Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:O Lectie De La Bosimani
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Felina
QUOTE(marduk @ 9 Jun 2009, 12:16 PM) *
nu se poate realiza ceea ce-ti doresti tu in actuala forma de civilizatie a omenirii. inca suntem tributari religiilor, care au preluat traditiile oamenilor transformandu-le in dogma. Oamenirea trebuie sa faca un salt spiritual sa se curate de credinte si cutume religioase, dar oare biserica va dori acest lucru? biserica este inca puternica si are niste arme la care nu va renunta, ignoranta, credinta, dorinta oamenilor de a se sti protejati de o forta mai mare decat puterea lor, speranta ca dupa moarte urmeaza o alta viata, stare, care in functie de pacate ii ofera muritorului un loc in iad sau rai.



De acord cu tine Marduk! Am spus 'un viitor mai mult sau mai putin indepartat'.

Partea buna e ca traim intr-o societate libera, atat cat poate insemna libertatea din ziua de azi. Dar pentru mine inseamna foarte mult. De exemplu, daca vreau sa traiesc mai simplu si mai aproape de natura, nu ma impiedica nimeni. Cunosc o persoana care nu a lucrat 'angajat' decat cativa ani in tinerete. Are 50 de ani acum si traieste din munca pamantului, cresterea vitelor si munca pe la altii prin sat. Traieste simplu, dar e liber de toate ingradirile sistemului. Are buletin de identitate, dar nu are mare nevoie de el. Se descurca efectiv in afara sistemului. E fericit in felul lui, se trezeste cand vrea si singura lui obligatie e fata de animale si fata de pamant, dar stresul acestor obligatii e infinit mai mic decat stresul obligatiilor mele de exemplu. Se pastreaza atat de sanatos si atat de curat pe cat doreste. E racordat la apa curenta si la curent, foleseste un bec si un radio si is permite sa plateasca pentru ele din munca pe care o presteaza prin gradinile altora. Munca pe care o face e foarte diversificata. De la munca ogorului, a campului si ingrijirea animalelor la constructii diverse, reparatii diverse, taiat lemne, decupat si pus geamuri, sapat gropi de morminte pana la cam tot ce se poate face cu doua maini si putina vointa. E cel mai liber si mai 'nesupus' om pe care il cunosc.
turbo trabant
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 01:33 PM) *
Cunosc o persoana care nu a lucrat 'angajat' decat cativa ani in tinerete. Are 50 de ani acum si traieste din munca pamantului, cresterea vitelor si munca pe la altii prin sat. Traieste simplu, dar e liber de toate ingradirile sistemului. Are buletin de identitate, dar nu are mare nevoie de el. Se descurca efectiv in afara sistemului. E fericit in felul lui, se trezeste cand vrea si singura lui obligatie e fata de animale si fata de pamant, dar stresul acestor obligatii e infinit mai mic decat stresul obligatiilor mele de exemplu. Se pastreaza atat de sanatos si atat de curat pe cat doreste. E racordat la apa curenta si la curent, foleseste un bec si un radio si is permite sa plateasca pentru ele din munca pe care o presteaza prin gradinile altora. Munca pe care o face e foarte diversificata. De la munca ogorului, a campului si ingrijirea animalelor la constructii diverse, reparatii diverse, taiat lemne, decupat si pus geamuri, sapat gropi de morminte pana la cam tot ce se poate face cu doua maini si putina vointa. E cel mai liber si mai 'nesupus' om pe care il cunosc.

iata un om cu adevarat liber smile.gif
Marduk
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 02:33 PM) *
Cunosc o persoana care nu a lucrat 'angajat' decat cativa ani in tinerete. Are 50 de ani acum si traieste din munca pamantului, cresterea vitelor si munca pe la altii prin sat. E cel mai liber si mai 'nesupus' om pe care il cunosc.

Si eu cunosc un om (o femeie) care a lucrat ani de zile, a iesit la pensie si traieste, fara lumina dar cu apa curenta, are grija de vitele sale si holda care ii ofera cele necesare daca o munceste. Este liber acest om? Eu cred ca nu este liber, orice individ trebuie sa interactioneze cu indivizii din specia lui, ce se poate intampla (cum s-a intamplat) cu un individ care are vitele sale, ogorul sau, dar intr-o zi fie se imbolnaveste, fie este seceta si nu produce nimic, fie fiarele padurii ii omoara 2-3 vite! Mai este liber? Eu cred ca nu mai este om, poate fi asemuit cu un animal care in durerea lui nu-si plange niciodata de mila. Am intalnit oamenii singuri, in inima muntelui, grav bolnavi care zaceau acolo in pustie fara nici un tratament doar din cauza unor animale de care trebuia sa aiba grija, deoarece ele reprezentau libertatea sa. Cine era liber, omul sau animalul?
Blakut
QUOTE
Are 50 de ani acum si traieste din munca pamantului, cresterea vitelor si munca pe la altii prin sat. E cel mai liber si mai 'nesupus' om pe care il cunosc.

