Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Colaps Economic Mondial - Cine Supravietuieste?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
andra_v
QUOTE(freeman @ 19 Nov 2011, 09:13 PM) *
Uite ce face Rusia care profita de colaps: ieri a semnat cu Bielorusia si Kazastan noua Uniune Euro-Asiatica. Ei zic ca e un fel de UE, dar cam miroase a refacerea URSSului. Daca intra si Ucraina... e gata. Eh?

Mai interesant mi se pare BRIC-ul. ohmy.gif
Totusi Rusia se afla, dupa toate probabilitatile, in defensiva, avand in vedere amplele mutatii in interiorul UE. In orice caz, mandatul urmator al lui Putin nu se mai configureaza la orizont cu atata claritate.
actionmedia
QUOTE(The Dude @ 19 Nov 2011, 05:39 PM) *
Pentru ca ar reprezenta o economie paralela. In cadrul sistemului actual, toti cei de care ai pomenit ar trebui impozitati. Impozitul inseamna taxe, iar astea se achita cu bani. Banii trebuiesc obtinuti. Daca ai introdus banii in ecuatie, ai introdus automat si banca. Daca intra banca, intra intregul sistem...Cand faci numai schimburi fara sa utilizezi banii, dpdv al sistemului ....esti evazionist.


Nu faci schimb. Cel mult faci cadouri.

Iar acolo unde ai relatii comerciale (de schimb) fie pe bani fie in sistem barter, nu zice nimeni sa nu platesti impozit.
Uite, exista in prezent gospodarii care au vaca, vita de vie, porumb, si solar cu legume. Acei oameni consuma o mare parte din propria productie, in casa. Ti se pare normal ca acele bunuri consumate din prorpia gospodarie sa fie impozitate?

Sau intr-o fabrica. Exista o sectie care face suruburi, o sectie care face piulite, o sectie care face placute si o alta sectie care asambleaza toate astea. Intre sectiile acelea exista un flux de produse. Ti se pare normal sa fie impozitate suruburile si piulitele care trec de la o sectie la alta? E o treaba interna a fabricii. Impozitul se plateste pe produsul finit daca acesta este vandut. Daca ansamblul respectiv este folosit la repararea unui utilaj folosit de fabrica, de ce ar mai plati impozit?

Comunitatile respective pot sa deruleze activitatile prin organizatii cu personalitate juridica, inregistrate legal la registrul comertului si la toate cele organisme ale statului, atata timp cat aceste lucruri sunt imperative. Adica nu spune nimeni sa faci evaziune.

Pe de alta parte legile pot fi modificate, atunci cand suficieti oameni vor realiza ca banii platiti de ei pe imozite nu sunt utilizazi in interesul lor. Daca acele comunitati nu au nevoie de serviciile statului, de ce sa plateasca impozite?

QUOTE
Nu ne mai putem lipsi de niciuna dintre ele.

Si totusi se investesc miliarde de euro in industria de publicitate, PR, comunicare, marketing, massmedia, distributie, etc. Se investesc aceste sume pentru a impinge acele produse in piata si pentru a determina oamenii sa le cumpere desi lumea nu se poate lipsi de ele. Daca intr-adevar ar fi indispensabile, nu ar mai fi nevoie sa spuna TV-ul ca ai nevoie de ele si cat de bune si frumoase sunt.
Ne putem lipsi de multe. Daca vrem.

QUOTE(exergy33)
Toate astea costa ...

Da, costa timp, costa energie, costa munca sa le faci. Dar vestea buna e ca multe dintre ele exista intr-o forma sau alta. Nu pleci de la zero, ai cel putin un vast bagaj de cunostinte tehnologice, oameni pregatiti, calificati sa faca toate treburile astea, ai o multime de mijloace de productie care pot face treburile astea. Cred ca subestimezi capacitetile unei echipe de oameni care coopereaza pentru a realiza chestii. Evident ca daca trage unul hais si altul cea, in functie de propriile interese, asa cum e in prezent, nu ajungi sa faci nimic, decat daca se gasesc baieti destepti care sa preia initiativa si sa dirijeze turma. Dar cand turma se organizeaza singura, poate face lucruri incredibile, mult mai bune decat ar putea face orice cioban multimiliardar.

QUOTE
Atunci de unde bani ?

Bani pentru ce? Oamenii aia nu au nevoie de bani, de-aia se organizeaza in astfel de comunitati.

QUOTE
Vrei sa spui ca acea comunitate va avea grija de toate astea?

Comunitatea aceea este formata din oameni. Oamenii care alcatuiesc comunitatea si o fac sa mearga vor avea grija de toate astea.

QUOTE
Crezi ca neplatind lucratorii, deci avand costuri de productie mici, va reusi sa-si vanda produsele la un pret care sa-i asigure un profit capabil sa sustina standardele mentionate de tine anterior?


Pai ideea e ca nu exista lucratori cu sensul de angajati. Oamenii lucreaza in primul rand pentru ei si pentru comunitate, iar apoi lucreaza pentru surplus, surplus care poate fi vandut sau facut cadou altor comunitati pentru a crea relatii mai bune cu acestea, in functie de cum hotarasc membrii comunitatii. Si da, daca nu ai costuri cu salarii, logic ca ai profit mai mare fata de o societate comerciala care are costuri cu salarii.

QUOTE
asigurarile medicale si fondurile de pensii trebuiesc platite totusi undeva

Doar daca vrei. Nu esti obligat sa beneficiezi de serviciile statului. Daca membrii comunitatii decid ca vor sa beneficieze de asistenta medicala din partea statului si ca vor sa beneficieze de pensie, pot aloca fonduri pentru asa ceva din veniturile obtinute prin vanzarea surplusului.
Dar ce zici de urmatoarea idee. Clinici private construite de grupuri de comunitati care ofera servicii gratuite membrilor comunitatilor respective? Nu mai ai nevoie sa platesti asigurari medicale la stat.
Si, oricum comunitatea asigura traiul si nevoile de baza pentru toti membrii comunitatii, indiferent de varsta, capacitate de munca, orientare sexuala sau religioasa, culoarea pielii sau a parului. Cu alte cuvinte fara discriminare. Pentru comunitate, orice membru al acesteia este, va fi sau a fost util, ca urmare isi merita dreptul de a consuma din bunurile produse de comunitate. Intr-o astfel de comunitate batranii sunt integrati mult mai bine, ei pot participa la activitati lucrative specifice lor sau pot fi buni instructori pentru mestesuguri, pot face o multime de lucruri. Chiar si daca se plimba prin comunitate si dau buna ziua trecatorilor fac un lucru util.
Prin urmare nu ai nevoie sa mai contribui la fondul de pensii de la stat.

QUOTE(Hollie_Smokes)
Eu zic ca ceea ce spune actionmedia e irealizabil, in special, din cauza schimbarilor la nivel psihologic a individului si societatii.

