Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:O Lectie De La Bosimani
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Catalin
QUOTE
Sa explic, pentru clasa I : Oamenii nu sunt egali, asta se vede , unii sunt mai destepti, mai grasi, mai slabi, mai mici, mai mari, mai albi, negri sau galbeni, mai invatati, etc. Asta e asa cum am zis
Apoi : trebuie sa se poarte intre ei ca si cum ar fi. Adica nu ca in secolul 19 cand doar sa adresezi o vorba boierului si erai biciuit.


Pai cum sa-ti zic eu, asa, la nivelul tau de clasa intai... Filosofii egalitaristi de obicei sunt un pic mai nuantati decat tine. De exemplu, ei nu incep discursul prin "oamenii nu sunt egali, asta se vede". Daca incepi discursul asa, in momentul in care spui "dar ar trebui sa se comporte ca si cum ar fi" faci totul sa para de fatada, ca si cum oamenii de fapt zic "da, ma, bine, ii dau si fraierului o paine sa aiba si el ce sa manance... mi-e inferior, se vede, dar ma comport ca si cum mi-ar fi egal", ca si cum ii faci o favoare omului tratandu-l ca egal. Nu, de obicei discursul e ceva de genul "toti oameni chiar sunt egali in toate punctele esentiale! sigur apar diferente minore legate de aspect fizic, varsta, sex, status social, clasa sociala, inteligenta, cunostinte... dar, in ESENTA lor, oamenii sunt egali pentru ca esenta lor este ca sunt OAMENI". Cumva in felul asta merge treaba. Daca nu crezi ca oamenii chiar sunt egali, apuca-te de alte -isme ca egalitarismul nu prea ti se potriveste!
jet li
Da, am dat de o problema, cine stie cum ma vad eu pe mine insumi, cea ce duce la propriul meu fel de a ma purta "ca un egal" cu altii. Apoi cine stie cum inteleg toti oamenii , notiunea de "a te purta ca un egal"

E aici ceva, fara a intra in religii, e o regula buna. Dar poate se gaseste cate un masochist care ar dori sa fie torturat si de aceea ii tortureaza pe altii smile.gif

Blakut
Trebuia sa fie in mijloc atheism, "cu picioarele pe pamant, nu aiurea in jurul lui..."

QUOTE
Ce ma amuza pe mine tot felul de naivi care au impresia ca doar pentru ca au mobil, se sterg cu hartie igienica si beau Coca-Cola traiesc intr-o societate „civilizata”, care, nu-i asa, a progresat, pe cand oameni ca bosimanii sunt niste salbatici inapoiati pentru ca se sterg cu frunze si, evident, nu au Ipod.


Daca renunti la hartie igienica, pasta de dinti, medicamente si spital, renunt si eu. Pe bune, ma si mut in jungla. Pana una alta muntii Romaniei sunt mari, si in ei poti sa traiesti singur ca bosimanii. Incearca asta si vedem cum iti merge...
QUOTE
E aici ceva, fara a intra in religii, e o regula buna. Dar poate se gaseste cate un masochist care ar dori sa fie torturat si de aceea ii tortureaza pe altii


Nu, doar ca nu astept bunavointa sau altruism din partea nimanui, daca nu o merit. Si nici eu nu as oferi asa ceva celor care nu merita.
jet li
QUOTE
Praise, flattery, exaggerated manners and fine, high-sounding words were no part of Lakota politeness. Excessive manners were put down as insincere, and the constant talker was considered rude and thoughtless. Conversation was never begun at once, or in a hurried manner.

http://siouxme.com/standbea.html

"Salbaticii" astia cand mergeau la razboi ,daca unul nu voia sa mearga nu il numeau las, nu se uitau urat la el, mergeau ca si cum ar merge la o petrecere si unul zice "nu am chef sa vin". Mergeau nu ca sa extermine tribul vecin cum am facut noi - i-am omorat pe toti si femei si copii.
Daca prindeau femei nu le violau, nu era ceva demn, spre deosebire de soldatii albi
Mergeau ca sa isi arate curajul, pe drum unii se intorceau in sat, nu formau o gramada, sau o gloata cum formam noi azi. Aia erau oameni liberi care erau in stare sa gandeasca singuri si sa respecte hotararile altora

Apoi la razboi incercau sa isi atinga inamicii cu un bat , care era cea mai mare dovada de curaj, nu se organizau speriati de moarte, nu faceau planuri "cum sa i exterminam pe astia si noi toti sa traim !". Asta facem noi azi, si am pierdut tot sensul vietii
Blakut
QUOTE
Mergeau nu ca sa extermine tribul vecin cum am facut noi - i-am omorat pe toti si femei si copii.
Daca prindeau femei nu le violau, nu era ceva demn, spre deosebire de soldatii albi
Mergeau ca sa isi arate curajul, pe drum unii se intorceau in sat, nu formau o gramada, sau o gloata cum formam noi azi. Aia erau oameni liberi care erau in stare sa gandeasca singuri si sa respecte hotararile altora


Ba eu cred ca le violau la fel de bine. Daca mergeau la razboi ca sa isi arate curajul atunci inseamna ca se bateau de placere, nu de necesitate. Ceea ce e mai rau. Inchipuie-ti soldati in ziua de azi care pleaca la razboi nu pentru ca sunt trimisi ci pentru ca ei chiar au chef sa fie acolo...