Pai si ce astepti? Du-te si fa ca el.
jet li
Exilarea din trib era cea mai mare pedeapsa pe care o aplicau indienii.
Felina
QUOTE(Blakut @ 9 Jun 2009, 03:18 PM) *
Pai si ce astepti? Du-te si fa ca el.



M-as duce, dar, spre deosebire de el, eu nu am pamant si nici casa... rolleyes.gif
Cand o sa le am - si muncesc pentru asta - o sa incerc sa-mi traiesc traiul la modul cat mai simplu.

Interesant e ca societatea romaneasca permite si chiar usureaza treaba asta. Noi ca popor inca ne folosim foarte mult de natura pentru a ne duce zilele. Facem conserve pentru iarna din tot ce ne ofera pamantul vara. (Vesticii habar nu au sa faca asta, merg tot anul si mananca tot ce le ofera supermarchetul.) Casele de la tara au toate 'frigidere naturale' cum am citit pe un site al unui englez referitor la beci, pivnita, pimnita. Avem mdalitati sa conservam carnea animalelor pentru perioade de luni de zile. In romania trebuie doar sa vrei. Nu mai vorbesc de diversitatea legumelor si fructelor disponibile.
abis
Cand eram mic si ai mei faceau conserve de legume pentru iarna. Eu n-as mai face asta, prefer sa cumpar iarna legumele. Timpul pe care el il pierdeau sterilizand borcane prefer sa-l petrec altcumva, intr-un mod mai util si mai placut. E ceva condamnabil in asta? smile.gif
Felina
QUOTE(abis @ 9 Jun 2009, 04:01 PM) *
Cand eram mic si ai mei faceau conserve de legume pentru iarna. Eu n-as mai face asta, prefer sa cumpar iarna legumele. Timpul pe care el il pierdeau sterilizand borcane prefer sa-l petrec altcumva, intr-un mod mai util si mai placut. E ceva condamnabil in asta? smile.gif



Abis, cum ar putea fi condamnabil. Suntem liberi (in masura in care suntem) sa alegem, tocmai asta e frumusetea vremurilor in care traim. Acum 100 de ani n-am fi avut posibilitatea sa alegem asa ceva. Acum avem.

Eu prefer sa fac conserve din legume si fructe de origine controlata de mine biggrin.gif . Prefer sa stiu ce mananc.

Tocmai am citit despre fructul kaki, pe care eu il consum si imi place foarte mult. Il gasesc in diferite locuri sub denumirea de kaki sau de sharon fruit. tocmai citeam, am zis, despre acest fruct pe wikipedia ca sa aflu ca sharon fruit este numele fructului kaki ca a fost cules verde si copt cu ajutorul chimicalelor. Ei bine, asta vreau sa evit, vreau sa mananc natural, asta imi dicteaza mie instinctul ca e bine pentru fiinta mea biologica. Nu vreau sa ma indop cu chimicale. In plus imi place la nebunie sa fac conserve. smile.gif Timpul pe care il petrec facandu-le mi-l calculez bine si imi da asa: din conservele pe care le fac cateva zi pe an ma bucur pe parcursul intregii ierni si economisesc timpul de mers la supermarchet, care intre timp a devenit o covoarda, pentru ca desi pare rapid, de fapt imi ia aproape o zi, cu condusul, parcatul, cascat gura pritre zecile de rafturi, alergatura dupa cele mai proaspete produse, statul la coada la casa, descarcatul cosului, incarcatul plaselor samd ca mai sunt multe. Prefer unei zile de supermarchet, o zi de facut conserve acasa.
Marduk
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 05:51 PM) *
In Romania trebuie doar sa vrei. Nu mai vorbesc de diversitatea legumelor si fructelor disponibile.

Doar sa vrei.

turbo trabant
QUOTE(jet li @ 9 Jun 2009, 04:43 PM) *
Exilarea din trib era cea mai mare pedeapsa pe care o aplicau indienii.

Si prin capsorul cu pana de vulpe la palarie nu a trecut si ideea ca era o condamnare la moarte?

cam ce sansa avea un pocahontas singur in fata unei haite de lupi sau unui ursulet de plus grizzly .......
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 9 Jun 2009, 06:20 PM) *
cam ce sansa avea un pocahontas singur in fata unei haite de lupi sau unui ursulet de plus grizzly .......

avea sansa sa, ori pe scut ori sub scut. jamie.gif

abis
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 06:10 PM) *
Eu prefer sa fac conserve din legume si fructe de origine controlata de mine . Prefer sa stiu ce mananc.

