Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Creationism Versus Evolutionism
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
Artanis
Da, evolutionismul (sau cat o fi inteles si papa din el) este mai mult decat o teorie, este si o filozofie, si o obsesie, si un argument pt. ateism.
Catalin
Mai ales venind din gura Papei... rofl.gif
Artanis
Oricum e irelevant, dar eu nu vad din acea declaratie ca el a imbratisat acea teorie. Sau daca te referi la Papa Pius XII, daca el presonal accepta, responsabilitatea e a lui sa o integreze in crestinism wink.gif
axel
Daaa, evident ca e irelevant, pentru ca Papa nu spune ca tine wink.gif
Daca in schimb ar fi sustinut ideile tale, brusc devenea foarte relevant pentru discutie biggrin.gif
Artanis
axel, nici apelul la autoritate nu ai auzit ca e ilogic ? smile.gif
axel
Nu era nici un apel la autoritate. Pe mine personal ma lasa rece ce crede Papa. Doar era contra-argumentul perfect la mareata ta afirmatie Da, evolutionismul (sau cat o fi inteles si papa din el) este mai mult decat o teorie, este si o filozofie, si o obsesie, si un argument pt. ateism.
Artanis
Si care era contra-argumentu' ? hh.gif
axel
Pai tu-l acuzi pe papa de ateism prin a ta afirmatie. Chiar de o obsesie rofl.gif

Dar sa stii ca nu te obliga nimeni sa intelegi...
Artanis
Strawman. Nu am acuzat papa de nimic. E treaba lui daca si ce obsesii are smile.gif
In plus, am atras atentia ca declaratia papei Ioan Paul II este ambigua, si poate insemna si ce am spus eu mai sus, si chiar inseamna. Darwinismul a fost si este pretextul preferat (chiar daca neinteles) intru devenirea ateului "desavarsit" intelectual, indiferent de ce spune papa.
axel
QUOTE (Artanis @ 10 Jun 2005, 09:46 PM)
In plus, am atras atentia ca declaratia papei Ioan Paul II este ambigua, si poate insemna si ce am spus eu mai sus, si chiar inseamna.

Intai spui ca e ambigua, apoi spui ca inseamna ceeace ai spus tu. Hotaraste-te!
Artanis
Eh, e ambigua. Poate ca nu si inseamna, dar poate insemna si ce am spus eu. Important e ca indiferent de ce spune papa, ateii care adopta evolutionismul (sau "materialist ideologies" cum spune el) ca si pretext sunt multi.
axel
Tu ai spus intai ca e ambiguu, apoi ai spus ca e cu certitudine ca ceeace ai spus tu e corect. Cu alte cuvinte ai facut apel la autoritate, dar nu la autoritatea oricui, ci a lui Artanis!!!
Acum o cotesti ca poate insemna si ce ai spus tu...

P.S.: noi aici nu discutam despre materialismul dialectic, ci despre creationism ca [pseudo-]teorie stiintifica versus evolutionism ca teorie stiintifica. Asa ca esti argumentul tau nu are nici cea mai mica relevanta.
Artanis
Nu, axel, aci eu si inca cativa am discutat cu argumente si link-uri la obiect, tu nu ai avut nici macar o singura interventie ontopic. Asa ca nu stiu de ce argument al meu te legi, si nu eu l-am introdus pe papa de la Roma in discutie...smile.gif
axel
QUOTE (Artanis @ 10 Jun 2005, 11:14 PM)
Nu, axel, aci eu si inca cativa am discutat cu argumente si link-uri la obiect, tu nu ai avut nici macar o singura interventie ontopic.

Doar in opinia ta. Asa ca pot spune cu succes: ipse dixit, ilogic!
Artanis
Non sequitur, ilogic. Cu succes poate in imaginatia ta smile.gif
Noapte buna !
axel
Somn usor si vise placute smile.gif
Artanis
Amenhotep, iti sugerez sa stergi ultimile 5 pagini, sunt inutile si offtopic. Repede, pana nu se trezeste axel biggrin.gif
axel
Stai linistit, nu ma voi culca prea devreme. E 3PM la mine.

Ti-e cumva rusine de tine in ultimile 5 pagini de mesaje?
Artanis
Da, mi-e rusine ca am raspuns interventiilor tale divagant-ilogice.
Amenhotep
Le voi şterge după ce suficient de mulţi vizitatori vor fi avut ocazia să-şi formeze o părere despre nivelul, metodele şi modul de gândire al participanţilor la această discuţie. M-am decis că astfel le voi veni în ajutor (vizitatorilor) mai mult decât protejându-le ochii de toate aceste... chestii off topic.

În plus, în naivitatea-mi, mă mai gândesc că poate preocuparea mea exagerată pentru c u r ă ţ e n i e* are darul să slăbească autocontrolul unora dintre participanţii la discuţie, care probabil că-şi zic "Nu-i nimic, las' c-o să aibă grijă Amenhotep să şteargă şi nu mă voi face de râs în faţa posterităţii"...

