Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Colaps Economic Mondial - Cine Supravietuieste?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
turbo trabant
QUOTE(goguta @ 20 Jan 2012, 01:44 PM) *
Tesla statea linistit la poze cu becul simplu aprins(prin aer) in mana, si a murit de batranete 30 de ani mai tarziu wink.gif.

Fasciculul de radar e directional nu o sfera. Se poate sta in spate dar nu in fata lui.

Ce spui inseamna ca acel curent trecea si prin el si nu cred ca a facut baita cand facea asta wink.gif.
actionmedia
QUOTE(Michelle @ 19 Jan 2012, 08:32 PM) *
Eu iti garantez ca pe an o familie formata din 4 persoane are nevoie de un minimum 40-50 kg rosii... asta inseamna mai putin de 1 kg de rosii pe saptamana. Pai o familie din asta consuma minimum un borcan de 800 g de bulion pe saptamana sub diverse forme(sosuri,paste,ciorbe,ketchup) plus ce mai mananci proaspat in salate. Iar 8oo g de bulion se face cam din 2,5kg de rosii restul e apa care se evapora, nu??

Asta depinde foarte mult de obiceiurile de consum. Pe de o parte.
Pe de alta parte, exemplul la care faci referire si spui ca nu e eficient, a obtinut cele 8 kg de rosii, alaturi de 190 kg de alte produse, doar de pe 64 mp. Daca ar fi avut la dispozitie 640 mp crezi ca i-ar fi fost imposibil sa scoata si cele 50 kg de rosii despre care spui ca sunt indispensabile? Asta, pe langa alte 2 tone de alte produse (legume, fructe, poate chiar si produse animale).

Anul trecut, in plina seceta eu am cumparat 10 rasaduri de rosii si le-am plantat pe toate. Nu le-am udat decât de 2 ori. Din 10 s-au prins 5, iar din 5, 3 au tot făcut rosii până in noiembrie, in noiembrie am recoltat gogonele, celelalte doua au fost cam la umbra si au facut putine rosii. Cred ca am recoltat doar 3 sau 4 kg de rosii si 1,5 de gognele, nu le-am cântărit chiar pe toate. Dar multe au căzut pe jos pentru ca nu le-am recoltat la timp si s-au stricat. Nu le-am pus pe arac, nu le-am copilit, nu le-am facu nimic si totusi au produs. E drept ca rosiile au fost mai mici, dar ce contează mărimea?

Edit: Hai ca am gasit si o poza cu roşii le pe vrej. Observati, ca aveau de luptat cu volbura ce se insinsese peste ele pentru ca le-am plantat intr-un strat ingust si deoparte si de alta volbura crestea in voie. Cu toate astea, au produs o multime de rosii.



In ciuda parerii generale, rosiile sunt plante robuste, iar daca chiar vrei sa faci o cantitate mare, pentru a face din ele bulion, poti planta o parcela acolo si sa uiti de ea pana vine vremea de recoltat. Rosiile cresc foarte bine pe pamant, direct. Iar ca sa nu fie nevoie sa le uzi si sa plivesti, acoperi pamantul cu un strat de mulci ( frunze, paie, aşchii de lemn, etc.)

QUOTE
Daca ai si oameni la munca cu ce-i hranesti?? Pai,cu rosii,cu cartofi si stai linistit ca trebuie sa le mai dai si bani...deci afacerea trebuie sa se autosustina obligatoriu...pai din ce? ca tu produci doar cantitati mici, nici n-ai capacitate sa comercializezi, ce sa mai vorbim de mijloace!!!
Daca tu crezi ca poti face orice fel de cultura ,fie ea si permacultura cu prietenii pe care ii ajuti cu un carat de mobila esti naiv.


Subestimezi puterea si dorinta oamenilor de cooperare. Si nu intelegi despre ce vorbesc, iar mie imi este greu sa explic pe sute de pagini pentru fiecare. Citeste mai cu atentie.

QUOTE
Auzi , dar tu faci piata? sau iti iei rosii de la supermarket? De curiozitate intreb! Ca daca ai face-o ai fi stat de vorba cu comerciantii care la randul lor stau de vorba cu producatorii...si atunci ai fi aflat niste realitati ale agriculturii romanesti

Da, fac si piata, dar nu stau de vorba cu comerciantii. Prefer sa imi iau informatiile din surse mai sigure, mai directe si mai aproape de ceea ce ma intereseaza pe mine. Inca odata, agricultura e una, permacultura e alta. Sa nu le amestecam.
andra_v
Perchezitie la biriul Standard & Poor's din Milano

Fiscul italian a perchezitionat sediul Standard & Poor's din Milano, intr-o investigatie care vizeaza acuzarea agentiei de rating de manipularea pietei.
Agentia americana de rating Standard & Poor's a dat o lovitura puternica pietelor europene dupa ce a redus, saptamana trecuta, ratingul suveran a noua tari din zona euro.
http://www.ziare.com/economie/rating/perch...-milano-1146098

Erwin
QUOTE(turbo trabant @ 20 Jan 2012, 12:26 PM) *
La radarurile de mare putere ( fie pe microunde sau nu) trebuie sa stai la distanta ca altfel devii hamburgher imediat.

Cumva e acelasi fenomen?

Exact. M-am referit la situaţia ipotetică în care bobinele Tesla ar fi folosite pe scară largă pentru distribuţia de energie. Bobina Tesla nu este direcţională ci produce un câmp electromagnetic toroidal, omnidirecţional. Să presupunem că ar fi continuat cercetările şi ar fi inventat antene direcţionale (care azi există dar sunt folosite la radar şi alte aplicaţii). Ca să avem curent în case, la puterea instalată a aparatelor electrocasnice antenele de distribuţie sau bobinele Tesla ar fi bruiat orice mişcă în domeniul spectrului lor de emisie. La vremea lui nu existau, dar azi avem o mulţime: telefoane celulare, computere, tablete, stimulatoare cardiace, televizoare, antene de satelit care ar fi desfiinţate pur şi simplu dacă intensitatea câmpului de microunde ar fi atât de mare să satisfacă necesarul de energie pentru toate. Şi free pe deasupra! Bobina Tesla e mai bine folosită în aplicaţiile unde-şi face treaba cu brio: bobina de inducţie la motoarele cu aprindere prin scânteie, transformatorul de linii din receptoarele TV CRT, becurile economice (da, becurile economice se bazează pe acelaşi principiu!) şi cel mai aproape de prototipul inventat de Tesla: generatoare de înaltă tensiune folosite la testarea izolatorilor electrici şi a aparaturii de înaltă tensiune.

Câmpul de microunde de ordinul kilowaţilor sau chiar megawaţilor este intolerabil pentru viaţa biologică. Tesla a aprins un bec de câţiva zeci de watt, nu mai mult de 100W. Curentul care trecea prin el era nesemnificativ, deoarece utiliza foarte înalta tensiune produsă de bobină. Probabil că simţea o pişcătură la deget. Dar nu cred că o instaţaţie în care să se folosească să spunem un aparat de aer condiţionat de 2KW ar fi putut duce. Gândiţi-vă la ce isterie s-a creat cu telefoanele mobile (care produc sub 1W/kg) că ar cauza cancer şi alte alea. Dacă am fi înconjuraţi de bobine Tesla care produc 10KW/Kg? Nu ne-am prăji instantaneu creierele?
turbo trabant
QUOTE(Erwin @ 20 Jan 2012, 04:15 PM) *
Nu ne-am prăji instantaneu creierele?

