Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:O Lectie De La Bosimani
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Blakut
QUOTE
Poti sa iti imaginezi o lume fara bani unde traiesti foarte bine ? Si fara sa renunti la "stiinta moderna", odata cunoscuta nu poate fi uitata. Eu pot.


Ia povesteste-ne cum functioneaza lumea asta. De fapt povestiti-mi amandoi.
Helmuth
QUOTE(abis @ 21 Aug 2008, 01:36 PM) *
Evident ca solutia nu este sa te astepti la bunavointa concernurilor. Pana cand piata se regleaza si cererea de forta de munca este relativ apropiata de oferta poti interveni cu mijloace administrative, de ex. asigurarea unui castig salarial minim garantat (un salariu minim de la care sa plece negocierile). Poti liberaliza asocierea in sindicate. Poti asigura stimulente si pentru alte companii astfel incat sa creasca concurenta pentru forta de munca de care dispui. Pana la exproprieri este cale lunga... Si odata ce ai "confiscat" averea unor astfel de concerne, este evident ca nu vei rezolva nimic: banii obtinuti ii vei imparti saracilor, care isi vor asigura probabil o perioada destul de scurta necesarul, dupa care acesti bani se vor termina, iar saracii vor reveni in situatia initiala, ba chiar mai rau, pentru ca vor fi lipsiti si de sursa de venit reprezentata de munca la multinationala.


Asigurarea unui salariu minim decent, crearea de sindicate etc. sunt solutii utopice atata timp cat marea finanta se impotriveste unor astfel de masuri ce-i vor scadea profiturile. Ele devin realiste doar atunci cand proprietarii actuali vor fi inlaturati si in locul lor vor veni pe posturi de conducere muncitorii.
Exproprierea unui bun nu inseamna distrugerea sau vanzarea acelui bun. Inseamna ca el a trecut din posesia actualei conduceri in cea a muncitorilor, a actualilor angajati. Desi o buna parte din averea bogatasilor lumii (2% dintre cei mai bogati detin peste 50% din bogatia mondiala, conf. World Institute for Development Economics Research at the UN University) va fi impartita celor mai saraci. Descurajarea luxului si opulentei va scoate din nou suficiente fonduri incat sa le asigurere absolut tuturor un trai decent (in prezent numai in SUA se cumpara cosmetice de 8 miliarde de dolari, pe cand asigurarea educatiei tuturor oamenilor din tarile sarace costa 6 miliarde. Parfumurile vandute anual in SUA si Eu costa 12 miliarde $, pe cand asigurarea hranei tuturor oamenilor din tarile in curs de dezvoltare costa 13 miliarde $. (conf. United National Development Report 1998). Aceasta impartire se va materializa in crearea de conditii sanitare, educationale, creearea de locuri de munca si imbunatatirea lor, construirea unor bunuri durabile si necesare precum locuinte, asigurarea unei cantitati necesare de hrana oferita prin intermediul cantinelor controlate de sindicate etc.

QUOTE
Sa luam de ex. cazul Ikea. Concernul a aparut cand Ingvar Kamprad, nemultumit de oferta de mobila de pe piata, a avut ideea de a crea un nou stil de mobila, care putea fi transportata si montata mult mai usor. Daca legislatia l-ar fi impiedicat sa-si creeze o firma gen Ikea putem presupune ca astazi n-am fi avut ocazia sa vorbim despre "beneficiile" pe care le-am avea daca i-am lua-o. Hai sa presupunem ca il lasam sa se fraiereasca, adica sa-si creeze firma, si acum i-o confiscam. In primul rand, vom obtine o suma de bani si active care, vandute, s-ar putea sa valoreze cca 30 miliarde USD (nu stiu daca asta este suma exacta, dar sa presupunem). Daca imparti suma in mod egal tuturor locuitorilor globului, ar insemna cca 5 USD/locuitor, suma cu care nu stiu daca poti face mare lucru. Bine, sa zicem ca mai adaugi cativa dolari de la confiscarea Ford, alti cativa de la confiscarea Disney, Sony etc. Ar trai cateva luni cu suma stransa din confiscarea tuturor concernelor, cu conditia ca producatorii de alimente si alte bunuri de consum sa nu ridice preturile, in urma cresterii cererii... Nu te mai intreb cine va cumpara toate cladirile, birourile, capacitatile de productie, si nici cu ce pret, din moment ce va apare brusc pe piata o oferta destul de consistenta...
In al doilea rand, cei 120000 angajati ai Ikea vor ramane pe drumuri. Vor fi probabil multumiti sa primeasca cei 5 USD care li se cuvin.
Iar in al treilea rand, cei care doresc sa cumpere mobila ieftina, usor de transportat si asamblat vor trebui sa-si puna pofta in cui si sa se multumeasca cu ceea ce gasesc produs in fabricile de mobila de stat.


Nu vad niciun motiv sa desfiintam o companie ca Ikea, cu atat mai mult cu cat ea produce mobila mai usor de transporatat si montat, iar in egalitarism munca se doreste redusa la maxim. Solutia este ca ea sa apartina muncitorilor, salariile celor mai exploatati in prezent dintre ei sa creasca consistent, iar profiturile ce vor continua sa fie culese sa ajunga nu in buzunare private ci la bugete publice. De acolo ele se vor intoarce in societate, prioritar catre cei mai saraci membri.
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 21 Aug 2008, 05:43 PM) *
Sunt graitoare dar oare ce graiesc? Astea sunt tarile pe care le vrei exponente ale capitalismului? Pai daca ne uitam la ele ne convingem de opusul a ce vrei tu sa sustii. Nu regasesti acolo niciuna din tarile vestice cu economie capitalista traditionala. China, de exemplu, are o guvernare comunista!


Nu, acele tari nu sunt capitaliste, ele sunt exploatate de firme din tarile capitaliste. China nu mai e demult tara comunista in afara de nivelul declarativ.

QUOTE
Total de acord cu tine. Din pacate, "solutia" pe care o propui tu nu rezolva problema (care este exploatarea celor slabi de catre cei puternici) ci doar schimba pe cei puternici cu alti puternici. Ca sa poti sa faci expropriere iti trebuie o categorie social-politica ce are suficient de multa putere ca sa duca la capat acest proces. Sa zicem ca o instaurezi intr-un fel sau altul si termini cu exproprierea. Crezi ca acea categorie social-politica o sa renunte benevol la privilegii si la putere? sau o sa se transforme intr-o clasa conducatoare noua si o sa reia procesul de exploatare a noilor slabi de catre noii puternici?


Prin alegeri democratice, regulate si transparente ce vor avea loc incepand cu locul de munca si pana la alegerea guvernelor, cresterea controlului decizional al muncitorilor etc. acea categorie va fi tinuta sub control. Asta se urmareste si acum, numai ca in prezent societatea ridica un obstacol insurmontabil in calea realizarii efective a acestor deziderate. Tolerarea inegalitatilor financiare permite existenta unui grup extrem de puternic ce are puterea de a corupe si santaja. In egalitarism, cei din conducere nu vor mai avea aceasta putere suplimentara fata de restul societatii. Totodata, nici nu vor mai avea de ce sa tina cu dintii de o functie, atata timp cat ea nu le va aduce avantaje materiale suplimentare, iar un manager incompetent isi va gasi un alt loc de munca la fel platit.
Catalin
QUOTE(Helmuth)
Nu, acele tari nu sunt capitaliste, ele sunt exploatate de firme din tarile capitaliste. China nu mai e demult tara comunista in afara de nivelul declarativ.


Pai vad ca iar stai rau la flotari logice. Daca tarile cu economie capitalista domina tarile cu o economie ne-capitalista (sau cel mult incipient-capitalista) cum sustine asta ideile pe care le promovezi tu? nu te astepti sa fie invers raportul de dominare? Vezi ca am impresia ca faci o confuzie intre raporturile de dominare intre tari si raporturile de exploatare dintre oameni.

QUOTE
Prin alegeri democratice, regulate si transparente ce vor avea loc incepand cu locul de munca si pana la alegerea guvernelor, cresterea controlului decizional al muncitorilor etc. acea categorie va fi tinuta sub control.


In practica, in momentul in care ajunge la putere cineva care e adept al metodei tale (exproprierea companiilor occidentale, nationalizarea bunurilor, transferarea fortata a accesului la mijloacele de productie de la burghezie la proletariat etc.) primul lucru pe care il face acea entitate politica este sa elimine alegerile democratice, regulate si transparente. Deci nu mi-ai raspuns cu adevarat la intrebare pentru ca intrebarea poate fi citita si ca "cine e garantul alegerilor democratice, regulate si transparente atunci cand ai investit o anumita entitate politica cu autoritatea de a ii expropria pe cei bogati impotriva vointei lor"? In mod sigur nu va fi acea entitate politica. Si in mod sigur nu va exista o alta mai puternica decat ea in societatea respectiva.

QUOTE
Asta se urmareste si acum, numai ca in prezent societatea ridica un obstacol insurmontabil in calea realizarii efective a acestor deziderate. Tolerarea inegalitatilor financiare permite existenta unui grup extrem de puternic ce are puterea de a corupe si santaja. In egalitarism, cei din conducere nu vor mai avea aceasta putere suplimentara fata de restul societatii. Totodata, nici nu vor mai avea de ce sa tina cu dintii de o functie, atata timp cat ea nu le va aduce avantaje materiale suplimentare, iar un manager incompetent isi va gasi un alt loc de munca la fel platit.


