Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Marduk
Azi am lucrat putin sa calculez cam cat ar costa o cabanuta (8,57x4,90m; h:2,5m) din OSB no.3/12mm. Cabanuta ar avea 2 camere de 3,00x4,90 (sau 4m) o toaleta de 2,57x1,70 intre cele doua dormitoare cu acces din fiecare dormitor, un hol de 3,20x2,57m, o terasa de 8,57x2m. In proiectul imaginat, fundatia este facuta pe 16 "tarusi" din metal 90x90x1200mm, incastrati in stalp de beton 60x60cm, cu adancimea de min. 80 cm. Cabana este izolata la exterior cu polistiren de 50mm, la interior cu vata de sticla, rigips 12mm, geamuri termopan, 4 usi, podea din lemn, tavan din rigips si cam atat. FARA MANOPERA SI TEREN, la rosu, aprox. 4500 euro. Cred ca daca am urma sfaturile lui The Dude ar iesi mult mai putin, busteni, scandura achizitionate din zona de constructie, nu as putea sa extimez costurile de manopera care difera de la sat la sat. In podul cabanei se pot amenaja inca doua domitoare si un WC cu acces din hol.
The Dude
Ai pus pe hartie si o schita ?? Imi pare marisoara la cotele astea.

Taman asta fac si eu acum, fac un calcul minimal pentru amicul kcapone..
Tu ai luat preturile la OSB de unde ?? Eu de la Hornbach. In planurile mele si cred ca si in ale tale scandura nu apare. Riglele de lemn eu le pun tot la pret de magazin Practiker de data asta.
Tu ce invelitoare ai avut in vedere ?? eu ma gandesc la bardouri dar stiu sigur ca un acoperis invelit cu lindab iese mai ieftin.

Acum ar mai fi si imparteala. Eu as lasa la parter o camera vagon cu bucatarie americana. Sigur si toaleta pe undeva.
Apoi la etaj as ingramadi doua trei camarute. Dormitoare nu trebuie sa fie mari...doar cate 60 de centimetrii laterali de pat si 70 in fata ceea ce ar insemna 300 x 350.
As face loc si la un wc sus. Cel mai indraznet lucru ar fi o rezolvare termica prin canale de circulatie a aerului cald. Asta presupune o izolatie extrem de eficienta si un camin supradimensionat.
hai sa vedem peste ce dau...
Marduk
QUOTE(The Dude @ 11 Oct 2010, 08:15 PM) *
QUOTE
Ai pus pe hartie si o schita ?? Imi pare marisoara la cotele astea.

Mai poate fi redusa, eu am calculat pe foaia de OSB 1225x2500 deci se poate mari sau reduce dupa dorinta.
QUOTE
Tu ai luat preturile la OSB de unde ?? Eu de la Hornbach.

Nu, la atatea placi exista firme care iti aduc la locul constructiei placile la un pret de la 64-87 ron placa
QUOTE
In planurile mele si cred ca si in ale tale scandura nu apare.

Scandura este la 450/metru cub, de la producatorii locali, eventual dac se poate uscata intre 1-3 ani (macar 1 an)
QUOTE
Riglele de lemn eu le pun tot la pret de magazin Practiker de data asta.

Nu, tot de la producatorii locali 450/metru cub
T
QUOTE
u ce invelitoare ai avut in vedere ??

Tabla ondulata, galvanizata, cica ajuta la reflecatrea razelor solare si astfel ajutam planeta.
QUOTE
Acum ar mai fi si imparteala. Eu as lasa la parter o camera vagon cu bucatarie americana. Sigur si toaleta pe undeva.

Impartealea si-o face fiecare cum vrea. Mie cel mai mult mi-a placut un proiect cu sufrageria deschisa pana sus la acoperis, dormitoarele sus cu deschidere gen balcon si acces din sufragerie. Soba dispusa central cu cosul interior cu radiator pe cos, incalzeste toata cabana. O chicineta si o baie jos langa sufragerie.
QUOTE
Cel mai indraznet lucru ar fi o rezolvare termica prin canale de circulatie a aerului cald.

E destul de scump acest sistem, oricum eu nu ma pricep asa ca nu pot sa propun nimic in acest sens. Am vazut ceva pe sistem japonez sau roman, cu aer cald dar nu stiu cum functoneaza.
QUOTE
Asta presupune o izolatie extrem de eficienta......

Izolatia pentru sistemul OSB poate fi ori cu vata de sticla, vata minerala, polistiren la sac si un liant sau mai nou pasta de hartie suflata intre rigle. Mai sunt si alte sisteme cu paie, lut, etc dar nu cred ca este cazul. Daca este sa discutam despre izolatie eu cred ca cea mai buna izolatie ar fi cea a unui bordei romanesc, irlandez sau scotian, pamantul este cel mai bun izolant si daca colectezi bine apele pluviale, ar trebui sa nu ai probleme cu un bordei, mai ales acolo unde terenul permite, panta, un perete catre panta cu o izolatie foarte buna si toata fata deschisa catre sud. Acoperisul ecologic di pamat insamantat cu iarba, tufisuri, etc. Totul este posibil daca exista placerea de a crea o casa cat mai integrata in natura.

pepinogepeto
salutare prieteni si stima .

timpul {bata l vina}nu mi permite sa scriu prea mult.sper ca miine sa pot posta in sensul pe care l doresc eu .
sper sa pot ajunge de sf dumitru-simedru-la sirnea.

all..........ce faci? rofl.gif

muntele e munte .intotdeauna cind am fost la "ananghie"/suferinta/calcati de cotropitori--in munti ne am refugiat ,si de fiecare data ne am revenit la viata/tara,muntii intotdeauna ne au ocrotit,ne au hranit,ne au oferit adapost,fara EI nu am mai fi existat.dainuim de peste 2500 de ani si vom dainui atita timp cit ii vom avea "frati"mai mari.

la munte se "simte" cel mai bine comuniunea dintre om si natura.in "scurt timp"ne vom reintoarce la origini.la viata arhaica .....dictate aceste lucruri de felul nostru de a fi ca OM.am uitat de unde am plecat,,,ce vrem/cine suntem.....si incotro ne indreptam/ce ne dorim sa fim.
The Dude
Da, pepinogepeto. Ai dreptate. Muntele e si el frate cu romanu, iar kcapone aflat la stramtoare, tocmai asta incearca: sa ceara sprijin de la fratele lui.
Pe de alta parte, retragandu-se in munti ca orice miscare rezonabila de rezistenta, el pregateste revansa.
Ziua in care ne vom intoarce pentru a ne revendica drepturile... thumb_yello.gif


Marduk. Nu dimensionezi o casa dupa tipodimensiunile unor elemente de constructie.
Pleci intotdeaua de la structura, iar structura se evalueaza in cazul acesta dupa notiuni de calcul prestabilite.
Unua dintre acestea ar fi traveea, adica distanta considerata sigura pentru stabilitate, dintre doua reazeme succesive. Atunci cand avem de a face cu astfel de case traveea optima e de 300 cm, si ca atare cotele de gabarit trebuie sa fie multipli de aceasta valoare. Cand faci traveea mai mica atunci ai cheltuieli nejustuficate.

