Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Creationism Versus Evolutionism
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
Artanis
smile.gif Trebuie sa fie si statistici mai relevante...chiar daca mai mult sau mai putin fabulante, precum acea gasita de mine (care iti arata totusi ca nu e deloc nerezonabil efortul pt. a determina acea rata a mutatiilor, asa cum spuneai deunazi)...wink.gif
Catalin
Dar la asta a mea ce nu-ti place? Se muleaza prea bine pe evolutionism? wink.gif
Artanis
Teoriile care se muleaza pe teorii nu fac 2 bani. Ele trebuie sa se "muleze" pe realitate biggrin.gif
Exnihilo
Am sa incerc sa raspund zecilor de fraze ohmy.gif

[QUOTE]
Ei, nu e chiar asa. Dar ai sesizat un aspect important aici. Ceva este clar filosofic, nu stiintific. Insa nu e vorba de evolutionism ci de dezbaterea insasi! Opunerea acestor doua concepte este ceva filosofic, nu stiintific. Stiintific, ele nu sunt opuse ci independente dupa cum s-a mai spus de cateva ori de-a lungul threadului.
[/QUOTE]

Eu cred ca este chiar asa. Trebuie facuta o importanta distinctie intre creationism si evolutionism pe de o parte, ca viziuni despre lume si originile ei, si datele masurabile ale realitatii, pe de alta parte. Creationismul stiintific si evolutionismul stiintific nu sunt decat teoriile stiintifice care interpreteaza aceste date, sau, mai bine zis, incearca sa explice cat mai bine acele date.
Asa ca nu doar disputa principiala intre creationism si evolutionism este filosofica, ci si disputa pe taramul stiintific este ancorata, in interpretarea faptelor, in metafizica. Si nici nu poate fi altfel: datele realitatii trebuie interpretate, si interpretarea nu se poate face "in orb".
Problema care se pune este: care din aceste doua modele se potriveste mai bine realitatii inconjuratoare? Una din doua.

[QUOTE]
Sigur, a sustine ca Dumnezeu nu exista e ceva filosofic. Dar de unde pana unde sa fie asta baza evolutionismului? eu n-am citit in nici o carte de biologie unde exista o introducere in evolutionism ca Dumnezeu nu exista. Cum sa fie asta baza?!
[/QUOTE]

Pai care a fost marele merit al lui Darwin, pentru care este celebru si mult-iubit si azi ca acum 150 de ani (de fapt, mult mai mult acum). Tocmai faptul ca a reusit sa dea o aura stiintifica unei teorii filosofice care-L scoate pe Dumnezeu din ecuatie. Baza evolutionismului este reducerea originii vietii la explicatii pur naturale, adica eliminarea completa a supranaturalului. Pai in cartile de biologie nu scrie nimic de genul asta. Unde, in cartile de biologie vrei tu sa gasesti contextul istorico-filosofic al aparitiei teoriei evolutioniste?

[QUOTE]
In nici un caz. Este o teorie (viziune e ceva mult prea larg) despre viata, nu despre lume.
[/QUOTE]

Sunt doua "tipuri" de definitie a evolutiei, asa cum este prezentata de evolutionisti (http://evolution.berkeley.edu/evosite/evo101/IIntro.shtml): tipul "restrans": descendenta cu modificari (small-scale) si evolutia pe scara larga, care se vrea a fi de fapt extrapolarea sau generalizarea primei.
Dupa cum observi, in a doua varianta - care este de fapt marul discordiei - nu mai este vorba doar despre viata, ci despre lume. Iata care este de fapt ideea:

[QUOTE]
"Evolution means that we're all distant cousins: humans and oak trees, hummingbirds and whales." (Univ. Berkley)
[/QUOTE]

[QUOTE]
Faptul ca doua evenimente sau desfasurat in acelasi interval de timp nu implica o legatura intre ele.
[/QUOTE]

Nu implica neaparat, dar adevarul istoric este ca ele sunt intr-o stransa legatura. De ce a avut un asa mare succes evolutionismul? Pentru ca a fost imediat imbratisat de toti intelectualii atei care au vazut in evolutionism marea salvare de raspunderea morala in fata unui Creator. Asta este de fapt marea miza a disputei creatie/evolutie: daca elimini evolutionismul, ramane doar perspectiva unei creatii speciale, a Creatorului inteligent si responsabilitatea pe care acceptarea existentei Lui o aduce. Sa crezi ca disputa asta este doar de amuzament e o mare amagire. E pariul lui Pascal jucat peste filosofie si stiinta.

[QUOTE]
Dar nu inteleg. Cine a spus asa ceva pe acest thread?
[/QUOTE]

Iata cateva citate de pe thread:

[QUOTE]
In ridicula-ti pozitie, vrei sa convingi ca tu si creationistii sunteti obiectivii ( care cred insa in mituri atestate ca atare de studiul religiei), iar ei sunt niste obsedati, farseori, gata sa masluiasca datele . . . .
...critici cel mai adesea fara sa intelegi, fara sa ai informatia decat provenita din sursele unor obsedati de superstitia lor
[/QUOTE]

Citatele de mai sus au fost din Octavi, pag. 112

[QUOTE]
Hmm, poate. Dar, in acelasi timp, este si viziunea - despre viata, nu lume, repet - a Papei Ioan Paul al II-lea!
[/QUOTE]

Interesant - deci acum evolutionismul este o viziune, dupa ce mai sus spuneai ca nu e decat o teorie. Este adevarat insa ca exista o tendinta "de conciliere" a evolutionismului cu crestinismul, care insa nu duce decat la erori grave dpdv religios. Daca vrei, discutam si despre acestea, insa pe alt forum.
Papa a zis doar ca "evolutionismul e mai mult decat o ipoteza". Daca tu crezi ca evolutionismul era convingerea sa personala, n-ai decat. Eu sunt membru al Bisericii Ortodoxe, care nu se supune in nici un fel papei.

[QUOTE]
Pai tocmai acoperirea in realitatea observabila a lumii este ceea ce diferentiaza lucrurile "pur" filosofice de lucrurile stiintifice (si filosofice!). Ori a spune ca ceva e in esenta filosofic indiferent de acoperirea in realitatea observabila este ca si cum ai spune ca un patrat este in esenta un dreptunghi, indiferent de ce relatii exista intre lungimile laturilor sale. Adica, sigur, ai dreptate dar ratezi esentialul. smile.gif
[/QUOTE]

Eu nu am spus deloc "pur filosofic", ci "in esenta filosofic"... chestie de nuanta. Daca ratez esentialul, inseamna ca esentialul este acoperirea stiintifica, iar mai putin esentialul este angrenarea filosofica. Mie mi se par deopotriva de importante, atata timp cat evolutionismul, sistematic, este plin de extrapolari si de conexiuni presupuse. Aceasta viziune despre viata (cum zici tu) interpreteaza datele stiintifice. Daca partea filosofica din ea este extrasa, raman numai masuratori si date stiintifice disparate.

[QUOTE]
Sigur ca nu este. Apeleaza la asta pentru ca nu au la ce altceva sa apeleze. smile.gif
[/QUOTE]

Hmm, vom vedea.

[QUOTE]

[QUOTE]
Problema nu este daca evolutionismul sau creationismul sunt demonstrabile stiintific, ci care din aceste doua viziuni se potriveste mai bine realitatii.
[/QUOTE]

smile.gif
Pai cea stiintifica se potriveste cel mai bine realitatii. De-aia e stiintifica!
[/QUOTE]

Daca e asa stiintifica pe cat crezi, te rog sa o reproduci in laborator. Sau sa-mi arati cum ia nastere ADN-ul, sau cum se transforma, sub ochii nostri, materia, din nevie in vie. Daca nu poti, daca este imposibil, atunci sunt nevoit sa te informez ca viziunea evolutionista este nestiintifica.

[QUOTE]
E foarte putin probabil ca 99% din oamenii de stiinta sa ignore lucruri esentiale pe care doar 1% le inteleg, nu crezi? principial, indiferent de domeniu.
[/QUOTE]

Foarte interesant. Contradictie: inseamna ca Darwin nu avea dreptate atunci cand a scris Originea speciilor, intrucat imensa majoritate a oamenilor de stiinta erau creationisti. Daca vrei sa convingi pe cineva, nu folosi argumentul asta. Adevarul nu este probabilistic.
Si oricum procentul de oameni de stiinta evolutionisti scade. Poate era 99 prin anii 60...

[QUOTE]
Hmm, eu credeam ca s-a dovedit ca exista duplicare de gene => numar mai mare de gene. Si mai exista si mutatie. Impreuna aceste doua fenomene duc la cresterea complexitatii unui organism, nu?
[/QUOTE]

Hmm, sunt convins ca asa credeai. E simplu, nu? Mutatii la intamplare + selectie = complexitate. Si ne acuzati pe noi, creationistii, ca suntem creduli.