Creierele ca creierele dar rosiile......

Multumesc de explicatie Erwin.
Erwin
goguţă, dacă te referi la energia care curge peste tot în jurul nostru sub diferite forme, atunci nici aceasta nu este complet free, trebuie să investeşti în convertoarele potrivite. Probabil peste 99% din ea provine din energia solară, restul fiind sub formă de raze cosmice din galaxie. Dacă te referi la maşini de genul "perpetuum mobile" acestea încalcă legile fizicii şi nu sunt decât păcăleli mai mult sau mai puţin subtile. Am văzut o groază de filmuleţe pe youtube cu acest subiect, oamenii nu încetează să inventeze tot felul de ciudăţenii. Motoarele magnetice de pildă, folosesc un impuls iniţial pentru a porni şi dacă sunt construite cu grijă şi fără frecare merg mult timp şi pot păcăli, dar ele nu iau acea "free energy" iluzorie care chipurile, ar exista fără s-o vedem. Probabil că unii au reuşit să ascundă firele prin care alimentează motorul sau un inductor ascuns sub masă. free energy

Aşa că mai bine ne concentrăm asupra a ceva palpabil: energia solară (1KW/mp), eoliană, hidro, a valurilor, energia geotermală, fiind surse regenerabile şi care pot asigura independenţa energetică. Desigur că vor deveni rentabile imediat ce combustibilii fosili se vor împuţina şi preţul va creşte. Problema cea mare este că guvernele şi companiile energetice deţin monopolul producerii şi distribuţiei energiei şi atunci dictează preţul pieţei cum doresc. Aici trebuie să combatem cu toţii, însă e cam greu să te lipseşti de sistem dacă nu cumva ai resursele potrivite pe lângă casă sau banii necesari unei instalaţii casnice.
goguta
QUOTE(Erwin @ 20 Jan 2012, 03:35 PM) *
goguţă, [...] Dacă te referi la maşini de genul "perpetuum mobile" acestea încalcă legile fizicii şi nu sunt decât păcăleli mai mult sau mai puţin subtile. Am văzut o groază de filmuleţe pe youtube cu acest subiect, oamenii nu încetează să inventeze tot felul de ciudăţenii.

Nu ma refeream la asta, ci la Tesla coil si alte asemenea patente ale lui. Si da, la free energy - energia care curge peste tot în jurul nostru sub diferite forme.

P.S. Dar daca mai e nevoie de lamuriri eu zic sa mutam discutia pe topicul facut de tine deja.
Marduk
QUOTE(Erwin @ 20 Jan 2012, 03:35 PM) *
... Problema cea mare este că guvernele şi companiile energetice deţin monopolul producerii şi distribuţiei energiei şi atunci dictează preţul pieţei cum doresc. Aici trebuie să combatem cu toţii....

thumb_yello.gif Corect.Eu zic ca nu numai ca dicteaza pretul pietei dar si cumpara tot felul de inventii care sunt menite sa duca la reducerea consumului de energie, la schimbarea sistemelor energetice, pe care le baga la "dospit", departe de consumatorii captivi din sistem.
goguta
QUOTE(Marduk @ 20 Jan 2012, 03:53 PM) *
thumb_yello.gif Corect.Eu zic ca nu numai ca dicteaza pretul pietei dar si cumpara tot felul de inventii care sunt menite sa duca la reducerea consumului de energie, la schimbarea sistemelor energetice, pe care le baga la "dospit", departe de consumatorii captivi din sistem.

Asta ziceam si eu.
The Dude
QUOTE(Erwin @ 20 Jan 2012, 04:35 PM) *
Problema cea mare este că guvernele şi companiile energetice deţin monopolul producerii şi distribuţiei energiei şi atunci dictează preţul pieţei cum doresc. Aici trebuie să combatem cu toţii, însă e cam greu să te lipseşti de sistem dacă nu cumva ai resursele potrivite pe lângă casă sau banii necesari unei instalaţii casnice.



Doamne sfinte !...unde poate duce ignoranta unsure.gif
Monopolul energetic (existent oriunde in lume) este necesar din cauza conditiilor impuse de insusi sistemul de obtinere, stocare (?), transfer, etc., al energiei electrice. Pretul curentului este cel mai bine controlat pret intre toate celelalte, iar distrbutia: cea mai echitabila forma posibila.

Pentru a putea sa vezi in pivnita atunci cand apesi clapeta comutatorului se petrec o sumedenie de lucruri. Apa din lacul de acumulare e lasata sa curga, fochistul mai arunca cateva lopeti in cazanul care face aburul necesar rotirii turbinei, calculatorul reorienteaza niste panouri, uraniul este fortat sa ramana in reactie, persoane pricepute controleaza productia la nivel national uniformizand distributia si valorificand fiecare kilowat produs care altfel s-ar pierde, alti oameni asigura buna functionare a punctelor de jonctiune, a circuitelor de transfer, a transformatoarelor si a bransamentelor...Nu-i poti alinia pe toti astia numai ca sa adaugi tu cateva copeici in plus la profitul tau.

Baietii destepti inventati de Basescu nu de aici fura. Sistemul national e interconectat si ar fi nevoie de o cotscarie mondiala pentru asa ceva.
Pretul energiei e cam sfant..Ne-am putea inchina la el in lipsa altui reper onest. Iar speculatiile de genul asta, venite din partea cuiva care pricepe tehnica energiei, pentru mine nu pot apartine naivitatii...Cine te plateste Erwin ??? rofl.gif

Acum fara bashcau..la curent nu te fura nimeni pe tine. Se fura acolo unde curentul reprezinta sume care interpretate procentual inseamna ceva si unde e un singur contor. La casnic banul e firav si contoarele ??...fara numar.
The Dude
In sfarsit...am primit vestea pe care ma bucur sa o pot retransmite thumb_yello.gif thumb_yello.gif thumb_yello.gif

Pe bune...cade tot pentru a se putea egaliza. Nu am cum sa o transmit altfel, dar cei ce pot (si cred in mine) au de unde sa isi extraga informatia..

E de bine...abia am aflat thumb_yello.gif
Erwin
The Dude, mesajul era adresat în special lui goguţă, cel care a adus în discuţie free energy. Poate pare puerilă ideea, dar e doar o variantă de a obţine energia la un preţ redus, pentru că nu cred în free energy care e peste tot şi noi n-o putem vedea pentru că ne-o ascund conspiratorii ăştia ce deţin monopolul energiei... rolleyes.gif

Ce cade? Băsescu? Ordinea mondială? Plomba? rofl.gif
The Dude
f**k...am postat aiurea...cade tot frate... postul meu primul rofl.gif
actionmedia
QUOTE(abis @ 19 Jan 2012, 01:52 PM) *
Pai am mai spus asta - nu cred intr-un colaps de acest gen. Am convingerea ca sistemul va supravietui inca multa vreme. Deci consider pierdere de timp si risipa de resurse sa investesc acum in activitati care sa imi asigure supravietuirea in caz ca se intampla asa ceva.