De aceea, mesajele pe care le consider grăitoare în privinţa personalităţii unora vor rămâne aici. O bucată de vreme.

a

* EDIT: Of, ce mă enervează setarea asta a serverului să pună asterisc peste tot pe unde vede alăturate literele c, u şi r...
abis
QUOTE (Artanis @ 10 Jun 2005, 10:14 PM)
Nu, axel, aci eu si inca cativa am discutat cu argumente si link-uri la obiect, tu nu ai avut nici macar o singura interventie ontopic. Asa ca nu stiu de ce argument al meu te legi, si nu eu l-am introdus pe papa de la Roma in discutie...

Poate ca mi-a scapat mie, dar nu am retinut argumentele tale in favoarea creationismului. Este creationismul o ipoteza stiintifica?
Artanis
Mai mult decat sa citesti post-urile mele pe-aci sau sa urmezi link-urile, si sa lasi apelul la ignoranta ilogic, nu-ti pot sugera...wink.gif
abis
Ce apel la ignoranta?! Am spus ca nu am retinut argumentele tale in favoarea creationismului, ca ipoteza stiintifica. Si aceste argumente ar fi interesant daca le-ai sintetiza pentru a le discuta on-topic.
Daca nu gresesc, linkurile pe care le-ai postat se concentrau pe "desfiintarea" evolutionismului.
Bolt
Domnilor, de ce ar fi mai de acceptat modelul evolutionist decat cel creationist ? Nu-i mai firesc sa admitem pe baza unor observatii simple ca tot ceea ce ne inconjoara "bubuie" efectiv de evidenta unei inteligente ingineresti ? Observam si calcam la tot pasul pe structuri si organizari teleologice; ori de aici si pana la admiterea unui designer in toata povestea asta e doar un pas. Pe de alta parte e imposibil de admis ca materia "moarta" se poate organiza doar pe baza de timp si accidente presupuse benefice (inteligente). Ca sa nu mai vorbim de viata in sine care-i dincolo de "simpla" organizare a materiei. Chiar daca am admite niste accidente cu anumite rezultate, e de neimaginat cum a aparut informatia generatoare de plan si de ce acest "scop" al ei devine functional si inteligibil.
abis
QUOTE (Bolt @ 16 Jun 2005, 12:44 PM)
Domnilor, de ce ar fi mai de acceptat modelul evolutionist decat cel creationist ?

Domnule,
Stiu ca sunt multe pagini, dar incearca sa citesti macar o parte din ce s-a scris pana aici... Este firesc sa accepti modelul evolutionist pentru ca este sustinut de evidente.

Intrebarea ta poate fi reformulata astfel: de ce ar fi mai de acceptat modelul creationist decat cel evolutionist?

QUOTE
Pe de alta parte e imposibil de admis ca materia "moarta" se poate organiza doar pe baza de timp si accidente presupuse benefice (inteligente).

Uite ca nu-i imposibil deloc!
QUOTE
Chiar daca am admite niste accidente cu anumite rezultate, e de neimaginat cum a aparut informatia generatoare de plan si de ce acest "scop" al ei devine functional si inteligibil.

Cand va apare colegul nostru Artanis o sa-ti replice "apel la ignoranta, ilogic!". Ai grija, ca nu-i trebuie multe...
Amenhotep
Bolt, Bine ai venit la Han!

welcome.gif

QUOTE (Bolt @ 16 Jun 2005, 12:44 PM)
e de neimaginat cum a aparut informatia generatoare de plan si de ce acest "scop" al ei devine functional si inteligibil.

Exact acesta este motivul: în cadrul ipotezei creaţioniste, e de neimaginat cum a apărut informaţia generatoare de plan şi de ce acest "scop" al ei devine funcţional şi inteligibil.

"Explicaţia" creaţionistă este o non-explicaţie: nu ne ajută cu nimic în problema "Cum se face că pe lumea asta există organizare?" pentru că "răspunsul" pe care-l propune este "Factorul organizator... nu se ştie cum a apărut".

Dacă suntem dispuşi să înghiţim astfel de "explicaţii", atunci de ce să nu admitem de la început că organizarea pe care-o vedem în preajmă... pur şi simplu a apărut? De ce să inventăm pseudo-explicaţii de genul "organizarea aceasta n-a apărut aşa, pur şi simplu, ci are drept cauză ştiinţifică Factorul X. Iar acesta... pur şi simplu este"? Nu facem decât să ocolim răspunsul la întrebare...

a
Bolt
Bine v-am gasit. smile.gif
Off topic : am o conexiune foarte proasta si de aceea va voi raspunde cu mare intarziere dar o voi face cu placere.