Si totusi, la nivel international, in mai multe locuri din lumea asta, au luat nastere astfel de idei si oamenii converg catre aceste idei. Adica nu e fictiune, se intampla. Exista un proces de tranzitie catre asa ceva. Se pare ca "schimbarile" acestea la nivel psihologic nu sunt chiar o mare problema. Si e normal sa nu fie, pentru ca nu e nevoie de nicio schimbare. E in natura omului sa fie sociabil, sa manifeste compasiune si empatie fata de semenii sai, sa daruiasca celor ce au nevoie.
Libertatea cuvantului, anii de prosperitate si liniste relativa, avansul stiintific si tehnologic, toate aceste lucruri au contribuit la constientizarea de catre omul obisnuit a faptului ca el, omul obisnuit poate fi si altfel decat ii impune sistemul sa fie si isi doreste sa fie altfel. Nu vor fi toti, vor exista multi care vor agrea actualul sistem. Dar cei care au inteles ca se poate si altfel, ca ei sunt altfel decat credeau, pot sa se asocieze si au inceput sa se asocieze pentru a face astfel de comunitati.
andra_v
Implicatiile de ordin psihologic si comportamental ale izolarii unui individ/grup de persoane sunt nebanuite pe termen lung.
Hollie_Smokes
Am urmarit si eu de mult timp fenomenul (pentru ca ma atrage foarte mult ideea unei comunitati de genul celei prezentate de tine), am cunoscut multi oameni cu aceleasi idei... dar, din pacate, nu m-au convins nici unul (individ sau grup) ca totul e ceva mai mult decat o moda. Cred ca da, in natura omului e sa fie empatic, altruist, sociabil, si-asa mai departe, doar ca natura asta e pervertita din copilarie si, desi toti avem impresia ca suntem buni, altruisti, toleranti, etc., daca ne-am trezi intr-o comunitate de genul asta, nu am fi in stare sa traim in pace si armonie cu natura si cu ceilalti. Poate o sa am o data timp si chef si sa iau pe rand fiecare calitate necesara unui astflel de trai si sa argumentez de ce ea nu exista sau exista intr-o masura mult prea mica.
Cucu Mucu
QUOTE(andra_v @ 19 Nov 2011, 12:35 PM) *
Sunt de acord ca o economie bazata pe indatorare este, prin definitie, putreda


rofl.gif O economie bazata pe indatorare are probleme doar cand randamentul investitiilor este mai mic decat dobanda platita. O economie care nu se bazeaza pe imprumuturi e economia unor idioti - vezi Romania dinainte de hopzecisinoua.

Cucu Mucu
QUOTE(actionmedia @ 20 Nov 2011, 02:04 PM) *
Si totusi, la nivel international, in mai multe locuri din lumea asta, au luat nastere astfel de idei si oamenii converg catre aceste idei.


Cea mai elaborata este, dupa parerea mea, The Venus Project. .
The Dude
QUOTE(actionmedia @ 20 Nov 2011, 03:04 PM) *
Nu faci schimb. Cel mult faci cadouri.


Nu poti fenta sistemul in acest fel... El e plin ochi de specialisti.

QUOTE
Iar acolo unde ai relatii comerciale (de schimb) fie pe bani fie in sistem barter, nu zice nimeni sa nu platesti impozit.


Cu ce faci asta ?? Cu ce achiti sumele ??

QUOTE
Uite, exista in prezent gospodarii care au vaca, vita de vie, porumb, si solar cu legume. Acei oameni consuma o mare parte din propria productie, in casa. Ti se pare normal ca acele bunuri consumate din prorpia gospodarie sa fie impozitate?


Daaaa....Nimic nu se mai poate dezvolta pe planeta asta in afara unor facilitati create deja. Ele justifica impozitele.
Poate ca vaca de care zici ar fi acum nebuna daca, un complex de demersuri care cuprind savantul ce a identificat boala si ansamblul de norme ce ii previn expansiunea, nu ar fi functionat corect....toate astea finantate de sistem.

QUOTE
Sau intr-o fabrica. Exista o sectie care face suruburi, o sectie care face piulite, o sectie care face placute si o alta sectie care asambleaza toate astea. Intre sectiile acelea exista un flux de produse. Ti se pare normal sa fie impozitate suruburile si piulitele care trec de la o sectie la alta?


Nu. Este fals. Intre o sectie si alta intervin costurile de productie care sunt exceptate de la impozitul "local". Toate la un loc vor fi impozitate la final.
Asta ...mi se pare si chiar este normal. Exemplul insa este un sofism. Intr-o societate comerciala si societatea ca atare exista norme simplificative.
Sunt doar analogic comparabile..e o smecherie ce faci...


QUOTE
Ne putem lipsi de multe. Daca vrem.


Extrem si periculos de fals...Ne putem amagi cu acest gand, insa in fapt nimic nu mai este "dispensabil".

QUOTE
Cred ca subestimezi capacitetile unei echipe de oameni care coopereaza pentru a realiza chestii.


Nicidecum...sunt realist. O echipa care functioneaza poate face miracole.
Nu poate insa niciodata intoarce regulile precise ale sistemlui in care actioneaza.

QUOTE
Bani pentru ce? Oamenii aia nu au nevoie de bani, de-aia se organizeaza in astfel de comunitati.


Este...iarasi irelevant. Nimanui nu ii pasa de sentimentele care ii anima. Putem simpatiza cu ele, insa economia este stricta si precisa.

Vor plati...sau vor fi executati...Ca datornici.

QUOTE
Doar daca vrei. Nu esti obligat sa beneficiezi de serviciile statului.


Fundamental eronat. Esti obligat...O B L I G A T sa te supui regulilor statului. Ca sunt beneficii sau restrictii...

QUOTE
Si totusi, la nivel international, in mai multe locuri din lumea asta, au luat nastere astfel de idei si oamenii converg catre aceste idei. Adica nu e fictiune, se intampla.


Ba e fictiune...Sunt persoane aflate in visare...
Mai devreme sau mai traziu se vor trezi dureros...

Sincer ?? Mi-as dori mult sa nu fie asa.....

QUOTE
Libertatea cuvantului, anii de prosperitate si liniste relativa, avansul stiintific si tehnologic, toate aceste lucruri au contribuit la constientizarea de catre omul obisnuit a faptului ca el, omul obisnuit poate fi si altfel decat ii impune sistemul sa fie si isi doreste sa fie altfel. Nu vor fi toti, vor exista multi care vor agrea actualul sistem. Dar cei care au inteles ca se poate si altfel, ca ei sunt altfel decat credeau, pot sa se asocieze si au inceput sa se asocieze pentru a face astfel de comunitati.


Nuuu...asta nu e socialism utopic. E mai mult decat atat.
Imi vin in minte Ion Budai Deleanu si Tiganiada...

Oricum un vis stupid al acelei umanitati care nu si-a recunoscut, ori asumat pozitia..
O spune un hippiot thumb_yello.gif Un perdant...unul care s-a fript cu supa asta...
Hollie_Smokes
Mie imi vin in cap comunitatile Amish tongue.gif Dar aia nu traiesc in afara sistemului monetar, chiar fac o groaza de bani tongue.gif
ilie
Cum asa?
Cla
QUOTE(Hollie_Smokes @ 20 Nov 2011, 07:26 PM) *
Mie imi vin in cap comunitatile Amish tongue.gif Dar aia nu traiesc in afara sistemului monetar, chiar fac o groaza de bani tongue.gif

Ce stii despre Amish People, mie mi-ar face placere sa traiesc printre ei, ar fi fain ca vorbesc Pennsylvania Dutch, dialectul meu de acasa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pennsylvania_Dutch

mwah1.gif
andra_v
O comunitate antisistem, grupul inochentistilor de la Tiraspol.
turbo trabant
QUOTE(andra_v @ 19 Nov 2011, 01:35 PM) *
O fi putreziciune in Grecia, insa profitul companiilor elene din Romania este colosal. Doar daca ne gandim la Romtelecom, dolce tv si "cateva" banci. Si la structura comunitatii grecesti din Romania, formata din oameni de afaceri, comparativ cu cea romaneasca din Grecia.

