Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Creationism Versus Evolutionism
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
Artanis
QUOTE (abis)
Adica tu sustii aici ca nu doar evolutionismul, ci si creationismul are lacune si ca nu este "explicatia finala"? Sau te-am inteles gresit?

Ai inteles, in sfarsit sweatingbullets.gif

Mentosana:
- Fenomen prin care o genă plasata intr-un anumit loc pe cromozom se transforma într-o alela a ei
- Mutatie cu valenta adaptiv-evolutiva smile.gif
- mutatie adaptiv-evolutiva "pozitiva" habarn-am, de unde ai scos-o ? Ma gandesc ca o mutatie e pozitiva daca-ti permite reproducerea si totodata ai un avantaj in supravietuire.
- informatie genomiala
- nu stiu unde am folosit "informatie genomiala functionala", probabil am gresit, mi se pare un pleonasm. Unele gene codeaza ceva, altele nu (pseudogenele)
- adaos de inf. genomiala = cresterea nr. genelor (active) a genomului (macar simplist)
Catalin
QUOTE

@ Catalin, proptele pt. evolutionism am manufacturat si eu. Orice teorie in criza suporta un astfel de tratament pt. ca-l cere cu disperare.


Nu inteleg la ce te referi. Ce proptele? ce criza? ce tratament?!

QUOTE

Creationismul n-are nevoie de carje.


Si cine a zis ca are?

QUOTE

Intrebari pe alese gasesti cu prisosinta in toate posturile mele mai ales in acela mare. Alege tu. Eu as fi curios la cea legata de ADN.


Te rog frumos, daca nu ti-e prea complicat, fa tu o lista de 3 intrebari formulate frumos ca sa nu apara dup-aia discutii de gen "bine, dar chestia cutare nu ai adresat-o".

QUOTE

Observ folosirea metodei "cine da primu".


Cine da primu' cu ce?!

QUOTE

Acest mod agresiv de a dezbate un subiect care de altfel reclama multa sobrietate e apanajul crizei.


Crizei cui?! a celor care dezbat? sa fie, oare, vreun middle-age crisis?

QUOTE

Daca eu as fi apucat sa zic primul : nu va mai dati cu parerea la ce nu stiti, aveti bun simt si taceti din gura, habar nu aveti de acest domeniu etc. cam cu ar fi fost ? V-ati fi conformat docili ?


Nicidecum. Te-am fi rugat (si chiar te-am rugat) sa ne testezi cunostintele in domeniu. Daca picam testul, nu ne mai dadeam cu parerea pana cand nu invatam despre ce e vorba. La fel si tu, ar trebui sa te lamuresti cum e cu "nested hierarchy" inainte sa vii sa iti dai cu parerea pe-aici.


@Artanis
QUOTE

Catalin, in timp ce creationismul nu iti explica nu stiu ce coincidente decat cu sintagma "designer unic"


Cum poti spune asta cand nici macar nu stii ce trebuie explicat?!
axel
QUOTE (Bolt @ 20 Jun 2005, 03:22 PM)
@ Axel, daca discursul meu releva aroganta si doar atat, din bun simt pt. igiena discutiei eu ma voi sustrage ei. Referintele cronologice n-au avut drept scop ceea ce s-a-nteles. A fost o observatie implicita solicitata de context. Absolut nimic din ce-am spus legat de teoria evolutionista nu-i aberant. As fi asteptat exemple. Stapanesc bine domeniul si vorbesc despre el dar, bine inteles, ca nu am si pretentia ca ai mei interlocutori sa fie obiectivi.

Vanity is definitely my favorite sin, este o replica dintr-un film celebru...
Artanis
QUOTE (Catalin)
Cum poti spune asta cand nici macar nu stii ce trebuie explicat?!

Hehe, era o invitatie pt. a mai boldui a suta oara cu sarg cele 2 cuvinte mult dragi tie...wink.gif
Octavi
Motive pt. care modelul creationist este mai plauzibil, credibil, probabil sau cum doriti :
1. Cauzalitatea. Modelul creationist subscrie principiului stiintific cauza – efect. Orice edificiu inteligibil are un designer inteligent.


Nu, e din pacate fals ce afirmi cu cam mare usurinta aici: m.c. nu subscrie principiului cauza/efect, intrucat propune ca si cauza a unor manifestari (univers, viata) certe, o notiune nedovedibila si nedovedita. Cred ca ar fi pentru a 3, sau a patra oara, cand as reproduce textul de pe site-ul pesonal ( http://www3.sympatico.ca/ws7n/Index13.htm ) ce trateaza problema cauzalitatii . . . . unde se arata destul de didactic (ca scos dintr-un manual destept de filozofie), zic eu, cat de inepta poate fi ideea de a inchide seria cauzalitatii tocmai cu o entitate total eluziva, nedovedita/nedovedibila.

2. Experimentul. Probabilitatea aparitie unui element viu dintr-unul neviu nu-i sustinuta nici macar de cele mai inteligente si mai sofisticate lucrari de laborator.

Aiureli . . . . aparitia viului este un proces complex, care daca chiar ar fi sa fim in stare in stadiul actual sa-l reproducem in laborator, ne-ar trebuie o lunga si continua (fara granite clare) serie de pasi (de unde incepe viata, ce o defineste, sunt chestiuni care arata clar ca exista un continuum de trecere de la chimie la biologie). Toti acesti pasi, probabil, cam naiv, tu ar trebui atuinci sa-i numesti “experiment” . . . (aici as adauga ca experimentul ca si faza a demersului stiintific, nu se reduce, asa cum ori naiv, ori cu rea credinta sugerezi, doar la a reproduce fenomenul de studiat; in diverse stiinte, experimente sunt imaginate de asa natura, incat sa ocoleasca situatii ireversibil date, fara iesire in termeni de “reproducere” a fenomenului studiat.

3. Genetica. Toate fiintele vii sunt reproductibile gratie unei molecule de mare complexitate, organizata specific pt. fiecare organism in parte, numita ADN. Ea functioneaza numai in prezenta enzimelor specificate de propria-i prezenta. Ereditatea si informatiile metabolice nu ar fi putut sa se transmita pt. ca n-ar fi avut cine sa le genereze.

Argument de la . . . . bunica. ARN-ul (care precede cica ADN-ul ca substrat de reproducere a informatiei viului) are si functiuni enzimatice (ribozimele). Ar fi cazul, simt nevoia sa spun, ca daca tot vrei sa usurezi viata si “munca” forumistilor de pe “han”, si nu s-o îngreunezi, sa iti aduci tu insuti la zi bagajul de informatii, astfel incat sa nu devii exact ceea ce nu sperai . . . .

Acel prim organism primitiv nu ar fi stiut practic ce sa faca si cum sa traiasca in lipsa informatiei continute de un program, ca sa nu mai vorbim de reproducere. Un proces de dezvoltare prin acumulari intamplatoare nu va genera niciodata o structura ordonata si functionala. E nevoie de o matrita, un program in acest sens.

Din nou aiureli . . . . reproducere exista inaintea aparitiei viului, la nivel chimic, anume la complexele autocatatalitice, o alta notiune si tema pe care am atins-o de cateva ori pe acest forum. Nu exista un atribut general definitoriu specific viului, care sa nu fie regasit si in domeniul neviului (chimiei); diferentele cand discuti fenomenele astea definitorii ale viului, sunt cantitative, nu calitative.

4. Termodinamica. Existenta si functionarea celui de-al doilea principiu termodinamic conform caruia entropia defavorizeaza organizarea superioara a materie si energiei odata cu trecerea timpului.

Si care, desigur si dovedibil, isi suspenda din culanta actiunea, atunci cand e ca zeuletzul matale preferat sa-si exercite oarece functiuni creatoare. smile.gif
Asta, scuza-ma ca-ti zic, e rîsul kurului . . . . s-a discutat si rasdicutat, s-a rîs din toti plamanii de analfabetii si repetentii care inca o mai aduc in discutie . . . . . a fost a’ci tema de discutie copios “degustata” de mine, chiar acum cateva luni. Nu stiu de ce creationistii se invîrt in jurul cozii, sau mai exact in jurul acelorasi argumente rasuflate, RASUFLATE, DE TOT!

5. Conditia simultaneitatii. Imensa complexitate a vietii prezenta chiar in cele mai mici celule, presupune coexistenta simultana a mai multor factori privin aparitia, supravietuirea, dezvoltarea si reproducerea ei.

“Imensa complexitate a vieitii”, este o sintagma a celor care nu au priceput nimic din biologie: aceasta provine asa cum o avem azi, dintr-un proces cu pasi tare nesimultani, toti adaugand complexitatea care inca mai lasa cu gura cascata pe unii . . . .

6. Relativitatea. Faptul ca Universul nu s-a putut produce pe sine insusi, el nefiind un absolut in sine, deoarece marimea, pozitia, timpul, miscarea etc sunt relative; impune acestuia o existenta dependenta si o mentenanta constanta din partea unei forte inteligente care-l transcende.

Ha, ha ha!!!! Universul (asa cum il percepem azi) este o manifestare, o stare, o faza a unui proces, care dupa unii cica ar fi chiar ciclic; “marimea”, “pozitia”, “timpul” (repet: TIMPUL), sunt notiuni sau parametrii care au aparut odata cu universul, ele neexistand inainte cu un moment de aparitia sa (mai studiaza o leaca teoria BB). Ca sa nu mai spun ca relativitatea acestor parametrii nu exclude, dupa mine, cu nimic, aparitia naturala a universului. Cat despre “mentenanta” (?? - lb. româna), care ar fi aia??? (odata probat actul inteligent si voluntar al unei entitati, aceasta insasi ar fi fost probata, chestiune care din pacate tine mai mult de visele noastre, decat de realitate)

7. Taxonomia. Taxonomia fenomenelor si elementelor. Un flux evolutiv neteleonomic si neinteligibil n-ar putea genera ordine si clasificare.

Aici te contrazici cu biologii (in raport cu ei, cine esti tu oare?), care sustin inexistenta atributului teleonomic in cazul notiunii “viata” sau “natura” (acesta fiind totusi si doar un atribut al fiintelor vii). Un pricpiu stiintific primordial, anume “Postulatul (Principiul) Obiectivitatii Naturii”, spune ca “Natura este obiectiva, nu proiectiva ”. Nu are “teluri”, nu are un ”proiect”.

8. Astrofizica. Galaxiile si sistemele planetare functioneaza-n procesele si miscarea lor dupa reguli matemetice si fizice foarte precise. E inimaginabil cum o explozie de tip Big Bang ar putea genera o asemenea ordine si precizie.

Desigur, aici trebuie sa specifici ca “este inimgainabil” pentru tine, nu la modul general; sau cumva in randul celor care studiaza stiinta care o mentionezi, altfel s-ar fi convertit toti in masa la crestinism (sau poate islam, ca e un pic mai coerent), chestie de care am fi aflat si noi doi. smile.gif

9. Etologie. Ce ar determina un cimpanzeu sa devina dupa un lung periplu, om ?

Doar hazardul si necesitatea; cuplate. Chestie tare nesigura . . .

Acest primat se simte foarte bine in status quo-ul sau, deoarece o ridicare in complexitate presupune si un mai mare grad de riscuri. Ce l-ar motiva sa devina rational, sa vorbeasca articulat si gramatical, sa filozofeze, sa iubeasca, sa rada, sa aiba maniere, sa faca muzica, arta, sport, sa cultive flori, sa faca un cadou, sa doreasca dincolo de instincte ?

O noua teorie a evolutiei se naste aici, sau mai exact un nou evolutionism (filozofie). smile.gif

Cum ar explica un cimpanzeu ce-i frumosul si la ce-i foloseste ? Facultatile mintii omului nu pot fi explicate in nici un fel prin evolutia vietii din neviata si a inteligentei din lipsa acesteia.

Eh, iata ca ‘nea ghita de pe han, le da cu tifla la toti invatatii si specialistii, si postuleaza el si cu de la el putere, ca . . . . “faculatatile mintii omului nu pot fi explicate in nici un fel (cate “feluri” ai incercat si studiat tu?), prin evolutia vietii. Iar rataram sa luam nota de convertirea in masa a tuturor antropologilor, psihologilor, psihiatrilor, neurologilor si biologilor, la creationismul biblic, care el, desigur, poate dovedi toate explicatiile sale. smile.gif

Un individ milos si moral ar fi murit imediat, cu toate astea, avem toti acest sentiment si principiu si le exercitam. De ce ar fi dezvoltat o primata asa ceva si determinata de ce anume ?

DE CE DRACU CU VREO CATEVA ZECI DE CARTI CITITE (POT FACE O LISTA PENTRU AMATORI), POTI RASPUNDE ORICARUI CREATIONIST SI ORICARUI ARGUMENT CREATIONIST, GASIT DE ACESTA!!!!!?????????? Caci iata, si de asta am vorbit pe aici, amintind de ce spune orice introducere in sociologie, in chestiunea explicatiei si ratiunii milei si moralei (legea altruismului reciproc, Trivers).

10. Inteligibilitatea. Eistein a zis : “cel mai de neinteles lucru pt. om este ca lucrurile sunt inteligibile.” Faptul ca percepem o realitate folosindu-ne de inteligenta, faptul ca-i observam ordinea si ne folosim de ea la fiecare pas, faptul ca descoperim in ea principii si ne folosim de ele, faptul ca manipulam energie si materie cunoscand legitatea lor si o folosim in interesul nostru, faptul c-am ajuns sa controlam procese nucleare si sa le observam desi nu le vedem si atatea alte lucruri care pot fi enumerate legate de experienta umana cu mediul, conduce la concluzia ca aparitia vietii si ordinii implica inteligenta iar aceasta e apanajul unei fiinte vii si inteligente numita Creator.

Fals. Dovedit si dovedibil lucru, "creatie inteligibila", nu este sinonima cu "creatie ca opera a unei entitati inteligente". Ce inseamna "inteligent", apropos, din acest punct de vedere? Zeuletzul matale, pe care toooot îl vâri in treburi p'a'ci, cât de “inteligent” fuse cand crea virusii, microbii, ciupercile, prionii, pradatorii, matraguna, buruienile, mortalitatea, etc.?
Tot ce este creatie cu aparenta logica, inteligenta, este opera unei entitati inteligente, macar cat este astfel un om obisnuit? Hm! N-as zice chiar . . . Un autist iti compileaza 10 pagini de date cifrice, este el tot atat de "inteligent" (sau cumva mai ceva???) decat fratele lui normal (care n-ar fi in stare de o asa intreprindere, dar care este - cat de important!!!! - o fiinta sociala si sociabila)?

11. Si nu in ultimul rand – existenta mortii. De ce exista degradare graduala si moarte, daca atat materia cat si energia incep prin a se dezvolta constructiv intr-o directie superioara ?