@Abis
Asa cum inteleg eu evidenta modelului evolutionist ar fi ca viata apare din neviata, inteligenta din noninteligenta, planul din haos, ordinea din dezordine etc. Mi se pare mai plauzibil ca atunci cand vad o cladire sa admit ca are la baza un arhitect.
Modelul creationist e mai plauzibil datorita faptului ca presupune existenta unei inteligente creatoare generatoare de plan inteligibil. Ori asta-i o trasatura a unei fiinte nu a unui quarq.
E adevarat ca nu-i imposibil sa admiti ca materia moarta genereaza viata de la sine dar asta doar atunci cand definesti viata incorect.
@Amenhotep
In cadrul ipotezei creationiste nu-i deloc de neimaginat cum a aparut viata si inteligenta din moment ce acest model postuleaza un creator. E imposibil de imaginat cum un lant protoaminoacidic si-ar propune sa evolueze in altceva.
Modelul creationist nu-i o explicatie atunci cand se asteapta ceva gresit de la el. Nici modelul evolutionist nu pretinde ca explica ceva in sens stiintific. Este si el tot o supozitie ca cea creationista. Diferenta consta in gradul lor de plauzibilitate.
Daca organizarea a aparut in trecut din nimic, azi ar trebui sa vedem la tot pasul lanturi de molecule sau diferite organisme care se tot organizeaza-n ceva superior s.a.m.d. Totul s-ar afla practic intr-un flux evolutiv ori asa ceva nu exista.
Raspunsul poate parea ca ocoleste o intrebare care are deja un raspuns inclus dar cu siguranta ca nu ocoleste evidentele observate de o minte inteligenta.
Catalin
QUOTE

Asa cum inteleg eu evidenta modelului evolutionist ar fi ca viata apare din neviata, inteligenta din noninteligenta, planul din haos, ordinea din dezordine etc. Mi se pare mai plauzibil ca atunci cand vad o cladire sa admit ca are la baza un arhitect.


Orice cladire are la baza un arhitect pentru ca prin cladire intelegem o constructie facuta de oameni. Daca prin cladire ai fi dispus sa intelegi si o pestera in care si-a gasit adapost un trib de nomazi ar mai functiona rationamentul tau? evident, nu. Implicit, nici in cadrul vietii unde nu intelgem din start ceva facut de altcineva rationamentul nu functioneaza.

QUOTE

Modelul creationist e mai plauzibil datorita faptului ca presupune existenta unei inteligente creatoare generatoare de plan inteligibil. Ori asta-i o trasatura a unei fiinte nu a unui quarq.


Si cu ce il face aceasta presupunere mai plauzibil?! orice presupunere in plus scade plauzibilitatea pentru ca exista mereu o probabilitate oarecare ca acea presupunere sa se dovedeasca falsa.

QUOTE

E adevarat ca nu-i imposibil sa admiti ca materia moarta genereaza viata de la sine dar asta doar atunci cand definesti viata incorect.


Pai defineste-ne tu viata. Vrei sa definesti viata in mod analog cu cladirea (adica sa presupui din definitie un creator)? be my guest! dar atunci astept cu nerabdare sa dovedesti ca omul, de exemplu, se incadreaza definitiei tale.

QUOTE

In cadrul ipotezei creationiste nu-i deloc de neimaginat cum a aparut viata si inteligenta din moment ce acest model postuleaza un creator.


Pai descrie procesul daca nu e deloc greu! Cum a aparut viata inteligenta?

QUOTE

E imposibil de imaginat cum un lant protoaminoacidic si-ar propune sa evolueze in altceva.


Ah, Artanis, unde-oi fi tu oare sa ii dai cu "apel la ignoranta si strawman, ilogic la patrat" in cap?

QUOTE

Modelul creationist nu-i o explicatie atunci cand se asteapta ceva gresit de la el.


Excelent. Asta sustin si eu.

QUOTE

Nici modelul evolutionist nu pretinde ca explica ceva in sens stiintific.


Ce-ar fi sa lasi evolutionistii sa spuna ce pretind?! uite, eu, de exemplu, pretind ca modelul evolutionist explica ceva in sens stiintific!

QUOTE

Este si el tot o supozitie ca cea creationista.


Sigur. Ambele sunt supozitii. Si faptul ca in Soare sunt reactii nucleare e o supozitie. Si faptul ca exista cineva care a scris randurile pe care le citesti tu acum e o supozitie. Sunt multe supozitii pe lume.

QUOTE

Diferenta consta in gradul lor de plauzibilitate.


Exact. De exemplu, este extrem de implauzibil ca un Creator sa nu isi refoloseasca materialul. Implicit, este extrem de implauzibil ca un creator sa dea pene fix la unele animale care se inmultesc prin oua si la nici unul dintre mamifere. De asemenea este extrem de implauzibil ca el sa dea blana la multe mamiferele si nici unei pasari.

QUOTE

Daca organizarea a aparut in trecut din nimic, azi ar trebui sa vedem la tot pasul lanturi de molecule sau diferite organisme care se tot organizeaza-n ceva superior


Desigur. Presupunand ca am avea aceleasi conditii ca in trecut.

QUOTE

Totul s-ar afla practic intr-un flux evolutiv ori asa ceva nu exista.