Profitul companiilor grecesti din romania este sublim dar nu exista. Ca bancile helene manaresc in sus profitul ca sa nu aduca bani de acasa este un lucru atat de banal si atat de stiut incat in curand o sa apara la stirile de la ora 5.

Toate firmele grecesti din romania nu mai au acces la finantare fie de la furnizori fie de la banci. E doar o chestiune de timp pana cand firmele lor vor fi "triate".
Cla
Asta o fi un revers la ce ce au facut fanariotii la noi biggrin.gif
turbo trabant
QUOTE(Cla @ 21 Nov 2011, 03:44 PM) *
Asta o fi un revers la ce ce au facut fanariotii la noi biggrin.gif

nu prea, e continuarea. banii romanilor din depozite sunt deja in gretzia spoton.gif

Cla
Adica aia cu ghiuluri?
Cucu Mucu
QUOTE(turbo trabant @ 21 Nov 2011, 10:45 AM) *
Profitul companiilor grecesti din romania este sublim dar nu exista. Ca bancile helene manaresc in sus profitul ca sa nu aduca bani de acasa este un lucru atat de banal si atat de stiut incat in curand o sa apara la stirile de la ora 5.


rofl.gif Deci asta era iexplicatiunea! Ma tot gandeam si io ca prostu de unde puii mei fac gretili asa profit gras ca nu prea au mari produse de creditare pt populatie, iar la corporate sunt jos rau de tot. Singurul punct unde stateau peste medie erau depozitele, desi nu stiu cine ar fi nebunul ala sa depuna bani la ei in conditiile date.
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 21 Nov 2011, 10:45 AM) *
Profitul companiilor grecesti din romania este sublim dar nu exista. Ca bancile helene manaresc in sus profitul ca sa nu aduca bani de acasa este un lucru atat de banal si atat de stiut...

Traiasca sfantul Mamas, pentru cunoscatori. Pentru cei care nu stiu: (Wiki) "Mammes is popularly known as a poor hermit who lived in a cave near the town of Morphou. According to local legend, he was a hermit living in very poor circumstances, and when the authorities tried to tax him, he evaded them. Soldiers were sent out and captured him, but on the way back to town, Mammes saw a lion attacking a lamb, escaped the soldiers, saved the lamb, jumped on the lion's back, and rode it into town. His bravery earned him exemption from taxation."
Nu este gluma in Cipru, Liban, Gracia acest sfant este patronul celor care au probleme cu fiscul, la el trebuie sa te inchini daca vrei sa scapi de taxe. rolleyes.gif
turbo trabant
QUOTE(Cucu Mucu @ 21 Nov 2011, 06:17 PM) *
rofl.gif Deci asta era iexplicatiunea! Ma tot gandeam si io ca prostu de unde puii mei fac gretili asa profit gras ca nu prea au mari produse de creditare pt populatie, iar la corporate sunt jos rau de tot. Singurul punct unde stateau peste medie erau depozitele, desi nu stiu cine ar fi nebunul ala sa depuna bani la ei in conditiile date.

este o simpla intamplare ca benereu se grabeste sa faca o banca de preluat active moarte de la banci.

doar o simpla coincidenta.
Cla
" "Mammes is popularly known as a poor hermit who lived in a cave near the town of Morphou. According to local legend, he was a hermit living in very poor circumstances, and when the authorities tried to tax him, he evaded them. Soldiers were sent out and captured him, but on the way back to town, Mammes saw a lion attacking a lamb, escaped the soldiers, saved the lamb, jumped on the lion's back, and rode it into town. His bravery earned him exemption from taxation."

Ce-ar fi s-o înjuri pe româneste.
andra_v
QUOTE(turbo trabant @ 21 Nov 2011, 10:45 AM) *
Profitul companiilor grecesti din romania este sublim dar nu exista. Ca bancile helene manaresc in sus profitul ca sa nu aduca bani de acasa este un lucru atat de banal si atat de stiut incat in curand o sa apara la stirile de la ora 5.

Toate firmele grecesti din romania nu mai au acces la finantare fie de la furnizori fie de la banci. E doar o chestiune de timp pana cand firmele lor vor fi "triate".

Acesta reste motivul pentru care si-au mentinut si consolidat afacedrile in Romania? Sase banci pe piata romaneasca, cei mai mari finantatori in real erstate, dar am uitat, in Romania sunt cei mai buni analisti.
turbo trabant
QUOTE(andra_v @ 22 Nov 2011, 06:56 AM) *
Acesta reste motivul pentru care si-au mentinut si consolidat afacedrile in Romania? Sase banci pe piata romaneasca, cei mai mari finantatori in real erstate, dar am uitat, in Romania sunt cei mai buni analisti.

Asta a fost inainte de 2008. De atunci au trecut 3 ani si sacul de capital s-a golit.

Asta e viata cand nu te scoli de dimineata.

Marduk
@andra_v
"cei mai mari finantatori in real estate" thumb_yello.gif si cei mai mari perdanti. Doar un exemplu, AlfaTower nefolosit de 2 ani, cladiri de birouri neperformante, cartiere intregi care stau nevandute, acolo sunt bani bagati de prietenii nostri greci, iar daca vine criza adevarata, acolo va fi dezastrul cel mare. La fel au facut si la ei in Grecia si ca ei au facut multi altii, spaniolii, chinezii, italienii etc. toti ahtiati dupa profit.
"dar am uitat, in Romania sunt cei mai buni analisti."
Care este evrei si greci.
abis
QUOTE(actionmedia @ 17 Nov 2011, 09:45 PM) *
O comuna primitiva in care oamenii ar locui in case normale, confortabile, racoroase vara si calduroase iarna. O comuna primitiva in care oamenii ar putea face dus in fiecare zi, ar avea toaleta in casa si ar avea asistenta medicala in caz de nevoie. [...] O comuna primitiva in care omul nu ar fi neovit sa mai calatoreasca km intregi in cautarea hranei, el ar putea sa si-o produca singur. O comuna primitiva in care oamenii ar munci doar atat cat e nevoie si cu preponderenta ceea ce le face placere. De ce ar fi indezirabila o astfel de comuna primitiva?

Obiectiile vizeaza nu neaparat dezirabilitatea, cat realismul unei astfel de organizari a societatii. Nu cred, cel putin eu unul, ca daca lucreaza fiecare doar cat vrea si doar ce ii place, sunt satisfacute nevoile tuturor. Oricate cadouri ori schimburi si-ar face oamenii unii altora. Am mai vorbit noi despre asta acum vreun an, pe un alt topic, nu mai stiu pe care.

