Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Placeri Gratuite Sau Foarte Ieftine
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
Catalin
QUOTE
Scopul studiilor psihologice nu este de a veni in sprijinul unora sau altora idei si conceptii, ci doar de a prezenta realitatea obiectiv.


rofl.gif
Din nou, Helmuth ne dovedeste ignoranta sa monumentala in ale stiintei.

Nu isi propune nimeni sa prezinte "realitatea obiectiv", ar fi o aroganta inimaginabila. Nici macar in fizica nu mai exista oameni atat de naivi, ce sa mai zicem de stiintele sociale. Stiinta lucreaza cu modele teoretice, cu teorii ale realitatii. De exemplu "teoria relativitatii" sau "mecanica cuantica". Nu o sa vezi niciun fizician care sa iti spuna ca vreuna dintre ele prezinta realitatea obiectiv. Iti vor spune doar ca ambele sunt niste modele extrem de bine sustinute de datele empirice.

La psihologie cu atat mai mult nu poate fi cazul de o realitate obiectiva. Experimentele, alea stiintifice nu porcariile pe care le citesti tu in revista Atac, se bazeaza aproape mereu pe niste ipoteze teoretice pe care cauta sa le confirme sau sa infirme.

QUOTE
In al doilea rand, nu a sustinut nimeni si nici nu a interpretat acele rezultate ca insemnand ca munca, fie ea la job sau acasa, ar trebui eliminata. Din contra, am spus de nenumarate ori ca munca e un rau necesar. Ceea ce putem concluziona intr-adevar din acele studii este ca ar trebui sa o limitam cat se poate si sa ne ocupam de lucruri si activitati demonstrate ca avand o insemnata influenta asupra fericirii noastre (socializare, sport, meditatie etc).


Cat timp nu spui si cat trebuie limitata si de ce crezi ca trebuie limitata fix atat si nu mai mult sau mai putin tot degeaba e demersul tau. de exemplu, ai putea construi mai mult pe ideea aia cu 6 ore pe zi, 4 ore pe saptamana. De ce e mai buna decat varianta actuala?
abis
QUOTE(fiatlux @ 4 Sep 2007, 12:13 AM) *
excesul ...muncii in detrimentul unei carti citite mi se pare cea mai mare ...nefericire

Nimeni nu face apologia excesului de munca. Ca orice exces, si acesta este daunator. Problema se pune unde anume trasam limita intre normal si exces. Unii vor ca aceasta limita sa fie trasata de guvern; altii spun ca trebuie sa fie o decizie individuala, luata de fiecare individ in parte.

La fel e si cu castigurile materiale: unii cred ca guvernul stie mai bine decat fiecare dintre noi de ce venituri avem nevoie si cat trebuie sa munceasca fiecare pentru a atinge un echilibru intre nivelul de trai si timpul liber.
Helmuth
Mai jos, noi linkuri care demonstreaza absurditatea si nocivitatea preferarii placerilor costisitoaresi dorintei de inavutire, nenorocirile aduse de munca, precum si de inegalitatile economice, specifice societatilor capitalisto-consumeriste.

Moarte consumerismului:

Copiii, victimele consumerismului

Suferintele copiilor in lumea bogatilor

Consumerismul: manipulare si superficialitate

Sunt bogatii nebuni?

Ramane cum am stabilit: banii nu aduc fericirea


Abandonarea capitalismului si mentalitatii materialisto-consumeriste--spre egalitarism:

Avem egalitarismul in sange

Boli transmise de inegalitatile financiare

Succesele Cubei socialiste


Preferarea placerilor costisitoare inseamna munca mai multa, iar munca mai multa inseamna boala

Munca la birou dauneaza grav sanatatii

Sclavia moderna


In final, sa radem de pinguinii consumeristi:

QUOTE
"Era pinguinului

Oamenii sunt manipulati sa aiba teluri si dorinte false in viata - himere pentru a muncii ca niste fanatici - himere de genul trage tare si retrage-te la 35 de ani - bullshit (ai aceeasi sansa ca la 6/49), haine de firma, celulare pentru apartenta si recunoastere... visuri si fitze - oamenii au ajuns sa traiesca in eternul maine sacrficand prezentul spre beneficiul baietilor destepti care gandesc cum sa-ti faca tie munca mai rentabila, in timp ce tu muncesti fericit pe bani putini care mai tarziu iti sunt IMPOZITATI...

Care sunt noile arme ale dresorilor de minti umane in societatea capitalista ?
Una dintre arme este chiar ego-ul "pinguinului" (cum este denumit noul om fabricat de corporatii in argoul dresorilor de minti). Pinguinul munceste pe bani foarte putini, in raport cu efortul depus si valoarea produsa de el, dar primeste in compensatie tot felul de titulaturi pompoase, am vazut in Romania oameni cu "marketing manager" sau mai stiu eu ce expresie pretioasa pe cartea de vizita, si cu un salariu sub 400 euro. Am vazut pinguini refuzand joburi mai bine platite pe motiv ca daca s-ar fi dus la noul loc de munca ar fi retrogradat ca functie!

Alta arma ar fi manipularea mentalului colectiv prin crearea de curente privind stilul de viata. Exista pinguini care cumpara un tricou "de firma" la pret de 3-4 ori mai scump decat unul obisnuit, desi materialul, design-ul si calitatea sunt identice.

Cum arata noul om fabricat de corporatii ?
Preocupat, important, cand il intrebi de sanatate zice ca se grabeste, nu poate intarzia la discutii, este permanent prins in tot felul de "proiecte" de nu are timp nici sa doarma, ca te intrebi la ce mai munceste si la ce-i mai folosesc banii daca oricum nu gaseste nici 5 minute pe saptamana sa se bucure de ei, iar cand totusi apuci sa vorbesti cu el, o tzine numai in clisee, majoritatea auzite la radioTV ori citite prin cartuliile gen "cum sa reusesti in afaceri".

