Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Colaps Economic Mondial - Cine Supravietuieste?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
The Dude
QUOTE(andra_v @ 30 Oct 2011, 11:10 PM) *
Dude, cum definesti "clasa de mijloc", respectiv "marii proprietari" (exista moguli buni si moguli rai?) si care ar fi interesele clasei de mijloc din spatiul romanesc?


Clasa de mijloc ???

Hai sa spunem mai intai despre "marii proprietari" . Ei detin averi uriase care sunt compuse din active..Activele au o valoare stabila numai intr-o economie stabila. Intr-o economie haotica, ori intr-una aflata in pragul colapsului ele nu isi pierd valoarea, insa nu numai ca nu mai pot deveni valorificabile, dar se transforma intr-o povara imposibil de suportat de catre proprietari lor. Sunt in continuare purtatoare de taxe si impozite, produc in continuare cheltuieli cu intretinerea minimala, cu paza, cu mentenanta ori conservarea echipamentelor, etc.

Intr-o economie in care banul nu mai circula si din care el nu mai reuseste sa isi valorifice posesiunile, marele proprietar se vede cu fiecare zi devenind muritor de rand. Nici depozitele din banci, nici retragerile in aur, diamante, opere de arta, nu mai ofera vreun confort pentru ca in haosul economic singura preocupare a tuturor ramane doar supravietuirea.

Atunci cand actiunile speculative (la care marele proprietar a participat cu tot entuziasmul) au inceput sa isi descopere acest spectru sinistru, acest revers al monedei, marele proprietar a inteles ce urmeaza si si-a dat seama ca e prea tarziu ca sa mai poata fi salvat.

A inteles ca trebuie sa moara pentru a se putea salva...

Pentru ca macar o parte a averii lui sa poata sa ramana ceea ce a fost, singura solutie este, paradoxal, criza.
Criza pe care el nu a provocat-o constient si de care nu s-a preocupat sa o accentueze, ori perpetueze.

Criza: Resetarea intregului sistem...Un fel de recovery de la ultimul eveniment acceptat de economia functionala.

Ce se intampla insa cu restul activelor pe care marele proprietar le pierde prin aceasta actiune si care nu sunt toxice ??
Ei bine ele se reantorc in circuitul normal al economiei pe care trebuie in acest fel sa o consolideze si sa o ajute sa treaca peste momentul greu.


Abia acum si despre clasa de mijloc...
Ea e produsul direct si imediat al unei economii functionale.
Ori de cate ori o economie functioneaza eficient ea devine creatoare de clasa de mijloc.
Clasa de mijloc, adica o structura care produce, este platita in acord cu ce produce si poate cheltui dupa necesitatile ciclurilor economice progresive.

Clasa de mijloc nu este, dupa cum gresit se crede in deobste, o pepiniera pentru rasaduri de mari proprietari.
Ea este o forta, un motor congruent cu economia insasi.

Are putine legaturi cu elita, cu politicul ori cu suprastructura marilor proprietari, insa atunci cand aceasta din urma se vede nevoita sa renunte la o parte din bogatie....clasa de mijloc e cea care are cel mai mult de castigat thumb_yello.gif
The Dude
QUOTE(exergy33 @ 31 Oct 2011, 06:15 PM) *
Si daca totusi cineva a avut interesul ca sa mentina si sa alimenteze operatiile speculative ?


Desigur. Speculatii au avut acest interes...
Au facut asta in necunostinta efectelor secundare, manati de lacomie si incurajati de faptul ca o pot face.
Au ignorat avertismentele specialistilor si au nesocotit semnalele clare ale pietii.
S-au lamentat cu gandul ca economia poate prelua efectul actiunilor lor.
Au actionat din impuls, inconstient, scurt si concis...




PS. off topic....

Totusi, insinuarea ta are mult miez.
Intotdeauna cand ceva ce nu intelegi imediat se intampla, de fiecare data, omul inteligent se intreaba: cine este oare beneficiarul acestei actiuni ??
Asta, prin excludere logica, te poate conduce catre o persoana, o structura, o ideologie, ori poate catre o comunitate....
Afland beneficiarul este mult mai simplu sa iti imaginezi mobilul, motivatia si/sau scopul actiunii care te pune in dilema.

Daca privim mai atent actuala criza si potentialii ei beneficiari, aparent intreaga omenire, atunci e imposibil sa nu ajungi cu gandul si la cei care si-au construit un tel din asta...la cei care au militat permanent pentru asa ceva..la o comunitate care, daca nu face binele omenirii, macar aspira la asta..

.....desigur divagatii ale unei minti irevocabil contaminate... rolleyes.gif
Erwin
Nu e deloc offtopic, Dude. Poate în sfârşit eminenţele din economie îşi vor da seama că un sistem atât de fragil şi bazat pe indici de creştere, pozitivi, nu are cum să meargă pe plus la infinit pe baza unor resurse limitate, atât materiale cât, mai ales, umane. Trebuie să reconsiderăm nevoile de bază, ce înseamnă un trai sănătos şi care este raportul muncă/odihnă optim. Se vede clar că deşi oamenii trăiesc mai mulţi ani calitatea vieţii la bătrâneţe este grav afectată de diverse boli degenerative pe care strămoşii noştrii nu le cunoşteau nici la vârste înaintate - cei care aveau noroc să supravieţuiască molimelor, războaielor şi accidentelor. Goana după lux şi trai îmbelşugat care de fapt te face să munceşti peste puteri e ceva fundamental greşit. Ajungi să nu trăieşti mai bine ci mai rău, dependent de servicii medicale şi tratamente scumpe. Per ansamblu, costurile sociale au crescut în paralel cu creşterea economică fără să crească la fel de mult şi calitatea vieţii. Oamenii nu sunt mai fericiţi, ci s-au înmulţit cazurile de suicid, abandon etc.

Un sistem resetat ar trebui să ia ce este bun din cele două sisteme: din comunism să ia grija faţă de indivizi iar din capitalism economia de piaţă. Jocul cererii şi ofertei trebuie să rămână principalul factor de autoreglare în economie, comunismul a eşuat din cauza planificării necorelate cu realitatea. Dar capitalismul a eşuat din cauza inechităţii sociale accentuate. O lume nouă trebuie să elimine cel puţin acei factori negativi care au provocat mişcările sociale pentru schimbare. E o struţo-cămilă sau se poate imagina ceva funcţional?
abis
QUOTE(The Dude @ 31 Oct 2011, 08:55 PM) *
Intotdeauna cand ceva ce nu intelegi imediat se intampla, de fiecare data, omul inteligent se intreaba: cine este oare beneficiarul acestei actiuni ??

thumb_yello.gif

Am observat lucrul asta in domenii care nu au nici o legatura cu economicul - omul este "setat" sa caute patternuri si acolo unde nu sunt. Pur si simplu asa functioneaza mintea umana. De asta suntem inclinati sa credem in teorii conspirationiste, in oculte mondiale, in eminente cenusii, in asociatii secrete care invart pe degete fiecare detaliu al economiei mondiale... Cand de fapt totul este mult mai simplu si are o explicatie mult mai banala...



