Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Iran - Martie 2007
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45
exergy33
carpatic

Ai dreptate .
Nu de alta dar Neishapur/Neishabur a fost una din capitalele Iranului si locul de nastere al unor poeti persani foarte cunoscuti cum ar fi Omar Khayyam si Attar,

Cum iti explici faptul ca in Romania avem o regiune cu numele de Zarand si in Iran este alta exact cu acelasi nume ?!? wub.gif

Zar ,in limba persana veche inseamna aur (Au). cool.gif

exergy33
carpatic
QUOTE
Nu de alta dar Neishapur/Neishabur a fost una din capitalele Iranului si locul de nastere al unor poeti persani foarte cunoscuti cum ar fi Omar Khayyam si Attar

Si al lui Hassan Sabbah, asta pentru cei pasionati de etimologie, care vreodate s-au intrebat de unde vine cuvantul "asasin". wink.gif
QUOTE
Cum iti explici faptul ca in Romania avem o regiune cu numele de Zarand si in Iran este alta exact cu acelasi nume ?!?

Am urmarit cat de cat topicul in care discuti asemanarea romanei cu sanscrita. Nu era locul acolo, cum de altfel e offtopic si aici - asemanari gasesti usor, la urma urmei poti face paralele si intre farsi si ... engleza. "Brothar","mothar", " dokhtar"....in farsi le cititi "ca in romana". Inseama ce inseamna si in engleza, cu observatia ca "dokhtar" se poate generalizza ca "fata".
Lumea e mica smile.gif
exergy33
carpatic

Dau un link mai vechi de unde se poate afla cite ceva despre cooperarea pe tarim cultural dintre Romania si Iran:

http://www.iranembassy.ro/sectac.htm

Ca lumea e mica - sint de acord cu tine ; dar in aceasta lume exista o ordine si o logica ascunsa . tongue.gif

exergy33
talusa
Presedintele parlamentului iranian si-a anulat vizita la New York
Din cauza intarzierii acordarii vizei americane, presedintele parlamentului iranian Gholam Ali Hadad-Adel a decis sa isi anuleze vizita in SUA, cu ocazia conferintei omologilor sai internationali ce urma sa se desfasoare la sediul ONU din New York, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Hamid Reza Assefi, citat de AFP. Autoritatile iraniene au informat inca de acum doua luni Washingtonul in legatura cu aceasta vizita. Saptamana trecuta, dupa “informatii contradictorii” privind refuzul acordarii vizei de catre Washington si dupa ce Iranul a formulat proteste oficiale, ambasada Elvetiei la Teheran, care reprezinta interesele SUA in Iran, a anuntat ca viza va fi acordata marti, iar ulterior evenimentul a fost amanat pentru ieri, a relatat oficialul iranian. Aceasta intarziere il impiedica pe presedintele parlamentului iranian, dominat de conservatori, sa asiste la conferinta ce se desfasoara in perioada 7-9 septembrie, la New York. Hamid Reza Assefi a adaugat ca atitudinea SUA transforma intr-un veritabil “ostatic” ONU, care are sediul pe teritoriul american.
CRONICA ROMANA
talusa
QUOTE
Viza


SUA i-au acordat viza de intrare pe teritoriul american presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, pentru a putea participa, saptamana viitoare, la Adunarea generala a ONU de la New York. "Viza a fost acordata la Berna, in Elvetia", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. Elvetia reprezinta interesele americane la Teheran de cand relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost intrerupte, in 1979.
CURENTUL
talusa
QUOTE
Franta avertizeaza Iranul ca va sustine transferul dosarului nuclear catre Consiliul de Securitate al ONU
Franta va sustine transferul dosarului iranian catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite daca Teheranul isi mentine refuzul de a suspenda activitatile nucleare sensibile, a avertizat ieri ministrul francez de externe Philippe Douste-Blazy, citat de AFP. “Daca iranienii nu vor respecta rezolutiile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (...), nu vom avea alta alegere decat sa sustinem remiterea dosarului catre Consiliul de Securitate, dar nu aceasta este calea nostra preferata”, a afirmat Douste-Blazy, la postul privat de radio Europe 1. Oficialul francez a lansat un apel Iranului “sa ia masurile necesare pentru revenirea la incredere si mai ales la termenii Acordului de la Paris”, cu privire la suspendarea activitatilor nucleare pe durata negocierilor cu Uniunea Europeana. Interventia lui Douste-Blazy survine dupa publicarea, sambata trecuta, a unui raport al directorului genral al AIEA, Mohamed El Baradei, in care se afirma ca Iranul isi continua activitatile de conversie a uraniului, in pofida rezolutiei privind suspendarea acestora, adoptata la 11 august de aceasta organizatie. Potrivit Ministerului francez de Externe, Consiliul guvernatorilor al AIEA urmeaza sa decida la 19 septembrie asupra masurilor de raspuns la refuzul Teheranului de suspendare a activitatilor nucleare sensibile.
CRONICA ROMANA
talusa
QUOTE
Statuie a unei zeitati persane, descoperita in Cehia
O statueta a zeitei persane a puritatii si fecunditatii, Anahita, veche de aproximativ 15 secole, a fost descoperita de curand, in timpul unor sapaturi arheologice din apropiere de Praga, au anuntat, joi, arheologii, citati de Mediafax.