Ce aspiratii are el ?
Sa fie bagat in seama, si pentru asta ii trebuie o functie, telefon ultimul tip desi functioneaza bine si unul fabricat acum 5 ani, idem pentru masina, televizor, etc, si pentru asta e in stare sa se indatoreze pana peste cap, sporind, in acelasi timp, avutiile bancilor de la care se imprumuta si ale companiilor multinationale de la care cumpara.

Ce-si doreste de la viata ?
Recunoastere, sa fie "cineva", sa il respecte lumea, sa i se ceara parerea, iar dresorii care il fac sa se simta atat de important obtin orice de la el.

Ce intelege din politica ?
Absolut nimic, priveste certurile intre partide si politicieni ca pe un fel de meciuri, de parca ar fi suporterul uneia dintre echipe, nu-si pune niciodata intrebarea cati dolari a castigat el de pe urma a ceea ce a facut cutare ministru sau ce profit poate scoate din discursul unui deputat in Parlament ori la pupitrul unui talk-show. de altfel, politicienii vorbesc extrem de rar despre ce ar avea pinguinii de castigat in plan financiar de pe urma unor evenimente, evolutii sau situatii, si totusi pinguinul asculta aceste noianuri de palavre care nu-i folosesc la nimic.

CONCLUZIE !!!
Realitatea este ca pinguinii nu fac bani, ei doar muncesc si numai ego-ul si iluzia ii face sa continue... viata lor e jalnica, inglodati in credite si datorii, fara timp sa respire, traiesc in viitor sacrificand prezentul."

http://schimbarea.blogspot.com/2007/04/era-pinguinului.html

Cam asa arata pinguinul consumerist fabricat in laboratoarele corporatiste rofl.gif :



ilie
este cam fortata interpretarea economica din comparatia Cuba - Romania.
Cuba produce deocamdata doar tutun, zahar, turism sexual, turism pentru pescuit si cam atat.
mutulica
patetic... e greu de imaginat cit de bine traiesc cubanezii... care printre altele fac tot ce pot ca sa emigreze in masa spre statele unite... ieftine placeri
abis
Astept sa aflu de la Helmuth cat sunt de fericiti si nord-coreenii.
Helmuth
In conformitate cu un studiu recent, materialistii, cei care prefera de obicei placerile costisitoare, nu doar ca sunt afectati de neajunsuri mentale (dupa cum am aratat deja pe topic), dar sunt predispusi la nefericire si la o vulnerabilitate sociala ridicata.

Materialistii, victimele societatii si nefericirii

In articolul lor "Materialism and Diminished Well-Being", publicat in Journal of Societal and Clinical Psychology, mai 2007, pag. 251, autorii Todd Kashdan si William Breen fac, printre altele, o scurta trecere in revista a studiilor si concluziilor la care specialistii au ajuns in privinta vietii si fericirii materialistilor, adica a persoanelor preocupate in masura mare de dobandirea de averi si faima.

Cei doi subliniaza inca de la inceput:

QUOTE
"Being preoccupied with the pursuit of money, wealth, and material possessions arguably fails as a strategy to increase pleasure and meaning in life. However, little is known about the mechanisms that explain the inverse relation between materialism and well–being. The current study tested the hypothesis that experiential avoidance mediates associations between materialistic values and diminished emotional well–being, meaning in life, self–determination, and gratitude. Results indicated that people with stronger materialistic values reported more negative emotions and less relatedness, autonomy, competence, gratitude, and meaning in life."


Asadar, apucaturile materialiste nu numai ca nu sporesc placerea vietii si nu ii pot da un sens consistent, dar materialistii sunt predispusi la emotii negative, o scadere a autonomiei, competentei si a capacitatii de recunostinta.

Mai exact:
QUOTE
"Americans are flooded with cultural messages, whether television shows on the lives of the rich and famous, advertising, or conversations with peers, that the pursuit and possession of material goods, income and wealth is the route to increase well-being and quality of life. However, for decades, psychologists have suggested that individuals preoccupied with materialism, who tend to define their self-concept and success in life by the quantity and quality of their extrinsic possessions may be vulnerable to diminished well-being (Fromm, 1976; Maslow, 1954; Deci & Ryan, 2000; Kasser, 2002). This seems intuitive because an over-reliance on materialistic gains and associated social approval as a basis for self-worth leads individuals to be inherently vulnerable to uncontrollable factors, and subsequent self-esteem and affective instability (Crocker & Wolfe, 2001; Kernis, Cornell, Sun, Berry, & Harlow, 1993)."



Materialistii, vulnerabili si dependenti

QUOTE
"Among other factors, more materialistic individuals are vulnerable to fluctuations in other people’s opinion and attention, overestimations of objective rewards with acquisitions failing to increase well-being as much anticipated (Wilson & Gilbert, 2005), and being trapped on a “hedonic treadmill” with a continual need for more materialistic consumption to maintain previous levels of perceived success and well-being (Brickman & Campbell, 1971; Lykken & Tellegen, 1996)."



Materialistii, nefericiti si indiferenti fata de ceilalti oameni


QUOTE
"Research shows that when materialistic values direct one’s behavior, individuals are at increased risk for diminished well-being and psychopathology and become less concerned with the welfare of others (Cohen & Cohen, 1996; Kasser & Ryan; Richins & Dawson, 1992; Schwartz, 1996; Sheldon & Kasser, 1995; Sirgy, 1998). These findings are even more robust when comparisons are made with individuals who tend to make commited action toward more intrinsic goals such as personal growth, making strong and meaningful connections with other people, work satisfaction and being a moral person. (Diener & Seligman, 2004; Sheldon, Elliot, Kim, & Kasser, 2001)."



