Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Construieste-ti O Cabana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
DmAdi
QUOTE(The Dude @ 12 Dec 2011, 09:50 AM) *
DmAdy :

han.gif han.gif han.gif

Din pacate casa mea nu are un plan...Au fost cateva si pe hartie, dar le-am ratacit...Oricum nu erau decat schite pentru muncitori.
Iti pot insa vorbi de ea...E asa cum spui, vagon. Are 5x11m si e inalata de 5m. Acoperis in doua ape, primul nivel, parterul, e la 2,65m. Al doilea, podul mansardat, are inaltimea de 2,2m si adaposteste doua camere.

La parter, cum intrii, am compartimentat pe la un metru si transversal am impartit in doua. Una din camarutele astfel formate e wc, a doua baie si sauna.
In rest nu mai am compartimentari. Bucataraia este americana. Exista o masa din lemn masiv cu sase scaune si un fel de living cu canapea si fotolii in zona caminului. Tot de aici se poate admira peisajul din fata casei, o padure de mesteceni si brad in prim plan si Bucegii pe fundal. Pentru asta in zona de living am facut un geam mare de 2x3 metrii. Cand te uiti ai senzatia ca privesti un tablou...

Cam asta e...


Superb peisaj, eu nu am parte de munti tongue.gif decat de un mic deal in spatele terenului si in mic parau ce imparte trenu in doua parcele (fapt ce m-a facut sa il cumpar tongue.gif), in schimb este multa liniste si foarte usor accesibil 3 km din oras si cam 2 pana in satul limitrof. In iarna acesta trebuie sa ma hotarasc cum si ce va fi cu viitoarea cabana, ca din primavara sa ma apuc de treaba.
Iti multumesc deocamdata pentru raspuns si sper ca pe viitor sa continuam discutiile pe aceasta tema tinand cont de experienta ta am multe de invatat smile.gif.
Ceva poze ai puse pe undeva pe net ?
The Dude
Poze sunt pe acest topic ceva mai inainte...Defileaza si ai sa le gasesti.
Sunt luate din timpul executiei...Pe alea in care casa e gata le-am scos din motive obiective unsure.gif

Acum sunt foarte prins, dar curand intru in vacanta si am multe poze de pus aici. Ele includ case iefine din Olanda si Europa de vest, cateva planuri si proiecte, mai multe solutii noi si avantajoase. Ramai pe frecventa.
kcapone
Stimati dragi, iaca vine fuga si sfarsitul anului acesta! Va doresc tuturor sarbatori fericite si sa aveti un an bucuros, sanatos si banos!

sarbf.gif

DmAdi
QUOTE(The Dude @ 13 Dec 2011, 10:41 AM) *
Poze sunt pe acest topic ceva mai inainte...Defileaza si ai sa le gasesti.
Sunt luate din timpul executiei...Pe alea in care casa e gata le-am scos din motive obiective unsure.gif

Acum sunt foarte prins, dar curand intru in vacanta si am multe poze de pus aici. Ele includ case iefine din Olanda si Europa de vest, cateva planuri si proiecte, mai multe solutii noi si avantajoase. Ramai pe frecventa.


Multumesc !!!

Atunci vacanta placuta si sarbatori fericite atat tie cat si tuturor forumistilor.
The Dude
Nope...La Multi Ani !! .....detaliem in vacanta..

Kapone: sarbatori cu succese.. thumb_yello.gif


Toata lumea : Sarbatori frumoase...!!
danzel
CRACIUN FERICIT si un 2012 excelent !
cristianpaul
Buna The Dude sun nou pe aici si am observat ca esti foarte priceput si cunoscator .
Ideea e ca am un micut teren pe care imi doresc sa construiesc o cabanuta adica eu m-am gandit la ceva de (3x3), rugamintea mea este sa imi dai niste sfaturi si niste indrumari poate niste schite . Mana de lucru imi doresc sa fie a mea probabil cu a catorva amici . Ce tine de cabanuta ideea e ca exterior sa fie OSB interior placi de rigips , poate ai putea sa imi dai niste sfaturi . ms mult








































The Dude
woot_jump.gif han.gif woot_jump.gif


Te salut...si sunt bucuros sa pot sa te ajut.
Pe unde ai de gand sa construiesti ??
Marduk
QUOTE(cristianpaul @ 26 Jan 2012, 06:25 PM) *
... Ce tine de cabanuta ideea e ca exterior sa fie OSB interior placi de rigips , poate ai putea sa imi dai niste sfaturi . ms mult