QUOTE(Erwin)
Se vede clar că deşi oamenii trăiesc mai mulţi ani calitatea vieţii la bătrâneţe este grav afectată de diverse boli degenerative pe care strămoşii noştrii nu le cunoşteau nici la vârste înaintate - cei care aveau noroc să supravieţuiască molimelor, războaielor şi accidentelor.

Hmmm....

In primul rand, cum definim "calitatea vietii"? Trebuie sa urmarim niste indicatori statistici, evolutia lor in timp, ca sa putem trage o astfel de concluzie. Mi-e teama ca ai tras o concluzie subiectiva. Stramosii nostri nu prea apucau varste atat de inaintate, cei care totiusi o faceau erau mai degraba exceptii. Durata medie a vietii tot creste, fata de secolele si mileniile trecute, si este firesc ca bolile batranetii sa fie acum prezente in procent mai mare, pentru ca procentul de oameni care ajung la batranete este mai mare...

Calitatea vietii este apreciata subiectiv pentru ca oamenii au tendinta naturala de a privi intr-un mod idealizat trecutul, sunt nostalgici de multe ori dar nu din motive neaparat obiective, multi ajunsi la o anumita varsta practic isi regreta tineretea trecuta, nu neaparat conditiile economice ori sociale de atunci. Insa daca gasim un set de indicatori obiectivi (stiu eu, poate durata vietii; starea de sanatate la o anumita varsta, ca sa nu comparam mere cu pere, ar trebui sa vedem care era starea de sanatate la 40 de ani in urma cu un secol si care este acum; gradul de alfabetizare; numarul de infractiuni la mia de locuitori samd) putem trage concluzii, altfel nu. Ramanem in domeniul speculatiilor si al impresiilor subiective.

QUOTE
Un sistem resetat ar trebui să ia ce este bun din cele două sisteme: din comunism să ia grija faţă de indivizi iar din capitalism economia de piaţă.

In comunismul pe care l-am trait noi "grija fata de om" era doar o lozinca fara acoperire in realitate.

QUOTE
Dar capitalismul a eşuat din cauza inechităţii sociale accentuate.

Nu pot sa iti impartasesc opinia. Nu cred ca a esuat. Capitalismul nu este ferit de crize, care apar periodic, insa este capabil sa le depaseasca si sa se reinventeze de fiecare data. Acum nu cred ca suntem in faza finala a capitalismului, ci intr-una dintre multele crize care au fost si care vor mai fi, dar in urma carora capitalismul va iesi si mai intarit.
Marduk
@Erwin
"Un sistem resetat ar trebui să ia ce este bun din cele două sisteme"
Cred ca ar trebui sa vorbim despre un sistem reformat, reinstalat, doarece un sistem resetat, este acelasi sistem doar golit de anumite "variabile"

Intrebari:

1. De ce ne cere FMI-ul sa vindem societatile care sunt profitabile?
Eu am crezut ca FMI-ul nu este aparatorul unor interese financiare speculative, am trait cu impresia ca a fost conceput sa ajute tarile aflate in impas.
2. De ce nu au dorit cercurile politico-financiare sa evite criza? Domnul Trichet s-a simtit izolat datorita avertismentelor sale cu privire la criza si la solutiile ca aceasta sa fie evitatata.
3. Exista oare incercari de a distruge monopolul burselor, al speculatorilor? sau este doar o interventie tardiva, de fatada, pentru un mecanism scapat de sub control care ar putea genera o adevarata revolutie in acest domeniu.
ilie
wub.gif
ilie
QUOTE(Erwin @ 31 Oct 2011, 09:14 PM) *
Dar capitalismul a eşuat din cauza inechităţii sociale accentuate.

Aceasta fraza poate contine un adevar si un paradox major. Daca as sublinia partea de adevar, unii ar zice ca sunt ipocrit.
Dar a vorbi despre o echitate intr-o societate care se ierarhizeaza pe baza marimii capitalului, necontand felul dobandirii si cheltuirii acestuia, eh, asta e o greseala. Echitatea e prezenta in viata individului, o zi, prima - societatea fiind apoi a capitalului, nu a individului.
The Dude
QUOTE(abis @ 1 Nov 2011, 12:13 PM) *
Am observat lucrul asta in domenii care nu au nici o legatura cu economicul - omul este "setat" sa caute patternuri si acolo unde nu sunt. Pur si simplu asa functioneaza mintea umana. De asta suntem inclinati sa credem in teorii conspirationiste, in oculte mondiale, in eminente cenusii, in asociatii secrete care invart pe degete fiecare detaliu al economiei mondiale... Cand de fapt totul este mult mai simplu si are o explicatie mult mai banala...
Hmmm....


Mai, eu unul ma bucur sa aflu ca tu crezi asa ceva. "Conspiratia" ???...de-a dreptul jubileaza..Ea asta si doreste mai mult decat orice pe lume: sa te stie pe tine ,in permanenta, in posesia unei explicatii simple si banale...la lucruri care nu sunt nici pe departe asa ceva.

Dar acum: tu fericit, Conspiratia, in extaz...Ce naiba sa ma bag eu ca musca'n lapte ???

Poate pentru "cel inteligent"...pentru cel care nu se multumeste cu varianta comuna si la indemana ca un nebun pe nume Lee Harvey Oswald l-ar fi impuscat de unul singur pe presedintele statelor unite, cu o carabina de rahat, reusind o cadenta de tragere imposibila si un tir realizabil numai teoretic..????

da...pentru asta da...macar de ar fi si numai unul singur...

da e mai multi.............................

PS...I mean no offense. Ma gandeam la "omul inteligent" pe care eu l-am numit asa in postul anterior.
The Dude
QUOTE(Erwin @ 31 Oct 2011, 10:14 PM) *
Dar capitalismul a eşuat din cauza inechităţii sociale accentuate.



blink.gif blink.gif ...eu il stiu sanatos si prosper ..Tu de unde-ai aflat grozavia ???
The Dude
QUOTE(abis @ 1 Nov 2011, 12:13 PM) *
In comunismul pe care l-am trait noi "grija fata de om" era doar o lozinca fara acoperire in realitate.