Spui ca sistemele alea performante de orientare a circulatiei aerului cald sunt costisitoare ??? Dimpotriva, ele sunt cele mai ieftine posibil, mai ales in situatia unei case noi acolo unde poti prevedea canale inca din faza de constructie. Insa mai departe tu vi cu cea mai valoroasa solutie in problema asta, atunci cand propui o casa deschisa pe verticala.
Asa ceva este intr-adevar spectaculos, insa am mari retineri in legatura cu eficienta unei astfel de rezolvari dpdv al confortului.
In general, citindu-te (nu numai acum) cred ca tu esti blocat intr-o confuzie care amesteca o casa de vacanta cu una de locuit.
Diferentele sunt gigantice (pe masura ce avansez in studierea cazului kcapone sunt tot mai convins de asta).
Cu atat mai mult cu cat kcapone indeplineste la superlativ toate conditiile unuia ce are nevoie sa aiba o locuinta permanenta (sotie, copil mic, etc.)

Firmele care asigura transport si preturi mai bune pentru materiale nu sunt accesibile oricui.
Arabesque e una din Bucuresti, insa ca sa poti beneficia de avantajele unor preturi cu adevarat bune trebuie sa ai contract anual cu ei si trebuie sa te angajezi la un barem de cheltuieli pe care cineva care doreste sa isi faca o mica casuta nu il va atinge niciodata.

De scandura nu te intrebam de pret, ci unde ai de gand sa o folosesti ??

Acum hai sa il ajutam pe kcapone...

Inca ceva fundatia aia pe piloni nu prea merge in zona. Pe la 30 maxim 40 de cm de pamant dai de stanca...sau de bolovani imensi.
Ca vrei, ca nu vrei, cea mai indicata solutie acolo e o fundatie continua cu beton ciclopian
The Dude
Acum, cu invelitaoarea de tabla eu nu pot fi de acord.
Am vazut recent prin Fagarasi ce a putut face vantul cu una bine de tot realizata.
Nu a putut sa o smulga, insa a facut-o sa arate de parca doua sate ar fi jucat hora pe ea.

Iarasi, sarpanta trebuie sa fie intr-o singura apa. Asta reduce substantial costurile si la materiale si la manopera. Ii creste exponential si eficienta.


Bordeiul ?? Da, perfect de acord. La fel amestecul de paie (sau paianta) la izolatia din peretele sandwich si chiar la termosistem.
Pe piata a aparut zilele astea un produs nou de la Den Braven care inlocuieste adezivul termosistemului (un fel de mortar scump si pretentios la preparat).
Produsul e un polyuretan, mult mai ieftin, mult mai usor si mult mai simplu de intrebuintat.
Gaselnita in cazul lui rezida in felul in care reuseste sa asigure aderenta placii de polistiren fata de zidarie fara sa atace chimic placa.
Trebuie sa functioneze in acelasi fel si cu tencuiala de lut....Daca este asa (si nu vad chiar niciun motiv sa nu fie) atunci cheltuielile cu izolatia se reduc cu pana la 75%.
Creste insa volumul manoperei care oricum nu e prea bine platita pentru operatiuni din astea.

Den Braven au un birou de relatii foarte operativ cu care m-am mai consultat si in trecut. Voi face intrebarea.
picamaru
Parerea mea este ca nu poti sa estimezi costurile unei case pana nu achizitionezi terenul si nu ai macar o idee despre felul solului ,nu zic studiu geo ca e prea pretentios pentru o casa de lemn.
Apoi panta terenului face ca pretul sa difere mult.Eu la ochi am zis ca fac fundatia cu 4 saci de ciment si cu 2-300 kg fier.
Cand am dat nivelul si am vazut ca am diferenta de nivel de 1 m la 7 m am reconsiderat totul si am ajuns cu calculele la 100 de saci de ciment si vreo 500 kg fier.
Si la fundatie macar trebuie sa ai in vedere si transportul materialului la locul de amplasare. Eu cumpar camionul de balastru cu 280 r si ama juns sa platesc pe transport sus (numai 50-60 m) de la 80 au ceru 100 si acum la ultimul camion am tocmit 150 ron
Dupa ce ai terenul si ai fundatia facuta abia atunci poti sa faci un calcul realist.Plus utilitatile care pot sa iminga pretul final mult in sus.Eu am put in curte ,apa curenta pe strada si salpul de curent chiar in fata portii.Le-am calculat aduse la casa la vreo 5000 ron si cu fosa 2000 ron uite cum se mai aduna vreo 2000 euro.
Nu vreau sa descurajez pe nimeni dar parerea mea este ca 10000 euro nu ajung pentru constructia unei case de locuit permanent.
picamaru
Cel mai indraznet lucru ar fi o rezolvare termica prin canale de circulatie a aerului cald. Asta presupune o izolatie extrem de eficienta si un camin supradimensionat.
hai sa vedem peste ce dau...

MA INDOIESC DE O REZOLVARE EFICIENTA PRIN CANALE CU AER CALD .IN FUNCTIE DE POZITIA CASEI ,ZONA CLIMATICA(4 IN CAZUL ASTA),EXPUNEREA LA VANT ,GRAD DE ADAPOSTIRE SE FAC CALCULE ENERGETICE EXACTE CARE SABILESC NECESARUL DE ENERGIE PENTRU INCALZIRE.
IN ZONA AIA NU CRED IES SUB 500 KWORA/MP AN
picamaru
Asta inseamna ca sistemul de incalzire trebuie gandit si el incai sa ai daca nu 20 macar 19 grade in cea mai mare parte a casei.
Cu caminul supradimensionat o sa ai 27-28 grade in jurul lui si pe canale daca n-o sa-si faca cuib soareci ca si lor le place caldura o sa urce caldura sus pentru 10-15 grade.Daca lui kapone ii plac senzatile tari e-n regula.
Unde mai pui consumi o caruta de lemne pe saptamana.
Eu m-as gandi la o soba cu condute de apa incorporate ,exista si cu o pompa de recirculare si un vas de expansiune ai o microcentrala pe cinste pentru camerele de sus.2-3 calorifere nu sunt o avere si pe PPR se lucreaza usor.
The Dude
Asa este picamaru, ai nevoie de un plan si de improvizatii (adaptari) permanente la el.
In chestia cu 10 000 ca si in cea cu canalele eu am o parere diametral opusa.

Nimeni nu spune ca poti sa faci un palat de banii astia...sau da-mi voie sa fac un mic artificiu pe care numai hartia il permite.
La 800 euro/mp construit toata lumea e de acord ca va iesi o casa dincolo de pargul mediu de confort. Deci cel putin teoretic poti avea o casa procopsita de 3x4 de banii astia.

Dar sa lasam. Noi nu vorbim aici de cazuri generice ci de cel particular al amicului kcapone.
El va rezolva si cu transportul in altfel decat ai facut-o tu.

Adevarul este ca o casa de locuit in acesti bani este posibila, ce-i drept la limita.

Povestea cu rezolvarea prin canale de aer cald, n-are legatura cu bilantul termic. Bilantul, asa cum bine remarci, se refera la necesarul de caldura.
E ultimul lucru pe care l-as face in situatia lui kcapone, pentru ca astea nu sunt decat strategii ale proiectantilor de a amagi clientii.
Exista un calcul mult mai simplu, iar asta care tine cont de toate conditiile cade mereu tot pe el (asta daca nu uiti sa evaluezi una dintre ele).

Canalele termice de aer cald rezolva nu necesarul de energie ci felul in care ea este distribuita, mai exact cat de eficient este ea distribuita.
Sunt chestiuni total diferite. Necesarul de caldura, evaluat dupa calculul elementar de w/mc aer, trebuie asigurat cumva uniform distribuit.
Nu-i asa greu cand ai de incalzit un spatiu dintrun singur plan. Cand sunt mai multe niveluri, canalele astea sunt cele mai eficiente, nu pentru ca ar fi atat de bune, cat pentru ca nu prea costa mare lucru.

