Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce Carte Cititi Acum?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51
Gabici
Multumesc! rofl.gif
exergy33
QUOTE (Erwin @ 6 Jul 2007, 11:15 PM)
mi-am propus și eu să citesc Noapte de Sânziene, dar n-am terminat nici Teoria Norilor... și nici alte cărți pe care le-am început mai demult...  sad.gif

Eu am reusit sa o recitesc si imi pare extrem de bine ca am facut-o. Trebuia sa o fi facut mai demult.

Cind vrei sa citesti in premiera o carte cred ca ceea ce te impinge sa o citesti este curiozitatea, in primul rind.
Cind vrei sa recitesti ceva lucrurile stau altfel, cred eu. smile.gif
Iti trebuie o motivatie de ordin interior ca sa poti duce la bun sfirsit relecturarea.

Acum recitesc Incercarea labirintului in paralel cu Pelerina, ambele de Mircea Eliade. Pelerina am descoperit-o recent.
Ma bucur ca am mai mult timp la dispozitie ... vreau sa profit de el ca sa recitesc cit mai mult din Eliade. smile.gif
katrynell

Am inceput sa citesc trei carti:Pianista,de Elfriede Jelinek; Sidhartha,de Hermann Hesse;Cartea rasului si a uitarii,de Milan Kundera. Stiu ca a citi mai multe carti in paralela e un pacat,dar eu sunt doar un biet cititor lacom si indecis...Si mai am si alte pacate:pe Kundera il citesc in limba italiana(Il libro dell riso e dell' oblio) dupa ce citisem deja in romana alte romane scrise de el .Realizez cat de mult se pierde un autor in traducere si rezultatul e:"Lost in translation"
Yvonne
Irving Stone - Bucuria Vietii.
Nico
Apropo de o discutie anterioara despre Noaptea de Sanziene a lui Eliade, mi-am amintit ca am recitit-o acum 2 ani, cand am primit cadou ultima editie smile.gif . A fost o placere si am descoperit cu uimire ca am inteles finalul cartii in alt fel decat la varsta adolescentei, cand am citit-o pentru prima data. Astazi ascultam un comentariu al unei scriitoare care afirma ca, "citim Crima si Pedeapsa inainte sa "omoram" o batrana", cu alte cuvinte, mult prea devreme.

Acum incerc sa descifrez Minima Moralia de Andrei Plesu.

QUOTE
Si mai am si alte pacate:pe Kundera il citesc in limba italiana(Il libro dell riso e dell' oblio) dupa ce citisem deja in romana alte romane scrise de el .Realizez cat de mult se pierde un autor in traducere si rezultatul e:"Lost in translation"

katrynell, probabil ai observat diferente de traducere intre versiunea italiana si cea romana, pentru ca originalul e scris in limba ceha. unsure.gif
katrynell
QUOTE
katrynell, probabil ai observat diferente de traducere intre versiunea italiana si cea romana, pentru ca originalul e scris in limba ceha.


Nico stiam ca romanul respectiv a fost scris in ceha si ca Milan Kundera a scris o parte din opera sa in ceha si o parte in franceza.
Probabil nu m-am explicat prea bine:pe acest autor l-am descoperit citindu-l in limba romana si citindu-l in alta limba mi s-a parut ca nu-i recunosc stilul.Am citit si autori romani tradusi si mi s-a parut ca traducerea le-a daunat.Nu stiu daca a fost doar impresia mea sau intr-adevar o traducere poate influenta forma lierara
Fantasee
"România pitorească" - Alexandru Vlahuță. Unele bucurii nu se schimbă vreodată. wub.gif

Despre peștera Polovraci:
QUOTE
- Mai ține mult așa, părinte?
- Ehei, domnișorilor, zile-ntregi să mergem, și nu-i dăm de capăt. Am auzit și eu din vechi că sparge pe dedesubt două șiruri de munți și răspunde tocmai în Transilvania.
(...) Călugărul ne spune că din vechime a fost aici capiștea păgânilor și - ca și cum le-ar fi văzut aievea - ne povestește cum a trăit în tainița asta Zamolxe - zeul dacilor, cum odată din bătrân s-a făcut tânăr și a mers de-a îmbărbătat poporul la luptă, cum în sfârșit, după ce-au răzbătut pe aici romanii și s-au măsurat viteaz cu viteaz ș-a văzut el prăpădul și risipa norodului lui, de jalea înfrângerii a închis ochii și s-a făcut duh și-n clipa aceea s-a dezlegat, așa, din senin, o vijelie cumplită și s-au răscolit stihiile toate, cât, din învălmășagul lor, pământul s-a lămurit cu o altă față, cu alte neamuri și cu alte legi, și de-atunci ne tragem noi, românii, suflet nou și-nvăpăiat, trezit în zile de vifor din zăngănit de paveze și zbârnâit de săgeți ... iar stropii ce se preling și picură și azi din steiurile-acestea sunt lacrimile lui Zamolxe ...