Aceleasi legitati naturale care explica "constructia", explica si “distrugerea”. Ia numai cazul cuplului evolutie/viata, mutatie neutra, pozitiva/mutatie ucigatoare, metabolismului care ne tine in viata, dar datorita caruia suntem si datori, macar din acest motiv daca nu si din multe altele, o moarte, etc. Inca o data, intrebarile astea au raspuns mai complet sau mai putin, in chiar discipline stiintifice. Din nou demersul tau mi se pare demagogie, in masura in care nu vrei sa tii cont in primul rand de faptul simplu ca acei oameni care studiaza nu au ajuns la concluzia ta “creationista”, ba dimpotriva . . . . .

De ce crestem si ne maturizam iar apoi parcurgem o panta descendenta pana la extinctie ? Un fenomen evolutiv n-ar trebui sa aiba nici o justificare in a-si distruge propria munca, reducand-o la elemente chimice primordiale.

Asta in masura in care fenomenele evolutive ar avea scopuri . . . dar n-au! Aici revin cu precizarea deja facuta mai sus, ca viata nu prezinta teleonomie, ci doar vietuitoarele. Acestea insa, nu au ca scop determinat imortalitatea, ci reproducerea, cu corolarul nesigur epistemologic, numit “supravietuirea specieiei”. Din nou in contradictie cu simplele tale credinte . . .

De ce atata munca vie si inteligenta daca finalitatea-i una distructiva ? Desigur ca aceleasi intrebari se pun si-n fata modelului creationist. Numai ca daca acesta presupune un Creator viu si inteligent atunci tot din partea lui vin si explicatiile,

Care ar fi care? Mituri atestate ca atare?? sad.gif

deoarece e imposibil de presupus o inteligenta creatoare de o asemenea magnitudine care se joaca de-a viata si de-a moartea si care ar putea fi corijata de propriile-i creaturi. Pe cand “doamna” evolutie n-ar avea nici un raspuns din moment ce atributele ei sunt hazardul si impersonalitatea. Ma opresc aici postand pt. meditatie, o mica intamplare cu-n inteles profund.
Un filozof s-a confruntat cu-n rabin în privinta existenţei lui D-zeu. Rabinul l-a ascultat cu atenţie un timp apoi deodată fără nici o introducere l-a privit drept în ochi şi i-a spus linistit : - Şi ce te faci dacă totuşi D-zeu există ? Spune-mi, ce te faci dacă totuşi D-zeu există cu adevărat ? Filozoful a fost mai tulburat de aceste cuvinte decât de toate dovezile pe care le auzise în favoarea religiei. Şi-a dat seama că este în primejdie ca aceasta eventualitate sa fie adevarata şi s-a întors la D-zeu, dupa ce L-a cautat si L-a gasit, simţind pentru prima dată cât este de vulnerabil şi dator faţă de un D-zeu real.



Pai daca era real, si ma ales daca tot voia sa se faca cunoscut, nu era nevoie sa-l "caute" atat, mai ales ca era filozof. Cimilitura ta cu filozofi si rabini, sugereaza ca invatatul nu era deloc invatat in materie de religie si existenta a dumnezeului ebraic (macar cat un rabin . . . .), despre care se cunoaste suficient pentru a fi clasat in “banda” lui Zeus, Apolo si Poseidon smile.gif, in masura in care avea inca dubii . . . . . Apoi daca acesta (“învatatul” smile.gif ) s-a simtit in primejdie, sigur a ignorat ce ne spune sociologia ca reprezinta una din explicatiile aparitiei si dainuirii religiei, anume frica; rusinoasa, umilitoarea, inexplicabila si irationala frica (functiunea actionala) de ceva care nu are decat o existenta clamata, însa niciodata dovedita . . . . .

Domnilor, daca acest magnific Designer universal nu exista decat in mintile noastre, eu si cu Artanis si restul care sustinem creationismul, nu vom fi decat niste idealisti naivi care am incercat sa construim o lume mai buna si plina de sens.

Tu si Artanis, in masura in care sunteti credinciosi, reprezentati mai mult decat sugerezi tu aici: credinciosii au fost cei care datorta credintei lor, zelului lor pios, au ucis ZECI DE MILIOANE de oameni, au oprimat si exploatat, SUTE DE MILIOANE de oameni, timp de milenii si o mai fac si azi. Lucru binecunoscut, religia predica binele, insa aduce raul . . . .

Daca D-zeu nu exista noi n-am pierdut altceva decat niste ocazii trecatoare de a fi asa-zis „liberi de prejudecati”. Apropos, nu exista fiinta libera, cu totii alegem ceva caruia ne subordonam. Numai morti-s liberi. Noi creationistii, am construit pe imaginar si n-am ramas decat cu o conduita autoimpusa de iluzia responsabilitatii in fata unui Creator imaginar.

Inca o data, desi sunt de acord in parte cu ce zici, ba chiar am oarece dubii ca ateismul si ateii, sunt atat de pozitivi si progresisti cum se dau in general (nutresc din ce in ce mai multa simpatie pentru credinciosi si antipatie pentru atei), repet ca generatii de credinciosi au macelarit voiosi, zeci de milioane de oameni, si mai macelaresc si azi inca, pentru ca asa le porunceste “mos-craciunul” lor de maturi-infantili . . . . Greu de trecut cu vederea acest fapt.

Acum am sa va-ntreb si eu ca rabinul : domnilor, daca acest D-zeu exista si nu-L vedeti inca, doar pt. ca nu-i cautat cum trebuie,

Nu fi smecher! Acest dumnezeu de care vorbesti tu, se spune ca a fost “cautat cum trebuie”, ba mai mult, ca a fost gasit cu mare usurinta, caci el era evident si vroia sa fie evident. Marturie ne sta Biblia. Care este si o marturie a caracterului aberant si ridicul al dumnezeului matale, in masura in care anume despre dumnezeul biblic vorbeai mai sus . . . .

daca acest Creator al Universului S-a revelat deja, daca are ceva de spus iar dumneavoastra-L ignorati, daca va veni un timp in care veti constata cu stupoare ca odata, demult, ati vorbit cu niste „nebuni creduli” care au avut dreaptate ? Ei, atunci ce veti face ? Nu va fi prea tarziu ?

Desigur! Va fi. Insa va fi, in masura in care si dumnezeul tau va fi; o tare improbabila masura (ca s-o spun pe sleau, imposibila) . . . . ceea ce face ca ateii sa fie astfel, in masura in care sunt atei informati. Eu unul, judecand aceasta posibilitate, tot as fi multumit intr-un fel: macar altii daca nu eu, vor avea sansa vietii vesnice, un vis frumos al umanitati, cel mai frumos vis al ei. Voi fi stiut atunci, macar atunci, ca sensul evenimentelor au o anumita morala si logica morala, fie ea si una care mi-a scapat candva, pe cand traiam. Si asta m-ar bucura enorm. Insa cel mai mult m-ar bucura sa constat existenta unui dumnezeu; unui “cap” al lumii, a unei ierarhii cu punct final, de sperat, bun, moral, logic, frumos. Cine nu viseaza la asa ceva!? Nu stiu daca pot generaliza la alti atei ceea ce sunt eu, insa il caut pe dumnezeu negandu-l; din pacate dupa cat stiu pana acum si ma duce mintea azi, nu am sanse sa-l gasesc; asta nu ma impiedica sa-l doresc; sa-i simt lipsa. Sa ma simt ca un copil orfan, cautandu-si disperat tatal. Jur pe copii mei, as vrea ca voi sa aveti dreptate! Si as vrea ca sa puteti – de asta deschid din timp in timp un forum cu subiect religie – sa facet gestul cel mai altruist din lume, anume sa-mi dovediti, sa-mi aratati ca ma insel; ca exista in lume un sens moral al curgerii evenimentelor, chiar daca aparent acesta ne scapa. Ca nu suntem o insiruire de molecule tâmpe, fructe amare si trecatoare, aparute din hazard si necesitate.

Ce avem in plus eu si cu Artanis fata de voi ? Suntem noi mai destepti ? Ma-ndoiesc. Suntem noi mai favorizati intr-un fel ? In nici un caz. O diferenta exista iar aceea se numeste disponibilitate. Cultivati-o si veti reusi. Si mie imi lipsea aceasta cand eram evolutionist. N-o sa-ntalniti nici un creationist serios si c-o buna intelegere a acestui model, reintors la evolutionism. Oare de ce ? Gandul ca trebuia sa am de-a face cu-n Creator viu care ma responsabiliza, era traumatizant, banuiam eu. Credeam ca-i ceva rau si „fugeam” cat puteam de acesta eventualitate. Preferam o „libertate” gresit numita astfel. In ignoranta mea nu stiam ca de fapt fugeam de ce era mai bun. Dar a venit un moment in viata mea, de disponibilitate, in care mi-am adus aminte de metoda matematica numita cea a reducerii la absurd. Adica, daca un lucru fals e presupus a fi adevarat, incercarea de al demonstra ar trebui sa duca la rezultate discordante. Eh, acest „fals” numit creationism m-a dus la cel mai clar si mai bun model cosmogonic corespondent realitatilor inconjuratoare si corelat tuturor descoperirilor stiintei moderne.

Pacat ce nu poate duce pe toata lumea la acelasi model! Si in primul rand pe cei mai informati si destepti ca noi, anume invatatii . . . . As mai adauga aici faptul ca este falsa impresia ta ca evolutionismul a daramat religia si crestinismul. Nu, superstitiile au pierit cand omul a avut curajul sa cunoasca dezinteresat, obiectiv si cu metoda stiintifica, sa studieze deci, religia insasi: nu-ti trebuie sa fi doctor in evolutionism ca sa afli ca crestinismul este o suma de mituri rasuflate si infantile! Pentru unii, putini, e suficient sa deschida Biblia si sa o citeasca. Le ajunge cat sa ramana atei o viata. smile.gif Alti, cei mai multi, deschid doar o carte de istoria religiilor, de antropologia religiei, de socioliogia religiei, si s-au lecuit!

Eu va multumesc pt. atentia si rabdarea cu care ati citit acest megapost. O mica indicatie - nu va grabiti cu raspunsul. Dati-l mai tarziu - minim 24 de ore. Succes.

Ce bine era, ca tu insuti, sa fi aplicat aceasta metoda (de a nu fi scris inainte de a fi avut ce) !!!!! sad.gif
Octavi
Si apropos: Sa fi murit oare el grijuliul si esentialul amenhotep, care asigura in mod unic si atat de util, "puritatea" discutiilor pe subiectele de pe filozofie?? Caci daca nu a murit, si nu doarme, si nu e bolnavior, atunci de ce nu a editat el cu mâna ferma, fara tremur, de calugar medieval, mesajul lui "bolt", care este un amestec mai mult decat diluat de evolutie si tot ce mai vrei, cand e vorba de chestiunea religioasa?? devil.gif
Octavi
QUOTE (Catalin)
Ipse dixit, ilogic.

LOL! Vrei sa spui ca evolutionismul nu emite o gramada de scenarii nereproductibile ? smile.gif Uite doua la intamplare: stramosul comun si macroevolutia smile.gif
QUOTE
Strawman, ilogic.

Nici cu faptul ca scenariile neverificabile se incadreza in filozofie nu esti de acord ?
QUOTE
Era doar o constatare.

Cum faci sa reusesti "constatari" din viitor, si culmea, legate de persoana mea ? smile.gif Calatoresti in timp ? smile.gif

Uite pe scurt cum functioneaza stiinta (si ar fi trebuit sa o faca si NDT in loc sa postuleze mecanismul mutatie/selectie) plecand de la observatii:
1. Constata empiric o multime de mutatii genetice punctuale aleatorii.
2. Constata ca o parte din acestea sunt nefatale.
3. Constata ca o fractiune din cele de la pct.2 sunt chiar utile.
4. Constata ca o fractiune din cele de la pct.3 aduc si noi functionalitati util-adaptive organismelor vii.

Dupa ce face aceste constatari empirice pe esantioane reprezentative vii, poate anunta o pondere a mutatiilor de la pct.4 (si sa fie uluiti de valoarea acesteia smile.gif) cu ajutorul careia sa poata explica (sau nu) imensa diversitate si complexitate a organismelor de astazi.
Observi ca nu ma leg de amanunte (asa cum insinuai) ci de motorul propus de NDT.

Dar nu, NDT pleaca de la postulatele (a se citi povestile slab argumentate) darwinsimului clasic, mai adauga niste observatii pe fosile si niste asemanari morfologice aranjate convenabil ca se le iasa teoria, si mai adauga maretul postulatul motor: evolutia este manata de cuplul mutatie aleatoare/selectie. Normal, ca doar nu de D-zeu smile.gif
Plauzibil e, dar acest "motor" nu e probat experimental-stiintific cum ar trebui sa fie.

Cu siguranta ca artanis de pe han, stie cel mai bine ce inseamna "probare experimental-stiintifica" pentru teoria evolutiei si biologie, insa nu si un intreg corp de specialisti ai domeniului in discutie. Curata modestie, si mai ales completa intelegerea a notiunii de "experiment" in stiinta (taman ca "fratele" bolt). mwah1.gif
Bolt
@Octavi, a fost doza cam mare ? blink.gif
Artanis
Octavi, ce-i cu citatele alea disparate... ?

QUOTE (Octavi)
Cu siguranta ca artanis de pe han, stie cel mai bine ce inseamna "probare experimental-stiintifica" pentru teoria evolutiei si biologie, insa nu si un intreg corp de specialisti ai domeniului in discutie.

Acel "intreg corp de specialisti" sunt convins ca nu sunt asa de indiferenti precum Octavi vis-a-vis de determinarea acelei rate de mutatii, chiar am gasit cateva dispute pe net legate de confirmarea sau infirmarea acelei rate (pe langa lucrarea lui Li, W.-H. (1997) "Molecular Evolution"). Faptul ca pe tine te multumesc anumite scenarii neverificate nu e general valabil chiar pt. evolutionistii seriosi.
Iar eu, ca novice in domeniu, bineinteles ca nu stiu ceva care nici tu "cu vreo cateva zeci de carti citite" si dupa un lung dialog cu mine nu ai fost in stare sa argumentezi. Daca totusi dispui de acel titlu, poate mi-l imprumuti si mie wink.gif
Artanis
Hai sa joc si rolul sustinatorului evolutionismului, pt. ca am primit numai raspunsuri pe langa subiect, iar Mentosana nu a mai terminat de elaborat reply-ul ala de o saptamana smile.gif
O lucrare de genul celei limkate acum de mine caut, ceva mai putin diluata, pt. ca ce am gasit indicat pe talkorigins.org ca si confirmare a predictiei 5.8 este mai degraba un referat de vreo 5 pagini:
http://www.pnas.org/cgi/content/full/99/2/803

Precum observi Octavi, preocupare pt. a sintetiza si a inchega un argument legat de rata aia exista, pt. ca este un potential falsificator al NDT:
"It is entirely plausible that measured genetic mutation rates from observations of modern organisms could be orders of magnitude less than that required by rates inferred from the fossil record and sequence divergence".
Catalin
QUOTE

In conclusion, our results argue against the widely held notion about large differences in mutation rates among genes in a genome and among major mammalian lineages. This approximate similarity of mutation rates among genes and among lineages is likely to be important for estimating divergence time for closely related species, testing for selection by comparative sequence analysis, inferring coalescent times, and understanding the mutational processes that govern evolution of mammalian genomes.