QUOTE
Apoi la razboi incercau sa isi atinga inamicii cu un bat , care era cea mai mare dovada de curaj, nu se organizau speriati de moarte, nu faceau planuri "cum sa i exterminam pe astia si noi toti sa traim !". Asta facem noi azi, si am pierdut tot sensul vietii


Cine face asta azi?
Helmuth
QUOTE(marduk @ 12 Jun 2008, 05:39 PM) *
Sunt fericiti pana da o molima in ei sau in sursele de hrana, atunci sa-i vezi ce fericiti sunt.


In mod cert, peste bosimani si alte comunitati egalitariste nu va da boala secolului XXI, obezitatea. Intr-adevar, cercetatorii au reusit sa demonstreze ca obezitatea, laolalta cu alte dezechilibre de nutritie si hrana, prevaleaza in tarile "dezvoltate", caracterizate de inegalitati sociale si de venit.

In studiul lor "Wider income gaps, wider waistbands? An ecological study of obesity and income inequality", aparut in Journal of Epidemiology and Community Health 2005; 59:670-674, patru specialisti in epidemiologie, sanatate publica si problema obezitatii, in speta Kate E Pickett, Shona Kelly, Eric Brunner, Tim Lobstein si Richard G Wilkinson, demonstreaza ca inegalitatile socio-economice cauzeaza in randul populatiei asa-numita "boala a secolului XXI", obezitatea.

Prezentare generala a studiului
QUOTE
"OBJECTIVES: To see if obesity, deaths from diabetes, and daily calorie intake are associated with income inequality among developed countries.
DESIGN: Ecological study of 21 developed countries.Countries: Countries were eligible for inclusion if they were among the top 50 countries with the highest gross national income per capita by purchasing power parity in 2002, had a population over 3 million, and had available data on income inequality and outcome measures.
MAIN OUTCOME MEASURES: Percentage of obese (body mass index >30) adult men and women, diabetes mortality rates, and calorie consumption per capita per day.
RESULTS: Adjusting for gross national per capita income, income inequality was positively correlated with the percentage of obese men (r = 0.48, p = 0.03), the percentage of obese women (r = 0.62, p = 0.003), diabetes mortality rates per 1 million people (r = 0.46, p = 0.04), and average calories per capita per day (r = 0.50, p = 0.02). Correlations were stronger if analyses were weighted for population size. The effect of income inequality on female obesity was independent of average calorie intake.
CONCLUSIONS: Obesity, diabetes mortality, and calorie consumption were associated with income inequality in developed countries. Increased nutritional problems may be a consequence of the psychosocial impact of living in a more hierarchical society."


Solutia pentru stoparea raspandirii acestui flagel nu poate fi decat una: punerea in practica a masurilor egalitariste de redistributie: "Public policies promoting greater equality and reducing the burden of low social status may make an important contribution to reducing and preventing obesity. Relative deprivation may influence the effectiveness of policies designed to promote good nutrition and physical activity."

Studiul integral poate fi citit la:
http://jech.bmj.com/cgi/content/full/59/8/670#R21
abis
Un studiu mai recent da urmatorul clasament al fericirii:
1. Danemarca
2. Elvetia
3. Austria
4. Islanda
5. Bahamas
6. Finlanda
7. Suedia
8. Bhutan
9. Brunei
10. Canda

Deci in top ten sunt, cu o singura exceptie, tari bogate.
jet li
QUOTE
We never rail at the storms, the furious winds, the biting frosts and snows. To do so intensifies human futility, so whatever comes we should adjust ourselves by more effort and energy if necessary, but without complaint. Bright days and dark days are both expressions of the Great Mystery, and the Indian reveled in being close the the Great Holiness."

-Chief Luther Standing Bear

QUOTE
When you arise in the morning, give thanks for the food and For the joy of living. If you see no reason for giving thanks, The fault lies only in yourself. Abuse no one and nothing, For abuse turns the wise ones to fools and robs the spirit of its vision. When it comes your time to die, be not like those whose hearts are filled with fear of death, so that when their time comes They weep and pray for a little more time to live their lives over again in a different way. Sing your death song and die like a hero going home."

Tecumseh - Shawnee-(1768-1813)


http://www.greatdreams.com/wisdom.htm

Intelegeti voi astea ? Noi civilizatia moderna am luat "inelul puterii" si tinem strans de el. Suntem o adunatura de "Gollumi" fiecare in pestera lui. In orasele noastre nu avem nici urma de comunitate, suntem tinuti laolalta de politie. Daca politia ar disparea pentru o saptamana ati vedea cate aveti in comun cu omul de pe strada vecina. Cam nimic. Traim laolalta dar suntem singuri
Mai exista inca societati care nu au luat acest "inel". Fie l-au respins, fie nu au avut sansa. Nu e usor sa il respingi.
Sper sa vina o zi cand o sa ne dam seama ce facem. Faptul ca distrugem natura e un lucru, dar apoi distrugem si spiritul uman.
http://www.highcountrypassage.com/cgi-bin/...1&storyID=8
QUOTE
One of the most wonderful things about the trip was that the Pandaw II stopped at several remote villages along the Irrawaddy. The arrival of the boat was an event for the local people since they are seldom visited; at each stop, villagers would line the banks waving and laughing happily. The captain had arranged to stop at one community the boat had never visited before, and the warmth and hospitality of our hosts was overwhelming. As we walked through the village everyone greeted us, and many people, but children especially, surrounded us and walked along with the group. Little girls darted out to pick flowers to give to the women. One girl took my left hand, and another took my right; other children took other hands, and soon we were a daisy chain spanning the width of the village. And the laughter! Everyone was laughing and smiling, which of course inspired us to do the same.