E o iluzie. Puterea nu are doar natura financiara. Aceasta e doar o fateta din multe. Ca sa ai egalitarism "adevarat" nu e suficient sa te preocupe doar inegalitatile financiare. Fortele armate, de exemplu, sunt o fateta nefinanciara a puterii. Sunt unele tari in care armata nemultumita se ridica din cand in cand si se impune ca putere dominanta, lasand puterea financiara pe planul doi si ignorand complet principiile democratice. Stii unde se intampla asta? e foarte simplu! In locurile unde puterea financiara nu este foarte bine structurata si unde nici nu exista o cultura solida a principiilor democratice. Tu vrei sa lupti cu inegalitatea financiara. E un scop nobil si te sustin din punctul asta de vedere. In acelasi timp, imi este foarte clar ca intelegi extrem de putin din raporturile de putere ce se stabilesc intr-o societate. A lupta doar impotriva inegalitatii financiare este rau pentru ca pe de-o parte nu elimini problema inegalitatii in general si, pe de alta parte, strici un echilibru al puterilor care exista deja si care, cat de cat, mentine o anumita democratie in societate. Greseala marxist-leninistilor este ca nu au inteles exact natura acestui echilibru. Ca si tine, li s-a parut ca e in regula sa promoveze democratia si egalitatea incepand prin a investi cu putere absoluta o patura sociala, extrema stanga, care sa "faca ordine", urmand ca apoi lucrurile sa continue pe un fagas normal eventual prin alegeri democratice, regulate si transparente. Evident, leninistii au "facut ordine" dupa care nu a mai fost nimeni sa le contrabalanseze puterea pe care au dobandit-o ei insisi in urma acestui proces. Deci nici alegeri democratice, regulate si transparente nu a mai facut nimeni.
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 24 Aug 2008, 02:10 PM) *
In practica, in momentul in care ajunge la putere cineva care e adept al metodei tale (exproprierea companiilor occidentale, nationalizarea bunurilor, transferarea fortata a accesului la mijloacele de productie de la burghezie la proletariat etc.) primul lucru pe care il face acea entitate politica este sa elimine alegerile democratice, regulate si transparente.


Metoda mea implica in mod obligatoriu si necesar egalitarismul socio-financiar (salariu unic, nicio meserie sa nu fie considerata superioara celorlalte sau sa i se acorde privilegii superioare). Odata ajunsi la putere, constitutia va fi modificata nu doar cu privire la egalitarismul economic si redistribuiri, ci si legat de alegeri regulate in toate domeniile vietii, cu posibilitatea ca alesii sa poata fi revocati (inainte de termen) in caz ca jumatate plus unu dintre cei pe care ii conduc sunt nemultumiti de activitatea lor. Nu e nimic dificil in a asigura un cadru legal pentru a limita abuzurile puterii, in buna masura avem chiar acum un astfel de aparat legislativ. Practicarea lui in prezent e viciata insa de inegalitatile de putere dintre membrii societatii. In egalitarismul deplin aceasta sursa de coruptie va disparea.

In cazul in care revolutia se va petrece aproximativ simultan in toate tarile puternice, fortele armate vor fi considerabil micsorate peste tot iar puterea lor limitata. In caz contrar, ele vor trebui sa fie pastrate cu dotari puternice. Cum vor putea fi prevenite atunci abuzurile ei? Inclusiv prin egalitarism si controlul cat se poate de democratic al populatiei. Bineinteles ca va exista si acest pericol, insa posibilitatea asta nu e caracteristica doar socialismului. Si in prezent in tarile cu armate extrem de puternice e riscul ca acest organ al statului sa puna mana pe putere si sa instaureze o dictatura militara.
Rovaniemi
QUOTE(Helmuth @ 24 Aug 2008, 03:48 PM) *
Metoda mea implica in mod obligatoriu si necesar egalitarismul socio-financiar (salariu unic, nicio meserie sa nu fie considerata superioara celorlalte sau sa i se acorde privilegii superioare).


eeee ... ce bine ar fi sa fiu de exemplu vinzator de bilete RATB dar cu salariul meu de acum de jdemii de euro rolleyes.gif

cind dam drumu la rivulutia aia, toti intr-o egalitate vorba lu conu Iancu caragiale?


aaaa ... apropo, cine crezi ca se va inghesui sa practice meserii de inalta calificare daca banii is tot aia?

Blakut
QUOTE
aaaa ... apropo, cine crezi ca se va inghesui sa practice meserii de inalta calificare daca banii is tot aia?


Sau meserii riscante si neplacute...Cum cine? Intelectualii, mama lor de nemernici!

Helmuth, vrei sa pui muncitorul al conducere? Muncitorul la conducere se comporta ca minerul in piata universitatii...
Catalin
QUOTE(Helmuth)
Odata ajunsi la putere, constitutia va fi modificata nu doar cu privire la egalitarismul economic si redistribuiri, ci si legat de alegeri regulate in toate domeniile vietii, cu posibilitatea ca alesii sa poata fi revocati (inainte de termen) in caz ca jumatate plus unu dintre cei pe care ii conduc sunt nemultumiti de activitatea lor. Nu e nimic dificil in a asigura un cadru legal pentru a limita abuzurile puterii, in buna masura avem chiar acum un astfel de aparat legislativ.


Odata ajunsi la putere, oamenii nu vor modifica constitutia decat in masura in care le convine. Si nimanui nu-i convine sa piarda puterea. Deci constitutia nu va fi niciodata schimbata asa cum zici tu. Asta e un silogism politic elementar pe care il poti vedea in orice societate in orice perioada istorica: "constitutia niciodata nu e schimbata spre dezavantajul celor de la putere".

Faptul ca avem acum un astfel de aparat legislativ se datoreaza faptului ca acum la putere se afla cei care stau foarte bine din punct de vedere financiar si carora, ca atare, le convine un cadru legislativ in care proprietatea le este protejata prin lege si un cadru politic democratic prin care se asigura ca puterea politica este tinuta sub control si nu devine mai mare decat puterea financiara.

Interesant, daca te uiti, acum avem egalitarism politic (aka democratie). Il avem pentru ca este impus si mentinut de catre cei care beneficiaza de inegalitarismul economic. In momentul in care le-ai reteza acelor persoane avantajele economice ai avea egalitarism economic dar n-ar mai avea cine sa mentina egalitarismul politic. Deci esti foarte superficial cand spui ca nu e nimic dificil in a asigura limitarea puterii politice din moment ce si acum facem asta. Pentru ca acum facem asta prin parghiile puterii economice pe care tu vrei s-o elimini.

QUOTE
In cazul in care revolutia se va petrece aproximativ simultan in toate tarile puternice, fortele armate vor fi considerabil micsorate peste tot iar puterea lor limitata. In caz contrar, ele vor trebui sa fie pastrate cu dotari puternice. Cum vor putea fi prevenite atunci abuzurile ei? Inclusiv prin egalitarism si controlul cat se poate de democratic al populatiei.


Nu exista nici macar un exemplu de tara in care egalitarismul economic a dus la reducerea fortelor armate si a puterii lor. Opusul este adevarat. Peste tot pe unde s-a incercat impunerea unui model egalitarist ponderea fortelor armate a crescut foarte tare. Si este logic daca intelegi ce am spus in postul trecut legat de echilibrul puterilor. Daca elimini artificial una dintre puteri, celelalte se vor umfla incercand sa acopere vidul produs. Eliminand puterea economica nu faci decat ca celelalte puteri sa devina mai importante.
leirn
QUOTE(Blakut @ 24 Aug 2008, 12:42 PM) *
Ia povesteste-ne cum functioneaza lumea asta. De fapt povestiti-mi amandoi.

Oare crezi ca scopul nostru e sa te convingem pe tine de ceva? Nu...scopul nostru e sa aratam o cale...alegerea ta daca o urmezi sau nu.
Blakut
QUOTE
cu posibilitatea ca alesii sa poata fi revocati (inainte de termen) in caz ca jumatate plus unu dintre cei pe care ii conduc sunt nemultumiti de activitatea lor.


Inseamna ca ar fi alegeri in fiecare an. Mereu se gasesc nemultumiti, niciodata populatia nu o sa fie in majoriatate multumita de conducere. Asta e natura umana.

QUOTE
Oare crezi ca scopul nostru e sa te convingem pe tine de ceva? Nu...scopul nostru e sa aratam o cale...alegerea ta daca o urmezi sau nu.


Bine atunci, arata-mi calea, adica societatea asta moderna tehnologic fara bani.
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 24 Aug 2008, 05:18 PM) *
Odata ajunsi la putere, oamenii nu vor modifica constitutia decat in masura in care le convine. Si nimanui nu-i convine sa piarda puterea. Deci constitutia nu va fi niciodata schimbata asa cum zici tu. Asta e un silogism politic elementar pe care il poti vedea in orice societate in orice perioada istorica: "constitutia niciodata nu e schimbata spre dezavantajul celor de la putere".


O simpla privire la constitutiile majoritatii tarilor din prezent ne arata ca aproape peste tot presedintii, guvernul si cele doua camere decizionale ale parlamentului sunt supuse votului popular o data la 4-5 ani sau chiar mai recent. Cum iti explici ca nici unul dintre zecii de presedinti, presedinti de senat, cam. deputatilor, sefi de guvern etc. nu au luat decizia, odata ajunsi la putere, sa modifice constitutia in asa fel incat nu sa ramana vesnic la puterem dar macar sa-si prelungeasca mandatul cu, sa zicem, 2 ani? Pt. ca o dictatura sau abuzuri ale puterii sunt mult mai greu de digerat acum de populatie, dupa experientele totalitare, iar orice politician ia astfel de masuri risca sa fie debarcat fortat.

QUOTE
Faptul ca avem acum un astfel de aparat legislativ se datoreaza faptului ca acum la putere se afla cei care stau foarte bine din punct de vedere financiar si carora, ca atare, le convine un cadru legislativ in care proprietatea le este protejata prin lege si un cadru politic democratic prin care se asigura ca puterea politica este tinuta sub control si nu devine mai mare decat puterea financiara.


Ca si cum nu ar putea avea un cadrul care sa pazeasca proprietatea privata dar care sa pastreze aceeasi conducere politica de 2-3 sau mai multe ori decat in prezent. Burgheziei in mod cert i-ar conveni sa sustina aceiasi politicieni timp de 15 ani, sa zicem, in loc sa sponsorizeze la fiecare 4 ani vreo 3-4 partide politice in campanii electorale costisitoare. Un sistem politic cu unul sau maxim 2 partide ar fi mai usor de manipulat si santajat decat unul pluralist, si totusi in prezent exact un astfel de sistem avem.