Datand probabil de la inceputul dinastiei sasanide, intre anii 226 si 633, a imperiului persan, statueta a fost descoperita in apropierea unui cimitir, a relatat arheologul Petr Charvat. "Este vorba despre o figura feminina, asezata sau ingenunchiata, imbracata cu un vesmant lung, verzui, cu capul acoperit si probabil si cu un colier auriu", a declarat Charvat. "Pe partea inferioara a figurinei este desenat un motiv erotic", a adaugat el. Aceasta statueta din gips apartinea unui sef de trib si ar fi putut sa fie adusa in Boemia in timpul unei expeditii comerciale sau militare de-a lungul frontierei nordice a imperiului roman. Anahita este zeita persana a puritatii, fecunditatii si investiturii regale. Stapana a razboiului si a destinului barbatilor, ea este comparata cu zeita Venus. (D.M.)

 

talusa
Un elev de 11 ani, premiat pentru desen în Iran



Despre rezultatele şi distincţiile obţinute de elevii Şcolii nr. 31 „Theodor Aman” din Craiova nu de puţine ori s-a vorbit şi s-a scris. La arte plastice, cel puţin, acestea îi fac să pălească de invidie şi pe reprezentanţii unor şcoli de profil. Cel mai recent dintre premii vine din parte unui elev de numai 11 ani, care, cu desenul său pe care l-a intitulat „Degeţica”, a reuşit să impresioneze juriul Concursului Internaţional de Artă Plastică dedicat creaţiei lui Hans Christian Andersen şi organizat în Iran. A primit, ca răsplată, placheta de aur gravată cu numele său şi al concursului.

Primul clopoţel al anului şcolar 2005-2006 se va auzi în curând la Şcoala nr. 31 „Theodor Aman” din Craiova, anunţând deschiderea unui an de învăţământ aniversar: se împlinesc 175 de ani de la naşterea pictorului craiovean Theodor Aman – directorul primei şcoli naţionale de arte frumoase din România, patronul spiritual al amintitei instituţii. Cel dintâi dar a sosit pe adresa şcolii ca urmare firească a pasiunii şi angajării competiţionale permanente deopotrivă a tinerilor elevi pictori şi a profesoarei lor Cornelia Petrescu.

«Venit din lumea copilăriei, Marele Premiu „Hans Christian Andersen – 2005” al Concursului Internaţional de Artă Plastică din Iran a fost acordat pentru lucrarea „Thumbelina” (Degeţica), ilustrare a operei marelui Hans Christian Andersen. Autorul lucrării şi deţinătorul prestigiosului premiu la categoria 10-13 ani este elevul Marius Dorinel Lica, din clasa a VI-a B a şcolii noastre», a precizat Cornelia Petrescu, profesor de arte plastice la Şcoala nr. 31 „Theodor Aman”. La o categorie de vârstă mai mică, premiul i-a revenit unui copil din Turcia – Arda Bayer (7 ani), pentru desenul „Tin Soldier”, iar la grupa de vârstă mai mare a fost câştigat de Almaz Abdrahmanovich Aidosov (14 ani), din Kyrgyzstan, pentru lucrarea cu titlul „Ole-Luk-Oie: The Dream God”.

Placheta de aur inscripţionată cu numele său şi al concursului, medalia gravată „Andersen 2005” acordată profesoarei sale, Cornelia Petrescu, diploma şi afişele concursului reprezintă primul dar din acest an aniversar pentru şcoala ce cu mândrie şi cinste reprezintă în lume România şi Craiova şi numele patronului său spiritual, Teodor Aman.



Profesor de arte plastice la Şcoala nr. 31 „Theodor Aman” încă din 1990, Cornelia Petrescu aproape că nu-şi mai aminteşte de câte ori a râs şi a plâns de bucurie la aflarea rezultatelor deosebite ale elevilor săi. Nu puţine au fost obţinute pe plan internaţional. Primele distincţii au venit din Japonia: un Premiu I, patru Premii II şi 11 Premii III. Surpriză cu totul extraordinară a fost în 1992, când Poşta japoneză a emis un timbru folosind ca imagine lucrarea unuia dintre elevii săi, înfăţişând obiceiurile de iarnă. Au urmat alte importante concursuri, în ţări ca India – unde elevii Şcolii nr. 31 au obţinut Medalia de Aur; Statele Unite ale Americii – unde a fost câştigat certificatul de recunoaştere al celui mai bun dintre cei zece participanţi la respectiva competiţie; Suedia – unde, de asemenea, lucrarea unui elev al şcolii a fost folosită ca imagine pentru coperta revistei „Marea Baltică”; Egipt – unde, într-un singur an, s-au câştigat trei medalii de aur, trei de argint şi cinci de bronz; Franţa – unde copiii craioveni s-au impus pe locul I. Alte participări şi rezultate au mai fost în Danemarca, Olanda, Grecia, Luxemburg, Cehia ş.a.