Pe ce se bazeaza convingerea ta?
Semnele ca sistemul e in colaps sunt evidente.

QUOTE
Ma pregatesc si imi pregatesc si copilul sa se descurce cat mai bine in acest sistem, nu in eventualitatea in care s-ar intampla un dezastru ca cel pe care il sugerezi.


Poate nu e neaparat un dezastru ci o transformare.

QUOTE
PS: Un indiciu: In Marea Britanie a luat fiinta un consortiu format din 13 companii auto, organizatii guvernamentale si companii energetice care au ca scop transformarea hidrogenului dintr-un combustibil de nisa in unul raspandit pe scara larga, incercand astfel sa propulseze Mara Britanie intr-un lider de piata in domeniu.

Deci indiferent daca se termina sau nu hidrocarburile, vor exista solutii. Nu vom avea masini pe hidrogen chiar in 2-3 ani, dar in 20-30 este foarte probabil. Iar hidrogen exista suficient, iar energia necesara pentru a-l obtine poate fi luata din surse regenerabile.


Te grabesti sa tragi concluzii.
Hidrogenul se gaseste intr-adevar din abundenta pe Terra, dar e casatorit cu oxigenul sau cu carbonul sau cu alte elemente. Pentru a extrage hidrogen din oricare acesti compusi consumi mai multa energie decat produci prin reactia lui cu oxigenul.
Problema cu hidrocarburile, nu este aceea ca se termina ci aceea ca devin din ce in ce mai scumpe.
Colapsul nu se va intampla intr-o zi cand se vor termina toate cele, ci se intampla acum, cand din ce in ce mai multe rotite din sistem devin ineficiente si cedeaza. E un sistem cladit pe energie ieftina si nu poate merge inainte asa, pentru ca era energiei ieftine s-a terminat.
Orice incercare de eficientizare a sistemului, nu face decat sa consume si mai multa energie.
abis
QUOTE(actionmedia @ 24 Jan 2012, 09:48 AM) *
Pe ce se bazeaza convingerea ta?
Semnele ca sistemul e in colaps sunt evidente.

E o diferenta de perceptie probabil, eu nu am aceeasi senzatie.

QUOTE
Problema cu hidrocarburile, nu este aceea ca se termina ci aceea ca devin din ce in ce mai scumpe.

Devin din ce in ce mai scumpe pentru ca se imputineaza si pentru ca este tot mai greu sa le scoti si sa le prelucrezi. Atunci cand vei consuma mai multa energie pentru a scoate si prelucra petrolul decat poti obtine prin arderea lui, nu va mai folosi nimeni petrol.

Terra beneficiaza de resurse de energie inepuizabile: energie solara, eoliana, geotermala, valuri, diferenta de temperatura intre diverse straturi de apa din mare - toate pot fi convertite in energie electrica. Mai sunt si resursele a caror folosire este abia la inceput: energia nucleara de pilda. Daca ai electricitate, poti obtine hidrogen sau orice altceva ai nevoie.

Civilizatia actuala s-a cladit pe arderea carbunelui si a petrolului. Practic, poti spune ca toata civilizatia se sprijina pe fum. smile.gif
Din punctul asta de vedere, intr-adevar, nu ne indreptam catre colaps, ci catre o transformare. Nu ne vom mai sprijini pe fum pentru ca nu vom mai avea ce arde, ne vom sprijini pe altceva - pe minusculii electroni, neutroni, neutrini samd...
turbo trabant
QUOTE(abis @ 24 Jan 2012, 11:42 AM) *
ne vom sprijini pe altceva - pe minusculii electroni, neutroni, neutrini samd...

Mai curand pe o gradina de zarzavaturi. Bulgarii or sa conduca lumea.......
actionmedia
QUOTE(abis @ 24 Jan 2012, 10:42 AM) *
E o diferenta de perceptie probabil, eu nu am aceeasi senzatie.


thumb_yello.gif ok

QUOTE
Devin din ce in ce mai scumpe pentru ca se imputineaza si pentru ca este tot mai greu sa le scoti si sa le prelucrezi. Atunci cand vei consuma mai multa energie pentru a scoate si prelucra petrolul decat poti obtine prin arderea lui, nu va mai folosi nimeni petrol.


De acord! thumb_yello.gif

QUOTE
Terra beneficiaza de resurse de energie inepuizabile: energie solara, eoliana, geotermala, valuri, diferenta de temperatura intre diverse straturi de apa din mare - toate pot fi convertite in energie electrica. Mai sunt si resursele a caror folosire este abia la inceput: energia nucleara de pilda. Daca ai electricitate, poti obtine hidrogen sau orice altceva ai nevoie.


Iarasi de acord! thumb_yello.gif
Cu mentiunea ca toate aceste solutii alternative de convertire a energiilor "inepuizabile" in energie electrica sau in lucru mecanic sunt mai scumpe decat cele bazate pe hidrocarburi de pana in prezent. Poate ca in viitor se vor gasi solutii mai eficiente si energia va redeveni mai ieftina. Dar acum, in urmatorii ani (poate cateva zeci de ani), tendinta este aceea de crestere a costurilor enegetice.
Asta in congruenta cu cresterea populatiei, schimbari climatice, cresterea ratei extinctiilor speciilor, etc.
De asemenea, o foarte mare parte din resursele ieftine consumate in ultimele 2 secole, au fost irosite pentru inarmari, razboaie, produse de lux, mofturi, etc. Toate aceste pasive, nu mai pot reconvertite in lucruri utile, o bomba explodata e o bomba explodata, nu mai poti face nimic cu ea.
Din acest motiv sistemul economic nu mai poste creste. Iar daca nu mai poate creste are o mare problema, pentru ca din proiect a fost conceput asa, sa creasca perpetuu.

QUOTE
Civilizatia actuala s-a cladit pe arderea carbunelui si a petrolului. Practic, poti spune ca toata civilizatia se sprijina pe fum. smile.gif
Din punctul asta de vedere, intr-adevar, nu ne indreptam catre colaps, ci catre o transformare. Nu ne vom mai sprijini pe fum pentru ca nu vom mai avea ce arde, ne vom sprijini pe altceva - pe minusculii electroni, neutroni, neutrini samd...


De acord thumb_yello.gif
Ideea e ca asta se intampla intr-o perioada de tranzitie. Tranzitie care s-ar putea desfasura pe parcursul restului vietii noastre (din motivele expuse mai sus), al celor care au trecut de 30 de ani. Depinde de fiecare din noi cum va arata acea tranzitie si ce lasam in urma pentru copii, nepoti, etc.
Nu stim cum va arata viitorul, dar stim ca nu va fi ca pana acum si mai putem stii cum vrem sa fie.
actionmedia
Pana si George Soros e ingrijorat. Si are si de ce...

exergy33
QUOTE(actionmedia @ 24 Jan 2012, 10:48 AM) *
Hidrogenul se gaseste intr-adevar din abundenta pe Terra, dar e casatorit cu oxigenul sau cu carbonul sau cu alte elemente. Pentru a extrage hidrogen din oricare acesti compusi consumi mai multa energie decat produci prin reactia lui cu oxigenul.
Problema cu hidrocarburile, nu este aceea ca se termina ci aceea ca devin din ce in ce mai scumpe.
Colapsul nu se va intampla intr-o zi cand se vor termina toate cele, ci se intampla acum, cand din ce in ce mai multe rotite din sistem devin ineficiente si cedeaza. E un sistem cladit pe energie ieftina si nu poate merge inainte asa, pentru ca era energiei ieftine s-a terminat.
Orice incercare de eficientizare a sistemului, nu face decat sa consume si mai multa energie.