QUOTE
Nu exista nici macar un exemplu de tara in care egalitarismul economic a dus la reducerea fortelor armate si a puterii lor. Opusul este adevarat. Peste tot pe unde s-a incercat impunerea unui model egalitarist ponderea fortelor armate a crescut foarte tare. Si este logic daca intelegi ce am spus in postul trecut legat de echilibrul puterilor. Daca elimini artificial una dintre puteri, celelalte se vor umfla incercand sa acopere vidul produs. Eliminand puterea economica nu faci decat ca celelalte puteri sa devina mai importante.


Ponderea fortelor armate a crescut atunci pt. ca era o perioada de razboi intre blocul capitalist si cel socialist. Eu ma refeream la cazul in care egalitarismul va castiga relativ simultan in majoritatea tarilor dezvoltate.

In final, se ajunge la intrebarea "cate sanse are gandirea egalitarista si anti-materialista sa face suficient de multi adepti incat sa poata fi asigurata, cel putin in prima faza a schimbarii, o guvernare consecventa acestor principii?" Avand in vedere ca materialismul financiar este opus fericirii umane si deci ca renuntarea la el se poate face inclusiv din interesul propriu, ca avem motive sa credem ca socialismul e mai apropiat de natura umana decat capitalismul, ca downshiftingul e un fenomen in crestere constanta in tarile bogate etc. avem toate motivele sa credem ca o astfel de schimbare e posibila in viitor.
Catalin
QUOTE(Helmuth)
O simpla privire la constitutiile majoritatii tarilor din prezent ne arata ca aproape peste tot presedintii, guvernul si cele doua camere decizionale ale parlamentului sunt supuse votului popular o data la 4-5 ani sau chiar mai recent. Cum iti explici ca nici unul dintre zecii de presedinti, presedinti de senat, cam. deputatilor, sefi de guvern etc. nu au luat decizia, odata ajunsi la putere, sa modifice constitutia in asa fel incat nu sa ramana vesnic la puterem dar macar sa-si prelungeasca mandatul cu, sa zicem, 2 ani?


Asta vrea sa fie o intrebare incuietoare asta? sigur ca multi incearca si unii au si reusit. Motivul pentru care nu vezi foarte des asa ceva este ca presedintele nu are asa multa putere in zilele noastre (si ce putere are e doar politica, nu si economica; din nou revenim la ce am spus mai devreme cu puterea economica ce vine in opozitie cu cea politica si o tine sub control). Nici presedintele de senat, nici presedintele camerei deputatilor si nici sefii de guverne. Una dintre functiile separarii puterilor in stat este si aceasta de a mentine un echilibru in care nimeni nu ajunge prea usor sa faca asa ceva.

QUOTE
Pt. ca o dictatura sau abuzuri ale puterii sunt mult mai greu de digerat acum de populatie, dupa experientele totalitare, iar orice politician ia astfel de masuri risca sa fie debarcat fortat.


Tu esti foarte idealist. Populatia este irelevanta in acest calcul. Mai ales ca este si foarte usor influentabila si manipulabila. Ce conteaza e distributia de putere. Ia exemplele recente de "debarcari" (Iugoslavia si Irak imi vin mie in cap acum) si analizeaza sa vezi de ce s-a intamplat cu adevarat inainte sa faci afirmatii de-astea dintr-un univers paralel!

QUOTE
Ca si cum nu ar putea avea un cadrul care sa pazeasca proprietatea privata dar care sa pastreze aceeasi conducere politica de 2-3 sau mai multe ori decat in prezent. Burgheziei in mod cert i-ar conveni sa sustina aceiasi politicieni timp de 15 ani, sa zicem, in loc sa sponsorizeze la fiecare 4 ani vreo 3-4 partide politice in campanii electorale costisitoare. Un sistem politic cu unul sau maxim 2 partide ar fi mai usor de manipulat si santajat decat unul pluralist, si totusi in prezent exact un astfel de sistem avem.


Care "noi", romanii? din nou, imi pare rau sa iti spun, dar noi suntem irelevanti. Uita-te la America daca vrei sa vezi fenomenul asta! Si si la noi tendinta este ca numarul de partide sa se reduca. Exact pentru obtinerea acestui efect.

QUOTE
Ponderea fortelor armate a crescut atunci pt. ca era o perioada de razboi intre blocul capitalist si cel socialist. Eu ma refeream la cazul in care egalitarismul va castiga relativ simultan in majoritatea tarilor dezvoltate.


laugh.gif Da, pai hai sa asteptam sa se intample asta, ce zici? Si sa o lasam mai moale deocamdata cu exproprierile si cu alte tampenii de-astea.

QUOTE
In final, se ajunge la intrebarea "cate sanse are gandirea egalitarista si anti-materialista sa face suficient de multi adepti incat sa poata fi asigurata, cel putin in prima faza a schimbarii, o guvernare consecventa acestor principii?"


Nu, nu e intrebarea asta. Ci "un om care e de acord, in principiu, cu egalitarismul si anti-materialismul pus intr-o postura de putere asupra celorlalti cat de bine isi va mentine aceste principii?". Si raspunsul este "si le va mentine cu atat mai putin cu cat are puterea mai mare". Oamenii sunt imperfecti si foarte usor coruptibili. smile.gif

QUOTE
Avand in vedere ca materialismul financiar este opus fericirii umane si deci ca renuntarea la el se poate face inclusiv din interesul propriu, ca avem motive sa credem ca socialismul e mai apropiat de natura umana decat capitalismul, ca downshiftingul e un fenomen in crestere constanta in tarile bogate etc. avem toate motivele sa credem ca o astfel de schimbare e posibila in viitor.


Nu, tu ai toate motivele sa vezi aceasta schimbare in viitor. Si e in regula, ai dreptul sa intretii orice iluzii vrei tu. In definitiv, daca ii toleram pe credinciosii religiosi, nu vad de ce nu i-am tolera si pe credinciosii politici. Dar, la fel ca pe religiosi, nu te astepta sa te ia cineva in serios!
abis
QUOTE(Helmuth @ 24 Aug 2008, 01:04 PM) *
Asigurarea unui salariu minim decent, crearea de sindicate etc. sunt solutii utopice

Sunt masuri care functioneaza atat in tari dezvoltate, cat si in tari in curs de dezvoltare.
QUOTE
Exproprierea unui bun nu inseamna distrugerea sau vanzarea acelui bun. Inseamna ca el a trecut din posesia actualei conduceri in cea a muncitorilor, a actualilor angajati.

Inseamna ca se va alege praful de bunul respectiv. Vezi in trecutul nostru apropiat: proprietatea tuturor era egal cu proprietatea nimanui...
QUOTE
in prezent numai in SUA se cumpara cosmetice de 8 miliarde de dolari, pe cand asigurarea educatiei tuturor oamenilor din tarile sarace costa 6 miliarde

Si care-i problema?! Atat timp respectivii si-au castigat in mod legal banii, pot face orice vor cu ei. Si in plus cei din tarile sarace nici nu ar trebui sa fie mai bine educati, nu stii ca cu cat sunt mai educati, cu atat oamenii sunt mai nefericiti? Solutia pentru o fericire globala este un nivel cat mai scazut al educatiei!
QUOTE
Nu vad niciun motiv sa desfiintam o companie ca Ikea, cu atat mai mult cu cat ea produce mobila mai usor de transporatat si montat, iar in egalitarism munca se doreste redusa la maxim

In primul rand ca in egalitarism o companie ca Ikea nu ar fi aparut niciodata. In al doilea rand, nationalizand o companie ca Ikea se va alege praful de ea.
QUOTE
Nu e nimic dificil in a asigura un cadru legal pentru a limita abuzurile puterii

Asa este, nu a fost niciodata. Mai ales in comunism. smile.gif
QUOTE
In cazul in care revolutia se va petrece aproximativ simultan in toate tarile puternice

Foarte realist... Daca nu ma insel si Marx avea aceeasi idee, insa Lenin a demonstrat ca in tarile dezvoltate nu se produc astfel de revolutii, ci numai in cele sarace.
QUOTE
Si in prezent in tarile cu armate extrem de puternice e riscul ca acest organ al statului sa puna mana pe putere si sa instaureze o dictatura militara

Cat de mare este acest risc in Marea Britanie, de pilda, care are o armata destul de puternica? Ori in Franta?
QUOTE
Prin alegeri democratice, regulate si transparente ce vor avea loc incepand cu locul de munca si pana la alegerea guvernelor

Alegerile presupun existenta mai multor partide. Daca ai mai multe partide, dispare egalitarismul. Cum sa alegi intre 3-4 partide care sustin, toate, aceleasi lucruri? Inevitabil daca unul va fi egalitarist, celelalte vor trebui sa se diferentieze si sa propuna alte solutii. Alegerile libere implica moartea egalitarismului!
QUOTE
avem toate motivele sa credem ca o astfel de schimbare e posibila in viitor

Cred ca mai degraba iti iei dorintele drept realitate. Observi cumva vreo crestere a popularitatii partidelor comuniste in statele puternice?
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 25 Aug 2008, 10:51 AM) *
Asta vrea sa fie o intrebare incuietoare asta? sigur ca multi incearca si unii au si reusit. Motivul pentru care nu vezi foarte des asa ceva este ca presedintele nu are asa multa putere in zilele noastre (si ce putere are e doar politica, nu si economica; din nou revenim la ce am spus mai devreme cu puterea economica ce vine in opozitie cu cea politica si o tine sub control).