- MAGDA BRATU -

http://cuvantullibertatii.go.ro/articole/a...itatea.htm#art2
March
Se dedica lui Exergy33

Marele Vizir al Persiei din secolul al X-lea, Abdul Kassam Ismael, isi cara biblioteca dupa el oriunde calatorea. Un numar de 400 de camile ii transportau 117.000 de volume . Un adevarat computer al vremii laugh.gif
talusa
QUOTE
Nastase critica SUA in presa iraniana
Agentia Iraniana de Presa IRNA si ziarul iranian “Tehran Times” au publicat o declaratie cel putin socanta a lui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, in urma intrevederii pe care acesta a avut-o cu ambasadorul Iranului la Bucuresti. Conform publicatiei din capitala iraniana, Nastase ar fi declarat ca “atitudinea SUA fata de activitatile nucleare ale Iranului este de natura politica”. Mai mult, ziarul “Tehran Times” mai scrie ca presedintele Camerei Deputatilor ar fi apreciat faptul ca Iranul a “atins un nivel bun al construirii increderii fata de activitatile sale nucleare”.
Liderul PSD a dezmintit cele doua informatii propagate de ziarul iranian si a spus ca nu a facut astfel de declaratii in timpul intalnirii cu ambasadorul Ali Akbar Farazi. Directia de presa a Camerei Deputatilor a transmis un comunicat de presa prin care precizeaza ca Adrian Nastase “nu a facut astfel de afirmatii, exprimandu-si totala surprindere fata de o maniera abuziva de a pune in circulatie astfel de informatii fara temei”, informeaza Mediafax. In comunicat se arata ca se va solicita Ambasadei iraniene la Bucuresti corectarea acestor informatii. Articolul publicat de ziarul iranian a fost publicat intr-o perioada dificila pentru relatiile dintre Teheran si Washington. Casa Alba sustine ca Iranul reprezinta o amenintare la adresa pacii in regiune si incearca sa demonstreze ca statul islamic detine rachete cu raza lunga si medie de actiune.
(A. Z.)

ACTUALITATEA ROMANEASCA
March
Pentru ca amicii Talusa si Sorin sunt in concediu , trebuie sa mentin focul aprins pe aici. Deci :

(...) Seful serviciilor israeliene de spionaj a prezentat un raport asupra securitatii in fata Comisiei pentru Aparare si Afaceri Externe din Knesset si a avertizat in legatura cu pericolul reprezentat de Iran, al carui program nuclear va ajunge in curand intr-un stadiu avansat.

Dagan i-a informat pe membrii comisiei ca Iranul incearca sa induca in eroare Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA) si ca Moscova ajuta, in continuare, Teheranul sa construiasca reactorul de la Bushehr.

In plus, directorul Mossad a insistat asupra faptului ca Iranul incurajeaza gruparea Hezbollah sa comita atentate pe teritoriul
israelian si acorda asistenta organizatiilor teroriste palestiniene.

Pe de alta parte, vicepremierul israelian, Shimon Peres a reactionat la informatiile potrivit carora Teheranul incita laatentate
teroriste pentru a impiedica un acord de pace israeliano-palestinian si a declarat ca Iranul reprezinta principala problema din Orientul Mijlociu si centrul regional al terorismului. "Iranul este problema Orientului Mijlociu", a declarat Peres. "Iranul este format dintr-un grup de persoane care nu spun adevarul, care cred ca scopul scuza mijloacele si care disimuleaza tot ceea ce fac", a precizat el, intr-un interviu acordat postului de radio al armatei. "Iranul este centrul terorismului in Orientul Mijlociu. Aceasta tara incearca sa creeze o optiune nucleara cu conotatii religioase", a adaugat Peres. El a subliniat necesitatea ca Statele Unite si alte tari sa depuna eforturi diplomatice inainte de a lua decizia unei interventii militare.

(ZIARUL DE PRAHOVA)

carpatic
""XXXXXXXXXXX este format dintr-un grup de persoane care nu spun adevarul, care cred ca scopul scuza mijloacele si care disimuleaza tot ceea ce fac",
Schimbati X-urile cu orice nume de stat, de azi sau din alt moment al istoriei, veti obtine un truism. Cu observatia ca afirmatia "un stat e format dintr-un grup de persoane", desi e adevarata ("grupul" ca definitie poate sa fie oricat de mare sau oricat de mic) denota un inalt IQ. smile.gif
exergy33
QUOTE
talusa Trimis Pe 10 Sep 2005, 09:00 PM
  QUOTE 
Statuie a unei zeitati persane, descoperita in Cehia
O statueta a zeitei persane a puritatii si fecunditatii, Anahita, veche de aproximativ 15 secole, a fost descoperita de curand, in timpul unor sapaturi arheologice din apropiere de Praga, au anuntat, joi, arheologii, citati de Mediafax.