Controlul exact al circulatiei aerului cald, si implicit modul in care el realizaeaza schimbul de caldura poate creste spectaculos randamentul unei instalatii altfel deficitare.
The Dude
QUOTE
Cu caminul supradimensionat o sa ai 27-28 grade in jurul lui si pe canale daca n-o sa-si faca cuib soareci ca si lor le place caldura o sa urce caldura sus pentru 10-15 grade.Daca lui kapone ii plac senzatile tari e-n regula.


Cred ca nu cunosti sistemul de ditributie prin canale. Adica imi pare evident ca nu il cunosti..
Se numesc canale, insa in fapt ele sunt fante inchise la capete prin grile (soriceii il detesta pentru asta). Folosesc principiul termodinamicii fluidelor usoare al convectiei directe si sunt dimensionate print-o schema izometrica ce tine cont de raportul intre volumele de aer ale camerelor intre care se realizeaza schimbul. Fantele se dimensioneaza in functie de aceste date. Metoda, ce poate fi adaptata si la sisteme existente (unde este intr-adevar mai scump de realizat) e socotita azi una din directiile prioritare de dezvoltare a sistemelor economice de incalzit centralizat.


QUOTE
Unde mai pui consumi o caruta de lemne pe saptamana.


Iarasi fals. Cand am spus camin supradimensionat m-am referit la posibilitatile lui energetice. Adica, daca din calcule imi reiese un necesar de 16kw, voi utiliza un camin de 18kw.
Lemnul pe care il ard si intr-un caz si in altul va fi acelasi, daca conditiile de disipare ale acestei energii termice nu se schimba.

QUOTE
Eu m-as gandi la o soba cu condute de apa incorporate ,exista si cu o pompa de recirculare si un vas de expansiune ai o microcentrala pe cinste pentru camerele de sus.2-3 calorifere nu sunt o avere si pe PPR se lucreaza usor.


O solutie banala, costisistoare economic (fata de cea propusa de mine) si cu alte consumuri conexe (energie electrica).
In plus mult mai complicata si deci cu un coeficient mai redus de fiabilitate.
Oricum peste posibilitatile lui kcapone.
pepinogepeto
constat citeva erori:

ex --eu am cabana/odaia de 60-80 de ani pe aceeiasi fundatie/temelie pe care inainte era alta cabana/odaie.{piatra batuta si dale din piatra}.mai are si mansarda de 2 metri +pod.dainuie de peste 100 de ani .
fiind munte ce inseamna??? ca la 20-30-40-cm maxim adincime am toate sansele sa dau de stinca muntelui sau bolovani uriasi---rezulta o stabilitate mare a intregului ansamblu:casa. in zona de munte riscul seismic e foarte mic.nu am nevoie de fundatie ca la carte -beton+armatura.daca am bani si vreau sa i arunc pe fereastra asa fac.

2 la mina :constructia in sine cabana/odaie e considerata o "constructie usoara".nu vad rostul sa ma apuc sa construiesc/torn o fundatie tipic caselor construite la cimpie, deal unde din cauza solului sint obligat sa "torn fundatie solida". sau daca fac casa din beton/caramida/bca--adica "constructie grea".aici nu e cazul.
in cel mai bun/rau caz fac cum a spus si The Dude-fundatie/temelie din beton ciclopic--peste care {pt siguranta si confort}torn o placa de beton{de maxim 10cm} armat cu citeva bare de fi 12-14 din PC{otel beton striat} si plasa tip BUZAU.eu cred ca e suficient ,tinind cont ca se va construi casa/cabana constructie tip"usoara" .si nu ma va costa miii de euro.mai multa munca la carat de bolovani{inseamna miscare si sanatate+satisfactia ca am construit o "eu".}
daca sint chibzuit si ma "descurc"-fundatia poate costa maxim 1000 de euro pt o fundatie/temelie de 7pe 4m{chiar si mai putin, cimentul+nisip+armatura,restul-munca mea si a citorva prieteni ohyeah.gif }

3 la mina -am mai spus o si mai sus--o cabana la munte cu cit este mai inalta si/sau mai mare ca suprafata -costa intretinerea si caldura mult.

in germania de nord se folosesc sobe/seminee cu guri de admisie la nivelul podelei,duce prin tubulatura de lut sau ceramica pe linga focar sus la nivelul superior al sobei -astfel are loc un circuit fortat al aerului .mai nou -cu ajutorul unui ventilator cu turatie reglabila -prin tubulatura descrisa -ventilatorul "impinge invers" aerul cald de la nivelul superior al sobei/semineu sau nivelul superior al camerei ,prin acele tubulaturi paralele cu focarul-la nivelul podelei.se incearca realizarea uni echilibru termic in toata incaperea.sa nu mai fie diferenta aceea mare de temperatura intre tavan si podea .

de la ideea asta as porni eu,cu tubulaturi de ceramica puse dupa primul starat de caramida din focar ,astfel as directiona aerul cum vreau eu
o sa fac rost de poze si o sa le atasez aici cu acele tipuri de sobe {culmea sint clasice la ei-tip teracota -cum e pe la noi ,numai ca au acele guri de aer si tubulaturile din sobe,si emailate ""asa am vazut si la sinaia prin anul 1994?? }
pepinogepeto
ar mai fi multe de spus ,dar nu mai am timp.
The Dude
QUOTE(The Dude @ 29 Sep 2010, 07:39 AM) *
Nu sunt cunoscute atacuri violente ale ursilor pe acolo. Au mai furat ei cate un miel, cate o oaie si trec prin preajma dar lumea nu prea le stie de frica. In Sirnea insa exista un pericol mult mai mare decat ursul...Vom vorbi si de el..



Daca tot a provocat picamaru discutia despre particularitatile Sirnei...mi-am amintit de acest subiect pe care doream sa il abordez cat mai tarziu.
In Sirnea riscul unor neplaceri din categoria pericol se clasifica dupa incidenta lor intr-o ordine care da pe primul loc posibilitatea asasinatului in casa.

Asadar, mai degraba dect sa fi mancat de ursi, atacat de lupi ori eviscerat de mistreti risti sa fi impuscat in cap, in propria casuta izolata din varful muntelui.



picamaru
Vorbeam de fundatie incluzand si partea de elevatie.
Asa este n-ai nevoie de mare fundatie la casa de lemn.Daca ai terenul drept e suficienta si o placa de beton de 10.
Dar daca terenul e in panta ?Ca doar esti la munte blink.gif
Cam greu de gasit terenul ala drept.Si la ochi te fura ,eu am zis ca am diferenta de nivel de 30-40 cm si cand am masurat e un metru.Oricum la munte trebuie sa sui casa mai sus ca mai vine o zapada ,etc
The Dude
In 20 de ani au fost trei asemenea intamplari dintre care, de departe cea mai mediatizata, este asta
kcapone
De, daca esti instarit..! Si mai si ti banii in casa!

3 in 20 de ani? In fiecare cartier bucurestean sigur se intampla asta muult mai des. Totul e sa n-ai habar.

Daca-i arat sotiei asta...SIGUR SIGUR nu mai avem ce cauta la Sirnea.

The Dude
QUOTE(pepinogepeto @ 12 Oct 2010, 12:52 PM) *
de la ideea asta as porni eu,cu tubulaturi de ceramica puse dupa primul starat de caramida din focar ,astfel as directiona aerul cum vreau eu...o sa fac rost de poze si o sa le atasez aici cu acele tipuri de sobe {culmea sint clasice la ei-tip teracota -cum e pe la noi ,numai ca au acele guri de aer si tubulaturile din sobe,si emailate ""asa am vazut si la sinaia prin anul 1994?? }


Da pepino, instalatiile alea sunt niste precursori ale celor despre care vorbesc eu.
Ideea vine de la batranul Coanda, asa ca romanii sunt cu un pas inainte si in acest domeniu.