Studiul poate fi citit in intregime de la adresa:
http://mason.gmu.edu/%7Etkashdan/publicati..._well-being.pdf
Blakut
QUOTE
Research shows that when materialistic values direct one’s behavior


Asa da, dar nimeni nu zicea ca e bine sa te ghidezi doar dupa valori strict materialiste. Se vorbea de un echilibru in toate. Una e sa vrei sa acumulezi averi fara noima, alta e sa iti doresti ceva mai bun pentru tine. Vad ca nu poti sa gandesti decat la modul extrem.
mutulica
extrem de ieftin care sa fie si o placere ...

adica de ce sa te lupti pentru ceva (lucru, idee, serviciu), ca mai apoi sa savurezi placerea victoriei de a avea ceea ce ti-ai dorit, cand poti sa traiesti ieftin si sa iti doresti doar ce poti obtine?
singura problema ar fi atunci ca ii vezi pe cei care lupta pentru ideile si lucrurile lor, si ca ti-e o cita ciuda sa vezi ca isi asorteaza sampania mum cu o blonda voluptoasa si un bmw misto... in timp ce tu savurezi berea popular, coborat de pe o bicicleta lalaie si veche... si un pic cam singur, ca nici nasoalele nu isi fac timp pentru tine
Helmuth
QUOTE(abis @ 17 Oct 2007, 04:42 PM) *
Astept sa aflu de la Helmuth cat sunt de fericiti si nord-coreenii.


Pana atunci insa, merita sa reflectam asupra realizarilor maoiste precum si asupra realizarilor presedintelui socialist venezuelean Hugo Chavez.
Acelasi presedinte socialist care a avut mai mult decat bine-venita initiativa de a propune reducerea zilei de lucru la sase ore.
abis
Nu m-ar deranja sa lucrez sase ore si sa castig cat castig cand lucrez opt. smile.gif
mutulica
QUOTE(Helmuth @ 25 Oct 2007, 09:12 PM) *
Pana atunci insa, merita sa reflectam asupra realizarilor maoiste precum si asupra realizarilor presedintelui socialist venezuelean Hugo Chavez.
Acelasi presedinte socialist care a avut mai mult decat bine-venita initiativa de a propune reducerea zilei de lucru la sase ore.

iti pot spune ca realizarile maoiste au indus cetateanului chinez o acuta nevoie de a se transforma in sclav prost platit la multinationalele ce au invadat china

inainte sa spui prostii, informeaza-te

ar fi bine daca ai reusi sa descoperi si ce e in spatele lui chavez ala. imi amintesc si de unul de prin romania care tuna si fulgera la adresa imperialismului occidental, si poporenii lui nu pareau deloc fericiti sa faca pe fericitii in timp ce frecau menta la serviciu
abis
Helmuth a incetat sa mai discute cu noi, se margineste doar la articole de propaganda comunista. Ce-o fi filosofic aici numai el stie...
Catalin
Tovarase abis, sugerezi cumva ca societatea multilateral dezvoltata nu duce filosofia pe culmile cele mai inalte? sper ca nu ne vei forta sa te trimitem la taberele de reeducare! devil.gif
Blakut
Auzi Helmuth. Fii atent. Am nevoie de un om sa stea intr-un observator astronomic, si din cand in cand sa mai lase oamenii inauntru. Tot ce trebuie sa faci e sa fii acolo. Totul e supe usor, ca nu muti nimic, nu faci mai nimic, doar lasi oamenii sa intre seara si stai cu ei si le explici ceva. In schimb eu iti dau mancare cat sa nu mori, acces la o buda si la o chiuveta, cateva carti de citit. Ce zici? Vrei?
mutulica
pare ieftin, dar unde e placerea?
Blakut
pai nu zicea el ca daca e ieftin e indeajuns? Daca tot invidiaza viata din statele comuniste si din puscarie...
mutulica
ba da, asta spunea... eu ziceam ca recompensa oferita e prea ieftina
QUOTE
mancare cat sa nu mori, acces la o buda si la o chiuveta, cateva carti de citit


omul zicea ceva de bere populara (adica de ce sa bem bere scumpa cind putem bea ieftina), de vacante ieftine, etc, etc

baga si tu in oferta:
- bere bragadiru
- vacanta pe malu' baltii codimentata cu stroanfe de pe centura
- mici de vitan in wkend, cu gratare linga gardul observatorului o data la 2 luni...

fa oferta atractiva
Afrodita
Asta da oferta atractiva, mutulica rofl.gif Cred ca ar trebui sa ma gandesc serios in a te angaja pe partea de HR din firma mea ce va fi sa fie biggrin.gif

Eu nu mai stiu ce-o scris lumea 24 pagini - nici nu mai tin minte daca am spus eu ceva pe aici biggrin.gif - dar la ora asta (chioara de somn adik) gasesc o singura placere gratuita: aia de-a merge pe jos pana in parc si apoi de-a te plimba prin parc si iara venit pe jos acasa - fara sucuri si alte cele cumparate, doar plimbatul biggrin.gif (si asta pentru ca m-as plimba, dar mi-e lene, e drumul lung pana la parc biggrin.gif)
mutulica
cred ca observatorul lui Blakut are ceva parc pe linga. am putea salva costurile cu bere si alte cele... si ai avea un job ieftin cu placeri multiple prin parc, din parc, si imprejurul parcului
Afrodita
rofl.gif roflmao.gif rofl.gif roflmao.gif Nu esti normal rofl.gif

Dar tot ai uitat ceva: io vreau bani mey, io nu-s din aia de se multumesc cu putin devil.gif
mutulica
atunci ai gresit topicul, aici e secta lu' Helmuth, care doreste bere moca, haleala cat sa nu crape, si ideologie comunista
axel
@afro: in plus, nu il vad pe Helmuth visand sa traiasca ca tine, in Anglia, ca quidul se castiga greu si valoreaza putin biggrin.gif
Afrodita
rofl.gif

Eh, eu n-am visat sa traiesc aci, pana n-am ajuns aci, da' o data ajunsa am descoperit ca s-a deschis lumea la picioarele mele, asa ca nici de-a dracu' n-am mai plecat rofl.gif

Din pacate e drept ca quid-u' se castiga greu si valoreaza mai putin ca in ianuarie unsure.gif Dar lumea tot a mea e, asa ca am de gand sa profit biggrin.gif

Dar aveti dreptate baieti, am gresit topicul rofl.gif
Helmuth
QUOTE(Blakut @ 22 Oct 2007, 02:21 PM) *
Asa da, dar nimeni nu zicea ca e bine sa te ghidezi doar dupa valori strict materialiste. Se vorbea de un echilibru in toate. Una e sa vrei sa acumulezi averi fara noima, alta e sa iti doresti ceva mai bun pentru tine. Vad ca nu poti sa gandesti decat la modul extrem.