Bai Cataline, tu ca de obicei te contrazici fara sa gandesti ce spui, ca sa te afli in treaba. Pai tocmai asta era problema: daca tu ai dreptate, atunci de ce presedintele nu mai are asa multa putere in zilele noastre? De ce odata ajunsi la putere, presedintele, restul organismelor decizionale, sustinuti de oamenii de afaceri puternici cu interes in a limita numarul campaniilor electorale si cel al partidelor nu fac nimic in a-si asigura o "domnie" cat mai indelungata, in loc de 4 ani, dupa care risca sa-si piarda puterea si sunt nevoiti sa cheltuie sume imense? De ce nu vedem numai dictaturi militare peste tot? Practic in toate tarile puternice armata are suficienta forta incat sa puna mana pe putere. Din cauza inegalitatilor economice? Faptul ca exista mari bogatasi e o motivatie puternica de a pune mana pe puterea si bogatia lor, nu de a-i respecta! Ce putere si respect ar mai impune un bogatas cand e amenintat cu arma sa cedeze averea armatei? Nu vezi ca esti contrazis flagrant de realitate, si tot tu mai zici de altii ca sunt idealisti? rofl.gif

QUOTE
Nici presedintele de senat, nici presedintele camerei deputatilor si nici sefii de guverne. Una dintre functiile separarii puterilor in stat este si aceasta de a mentine un echilibru in care nimeni nu ajunge prea usor sa faca asa ceva.


Dar de ce s-a ajuns aici? De ce pana la separarea puterilor in stat puternicii de atunci au permis aceasta stare de lucruri?

QUOTE
Tu esti foarte idealist. Populatia este irelevanta in acest calcul. Mai ales ca este si foarte usor influentabila si manipulabila.


Inca o data: daca populatia e irelevanta iar cei de la putere vor face totul sa ramana acolo cat mai mult, de ce nu fac asta? De ce vedem zeci de cazuri de presedinti, parlamentari, primari etc. ce se schimba la 4 ani sau maxim dupa 8 ani, timp in care trec prin campanii electorale costisitoare si risca sa-si piarda scaunul?

QUOTE
Ce conteaza e distributia de putere. Ia exemplele recente de "debarcari" (Iugoslavia si Irak imi vin mie in cap acum) si analizeaza sa vezi de ce s-a intamplat cu adevarat inainte sa faci afirmatii de-astea dintr-un univers paralel!
Care "noi", romanii? din nou, imi pare rau sa iti spun, dar noi suntem irelevanti. Uita-te la America daca vrei sa vezi fenomenul asta! Si si la noi tendinta este ca numarul de partide sa se reduca. Exact pentru obtinerea acestui efect.


Se reduce, dar de la cat la cat? De la 6 la cinci? Si de ce a durat 18 ani?

QUOTE
Nu, nu e intrebarea asta. Ci "un om care e de acord, in principiu, cu egalitarismul si anti-materialismul pus intr-o postura de putere asupra celorlalti cat de bine isi va mentine aceste principii?". Si raspunsul este "si le va mentine cu atat mai putin cu cat are puterea mai mare". Oamenii sunt imperfecti si foarte usor coruptibili.


Bine ma, adica oameni de acord cu inegalitatile, care-si doresc dominarea celorlalti, hrapareti dupa imbogatire nu sunt in stare sa ramana la putere mai mult de 4-8 ani, in schimb altii care resping aceste idei se vor transforma in dictatori? Tu chiar crezi ce spui? rolleyes.gif
Helmuth
QUOTE(abis @ 25 Aug 2008, 11:27 AM) *
Sunt masuri care functioneaza atat in tari dezvoltate, cat si in tari in curs de dezvoltare.


Bineinteles ca functioneaza in tarile dezvoltate, caci burghezia are nevoie de cateva tari in care o parte a muncitorilor sa o duca relativ bine, ca sa intampine o revolutie mondiala si sa afirme apoi ca sistemul capitalist poate duce la progres general, impunand astfel aceasta ideologie peste tot in lume. In tarile sarace, care duc in carca in mare parte economiile capitaliste din Vest, ai vazut cat de bine o duc muncitorii si cate conditii au.

QUOTE
Inseamna ca se va alege praful de bunul respectiv. Vezi in trecutul nostru apropiat: proprietatea tuturor era egal cu proprietatea nimanui...


S-a ales praful, la propriu, de edificiile economice socialiste de abia in capitalism, cand toate au fost ori distruse ori vandute pe nimic in interesul capitalistilor, straini sau nu.

QUOTE
Cat de mare este acest risc in Marea Britanie, de pilda, care are o armata destul de puternica? Ori in Franta?


Pai asta intreaba-l pe amicu' catalin, ca el vorbeste de dictaturi militare.

QUOTE
Alegerile presupun existenta mai multor partide. Daca ai mai multe partide, dispare egalitarismul. Cum sa alegi intre 3-4 partide care sustin, toate, aceleasi lucruri? Inevitabil daca unul va fi egalitarist, celelalte vor trebui sa se diferentieze si sa propuna alte solutii. Alegerile libere implica moartea egalitarismului!


Implica moartea egalitarismului numai daca castiga alegerile un partid non-egalitarist. Cum in egalitarism partidele burgheze nu vor mai beneficia de fonduri imense de campanie, nici nu vor mai stapani toata presa, nu o sa le mai fie usor sa vina la putere.

QUOTE
Cred ca mai degraba iti iei dorintele drept realitate. Observi cumva vreo crestere a popularitatii partidelor comuniste in statele puternice?


Observ o crestere a nostalgiei socialiste in Europa, o crestere a valorilor de stanga in SUA, o crestere a fenomenului downshifting in tari ca UK, o scadere a materialismului in tari ca Romania si SUA. Deocamdata, nu avem motive sa credem ca se va intampla ceva concret in urmatorii 5 ani sa zicem, ce sa va intampla mai departe nu poate nimeni sti. Cine ar fi crezut in 1985 ca URSS-ul va cadea cinci ani mai tarziu si pe locul lui va veni capitalismul? Daca s-a intamplat asta, de ce nu s-ar putea intampla si procesul invers?
Catalin
QUOTE
Bai Cataline, tu ca de obicei te contrazici fara sa gandesti ce spui, ca sa te afli in treaba. Pai tocmai asta era problema: daca tu ai dreptate, atunci de ce presedintele nu mai are asa multa putere in zilele noastre? De ce odata ajunsi la putere, presedintele, restul organismelor decizionale, sustinuti de oamenii de afaceri puternici cu interes in a limita numarul campaniilor electorale si cel al partidelor nu fac nimic in a-si asigura o "domnie" cat mai indelungata, in loc de 4 ani, dupa care risca sa-si piarda puterea si sunt nevoiti sa cheltuie sume imense?


Pentru ca presedintele, prim-ministrul, partidele si patronatul nu formeaza un tot unitar ci au fiecare propriile interese divergente. Daca te uiti, de exemplu, la presedintele nostru si la primul ministru o sa vezi ca mai degraba si-ar luat gatul unul altuia decat sa conlucreze spre obtinerea de puteri nelimitate.

QUOTE
De ce nu vedem numai dictaturi militare peste tot? Practic in toate tarile puternice armata are suficienta forta incat sa puna mana pe putere.


Pentru ca puterea militara este doar o fateta a puterii. Alte fatete importante sunt puterea economica si puterea politica. Cred ca m-am plictisit de cate ori am repetat chestia asta. Nu inteleg ce nu intelegi. Intrebarea ta e la fel de stupida ca si echivalentele ei "de ce nu vedem dictatura celor bogati peste tot?" sau "de ce nu vedem dictatura celor carismatici peste tot?".

QUOTE
Din cauza inegalitatilor economice? Faptul ca exista mari bogatasi e o motivatie puternica de a pune mana pe puterea si bogatia lor, nu de a-i respecta! Ce putere si respect ar mai impune un bogatas cand e amenintat cu arma sa cedeze averea armatei? Nu vezi ca esti contrazis flagrant de realitate, si tot tu mai zici de altii ca sunt idealisti?


In parte, da. Nu stiu exact de ce razi. Iti recomand "The power elite" de Wright Mills. Este o carte despre triumviratul armata-clasa politica-interesele financiare si relatiile de putere dintre ele in cadrul societatii americane.

QUOTE
Dar de ce s-a ajuns aici? De ce pana la separarea puterilor in stat puternicii de atunci au permis aceasta stare de lucruri?


Pentru asta e suficient sa-l citesti pe Marx ca sa intelegi. Iti recomand "Manifestul comunist" si primul capitol din "Capitalul" pentru inceput. Eu n-am nici timp nici nervi suficienti ca sa iti tin o lectie de istorie pe acest topic (si nici nu prea e locul, sincer).

QUOTE
Inca o data: daca populatia e irelevanta iar cei de la putere vor face totul sa ramana acolo cat mai mult, de ce nu fac asta?


Fac asta! Raman acolo cat pot ei de mult! smile.gif

QUOTE
De ce vedem zeci de cazuri de presedinti, parlamentari, primari etc. ce se schimba la 4 ani sau maxim dupa 8 ani, timp in care trec prin campanii electorale costisitoare si risca sa-si piarda scaunul?


Vezi zeci de cazuri pentru ca sunt mii de cazuri in total. smile.gif

QUOTE
Se reduce, dar de la cat la cat? De la 6 la cinci? Si de ce a durat 18 ani?


Inertie sociala. Nimic nu se schimba peste noapte. Serios, chiar are rost sa pui intrebarile astea? Nu devii cu nimic mai destept dupa ce citesti raspunsurile.

QUOTE
Bine ma, adica oameni de acord cu inegalitatile, care-si doresc dominarea celorlalti, hrapareti dupa imbogatire nu sunt in stare sa ramana la putere mai mult de 4-8 ani, in schimb altii care resping aceste idei se vor transforma in dictatori? Tu chiar crezi ce spui?


E suficient sa te uiti la istoria secolului XX. Peste tot cei care au respins aceste idei s-au transformat in dictatori!
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 25 Aug 2008, 12:47 PM) *
Pentru ca presedintele, prim-ministrul, partidele si patronatul nu formeaza un tot unitar ci au fiecare propriile interese divergente. Daca te uiti, de exemplu, la presedintele nostru si la primul ministru o sa vezi ca mai degraba si-ar luat gatul unul altuia decat sa conlucreze spre obtinerea de puteri nelimitate.