QUOTE
O comunitate organizata dupa principiile permaculturii, ar putea avea o productie foarte bogata si diversificata atat de bunuri destinate consumului alimentar cat si materii prime pentru confectionarea de imbracaminte si tesaturi, vopseluri, medicamente, etc

Sunt convins ca modelul poate functiona pentru comunitati restranse insa am dubii ca poate fi extins global, tocmai din cauza ca oamenii sunt atat de diferiti, au preocupari atat de diverse si atat de divergente. Bine, productia nu are cum sa fie extrem de diversificata, insa asta este o alta discutie...

QUOTE
Cu siguranta o astfel de comunitate nu va putea produce nave spatiale. Nici macar un grup de comunintati, nici macar o uniune de grupuri de comunitati.


Din punctul meu de vedere, acest lucru este unul dintre marile neajunsuri ale unei astfel de societati. Cred ca in momentul in care omenirea isi pierde curiozitatea, isi infraneaza pornirea de a explora necunoscutul, de a infrunta pericole, de a se avanta acolo unde nu a mai fost inca nimeni niciodata, de a se lua la tranta cu neprevazutul, de a se extinde si coloniza noi frontiere, abia in acel moment are o probleme si din acea clipa poate ca nici nu mai merita sa supravietuiasca. Nu traim doar pentru a manca; avem inscrise in gene curiozitatea, ambitia, vointa, curajul, suntem o specie care are capacitatea de a se extinde pe lumi noi, care are posibilitatea de a scotoci atat in maruntaiele atomului cat si in orizontul galaxiei, ne asteapta lumi virgine (Marte e la doi pasi, in mai putin de 20 de ani am putea fi acolo), nu putem abandona chiar inainte de a incepe. O omenire care renunta la curiozitate, la cercetare, la aventura, la expansiune - in favoarea unei autarhii narcisiste, este oare mai dezirabila? Sunt sigur ca nu.

QUOTE
Deci, pentru ca tu si eu si coana mare sa isi poata cumpara hering si macrou de la hypermarket, companiile de pescuit oceanic produc efecte ecologice mult mai profunde decat iti inchipui.


Orice activitate umana are un efect oarecare asupra mediului. Doar daca omenirea ar disparea nu ar mai afecta mediul in niciun fel. Chiar faptul ca respiram... Cultivand cartofi afectam mediul; oprind apa unui rau de munte si formand un lac artificial pentru o hidrocentrala, la fel; plantand un camp de eoline, de asemenea (stii cate pasari isi gasesc sfarsitul in rotile eolienelor?). Totul este sa gasim un echilibru, un compromis rezonabil intre beneficii si pagube.

Nu-ti spun nicio noutate daca afirm ca peste 99% dintre speciile existente pe Terra de-a lungul timpului au disparut, mai toate din cauze naturale. In paranteza fie spus, existe specii (de ex. mustele) pe care le-as extermina fara niciun regret smile.gif
Sigur, ne intristam cand unele specii (de plante ori de animale) dispar din cauza noastra, sunt de acord ca speciile in pericol trebuie sa fie cat mai bine protejate, insa asta nu inseamna sa renuntam la exploatarea celor care nu sunt in pericol. Iar atat timp cat consumul de peste oceanic de pilda este mai benefic pentru sanatate decat cel al pestelui de apa dulce, argumente ca cele aduse de tine in postarea de mai sus nu ma vor convinge sa nu-l mai achizitionez.

aici
aici
aici
...si multe alte surse

QUOTE
Era vorba despre oameni care consuma chestii doar pentru ca isi permit, nu neaparat pentru ca au nevoie. Cand am vorbit despre bancherul care consuma bunuri de lux aduse de la distante mari, fii sigur ca nu la hering sau macrou m-am gandit ci la alte lucuri, inaccesibile publicului larg.

Pai nu stiu exact la ce te-ai gandit. Insa daca este vorba despre lucruri inaccesibile publicului larg (cine stie ce fel de delicatese), probabil ca sunt in cantitate suficient de mica incat producerea si transportul lor sa aiba un efect neinsemnat asupra planetei, nu crezi?

QUOTE
Esti sigur ca nevoile la care te referi sunt ale oamenilor si nu ale sistemului creat de oameni pentru satisfacerea nevoilor de baza?

"Sistemul" nu este ceva independent ori autonom; sistemul inseamna societatea, adica noi toti. Este modul in care ne-am organizat, modul in care functionam ca grup. Ca nu este perfect, ca mai are si rateuri, asa o fi; insa nu este ceva din afara, nu este un organism exterior care ne exploateaza, toti suntem parte din sistem, sistemul suntem noi, noi suntem sistemul. Facem parte din sistem asa cum o furnica face parte din musuroi, asa cum o albina face parte din stup. Suntem animale sociale, traim in sisteme, in ierarhii, in organizatii. Altfel nu putem. Sau putem, daca alegem sa traim precum Ioan Botezatorul, in pustiu, cu miere salbatica si lacuste.

QUOTE
Uite, exista in prezent gospodarii care au vaca, vita de vie, porumb, si solar cu legume. Acei oameni consuma o mare parte din propria productie, in casa. Ti se pare normal ca acele bunuri consumate din prorpia gospodarie sa fie impozitate?


Exista un impozit pe proprietate pe care il plateste toata lumea. Daca ai un teren, o casa, un mijloc de transport, platesti impozit. Daca plantezi vie si faci vin, pentru primii 50 de litri nu platesti nimic, pentru ce depaseste, platesti impozit. Nu stiu cum este situatia cu vaca ori legumele, probabil ca nu se impoziteaza. Mie mi se pare normal sa existe impozitele despre care vorbeste The Dude. Nu poti face abstractie de faptul ca traiesti intr-un stat si ca, indiferent daca vrei sau nu, faci parte dintr-o societate, dintr-un grup de oameni. De faptul ca, indiferent daca vrei sau nu, beneficiezi in mod direct sau indirect de servicii publice (care pot fi mai bune sau mai proaste, dar exista). Ma refer la securitate, la drumuri publice, la asistenta medicala de urgenta. Si nu numai...

Este drept, nu te intreaba nimeni daca vrei sa te nasti aici ori in alta parte; daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate sau alta (comunitate geografica, de limba, de cultura); este asta o limitare a libertatii totale pe care ne-o putem imagina, intr-o lume lipsita de state, de reguli, de legi, de norme sociale, in care fiecare individ este lipsit de orice constrangere? Desigur. Exista insa alternativa? Unii spun ca da; cand vor reusi sa traiasca intr-un grup separat de restul societatii, fara sa utilizeze nimic altceva decat ceea ce isi produc singuri si sa nu aspire la nimic din ceea ce au ceilalti, iar ei nu, pot fi convingatori ca se poate. Insa toti cei care au reusit sa faca asta nu au reprezentat un model dezirabil pentru restul: si-au impus prin aceasta izolare niste limitari pe care altii, majoritatea, nu sunt dispusi sa le accepte niciodata.

QUOTE
Si totusi se investesc miliarde de euro in industria de publicitate, PR, comunicare, marketing, massmedia, distributie, etc. Se investesc aceste sume pentru a impinge acele produse in piata si pentru a determina oamenii sa le cumpere desi lumea nu se poate lipsi de ele. Daca intr-adevar ar fi indispensabile, nu ar mai fi nevoie sa spuna TV-ul ca ai nevoie de ele si cat de bune si frumoase sunt.