Radio Praga a anuntat ca statueta mai sus amintita era un fals care reprezenta de fapt o calugarita .Forma statuii a fost facut in 1968 la o fabrica de ceramica unde doi frati se distrau facind calugarite cu motive erotice. rofl.gif
Unul dintre frati (Jiri Simunek) ,azi pensionar in virsta de 72 de ani a dezvaluit toata povestea , si mai mult el a facut o demonstratie cu aceasta forma in fata audientei producind o alta "Anahita". cool.gif

Mai ramine de spus ca dupa acest incident prestigiul arheologilor cehi a scazut in mod vertiginos si ei au fost ridiculizati de mass-media.
Desi aceasta statuie a fost adusa de unul dintre nepotii unui arheolog (David Danicek) , echipa de experti a declarat ca statuia cu pricina a fost gasita in apropierea unui mormint antic din sec 4-5 AD.Tot ei au presupus ca statuia zeitei persane a fost adusa din Iran de un militar roman de rang inalt sau de un ofiter din armata bizantina.
Dupa aflarea adevarului cota de crebilitate a arheologilor cehi a coborit la nivelul zero. tongue.gif

Puteti citi intreaga poveste la :
http://www.atrium-media.com/rogueclassicis...s/00001550.html

Anahita era in primul rind zeita apelor , a ploilor si a puritatii la vechii persani.
Numele Anahita inseamna "cea immaculata".

exergy33

juggle.gif juggle.gif juggle.gif
March
Washington (AFP) : Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad intr-un interviu dat revistei "Newsweek" : " Religia noastra ne interzice sa avem arme nucleare. . Sefii religiei noastre ne interzic acest lucru " laugh.gif

Vorba lui Bula : As plange dar nu pot de ras ! Sau invers, adaug eu.
abis
Pacat ca nu a spus si care anume e citatul ala din Coran care interzice armele nucleare.
exergy33
Nu e rau de stiut ca savantul roman Henri Coanda a strabatut cu automobilul in 1908 distanta dintre orasele Isfahan si Teheran.

http://www.carluvers.com/cars/Henri_Coanda

exergy33
March
Sa revenim la chestiuni serioase :

Dosarul iranian, la ONU sub mandatul României tongue.gif
exergy33
QUOTE March @ 20 Sep 2005, 04:07 PM
QUOTE
Sa revenim la chestiuni serioase


Iranul a amenintat ca situatia se va "radicaliza" daca dosarul in probleme de energie nucleara va fi inaintat la ONU.
Cititi intregul articolla:

http://www3.ziare.ro/articol.php/1127106396

exergy33
March
Sigur ca se va radicaliza ! Israelul abia asteapta un prilej sa puna in aplicare planul ala despre care am scris undeva mai sus. Cauta-l si citeste-l, ca-i interesant !
exergy33
March tin sa amintesc ca doua personalitati politice israeliene sint nascute in Iran:
-Moshe Katsav ,presedintele statului (nascut in 1945 in Yazd)
-generalul Shaul Mofaz, ministrul apararii (nascut in 1948 tot in Iran)

Istoria evreilor este strins legata de regii persani care i-au eliberat si le-au consfintit drepturile religioase.
La Shush (fosta capitala a imperiului persan pe timp de iarna -Susa) se afla mormintul profetului Daniel.
Vezi si capitolele din Biblie despre Esther si varul ei Mordec(h)ai , sarbatoarea evreilor PURIM si legatura lor cu persanii.
Nu putem simplifica ecuatia Iran - Israel numai la nivel politic.(desi acest aspect este cel mai important) hh.gif

exergy33


March
Papusarii din spatele acestui Ahmedinajad se joaca cu focul in continuare :

Presedintele iranian acuza Statele Unite de terorism


pese : Exergy33, eliberarea evreilor din robie nu se datoreaza marinimiei persanilor ci acelei Esther care i-a rasucit mintile regelui ! tongue.gif
exergy33
March
QUOTE
pese : Exergy33, eliberarea evreilor din robie nu se datoreaza marinimiei persanilor ci acelei Esther care i-a rasucit mintile regelui ! 


Da-mi voie sa te contrazic.
Daca consulti Biblia (vechiul Testament) vei vedea ca desppre legatura dintre evrei si persani se vorbeste in citeva capitole distincte.
Am sa expun cronologic faptele.

1. Cyrus cel Mare (600?-530?) BC cucereste Babylonul si da un edict prin care garanteaza libertatile religioas ale evreilor, dreptul lor de a se reintoarce la Ierusalim si dreptul de a recladi altarele si templele.(vezi Ezra 1:1-4)

2. Darius fiul lui Hystaspes (558? 486?) BC -cel care a juns pina la gurile Dunarii si s-a razboit cu getii-este pomenit in Ezra 5:1, 6:1

3. Ahasuerus ,cel care s-a casatorit cu Esther,(519-465) BC este prezent in Capitolul Esher (King James version Bible)
Ahasuerus este numele "ebraic" din Vechiul Testament.
In limba persana regele se numeste Khashayar-Shah , iar in textele scrise in limbi europene apare sub forma Xerxes al II-lea.

4. Darius al II-lea cunoscut si su numele de Darius Ochus sau Darius Nothus (424-405) BC este regele amintit de Nehemiah.
Numele Ochus inseamna bastard, copil neligitim.