Si eu prefer, cand pot, sa cumpar alimente bio. smile.gif
QUOTE
In plus imi place la nebunie sa fac conserve

Daca iti place, fa. smile.gif
Mie mi se pare plictisitor, dar nu putem avea toti aceleasi gusturi
QUOTE
timpul de mers la supermarchet, care intre timp a devenit o covoarda, pentru ca desi pare rapid, de fapt imi ia aproape o zi, cu condusul, parcatul, cascat gura pritre zecile de rafturi, alergatura dupa cele mai proaspete produse, statul la coada la casa, descarcatul cosului, incarcatul plaselor samd

Se vede ca esti femeie. laugh.gif

Mie imi ia cam doua ore sa fac cumparaturile de la hipermarket, cu tot cu condus, parcat, descarcat, pus in frigider etc. Asta, bineinteles, cand le fac singur, fara nevasta. E drept, fac 5 minute pana acolo.
Felina
QUOTE(abis @ 9 Jun 2009, 04:44 PM) *
Mie imi ia cam doua ore sa fac cumparaturile de la hipermarket, cu tot cu condus, parcat, descarcat, pus in frigider etc. Asta, bineinteles, cand le fac singur, fara nevasta. E drept, fac 5 minute pana acolo.



Cand le fgaci singur biggrin.gif . Dar recunoaste ca atunci cand le faci singur, niciodata nu aduci acasa tot ce trebuie sau nu au calitatea corespunzatoare.

Adica am vazut si eu barbati in actiune la supermarket: primul castravete pe care poate pune mana, prima punga de rosii, prima cutie cu struguri etc. Asa normal ca merge repede, dar ce folos daca ce ai cumparat nu poate tine o saptamana in frigider pentru ca-s deja jumate ofilite sau stricate?

Daca n-am dreptate in cazul tau, imi cer scuze anticipat. biggrin.gif
turbo trabant
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 05:55 PM) *
Adica am vazut si eu barbati in actiune la supermarket: primul castravete pe care poate pune mana, prima punga de rosii, prima cutie cu struguri etc. A

geez dar masculii bosimani crezi ca aveau de ales intre o rama moarta de 3 zile sau una de 2 zile?

noi suntem vanatori-culegatori , voi cu cratita si cortu' rofl.gif
abis
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 06:55 PM) *
Dar recunoaste ca atunci cand le faci singur, niciodata nu aduci acasa tot ce trebuie sau nu au calitatea corespunzatoare.

Am lista facuta de acasa cu tot ce trebuie sa cumpar (si pe lista le pun chiar in ordinea in care trebuie sa le iau, ca sa mearga totul mai repede), deci nu ma intereseaza altceva; iar daca ar fi probleme cu calitatea, nu m-ar mai lasa sa merg singur, nu? Si chiar e pretentioasa, nu-i da orice fetitei.
Felina
@turbo trabant: sunt convinsa ca bosimani culeg fructele cele mai proaspete si cele mai potrivit de coapte biggrin.gif


@Abis, spune-mi si mie secretul tau! biggrin.gif

Sunt curioasa ce faci atunci cand nu gasesti ceva care e pe lista?

Eu de exemplu imi fac cumparaturile ghidandu-ma dupa ce anume vreau sa gatesc si sa pap in saptamana ce vine. Daca nu gasesc ceva, de multe ori sunt nevoita sa schimb meniul.
turbo trabant
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 06:29 PM) *
@turbo trabant: sunt convinsa ca bosimani culeg fructele cele mai proaspete si cele mai potrivit de coapte biggrin.gif

iar eu sunt convins ca bosimanu pleaca cu listuta facuta de acasa de bosimanca: te duci la raionul de boscheti , al treilea boschete din dreapta ramura aia rupta : 5 bobite.

PS: vezi sa nu te pape vreun leu , zambaretule ! rofl.gif
abis
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 07:29 PM) *
Sunt curioasa ce faci atunci cand nu gasesti ceva care e pe lista?

Nu prea se intampla, in hipermarket gasesti tot timpul cam aceleasi produse. Dar daca se intampla, iau altceva. Daca nu gasesc iaurtul pe care il iau de obicei, de exemplu, iau altul cu acelasi procent de grasimi si fara amidon, gelatina sau alte prostii. Dar nu prea apar astfel de probleme.
Rovaniemi
QUOTE(Felina @ 9 Jun 2009, 02:33 PM) *
De acord cu tine Marduk! Am spus 'un viitor mai mult sau mai putin indepartat'.

Partea buna e ca traim intr-o societate libera, atat cat poate insemna libertatea din ziua de azi. Dar pentru mine inseamna foarte mult. De exemplu, daca vreau sa traiesc mai simplu si mai aproape de natura, nu ma impiedica nimeni. Cunosc o persoana care nu a lucrat 'angajat' decat cativa ani in tinerete. Are 50 de ani acum si traieste din munca pamantului, cresterea vitelor si munca pe la altii prin sat. Traieste simplu, dar e liber de toate ingradirile sistemului. Are buletin de identitate, dar nu are mare nevoie de el. Se descurca efectiv in afara sistemului. E fericit in felul lui, se trezeste cand vrea si singura lui obligatie e fata de animale si fata de pamant, dar stresul acestor obligatii e infinit mai mic decat stresul obligatiilor mele de exemplu. Se pastreaza atat de sanatos si atat de curat pe cat doreste. E racordat la apa curenta si la curent, foleseste un bec si un radio si is permite sa plateasca pentru ele din munca pe care o presteaza prin gradinile altora. Munca pe care o face e foarte diversificata. De la munca ogorului, a campului si ingrijirea animalelor la constructii diverse, reparatii diverse, taiat lemne, decupat si pus geamuri, sapat gropi de morminte pana la cam tot ce se poate face cu doua maini si putina vointa. E cel mai liber si mai 'nesupus' om pe care il cunosc.