Bun venit la Han. Eu am o astfel de cabana din OSB si rigips, exemple poti vedea aici; sau aici. Daca vrei sa folosesti acest sistem ar trebui sa acorzi atentie unor aspecte care sunt extrem de importante. In primul rand ancorarea cabanei de fundatie, in multe zone se folseste sarma de otel de 8-10 mm prinsa in structura de fier beton a fundatiei, eu as opta pentru niste conespane de 20-24 prinse in fundatie iar talpa casei prinsa in aceste conespane. 3x3 este o cabana mica, cu putin efort ai putea sa o construiesti singur cu ajutorul unor prieteni. Eu as merge pe sistem american cu panouri verticale din dulapi 250x10x5 din 60 in 60 cm, avand in vedere ca foaia de OSB este de 1250x2500. Foarte important la acest gen de constructie sunt contravanturile, care ar trebui puse in cazul in care nu te hotarasti la sistemul american, dintr-un colt in alt colt al peretelui, ma refer la structura, care ar trebui sa fie din grinzi de 10x10, in cazul in care vei adopta din motive financiare acest sistem trebuie sa ti cont ca OSB-ul va trebui intarit la imbinare, pe interior, cu scandura, de-a lungul imbinarii foilor de OSB. La exterior poti placa OSB-ul cu polistiren de 5-8 sau 10 cm, intre OSB si rigips la peretii exteriori eu am pus vata de sticla cu folie de aluminu de 10 cm, iar la peretii interiori de 5 cm. Poti folosi si alte sisteme de termoizolare, vata minerala, hartie, stuf, paie etc. depinde de tine.Este foarte important sa aerisesti podul mai ales vara, asta in cazul in care nu il izolezi. Eu am masurat temperatura in cabana in aceste zile, fara caldura, afar - 6 in cabana +5, pentru a mentine o temperatura de 18-19 grade cand afara sunt -6 grade am nevoie de un singur foc al unei sobe pe gaz cu infraosu, cand afara este senin, soare iar noaptea de 2 focuri cu infrarosu. Asta in cazul meu pentru ca nu am o soba, centrala pe lemne, o butelie ma tine cam 6 zile cant afara sunt -6;-10 si 10-11 zile cand afara este soare si ziua sunt -4;-6. La o cabana de 3x3, desi mie imi pare tare mica, totul este mult mai simpul o soba si ai rezolvat, banuiesc ca vrei sa faci un pod in care sa dormi, celebrul looft. In acest caz eu iti recomand o sufragerie deschisa complet la partea de sus, adica fara tavan, iar din sufragerie o scara care sa-ti permita accesul in pod la locul de dormit, la parter poti sa amenajezi o baie cu WC, o bucatarie deschisa, iar sus 2 locuri de dormit, separate sau comune. Succes si sa vedem locul in care intentionezi sa construiesti cabana.
The Dude
Eu zic ca nu-i o idee buna...Daca faci un mic calcul te costa mai scump, osb+izolatie+structura+rigibs, decat o impletitura de rigle (bile) ca in imaginea de mai jos:



Fa un efort si incearca sa iti imaginezi casa asta noua si apoi constata, te rog, ca manopera si materialul sunt mult mai ieftine, mai accesibile si mai interesante.

La lungimea de 3,5 metrii (recomand cu toata increderea), riglele (bile) nici nu sunt scumpe (nu atat de scumpe) iar daca imi indici vag locul te pot invata cum sa le cumperi inca si mai ieftin.
sinx
QUOTE(The Dude @ 28 Jan 2012, 05:57 PM) *
Eu zic ca nu-i o idee buna...Daca faci un mic calcul te costa mai scump, osb+izolatie+structura+rigibs, decat o impletitura de rigle (bile) ca in imaginea de mai jos:



Fa un efort si incearca sa iti imaginezi casa asta noua si apoi constata, te rog, ca manopera si materialul sunt mult mai ieftine, mai accesibile si mai interesante.

La lungimea de 3,5 metrii (recomand cu toata increderea), riglele nici nu sunt scumpe (nu atat de scumpe) iar daca imi indici vag locul te pot invata cum sa o cumperi inca si mai ieftin.



Salut The Dude... sunt nou pe aici si as dori sa te intreb si eu cam la cat estimezi costul unei astfel de cabane. Daca ai putea sa imi spui aproximativ costul materialelor cat si costul manoperei, ti-as fi recunoscator. Multumesc mult.
The Dude
han.gif ulala.gif ulala.gif han.gif

Greu de spus. Cred ca materialele te-ar duce pe la 2000 de euro, asta incluzand tamplaria termopan, invelitoarea din bardou de la sarpanta (termoizolarea ei), liantul dintre barne, cimentul pentru cos si pardoseala de osb (sau dusumea, daca te descurci).

In functie de locul in care construiesti, dar si de calitatile tale de negociator, manopera te poate costa diferit, cam de la simplu la dublu (asta ar fi intre 1000 si 2000 de euro).


Daca insa vrei sa faci o casa ca asta in locurile despre care eu stiu lucruri, poti iesi mult mai ieftin decat atat...
sinx
Salutare tuturor, din nou. Multumesc pentru toate informatiile existente aici, in special lui TheDude. Urmaresc threadul asta cam de 3-4 luni pentru ca intentionez, la un moment dat, sa imi fac si eu o cabanuta d-asta mica. Singurul factor care ma impiedica momentan sa fac asta sunt banii, insa situatia asta nu poate sa dureze la nesfarsit. In alta ordine de idei din punctul meu de vedere exista 3 optiuni:

1. Prima optiunea si preferata mea este achizitia a 300-400 metri patrati teren extravilan in zona de deal/munte cu belvedere. Ma avantajeaza aceasta varianta intrucat costurile se impart in 2 transe: achizitia terenului si consrtuctia propriu-zisa.