Deci o lovitura data ipotezei "Punctuated equilibrium"? sau mi se pare mie? unsure.gif Nu pot spune cu mana pe inima ca am inteles tot articolul ala smile.gif.

Dar, Artanis, sunt curios care este concluzia ta! Cu ce ti-a schimbat acest articol viziunea despre evolutionism?
abis
QUOTE (Artanis @ 27 Jun 2005, 11:44 AM)
Acel "intreg corp de specialisti" sunt convins ca nu sunt asa de indiferenti precum Octavi vis-a-vis de determinarea acelei rate de mutatii, chiar am gasit cateva dispute pe net legate de confirmarea sau infirmarea acelei rate

Ok, pana cand vreun cercetator va fi in stare sa calculeze acea rata care te obsedeaza, raman celelalte agumente pro sau contra. Cat timp nu o cunoastem, nu o putem folosi in argumentatie.

Cum spunea cineva pe alt topic, inexistenta unei anume dovezi nu inseamna ca nu exista nici o dovada. Catalin ti-a pomenit de "nested hierarchy", eu de succesiunea speciilor ca modalitati de a falsifia evolutionismul... Foarte simplu: gasesti un mamifer cu pene ori un animal din zilele noastre contemporan cu trilobitii si ai terminat discutia!
Artanis
QUOTE (Catalin)
Deci o lovitura data ipotezei "Punctuated equilibrium"? sau mi se pare mie?  Nu pot spune cu mana pe inima ca am inteles tot articolul ala

Din cate stiu eu, P.E. s-a nascut pt. a incerca sa explice relativa staza fosila.
Articolul de fata aduce niste observatii si remarca discrepante intre ratele mutatiilor diferitelor mamifere. Contrar opiniei evolutioniste curente, rata mutatiilor nu are o dependenta liniara cu varsta medie a individului.
QUOTE
The absence of significant correlation between the mutation rate and generation time is likely to prompt a reassessment of the generation time effect hypothesis, in which errors in DNA replication in germ-line cells is considered to be the major source of mutation


QUOTE (Catalin)
Dar, Artanis, sunt curios care este concluzia ta! Cu ce ti-a schimbat acest articol viziunea despre evolutionism?

Nu stiu, pare sa creasca macar dpdv. al seriozitatii cu care incearca sa-si acopere potentialii falsificatori smile.gif
Catalin
QUOTE

Articolul de fata aduce niste observatii si remarca discrepante intre ratele mutatiilor diferitelor mamifere.


Discrepanta?! mie mi se pare ca remarca tocmai pe dos:

QUOTE

In conclusion, our results argue against the widely held notion about large differences in mutation rates among genes in a genome and among major mammalian lineages.


QUOTE

Contrar opiniei evolutioniste curente, rata mutatiilor nu are o dependenta liniara cu varsta medie a individului.


What?! despre ce vorbesti aici? ce treaba au mutatiile indivizilor cu evolutia? mutatiile din timpul vietii nu afecteaza urmasii!

QUOTE

Nu stiu, pare sa creasca macar dpdv. al seriozitatii cu care incearca sa-si acopere potentialii falsificatori


Dar, sigur, asta nu e suficient pentru tine. Tu nu vrei sa accepti evolutia principial. Oricum vei gasi mereu vreun detaliu de care sa te legi, nu? smile.gif
Artanis
Nu ai inteles. Discrepanta intre rata mutatiilor intuitiv mai mare la mamifere care traiesc mai putin (se reproduc mai des) fata de rata mutatiilor la cele mai longevive (care se reproduc mai rar). Se pare ca nu e tocmai asa, cum puteai sa observi din asemanarile ratei mutatiilor observate intre mamifere cu varste medii f.diferite (de ex. oameni si soareci).
QUOTE
Primates show a male/female mutation-rate ratio (37, 38) that is almost the same as seen in rodents even when the ratio of the number of germ-cell divisions in males and females is almost 3-fold higher in humans as compared with mice. Therefore, our results suggest that replication-independent mutational processes (e.g., DNA methylation, recombination, and repair mechanism) may play a greater role as a source of mutation than that anticipated earlier (4, 38, 39).

QUOTE (Catalin)
What?! despre ce vorbesti aici? ce treaba au mutatiile indivizilor cu evolutia? mutatiile din timpul vietii nu afecteaza urmasii!

Ce legatura au mutatiile din timpul vietii cu discutia ? Voiam sa spun de cresterea probabilitatii mutatiilor cu rata de reproducere. Acea crestere se pare ca nu prea exista (cel putin nu e liniara).
QUOTE
Dar, sigur, asta nu e suficient pentru tine. Tu nu vrei sa accepti evolutia principial. Oricum vei gasi mereu vreun detaliu de care sa te legi, nu?

NU, ca sa nu spun ca-i intrebare retorico-ilogica smile.gif Oricum e psychogenetic fallacy plus argument din viitor, ilogice smile.gif
Mentosana in corpore sano
QUOTE (Artanis @ 27 Jun 2005, 12:43 PM)
Hai sa joc si rolul sustinatorului evolutionismului, pt. ca am primit numai raspunsuri pe langa subiect, iar Mentosana nu a mai terminat de elaborat reply-ul ala de o saptamana smile.gif

Nu am renuntat la idee, doar ca am avut o schimbare de prioritati si nu am mai avut timp de stat la taclale. Vroiam sa ma refer la problema aparitiei complexitatii actuale pe baza proceselor stochastice implicate. Ramane pentru alta data. Vad ca ai cu cine discuta momentan, nu cred ca are rost sa te plangi.

PS: Rates of Spontaneous Mutation e destul de "ceva mai putin diluata" pentru gustul tau?

~later edit~
Pentru ca tot mi-am amintit...
QUOTE
genomul cimpanzeului nu a fost nici pe departe decodat complet
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 27 Jun 2005, 01:53 PM)
Nu ai inteles. Discrepanta intre rata mutatiilor intuitiv mai mare la mamifere care traiesc mai putin (se reproduc mai des) fata de rata mutatiilor la cele mai longevive (care se reproduc mai rar). [...]
QUOTE
Primates show a male/female mutation-rate ratio (37, 38) that is almost the same as seen in rodents even when the ratio of the number of germ-cell divisions in males and females is almost 3-fold higher in humans as compared with mice. [...]

În paragraful citat e vorba de raportul:

rata mutaţiilor la mascul
----------------------------
rata mutaţiilor la femelă

Despre acest raport se afirmă că la primate e aproape acelaşi ca la rozătoare.

Nici gând ca în acel paragraf să fie vorba de:

rata mutaţiilor la primate = rata mutaţiilor la rozătoare.

Pe de altă parte, în text se explică limpede ce au căutat oamenii ăia:

QUOTE
Testul indexului de disparitate examinează direct ipoteza nulă ("null hypothesis") a omogenităţii modelului evoluţionist între două ramuri ("lineages")

Ce e "ipoteza nulă"? Înseamnă ipoteza firească/normală că nu intervin alţi factori în afara celor cunoscuţi. Factorii cunoscuţi (evoluţionismul, strămoşul comun etc.) spun că ar trebui să nu găsim diferenţe mari între mecanismele evolutive ale unor ramuri diferite. Adică în lipsa vreunor factori noi, modelul evoluţionist e omogen. Asta înseamnă ipoteza nulă pe care aceşti cercetători şi-au propus s-o testeze.

Şi ce au descoperit ei? Iată:

QUOTE
Din contra, diferenţe de conţinut în guanină-citozină (GC) între oameni şi şoareci pentru genele ce trec testul indexului de disparitate (triunghiuri negre pe diagramă) arată o distribuţie care se suprapune cu distribuţia aşteptată (Fig. 2b). Se pare că mutaţiile în locusurile cvadruplu-degenerate sunt corelate cu diverse modele de substituţie în diverse gene, depinzând de contextul cromozomial (adică structură izocoră) din genom. Totuşi, diferenţele observate în ceea ce priveşte conţinutul de guanină-citozină  în locusurile cvadruplu-degenerate s-ar putea să fie o indicaţie a unor diferenţe între gene în ceea ce priveşte modelele de substituţie sau mutaţie.

Aparent, zice că... s-ar putea să nu se ştie...

Dar să continuăm (imediat după paragraful anterior, sub diagramă):

QUOTE
Aşadar, substituţii sinonime într-un mare număr de gene nu sunt potrivite pentru a deduce ratele mutaţiilor.

Bun, deci până acum am descoperit o metodă care nu e potrivită pentru a deduce rata mutaţiilor.

Trecem mai departe:

QUOTE
Această distribuţie a distanţelor neutre teoretică este echivalentă cu distribuţia ratelor evoluţionare [...]. Această distribuţie este aproximativ simetrică şi are formă de clopot, având o dispersie considerabilă. [...] De fapt, varianţa teoretică de 0,029 pentru distribuţia multigenetică în ipoteza nulă a ratei uniforme a mutaţiilor este apropiată de varianţa observată (0,035). O curbă normală desenată cu varianţa teoretică încadrează bine distribuţia observată (Fig. 3a).

Iată cât de bine se potrivesc observaţiile experimentale cu curba teoretică (graficul din stânga):

user posted image

QUOTE
Dacă genele aflate la mică distanţă una de alta evoluează cu rate similare, factorul d4 pentru gene apropiate ar trebui să fie mai mic decât decât pentru perechi de gene îndepărtate. Fig. 4a arată că valoarea medie a factorului d4 pentru genele apropiate nu e mai mică decât pentru cele îndepărtate.

OK, deci iată în sfârşit o ipoteză infirmată: aceea că genele situate una lângă alta evoluează cu rate similare. Numai că această este o ipoteză... destul de fantezistă, care nu decurge firesc nici din evoluţionism şi nici din biochimia moleculară: nu există vreun motiv cunoscut sau plauzibil pentru ca genele apropiate să evolueze cu aceeaşi viteză. Dimpotrivă chiar, ipoteza nulă evoluţionistă spune că n-ar trebui să observăm diferenţe... şi nici nu observăm.

Continuăm:

QUOTE
Rata mutaţiilor în ramurile de mamifere. Am examinat contanţa temporală a ratei evoluţionare între diverse ramuri de mamifere. Timpul de divergenţă şi şi distanţa evoluţionară pentru 43 de ramuri de mamifere arată clar o relaţie liniară (coeficient de corelaţie 0,97) indicând că genomurile de mamifere acumulează mutaţii cu o rată medie de 2,22 x 10^-9 substituţii/locus/an. De asemenea am estimat rata mutaţiilor utilizând numai timpii de divergenţă bazaţi pe observaţiile fosilelor pentru ramificările intra-ordin şi 90 de milioane de ani pentru divergenţe supra-ordin. Aceasta a condus la o limită superioară de 2,61 x 10^-9 substituţii/locus/an. Nu am inclus estimările bazate pe fosilele rozătoarelor "scuirognath" [nu am ştiut cum să traduc...], dată fiind natura lor controversată. Totuşi, includerea unei divergenţe de 10-16 milioane de ani pentru aceste rozătoare nu schimbă panta curbei de regresie pentru estimările bazate pe fosile.

Deci aflăm că rata teoretică (prevăzută de teoria evoluţionistă) a mutaţiilor nu intră în conflict cu rata observată.

Err... OK. Şi?

a
Artanis
Iti multumesc Amenhotep pt. rolul avut ca traducator (selectiv) de serviciu .
In acel paragraf intr-adevar e vorba de un raport al ratei muatiilor functie de sex. Insa frazele anterioare spun asta legat de rata mutatiilor functie de varsta generatiei:
"[...]This hypothesis predicts a higher mutation rate in species with shorter generation time (e.g., mice as compared with humans).[...]However, the relationship of the number of germ-line cell divisions and the mutation rate clearly is not linear as is indicated in the difference in the ratio of the male/female mutation rate in primates and rodents"
Sau chiar in concluzie:
"In conclusion, our results argue against the widely held notion about large differences in mutation rates among genes in a genome and among major mammalian lineages. This approximate similarity of mutation rates among genes and among lineages is likely to be important for estimating divergence time for closely related species, testing for selection by comparative sequence analysis, inferring coalescent times, and understanding the mutational processes that govern evolution of mammalian genomes."
QUOTE (Amenhotep)
Deci aflam ca rata teoretica (prevazuta de teoria evolutionista) a mutatiilor nu intra în conflict cu rata observata.

Err... OK. Si?


Asta ma gandeam si eu, err...si ce-i cu asta ? Nu spune nimic de mutatiile pozitive sau care codeaza noi proteine utile. Un pas au facut, ca au numarat mutatiile genetice punctuale, dar trebuie acum sa le trieze, si sa le puncteze pe cel cu valente adaptiv-evolutive. Pt. ca t.e. nu cred ca e interesata de mutatiile fatale.

Mentosana, merci pt. link-uri. Vad ca s-a extras recent si genomul cimpanzeului, sau cel putin un "first draft", cum spun acolo, iar acum sa asteptam concluziile si raspunsul la intrebarea "What makes us humans" ? Pt. ca extragerea si ordonarea e doar un prim pas, intelegerea genoamelor e mult mai dificila.
Legat de rata mutatiilor genetice, observ in link-ul tau ca statistici s-au facut doar pt. mutatiile la om si la retrovirusi/microbi...ah, si la musculita de otet smile.gif
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 28 Jun 2005, 10:20 AM)
In acel paragraf intr-adevar e vorba de un raport al ratei muatiilor functie de sex.

Care este scopul pentru care ai citat acel paragraf? Ce argumentezi cu ajutorul lui? De ce l-ai citat?

QUOTE
Totuşi, relaţia dintre numărul de diviziuni ale celulelor sexuale ("germ cells") şi rata mutaţiilor este clar altfel decât liniară

Aceasta este afirmaţia care susţine ce-ai zis tu. Singura. În rest, în toate frazele citate de tine e vorba despre altceva.

QUOTE
după cum indică diferenţa raportului masculi/femele de rată a mutaţiilor la primate şi la rozătoare.

Acest raport diferă foarte puţin de la primate la rozătoare, după cum au remarcat autorii studiului:

QUOTE
Primates show a male/female mutation-rate ratio (37, 38) that is almost the same as seen in rodents


Trebuie să plec. Voi reveni.

a
Mentosana in corpore sano
QUOTE (Artanis @ 28 Jun 2005, 10:20 AM)

QUOTE (Amenhotep)
Deci aflam ca rata teoretica (prevazuta de teoria evolutionista) a mutatiilor nu intra în conflict cu rata observata.

Err... OK. Si?