5, Darius Medul este descris de profetul Daniel in capitolele 9:1 si 5:31

Ne reintoarcem la Esther.
Ea a devenit sotia lui Xerxes al Ii-lea la vreo 120-130 ani dupa ce Cyrus cel Mare a consfintit drepturile evreilor. rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Cilindrul de lut ars scris in cuneiforme, in care regele Cyrus reda libertatea si ii incurajeaza pe evrei sa se reintoarca la Ierusalim se afla azi expus la muzeu.

exergy33

abis
Asa o fi, dar in relatiile dintre Iran si Israel din ziua de azi nu mai conteaza cat de apropiati erau evreii si persanii din antichitate.
March
QUOTE (exergy33 @ 21 Sep 2005, 04:07 PM)
March
QUOTE
pese : Exergy33, eliberarea evreilor din robie nu se datoreaza marinimiei persanilor ci acelei Esther care i-a rasucit mintile regelui ! 

Da-mi voie sa te contrazic.
Daca consulti Biblia (vechiul Testament) vei vedea ca desppre legatura dintre evrei si persani se vorbeste in citeva capitole distincte.
exergy33

Ei, ce sa fac. Nu sunt doctor de google tongue.gif in istoria persilor ! Pe baza de Biblie !
In ziua de azi miezul problemei e focul cu care se joaca super-popii iranieni devil.gif si nu daca Esther i-a salvat pe evrei de robie sau macel. tongue.gif
exergy33
March

Nu sint 100% de acord cu tine.
QUOTE
Ei, ce sa fac. Nu sunt doctor de google  in istoria persilor ! Pe baza de Biblie !
In ziua de azi miezul problemei e focul cu care se joaca super-popii iranieni  si nu daca Esther i-a salvat pe evrei de robie sau macel. 


In primul rind vreau sa spun ca am folosit Encarta Encyclopaedia si Britannica Encyclopaedia (ambele pe CD-uri) pentru a verifica anii de domnie ai regilor persani. rofl.gif
Am folosit Biblia ca referinta pentru ca este una din celemai vechi scrieri
(daca nu cea mai veche) in care sint consemnate toate aceste evenimente politico-religioase. unsure.gif

"Relatiile " Iran -israel din 2005 nu pot fi analizate fara a lua in calcul relatiile acestor doua popoare in antichitate.

Iranul si Israelul nu au in mod oficial relatii diplomatice si economice, dar se speculeaza ca ar exista convorbiri intre oamenii politici israelieni si clerul de rang superior iranian.
Diplomatia si implicit politica este in primul rind un razboi al nervilor.
Razboiul psihologic dus prin mass-media atit de israelieni cit si de regimul de la Teheran este ca un iceberg, o treime la suprafata...doua treimi sub apa. cry.gif

exergy33


Eclectic
QUOTE
"Relatiile " Iran -israel din 2005 nu pot fi analizate fara a lua in calcul relatiile acestor doua popoare in antichitate.


Crezi ? Eu nu. Pai ce ? Relatiile Romania-Turcia sunt afectate de cele din trecut dintre Imperiul Otoman si tarile romane ?
exergy33
Barrie

QUOTE
Relatiile Romania-Turcia sunt afectate de cele din trecut dintre Imperiul Otoman si tarile romane ?


Eu cred ca existenta unor relatii ( de prietenie sau de dusmanie )in timpul istoriei intre doua tari ,pot modifica intr-o oarecare masura baza relatiilor prezente.
Altele sint relatiile dintre Turcia si Romania decit cele dintre Islanda si Romania (spre exemplu).
Parere proprie bineinteles. cool.gif

exergy33
abis
Da, relatiile dintre Islanda si Romania sunt cvasi-inexistente. Pe cand intre Romania si Turcia, in ciuda secolelor de razboaie, relatiile de astazi sunt excelente.
March
QUOTE (exergy33 @ 21 Sep 2005, 11:01 PM)
March
Nu sint 100% de acord cu tine.

Ei mai linistit cu asta tongue.gif

Da' ca sa venim la realitate, mai bine spune ceva despre circul pe care il provoaca regimul super-popilor devil.gif cand deschide cate un proces de spionaj contra unora dintre cei cateva sute de iranieni de etnie evreiasca care au ramas pe acolo !
exergy33
March

QUOTE
cei cateva sute de iranieni de etnie evreiasca care au ramas pe acolo !

In realitate sint aproximativ 30000 de evrei , cea mai mare parte a lor care traiesc in Isfahan, Teheran, Shiraz, Hamedan/Hamadan si Yazd.

Cit despre procesele de spionaj...stii cum e cind vrei sa gasesti cuiva nod in papura!

exergy33
Leon
La ce realitate te referi? Oricum, numarul evreilor din iran nu depaseste una mie.
March
Salut coane Leon ! smile.gif

Ai lipsit cam mult timp de pe aici.

Cifra aia 30 de mii ori reprezinta evreii care au plecat din Iran, ori este masluita de super-popi pentru a arata lumii ce tolerant e regimul lor devil.gif
carpatic
Despre ervei in Iran cititi AICI

QUOTE
The Islamic Revolution of 1979, made Shariat the legal code and therefore gender and religious discriminations are an integral part of the system. Bahai once again are not recognized at all, Jews, Christians and Zoroastrians each have one representative in the Parliament and are not legally forbidden from employment in the government sector. But since the authorities only employ Muslims and a 'Shariat test' is required, in reality these people are once again barred from working for the government. Like Bahaies it was very difficult for them to leave Iran for a decade after the revolution and restrictions still apply. They are accepted into Universities, but are not given access to post graduate studies, though no law prohibits them. Their monetary transactions are monitored closely to make sure no money is sent out. There were 85000 Iranian Jews before 1979, almost half have emigrated mainly to USA. The largest exodus since Darius' time when 30,000 left joyfully to rebuild their temple. Their departure this time has not been a happy one!