2. A doua varianta si care se aseamana oarecum cu prima in privinta costurilor in 2 transe este achizitia unei odai ca cele din pozele puse de TheDude. Aici avantajul este ca ai putea fi oarecum in legalitate cu noua constructie intrucat o poti declara drept renovarea primeia, care cel mai probabil este cuprinsa in actele primariei. Ca si dezavantaj la acesta varianta este faptul ca cel care iti vinde stie pentru ce o vrei si probabil pretul nu reflecta valoarea reala a terenului plus odaia ( care cel mai proababil are valoare financiara nula).

3. Ultima optiunea este aceea de a cumpara de la un localnic terenul plus cabana gata facuta de el. Avantajul este ca scapi de munca, batai de cap cu autoritatile, etc. Dezavantajul il reprezinta suma care trebuie scoasa din buzunar intr-o singua transa. Totusi exista si varianta in care sa dea terenul pe lucru de nimic, avand de castigat de la mine din constructia cabanei.


Cam astea ar fi optiunile. Daca la a 3-a varianta nu sunt prea multe de spus intrucat difera foarte mult de negocieri, in cazul in care trebuie sa o construiesc/renovez singur treaba sta altfel. Pot sa respect intru totul nevoile si posibilitatile mele. M-am gandit ca o cabana cu 2 camere mi-ar fi suficienta. Daca nu depasesc bugetul pot creste suprafata si numarul de camere fara nici o remuscare biggrin.gif. Vreau sa fac o cabana in care sa ma duc in zilele libere, sa scap de agitatia din Bucuresti. As putea foarte bine sa ma duc la cabana sa ma cazez, insa nu este nici pe departe acelasi lucru. Vreau 2 camere intrucat probabil o sa fiu mereu insotit de prieteni. In zilele cand nu pot ajunge, am parinti, sora, cumnat, etc. care o sa poata folosi de ea dupa bunul plac.

Ca si pozitionare, singurul lucru care m-ar avantaja ar fi un curs de apa in apropiere, pentru a putea procura apa menajera. Altfel, daca el nu exista am nevoie de un drum de acces pentru putea cara cu masina apa. De curent electric nu am nevoie... o sa fie o placere sa stau la lumina felinarului si a lumanarilor. O sa improvizez un dus si o mica baie, care cel mai probabil o sa aibe o mica hazna mai la vale 10-15 metri de casa. Pentru incalzire o sa fac o soba. Daca reusesc sa captez cumva un firicel de apa, astfel incat sa am presiune la apa prin cadere, pot folosi foarte bine un instant de apa calda pe gaz. Mana de lucru nu o sa ma costa nimic, ci doar materialele. De asemenea nici transportul materialelor nu o sa ma coste intrucat am acces la o masina pentru a putea care tot ce am nevoie. Ca si structura m-am gandit la o cabana de lemn, tip sandwich : osb-structura de lemn- lambriu/rigips. Bine-inteles cu termoizolatia necesara. O sa fie pe o fundatie de pietre de rau sau pe grinzi de lemn sau traverse de cale ferata. Pana sa imi expun ideile legate de constructie, ma lovesc de achizitia terenului, care sper sa fie la un pret cat mai mic pentru a ma apuca de cabana mai repede.

Daca aveti informatii despre teren ieftin, sau preturi informative, va rog sa le postati aici. M-ar ajuta, macar cat sa imi fac o idee.

Astept sfaturi/critici si eventual poate reusim sa repornim topicul intrucat vad ca s-a postat de 2-3 ori in ultimele luni.


O zi buna tuturor.
The Dude
Eu am tot vorbit pe aici despre lucrurile astea. Din pacate de sfaturile mele au profitat si persoane care nu le meritau, fapt care mi-a lasat un gust amar si care mi-a imprimat un fel de circumpsectie, chiar o retinere. In plus, introducerea lor in ecuatie m-a costat ceva credibilitate si incredere din partea localnicilor.

Daca iti doresti cu adevarat cabana ta din varf de munte nu ai neaparat nevoie de bani. E suficient entuziasmul pe care trebuie sa il valorifici la maxim cata vreme el ramane prezent. Fac precizarea asta intrucat instabilitatea entuziasmului e notorie. rolleyes.gif

Am sa iti dau cateva sfaturi pentru situatia in care te afli acum, adica fara bani dar cu inima plina de "avant revolutionar".