[QUOTE]
Eh, nici macar Behe nu cred ca foloseste cuvantul "a dovedi".
[QUOTE]

Ba da. In articolul urmator: http://id-www.ucsb.edu/fscf/library/behe/MM.html, Behe citeaza din Darwin, care zicea:
"If it could be demonstrated that any complex organ existed which could not possibly have been formed by numerous, successive, slight modifications, my theory would absolutely break down."
Dupa care continua prin a arata ca "A system which meets Darwin's criterion is one which exhibits irreducible complexity". Continua prin a arata ca exista intr-adevar complexitate ireductibila.
Concluziile articolului sau sunt graitoare:
"It is often said that science must avoid any conclusions which smack of the supernatural. But this seems to me to be both bad logic and bad science. Science is not a game in which arbitrary rules are used to decide what explanations are to be permitted. Rather, it is an effort to make true statements about physical reality. It was only about sixty years ago that the expansion of the universe was first observed. This fact immediately suggested a singular event--that at some time in the distant past the universe began expanding from an extremely small size. To many people this inference was loaded with overtones of a supernatural event--the creation, the beginning of the universe. The prominent physicist A.S. Eddington probably spoke for many physicists in voicing his disgust with such a notion (8):
"Philosophically, the notion of an abrupt beginning to the present order of Nature is repugnant to me, as I think it must be to most; and even those who would welcome a proof of the intervention of a Creator will probably consider that a single winding-up at some remote epoch is not really the kind of relation between God and his world that brings satisfaction to the mind."
Nonetheless, the Big Bang hypothesis was embraced by physics and over the years has proven to be a very fruitful paradigm. The point here is that physics followed the data where it seemed to lead, even though some thought the model gave aid and comfort to religion. In the present day, as biochemistry multiplies examples of fantastically complex molecular systems, systems which discourage even an attempt to explain how they may have arisen, we should take a lesson from physics. The conclusion of design flows naturally from the data; we should not shrink from it; we should embrace it and build on it.
In concluding, it is important to realize that we are not inferring design from what we do not know, but from what we do know. We are not inferring design to account for a black box, but to account for an open box. A man from a primitive culture who sees an automobile might guess that it was powered by the wind or by an antelope hidden under the car, but when he opens up the hood and sees the engine he immediately realizes that it was designed. In the same way biochemistry has opened up the cell to examine what makes it run and we see that it, too, was designed.
It was a shock to people of the nineteenth century when they discovered, from observations science had made, that many features of the biological world could be ascribed to the elegant principle of natural selection. It is a shock to us in the twentieth century to discover, from observations science has made, that the fundamental mechanisms of life cannot be ascribed to natural selection, and therefore were designed. But we must deal with our shock as best we can and go on. The theory of undirected evolution is already dead, but the work of science continues."

[QUOTE]
Ar putea cel mult sa ne intareasca aceasta idee. Asta doar in masura in care nu cunoastem si mecanisme auxiliare in afara de mecanismul banal de o mutatie, inca o mutatie, inca o mutatie etc.
[/QUOTE]
Ar fi interesant sa ne prezinti si noua aceste mecanisme auxiliare (banuiesc ca te gandesti la demnul de science-fiction "echilibru punctual"?)
[QUOTE]
[QUOTE]
De exemplu:
- nu stim CUM s-a organizat materia nevie in materie vie, dar cert e ca s-a intamplat, pentru ca evolutia e un fapt stiintific.
[/QUOTE]
Nu, e cert ca s-a intamplat pentru ca exista viata. Asta n-are legatura cu evolutionismul... rolleyes.gif
[/QUOTE]
Interesant - dar daca nu se stie efectiv cum s-a produs, de ce e mai stiintific sa spui ca materia nevie a evoluat in materie vie decat sa spui ca un Designer a organizat-o?
[QUOTE]
Pai constiinta umana provine din constiinte animale primitive. E foarte simplu, nu crezi? de ce spui ca nu stim?! stim!
[/QUOTE]
Stim? De unde? A fost vreunul dintre noi maimuta si a evoluat in om? Sau a fost vreunul dintre noi prezent in momentul cand maimutele au devenit oameni? Sau am observat noi cum constiinta unei maimute a evoluat in constiinta umana? Tot ce stim sunt presupuneri, din nou, pe care unii sunt mai dornici sa le creada realitati...
[QUOTE]
De fapt datarile cu izotopi radioactivi sunt corecte daca sunt in linie dreapta. Daca nu sunt in linie dreapta nu sunt luate in considerare. Dar daca sunt, ai tu o explicatie mai buna? te astept sa ne-o impartasesti si noua.
[/QUOTE]
Materialul pe care mi l-ai furnizat confirma faptul ca datarile se bazeaza pe principiul evolutionist al uniformitarismului, generand ceea ce se numeste o "referinta circulara". Presupozitiile sunt urmatoarele:
"The amount of daughter isotope at the time of formation of the sample is zero (or known independently and can be compensated for).
No parent isotope or daughter isotope has entered or left the sample since its time of formation."
Cum se pot confirma aceste presupozitii? Si cat de sigura e datarea daca nu stim daca conditiile de mai sus sunt indeplinite?
Oricum, sunt de parere ca e mai bine sa nu folosesti un mijloc de datare eronat decat sa te bazezi pe el pentru a aduce argumente "stiintifice".

[QUOTE]
Cred ca este nedrept sa spui asta. Te rog sa arati macar o sursa evolutionista unde sa scrie asa ceva. In eventualitatea (foarte probabila) ca nu vei gasi o asemenea sursa, te-as ruga sa revii asupra acestei afirmatii care sunt sigur ca este facuta mai degraba din cauza temperamentul sau incalzirii pe care ai acumulat-o in timpul scrierii postului decat din convingere...
[/QUOTE]
Eu nu am facut decat sa extrag liniile directoare ale argumentatiei principiale impotriva creationismului.
Ca un exemplu, iata un fragment din introducerea cartii Science, Religion, Politics, Law, and Education de Tim Berra (http://www.positiveatheism.org/writ/berra.htm)
"Even university students fall prey to the equal-time argument, notwithstanding that the creationist interpretation of life is on a par with the idea of a flat Earth. In spite of a trend toward greater acceptance of evolutionary theory with increasing biological education, well over half the biology graduate students surveyed at The Ohio State University favored teaching creationism in public schools"
Adicatelea creationistii sunt in acelasi rand cu cei care credeau in faptul ca pamantul e plat. Multumim. Cititorul cartii va intelege cu siguranta de ce nu trebuie sa fii creationist, aka anti-stiintific.
Am dat doar un exemplu. Daca vrei, revin si cu altele.

Voi mai reveni si cu alta ocazie (sunt in concediu)
Catalin
QUOTE

Eu cred ca este chiar asa. Trebuie facuta o importanta distinctie intre creationism si evolutionism pe de o parte, ca viziuni despre lume si originile ei, si datele masurabile ale realitatii, pe de alta parte. Creationismul stiintific si evolutionismul stiintific nu sunt decat teoriile stiintifice care interpreteaza aceste date, sau, mai bine zis, incearca sa explice cat mai bine acele date.
Asa ca nu doar disputa principiala intre creationism si evolutionism este filosofica, ci si disputa pe taramul stiintific este ancorata, in interpretarea faptelor, in metafizica. Si nici nu poate fi altfel: datele realitatii trebuie interpretate, si interpretarea nu se poate face "in orb".
Problema care se pune este: care din aceste doua modele se potriveste mai bine realitatii inconjuratoare? Una din doua.


In primul rand trebuie sa ne fie clar un lucru. Sintagma "creationism stiintific" este pura demagogie. Nu exista nici o farima de stiinta in cadrul creationismului. Stiinta implica ipoteze, metode riguroase de testare, aplicarea acestor metode si analiza rezultatelor. In cadrul creationismului ne-am oprit la ipoteze. De fapt la o ipoteza: "tot ce vedem este rezultatul actiunii unei forte inteligente". Nu exista nici o metoda de testare si, evident, nu poate exista nici o aplicare a metodelor sau o analiza a rezultatelor. Deci nu numai ca nu exista o opozitie intre evolutionism stiintific si creationism stiintific dar nici nu poate exista pentru ca unul dintre "combatanti" lipseste la apel! smile.gif

QUOTE

QUOTE

Sigur, a sustine ca Dumnezeu nu exista e ceva filosofic. Dar de unde pana unde sa fie asta baza evolutionismului? eu n-am citit in nici o carte de biologie unde exista o introducere in evolutionism ca Dumnezeu nu exista. Cum sa fie asta baza?!


Pai care a fost marele merit al lui Darwin, pentru care este celebru si mult-iubit si azi ca acum 150 de ani (de fapt, mult mai mult acum). Tocmai faptul ca a reusit sa dea o aura stiintifica unei teorii filosofice care-L scoate pe Dumnezeu din ecuatie. Baza evolutionismului este reducerea originii vietii la explicatii pur naturale, adica eliminarea completa a supranaturalului. Pai in cartile de biologie nu scrie nimic de genul asta. Unde, in cartile de biologie vrei tu sa gasesti contextul istorico-filosofic al aparitiei teoriei evolutioniste?


Bun, deci suntem de acord ca in nici o carte de biologie nu se spune ca Dumnezeu nu exista. In acest caz, putem conchide ca nu in aceasta negatie a existentei divinitatii sta baza evolutionismului.

QUOTE

QUOTE

In nici un caz. Este o teorie (viziune e ceva mult prea larg) despre viata, nu despre lume.


Sunt doua "tipuri" de definitie a evolutiei, asa cum este prezentata de evolutionisti (http://evolution.berkeley.edu/evosite/evo101/IIntro.shtml): tipul "restrans": descendenta cu modificari (small-scale) si evolutia pe scara larga, care se vrea a fi de fapt extrapolarea sau generalizarea primei.
Dupa cum observi, in a doua varianta - care este de fapt marul discordiei - nu mai este vorba doar despre viata, ci despre lume. Iata care este de fapt ideea:

QUOTE

"Evolution means that we're all distant cousins: humans and oak trees, hummingbirds and whales." (Univ. Berkley)



"Humans, oak trees, hummingbirds and whales" intra toate la categoria viata, nu lume.