Nu stiu ce intelegi tu prin "echilibru" si "extrem", dar stiu ca in conformitate cu studiile psihologice, sociale si economice din ultimele decenii, 1. odata trecut pragul saraciei lucii, banii in plus au o influenta minima asupra fericirii, 2. fericirea nu a crescut in ultimii 50 de ani in ciuda progresului economic si tehnologic evident, 3. munca e una dintre cele mai neplacute activitati zilnice, 4. socializarea, sexul, sportul si cultura sunt surse constante de fericire intensa.

Asadar, singura cale echilibrata si rationala de urmat pt. a atinge fericirea este renuntarea la acumularea peste un prag scazut material si, implicit, la cantitatea mare de munca necesara in acest sens, in paralel cu frecventarea placerilor amintite care de cele mai multe ori costa putin sau deloc.

Mai mult, aceasta recomandare devine progresiv o necesitate, din moment ce din cauza consumului din prezent, omenirea se afla in pragul colapsului.

Pentru a impiedica nefericirea, consumerismul si extinctia, cateva masuri necesare sunt egalitarismul, care ii va impiedica pe indivizi sa acumuleze peste media societatii (in paralel cu evitarea altor nenorociri cauzate de inegalitatile financiare, precum cresterea mortalitatii infantile), interzicerea reclamelor si publicitatii, ale caror efecte nocive minciuni si manipulari incep sa ii afecteze din ce in ce mai mult pe copii, , si scaderea asteptarilor si pretentiilor, dovedita ca fiind una din cheile fericirii.
Blakut
QUOTE
Pentru a impiedica nefericirea, consumerismul si extinctia, cateva masuri necesare sunt egalitarismul, care ii va impiedica pe indivizi sa acumuleze peste media societatii (in paralel cu evitarea altor nenorociri cauzate de inegalitatile financiare, precum cresterea mortalitatii infantile), interzicerea reclamelor si publicitatii, ale caror efecte nocive minciuni si manipulari incep sa ii afecteze din ce in ce mai mult pe copii, , si scaderea asteptarilor si pretentiilor, dovedita ca fiind una din cheile fericirii.


Exact aici nu sunt de acord cu tine. Consider ca nu toti oamenii sunt egali. Nu vreau sa imi scad asteptarile si pretentiile, pentru ca asta ar insemna sa scazi progresul.
Afrodita
Traiasca Marx si comunismul, eh? laugh.gif rofl.gif
mutulica
4.
QUOTE
socializarea, sexul, sportul si cultura sunt surse constante de fericire intensa.
si firar al naibii... toate astea costa
Afrodita
Pai doar nu credeai ca exista sex pe gratis, nu? jamie.gif harhar.gif
Catalin
Daca nu e gratis, macar ieftin sa fie! biggrin.gif
abis
QUOTE(Afrodita @ 29 Oct 2007, 04:35 AM) *
Pai doar nu credeai ca exista sex pe gratis, nu?

Ba exista, numai ca cineva, persoana importanta (da' becher!) argumenta undeva pe aici ca-i mai bun sexul pe bani. ohyeah.gif
Helmuth
QUOTE
Cele mai bune lucruri în viaţă sunt gratis

Cele mai bune lucruri în viaţă nu costă nimic, chiar şi pentru câştigătorii la loterie, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii britanici preluat de telegraph.co.uk.

O baie, un pui de somn şi o plimbare în parc sunt lucrurile care aduc cea mai mare fericire în viaţă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham.

Persoanele fericite preferă trataţiile simple şi care nu costă nimic, în timp ce persoanele care se descriu ca mai puţin fericite se recompensează cu CD-uri, DVD-uri şi mese în oraş.

Richard Tunney, coordonatorul studiului, a declarat: "Se pare că relaxarea este secretul unei vieţi fericite. Plăcerile gratuite sunt cele mai importante”.

Studiul a fost comandat de Loteria naţională din Marea Britanie şi la el au participat 62 de persoane care au ajuns milionare după ce au pariat.


Sursa: http://v3.monitorulsv.ro/Fapt%20divers/200...ata-sunt-gratis

Studiul a fost anuntat initial la 20 octombrie 2007, in cotidianul Telegraph, cu titlul ”Lottery millionaires say best things are free”, articolul putand fi accesat la adresa:
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml...19/nfree119.xml
ilie
"da' o data ajunsa am descoperit ca s-a deschis lumea la picioarele mele"
cat de mult s-a deschis?
mutulica
ce fain e titlul.. milionarii loteriei spun ca cele mai bune lucruri sunt gratis . dupa ce o sa ajung milionar in pounds o sa le impartasesc punctul de vedere
fiica_lunii
Pai daca esti milionar si crezi ca ai fi mai fericit ca om simplu, poti oricand sa dai banii saracilor si sa devii un om simplu.
Daca esti un om simplu si crezi ca ai fi mai fericit daca ai fi milionar.... eh e mai greu sa devii.... doar putini reusesc.