Leon
Cine-s erveii?
exergy33
March

QUOTE
Cifra aia 30 de mii ori reprezinta evreii care au plecat din Iran, ori este masluita de super-popi pentru a arata lumii ce tolerant e regimul lor 


Desppre numarul evreilor iata ce se poate spune
QUOTE
It is one of the many paradoxes of the Islamic Republic of Iran that this most virulent anti-Israeli country supports by far the largest Jewish population of any Muslim country. While Jewish communities in Syria, Iraq, Yemen, Egypt, Morocco and Algeria have all but vanished, Iran is home to 25,000 - some here say 35,000 - Jews. The Jewish population is less than half the number that lived here before the Islamic revolution of 1979. But the Jews have tried to compensate for their diminishing numbers by adopting a new religious fervor. ''The funny thing is that before the Islamic revolution, you would see maybe 20 old men in the synagogue,'' whispers Nahit Eliyason, 48, as she climbs over four other women to find one of the few vacant seats. ''Now the place is full. You can barely find a seat.''


Dupa cum vezi lumea e plina de contradictii!
Poti citi mai multe la:

http://www.jewsnotzionists.org/iranianjews.html


Evreii au multe de scoli in Iran (in orase ca Teheran, Isfahan, ,Shiraz, Kerman, Yazd, Hamadan,..si in aceste scoli nu sint admisi decit copii evrei (ambii parintievrei sau mama evreica; conform religiei iudaice copilul nascut din tata evreu si mama ne-evreica nu este considerat evreu ,la virsta maturitatii el insa are dreptul sa se confirme drept evreu)

Cred ca ai confundat numarul de evrei din Iran cu cel din Irak.
QUOTE
It is thought that today between 200 and 300 Jews live in Iraq, mostly elderly.


Leon dupa cum se vede ei depasesc in Iran "una mie". tongue.gif
Puteti sa cautati si voi pe net date mai recente, adica la nivelul anilor 2003-2004 ,mai ales pe site-urile de statistica si demografie a minoritatilor religioase . rofl.gif

exergy33
March
@exergy33,

Citind cu atentie postarile tale la acest topic am constatat ca te feresti ca devil.gif de tamaie sa critici in vreun fel regimul super-popilor iranieni !
Numai cuvinte dulci si povesti incepand cu istoria persilor, frumusetile turistice si literatura tarii si ajungand la... cat de bine o duc evreii de azi din Iran ! tongue.gif Dar, despre politica de azi a regimului , taci chitic ! Asta ma face sa banuiesc ca esti traitoare pe acele meleaguri si ca tie frica sa spui ceva critic pentru ca s-ar purtea sa te trezesti la usa cu "baietii" din Pasdaran ( sau , ma rog Sepah) , care , nu-i asa, actioneaza ca " ochii si urechile Republicii Islamice " ( national-comunistii ii numeau pe ai lor " bratul inarmat al partidului devil.gif ) si atunci e... nasol de tot !
exergy33
March

QUOTE
Citind cu atentie postarile tale la acest topic am constatat ca te feresti ca  devil.gif de tamaie sa critici in vreun fel regimul super-popilor iranieni !
:

De criticat va ocupati voi (inclusiv Talusa si Sorin...mai putin in ultimele zile).
Situatia e mult mai complexa decit va inchipuiti.
Daca as incepe cu criticile (pe puncte si la obiect) cred ca as umple tot spatiul acestui thread. rofl.gif

Sa incep cu birocratia de la ministerul invatamintului pentru echivalarea diplomei de facultate, cu cea de la diferite organe de stat care mai mult te impiedica decit te ajuta ca sa faci un lucru, sa continui cu lipsa de speranta a celor mai multi tineri cu studii superioare referitor la ziua de miine, cu coruptia financiara care a inflorit in timpul "domniei " lui Khatami,..
Tocmai pentru faptul ca traiesc de citiva ani aici , vad situatia altfel decit o vedeti voi acolo.Nu se pot spune toate acestea in citeva posturi pe forum (...cred ca aici carpatic este de acord cu mine).
In plus eu lucrez aici si spre sansa mea am o situatie financiara care i-mi permite sa plec in orice calatorie pe care o visez peste noapte.
Si crede-ma in Iran ai ce sa vezi. tongue.gif

QUOTE

Numai cuvinte dulci si povesti incepand cu istoria persilor, frumusetile turistice si literatura tarii si ajungand la... cat de bine o duc evreii de azi din Iran !


Da ma intereseaza istoria ...nu numai a persilor.. unsure.gif ...frumusetile turistice nu sint de neglijat tongue.gif
Asta vad pentru ca aceste aspecte ma intereseaza mai mult decit cele sociale sau politice.
Cind am urcat treptele regale de la Persepolis , trepte urcate cindva de Darius, sau cind am atins pietrele mormintului celui care a fost Cyrus cel Mare - am realizat ca nu se merita sa te agiti fara folos pentru nimica.