Nu e chiar asa. Se investesc sume colosale pentru publicitate la pasta de dinti, vrei sa spui ca pasta de dinti este inutila? Nu cred... Sigur, exista si publicitate la produse nu doar inutile ci chiar daunatoare (la tigari de pilda), insa asta nu inseama ca orice fel de publicitate este rea.

Cineva face un produs sau presteaza un serviciu. Prin publicitate, anunti celorlati ca exista acel produs sau ca exista acel serviciu. Ca o faci intr-un mod mai creativ sau nu, este alta discutie, insa publicitatea nu este decat comunicare, oricata publicitate s-ar face la Marlboro sau la Kent de pilda niciodata nu mi-as cumpara produsul respectiv, pentru ca nici mii de reclame nu m-ar convinge, daca nu vreau sa fumez; oricata publicitate s-ar face la Coca Cola ori Frutti Fresh, mi-as cumpara tot apa sau suc natural; oricata publicitate s-ar face la McDonald's, imi place mai mult mancarea de la KFC de pilda.

QUOTE
Dar cand turma se organizeaza singura, poate face lucruri incredibile, mult mai bune decat ar putea face orice cioban multimiliardar.

Eu pana acum n-am vazut turma care sa se organizeze singura si care sa faca lucru mult mai bune decat orice cioban - si nu, Linux nu se pune. smile.gif

QUOTE
Dar ce zici de urmatoarea idee. Clinici private construite de grupuri de comunitati care ofera servicii gratuite membrilor comunitatilor respective?

Deci o comunitate decide ca are nevoie de o clinica.
Fiecare membru al comunitatii munceste (sau doneaza o parte din rezultatul muncii sale) pentru constructia, intretinerea si functionarea acelei clinici.
In schimbul contributiei sale, orice membru al comunitatii beneficiaza de servicii medicale la acea clinica.
Acei membri ai comunitatii care nu pot contribui (de ex. copiii sau batranii) beneficiaza si ei de servicii medicale in virtutea faptului ca vor contribui mai tarziu sau au contribuit in trecut la binele general al societatii.

Cu ce se deosebeste aceasta organizare de o clinica actuala de stat?

Cla
Mai oameni buni, ati ratat-o.
Voi vorbiti în loc de colapsul economic, de cel biologic.
Da nu-i bai, e o discutie frumoasa smile.gif

QUOTE
Nu-ti spun nicio noutate daca afirm ca peste 99% dintre speciile existente pe Terra de-a lungul timpului au disparut, mai toate din cauze naturale. In paranteza fie spus, existe specii (de ex. mustele) pe care le-as extermina fara niciun regret
Sigur, ne intristam cand unele specii (de plante ori de animale) dispar din cauza noastra, sunt de acord ca speciile in pericol trebuie sa fie cat mai bine protejate, insa asta nu inseamna sa renuntam la exploatarea celor care nu sunt in pericol. Iar atat timp cat consumul de peste oceanic de pilda este mai benefic pentru sanatate decat cel al pestelui de apa dulce, argumente ca cele aduse de tine in postarea de mai sus nu ma vor convinge sa nu-l mai achizitionez.


Edit: eu nu stiu cum as face-o, dar m-as stradui sa omor toti tântarii de pe lumea asta. spoton.gif
Se spune ca urechile cresc în timp.
Nici nu-i de mirare, ca daca auzi noaptea un tântar si-ti tragi una peste ureche, clar ca e stimulata.
Trucul e sa te pui pe partea ailalta si sa-ti tragi si una pe cealalta ureche, ar arata nasol cu una mare si alta mica laugh.gif
exergy33
@actionmedia
QUOTE
Dar ce zici de urmatoarea idee. Clinici private construite de grupuri de comunitati care ofera servicii gratuite membrilor comunitatilor respective?

O clinica decenta, pe langa personal calificat, inseamna si aparatura, inseamna si medicamente.
Unele cabinete ca sa fie echipate la un nivel mediu necesita sume destul de mari de bani, ce sa mai zic de aparatura laboratoarelor sau cea a salilor de operatii.
Uneori aparatura trebuie adusa din strainatate, deci vor trebui platite niste impozite.
Toate astea necesita fonduri banesti serioase.
Nu mai vorbesc de cladiri sau de utilitati (apa rece, calda, caldura, electricitate, gaz, ... ).

Lucrurile nu se pot realiza peste noapte.

Fara o finantare, fie prin banca fie prin intermediul unui fond de dezvoltare, sau o donatie din partea unui milionar in $$$, proiectul unei clinici obisnuite (interne, cardiologie, stomatologie, oftalmologie, ...), sau a unui spital cu cateva sectii absolut necesare (chirurgie, ginecologie, pediatrie, oftalmologie, ortopedie, boli infectioase, etc ) mi se pare un vis irealizabil.
Nu am inclus sectii "de lux" ca de exemplu chirurgie estetica, oncologie si fizioterapie.

Cati ani ar dura ca o comunitate de felul celei inchipuite de tine sa poata strange fondurile necesare?
Pana atunci ce vor face ? ... vor chema un shaman nepalez sau un vraci din tribul pieilor rosii ca sa-i lecuiasca pe cei bolnavi?
The Dude
hiya.gif ...Discutam aici de cu totul altceva...Helloooo hiya.gif

Colapsul se apropie cu pasi mari...Masuri alarmante se iau peste tot in lume chiar in acest moment...
Insula lui Robinson..???....ei bine ar putea fi o alternativa intr-un caz extrem, imposibil de imaginat, dar nu intru-totul imposibil.

...pana atunci: reforma monetara ?? Nationalizare ?? curbe de sacrificiu ?? blocarea conturilor ???
La ceva din toate astea e musai sa se ajunga....Vad ca mai nou se incerca iar transferul efectelor celor mai grele tot spre estul Europei
Cucu Mucu
QUOTE(The Dude @ 23 Nov 2011, 06:17 PM) *
Colapsul se apropie cu pasi mari...Masuri alarmante se iau peste tot in lume chiar in acest moment...


Sazi calm, cineva acolo sus vegheaza si tot ceea ce se intampla acum in lume face parte dintr-un scenariu ce va duce la aparitia omului nou.
actionmedia
QUOTE(exergy33 @ 22 Nov 2011, 05:59 PM) *
Lucrurile nu se pot realiza peste noapte.


N-a zis nimeni ca se poate realiza peste noapte. Tranzitia a inceput deja. Tranzitia e foarte simpla. Te uiti in jurul tau si vezi ce oameni iti plac, vezi ce oameni rezoneaza cu ideile si principiile tale. Pe acei oameni vrei sa ii sprijini in atingerea viselor. La inceput cu putine, apoi din ce in ce mai mult. La randul lor, acei oameni vor sprijini pe altii si tot asa. Formati impreuna o comunitate. Impreuna, cuvantul cheie, puteti incepe construirea unei asezari, impreuna aveti fonduri necesare pentru a demara toata treaba. Nu veti putea locui toti acolo de maine. Dar nici nu e nevoie, puteti merge prin rotatie, 20-30 zile pe an. Fiecare va contiuna sa lucreze in vechiul sistem, pana se pun lucrurile pe picioare. Putin cate putin se face in fiecare luna, in fiecare an, incet, incet tot mai multe familii din comunitatea deja formata se vor stramuta. Nu ar fi de mirare ca astfel de proiecte sa primeasca chiar si finantare si sprijin de la oameni care nu intentioneaza sa se mute, dar care sustin astfel de demersuri.
Nu mai continui, pentru ca am impresia ca vorbesc degeaba. Daca aveti un pic de deschidere si va intereseaza subiectul, puteti cauta si singuri.