Vezi mutulica, nu numai ca le poti impartasi punctul de vedere, dar cu cat ai mai multi bani, cu atat ai mai multe posibilitati intre care sa alegi.
mutulica
nu functioneaza asa...
ideea e sa fii milionar, sa iti inmultesti banii si sa pozezi in om simplu, care se distreaza ieftin
fiica_lunii
Banii iti dau aceasta diversitate de oportunitati, dar depinde de fiecare individ cum stie sa aleaga, cum stie sa foloseasca aceste oportunitati ca sa fie fericit.... Pana la urma depinde in mare masura de individ sa fie fericit... sa-si construiasca fericirea din mult sau din putin. Unii reusesc sa si-o construiasca din putin, altii nici daca au totul nu le ajunge sa si-o contruiasca.
Edit:
QUOTE(mutulica @ 29 Oct 2007, 11:01 AM) *
nu functioneaza asa...ideea e sa fii milionar, sa iti inmultesti banii si sa pozezi in om simplu, care se distreaza ieftin
Daca te face fericit sa pozezi in ceva (orice ar fi).... poate ca ai dreptate.... pana la urma tu sa fii fericit thumb_yello.gif
Mie in ce mi-ai poza? rofl.gif
Catalin
QUOTE(abis @ 29 Oct 2007, 09:37 AM) *
Ba exista, numai ca cineva, persoana importanta (da' becher!) argumenta undeva pe aici ca-i mai bun sexul pe bani. ohyeah.gif


Va zic eu ce face Helmuth acum! El, de fapt, niciodata nu si-a schimbat parerile sale. A fost si va fi intotdeauna Belphegor/Horia Plugaru, egoistul radical care spunea ca sexul pe bani e superior celui gratis si ca curvele sunt fiinte moral-superioare femeilor obisnuite.

Insa si-a dat seama de un lucru: NU e in interesul lui sa ne convinga de superioritatea egoismului. Pentru el, ca egoist radical, este mult mai tehnic sa ne convinga pe noi restul de valoarea cooperarii, de inutilitatea banilor etc. In felul asta, poate va ajunge el sa aiba mai multi bani in final. rolleyes.gif
mutulica
QUOTE(fiica_lunii @ 29 Oct 2007, 01:05 PM) *
Mie in ce mi-ai poza? rofl.gif

...aaaa.... rolleyes.gif ... in virgin?
Helmuth
QUOTE(mutulica @ 29 Oct 2007, 11:01 AM) *
nu functioneaza asa...
ideea e sa fii milionar, sa iti inmultesti banii si sa pozezi in om simplu, care se distreaza ieftin


rofl.gif rofl.gif

Chiar ma intrebam cat de repede rezultatele studiului de la Nottingham vor fi negate, minimizate sau interpretate vicios de dogmaticii materialismului si consumerismului. rolleyes.gif

A spune ca acest studiu (si, in general, cele care afirma ca banii si progresul tehnologico-economic au o relatie nesemnificativa cu fericirea, sau ca cei preocupati de bani si averi au probleme mentale pana la limita psihopatiei) ar fi comandat sau viciat de bogati nu numai ca insulta zeci de cercetatori de prim rang, cu o inalta tinuta stiintifica, intelectuala si profesionala, incalcand grav si fara baza prezumtia de nevinovatie si integritate, dar nici nu vad de ce aceste studii ar fi in favoarea bogatilor mai degraba decat impotriva lor: aratand ca cele mai indicate placeri sunt cele gratuite si ca odata trecut pragul saraciei, preocuparea pentru bani devine nu doar inutila, dar si nociva, se loveste in capitalism, oranduirea favorita a celor bogati. Intr-adevar, de ce sa se mai sustina un sistem politic care incurajeaza imbogatirea si pune accent pe competitia pentru pastrarea si sporirea inavutirii personale cand aceste scopuri duc la nefericire, probleme psihice si vulnerabilitate?

QUOTE
ce fain e titlul.. milionarii loteriei spun ca cele mai bune lucruri sunt gratis . dupa ce o sa ajung milionar in pounds o sa le impartasesc punctul de vedere


rofl.gif thumb_yello.gif

Mi se pare corect!, de ce sa ma bucur de placerile pe care le am la indemana si dovedite ca sporind consistent fericirea cand pot sa ma chinui toata viata sa devin bogat, desi am sanse minime de reusita? Si asta ca sa ajung pe pozitia unor oameni in cazul carora s-a dovedit ca banii pe care ii au le sunt aproape inutili in privinta fericirii. blink.gif

QUOTE
Va zic eu ce face Helmuth acum! El, de fapt, niciodata nu si-a schimbat parerile sale. A fost si va fi intotdeauna Belphegor/Horia Plugaru, egoistul radical care spunea ca sexul pe bani e superior celui gratis si ca curvele sunt fiinte moral-superioare femeilor obisnuite.


Intr-adevar, cand argumentele si probele stiintifice impotriva ta devin zdrobitoare, nu-ti mai ramane decat sa ataci persoana celui care ti le aduce la cunostinta, in incercarea disperata de a discredita informatiile pe care ti le aduce.

Problema ta este ca indiferent de propria mea persoana, argumentele, datele si studiile pe care le-am invocat aici raman la fel de reale si adevarate. cool.gif
Catalin
QUOTE
Intr-adevar, cand argumentele si probele stiintifice impotriva ta devin zdrobitoare, nu-ti mai ramane decat sa ataci persoana celui care ti le aduce la cunostinta, in incercarea disperata de a discredita informatiile pe care ti le aduce.


Belfere, argumentele si probele stiintifice erau zdrobitoare si cand erai radical de partea cealalta. rofl.gif
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 29 Oct 2007, 01:42 PM) *
Belfere, argumentele si probele stiintifice erau zdrobitoare si cand erai radical de partea cealalta. rofl.gif


Domnu student, vad ca te incapatanezi sa faci ceea ce stii tu mai bine: sa minti cu nerusinare, sa dezinformezi si sa jignesti.
Cand sustineam egoismul si materialismul, nu am dat niciun fel de studii psihologice sau sociologice.

