Astenia de primavara - Trecerea de la perioada rece la cea calda nu este foarte usoara pentru organismele slabite si iesite dintr-un anotimp in care nu au acumulat prea multe vitamine si minerale. Chiar daca, cu un sezon in urma organismul a fost bine hranit, pe timpul iernii aceste resurse se consuma si este nevoie de un nou ciclu de administrare a lor. Chiar daca astenia de primavara nu este o afectiune propriu-zisa, o data cu sfarsitul iernii, foarte multe persoane se plang de oboseala cronica, imposibilitatea de concentrare, o stare acuta de rau, scaderea randamentului fizic si intelectual. Este bine de stiut ca aceasta stare poate accentua suferintele mai vechi precum cele cardiace, endocrine, nevrozele sau bolile de stomac. De cele mai multe ori, astenia de primavara nu este rezultatul vreunei afectiuni severe, ci al stresului, poluarii si al devitaminizarii, oarecum firesti, din timpul iernii. Cel mai frecvent, in aparitia senzatiei de oboseala sunt implicate vitaminele B, C si E, de care are nevoie organismul pentru a functiona normal. Lipsa lor determina incetinirea metabolismului, ceea ce provoaca o stare accentuata de slabiciune. Pentru a preveni aparitia asteniei, este bine sa suplimentati consumul zilnic de vitamine, sa beti 1,5-2,5 litri de apa pe zi, sa evitati stresul, somniferele, cafeaua, alcoolul si zaharurile concentrate si sa faceti cat mai mult exercitiu fizic, in fiecare zi. Se recomanda sa se consume, in special, paine neagra sau graham (nicidecum alba!), lactate (cascaval), peste. Pe cat posibil, consumati legume si fructe proaspete.
@ mutulica