Fundatiile inalte sunt necesare la munte din motivul zis de picamaru. Zapada si ploaia batuta.
Pe de alta parte fundatia trebuie sa lege casa de stanca, alunecarile de teren sunt frecvente si periculoase.
Noi nu aflam de ele decat atunci cand se duce vreun sat la vale, dar local, pe suparfete de zeci de mp ele se produc foarte frecvent.
Zona cu cele mai multe e Sirnea.....de Prahova.

kcapone, nu lasa sotia sa afle...Nu-i darcu chiar asa de negru*.
Eu stiu ce s-a intamplat cu oamenii aia si nu ai motive sa iti faci griji.


*..e mult mai negru thumb_yello.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 12 Oct 2010, 08:35 AM) *

"Nu dimensionezi o casa dupa tipodimensiunile unor elemente de constructie."

Da asa este, cand lucrezi cu scandura si busteni merge, dar cand folosesti prefabricate trebuie sa ti cont de dimensiunile acestora, altfel pierzi timp si bani daca esti nevoit sa ajustezi dimensiuni.

"Pleci intotdeaua de la structura, iar structura se evalueaza in cazul acesta dupa notiuni de calcul prestabilite."

Structura o calculezi conform dimensiunilor prefabricatului. Nu vreau sa minimalizez importanta structuristului si calculele sale, dar cred ca daca exista niste tipodimensiuni, structuristul stie ce are de facut.

"Spui ca sistemele alea performante de orientare a circulatiei aerului cald sunt costisitoare ??? Dimpotriva, ele sunt cele mai ieftine posibil, mai ales in situatia unei case noi acolo unde poti prevedea canale inca din faza de constructie."

Corect, daca nu faci ce trebuie atunci cand trebuie, costurile vor fi mai mari dupa ce constructia este terminata.

"Insa mai departe tu vi cu cea mai valoroasa solutie in problema asta, atunci cand propui o casa deschisa pe verticala.
Asa ceva este intr-adevar spectaculos, insa am mari retineri in legatura cu eficienta unei astfel de rezolvari dpdv al confortului."

Deschisa doar pe jumatate sau pe trei sferturi, am vazut o astfel de cabana, este extraordinara in ceea ce priveste costul si confortul.

"In general, citindu-te (nu numai acum) cred ca tu esti blocat intr-o confuzie care amesteca o casa de vacanta cu una de locuit."

Inainte de a incepe constructia la cabana mea am facut un "studiu" ce a rezultat a fost un compromis intre ceea ce doream eu si ceea ce doreau membri familiei mele. Daca ar fi fost dupa mine imi construiam o cabana din piatra, un fel de bordei in panta cu fata spre sud, acoperit cu membrana peste care as fi pus iarba, soba centrala, wc ecologic, etc. din nefericire am reusit sa construiesc o casa din lemn, atat si nimic mai mult, dar cand ai familie trebuie sa ti cont si de ceea ce vor membrii familiei. mad.gif

"De scandura nu te intrebam de pret, ci unde ai de gand sa o folosesti ??"

Podea si astereala.

"Inca ceva fundatia aia pe piloni nu prea merge in zona. Pe la 30 maxim 40 de cm de pamant dai de stanca...sau de bolovani imensi."

In zona Sirnea s-ar putea sa nu mearga, tu sti cel mai bine cum este terenul acolo, dar merge in alte zone. Nu stiu ce ar merge acolo, cred ca ar trebui urmata tehnica satenilor care au construit case de sute de ani in zona respectiva

"Acum, cu invelitaoarea de tabla eu nu pot fi de acord."

Nici nu trebuie sa fi de acord, fiecare zona are specificul ei, eu ma ghidez mereu urmarind cum au rezolvat problema respectiva taranii care locuiesc in zona, am mare incredere in experienta lor in anumite probleme pe care eu l-as rezolva cu cheltuieli mai mari si fara sa fiu sigur 100% ca vor functiona.

"Iarasi, sarpanta trebuie sa fie intr-o singura apa."

Nu prea am vazut in sonele alpine case cu o singura apa, la ses, da mai toate casele sunt intr-o apa, dar poate ca tu sti mai bine. Eu cred ca o cabana ar trebui sa aiba doua ape.

"Bordeiul ?? Da, perfect de acord. La fel amestecul de paie (sau paianta) la izolatia din peretele sandwich si chiar la termosistem."

Da, bordeiul, am adoptat acest model dupa ce am vazut bordeiele de la Muzeul Satului si un proiect scotian, de fapt un bordei care folosea foarte bine terenul.
pepinogepeto
fiecare casa are particularitatile ei,fiecare zona are particularitatile ei.eu am dat ca exemplu la mine la Brezoi,unde cabanele/odai au fost construite dupa ce s a sapat in prealabil in adincime pentru a vedea ce fel de loc este.taranii nu cunosteau geologie.stiau ca "acolo" sau "dincolo" pot construi sau nu.

la munte localnicii intotdeauna fac temelia inalta -minim de 50cm peste nivelul solului.{am uitat sa precizez cind am scris "fundatie/temelie}. casa bunicilor mei avea temelia de 1m ,cabana mea are 50cm temelie.la mine in zona,unde sint gospodarii nu au loc alunecari de teren,sub 30cm-1m adincime este stinca .

in multe locuri unde au loc alunecari de teren ,cretinii si prostii si au taiat singuri craca de sub picioare,defrisind terenul sau taind acei citiva copaci pe care ii aveau neplantind nimic in locul celor taiati.

sint si zone cu o anumita tipologie a solului din cauza caruia{solul}la ploi abundente si infiltratiilor de apa "aluneca sau -se rup "-e altceva .
Mtii Bucegi(calcare si conglomerate),Mtii Leaota(sisturi cristaline),Mtii Piatra Craiului(calcare).

am studiat un pic mai bine tipologia zonei sirnea.nu cunosteam pana azi detalii ce tin de alcatuirea solului.oricum,pentru cei ce isi vor lua teren/odaie la poalele muntelui sau inspre masivi,nu cred ca vor fi probleme de alunecari-dai de stinca.

chiar daca am diferente de nivel, eu nu voi turna beton sa aduc la nivel.pot crea un demisol/beci din piatra {costa doar munca de a transporta piatra si eventual mortarul}--....sau varianta cu stilpi din piatra/lemn....cum se vede si in pozele din postarile anterioare.

daca am alunecari masive de teren{nu neaparat} apai degeaba ii fac fundatie "masiva" ,ca tot se duce la vale,se misca casa -crapa ---bag banii degeaba. devil.gif

the dude are mare dreptate .o casa trebuie gandita sa ne asigure confort si trainicie vreo 30 de ani.urmatoarea generatie cu siguranta va gindi ca e invechita si nu mai corespunde cerintelor/gusturilor lor.vor dori altceva,apare alta tehnologie poate.noi cum gindim???renovam ceva vechi,care nu corespunde cerintelor noastre sau facem alta noua???
daca ar fi dupa mine {si nu dupa familie }un bordei mi ar junge.facut cu cap si cu un minim de confort rofl.gif

"cu renovarea "sint exceptii--muzee,cladiri de patrimoniu etc.















The Dude
Marduk, mai eu cu asta nu sunt de acord neam. Ti-o spun si tie aici, am spus-o si satenior mei verde in fata si in plus le-am si dovedit-o.
Nu trebuie sa ti cont de felul in care se construieste intr-o zona sau alta si mai ales nu trebuie sa te lasi atras in valtoarea traditiei si "a priceperii locale".