QUOTE

Dar, despre politica de azi a regimului , taci chitic ! Asta ma face sa banuiesc ca esti traitoare pe acele meleaguri si ca tie frica sa spui ceva critic pentru ca s-ar purtea sa te trezesti la usa cu "baietii" din Pasdaran ( sau , ma rog Sepah)


Ha Ha Ha...! rofl.gif
Baietii de la Sepah (de unde avem in romana si cuvintul spahii ) sau cei de la Pasdaran - pastorii linistii si sigurantei publice (vezi cuvintul pastor din romaneste) nu se "deranjeaza" pentru situatii in care un om simplu critica sau injura pe gratis regimul de la Teheran. Poti da linistit si interviuri critice prin mass-media occidentala.
Ei intra in actiune cind persoana care face acest lucru este sprijinita financiar si moral de cercuri din afara Iranului.(si atunci pentru a intra in actiune trebuie sa aiba incuviintarea unor anumite foruri superioare !!!..)
Problematici nu sint cei angajati la Pasdaran sau Sepah ci acei "ciomagari"civili - ciomag-daran (in limba persana) care sint finantati de bazaristii ultra-conservatori (vezi si bataia pe care a incasat-o fostul ministru reformator al Culturii, Mohajerani).
Dar sa ne oprim aici deocamdata.

O zi buna tuturor.
exergy33








March
Sa revenim cu picioarele pe pamant si sa vedem ce se mai intampla sub "minunatul " regim al ayatolahilor devil.gif

Disperarea, saracia si mizeria au facut din Iran tara cu ce mai mare rata din lume de consumatori de opium ! Adica 2,8 % ( cca 4 milioane dupa unele agentii)din populatia cu varsta de peste 15 ani !
exergy33
March

Mai mult decit atit, in unele regiuni ca Sistan-Baluchistan, Lurestan sau Kerman opiumul si hasisul sa consumat in trecut si se consuma si azi asa ca apa (chiar si de cei sub 15 ani). cry.gif

Cele 4 mil date prin statistici nu reflecta realitatea.
Colegiul Medicilor din Iran a facut un studiu din care rezulta clar ca unul din cinci iranieni este consumator si unul din 8 iranieni este dependent de droguri.(cifra ar ajunge undeva la vreo 9-10 mil consumatori permanenti+ocazionali).
In ultima vreme produsele noi (heroina, Extasy, crack...) fac competitie produselor traditionale. devil.gif
Dezastruos este faptul ca cea mai mare parte a acestor "produse noi" devil.gif este contrafacuta, drept urmare zilnic se raporteaza cazuri de tineri care mor sau ramin cu leziuni grave in urma consumului acestora.
exergy33





March
Schimb de replici Iran-Israel privind dosarul nuclear iranian

Iranul si Israelul au avut un agresiv schimb de replici, cu ocazia Adunarii Generale a ONU, acuzandu-se reciproc de faptul ca programele lor nucleare reprezinta o amenintare la adresa pacii si securitatii in Orientul Mijlociu, nota AFP. Ministrul de externe israelian, Silvan Shalom, a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si ONU sa impiedice "regimul raului" de la Teheran sa dobandeasca arme nucleare, afirmand ca "sunt in joc (...) securitatea
si stabilitatea planetei"."Iranul si ambitiile sale nucleare constituie amenintarea centrala asupra securitatii internationale si
a progreselor vizand reluarea dialogului de pace in Orientul Mijlociu", a apreciat seful diplomatiei israeliene
(....)(Cronica Romana)
carpatic
Eram adesea interpelat, mai ales prin autogari, dar si in bazare, de diversi care imi spuneau, mai in soapta sau nu, "mister, chars... ", adica imi ofereau hashish. Opiu mi s-a oferit in zonele de munte si rurale. Sunt chaicane in care ti se pune in amestecul de tutun in narghilea, fara ca macar sa te intrebe cineva, cate un pic de "adjuvant"... Dar interesant asta am patit-o si in Turcia, intr-un local populat de turisti straini.
In unele zone opiul si hasisul fac efectiv parte din traditie. Ciobanii de la munte aduna probabil de mii de ani fructul macilor de munte pentru a prepara opiul. Despre folosirea hasisului in evul mediu in Persia avem marturia istorica (imbinata cu legenda) a "hashishinilor" (deveniti "asasini" in limbajul nostru curent) de pe Alamut.
Dar celebre sunt si pe alte meridiane coca in Anzi sau qaf-ul in Yemen, folosite pe scara larga de populatie.
exergy33
carpatic
QUOTE
Sunt chaicane in care ti se pune in amestecul de tutun in narghilea, fara ca macar sa te intrebe cineva, cate un pic de "adjuvant"...


rofl.gif Iata un motiv sa te lasi de fumat! rofl.gif

..cred ca chaicane vrea sa insemne acele ceainarii sau chai-hane (in persana).