Asta ma gandeam si eu, err...si ce-i cu asta ? Nu spune nimic de mutatiile pozitive sau care codeaza noi proteine utile. Un pas au facut, ca au numarat mutatiile genetice punctuale, dar trebuie acum sa le trieze, si sa le puncteze pe cel cu valente adaptiv-evolutive. Pt. ca t.e. nu cred ca e interesata de mutatiile fatale.

Nimeni nu e interesat de rata mutatiilor "pozitive" sau "cu valente adaptiv-evolutive" pentru ca nu exista o metoda de a masura aceasta rata in mod absolut. "Mutatii pozitive" e un nonsens, o mutatie e pozitiva sau negativa exclusiv in raport cu mediul. Cat de des apar mutatiile "bune" fata de cele "rele" tine de mediu si de marimea populatiei studiate si devine problema de statistica mai curand decat de biologie moleculara. O mutatie care aduce un avantaj substantial va fi fixata in populatie, iar cele daunatoare vor fi selectate si eliminate daca o noua mutatie benefica pe aceeasi ramura nu le salveaza, contrabalansand dezavantajul. Cand survine o schimbare de mediu drastica, mutatiile "pozitive" vor fi mai multe, deoarece exista mai multe moduri de adaptare la schimbare, dar e destul ca unul dintre indivizii din populatie sa se adapteze substantial mai bine decat cei din generatia sa pentru ca mutatia lui sa devina fixata. Eu cred ca alergi dupa cai verzi pe pereti, nimeni nu iti poate masura, la oameni sau la musculita de otet, care e sansa ca o mutatie sa ajute sau sa omoare, decat in cazuri foarte triviale. Bineinteles, o gena care codeaza o proteina ce duce la infarct postnatal e detrimentala, dar nu poti sti ce efect are o gena care cauzeaza orbirea de exemplu. La un pradator dependent de vedere ar fi un dezavantaj clar, dar la un animal nocturn sau care traieste in sol poate aduce un dezavantaj neimportant si in acelasi timp un avantaj metabolic, avem exemplul cartitei, care are ochi dar nu ii mai foloseste. Asemenea masuratori sunt in mod sigur imposibile la modul absolut, dar voi cerceta daca exista o metoda de aproximare statistica. Oricum, argumentul cu "rata mutatiilor pozitive" mie mi se pare un strawman, pentru ca evolutia nu are nevoie de aceasta masuratoare pentru a fi un fapt dovedit.
Octavi
Octavi, ce-i cu citatele alea disparate... ?

Nu-ti recunosti obolu' la stiinta? smile.gif

Cu siguranta ca artanis de pe han, stie cel mai bine ce inseamna "probare experimental-stiintifica" pentru teoria evolutiei si biologie, insa nu si un intreg corp de specialisti ai domeniului in discutie.

Acel "intreg corp de specialisti" sunt convins ca nu sunt asa de indiferenti precum Octavi vis-a-vis de determinarea acelei rate de mutatii,


Nu-mi spui deloc o noutate . . . .
Cine a zis ca ar fi indiferenti?
Sensul celor spuse de mine, care cica iti scapa si de aceasta data, este doar ca acestia nu sunt atat de "scpetici" ca tine, intrucat ei sunt si mai competenti in a intelege propria disciplina, si mai obiectivi, nefiind tarati de parti pris-ul superstitiei, cum e cazul tau.
In fapt, intr-o lunga discutie nu cu mult timp in urma, am abordat aceasta problema a ratei mutatiilor (la care eu nu m-am referit in mesajul meu la care raspunzi acum, eu nefacand decat sa indic, a cata oara, subrezenia mentala a acelora care ataca ceva care insa nu il inteleg), iar acolo nu ai reusit sa argumentezi pozitia ridicula si deranjanta, ce sustine ca biologii “postuleaza povesti” si “aranjeaza teoria” – de ce ar face-o??
In ridicula-ti pozitie, vrei sa convingi ca tu si creationistii sunteti obiectivii ( care cred insa in mituri atestate ca atare de studiul religiei), iar ei sunt niste obsedati, farseori, gata sa masluiasca datele . . . .

chiar am gasit cateva dispute pe net legate de confirmarea sau infirmarea acelei rate (pe langa lucrarea lui Li, W.-H. (1997) "Molecular Evolution"). Faptul ca pe tine te multumesc anumite scenarii neverificate nu e general valabil chiar pt. evolutionistii seriosi.

Nu e vorba ce ma multumeste pe mine (cine sunt eu ca importanta in aceasta chestiune?), stimate Artanis!!!
E vorba ce “multumeste” o intreaga comunitate stiintifica, ori acel lucru este teoria evolutiei. Habar nu am ce a studiat Li si Pi, sau cine mai vrei tu, insa cat timp pozitia covarsitoarei majoritati a specialistilor este de a spune ca evolutia este o teorie stiintifica, adica un fapt dovedit, si cat timp eu, de nenumarate ori, ti-am aratat ca tu, Artanis, critici cel mai adesea fara sa intelegi, fara sa ai informatia decat provenita din sursele unor obsedati de superstitia lor, nu am motive decat sa-ti spun ca ar fi cazul sa te duci la plimbare. Nu am nimic impotriva criticii destepte a oricarei teorii vrei tu, insa ceea ce tu ai facut in trecut si faci si acum, nu este asa ceva: ai negat existenta mutatiilor pozitive, ti-au fost indicate de niste bieti profani ca acei cativa atei de pe han, ai negat specierea cu sursa in mutatii, ti s-a dat exemplu, ai insirat in rest zeci de aberatii si pretentii aberante, ce-si au originea in faptul ca nu ai inteles inca nici macar cat alti profani au reusit pana acum din evolutie.

Iar eu, ca novice in domeniu, bineinteles ca nu stiu ceva care nici tu "cu vreo cateva zeci de carti citite" si dupa un lung dialog cu mine nu ai fost in stare sa argumentezi. Daca totusi dispui de acel titlu, poate mi-l imprumuti si mie wink.gif

Nu stiu la care "titlu" te referi. Am amintit, in replica la un mesaj ridicul al lui bolt, care recicla unele din cele mai analfabete argumente creationiste, ca doar cu cateva zeci de carti citite, poti desfiinta “argumentele” oricarui creationist de pe Terra. Daca vrei aceasta lista, nu o sa ma fac ca am uitat ce am zis, si am s-o intocmesc. Daca insa te referi la studiile referitoare la rata mutatiilor necesare pentru a scoate o fiinta complexa, atunci iti aduc aminte ca data trecute te-ai impiedicat in intelegerea sensului unei banale propozitii in lb. Engleza . .. . cum iti aduc aminte si ca ti-am atras atentia de nenumarate ori ca rezultatele studiului respectiv sunt de inteles intr-un context clar, reprezentat de insasi precizarile autorilor, care indica faptul ca acea rata nu tine cont de alte procese care influenteaza rezultatul.

Hai sa joc si rolul sustinatorului evolutionismului, pt. ca am primit numai raspunsuri pe langa subiect, iar Mentosana nu a mai terminat de elaborat reply-ul ala de o saptamana smile.gif
O lucrare de genul celei limkate acum de mine caut, ceva mai putin diluata, pt. ca ce am gasit indicat pe talkorigins.org ca si confirmare a predictiei 5.8 este mai degraba un referat de vreo 5 pagini:
http://www.pnas.org/cgi/content/full/99/2/803
Precum observi Octavi, preocupare pt. a sintetiza si a inchega un argument legat de rata aia exista, pt. ca este un potential falsificator al NDT:
"It is entirely plausible that measured genetic mutation rates from observations of modern organisms could be orders of magnitude less than that required by rates inferred from the fossil record and sequence divergence".


Desigur stimabile, nu neg interesul asta si nici nu l-am negat vreodata; problema este ca “interesul” nu a produs inca rezultate care sa infirme teoria evolutiei; conditia de falsificare pe care o citezi, ea a fost “încercata”, asa cum sigur ai citit doar cu cateva propozitii mai sus, iar rezultatul nu a facut decat sa confirme teoria evolutiei, si din acest punct de vedere:

”What we must compare are the data from three independent sources: (1) fossil record estimates of the time of divergence of species, (2) nucleotide differences between species, and (3) the observed rates of mutation in modern species. The overall conclusion is that these three are entirely consistent with one another. “

Nimic nou deci pe han, amice, si asta e dintr-un punct de vedere destul de trist. E realmente un spectacol trist, sa vezi neputinta jalnica a unora care apara neîndemânatic ceva care am dori cu totii sa existe, insa pe care doar unii sunt dispusi sa-i inventeze o existenta macar, daca tot nu are una . . . .
Artanis
@Mentosana
QUOTE
Nimeni nu e interesat de rata mutatiilor "pozitive" sau "cu valente adaptiv-evolutive" pentru ca nu exista o metoda de a masura aceasta rata in mod absolut.

Chiar nimeni ? Ipse dixit, ilogic, si in plus rata trebuie estimata statistic, nu determinata la "modul absolut".
QUOTE
Cat de des apar mutatiile "bune" fata de cele "rele" tine de mediu si de marimea populatiei studiate si devine problema de statistica mai curand decat de biologie moleculara

Deci cat de des pt. un mediu si o populatie data ? Iar mutatiile fatale (de ex. canceroase) nu mai tin de nici un mediu, ele tot fatale raman sad.gif Nu uita ca majoritatea sunt mutatii neutre, fara valoare adaptiva, apoi fatale, si abia apoi pozitive. De cele care aduc caracteristici noi, ce sa mai spun...
QUOTE
Asemenea masuratori sunt in mod sigur imposibile la modul absolut, dar voi cerceta daca exista o metoda de aproximare statistica.

Cerceteaza, si da, nu e nevoie de masuratori la modul absolut ! (Si mai astept si reply-ul acela lung...)


Octavi, nu ma mai obosesc sa-ti raspund pleiadei de ipse dixit-uri, divagatiilor despre superstitiosi si religie, cu care ne-ai obosit, daca nu vrei sa participi la discutie la modul argumentat, parerile si sentimetele tale de tristete nu ma intereseaza...
"Argumentul" "The overall conclusion is that these three are entirely consistent with one another." are in spate 1-2 lucrari controversate sau 1-2 referate de 5 pagini.
Iar daca acel "ceva" inseamna D-zeu pt. tine, poti astepta mult si bine sa ti se "releve" prin stiinta. Stiinta insa ar trebui sa tina de stiinta si cunoastere si nu de nestiinta sau necunoastere smile.gif As fi dorit sa apari cu un link interesant cumva, daca puteai, si nu cu balivernele cu iz de ad-hominem pe-aci...
Mentosana in corpore sano
QUOTE
QUOTE
Nimeni nu e interesat de rata mutatiilor "pozitive" sau "cu valente adaptiv-evolutive" pentru ca nu exista o metoda de a masura aceasta rata in mod absolut.

Chiar nimeni ? Ipse dixit, ilogic

Deja ai o obsesie jamie.gif Si in plus nu ai habar de "logical fallacies". Poate e fals, dar in nici un caz ipse dixit. Unde vezi tu o autoritate citata? Poti cel mult sa spui ca e non sequitur, daca nu intelegi exact ce am vrut sa spun. E adevarat ca si eu m-am exprimat deficitar. Reformulez. "Nimeni nu e interesat" nu inseamna ca masurarea ratei mutatiilor benefice e un fenomen mai plictisitor decat golful feminin, ci doar ca e imposibil de masurat pentru ca termenul "benefic" depinde de un factor care e in constanta schimbare aleatorie, si anume mediul.

QUOTE
QUOTE
Cat de des apar mutatiile "bune" fata de cele "rele" tine de mediu si de marimea populatiei studiate si devine problema de statistica mai curand decat de biologie moleculara

Deci cat de des pt. un mediu si o populatie data ?

Rata mutatiilor se studiaza pentru o perioada si o populatie data wink.gif Daca mediul e dat, nu mai exista prea multa adaptare la mediu si selectie naturala, doar uniformizare a populatiei. And they lived happily ever after rolleyes.gif Pana si pentru aceeasi perioada si populatie exista variatii de habitat de la o zona la alta , de care trebuie sa se tina cont.

QUOTE
Iar mutatiile fatale (de ex. canceroase) nu mai tin de nici un mediu, ele tot fatale raman sad.gif Nu uita ca majoritatea sunt mutatii neutre, fara valoare adaptiva, apoi fatale, si abia apoi pozitive.

Sunt mutatii care aduc si avantaje si dezavantaje in acelasi timp. Vezi "sickle cell anemia". Cum determini daca aceste mutatii sunt benefice sau nu?

QUOTE
De cele care aduc caracteristici noi, ce sa mai spun...

Tot nu inteleg de ce te preocupa aspectul asta, "caracteristici noi". Ce inseamna noutate? Chestia asta suna destul de familiar, te referi la argumentul despre transmiterea informatiei si legea lui shannon? Sau e un argument impotriva speciatiei? La ce iti trebuie masuratoarea asta a ratei mutatiilor benefice, mai concret? Sa zicem ca o masoara cineva, la ce-ti foloseste? Ce vrei sa demonstrezi? In opinia ta nu apare nimic nou prin mutatie si selectie? Sau doar spui ca inca nu sunt destule dovezi si ca rata mutatiilor benefice ar lamuri problema? Care e parerea ta in privinta asta (daca ai una)? Ne spui si noua, sau vrei sa continui sa arati cu degetu' la parerile altora (desi nu le intelegi)? Unde e buba daca nu stim exact rata mutatiilor benefice? Stim ca mutatiile benefice exista, asta e clar. Mutatiile sunt aleatoare si daca sunt benefice sau nu e si mai aleator, si ce daca nu poate fi cuantificat exact cat de des apar? Sau se poate, dar nu a facut-o nimeni pana acum? Sau sa zicem ca a facut-o cineva, dar nu am gasit noi lucrarea. Cu ce te-ar ajuta pe tine datele astea?

QUOTE
QUOTE
Asemenea masuratori sunt in mod sigur imposibile la modul absolut, dar voi cerceta daca exista o metoda de aproximare statistica.

Cerceteaza, si da, nu e nevoie de masuratori la modul absolut ! (Si mai astept si reply-ul acela lung...)

Ma bucur ca esti de acord. Problema e ca nici statistic nu e asa usor sa aproximezi ceva ce nu are o definitie clara. (Si credeam ca am fos destul de clar ca am renuntat la ideea respectiva pentru moment. Dar daca tie iti face placere, poti astepta in continuare.)
Artanis
QUOTE
Si in plus nu ai habar de "logical fallacies". Poate e fals, dar in nici un caz ipse dixit. Unde vezi tu o autoritate citata?

Nu, tu nu ai habar de "logical fallacies". Apelul la autoritate nu-i totuna cu ipse dixit. Ai facut o afirmatie fara fundament, cum ca pe nimeni nu intereseaza rata aia.
QUOTE
Daca mediul e dat, nu mai exista prea multa adaptare la mediu si selectie naturala, doar uniformizare a populatiei.