We spent a happy afternoon here. As the Pandaw pulled away from shore the entire village lined the banks to wave goodbye, crying "Mingalaba!" This Burmese word has no literal translation to English, but simultaneously means hello, goodbye, and we are blessed. Mingalaba. As the Pandaw followed a turn and our friends disappeared from sight, I could still hear them singing out their blessings, the word tintinnabulating in the air like bells.


http://www.leelau.net/chai/burma.htm
QUOTE
What I found was the most authentic, untouched and traditional country in all of SE Asia. Everyday I would smile when I'd see something that reminded me of Asia in the 70s and 80s when I was a kid growing up there. Burma today resembles the Malaysia of old moreso even than Malaysia of today. So, if you want to see and feel the way Asia used to be (pre-1990s economic boom), Burma is the place.
bdl
QUOTE(Helmuth @ 19 Jun 2008, 12:16 PM) *
Poate afecta, caci cu cat comunitatea se arata mai multumita de vanatul adus, cu atat respectivul vanator are tendinta sa se considere superior celorlalti si indinspensabil societatii. Bosimanii se feresc atat de mult de a ajunge intr-o asemenea situatie, incat prefera sa nu mai multumeasca deloc, din contra.
Am convins cativa, ce-i drept, din anturaj. Nu stiu cata lumea care a citit blogul ori interventiile mele de pe forumuri a fost sau nu convinsa. Oricum, asta e o chestiune cu totul secundara, eu o sa continui sa propag adevarul indiferent de cat de multi il vor accepta sau nu.

rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Altu care detine adevarul.... rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Helmuth
QUOTE(abis @ 6 Jul 2008, 03:17 PM) *
Un studiu mai recent da urmatorul clasament al fericirii:
1. Danemarca
2. Elvetia
3. Austria
4. Islanda
5. Bahamas
6. Finlanda
7. Suedia
8. Bhutan
9. Brunei
10. Canda

Deci in top ten sunt, cu o singura exceptie, tari bogate.


Un clasament si mai recent include Puerto Ruco si Columbia in top ten. E de remarcat insa ca, spre diferenta de studiul New Economics Foundation (cel cu Vanuatu pe primul loc), acesta (realizat de World Values Survey) ia in considerare doar raspunsurile oamenilor la intrebari precum „cat de fericit esti?”, nu si realitati precum nivelul de poluare produs de tara respectiva.

Trecand peste, Ronald Inglehart, coordonatorul de la WVS si cel care a realizat topul pe care il citezi, a explicat in nenumarate randuri ca ceea ce face ca aceste tari sa fie in top ten nu e bogatia economica, ci mai ales democratia si nivelul ridicat de toleranta.
Legat de raportul dezvoltare economica-bogatie/fericire, in 1997, Inglehart scria:

QUOTE
The transition from a society of scarcity to a society of security brings a dramatic increase in subjective well-being. But we find a threshold at which economic growth no longer seems to increase subjective well-being significantly. This may be linked with the fact that at this level, starvation is no longer a real concern for most people. Survival begins to be taken for granted. Significant numbers of Postmaterialists begin to emerge and for them, further economic gains no longer produce an increase in subjective well-being.


In 2007, el scrie:

QUOTE
Happiness and life satisfaction rise steeply as one moves from subsistence-level poverty to a modest level of economic security and then levels off. Among the richest societies, further increases in income are only weakly linked with higher levels of SWB. (...)

Quite apart from their level of economic development, some types of societies do a better job of maximizing their citizens’ SWB than others. All 13 of the Latin American countries for which there were data showed higher levels of SWB than their economic levels would predict.

http://www.psychologicalscience.org/journa...s/inglehart.pdf

Ce concluzie tragem de aici? Ca dezvoltarea economica e necesara doar pana in punctul in care scoate populatie din saraciei si ii asigura un trai fara grija zilei de maine. Dincolo de acest punct, fericirea populatiei trebuie asigurata prin democratizare, toleranta, relaxare, sport, socializare, culturalizare etc.
abis
QUOTE(Helmuth @ 7 Jul 2008, 10:51 AM) *
ia in considerare doar raspunsurile oamenilor la intrebari precum „cat de fericit esti?”, nu si realitati precum nivelul de poluare produs de tara respectiva

Nu vad de ce ar fi relevant nivelul de poluare atunci cand cercetam fericirea.
QUOTE
eea ce face ca aceste tari sa fie in top ten nu e bogatia economica, ci mai ales democratia si nivelul ridicat de toleranta

Posibil. Insa in conditiile in care societatilor respective li s-ar impune o oranduire egalitarista, democratia si toleranta ar deveni istorie. Prin urmare, si fericirea.
Helmuth
QUOTE(abis @ 7 Jul 2008, 11:15 AM) *
Nu vad de ce ar fi relevant nivelul de poluare atunci cand cercetam fericirea.