Really...???? hmm.gif

Aveam invatamant gratuit, un loc de munca pentru fiecare, case de cultura in mai toate catunele, programe de asistenta sociala, un sistem sanitar liber de taxe...Pana si pentru a evita ca occidentul sa nu ne impuie capul cu prosti era o grija deosebita rolleyes.gif rolleyes.gif

Poti spune multe despre comunism...Dar sa afirmi ca ii lipsea "grija fata om" e o inventie.
Aaaaaaa, ca grija asta urmarea sa faca binele omului in ciuda lui...asta e altceva.
abis
QUOTE(The Dude @ 2 Nov 2011, 09:14 AM) *
Mai, eu unul ma bucur sa aflu ca tu crezi asa ceva. "Conspiratia" ???...de-a dreptul jubileaza..Ea asta si doreste mai mult decat orice pe lume: sa te stie pe tine ,in permanenta, in posesia unei explicatii simple si banale...la lucruri care nu sunt nici pe departe asa ceva.

Dar acum: tu fericit, Conspiratia, in extaz...Ce naiba sa ma bag eu ca musca'n lapte ???

Poate pentru "cel inteligent"...pentru cel care nu se multumeste cu varianta comuna si la indemana ca un nebun pe nume Lee Harvey Oswald l-ar fi impuscat de unul singur pe presedintele statelor unite, cu o carabina de rahat, reusind o cadenta de tragere imposibila si un tir realizabil numai teoretic..????

da...pentru asta da...macar de ar fi si numai unul singur...

da e mai multi.............................

PS...I mean no offense. Ma gandeam la "omul inteligent" pe care eu l-am numit asa in postul anterior.

Regret decizia ta de a cobori discutia la genul asta de "argumente".

Iti voi citi in continuare mesajele, pentru ca de multe ori gasesc lucruri interesante si utile in ele, dar prefer sa nu-ti raspund la genul asta de mesaj asa cum le-as raspunde altora pe care ii apreciez mult mai putin.
andra_v
Romanii nu sunt dispusi sa creada in teoria conspiratiei, teorie iresponsabila si sinucigasa, aflata in legatura de cauzalitate cu degradarea calitatii vietii oamenilor.
Erwin
Freeman, deşi era un barbarism, ai prins ideea. The Dude nu. Vorbim despre colaps economic mondial. Capitalismul NU e bine merci. E timpul schimbării, chiar dacă generaţia noastră nu o poate concepe, sunt tinerii care o vor înfăptui. Vor fi obligaţi să se descurce cu ce le-am lăsat moştenire.
Marduk
De ce mi se pare ca umanii au mai trecut prin asta de mai multe ori in istoria lor? De ce trebuie mereu sa le lasam generatiilor viitoare "mosteniri"? De trebuie ca acele generatii viitoare sa schimbe ceea ce au primit ca mostenire? doar de dragul dezvoltarii? Ce-am putea pune in locul capitalismului? Trocul? Eu cred ca schimbarea trebuie sa se produca lanivelul individului, cata vreme lacomia unora, care este de altfel umana, va continua sa domine umanitatea, tinerii vor face degeaba schimbari, se va ajunge in acelasi loc. E nevoie de mai mult pentru a schimba aceasta lume, asta in cazul in care mai avem timp sa o schimbam. Nu stiu de ce am impresia ca de cativa ani exista o presiunea negativa uriasa asupra omenirii, schimbarea climei, asteroizi, razboaie, terorism, explozii solare, vulcanice, glaciatiuni, furtuni devastatoare, foamete, crestere demografica, criza mondiala etc. iar printre toate aceste spaime teribile apare "o manuta" care ne da din cand in cand cate o bucatica de ciocolata, o olimpiada, un festival, o ceremonie religioasa, un campionat mondiala un film bun etc. Sunt oare oamenii, tinerii, pregatiti sa faca schimbarile necesare? sau sunt dependenti de aceasta realitate la care s-a ajuns. Stam la masa, la o cafea, acasa s-au intr-un pub discutam vrute si nevrute incercand sa scapam de acest stres cu care suntem hraniti zi de zi, chiar si in aceste momente de "relaxare" majoritatea suntem conectati la aceasta scena a realitatii care ne inconjoara, la intreaga lume, fie prin intermediul telefonului, al calculatorului sau al tembelizorului. Auzim din cand in cand de accidente, catastrofe, teroare, vedem morti, raniti etc. pe moment suntem socati, afectati ne lansam in discutii care intr-un final isi pierd originea ca si cum acele evenimente nu ar fi existat, ne pierdem compasiunea, devenim pe zi ce trece din ce in ce mai nesimtiti, mai nepasatori, modelati si remodelati de aceiasi "manuta" ce ne ofera portia de ciocolata. Vrem sa schimbam lumea, vrem sa schimbam ceva material, fara a ne gandi ca de fapt pentru a devenii reala aceasta schimbare trebuie sa ne schimbam noi insine. Nu ne mai putem gandi si la aceasta varianta, pentru ca suntem deja dependenti, mandrii de ceea ce am creat si suntem dispusi in numele miciilor satsfactii sa acceptam ca e normal sa existe si victime, e normal sa existe razboaie, criza este chiar necesara pentru resetarea sistemelor etc. dar de fiecare data ne intoarcem de unde am plecat. In acel cerc vicios al placerilor pe care nu toti il poseda, dar de care toti sunt mandri ca-l au, uitandu-se cu mila, la cei ce nu-l au, dar asta doar din priviri, pentru ca in interior, in adancul sufletului nostru am devenit niste egoisti fara sansa de salvare.
Nefertiti
QUOTE(The Dude @ 2 Nov 2011, 11:10 AM) *
Really...???? hmm.gif

Aveam invatamant gratuit, un loc de munca pentru fiecare, case de cultura in mai toate catunele, programe de asistenta sociala, un sistem sanitar liber de taxe...Pana si pentru a evita ca occidentul sa nu ne impuie capul cu prosti era o grija deosebita rolleyes.gif rolleyes.gif

Poti spune multe despre comunism...Dar sa afirmi ca ii lipsea "grija fata om" e o inventie.
Aaaaaaa, ca grija asta urmarea sa faca binele omului in ciuda lui...asta e altceva.


