Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:O Lectie De La Bosimani
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
jet li
Nu au nevoie de "distractie". Stric orzu pe gaste. Se joaca intre ei ca toti oamenii, daca va uitati a fost pe Discovery un documentar despre ei, facut de Ray Mears, ala de preda tehnici de supravietuire. Arata acolo cum se aduna mai multi sa danseze, si danseaza toata ziua. Ei de obicei traiesc in grupuri mici.
Starea lor naturala nu e "plictiseala" sa aiba nevoie de "distractie", cum separam noi "munca" si "distractia". Sunt oameni liberi.

Dupa bomba de la Hiroshima au ramas o gramada de copii orfani. Care se descurcau cum puteau. In timp s-au organizat lucrurile, au fost luati de pe strazi, li s-a dat adapost etc. Dar ei fugeau si reveneau pe strazi. Prinsesera gustul libertatii. Am o carte care descrie treaba asta. Nu numai cartea aia, dar sunt mii de alte surse care descriu acelas lucru. Aceasi libertate pe care o simteau indienii nord americani, care nu aveau nici un chef sa renunte la ea pentru o viata "ordonata". Viata e mai mult decat adapost si mancare. Altfel am putea trai ca in Matrix, mancam si dormim, ce ne trebuie mai mult ?
Poate voi va considerati liberi ? Cea mai buna inchisoare e aia despre care nu stii ca exista. Daca nu ai avut sansa sa testezi un pic acea libertate nu stii despre ce e vorba, si zici "nu poate fi mare lucru, ce prostie".


De ce au castigat agricultorii ? Pai i-au omorat pe toti ceilalti sau i-au subjugat. Agricultura a insemnat mai multa putere militara, puteau sa isi faca provizii, etc. Cititi Ishmael de Daniel Quinn. Vanatorii culegatori au fost impinsi in zone care nu rpezinta nici un interes pentru agricultura.
Cla
Hai zi-mi si mie te rog ce legatura are bomba de la Hiroshima cu Kalahari, unde-s bosimanii.
jet li
QUOTE(Cla @ 31 Dec 2008, 02:21 PM) *
Hai zi-mi si mie te rog ce legatura are bomba de la Hiroshima cu Kalahari, unde-s bosimanii.

Citeste ce am scris. Vorebeam despre libertate. Aia de a te duce unde vrei, de a nu gasi nicaieri garduri sa iti spuna ca nu ai voie, si de a nu depinde de nimeni in privinta supravietuirii.
Pe care copii aceia si multi altii au descoperit-o, dar sunt fortati apoi sa intre in sistem ca sa supravietuiasca. Si totusi oamenii care depind de bani, de reguli , de a fi in fiecare zi la 8 la servici , se numesc "liberi". Pentru ca nu au fost niciodata liberi , nu vad inchisoarea in care se afla. Toti incearca sa se imbogateasca, sa fie "liberi".

Proprietatea asupra pamantului e de neconceput la bosimani. Oricum acum sunt si bosimanii pe cale de disparitie. Am ajuns si la ei, sa-i civilizam. Cei mai multi insa nu au nici un chef sa se apuce de agricultura, sa munceasca cand traiesc foarte bine si relaxati ca vanatori culegatori. Sau sa isi ia o sluba de la 8 la 5 unde sa fie prezenti in fiecare zi. Pentru un om care a experimentat libertatea asta trebuie sa fie iadul pe pamant, sa depinda de slujba aia ca sa supravietuiasca. Noi am fost modelati de mici si nu observam

"We are not just here; we are here for a reason." I don't think I've ever penned a more banal spiritual cliché, but it is true nonetheless. Can you feel that in your bones? Young people know it most certainly; we call that knowledge idealism. They know that there is a way the world is supposed to be, and a magnificent role for themselves in that more beautiful world. Broken to the lesser lives we offer them, they react with hostility, rage, cynicism, depression, escapism, or self-destruction—all the defining qualities of modern adolescence. Then we blame them for not bringing these qualities under control, and when they finally have given up their idealism we call them mature. Having given up their idealism, they can get on with the business of survival: practicality and security, comfort and safety, which is what we are left with in the absence of purpose. So we suggest they major in something practical, stay out of trouble, don't take risks, build a résumé. We think we are practical and wise in the ways of the world. Really we are just broken and afraid. We are afraid on their behalf, and, less nobly, we are afraid of what their idealism shows us: the plunder and betrayal of our own youthful possibilities. The recovery of purpose, the acceptance of teleology into the language of science, promises whether directly or metaphorically to undo all of that."
http://www.ascentofhumanity.com/chapter6-4.php
Blakut
QUOTE
Nu au nevoie de "distractie".


Gresit, eu am nevoie sa citesc carti, sa vad filme, sa ascult muzica, sa calatoresc. Poate ca bosimanii tai nu vor chestiile astea, eu le vreau.
QUOTE
Poate voi va considerati liberi ? Cea mai buna inchisoare e aia despre care nu stii ca exista. Daca nu ai avut sansa sa testezi un pic acea libertate nu stii despre ce e vorba, si zici "nu poate fi mare lucru, ce prostie".