Daca o populatie isi obtine fericirea printr-o economie ce presupune poluarea mediului, inseamna ca acea fericire nu e de durata si peste 3-4 generatii e probabil ca urmasii lor, ce traiesc intr-un mediu viciat si lipsit de resurse, sa nu mai fie la fel de multumiti.

QUOTE
Posibil. Insa in conditiile in care societatilor respective li s-ar impune o oranduire egalitarista, democratia si toleranta ar deveni istorie. Prin urmare, si fericirea.


Esti intr-o adanca eroare. In realitate, numai egalitarismul poate garanta functionarea satisfacatoare a democratiei. Doar atunci cand fiecare vom avea aceeasi avere si aceeasi pozitie sociala, fiecare vot va conta la fel. In schimb, in sistemele ce tolereaza inegalitati, cand o minoritate detine averi incomensurabile, e clar ca aceasta poate influenta si santaja dupa bunul plac activitatea politicienilor, legiuitorilor etc. Mai mult, cand doar o parte, mica, din populatie detine mijloacele de productie, e de asteptat ca restul sa depinda de ei, sa fie fortati sa accepte la angajare conditii ce nu ii avantajeaza (deloc sau nu pe deplin), sa nu aiba un cuvant de spus in privinta activitatii desfasurate la locul de munca etc.

Dupa cum spune John Myles, prof. de sociologie la U. din Toronto:

QUOTE
Democracy, by definition, is egalitarian (“one person, one vote”): rights are attached to people, not to their property. Markets, by contrast, are driven by inequality (“one dollar, one vote”) and, by deinition, generate more inequalities. In the 19th century, it was widely believed that mass democracy would destroy markets: the “many” would simply use their political power to expropriate the wealth of the “few” and markets would collapse. That never happened. [...]
Times have changed, and as the inequality trends indicate, Canadians face new distributive challenges. This is no time to rest on the laurels of those who preceded us. The viability of our society requires efficient markets; but it also requires effective democracy."


La randul sau, Frank Cunningham, care preda stiinte politice la aceeasi U din Toronto, completeaza:

QUOTE
"Inequality is an enemy of democracy. Autocracy is harmful to public spirit, since people understand themselves to be politically impotent. When a democratic society contains significant inequalities, it begins to resemble an autocracy. If money can determine for whom one is able to vote and dictates limits on what representatives can do once elected, understandable cynicism results and, with it, the weakening of public commitment."


Pentru mult mai multe, vezi zici: Inegalitatile economice conteaza.

De altfel, conform unui sondaj marca Financial Times, publicat la 19 mai 2008, marea majoritate a cetatenilor (76%-85%) inclusiv din tari dezvoltate ca Germania, Spania, Italia, China considera ca in prezent inegalitatile economice in randul societatilor sunt exagerat de mari si ca trebuie sa-i taxam mai mult pe bogatasi.
Ostilitatea generala fata de inegalitati, impreuna cu tendintele de redistribuire prin intermediul taxarii progresive sunt semne ca un viraj pe plan mondial spre egalitarism devine o reala posibilitate si ca el este vointa maselor.
abis
QUOTE(Helmuth @ 7 Jul 2008, 12:30 PM) *
Daca o populatie isi obtine fericirea printr-o economie ce presupune poluarea mediului, inseamna ca acea fericire nu e de durata si peste 3-4 generatii e probabil ca urmasii lor, ce traiesc intr-un mediu viciat si lipsit de resurse, sa nu mai fie la fel de multumiti.

Cand faci un sondaj verifici nivelul actual al fericirii. Daca introduci si viitorul in ecuatie toate clasamentele sunt inutile, pentru ca sunt prea multi factori pe care nu-i poti anticipa. Spre exemplu, daca cei care traiesc in societati egalitariste vor ramane in urma cu productivitatea muncii, cu nivelul de instruire scolara, cu cercetarea stiintifica ori cu stiu eu ce altceva, in viitor vor fi mai putin fericiti. Daca cei nemultumiti cu oranduirea egalitarista vor fi trimisi la vreun soi de canal Dunare-Marea Neagra, la taiat stuf in delta ori pur si simplu lichidati, iarasi ma indoiesc ca va spori fericirea. La fel, daca intr-o societate bogata ca cele din topul mentionat de mine anterior introduci brusc egalitarismul, luand de la bogati si dand la saraci, dupa ce vei face praf astfel bunurile agoniste de primii cei din urma vor ajunge din nou la sapa de lemn, insa de data asta nu vor mai avea ce sa mai imparta, si iarasi le va scade fericirea...

Nu ai cum prevedea toti factorii care intervin in evolutia fericirii viitoare, asadar sa nu speculam.
QUOTE
cand doar o parte, mica, din populatie detine mijloacele de productie, e de asteptat ca restul sa depinda de ei, sa fie fortati sa accepte la angajare conditii ce nu ii avantajeaza

Am mai vorbit despre asta. Pe de-o parte proprietar poate fi oricine - oricine isi deschide o mica afacere ori cumpara actiuni. Pe de alta parte, exista concurenta si intre angajatori, pentru salariatii performanti. Daca esti lenes ori incapabil ar fi nedrept sa primesti acelasi venit ca cineva care performeaza in domeniul respectiv.
QUOTE
un viraj pe plan mondial spre egalitarism devine o reala posibilitate si ca el este vointa maselor.