Prima varianta ar fi o prospectare cat mai atenta a locurilor. Sfatul meu pentru teren merge in zona pe care o cunosc cel mai bine: Ciocanu, Pestera, Sirnea, Moieciu. Aici, daca pretentiile tale nu depasesc cotele anuntate, poti sa te descurci foarte usor.
The Dude
Alternativele pot fi urmatoarele:

-Te poti intelege cu taranul la un sistem de plata in rate (asta insa presupune acte notariale ceea ce in final reprezinta o cheltuiala deloc neglijabila facuta imediat si o alta, suportabila ce urmeaza sa se desfasoare pe o perioada mai lunga de timp)

-Poti conveni tranzactia cu plata in rate pe o hartie neautentificata notarial. Trebuie sa ai grija sa fie cativa martori si trebuie neaparat sa prevezi o clauza de penalitate in cazul in care la achitarea intregi sume, sau numai a unei parti din ea, taranul se suceste. Actele de mana au o foarte mare tarie in zona, sunt o practica curenta si pot fi luate in calcul la un eventual proces. Parerea unui avocat ti-ar prinde tare bine in cazul asta, desi onestitatea localnicilor in asemenea situatii este proverbiala.

-Poti face tot asa o inelegere pe hartie prin care tu sa primesti in folosinta o palma de teren. Taranii au pasuni pe arii mari si pentru care nu au o folsinta curenta. Vei fi surprins ce disponibilitate exista pentru acest gen de tranzactie. Cele mai multe dintre odaile existente, aflate in faze avansate de degradare sunt nefolosite de ani de zile. Poti face o intelegere deosebit de avantajoasa sau doar una multumitoare, de genul: “eu investesc in repararea odaii 2000 de euro, iar tu mi-o lasi in folosinta 10 ani”. In cei 10 ani veti ajunge sa va cunaosteti mai bine, sa va imprieteniti, iar norocul tau se va schimba de mai multe ori (cel putin o data in bine). Vei putea sa cumperi. Daca taranul doreste sa vanda intre timp, atunci trebuie sa iti ofere compensatii, iar tu vei avea prima oferta de a prelua casa indiferent cu cine s-a inteles el. La fel si daca moare intre timp.

-In perioada in care eu prospectam locul am avut mai mult decat o singura astfel de oferta. Un localnic, Gicu pe numele lui (fi-ei tarana usoara)
s-a oferit sa imi cedeze o palma de loc din una dintre pasunile lui, numai de dragul de a mai schimba o vorba in timpul vizitelor pe care ar fi urmat sa le fac. Dar eu stiu si azi cateva parcele pentru care proprietarii sigur nu vor avea pretentii prea mari.
The Dude
Cam tot ce spun se refera insa la un loc departe de curentul electric, canalizare, drumuri cu acces auto, ori apa curenta, insa intr-un adevarat paradis.

Cu apa ??...eu o car cu carca de la un izvor..sau cu magarii.
Am materiale cumparate pentru o captare pluviala (o membrana intinsa pe mai multi metri patrati care acumuleaza ploaia si o trimite ca printr-un fel de palnie in cadere libera spre instalatia cabanei) dar n-am avut timp sa le montez.
Exista mai multe solutii, dara apa pentru baut/gatit va trebui sa fie adusa imbuteliata, sau daca te tin curelele, in bidoane de la un izvor miraculos din zona.
The Dude
Cu baia...ma gandesc cu jind pe vremurile astea la sauna pe care mi-am amenajat-o.
Pe gerurile ca acum ea e ceva magnific. Reteta: sanius (sky)+festin puternic cu abundenta de bauturi+ mahmureala (inevitabil) +sauna recuperare = iti da o senzatie unica..Nici nu o pot relata.

Sigur un dus amenajat in cele mai modeste conditii e necesar. Eu am si un butoi pe care il pregatisem pentru jacuzzi in mijlocul nametilor.
In teorie trebuia umplut cu apa calda (prelucrata din zapada, pe caminul care si asa functioneaza non stop) apoi submersie totala si balaceala pana cand apa si-a pierdut temperatura necesara. Dar n-am apucat sa incerc nici asta (sau ma rog, numai partial).

Frate 2000 de euro ca sa amenajezi "a giorno" o odaie existenta de 3x3 te duce in zona unor conditii de lux.
Chiar daca dupa 10 ani taranul isi ia odaia inapoi tot tu esti in castig. Puteai sparge banii astia in concediile de pe cel mult trei ani si nu te-ai fi ales cu nimic..
kcapone
The Dude, a murit Gicu...acela de care ai mai vorbit, si care era in schema sa-mi faca mie scara?
Marduk
QUOTE(sinx @ 30 Jan 2012, 06:46 PM) *
...este achizitia a 300-400 metri patrati teren extravilan in zona de deal/munte cu belvedere.

Bine ai venit la Han. Eu nu cred ca vei gasi o suprafata asa de mica si cu "belvedere" la munte sau deal. Poate sa inchiriezi o astfel de suprafata, poate, depinde de propietar, de felul in care te faci inteles, acceptat etc.

QUOTE(The Dude @ 31 Jan 2012, 12:33 PM) *
... 2000 de euro ca sa amenajezi "a giorno" o odaie existenta de 3x3 te duce in zona unor conditii de lux.