Pai du-te si fii liber. In stilul tau. Apoi spune-ne daca iti place libertatea aia cand traiesti in padure si mananci ce prinzi. Sa inteleg ca boschetarii de azi sunt cei mai liberi oameni. Du-te si traieste cu ei!
jet li
Da, eu aici fac propaganda pentru interzicerea "distractiilor" tale. In toate posturile mele cer interzicerea la tot ce zici tu mai sus !
Nu ai decat, si eu citesc si ma uit la filme. Poti sa le permiti bosimanilor sa nu traiasca cum traiesti tu ? Sa nu te consideri superior si sa nu vrei sa ii ajuti ? Daca societatea noastra e superioara, ajuta i pe aia saraci de la noi apoi pe bosimani, cand termini cu ei. Ajuta-i pe toti aia la care "civilizatia" noastra a ajuns deja cu toate binefacerile ei.


Vad ca ma trimiti in padure smile.gif Nu mai e loc si nu mai e posibil sa traim toti in padure. Nu mai e nici padure. Foloseste google earth, oriunde te uiti o sa vezi teren cultivat. Boschetarii traiesc in canale de nevoie. Sunt sigur ca nu le place acolo. Nu au unde sa se duca.
Cla
Stii jet li, tu zici ca "strici orzu pe gâste". Ei, eu ma pricep mai bine pe germana, si se zice ca "dai perle la porci".
De fapt, e tot aia. Si pentru ca e tot aia si ne-am inteles ca nu ne intelegem, ma retrag de-aici. Fara suparare, si nu inainte de ce sa-ti doresc...

Un AN NOU FERICIT si SANATATE ! smile.gif
Rovaniemi
QUOTE(jet li @ 31 Dec 2008, 07:49 PM) *
Vad ca ma trimiti in padure smile.gif Nu mai e loc si nu mai e posibil sa traim toti in padure. Nu mai e nici padure. Foloseste google earth, oriunde te uiti o sa vezi teren cultivat.


Încearcă arhipelagul magellanic, în sudul Americii de Sud, şi insulele de pe lîngă coasta chiliană. Te înţelegi zu cu argentinienii şi chilienii, nu-i o problemă ...

Sau în Amazonia. Acolo e pădure berechet.

Sau în Africa Centrală. Idem.

Opţiuni ai cîte pofteşti, totul e să vrei. biggrin.gif
jet li
La multi ani ! smile.gif

Cla, am zis "stric orzu pe gaste". Nu "dau perle la porci". Nu consider ce spun eu "perle" si nici pe voi "porci". Dar "gaste" tot v-am numit. Eu vorbesc despre o viata libera si tu ma intrebi "ce legatura au bosimanii cu Hiroshima" de parca nu ai vedea ce am scris. Oamenii cauta acea libertate dar nu au unde sa o gaseasca. Nu mai avem planeta de acum 5000 de ani. E aproape complet distrusa, si noi suntem prea multi.

Nu putem uita tot ce stim. Nu sunt impotriva tehnologiei. Viata nu inseamna "supravietuire". Fiecare pentru el, cu toata tehnologia noastra, ne luptam pentru supravietuire. Blakut zici ca iti place sa citesti , zi m o adresa de mail si iti trimit "Ishmael" de Daniel Quinn. Sau citeste "The Ascent of Humanity" e free pe net. Daca nu iti "plac" nu le citi, dar uita-te la ele , poate te intereseaza. Nu sunt carti de "placut", de "aventuri" , bla bla. Sunt carti informative.
Cla
QUOTE(jet li @ 1 Jan 2009, 09:37 AM) *
Cla, am zis "stric orzu pe gaste". Nu "dau perle la porci". Nu consider ce spun eu "perle" si nici pe voi "porci". " , bla bla. Sunt carti informative.

Na clar, jet li, nici nu am inteles-o altcumva. Si asta cu "perle la porci" e doar o zicala. E doar comparabila cu "orzu pe gâste", folosita în spatiul vorbitorilor de germana.
Clar ca nu ne consideri pe noi porci, si departe de mine sa gândesc asa ceva. Asa ca... smile.gif

Ca ne-ai numit gâste e ok. Eu nu ma supar.
QUOTE(jet li)
Oamenii cauta acea libertate dar nu au unde sa o gaseasca. Nu mai avem planeta de acum 5000 de ani. E aproape complet distrusa, si noi suntem prea multi.

Asta intr-adevar e o problema, ca suntem prea multi. Dar ce e de facut? Doar nu poti sa bagi o bomba sau chemtrails ca sa fie 3 miliarde mai putini locuitori ai planetei...
Si... daca stam sa ne gândim... e atât loc pe lumea asta, dar fiecare se-ngramadeste prin orase mari, in loc sa stea acasa si sa FACA ceva pe-acolo...
Precis ca cunosti ce e un "Big Apple"
QUOTE(jet li)
Eu vorbesc despre o viata libera

Nu stiu daca sa râd sau sa plâng... pentru a face misto, e prea grava problema si ne afecteaza cu totii.
Nasol e doar ca... cei care considera ca le merge bine... inchid ochii si sunt orbi. ORBI ! Vad doar BANI, dar nu esentialul !

Uite, cumva am inteles ce vrei sa zici. Poate o iau eu pe alta cale, dar observ ca pe undeva ne întâlnim...
Cla
jet li, tu ai stofa de infowarrior. Hai in club, sa trezim oamenii.
jet li
Ok smile.gif
Despre Alex Jones si Infowars stiu demult, si am scris o gramada despre 9/11 pe aici. Exact cu scopul asta de a "trezi" oamenii, si tot ce mai scriu tot pentru aia scriu.
Rovaniemi
Păi să vină şi boşimanii, zic, să lupte ca nişte infovăruitori din ăştia, că doar sînt direct interesaţi în aşa propagandă.