Ediția tipărită de editura Corint are 139 de pagini și costă 4,05 RON. jamie.gif
Veritas
"Reading Lolita in Tehran" de Azar Nafisi...

Mi-am comandat si toata colectia cartilor aparute in Cotidianul .Am primit un colet considerabil, dar parca incepe sa-mi para rau...Pana acum, nu am dat de nimik sa-mi placa.

Si ma declar fan Isabel Allende - in special trilogia" Fiica Norocului", "Portret in sepia" si "Casa spiritelor"


Veritas
ypsilonalpha
Harry Potter and the Deathly Hallows, ca să fiu la modă, desigur ohyeah.gif

Şi acu lăsaţi-mă, tre să văz cum se termină, nu mai poci ... thumb_yello.gif
exergy33
E primul mesaj postat pe noua interfata. rolleyes.gif

In perioada asta am reusit sa recitesc multe pagini din Eliade.
Am inceput cu Domnisoara Christina, am continuat cu Ivan, apoi cu Tinerete fara tinerete ... mi-a placut la fel de mult ca si atunci cind am citit-o pentru prima data.
Acelasi sentiment l-am avut si cind am recitit Nopti la Serampore.
http://poezie.ro/index.php/prose/64420/
Povestirea a fost tradusa in foileton intr-o revista literara din Iran. A avut succes printre cititori. In final au scris o tableta despre Mircea Eliade ... biografia - usor romantata, o prezentare a lucrarilor referitoare la istoria religiilor , la mituri, la simbolistica, ... dar si o lista (incompleta) a romanelor si a povestirilor sale fantastice.
Mihai
QUOTE(ypsilonalpha @ 22 Jul 2007, 04:37 PM) *
Harry Potter and the Deathly Hallows, ca să fiu la modă, desigur ohyeah.gif
Şi acu lăsaţi-mă, tre să văz cum se termină, nu mai poci ... thumb_yello.gif

Ai fost la Carrefour, la lansare la 00:00? biggrin.gif
ypsilonalpha
QUOTE(Mihai @ 22 Jul 2007, 08:05 PM) *
Ai fost la Carrefour, la lansare la 00:00? biggrin.gif


Păi în primul rînd că era ora 02:00 (cred), în al doilea rînd m-aş fi dus nu la Carrefour ci la Librăria Noi (sau cum s-o chema, aia de la sala Dalles) că e mai aproape, în al treilea rînd nu m-am dus, ce, n-avream de lucru? rofl.gif

Cartea se găseşte acu cam pe la orice librărie, odată că costă de rupe şi pe urmă e şi în engleză, şi de-aia multă lume nu se bagă ... sad.gif păcat pentru copii, vorba aiam care nu pot să afle finalul acestui şir de povestiri poliţiste, cum îmi place mie să le consider rolleyes.gif
Aramis
ypsion, tu ai vorbit serios ca vrei sa vezi cum se termina cartea, sau ai zis in gluma? smile.gif
Intreb pentru ca pe mine m'a prins virusul HP acum vreo 2 ani si de abia astept sa pun mana pe ultimul volum, fie si in engleza tongue.gif
ypsilonalpha
Am vorbit serios.

Am terminat cartea.

Evdient, nu-ţi spun cum se termină ... rolleyes.gif ... că dup-aia n-are haz.
exergy33
Am terminat de citit Trestia Revoltata de Nina Berberova .