Da, dar uiţi cu ce preţ aveam toate alea. Ca să nu mai spunem că unele erau mituri.
exergy33
QUOTE(abis @ 1 Nov 2011, 12:13 PM) *
thumb_yello.gif

Am observat lucrul asta in domenii care nu au nici o legatura cu economicul - omul este "setat" sa caute patternuri si acolo unde nu sunt. Pur si simplu asa functioneaza mintea umana. De asta suntem inclinati sa credem in teorii conspirationiste, in oculte mondiale, in eminente cenusii, in asociatii secrete care invart pe degete fiecare detaliu al economiei mondiale... Cand de fapt totul este mult mai simplu si are o explicatie mult mai banala...
Hmmm....


Dar si sa se creada ca economia mondiala este cumva asemanatoare unei nave in deriva mi se pare o utopie.

Personal mai degraba inclin sa cred ca e controlata la sange smile.gif

Oamenii, asemeni altor entitati biologice ce traiesc in grupuri, au luptat pentru a obtine puterea si suprematia in cadrul grupului lor. Acumularea de produse, avutia in general, a ascutit lupta intre cei ce doreau sa devina lideri.
Eu nu-mi pot inchipui ca, la ora actuala, cand averea lumii e concentrata in mana catorva sute de familii (concerne, consortii, etc), posesorii lor stau cu mana in san si asteapta sa vada incotro o apuca 'carul economiei'.

In ceea ce priveste conspiratiile, mai bine zis intelegerile secrete, e suficient sa ma uit la istoria noastra : Unirea Principatelor, Marea Unire de la 1918, modificarea granitelor ( jocuri de culise de genul "hai da-mi Cadrilaterul ca sa-ti dau in schimb Bucovina ... dar nu toata !" ).

Ce ma sacaia la scoala termenul asta : puteri garante.

Stau si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca in vremurile tulburi din perioada celui de-al doilea razboi mondial interesul celor puternici ar fi fost ca Transilvania sa apartina in totalitate Ungariei. Probabil ca unii din noi ar fi postat azi nu la Hanul Ancutei ci pe un forum de limba maghiara smile.gif

Nici romanii, nici rusii, polonezii sau ungurii nu au dorit comunismul. A fost un cadou al pactului Ribbentrop-Molotov.
In momentul in care marile puteri au hotarat soarta tarilor mici din Europa, oare nu se poate vorbi de conspiratie?

Dar sa ma reintorc la economie.
Urmaresc felul in care evolueaza pretul petrolului si-mi dau seama in ce fel unii, mereu aceiasi, se imbogatesc.

Scenariul ...
Mai o rasturnare de situatie la bursa, mai un razboi ici colo ca sa nu cada in moleseala aia din lumea a treia, mai o explozie a pretului la barilul de petrol, mai o 'falimentare fortata' a unei intreprinderi rentabile din tarile fostului bloc din est - pentru ca incurca 'concurenta loiala' a firmelor producatoare de aceleasi marfuri in vest - mai o gripa iesita peste noapte din laborator, mai unele ... mai altele.
turbo trabant
QUOTE(Erwin @ 3 Nov 2011, 01:47 AM) *
E timpul schimbării

cu ce ? exista vreo alternativa cat de cat viabila? cu haos , razboi si sclavagism?

nu mersi. prefer un sistem imperfect unei utopii perfecte care duce la macel
abis
QUOTE(exergy33 @ 3 Nov 2011, 03:09 PM) *
mai o gripa iesita peste noapte din laborator, mai unele ... mai altele.

Uite, la genul asta de conspirationism ma refer. smile.gif

Daca economia ar fi controlata la sange, astfel de crize - cum este cea prin care trece acum Europa si de fapt lumea intreaga - nu ar avea niciodata loc. Pur si simplu nu ar fi nevoie de ele

QUOTE(turbo trabant)
cu ce ? exista vreo alternativa cat de cat viabila?

Alternative mai proaste exista cu duiumul, Alternative mai bune, asa cum zici, doar utopii - cum a fost si comunismul, cu lozinci poate seducatoare, dar cu o realitate crunta.
exergy33
QUOTE(abis @ 3 Nov 2011, 04:28 PM) *
Uite, la genul asta de conspirationism ma refer. smile.gif

Daca economia ar fi controlata la sange, astfel de crize - cum este cea prin care trece acum Europa si de fapt lumea intreaga - nu ar avea niciodata loc. Pur si simplu nu ar fi nevoie de ele


E posibil ca intradevar sa fiu (foarte) negativista in gandire dar, printre altele, admit ipoteza ca de fapt criza a fost mai intai proiectata si, ulterior, a fost lasata sa se dezvolte pentru ca a fost considerata necesara. Nu consider ca ar fi vorba de conspiratie ci mai degraba de un fel de joc cu cartile pe fata in spatele unor usi inchise.

Poate ca cei ce gandesc economia mondiala la un alt nivel la care o percep eu, sau un oarecare alt cetatean, au considerat aceasta criza ca pe ceva necesar ... un fel de supapa de refulare.

Pentru a face ordine deseori e nevoie ca mai intai sa provoci dezordine smile.gif




Marduk
QUOTE(exergy33 @ 3 Nov 2011, 03:09 PM) *
....Nici romanii, nici rusii, polonezii sau ungurii nu au dorit comunismul. A fost un cadou al pactului Ribbentrop-Molotov.
In momentul in care marile puteri au hotarat soarta tarilor mici din Europa, oare nu se poate vorbi de conspiratie? .....

Marile puteri invingatoare au hotarat ca Romania sa cada in sfera de influenta a sovieticilor nu pactul respectiv.
exergy33
QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 07:11 PM) *
Marile puteri invingatoare au hotarat ca Romania sa cada in sfera de influenta a sovieticilor nu pactul respectiv.


In mod indirect toate s-au tras de la pact.

QUOTE
Most notably, there was also a secret protocol to the pact, revealed only after Germany's defeat in 1945, according to which the states of Northern and Eastern Europe were divided into German and Soviet "spheres of influence".[74] In the North, Finland, Estonia and Latvia were assigned to the Soviet sphere.[74] Poland was to be partitioned in the event of its "political rearrangement"—the areas east of the Pisa, Narev, Vistula and San rivers going to the Soviet Union while Germany would occupy the west.[74] Lithuania, adjacent to East Prussia, would be in the German sphere of influence, although a second secret protocol agreed to in September 1939 reassigned the majority of Lithuania to the USSR.[75] According to the secret protocol, Lithuania would be granted the ethnic Polish city of Wilno, which was a part of Poland during the inter-war period. Another clause of the treaty was that Germany would not interfere with the Soviet Union's actions towards Bessarabia, then part of Romania; as the result, Bessarabia was joined to the Moldovan ASSR, and become the Moldovan SSR under control of Moscow.