Da, dar mutatia precede selectia. Deci mutatie genetica se intampla oricum, si apoi e triata de mediu. Vreau sa vad rata muatiilor nefatale si care permit reproducerea, (si a celor care aduc caracteristici noi daca se poate) poftim.
QUOTE
Tot nu inteleg de ce te preocupa aspectul asta, "caracteristici noi". Ce inseamna noutate?

Pt. ca imensa "noutate" adusa in genom de la ipoteticul stramos comun incoace, tot t.e. trebuie sa o explice, nu eu. Nou aka sa codeze proteine noi (care nu existau inainte smile.gif).
QUOTE
Sa zicem ca o masoara cineva, la ce-ti foloseste?

Foloseste teoriei pt. a o putea verifica vis-a-vis de datele paleontologice si pt. a putea explica imensa diversificare si complexitate a vietii de astazi, numai prin mecanismul mutatie genetica aleatoare/selectie si fara interventie divina wink.gif
QUOTE
Ma bucur ca esti de acord

Cu cine sa fiu de acord, cu mine ? smile.gif Eu ti-am cerut de la bun inceput o estimare statistica, tu ai aparut cu "absolutul"...
Mentosana in corpore sano
QUOTE
QUOTE
Si in plus nu ai habar de "logical fallacies". Poate e fals, dar in nici un caz ipse dixit. Unde vezi tu o autoritate citata?

Nu, tu nu ai habar de "logical fallacies". Apelul la autoritate nu-i totuna cu ipse dixit. Ai facut o afirmatie fara fundament, cum ca pe nimeni nu intereseaza rata aia.

Nu, tu nu ai habar de "logical fallacies" rofl.gif Afirmatia fara fundament nu-i totuna cu "ipse dixit". cool.gif
QUOTE (wikipedia)
An appeal to authority is a type of argument in logic also known as argument from authority, argumentum ad verecundiam (Latin: argument to respect) or ipse dixit.


Mai departe...
QUOTE
Pt. ca imensa "noutate" adusa in genom de la ipoteticul stramos comun incoace, tot t.e. trebuie sa o explice, nu eu. Nou aka sa codeze proteine noi (care nu existau inainte smile.gif).

Ipoteticul stramos comun al cui...? Daca te referi la stramosul comun al omului si antropoidelor, poti incerca aici:
http://www.christianforums.com/t1449396

QUOTE
pt. a putea explica imensa diversificare si complexitate a vietii de astazi, numai prin mecanismul mutatie genetica aleatoare/selectie si fara interventie divina

Asta era marea problema? Oamenii de stiinta trebuie sa dovedeasca faptul ca evolutia functioneaza fara interventie divina? Guess what: n-or sa reuseasca smile.gif Pun pariu ca nici n-or sa incerce blink.gif De "burden of proof" si "proving a negative" ai auzit, printre altele? Ca sa nu mai zic de "false dichotomy" ohyeah.gif
Artanis
QUOTE
Afirmatia fara fundament nu-i totuna cu "ipse dixit".

Dar ce e ? O afirmatie neargumentata e ipse dixit.
Insa eroarea mea era alta: ca tu ai facut o negatie si nu o afirmatie. Oricum, tot ilogica, pt. ca eu nu am afirmat ca exista preocupare pt. determinarea acelei rate, ci dimpotriva, aratam ca in acel referat gasit de mine mutatiile genetice erau tratate otova, fara a fi diferentiate. Deci nu vad ce ai negat smile.gif
QUOTE
Ipoteticul stramos comun al cui...?

Al tot ce e viu smile.gif
QUOTE
Oamenii de stiinta trebuie sa dovedeasca faptul ca evolutia functioneaza fara interventie divina?

Nu neaparat smile.gif Ci strict prin mecanismul mutatie genetica aleatoare/selectie.
Mentosana in corpore sano
QUOTE
O afirmatie neargumentata e ipse dixit.

Fals. O afirmatie neargumentata e... o afirmatie neargumentata. Logic, nu? tongue.gif Existenta argumentatiei e conditie necesara pentru a exista "Ipse dixit". Eroarea logica provine tocmai din faptul ca e argumentata la modul "A e adevarat pentru ca asa spune B".

QUOTE
QUOTE
Ipoteticul stramos comun al cui...?

Al tot ce e viu smile.gif

Ai gresit adresa wink.gif Fa un topic despre abiogeneza sau alte teorii despre aparitia vietii si mai discutam rolleyes.gif Evolutia nu are treaba cu prima forma de viata, doar cu metodele de diversificare a vietii dupa ce a aparut. La fel de bine pot exista 5 forme de viata din care au evoluat actualele vietuitoare, nu e neaparat ca toate sa provina din acelasi stramos comun.
Octavi
Artanis recidiveaza:

Argumentul "The overall conclusion is that these three are entirely consistent with one another" are in spate 1-2 lucrari controversate sau 1-2 referate de 5 pagini.

Daca tot afirmi asta, ia si dovedeste tu ca acele "1 - 2 lucrari" - e putin dupa tine? Numarul are vreo importanta? - sunt controversate!!! Sau ma rog, dovedeste ca sunt controversate in lumea biologilor, eventual prezentand rata celor care nu ar fi de acord cu ele - ca tot iti plac tie ratele. smile.gif
In rest, nu te obosi sa ne comunici ca studiile sunt controversate pe nu-sh ce site creationist, ca asta intuim si noi destul de usor: teoria evolutiei este ea insasi controversate in randul superstitiosilor, o parte acceptand-o (desi e dovada de incoerenta si lipsa de logica), alta respingand-o (dand dovada de prostie pur si simplu, insa macar una consecventa).

Iar daca acel "ceva" inseamna D-zeu pt. tine, poti astepta mult si bine sa ti se "releve" prin stiinta.

In masura in care nu ni se releva in mod evident singurel, suntem obligati, daca inca mai speram ca ar putea exista, sa folosim stiinta, care adesea a pus in lumina fapte si existente nu chiar evidente . . . . Din pacate, pana acum, stiinta nu a facut decat sa ne arate in mod cert ca nu exista dumnezeii vechilor si primitivelor religii, printre care si cei ai crestinismului, islamului, iudaismului, etc. Mai ramane inca posibilitate existentei unei entitati superioare, extrem de potenta, dar poate nu atotputernica, extrem de inteligenta, insa poate nu omniscienta, pe care unii dintre noi o asteapta revelata de stiinta.

Stiinta insa ar trebui sa tina de stiinta si cunoastere si nu de nestiinta sau necunoastere.

Pai asta e si cazul. Nu-mi aduc aminte sa fi dovedit tu (sau altii) contrariul, mai ales cand e vorba de evolutie, ca la acest subiect ne raportam.

As fi dorit sa apari cu un link interesant cumva, daca puteai, si nu cu balivernele cu iz de ad-hominem pe-aci...

A-ti aduce aminte ca insisti fara sens in chestiunea ratei mutatiilor, a spune adevarul gol-golut in materie de istorie a discutiilor noastre aici, nu poate fi repins ca ad-hominem, intrucat discutia pe subiectul ratei, ea a avut loc, mi-am adus argumentele iar tu nu ai fost in stare nici macar sa le intelegi, insa te-ai si grabit sa le respingi si critici.
Insasi faptul ca acum ai venit cu un pasaj dintr-un text (iata, link-ul l-ai adus deja chiar tu!), ale carei concluzii mai nou le respingi in modul caracteristic (fara a argumenta ce afirmi), e o dovada ca nu vrei sa evoluezi. Macar de dragul tau, ar trebui sa faci aceasta minima concesie evolutiei. smile.gif

P.S.: Nu trebuie sa precizezi ca nu raspunzi la acele pasaje din mesajul meu care iti evoca momente mai putin glorioase din participarea ta pe acest forum si subiect, intrucat pana si muschii fetei mele ce se agita prea des cand rîd citindu-ti smiorcaiala, cer sa declari nonrecursiva confesiunea matale . . . .
Artanis
QUOTE (Mentosana in corpore sano)
Fals. O afirmatie neargumentata e... o afirmatie neargumentata. Logic, nu?

Nu, ea se poate incadra la ipse dixit, de ex:
"The economy needs more scientists, so expansion of science education will boost the future economy". The proposition rests on an ipsedixitism unless reasons are given that the "economy needs more scientists".
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipsedixitism
QUOTE
Ai gresit adresa  Fa un topic despre abiogeneza sau alte teorii despre aparitia vietii si mai discutam

Probabil o sa fac. Insa aici nu vorbeam de abiogeneza, ci de crestrea in complexitate de la acel stramos comun (1 sau 5, cati doresti) la biosfera de astazi.


QUOTE (Octavi)
Insasi faptul ca acum ai venit cu un pasaj dintr-un text (iata, link-ul l-ai adus deja chiar tu!)

Pai l-am gasit eu, daca m-a interesat ideea. Doar nu ma asteptam sa il aduci tu, care ai o nespusa placere de a divaga agresiv si ilogic, si aducand ad nauseam acelasi "argumente" ale majoritatii si ale autoritatii - ma intreb oare, nu te-oi mai fi plictisit ?
Octavi
Insasi faptul ca acum ai venit cu un pasaj dintr-un text (iata, link-ul l-ai adus deja chiar tu!)

Pai l-am gasit eu, daca m-a interesat ideea.


Te-a interesat, insa doar pana la un anumit punct, mai exact, ti-a trezut interesul doar acea portiune care imagina un test de falsificabilitate teoriei evolutiei . . . . intrucat mai apoi, faptul ca cei care l-au imaginat, specialisti fiind, spuneau ca testul a fost trecut de evolutie, chestia asta te lasa cam rece si ai trecut-o sub tacere.

Doar nu ma asteptam sa il aduci tu, care ai o nespusa placere de a divaga agresiv si ilogic, si aducand ad nauseam acelasi "argumente" ale majoritatii si ale autoritatii - ma intreb oare, nu te-oi mai fi plictisit ?

Tu crezi ca sunt multi indivizi care se mai pasioneaza azi de daramarea evolutiei?
Apoi, exista o limita pana la care oricine, poate raspunde unei aceleiasi intrebari. Inainte de a ti se oferi argumentul majoritatii si autoritatii, ti s-au oferit, cel putin de catre mine, explicatii si articole in legatura cu aceasta tema. Tot ce ai fost in stare, iar repet, a fost sa te impiedici in sensul unei propozitii cat se poate de clare, si in acelasi timp sa refuzi sa iei nota de faptul ca atat articolul (autorii), cat si eu, spuneam ca exista explicatii naturale, si nu fantastice, pentru care s-a putut obtine complexitate cu rate aparent mici. Imi aduc aminte apoi ca ai venit cu o traducere personala din injineru’ spetner, prin care din nou ai aratat ca nu esti capabil sa intelegi chestii simple, ma refer aici anume la ratarea matale de a intelege diferenta intre linia directa stramos/animal-actual si linia “franta” intre animal actual si animal actual, cu stramos comun in nodul de unde pleaca ramurile fiecaruia. Pana cand logica si antrenamentul mental nu te vor ajuta in timp util, vei bajbai in continuare cu zel, sa gasesti gauri inexistente, in evolutionism . . .
Artanis
QUOTE
Tu crezi ca sunt multi indivizi care se mai pasioneaza azi de daramarea evolutiei?

Irelevant, dar cu siguranta sunt unii pasionati pt. a o intelege mai mult decat superficial.
QUOTE
Tot ce ai fost in stare, iar repet

Ad-homimen, ilogic si agramat...Nu te-ai putut abtine nici de data asta de la asemenea "argumente"...smile.gif
Octavi
Tu crezi ca sunt multi indivizi care se mai pasioneaza azi de daramarea evolutiei?

Irelevant, dar cu siguranta sunt unii pasionati pt. a o intelege mai mult decat superficial.


Din discutiile avute, nu prea ai reusit sa dai impresia ca tu intelegi evolutia mai putin superficial, iar eu superficial de-a binelea; dimpotriva.

Tot ce ai fost in stare, iar repet

Ad-homimen, ilogic si agramat...Nu te-ai putut abtine nici de data asta de la asemenea "argumente"...smile.gif


Ti-am explicat ca a-ti aduce aminte ca discutia noastra s-a oprit atunci, cand blocat de propria-ti limita cognitiva (incapacitatea de a intelege corect o propozitie in engleza) si intelectuala (incapacitatea de a face diferenta intre situatia ehipus-cal si aceea cimpanzeu-om), ca si de refuzul de a lua nota onest de toate mentiunile autorilor acelui studiu, NU reprezinta un atac la persoana, ci pur si simplu o incercare de a te aduce la ratiune, de a-ti arata ca NU se poate purta o discutie de o astfel de maniera.
Sunt gata sa reiau discutia, sa te ajut chiar in limita posibilitatilor a accepta ceea ce este obligatoriu pentru o finta rationala si onesta, anume faptele certe pe care le amintesc mai sus.
A cere la infinit "probe" de maniera irealista si prosteasca, nu reprezinta ceva care sa poata fi tratat de ceilalti la infinit . . . odata si odata, toti se vor plictisi de incapatzanarea ta de a-ti depasi limitele. Acelasi lucru l-ai repetat si in cazul textului cu testul prezentat de cei de la talkorigins: ai preluat cu mare apetit ideea testului, insa nu si testul in sine sau concluziile sale. Asta desigur, in viziunea ta ologita de lipsa de obiectivitate, ar fi insemnat celebrul "apel la autoritate". smile.gif
Artanis
QUOTE
Din discutiile avute, nu prea ai reusit sa dai impresia ca tu intelegi evolutia mai putin superficial, iar eu superficial de-a binelea; dimpotriva.

Sigur ca da, in oarba ta autoapreciere, nu ai remarcat nici macar ca vorbeam de o dorinta de a intelege, nu de cat a inteles unul sau altul, cu atat mai putin de cat am inteles eu sau tu. Dar la ce "argumente" ai adus pana acum, nu putea sa lipseasca si apelul la autoritatea proprie, ilogic.
Si nu sunt pasionat sa aflu cat ai inteles matale din t.e., e suficient sa observ ca intr-un dialog intins pe cateva zeci de pagini in acest topic, nu ai fost in stare sa diferentiezi masurarea statistica a unei rate a mutatiilor, de simple exemple aduse de tine cu intentia de a "demola" argumentul. Iar cand chipurile intelegeai, veneai ad-nauseam cu acelasi "argument", cum ca nimeni nu ar fi interesat de determinarea acelei rate, si ca ar fi imposibil de masurat. Uite ca ti-am aratat ca unii din bransa sunt f.interesati de acest aspect.
QUOTE
Ti-am explicat ca a-ti aduce aminte ca discutia noastra s-a oprit atunci, cand blocat de propria-ti limita cognitiva (incapacitatea de a intelege corect o propozitie in engleza) si intelectuala (incapacitatea de a face diferenta intre situatia ehipus-cal si aceea cimpanzeu-om), ca si de refuzul de a lua nota onest de toate mentiunile autorilor acelui studiu, NU reprezinta un atac la persoana, ci pur si simplu o incercare de a te aduce la ratiune, de a-ti arata ca NU se poate purta o discutie de o astfel de maniera.