Din ce spuneai tu rezulta ca scopul primar al tututor celor ajunsi la putere este sa ramana acolo cat mai mult. Cum ambii sunt la putere, de ce nu conlucreaza pt. a-si atinge acest scop comun? De ce nu vedem mai nicaieri in lume in prezent state "civilizate" in care cei de la conducere sa ramana acolo, prin constitutie, macar 10 ani? Daca poporul e irelevant, ce-i mai poate opri? Daca in lumea capitalista din prezent, in care banul face legea, setea de imbogatire si de putere e peste tot exista legi dupa care se organizeaza regulat alegeri, de ce n-ar exista aceste legi si in egalitarism, ce nu mai urmareste astfel de scopuri?

QUOTE
Pentru ca puterea militara este doar o fateta a puterii. Alte fatete importante sunt puterea economica si puterea politica. Cred ca m-am plictisit de cate ori am repetat chestia asta. Nu inteleg ce nu intelegi. Intrebarea ta e la fel de stupida ca si echivalentele ei "de ce nu vedem dictatura celor bogati peste tot?" sau "de ce nu vedem dictatura celor carismatici peste tot?".


Hai lasa-ma cu eschive de genul. Explica acum si aici de ce oameni care detin o forta suficienta incat sa supuna restul puterilor si sa devina din "o putere" in "unica putere" nu o fac?

QUOTE
Pentru asta e suficient sa-l citesti pe Marx ca sa intelegi. Iti recomand "Manifestul comunist" si primul capitol din "Capitalul" pentru inceput. Eu n-am nici timp nici nervi suficienti ca sa iti tin o lectie de istorie pe acest topic (si nici nu prea e locul, sincer).


Iar trimiteri biografice, iar lipseste orice raspuns la obiect.

QUOTE
Fac asta! Raman acolo cat pot ei de mult! smile.gif


Adica 4-8 ani? De ce nu raman 15-20, asa cum faceau fostii dictatori si suverani din epocile trecute? Ca doar si atunci exista puterea armata si puterea financiara.

QUOTE
Vezi zeci de cazuri pentru ca sunt mii de cazuri in total. smile.gif


Mii de cazuri sunt in minte ta. La alegerile locale din primavara, primarii care si-au pastrat functiile sunt o minoritate fata de cei schimbati.

QUOTE
Inertie sociala. Nimic nu se schimba peste noapte. Serios, chiar are rost sa pui intrebarile astea? Nu devii cu nimic mai destept dupa ce citesti raspunsurile.


Ce inertie sociala ma? De ce cei care s-au aflat la putere imediat dupa momentul 89 nu au ramas pana acum la putere? Doar asta zicei, ca odata vazuti cu puterea in mana, oamenii vor da legi ca sa ramana cat mai mult acolo, nu? De ce au tolerat aparitia atator partide la momentul respectiv, cand democratia era in stadiu incipient?

QUOTE
E suficient sa te uiti la istoria secolului XX. Peste tot cei care au respins aceste idei s-au transformat in dictatori!


Iar eu am spus ca experientele totalitare, chiar si in conditiile in care nu cred ca au fost atat de crunte pe cat se vehiculeaza azi in media capitalista, au fost suficiente incat sa "vaccineze" populatiile impotriva unor incercari asemanatoare. De aceea avem constitutie si legi democratice, chiar daca procesul democratic in sine e viciat de existenta inegalitatilor.
Tu spui ca poporul e irelevant, insa nu poti sa dai un argument plauzibil prin care sa explici de ce exista limitele puse in prezent puterii si de ce ele nu ar putea continua si intr-o societate egalitarista.
Catalin
@Helmuth: prea multe intrebari retorice. Revino cu un mesaj mai concis si mai bine structurat daca vrei sa continuam dialogul.
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 25 Aug 2008, 01:11 PM) *
@Helmuth: prea multe intrebari retorice. Revino cu un mesaj mai concis si mai bine structurat daca vrei sa continuam dialogul.


Din cele cateva mesaje trimise toata lumea a inteles ce am spus, nu mai e cazul sa revin. Ceea ce faci tu acum e sa te echivezi din fata reducerii la absurd a afirmatiilor pe care le-ai facut. Mesajul meu poate fi redus la o singura afirmatie: te inseli, caci daca ai avea dreptate nu am mai avea de-a face cu realitatea empirica din politica zilei de azi.
Catalin
Interesant, pentru ca si eu am acelasi mesaj pentru tine! rofl.gif
Helmuth
QUOTE(Catalin @ 25 Aug 2008, 01:40 PM) *
Interesant, pentru ca si eu am acelasi mesaj pentru tine! rofl.gif


Brovos, dupa ce ai impanzit topicul cu prostii, apoi ai evitat sa-ti aperi afirmatiile, acum repeti ce a zis oponentul. Esti convingator, ce sa mai, avocat trebuia sa te faci! rofl.gif ohyeah.gif
Blakut
QUOTE
Ce putere si respect ar mai impune un bogatas cand e amenintat cu arma sa cedeze averea armatei? Nu vezi ca esti contrazis flagrant de realitate, si tot tu mai zici de altii ca sunt idealisti?


Foarte simplu: armata, daca ar incerca sa puna mana pe putere cu forta, ar da faliment relativ repede. Banii sunt in banca, in clipa in care ii confisti proprietatea bogatasului (sau bogatilor) si bugetul statului nu mai primeste impozite anuale din afaceri care merg bine, armata o sa traiasca un pic din banii stransi de pe urma confiscarilor apoi o sa cam moara de foame. Ori un politician sau un general prefera sa nu se intample chestia asta.

Ia vezi, Elvetia de exemplu. Nu a fost cucerita de o gramda de timp. De ce? Cum de si-a permis sa ramana neutra in fata atator razboaie, fiind totusi o tara bogata?

Pentru un tip care zice ca e pasnic, vad ca ai idei legate numai de armata, impuscat bogati, luat avere cu forta etc. Crezi ca te crede cineva cand vorbesti de democratie si de a da putere muncitorilor?
jet li
QUOTE(Blakut @ 25 Aug 2008, 02:49 PM) *
Foarte simplu: armata, daca ar incerca sa puna mana pe putere cu forta, ar da faliment relativ repede. Banii sunt in banca, in clipa in care ii confisti proprietatea bogatasului (sau bogatilor) si bugetul statului nu mai primeste impozite anuale din afaceri care merg bine, armata o sa traiasca un pic din banii stransi de pe urma confiscarilor apoi o sa cam moara de foame. Ori un politician sau un general prefera sa nu se intample chestia asta.

Ia vezi, Elvetia de exemplu. Nu a fost cucerita de o gramda de timp. De ce? Cum de si-a permis sa ramana neutra in fata atator razboaie, fiind totusi o tara bogata?

Pentru un tip care zice ca e pasnic, vad ca ai idei legate numai de armata, impuscat bogati, luat avere cu forta etc. Crezi ca te crede cineva cand vorbesti de democratie si de a da putere muncitorilor?

Esti sigur ? Cine are arme nu moare niciodata de foame. Mor toti inaintea lui, el ultimul, daca are arme are si mancare automat. Vezi prin Africa, crezi ca aia de se razboiesc pe acolo mor de foame si ii lasa pe civili sa isi vada de treaba ?
Catalin
QUOTE(jet li)
Esti sigur ? Cine are arme nu moare niciodata de foame.


De ce? sunt armele comestibile? rofl.gif

Istoria e plina de campanii militare care s-au impotmolit din cauza foametei.
Blakut
QUOTE
Esti sigur ? Cine are arme nu moare niciodata de foame. Mor toti inaintea lui, el ultimul, daca are arme are si mancare automat.


Pentru ca te gandesti la un om. Dar aici e vorba de o armata. Cu comandanti, masini, benzina, logistica, haine, cazarmi etc. Si aceasta intreaga masinarie trebuie sa isi faca rost de bani de udneva sa isi plateasca soldatii, sa isi cumpere munitie, benzina, mancare. Sigur, poti sa jefuiesti, dar se termina repede resursele asa. Altfel, intr-o economie prospera, vin banii de la buget.
abis
QUOTE(Helmuth @ 25 Aug 2008, 12:22 PM) *
Bineinteles ca functioneaza in tarile dezvoltate, caci burghezia are nevoie de cateva tari in care o parte a muncitorilor sa o duca relativ bine, ca sa intampine o revolutie mondiala si sa afirme apoi ca sistemul capitalist poate duce la progres general, impunand astfel aceasta ideologie peste tot in lume. In tarile sarace, care duc in carca in mare parte economiile capitaliste din Vest, ai vazut cat de bine o duc muncitorii si cate conditii au.

Aici scrie ca numarul de saraci din intreaga lume este in scadere.
QUOTE
S-a ales praful, la propriu, de edificiile economice socialiste de abia in capitalism, cand toate au fost ori distruse ori vandute pe nimic in interesul capitalistilor, straini sau nu

Din pacate nu pot fi distruse toate. Bulevardul Victoria Socialismului, de pilda, ori Casa Poporului, si alte hidosenii asemanatoare. In socialism s-a construit prost, urat si scump, fara nici o legatura cu necesitatile, ci cu "ordinul de sus". Vezi aici cateva exemple.
Cucu Mucu
QUOTE(jet li @ 27 Aug 2008, 09:57 PM) *
Esti sigur ? Cine are arme nu moare niciodata de foame. Mor toti inaintea lui, el ultimul, daca are arme are si mancare automat. Vezi prin Africa, crezi ca aia de se razboiesc pe acolo mor de foame si ii lasa pe civili sa isi vada de treaba ?