Cand imi faceam cabana mai scapa cate un gura casca si incepea: vai, dar pe la noi nu se podeste cu dulapi ??
Vai dar pe la noi nu se dau pante asa de pronuntate si nici nu se fac altfel de invelitori decat cele din sita.
Fara nicio ezitare, desi sunt un tip bine crescut si respectos le aruncam drept in fata: pentru ca la voi sunt numai ageamii care habar nu au despre case.

Cei mai avansati constructori de casa, cei care pot justificat sa reclame o pozitie ce coboara dintro traditie veche si confirmata (zona Vrancea) sunt la randul lor niste relicve prafuite cu solutii frumoase insa deficitare si retrograde. Nimeni nu ar trebui sa se ia dupa ele atunci cand doreste sa faca ceva in acest secol. Desigur, daca cineva doreste o replica din motive sentimentale asta e altceva.

Sa fac o fundatie inalta numai pentru ca asa se face in zona de secole e gresit.
Secole de-a randul oamenii de acolo au facut asa pentru ca nu aveau alta rezolvare la indemana.
Azi exista solutii de impermeabilizat betoanul in masa, altele de intrerupere a capilaritatii.
Costa nimic si au efect mai bun decat orice fundatie inalta sau scunda.
Tehnologia a evoluat intr-o rata de progres ametitoare, cu rezultate fabuloase ce nu pot fi ignorate.

Daca in acest secol cineva ar veni sa iti propuna o comunicare prin telegraf pentru ca ea are unele avantaje in fata celei prin telefonie mobila l-ai ushui pana sa termine ce ar avea de spus, totusi in cazul constructiilor esti tentat sa evaluezi si o solutie de acum 200 de ani cand vine vorba de ea...de ce ?? pentru ca in acest caz nu cunosti la fel de bine toate aspectele ca in situatia alternativei telegraf/mobil, sau daca le cunosti fie nu esti stapan pe ele, fie nu crezi in ele.

PS. Prefabricatele functioneaza dupa regula de care zici in industria constructoare de masini. In mare parte si in domeniul militar. In constructii structurile dicteaza caracteristicile de gabarit si/sau eventual ratiunile ce tin de arhitectura. La subiect: dimensiunile unei placi OSB sunt impuse de consideratii ce tin de stabilitatea si siguranta la manipulare a unei placi. La fel si in cazul rigipsului, al foilor de tabla zincata...In cazul plaselor STM se foloseste criteriul continuitati dintre doua travee (6m)...asta pentru ca STM-ul a fost conceput ca element de diafragmare si asa ceva nu functioneaza decat neantrerupt.
PS'. daca faci casa cu OSB peste tot, de ce sa faci dusumeaua si astereala din scandura ?? doar pentru ca e mai scumpa ?? Exista OSB special si pentru podit si pentru astereala, nu le mai stiu numarul 3 sau 4.
PS'' am verificat, nu din intamplare, azi: preturile de la Arabesque (mare angrosist) sunt mai mari ca cele de la Hornbach. Am discutat la departamentul de achizitii si mi-au explicat si de ce...Lucrez la proiectul lui kcapone si vreau sa ii dau omului date cat mai exacte.
Marduk
QUOTE(pepinogepeto @ 12 Oct 2010, 07:42 PM) *
QUOTE
fiecare casa are particularitatile ei,fiecare zona are particularitatile ei.

corect.
QUOTE
the dude are mare dreptate.o casa trebuie gandita sa ne asigure confort si trainicie vreo 30 de ani.urmatoarea generatie

despre ce are dreptate, despre case sau cabane? am inteles ca ar trebui sa separam discutia, casele sunt case iar cabanele sunt cabane, eu am inteles acest lucru si am acceptat ca o cabana poate avea orice forma, orice solutie dupa buzunar.



QUOTE(The Dude @ 12 Oct 2010, 09:12 PM) *
Marduk, mai eu cu asta nu sunt de acord neam..... PS'. daca faci casa cu OSB peste tot, de ce sa faci dusumeaua si astereala din scandura ?? .

Nici nu trebuie sa fi de acord, in fond dezvoltarea are la baza contradictia baza pe argumente, eu sunt gata sa evaluez argumentele tale si functie de ceea ce cunosc eu sa combat sau nu. Da sunt de acord, OSB-ul este bun la dususmea, se poate monta pe el, gresie, faianta, etc. Pentru astereala? ce sa zic e mai ieftin cu scandura.
pepinogepeto
da ,e vina mea ca nu am facut delimitarea .cabana-cum dealtfel-e si a mea {ca vechime} -nu ma gindesc la invechita/necorespunzatoare/-sa o schimb dupa 20-30-40 ani.si chiar daca ar fi sa fie "veche"/demodata/etc,nu mi ar parea rau nici mie {daca mai traiesc} si nici urmasilor sa o darime si sa faca alta pe gustul lor. a costat putin ca parte materiala constructia ei,dealtfel cind am mostenit o de la tata si bunicul ,mi au spus ca pot face cu ea ce doresc si ca nu se supara daca o "demolez" si sa fac alta pe gustul meu.intr un fel chiar mi au indicat ca ar fi cea mai buna solutie -ei au o varsta si anumite gusturi ,eu am trait alte vremuri si am alte gusturi.

referirea era la case...cunosc multe cazuri cind cunostiinte de'ale mele {cu mult mai in varsta }si au ridicat casoaie-sa nu zic "palat sau bloc",au bagat o avere in ele ,reci, distante ,{doar de fala....in fata cui fala?????}""ca sa vaza tat omu cita casa mi am facut eu,ce altu i mai smecher ca mine???""".....cu betoane multe sa nu se darame...cica?????vreo 3-4 etaje ,enspe camere,centrale termice----da .....centrale{mai multe},aranjate fara gust,mobilate prost,ARHITECTURA ----DE BUNCAR ANTIATOMIC.{undeva pe la domnesti}.i am spus ""mai nea ... de ce o faci asa mare,bagi banii in ea degeaba. copii matale n o sa vina sa stea cu mata ca au alte priincipii de viata si vor altceva.RASPUNS DIN PARTEA LUI--ce sti tu,o sa vina cind o sa vaza ce casa le am facut,mai mare si mai smechera ca la vecinu.asta era priincipiul dupa care s a ghidat--sa nu fie a vecinului mai mare ca a lui.in rest nu a contat nimic.
la astia eu le spun TARANI{IDIOTI} DE BUCURESTI -cum e mai rau--se dau mari si tari ca sint din buc. sau domnesti dar sint "tarani "{idioti}in caracter si fel de viata.bleeaaahhh

nu s a mutat nici unul din copii lui cu el.a ramas singur cu casoaia.credetima ,in unele camere nici nu mai stie cum arata si ce are in ele.intra o data sau de doua ori intr un an in ele .din cauza consumului de gaze si electricitate si a debransat etajelle de la caldura .
casa arata pustnica,rece,---bani irositi degeaba---din SNOBISM.
o casa nefolosita se degradeaza,isi pierde si pretul pietei,si multe altele.

din cauza asta am fost deacord cu The Dude.mai mare daraua decit ocaua .ce vor face copii aia cu casoiu????ca de mutat acolo s au jurat ca nu se muta.o vind????poate.o darima?????poate.vor sti dupa ce parintele nu va mai fi ,altfel nu pot face nimic.in oricare situatie -de a vinde sau darima ---cred ca va face infarct nea....

scuze pentru off topic.......m a luat valul.am repulsie la betoane.....in casa numai de betoane auzeam ,am crescut in betoane,intre betoane {mama fiind laboranta la betoane cu multi ani in urma.....tot betoane .....nu le mai sufar}.

nu vreau sa supar pe nimeni,dar la fiecare tip de constructie exista si solutii alternative.ce i drept unele mai bune altele mai proaste .

trebuie tinut cont de fiecare aspect/circumstanta/gust/zona/particularitati in parte .ce este bun aici....dincolo poate nu merge,ce mi place mie -poate tie nu ti place,ce vrea unul -poate altul nu vrea..........si in final sa gasim solutii ieftine si pe gustul fiecaruia in parte.

incercam pe cit posibil sa venim cu idei,sa dezbatem -pro/contra-e bine sau nu,astfel incit sa ajungem sa cheltuim putin si cu eficienta maxima.
pepinogepeto
salutare all..yeaaaaa
la mai mare drunk.gif

eu beau bere si la -10grade,urmatoare beutura -trec direct la palinca ,iti dai seama ce iese. rofl.gif ...."carcalete" de ametit mintea -suflet si dor.
kcapone
Baieti, multumesc!