Hidrogenul se poate obtine prin disocierea apei in reactoare solare, cele de tip fagure avand un randament mai ridicat.
Apa supusa unor temperaturi inalte, de peste 3000 K, se disociaza. E vorba de o reactie thermo-chimica relativ usor de controlat.

Nu stiu de unde atata pesimism in legatura cu hidrogenul pe post de combustibil unsure.gif .
Japonezii il folosesc cu succes in automobilele lor pentru care au trudit din greu cu mintea smile.gif.
In Tara Samurailor statiile de benzina sunt dotate si cu pompe de hidrogen, asa ca posesorii de 'automobile pe hidrogen' nu intampina greutati in alimentare.
Dar si alte tari investesc in hidrogen si in asa numitele "autostrazi ale hidrogenului".

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_station






abis
QUOTE(actionmedia @ 24 Jan 2012, 07:33 PM) *

Caricatura asta oare ce vrea sa spuna? Ca omul preistoric si cel actual, in ciuda diferentelor de tehnologie, sunt nefericiti, prin urmare toata evolutia tehnologica si a societatii este inutila, ar fi trebuit sa ramanem in "Epoca de Piatra" (unde de fapt am si fost in cea mai mare parte a existentei umanitatii, abia ne-am desprins, la scara istoriei, de acolo - a durat vreun milion de ani) - nu am fi consumat atatea resurse, nu am fi muncit atata ca sa obtinem... nimic.

Esti de acord cu asta?

Dupa ce imi raspunzi uita-te te rog pe geam: preferi sa fii imbracat ca cel din stanga, cu o sulita in mana si alergand prin viscol si nameti dupa vreun mamut?

Da, poate ca omul de astazi nu este fericit. Si probabil ca nici cel din Epoca de Piatra nu era. Dar eu unul nu invidiez viata celor de atunci, daca as fi nevoit sa ma intorc in timp si sa traiesc asa ca atunci probabil ca gradul de nefericire mi-ar creste exponential.
Marduk
QUOTE(abis @ 26 Jan 2012, 01:15 PM) *
... Ca omul preistoric si cel actual, in ciuda diferentelor de tehnologie, sunt nefericiti .....

Nu, eu as putea spune ca omul preistoric si cel actual sunt identici, doar tehnologia face difrenta, dar asta este doar o himera, un vis, ce poate fi schimbat peste noapte, cei care nu sunt pregatiti sa faca fata vor suferii consecintele dependentei de tehnologie.
actionmedia
QUOTE(abis @ 26 Jan 2012, 01:15 PM) *
Caricatura asta oare ce vrea sa spuna? Ca omul preistoric si cel actual, in ciuda diferentelor de tehnologie, sunt nefericiti, prin urmare toata evolutia tehnologica si a societatii este inutila, ar fi trebuit sa ramanem in "Epoca de Piatra" (unde de fapt am si fost in cea mai mare parte a existentei umanitatii, abia ne-am desprins, la scara istoriei, de acolo - a durat vreun milion de ani) - nu am fi consumat atatea resurse, nu am fi muncit atata ca sa obtinem... nimic.


Caricatura asta transmite mesajul pe care vrei sa il vezi. Daca tu vezi mesajul pe care l-ai descris mai sus, eu vad alt mesaj.
Dupa mine, caricatura spune ca fericirea nu sta in bunuri materiale si nici in cuceriri stiintifice, ci in lucruri mult mai simple si mai la indemana, sta in fiecare din noi.
De asemenea mai comunica faptul ca in ciuda progresului tehnologic si al tuturor obiectelor produde se om si menite sa faca viata mai usoara si sa ne fereasca de pericole, nivelul de anxietate nu a scazut, dimpotriva, este mai ridicat, pentru ca spre deosebire de omul preistoric, omul modern are mai multe de pierdut, omul modern a cunoscut confortul si nu si-ar putea imagina viata fara apa calda la robinet, fara lumina la bec, telefon mobil sau calculator.

QUOTE
Esti de acord cu asta?

Nu sunt de acord, in sensul ca nu consider ca ar fi trebuit (sau ca ar fi fost mai bine) sa ramanem in "Epoca de Piatra"
Nici nu elogiez oamenii preistorici, care, in opinia mea, au fost probabil la fel de risipitori sau poate mai risipitori decat omul modern, doar ca in vremea aceea nu avea o capacitate atat de mare de distrugere.
Si cam asta cred ca e cel de-al treilea mesaj, si poate cel mai important, care poate fi inteles din caricatura respectiva. Ca la nivel spiritual, suntem inca in epoca de piatra. Inca mai gandim ca omul preistoric. Poate ar fi cazul sa evoluam si noi, fiecare din noi, sa fim mai resposabili fata de noi, fata de planeta pe care traim.
Tehnologic am evoluat, dar ca oameni am ramas tot in epoca de piatra, tot in aceeasi capcana a anxietatii, a fricii fata de fortele naturii. Vrem cu orice pret sa controlam natura pentru a scapa de aceasta anxietate, dar in ciuda tuturor inovatiilor anxietatea ramane. Poate a venit vremea sa cautam raspuns in alta parte. Nu stiu unde.

QUOTE
Dupa ce imi raspunzi uita-te te rog pe geam: preferi sa fii imbracat ca cel din stanga, cu o sulita in mana si alergand prin viscol si nameti dupa vreun mamut?

Evident ca nu smile.gif
Dar asa de dragul discutiei, daca as fi fost om preistoric, probabil as fi rabdat de foame o zi sau doua decat sa alerg dupa mamuti imbracat ca cel din stanga. Sau as fi mancat radacini sau alte chestii care se gasesc pe langa coliba. Si probabil as fi stiut sa ma bucur de zapada, asa cum fac si acum, m-as fi imbracat bine si as fi iesit la bulgareala. Sunt totusi doar 30-40 cm de zapada cel mult. E o nimica toata. Cati oameni se mai pot acum bucura de zapada? Toti sunt ingrijorati, disperati, nu pot sa scoata masina, au de dat zapada, au responsabilitati, trebuie sa mearga la serviciu, trebuie sa faca si sa dreaga, n-au ei timp de bulgareala sau de dat pe derdelus. Viata e frumoas doar daca stii sa ii gusti frumusetea, daca stii sa o traiesti.
Ca sa ma intelegi mai bine. Intrebarea ta e absurda pentru ca ii atribui omului preistoric preocuparile omului modern, care fie vara, fie iarna, fie viscol, fie ploaie, musai tre sa mearga undeva.

QUOTE
Da, poate ca omul de astazi nu este fericit. Si probabil ca nici cel din Epoca de Piatra nu era. Dar eu unul nu invidiez viata celor de atunci, daca as fi nevoit sa ma intorc in timp si sa traiesc asa ca atunci probabil ca gradul de nefericire mi-ar creste exponential.