Ad-hominem, ilogic si fals. Replicile tale agresiv-primitive sunt departe de a oferi explicatii. Poate imi reamintesti ce propozitie in lb.engleza nu am inteles corect, stimate poliglot, care confundai "NDT" cu "teste nedistructive".
Iar cand am expus estimarea numarului mutatiilor necesare evolutiei ehipus-cal, am precizat de la bun inceput ca nici macar autorul nu pretinde ca ar fi un calcul corect, ci era o invitatie de a vedea unde poate fi corectat.

Sigurul punct unde pare ca suntem la unison, este ca intr-adevar NU se poate purta o discutie cu tine, intr-o asemenea maniera agresiv-ilogica pe care o promovezi cu asemenea placere...
Octavi
artanis:intr-un dialog intins pe cateva zeci de pagini in acest topic, nu ai fost in stare sa diferentiezi masurarea statistica a unei rate a mutatiilor, de simple exemple aduse de tine cu intentia de a "demola" argumentul.

Doar in ultimele 2 mesaje catre tine, ca si printre utlimele mele mesaje catre tine de acum ceva timp, cand inca mai discutam la subiect, mentionam un studiu in care era vorba despre o rata a mutatiilor estimata pentru a fi, daca mai imi aduc aminte, introdusa ca data de intrare. Acest studiu venea si el ca replica unor afirmatii in stilul tau, care vroia sa ii fie demonstrat ca poate sa apara complexitate din mutatii repetate. Orice ti s-ar oferi, tu mai gasesti ceva de cerut, si stim amandoi de ce; cum ziceam, orice fiinta cat de cat sanatoasa la cap, nu s-ar apuca din pozitia natafletzului sa caute nod in papura unei teorii stiintifice sustinuta de o intreaga elita stiintifica pregatita sa o studieze, testeze si utilizeze. O rata a mutatiilor nu poate fi masurata, asa cum pretinzi aberant, pentru specii succesive de fiinte, si sper ca e clar si pentru tine de ce nu. Pe de alta parte, dupa cum spune chiar articolul de pe talkorigins pe care l-ai “citat scurt” smile.gif , rata observata a mutatiilor in speciile actuale este conforma cu explicatia evolutiei. Ca tu nu vrei sa intelegi asta, e treaba ta . . . . insa e clar cred pentru multi, ca nu vrei doar pentru ca momentan esti in pana de argumente.

artanis:Iar cand chipurile intelegeai, veneai ad-nauseam cu acelasi "argument", cum ca nimeni nu ar fi interesat de determinarea acelei rate, si ca ar fi imposibil de masurat. Uite ca ti-am aratat ca unii din bransa sunt f.interesati de acest aspect.

Mie nu mi-ai aratat nimic, decat ca ai dat un citat convenabil ales dintr-un articol, a carei concluzie insa, nu esti dispus sa o accepti. Caracteristic “bransei” matale, ca sa te citez . . .
Insa fie asa cum zici tu, ca unii se intereseaza de rata asta, e intersant sa-mi arati si mie care sunt aia si daca ei au masurat rata de mutatie suferita de serii de specii succesive, mutatii suferite pe perioade numarate in milenii, asa cum pretinzi tu . . . . .

artanis:Ad-hominem, ilogic si fals. Replicile tale agresiv-primitive sunt departe de a oferi explicatii. Poate imi reamintesti ce propozitie in lb.engleza nu am inteles corect, stimate poliglot, care confundai "NDT" cu "teste nedistructive".

Tz! Eu nu am confundat acronimul NDT cu control nondistructiv, ci ti-am spus doar ce inseamna el pentru mine, ca unul care m-am specializat in el si am lucrat o perioada in aceasta arie a fizicii industriale. Sta marturie ce este scris in urma. Tu insa, asa cum poti si singurel sa vezi in urma, ai priceput ce ti-am dat la rumegat, cam cat Joiana; iata discutia din urma:

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...pic=318&st=1275
octavi: Si nu indraznesti sa aduci a’ci nici o critica de acolo??

artanis: Ba am mai comentat, aceasta inductie ilogica:
"However, since this rate is unlikely to be maintained for eukaryotes, these factors are undoubtedly important in accounting for human evolution."


octavi: Vazand ce aduci in discutie ca si critica pe care ti-o ceream, imi pare ca tu glumesti: chestiile astea le-am mai discutat si nu prea ai avut cum sa contrazici afirmatiile mele.
Iata cum arata contextul pentru cei din categoria "engleza si logica e o taina":
Likewise, at this rate, roughly an entire human genome of ~4 x 109 bits (assuming an average of 1 bit/base, which is clearly an over­estimate) could evolve in a billion years, even without the advantages of large environmentally diverse world-wide populations, sexual recombination and interspecies genetic transfer. However, since this rate is unlikely to be maintained for eukaryotes, these factors are undoubtedly important in accounting for human evolution.
Si iata ce inteleg eu din el:
La rate mari de de mutatie, se obtine un intreg genom uman in 10^9 ani, chiar fara avantajele unei populatii diverse si numerose. Totusi, intrucat aceasta rata este improbabil sa fie mentinuta la eucariote, acesti factori (citati ingrosat mai inainte) sunt fara indoiala importanti in explicarea evolutiei umane.

artanis: Aici autorul ar trebui sa defineasca ce inseamna "important",

octavi: Este scos din context un fragment cu scopuri evidente, ca dupa aia sa te intrebi ce inseamna ”important” in afirmatiile citatilor; astfel ascunzi ca ei explica foarte clar ce ”întindere” are subiectul discutat in aceea zona de articol, anume contrarea afirmatiilor crationiste a complexitatii ireductibile si a capacitatii de crestere a informatiei biologice inteleasa in sens Shannon in sistemele supuse replicarii, mutatiilor si selectiei.
Doar in masura in care aceste obiective sunt atinse, se poate vorbi asadar despre ”important”; astfel, lucrarea isi propune (asa cum am mai spus deja, artanis) sa dovedesca doar cresterea de informatie.

octavi: Ba artanis, eu ti-am zis ca esti tamâie, nenica!
La rate mari de de mutatie, se obtine un intreg genom uman in 10^9 ani, chiar fara avantajele unei populatii diverse si numerose. Totusi, intrucat aceasta rata este improbabil sa fie mentinuta la eucariote, acesti factori (citati ingrosat mai inainte) sunt fara indoiala importanti in explicarea evolutiei umane.




octavi: La rate mari de de mutatie, se obtine un intreg genom uman in 10^9 ani, chiar fara avantajele unei populatii diverse si numerose. Totusi, intrucat aceasta rata este improbabil sa fie mentinuta la eucariote, acesti factori (citati ingrosat mai inainte) sunt fara indoiala importanti in explicarea evolutiei umane.

artanis: Pseudostiinta pura.


octavi: Argumenteaza.

artanis: Mai bine "tamaie" decat sa mustesc de ilogica, precum amiku'...

octavi: Ti-am mai spus si in mesajul trecut ca nu e suficient sa afirmi ca ”musteste de ilogica”, ca ”e rationament ilogic din start”, etc., mai trebuie sa si explici de ce consideri asta. Ori pana acum, de cate ori ai incercat sa explici, ai dat gres, ca si cu eroarea recenta de traducere si intelegere; aici se impune sa-ti aduc aminte ce iti spuneam candva: inainte sa critici si pui etichete, incearca si intelege ce spun evolutionistii.

artanis: Daca tot te-ai transformat in translatorul de serviciu,

octavi: De nevoie, sefu' . . . .

artanis: poate ne explici (traduci) si noua, muritorilor de rand, ce interval de timp se obtine pt. evolutia genomului uman pe o rata mai putin "improbabila" (daca nu se poate chiar probabila si posibila) de mutatie a eucariotelor...?

octavi: Cu siguranta mai mare decat acel miliard; ar fi cazul insa ca macar acum, dupa ce ti-am dat mura in gura ideea exprimata de Sch., sa accepti ca asta nu este important, in masura in care asa cum explicam nu incadrarea intr-o limita de timp era scopul simularii.

artanis: S-ar putea, datorita vreunui algoritm neliniar, si a constrangerilor de mediu, sa-i returneze de 2 ori varsta Universului, sau sa nu-i mai convearga deloc, poate asa ar ajunge si el sa se sperie...

octavi: S-ar putea, daca si cu parca, se plimbau in barca . . . .
Pana acum, ca si mentorii tai, erai interesat de dovada ca se poate acumula informatie intr-un sistem de reproducere care sufera mutatie si selectie, acum brusc vrei altceva;
Artanis
QUOTE
Insa fie asa cum zici tu, ca unii se intereseaza de rata asta, e intersant sa-mi arati si mie care sunt aia si daca ei au masurat rata de mutatie suferita de serii de specii succesive, mutatii suferite pe perioade numarate in milenii, asa cum pretinzi tu . . . . .

Cine a spus ca mutatiile dureaza milenii ? smile.gif
QUOTE
La rate mari de de mutatie, se obtine un intreg genom uman in 10^9 ani, chiar fara avantajele unei populatii diverse si numerose.

Asa, si la rate realiste (estimate statistic din date empirice) ce se obtine, te-am intrebat. Pt. ca simularile (nerealiste) nu ma intereseaza. Tot nu vad unde sunt masuratorile acolo...
QUOTE
Pana acum, ca si mentorii tai, erai interesat de dovada ca se poate acumula informatie intr-un sistem de reproducere care sufera mutatie si selectie, acum brusc vrei altceva;

Chiar daca cresterea informationala din genom este posibila in simularea aceea prin mecanismul propus: mutatie genetica/selectie naturala, masurarea concreta a acelei cresteri in cazuri reale nu am (si nu ai) gasit. Pt. ca simularea trebuie testata vis-a-vis de realitate, altfel nu are nici o valoare aka fabulatie aberanta (sau nu...)
bishop
QUOTE
daca acest Creator al Universului S-a revelat deja, daca are ceva de spus iar dumneavoastra-L ignorati, daca va veni un timp in care veti constata cu stupoare ca odata, demult, ati vorbit cu niste „nebuni creduli” care au avut dreaptate ? Ei, atunci ce veti face ? Nu va fi prea tarziu ?


Octavi a scris
QUOTE
Desigur! Va fi. Insa va fi, in masura in care si dumnezeul tau va fi; o tare improbabila masura (ca s-o spun pe sleau, imposibila) . . . . ceea ce face ca ateii sa fie astfel, in masura in care sunt atei informati. Eu unul, judecand aceasta posibilitate, tot as fi multumit intr-un fel: macar altii daca nu eu, vor avea sansa vietii vesnice, un vis frumos al umanitati, cel mai frumos vis al ei. Voi fi stiut atunci, macar atunci, ca sensul evenimentelor au o anumita morala si logica morala, fie ea si una care mi-a scapat candva, pe cand traiam. Si asta m-ar bucura enorm. Insa cel mai mult m-ar bucura sa constat existenta unui dumnezeu; unui “cap” al lumii, a unei ierarhii cu punct final, de sperat, bun, moral, logic, frumos. Cine nu viseaza la asa ceva!? Nu stiu daca pot generaliza la alti atei ceea ce sunt eu, insa il caut pe dumnezeu negandu-l; din pacate dupa cat stiu pana acum si ma duce mintea azi, nu am sanse sa-l gasesc; asta nu ma impiedica sa-l doresc; sa-i simt lipsa. Sa ma simt ca un copil orfan, cautandu-si disperat tatal. Jur pe copii mei, as vrea ca voi sa aveti dreptate! Si as vrea ca sa puteti – de asta deschid din timp in timp un forum cu subiect religie – sa facet gestul cel mai altruist din lume, anume sa-mi dovediti, sa-mi aratati ca ma insel; ca exista in lume un sens moral al curgerii evenimentelor, chiar daca aparent acesta ne scapa. Ca nu suntem o insiruire de molecule tâmpe, fructe amare si trecatoare, aparute din hazard si necesitate.


Frumos spus. Adaugand la asta cele de mai jos:

thunder a scris
QUOTE
"Obligatia" sufletului este sa-si regaseasca originea si esenta, pe Dumnezeu.


In care putem reformula: omul cauta cu disperare sensul lumii si posibilul ultim adevar imuabil din spatele manifestatului, atunci prea multe nu ar mai fi de adaugat:
"In veci aceleasi doruri mascate cu-alta haina,
Si-n toata omenirea in veci acelasi om.
In multe forme-apare a vietii cruda taina,
Pe toti ea ii insala, la nimeni se destaina,
Dorinti nemarginite plantand intr-un atom."

...Si daca toate paradoxurile pot fi conciliate, daca toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri ?
Daca au dreptate si ateii si credinciosii ?
Daca intre moleculele tampe si deitate exista doar o diferenta de grade si nu de esenta ?

Octavi
Insa fie asa cum zici tu, ca unii se intereseaza de rata asta, e intersant sa-mi arati si mie care sunt aia si daca ei au masurat rata de mutatie suferita de serii de specii succesive, mutatii suferite pe perioade numarate in milenii, asa cum pretinzi tu . . . . .

Cine a spus ca mutatiile dureaza milenii ? smile.gif


Nimeni. smile.gif

La rate mari de de mutatie, se obtine un intreg genom uman in 10^9 ani, chiar fara avantajele unei populatii diverse si numerose.

Asa, si la rate realiste (estimate statistic din date empirice) ce se obtine, te-am intrebat.


Ha, ha . . . studiul pe care ti l-am propus si il discutam, este unul "realist" si cu rate realiste, evident, in limita cadrului precizat si mai ales al intelegerii explicatiilor de un eventual gâga care l-ar citi). Dovada ca acesta a fost gasit util si relevant de comunitatea de specialisti ai disciplinei, este ca studiul s-a publicat (a trecut de "peer review").

Pt. ca simularile (nerealiste) nu ma intereseaza.

Nu esti competent pentru a califica astfel simularile respective. Din pacate, cum ai aratat deja, nu esti dpdv al capacitatii de intelegere in domeniul biologiei, nici macar cat forumistu' mediu . . . . .

Tot nu vad unde sunt masuratorile acolo...

smile.gif Nu poate sa-mi para decat rau ca nu intelegi ce inseamna simulare si ca iti scapa ca metrul de croitor sau subleru' din atelieru' de prelucrarea metalelor nu e tocmai cel mai bun instrument cand vrei sa determini cum si de ce s-au intamplat fenomene complexe, ce au avut loc acum multe milenii, si pe perioade de timp masurate in milenii . . . .

Pana acum, ca si mentorii tai, erai interesat de dovada ca se poate acumula informatie intr-un sistem de reproducere care sufera mutatie si selectie, acum brusc vrei altceva;

Chiar daca cresterea informationala din genom este posibila in simularea aceea prin mecanismul propus: mutatie genetica/selectie naturala, masurarea concreta a acelei cresteri in cazuri reale nu am (si nu ai) gasit. Pt. ca simularea trebuie testata vis-a-vis de realitate, altfel nu are nici o valoare aka fabulatie aberanta (sau nu...)