Cine are arme trebuie sa aiba si surse imense de bani. Armatele nu se tin cu mici si bere. Iar cand esti in razboi si majoritatea schimburilor externe inceteaza, ai nevoie de un finantaor extern, ca sa iti mentii controlul asupra armatelor. Nu ai acel finantator, armata se va intoarce impotriva ta, platita de altul care il are. jamie.gif De aceea Elvetia a ramas neatinsa: e finantatorul mondial.
mutulica
elvetia e in acelasi timp si un producator de armament de top mondial... si chiar daca nu vinde cantitati foarte mari, face o gramada de bani, mai ales ca vinde celor puternici (de ex sistemele de aparare antiaeriana elvetiene se regasesc pe majoritatea portavioanelor americane)
Helmuth
QUOTE(Blakut @ 25 Aug 2008, 02:49 PM) *
Foarte simplu: armata, daca ar incerca sa puna mana pe putere cu forta, ar da faliment relativ repede. Banii sunt in banca, in clipa in care ii confisti proprietatea bogatasului (sau bogatilor) si bugetul statului nu mai primeste impozite anuale din afaceri care merg bine, armata o sa traiasca un pic din banii stransi de pe urma confiscarilor apoi o sa cam moara de foame. Ori un politician sau un general prefera sa nu se intample chestia asta.


Fii ma serios, tu crezi ca i-ar fi greu unui general sa-l ameninte cu pistolul pe un bogatas ca sa-i transfere banii in propriul cont? Iar afacerile care merg bine ar fi preluate de capii armatei, nu distruse, pastrand aceiasi angajati. Evetual s-ar schimba cativa manageri de la varf, asa cum se intampla si azi la marile banci, de pilda, cana se schimba proprietarul (vezi cazul BCR).
Singura explicatie pt. care azi nu mai exista dictaturi si conduceri totalitare este ca populatiile nu vor mai accepta asa ceva dupa experientele relativ recente. De aceea conducatorii de azi sunt obligati sa pastreze macar o fatada democratica, chiar daca in buna parte corectitudinea procesului democratic e viciat de capitalism si inegalitatile lui. Egalitarismul este urmatorul pas logic pe viitor, atunci cand nu doar ca va exista o organizare democratica, dar se va putea cu adevarat spune ca fiecare vot conteaza la fel ca fiecare altul.

Helmuth
QUOTE
Aici scrie ca numarul de saraci din intreaga lume este in scadere.


Aiurea, articolul se refera la cel mai recent raport al Bancii Mondiale. Conform acestuia mai degraba nr. oamenilor aflati in saracie lucie e in crestere ori in cel mai bun caz in stagnare, iar pe viitor zeci de milioane de oameni vor cadea in foamete din cauza cresterii preturilor la alimente si alte necesitati.

QUOTE
WASHINGTON : The World Bank on Tuesday said more people are living in extreme poverty in developing countries than previously thought as it adjusted the recognized yardstick for measuring global poverty to $1.25 a day from $1.
In a report released here, the WB said there were 1.4 billion people living in extreme poverty on less than $1.25 a day in 2005 in the world's 10 to 20 poorest countries. Last year, the World Bank said there were 1 billion people living under the previous $1 a day poverty mark.
While most of the developing world has managed to reduce poverty, the rate in sub-Saharan Africa, the world's poorest region, has not changed in nearly 25 years, according to data using the new $US1.25 a day poverty line.
In India, the number of people beloe the $1.25 a day poverty line increased to 455 million in 2005 from 420 million people in 1981. But the share of the population in poverty fell to 42% from 60%. In South Asia, the poverty rate fell from 60% to 40% between 1981 and 2005, but that was not enough to bring down the total number of poor in the region, which stood at 600 million in 2005.

The World Bank noted that better-off countries have higher poverty lines and said it was more appropriate in regions such as Latin America and Eastern Europe to use a $US2 a day rate.

The bank has estimated that 100 million people could fall into extreme poverty due to soaring food and energy prices.

http://www.commodityonline.com/news/Number...-11349-3-1.html
Blakut
QUOTE
Fii ma serios, tu crezi ca i-ar fi greu unui general sa-l ameninte cu pistolul pe un bogatas ca sa-i transfere banii in propriul cont?


Si banca din Elvetia crezi ca e de acord? Sa finanteze un viitor dictator? Eu ca bogatas l-as trimite la plimbare pe general. Mai ales ca daca ma uimpusca se alege cu nimic. Daca sta cuminte insa primeste leafa. Cam asa merge lumea, de la bani inspre executanti, nu invers. Lumea nu e ca-n filme.
QUOTE
Iar afacerile care merg bine ar fi preluate de capii armatei, nu distruse, pastrand aceiasi angajati.

Iar capii armatei ar sti ce sa faca cu ele. Si investitorii straini ar mai face afaceri cu o firma condusa de armata.

QUOTE
Singura explicatie pt. care azi nu mai exista dictaturi si conduceri totalitare este ca populatiile nu vor mai accepta asa ceva dupa experientele relativ recente.

Populatia nu are nimic de zis. Dar, conform logicii tale, daca populatia e singurul factor care impiedica totalitarismul acesta iminent, inseamna ca populatia ar fi aceea care conduce cu adevarat tara. Ceea ce nu e cazul, dupa cum chiar tu ai zis mai incolo...
QUOTE
Egalitarismul este urmatorul pas logic pe viitor, atunci cand nu doar ca va exista o organizare democratica, dar se va putea cu adevarat spune ca fiecare vot conteaza la fel ca fiecare altul.

Si uite ca populatia asta care impiedica totalitarismul sa se instaleze, nu vrea egalitarism. Daca ar vrea, l-ar instaura.
Helmuth
QUOTE(abis @ 28 Aug 2008, 07:09 PM) *
Din pacate nu pot fi distruse toate. Bulevardul Victoria Socialismului, de pilda, ori Casa Poporului, si alte hidosenii asemanatoare. In socialism s-a construit prost, urat si scump, fara nici o legatura cu necesitatile, ci cu "ordinul de sus". Vezi aici cateva exemple.


Casa Poporului e o hidosenie? Trecand peste inerentul factor subiectiv, constructia a intrat de trei ori in Cartea Recordurilor, ne face cunoscuti in lume, si e un important punct de atractie turistica. Jean Paul Carteron, presedintele Forumului Crans Montana l-a denumit "lacas magnific" iar Catherine Lalumiere - Secretar General al Consiliului Europei - l-a denumit "capodopera a romanilor".
Bine ca sutele de supermarketuri aparute peste tot ca ciupercile sau cladirile de birouri trantite aiurea pe unde te astepti mai putin sunt monumente arhitecturale de referinta... Ca-n rest, capitalismul n-a fost in stare nici macar sa renoveze blocurile facute in socialism.

In socialism, numai intre 1981 si 1985, s-au dat in folosinta 750.000 de apartamente, iar media anuala de apartamente construite in Bucuresti a fost de 20.000. Locuintele au fost proiectate sa reziste la cutremure de pana la 8 grade.

QUOTE
In primii ani dupa 89 nu s-au construit aproape deloc blocuri de locuinte.
Primele constructii rezidentale au fost case individuale construite in regie proprie. Ulterior au inceput sa apara complexe rezidentale de case. Primele astfel de complexe au fost dezvoltate in zona de nord a Bucurestiului, campioana acestor investitii fiind Pipera.
La inceputul anilor 2000 au aparut blocuri de apartamente de lux, aflate in zone elitiste si ridicate de mici investitori romani sau straini. Aceste blocuri au cateva apartamente cu suprafete foarte mari, terase, si garaj subteran.
Ulterior au intrat pe piata si dezvoltitori mai mari care au ridicat zone rezidentiale cu blocuri de lux. Un astfel de complex contine cateva blocuri cu 3-4 nivele, garaje subterane si au apartamente mari. Aceste noi proiecte au aparut in zone scumpe, unde pamantul nu mai permitea construirea de case. Unele complexe rezidentiale ofera o solutie combinata, cu vile si apartamente la bloc in acelas complex.
In ultimii ani piata a fost revolutionata de aparitia blocurilor de locuinte ce vizeaza persoanele cu venituri medii. Dezvoltatorii sunt fie investitori medii romani sau straini, fie mari investitori ce ridica adevarate cartiere.

http://www.ghidapartamente.com/article/apa...-noi-vechi.html

Dupa dezastrul din 89, ani in sir nu s-au construit deloc blocuri de locuinte, iar dupa 2000, cand au mai inceput sa apara si complexe rezidentiale destinate clasei cu venituri medii-spre mari, calitatea lor e la pamant.

QUOTE
Avem o problemă cât se poate de serioasă! Pe lângă blocurile cu bulină roşie, alte locuinţe, date recent în folosinţă, au structura de rezistenţă şubredă.
Acest lucru este confirmat chiar de inspectorii de stat în construcţii, care au descoperit cu groază acest lucru. Specialiştii aruncă vina pe cei care au făcut case cu muncitori necalificaţi. Blocurile, de altfel extrem de scumpe, sunt în pericol în cazul unui cutremur similar cu cel din' 77. Numai în 2007, Inspectoratul de stat în construcţii a dat peste 160 de amenzi celor care au clădit case mai mult după ureche. Grav este şi că cea mai mare amendă pentru nerespectarea normelor în construcţii nu sare de 9.000 de lei. O sumă infimă pentru cineva care câştigă milioane de euro din fiecare bloc.

http://www.protv.ro/stiri/social/mare-part...l-cutremur.html
Helmuth
QUOTE(Blakut @ 2 Sep 2008, 12:47 PM) *
Si banca din Elvetia crezi ca e de acord? Sa finanteze un viitor dictator?


Ce-ar conta asta pt banca din Elvetia daca banii vor fi sau vor ramane in administrarea ei?

QUOTE
Eu ca bogatas l-as trimite la plimbare pe general. Mai ales ca daca ma uimpusca se alege cu nimic. Daca sta cuminte insa primeste leafa. Cam asa merge lumea, de la bani inspre executanti, nu invers. Lumea nu e ca-n filme.


L-ai putea trimite la plimbare, asta in eventualitatea in care ai rezista presiunii si torturii.

QUOTE
Iar capii armatei ar sti ce sa faca cu ele. Si investitorii straini ar mai face afaceri cu o firma condusa de armata.