Bineinteles ca nu exista din moment ce nu mai avem aceleasi conditii ca in trecut.
Artanis
Eu m-am cam plictisit de subiect, dar Catalin tot nu vrea sa invete biologie si sa lase odata terifiantul apel la ignoranta ilogic, si sa afle ca de ex. mamiferul ornitoring se inmulteste prin oua (chiar pieloase) thumb_yello.gif
flori
Cum poate sa evolueze ceva care nu a fost creat? sau cum pate sa nu evolueze ceva care a fost creat?
abis
QUOTE (Bolt @ 16 Jun 2005, 01:11 PM)
Asa cum inteleg eu evidenta modelului evolutionist ar fi ca viata apare din neviata

E atat de obositor sa repeti de fiecare data acelasi lucru...

Evolutionismul nu spune nimic despre aparitia vietii. Absolut nimic! Nu este treaba evolutionismului cum a aparut prima forma de viata.
QUOTE
Modelul creationist e mai plauzibil datorita faptului ca presupune existenta unei inteligente creatoare generatoare de plan inteligibil.

Vezi ce spunea Amenhotep mai sus... "Factorul organizator... nu se ştie cum a apărut".
Acel creator inteligent cum a aparut?
Catalin
QUOTE (Artanis @ 16 Jun 2005, 02:43 PM)
Eu m-am cam plictisit de subiect, dar Catalin tot nu vrea sa invete biologie si sa lase odata terifiantul apel la ignoranta ilogic, si sa afle ca de ex. mamiferul ornitoring se inmulteste prin oua (chiar pieloase) thumb_yello.gif

Si ce daca? eu ziceam de pene. Ornitorincul e mamifer. Are cumva pene? sau are blana?

Edit: toate mamiferele si toate pasarile se inmultesc prin oua (btw, asta duce la o predictie evolutionista - ca tot ziceai tu ca nu exista predictii - predictia e ca stramosul comun se inmultea si el prin oua; gaseste o dovada ca nu se intampla asa ceva si vei demola teoria evolutionista). Doar ca la mamifere oul nu paraseste in general uterul. Ornitorincul este exceptia. La canguri de asemenea avem alt mecanism. Sunt diverse feluri de mamifere pe lume. Dar nici unul nu are pene.
Artanis
My bad, ai avut o exprimare mai alambicata de unde intelesesem ca nu exista mamifere care se inmultesc prin oua smile.gif
Sorry, keep going smile.gif
flori
QUOTE (flori @ 16 Jun 2005, 02:46 PM)
Cum poate sa evolueze ceva care nu a fost creat? sau cum pate sa nu evolueze ceva care a fost creat?

Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine sau sinteti prea incurcati prin alambicurile filozofiei contazicerilor? Si nu mai sinteti in stare sa raspundeti la ceva!
Amenhotep
QUOTE (flori @ 16 Jun 2005, 02:46 PM)
Cum poate sa evolueze


Pentru ca răspunsul meu să fie inteligibil, sunt nevoit să te întreb mai întâi: ce înţelegi prin evoluţie?

Te întreb asta pentru că e posibil să vorbim de lucruri diferite. Evoluţia de care vorbim aici nu e tot aia cu noţiunea populară de "perfecţionare", "îmbunătăţire". Către definiţia termenului s-au dat nenumărate linkuri în acest topic, aşa că n-am să mai insist. Vreau doar să mă asigur că vorbim despre acelaşi lucru.

QUOTE
ceva care nu a fost creat?

Dă-mi te rog un exemplu de ceva care nu a fost creat şi apoi hai să analizăm împreună în ce măsură îi putem atribui proprietatea de evoluţie mai sus definită.

QUOTE
sau cum pate sa nu evolueze ceva care a fost creat?

O, asta-i simplu: eu am creat când eram mic o răţuşcă de lemn care acum nu mai ştiu pe unde este, dar sunt destul de sigur că n-a evoluat. Nici în sensul popular de "îmbunătăţire" sau "perfecţionare", nici în sensul teoriei evoluţioniste. Probabil că pur şi simplu s-a degradat...

a
Catalin
Sa incerc eu.

QUOTE

Cum poate sa evolueze ceva care nu a fost creat?


"creat" este polisemantic in limba romana. Daca iei interpretarea "creat=care exista, existent" atunci normal ca nimic nu poate evolua pana nu exista. Trebuie mai intai sa existe. Dar "creat" in sensul asta nu are legatura cu creationismul care spune ca lucrurile au fost create de cineva, o persoana anume - la sensul asta al lui "creat" se face referire in acest subiect. E foarte posibil sa evolueze ceva care nu a fost creat de cineva. E suficient sa fi fost creat de natura/sansa/diverse alte fenomene fara legatura cu un Creator.

QUOTE

cum pate sa nu evolueze ceva care a fost creat?


Din nou, aceeasi problema. "A evolua" in acest subiect se refera strict la evolutia biologica - adica teoria conform careia speciile au un stramos comun din care s-au tras prin mutatii succesive conduse de diversele selectii incepand cu selectia naturala - supravietuirea si inmultirea celui mai apt.