Exact! Sunt de acord cu tine. Exact ce spuneam mai sus, odata ce ai gustat confortul, ai multmai multe de pierdut. Nici eu nu ma vad traind in epoca de piatra. Si nici nu invidiez pe oamenii de atunci, cel putin nu din punct de vedere al confortului. Dar cred ca erau putin mai aproape de natura decat noi. Si cred ca aveau mai mult timp liber, iar relatiile dintre oameni erau mult mai cordiale, mult mai stranse. Pentru asta ii invidiez.

QUOTE(Marduk)
Nu, eu as putea spune ca omul preistoric si cel actual sunt identici, doar tehnologia face difrenta, dar asta este doar o himera, un vis, ce poate fi schimbat peste noapte, cei care nu sunt pregatiti sa faca fata vor suferii consecintele dependentei de tehnologie.

thumb_yello.gif
Ma bucur ca vezi asta Marduk.
abis
QUOTE(actionmedia @ 26 Jan 2012, 05:02 PM) *
Dupa mine, caricatura spune ca fericirea nu sta in bunuri materiale si nici in cuceriri stiintifice, ci in lucruri mult mai simple si mai la indemana, sta in fiecare din noi.

Eu vad altceva: fericirea este un obiectiv care nu poate fi niciodata atins; este o stare catre care tindem, dar pe care nu o atingem niciodata cu adevarat. Nu este un capat de drum, ci insusi drumul.

QUOTE
Dar asa de dragul discutiei, daca as fi fost om preistoric, probabil as fi rabdat de foame o zi sau doua decat sa alerg dupa mamuti imbracat ca cel din stanga. Sau as fi mancat radacini sau alte chestii care se gasesc pe langa coliba. Si probabil as fi stiut sa ma bucur de zapada, asa cum fac si acum, m-as fi imbracat bine si as fi iesit la bulgareala.Cati oameni se mai pot acum bucura de zapada?

Deci nu te impiedica civilizatia sa te bucuri de zapada. Nici pe mine nu ma impiedica - cu toate ca pe subiectul discutat aici avem pareri diferite. Deci nu aici trebuie cautata diferenta.

QUOTE
Dar cred ca erau putin mai aproape de natura decat noi. Si cred ca aveau mai mult timp liber, iar relatiile dintre oameni erau mult mai cordiale, mult mai stranse.

Bineinteles ca erau mai aproape de natura decat noi - doar traiau in mijlocul ei. Insa nu cred nici ca aveau mai mult timp liber, nici ca aveau relatii mai cordiale intre ei. Pur si simplu imi lipsesc datele pentru a da un verdict in privinta asta.
actionmedia
Apropo de macrou si pescuit industrial in general:

http://totb.ro/peru-pescuitul-industrial-d...ste-din-pacific

Dar nu e nicio problema. Putem sa stam linistiti la locurili noastre si sa facem exact ce am facut si pana acum. Undeva departe, nu stim unde, in laboratoare supersoficticate, niste superoameni, superinteligenti si superdotati, superplatiti de niste supercorporatii detinute de niste superproprietari, se pregateste un set solutii tehnologice miraculoase care vor rezolva toate aceste probleme.

Dormiti linistiti, sistemul vegheaza pentru voi.
abis
multe din companiile care se ocupă de pescuit îşi depăşesc cu mult cotele maxime (impuse prin reglementări specifice industriei) şi duc la depopularea masivă a unor specii de peşti (macrou, scrumbie, hamsii). Ilegalităţile din activitatea companiilor de pescuit au fost identificate în urma unei anchete realizate la nivelul Pacificului de Sud

Deci problema nu este sistemul ci infractorii - cei care sunt practic in afara sistemului.
actionmedia
QUOTE(abis @ 30 Jan 2012, 02:19 PM) *
multe din companiile care se ocupă de pescuit îşi depăşesc cu mult cotele maxime (impuse prin reglementări specifice industriei) şi duc la depopularea masivă a unor specii de peşti (macrou, scrumbie, hamsii). Ilegalităţile din activitatea companiilor de pescuit au fost identificate în urma unei anchete realizate la nivelul Pacificului de Sud

Deci problema nu este sistemul ci infractorii - cei care sunt practic in afara sistemului.


In afara sistemului? Adica ei depasesc cotele maxime doar asa de rautate si pe urma arunca pestele prins? Sau au contracte cu martienii si le dau pietricele colorate in schimbul pestelui? Pietricele pe care doar le colectioneaza, nu le baga in comert?

Oamenii aia depasesc cotele pentru ca exista o presiune a pietei, a retailerilor, a companiilor asupra lor. Toat a lumea vrea mai mult.
Oamenii aia depasesc cotele pentru ca pot valorifica marfa respectiva pe o piata. Pentru ca in schimb primesc bani, bani care sunt anonimi si nu spun nimic despre depasirea cotelor. Sunt identici cu banii proveniti din activitati licite. Cu ei pot cumpara chestii, iar chestiile cumparate contribuie la cresterea econommica.
Oamenii aia depasesc cotele pentru ca un control foarte strict ar fi mult prea scump si nimeni nu il face. Plus de asta nu exista interes din partea autoritatilor. Trebuie sa existe in permanenta niste infractori de prins, pentru ca autoritatile sa isi justifice existenta.
Oamenii aia depasesc cotele pentru ca sistemul pune prea mult accent pe coercitie si punitie si prea putin pe preventie si autoreglare, autocorectie
Oamenii aia depasesc cotele pentru ce ei joaca un rol, iar rolul lor implica si asta. Chiar daca pedepsesti pe indivizii X, Y si Z pentru astfel de fapte si ii izolezi practic de sistem, locul lor va fi luat in scort timp de X', Y' si Z', care vor face cam acelasi lucru, pentru ca asa e rolul, pentur ca asa e construit sistemul.


abis
QUOTE(actionmedia @ 1 Feb 2012, 11:02 AM) *
Adica ei depasesc cotele maxime doar asa de rautate si pe urma arunca pestele prins?

laugh.gif

Nu, adica ei depasesc cotele si prin asta fac o ilegalitate. Cotele sunt concepute tocmai ca sa asigure supravietuirea si regenerarea populatiilor de pesti oceanici. Este treaba autoritatilor sa ii prinda si sa ii pedepseasca pe infractori. Nu o sa imi reduc consumul de peste doar pentru ca unii dintre pescari incalca legea. Tot ce pot sa fac este sa nu cumpar de la "marginea drumului", din principiu nu cumpar nimic de pe piata neagra, ci din locuri autorizate unde sper ca nu ajunge astfel de marfa. Iar daca ajunge, nu au decat sa o confiste autoritatile si sa-i pedepseasca pe cei care incalca legea.
goguta
QUOTE(actionmedia @ 26 Jan 2012, 05:02 PM) *
Vrem cu orice pret sa controlam natura pentru a scapa de aceasta anxietate, dar in ciuda tuturor inovatiilor anxietatea ramane. Poate a venit vremea sa cautam raspuns in alta parte. Nu stiu unde.