De fapt faceam un lucru complet nestiintific: porneam de la o premiza neverificata si nedemonstrata, in schimb extrem de populara, anume aceea ca banii aduc fericirea si ca numarul crescand al lor e direct proportional cu cresterea fericirii personale. Da, daca asa ar fi fost, atunci calea rationala pe care indivizii ar trebui sa o urmeze ar fi imbogatirea individuala spre plus infinit in paralel cu inlaturarea competitorilor, atrasi de aceleasi resurse.

Intre timp insa, am scapat, pe langa crestinism, si de a doua religie contemporana, materialismul, si asta, in buna parte, tocmai datorita studiilor stiintifice de care scriu aici si pe care nu le cunosteam atunci. Am renuntat la serviciul pe care il aveam si unde munceam frecvent peste 8 ore, alegand un loc de munca de 6 ore pe zi si cu un salariu la nici jumatate decat cel de atunci. Schimbarea in bine pe plan personal a fost incredibila.

Ma bucur, totusi, ca am trecut si prin superficiala perioada materialist-consumerista, caci am experimentat "din interior" mizeria si nefericirea aferente acestei gandiri, iar acum imi cunosc mai bine oponentul decat si-l cunosc majoritatea celor de pe aici. wink.gif
Catalin
QUOTE
Domnu student, vad ca te incapatanezi sa faci ceea ce stii tu mai bine: sa minti cu nerusinare, sa dezinformezi si sa jignesti.

Cand sustineam egoismul si materialismul, nu am dat niciun fel de studii psihologice sau sociologice.


Studii/lucrari pe care Helmuth le cita in vremurile bune in care era un capitalist radical:

Walter Block, Pledoarii imposibile, traducere in romana de Valentina Nicolaie, Nemira, 1998, 142-143

Adam Smith, An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, Random House, 1973, pag. 243.

Leonard Peikoff, Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand, Meridian Books, 1993, pag. 236.

Peter Carruthers, The Animal Issue, Cambridge U. Press, Capitolul II, sectiunea "The Governing Conception of Contractualism".

Sursa: http://www.ateism.ro/content/view/40/46/
Las publicul sa judece in ce masura calitatea stiintifica a citarilor tale de azi este superioara acestora. biggrin.gif

QUOTE
Ma bucur, totusi, ca am trecut si prin superficiala perioada materialist-consumerista, caci am experimentat "din interior" mizeria si nefericirea aferente acestei gandiri, iar acum imi cunosc mai bine oponentul decat si-l cunosc majoritatea celor de pe aici.


Din pacate pentru tine ai experimentat doar mizera si nefericirea din interiorul tau.

Chiar ma intreb: ce s-a intamplat in aceasta perioada a vietii tale pe plan personal? imi vine greu sa cred ca doar lecturile te-au schimbat asa de tare. Ai cunoscut vreo fata?
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 29 Oct 2007, 02:31 PM) *
Studii/lucrari pe care Helmuth le cita in vremurile bune in care era un capitalist radical:

Walter Block, Pledoarii imposibile, traducere in romana de Valentina Nicolaie, Nemira, 1998, 142-143

Adam Smith, An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, Random House, 1973, pag. 243.

Leonard Peikoff, Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand, Meridian Books, 1993, pag. 236.

Peter Carruthers, The Animal Issue, Cambridge U. Press, Capitolul II, sectiunea "The Governing Conception of Contractualism".

Sursa: http://www.ateism.ro/content/view/40/46/
Las publicul sa judece in ce masura calitatea stiintifica a citarilor tale de azi este superioara acestora. biggrin.gif
Din pacate pentru tine ai experimentat doar mizera si nefericirea din interiorul tau.


rofl.gif rofl.gif

Alo, domnu student, nici unul din tilturile de aici nu reprezinta lucrari de psihologie sau de sociologie! rofl.gif

QUOTE
Chiar ma intreb: ce s-a intamplat in aceasta perioada a vietii tale pe plan personal? imi vine greu sa cred ca doar lecturile te-au schimbat asa de tare. Ai cunoscut vreo fata?


laugh.gif

Mai multe fete cunoscusem atunci decat acum. tongue.gif Satisfactiile unei relatii de durata le-au intrecut insa pe celelalte.

Ce s-a intamplat? Nu eram satisfacut de viata de atunci, indesata cu munca si bani, alaturi de stres si oboseala, si de reducerea timpului liber. Pana la urma am decis sa citesc o carte pe tema fericirii, sa vad daca voi gasi acolo vreun remediu. La recomandarea unui amic, aceasta a fost "Forumla fericirii", a lui Klein. Odata cu ridicarea primelor semne de intrebare, am cercetat si mai mult domeniul fericirii, si ce am gasit deja se stie.

"Schimbarea" a decurs in mod firesc, nu numai pentru ca renuntarea la materialism, munca si stres a adus cu sine satisfactii importante, dar si pt. ca nu a fost o schimbare atat de radicala: rationalismul a ramas, doar ca a integrat noi date stiintifice.
Catalin
Din pacate, rationalismul n-a fost niciodata si nu este nici acum. Un om care gandeste critic si rational se abtine de la un radicalism (de orice gen). Si, daca ajunge totusi cumva sa fie radical, n-o sa-l vezi devenind dup-aia un radical al unei doctrine opuse. Pe vremea "aceea", eu insumi (si multi altii) iti indicam studii de specialitate care aratau avantajele cooperarii (unele dintre ele chiar studii psihologice sau sociologice - eu insumi ti l-am indicat pe Dawkins, cu The selfish gene care propunea explicatii biologiste pentru altruism) insa tu le ignorai intr-un mod destul de superficial, ba chiar te foloseai in argumente de un stereotip destul de neplacut, anume ca selectia naturala inseamna ca supravietuieste cel mai egoist deoarece el strange cele mai multe resurse. Ceea ce, conform lui Dawkins, care se pricepe cat de cat, e o aberatie. Deci, practic, nu stiai despre ce vorbeai. smile.gif Asta nu te-a oprit de la avea pareri foarte sonore si foarte sonor-sustinute.