Asta după ce execută cele 20 de ore săptămînale de muncă în folosul comunităţii, evident.

Poate vine boşimanu nervos şi-ţi trage un click-dreapta de suliţă ... rofl.gif


Cla
QUOTE(jet li @ 3 Jan 2009, 09:36 AM) *
Ok smile.gif
Despre Alex Jones si Infowars stiu demult, si am scris o gramada despre 9/11 pe aici. Exact cu scopul asta de a "trezi" oamenii, si tot ce mai scriu tot pentru aia scriu.

Super! clapping.gif dar stii... oamenii ca noi sunt considerati ca aiuriti, pt ca nu "se încadreaza în bla-blaaaa" sad.gif
Trebuie un pic sa-i trezim lent, pentru ca zic ca ni-s prosti sad.gif
Dar stii... cândva o sa se merite. Adica... când o sa vada lumea de ce si cum e prostita. smile.gif

*edit: infowarrior auf deutsch:
http://www.infokrieg.tv/
http://alles-schallundrauch.blogspot.com/
http://www.net-news-global.de/
Cla
@jet li: uita te rog ce am scris in trecut, s-ar putea sa ma fi legat de tine. De ce, nu mai stiu, a trecut timpul, forget it.
Hai sa-i trezim pe astia...

We have a real chance for a NWO


Blakut
QUOTE
Hai sa-i trezim pe astia...

Aw man, another one bites the dust...
Rovaniemi
OK, OK, să-i lăsăm să-şi continue liniştiţi evanghelizarea.

Recunosc că sînt un bou care preferă să trăiască comod în civilizaţie, plărind preţul corect, nicidecum precum sălbaticii, cu WC din faianţă de brad făcut din 2 pari.

Mă retrag din discuţie, şi urez mult succes lucrărilor congresului inforvăruitor.

P.S. Să nu uitaţi să deschideţi topice şi pentru alte teorii ale conspiraţiei. Un Illuminati, ceva? un Bilderberg? clubul de la Roma? aeroportu din Denver? Pămîntul gol pe dinăuntru? hai, curaj, şi multă naftă! ăăă, baftă!
Rovaniemi
P.S. (mesaj separat, că nu vreau să rămînă urmă de editare la cel de dinainte)

Chemaţi şi meduza văluritoare bufniliană, ca să fie tacîmul complet.
jet li
Nu masura "civilizatia" dupa tehnologie, masoar-o dupa cum se poarta oamenii intre ei. In ziua de azi nici nu mai avem de facut alegerea asta, sistemul merge inainte si noi cu el pentru a supravietui. Suntem prinsi. Pana o sa se loveasca de un zid.
Blakut
QUOTE
Nu masura "civilizatia" dupa tehnologie, masoar-o dupa cum se poarta oamenii intre ei.

Da? De ce? Primesc bosimanii ajutor de somaj? Daca ii mananca boala sau inundatia, vine cineva sa ii ajute? Nu cred...
Cla
Blakut, chestia cu bosimanii e rasuflata. jet li a vrut doar sa ne dea un exemplu prin ei cum sa te comporti cu aproapele tau. Mi-a trebuit si mie un pic de timp sa inteleg ca bosimanii sunt aici la figurat...
Pai daca chestiile astea elementare nu mai au valabilitate in ziua de azi, unde dracu am ajuns... sad.gif

QUOTE(jet li)
In ziua de azi nici nu mai avem de facut alegerea asta, sistemul merge inainte si noi cu el pentru a supravietui. Suntem prinsi. Pana o sa se loveasca de un zid.

Asa-i. Suntem prinsi in hora. Astept doar ca din ce in ce mai multi nu mai au chef de joc, la fel ca noi 2.
2009 oricum o sa se nasoleasca situatia. Ar fi cazul sa ne facem un plan de urgenta.
Câteodata ma gândesc ce misto o sa fie în cazul ca, pur si simplu, ne crapa curentul... Am tânji la o sapa de lemn rofl.gif

*edit: Chiar, tânjim "la" sau "dupa" ceva? hmm.gif
leirn
Plictiseala e o inventie a celor care nu sunt multumiti in interior, a celor care considera ca fericirea e conditionata de factori exteriori lor. Cum se distreaza boshimanii? Oricum. smile.gif Ei sunt aici si acum, iar asta e suficient. De aia nu au nevoie de filme, alcool, tigari si sex in exces pentru a fi fericiti...
Pan' la urma, fiecare ar propriul drum si decide daca vrea sa isi aminteasca cine e sau nu. Oamenii prezenti aici pe pamant au contribuit impreuna la crearea acestei realitati. Unii aleg sa exploreze in continuare dualitatea, altii vor sa se intoarca acasa. Ambele alegeri sunt la fel de valabile. Lumea in care traim nu e rea sau buna, desi e formata din polaritati. E o creatie minunata...dar pentru unii e timpul sa exploreze si altceva. Cum ar fi o lume in care se stie ca orice exista e important in aceeasi masura, ca separarea e o iluzie si ca iubirea e dincolo de bine si rau.