Natura nu o poti controla decat efemer, mai devreme sau mai tarziu ea iti demonstreaza asta.
Solutia este sa mergem alaturi de natura, in spiritul ei si sub mersul ei normal, nu sa incercam sa ne punem contra ei prin incercarile noastre efemere de control asupra ei.
Cum e si cu monocultura si agricultura prin aratura, Natura ne lasa in pace sa ne otravim si sa ne saracim singuri suprafetele de teren arabil wink.gif, ca desi avem exemplul ei peste tot in jur, noi ignoram asta ca doar suntem acum avansati tehnologic, lol ...
actionmedia
QUOTE(abis @ 1 Feb 2012, 12:26 PM) *
laugh.gif

Nu, adica ei depasesc cotele si prin asta fac o ilegalitate. Cotele sunt concepute tocmai ca sa asigure supravietuirea si regenerarea populatiilor de pesti oceanici. Este treaba autoritatilor sa ii prinda si sa ii pedepseasca pe infractori. Nu o sa imi reduc consumul de peste doar pentru ca unii dintre pescari incalca legea. Tot ce pot sa fac este sa nu cumpar de la "marginea drumului", din principiu nu cumpar nimic de pe piata neagra, ci din locuri autorizate unde sper ca nu ajunge astfel de marfa. Iar daca ajunge, nu au decat sa o confiste autoritatile si sa-i pedepseasca pe cei care incalca legea.


Daca fac o ilegalitate, nu inseamna ca sunt in afara sistemului. E vorba totusi de niste companii. Repet. Companii. E vorba de pescuit industrial, nu de Gogu pesacru care face si el o ghiseft cu 3 kile de peste. Aia prind mii de tone.
Ce te face sa crezi ca pestele prins de acele companii nu ajunge tot in supermarket?

A astepta de la autoritati sa rezolve toate problemele este mentalitate de animal domestic. Nu vor rezolva problemele pentru ca nu pot si nici nu vor.
Cum spuneam, daca ar disparea toti infractorii, care ar mai fi ratiunea de a exista a autoritatilor? Am mai avea noi nevoie de autoritati daca nu ar mai exista niciun infractor? Evident ca nu. Prin urmare autoritatile au tot interesul ca acei infractori sa existe si sa comita infractiunile.

Nu iti reduce consumul de peste acum. Mananca cat poti, pentru ca dupa cateva zeci de ani nu o sa mai vezi peste...

Revenind la companiile despre care spui ca sunt infractori. Imagineaza-ti ca tu esti managerul unei astfel de companii. Si tu vrei sa respecti legea. Sub nicio forma nu vrei sa depasesti cotele. Cat crezi ca vei rezista pe o piata in care toti ceilalti depasesc cotele? Va mai face Carrefour contract cu tine, daca nu poti sa livrezi cat vor ei sa livrezi? De asemenea, la aceleasi costuri fixe, tu ai doar jumatate cifra de afaceri decat concurenta si implicit profit mai mic. Poate chiar iesi in pierdere.
Daca ai capacitate de 50 de tone, cat poti continua sa mergi pe 20 de tone?
Astea sunt probleme reale, din sistem. Acele companii fac parte din sistem si comit ilegalitati pentru a face fata provocarilor sistemului.

Revin la ideea pe care am punctat-o in alta parte. Orice infractiune este un simptom, un semn ca sistemul nu este reglat cum trebuie. E ca si cum ai auzi un tacanit la o masina. Cum ar fi ca in loc sa cauti sa vezi unde anume este problema, sa antifonezi masina ca sa nu mai auzi tacanitul? Sau sa iti pui vata in urechi... Cam asa e si cu infractiunile. Pedepsirea infractorilor echivaleaza cu a pune vata in urechi. Nu se oboseste nimeni sa vada de fapt unde e problema reala.
abis
QUOTE(actionmedia @ 2 Feb 2012, 11:36 AM) *
A astepta de la autoritati sa rezolve toate problemele este mentalitate de animal domestic.

Pentru asta le platesc, ca sa rezolve probleme pe care eu nu am capacitatea fizica si nici priceperea pentru a le rezolva. Nu pot eu sa prind infractori, asa ca platesc politia sa o faca.

Daca asta ma face animal domestic, asta e. Prefer asa decat animal salbatic. smile.gif

QUOTE
Am mai avea noi nevoie de autoritati daca nu ar mai exista niciun infractor?

Sa nu mai existe niciunul este utopic.

Si da, am avea nevoie chiar daca nu ar mai exista niciunul, nu au ca sarcina doar prinderea infractorilor.

QUOTE
dupa cateva zeci de ani nu o sa mai vezi peste

Nu cred asa ceva.

Atunci cand autoritatile din diverse tari se mobilizeaza reusesc sa controleze astfel de fenomene. De exemplu cazul balenelor cu cocoasa. Iar situatia la speciile mentionate de tine nu este atat de dramatica incat sa se impuna interzicerea pescuitului - este suficienta doar o mai buna verificare a celor care pescuiesc pentru a se incadra in cote.

QUOTE
Pedepsirea infractorilor echivaleaza cu a pune vata in urechi. Nu se oboseste nimeni sa vada de fapt unde e problema reala.

Problema reala este natura umana - intotdeauna indiferent de oranduire, de sistem social, de reguli, de conventii, de orice, vor exista indivizi care vor incalca regulile.
goguta
QUOTE(abis @ 2 Feb 2012, 12:24 PM) *
Problema reala este natura umana - intotdeauna indiferent de oranduire, de sistem social, de reguli, de conventii, de orice, vor exista indivizi care vor incalca regulile.

Eu inca sunt idealist, eu consider ca natura umana e buna si iubitoare(copiii sunt proba mea), sistemul face apoi rau.
Problema e profitul dupa parerea mea, daca societatea ar rezolva multe din problemele de baza - cum ar fi casa si in cazul asta masa - si cei care incalca regulile nu ar mai obtine profit atunci nu ar mai avea rost sa le incalce. Dar nah, cand mori de foame sau poti face niste bani din asta normal ca se ajuge si la incalcat de reguli.
abis
QUOTE(goguta @ 2 Feb 2012, 12:36 PM) *
Eu inca sunt idealist, eu consider ca natura umana e buna si iubitoare(copiii sunt proba mea)

Pentru cei mai multi este adevarat ce zici tu.

Insa exista intotdeauna o minoritate care nu este asa.
goguta
QUOTE(abis @ 2 Feb 2012, 01:05 PM) *
Insa exista intotdeauna o minoritate care nu este asa.

Tine foarte mult de sistem. Daca ai un sistem de educare a copilului care de exemplu presupune ca in fiecare dimineatza sa-i dai 2 palme alaturi de buna ziua, si de ziua lui ii dai doar 1 palma, o va simti sincer ca pe un cadou de ziua lui wink.gif.