E fals ce zici: ti-am oferit exemple de crestere informationala pentru mutatii specifice, precizate . . . . asa ca nu poti sa spui ca nu s-a putut face “masurarea concreta”, sau ma rog, sper ca nu poti sa zici . . . . intrucat la tine inca loveste sindromul croitorasului cel viteaz, la care totul se masoara cu banda gradata.
Artanis
QUOTE (Octavi)
Nimeni.

Atunci de ce apelezi la strawman, spunand ca pretind "mutatii suferite pe perioade numarate in milenii" ? smile.gif Studiul statistic 'pretins' se poate efectua si pe durata catorva generatii (relativ scurte). Nu vorbeam in nici uncaz de "specii succesive de fiinte", asa cum elucubrai anterior.
QUOTE
Nu esti competent pentru a califica astfel simularile respective

Ad-homimen, ilogic, asa cum ne-ai obisnuit deja...Refuzi sa apari cu o alta simulare care coincide cu datele paleontologice, sau sa demonstrezi ca genomul uman s-a dezvoltat intr-un mld. de ani (cum ne spune simularea cu pricina) si sa demonstrezi competenta acelui "studiu".
QUOTE
E fals ce zici: ti-am oferit exemple de crestere informationala pentru mutatii specifice, precizate . . . . asa ca nu poti sa spui ca nu s-a putut face “masurarea concreta”

Ridicol, in al doispelea ceas, dupa ca pareai ca ai inteles, faci din nou confuzia intre "exemplele oferite" si ponderea statistica a acelor mutatii. In schimb, pari a fi un mare specialist in tratarea "sindromului croitorasului cel viteaz" smile.gif

P.S. Uite ce e Octavi, m-am cam plictisit de "argumentele" tale penibile cu care apari ad-nauseam pe-aci...Pana o sa poti aduce altele mai pe subiect, considera discutia incheiata din pct. meu de vedere. Desi ma indoiesc ca o sa poti, fiind prea ocupat cu atacul la persoana, iar in cele din urma am gasit singur ceva articole mai pe subiect. Oricum, iti urez succes in cresterea popularizarii materialismului stiintific si ducerea acestuia pe noi culmi nebanuite smile.gif
Exnihilo
Salutare tuturor forumistilor!

Am observat ca aceasta discutie s-a transformat intr-o cearta, si nu intr-un dialog coerent. Dar nu e treaba mea sa pun la punct acest lucru.
In schimb, as vrea sa fac cateva observatii.

1. Este foarte sugestiv faptul ca aceasta discutie, "Creationism versus evolutionism", se poarta sub sectiunea "Filosofie", iar nu Stiinta, intrucat evolutionismul, in ciuda modului in care este popularizat, este o teorie, sau idee, filosofica, iar nu stiintifica.
Partizanii evolutionismului ii acuza pe partizanii creationismului ca apeleaza in argumentele lor la resorturi exclusiv filozofice. Este un procedeu abil: in felul acesta, cel care citeste sau aude aceste acuze are impresia ca evolutionismul este pura stiinta. Dar oare a sustine ca Dumnezeu nu exista nu este o idee filozofica? Si nu este tocmai aceasta idee, aceasta preconceptie, baza evolutionismului?
Caci evolutionismul este in primul rand o viziune despre lume si originile ei. Iar aceasta conceptie a beneficiat de o sistematizare exact in contextul in care lumea laica se despartea de crestinism, delimitandu-se de el ca de o superstitie ce tinea lumea in loc. Evolutionismul este deci viziunea despre lume a ateismului. Faptul ca s-a incercat a i se da acestei idei filosofice o haina stiintifica este o alta problema, si indiferent daca evolutionismul are sau nu acoperire in realitatea observabila a lumii, el ramane in esenta filosofic.
De aceea mi se pare cel putin jignitor si nedemn sa consideri ca oricine nu este ateu este superstitios, sau ignorant, sau inapoiat. In acest fel nu pui o eticheta nelalocul ei doar pe semidocti sau creduli, ci si pe o serie de mari - chiar exceptionali - filosofi, savanti, teologi, etc.
Dar intoleranta nu este straina de ateism.
Din punctul de vedere al crestinilor, ateii nu sunt dusmani, si nici un crestin cu capul pe umeri, sau constient de credinta lui, nu va vedea in ateu un inamic personal. Nu vad de ce ateii ar trebui, deci, sa ne priveasca pe noi, crestinii, ca pe niste dusmani. Dar e totusi de inteles - pentru atei, "Iadul sunt ceilalti".

2. Faptul ca creationistii apeleaza la bunul simt, stiintific sau filosofic, nu este intamplator. Lipsita de bunul simt, de simtul masurii, stiinta devine oarba, iar oamenii de stiinta care cerceteaza lumea doar pentru a gasi dovezi pentru teoriile lor, excluzand apriori orice alta alternativa, se descalifica.
Problema nu este daca evolutionismul sau creationismul sunt demonstrabile stiintific, ci care din aceste doua viziuni se potriveste mai bine realitatii. Nu ajunge sa spui: 99% din oamenii de stiinta sunt evolutionisti, deci noi, cei care apelam la bunul simt si la ratiune, suntem in eroare. Se poate sa fie. Dar se poate si ca comunitatea stiintifica sa nu fie atat de binevoitoare, si se poate ca ea sa ignore (voit sau nu) lucruri esentiale (Despre buna credinta a oamenilor de stiinta evolutionisti, vezi, de exemplu, http://www.creationism-stiintific.ro/index.php?id=7 )

3. Ceea ce evolutionistii nu ofera niciodata este un mecanism coerent si universal, bazat pe legile de existenta ale acestei lumii sau compatibil cu ele, care este responsabil pentru presupusa evolutie. Veti spune ca, cu siguranta, ignor mecanismul "mutatie-selectie naturala". Nu o fac, atata doar ca acest mecanism este un mecanism ipotetic, atata timp cat nu s-a dovedit - si, logic privind problema, nici nu prea se poate dovedi - cum un factor reducator, cum este selectia naturala, este responsabila de aparitia de NOI structuri complexe, si - mai mult - extraordinar de bine reglate - unele din ele sunt mult mai complexe si cu mult mai optimizate decat tot ceea ce omul, fiinta rationala, a putut crea. De exemplu, sonarul liliacului, etc. Complexitatea ireductibila - asa cum a aratat si Behe - dovedeste ca aceste structuri nu pot avea o origine intamplatoare.
De altfel, daca intamplarea ar fi un principiu universal datator de complexitate organizata, atunci ar trebui ca experienta sa o confirme. Nu doar in cazul vietii, ci si in jurul nostru ar trebui sa observam cum sistemele, oricat de simple, lasate la voia intamplarii, se organizeaza de la sine, sub efectul mediului aflat sub imperiul intamplarii.
Dar a te baza pe intamplare pentru explicarea aparitiei vietii este pura religie, pentru ca a crede ca un organism sufera mii de mutatii consecutive - la intamplare (dar ce intamplare!) - pentru a deveni o specie noua (si nu ca un caz singular, ci ca o regula) este acelasi lucru cu a crede ca Intamplarea sau Selectia naturala (cel putin una din ele) are vointa. De altfel, literatura evolutionista nu duce lipsa de exprimari care duc cu gandul, implicit, la "vointa" naturii.
"Doctrina lui Darwin este doar o tesatura de erori de logica", spunea Prof. Nicolae Paulescu. Nu o zicea doar pentru frumusetea exprimarii, ci pentru ca un om de stiinta cinstit cu sine observa ca evolutia se postuleaza, nu se demonstreaza.
De exemplu:
- nu stim CUM s-a organizat materia nevie in materie vie, dar cert e ca s-a intamplat, pentru ca evolutia e un fapt stiintific.
- nu stim CUM s-au format ADN-ul si ARN-ul, dar una dintre teoriile noastre naturaliste trebuie sa fie adevarate, pentru ca Dumnezeu nu exista. Si, din moment ce aceste molecule exista, inseamna ca au evoluat.
- evident, daca natura a putut sa genereze asemenea adevarate opere de arta inginereasca, atunci ea este cu siguranta capabila sa genereze si alte structuri complexe. Nu stim de unde provine constiinta umana, dar evolutionismul este un fapt stiintific, si deci constiinta apartine spatiului material.
- datarile cu izotopi radioactivi sunt corecte, pentru ca se potrivesc cu datarile oferite de coloana stratigrafica. Datarile straturilor sunt corecte pentru ca sunt confirmate de datarile cu izotopi. Si ambele sunt corecte, in ansamblu, pentru ca evolutia este un fapt stiintific. Si, datorita faptului ca ele sunt corecte, evolutia este un fapt stiintific.
Etc., etc.

Cam aceasta este logica pe care o intalnesti la orice argumentatie evolutionista. Cel mai important postulat al evolutionismului este: Evolutia este adevarata pentru ca creationismul este fals. Corolar: evolutionismul este stiinta, iar creationismul este religie. q.e.d.

Paul Cocei,
Coordonatorul proiectului http://www.creationism-stiintific.ro
Catalin
Bine ai venit ex-nihilo (daca pot sa spun asa laugh.gif)!

QUOTE

1. Este foarte sugestiv faptul ca aceasta discutie, "Creationism versus evolutionism", se poarta sub sectiunea "Filosofie", iar nu Stiinta, intrucat evolutionismul, in ciuda modului in care este popularizat, este o teorie, sau idee, filosofica, iar nu stiintifica.


Ei, nu e chiar asa. Dar ai sesizat un aspect important aici. Ceva este clar filosofic, nu stiintific. Insa nu e vorba de evolutionism ci de dezbaterea insasi! Opunerea acestor doua concepte este ceva filosofic, nu stiintific. Stiintific, ele nu sunt opuse ci independente dupa cum s-a mai spus de cateva ori de-a lungul threadului.

QUOTE

Partizanii evolutionismului ii acuza pe partizanii creationismului ca apeleaza in argumentele lor la resorturi exclusiv filozofice.


Err... da? eu n-am observat chestia asta.

QUOTE

Dar oare a sustine ca Dumnezeu nu exista nu este o idee filozofica? Si nu este tocmai aceasta idee, aceasta preconceptie, baza evolutionismului?


Sigur, a sustine ca Dumnezeu nu exista e ceva filosofic. Dar de unde pana unde sa fie asta baza evolutionismului? eu n-am citit in nici o carte de biologie unde exista o introducere in evolutionism ca Dumnezeu nu exista. Cum sa fie asta baza?!

QUOTE

Caci evolutionismul este in primul rand o viziune despre lume si originile ei.


In nici un caz. Este o teorie (viziune e ceva mult prea larg) despre viata, nu despre lume.

QUOTE

Iar aceasta conceptie a beneficiat de o sistematizare exact in contextul in care lumea laica se despartea de crestinism, delimitandu-se de el ca de o superstitie ce tinea lumea in loc


Faptul ca doua evenimente sau desfasurat in acelasi interval de timp nu implica o legatura intre ele.

QUOTE

Evolutionismul este deci viziunea despre lume a ateismului.


Hmm, poate. Dar, in acelasi timp, este si viziunea - despre viata, nu lume, repet - a Papei Ioan Paul al II-lea!

QUOTE

Faptul ca s-a incercat a i se da acestei idei filosofice o haina stiintifica este o alta problema, si indiferent daca evolutionismul are sau nu acoperire in realitatea observabila a lumii, el ramane in esenta filosofic.


Aceasta afirmatie, chiar facand abstractie de cuvantul "evolutionism", putem pune orice in loc, este fundamental gresita! Pai tocmai acoperirea in realitatea observabila a lumii este ceea ce diferentiaza lucrurile "pur" filosofice de lucrurile stiintifice (si filosofice!). Ori a spune ca ceva e in esenta filosofic indiferent de acoperirea in realitatea observabila este ca si cum ai spune ca un patrat este in esenta un dreptunghi, indiferent de ce relatii exista intre lungimile laturilor sale. Adica, sigur, ai dreptate dar ratezi esentialul. smile.gif

QUOTE

De aceea mi se pare cel putin jignitor si nedemn sa consideri ca oricine nu este ateu este superstitios, sau ignorant, sau inapoiat. In acest fel nu pui o eticheta nelalocul ei doar pe semidocti sau creduli, ci si pe o serie de mari - chiar exceptionali - filosofi, savanti, teologi, etc.
Dar intoleranta nu este straina de ateism.

Din punctul de vedere al crestinilor, ateii nu sunt dusmani, si nici un crestin cu capul pe umeri, sau constient de credinta lui, nu va vedea in ateu un inamic personal. Nu vad de ce ateii ar trebui, deci, sa ne priveasca pe noi, crestinii, ca pe niste dusmani. Dar e totusi de inteles - pentru atei, "Iadul sunt ceilalti".


Dar nu inteleg. Cine a spus asa ceva pe acest thread?

Ce ateu a considerat crestinii niste dusmani aici?!

QUOTE

2. Faptul ca creationistii apeleaza la bunul simt, stiintific sau filosofic, nu este intamplator.


Sigur ca nu este. Apeleaza la asta pentru ca nu au la ce altceva sa apeleze. smile.gif

QUOTE

Lipsita de bunul simt, de simtul masurii, stiinta devine oarba, iar oamenii de stiinta care cerceteaza lumea doar pentru a gasi dovezi pentru teoriile lor, excluzand apriori orice alta alternativa, se descalifica.


Desigur. Dar ma simt din nou nevoit sa te intreb. Cine a exclus apriori orice alternativa pe acest thread?! Eu personal nu am observat pe nimeni.

QUOTE

Problema nu este daca evolutionismul sau creationismul sunt demonstrabile stiintific, ci care din aceste doua viziuni se potriveste mai bine realitatii.


smile.gif
Pai cea stiintifica se potriveste cel mai bine realitatii. De-aia e stiintifica!

QUOTE

Nu ajunge sa spui: 99% din oamenii de stiinta sunt evolutionisti, deci noi, cei care apelam la bunul simt si la ratiune, suntem in eroare. Se poate sa fie. Dar se poate si ca comunitatea stiintifica sa nu fie atat de binevoitoare, si se poate ca ea sa ignore (voit sau nu) lucruri esentiale


E foarte putin probabil ca 99% din oamenii de stiinta sa ignore lucruri esentiale pe care doar 1% le inteleg, nu crezi? principial, indiferent de domeniu.

QUOTE

3. Ceea ce evolutionistii nu ofera niciodata este un mecanism coerent si universal, bazat pe legile de existenta ale acestei lumii sau compatibil cu ele, care este responsabil pentru presupusa evolutie. Veti spune ca, cu siguranta, ignor mecanismul "mutatie-selectie naturala". Nu o fac, atata doar ca acest mecanism este un mecanism ipotetic, atata timp cat nu s-a dovedit - si, logic privind problema, nici nu prea se poate dovedi - cum un factor reducator, cum este selectia naturala, este responsabila de aparitia de NOI structuri complexe, si - mai mult - extraordinar de bine reglate - unele din ele sunt mult mai complexe si cu mult mai optimizate decat tot ceea ce omul, fiinta rationala, a putut crea.