QUOTE

Nu implica neaparat, dar adevarul istoric este ca ele sunt intr-o stransa legatura. De ce a avut un asa mare succes evolutionismul? Pentru ca a fost imediat imbratisat de toti intelectualii atei care au vazut in evolutionism marea salvare de raspunderea morala in fata unui Creator. Asta este de fapt marea miza a disputei creatie/evolutie: daca elimini evolutionismul, ramane doar perspectiva unei creatii speciale, a Creatorului inteligent si responsabilitatea pe care acceptarea existentei Lui o aduce. Sa crezi ca disputa asta este doar de amuzament e o mare amagire. E pariul lui Pascal jucat peste filosofie si stiinta.


Evolutionismul a avut succes pentru ca a generat metode prin care a putut fi testat, prin care a fost testat si prin care a rezistat testelor. Creationismul nu a avut succes pentru ca nu a generat astfel de metode. Asta e tot!

QUOTE

Citatele de mai sus au fost din Octavi, pag. 112


Am citit cu atentie si nu am gasit cuvantul "dusman" folosit de tine mai sus.

QUOTE

Interesant - deci acum evolutionismul este o viziune, dupa ce mai sus spuneai ca nu e decat o teorie. Este adevarat insa ca exista o tendinta "de conciliere" a evolutionismului cu crestinismul, care insa nu duce decat la erori grave dpdv religios. Daca vrei, discutam si despre acestea, insa pe alt forum.
Papa a zis doar ca "evolutionismul e mai mult decat o ipoteza". Daca tu crezi ca evolutionismul era convingerea sa personala, n-ai decat. Eu sunt membru al Bisericii Ortodoxe, care nu se supune in nici un fel papei.


Este irelevant de ce biserica apartii tu. Ceea ce este relevant este ca evolutionismul nu este apanajul ateismului cum ai afirmat tu in mod complet eronat. Eu nu zic ca Papa are dreptate ci doar ca nu e ateu! laugh.gif

Deci ce te rog eu este sa accepti explicit ca exista crestini de marca ce sunt de acord in mare cu evolutionismul si sa renunti pe viitor la a mai asocia aceasta teorie stiintifica (am zis teorie acum, nu viziune wink.gif) cu doctrina ateista.

QUOTE

Eu nu am spus deloc "pur filosofic", ci "in esenta filosofic"... chestie de nuanta. Daca ratez esentialul, inseamna ca esentialul este acoperirea stiintifica, iar mai putin esentialul este angrenarea filosofica. Mie mi se par deopotriva de importante, atata timp cat evolutionismul, sistematic, este plin de extrapolari si de conexiuni presupuse. Aceasta viziune despre viata (cum zici tu) interpreteaza datele stiintifice. Daca partea filosofica din ea este extrasa, raman numai masuratori si date stiintifice disparate.


Orice teorie stiintifica este in esenta filosofica. Newton cand a scris lucrarea sa despre gravitatie, a intitulat-o daca nu ma insala memoria "Principiile matematice ale filosofiei naturale". Si din mecanica newtoniana daca extragi partea filosofica raman doar masuratori si date stiintifice disparate, logic! Aceste masuratori si date disparate sunt ceea ce transforma filosofia in stiinta.

QUOTE

Daca e asa stiintifica pe cat crezi, te rog sa o reproduci in laborator. Sau sa-mi arati cum ia nastere ADN-ul, sau cum se transforma, sub ochii nostri, materia, din nevie in vie. Daca nu poti, daca este imposibil, atunci sunt nevoit sa te informez ca viziunea evolutionista este nestiintifica.


laugh.gif Vai, dar nu te grabi asa! Ti s-au dat doua linkuri care iti aratau evolutia producandu-se direct, observabil, sub ochii nostri. Unul dat de mine, unul de Artanis. Te rog sa le comentezi!

QUOTE

Foarte interesant. Contradictie: inseamna ca Darwin nu avea dreptate atunci cand a scris Originea speciilor, intrucat imensa majoritate a oamenilor de stiinta erau creationisti.


Pardon? de unde pana unde? te rog sa justifici aceasta afirmatie!

QUOTE

Ba da. In articolul urmator: http://id-www.ucsb.edu/fscf/library/behe/MM.html, Behe citeaza din Darwin, care zicea:
"If it could be demonstrated that any complex organ existed which could not possibly have been formed by numerous, successive, slight modifications, my theory would absolutely break down."
Dupa care continua prin a arata ca "A system which meets Darwin's criterion is one which exhibits irreducible complexity".


Nu, continua prin a propune aceasta concluzie bazata in primul rand pe "noi nu intelegem cum pot apare sistemele cu complexitate ireductibila deci ele nu pot apare prin modificari succesive". Adica argumentum ad ignorantiam, ilogic, cum ti-ar spune Artanis daca ar avea rabdare sa citeasca pe-aici!

QUOTE

QUOTE

Ar putea cel mult sa ne intareasca aceasta idee. Asta doar in masura in care nu cunoastem si mecanisme auxiliare in afara de mecanismul banal de o mutatie, inca o mutatie, inca o mutatie etc.

Ar fi interesant sa ne prezinti si noua aceste mecanisme auxiliare (banuiesc ca te gandesti la demnul de science-fiction "echilibru punctual"?)


Foarte simplu. Nu tine de science fiction deloc. Este vorba despre modificarile care reduc din complexitatea unui organism! De exemplu, micsorarea degetelor de la picioare sau reducerea cantitatii de par corporal al omului. Aceste modificari reduc complexitatea unui organism pana cand aceasta devine ireductibila. Logic, nu?

QUOTE

QUOTE

QUOTE

De exemplu:
- nu stim CUM s-a organizat materia nevie in materie vie, dar cert e ca s-a intamplat, pentru ca evolutia e un fapt stiintific.

Nu, e cert ca s-a intamplat pentru ca exista viata. Asta n-are legatura cu evolutionismul...

Interesant - dar daca nu se stie efectiv cum s-a produs, de ce e mai stiintific sa spui ca materia nevie a evoluat in materie vie decat sa spui ca un Designer a organizat-o?


Hai sa nu incurcam verbele. "a evoluat" aici nu este identic cu "a evoluat" din cadrul evolutionismului, ok? Materia nevie s-a transformat in materie vie intr-un fel sau altul, cu sau fara influenta unui Designer. Deocamdata problema acestei transformari nu este rezolvata complet. Nu exista deocamdata nici un motiv sa postulam existenta unui Designer.

QUOTE

QUOTE

Pai constiinta umana provine din constiinte animale primitive. E foarte simplu, nu crezi? de ce spui ca nu stim?! stim!

Stim? De unde?


Din fosilele care arata o crestere a capacitatii craniene pe masura ce craniile sunt mai apropiate ca data de catre noi.

QUOTE

Materialul pe care mi l-ai furnizat confirma faptul ca datarile se bazeaza pe principiul evolutionist al uniformitarismului, generand ceea ce se numeste o "referinta circulara". Presupozitiile sunt urmatoarele:
"The amount of daughter isotope at the time of formation of the sample is zero (or known independently and can be compensated for).
No parent isotope or daughter isotope has entered or left the sample since its time of formation."
Cum se pot confirma aceste presupozitii? Si cat de sigura e datarea daca nu stim daca conditiile de mai sus sunt indeplinite?


Nu ai citit pana la capat! Te rog sa citesti si sa ne spui dupa parerea ta care este explicatia faptul ca rezultate se regasesc pe o linie dreapta!

QUOTE

Eu nu am facut decat sa extrag liniile directoare ale argumentatiei principiale impotriva creationismului.
Ca un exemplu, iata un fragment din introducerea cartii Science, Religion, Politics, Law, and Education de Tim Berra (http://www.positiveatheism.org/writ/berra.htm)


Positiveatheism?! foarte inteligent! Eu am zis o sursa de informatie despre evolutionism, nu o sursa de propaganda ateista!
Artanis
QUOTE (Catalin)
Orice teorie stiintifica este in esenta filosofica

Ipse dixit, ilogic.
QUOTE (Catalin)
Deci ce te rog eu este sa accepti explicit ca exista crestini de marca ce sunt de acord in mare cu evolutionismul si sa renunti pe viitor la a mai asocia aceasta teorie stiintifica

Ce inseamna "crestin de marca" ? De marca inregistrata ? biggrin.gif
Vreun martir, Sfant, ceva ?
QUOTE (Catalin)
Ti s-au dat doua linkuri care iti aratau evolutia producandu-se direct, observabil, sub ochii nostri. Unul dat de mine, unul de Artanis. Te rog sa le comentezi!

Da, "evolutia in cateva exemple", ca sa spun asa...de-aci si pana la extrapolarea jurnalistica micro-macroevolutie, procariot-filozof e cale lunga... precum calea de la constatarea deplasarii Universului prin efect Doppler la postularea Big-Bang-ului care nu numai ca nu ne ofera raspunsuri despre momentul T0, dar mai creeaza si nonsensuri fizice.
QUOTE (Catalin)
Deocamdata problema acestei transformari nu este rezolvata complet.