Depinde cat trebuie sa bagi in consolidare, reamenajare etc. dar ideea nu este rea, din contra trebuie analizata orice oportunitate in acest domeniu si sunt convins ca exista destule.
sinx
La timpul potrivit o sa ma lamuresc.

Totus, 2000 de euro pentru o cabana de 3x3 nu suna deloc incurajator, in conditiile in care nu vreau decat peretii, niste geramuri si o usa... biggrin.gif
The Dude
QUOTE(kcapone @ 1 Feb 2012, 09:17 AM) *
The Dude, a murit Gicu...acela de care ai mai vorbit, si care era in schema sa-mi faca mie scara?


Nu Kapone...ala e alt Gicu...Unul de la inceputuri.
A murit prin 2005 cred...Un om de mare isprava.

sinx am zis 2000 daca e vorba de o constructie noua si in conditiile unor materiale cumparate dinmagazin.
Am si facut precizarea. Am mai spus ca la o odaie existenta modernizarile cu 2000 de euro te duc la amenajari in zona de lux.
La banii astia in categoria lux, ti-ai luat o lampa cu petrol Tiffany si ramai nu numai fara bani dar si cu datorii.

Decide ce vrei...fa un plan, apoi discutam la concret thumb_yello.gif
kcapone
Bine ca nu e el. Imi pare tare rau cand mor oameni priceputi, tarani priceputi, si pentru ca odata cu ei dispare si priceperea lor. Chiar in vara mi s-a intamplat cu un unchi foarte priceput la pomicultura. Am vb cu el si l-am rugat ca la primele "taieri" anuale sa-mi arate si sa-mi explice. A fost de acord, doar ca intr-o luna a murit. Copiii lui habar n-au..."Tata stia" La fel se intampla si cu lucrul lemnului...si cel mai prost este ca poti ajunge sa vrei sa si platesti pe cine va sa te invete si sa n-ai pe cine.

Toate bune tuturor.
The Dude
Daaaaa, e mare pacat.

Insa alunga-ti tristetea. Vorba cuiva: "cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit"
Am asistat acu vreo doua luni la facerea unei cabane de rigle, exact ca aia din poza adresata lui sinx.

Lemnul era crud, abia taiat si debitat, curgea apa din el...Pana la vara are sa inceapa sa crape, iar crapaturile insotite de torsiuni puternice au sa produca unele daune. La iarna viitoare insa, cu siguranta are sa ii monteze termosistem, iar in cativa ani au sa ii traga si rigips la interior.
Pe seama autotasarii structura se va stabiliza si totul va fi OK...Ce s-a gresit din start s-a recuperat pe parcurs..asa e mereu..viata merge inainte. Cu sau fara noi...
Marduk
QUOTE(sinx @ 1 Feb 2012, 06:55 PM) *
... Totus, 2000 de euro pentru o cabana de 3x3 nu suna deloc incurajator..

Pai nu e greu sa-ti faci un calcul.
- o placa OSB3 de 2500x1250x12mm = 67 lei (daca iei mai multe s-ar putea sa iesi mai ieftin)
- un sul de vata minerala de 10 mm, 18 mp = 54,56 lei
- lemnul din depozit este in jur de 450 lei/mc (daca-l iei direct de la "producator" s-ar putea sa fie mai ieftin)
- un geam termopan de 1200x1200 poate fi intre 250 lei si 500 lei (cele din lemn normale cu o foie de sticla, pot se fie 100 de lei)
- o usa din lemn 300 lei
- un sul de carton 1 m latimex10 m lungime = 32 lei
- piatra pentru fundatie, o cumperi din zona ta nu cred sa coste mai mult de 200 lei (in functie de cum vrei sa faci fundatia)
- un post and pier de 90 mm x 90 mm x 900 mm = 25 lei
Nu-ti ramane decat sa te apuci de calcule.
The Dude
Calculul meu pentru un 3x3 cu materiale "de la magazin", dar cu termosistem si tamplarie pvc (cu geam termopan acolo unde e cazul) se ridica la 2.800 ron...Cu materiale "procurate" pe la 1.200 ron.

thumb_yello.gif
The Dude
Extraordinar test pentru sarpante..Caderile de zapada, despre care am avut mai multe discutii in contradictoriu chiar pe aceasta tema de discutii, releva posibile solutii extrem de interesante pentru viitorele constructii confirmand propunerile proiectantilor, dar si aducandu-le imbunatatiri substantiale.