Acum procedezi similar. Cultura ta psihologica-sociologica este destul de redusa, nu ai o baza pe care sa vorbesti sociologic despre niciun subiect. In schimb convingerile iti sunt la fel de neclintite. smile.gif Si oamenii iti arata si acum ca studiile pe care te bazezi nu sunt studii stiintifice (de ex. ala din revista Forbes) si chiar daca sunt, ele spun altceva decat spui tu, tu le interpretezi ca sa se muleze pe credintele tale. In plus, alte studii sugereaza altceva. Unele seturi de date analizate direct spun altceva decat studiile citate de tine. Stiinta in general nu e un domeniu in care lucrurile sunt clare, se accepta controversa si schimbarea de atitudine. Doua studii pot fi amandoua stiintifice si sa ajunga la concluzii opuse pentru ca analizeaza date diferite sau pentru ca au interpretari diferite asupra acelorasi date. Tie iti este totul mult prea clar! Ti-era si cand erai un radical materialist, ti-e si acum. Aceasta claritate a radicalismului nu este tipica unui om rational, ci unui credincios cvasi-religios. Numai la religiosi poti vedea convertiri de-astea cum ai avut tu.

QUOTE
Satisfactiile unei relatii de durata le-au intrecut insa pe celelalte.


Asa se explica, deci! smile.gif

Ma bucur pentru tine, dragostea este un factor puternic in deciziile pe care le luam si in ideile pe care le proliferam. Dar ai grija mereu sa nu o confunzi cu ratiunea.
noi
QUOTE(Catalin @ 29 Oct 2007, 04:53 PM) *
Ma bucur pentru tine, dragostea este un factor puternic in deciziile pe care le luam si in ideile pe care le proliferam. Dar ai grija mereu sa nu o confunzi cu ratiunea.

Poate e off-topic dar cum ai putea confunda dragostea cu ratiunea? Dragostea, tristetea, etc mi se par niste stari de spirit (energii, etc) pe cand ratiunea pare a fi un instrument..sa zicem MINTE.
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 29 Oct 2007, 03:53 PM) *
Din pacate, rationalismul n-a fost niciodata si nu este nici acum. Un om care gandeste critic si rational se abtine de la un radicalism (de orice gen).


Ce inseamna radicalism si prin ce e radicala pozitia mea de acum? Si scepticismul poate fi radical, si o afirmatie precum "argumentele ateiste sunt puerile si majoritatea argumentelor ateiste sunt foarte puerile", care iti apartine, e radicala.
In prezent, cand spun ca peste un prag scazut material, banii nu mai au un aport relevant in privinta fericirii, sau ca fericirea nu a crescut in ultimii 50 de ani in ciuda progreselor materiale din occident, sau ca socializarea, mariajul, sexul si sportul au o influenta covarsitoare asupra fericirii, nu fac decat sa repet ce au spus cercetatori moderni si contemporani recunoscuti, in studii spre care am trimis aici direct sau pe blog.

QUOTE
Pe vremea "aceea", eu insumi (si multi altii) iti indicam studii de specialitate care aratau avantajele cooperarii (unele dintre ele chiar studii psihologice sau sociologice - eu insumi ti l-am indicat pe Dawkins, cu The selfish gene care propunea explicatii biologiste pentru altruism) insa tu le ignorai intr-un mod destul de superficial, ba chiar te foloseai in argumente de un stereotip destul de neplacut, anume ca selectia naturala inseamna ca supravietuieste cel mai egoist deoarece el strange cele mai multe resurse.


N-am folosit niciodata acest argument, ba chiar am spus ca atata timp cat prin cooperare egoistul are mai multe sanse sa-si atinga scopul, rational e sa o faca.

QUOTE
Acum procedezi similar. Cultura ta psihologica-sociologica este destul de redusa, nu ai o baza pe care sa vorbesti sociologic despre niciun subiect.


Baza mea sunt lecturile din reviste de specialitate precum Psychology Today, Journal of Public Health sau Journal of Societal and Clinical Psychology si din carti scrise de personalitati recunoscute in domeniu.

Scuza-ma, dar cand imi dai ca exemplu de studii psihologice si sociologice carti ca cea a lui Block sau cea a lui Adam Smith, am dreptul sa pun la indoiala expertiza ta in domeniu.


QUOTE
In schimb convingerile iti sunt la fel de neclintite. smile.gif Si oamenii iti arata si acum ca studiile pe care te bazezi nu sunt studii stiintifice (de ex. ala din revista Forbes) si chiar daca sunt, ele spun altceva decat spui tu, tu le interpretezi ca sa se muleze pe credintele tale.


Care studiu din Forbes? Ala cu Maasaii?

QUOTE
Researchers from the University of Illinois and the University of Pennsylvania proclaim with totemic authority that, in a 1985 survey, respondents from the Forbes list of the 400 richest Americans and the Maasai of East Africa were almost equally satisfied and ranked relatively high in well-being.


Acest faimos studiu, realizat de Ed Diener, e citat in continuare de cercetatori si, chiar daca Diener s-ar fi inselat in concluziile lui, tot nu vad de ce nu ar fi un studiu stiintific.

In rest, cu privire la ce spun oamenii, aici am vazut multa luare in raspar, niciun studiu care sa sustina altceva decat ce spun eu (sau daca au fost exceptii pe acest forum, le-am combatut) si argumente fanteziste date de un student la sociologie care pretindea ca un experiment facut de el contrazice datele studiilor citate de mine, desi propriul sau "studiu" nu a aparut nicaieri si nu a fost citat sau validat de niciun specialist.

