asemenea risipa.

poate ca nu merita sa-ti pierzi timpul
QUOTE
Aproape am reusit, insa stiu unde am gresit si la anul va fi perfect.

nu ne spui si noua ce si cum ai gresit
The Dude
da...merci frumos.
Stiam de ele. De pe photobuket ma alunga.
Le incarc acolo si cand dau linkul nu vrea sa le ia. Cica operatie imposibila sau ceva.
Le-am facut mai mici. Nici asa nu vrea. Le-am scos orice interventie post procesare acelasi efect.

...nu vrea cineva sa imi dea o adresa de mail sa i le trimit ca sa le poata posta ?? rolleyes.gif

Cu gheata e mai lunga povestea.
Promit sa o expun pe indelete intr-un post ceva mai incolo...ca e interesant si extrem de util.

Chestia cu generatorul.
Eu am acum doua unul de 1,8k (4,5l la 24h cu incarcare de consum la 1/2), si unul mic fara zgomot (400w).
Nu sunt o solutie. Dau bine iarna, dar vara au miros (acolo conteaza) si fac zgomot (acolo e capital) chiar si cel fara zgomot unsure.gif

Adevarul e ca nu ai nevoie de curent.
Opaietele si lumanarile, berea la gheata de asta iarna, laptopul de la soare la fel si mobilul..Ce ar mai fi ??
Marduk
QUOTE(The Dude @ 25 Jul 2010, 06:36 PM) *
..Ce ar mai fi ??

blestematul de tembelizor, eu am incercat metoda am un laptop si nu-mi mai trebuie nimic, sunt la 859 m altitudine fata de DN1, dar nu traiesc singur, mai vin prieteni, rude, nevasta, copiii, or astia mananca tembelizorul pe paine dimineata, la pranz si seara. ce sa fac sa renunt la tembelizor sau la familie?
ilie
QUOTE(all @ 25 Jul 2010, 10:48 PM) *
Cabana doresc sa o inregistrez ca grajd. Grajd pe pilari, da de banuit ??' smile.gif smile.gif
- In interior, o captusesc cu 15 cm de poliester

De ce sa o inregistrezi ca grajd?!
-Ti-as recomanda polistiren pus pe exterior. In interior pune vata de sticla sau minerala.
Erwin
problema cu izolaţia pe interior este că peretele de piatră, cărămidă, beton, rămâne la temperatura de afară, adică rece, sub punctul de îngheţ pe timp de iarnă şi oricât de bună sau de groasă ar fi izolaţia, la interfaţa cu peretele se face condens care duce la mucegai şi la deteriorarea ei. E mai bine ca izolaţia să fie pe exterior, peretele acumulează căldura şi rămâne cald, chiar dacă este din piatră. Lemnul e mai bun izolator dar tot e bine să ai izolaţie din polistiren sau vată minerală. Aspectul rustic la o casă din piatră e ok, pe timp de vară e excelent, dar iarna nu ţine de cald... Ţine cont că la altitudine sunt mai multe luni pe an cu temperaturi scăzute decât la şes. Poţi eventual să faci un perete sandwich, cu lemn lambrisat sau plăci din piatră ornamentală deasupra izolaţiei, pentru aspect. Casele tradiţionale sunt frumoase, dar nu toate sunt echilibrate energetic.

Traversele alea sunt grele şi dacă le aduci de la distanţă mare costul transportului şi manevrării lor va fi semnificativ. Pe cât posibil foloseşte materiale de pe plan local.
The Dude
Autorizare ca grajd... DA. Nu ii spune chiar asa, (anexa gospodareasca sau ceva) dar e solutia optima pe care ti-o vor recomanda si cei de la primaria din Fundata. Avantajele sunt uriase: cost mai mic al autorizatiei, eliberarea tine de Fundata, celelalte autorizatii de Brasov, se poate rezolva imediat. La Fundata nu e nimeni care sa priceapa un proiect, asa ca iti faci griji prea mari. Vei primi un set de reguli pe care te vei angaja sa le respecti. Atat. Cu primaria, pe acolo, daca nu ai vreun conflict nu te vei mai intalni in veci. Plateste-ti la timp impozitele si nimeni nu are sa vina sa te intrebe de existenta.

Fundatie de piatra: Da. Nu ai nevoie de fier, daca pamantul o permite. Sub un strat de 60-70 de cm se gaseste piatra si apoi stanca. Depinde cum ai norocul. Ajungi la ea si o cureti bine. Apoi torni pentru stabilizare un radier din beton. Peste asta poti veni cu beton ciclopian cu bolovani mari (cel mai recomandat). Faci la fel si elevatia in cofraj. Varianta ar fi ca peste radier sa vi cu grinda continua armata si turnata ca la carte. E o risipa inutila. La munte, acolo, nu te confrunti cu problemele pe care le ai la oras. Nu recomand pereti de piatra. Piatra e o catasrofa dpdv energetic, chiar daca ii rupi puntile termice.

Solutia cu grinzile din stejar e grozava. Rar am intalnit un material mai bun ca stejarul. Stiu ca astfel de grinzi sunt impregnate si tratate. Multe din substantele din care se realizeaza tratamentul sunt potential cancerigene in medii inchise. Ele nu intra insa prea adanc in structura lemnului. Cred ca s-ar merita sa incropesti un mic joagar care sa curete stratul superficial al fiecarei grinzi. Repet stejarul e cel mai ok.

Acum zidaria...Mai, casa, odaia, cumparata de mine era o darapanatura. A ajuns asa pentru ca a fost lasata de izbeliste si vanturile au distrus invelitoarea. S-a prabusit partial cu vreo doi ani inainte sa o cumpar eu. Casa s-a ridicat in 1907 si pana atunci nu a avut probleme. Era din piatra pe pamant, fundatia era asezata pe bolovani iar singurul mortar folosit a fost pamantul galben. Eu am venit cu proiect si am carat acolo armaturi complexe de fundare. Carcase gata fasonate. Evidentele m-au convins sa renunt la ele si am zidit direct pe fundatia de atunci, pe care am consolidat-o. Ma apropii de 20 de ani de cand am facut asta si nu a aparut niciun semn ca as fi luat o decizie gresita.

Iti trimit pozele cu obligatia ca tu sa le postezi aici. E singurul lucru pe care ti-l cer in schimbul la tot ajutorul promis.
Contez pe tine thumb_yello.gif
The Dude
Uite una dintre odai

The Dude
Aceiasi din alta perspectiva

The Dude
Aici, in planul indepartat, pe linia seii acelui deal se vede acoperisul odaii lui Rusu de care ti-am vorbit.
In prim plan este ansamblul de case al gospodariei Rusu. Dupa cum vezi si el isi face o casa noua.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.