Pestele nascut in acvariu crede ca toata lumea e acel acvariu. Nu vrea mai mult, nu cere mai mult pentru ca nu a vazut inca oceanul. Pestele, desi in acvariu, nu e izolat de semenii lui din adancuri, asa ca simte undeva in inima lui ca lumea ar putea fi, totusi, mai mare decat ce stie el ca exista intre peretii de sticla. Nu da atentie, crede ca astea sunt doar vise si isi vede linistit de viata lui.
Intr-o zi afla ca ce visa, ce simtea, chiar exista. Afla ca oceanul nu e o inchipuire, ca acolo sunt lumi pe care el nici macar nu stie sa le imagineze. Din acvariu priveste spre ocean si are de ales: sa ramana la viata lui asa cum o stie, viata sigura, dar limitata, sau sa plece in ocean, in explorarea adevaratei sale naturi. Frica de necunoscut, comoditatea, dependenta de mica sa lume, il fac sa stea in continuare in acvariul sau, desi mereu se gandeste la ocean, despre care a aflat ca chiar exista. Isi poate face cadou un acvariu sau intreg oceanul planetar. Alegerea e doar a lui.


jet li


“Yes, when a young man kills much
meat he comes to think of himself as a
chief or a big man, and he thinks of the
rest of us as his servants or inferiors. We
can’t accept this. We refuse one who
boasts, for someday his pride will make
him kill somebody. So we always speak
of his meat as worthless. This way we
cool his heart and make him gentle.”
“But why didn’t you tell me this before?”
I asked Tomazo with some heat.
“Because you never asked me,” said
Tomazo, echoing the refrain that has
come to haunt every field ethnographer.

The pieces now fell into place. I had
known for a long time that in situations
of social conflict with Bushmen I held all
the cards. I was the only source of tobacco
in a thousand square miles, and I
was not incapable of cutting an individual
off for non-cooperation. Though my
boycott never lasted longer than a few
days, it was an indication of my strength.
People resented my presence at the water
hole, yet simultaneously dreaded my
leaving. In short I was a perfect target for
the charge of arrogance and for the Bushmen
tactic of enforcing humility.
I had been taught an object lesson by
the Bushmen; it had come from an unexpected
corner and had hurt me in a vulnerable
area. For the big black ox was to
be the one totally generous, unstinting
act of my year at /ai/ai, and I was quite
unprepared for the reaction I received.
As I read it, their message was this:
There are no totally generous acts. All
“acts” have an element of calculation.
One black ox slaughtered at Christmas
does not wipe out a year of careful manipulation
of gifts given to serve your
own ends. After all, to kill an animal and
share the meat with people is really no
more than Bushmen do for each other every
day and with far less fanfare."
axel
QUOTE(Blakut @ 4 Jan 2009, 01:08 PM) *
Da? De ce? Primesc bosimanii ajutor de somaj? Daca ii mananca boala sau inundatia, vine cineva sa ii ajute? Nu cred...

Vine. N-ai vazut ca atunci cand este vreo seceta sau vreun dezastru prin Africa sau Asia vin capitalistii aia nenorociti din America sau Europa sa le aduca ajutor?
axel
QUOTE(Rovaniemi @ 3 Jan 2009, 08:23 PM) *
nicidecum precum sălbaticii, cu WC din faianţă de brad făcut din 2 pari.

Salbaticii de care vorbeste jet li nu au asemenea lux. Folosesc de obicei WC a-la bush ohyeah.gif
jet li
QUOTE(axel @ 5 Jan 2009, 05:17 PM) *
Vine. N-ai vazut ca atunci cand este vreo seceta sau vreun dezastru prin Africa sau Asia vin capitalistii aia nenorociti din America sau Europa sa le aduca ajutor?

Foametea si razboaiele se inampla in tarile unde civilizatia noastra si banii nostri au ajuns si au schimbat tot. Incepand cu aducerea sclavilor din Africa, apoi colonizarea intregii Africi.
Bosimanii nu au bani si in lumea lor nu au ce face cu ei. Nu au nici razboaie nici foamete, au avut noroc sa se afle intr-un loc neinteresant pentru agricultura sau pentru resurse ale subsolului. Altfel erau rapid indepartati de acolo.
abis
QUOTE(jet li @ 5 Jan 2009, 04:05 PM) *
Foametea si razboaiele se inampla in tarile unde civilizatia noastra si banii nostri au ajuns si au schimbat tot.

Ei, na. Razboaie si foamete exista de cand lumea.
jet li
QUOTE(abis @ 5 Jan 2009, 06:09 PM) *
Ei, na. Razboaie si foamete exista de cand lumea.

Nu. Primii colonisti cand au ajuns in America de Nord au gasit la peste si la vanat de nu le venea sa creada. Nu mureau indienii de foame fara "civilizatia" noastra. Au venit apoi capitalistii care dupa cum am spus pentru ca inventasera banul au luat din natura tot ce au putut, cat au putut duce, si au distrus tot. Despre razboaiele intre triburi - nici nu se compara cu masacrul tuturor triburilor, si femei si copii, executat de colonisti.

Capitalism :

Ce vedeti acolo sunt cranii de bizoni.
Blakut
QUOTE
Ce vedeti acolo sunt cranii de bizoni.


As putea sa iti arat gramezi similare, dar din cranii de oameni. Si erau facute de oameni care urau capitalismul...
QUOTE
Nu. Primii colonisti cand au ajuns in America de Nord au gasit la peste si la vanat de nu le venea sa creada. Nu mureau indienii de foame fara "civilizatia" noastra. Au venit apoi capitalistii care dupa cum am spus pentru ca inventasera banul au luat din natura tot ce au putut, cat au putut duce, si au distrus tot. Despre razboaiele intre triburi - nici nu se compara cu masacrul tuturor triburilor, si femei si copii, executat de colonisti.