Sigur ca orice lucru evolueaza la modul general. Daca eu arunc o piatra in aer ea va "evolua" astfel incat sa ajunga pe pamant la un moment dat. Dar nu despre genul acesta de evolutie discutam pe acest subiect.
Bolt
@ Catalin, eu am dat exemplul cu cladirea deoarece e mai usor de observat ca un ansamblu constructiv teleonomic. Daca vrei sa te referi la pestera atunci fa-o in asamblul ei geologic. Daca ne referim la elemente antropice lucrurile sunt mai usor de explicat. Daca te referi la formatiuni geologice atunci trebuie sa te referi la structura chimica a rocilor respective si iar ai sa dai de organizare, molecule si atomi care "merg" dupa reguli si forte.
Daca eu presupun ca exista un Creator al structurilor si fortelor cere pot fi observate inseamna ca acesta nu exista ? Definesti gresit cuvantul plauzibil. Citeste urmatorul exemplu : simpla existenta a probabilitatii ca eu sa mor in 24 de ore in urma unui accident auto nu ma determina sa consider irevocabil ca nu apuc ziua de maine.
Viata n-o voi defini in mod analog cu cladirea ci complementar ei. Cladire nu e vie, n-are constiinta, nu se inmulteste, nu-i inteligenta. Observarea ei "trimite" insa catre un designer. Viata transcende informatia si se constituie intr-un rezultat dintre elementele fizice organizate inteligent si un principiu vital animatoriu. Asadar viata e un rezultat asa cum rezultat e lumina din bec. Ai tensiunea electrica si becul fizic. Puse la un loc rezulta lumina. Eliminarea unui singur compus face ca lumina sa dispara.
Viata inteligenta a aparut ca urmare a actiunii unei cauze vii si inteligente. Acesta e unul din principiile stiintifice de baza - Cauza si efect. Ar trebui sa mai sustii ca nici modelul evolutionist nu-i o explicatie atunci cand se asteapta ceva gresit de la el. O spune un fost evolutionist care a fost si evolutionist-teist intr-un timp. Eh, cu Soarele ai incurcat-o - acolo chiar sunt reactii nucleare. Nu cred ca trebuie sa explic ce-nseamna plauzibil da' cand mergi pe o plaja si vezi niste urme de pasi inaintea ta ajungi sa te intrebi daca nu cumva cineva a mers inaintea ta pe acolo, mai degraba decat sa crezi ca nisipului i-a dat prin cap sa deseneze. De ce presupui ca-n trecut au existat conditii care au putut fi propice unui flux evolutiv si azi nu ? Observ ca presupunerile sunt folosite arbitrar. In acest caz...
@ Abis, fals, evolutionismul pretinde ca spune ceva despre aparitia vietii asa cum o face si creationismul, de altfel. E ca si cum am considera neimportant ceea ce stim despre combustibil atunci cand construim un motor. Imi pare rau sa observ din nou ca definitii si premise gresite conduc la intrebari si concluzii gresite. Cum adica "cum a aparut creatorul inteligent " ? Pai, daca definim gresit atributele acestuia normal ca punem intrebari gresite. Creatorul - daca exista - trebuie indubitabil sa dispuna de o serie de trasaturi printre care : omniscienta, omnipotenta, omniprezenta etc. Intrebari de tip cronologic, spatial si genetic in dreptul unei astfel de fiinte sunt in cel mai bun caz ilare.

Artanis
QUOTE
btw, asta duce la o predictie evolutionista - ca tot ziceai tu ca nu exista predictii - predictia e ca stramosul comun se inmultea si el prin oua; gaseste o dovada ca nu se intampla asa ceva si vei demola teoria evolutionista

Btw, asta e o observatie evolutionista smile.gif Mai exista si barza care aduce copii smile.gif
Acum serios, in masura in care "oul" nefecundat duce prin partenogeneza la aparita unui exemplar nou-noutz de reptila il poti numi ou. Dar banuiesc ca poti, de vreme ce orice organism viu pleaca indezvoltarea sa din stadiul unicelular. Asa ca nu vad cum pot falsifica "teoria" ta wink.gif
flori
" ce înţelegi prin evoluţie?"

Dupa logica mea este procesul care incepe sa actioneze asupra unui lucru cu ajutorul timpului din momentul crearii lui.

"Te întreb asta pentru că e posibil să vorbim de lucruri diferite."

S-ar putea sa fie enunturi diferite si al meu s-ar putea sa nu fie corect dar "Evolutie" nu poate sa fie decit evolutie asa cum apa este apa.


"Dă-mi te rog un exemplu de ceva care nu a fost creat şi apoi hai să analizăm împreună în ce măsură îi putem atribui proprietatea de evoluţie mai sus definită."

Daca as putea sa-ti dau exemplu de un singur lucru care nu a fost creat cred ca as putea lua si premiul Nobel, asta-i intrebarea!

"Probabil că pur şi simplu s-a degradat..."

Deci intr-un sens a evoluat!
Catalin
QUOTE

Asa ca nu vad cum pot falsifica "teoria" ta

Pai ti-am zis cum. Daca ai gasi ca stramosul comun al mamiferelor si pasarilor nu s-ar inmulti prin oua ai avea o dovada buna ca evolutionismul e fals. Acum tu zici ca nu poti obtine asta? inseamna ca predictia e corecta... rolleyes.gif

abis
QUOTE (Bolt @ 16 Jun 2005, 03:50 PM)
evolutionismul pretinde ca spune ceva despre aparitia vietii asa cum o face si creationismul, de altfel.