Ce inseamna acoperis cu o apa? Ala de arata asa ca o sapca? Daca e asa e urat rau, rau. Imi sugereaza o casa taiata in 2 ... jumatatea cealalta a plecat suparata in alta parte si asta a ramasa asa despuiata pe o parte.... nonono.gif Mereu m-am intrebat ce le-o placea oamenilor o casa asa suie... blink.gif
nonono.gif

Erwin
hei, pepino, nu te supăra, ia o pălincă! drunk.gif

Dacă doriţi pot posta cāteva formule de calcul ce le am īntr-o carte cu fel de fel de tabele, de construcţii. Numai să-mi spuneţi ce vreţi să dimensionaţi: fundaţii, acoperişuri, izolaţii, instalaţii... Pe vremea cānd tata construia case a făcut singur planurile, dar acum e obligatoriu să treci pe la un arhitect, structurist, aprobări PUZ etc. Totuşi e bine să mergi cu lecţia īnvăţată, cu atāt mai mult cu cāt banii sunt puţini şi aceia vor şi ei să-şi ia partea... leului dacă se poate!

p.s.

all, nevastă-ta ştie?! rofl.gif rofl.gif
Erwin
apăi era o vorbă: cānd unguru' n-are ce face, dărāmă casa şi-o face din nou! rofl.gif
pepinogepeto
noroc haiducilor,.......ihi rofl.gif
vreau calcule .......da sa ma trezesc ca sa le poci videa

nu fuge ,nu fuge ca i dau cu intaritor.......gin ars.fuge nevasta 44.gif
pepinogepeto
pentru mana ai de lucru nu mai beau bere.
o sa tot fac si desfac la cabane........mana de lucru sa am .si intaritor,ca i frig afara acum.
The Dude
QUOTE(Marduk @ 12 Oct 2010, 08:27 PM) *
Nici nu trebuie sa fi de acord, in fond dezvoltarea are la baza contradictia baza pe argumente, eu sunt gata sa evaluez argumentele tale si functie de ceea ce cunosc eu sa combat sau nu. Da sunt de acord, OSB-ul este bun la dususmea, se poate monta pe el, gresie, faianta, etc. Pentru astereala? ce sa zic e mai ieftin cu scandura.


Argumentele mele sunt urmatoarele: astereala pentru o sarpanta confectionata din scandura de 2,0 cm, intra 8x5x0,020= 1mc, adica in costuri 40mp x 36.99 lei/mp (preturi dusumea octombrie bricostore e aceiasi scandura) = 1479.6 lei si astereala placa OSB 10 (merge si de 8, da am zis sa fiu boier) 2,5x1.25=3,125mp. Suprafata astereala 8x5=40mp, adica 40:3,125=12,8, adica 13 placi x 54,59lei = 709,76 lei.

Ce zici sunt argumente convingatoare, sau macar sustenabile indeajuns incat sa imi acorde dretul de a nu fi de acord cu afirmatia ta ??

Acum, ai putea sa spui ca placa de 10 e prea subtire, ori ca la calculul asta intra si stelajul (care intra in ambele situatii)
Ideea este Marduk, ca nu tin sa am mereu dreptate, insa eu asta fac zilnic. E meseria mea. Eu nu sunt un constructor ocazional care a avut odata in trecut un experiment reusit, eu ma ridic acum de la calculator si plec direct la o fundatie care se sapa prin Militari, de acolo merg in Bucurestii Noi unde inca se finiseaza o gradinita si apoi, voi sfarsii ziua la spitalul de oncologie unde se amenajaza o sala de readiologie (placari cu plumb si cu barita, contra radiatiilor). Mai mult sau mai putin, de 20 de ani fac numai asta..Si imi e cam lehamite..

Mi-am propus aici sa ajut pe oricine are nevoie de sfatul meu.
Cine n-are, n-are...nu-i bai.
Cine are sa profite, ca e totul moca.....
kcapone
All nu e frumoasa deloc ..eu nu m-as simti bine intr-o casa cu forma WC-ului din fundul curtii.

In alta ordine de idei, apa de ploaie, zice in cartea aceea despre care v-am mai vb dl neamt Hans-Werner:
"PH-ul apei de ploaie este de obicei intre 3,5 si 5,5. Diverse materiale pentru acoperisuri efectueaza o modificare relativa a valorii PH-ului mergand pana la neutralizare. Acoperisurile bituminoase elimina particule de substante organice in apa de ploaie, leaga astfel partile componente si o neutralizeaza...etc"

Ce e de facut? Exista sindrila bituminoasa la care producatorul sa garanteze ca nu exista posibilitatea eliminarii de ....?
The Dude
QUOTE(kcapone @ 13 Oct 2010, 09:08 AM) *
Ce e de facut? Exista sindrila bituminoasa la care producatorul sa garanteze ca nu exista posibilitatea eliminarii de ....?


Nu cred sa fie important. De altfel cata apa poti colecta de pe invelitoarea unei case ??
Trebuie sa realizezi o captare care este mult mai eficienta decat apa colectata de pe sarpanta.
Apa de care ziceam eu e fara rezervoare sofisticate, fara pompe si...fara cheltuieli aiurea.
Ea poate fi utilizata ca apa menajera si iarasi nu stiu ce importanta atat de mare ar putea avea ph-ul pentru o astfel de apa.
Pe de alta parte am mari dubi ca la ploile de acolo, atunci cand apa pur si simplu cade din cer (nu se cerne), ea ar avea timpul necesar sa se contamineze in vreun fel de la invelitoare.

..cred kcapone ca iar te ratacesti in detalii cu o utilitate echivoca...nici nu sti daca ai sa ai izvor...cine stie poate ca ai sa ai.
Am dat deja "in lucru" cazul tau....astept raspunsuri incepand cu astazi. thumb_yello.gif
pepinogepeto
[quote name='all' date='13 Oct 2010, 02:30 AM' post='691403']
am inteles......te descurci mai greu.
Sa-ti spun o gluma, nu-i totul pierdut.


nu all,intii aparea scrisu si apoi dupa n,n,n,minute apare poza.se incarca greu servarul hanului.eu am pus "poze "dar ca link.poza incarcata pe alt sait ,asa am fost sfatuit ca ar fi mai bine.deci ce sa inteleg doar din scris fara poza ????am patit de multe ori asa +am conexiune slaba la laptop.
alteori nu apar postarile in ordine cronologica ,sint nevoit sa ies din "han" si sa reintru,ca sa si dea refresh.
Marduk
QUOTE(The Dude @ 13 Oct 2010, 09:57 AM) *
Ce zici sunt argumente convingatoare, sau macar sustenabile indeajuns incat sa imi acorde dretul de a nu fi de acord cu afirmatia ta ??