Urmaresc indeaproape fenomenul si consecintele lui..
danzel
Salut the dude : probabil au ajuns la concluzia ca , facand acoperisul sub unghiuri de 10 grade ( celsius, evident), zapada nu va mai stationa, neam !
La multi ani si tie !
Erwin
The Dude, într-adevăr, chiar şi în satele de câmpie şi panta acoperişurilor e mult mai mică decât la munte, unde viscolul a îngropat efectiv casele sub nămeţi, din ce am văzut la TV, stratul de zăpadă de pe acoperişuri nu era prea mare. Cauza probabilă: căldura din pod.
Marduk
Mai toate casele vechi de la campie au aceiasi problema. Este vorba despre traditie, romanii nu fac mansarde locuibile la care inclinatia ar fi mai mare si ar permite zapezii sa se scurga de pe acoperis, la noi exista podul casei care are inclinatia mica, unde se usuca fructele si leusteanul. Banuiesc ca acest pod este astfel conceput pentru a face economie de materiale, multe dintre acoperisuri se prabusesc sub greutatea zapezii, pur si simplu se rup capriorii.
The Dude
Mai...hai sa zic ca nu e asa.
La mine la cabana am panta mare rau...cred ca mai bine de 60o.
S-a intamplat o ninsoare scurta urmata de o zi insorita imediat dupa.
Zapada s-a topit, dar nu de tot. S-a format in felul asta o crusta rugoasa, bine ancorata de invelitoare prin inghet, care a oferit apoi un suport temeinic zapezii care a urmat. Nu-i chip sa mai alunece si are acum 1 metru grosime.

Sarpantele se calculeaza la o sarcina de circa 2.0 KN/m2, functie de zona si de clima specifica.
La asta se adauga o sarcina de vant de circa 0,50 KN/m2, iarasi functie de zona..

Daca vezi cum arata o structura din asta te cam ofilesti...asa ca cei mai multi umbla pe la elemente pentru a mai reduce din costuri. "Meseriasii" sunt capul rautatilor. Ei ii sfatuiesc pe proprietari sa renunte la structurile din proiect, iar astia, atrasi de economia de bani si anesteziati de asigurarile specialistului: "pe cuvantul meu ca n-are sa se intample nimic...o facem pe raspunderea mea", pun cel mai ades botul.

Eu fiind un mare specialist am calculat si eu mai cu blandete capriorii mizand mult pe panta accentuata.
Iata ca acum, in urma fenomenului descris mai sus ei s-au cam curbat...dar inca nu amenintator...
Chestia e ca ninsoarea continua aici.. unsure.gif
Marduk
The Dude
Ce vreau eu sa spun e ca panta unui acoperis nu este singura conditie pentru a ii asigura acesteia un raspuns ferm la caderile masive de zapada.

Recent am fost in zona Fagars si pe drum am urmarit comportamentul caselor alea traditionale cu pante aproape de verticalitate si pe care zapada, printr-un proces de conjunctie a fulgilor ce o compun, se acumulase la fel de bine ca si pe pantele mai dulci.

trebuie asadar sa dimensionam corect structura sarpantei ca sa putem asigura corect locuinta intrucat pentru astfel de situatii extreme
unghiul pantei nu e o masura suficienta
valentin
Salutare,si bine v-am regasit in noul an !

Cred ca au trecut cateva luni de cand nu am mai scris pe forumul acesta....smile.gif

In primul rand vreau sa zic ca in primavara asta incep constructia cabanutei mele de 6/3 m ,pentru ca in iarna asta am strans ceva banuti ,si sper sa pot sa imi indeplinesc visul mult asteptat..

Eu am ales pana la urma sa o construiesc pe piloni de ciment(mai exact piloni construiti din boltari de ciment),asta dupa ce destept de fire am sapat fundatia care ma costat vreo 300 lei in plus...ca apoi sa imi dau seama ca ma costa dublu o fundatie ,fata de cum m-ar costa pe piloni.asa am dat 300 lei pe 50 de boltari,300 lei pe nisip,transport inclus(5 m cubi,pentru ca mai putin de atat nu am gasit pe nimeni sa imi aduca,decat cu bascula) si mai trebuie sa cumpar ciment,si gata pilonii.

Iarna asta am mai reusit sa "procur" si 4 grinzi de 20/20 cm diametru ,7 m lungime,si 12 grinzi de 10/10 cm diametru ,4 m lungime,toate astea cu 300 lei,o usa termopan de 2/2,30 m (o parte fixa si o parte mobila,toata transparenta) pe care am "procurat-o" de la cineva cu 200 lei.restul de geamuri si usi care vor trebuii,le am acasa ,stranse dealungul timpului
Am reusit sa tratez cu un nene' si toata lemnaria (scandura+grinzi+ foastane+rigle+leaturi) ma costa in jur la 1800 lei,pentru o constructie de 6/3m,plus o terasa mica in fata casei de 3/3m .

Constructia va fi pana la urma din schelet de grinzi,acoperit cu scandura pusa in model de brad(una incalecata pe alta,nu stiu cum se cheama exact).iar apoi la interior izolata cu vata minerala de 10cm grosime, si rigips.Pe langa asta m-am gandit sa ma chinui putin sa bag intre scandura si vata si granule de polistiren(am gasit la 10 lei kg,sacul de 15 kg)

Zilele astea mi-am cumparat si cateva aparate ce imi vor folosii acolo,gen :un generator pe benzina de 70 kw pe care am dat 200 lei,o motocositoare de firma, pe care am dat 50 lei ,(defecta fiind si a trebuit sa schimb pompita aceea din cauciuc cu care se amorseaza,si acum merge perfect) si o rindea electrica pe care am dat 40 lei ,si care merge ca unsa..