Ba se compara, razboaiele intre triburi erau foarte sangeroase. Vezi ca sunt descrise pana si in Biblie. Pentru ca mai apoi sa ne uitam la istorie si iar vedem ca se razboiau intre ei de nu mai puteau. Popoarele migratoare, triburi razboinice, astea crezi ca nu au existat? Da, nu mureau al fel de multi ca in ziua de azi pentru ca nu aveau mitraliere. Da-i lui Gingis Han arme automate si vezi ce iese...
abis
QUOTE(jet li @ 5 Jan 2009, 04:23 PM) *
Despre razboaiele intre triburi - nici nu se compara cu masacrul tuturor triburilor, si femei si copii, executat de colonisti.

Cum scrisesei tu mai sus se intelegea ca intre triburi nu exista asa ceva.

Prima mare exterminare produsa de oameni a fost cea a neandertalienilor, de catre oamenii moderni. Nu banii i-au motivat.
Cla
QUOTE(jet li @ 5 Jan 2009, 03:23 PM) *
Nu. Primii colonisti cand au ajuns in America de Nord au gasit la peste si la vanat de nu le venea sa creada. Nu mureau indienii de foame fara "civilizatia" noastra.

Ca bine zici... doar când au aparut un Columb si Pizzaro au început sa moara... toate astea fiind urmate de "Mayflower", în nord.
Si dup-aia au împuscat bizonii din tren, pentru ca asa au avut chef, ca sa nu mai aiba indienii ce mânca.

Stii ce ma enerveaza la culme? Toata lumea vorbeste despre un Holocaust al Germaniei.
Bine. Eu nu-l neg, apartine de istoria noastra, din pacate... sad.gif
America + Spania însa au trecut prin exact asa ceva, dar nu auzi nimic, toti tac chitic.
Spania = Exterminare si suprimare a mayasilor, a aztecilor, a incasilor.
America de Nord: Exterminare a bastinasilor indieni si bagarea lor in rezervatii. De sclavii negri ce sa mai vorbim...

Nu-i tot un Holocaust? Sau mai multe??

Blakut
QUOTE
America + Spania însa au trecut prin exact asa ceva, dar nu auzi nimic, toti tac chitic.
Spania = Exterminare si suprimare a mayasilor, a aztecilor, a incasilor.
America de Nord: Exterminare a bastinasilor indieni si bagarea lor in rezervatii. De sclavii negri ce sa mai vorbim...


Pentru ca a fost demult. Pentru ca erau sponsorizati de biserica. Pentru ca nu erau evrei. Pentru ca etc.
Cla
Da, dar consideri poanta ca fiind ok?
Nu se prea cântareste cu 2 masuri?
Blakut
Ba da, dar pana la urma care e scopul amintirii unei tragedii? Evitarea repetarii ei? Sau aratarea cu degetul catre stra stra stra nepotii faptasilor? Pentruca poti sa fii sigur ca nu o sa mai existe inca un genocid al amerindienilor sau al negrilor in america. Evreii insa se tem inca de amenintarea anti-semitismului. Evreii fac tambalaul cel mai mare fata de ce a fost holocaustul. Indienii nu fac o chestie asemanatoare? De ce? Nu mai exista azi pericolul exterminarii lor. Plus ca primesc de la guvern o gramada de chestii acum, in prezent.
Cla
QUOTE(Blakut @ 5 Jan 2009, 05:40 PM) *
Ba da, dar pana la urma care e scopul amintirii unei tragedii? Evitarea repetarii ei? Sau aratarea cu degetul catre stra stra stra nepotii faptasilor?

Uite, tocmai degetul asta ni se prezenteaza în fiecare zi sad.gif
Ca sa nu dracu sa uitam, si sa platim când ni-l prezenteaza Israelul. Pentru ca asa ne santajeaza când au nevoie de bani pentru arme.
"Germania, ai gresit, hai scoate portofelul"
Cu toate ca noi, cei din ziua de azi, nu avem de-a face cu asta. Dar platim... si tot platim.

QUOTE(Blakut)
Evreii fac tambalaul cel mai mare fata de ce a fost holocaustul.

Daca ne uitam ce se întâmpla tocmai azi în fâsia Gaza, ai cea mai mare dreptate! sad.gif
Blakut
QUOTE
Uite, tocmai degetul asta ni se prezenteaza în fiecare zi sad.gif
Ca sa nu dracu sa uitam, si sa platim când ni-l prezenteaza Israelul. Pentru ca asa ne santajeaza când au nevoie de bani pentru arme.
"Germania, ai gresit, hai scoate portofelul"
Cu toate ca noi, cei din ziua de azi, nu avem de-a face cu asta. Dar platim... si tot platim.