Pana atunci, uite, cine zicea ca nu se pot face tractoare open source? Acuma poa sa vina si mama colapsului economic, ne-om descurca noi cumva. Cat timp avem 2 ochi, 2 urechi, 2 maini, 2 picioare si minte sanatoasa si deschisa, le-o rezolva pe toate. Evident le rezolvam daca ne mobilizam, daca asteptam sa se intample ceva miraculos, o sa ajungem sa ne dam unii in cap la altii.
andra_v
Nimic nou. Sistemul mondial configurat pe axa Centru-Periferie se caracterizeaza, prin definitie, prin distributia inechitabila a profitului si a efectelor negative intre tarile situate in Lumea Intai - America de Nord, Europa Occidentala, Asia-Pacific - respectiv statele din Lumea a Treia. Astept cu interes un topic cu tematica Lumea vazuta de la Bucuresti sau dispora romaneasca. Apropo, emblematica pentru cat valoreaza romanii in ochii unui italian, german sau francez ramane intoleranta de care dau dovada occidentalii fata de romanii care muncesc cinstit in patria lor, UE. Romanca de 25 de ani din Palermo se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost lovita in cap cu ciocanul de catre un italian de 60 de ani. Conform Gazetei Romanesti, tanara era angajata s-o ingrijeasca pe mama criminalului, o batrana in varsta de 90 de ani.
http://www.rgnpress.ro/categorii/economic-...ea.html#Scene_1

Cat priveste starea actuala a sistemului mondial, lumea actuala, dupa caderea Cortinei de fier si experienta unipolarista a anilor '90, se configureaza drept instabila, fara centru gavitational, in care puterea politica este partajata de n actori statali si nonstatali. Evident, daca sistemul ramane la stadiul actual, colapsul mondial este inevitabil. Alternativa viabila ramane organizarea lumii intr-un sistem pluricentric, in care Uniunea Europeana se prefigureaza a fi o uniune de state , asa cum releva si titlul noii entitati geopolitice, Statele Unite ale Europei. Dupa cum evidentiaza premierul britanic David Cameron, cedarile de suveranitate necesare afirmarii UE in calitate de actor global si regional au avut loc, numai ca aplicarea prevederilor Tratatelor constitutive (libertatile de circulatie, politicile comune) precum si ale noii Constitutii europene a devenit imposibila in principal datorita tendintelor eurosceptice manifestate in Franta, Germania si Italia.

In privinta noastra, consider ca, pana in momentul in care lumea ia o anumita traiectorie, colapsul ori reorganizarea, o nisa pentru investitorii romani care aspira la clasa de mijloc o reprezinta accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agricola si pt. microintreprinderi.
abis
The Dude, tu ai scris asta? Sau este doar o coincidenta (de, hmm, nume)?
turbo trabant
QUOTE(Cucu Mucu @ 24 Nov 2011, 10:03 AM) *
Sazi calm, cineva acolo sus vegheaza

dormi linistit, eu lucrez pentru tine.
The Dude
QUOTE(Cucu Mucu @ 24 Nov 2011, 10:03 AM) *
Sazi calm, cineva acolo sus vegheaza si tot ceea ce se intampla acum in lume face parte dintr-un scenariu ce va duce la aparitia omului nou.



Eu sunt foarte calm in legatura cu asta. Rezultatul final nu poate fi decat unul singur si pentru mine el nu este un mister.
In discutia de aici m-ar interesa mai mult pretul acestei tranzitii..care se cheama inevitabil criza.
Cum se va desfasura ea...?? Cat de dramatic, de spectaculos, de anonim sau de anost se va realiza ea ?? Cat ne va costa acest pasaj ??


QUOTE
The Dude, tu ai scris asta? Sau este doar o coincidenta (de, hmm, nume)?


Nope...It ain't me bro...
The Dude
QUOTE(andra_v @ 24 Nov 2011, 11:39 AM) *
In privinta noastra, consider ca, pana in momentul in care lumea ia o anumita traiectorie, colapsul ori reorganizarea, o nisa pentru investitorii romani care aspira la clasa de mijloc o reprezinta accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agricola si pt. microintreprinderi.


Asa si este. Mare adevar.

QUOTE
Cat timp avem 2 ochi, 2 urechi, 2 maini, 2 picioare si minte sanatoasa si deschisa, le-o rezolva pe toate. Evident le rezolvam daca ne mobilizam, daca asteptam sa se intample ceva miraculos, o sa ajungem sa ne dam unii in cap la altii.


Si asta la fel.

Puse cap la cap...Iaca solutia...
The Dude
QUOTE(actionmedia @ 24 Nov 2011, 10:19 AM) *
Nu mai continui, pentru ca am impresia ca vorbesc degeaba. Daca aveti un pic de deschidere si va intereseaza subiectul, puteti cauta si singuri.


Io asa am facut si am dat peste asta:

Regizorul român Ileana Stănculescu şi-a prezentat în premieră filmul documentar „Noosfera” la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam.
Participarea peliculei la festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Proiecţia a avut loc loc pe 19 noiembrie, la cinematograful „Munt” din Amsterdam. „Noosfera” aduce în discuţie o teorie despre viitor care îi aparţine sociologului Nicolae Dumitru, care susţine că era care va urma capitalismului va fi una profund spirituală.
Potrivit lui Nicolae Dumitru, fiinţa umană se va axa în aceste vremuri mai mult pe propria dezvoltare spirituală, având ca nucleu iubirea în formele ei cele mai pure. „Noosfera” este realizat de regizorul român în colaborare cu Artchil Khetagouri, un regizor georgian premiat.


mai multe aici
turbo trabant
QUOTE(The Dude @ 28 Nov 2011, 11:29 AM) *
era care va urma capitalismului va fi una profund spirituală.
Potrivit lui Nicolae Dumitru, fiinţa umană se va axa în aceste vremuri mai mult pe propria dezvoltare spirituală, având ca nucleu iubirea în formele ei cele mai pure.

Secolul 21 nu va fi spiritual ci spritzual.