Hmm, eu credeam ca s-a dovedit ca exista duplicare de gene => numar mai mare de gene. Si mai exista si mutatie. Impreuna aceste doua fenomene duc la cresterea complexitatii unui organism, nu?

QUOTE

De exemplu, sonarul liliacului, etc. Complexitatea ireductibila - asa cum a aratat si Behe - dovedeste ca aceste structuri nu pot avea o origine intamplatoare.


Eh, nici macar Behe nu cred ca foloseste cuvantul "a dovedi". Ar putea cel mult sa ne intareasca aceasta idee. Asta doar in masura in care nu cunoastem si mecanisme auxiliare in afara de mecanismul banal de o mutatie, inca o mutatie, inca o mutatie etc.

Problema cu complexitatea "ireductibila" este ca ceva poate deveni complex "ireductibil" din ceva absolut reductibil dar mai mare. Si atunci e foarte usor sa ne imaginam ca acel ceva complex reductibil si mai mare a evoluat fara sa aiba problema complexitatii ireductibile si apoi s-a simplificat pana a atins-o. Evident, mai mult nu se putea simplifica tocmai din cauza complexitatii ireductibile. smile.gif

As indrazni sa spun ca aceasta complexitate ireductibila e normal sa fie atinsa in evolutie. Unele organe evolueaza sa spunem pozitiv - adica se dezvolta, altele negativ - adica se atrofiaza. Unele se pot atrofia pana la disparitia completa. Altele e normal sa ajunga la un moment dat intr-o stare finala care nu poate fi decat una de complexitate ireductibila, zic eu...

QUOTE

De altfel, daca intamplarea ar fi un principiu universal datator de complexitate organizata, atunci ar trebui ca experienta sa o confirme. Nu doar in cazul vietii, ci si in jurul nostru ar trebui sa observam cum sistemele, oricat de simple, lasate la voia intamplarii, se organizeaza de la sine, sub efectul mediului aflat sub imperiul intamplarii.


Desigur. Si se si intampla asta. Fulgul de nea, de exemplu... valurile, vartejurile, uraganele... sunt exemple la tot pasul daca le cauti.

QUOTE

Dar a te baza pe intamplare pentru explicarea aparitiei vietii este pura religie, pentru ca a crede ca un organism sufera mii de mutatii consecutive - la intamplare (dar ce intamplare!) - pentru a deveni o specie noua (si nu ca un caz singular, ci ca o regula) este acelasi lucru cu a crede ca Intamplarea sau Selectia naturala (cel putin una din ele) are vointa.


Sincer nu inteleg aceasta fraza. De ce vointa? vrei, te rog, sa elaborezi?

QUOTE

De altfel, literatura evolutionista nu duce lipsa de exprimari care duc cu gandul, implicit, la "vointa" naturii.
"Doctrina lui Darwin este doar o tesatura de erori de logica", spunea Prof. Nicolae Paulescu. Nu o zicea doar pentru frumusetea exprimarii, ci pentru ca un om de stiinta cinstit cu sine observa ca evolutia se postuleaza, nu se demonstreaza.


Nu stiu ce spunea profesorul si in ce context... daca ai pune un pasaj intreg poate am intelege mai bine. Oricum, chiar daca o zicea, ai vazut si tu ca 1% nu sunt convinsi... n-avem ce face.

QUOTE

De exemplu:
- nu stim CUM s-a organizat materia nevie in materie vie, dar cert e ca s-a intamplat, pentru ca evolutia e un fapt stiintific.


Nu, e cert ca s-a intamplat pentru ca exista viata. Asta n-are legatura cu evolutionismul... rolleyes.gif

QUOTE

- nu stim CUM s-au format ADN-ul si ARN-ul, dar una dintre teoriile noastre naturaliste trebuie sa fie adevarate, pentru ca Dumnezeu nu exista. Si, din moment ce aceste molecule exista, inseamna ca au evoluat.


Hmm, poate au evoluat, poate le-a creat o divinitate atotputernica. Dar nu inteleg de ce vrei sa-i spui Dumnezeu. Uite, pentru scopul acestei discutii ai fi dispus sa ii spui Unicornul Roz Invizibil?

QUOTE

- evident, daca natura a putut sa genereze asemenea adevarate opere de arta inginereasca, atunci ea este cu siguranta capabila sa genereze si alte structuri complexe. Nu stim de unde provine constiinta umana, dar evolutionismul este un fapt stiintific, si deci constiinta apartine spatiului material.


Pai constiinta umana provine din constiinte animale primitive. E foarte simplu, nu crezi? de ce spui ca nu stim?! stim!

QUOTE

- datarile cu izotopi radioactivi sunt corecte, pentru ca se potrivesc cu datarile oferite de coloana stratigrafica. Datarile straturilor sunt corecte pentru ca sunt confirmate de datarile cu izotopi. Si ambele sunt corecte, in ansamblu, pentru ca evolutia este un fapt stiintific. Si, datorita faptului ca ele sunt corecte, evolutia este un fapt stiintific.


De fapt datarile cu izotopi radioactivi sunt corecte daca sunt in linie dreapta. Daca nu sunt in linie dreapta nu sunt luate in considerare. Dar daca sunt, ai tu o explicatie mai buna? te astept sa ne-o impartasesti si noua.

Uite aici material de documentare: http://www.talkorigins.org/faqs/isochron-dating.html

QUOTE

Cam aceasta este logica pe care o intalnesti la orice argumentatie evolutionista. Cel mai important postulat al evolutionismului este: Evolutia este adevarata pentru ca creationismul este fals. Corolar: evolutionismul este stiinta, iar creationismul este religie. q.e.d.


Cred ca este nedrept sa spui asta. Te rog sa arati macar o sursa evolutionista unde sa scrie asa ceva. In eventualitatea (foarte probabila) ca nu vei gasi o asemenea sursa, te-as ruga sa revii asupra acestei afirmatii care sunt sigur ca este facuta mai degraba din cauza temperamentul sau incalzirii pe care ai acumulat-o in timpul scrierii postului decat din convingere...
Artanis
QUOTE (Catalin)
Este o teorie (viziune e ceva mult prea larg) despre viata, nu despre lume.

Si mai exista o teorie care explica (partial) evolutia Universului. Dar desigur, nu e ontopic.
QUOTE (Catalin)
Hmm, eu credeam ca s-a dovedit ca exista duplicare de gene => numar mai mare de gene. Si mai exista si mutatie. Impreuna aceste doua fenomene duc la cresterea complexitatii unui organism, nu?

Intrebare retorico-ilogica smile.gif
Catalin
Exnihilo, uite un material interesant pentru proiectul pe care il coordonezi (capitolul Stiinta):
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7741
Artanis
Sau asta. Cine spunea e nevoie de milenii pt. a observa evolutia ? E uneori atat de rapida ca nici nu o zaresti. Ori prea rapida ori prea inceata. Creationistii astia se pare ca au obiceiul sa clipeasca des biggrin.gif
Catalin
QUOTE

Sau asta


Sau aia.

QUOTE

Cine spunea e nevoie de milenii pt. a observa evolutia ?


Pai, doar creationistii... rolleyes.gif
bdl
Probabil atunci cind a aparut, evolutionismul avea multe gauri.... dar in timp stiinta a acoperit din ele...le-a gasit explicatia adica....oricum, evolutionismul va fi acceptat abia in final, cind va avea argumente care sa dovedeasca fara echivoc tot ceea ce sustine...pina atunci, creationistii au motive sa nu o accepte....
Important e ca totusi se mege mai departe si se cauta raspunsuri.....
In schimb, creationismul nu aduce argumente, dar vrea aplauze in schimb, dar nu prin argumentele ei, ci prin faptul ca evolutionismul nu poate demonstra inca tot ce sustine.....logic, nu-i asa? wink.gif
Artanis
QUOTE (Catalin)
Pai, doar creationistii...

Bagi mana in foc ? Chiar si pe pagina asta gasim un 'creationist' care ne spune :
QUOTE
cand vrei sa determini cum si de ce s-au intamplat fenomene complexe, ce au avut loc acum multe milenii, si pe perioade de timp masurate in milenii . . . .

Nu mai caut unde ai spus si tu si alti evolutionisti ceva similar...biggrin.gif
Exnihilo
QUOTE

Cred ca este nedrept sa spui asta. Te rog sa arati macar o sursa evolutionista unde sa scrie asa ceva. In eventualitatea (foarte probabila) ca nu vei gasi o asemenea sursa, te-as ruga sa revii asupra acestei afirmatii care sunt sigur ca este facuta mai degraba din cauza temperamentul sau incalzirii pe care ai acumulat-o in timpul scrierii postului decat din convingere...


Salutare!

Imi pare rau ca n-am timp acum pentru a raspunde intregului raspuns - promit sa reapar intr-o zi, doua.
Iti dau insa cateva exemple de prezentare a creationistilor ca pe niste creduli care fug de stiinta - si, dat fiind ca stiinta este prezentata ca supremul adevar, sau revelator de adevaruri, rezulta logic ca creationistii se afla in mare eroare, mai ales ca - se spune - creationistii nu sunt interesati decat de argumente filozofice sau religioase. Ceea ce nu este deloc adevarat - se pot cita o gramada de mari oameni de stiinta creationisti, care folosesc doar argumente stiintifice.
Iata aici un citat "explicativ" introdutiv:

"It has long been assumed that the only possible explanation for the diversity of life invokes the divine. However, with the advent of Darwinian thinking, it has become possible to study and categorize the living things we observe without recourse to a divine explanation. Some, however, find this paradigm shift disturbing, and a few of these people turn to a theory they call "scientific creationism". According to this theory, the events narrated in the Christian (generally Protestant) Bible are literally true, and much of contemporary science - biology, evolutionary theory, geology, astronomy, etc. - is false. This theory is sometimes presented as if it is nonreligious, but virtually always comes back to accepting the literal truth of the Biblical accounts." (Tot articolul la http://library.thinkquest.org/C004367/ph5.shtml)

Si iata si comentariul creationistilor la o prezentare TV despre creationism:
http://www.answersingenesis.org/home/area/re2/chapter1.asp

Si, daca esti interesat intr-o sistematizare religioasa a evolutionismului - adica oameni care au dus ideile evolutioniste pana la capatul logic:
http://www.churchofreality.org/opinion/evolve.htm

Scuze, am sa revin curand
Ex nihilo
Catalin
@Artanis
QUOTE

Bagi mana in foc ?


E, nu bag... ar putea exista si niste evolutionisti care se pricep la fel de bine ca si creationistii! laugh.gif

QUOTE

Chiar si pe pagina asta gasim un 'creationist' care ne spune :
QUOTE

cand vrei sa determini cum si de ce s-au intamplat fenomene complexe, ce au avut loc acum multe milenii, si pe perioade de timp masurate in milenii . . . .

Nu mai caut unde ai spus si tu si alti evolutionisti ceva similar...


E, hai nu te face ca nu intelegi ca nu iti sta bine! Contextul in care Octavi a spus asta era cel legat de statisticile pe care tu le pretinzi in mod nerezonabil. Statisticile alea ar avea nevoie de cursul istoriei pe multe milenii, nu evolutia.

@Exnihilo:
QUOTE

Iti dau insa cateva exemple de prezentare a creationistilor ca pe niste creduli care fug de stiinta


De ce? eu nu am cerut asa ceva! Eu te-am rugat sa imi dai macar o sursa care spune "evolutionismul este adevarat pentru ca creationismul este fals" cum ai afirmat tu mai sus.

QUOTE

si, dat fiind ca stiinta este prezentata ca supremul adevar, sau revelator de adevaruri, rezulta logic ca creationistii se afla in mare eroare, mai ales ca - se spune - creationistii nu sunt interesati decat de argumente filozofice sau religioase


"Se spune"? Cine spune?

Stiinta nu este in nici un caz un suprem adevar si imi pare rau pentru cei care o inteleg asa - fie ei creationisti sau evolutionisti! Stiinta este un model mereu perfectibil al realitatii.

Nu stiu, sincer, de unde apar aceste idei si de ce le postezi in numele evolutionismului.

QUOTE

Si, daca esti interesat intr-o sistematizare religioasa a evolutionismului


In mod sigur nu sunt interesat de asa ceva! Unii s-au gandit la o sistematizare religioasa a numerelor si au ajuns la numerologie. Asa cum nu ma intereseaza numerologia ca sa discut de matematica, nu ma intereseaza nici sistematizarea asta religioasa a evolutionismului pe acest topic.

P.S. Sper sa revii in curand asa cum ai promis pentru ca te asigur ca nimanui nu-i place sa i se comenteze doar ultima fraza cand a postat cateva zeci!
Artanis
QUOTE (Cataliln)
Statisticile alea ar avea nevoie de cursul istoriei pe multe milenii, nu evolutia.

B.....t! De statistici legate de evolutie vorbeam, nu de altceva biggrin.gif In timp ce evolutiei ii este necesara doar "a blink of an eye", statisticii care sa confirme acea rata a mutatiilor prezise de t.e. ii sunt necesare milenii...
Catalin
Pentru ca e o statistica... rolleyes.gif Adica trebuie sa numeri de cate ori au aparut cele mutatii pozitive si sa raportezi rezultatul la cate mutatii au aparut in total.

Oricum, ai putea face o semi statistica bazata doar pe secolul acesta presupun... ti-o fac eu acum ca sa nu zici ca sunt carcotas si ca nu o face nimeni: numarul specierilor observate in acest secol este de ordinul zecilor. Cate specii au fost luate in considerare? undeva in ordinul milioanelor. Deci o rata de speciere de ordinul 10^-5 (specieri raportate la numarul total de specii) pe secol. Cate secole sunt necesare pentru dublarea numarului de specii la aceasta rata? aprox 70000. Deci la 7 de milioane de ani ne putem astepta sa se dubleze numarul de specii. Acum exista dupa cele mai bune estimari aproximativ 50 de milioane de specii. Dar au existat mult mai multe (99% sunt disparute). Deci sa spunem 5 miliarde de specii in total. Cat timp aveau nevoie pentru a aparea la aceasta rata calculata mai sus? Aproximativ 250 de milioane de ani (log in baza 2 din 5 miliarde inmultit cu perioada de dublare). Am obtinut o perioada de timp suficient de mica pentru varsta Pamantului. De fapt aceste perioade sunt afectate de extinctii care nu sunt luate in calcul. Cam cate specii trebuie sa fi ramas acum 65 de milioane de ani pentru ca, la aceasta rata, sa avem 50 de milioane azi? Vreo 50 de mii. Rezonabil si in concordanta cu ce observam din fosile, zic eu...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.