Nu cred. Germania a primit bani dupa razboi. Foarte multi. Daca stam sa ne gandim, dintr-o ruina ce-a ajuns. Nu cred ca ne santajeaza cand au nevoie de bani pentru arme. Nu ar avea cu ce, ar putea sa tipe sus si tare orice, stim cu totii ca opinia publica este ignorata. Au cu ce plati armele, si atunci lumea le vinde arme. Plus ca sunt dintre putinele tari aliate vestului din zona respectiva. Atunci cand s-a creat Israelul vestul isi inchipuia ca o sa poata tine din scurt tarile arabe.
Cla
La subiect: E cuvântarea a Angela Merkel cu prilejul a "60 de ani Israel"
Citeste. Pe engleza.
Cla
Si apropo de Holocaust: Românii oare au iesit basma curata? ohyeah.gif
Amenhotep
Vă rog să reveniţi on topic.

a
jet li
QUOTE(Blakut @ 5 Jan 2009, 06:29 PM) *
As putea sa iti arat gramezi similare, dar din cranii de oameni. Si erau facute de oameni care urau capitalismul...
Ba se compara, razboaiele intre triburi erau foarte sangeroase. Vezi ca sunt descrise pana si in Biblie. Pentru ca mai apoi sa ne uitam la istorie si iar vedem ca se razboiau intre ei de nu mai puteau. Popoarele migratoare, triburi razboinice, astea crezi ca nu au existat? Da, nu mureau al fel de multi ca in ziua de azi pentru ca nu aveau mitraliere. Da-i lui Gingis Han arme automate si vezi ce iese...


Urau capitalismul ? Cine ? Stalin ? Ceausescu ? Astia erau dictatori, si au vrut sa ramana la putere cu orice pret. Nu aveau nici o treaba cu comunismul. Comunismul nu se plica pentru ei. "Egalitate egalitate da nu cu mine."

Indienii cand mergeau la razboi nu exterminatu tribul vecin. Era o treaba de onoare, unii doar mergeau sa isi atinga inamicul cu un bat, si atat. Nu sa -l omoare sa i extermine tribul sau sa ii ia sclavi, sa-i ia pamantul etc. Era un lucru nedemn sa ii spui altuia ce sa faca. Sa ii dai ordine, sa il consideri inferior. Daca o faceai in societatea lor de fapt se vedea ca tu esti ala inferior. In felul asta, capitalismul sau sclavagismul nu putea sa apara la ei.
Lucrau impreuna si functionau ca niste triburi pentru ca asa era bine pentru toti nu pentru ca ii forta cineva sa fie comunisti, sau nu-i lasa pe bietii indieni sa fie fiecare pentru el, sa isi lase batranii sau pe cine nu putea sa vaneze sa moara. Dar erau mai destepti decat noi.

Noi cu toata tehnologia noastra ne intrecem intre noi pe viata si pe moarte, si nici nu e nevoie de asta. Intr-o saptamana daca am vrea, nu ar mai exista oameni subnutriti sau oameni fara adapost. Imi place competitia, dar sa bazezi intreaga societate pe asta, fiecare pentru el, cine nu are de lucru (si asta nu depinde numai de el) nu are decat sa moara, ce respect sa am pentru o asa societate ? Mai ales cand nu e nevoie. E destul pentru toti. Pentru ce ne batem ? Confort fizic sporit ? Status social ? Meritam ce o sa ni se inample, nu gandim prea mult.
Blakut
QUOTE
Indienii cand mergeau la razboi nu exterminatu tribul vecin. Era o treaba de onoare, unii doar mergeau sa isi atinga inamicul cu un bat, si atat. Nu sa -l omoare sa i extermine tribul sau sa ii ia sclavi, sa-i ia pamantul etc. Era un lucru nedemn sa ii spui altuia ce sa faca. Sa ii dai ordine, sa il consideri inferior. Daca o faceai in societatea lor de fapt se vedea ca tu esti ala inferior. In felul asta, capitalismul sau sclavagismul nu putea sa apara la ei.


Nu, stii ce faceau? Omorau barbatii si violau femeile. O practica intalnita foarte des si in randul triburilor migratoare din Asia, care apoi au venit in Europa.
QUOTE
E destul pentru toti. Pentru ce ne batem ? Confort fizic sporit ? Status social ? Meritam ce o sa ni se inample, nu gandim prea mult.

Stai putin, nu tipai tu pe aici ca nu e? Ca se termina resursele?
jet li
QUOTE(Blakut @ 7 Jan 2009, 12:00 PM) *
Nu, stii ce faceau? Omorau barbatii si violau femeile. O practica intalnita foarte des si in randul triburilor migratoare din Asia, care apoi au venit in Europa.

Stai putin, nu tipai tu pe aici ca nu e? Ca se termina resursele?

Tocmai pentru ca sistemul ne obliga sa folosim resursele, sa le risipim pe gnoaie pe care sa le cumparam ca sa avem slujbe.
Sunt sigur ca nu toate triburile antice erau la fel ca indienii din America de Nord. Dupa mine suntem mai "pierduti" ca ei. Avem mai multe de invatat de la ei decat ei de la noi. Si noi avem unele lucruri in comportament mai "civilizate" fata de ei.

QUOTE
- The whites were always trying to make the Indians give up their life and live like the white men - go to farming, work hard and do as they did - and the Indians did not know how to do that, and did not want to anyway….If the Indians had tried to make the whites live like them, the whites would have resisted, and it was the same with many Indians.