Foarte convingatoare, dar eu nu ma refeream la cherestea luat de la Bricostore ci asa cum zicea The Dude mai la inceputul acestui topic, cheresteaua ieftina se gaseste la autohtoni. Eu sunt adeptul OSB-ului doar din asta mi-am facut cabana, totusi exista solutii pentru lemn ieftin si bun.

doru_constantiniu
Referitor la transportul materialelor pe santier. Nu stiu cum e prin alte parti, dar la noi, la Sibiu, asta nu e deloc o problema. Pentru materiale de peste 1.000 de lei, transportul e gratis oriunde in judet, la cele mai mari firme. Singura dintre acestea care are acoperire nationala este Ambient. Este si la Bucuresti, si la Brasov, ... Iti aduce lucrurile mari si voluminoase, OSB, rigips, ... Si asta fara niciun contract, fara volum mare de cumparaturi.
Ar mai fi Baumax-ul si Obi care iti inchiriaza remorci.

Eu am inclus pe cheltuieli o remorca mica (care in Germania e la juma` de pret fata de aici). Nu e ea prea grozava, adica am rupt-o de 5-6 ori incarcata cu cel putin 1200-1500 kg lemne ude, in conditiile in care ea cara pe acte vreo 600 kg. Asta pe drum forestier, de munte. In orice caz, deja si-o scos banii, asa ca o socotesc o investitie buna.

Acum depinde de fiecare locatie in parte, daca esti in varfu` muntelui, fara drum, ... trebuie sa cauti alte solutii. Sa-ti depozitezi materialele undeva cat mai aproape si de-acolo, cu caruta probabil ca e cel mai facil.
The Dude
Comparatia era intre preturi care se pot verifica. Cheresteaua de acolo de unde stiu eu e intr-adevar cu mult mai ieftina.
La bardouri e nevoie de o astereala batuta strans, adica fara rosturi, in acest caz OSB-ul e mult mai bun.

doru, la asta m-am gandit si eu. Prietenul kcapone se poate rezolva lejer cu o remorca a unui localnic.
Multe magazin ar refuza u n transport pana la kcapone, dar stiu cazul de la Practiker in care la o cumparatura mai importanta magazinul a acceptat un transport la mai bine de 100km.

picamaru
QUOTE(all @ 14 Oct 2010, 12:22 AM) *
de
Din panouri, ca la marile magazine, nu merge sa faca cabana ?? ieftin , curat si rapid. Pe interior se prinde cu gipscartonul direct, are si izolatie se monteaza repede si sunt rezistente pe ciata si nu lucreaza ca lemnul. O placa are 1200 si lunga de 12 m parca din 2 placi face zidul.

Este rau ????

zid

acoperis

[img][/img]

In functie de modelul iti calculezi cat ai nevoie. Iar pentru gips cartonul il prinzi direct. Nu trebuie tratat ca lemnul si are izolatie. Pretul (casei) il poti estima cat mai aproape de adevar........




picamaru
M-am gandit si eu la varianta asta,dar totusi pentru o casa ... Ramane sa scrii pe ea "hala".Plus ca nu sunt foarte ieftine -in jur de 17 e/mp mi se pare.
pepinogepeto
ei AL, despre panourile astea vroiam sa vorbesc si eu,dar o lasam pe mai tarziu.picamaru.....solutia asta nu mi se pare scumpa deloc daca ar fi numai la 17euro mp.dublat,triplat etc pretul--datorita scheletului,suportilor ,placilor de ipsos etc---- si tot e convenabil. tot nu ajungi la citeva sute de euro la mp de constructie.

schelete metalic bine ancorat,sau schelet din lemn.

exista "artificii" destule pt a face acea constructie din panouri sa arate mai "calda ",,,"primitoare".ex citeva "birne" de lemn aplicate vertical pe exterior,in interior grinzile de sustinere sa fie din lemn,lambriu din lemn,etc .....tine de imaginatia fiecaruia

nu o sa mai arate chiar asa de ""rustic"",dar cu materiale de calitate si placari pe interior cu ipsos{rigips}+lambriu --o sa aiba eficienta si nu vor "transpira".

mai greu o sa fie cu transportul daca bate "vintul tare"------parca le si vad cum zboara rofl.gif {nu ma bagati in seama}

sau exemplu cum poate arata {PUTIN COSMETIZATA} in ultima poza postata de ALL.
picamaru
Da ,si o sa constati ca totul costa mai mult decat o structura asamblata de tine osb -vata minerala -gips-carton.Pana la urma panourile astea ce sunt? Tabla de aluminiu sau chiar placi de lemn umplute cu spuma poliuretanica ,deci trebuie sa platesti procesul de fabricatie tu.
doru_constantiniu
QUOTE(all @ 14 Oct 2010, 12:22 AM) *
Cu 2000 de euro am luat tot lemnul ( capriori si lastareala - 3 cm grosime, iar capriori de 10*10 majoritatea, au fost cativa si de 30*25 parca etc. Si toata lastareala de 6m lungime.


Decat sa pui capriori de 10x10 cm, mai bine pui 7 x 15. Au acelasi pret, dar rezistenta e mai buna.
Astereala o faci in functie de invelitoare.
Daca pui sindrila bituminoasa, e recomandabil sa faci astereala din OSB, ca sa aiba o planeitate mai buna si sa nu aiba rosturi.
La tigla ceramica sau de beton, e mai bine scandura (25 mm grosime), pentru ca rosturile care vor aparea cand se va usca scandura ajuta la aerisire. Iar la partea care se vede (sageac) in loc de scandura, se bat lambriuri, ca sa arate mai frumos. In plus, capetele capriorilor se rindeluiesc si slefuiesc, ca sa nu arate ca un grajd. Capriorii de margine se slefuiesc in totalitate.

DAR, la acoperisuri cu panta mai mare de 30-35 grade (parca) nu mai este necesara astereala. Exista o folie anticondens care se pune direct pe capriori, fara astereala. Bramac universal e folia aia si costa cam 6-700 de lei/75 mp, adica mai putin decat 75 mp scandura, peste care oricum trebuie sa pui o folie, chiar daca nu asa scumpa.

La tabla, cred ca e valabil ceea ce am spus despre tigla, insa nu bag mana in foc, pentru ca, avand in vedere ca nu am fost interesat de aceasta varianta, nu m-am interesat.
doru_constantiniu
QUOTE(picamaru @ 14 Oct 2010, 12:41 PM) *
Da ,si o sa constati ca totul costa mai mult decat o structura asamblata de tine osb -vata minerala -gips-carton.Pana la urma panourile astea ce sunt? Tabla de aluminiu sau chiar placi de lemn umplute cu spuma poliuretanica ,deci trebuie sa platesti procesul de fabricatie tu.


Am facut repede un calcul.
Daca s-ar face niste panouri sandwich prefabricate, un panou de 1,2 x 2,5 m ar costa aproximativ 260 de lei / buc, adica 62 EUR/ buc, adica 21 EUR/mp.
Structura acestui panou ar fi:
- OSB3 15 mm exterior
- structura lemn cu sectiunea de 15 x 5 cm: 3 montanti, 1 talpa inferioara, 1 talpa superioara, montanti orizontali, contravantuiri
- la interior se umple cu vata minerala cu grosime de 15 cm (1 strat 10 cm + 1 strat 5 cm)
- OSB3 12 mm interior
- gipscarton 12,5 mm la interior
- HOLZSURUBURI, si nu cuie prin care se prinde cadrul de lemn, OSB-ul de lemn si gipscartonul de OSB

Daca s-ar vinde la Baumax astfel de panouri, acesta ar fi COSTUL. Daca mai pui manopera, transport, adaos comercial, pretul de vanzare ar fi mai mare.
Ar mai fi de rezolvat prinderea dintre aceste panouri si prinderea lor pe planseu.