Dupa iepoca capitalista va urma epoca babardista toti vom fi strans uniti in jurul nucleului. ohyeah.gif
Michelle
Mai, voi care vorbiti de accesarea fondurilor europene de catre cei care aspira la clasa de mijloc...
Eu vreau sa stiu , cati de pe forumul asta (sau macar cunostinte de-ale lor) au accesat fonduri europene si in ce conditii ?
Veniti cu exemple concrete sa vedem si noi cam de ce capital are nevoie unul care aspira la asa ceva...vreau sa stiu cifre ,etape, durata de timp
Eu stiu doo cazuri si zau daca e vreunul mai jos de upper middle class
Cucu Mucu
QUOTE(Michelle @ 28 Nov 2011, 10:52 AM) *
Veniti cu exemple concrete sa vedem si noi cam de ce capital are nevoie unul care aspira la asa ceva...vreau sa stiu cifre ,etape, durata de timp


Mai, prima la mana i-ar trebui fara discutie cam 30-35% din proiect in conturi, sa poata demara treaba. Apoi, ii trebuie restul de bani pana la 100% sau garantii imobiliare pt a acoperi un credit in valoarea data. Stiu, legenda spune ca te duci cu scrisoarea preaprobata a proiectului si banca iti da banii. Ntz, va zic ei io ce mi-a zis un nene, director la o bancuta austriaca : teoretic, in tarile civilizate ar merge sistemul ala DAR in Romania, tugurlanul, dupa ce vede el proiectul aprobat pe hartie, cand se pune pe investitii il mai modifica pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, sa mai jumuleasca si el ceva bani iuropeni, asa incat, in momentul cand trebuie data aprobarea de facto si livrati banii, comisia constata ca e cu totul alta vrajeala acolo si nu proeictul pt care erau dispusi sa plateasca, asa ca nu mai dau tugurlanului nici un ban. De aceea, din cauza romanilor, bancile au ales sa ceara si garantii imobiliare cand dau astfel de imprumuturi.
turbo trabant
Voi vorbiti de finantari UE in viitor de parca sunteti absolut siguri ca UE ( daca o mai exista) este obligata sa dea bani romaniei,bani care cresc in copaci.

pai cand s-o zburli frantuju, engleju, spaniolu' italianu' ca nu mai au bani nici de bugetul lor voi credeti ca romania va mai primi ceva? sa fim seriosi, malaiul se termina in 2013.
Cucu Mucu
QUOTE(turbo trabant @ 28 Nov 2011, 12:11 PM) *
Voi vorbiti de finantari UE in viitor de parca sunteti absolut siguri ca UE ( daca o mai exista) este obligata sa dea bani romaniei,bani care cresc in copaci.

pai cand s-o zburli frantuju, engleju, spaniolu' italianu' ca nu mai au bani nici de bugetul lor voi credeti ca romania va mai primi ceva? sa fim seriosi, malaiul se termina in 2013.


Pai tocmai, ca Romania da bani UE, pe care ii ia spaniolu, italianu, frantuju. Daca nu ma crezi, uitat-te pe indicatori, sa vezi cat decarteaza Romanica la Briusel si cat atrage pe fonduri! rolleyes.gif
turbo trabant
De acord insa din cate stiam romania este obligata sa trimita banii care se strang intr-o galeata mare si apoi se redistribuie ( romanii find prea furaciosi neprimind mai nimic).
The Dude
QUOTE(Michelle @ 28 Nov 2011, 11:52 AM) *
Eu vreau sa stiu , cati de pe forumul asta (sau macar cunostinte de-ale lor) au accesat fonduri europene si in ce conditii ?Veniti cu exemple concrete sa vedem si noi cam de ce capital are nevoie unul care aspira la asa ceva...vreau sa stiu cifre ,etape, durata de timp


Eu as fi unul.
Am accesat in 2005 un program de finantare, finantat la randul lui din fonduri de preaderare (cred), dar bani europeni.
Mai multe banci au aplicat pentru dezvoltarea de programe aplicabile in domeniul IMM-urilor, propunand afacerii la cheie pentru care in prealabil prospectasera posibilitatile pietii. Banca la care am ajuns eu derula patru afaceri:

-Ferma de melci - limita credit 18 000 euro, perioada 3 ani.
-Tipografie print-on demand - limita credit 25 000 euro, perioada 3 ani.
-Atelier tamplarie pvc - limita credit 22 000 euro, perioada 3 ani.
-Plantatie arbusti fructiferi - limita credit 20 000 euro. perioada 3 ani.

Conditiile de elgibilitate erau stabilite intr-o documentatie care se puncta (trebuiau completate mai multe formulare si depuse mai multe acte).
Imprumutul se facea in nume personal, in baza unui plan de afaceri conceput dupa un scenariu prestabilit si cu respectarea unor cerinte sine qua non.

Eu venisem pentru o afacere in constructii, dar cei de acolo m-au pus sa aleg intre astea.
Am ales tipografia. Conditia pentru ea era sa am un spatiu adecvat, liber de sarcini.
...desigur cazier curat, experienta in domeniu (care s-a fabricat), studii superioare (erau un avantaj), etc.

Am pus la dispozitie garajul. Cateva saptamani am fost verificat la tot ce am declarat. Dupa aceea mi-a fost alocat un ofiter de credit.
Cu el impreua am facut planul de afaceri (mai mult el) ce trebuia sa se intinda pe trei ani. Fiecare etapa realizata la timp insemna puncte cumulate.
Etapele erau: amenajarea spatiului, obtinerea de avize si autorizatii, achizitia echipamentelor, training, intrarea in productie, productie pilot, productie serie mica, vanzari, etc. (nu prea mi le mai amintesc). Etapele aveau valori si termene precise. Intarzieri la termene si modificari ale vaolrilor prinse in plan erau admise in limite rezonabile cu memorii justificative care sa explice situatia, dar aduceau depunctari.

Planul de afaceri, cu alta documentatie ce cuprindea cartile tehnice ale aparatelor pe care urma sa le achizitionez; organigrame de functionare, drafturi de contract cu principali furnizori de materii prime si beneficiari de servicii (programul venea cu cateva contracte deja antamate), au constituit toate la un loc aplicatia care a fost declarata eligibila de conducerea bancii.

Dupa aceasta comunicare a trebuit sa imi fac firma, pe ea s-a deschis finantarea din care eu n-am vazut un ban. Toate achizitiile pe care le-am realizat in perioada de amenajari si de dotare s-au achitat cu facturi avizate de ofiterul de credit prin ordin de plata.

La tipul meu de imprumut nu trebuia sa particip cu nimic la finantare, garanta era afacerea pe care puteam sa o pierd in orice moment daca nu respectam flagrant termenele asumate, iar rolul bancii a fost unul de indrumare si control. La capatul a trei ani afacerea a revenit firmei iar pentru ca am avut punctajul maxim necesar am capatat inca un mic imprumut de 5000 de euro pe dezvoltare.
The Dude
Concluzii:

Nu stiu daca se merita....In afara faptului ca am dat piept cu realitatile economiei de piata romanesti de o maniera mult mai blanda (avand mereu banca tampon) totul a fost aiurea. N-am putut sa imi aleg echipamentele pe care le doream fiind indrumat spre altele mai ieftine si mai proaste. Pentru o vreme a trebuit sa renunt la contracte avantajoase intrucat ele mi-au fost refuzate de ofiterul de credit care le-a considerat inoportune in raport cu planul de afaceri. N-a fost chip sa fac nicio gainarie intrucat riscul era prea mare, iar fara gainarii in Romania traiesti murind.

In plus, cei care au evaluat impactul afacerii au calculat situatia de facto existenta la momentul promovarii ei. N-au tinut cont ca vom fii 100 de firme noi cu acelasi domeniu de activitate, dintro data, simultan, pe o piata care era intr-adevar subtire la acel moment. Nu au tinut cont ca va trebui sa ne concuram intre noi.