Ma intreb de ce scriu rusii asa, si de ce nimeni nu poate scrie ca ei ? smile.gif

Nina Berberova a trait aproape un secol. S-a nascut in 1901 la Sankt Petersburg, in 1925 a emigrat in Franta ... iar de acolo, pe la inceputul anilor '50, a plecat in America.
A predat literatura rusa in universitati americane, timp in care publica mai multe lucrari de specialitate.
Dar nu acesta este elementul surpriza din biografia ei, ci unul cu totul altul.
Nina Berberova a debutat in literatura la virsta de 84 de ani smile.gif, virsta la care altii, daca au apucat sa o atinga, si-au pus tocul la odihna. Pe parcursul a cinci ani a scris mai multe nuvele si romane, ultimele in 1990 ... pe atunci avea 89 de ani.
Moare in 1993 inconjurata de celebritate. In timpul vietii a cunoscut indeaproape 'crema' emigratiei ruse.
Desi a trait 40 de ani in America si stapinea la perfectie limba engleza, ea a scris in rusa , singura limba in care s-a simtit intotdeauna acasa.
Un critic american spunea ca Nina Berberova a reusit performanta ca de fiecare data sa aiba virsta celei/celui care ii citeste cartea.

" Nu profit de toate prilejurile şi nu mă înclin în faţa tuturor îngăduinţelor. După tot ce-am văzut, nu mai am poftă să fiu, în nici o privinţă, animalul pe care-l pui să meargă la pas, pe care-l dresezi, pe care-l trimiţi unde vrei, pe care-l îndopi sau îl laşi să moară de foame, pe care-l pedepseşti sau îl răsplăteşti pentru că a ascultat de comenzi.
...
Şi vreau să-ţi mai spun ceva: dacă îngădui altuia să-ţi organizeze acel no man's land al tău, te vei trezi, la sfîrşit, prizonier într-o cameră de lux, într-un hotel de lux, în timp ce îţi sînt arse cărţile şi eşti despărţit de cei apropiaţi. E de ajuns să cedezi o dată şi nu mai există limite; pînă la urma, vei fi lipsit de toate ale tale. Unde se opreşte asta, Einar? Unde mai sînt atunci misterul şi libertatea? "

(extras din Trestia Revoltata)

Acum parcurg ultimele pagini din Romanul de capa si lacrimi.
Aramis
Tocmai am terminat volumul 7 smile.gif Mi-a placut. Povestea se incheie frumos.
Cred ca ma reapuc de Peter Pan si Semnale Circuite si Sisteme.
Nefertiti
Am reluat Magicianul lui Fowles. A trecut suficient timp de la prima lectura si sunt curioasa care sunt impresiile la a doua.
Serenity
Sylvia Plath, Clopotul de sticla. O saptamana de practica la Spitalul de Psihiatrie mi-a deschis apetitul pentru ema asta... tongue.gif
Aramis
Recitesc "Mandrie si prejudecata", J. Austen
Aramis
Manualul de utilzare pentru Sony Ericsson K800i sorry.gif
Gabici
Offfffffff, nu mai citeste nimeni? Eu doar in tramvai mai apuc, in drum spre casa. Imi listez cate ceva interesant de pe Net sa nu ma plictisesc. sorry.gif
Gryphon
Rainer Maria Rilke - Povestiri despre bunul Dumnezeu
Veritas
" Breakfast la Tiffany" - Truman Capote
Aramis
Teoria Microundelor - Note de curs
Nefertiti
Lucian Boia - Romania, tara de frontiera a Europei
Erwin
am terminat "Teoria Norilor" începută mai demult... încă n-am luat altă carte, dar n-ar strica. smile.gif Umberto Eco, poate. N-am citit de el decât "Kant şi Ornitorincul" ohyeah.gif
exergy33
Mircea Berindei - Paravanul venetian

... un volum de povestiri in cea mai mare parte autobiografice. Autorul a cunoscut-o pe printesa Marta Bibescu, si chiar acum citesc povestirea in care incearca sa o descrie pe ea, palatul de la Mogosoaia si inconfundabilul ei stil de a fi si de a povesti. smile.gif
N.V.
Gabriel Garcia Marquez-> "Toamna patriarhului"
Nefertiti
Gary Roman, Clar de femeie
khali
Lawrence Lessig- Free culture

E desigur free, la adresa: http://www.free-culture.cc/freeculture.pdf
Rehael
Coranul
exergy33
... m-am reintors la Mircea Eliade
19 trandafiri smile.gif
katrynell


Am inceput Abaddon,Exterminatorul, de Ernesto Sàbato
Gavrochette
Anne Rice - Vampirul Lestat
exergy33
Cartea Iluziilor de Paul Auster, smile.gif ... nu stiu cum suna in original, dar imi place foarte mult asa cum a fost tradusa in limba romana. Cred ca voi sta pina la miezul noptii sa o termin de citit.