Păi, ce să zic ... roagă/te pentru sănătatea lui, că dacă-l lovește vreo boleșniță (sau chiar o simplă durere de măsele) va constata pe pielea lui ce șuturi īn koor o să ia de la sistemul pe care cu mīndrie īl ignoră ...
jet li
Children are made to see, through school experiences, that their classmates are so cruel and irresponsible, so inadequate to the task of self-discipline, and so ignorant that they need to be controlled and regulated for society's good.

http://www.scribd.com/doc/6129392/Some-Les...hn-Taylor-Gatto

Si acum o sa-mi ziceti "dar oamenii sunt asa !" si eu o sa va trimit la linkurile de mai sus. Oamenii nu sunt asa decat in societatea noastra. Care e cam pe toata planeta. Daca nu stii unde sa uiti normal ca spui "oamenii sunt asa".
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 12 Jun 2009, 12:40 PM) *
Children are made to see, through school experiences, that their classmates are so cruel and irresponsible, so inadequate to the task of self-discipline, and so ignorant that they need to be controlled and regulated for society's good.

dude , you are so lost. noroc ca ai invatat singur sa scrii si sa citesti si nu de la scoala rofl.gif
jet li
http://www.continuum-concept.org/cc_defined.html

According to Jean Liedloff, the continuum concept is the idea that in order to achieve optimal physical, mental and emotional development, human beings — especially babies — require the kind of experience to which our species adapted during the long process of our evolution. For an infant, these include such experiences as...

* constant physical contact with his mother (or another familiar caregiver as needed) from birth;
* sleeping in his parents' bed, in constant physical contact, until he leaves of his own volition (often about two years);
* breastfeeding "on cue" — nursing in response to his own body's signals;
* being constantly carried in arms or otherwise in contact with someone, usually his mother, and allowed to observe (or nurse, or sleep) while the person carrying him goes about his or her business — until the infant begins creeping, then crawling on his own impulse, usually at six to eight months;
* having caregivers immediately respond to his signals (squirming, crying, etc.), without judgment, displeasure, or invalidation of his needs, yet showing no undue concern nor making him the constant center of attention;
* sensing (and fulfilling) his elders' expectations that he is innately social and cooperative and has strong self-preservation instincts, and that he is welcome and worthy.

In contrast, a baby subjected to modern Western childbirth and child-care practices often experiences...

* traumatic separation from his mother at birth due to medical intervention and placement in maternity wards, in physical isolation except for the sound of other crying newborns, with the majority of male babies further traumatized by medically unnecessary circumcision surgery;
* at home, sleeping alone and isolated, often after "crying himself to sleep";
* scheduled feeding, with his natural nursing impulses often ignored or "pacified";
* being excluded and separated from normal adult activities, relegated for hours on end to a nursery, crib or playpen where he is inadequately stimulated by toys and other inanimate objects;
* caregivers often ignoring, discouraging, belittling or even punishing him when he cries or otherwise signals his needs; or else responding with excessive concern and anxiety, making him the center of attention;
* sensing (and conforming to) his caregivers' expectations that he is incapable of self-preservation, is innately antisocial, and cannot learn correct behavior without strict controls, threats and a variety of manipulative "parenting techniques" that undermine his exquisitely evolved learning process.

Evolution has not prepared the human infant for this kind of experience. He cannot comprehend why his desperate cries for the fulfillment of his innate expectations go unanswered, and he develops a sense of wrongness and shame about himself and his desires. If, however, his continuum expectations are fulfilled — precisely at first, with more variation possible as he matures — he will exhibit a natural state of self-assuredness, well-being and joy. Infants whose continuum needs are fulfilled during the early, in-arms phase grow up to have greater self-esteem and become more independent than those whose cries go unanswered for fear of "spoiling" them or making them too dependent.
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 14 Jun 2009, 02:44 AM) *
* at home, sleeping alone and isolated, often after "crying himself to sleep";

e cam clar, gasca de plangaciosi a avut probleme din frageda pruncie....
blink.gif
jet li
When we are deprived of the opportunity to explore our limitations, we become more fearful of them, more tightly bound to them, and less able to cope when, despite our strivings for control, reality presents us with a new challenge. This deprivation starts early in childhood with the playpen, the hovering parent, and more generally the regime of "safety first" that has infected modern society. Remember the latter part of Illich's definition of good health: ". . . it means to cherish but also to risk survival." Traditional societies allowed children productive, sanctioned ways of exploring their limits—real limits, not the phony freedom of the playpen's contained safety. Moreover, the consequences of their mistakes were real. The parent might say, "Don't poke that beehive or the bees will sting you," but would not through physical or verbal coercion try to prevent the child from doing it anyway. The result was that the parental voice gained an authority far beyond the fear-based coercive power today's parents exercise; at the same time, the child learned that consequences are real.