Deocamdata ? Deci se va rezolva in viitor, aka, argument din viitor, ilogic smile.gif
QUOTE (Catalin)
Din fosilele care arata o crestere a capacitatii craniene pe masura ce craniile sunt mai apropiate ca data de catre noi.

Si balena albastra zici ca are cea mai mare constiinta ? rofl.gif
Catalin
QUOTE

Deocamdata ? Deci se va rezolva in viitor, aka, argument din viitor, ilogic


Nu, nu era nici un deci acolo!

QUOTE
Si balena albastra zici ca are cea mai mare constiinta ?


Era vorba de fosilele de hominizi. Oricum, apreciem simtul umorului. smile.gif
Artanis
QUOTE (Catalin)
Era vorba de fosilele de hominizi.

Indiferent despre ce era vorba, dependenta "capacitate craniana/constiinta" e cel putin hilara smile.gif
Catalin
Ma bucur ca te amuza! smile.gif
Artanis
"Homo sapiens sapiens" ar fi invidios pe "Neaderthalianu" cu capu' mare si constiinta "multa" smile.gif
Exnihilo
QUOTE

Evolutionismul a avut succes pentru ca a generat metode prin care a putut fi testat, prin care a fost testat si prin care a rezistat testelor. Creationismul nu a avut succes pentru ca nu a generat astfel de metode. Asta e tot!


Ce simplu, nu? La ce metode de referi? Care sunt metodele de cercetare pe care evolutionismul le-a generat? Analiza fosilelor, analiza rocilor, etc. sunt antedarwiniene. Si, ma rog, cum cercetezi evolutia? Nu cumva metodele de cercetare sunt metode de cercetare ale naturii? Si unde scrie ca datele naturii trebuie interpretate doar in sensul unei singure viziuni despre lume? Si cu ce drept o viziune despre lume este mai stiintifica decat alta?

QUOTE

Aceste masuratori si date disparate sunt ceea ce transforma filosofia in stiinta.


Si daca datele se potrivesc mai bine modelului creationist, de ce este creationismul ne-stiintific?

QUOTE

laugh.gif Vai, dar nu te grabi asa! Ti s-au dat doua linkuri care iti aratau evolutia producandu-se direct, observabil, sub ochii nostri. Unul dat de mine, unul de Artanis. Te rog sa le comentezi!


"A new species of insect may have arisen"

"Once the hybrids settle into their new home, they are unlikely to interbreed much with the parent species, because fruit maggot adults mate on their host plant. As a result, this host shift should lead rapidly to the formation of a new species. The researchers are not yet willing to declare the honeysuckle maggot has completed this process, Schwarz says, because they have not ruled out the possibility of a low level of interbreeding with at least one of the parent species."

Te rog sa notezi ca articolul pe care cu bunavointa mi l-ai furnizat afirma ca "e posibil", iar cercetatorii "are not yet willing".
Mai mult decat atat, faptul ca doua specii pre-existente, prin hibridizare, dau nastere alteia - desi eu n-as spune astfel, ci as numi produsul care mi l-ai prezentat ca pe o "rasa" - nu arata cum au aparut respectivele specii in primul rand.
Stim ca micro-evolutia - variatia - exista. Dar din faptul ca o rasa de caini se incruciseaza cu alta rasa pentru a genera o alta noua nu inseamna ca cea din urma e un produs al evolutiei si nici nu ofera nici o dovada despre modul in care a aparut primul caine.

QUOTE

Pardon? de unde pana unde? te rog sa justifici aceasta afirmatie!


Citat din Michael Denton, "Evolution: Une theorie en crise" (Evolution: a Theory in Crisis), editia in franceza:

"A l'epoque ou il s'embarquait sur le Beagle, la philosophie de la nature admise par Darwin, comme par la plupart de ses contemporains s'opposait totalement a l'idee d'evolution organique. La biologie des premieres decennies du XIXe siecle etait dominee par l'idee d'un monde vivant essentiellement discontinu: les grands groupes d'organismes y seraient uniques, isoles et aucune forme de transition ne les relierait entre eux... Ainsi pour les naturalistes du XIX siecle, l'ordre fondamental de la nature etait-il discontinu et statique, tres different du modele dinamique continu, qui, plus tard, apres 1859, devait devenir un axiome pour la plupart des biologistes" (1992, pp.19-20)

Dupa cum stii, Denton este unul dintre cei mai de marca evolutionisti, chiar daca cartea citata mai sus dezvaluie multe dintre problemele teoriei evolutioniste, fapt pentru care el a fost considerat oarecum "eretic".

QUOTE

Foarte simplu. Nu tine de science fiction deloc. Este vorba despre modificarile care reduc din complexitatea unui organism! De exemplu, micsorarea degetelor de la picioare sau reducerea cantitatii de par corporal al omului. Aceste modificari reduc complexitatea unui organism pana cand aceasta devine ireductibila. Logic, nu?


Foaarte logic. Si cat de simplu e. Ce ziceam si eu. In vorbe, evolutionismul e un fapt stiintific. In date, hmm, mai putin...
Problema e ca in acel articol. Behe nu vorbea de par, unghii, etc. Nu despre asta e vorba. Behe (Mike Behe received a Bachelor of Science degree in Chemistry from Drexel University in 1974 and the Ph.D. in Biochemistry from the University of Pennsylvania in 1978.), specialist in biologie moleculara, da ca exemple de complexitate ireductibila ochiul uman, "masinile moleculare" precum cillium.

Citeste, te rog, macar textul de mai jos ca sa intelegi cat de stiintifica si corecta cu sine insasi este mainstream-ul stiintific evolutionist:

"Other examples of irreducible complexity abound, including aspects of protein transport, blood clotting, closed circular DNA, electron transport, the bacterial flagellum, telomeres, photosynthesis, transcription regulation, and much more. Examples of irreducible complexity can be found on virtually every page of a biochemistry textbook. But if these things cannot be explained by Darvvinian evolution, how has the scientific community regarded these phenomena of the past forty years? A good place to look for an answer to that question is in the Journal of Molecular Evolution. JME is a journal that was begun specifically to deal with the topic of how evolution occurs on the molecular level. It has high scientific standards, and is edited by prominent figures in the field. In a recent issue of JME there were published eleven articles; of these, all eleven were concerned simply with the analysis of protein or DNA sequences. None of the papers discussed detailed models for intermediates in the development of complex biomolecular structures. In the past ten years JME has published 886 papers. Of these, 95 discussed the chemical synthesis of molecules thought to be necessary for the origin of life, 44 proposed mathematical models to improve sequence analysis, 20 concerned the evolutionary implications of current structures, and 719 were analyses of protein or polynucleotide sequences. There were zero papers discussing detailed models for intermediates in the development of complex biomolecular structures. This is not a peculiarity of JME. No papers are to be found that discuss detailed models for intermediates in the development of complex biomolecular structures in the Proceedings of the National Academy of Science, Nature, Science, the Journal of Molecular Biology or, to my knowledge, any journal whatsoever."

QUOTE

Din fosilele care arata o crestere a capacitatii craniene pe masura ce craniile sunt mai apropiate ca data de catre noi.


Nu pot sa zic decat: lol. Eu iti vorbeam despre presupozitii si prejudecati si tot ce poti e sa-mi zici ca animalele cu creierul mai mare au mai multa constiinta. Nici macar psihologii nu indraznesc sa afirme ca constiinta umana tine de marimea creierului.
By the way, un hint: psihologie = psyche + logos (psyche = suflet, in greaca)

Mai vorbim
Catalin
QUOTE

Ce simplu, nu? La ce metode de referi? Care sunt metodele de cercetare pe care evolutionismul le-a generat? Analiza fosilelor, analiza rocilor, etc. sunt antedarwiniene.


Analiza genetica, analiza similaritatilor si distributiilor de similaritati in cadrul genomurilor. Si in cadrul fosilelor. Ante-evolutionism nu prea isi propuneau cercetatorii sa studieze distributiile de similaritati intalnite in cadrul diverselor fosile.

QUOTE

Si unde scrie ca datele naturii trebuie interpretate doar in sensul unei singure viziuni despre lume? Si cu ce drept o viziune despre lume este mai stiintifica decat alta?


Te rog frumos sa incetezi cu prostia asta de "viziune despre lume". Este vorba despre o teorie despre viata.

QUOTE

Si daca datele se potrivesc mai bine modelului creationist, de ce este creationismul ne-stiintific?


Pentru ca este la stadiul de ipoteza. Nu exista inca metode prin care acest model poate fi testat.

QUOTE

Te rog sa notezi ca articolul pe care cu bunavointa mi l-ai furnizat afirma ca "e posibil", iar cercetatorii "are not yet willing".
Mai mult decat atat, faptul ca doua specii pre-existente, prin hibridizare, dau nastere alteia - desi eu n-as spune astfel, ci as numi produsul care mi l-ai prezentat ca pe o "rasa" - nu arata cum au aparut respectivele specii in primul rand.


Nu, nu arata asta. Dar nici nu ai cerut asta. Daca imi amintesc bine, ai cerut exemple de observatii directe ale evolutiei. Si ti-au fost oferite.

QUOTE

Stim ca micro-evolutia - variatia - exista. Dar din faptul ca o rasa de caini se incruciseaza cu alta rasa pentru a genera o alta noua nu inseamna ca cea din urma e un produs al evolutiei si nici nu ofera nici o dovada despre modul in care a aparut primul caine.