QUOTE
Romania and Soviet republics Further information: Second Vienna Award, Population transfer in the Soviet Union, and Involuntary settlements in the Soviet UnionIn the summer of 1940, fear of the Soviet Union, in conjunction with German support for the territorial demands of Romania's neighbors and the Romanian government's own miscalculations, resulted in more territorial losses for Romania. Between 28 June and 4 July, the Soviet Union occupied and annexed Bessarabia, Northern Bukovina and the Hertza region of Romania.[168]

On 30 August, Ribbentrop and Italian Foreign Minister Galeazzo Ciano issued the Second Vienna Award giving Northern Transylvania to Hungary. On 7 September, Romania ceded Southern Dobruja to Bulgaria (Axis-sponsored Treaty of Craiova).[169] After various events in Romania, over the next few months, it increasingly took on the aspect of a German-occupied country.
Michelle
Poate sunt eu defazata si nu reusesc sa vad...dar care e sursa citatelor tale, exergy?
exergy33
QUOTE(Michelle @ 3 Nov 2011, 10:06 PM) *
Poate sunt eu defazata si nu reusesc sa vad...dar care e sursa citatelor tale, exergy?


http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact
The Dude
QUOTE(abis @ 2 Nov 2011, 12:42 PM) *
Regret decizia ta de a cobori discutia la genul asta de "argumente".


How many times can I say I'm sorry ????

Neantelegerea la care faci aluzie (caci despre o neantelegere e vorba, ci nu de o actiune premeditata) pleaca de la antinomia dintre "omul inteligent" si cel care refuza sa urmeze calea celui denumit generic in felul asta. Din capul locului trebuie spus ca "omul inteligent" este in contextul in care l-am amintit "o ipoteza", iar actiunile lui nu il situeaza deasupra celui care are alta alegere si nici nu il declara automat pe cel din urma, "prost".

Intre "omul inteligent" ca persoana (in care eu nici nu cred) si "prost" (in care, iarasi, nu cred) exista o varietate infinita de forme.

Am sesizat posibila confuzie si am adaugat in subsolul postului meu o fraza linistitoare pe care insa ai ignorat-o.

Daca observatia ta se refera insa la atitudinea pe care ai ales sa o ai fata de existenta conspiratiei...?? Ei bine, eu nu pot decat sa iau nota de ea si sa o respect, chiar daca parerile mele sunt la polul opus al temei puse in discutie.

QUOTE
Iti voi citi in continuare mesajele, pentru ca de multe ori gasesc lucruri interesante si utile in ele, dar prefer sa nu-ti raspund la genul asta de mesaj asa cum le-as raspunde altora pe care ii apreciez mult mai putin.


Cred ca lipsa ta din acest dialog ar fi o pierdere. Esti exact partenerul necesar pentru ca polemica sa nu se impotmoleasca si/sau sa moara.
Te pretuiesc mult la randul meu si nadajduiesc sa revii asupra deciziei luate in pripa, nejustificat si din neantelegere.

Eu pot sa imi cer scuze ori de cate ori e nevoie.....Cred insa in conspiratie, intrucat ea exista !!
The Dude
QUOTE(Erwin @ 3 Nov 2011, 01:47 AM) *
Vorbim despre colaps economic mondial.


MmmmDa. Am observat.


QUOTE
Capitalismul NU e bine merci.


Nu s-a simtit mai bine in ani de zile...O miscare abila de condei e pe cale sa ii stearga cu buretele toate greselile trecute...Este pe punctul de a primii hainute noi si un nou start, de pe o pozitie mult mai solida (consolidata) si mai stabila. Renaste sub ochii nostrii din propria cenusa.

QUOTE
E timpul schimbării, chiar dacă generaţia noastră nu o poate concepe, sunt tinerii care o vor înfăptui. Vor fi obligaţi să se descurce cu ce le-am lăsat moştenire.


O utopie socialista desigur...Timpul schimbarii ?? Nu o schimbi pe Maria inlocuindu-i palaria...nici pe Jeanette schimbandu-i coafura (aluzie subtila si calambur intre proverbul romanesc "aceiasi Marie cu alta palarie" si corespondentul lui francez "la męme Jeanette, autrement coiffé")

Noul capitalism va fi varianta full option a unei structuri revizuite, imbunatatite si ameliorate...
Una care va dura cel putin inca pe atat cat a durat predecesoarea sa.
Erwin
Eu nu cunosc o soluţie pe termen lung, doar observ ce se întâmplă. Internetul, "revoluţiile" pe tweeter sunt doar nişte semne a ceea ce va urma în viitor când toată lumea va fi conectată cu toată lumea, de la boşimanii din Africa până la eschimoşii din Laponia cu băieţii deştepţi de pe Wall Street sau meseriaşii care fac minuni din paie de orez... Dacă se prefigurează un nou capitalism, n-ar strica să fie "cu faţa umană". biggrin.gif
abis
QUOTE(The Dude @ 4 Nov 2011, 08:45 AM) *
Daca observatia ta se refera insa la atitudinea pe care ai ales sa o ai fata de existenta conspiratiei...?? Ei bine, eu nu pot decat sa iau nota de ea si sa o respect, chiar daca parerile mele sunt la polul opus al temei puse in discutie.

Parerile noastre coincid pe topicul asta in multe privinte. Cu o singura exceptie, se pare: tu consideri din cate inteleg ca actuala criza a fost premeditata, pe cand eu apreciez ca este mult mai probabil ca ea sa nu fi fost, ca pur si simplu orbiti de posibilitatile aparent nelimitate de castiguri, s-au intins mai mult decat trebuia si pur si simplu au dat cu capul de pragul de sus - pe scurt, tu crezi ca a fost provocata, eu cred ca a fost doar neprevazuta.

Fireste, nu-i exclus sa ne inselam amandoi smile.gif

Nu e vorba de faptul ca aleg sa cred ceva - niciodata nu alegem lucrurile pe care sa le credem, ceea ce credem este indiferent la dorinta de a crede ceva sau altceva, cu ce ma incalzeste sa cred una sau alta in privinta asta? Credem ceea ce ni se pare ca avem motive sa credem, nu ceea ce vrem sa credem

QUOTE
Cred ca lipsa ta din acest dialog ar fi o pierdere. Esti exact partenerul necesar pentru ca polemica sa nu se impotmoleasca si/sau sa moara.