Sa-mi spui despre "vointa maselor" atunci cand partidele comuniste vor castiga alegerile in mod democratic, nu asa cum s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial.
jet li
Dar de o viata simpla in care sa nu comande nimeni asupra altuia ce ziceti ? Fiecare traieste cum vrea si ii lasa pe altii sa traiasca cum vor.
QUOTE
Trouble no one about their religion; respect others in their view, and Demand that they respect yours. Love your life, perfect your life, Beautify all things in your life. Seek to make your life long and Its purpose in the service of your people. Prepare a noble death song for the day when you go over the great divide. Always give a word or a sign of salute when meeting or passing a friend, Even a stranger, when in a lonely place. Show respect to all people and bow to none
When you arise in the morning, give thanks for the food and For the joy of living. If you see no reason for giving thanks, The fault lies only in yourself. Abuse no one and nothing, For abuse turns the wise ones to fools and robs the spirit of its vision. When it comes your time to die, be not like those whose hearts Are filled with fear of death, so that when their time comes They weep and pray for a little more time to live their lives over again In a different way. Sing your death song and die like a hero going home.

Tecumseh - Shawnee-(1768-1813)


Dar vai, atunci fiecare o sa faca ce il taie capul !
Asta asa e, dupa 2000 de ani de "progres" am ajuns in stadiul asta. Fiecare om de azi e un trib separat, cu cultura si ideile proprii. Poate are si cativa apropiati care ii seamana. Nu are legatura cu ceilalti , nu ii simte ca oameni dintre care face parte de aici toate crimele de azi care in societatile primitive nu exista.
Nu avem sanse sa rezolvam asta si sa revenim la o oranduire mai libera. Tot gunoiul produs prin "progres" ne-a indepartat unii de altii. Intr-adevar "lucrurile pe care le detii ajung sa te detina". Nu am nici o idee cum am putea trece peste problema asta.

In insulele Maldive pana in 1960 cand India a infiintat un post de politie acolo, bastinasii nici nu auzisera de conceptul de "a fura", era de neimaginat.
Triburile de indieni din America de Nord nu aveau sefi, aveau un consiliu al batranilor. Astia nu erau alesi, orice batran cu experienta putea fi in el. Apoi sfatul asta dadea sfaturi smile.gif Nu ordine, dar rareori se intampla ca razboinicii sa nu asculte de sfaturi. Si nu ii aresta nimeni pentru asta. Nimanui de acolo nu ii placea sa dea ordine altuia. Ce concept

In afara de Comunism si Capitalism, mai e ceva. Astea sunt sisteme economice. Oamenii au trait milioane de ani fara economie si au dus-o foarte bine. Erau si mai civilizati decat noi.
QUOTE
Karl Marx recognized that workers without a choice are workers in chains. But his idea of breaking chains was for us to depose the pharaohs and then build the pyramids for ourselves, as if building pyramids is something we just can't stop doing, we love it so much

QUOTE
Because revolution in our culture has always represented an attack on hierarchy, it has always meant upheaval--literally a heaving up from below. But upheaval has no role to play in moving beyond civilization. If the plane is in trouble, you don't shoot the pilot*, you grab a parachute and jump. To overthrow the hierarchy is pointless; we just want to leave it behind.

*or yell and wave signs and write songs about what a bad job the pilot is doing (i said that)

Daniel Quinn
Rovaniemi
QUOTE(jet li @ 7 Jul 2008, 04:21 PM) *
Dar de o viata simpla in care sa nu comande nimeni asupra altuia ce ziceti ? Fiecare traieste cum vrea si ii lasa pe altii sa traiasca cum vor.


nu prea merge, din pacate

chiar si in societatile primitive ,si cu atit mai mult in epoca moderna, exista specializarea muncii, si asta inseamna o interdependenta mult mai mare decit s-ar putea crede

asa ca, degeaba spunea cineva intr-un post mai sus cum ca daca politia ar disparea , toata societatea s/ar duce de ripa, si ca sintem foarte s\inguri in comunitatri de sute de mii de indivizi. nu e chiar asa / interdependenta loveste, si loveste rau ...
jet li
QUOTE(Rovaniemi @ 7 Jul 2008, 11:52 PM) *
nu prea merge, din pacate

chiar si in societatile primitive ,si cu atit mai mult in epoca moderna, exista specializarea muncii, si asta inseamna o interdependenta mult mai mare decit s-ar putea crede

asa ca, degeaba spunea cineva intr-un post mai sus cum ca daca politia ar disparea , toata societatea s/ar duce de ripa, si ca sintem foarte s\inguri in comunitatri de sute de mii de indivizi. nu e chiar asa / interdependenta loveste, si loveste rau ...