John Taylor Gatto has observed that one of the unspoken lessons of school is that actions have no real consequences. Children are essentially not permitted to fail, not at anything real. Teachers and parents too tend to praise shoddy work in order to "boost self-esteem", not understanding that the child herself knows the difference—at least in the beginning. Eventually, though, the child confuses praise from authority with the genuine article of satisfaction in the creative process, preparing for a life of doing it for the grade, for the client, for the paycheck. In this way, we early on become strangers to what we really love; our passions are lost to us and so we lose our passion for living. On the flip side of the coin, the absence of real punishments teaches children that socially destructive behavior has no consequences. But even punishment is only a substitute for real consequences.

When my son Matthew was four or five, he wanted a pocket knife just like his big brother. I decided to give him one, explaining carefully, "This knife is sharp, Matthew, and if you are not careful you will cut yourself." What happened? He was not careful, of course, and he cut himself. Not too seriously, but it hurt and there was blood. What did he learn from this? For one thing, he learned that knives are indeed dangerous—on their own merits, and not because one might get caught using one without permission. The second thing Matthew learned is that Dad is one smart dude. Dad was right about the knife. When Dad says something might happen, it's a good idea to listen.

No matter how deeply and thoroughly we frighten children with our power to invoke their survival anxiety, their natural curiosity and compulsion to test limits will eventually provoke them to "try it anyway," often in secret. When they find, as is often the case, that the consequences aren't as bad as their parents said they were, then parental authority loses all credibility.

http://www.ascentofhumanity.com/chapter5-11.php
March
Mai , mai lasa-ne cu textele astea kilometrice in engleza !! Daca le citesti fa un rezumat in cateva cuvinte. Sa intelegem si noi astia care vorbim chineza !
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 17 Jun 2009, 10:05 AM) *
[b]No matter how deeply and thoroughly we frighten children with our power to invoke their survival anxiety, their natural curiosity and compulsion to test limits will eventually provoke them to "try it anyway," often in secret. When they find, as is often the case, that the consequences aren't as bad as their parents said they were, then parental authority loses all credibility.

orice tatic de baiat ti-ar fi spus acelasi lucru. rofl.gif

vai de capul meu ce tolomaci , in curand o sa explice si cum se face o omleta si or sa stea trogloditii astia rupti de la sanul mumei natura cu ochii cat cepele sa vada miracolul prajirii oualeor in tigaie.
jet li
Vedeti Wikipedia. Cautati "gift economy". Vedeti cate articole sunt acolo puse de oameni pe care nu ii plateste nimeni. O fac de placere, sa contribuie la ceva sa fie parte din ceva si sa fie apreciati de ceilalti din acea comunitate. De asemenea au libertate totala fiecare. Dar totusi respecta regulile comunitatii - Wikipedia. Si stau in comunitate tot de placere, fara sa-i oblige nimeni. La fel era si intr-un trib. La fel poate fi si in general intr-o tara. Oameni asta isi doresc, ce am subliniat mai sus. Doar cu asigurarea celor de baza mai intai, altfel daca doar zici "sa dispara banii, iubiti-va unii pe altii, etc" dar nu impui o organizare - cooperare pentru cele de baza, pentru a-i elibera si a permite formarea "gift economy", oamenii nu vor face altceva decat sa recreeze ce avem acum.
Dar in timp nici nu vor mai dori sa auda de alt sistem.

Nu doreste nimeni distrugerea mediului pentru obtinerea petrolului din nisipurile din Canada de exemplu. Nu face nimeni asta de "placere". Maniaci carora sa le placa o zona distrusa inca n-am vazut. O fac insa pentru bani - nu pentru progresul civilizatiei. Nu pentru ca ii doare undeva daca ai tu benzina sau nu. Si cu banii incearca sa inlocuiasca tocmai lucrurile de mai sus. Care nu pot fi inlocuite.
abis
QUOTE(jet li @ 18 Jun 2009, 10:53 AM) *
Vedeti Wikipedia. Cautati "gift economy". Vedeti cate articole sunt acolo puse de oameni pe care nu ii plateste nimeni. O fac de placere, sa contribuie la ceva sa fie parte din ceva si sa fie apreciati de ceilalti din acea comunitate. De asemenea au libertate totala fiecare. Dar totusi respecta regulile comunitatii - Wikipedia. Si stau in comunitate tot de placere, fara sa-i oblige nimeni.

Uite aici o pagina la intamplare: Mihai Eminescu Ce scrie deasupra paginii? Hai sa vedem:

Modificarea acestui articol de utilizatorii noi sau anonimi este momentan dezactivată pentru a opri vandalismul.
Citiţi politica de protejare şi jurnalul protecţiilor pentru mai multe detalii.