QUOTE
Eram în carte şi cartea era în mintea mea şi, atâta timp cât rămâneam în mintea mea, puteam continua să scriu. Era ca şi când aş fi trăit într-o celulă capitonată, dar, dintre toate vieţile pe care le-aş fi putut duce în acel moment, era singura care-mi părea rezonabilă. Nu eram în stare să fiinţez în lume şi ştiam că, dacă mă întorc în ea înainte de vreme, voi fi zdrobit.
Nefertiti
Tom Gallagher, Balcanii in noul mileniu
Gabici
"Fata cu cercel de perla". E interesanta, un stil aparte.

Dar mai vedem dupa ce o termin. rofl.gif
bobo66

Legislatie rutiera,ca fac scoala de conducere auto. jamie.gif blink.gif
bdl
In sfirsit, prima carte din 2000 incoace.... rolleyes.gif
A painted house, de grisham....interesanta, merita citita....diferita de stilul care l-a consacrat.
Gabici
Am terminat cu "Fata cu cercel de perla". Intr-adevar deosebita dar nu atat de spectaculoasa cum se spunea. Insa ceea ce mi-a placut, incursiunea in lumea din anii 1600. La ce erau supuse slujnicele in acele vremuri. Ce vremuri, ce viata...
coconut
Memorii (1907-1960) - Mircea Eliade
Gabici
...si acum vad ca am uitat sa va spun cand prin august am citit "Taranii" de Reymond.

La indicatia cuiva de aici... ohyeah.gif

Si nu mi-a partu rau, din contra. Merita! thumb_yello.gif
andra_v
Un tratat de fizica. Pt. o lucrare de...filosofie.
exergy33
Semiotica Vizualului (varianta in limba romana) ... o lucrare premergatoare unei teze de doctorat smile.gif; pacat ca nu am voie sa postez pe net extrase din ea sad.gif , mai ales ca la capitolul Mesaje Subliminale am citit niste idei, ipoteze dar si argumente pe care nu le-am gasit expuse in alta parte.
RottenKID
Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda
exergy33
Recitesc pentru a nu stiu cita oara La Medeleni. smile.gif Si la fiecare recitire descopar un altfel de Ionel Teodoreanu.

"Veneau umbre de seară; se stingea parcă undeva încet, o sobă mare. Mai aveau cîteva ceasuri de stat împreună pînă la plecarea trenului. Olguţa se odihnea, rezemîndu-şi capul de umărul lui Vania. Muzica îndelungă le lăsase tăcerea, ca o reculegere în ei. Samovarul fierbea. Inima Olguţei, ca nucii toamna, avea căderi melancolice: se apropia despărţirea. Gîndul că va trebui să plece de lîngă Vania, îi lua puterile, aplecînd-o mai tare pe umărul lui. Îi ardeau încă obrajii. Ar fi vrut să doarmă sau să plîngă. Zîmbea.
― Cînd plecăm?
― La începutul lui septembre.
Olguţa respiră adînc. Era atîta lumină în acest cuvînt: septembre, cheiul soarelui, cînd se îmbarcă toamna..."
skrningrid
Adio, africa - Corinne Hofmann
Gabici
Am inceput de ceva vreme Moara de pe Floss de George Eliot dar tot cate putin ca nu am avut timp. Pare destul de placuta, sa vedem poate in week-endul acesta ce se anunta ploios... rolleyes.gif
V.Vicos
etica protestanta si spiritul capitalist scrisa de un occidentalist convins MAX WEBER
Serenity
Gail Kligman, Politica duplicitatii.

"Caderea dictaturii comuniste din Romania a dezvaluit lumii intregi oroarea asezamintelor pentru copii orfani sau pentru copii bolnavi de SIDA, o oroare ascunsa pana atunci sub fatada triumfalista a unui regim care isi proclama ipocrit grija fata de om. Unda de soc a acestor dezvaluiri este departe de a se fi stins.
Cartea scrisa de Gail Kligman, profesor de sociologie la University of California din Los Angeles, incearca sa raspunda la intrebarea: cum s-a ajuns aici? Explorand acest caz extrem de interventie a statului in viata intima a oamenilor, autoarea coroboreaza statistici ale natalitatii, mortalitatii infantile si mortalitatii materne cu documente de arhiva si marturii ale femeilor si ale personalului medical, pentru a sublinia rolul duplicitatii si al complicitatii in reusita inumanei politici demografice impuse de partidul comunist, simptom al mecanismelor de functionare a politicii comuniste in ansamblul sau."

(si nu pentru ca as fi vreo intelectuala, ci pentru ca imi fac licenta pe ceva legat de acest subiect tongue.gif )
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.