Interdependenta ? Nu am zis ca "oamenii sa nu faca nimic impreuna !". Sau crezi ca oamenii fac ceva impreuna doar cand sunt fortati ? Intr-adevar in jurul nostru asta vedem. Cum crezi ca ridicau indienii corturile din piele de bizon, inalte de 3, 4 metri ? Probabil se rugau de vecini ? Sau ii plateau ? Sau ii fortau ? smile.gif
Ce metode barbare
Adevarul e ca erau o comunitate, ca un grup de prieteni si se ajutau intre ei. Fiecare asezare indiana numara cam 20 de familii si distanta obisnuita intre asezari era 1 km.

Triburile primitive functioneaza pentru ca fiecare individ lucreaza pentru trib in orice face, si e mandru de asta.
Nu il obliga nimeni.
Stiati ca in caz de razboi nu te obliga nimeni sa te duci ? Si nici nu erai considerat las ? Ziceau "asa e el", si atat. Nu am ajuns la nivelul asta azi. Apoi mergand spre batalie unii se intorceau acasa. Altii continuau. Pentru ca fiecare era in stare sa gandeasca pentru el, nu formau o turma.

Si in societatea noastra exista tendinta copiilor de a-si cauta un trib, de a face parte din ceva pentru care sa "lucreze" , sa simta ca are o importanta undeva. Ce ii oferim ? Bani. Nu un trib. Si astfel intentiile lui bune dispar ajunge lacom si nepasator. Si de fapt cui ii pasa de el ? E doar unul im plus la marea gramada care suntem - nu avem nici o unitate.

Sper ca intelegeti ca eu vorbesc aici despre viata oamenilor de atunci. Nu imi spuneti ce avantaje a adus tehnologia. Singurele valori, valabile si azi, si care se observa in cazul unui dezastru sunt prietenii si familia. Viata moderna le distruge.
axel
QUOTE(jet li @ 7 Jul 2008, 11:32 PM) *
Interdependenta ? Nu am zis ca "oamenii sa nu faca nimic impreuna !". Sau crezi ca oamenii fac ceva impreuna doar cand sunt fortati ? Intr-adevar in jurul nostru asta vedem. Cum crezi ca ridicau indienii corturile din piele de bizon, inalte de 3, 4 metri ? Probabil se rugau de vecini ? Sau ii plateau ? Sau ii fortau ? smile.gif
Ce metode barbare

Indienii de care vorbesti erau in stare sa inalnte corturi din piele de bizon, iar societatea vestica actuala e in stare sa construiasca poduri de kilometrii si inalte de sute de metrii, sa construiasca cladiri de aproape un km, sa ajunga pe luna, etc, etc. Fiecare dupa posibilitati ohyeah.gif
Blakut
QUOTE
Ce ii oferim ? Bani. Nu un trib. Si astfel intentiile lui bune dispar ajunge lacom si nepasator. Si de fapt cui ii pasa de el ? E doar unul im plus la marea gramada care suntem - nu avem nici o unitate.


Ei nu e nici un trib? Dar galeriile de fotbal, stilurile de viata care rezulta din stilurile muzicale? Moda? Astea nu sunt oare tot niste forme de a apartine unui trib?
jet li
QUOTE(Blakut @ 9 Jul 2008, 02:35 AM) *
Ei nu e nici un trib? Dar galeriile de fotbal, stilurile de viata care rezulta din stilurile muzicale? Moda? Astea nu sunt oare tot niste forme de a apartine unui trib?

Ba da. E dorinta natural a oamenilor de a simti ca fac parte dintr-un grup. Dar totul dureaza cateva ore pe saptamana , un fel de "medicament" pentru suflet. Un trib adevarat trebuie sa dureze tot timpul. Ai vazut filmul Fight Club ? Cam asa e si cu triburile astea moderne
axel
http://miniamericanflags.deviantart.com/ar...ialism-48578733 :



Socialism is a system that depends on all individuals agreeing to work towards the common good of its community. This system is only possible if everyone cooperates willingly. Unfortunately for you there are individuals, like me, who disagree to work towards the good of the community. I wish to work to further my own selfish desires.

There are only a couple of options for socialism to work. One is to form a small commune of individuals who agree with socialism, and all work towards the good of one another without interfering with the rest of society. The other option is to create a government system that forces individuals to comply with your philosophy.

Any system, such as this, would have to force every individual to work for the good of everyone else. It is your individual choice if you wish to live your life for others, this is a right that is only taken away by force.

Those of you who hold socialism as your own personal credo, you are not a concern. But those of you who use the government to force your ideals on others, listen well. We will not let you rob and steal without exposing your ideology for what it really is: slavery.
jet li
O poza cu un om cu o punga cu bani si unu care il impusca smile.gif Uite ce cred eu despre punga cu bani :
QUOTE
Milarepa's Last Testament
as told by Lama Surya Das

After the enlightened cave-yogi and songmaster Milarepa left this world, a scrap of rice paper was found inscribed with his handwriting. His ascetic followers were astounded, for it stated that beneath a nearby boulder was buried all the gold that ascetic Mila had hoarded during his life.

A few eager disciples dug around and under that large rock. In the earth they discovered a ragged cloth bundle. Opening the knotted bundle with shaking hands, they discovered only a lump of dried shit.