De ce nu, ar putea considera ca o firma condusa de capii armatei intr-o tara stapanita de armata e cu atat mai sigura si de incredere.

QUOTE
Populatia nu are nimic de zis. Dar, conform logicii tale, daca populatia e singurul factor care impiedica totalitarismul acesta iminent, inseamna ca populatia ar fi aceea care conduce cu adevarat tara. Ceea ce nu e cazul, dupa cum chiar tu ai zis mai incolo...


Populatia are multe de zis, numai ca deocamdata nu s-a prins in totalitate de mecanismele socio-politice din prezent. Manipularea capitalista functioneaza din greu in mass-media, insa minciunile lor nu vor mai putea deforma realitatea traita de fiecare zi-de-zi.
Marduk
QUOTE(Helmuth @ 2 Sep 2008, 01:03 PM) *

QUOTE
Casa Poporului e o hidosenie? Trecand peste inerentul factor subiectiv, constructia a intrat de trei ori in Cartea Recordurilor, ne face cunoscuti in lume, si e un important punct de atractie turistica. Jean Paul Carteron, presedintele Forumului Crans Montana l-a denumit "lacas magnific" iar Catherine Lalumiere - Secretar General al Consiliului Europei - l-a denumit "capodopera a romanilor".

D.p.d.v. arhitectural este mai mult decat o hidosenie, o monstruozitate nascuta din mintea unui megaloman. Anca Petrescu nu a facut decat sa transpuna in planuri ceea ce vroia Ceausescu. Nu stiu daca tu sau persoanele distinse pe care le pomenesti va-ti plimbat vreodata in cartierul deosebit care a fost pus la pamant pentru construirea acestei cazemate. Eu si azi imi imaginez o plimbare in care plecam de jos de la Splai si urcam spre Arsenal, catre restaurantul Motanul Negru, o imagine pa care no voi uita niciodata, vile cochete, ascunse de tufe de iasomie si smochini. Eu cred ca este doar "capodopera" lui Ceausescu facuta cu munca romanilor.
QUOTE
Ca-n rest, capitalismul n-a fost in stare nici macar sa renoveze blocurile facute in socialism.

Capitalismul trebuia sa renoveze blocurile sau guvernele alcatuite din esalonul doi al PCR sau copii alesilor poporului.
QUOTE
In socialism, numai intre 1981 si 1985, s-au dat in folosinta 750.000 de apartamente, iar media anuala de apartamente construite in Bucuresti a fost de 20.000. Locuintele au fost proiectate sa reziste la cutremure de pana la 8 grade.

Nu te grabi, sa asteptam un cutremur de 6 grade sa vedem cate rezista, marea majoritate au subsolurile inundate iar materialele folosite erau de proasta calitate ca se lucra la norma sa se faca numarul specificat in plan.

QUOTE
Dupa dezastrul din 89, ani in sir nu s-au construit deloc blocuri de locuinte, iar dupa 2000, cand au mai inceput sa apara si complexe rezidentiale destinate clasei cu venituri medii-spre mari, calitatea lor e la pamant.

Aici nu am de ce sa te contrazic, ai dreptate, dar se pare ca investitorii si-au dat seama ca mai exista si oameni mai saraci care nu-si permit o vila.
Cucu Mucu
QUOTE(Helmuth @ 2 Sep 2008, 01:03 PM) *
Locuintele au fost proiectate sa reziste la cutremure de pana la 8 grade.

Nu ajunge proiectarea, mai trebuiau sa le si execute sa reziste la cutremurele alea. jamie.gif

QUOTE
Populatia are multe de zis, numai ca deocamdata nu s-a prins in totalitate de mecanismele socio-politice din prezent.


Cu tot respectu', da' cre'ca traiesti in universuri paralele. Arata-mi o miscare politica, economica, sociala in orice tarisoara lansata de societate pentru binele societatii.

[quote]Casa Poporului e o hidosenie?[quote]

Nu, nu este, desi e trist, trebuie sa spun ca e cea mai de soi creatie arhitecturala moderna. Asta ca sa vedeti cat de nasol stam la capitolul asta.
Blakut
QUOTE
De ce nu, ar putea considera ca o firma condusa de capii armatei intr-o tara stapanita de armata e cu atat mai sigura si de incredere.

Da-mi un exemplu.
QUOTE
Populatia are multe de zis, numai ca deocamdata nu s-a prins in totalitate de mecanismele socio-politice din prezent.

Stai linistit, ca nici n-o sa se prinda.
phi
Regimurile sau sistemele politice nu pot fi comparate exclusiv prin ceea ce au construit, prin realizările materiale. Mai multă importanţă cred că are fundamentarea lor teoretică, etică, iar dacă aceasta nu delegitimează sistemul, devine important şi ceea ce creează el.
Dacă sistemele egalitariste sunt imorale în sine, personal nu mă mai interesează ceea ce îmi oferă, oricât ar părea de generoase. Dacă un sistem respectă, însă, drepturile şi libertăţile fundamentale, pot începe să-l evaluez şi prin ceea ce îmi oferă, prin apel la corectitudinea oamenilor care îl populează şi îl conduc, distinctă de corectitudinea sistemului însuşi.
mutulica
bosimanii ar fi extrem de socati sa descopere la ce concluzii ati ajuns voi pornind de la o simpla abordare sociala caracteristica etniei lor
jet li
BBC NEWS | Americas | Urban farming takes root in Detroit

Urban farming takes root in Detroit
QUOTE
No greed

Visiting one of the largest allotments, on a site that had been derelict since Detroit's infamous 1967 riots, locals spoke about an astonishing transformation.

"There is something that every hand in this area can do," said Rose Stallard, who is keen to enlist as many volunteers as possible to help tend the garden and its precious crops.

As she organises a band of eager helpers to pull greens from the rich top-soil, Ms Stallard says food is more expensive than ever and neighbourhood shops are scarce.

"That's one cucumber you didn't have to pay 69 cents for," she adds, with a smile.

There are no fences but one local said greed had not been a problem.

"People are only taking what they need, because they know it's for everybody," he said.


Asta pentru toti care spun ca oamenii sunt rai si nu pot trai altfel decat acum. Pot trai altfel, daca li se ofera o alta poveste in care sa joace un rol. Mai sus se vede idea de comunitate, cum nu e nevoie de garduri pentru ca fiecare ia doar cat ii trebuie pentru ca stie ca e pentru toti. In comunitatea din care fac parte acest lucru e apreciat, de aceea oamenii se comporta asa. Vor sa faca parte din "ceva". Asa erau si societatile tribale.

In societatea noastra nu avem asa ceva, suntem fiecare pentru el, ce e aia comunitate ? auzi ce idee sa iei doar putin ca sa le ajunga la toti !
Blakut
QUOTE
"People are only taking what they need, because they know it's for everybody," he said.


Mai greu e cu responsabilitatea. Ca nu o poate avea everybody. Problemele, poate ai remarcat, apar atunci cand resursele nu pot satisface intreaga populatie.
jet li
QUOTE(Blakut @ 26 Dec 2008, 11:34 PM) *
Mai greu e cu responsabilitatea. Ca nu o poate avea everybody. Problemele, poate ai remarcat, apar atunci cand resursele nu pot satisface intreaga populatie.


Cand resursele sunt putine un trib nu dispare. Fiecare ajuta tribul pentru ca stie ca va primi ajutor. Daca ar fi fiecare pentru el, si le-ar zice altora, pleaca, mancarea asta e a mea, tu mori, asa cum credeti voi ca ar face "primitivii", tribul nu ar mai exista.

Un citat din "Ascent of Humanity"
The Pressure to Break Free

"To most of the roles society offers, I say, "You are made for more than that." We inhabit, in the words of Ivan Illich, "a world into which nobody fits who has not been crushed and molded by sixteen years of formal education." The very idea of having to be at a job "on time" was appalling to early industrial laborers, who also refused the numbing repetitiveness of industrial work until the specter of starvation compelled them. What truly self-respecting person would spend a life marketing soda pop or chewing gum unless they were somehow broken by repeated threats to survival? "

O sa ziceti : "daca nu au invatat asta merita" smile.gif Si eu o sa zic : voi, si toata organizarea asta nu puteti exista fara aia care vand la Mc Donalds, spala pe jos, sau lucreaza intr-o fabrica strangand acelas surub de 1000 de ori pe zi. Si astia sunt "oamenii civilizatiei moderne si avansate" . Nu ne place sa ne uitam la ei, sunt si ei undeva acolo mentinand utopia "civilizatiei"

QUOTE
Not only does school prepare us to submit to the trivialized, demeaning, dull, and unfulfilling jobs that dominate our economy to the present time, not only does it prepare us to be modern producers, it equally prepares us to be modern consumers. Consider Gatto's description:

Schools train individuals to respond as a mass. Boys and girls are drilled in being bored, frightened, envious, emotionally needy, generally incomplete. A successful mass production economy requires such a clientele. A small business, small farm economy like that of the Amish requires individual competence, thoughtfulness, compassion, and universal participation; our own requires a managed mass of leveled, spiritless, anxious, familyless, friendless, godless, and obedient people who believe the difference between "Cheers" and "Seinfeld" is worth arguing about.
Blakut
Spune-mi te rog, ce fac bosimanii tai ca sa se distreze?
jet li
QUOTE(Blakut @ 29 Dec 2008, 03:11 PM) *
Spune-mi te rog, ce fac bosimanii tai ca sa se distreze?

Ei nu au conceptul de "plictiseala". E o inventie a noastra ,ca sa vezi de unde vine, vezi postul de mai sus.
Nu au nici conceptul de "munca" sau "timp liber". Ei nu muncesc si nu au "concedii", ei "traiesc". Lucrul pe care noi il amanam pentru "la pensie".

So complete is our identification of boredom as the default state of human existence that when asked to define it, most people say, "Boredom is when there is nothing to do."