Wamditanka (Big Eagle) of the Santee Sioux
jet li
As Columbus wrote of the Arawak (before murdering and enslaving them),
"They are so ingenuous and free with all they have, that no one would believe it who has not seen it... Of anything they possess, if it be asked of them, they never say no; on the contrary, they invite you to share it and show as much love as if their hearts went with it..."
Was an intense acculturation process applied to Arawak children in order to override their inherently greedy, selfish natures and impose the desire to share?


http://www.ascentofhumanity.com/chapter5-2.php

Nu, oamenii nu sunt in esenta rai, pacatosi, etc...
Blakut
QUOTE
Tocmai pentru ca sistemul ne obliga sa folosim resursele, sa le risipim pe gnoaie pe care sa le cumparam ca sa avem slujbe.
Sunt sigur ca nu toate triburile antice erau la fel ca indienii din America de Nord. Dupa mine suntem mai "pierduti" ca ei. Avem mai multe de invatat de la ei decat ei de la noi. Si noi avem unele lucruri in comportament mai "civilizate" fata de ei.

Mai, tu esti atent? Ai zis ca sistemul economic si social al triburilor le facea pe acestea sa aibe o viata pasnica. Ti-am dat nenumarate exemple de triburi razboinice. Argumentul tau cu viata de trib=pace si prosperitate pica!
QUOTE
"They are so ingenuous and free with all they have, that no one would believe it who has not seen it... Of anything they possess, if it be asked of them, they never say no; on the contrary, they invite you to share it and show as much love as if their hearts went with it..."

Ia povesteste de Africa sau Noua Zeelanda. Cum erau triburile pe acolo? Te mancau sau nu?
jet li
Razboiul lor nu era ca razboiul nostru. Si citeste postul de mai sus.

Uite aici cum e gandirea noastra, si azi, chiar daca nu mai avem popoare de subjugat :

"They brought us barels of cotton thread and parrots and other little things which it would be tedious to list, and exchanged everything for whatever we offered them...I kept my eyes open and tried to find out if there was any gold, and I saw that some of them had a little piece hanging from a hole in their nose. I gathered from their signs that if one goes south, or around the south side of the island, there is a king with great jars full of it, enormous amounts. I tried to persuade them to go there, but I saw that the idea was not to their liking...They would make fine servants... With fifty men we could subjugate them all and make them do whatever we want."
Blakut
QUOTE
"They brought us barels of cotton thread and parrots and other little things which it would be tedious to list, and exchanged everything for whatever we offered them...I kept my eyes open and tried to find out if there was any gold, and I saw that some of them had a little piece hanging from a hole in their nose. I gathered from their signs that if one goes south, or around the south side of the island, there is a king with great jars full of it, enormous amounts. I tried to persuade them to go there, but I saw that the idea was not to their liking...They would make fine servants... With fifty men we could subjugate them all and make them do whatever we want."


Da mai, da a dat peste amerindieni de treaba. Dar astia nu sunt toti. Nu sunt reprezentativi pentru intregul sistem de viata tribal.
jet li
Un trib de zen masteri "naturali", neinteresati de timp, nici de categorisirea lumii, nu stiu sa numere pana la 2 si nu au cuvinte pentru culori sau pronume.
http://www.ascentofhumanity.com/chapter2-7.php
QUOTE
The Piraha, a small tribe of hunter-gatherers in Brazil, have resisted, with breathtaking consistency, all the developments in linguistic abstraction, representational art, number, and time described above.

While this tribe has been in contact with other Brazilians for two centuries, for some reason they have maintained an extreme degree of linguistic and cultural integrity, remaining monolingual to this day. Significantly, in not just one but all the areas described in this chapter, they exhibit very little of the separation implicit in modern symbolic culture. They do not impose linearity onto time. They do not abstract the specific into the generic through numbering. They do not usually genericize individual human beings through pronouns. They do not freeze time into representation through drawing. They do not reduce the continuum of color to a discrete finitude by naming colors. They have little independent concept of fingers, the basis for number, grasping, and controlling; nor do they use fingers to point.

QUOTE
The Piraha language is nearly devoid of any sort of abstraction. There is no semantic embedding, as in locutions like "I think she wants to come." ("She wants to come" is a nominalized phrase embedded in "I think [X]"). The lack of nominalized phrases means that words are not abstracted from reality to be conceived as things-in-themselves. Grammar is not an infinitely extendible template that can generate meaning abstractly through mere syntax. Words are only used in concrete reference to objects of direct experience. There are, for example, no myths of any sort in Piraha, nor do the Piraha tell fictional stories. This absence of abstraction also explains the lack of terms for numbers.

Even colors do not exist in the abstract for Piraha. While they are clearly able to discern colors and to use words like "blood" or "dirt" as modifiers to describe colored objects, these words do not refer to any color in the abstract. One cannot say, for example, "I like red things, " or "Do not eat red things in the jungle" in Piraha.

Even the very idea of abstract representation is apparently impossible to explain to the Piraha.

QUOTE
The Piraha similarly abstain from projection into the future, sharing with other hunter-gatherers the nonchalance and disdain for food storage described in Chapter One. They are aware of food storage methods such as drying, salting, and so forth, but only use these techniques to make items for barter. For themselves they store no food, explaining to Everett, "I store meat in the belly of my brother". In other words, says Everett, "They share with those who need meat, never storing for the future." A further level of interpretation of this statement is also possible, however: taken literally, it suggests a different conception of self-interest and therefore a different conception of self. To help another is to help oneself. We are not separate.

Like other hunter-gatherers, the Piraha have few material possessions, and those they do possess are very impermanent: baskets that last a day or two, dwellings that last until the next storm. Their material culture makes no provision for security in the future, no provision for progress, betterment, or accumulation
.


http://www.crystalinks.com/piraha.html
QUOTE
The Piraha people have no history, no descriptive words and no subordinate clauses.