...daca as fi luat banii astia imprumut si as fi capatat doar knowhaow-ul de la banca imi inzeceam cifra in doi ani..asa a trebuit sa mor in etape si tinte, iar cand m-am eliberat de ele cei cu care am plecat la drum s-au dovedit o concurenta prea redutabila. Nu am fost un invins, dar aveam posibilitatea sa fac bani mai multi si mai usor din alte activitati asa ca pe aceasta am trecut-o pe linie moarta.
The Dude
L-a sfarsit mi-am facut o socoteala simpla. Cat am produs in acesti trei ani ?? Ce bani s-au dus pe salarii, taxe, impozite ?? Cati bani mi-au revenit mie personal pentru bere ...si alte nevoi ??? Total = caca. Europa i-a dat Romaniei 30 000 de euro prin The Dude, care inhamandu-se ca fraierul la caruta a facut din ei de cinci ori pe atat, si a incasat pentru nevoi o data si jumatate, adica vreo 45 000 de euro trudind insa din greu pentru asta trei lungi ani.

Cei 15000 de euro anual inseamna mai putin decat as fi facut prin alte indeletniciri si fara atata stres, iar echipamentele cu care m-am ales dupa imprumut si pe care le pot acum instraina nu mai intereseaza pe nimeni...

Daca nu ai o baza puternica, niste relatii solide de afaceri, daca nu apartii macar unui grup de interese care opereaza in domeniul ales de activitate; nu te poti ridica. Poti supravietui, dar nu ai cum prospera..Banii europeni sunt doar o forma de amagire. E un imprumut dat tarii, insa indirect. Daca Romania ar functiona, imprumutul asta ar fi benefic pentru toti cei care participa la el...Asa insa, beneficiaza doar tara...prin reprezentantii ei suspusi.

Faptul ca am dus un astfel de imprumut de la un cap la altul imi da un avantaj major fata de cel care aplica pentru prima data.
Am ales insa sa nu ma mai bag....
Erwin
Din păcate sunt puţini cei care au şi reuşit să facă ceva profitabil cu banii europeni. Da, trebuie să ai spate solid iar termenele şi clauzele sunt impovărătoare. Başca controale de la fisc şi de la alte organe, care după cum se ştie, nu pleacă niciodată cu mâna goală. De-aia nu se mai înghesuie nimeni. Un fost client al meu a pierdut totul, nu numai afacerea ci şi casa, maşina, terenuri, utilaje. Din câte ştiu a scăpat cu greu de puşcărie. Pentru că era vorba de agricultură şi au fost calamităţi. Sanchi! tongue.gif
The Dude
Daaa. Spaga nu e cuprinsa in planul de afaceri finantat din banul european. Va trebui suportata din propriul buzunar.
Amicul tau ar fi trebuit sa isi asigure jobul. Cand e unul riscant asa se face...De altfel, din cate imi amintesc finantatorul chiar te obliga la asta.

Bai, ca scoala de afaceri e un lucru bun pentru un inceparet. Ca afacere ???

Apai daca primesti de la Europa 100 000 si nu mai ai si tu alta pusa deoparte va fi aproape imposibil, mai ales acum cand sunt etape pe care trebuie sa le suporti singur tu mai intai si abia apoi sa iti fie decontate din imprumut.
Michelle
QUOTE(The Dude @ 28 Nov 2011, 03:23 PM) *
L-a sfarsit mi-am facut o socoteala simpla. Cei 15000 de euro anual inseamna mai putin decat as fi facut prin alte indeletniciri si fara atata stres, iar echipamentele cu care m-am ales dupa imprumut si pe care le pot acum instraina nu mai intereseaza pe nimeni...


Asta-i problema ca trebuie sa cumperi ce vor ei, cind vor ei, de unde vor ei.Sa ai banul gramada dinainte,eventual si spatiul potrivit si sa respecti conditiile lor. Inclusiv sa creezi locuri de munca, mai multe decit ar fi necesare. Asta ingreuneaza circuitul banilor,plus birocratia aferenta proiectelor cu bani europeni. Ori in afaceri cel mai important e sa te poti misca rapid, sa stii si sa poti sa te pliezi, repliezi repede in functie de cerere si oferta.
In opinia mea nu prea e pentru cineva care de-abia acum deruleaza prima lui afacere si are o bruma de bani.
The Dude
Eu nu m-as lua de astea. Ofiterul meu de credit era un tip inteligent si priceput.
Mi-a explicat ca aparatele mele fusesera alese dupa criteriul calitate/pret. Ca in afaceri nu cel mai performant aparat iti trebuie, ci acela care asigura performantele cele mai bune in conditiile celui mai scazut pret..si trebuie sa recunosc ca avea logica. M-a batut si la formarea pretului. Aveam niste fise de calcul pentru costul unei carti, de exemplu. Puneam toate cheltuielile si apoi adausul meu. Conditia lui era sa ma incadrez intr-un anumit cost pe care banca il considera competitiv. Eu as fi putut sa vand mai bine, dar ei nu au acceptat fiindca mi s-a explicat ca un pret disproportionat poate aduce unele avantaje imediate insa in timp ma va alunga din raft.

Chestia e ca tot ce au spus ei era de un incontestabil bun simt economic si a functionat mereu...desi aparent a alungat posibilitati mai tentante.
O sa explic alta data cum a fost si cu reclama care e miraculoasa.

Insa legile astea ale economiei de pe hartie, se potrivesc ca nuca in perete cu legile pietii din Romania.

Am avut o carte tiparita pe banii mei si care nu s-a vandut. Oferisem si distributie (mare prostie) si am ramas cu vreo 500 de volume (enorm).
Regulile economiei teoretice imi cereau sa vand la orice pret si sa nu imi imobilizez banii...Eu le-am nescocotit. Am stat cu cartea in cutii vreo trei ani.
Am dat o spaga moderata si cineva mi le-a cumparat cu un pret mai mare decat cel pe care il cerusem la inceput. Cu tot cu spaga am iesit in mare castig.
Cartile au fost donate gratuit unor biblioteci de cel care le achizitionase cu bani ce nu ii apartineau. Asa merge aici de fiecare data.

Pentru ce sa ma straduiesc sa respect niste norme pe care nimeni nu le baga in seama ??
Pentru ce sa ma chinui sa fac nu stiu ce cutie cu zece taieturi, carton de 300g si policromie glossy, cand pot gasi o firma care sa faca asta pe un pret la care sa imi adug si eu numai un mic avans ???

Afacerile neancorsetate de supravegherea atenta a cuiva sunt cele mai profitabile...Chiar daca incep de la un nivel minuscul.
Libertatea de miscare merita eforturile unor credite luate chiar si in conditii mai grele, in schimbul unor finantari care sa anuleze aceasta libertate.

Parerea mea...
andra_v
Fuziune intre banca greceasca EFG Eurobank si Alpha Bank Romania. Alpha Eurobank devine astfel cea mai puternica institutie de credit din Grecia si din Sud-Estul Europei. Din punctul de vedere al Consiliului Concurentei, operatiunea nu afecteaza concurenta pe piata romaneasca.
http://ziuanews.ro/ro/Social/Consiliul-Con...lpha-Bank_10717
andra_v
FMI pregateste un imprumut record pentru guvernul italian. Conform cotidianului La Stampa, Fondul ii pune la dispozitie lui Mario Monti 600 de miliarde de euro, de patru ori cat bugetul Romaniei!
http://www.ziuaveche.ro/business-2/finante...alia-62421.html
The Dude
Mmmmda...Lumea bancara e in mare dinamica zilele astea. E si o mare nervozitate acolo.
Va fi interesant de urmarit...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.