Evolutionismul nu spune cum a aparut viata, ci explica diversitatea ei pornind de la prima forma de viata.

Despre acea prima forma de viata (vezi aici) nu evolutionismul spune cum a aparut. Ci ce s-a intamplat dupa aparitia ei.
QUOTE
Creatorul - daca exista - trebuie indubitabil sa dispuna de o serie de trasaturi printre care : omniscienta, omnipotenta, omniprezenta etc.

De unde si pana unde?! De ce ar fi acel ipotetic creator omniscient? Poate ca nu stie decat sa creeze viata, altceva nu. De ce ar fi omnipotent? Poate ca nu este in stare sa creeze viata pe orice planeta, ci acolo unde are anumite conditii specifice. De ce ar fi omniprezent? Poate ca nu-i prezent decat pe Terra...

Si, in fond, de ce un singur creator? Poate ca sunt mai multi si unul a facut plantele, altul animalele, altul virusii...

QUOTE
Eh, cu Soarele ai incurcat-o - acolo chiar sunt reactii nucleare.

De unde stii?
QUOTE
De ce presupui ca-n trecut au existat conditii care au putut fi propice unui flux evolutiv si azi nu ?

Pai cine spune ca acum nu exista un "flux evolutiv"? Evolutia are loc si in prezent, si va avea loc si in viitor, atat timp cat exista viata!
flori
QUOTE (Catalin @ 16 Jun 2005, 03:30 PM)
E suficient sa fi fost creat de natura/sansa/diverse alte fenomene fara legatura cu un Creator.


Indiferent cum l-ai numi daca exista creatie exista si Creator si au legatura una cu alta. Iar creatia are o strinsa legatura cu evolutia! Ca altfel timpul ar sta pe loc!
Intrebarea este "Oul sau Gaina?" Va putea raspunde cineva vreodata?
Artanis
QUOTE (Catalin)
Daca ai gasi ca stramosul comun al mamiferelor si pasarilor nu s-ar inmulti prin oua ai avea o dovada buna ca evolutionismul e fals

Dar prin ce ? (ti-am spus ca reptilele se mai inmultesc si prin partenogeneza) Dar de vreme ce prima celula tu o numesti "ou" ? Vrei sa nu contina nici celule ? smile.gif
QUOTE
Acum tu zici ca nu poti obtine asta? inseamna ca predictia e corecta...

Fals. E nefalsifiabila, ergo nestiintifica wink.gif
Bolt
@ Abis, ma-ndoiesc ca nu esti in stare sa distingi intre afirmatii explicite si implicite. Creatorul - daca exista - trebuie obligatoriu sa intruneasca acele calitati deoarece orice abatere de la o conditie universala n-ar mai lasa loc discutiei. Conceptul de Creator universal - ca despre asta vorbim - nu poate exista neintrunind acele atribute. El este Totul sau nimic. Reactiile nucleare solare sunt usor de observat de catre meseriasi, cu stiinta si instrumentarul necesar. Nu mi-am propus lectii de astrofizica ci doar voi intreba retoric - exista atomi ? Cred ca definesti fluxul evolutiv intr-un mod in care nici savantii evolutionisti n-o fac. Recomandarea mea e sa faci putina ordine in termeni si definitii. Vad ca si cuvantul evolutie nu-i tratat corespunzator. Daca ar exista si azi flux evolutiv ai vede balene mulse-n grajdul vacilor si cimpanzei la universitate.
abis
QUOTE (Artanis @ 16 Jun 2005, 04:15 PM)
Fals. E nefalsifiabila, ergo nestiintifica

Exact asa e creationismul: nestiintific. Te-am rugat mai sus sa aduci argumente in favoarea creationismului ca ipoteza stiintifica si mi-ai trantit un "apel la ignoranta". ohmy.gif
QUOTE (Bolt)
Conceptul de Creator universal - ca despre asta vorbim - nu poate exista neintrunind acele atribute.

Ba vorbim despre creationism referitor strict la biologie.
QUOTE
Cred ca definesti fluxul evolutiv intr-un mod in care nici savantii evolutionisti n-o fac.

Ok, defineste-l.
Catalin
QUOTE

Catalin, eu am dat exemplul cu cladirea deoarece e mai usor de observat ca un ansamblu constructiv teleonomic. Daca vrei sa te referi la pestera atunci fa-o in asamblul ei geologic. Daca ne referim la elemente antropice lucrurile sunt mai usor de explicat. Daca te referi la formatiuni geologice atunci trebuie sa te referi la structura chimica a rocilor respective si iar ai sa dai de organizare, molecule si atomi care "merg" dupa reguli si forte.


Pai da, dar asa cum acele reguli si forte nu te indreptatesc sa consideri ca cineva a facut pestera aia, nu se aplica rationamentul nici in evolutionism.