Deci nu exista chiar libertate totala, si nu toti respecta regulile comunitatii. Prin urmare, existenta unor institutii care sa impuna respectarea regulilor este necesara.
CharonOfNyx
Intr-o societete civilizata nu poate exista libertate fara responsabilitate, fara reguli de comportament, fara respect...
Exista in domeniul software conceptul de "open source", care creaza in lipsa motivatiei profitului, iar performantele sunt extraordinare. Sa nu-si inchipuie cineva ca in open source e o debandada aiurea si acolo sunt admini de proiecte, useri agreati, etc.
jet li
QUOTE(abis @ 18 Jun 2009, 12:16 PM) *
Uite aici o pagina la intamplare: Mihai Eminescu Ce scrie deasupra paginii? Hai sa vedem:

Modificarea acestui articol de utilizatorii noi sau anonimi este momentan dezactivată pentru a opri vandalismul.
Citiţi politica de protejare şi jurnalul protecţiilor pentru mai multe detalii.


Deci nu exista chiar libertate totala, si nu toti respecta regulile comunitatii. Prin urmare, existenta unor institutii care sa impuna respectarea regulilor este necesara.


Prin urmare nu e nevoie de nici o institutie impersonala ! Crezi ca intr-un trib faci ce vrei, distrugi, omori ? Vei fi exilat de catre cei care tin la comunitatea aceea. Du-te si intemeiaza-ti o alta societate cu oameni cu aceleasi placeri. La fel si pe Wikipedia. La fel si pe forumul asta. Daca nu erau moderatori sa dea ban, dar toti utilizatorii puteau da un fel de voturi si dupa un numar de voturi negative ( in procente in functie de numarul membrilor) cineva isi lua ban, toata treaba mergea la fel de bine.
Blakut
QUOTE
Daca nu erau moderatori sa dea ban, dar toti utilizatorii puteau da un fel de voturi si dupa un numar de voturi negative ( in procente in functie de numarul membrilor) cineva isi lua ban, toata treaba mergea la fel de bine.


Zau? Eu votez sa-i dam ban lui jet li. Cine e cu mine? biggrin.gif
turbo trabant
banu e cash sau in natura ca la bosimani ? 2 capre e ok? biggrin.gif
Cucu Mucu
QUOTE(Rovaniemi @ 12 Jun 2009, 12:30 AM) *
Păi, ce să zic ... roagă/te pentru sănătatea lui, că dacă-l lovește vreo boleșniță (sau chiar o simplă durere de măsele) va constata pe pielea lui ce șuturi īn koor o să ia de la sistemul pe care cu mīndrie īl ignoră ...


Da, ba, bine ca ne tine in brate pe noi, astialalti, care nu il ignoram, ce sa iti povestesc!! rofl.gif La o durere de masele baga trascau tras de doo ori prin alambic si urineaza pe toate analgezicele farmaciilor! rofl.gif
turbo trabant
QUOTE(Cucu Mucu @ 19 Jun 2009, 05:32 PM) *
La o durere de masele baga trascau tras de doo ori prin alambic

te inseli. conform acestui topic, ei beau pentru a isi potoli durerea ascunsa si maxima provocata de caderea din pomul abundentei. drept in cap rofl.gif
Rovaniemi
QUOTE(Cucu Mucu @ 19 Jun 2009, 06:32 PM) *
Da, ba, bine ca ne tine in brate pe noi, astialalti, care nu il ignoram, ce sa iti povestesc!! rofl.gif La o durere de masele baga trascau tras de doo ori prin alambic si urineaza pe toate analgezicele farmaciilor! rofl.gif


Păi da, atunci cīnd ai vreo carie, așa să te tratezi! cu o mastică, vorba catindatului din D-ale carnavalului....

Și la un caz de apendicită ceva, bagă o fiertură de țintaură, am auzit că face minuni la peritonită, nu mai doare deloc, o să mori liniștit și īmpăcat ...
Cucu Mucu
QUOTE(Rovaniemi @ 19 Jun 2009, 07:50 PM) *
Păi da, atunci cīnd ai vreo carie, așa să te tratezi! cu o mastică, vorba catindatului din D-ale carnavalului....


Ce carie, nene? N-auzi, daca astia manancu numai eco, traiesc cate doo mii de ani, ca dacii lu' Burebista, numa' ca pe astia din urma i-a prostit bautura.
Rovaniemi
Corect, mă duc la ei īn Boșimania să-i īntreb despre retragerea aureliană, popoarele migratoare și formarea țărilor romāne. Trebuie să fi auzit ei ceva, nu se poate altfel, dacă trăiesc jdemii de ani și-s atīt de īnțelepți ...