N-am spus ca parasesc topicul, ci ca nu voi (mai) raspunde la un anumit gen de mesaj... De altfel, i-am si raspuns colegei Exergy33...

In ceea ce ma priveste, nu intru aici ca sa fiu subiect ori declansator de polemica... Ci doar ca sa stau la taclale cu cativa prieteni... De polemizat, polemizez cu altii, pe alte topicuri... Armele sunt in teaca si nici nu vor iesi de acolo... Comparam, nu confruntam, ideile si argumentele, atat si nimic mai mult.
Marduk
QUOTE(exergy33 @ 3 Nov 2011, 08:04 PM) *
In mod indirect toate s-au tras de la pact.

In mod indirect si harta Europei de azi arata ca viziunea lui Hitler asupra Europei, dar nu are legatura cu sferele de influenta ale aliatilor. Dar cred ca suntem off topic aici.
turbo trabant
QUOTE(Erwin @ 4 Nov 2011, 10:40 AM) *
Eu nu cunosc o soluţie pe termen lung, doar observ ce se întâmplă. Internetul, "revoluţiile" pe tweeter sunt doar nişte semne

Un exercitiu de imaginatie: daca internetul ar fi existat pe vremea lui lenin si a lui goebbels cum crezi ca l-ar fi folosit?

Realitatea trista este ca nu exista solutii pe termen lung si actuala criza se poate termina doar cu o tragedie.
ilie
QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 10:15 AM) *
eu cred ca a fost doar neprevazuta.

Eu in economie nu am vazut chestii neprevazute. Poti da un alt exemplu?
The Dude
Then we are cool ma friend !! thumb_yello.gif


Nu...Eu cred ca aceasta criza s-a intamplat pur si simplu. Ca la un moment dat ea a aparut la orizont in mod fatal si sumbru.
Cred ca la acel moment criza putea fi fentata (amanata, diminuata, partial evitata, etc.).
Mai cred insa ca anumite cercuri au itrezarit in ea o imensa oportunitate si ca ele au valorificat aceasta oferta imediat si la maximum.

Cred ca niciodata formula "tot raul e spre bine" (cu corespondentul francez: "a quelque chose malheur est bon"), nu s-a potrivit mai bine vreunei situatii.
abis
QUOTE(The Dude @ 4 Nov 2011, 10:45 AM) *
Eu cred ca aceasta criza s-a intamplat pur si simplu. Ca la un moment dat ea a aparut la orizont in mod fatal si sumbru.
Cred ca la acel moment criza putea fi fentata (amanata, diminuata, partial evitata, etc.).
Mai cred insa ca anumite cercuri au itrezarit in ea o imensa oportunitate si ca ele au valorificat aceasta oferta imediat si la maximum.

In cazul asta chiar nu avem niciun motiv de contrazicere. Este o parere la care subscriu pe deplin

Probabil diferentele stilistice, de exprimare, ne-au jucat o festa. Si am vazut o divergenta de opinii acolo unde nu era niciuna
Marduk
Mergand pe logica asta am putea spune ca aceasta criza, este un fenomen natural, precum fulgerul, ploaia, ninsoarea etc. Credinciosii ar putea spune ca este ceva divin, ca insasi Dumnezeu s-a implicat pentru a arata celor lacomi unde poate duce incalcarea aceastei porunci. Capitalismul este salvat, el nu mai trebuie blamat, modificat, schimbat, crizele vin si pleaca ca niste ploi binecuvantate de vara.
abis
QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 02:09 PM) *
Capitalismul este salvat, el nu mai trebuie blamat, modificat, schimbat, crizele vin si pleaca ca niste ploi binecuvantate de vara.

Schimbarile se petrec in permanenta (uita-te la capitalismul de secol XIX si la cel de acum), in rest ai dreptate. smile.gif
The Dude
QUOTE(The Dude @ 14 Oct 2011, 04:29 PM) *
Nu mai exista alternativa...ceva trebuie sa se schimbe pentru ca lucrurile sa ramana la fel.



thumb_yello.gif thumb_yello.gif thumb_yello.gif
Erwin
Sistemul economic mondial face parte din clasa sistemelor mari, complexitatea lui este atât de mare încât matematicile obişnuite nu pot fi folosite pe scară largă ci doar în micile lui părţi componente, la rândul lor sisteme cu sub-sisteme. Deşi statistica matematică ne poate furniza o oarecare măsură globală a unor fenomene economice, legile care guvernează economia mondială nu sunt doar cele impuse de guverne, miniştrii ai economiei, FNI, BM, organizaţii de audit financiar sau alte asemenea pârghii, valabile la nivelul limitat al razei lor de acţiune. Există nişte evoluţii impredictibile ale sistemelor mari şi atunci abia matematica teoriei catastrofelor poate sugera nişte soluţii, dar şi acestea sunt extrem de limitate şi valabile doar pe termen scurt. Practic, sistemul economic mondial este ca vremea. Dacă cineva ar transpune grafic câţiva indicatori economici pe o hartă ar vedea o evoluţie similară fenomenelor atmosferice. Într-o zonă e calm şi senin, în alta bate vântul, ici-colo câte o furtună, tornadă sau viscol... smile.gif Cred că macro-economiştii care ar vrea să prevadă vreo criză sau ieşirea din criză se află în postura meteorologului de la TV. Bunăoară, dacă Grecia votează ieşirea din zona euro se va abate o grindină asupra Europei, o să treacă şi asta în mod sigur însă vor fi şifonate multe maşini pe stradă, multe geamuri sparte şi chiar capete sparte ale unor inconştienţi.

"Nu se ştie în ce cade!" - Tamango rofl.gif
The Dude
Nu este asa. Sistemul economic de care vorbesti tu functiona intr-un astfel de hazard pe vremea coloniilor, atunci cand bunuri (materii prime, materiale etc.) neluate in calculul vreunei economii produceau efecte macro aleatorii. Lumea a avansat foarte mult de atunci. Marele crah financiar din 1929 insa, a tras un semnal de alarma foarte serios. Pentru prima data lumea a inteles ca totul este numai pe hartie, ca sistemul e vulnerabil, iar caderea lui poate avea efecte apocaliptice.