La cladiri se aplica pentru ca din start cladirea e ceva facut de om. Asta am vrut sa subliniez. Normal ca vei observa usor teleonomia din moment ce pleci de la ea din definitie.

QUOTE

Daca eu presupun ca exista un Creator al structurilor si fortelor cere pot fi observate inseamna ca acesta nu exista ?


Cum sa insemne ca nu exista?! daca il presupui inseamna ca exista... pentru ca asa il presupui tu.

QUOTE

Definesti gresit cuvantul plauzibil.


Aceasta afirmatie nu e plauzibila.

QUOTE

Citeste urmatorul exemplu : simpla existenta a probabilitatii ca eu sa mor in 24 de ore in urma unui accident auto nu ma determina sa consider irevocabil ca nu apuc ziua de maine.


Asa... deci e implauzibil ca vei muri in 24 de ore, nu?

QUOTE

Viata n-o voi defini in mod analog cu cladirea ci complementar ei. Cladire nu e vie, n-are constiinta, nu se inmulteste, nu-i inteligenta. Observarea ei "trimite" insa catre un designer.


Da, pentru ca din definitia cladirii s-a specificat ca e facuta de un designer (uman).

QUOTE

Viata transcende informatia si se constituie intr-un rezultat dintre elementele fizice organizate inteligent si un principiu vital animatoriu. Asadar viata e un rezultat asa cum rezultat e lumina din bec. Ai tensiunea electrica si becul fizic. Puse la un loc rezulta lumina. Eliminarea unui singur compus face ca lumina sa dispara.


Si ideea e... ?

QUOTE

Viata inteligenta a aparut ca urmare a actiunii unei cauze vii si inteligente.


Artanis, iti dau cuvantul: "ipse dixit, ilogic!"

QUOTE

Acesta e unul din principiile stiintifice de baza - Cauza si efect.


Adica daca efectul X are proprietatea A atunci si cauza lui X trebuie sa aiba proprietatea A? asta e o aberatie... poti gasi contraexemple la tot pasul! gravitatia cauzeaza caderea unei pietre. Caderea are proprietatea de viteza de cadere. Putem deduce ca gravitatia are si ea aceasta proprietate de viteza?! nicidecum.

QUOTE

Ar trebui sa mai sustii ca nici modelul evolutionist nu-i o explicatie atunci cand se asteapta ceva gresit de la el. O spune un fost evolutionist care a fost si evolutionist-teist intr-un timp.


Sustin si asta, desigur. De exemplu, cand tu astepti de la el sa iti spuna cum a aparut viata, el n-o sa o faca. Pentru ca astepti ceva gresit de la el.

QUOTE

Eh, cu Soarele ai incurcat-o - acolo chiar sunt reactii nucleare.


Nu, nu, deloc. Citeste mai sus pe topic. Am lansat un nou curent stiintific pe-aici: catalinismul. Conform catalinismului, in Soare nu au loc reactii nucleare. Toata lumina si caldura care ajung la noi sunt rodul muncii asidue a zeului Ra care iubeste umanitatea si vrea ca noi sa beneficiem de energie si lumina. Sigur, nuclearistii, atei in general, refuza sa accepte aceasta concluzie evidenta si folosesc tot felul de pseudo-argumente cum ar fi coroana solara, vantul solar etc. Dar toate astea sunt speculatii care se potrivesc la fel de bine si modelului catalinist. Si din moment ce nimeni nu a trimis o nava pe Soare ca sa verifice daca acolo chiar sunt reactii nucleare, de ce ar trebui sa favorizam o teorie asupra celeilalte? eu zic ca amandoua trebuie sa beneficieze de aceeasi tratare pentru ca amandoua sunt la fel de stiintifice.

Ce parere ai?

QUOTE

Nu cred ca trebuie sa explic ce-nseamna plauzibil da' cand mergi pe o plaja si vezi niste urme de pasi inaintea ta ajungi sa te intrebi daca nu cumva cineva a mers inaintea ta pe acolo, mai degraba decat sa crezi ca nisipului i-a dat prin cap sa deseneze.


Pai sigur pentru ca urme de pasi inseamna ca vezi o urma facuta de un om. Daca n-ar fi facuta de un om, nu ar fi urma de pas. Ar fi urma de vant, urma de peste, urma de val sau mai stiu eu ce. E la fel ca si cu cladirea.

QUOTE

De ce presupui ca-n trecut au existat conditii care au putut fi propice unui flux evolutiv si azi nu ? Observ ca presupunerile sunt folosite arbitrar. In acest caz...


Deloc. In trecut conditiile atmosferice erau cu totul altele si asta nu este o speculatie ci ceva dedus din studiul structurii si compozitiei rocilor vechi.