Oare humusul și scoarța de copac se īncadrează tot la eco?!?
jet li
http://www.youtube.com/watch?v=7Mn1WN5yeag


Era odata un indian. Si a omorat-o pe Godzila. A luat inima ei care era magica si indeplinea orice dorinta ! Apoi a avut tot ce dorea el. Dar inima asta trebuia tinuta ascunsa de ceilalti indeini altfel isi pierdea puterea. Si il punea in fiecare zi la munca, sa faca tot felul de ritualuri. Il ameninta - daca nu face ce spune ea nu va mai avea nimic. Si indianul facea. Pana intr-o zi cand s-a saturat si a aratat-o tuturor. Inima s-a transformat intr-un bolovan si ceilalti nu intelegeau ce vrea sa le arate. End.
March
QUOTE(jet li @ 21 Jun 2009, 01:44 AM) *
http://www.youtube.com/watch?v=7Mn1WN5yeag
Era odata un indian. Si a omorat-o pe Godzila. A luat inima ei care era magica si indeplinea orice dorinta ! Apoi a avut tot ce dorea el. Dar inima asta trebuia tinuta ascunsa de ceilalti indeini altfel isi pierdea puterea. Si il punea in fiecare zi la munca, sa faca tot felul de ritualuri. Il ameninta - daca nu face ce spune ea nu va mai avea nimic. Si indianul facea. Pana intr-o zi cand s-a saturat si a aratat-o tuturor. Inima s-a transformat intr-un bolovan si ceilalti nu intelegeau ce vrea sa le arate. End.

Jet Li,
Ce nick e asta ? Schimba-l repede in Winotu !

Pe Godzila aia indianul tau a omorat-o in studiourile de la Hollywood ? Dupa o sticla de JD ?! biggrin.gif
turbo trabant
godzila sad.gif . ceva cu lampa lui aladin nu aveti? smile.gif
March
Care o fi legatura dintre bosimanii din Africa si pieile rosii , aaaa... pardon, nativi americani ?! unsure.gif
Rovaniemi
Uite și alte păreri despre nobilul sălbatic:

The truth is, almost nobody wants to experience real nature. What people want is to spend a week or two in a cabin in the woods, with screens on the windows. They want a simplified life for a while, without all their stuff. Or a nice river rafting trip for a few days, with somebody else doing the cooking. Nobody wants to go back to nature in any real way, and nobody does. It's all talk-and as the years go on, and the world population grows increasingly urban, it's uninformed talk. Farmers know what they're talking about. City people don't. It's all fantasy.

One way to measure the prevalence of fantasy is to note the number of people who die because they haven't the least knowledge of how nature really is. They stand beside wild animals, like buffalo, for a picture and get trampled to death; they climb a mountain in dicey weather without proper gear, and freeze to death. They drown in the surf on holiday because they can't conceive the real power of what we blithely call "the force of nature." They have seen the ocean. But they haven't been in it.

http://www.crichton-official.com/speech-en...maseligion.html

jet li
Cititi "The Continuum Concept". Nu a aparut in Romania nici pe net nu am gasit-o. Puteti s-o luati de aici :
Amazon.com: The Continuum Concept: In Search Of Happiness Lost (Classics in Human Development): Jean Liedloff: Books

Un site :
The Liedloff Continuum Network - Home Page
http://www.continuum-concept.org/reading/whosInControl.html

Autoarea a fost in mai multe expeditii in Venezuela si a trait printre indienii Yequana. Copii de acolo nu sunt niciodata batuti, amenintati, pusi la munca, de asemenea nu dorm singuri si nu se folosesc tehnici de "lasa-l sa planga ca pana la urma adoarme el". Li se ofera tot ce doresc, anume atentie si asigurarea ca sunt iubiti de catre adulti la care pot intotdeauna sa se intoarca dupa ce au explorat o parte a lumii - dar numai cand doresc nu sunt tinuti in centrul atentiei. In felul asta ei castiga din ce in ce mai multa incredere in sine, si faptul ca adultii nu ii pedepsesc niciodata si nu ii resping de asemenea ii fereste de probleme psihice, minuni gen "autism", etc. Apoi cand sunt mai mari sunt lasati sa ia hotarari singuri - care le sunt respectate. Nimeni nu ii comanda, nu ii ordoneaza, nu ii "educa". Ei castiga din ce in ce mai multa incredere in sine, stiu ca au intotdeauna tribul care ii va accepta indiferent de ce fac - dar pentru ca in mod natural sunt fiinte sociale - vor dori de la ei sa fie impreuna cu tribul lor si vor incepe sa ia parte la activitatile din jur nesiliti de nimeni.

In carte autoarea descrie un copil - crescut de un indian care muncise undeva in civilizatie apoi revenise. Copilul asta nu era sigur pe el, era singurul din trib care striga si facea si arata semne de "suparare" si tot singurul din trib care ii lovea pe ceilalti copii. Care la randul lor nu reactionau - nu il alungau dintre ei si se purtau ca si cum ar fi fost loviti de o creanga sau ceva. Apoi descrie cum seful tribului il ia pe copilul asta si il educa, il ia la vanatoare si altele - si anume ce "educatie" fara nici un ordin sau amenintare. Doar luand in considerare sociabilitatea naturala a copilului care pana la urma devine si el la fel ca ceilalti, dar e mult de scris.

Ei nu au nici un fel de jocuri competitive si nici jocuri "de-a razboiul". au altfel de jocuri, competitia lipseste. Nevoile lor de "acceptare" sunt indeplinite. Au intotdeauna tribul acolo si ei sunt tribul. Nu mai au nevoie sa dovedeasca nimanui nimic, cum trebuie sa dovedeasca un copil modern, nesigur de el pentru a fi "acceptat" trebuie sa faca 1000 de lucruri, si uneori lucruri pe care le uraste. Daca nu reuseste - isi pierde increderea in sine, probleme psihice, etc.