In nici un caz nu este vorba despre o noua "rasa". Rasele sunt interfertile, specia noua de aici nu este interfertila cu speciile din care a provenit.

QUOTE

Citat din Michael Denton, "Evolution: Une theorie en crise" (Evolution: a Theory in Crisis), editia in franceza:

"A l'epoque ou il s'embarquait sur le Beagle, la philosophie de la nature admise par Darwin, comme par la plupart de ses contemporains s'opposait totalement a l'idee d'evolution organique. La biologie des premieres decennies du XIXe siecle etait dominee par l'idee d'un monde vivant essentiellement discontinu: les grands groupes d'organismes y seraient uniques, isoles et aucune forme de transition ne les relierait entre eux... Ainsi pour les naturalistes du XIX siecle, l'ordre fondamental de la nature etait-il discontinu et statique, tres different du modele dinamique continu, qui, plus tard, apres 1859, devait devenir un axiome pour la plupart des biologistes" (1992, pp.19-20)

Dupa cum stii, Denton este unul dintre cei mai de marca evolutionisti, chiar daca cartea citata mai sus dezvaluie multe dintre problemele teoriei evolutioniste, fapt pentru care el a fost considerat oarecum "eretic".


Denton nu zice ce vrei tu sa zica! Nu zice ca oamenii de stiinta erau creationisti ci ca nu erau evolutionisti si au intampinat aceasta noua teorie cu reticenta. Mare diferenta! daca vrei sa reformulezi, sa schimbi din "oamenii de stiinta pana la Darwin erau creationisti" in "oamenii de stiinta pana la Darwin nu credeau ca toate vietatile au un stramos comun" atunci voi fi de acord cu tine. Dar nu incerca sa strecori o idee aberanta facand apel la un text intr-o limba pe care nu multi o inteleg, totusi, si care nu iti sustine punctul de vedere.

Ca tot suntem aici, te-as ruga de acum incolo sa dai si traduceri atunci cand postezi un text (regulamentul forumului iti cere asta). Pe mine personal nu ma deranjeaza dar altii nu pot urmari discutia.

QUOTE

Foaarte logic. Si cat de simplu e. Ce ziceam si eu. In vorbe, evolutionismul e un fapt stiintific. In date, hmm, mai putin...
Problema e ca in acel articol. Behe nu vorbea de par, unghii, etc. Nu despre asta e vorba. Behe (Mike Behe received a Bachelor of Science degree in Chemistry from Drexel University in 1974 and the Ph.D. in Biochemistry from the University of Pennsylvania in 1978.), specialist in biologie moleculara, da ca exemple de complexitate ireductibila ochiul uman, "masinile moleculare" precum cillium.


Si? care e problema?! eu tot nu inteleg care e problema! Da, exista complexitate ireductibila! Si ea a ajuns sa existe in urma reducerilor de complexitate din cadrul sistemelor care nu erau ireductibile. Cu ce e asta relevant in discutia noastra?

QUOTE

Nu pot sa zic decat: lol.


Banuiam ca doar asta poti sa zici. smile.gif
Artanis
Catalin, si tot mai sustii ca Neaderthalianu avea constiinta superioara noua ? rofl.gif
Catalin
Stiu si eu? poate e interesant de stiut ca stiau ce e aia muzica: http://www.greenwych.ca/fl-compl.htm
Artanis
Stiam, si Mozart era invidios pe simfoniile neaderthaliene... jamie.gif
Bolt
smile.gif Salutare tuturor ! Care mai e treaba baieti, ce s-a mai stabilit ? Ati ajuns la ceva concluzii preliminare ?
crysya
Ati citit cumva "The signature of God"?
Sunt sigura ca nici macar nu ati auzit de ea. Am dat si eu intamplator de ea si o citesc. Evolutie ziceti? Creatie ziceti?
Care e adevarul? Este unul singur ala: Iisus Hristos - "Eu (n.a. Iisus Hristos)sunt Calea, Adevarul si Viata"
Nu credeti? Intrebati-L macar. wink.gif Daca aveti curaj adica. Adica curaj din ala care sa te goleasca de tot. Dar banuiesc ca multi dintre voi nu au curaj din asta. Pacat....dar asta e viata...voastra...marunta si goala...nu eu o zic ci Dumnezeu....numai asa ca nu cumva sa va suparati pe mine din greseala....dau vina pe El..... smile.gif ....sa fiti iubiti...de Cel care va iubeste inca...suna a paradox...ei si ce?.....atat ptr azi...c ya guys
Catalin
QUOTE

Sunt sigura ca nici macar nu ati auzit de ea


Eu sunt sigur ca nici macar nu ai auzit de noi! smile.gif

QUOTE

Am dat si eu intamplator de ea si o citesc. Evolutie ziceti? Creatie ziceti?
Care e adevarul? Este unul singur ala: Iisus Hristos - "Eu (n.a. Iisus Hristos)sunt Calea, Adevarul si Viata". Nu credeti? Intrebati-L macar. wink.gif Daca aveti curaj adica. Adica curaj din ala care sa te goleasca de tot. Dar banuiesc ca multi dintre voi nu au curaj din asta.


Il intreb eu daca ceilalti sunt timizi:

Iisus! care e adevarul? creatie sau evolutie?

.
.
.
.
.
.
.
.

Iisus?!

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Eh, o fi ocupat cu chestii mai importante...

QUOTE

Pacat....dar asta e viata...voastra...marunta si goala


Mai...bine...decat...plina...de...puncte...puncte...

QUOTE

numai asa ca nu cumva sa va suparati pe mine din greseala


A, nu, stai linistita. Daca ma decid sa ma supar o fac constient, nu din greseala!

QUOTE

fiti iubiti...de Cel care va iubeste inca...suna a paradox


Paradox? vezi ca asta e un alt topic cu care ne umplem vietile noastre goale si marunte pe-aici! wink.gif
Bolt
Hmm, Cata, Cata... extinzi prea mult limitele stiintei umane.
Bolt
Ia uitati ce-am gasit eu undeva :
QUOTE
De la Darwin încoace, am încercat o mulţime de sisteme de referinţă alternative unui Creator, începând cu noi înşine şi terminând cu timpul Planck (10-43s de la explozia iniţială generatoare a universului, moment în care cele patru forţe fundamentale s-au separat). Am încercat să definim constante universale, spre a descoperi azi, când tehnologia a ajuns la un nivel foarte avansat, că nici măcar viteza luminii nu mai este constantă! A fost suficient un foraj ultraadânc pentru ca întreg modelul structurii interne a planetei să fie pus sub semnul întrebării. Şi nişte microscopice aureole pleocroice în granite primare pentru ca întreg eşafodajul datărilor radiometrice – zise “absolute” – să înceapă a tremura ameninţător. A fost suficient să schimbăm spectrul radiaţiei investigate prin telescoape spaţiale, pentru ca imaginea noastră despre univers, pe care o credeam coerentă şi raţională să fie spulberată. Odată ajunsă la nivel molecular – acolo unde se credea că se găseşte secretul evoluţiei pe verticală – biologia dă din colţ în colţ, încercând cu disperare să identifice acest secret ce se transformă pe zi ce trece într-o himeră. În ansamblul său, establishment-ul ştiinţific este pus sub semnul întrebării, şi asta pentru că se încăpăţânează să nu-şi recunoască neputinţa în faţa chestiunii originilor.

Ce parere aveti ?

Later

Hoopaa, stati c-am mai gasit ceva :
QUOTE
Se poate altfel? Din fericire, există azi o cale de întoarcere şi pentru ştiinţă. Ea se numeşte Teoria Modernă a Proiectului (Designului) Inteligent (TEMPI). Propusă de A. E. Wilder-Smith, Charles Thaxton şi William Dembski; aceasta pleacă de la teoria informaţiei, teoria probabilităţilor, ştiinţele cogniţiei şi termodinamică, fiind vârful de lance al ştiinţei moderne, şansa ei de a păşi în mileniul al treilea într-un spirit nou, profund uman (nu umanist!). William Dembski a publicat o carte intitulată Deducţia Proiectului – eliminarea întâmplării prin probabilităţi reduse. Pornind de la principiul elaborat de matematicianul francez Emile Borel, conform căruia Fenomenele cu probabilităţi foarte mici de producere nu se produc, Dembski spune: Evenimentele specifice cu probabilitate mică de producere, nu se produc la întâmplare, ci sunt cauzate de o sursă inteligentă. Rămânând cu desăvârşire în cadrul paradigmei ştiinţifice, fără a face apel la transcendent în demersul său, TEMPI se mulţumeşte să elaboreze un instrument ştiinţific riguros şi uşor adaptabil oricărei ramuri ştiinţifice. Utilizarea lui nu face decât să aducă omul de ştiinţă onest în faţa Adevărului: EXISTĂ UN DESIGNER INTELIGENT AL UNIVERSULUI. Când şi cum se raportează omul de ştiinţă la acest Designer, aceasta este o chestiune care ţine numai şi numai de conştiinţa şi personalitatea sa.

Da' de asta ce parere aveti ?