De atunci si pana azi nimic nu a mai fost lasat la voia intamplarii, desi corodarea naturala a relatiilor a continuat, intr-un ritm ceva mai incetinit ce-i drept.
Criza economica (speculatii imobiliare) pe care o strabatem e departe de a fi un crah. A fost identificata de sistem inca din primele ei momente, insa simultan analistii au inteles ca ea e singura care poate realimenta intreaga organizare prin repozitionarea valorilor care sustin aceasta organizare. Prin refacerea rapoartelor dintre elementele ce compun sistemul (structuri sociale, active, mari gestionari de fonduri, etc.) si prin instituirea unui ansamblu de reguli noi, mult mai strict si mai concis.

Nu exista in economia de azi actiuni cu efecte neprevazute, sau mai exact impredictibile.
Vorbim aici de un ceas elvetian, care functioneaza cu o precizie remarcabila.

Toate astea insa nu exclud accidentul...Dar chiar si el, accidentul, isi are regulile lui, normele lui, criteriile lui....
Nu se poate produce daca nu sunt intrunite cateva conditii de baza.
Marduk
QUOTE(Erwin @ 4 Nov 2011, 08:41 PM) *
.... Există nişte evoluţii impredictibile ale sistemelor mari şi atunci abia matematica teoriei catastrofelor poate sugera nişte soluţii, dar şi acestea sunt extrem de limitate şi valabile doar pe termen scurt. Practic, sistemul economic mondial este ca vremea.....

thumb_yello.gif Corect, toate megasistemele nu suporta teoria predictibilitatii, ori cat ne-am chinui nu putem cuprinde totalitatea variabilelor care actioneaza in aceste mega sisteme. De unde si multitudine de "proroci economici" care fac fel de fel de presupuneri. Exista insa si organizatii care incearca sa creeze, sa modifice realitatea si in acest domeniu, din fericire sau din nefericire, megasistemele nu lucreaza dupa cum vor organizatiile, exista variabile, care nu raspund rutinelor pe care incearca sa le implementeze creatorii de realitate, atunci se instaleaza haosul si apar victimele colaterale.
The Dude
QUOTE(Vera @ 3 Nov 2011, 01:24 PM) *
Da, dar uiţi cu ce preţ aveam toate alea. Ca să nu mai spunem că unele erau mituri.


NUUU !!!! ...n-am cum sa fac asa ceva.
Pretul era unul care nu se merita...de aia, eu unul am fost in strada pe 21..

Dar nu de asta discutam ...sa dam Cezarului ce ii apartine de drept.
Nu erau mituri alea de care zic. Imi amintesc perfect prima zi de scoala a fiecarui an: carti mirosind a clei, colegi mirosind a apret...florii, emotii, entuziasm..
Prima zi de scoala azi ???? pai : ura, invidie pe cum e imbracat ala sau aia...manuale vestede si insuficiente cu mazgalituri si pagini lipsa...


Nu vreau sa fac apologia acelor vremuri, care in mod subtil, m-au oripilat si atunci si acum in amintire.
Vreau doar sa am un raport onest cu trecutul....cu mine insumi.
Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 02:09 PM) *
Mergand pe logica asta am putea spune ca aceasta criza, este un fenomen natural, precum fulgerul, ploaia, ninsoarea etc.


Raportat la economie, da, este un fenomen natural, necesar chiar. Si totul a pornit cand li s-a permis si altora decat bancile nationale sa creeze bani. De aici pana la specula ce face aceste uriase tsunami azi in economia mondiala a fost un drum simplu si usor.

Revenind la subiect, in caz de colaps/anarhie:
- organizati-va in mici comunitati, in jurul unei personalitati recunoscute in toata comunitatea (primar, doctor, politist);
- asigurati in primul rand protectia comunitatii prin procurarea de arme si resurse energetice;
- asigurati resursele de hrana prin acaparea unor facilitati de productie si stocare a hranei (terenuri, unelte, seminte, animale, etc);
- formati un comitet activ in jurul liderului, care sa preia din indatoririle acestuia;
- pedepsiti aspru orice abatere de la regulile comunitatii - in astfel de situatii nu este loc pentru democratie, concepeti un set de reguli minime, dar stricte, care sa fie respectate de toti membrii comunitatii si cu ajutorul carora sa asigurati binele comunitatii;
- daca, pe parcurs, sunteti in pozitia de a sacrifica unul sau mai multi indivizi pt binele comunitatii, faceti-o, nu mai e vorba de o iesire in oras, e chestie de supravietuire.

S-ar putea sa aveti ocazia sa practicati curand! tongue.gif
Marduk
@ Cucu Mucu

"- organizati-va in mici comunitati, in jurul unei personalitati recunoscute in toata comunitatea (primar, doctor, politist);
- asigurati in primul rand protectia comunitatii prin procurarea de arme si resurse energetice;
- asigurati resursele de hrana prin acaparea unor facilitati de productie si stocare a hranei (terenuri, unelte, seminte, animale, etc);
- formati un comitet activ in jurul liderului, care sa preia din indatoririle acestuia;
- pedepsiti aspru orice abatere de la regulile comunitatii - in astfel de situatii nu este loc pentru democratie, concepeti un set de reguli minime, dar stricte, care sa fie respectate de toti membrii comunitatii si cu ajutorul carora sa asigurati binele comunitatii;
- daca, pe parcurs, sunteti in pozitia de a sacrifica unul sau mai multi indivizi pt binele comunitatii, faceti-o, nu mai e vorba de o iesire in oras, e chestie de supravietuire."

Anarhia poate fi un mecanism de salvare, supravietuire a speciei umane, dar o fi natural sau indus. Ma gandesc ca bursele si bancile au fost creatii ale oamenilor iar anumite fenomene ce se petrec din cauze pur umane au devenit fenomene naturale. Putem considera ca si anarhia poate fi indusa la fel ca si criza economico-financiara, dar pe care sa o percepem ca pe un fenomen natural, ceva dat de Dumnezeu, o pedeapsa de pilda, desi in opinia mea acestea sunt doar greseli ale unor indivizi ce apartin speciei umane.
Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 10 Nov 2011, 01:58 PM) *
Anarhia poate fi un mecanism de salvare


Anarhia NU poate fi un mecanism de salvare nicicand. Realitatea, practica, natura a demonstrat ca singura sansa de supravietuire a unui sistem este de a urma regulile (este de fapt conditia "sine qua non"), ori anarhia presupune lipsa oricarei reguli.

Cine gandeste ca anarhia, sau criza, sau orice nenorocire se abate asupra lui e dat de la Dumnezeu, pedeapsa, etc, e terminat.