That makes their language one of the strangest in the world - and also one of the most hotly debated by linguists. The language is incredibly spare. The Pirahă use only three pronouns.
They hardly use any words associated with time and past tense verb conjugations don't exist. Apparently colors aren't very important to the Pirahăs, either -- they don't describe any of them in their language. But of all the curiosities, the one that bugs linguists the most is that Pirahă is likely the only language in the world that doesn't use subordinate clauses. Instead of saying, "When I have finished eating, I would like to speak with you," the Pirahăs say, "I finish eating, I speak with you."

QUOTE
The principle is that the Piraha see themselves as intrinsically different from, and better than, the people around them; everything they do is to prevent them from being like anyone else or being absorbed into the wider world. One of the ways they do this is by not abstracting anything: numbers, colours, or future events.



http://www.ascentofhumanity.com/chapter2-3.php
QUOTE
The destructive potential of language is contained within the very nature of representation. Words, particularly nouns, force an infinity of unique objects and processes into a finite number of categories. Words deny the uniqueness of each moment and each experience, reducing it to a "this" or a "that". They grant us the power to manipulate and control (with logic) the things they refer to, but at the price of immediacy. Something is lost, the essence of a thing. By generalizing particulars into categories, words render invisible the differences among them. By labeling both A and B a tree, and conditioning ourselves to that label, we become blind to the differences between A and B. The label affects our perception of reality and the way we interact with it.

Hunter-gatherers, who were closer to a time before generic labels, were animists who believed in the unique sacred spirit of each animal, plant, object, and process. I can imagine a time when a tree was not a tree, but a distinct individual. If it is just a tree, one among a whole forest of trees, it is no great matter to chop it down. Nothing unique is being removed from the world. But if we see it as a unique individual, sacred and irreplaceable, then we would chop it down only with great circumspection. We might, as many indigenous peoples do, meditate and pray before committing an act of such enormity. It would be an occasion for solemn ritual. Only a very worthy purpose would justify it. Now, having converted all of these unique, divine beings into just so many trees, we level entire forests with hardly a second thought.



Si o poveste:
http://www.ashidakim.com/zenkoans/16notfar...buddhahood.html
QUOTE
A university student while visiting Gasan asked him: "Have you ever read the Christian Bible?"

"No, read it to me," said Gasan.

The student opened the Bible and read from St. Matthew: "And why take ye thought for rainment? Consider the lilies of the field, how they grow. They toil not, neither do they spin, and yet I say unto you that even Solomon in all his glory was not arrayed like one of these... Take therefore no thought for the morrow, for the morrow shall take thought for the things of itself."

Gasan said: "Whoever uttered those words I consider an enlightened man."

The student continued reading: "Ask and it shall be given you, seek and ye shall find, knock and it shall be opened unto you. For everyone that asketh receiveth, and he that seeketh findeth, and to him that knocketh, it shall be opened."

Gasan remarked: "That is excellent. Whoever said that is not far from Buddhahood.
jet li
Modul de viata Lakota :
http://www.youtube.com/watch?v=w7AC4ld5hwg...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=EL5gULCHV-E...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gd8z6XyLHsU...feature=related

Cum impaci invataturile "du-te fa bani, lupta cu ceilalti pentru supravietuire" cu "traieste pentru binele celorlalti, sau al societatii" ? Nu le impaci, trebuie sa scapi de prima. Contrar ideii populare de "salbatec" indienii astia nu aveau prima invatatura, si nu aveau nici bani. O aveau numai pe a doua, binele tuturor era si binele personal.
leirn
Pan' la urma...modul lor de viata nu e superior sau inferior celui pe care il avem noi. Si mie imi place sa traiesc intr-o societate fara competitie; totusi, am realizat ca daca ma lupt cu un sistem care nu rezoneaza cu mine si incerc sa modific mentalitatea altora, nu fac decat sa creez si mai multa dualitate. Ceva de genul "ma lupt pentru pace".
Pana nu demult credeam ca exista "calea cea buna" pe care toti o vor urma intr-un final. Acum simt ca indiferent ce experimenteaza fiecare fiinta, ea este iubita si sustinuta de intreg universul. Bun sau rau, inger - demon, braconier, criminal, vindecator...toti suntem egali, toti suntem Una.
Fiecare experimenteaza ceea ce crede de cuviinta si in povestea lui vor participa cei care rezoneaza cu ea. Sunt multi oameni carora le plac lupta si competitia, carora le plac banii si puterea. Mie imi place sa traiesc intr-o lume unde competitia, mandria si puterea nu exista. Asta nu inseamna ca ce vreau eu e mai bun sau mai rau decat varianta anterioara. E doar...altceva.
Blakut
QUOTE
Cum impaci invataturile "du-te fa bani, lupta cu ceilalti pentru supravietuire" cu "traieste pentru binele celorlalti, sau al societatii" ? Nu le impaci, trebuie sa scapi de prima. Contrar ideii populare de "salbatec" indienii astia nu aveau prima invatatura, si nu aveau nici bani. O aveau numai pe a doua, binele tuturor era si binele personal.


Ai tu impresia ca aia nu lupta pentru supravietuire? Te inseli... curios ca nu dai exemple de societati din astea 'luminate' care sa fi trecut de nivelul epocii de piatra...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.