Later

Iar am mai gasit ceva interesant :
QUOTE
Văzut de mulţi ca o încercare de a apăra Biblia prin ştiinţă, deşi un leu nu are nevoie de apărare, creaţionismul ştiinţific este doar o schimbare fundamentală de paradigmă ştiinţifică. El urmăreşte în ultimă instanţă să ofere adevărul despre ştiinţa evoluţionistă, să scoată la lumină caracterul eminamente religios al acesteia. O religie desacralizată şi malefică. În definitiv, ştiinţa nu ar trebui să fie decât un instrument al cunoaşterii! Şi, oricât de mult s-ar strădui, ea nu va putea oferi mai mult decât răspunsul la una dintre întrebările fundamentale: Cum s-au făcut şi funcţionează toate? Dar cealaltă întrebare, cea mai mare: De ce şi pentru ce s-au făcut toate?, nu-şi va găsi niciodată răspunsul în ştiinţă.

Imm ?
Catalin
Viteza luminii s-a schimbat?! ce e prostia asta?! nu s-a schimbat deloc.

Bolt, cand mai citezi citeaza si sursa sa stim si noi cine abereaza asa frumos.
bonobo
cred ca asta e sursa: http://www.creationism-stiintific.ro/index.php?id=16 spoton.gif
Bolt
Exact, acolo le-am gasit. Cat despre daca abereaza cineva sau nu, nu stiu, eu am furnizat ceva doar, pt. discutite. N-ar fi rau daca cei care considera ca aia abereaza sa intre-n dezbatere cu ei si sa ne zica si noua astorlalti rezultatul disputei lor. Eu recunosc ca n u pot verifica ce s-a scris acolo dar un minim de logica-mi spune ca pe acolo nu dau doar de alde mine. Uitati-va la sectiunea "Colectivul" si veti vedea ca parca nu merge sa spui chiar orice si sa postezi la fel.

In alta ordine de idei nu stiu ce intelegi tu @Cataline prin "viteza luminii s-a schimbat". Te referi cumva la valoarea ei ? Nu stiu, insa s-ar putea ca acea constanta a vitezei luminii sa fie conditionata de ceva ce nu s-a stiut pana acum. Poate ca desi viteza a ramas constanta in anumite circumstante apar probe contrarii.

Mie imi pare rau ca v-ati rezumat la a raspunde doar la ceva usor ambiguu. De asta ce parere aveti :
QUOTE
Teoria Modernă a Proiectului (Designului) Inteligent (TEMPI)


Sau de asta :
QUOTE
EXISTĂ UN DESIGNER INTELIGENT AL UNIVERSULUI


Referitor la Iteligent Design, am gasit aici ceva interesant : http://www.arn.org/ Cred ca sunt mai multe site-uri cu asa ceva dar nu prea am timp sa caut.
Catalin
QUOTE

In alta ordine de idei nu stiu ce intelegi tu @Cataline prin "viteza luminii s-a schimbat".


In alta ordine de idei, poate ne explici tu ce inteleg cei pe care i-ai citat din "viteza luminii s-a schimbat".

QUOTE

Poate ca desi viteza a ramas constanta in anumite circumstante apar probe contrarii.


Care probe? care circumstante? niste exemple ceva as dori.
Bolt
Eu mi-am declinat de la inceput calitatea de "fizician" si nu-ti pot fi de folos in acest sens. Dar ma gandeam ca poate altii sunt mai in tema si ma lamuresc pe mine. Exemple doresc si eu. Probabil daca am avea timp sa cautam pe niste site-uri dedicate de fizica am afla ceva. Eu presupun ca aia nu vorbesc chiar asa neavizati. Pacat ca nu detaliaza. Oricum, dar de analogia aia cu ceasul, ceasornicarul si Universul, Creatorul ce parere mai aveti ca imi aduca aminte c-am mai vorbit cu voi cate ceva legat de asta. Tine sau nu, de ce da, de ce nu ? Eu am gasit ceva pe wikipedia care ma indignat profund cu privire la faptul cum inteleg unii sa-si foloseasca logica si analogia. Ori imi scapa mie ceva ori au luat-o ei razna.
Catalin
Nu tine... analogia aia e proasta pentru ca ceasurile nu se reproduc si nu pot suferi mutatii genetice.
Bolt
@Cata :
QUOTE
Nu tine... analogia aia e proasta pentru ca ceasurile nu se reproduc si nu pot suferi mutatii genetice.

Pai da, dar tinta respectivei analogii nu vizeaza altceva decat raportul complexitate / calitatea originii. Ea nu-si propune sa discute altceva. Hai sa-ti zic ce am gasit eu pe wikipedia si cum vad eu lucrurile. Acolo spune asa :

QUOTE

1. A watch is complex
2. A watch has a watchmaker
3. The universe is also complex
4. Therefore the universe has a watchmaker

Consider ca-i gresit si asa as scrie eu :
1. Un ceas e complex.
2. Un ceas e facut de un ceasornicar.
3. Universul e complex.
4. Universul e facut de un Creator cu stiinta si potenta universala.

Urmeaza analogia cu frunza si banii :
QUOTE
1. Leaves are complex cellulose structures
2. Leaves grow on trees
3. Money bills are also complex cellulose structures
4. Therefore money grows on trees (which, according to the saying, it doesn't)

Consider ca-i gresit si asa as scrie eu :
1. Frunzele sunt structuri celulozice complexe.
2. Frunzele cresc in copaci.(corect ca afirmatie dar gresit ca premisa in cazul analogiei, deoarece in primul caz e vorba de raportul - complexitate a doua entitati / calitatile originilor lor).
3. Bancnotele sunt structuri celulozice complexe.
4. Bancnotele si frunzele au incomun celuloza si complexitatea (asta nu spune nimic cu privire la originea ambelor entitati).
Daca ar fi sa fac o suprapunere as scrie cam asa :
1. Un ceas e complex. Frunza e o structura celulozica (,) complexa.
2. Un ceas e facut de un ceasornicar. Frunza e rezultatul constructiv al unei plante.
3. Universul e complex.
4. Universul e rezultatul constructiv al unei inteligente cu calitati si potential pe masura.
In concluzie eu gasesc corecta analogia ceas/ceasornicar - Univers/Creator totul in raport de doua lucruri : complexitate/calitatatile originii lor.
Eu zic ca daca nu suntem atenti ce cu ce comparam gresim.

Mai vorbim seara, trebuie sa plec la serviciu, salut. smile.gif
Catalin
QUOTE

4. Bancnotele si frunzele au incomun celuloza si complexitatea (asta nu spune nimic cu privire la originea ambelor entitati).


Evident. Tot la fel sta problema si cu ceasul/universul. Ceasul si universul au in comun complexitatea - asta nu spune nimic cu privire la originea comuna a ambelor entitati.
Artanis
Chiar nu s-o fi plictisit Catalin de topicul asta ? smile.gif

Bolt, daca vrei ceva material recent in a combate pe teme legate de varsta Terrei, uite pe-aci.
Aia cu viteza luminii e hilara rau...
Catalin
Err... poate e prea complicat articolul, Artanis, dar mie mi se pare ca e doar o incercare de a raspunde unui alt articol: http://www.talkorigins.org/faqs/helium/zircons.html Nu e ceva separat ce poate fi utilizat pur si simplu. Mai ales ca necesita cunostinte tehnice...
Catalin
QUOTE ("materialul anterior materialului recent al lui Artanis")

Thus our new diffusion data support the main hypothesis of the RATE research initiative: that God drastically accelerated the decay rates of long half-life nuclei during the earth's recent past.


Brrravo, Artanis! Chiar de asta e nevoie pentru a contrazice faptul ca pamantul are 4.55 mld de ani! Un miracol! spoton.gif

Hei, daca tot suntem pe calea asta putem sa mergem pana la capat! Dumnezeu a accelerat drastic procesul de evolutie si a comprimat 3.8 miliarde de ani in cele 6 zile ale creatiei! Si, de ce nu, Dumnezeu a accereat drastic cele 10 miliarde de ani de la Big Bang pana la aparitia vietii in prima zi! Doar e Dumnezeu, daca vrea sa accelereze ceva nu-l poate opri nimeni, nu?
Bolt
@Cata :
QUOTE
Ceasul si universul au in comun complexitatea - asta nu spune nimic cu privire la originea comuna a ambelor entitati.

Nu e chiar asa.
1. Exemplul nu spune ca Universul si ceasul au acelasi mester ci ca ambii mesteri au cel putin o calitate in comun. El nu dezvaluie identitatea originii Universului dar ii descrie o calitate. Ceea ce-i mai mult decat suficient.
2. Avand in vedere ca ambele au in comun acest lucru nu pot admite ca unul (Universul s-a autogenerat) iar altul a fost facut de o minte inteligenta si inca vie pe deasupra. Iar apoi, sa fim seriosi, nu comparam complexitatea Universului si a vietii cu-n banal ceas.
3. Exemplul cu ceasul si Universul a fost dat tocmai pt. a oferi o mostra de gandire cauzala care este cat se poate de corecta chiar daca are anumite limite. Daca disting si inteleg un lucru complex si sunt pus in situatia de a-mi pune intrebari privind originea sa (calitatea, nu neaparat identitatea), atunci folosesc acest rationament, dar repet, doar cu privire la calitatea/calitatile originii lui.

De aceea eu consider ca analogia, desi limitata, ca fond si principiu e suficienta si corecta. Cat despre varianta cu frunzele si bancnotele, daca asa inteleg cei care au postat aceasta replica pe wikipedia sa-si foloseasca logica... Ramane intre noi. smile.gif
Bolt
@artanis :
QUOTE
Bolt, daca vrei ceva material recent in a combate pe teme legate de varsta Terrei, uite pe-aci.
Aia cu viteza luminii e hilara rau...