Observ ca ai subliniat parti din ceea ce am zis eu, dar nu am inteles exact ce ai vrut sa indici. Poti fi mai explicit, te rog?
The Dude
QUOTE(Cucu Mucu @ 10 Nov 2011, 02:21 PM) *
- asigurati in primul rand protectia comunitatii prin procurarea de arme si resurse energetice;
- asigurati resursele de hrana prin acaparea unor facilitati de productie si stocare a hranei (terenuri, unelte, seminte, animale, etc);
- formati un comitet activ in jurul liderului, care sa preia din indatoririle acestuia;
- pedepsiti aspru orice abatere de la regulile comunitatii - in astfel de situatii nu este loc pentru democratie, concepeti un set de reguli minime, dar stricte, care sa fie respectate de toti membrii comunitatii si cu ajutorul carora sa asigurati binele comunitatii;
- daca, pe parcurs, sunteti in pozitia de a sacrifica unul sau mai multi indivizi pt binele comunitatii, faceti-o, nu mai e vorba de o iesire in oras, e chestie de supravietuire.



MmmmDa ! Un indrumar util ce s-ar cere completat si cu urmatoarele instructiuni:

- selectati persoanele mai dolofane pentru o eventuala antropofagie.
- cooptati in comunitatea stabilita cat mai multe blonde in stare perfecta de functiune.
- asigurati-va imediat un stoc satisfacator de pop-corn, seminte de dovleac si productii xxx din gama extrem
- pregatiti-va in permanenta prin antrenament sustinut pentru actiuni de gherlia urbana necesare inlaturari liderului ales, atunci cand momentul va sosi.
- daca pe parcurs sunteti nevoiti sa sacrificati stocul inatingibil de tuica pentru situatii speciale nu ezitati sa o faceti.
- formati imediat o opozitie solida si vehementa impotriva liderului si a comitetului activ. Dupa asta, pactizati cu liderul pentru a il putea ulterior trada.


So amusing...

Intr-o lume politieneasca, asa cum a devenit cea in care traim de cateva decade, anarhia este imposibila.
Situatia care ar putea impune astfel de reguli nu este insa una atat de iluzorie pe cat ar parea...
The Dude
Pana ca lumea sa se faca praf din cauza colapsului inevitabil (proces echivalent cu decesul unui individ din cauza intepaturii unui tantar - greu de imaginat, dar nu imposibil), se aude prin targ ca socotelile s-ar incheia mult mai devreme. Adica fix maine 11. 11. 11 la orele 11.11.

Ceva declaratii finale, ideei de epitaf, glorioase ultime cuvinte, mesaje pentru eternitate ori pentru civilizatiile care vor veni ....???? rolleyes.gif
Cucu Mucu
QUOTE(The Dude @ 10 Nov 2011, 03:26 PM) *
Intr-o lume politieneasca, asa cum a devenit cea in care traim de cateva decade, anarhia este imposibila.


Exceptand cazul cand ai fi Dumnezeu, de unde stii tu ca nu s-ar putea intampla un cataclism planetar care ar pune oamenii in situatia data?

PS - anual mor in jur de 2-3 milioane de oameni de la intepatura unui tantar. wink.gif
The Dude
Nu sunt Dumnezeu si nici nu aspir la functia asta..

imi rastalmacesti cuvintele:

QUOTE
Intr-o lume politieneasca, asa cum a devenit cea in care traim de cateva decade, anarhia este imposibila.
Situatia care ar putea impune astfel de reguli nu este insa una atat de iluzorie pe cat ar parea...


QUOTE
proces echivalent cu decesul unui individ din cauza intepaturii unui tantar - greu de imaginat, dar nu imposibil


What's up Cucu ?? Cauti galceava ???

PS ...daca te referi la decesul prin malarie, esti gresit. Transmiterea boli nu se face exclusiv prin anofel
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 10 Nov 2011, 03:12 PM) *
QUOTE
... ori anarhia presupune lipsa oricarei reguli.

De ce avem nevoie de atatea reguli? oricum in cazul unui colaps al societatii omenesti, al speciei umane va urma o perioada de anarhie din care nu se stie daca vom iesi.
QUOTE
....e dat de la Dumnezeu, pedeapsa, etc, e terminat.

Din contra s-ar putea ca tocmai cei ce au credinta sa lupte mai tare.
QUOTE
Poti fi mai explicit, te rog?

Propunerile tale ne intorc exact de unde am plecat, pe unde am mai fost, nu este o noutate ci doar o resetare a aceluias sistem, cu acelas sistem de operare invechit, virusat si bazat pe natura umana, pe dorinta acestuia de a supravietui, exact ca un animal. Nu gasesc nicio schimbare spirituala in propunerea ta, ne trimiti din nou la bata, lideri, lupte etc.

Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 10 Nov 2011, 04:52 PM) *
Propunerile tale ne intorc exact de unde am plecat, pe unde am mai fost, nu este o noutate ci doar o resetare a aceluias sistem, cu acelas sistem de operare invechit, virusat si bazat pe natura umana, pe dorinta acestuia de a supravietui, exact ca un animal. Nu gasesc nicio schimbare spirituala in propunerea ta, ne trimiti din nou la bata, lideri, lupte etc.


Nu vad cum sa vorbim de schimbari spirituale in aceeasi discutie cu supravietuirea. Supravietuirea tine de animalul din noi, daca ne-am fi nascut filozofi am fi fost oale si ulcele de mult.

Pornind de la germenul unei comunitati, poti creea apoi societatea perfecta, dar pentru ca societatea ta perfecta sa existe trebuie ca cineva sa isi asume greaua lupta a supravietuirii.

QUOTE
What's up Cucu ?? Cauti galceava ???

Chiar deloc! Fii si matale mai explicit, nu mai scrie asa ocult! tongue.gif


Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 10 Nov 2011, 05:54 PM) *
QUOTE
Nu vad cum sa vorbim de schimbari spirituale in aceeasi discutie cu supravietuirea. Supravietuirea tine de animalul din noi......

Pentru ca daca vom supravietui tot ca animale inseamna ca nu am facut nicio schimbare. Or tocmai de aceea e nevoie de o schimbare spirituala, pentru a nu ramane ceea ce de fapt suntem, animale filozofice.
QUOTE
... dar pentru ca societatea ta perfecta sa existe trebuie ca cineva sa isi asume greaua lupta a supravietuirii.

Cine ar trebui sa-si asume aceasta lupta a supravietuirii? soldatii sau filozofii?
Cucu Mucu
QUOTE(Marduk @ 10 Nov 2011, 06:03 PM) *
Cine ar trebui sa-si asume aceasta lupta a supravietuirii? soldatii sau filozofii?


Tu cine zici?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.