There was another scribbled note as well. It said: "If you understand my teaching so little that you actually believed I ever valued or hoarded gold, you are truly heirs to my shit."

The note was signed "The Laughing Vajra, Milarepa."

http://www.ic.sunysb.edu/Clubs/buddhism/story/index.html

Apoi nu am de gand sa impun nici un sistem.
axel
Tu ai inteles fix nimic din ce am postat. Ideea e ca socialismul nu-si poate impune principiile (altfel decat in grupuri mici, in care oamenii au optat pentru stilul acela de viata) decat prin forta. Pentru ca tot timpul exista oameni mai capabili decat altii sa-si asigure un trai material decent si acestia nu vor dori sa imparta rezultatele muncii lor si cu lenesii, prostii, etc, etc.
leirn
QUOTE(jet li @ 10 Jun 2008, 10:34 AM) *
Cred ca daca am avea acelas fel de a ne purta intre noi ca si bosimanii am fi mult mai castigati


Exemplul dat de tine mi s-a parut zuperb...intr-adevar, avem ce invata de la ei in privinta asta. Problema e ca nu doar ne lasam cuprinsi de mandrie, dar nici macar nu vrem sa renuntam la ea. O data ce un om devine constient de EGO ul sau si vede ca il impiedica sa invete a iubi neconditionat, va dori sa scape de el... Va mai vedea ca mandria aduce cu sine invidia, care genereaza ura, suferinta etc.
jet li
QUOTE
People are fascinated to learn why a pride of lions works, why a troop of baboons works, or why a
flock of geese works, but they often resist learning why a tribe of humans works. Tribal humans were
successful on this planet for three million years before our agricultural revolution, and they’re no less
successful today wherever they manage to survive untouched, but many people of our culture don’t want
to hear about it. In fact, they’ll vigorously deny it. If you explain to them why a herd of elephants works
or why a hive of bees works, they have no problem. But if you try to explain why a tribe of humans
works, they accuse you of “idealizing” them. From the point of view of ethology or evolutionary biology,
however, the success of humans in tribes is no more an idealization than the success of bison in herds or
whales in pods.
Our cultural excuse for failure is that humans are just “naturally” flawed—greedy, selfish, short-sighted,
violent, and so on, which means anything you do with them will fail. In order to validate that excuse,
people want tribalism to be a failure
. For this reason, to people who want to uphold our cultural
mythology, any suggestion that tribalism was successful is perceived as a threat.


Daniel Quinn in "Beyond Civilization"
Exact asa zic si eu
axel
Ia zi, ai gasit forumisti pentru intalnirea ta forumistica? Mentionasei tu mai demult asta... ziceai ca vrei sa discuti despre peak oil...
jet li
QUOTE(axel @ 28 Jul 2008, 11:24 PM) *
Ia zi, ai gasit forumisti pentru intalnirea ta forumistica? Mentionasei tu mai demult asta... ziceai ca vrei sa discuti despre peak oil...

N am gasit. Alte intalniri forumistice mai sunt ?
QUOTE
Our culture has been conspicuously successful, in the sense that it has overrun the world. For most of
our history, this success was perceived as merely an inevitability, the working out of human destiny.
People no more wondered about it than they wondered about gravity. When Europeans “discovered” the
New World, they considered it a sacred duty to take it over. The people who were already living there
were just in the way, like trees or rocks or wild animals. They had no real business being there, as we
did. For us to take over this hemisphere was just part of the larger plan (presumably God’s plan) for us
to take over the entire world.

That we wereable to overrun this hemisphere (and indeed the entire world) came as no surprise to us.
This is simply what wasmeant to be, so naturally itcame to be. No one is amazed when clouds produce
rain.

Before Newton, people didn’t wonder why unsupported objects are compelled to fall to the ground.
They just figured, what elsecould they do? Theyhave to fall to the ground, and that’s that. Our historians
have always been in the same condition when it comes to our tremendous cultural success. They don’t
wonder why we were compelled to take over the world. They just figure, what elsecould we have done?
Wehad to take over the world, and that’s that.

QUOTE
No paradigm is ever able to imagine the next one. It’s almost impossible for one paradigm to imagine
that there will evenbe a next one. The people of the Middle Ages didn’t think of themselves as being in
the “middle” of anything at all. As far as they were concerned, the way they were living was the way
people would be living till the end of time. Even if you’d managed to persuade them that a new era was
just around the corner, they would’ve been unable to tell you a single thing about it—and in particular
they wouldn’t have been able to tell you what was going to make itnew. If they’d been able to describe
the Renaissance in the fourteenth century, it would havebeen the Renaissance.

We’re no different. For all our blather of new paradigms and emerging paradigms, it’s an unassailable
assumption among us that our distant descendants will be just exactly like us. Their gadgets, fashions,
music, and so on, will surely be different, but we’re confident that their mindset will be
identical—because we can imagine no other mindset for people to have. But in fact, if we actually
manage to survive here, it will be because we’ve moved into a new era as different from ours as the
Renaissance was from the Middle Ages—and as unimaginable to us as the Renaissance was to the
Middle Ages.

Tot din cartea aceea, daca o vrea cineva dat mi un email unde sa o trimit
axel
QUOTE(jet li @ 28 Jul 2008, 10:39 PM) *
N am gasit. Alte intalniri forumistice mai sunt ?