Altfel in spiritul topicului: urmeaza cateva zile mai speciale in Romania, nu strica sa va faceti ceva provizii wink.gif.
abis
Pe sistemul ala de educare nu vei avea o minoritate, ci o majoritate antisociala. wink.gif
Erwin
Capitalismul a instituit goana după profit. A apărut socialismul să contracareze sistemul capitalist, s-a dovedit utopic şi a eşuat. Însă n-a eşuat chiar în toate privinţele, pentru că a dat plebei ceva şanse să se ridice deasupra unor privilegiaţi din vechiul sistem, să acceadă la lucruri înainte interzise. În zilele noastre, niciunul din sisteme nu mai este bun, pentru că informatizarea şi reţelele sociale dau indivizilor o putere nouă, rezervate unor privilegiaţi ai vechilor sisteme. Ce se întâmplă este lesne de imaginat: un război mondial cibernetic. El este în curs de ani de zile însă prin reacţia autorităţilor de a instaura noi legi de control a conţinutului digital au provocat contra-atacuri din partea hackerilor care luptă pentru libertatea internetului şi, implicit a cuvântului, a dreptului de informare şi de comunicare liberă. Eu cred că din războiul ăsta, fără alte victime decât propriile şi personalele noastre computere, care oricând pot fi reinstalate cu un Linux free, liber de roboţi şi viruşi, putem ieşi neşifonaţi. Partea bună este că după ce taberele vor încheia luptele crâncene ce vor urma, societatea de mâine va deveni una mai bună. Sau, nu va mai fi deloc... jamie.gif
Cucu Mucu
Sper ca societatea sa fi capatat intelepciunea necesara sa iasa din capcanele care i se intind acum, la prabusirea capitalismului pur, liberal.
Sper ca oamenii sa treaca pe open source cat mai multi, copyrightul a devenit supraevaluat. Ma gandesc ca si cei ce au descoperit roata au investit resurse in cercetare, cum ar fi acum ca toti producatorii de auto, moto, velo sa plateasca drept de autor pt roata, altfel fac puscarie?!
Erwin
Da, Măria Ta, dacă te uiţi bine, în institutele de cercetare trăiesc bine doar şefii numiţi politic iar banii de cercetare sunt direcţionaţi de interesele unora sau altora dintre politruci. Şi asta nu numai la noi, ci şi în ţări cu tradiţie se întâmplă. Acelaşi sistem vicios bazat exclusiv pe profit face ca produsele noi care ar uşura viaţa oamenilor să apară extrem de greu pe piaţă şi la preţuri inaccesibile muritorului de rând. Invenţiile destinate să îmbunătăţească de pildă viaţa oamenilor din ţările sărace sunt astfel aproape imposibil de aplicat din lipsa fondurilor necesare. Mai degrabă vezi un baştan cu o maşină luxoasă care calcă un biet agricultor şi nu păţeşte nimic decât un dispozitiv de purificare a apei în mâna agricultorului care să-i facă viaţa mai bună. Capitalismul a exacerbat diferenţele astea. Vedem că numai bogaţii au acces la noile descoperiri din domeniul alimentaţiei, sănătăţii şi bunăstării.

Din păcate, chiar statul ne obligă azi să folosim Windoze şi să băgăm bani în buzunarul corporaţiei M$. De ce în România nu avem în sistemul guvernamental open-source? Vă aduceţi aminte cine a bătut palma cu Bill Gates acum câţiva ani la vizita lui? Un sistem proprietar e un sistem controlabil de către privilegiaţi şi din păcate, acei privilegiaţi nu se află în România, practic doar americanii au acest drept de veto prin instrucţiuni secrete pe care le-au inserat în cod. Suntem vânduţi lor? De ce?
Marduk
QUOTE(goguta @ 2 Feb 2012, 01:25 PM) *
.... urmeaza cateva zile mai speciale in Romania, nu strica sa va faceti ceva provizii.


Cred ca acest anunt este lipsit de responsabilitate, panicard sau ascunde interese comerciale. Deja exista ziare care din motive greu de inteles, anunta ca rafturile magazinelor s-au golit, ca nu mai exista marfa in depozite etc. Cine beneficiaza de pe urma acestor zvonuri? Consumul crescut va imbunatatii perspectiva economica a Romaniei, creste productia sau importurile?
abis
QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Feb 2012, 09:26 AM) *
Sper ca societatea sa fi capatat intelepciunea necesara sa iasa din capcanele care i se intind acum, la prabusirea capitalismului pur, liberal.

Capitalismul are bineinteles defectele lui, insa dintre toate variantele incercate pana acum este cea mai buna... Ca in butada lui Churchill cu democratia

Mie nu mi se pare ca asistam la o "prabusire" a capitalismului, ci la o reasezare; dupa ce va trece actuala criza, lumea (occidentala) va fi tot capitalista, nu altfel.

QUOTE
copyrightul a devenit supraevaluat. Ma gandesc ca si cei ce au descoperit roata au investit resurse in cercetare, cum ar fi acum ca toti producatorii de auto, moto, velo sa plateasca drept de autor pt roata, altfel fac puscarie?!

Cui sa plateasca? smile.gif

Daca tu iti bati capul, bagi o gramada de bani in cercetare, studiezi luni de zile ori ani, faci o sumedenie de teste si incercari si pana la urma inventezi o masina de cusut haine extrem de performanta, cu care poti sa cosi sa zicem de zece ori mai mult si mai ieftin decat cu una obisnuita, cu care poti prin urmare sa iti impingi inainte afacerea in stil mare, ti-ar placea sa o vezi copiata intr-o saptamana de concurenta?
goguta
QUOTE(Marduk @ 3 Feb 2012, 10:09 AM) *
Cred ca acest anunt este lipsit de responsabilitate, panicard sau ascunde interese comerciale.

Sinceritatea nu ma va ocoli niciodata, asa ca iresponsabil ar fi sa nu spui ce stii si sa te faci ca ploua cand de fapt ninge, ninge mult si se anunta viscole.
Faptul ca se golesc niste rafturi pt. cateva zile nu reprezinta o mare afacere ... asa ca stai calm.
E posibil sa nu se intample nimic grav, dar e ceva rau sa fii pregatit?

Marduk
QUOTE(goguta @ 3 Feb 2012, 10:21 AM) *
Sinceritatea ....E posibil sa nu se intample nimic grav, dar e ceva rau sa fii pregatit?

Sinceritatea si dorinta de ati ajuta semenii nu e tot una cu panica care ar putea sa se instaleze in astfel de cazuri. Golirea rafturilor magazinelor nu face decat sa creasca profitul celor care vor sa induca ideea ca maine vine sfarsitul lumii desi nimeni nu este sigur de asta.
Cucu Mucu
QUOTE(abis @ 3 Feb 2012, 10:20 AM) *
Mie nu mi se pare ca asistam la o "prabusire" a capitalismului, ci la o reasezare;


Nu exista sistem de guvernare perfect, fiecare are defectele si avantajele lui, pana si dictatura sau despotismul.
Capitalismul liberal, asa cum a existat el, e clar ca si-a atins limitele. Daca le fortam, putem ajunge in situatia periculoasa ca toate resursele sa fie capitalizate in mainile unui individ/grup restrans de indivizi. Si asta nu e scenarita, e "end of game" la capitalism. Asa se termina.

Tendintele celor multi sunt acum catre un capitalism social, ceva gen China. Ceea ce urmarim acum pe plan mondial e doar o zbatere care incearca sa mai salveze ceva din capitalismul liberal. Pana si baietii de la Davos au inteles ca e timpul sa faca schimbarea asta. Sistemul actual crapa iar ceea ce vedem sunt doar incercari de a carpi pe ici, pe colo.

QUOTE
Cui sa plateasca?


A, daca nu au cui nu inseamna ca nu a existat un inventator. De ce sa fure? Sa nu mai foloseasca roata atunci.