QUOTE
In plus, alte studii sugereaza altceva. Unele seturi de date analizate direct spun altceva decat studiile citate de tine. Stiinta in general nu e un domeniu in care lucrurile sunt clare, se accepta controversa si schimbarea de atitudine. Doua studii pot fi amandoua stiintifice si sa ajunga la concluzii opuse pentru ca analizeaza date diferite sau pentru ca au interpretari diferite asupra acelorasi date.


Foarte bine, pune acele studii pe masa si mai vorbim.

QUOTE
Ma bucur pentru tine, dragostea este un factor puternic in deciziile pe care le luam si in ideile pe care le proliferam. Dar ai grija mereu sa nu o confunzi cu ratiunea.


Mersi, dar ai grija sa nu te pripesti la trasul concluziilor: relatia respectiva a venit dupa ce renuntasem deja, in buna masura, la egoism si materialism. wink.gif
fiica_lunii
QUOTE(mutulica @ 29 Oct 2007, 12:42 PM) *
...aaaa.... rolleyes.gif ... in virgin?


Ce coincidenta! Tocmai ma pregateam sa pozez in rolul de violatoare in serie si ma gandeam sa incep cu un virgin! .... nu de alta dar sa-l fac fericit GRATIS

devil.gif devil.gif devil.gif
axel
QUOTE(Catalin @ 29 Oct 2007, 03:31 PM) *
Ai cunoscut vreo fata?

Hai, nu fii rau, ca nu e baiat urat: http://www.infidels.org/library/modern/horia_plugaru/
Cei drept... cand deschide gura, se cam sperie fetele... ohyeah.gif
Catalin
QUOTE
Ce inseamna radicalism si prin ce e radicala pozitia mea de acum? Si scepticismul poate fi radical, si o afirmatie precum "argumentele ateiste sunt puerile si majoritatea argumentelor ateiste sunt foarte puerile", care iti apartine, e radicala.


Totusi, nu e chiar asa radicala... am putut sa fac o distinctie intre pueril si foarte pueril, n-am zis ca sunt toate extrem de puerile. smile.gif

QUOTE
In prezent, cand spun ca peste un prag scazut material, banii nu mai au un aport relevant in privinta fericirii, sau ca fericirea nu a crescut in ultimii 50 de ani in ciuda progreselor materiale din occident, sau ca socializarea, mariajul, sexul si sportul au o influenta covarsitoare asupra fericirii, nu fac decat sa repet ce au spus cercetatori moderni si contemporani recunoscuti, in studii spre care am trimis aici direct sau pe blog.


Asa e, nu faci decat sa repeti ce spun ei, exact asta e problema! Esti un fel de magnetofon stricat care nu intelege ca sunt cauze multiple si extrem de variate care ghideaza acest fenomen. Faptul ca in ultimii 50 de ani fericirea nu a crescut in ciuda progreselor materiale spune foarte multe chestii despre societatea occidentala. Uite cativa factori care influenteaza sau ar putea sa influenteze nivelul de fericire in societati occidentale:
    * nivelul de asteptari de la viata a crescut foarte mult in ultimii 50 de ani
    * spatiul urban a devenit din ce in ce mai inghesuit in ultimii 50 de ani
    * poluarea a crescut in ultimii 50 de ani
    * comunismul leninist-stalinist s-a prabusit in ultimii 50 de ani
    * religiozitatea a scazut drastic in ultimii 50 de ani
    * stiinta s-a dezvoltat extrem de puternic in ultimii 50 de ani
    * a aparut feminismul in ultimii 50 de ani
    * a aparut ideea de emancipare a minoritatilor in ultimii 50 de ani
    * omul a inceput explorarea spatiului in ultimii 50 de ani
    * divorturile au crescut in ultimii 50 de ani

Lista e lunga si contine si elemente pozitive si elemente negative care influenteaza fericirea. Banii sunt si ei o parte importanta a listei dar cand ai o lista asa de mare unele elemente trag intr-o parte sau alta a balantei. Este extrem de simplist sa gandesti fericirea asa cum o gandesti tu. Gandesti la fel de simplist ca inainte. Atunci rationamentul tau era "bani => resurse mai multe => fericire mai mare" si ignora toata lista aia mare. Acum rationamentul este "studiile arata ca in ultimii 50 de ani fericirea n-a crescut => banii nu influenteaza fericirea => banii nu folosesc" si face acelasi lucru: ignora toata lista aia si modul in care ea a influentat si influenteaza fericirea.

QUOTE
N-am folosit niciodata acest argument, ba chiar am spus ca atata timp cat prin cooperare egoistul are mai multe sanse sa-si atinga scopul, rational e sa o faca.


Pai Dawkins NU asta spune (tot n-ai citit aia?!). Nu e vorba de scopul egoistului, nu el e "unitatea de selectie" care intra in calcul. Deci nu Dawkins te-a facut sa te razgandesti, tot e bine! laugh.gif

QUOTE
Baza mea sunt lecturile din reviste de specialitate precum Psychology Today, Journal of Public Health sau Journal of Societal and Clinical Psychology si din carti scrise de personalitati recunoscute in domeniu.

Scuza-ma, dar cand imi dai ca exemplu de studii psihologice si sociologice carti ca cea a lui Block sau cea a lui Adam Smith, am dreptul sa pun la indoiala expertiza ta in domeniu.


rofl.gif
Nu ti le-am dat ca exemplu de studii "psihologice si sociologice" ci ca exemplu de "studii pe care Helmuth le considera suficient de importante ca sa le citeze".

QUOTE
Care studiu din Forbes? Ala cu Maasaii?


Ala o fi fost un studiu stiintific, doar ca tu nu i-ai inteles concluziile. Mai precis nu ai inteles din ce cauza oamenii aia sunt la fel de satisfacuti. Ei au cu totul alta lista decat americanii (lista de mai sus).

Dar am mai discutat chestiile astea...

Poti sa studiezi si singur ce fac sociologii romani specializati pe calitatea vietii: http://iccv.ro/
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.