Sfatul care l-as putea da celor care vor sa se apuce de asa ceva,este sa nu va ganditi ca veti face totul intr-o zi..de azi pe maine,ci in timp..sa va ganditi mult la ce vreti sa faceti....sa "ciuliti" urechile le orice oportunitate,oferta ce vi se deschide....Si cel mai mult si mai important,vor fi multe clipe in care veti avea de ales intre a iesii cu prietenii la un suc,bere,etc,si a cumpara un geam,o unealta folositoare ,o grinda,...si in functie de alegerile voastre vi se vor realiza visele..
Sunt multi care au ceva de vanzare,fie materiale de constructii fie unelte,asa ca inainte sa dati fuga la supermarketuri ,dati o raita si pe la prieteni si dati de veste ce va cautati...

Pana data viitoare va urez numai bine...si ...Ciuliti urechile!
P.S.The Dude,esti cel mai tare !
Marduk
Felicitari si spor la treaba. As avea o singura obiectie, fundatia, pilonii de boltari, n-am prea inteles cum vrei sa faci acesti piloni. Trebuie sa ai in vedere ca din elementele ce compun o casa sau cabana fundatia este cea mai importanta, ea preia o mare parte din sarcinile si socurile care se exercita asupra unei case, cabane.
Erwin
Marduk:
Mai bine zis preia toată sarcina. Am înţeles că Valentin vrea să zidească pilonii din bolţari de beton. Poate fi OK în funcţie de terenul pe care construieşte.
Valentin:
Bine ai revenit, mulţumim pentru împărtăşirea aventurii tale şi aşteptăm continuarea! Succes şi spor! smile.gif
Marduk
Eu am postat niste schite despre acesti post and pier, piloni pe romaneste, nu inteleg cum vrea sa rigidizeze boltarii, ma gandesc ca baga o armatura, ceva fier beton, pentru ca altfel nu-l sfatuiesc. Ca sa nu mai vorbesc de legatura intre acesti piloni care trebuie sa fie foarte rezistenta.
The Dude
Valentin...multumesc de aprecieri thumb_yello.gif si spor la treaba..Asteptam cu interes vesti despre derularea evenimentelor..bafta !!
valentin
salutare ,si bine v-am regasit!

am revenit cu vesti noi despre constructia cabanei mele,care este aproape de final (in exterior vorbind).

am inceput cu constructia pilonilor,care dupa cum spuneam si la inceput,i-am facut din boltari de ciment. Si ca sa fiu pe intelesul tuturor,acesti boltari sunt ca niste cofraje,in care se toarna defapt cimentu,astfel incat e ca si cand as face eu niste cofraje din scanduri si as turna betonul in ele.diferenta este ca boltarii vor ramane acol pe veci ,in timp ce cofrajul de lemn ar fi trebuit sa il demonmtez...in fine.

Dupa cateva zile dupa ce sa uscat cimentul ,am inceput constructia cabanei...m-am apucat si am dat cateva telefoane,sa imi comand lemnul necesar() aprox 3 metrii cubi de lemne,dupa cum mi-au calcutat ,si care m-au costat 1500 lei (15 mil vechi) cu transport inclus. apoi cuie la greu ,pe care am cheltuit in jur la 100 lei cu tot cu piroane,cuie mai mici,etc.,L-uri din fier,(pentru imbinarea grinzilor) pe care am dat in jur la 200 lei pe toate(am mai redus din ele,astfel incat unde puteam sa bag piron,bagam piron ,nu mai puneam si L-urile acestea..)
Dupa ce am terminat de facut structura,am cumparat pentru acoperis(mai exact onduleu din fibra de sticla,la care am ales o culoare visinie,si sa nu fie transparent) care ma costat 14 lei metru patrat,iar pentru suprafata mea am avut nevoie de 48 m2 = 672 lei .saptamana trecuta am terminat si acoperisul ,si am inceput sa o plachez cu scandura,dar m-au prins sarbatorile,si vre-o saptamna jumate o sa fac putina pauza,abia se mai regenereaza portofelul meu smile.gif)

Dupa sarbatori ,mai am de cumparat cativa m2 de scandura,ca nu imi ajunge sa plachez toata suprafata,si 9 m2 de onduleu de fibra de sticla,pentru terasa,pentru ca terasa nu prea era in calcul cand am comandat materialele...biggrin.gif
Una peste alta ,sper sa fie gata in proportie de 80% pana de 1 mai ,sa o pot inaugura smile.gif cel putin partea de jos,fara mansarda.

Pana data viitoare va doresc toate cele bune,si SARBATORI FERICITE ! la toti din Han!