Citeste-ma cu atentie. Eu am postat un text care nu-mi apartine si nu mi l-am asumat. L-am postat tocmai pt. a stimula discutia. Cel putin in ce priveste treaba cu viteza luminii, nu am calitatea de a judecat acea afirmatie cu atat mai mult cu cat nu stiu exact ce-a vrut sa spuna autorul ei.
Pe Trueorigins am fost de multe ori, ca sa nu mai spun de alte zeci de adrese similare. Ca si crestin creationist e firesc, nu ? smile.gif

P.S.
Tu ce parere ai de analogia ceas/Univers ?
Catalin
QUOTE

3. Exemplul cu ceasul si Universul a fost dat tocmai pt. a oferi o mostra de gandire cauzala care este cat se poate de corecta


Nu este cat se poate de corecta, ci cat se poate de gresita. Adica e gresita pur si simplu. Asa cum arata contra-analogia cu bancnota.
axel
QUOTE (Artanis @ 23 Sep 2005, 03:36 PM)
Chiar nu s-o fi plictisit Catalin de topicul asta ? smile.gif

Voi (sustinatorii creationismului) doriti sa castigati prin abandonul cauzat de plictiseala?
Catalin
Pai daca altfel nu se poate... biggrin.gif

Oricum, orice metoda e buna daca duce la solutie! tongue.gif
axel
QUOTE (Bolt @ 23 Sep 2005, 09:37 PM)
Citeste-ma cu atentie. Eu am postat un text care nu-mi apartine si nu mi l-am asumat. L-am postat tocmai pt. a stimula discutia.

Adica vii cu informatii din alta parte, si daca se intampla sa nu reziste respectivele afirmatii, spui ca nu-ti iei nici o responsabilitate asupra continutului mesajelor tale rofl.gif
Bolt
@Cata :
QUOTE
Nu este cat se poate de corecta, ci cat se poate de gresita. Adica e gresita pur si simplu. Asa cum arata contra-analogia cu bancnota.

Pe baza propriei tale afirmatii ? N-ar trebui sa binevoiesti a explicata mai in amanunt si de ce ? Eu am facut o expozitie cat de cat cu privire la motivul pt. care o consider corecta atunci cand vreau sa aflu, nu identitatea originii ci in mod investigativ, cel putin o calitate a sa.
Analogia cu bancnota a fost data de un evolutionist si am demonstrat cat se poate de clar de ce-i gresita, lucru pe care l-ai admis si tu.

@axel :
QUOTE
Voi (sustinatorii creationismului) doriti sa castigati prin abandonul cauzat de plictiseala?

Sa castigam o "lupta" castigata deja ? Hmm...
QUOTE
Adica vii cu informatii din alta parte, si daca se intampla sa nu reziste respectivele afirmatii, spui ca nu-ti iei nici o responsabilitate asupra continutului mesajelor tale

Eu puteam aduce si pretul la semintele de la coltul strazii. N-am adus informatia pt. a incerca rezistenta ei ci pt. a te face pe tine & Co sa mai intrati in topic. Scopul a scuzat mijlocul. Tu faci o confuzie intre mesajul meu si postul meu. Vezi ca nu orice post al unui participant presupune si asumarea lui din punct de vedere al crezului. Asta daca nu carecumva crezi ca daca ti-am postat replica mai sus in quote, imi apartine si mi-o si asum. blink.gif
Da' pana una-alta hai sa mai dezbatem una, alta. devil.gif
axel
QUOTE (Bolt @ 25 Sep 2005, 11:33 AM)
QUOTE
Voi (sustinatorii creationismului) doriti sa castigati prin abandonul cauzat de plictiseala?

Sa castigam o "lupta" castigata deja ? Hmm...

Se pare ca e o chestiune de gust.
Eu stiu ca ati pierdut-o de multa vreme.
axel
QUOTE (Bolt @ 25 Sep 2005, 11:33 AM)
Vezi ca nu orice post al unui participant presupune si asumarea lui din punct de vedere al crezului.

Fara indoiala. Dar cand asta se intampla, se specifica din start, pentru a nu se crea confuzii. Nu se fac disclaim-uri ulterioare.
Bolt
@axel :
QUOTE
Eu stiu ca ati pierdut-o de multa vreme.

Sunt de acord cu doua conditii : sa explici originea vietii si sa explici de ce nu intalnesc macroevolutia la tot pasul.
QUOTE
cand asta se intampla, se specifica din start, pentru a nu se crea confuzii. Nu se fac disclaim-uri ulterioare.

Uite cum am inceput eu :
QUOTE
Ia uitati ce-am gasit eu undeva :

si cum am continuat :
QUOTE
Ce parere aveti ?

QUOTE
Da' de asta ce parere aveti ?

QUOTE
Iar am mai gasit ceva interesant :

Nu e nici o confuzie, nu mi-am asumat nimic.

Oricum, nu despre asta as vrea eu sa vorbim. Ar fi cineva de acord (evolutionist) fie de pe forum, fie prin citare sa prezinte o sinteza mai filozofica a evolutionismului ? Incearca cineva ? Ceva de genul : noi credem asta deoarece etc. Sunt curios cum se folosesc definitiile termenilor folositi si in ce masura se recunosc limitele omului si implicit ale stiintei lui. Asta ar trebui sa ajute cumva.
Catalin
QUOTE

Pe baza propriei tale afirmatii ?


Pe baza logicii si a mecanismelor logice.

QUOTE

N-ar trebui sa binevoiesti a explicata mai in amanunt si de ce ?


E foarte simplu: daca doua entitati X si Y au in comun trasatura Z, asta nu inseamna ca ceea ce a creat X si ceea ce a creat Y (sa le notam X' si Y') ar avea in comun vreo calitate Z', fie ea legata de Z sau nu. Din moment ce nu putem face acest rationament, rezulta ca nu putem spune ca asa cum creatorul ceasului are o anumita proprietate, creatorul universului trebuie sa o aiba si el.

QUOTE

Eu am facut o expozitie cat de cat cu privire la motivul pt. care o consider corecta atunci cand vreau sa aflu, nu identitatea originii ci in mod investigativ, cel putin o calitate a sa.


Stiu si eu? "Eu am postat un text care nu-mi apartine si nu mi l-am asumat[...]Cel putin in ce priveste treaba cu viteza luminii, nu am calitatea de a judecat acea afirmatie cu atat mai mult cu cat nu stiu exact ce-a vrut sa spuna autorul ei" nu suna a ceva pe care consideri corect.

QUOTE

Analogia cu bancnota a fost data de un evolutionist si am demonstrat cat se poate de clar de ce-i gresita, lucru pe care l-ai admis si tu.


E gresita ca rationament. E buna ca analogie pentru ca e facuta pentru a demonstra exact faptul ca un rationament e gresit.
axel
QUOTE (Bolt @ 25 Sep 2005, 12:37 PM)
QUOTE
Eu stiu ca ati pierdut-o de multa vreme.

Sunt de acord cu doua conditii : sa explici originea vietii si sa explici de ce nu intalnesc macroevolutia la tot pasul.

Aici este o problema de a fi orb sa o vezi sau nu (in istoria recenta a omenirii).


QUOTE
QUOTE
cand asta se intampla, se specifica din start, pentru a nu se crea confuzii. Nu se fac disclaim-uri ulterioare.

Uite cum am inceput eu :
QUOTE
Ia uitati ce-am gasit eu undeva :

si cum am continuat :
QUOTE
Ce parere aveti ?

QUOTE
Da' de asta ce parere aveti ?

QUOTE
Iar am mai gasit ceva interesant :

Nu e nici o confuzie, nu mi-am asumat nimic.

Cum zici tu smile.gif


QUOTE
Oricum, nu despre asta as vrea eu sa vorbim.

Nici nu ma indoiesc smile.gif
Bolt
@Catalin :
QUOTE
Pe baza logicii si a mecanismelor logice.

Asta-i raspuns colega ? Pai daca o ziceam eu primul, ma credeai ? Strica si niste detalii, exemple, analogii etc ? Te rog.
QUOTE
E foarte simplu: daca doua entitati X si Y au in comun trasatura Z, asta nu inseamna ca ceea ce a creat X si ceea ce a creat Y (sa le notam X' si Y') ar avea in comun vreo calitate Z', fie ea legata de Z sau nu. Din moment ce nu putem face acest rationament, rezulta ca nu putem spune ca asa cum creatorul ceasului are o anumita proprietate, creatorul universului trebuie sa o aiba si el.

Fii atent, eu am sa fac o aplicatie pro si una contra la mecanismul logicii expus de tine. Care este corect de altfel dar circumstantial, nu universal. Si fi atent, nu fi omisiv. Asadar :

Aplicatia pro :
Daca piatra(X) si fierul(Y) au trasatura comuna duritatea (Z) nu inseamna ca ele au aceeasi compozitie (nici macar nu ma pot referi la vreu creator al lor deoarece i-au in discutie doar o proprietate fizica).