@Artanis: sustii ca stramosul comun al pasarilor si mamiferelor se inmultea prin partenogeneza? daca da, te-as ruga sa ne prezinti si noua ce dovezi fosile te-au dus la acea concluzie.
Artanis
Catalin iar elucubrezi cu reactiile solare neverificabile ? Unele sunt foarte verificabile si in observator si in laborator. Asa poti emite "teoria" ca electronul are forma cubica, nimeni nu iti va putea dovedi contrariul smile.gif
Si nu sustin ca stramosul comun al pasarilor si mamiferelor se inmultea prin partenogeneza, ci sustin ca nu exista asemenea stramos comun smile.gif Tu refuzi insa sa oferi calea de a falsifica "teoria" ta cum ca si acel tramos trebuie sa fi inmultit prin celula-ou. Pai altfel cum te-am intrebat ? Prin diviziune, inmugurire, cum ? smile.gif
Catalin
QUOTE

Catalin iar elucubrezi cu reactiile solare neverificabile ? Unele sunt foarte verificabile si in observator si in laborator.


Sigur, dar aia e doar micronuclearism. Reactii care nu se compara cu magnitudinea celor care se speculeaza ca s-ar desfasura in Soare. De la micro la macro cine ne asigura ca se pastreaza mecanismul?

QUOTE

Si nu sustin ca stramosul comun al pasarilor si mamiferelor se inmultea prin partenogeneza, ci sustin ca nu exista asemenea stramos comun


Atunci ai de dat niste explicatii in privinta clasificarea stratificata a similaritatilor dintre specii si sa propui o teorie mai buna care sa explice aceasta organizare.

QUOTE

Tu refuzi insa sa oferi calea de a falsifica "teoria" ta cum ca si acel tramos trebuie sa fi inmultit prin celula-ou. Pai altfel cum te-am intrebat ? Prin diviziune, inmugurire, cum ?


Prin orice alta metoda diferita de ou! Oricare dintre diviziune, inmugurire, partenogeneza etc. daca ar fi observata in cazul stramosului comun, ar fi buna ca sa compromita irevocabil evolutionismul. Ar fi o incalcare a clasificarii stratificate. Ar insemna ca si pasarile si mamiferele sa-si fi evoluat oul in paralel. Iar probabilitatea sa se intample asta este infima avand in vedere cat de complex este oul.
Artanis
QUOTE
De la micro la macro cine ne asigura ca se pastreaza mecanismul?

Se pastreaza. E dovedit teoretic.
QUOTE
Atunci ai de dat niste explicatii in privinta clasificarea stratificata a similaritatilor dintre specii si sa propui o teorie mai buna care sa explice aceasta organizare.

Ti-am mai spus ca clasificarea aia stratificata pe care o tot bolduiesti matale p-aci, nu e univoca. Io zic ca asa a vrut Creatorul si zic ca e teorie mai buna.
QUOTE
Prin orice alta metoda diferita de ou!

Bine, eu sustin ca Archaeopterix se inmultea prin partenogeneza. La fel si insectele primitive, si reptilele primordiale. Poti falsifica aceasta "teorie" ? smile.gif
Si in plus, cu fosilele matale esti neputincios in a inteprinde analize genetice si sa-mi dovedesti ca animalele alea primitive se inmulteau cum spun eu. Sau un animal care se inmulteste prin partenogeneza (inmugurire, diviziune) prezinta o fosila caracteristica ? smile.gif
Catalin
QUOTE

Se pastreaza. E dovedit teoretic.


Cum asa? cine a dovedit? in ce experiment? da-ne niste detalii, link-uri, ceva.

QUOTE

Ti-am mai spus ca clasificarea aia stratificata pe care o tot bolduiesti matale p-aci, nu e univoca.


Pai gaseste alta, atunci. Un exemplu, ceva?

QUOTE

Io zic ca asa a vrut Creatorul si zic ca e teorie mai buna.


Ipse dixit, ilogic.

QUOTE

Bine, eu sustin ca Archaeopterix se inmultea prin partenogeneza. La fel si insectele primitive, si reptilele primordiale. Poti falsifica aceasta "teorie" ?


Tu poti sa fabulezi cat vrei. Ideea era sa vii si cu dovezi pentru fabulatiile astea. Ce te face sa spui ca Archaeopterix se inmultea prin partenogeneza? (trecand peste faptul ca este si non sequitur ilogic cand noi vorbim de stramosul comun al mamiferelor si pasarilor - Archaeopterix nu are ce cauta acolo).

La insecte, este chiar complet non-sequitur, ilogic.

QUOTE

Si in plus, cu fosilele matale esti neputincios in a inteprinde analize genetice si sa-mi dovedesti ca animalele alea primitive se inmulteau cum spun eu.


Pai mie nu-mi trebuie sa demonstrez ca se inmulteau cum spui tu. Tie iti trebuie sa demonstrezi asta.

QUOTE

Sau un animal care se inmulteste prin partenogeneza (inmugurire, diviziune) prezinta o fosila caracteristica ?


Dar te-ai gandit ca poate un animal care se inmulteste prin ou prezinta o fosila caracteristica? Verifica prezenta acelor caracteristici!

Edit: oricum, din moment ce sustii ca nu a exista stramos comun, nu vad cum ar putea sa iti foloseasca aceasta metoda de a falsifia evolutionismul. Ea e utila doar daca accepti ideea de stramos comun ca sa ai ce sa examinezi.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.