In societatea moderna: "copii sunt antisociali si trebuie educati, batuti, amenintati - sa fie adusi pe calea cea buna". Si asta creeaza tot felul de probleme, care se intind pe parcursul intregii vieti a omului modern. Cand e mic el nu stie ce e aia bine si rau, are nevoie sa fie acceptat neconditionat. Doar asa poate sa isi dezvolte respectul de sine stiind ca poate conta intotdeauna pe cei din jur el pleaca si exploreaza lumea din ce in ce mai departe pana cand nu mai simpte nevoia de suport, apoi nesilit de nimeni , doar de la el sa participe la ce face tribul, pentru ca e o fiinta sociala. Asta nu inseamna "rasfat". Cititi cartea, e prea mult de scris aici.

Citit azi in ziar "fiica de 16 ani si-a omorat mama cu un topor". Lucru nemaiauzit intr-o societate tribala care nu impune nimic copiilor. De asta a functionat timp de milioane de ani si inca functioneaza. Milioane de ani. La noi cate 10 de ani s-au scurs fara o noua revolutie sau "nu e bine asa, facem invers, etc etc" si oamenii nu sunt niciodata fericiti. Scriitoarea spune ca indienii sunt fericiti si rad tot timpul. Indiferent ce fac. Ce spune ea se potriveste bine cu povestile primilor exploratori prin America de Nord si Cuba, care spuneau ca : indienii sunt ca niste copii si rad "din nimic". Si totusi nu erau niste "copii" ci niste oameni liberi, fiecare din ei independent si sigur pe el.

De ce erau pline orfelinatele din Romania de handicapati prin 90 ? Poate fi asta cauza ?
Hospitalism - Wikipedia, the free encyclopedia
QUOTE
Hospitalism (or anaclitic depression in its sublethal form) was a pediatric diagnosis used in the 1930s to describe infants who wasted away while in hospital. The symptoms could include retarded physical development, and disruption of perceptual-motor skills and language.[1] It is now understood that this wasting disease was mostly caused by a lack of social contact between the infant and its caregivers. Infants in poorer hospitals were less subject to this disease since those hospitals could not afford incubators which meant that the hospital staff regularly held the infants.
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 30 Jun 2009, 08:53 AM) *
De ce erau pline orfelinatele din Romania de handicapati prin 90 ? Poate fi asta cauza ?
Hospitalism - Wikipedia, the free encyclopedia

Amice cu tot respectul dar esti un pic idiot.
jet li
QUOTE(turbo trabant @ 30 Jun 2009, 01:50 PM) *
Amice cu tot respectul dar esti un pic idiot.

De unde stii tu ? Poate celor care munceau acolo nu le pasa si lasau copii singuri.
Copii lasati singuri de mici sa planga si sa nu vina nimeni vezi mai sus ce patesc. "Hospitalism". Apoi probleme psihice, fizice. Nu putem trai ca in Matrix, ni se da mancare si gata. Adica traim dar - cu probleme.
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 30 Jun 2009, 12:02 PM) *
De unde stii tu ? Poate celor care munceau acolo nu le pasa si lasau copii singuri.
Copii lasati singuri de mici sa planga si sa nu vina nimeni vezi mai sus ce patesc. "Hospitalism". Apoi probleme psihice, fizice. Nu putem trai ca in Matrix, ni se da mancare si gata. Adica traim dar - cu probleme.

Deci confirmi smile.gif . Nu te lasi, logica e optionala.

Si cum presupui ca s-a rezolvat cu "dragostea" in spitale de nu mai sunt handicapati? devil.gif Poate ca au crescut si sunt pe net acuma.....

Habar nu ai , erai pitic pe vremurile alea sa stii ce misto era pe vremea lui ceasca, cata poluare si ce "ingrijire medicala" era. Dragoste maternala in spitalele romanesti, sunteti dusi cu pluta rofl.gif
jet li
Eu ce ziceam. Ca celor din spitale nu le pasa si de aia copii au ajuns asa. Nu vad unde ne contrazicem, sau care-i idea ?
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 30 Jun 2009, 12:15 PM) *
Eu ce ziceam. Ca celor din spitale nu le pasa si de aia copii au ajuns asa. Nu vad unde ne contrazicem, sau care-i idea ?

Pai de unde si pana unde nu mai sunt handicapati in spitale? A devenit sistemul sanitar romanesc iubitor de copii? rofl.gif

Pricepi sau trebuie sa iti desenez?
March
QUOTE(jet li @ 30 Jun 2009, 09:53 AM) *
De ce erau pline orfelinatele din Romania de handicapati prin 90 ?

Pentru ca asteptau vize de emigrare ! laugh.gif

Jet Li care-i legatura dintre bosimani si toate zarzavaturile gasite pe net si pe care incerci sa ni le vinzi aici ?! unsure.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.