P.S.poate dupa sarbatori reusesc sa descarc si pozele cu constructia ei ..
Marduk
Felicitari. Acum am inteles cum e cu boltarii, banuiesc ca la interior ai bagat fier beton? Cum te-ai prins cu talpa cabanei de acesti piloni? Din postarea ta costurile pana acum se le-am evaluat la aprox. 2500 lei, dar nu ai spus nimic de mana de lucru, geamuri, usi, ciment fier beton etc. Asteptam fotografiile.
red73dog
Salutare tuturora,
Am reusit prin mijloace traditionale dar si combinate cu idei moderne,sa mi duc visul la indeplinire.
Ma rog 85% din proiect e gata ,mai am putin si mi beau cafeaua pe terasa.
Materiale folosite,lemn evident,dar si fier.
Am inceput cu sapat gropi pentru piloni,diferenta de nivel mare aproximatim 2 metri,
piloni sunt din teava patrata de 10 x10 x 3,ingropati in beton,apoi talpa de lemn de 20 x 20(vorbim de cm),
stalpi de 10 x10 si "cosoroabe"(sustinere acoperis) de 8x8,grinzi de 15x 10,pereti placati cu scandura de 2,5,primul strat si peste dulap fasonat pe 3 fete de 5cm.
Acoperis scandura linga scandura,peste folie si la final sindrila bituminoasa.
Interior la podea grinzi dese de 10x10,si peste scandura 2,5.
Usa termopan si geamuri asemenea.
Suprafata,amprenta de 6mx8m,interior "openspace",la coama inaltime 5,3 m,in interior pe o latura un dormitor suspendat de 6mx3m,sub dormitor baie si bucatarie,
Costuri totale ,include "fundatia",tras apa si circuitele electrice in interior,termopan...etc aproximativ 20 000 lei
Daca as stii cum sa postez poze.............,ca am slava Domnului.....
Marduk
Felicitari si s-o stapanesti sanatos. Sa vedem si niste fotografii. Le poti pune pe un site destinat fotografiilor Google, flickr etc. iar de acolo le poti pune direct pe Han sau faci link la ele.
red73dog
poze.......
https://plus.google.com/u/0/photos/11783927...034086753?hl=ro
Marduk
Oaau pare mai mare decat dimensiunile pe care le-ai postat. Sa fi sanatos si sa te bucuri tu si toti cei pe care-i iubesti de cabana ta. O prima intrebare: De ce ai inaltat-o asa de mult fata de sol?
red73dog
Multumesc mult pentru urari,
din cauza terenului,daca observi in coltul din spate, e la 30 cm de sol,am fost obligat sa ajung in coltul opus la 1,90 de la sol.
nu i bai, cu siguranta vinul va sta foarte bine in micul beci...... rolleyes.gif ,de jurinprejur voi face un "zid",din piatra de rau sa nu se mai vada stalpii de fier.
Erwin
Felicitări! Faină cabană! Este foarte aproape de dezideratul propus în acest topic. S-o stăpânești sănătos! spoton.gif

În legătură cu pivnița, e ok s-o zidești cu piatră, dar să faci un șanț colector pentru apa de ploaie.
Marduk
Cat de adanc ai bagat stalpii in beton? Ai discutat cu un structurist?
ilie
QUOTE(red73dog @ 10 May 2012, 05:32 PM) *
de jurinprejur voi face un "zid",din piatra de rau sa nu se mai vada stalpii de fier.

Eu as fi facut mai grosi stalpii care sustin casa, sau as fi completat cu pietris. La fel as face un canal colector de apa cel putin in amonte precum si un fel de zid anti-torente tot in amonte, la tine poate ploua foarte mult in scurt timp, iar copacii plantati nu impiedica total formarea unui torent (chiar daca asta se poate intampla o data la 10 ani) care poate gauri sau muta cabana ta - am vazut doua cazuri de cabane gaurite avand ziduri din barne de 20 cm.

Spor la finisat si sa te bucuri cat mai mult de cabana!
red73dog
Salutare,
ultimile imagini de azi........https://picasaweb.google.com/lh/webUpload?uname=117839271949159645937
red73dog
am gresit adresa....https://picasaweb.google.com/117839271949159645937/May122012

Stalpii au fost ingropati aproximativ 1 m in beton ,in gropi de 80x80cm,
lucrez in domeniul rafturilor industriale si pe patru stalpi din tablade 3mm grosime se depoziteaza 16 tone de marfa la inaltimea de 10 metri,
asa ca cele 2 tone ale cabanei,care se sustin pe 18 stalpi din teava de 3mm,chiar nu mi fac griji.

In privinta apei nu mi fac griji,la marginea de sus a terenului,se afla drumul care este la 40 cm sub nivelul terenului,asa suvoaiele de apa pe acolo o iau,.

Am studiat locatia de ceva timp,si stiu toate avantajele dar si dezavantajele.....

Va multumesc inca odata pentru aprecieri si urari...
red73dog
si cateva filmulete....

https://plus.google.com/photos/117839271949...8449?banner=pwa
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.