QUOTE
Daca tu iti bati capul, bagi o gramada de bani in cercetare, studiezi luni de zile ori ani, faci o sumedenie de teste si incercari si pana la urma inventezi o masina de cusut haine extrem de performanta, cu care poti sa cosi sa zicem de zece ori mai mult si mai ieftin decat cu una obisnuita, cu care poti prin urmare sa iti impingi inainte afacerea in stil mare, ti-ar placea sa o vezi copiata intr-o saptamana de concurenta?


Exista instrumente in justitie prin care iti poti recupera pierderile cauzate de furt. Ceea ce se intampla in IT este al dracu de pervers, deoarece se inlatura justitia din ecuatie. jamie.gif
abis
QUOTE(goguta @ 3 Feb 2012, 10:21 AM) *
iresponsabil ar fi sa nu spui ce stii

Corect - dar de fapt ce "stim" cu adevarat despre cum va fi vremea in zilele urmatoare? Ca probabil va ninge; atat. Nu sunt prognozate "zapezi mai mari ca in '54" ori alte asemenea povesti care sa sperie... Cel putin nu de catre INMH, care e singura autoritate din tara care ar putea emite astfel de previziuni. Asa ca iresponsabili sunt cei care anunta stiri prapastioase (si nereale) despre cine stie ce "cod rosu"
abis
QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Feb 2012, 10:53 AM) *
Nu exista sistem de guvernare perfect, fiecare are defectele si avantajele lui, pana si dictatura sau despotismul.

Bineinteles. Valabil si pentru sclavagism, pentru feudalism, pentru comunism samd. Fiecare sistem are avanteje si defecte. Ceea ce spuneam mai sus este ca, dintre toate sistemele inventate pana acum, capitalismul are mai putine dezavantaje decat celelalte.

QUOTE
Tendintele celor multi sunt acum catre un capitalism social, ceva gen China

Bine, China nu este cel mai bun exemplu. Acolo nu e "capitalism social", ci este un regim care se intituleaza comunist, insa are tendinta de a arata mai degraba ca Italia lui Mussolini decat ca o democratie. Prin capitalism social as intelege mai degraba o societate social-democrata, nu asta. Cam cum era Suedia in urma cu ceva timp

QUOTE
Exista instrumente in justitie prin care iti poti recupera pierderile cauzate de furt. Ceea ce se intampla in IT este al dracu de pervers, deoarece se inlatura justitia din ecuatie

Sunt de acord 100% cu ideea asta. Fireste ca justitia trebuie sa aiba ultimul cuvant, iar formularile din ACTA, SOPA si PIPA sunt abuzive.

Dar tu spuneai despre copyright ca este supraevaluat. Copyright-ul nu se aplica doar la IT, de asta ti-am pus intrebarea cu masina de cusut. Nu mi-ai raspuns daca ti se pare firesc sa iti fie copiata ori nu, daca cei care o copiaza ar trebui sanctionati ori nu. Daca spui ca nu ar trebui sanctionati, discursul tau este coerent si nu mai am obiectiuni. Daca spui ca da, ar trebui sanctionati, te voi intreba de ce in cazul cuiva care face acelasi lucru, dar nu cu o masina de cusut ci cu un program de editare grafica de pilda, nu ar trebui sa existe sanctiuni.
The Dude
QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Feb 2012, 11:53 AM) *
Capitalismul liberal, asa cum a existat el, e clar ca si-a atins limitele.


Nu si pentru mine...dar lasa-ma pe mine: nu si pentru cea mai mare parte a analistilor si sociologilor seriosi.
Tot ce am auzit vorbindu-se in jurul meu se refera la un astfel de capitalism ca singura solutie (pentru momentul in care ne aflam) de a depasi situatiile de criza prezente si imeditat viitoare. Cel mai ades se vorbeste de un capitalism liberal de tip social-democrat.
N-am auzit nimic de alternative care sa excluda capitalismul sau liberalismul din vreo prognoza, dupa cum socialismul pare abandonat chiar si de discipolii lui cei mai angajati..
goguta
QUOTE(Marduk @ 3 Feb 2012, 10:48 AM) *
Sinceritatea si dorinta de ati ajuta semenii nu e tot una cu panica care ar putea sa se instaleze in astfel de cazuri.

Asa e, panica are legatura in general prostia unora care trag concluzii pripite wink.gif dintr-o simpla atentionare. Iar aici nu-i vina mea, deci nu pot sa te ajut sad.gif.

QUOTE(abis @ 3 Feb 2012, 10:59 AM) *
Corect - dar de fapt ce "stim" cu adevarat despre cum va fi vremea in zilele urmatoare? Ca probabil va ninge; atat.

Atat stim? Sau ai tu limitari grave la citit si informat?
ANMH:
Muntenia
Proces principal vreme deosebit de rece
Temperatura maxima -9oC - -5oC
Nebulozitate cer noros
Precipitatii ninsoare pe arii extinse
Vant moderat cu intensificari
Fenomen viscol
Prognoza este valabila in intervalul
03.02.2012, 7:00 - 03.02.2012, 19:00


Ninsoare de arii EXTINSE! pe fenomen de VISCOL!!! acum 10 zile a omorat catziva oameni nevinovati! Si a obtructionat aprovizionarea multor magazine.
Dar deh, TU stii ca nu va fi nici o problema wink.gif ...
goguta
QUOTE(The Dude @ 3 Feb 2012, 11:38 AM) *
Tot ce am auzit vorbindu-se in jurul meu se refera la un astfel de capitalism ca singura solutie [...] Cel mai ades se vorbeste de un capitalism liberal de tip social-democrat.

Ai un link ceva despre "un capitalism liberal de tip social-democrat." - m-ar interesa sa ma documentez putin.
Multumesc.
Cucu Mucu
QUOTE(goguta @ 3 Feb 2012, 11:52 AM) *
Ai un link ceva despre "un capitalism liberal de tip social-democrat." - m-ar interesa sa ma documentez putin.
Multumesc.


Da, si pe mine! thumb_yello.gif
abis
QUOTE(goguta @ 3 Feb 2012, 11:49 AM) *
Ninsoare de arii EXTINSE! pe fenomen de VISCOL!!! acum 10 zile a omorat catziva oameni nevinovati! Si a obtructionat aprovizionarea multor magazine.
Dar deh, TU stii ca nu va fi nici o problema ...

Cum spunea un clasic: iarna nu-i ca vara. E normal sa ninga iarna si sa fie viscol din cand in cand. Nu e cazul sa devalizam acum magazinele din cauza asta, reactiile unora sunt mult exagerate.

Da, uite ca stiu - nu va fi nicio problema majora, adica vor fi doar aceleasi probleme ca intotdeauna smile.gif
Cucu Mucu
Pana la documentatia pt capitalismul liberal social si democrat va propun spre analiza cateva pareri faine ale altora.

Abis, e normal sa ii dai in judecata daca au facut copy/paste la utilaj si sa lasi justitia sa decida ce si cum. Dar daca utilizeaza acelasi concept, dar au o abordare putin diferita, nu ii poti condamna. Dealtfel, in textile exista regula celor 5 modificari - daca un produs are 5 modificari fata de original, nu mai e considerat copie, se considera ca cel care l-a modificat si-a adus si el aportul lui de valoare, deci e ok sa traga si foloase.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.