DAR, daca le faci pe santier, aceste probleme dispar, pentru ca, pe planseu, se prind pe interior, inainte sa pui vata, cu conexpaduri.
Nu mai trebuie sa le legi unul de altul, pentru ca talpile de jos si de sus le faci dintr-o bucata (3-4-5-6 m). Si in plus nu mai trebuie 3, ci numai 2 montanti de lemn la fiecare placa de OSB.


Avantaje si dezavantaje:

- panourile OSB/lemn sunt portante, iar cele din tabla/spuma nu. Lor le trebuie structura metalica de rezistenta.
- panourile OSB/lemn necesita finisaj exterior (termosistem cu polistiren, vata bazaltica, fatada ventilata cu lambriuri), pe cand cele de tabla nu.
- panourile OSB/lemn pot fi atacate de insecte si carii si sunt inflamabile (chiar si cu tratamente), cele de tabla sunt mai durabile in timp.

Pe langa acestea, fiecare are intrebuintarea lui.
Sigur, poti sa faci o cabana cu panouri de tabla, dar esti taran. La fel, poti sa faci si o hala din lemn, dar... la fel, esti cam taran.
Cu toate ca o hala, un atelier, un gater de lemn, cu aspect mai rustic, merge, insa o cabana cu aspect de zona industriala, nu prea.
pepinogepeto
mai scump nu are cum ,mai urit poate,
oricum ,topicul se refera la cabane=lemn in cea mai mare masura.{dictionar}

cine a citit topicul de la inceput------va vedea poza pusa de THE DUDE cu casa de munte {relativ mica dar suficienta pt munte sus}---si pretul=1900euro---ati vazut???????cu alte tipuri de materiale luate din magazin---deci tot din magazin ----in functie de cum vrem sa o facem-caramida,lemn,profil metalic etc------cred ca iese mai scump,necesita munca mai multa ,materiale diverse si cunostiinte diverse etc

oricum eu nu sint adeptul chiciului la munte si nici constructiilor altfel deci PIATRA ,IPSOS,LEMN MASIV.

era doar ca idee .poate unii vor sa constriuasca cu tehnologie noua ,care este problema????

noi tocmai asta facem----cautam idei,solutii,bune ,rele,----------fiecare alege in functie de preferintele fiecaruia -gustul fiecaruia .

am vazut cabane atit din profile metalice cit si din panouri---------jurai ca sint normale la aspect--------au stiut oamenii aceia sa le redea aerul "cald si primitor" ca de cabana.totul e sa ai imaginatie ,si simtul esteticului.

sint doar idei,ne dam cu parerea ,facem calcule.=astfel incit sa rezulte "eftin pintru tat omu".decizia din ce o face ii apartine fiecaruia.


P.S. ultima casa din panouri postata de ALL chiar arata a HALA????am vazut constructii de genul aceleia ----la prima vedere juram ca i tip Sandhich placata cu lemn tratat. si a costat ff putin in comparatie cu sa zic daca era facuta din beton si caramida cu zid de 25cm+tencuiala+izolatie+la interior la fel.
pepinogepeto
QUOTE(picamaru @ 14 Oct 2010, 12:41 PM) *
Da ,si o sa constati ca totul costa mai mult decat o structura asamblata de tine osb -vata minerala -gips-carton.Pana la urma panourile astea ce sunt? Tabla de aluminiu sau chiar placi de lemn umplute cu spuma poliuretanica ,deci trebuie sa platesti procesul de fabricatie tu.



oare???costa mai mult???nu cred ,chiar tu ai spus ca costa aprox 17e mp,si am vazut eu si cu 11-13e mp,daca vrei pun si saitul si firma un le am vazut eu.
dar nu cred ca e cazul,aici vorbim mai mult de cabana rustica.lemn -piatra.
doru_constantiniu
Inca o data, n-are rost sa compari pretul pe metru la panoul sandwich din tabla cu pretul pe metru la sistemul OSB/lemn/vata/rigips, din simplul motiv ca panoul din lemn este portant iar cel din tabla nu.

Poti compara pretul la o constructie cu schelet metalic + panouri de tabla cu pretul uneia construita pe sistem sandwich OSB, care nu necesita structura metalica, intrucat peretii sunt portanti.
pepinogepeto
ba eu compar tot,si cu schelete metalic si cu schelete din lemn -si portant si cadre----ca in final ma intereseaza cind trag linie cost total pe mp . rezistenta ,confort -mare si cost/timp intretinere cit mai mica.{si timp de executie daca sint presat de timp si dispun de anumite materiale si de altele nu.}

nu sint obligat ca la panouri metalice sa fac neaparat schelete metalic, cum nici la schelete din lemn sa pun neaparat lemn.

referirile sint pt cabane normale nu palate ,blocuri ,casoaie .aia e alta mincare de peste.
pepinogepeto
""
QUOTE
cine a citit topicul de la inceput------va vedea poza pusa de THE DUDE cu casa de munte {relativ mica dar suficienta pt munte sus}---si pretul=1900euro---ati vazut???????cu alte tipuri de materiale luate din magazin---deci tot din magazin ----in functie de cum vrem sa o facem-caramida,lemn,profil metalic etc------cred ca iese mai scump,necesita munca mai multa ,materiale diverse si cunostiinte diverse etc


cu randurile de mai sus, m-am amuzat smile.gif). Ai transformat si in euro...bravo smile.gif). Ce incerci sa ne spui aici ??"""

am vrut sa spun ca din panouri metalice cu spuma etc iese mai "eftin"....euro ...dolari --tot ieftina . devil.gif "doar o muti""
iar ultima poza postata de tine din panouri chiar mi a placut f mult ,tinind cont ca era din panouri metalice si """"pare taranesc asa """.eu nu am vazut o taraneasca .avea "stil"". thumb_yello.gif

of...pai eu ce ..... am spus mai sus in topic????ideia ta cu panouri ,in functie de simtul estetic si bla bla bla o faci sa arate thumb_yello.gif
pepinogepeto
all,eu am scris in urma contextului dat ,tu ai luat ca atare ce am scris eu??-ca nu sbune panourile ca arata urit,e.tc.......ca s scumpe....nu eu am spus aste cuvinte

la munte nu s deacord cu betoane,in rest oriunde.

si eu tot din busteni ciopliti manual am si asa o sa fac in continuare,sau piatra si tencuita cu 5cm de ipsos pe interior conform unor studii ale unui institut de cercetare din romania. 5cm de ipsos armat cu plasa tip "rapit" si omogenizat cu rumegus izoleaza termic si fonic cit 25cm de zidarie caramida .ipsosul mai are si avantazul ca respira ,absoarbe umiditatea etc

dupa ce rumegusul se usuca bine {3-6luni} rumegusul se constringe-face loc aerului.un plus de izolatie termica+fonica
despre asta vroiam sa vorbes altadata ca sa pot da mai multe detalii..........

ce nu cunosc ---daca absoarbe radioactivitatea sau daca este nociv in cantitati mari pe suprafata mare in interior{asa cum este plasticul,care degaja gaze continuu}

altadata.
pepinogepeto
all,.....usor rofl.gif 5.gif sweatingbullets.gif 44.gif
pepinogepeto
ihi......... clapping.gif thumb_yello.gif smoke.gif ca vine doof.gif cold.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.