Persia evului mediu (care includea si o parte din Afganistanul de azi ) a fost numita de europeni drept tara opiumului. wub.gif

exergy33
March
Zilele acestea se desfasoara la Teheran "Jocurile Islamice ale Femeilor" ( poate fi si invers). Costumatia concurentelor ? Pantaloni, pardesiu si broboada ! tongue.gif

Vorba lui Bula : As plange da' nu pot de ras ! laugh.gif
exergy33
March

Cred ca ar fi mai corect sa se traduca "Jocurile sportive ale femeilor din lumea islamica".

QUOTE
Costumatia concurentelor ? Pantaloni, pardesiu si broboada ! 


NU este chiar asa.
La aceste jocuri sint incluse si probe de gimnastica si inot. rofl.gif

De fapt ceea ce se da la televizor, festivitatea de deschidere ..secvente din salile de sport..sint filmate asa pentru a nu contrazice "legea islamica" cu privire la hejab.
In Iran la competitiile feminine nu au acces in sala/stadion decit femeile ,pentru ca intrecerile se desfasoara cu acelasi echipament sportiv ca in vest.
Nici macar cameramanii - femei din alte tari islamice nu au autorizatia de a filma liber in aceste incinte. hh.gif

Ca o chestie interesanta...
Pina mai anul trecut regimul de la Teheran nu permitea accesul femeilor la meciurile de fotbal de pe stadionul Azadi (100 000 locuri ) pe motive de siguranta (vezi si accidentele de acolo soldate cu morti).
Totusi multe fete/femei de deghizau in barbati si impreuna cu fratii lor, sotii lor, singure ..si culmea culmilor uneori si cu fii lor intrau pe stadion.
Daca erau prinse riscau amenzi usturatoare.
La inceput s-au raportat citeva zeci de cazuri pe luna , apoi numarul lor a crescut aproape exponential - oficial federatia de fotbal a recunoscut ca lunar mai mult de 2000 de femei in travesti asista la meciurile de fotbal de pe Azadi (cu toate ca aceste meciuri se transmit la televizor).

In cele din urma regimul de la Teheran a fost nevoit sa capituleze. devil.gif

In Iran femeile , inclusiv cele pensionare, sint moarte dupa fotbal.
Fenomenul a luat o mare amploare dupa meciurile dintre Iran si Germania si Iran si America de la campionatul mondial de fotbal din 1998 - sper sa nu fi gresit data tongue.gif ).

La celelalte competitii masculine cum ar fi volei, baschet, handbal, tenis, scrima...accesul femeilor este liber (din cite am vazut la televizor).
Cluburile sportive ale armenilor (Ararat este cel mai celebru) nu sint obligate sa respecte aceste legi , si ca urmare ele au o activitate identica cu cea din vest.

Partea comica este ca grupul femeilor parlamentare a cerut sefului parlamentului sa supuna la vot o lege prin care sa se garanteze un numar de citeva zeci de mii de locuri (intre 20000-30000) pentru femei la stadionul Azadi,locuri care sa nu poata fi vindute in nici un fel de circumstante spectatorilor de sex masculin.
Daca se va accepta asa ceva sa vezi atunci criza de bilete ..si barbati care se vor deghiza in femei sa poata prinda un loc pe stadion. devil.gif rofl.gif

Acestea au fost citeva informatii de la "apolitica exergy".

exergy33


March
QUOTE (exergy33 @ 28 Sep 2005, 04:21 PM)
March
Cred ca ar fi mai corect sa se traduca  "Jocurile sportive ale femeilor din lumea islamica".
exergy33

Cred ca nu ai prins poanta din formularea mea , daca nu ti-a placut cum suna ! tongue.gif
exergy33
March

QUOTE
Cred ca nu ai prins poanta din formularea mea , daca nu ti-a placut cum suna ! 


Scuze , nu am observat zimbaretul intercalat in propozitie.
Asa cum am explicat in zilele bune lui Talusa, am astigmatism. hh.gif hh.gif

exergy33

PS - La aceste jocuri participa si Rusia si Coreea. wub.gif
MIA
Din ciclul "Cum se mai aruncă o găleată de gaz pe foc ...." sad.gif
March
QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 05:44 PM)
Din ciclul "Cum se mai aruncă o găleată de gaz pe foc ...."   sad.gif

Cu focul se joaca acest presedinte Ahmadinejad si iresponsabilii super-popi devil.gif care il dirijeaza din umbra! Va inchipuiti daca ar avea arme nucleare !!
Quasar
Sa recunoastem ca religia Musulmana este putin fanatica si ca in numele "razboiului sfant" o taie si pe masa si pe tacsu' si pe tot neamul lui !
Irakul trebuie izolat politic , economic ( nu intra , nu iese nimic din tara decat aer ) si lasa-i frate sa se taie intre ei pana ......au sa se sature devil.gif devil.gif devil.gif
Si daca se observa fabrici chimice , mai pac cu o bomba inteligenta si asa inca 20 de ani inainte
Sa auzim de bine!
carpatic
Mai Quasar, de vreme ce esti M nu esti blonda si in mesajul tau e doar un typo sper, nu o aplicarea a bancului in care blonda intreaba "cum se spune corect, Irak sau Iran ?"
Chiar si asa, pe langa ca esti foarte radical esti si foarte bine informat, sau mai bine zis foarte confuz - cine se "taie intre ei" in Iran ? Cine vorbeste de "fabrici chimice" ?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.