Aplicatia contra :
Daca piatra(X) si fierul(Y) au in comun o calitate (informatia Z, ce face ca atomii lor sa se constituie-n structuri moleculare organizate, inteligibile si apreciabile) inseamna ca originea lor din punct de vedere calitativ (informational) e similara daca nu chiar aceeasi. Sunt obligat sa imi imaginez un generator de informatie si organizare in ce le priveste pt. ca eu sa le pot observa, distinge una de alta, evalua, aprecia etc. Ori cat as vrea sa evit intrebarea cu privire la originea lor (si ma refer doar la calitatea originii si nu la identitatea ei) nu pot. Atentie : totul sta sau totul pica in functie de ce TIP de intrebare pui. Daca intrebarea vizeaza doar trasaturi morfologice, de substanta, ocurenta etc, lucrurile sunt simple. Dar acestea au in spatele lor si altceva. Tot asa cum ceasul si Universul nu pot avea in comun doar gluoni si quark-uri. Asadar, daca intrebarea merge mai departe vizand anumite calitati nefizice ale elementelor (informatia, organizarea, inteligibilitatea) atunci nu pot eluda faptul ca din acest punct de vedere, ambele trebuie sa aiba o origine care sa le confere acel set de calitati. Intr-un fel, elementele trebuie sa fie o extensie a calitatii originii lor. Cel putin asa consider eu. Chiar ma gandeam daca ar fi sa luam un exemplu antropic ce-am mai raspunde.
QUOTE
Stiu si eu? "Eu am postat un text care nu-mi apartine si nu mi l-am asumat[...]Cel putin in ce priveste treaba cu viteza luminii, nu am calitatea de a judecat acea afirmatie cu atat mai mult cu cat nu stiu exact ce-a vrut sa spuna autorul ei" nu suna a ceva pe care consideri corect.

Aici n-am inteles ce vrei sa zici. In ceea ce postasei mai sus eu vorbeam de analogie.
QUOTE
E gresita ca rationament. E buna ca analogie pentru ca e facuta pentru a demonstra exact faptul ca un rationament e gresit.

Nu e adevarat. Cand dai ca exemplu o analogie pt. a ilustra rationamentul gresit al alteia trebuie sa ai grija sa folosesti una care sa mearga strict pe datele celeilalte. ori cea cu banii numai asta nu facea. Cea cu ceasul/Universul lua in discutie o calitate comuna a lor in raport cu cea a originii lor, pe cand cea cu banii o luase razna-n copaci. Eu de fapt am corectat-o atunci cand am postat-o. Adica am suprapus-o premiselor, scopului si intrebarilor primei analogii.
Bolt
@axel :
QUOTE
Aici este o problema de a fi orb sa o vezi sau nu (in istoria recenta a omenirii).

Bun, merg pe mana ta. Deschid "ochii" mari de tot si nu gasesc nici o explicatie naturalista cu privire la aparitia vietii. Cu atat mai mult cu cat eu insumi n-am nici o "gradina" de viata creata de mine in spatele casei. Fac "ochii" si mai mari si ma uit la cutu meu : e caine in toata regula, ma uit la gaini - la fel, mai uit la... zi-mi tu ce mi-a scapat. Admit ca poate nu stiu eu ce intelegi tu prin macroevolutie si procesul ei. De aceea te-am si invitat la explicatii. Daca ma lasi pe mine sa speculez vei obtine un material care probabil te va amuza dar zambetul tau nu-i raspunsul la dilema mea. Asadar, te rog. smile.gif
Bolt
Din cate stiu eu definitia recenta a evolutie din punct de vedere biologic ar suna cam asa : evolutia este un proces ce tine de (sau rezida-n) schimbarile mostenite intr-o populatie pe parcursul a mai multor generatii. Am zis bine ? Si din cate mai stiu eu teoria nici n-are a face prea mult cu explicatia aparitiei vietii, nu ?

Later :
Eu ma cam plictisesc si am chef de vorba. Mi-a mai venit o idee. Sa-mi spuneti ce parere aveti. Poate avea viata o cauza moarta (nevie, nepersonala) ? Sau poate avea inteligenta o cauza neinteligenta care opereaza anomic ? Ce ne spune experienta vietii de zi cu zi ? Ce constata mintea noastra la tot pasul ? Cum explica perspectiva naturalist-evolutionista asupra lumii si Universului lucruri ca viata, moarte, inteligenta etc ?
Amenhotep
Bineînţeles că evoluţionismul nu are de-a face cu apariţia vieţii. S-a mai spus asta de nenumărate ori aici.

De aceea a reproşa evoluţionismului că nu explică apariţia vieţii e ca şi cum ai spune "Metalurgia? Ha! O fabulaţie! Domnul meu, voi crede că metalurgia e valabilă atunci când va explica emoţiile umane. Până atunci, dă-mi voie să fiu circumspect vizavi de această aşa-zisă 'teorie' numită metalurgie..."

a
Bolt
@amenhotep :
QUOTE
Bineînţeles că evoluţionismul nu are de-a face cu apariţia vieţii.

Pai si-i satisfacator astfel ? Cealalta teorie o face. Nu e o insuficienta care tareaza cumva credibilitatea acestei teorii ?
QUOTE
a reproşa evoluţionismului că nu explică apariţia vieţii e ca şi cum ai spune "Metalurgia? Ha! O fabulaţie! Domnul meu, voi crede că metalurgia e valabilă atunci când va explica emoţiile umane.

Ooo nu, vai de mine ! ohmy.gif Pai ce, e acelasi lucru ? Ce are a face o perspectiva stiintifica cu implicatii cosmogonice si axiologice cu o oarecare activitate industriala ?
QUOTE
Până atunci, dă-mi voie să fiu circumspect vizavi de această aşa-zisă 'teorie' numită metalurgie..."

Ori am intels eu gresit ori tu ai avut alta intentie. Eu am inteles ca "matalurgia" e evolutionismul. Sa inteleg ca esti circumspect fata de el ?
Catalin
QUOTE

Aplicatia pro :
Daca piatra(X) si fierul(Y) au trasatura comuna duritatea (Z) nu inseamna ca ele au aceeasi compozitie (nici macar nu ma pot referi la vreu creator al lor deoarece i-au in discutie doar o proprietate fizica).


Foarte corect... si evident pe deasupra!

QUOTE

Aplicatia contra :
Daca piatra(X) si fierul(Y) au in comun o calitate (informatia Z, ce face ca atomii lor sa se constituie-n structuri moleculare organizate, inteligibile si apreciabile) inseamna ca originea lor din punct de vedere calitativ (informational) e similara daca nu chiar aceeasi.


Asa... de ce?

QUOTE

Asadar, daca intrebarea merge mai departe vizand anumite calitati nefizice ale elementelor (informatia, organizarea, inteligibilitatea)


Poftim?! de ce sunt astea calitati nefizice?!

QUOTE

atunci nu pot eluda faptul ca din acest punct de vedere, ambele trebuie sa aiba o origine care sa le confere acel set de calitati.


Neputinta ta nu intereseaza pe nimeni aici.

QUOTE

Chiar ma gandeam daca ar fi sa luam un exemplu antropic ce-am mai raspunde.


Ia-l sa vedem.

QUOTE

Aici n-am inteles ce vrei sa zici. In ceea ce postasei mai sus eu vorbeam de analogie.


Si eu!

QUOTE

Nu e adevarat.


Ba este.

QUOTE

Cand dai ca exemplu o analogie pt. a ilustra rationamentul gresit al alteia trebuie sa ai grija sa folosesti una care sa mearga strict pe datele celeilalte.


Nu e adevarat. Trebuie sa dai una care merge pe acelasi rationament, nu aceleasi date.

QUOTE

Cea cu ceasul/Universul lua in discutie o calitate comuna a lor in raport cu cea a originii lor, pe cand cea cu banii o luase razna-n copaci.


Nu e adevarat. Prezenta exact acelasi rationament viciat.
Bolt
@cata :
QUOTE
Asa... de ce?

Pt. ca-i la fel de logic ca-n exemplul anterior. Daca elementele share-uiesc aceleasi calitati (inca n-am un alt cuvant mai descriptiv) si m-am referit eu la informatie, organizare, inteligibilitate, teleologie etc sau doar o parte din acestea, e firesc sa presupun ca a lor origine share-uieste cumva si ea aceleasi calitati.
QUOTE
Poftim?! de ce sunt astea calitati nefizice?!

Pai tu ai pus mana vreodata pe o bucata de informatie sau ai masurat vreun metru de organizare ?
QUOTE
Neputinta ta nu intereseaza pe nimeni aici.

Ar trebui ! Aaah, ce n-as da sa fie numai neputinta mea ! Dar daca ma insel, convinge-ma de contrariu. Eu mi-am recunoscut limita in acesta privinta.
QUOTE
Ba este.

Eu am spus si de ce. Nu crezi c-ar trebui s-o faci si tu ?
QUOTE
Trebuie sa dai una care merge pe acelasi rationament, nu aceleasi date.

Pai da, dar eu am aratat in acea expunere ca analogiile avea intentii si date diferite-n obiectiv. Prin urmare rationamentele nu puteau converge. Daca eu caut cu analogia mea sa arat ca 2 elemente impartasesc o calitate comuna care tine si de cea a originii lor iar tu dai un exemplu prin care imi arati compozitia chimica a doua alemente si apoi posibila lor ocurenta, vorbim dupa gard, nu mai avem de-a face cu nici un rationament comun.
QUOTE
Nu e adevarat. Prezenta exact acelasi rationament viciat.

Bun, atunci posteaza tu ambele analogii si fa comentariul lor, asa cum am facut-o eu. Incearca sa le suprapui sa vezi unde ajungi.

In plus, consider respectabila atitudinea interlocutorului care nu se rezuma doar la raspunsuri neexplicate. tongue.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.