Vezi filmul asta , si o sa intelegi mai bine ce zic :
http://www.imdb.com/title/tt0080801/
The Gods Must Be Crazy

http://www.ascentofhumanity.com/chapter1-5.php
QUOTE
An oft-cited example is the !Kung of the Kalihari Desert in southern Africa, who were studied by the anthropologist Richard Lee.ii He followed them around for four weeks, kept a log of all their activities, and calculated an average workweek of approximately twenty hours spent in subsistence activities. This figure was confirmed by subsequent studies by Lee and other researchers in the same region. In one of the harshest climates in the world, the !Kung enjoyed a leisurely life with high nutritional intake. This compares to the modern standard of forty hours of work per week. If we add in commuting time, shopping, housework, cooking and so forth, the typical American spends about eighty hours per week aside from leisure time, eating, and sleep. The comparable figure for the !Kung is forty hours including such necessary activities as making tools and clothes.

Other studies worldwide, as well as common sense, suggest that the !Kung were not exceptional. In more lush areas life was probably even easier. Moreover, much of the "work" spent on these twenty hours of subsistence activities was by no means strenuous or burdensome. Most of the men's subsistence hours were spent hunting, something we do for recreation today, while gathering work was occasion for banter and frequent breaks.
Primitive small-scale agriculturalists enjoyed a similar unhurried pace of life. Consider Helena Norberg-Hodge's description of pre-modern Ladakh, a region in the Indian portion of the Tibetan Plateau.iii Despite a growing season only four months long, Ladakh enjoyed regular food surpluses, long and frequent festivals and celebrations, and ample leisure time (especially in winter when there was little field work to do). This, despite the harsh climate and the (proportionately) enormous population of non-working Buddhist monks in that country's numerous monasteries! More powerfully than any statistic, Norberg-Hodge's video documentary Ancient Futures conveys a sense of the leisurely pace of life there: villagers chat or sing as they work, taking plenty of long breaks even at the busiest time of the year. As the narrator says, "work and leisure are one."
Rovaniemi
QUOTE(jet li @ 29 Dec 2008, 02:29 PM) *
So complete is our identification of boredom as the default state of human existence that when asked to define it, most people say, "Boredom is when there is nothing to do."


Greşit, plictiseala NU apare atunci cînd nu e nimic de făcut, dipotrivă, ea apare cînd trebuie să fac acelaşi lucruri iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi asta descrie foarte bine ceea ce fac boşimanii ăştia ai tăi ... practic fiecare zi din viaţa lor, cu puţine excepţii, e o repetare a celei precedente. Dacă fată bivolul vecinului bănuiesc că e mare sărbătoare în comunitate, pentru că mai rupe monotonia (de asemenea, e sărbătoare şi din cauză că e un fapt nemaiauzit, de obicei bivoliţele sînt cele care fată ...)
jet li
QUOTE(Rovaniemi @ 29 Dec 2008, 06:01 PM) *
Greşit, plictiseala NU apare atunci cînd nu e nimic de făcut, dipotrivă, ea apare cînd trebuie să fac acelaşi lucruri iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi asta descrie foarte bine ceea ce fac boşimanii ăştia ai tăi ... practic fiecare zi din viaţa lor, cu puţine excepţii, e o repetare a celei precedente. Dacă fată bivolul vecinului bănuiesc că e mare sărbătoare în comunitate, pentru că mai rupe monotonia (de asemenea, e sărbătoare şi din cauză că e un fapt nemaiauzit, de obicei bivoliţele sînt cele care fată ...)

Ei nu "Trebuie" sa faca nimic. Nu au taxe de platit, servici unde sa fie prezenti, etc etc. Fac numai ce vor. Vezi filmul "The Gods Must Be Crazy"
Blakut
QUOTE
Ei nu au conceptul de "plictiseala". E o inventie a noastra ,ca sa vezi de unde vine, vezi postul de mai sus.
Nu au nici conceptul de "munca" sau "timp liber". Ei nu muncesc si nu au "concedii", ei "traiesc". Lucrul pe care noi il amanam pentru "la pensie".

So complete is our identification of boredom as the default state of human existence that when asked to define it, most people say, "Boredom is when there is nothing to do."


Bun, si ce fac eu? Eu nu ma plictisesc. Ei ce fac toata ziua?

QUOTE
Ei nu "Trebuie" sa faca nimic. Nu au taxe de platit, servici unde sa fie prezenti, etc etc. Fac numai ce vor. Vezi filmul "The Gods Must Be Crazy"


Ba trebuie. Trebuie sa manance. Trebuie sa se inmulteasca. Trebuie sa isi faca adapost.

Te intreb din nou, ce fac ei ca sa se distreze. Nu te-am itnrebat de timpul liber, sau mai stiu eu ce. Cum se distreaza bosimanii astia ai tai?
Rovaniemi
QUOTE(jet li @ 29 Dec 2008, 04:50 PM) *
Ei nu "Trebuie" sa faca nimic. Nu au taxe de platit, servici unde sa fie prezenti, etc etc. Fac numai ce vor. Vezi filmul "The Gods Must Be Crazy"


Cum măi să nu "trebuiască" să facă nimic?!? Dar turmele alea, cine are grijă de ele? să le mulgă, să le păşuneze, să le adape, să le apere de prădători. să sacrifice animale pentru carne, ş.a.m.d. ... pe urmă cine se ocupă de minorele probleme ale apei, ale adăposturilor de peste noapte, ale făruririi armelor (adică suliţe şi arcuri cu săgeţi, bănuiesc), de tămăduirea bolnavilor ...

Darămite pentru ăia care-s agricultori, dacă o fi vreunul ... păi cît e de muncă la cîmp ...

Mda ... cred că la tine se rezumă totul la "taxe de plătit", "serviciu la care să fii prezent". N-ai înţeles nimic din complexitatea şi interacţiunile din cadrul unei societăţi umane, indiferent cît de jos ar fi ea pe scara civilizaţiei (aşa cum o definim noi). Boşimanii ăia sînt TOT TIMPUL la serviciu, în caz că n-ai înţeles, şi nici măcar n-au program de 8 ore împănat cu pauze de-o ţigară ...
jet li
Voi nu ati inteles nimic. Nu au nevoie de distractie pentru ca nu stiu ce e aia plictiseala. Si de "muncit" ei "muncesc" 20 de ore pe saptamana. Vezi ce am scris mai sus. Asta cuprinde tot ce fac ei, si pentru ei nu e "munca".
Nu sunt agricultori. Agricultori sunt aia care au cazut din paradis. Povestea lor e in biblie.
De ce se numeste "Caderea" ? De ce "cunoasterea" ii e interzisa omului in povestea din biblie ?

QUOTE
Nu vă îngrijorati de viata voastră, gândindu-vă ce veti mânca sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veti îmbrăca.
Oare nu este viata mai mult decât hrana si trupul mai mult decât îmbrăcămintea? Uitati-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră, si nici nu strâng nimic în grândare; si totusi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decât ele?

(Nu sunt crestin) Biblia e o adunatura de mituri. La fel ca orice alte povesti vechi, nu sunt toate doar inventate, au un adevar undeva. Povestea caderii din rai a fost scrisa de catre cei care nu se apucasera de agricultura. De aia se numeste "Caderea". Daca era scrisa de agricultori se numea "eliberarea" , "Inaintarea", "Progresul" etc etc. Sunt condamnati sa munceasca din greu, "cu sudoarea fruntii". Povestea nu putea fi scrisa decat de catre neagricultori mirati de noul mod de viata al vecinilor lor care nu parea deloc mai bun, au povestit povestea asta cu "caderea din rai". Pentru ca ii transforma in sclavi, cea ce suntem si azi cu toate masinile si tehnologia noastra.

Sunt sigur ca pe undeva pe aici am dat linkul dar il mai dau odata.
http://www.harpers.org/archive/2004/02/0079915
QUOTE
Why humans might have traded this approach for the complexities of agriculture is an interesting and long-debated question, especially because the skeletal evidence clearly indicates that early farmers were more poorly nourished, more disease-ridden and deformed, than their hunter-gatherer contemporaries. Farming did not improve most lives. The evidence that best points to the answer, I think, lies in the difference between early agricultural villages and their pre-agricultural counterparts—the presence not just of grain but of granaries and, more tellingly, of just a few houses significantly larger and more ornate than all the others attached to those granaries. Agriculture was not so much about food as it was about the accumulation of wealth. It benefited some humans, and those people have been in charge ever since.


http://www.orionmagazine.org/index.php/articles/article/2962
QUOTE
Today “work and more work” is the accepted way of doing things. If anything, improvements to the labor-saving machinery since the 1920s have intensified the trend. Machines can save labor, but only if they go idle when we possess enough of what they can produce. In other words, the machinery offers us an opportunity to work less, an opportunity that as a society we have chosen not to take. Instead, we have allowed the owners of those machines to define their purpose: not reduction of labor, but “higher productivity”—and with it the imperative to consume virtually everything that the machinery can possibly produce.
Blakut
QUOTE
early farmers were more poorly nourished, more disease-ridden and deformed, than their hunter-gatherer contemporaries. Farming did not improve most lives.


Si cu toate aste, agricultorii au dainuit. Vanatorii s-au facut aproape toti agricultori.
QUOTE
Today “work and more work” is the accepted way of doing things.

Mi se pare corect. Cui nu-i place cartea, da, munceste de rupe, altfel ai toate sansele sa faci ce-ti place.

Tot nu mi-ai raspuns, ce fac bosimanii ca sa se distreze?
Cla
QUOTE(jet li @ 29 Dec 2008, 07:33 PM) *
Voi nu ati inteles nimic. Nu au nevoie de distractie

E o tâmpenie ce zici TU !
Pâna si animalele (mamiferele, toate!!) se joaca, si vii tu sa ne imbrobodesti prostii cum ca oamenii n-ar avea nevoie de distractie...
Ce misto ca unu care n-are habar de lume ne zice noua ca "n-am inteles nimic"...
Ooof... ohno.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.