Mai sint. Dar ma indoiesc ca esti invitat. Nu cred ca vrea cineva sa te auda propavaduind peak oil doom. Seamana prea mult cu Martorii lui Iehova jamie.gif
jet li
Ma invit singur smile.gif
Nu mai propovaduiesc peak oil doom, oamenii se schimba smile.gif Spre deosebire de ce vezi aici, in afara forumului sunt cel mai tacut om si nu poti sa afli nimic de la mine. E o iluzie ca as putea semana cu un martor a lui Iehova, dar nu se stie poate devin smile.gif
Invitati ma ! Vreau o invitatie ! smile.gif
jet li
"People who dislike what I’m saying will challenge me this way: “If you’re so crazy about the tribal life,
why don’t you get a spear and go live in a cave?”
The tribal life isn’t about spears and caves or about hunting and gathering. Hunting and gathering is a
lifestyle, an occupation, a way of making a living. A tribe isn’t a particular occupation; it’s a social
organization that facilitates making a living.
Where they’re still allowed to, gypsies live in tribes, but they’re obviously not hunter-gatherers.
Similarly, circus people live in tribes—but again, obviously, they’re not hunter-gatherers. Until recent
decades there were many forms of traveling shows that were tribal in organization—theatrical troupes,
carnivals, and so on.
"

Daniel Quinn - Beyond Civilization
Dupa cum se vede omul asta explica mai bine ca mine
Blakut
QUOTE
Hunting and gathering is a
lifestyle, an occupation, a way of making a living. A tribe isn’t a particular occupation; it’s a social
organization that facilitates making a living.


Ok. Atunci spune-mi cum se traieste viata de vanator culegator in zilele noastre?
jet li
Blakut stii engleza ? Ai citit ce am scris mai sus ? Tribul e un grup de oameni care lucreaza impreuna pt a supravietui. Nu din "comunism" ci pt ca asa vor, sa zicem ca sunt prieteni. Nu prea mai vezi asa ceva azi
Blakut
QUOTE
Tribul e un grup de oameni care lucreaza impreuna pt a supravietui. Nu din "comunism" ci pt ca asa vor, sa zicem ca sunt prieteni.


Pai ori una ori alta: ori ca sa supravietuiasca, ori pentru ca asa vor. Daca vrei, orasele sunt grupuri de oameni care lucreaza impreuna ca sa supravietuiasca si pentru a trai mai bine. Asa ca sunt curios: ce schimbari concrete propui?
Helmuth
QUOTE(axel @ 18 Jul 2008, 01:51 AM) *


De fapt poza corecta e cea de jos:



Ca asa este, am explicat inclusiv in clipul meu, "Capitalism is only for the rich":
http://uk.youtube.com/watch?v=vBC97SUargU
Blakut
Ce motiv ar avea bogatul sa il impuste in cap pe sarac, din moment ce el oricum are bani? Nici unul...

Nu trebuia sa zici ca "Capitalism is only for the rich". Everything is for the rich... asa a fost mereu.

ah, unul din comentariile (de fapt multe din comentariile de la videoclipul tau) erau de genul throw the rich down the well, kill the rich etc. Se cam potriveste prima poza. Sunteti o gasca de criminali biggrin.gif...
jet li
Before our white brothers arrived to make us civilized men,
we didn't have any kind of prison. Because of this, we had no delinquents.
Without a prison, there can be no delinquents.
We had no locks nor keys and therefore among us there were no thieves.
When someone was so poor that he couldn't afford a horse, a tent or a blanket,
he would, in that case, receive it all as a gift.
We were too uncivilized to give great importance to private property.
We didn't know any kind of money and consequently, the value of a human being
was not determined by his wealth.
We had no written laws laid down, no lawyers, no politicians,
therefore we were not able to cheat and swindle one another.
We were really in bad shape before the white men arrived and I don't know
how to explain how we were able to manage without these fundamental things
that (so they tell us) are so necessary for a civilized society.

John (Fire) Lame Deer
Sioux Lakota - 1903-1976


We do not want schools....
they will teach us to have churches.
We do not want churches....
they will teach us to quarrel about God.
We do not want to learn that.
We may quarrel with men sometimes
about things on this earth,
but we never quarrel about God.
We do not want to learn that.

Heinmot Tooyalaket ( Chief Joseph), Nez Perce Leader

http://www.sapphyr.net/natam/quotes-nativeamerican.htm
Helmuth
QUOTE(Blakut @ 1 Aug 2008, 03:05 AM) *
Ce motiv ar avea bogatul sa il impuste in cap pe sarac, din moment ce el oricum are bani? Nici unul...


Banii se fac pe spinarea celor multi si saraci. Ai auzit vreodata de sweatshops?
Pt. mai multe detalii, vizioneaza cel mai recent clip al meu, Capitalism is exploitation and consumerism.
Blakut
QUOTE
Pt. mai multe detalii, vizioneaza cel mai recent clip al meu, Capitalism is exploitation and consumerism.


Inafara de videoclipuri mai stii sa faci ceva? Iti priesc tehnologia si apucaturile consumeriste vad. Treci la actiune macar, fa ceva practic, ca m-ai convins ca nu vrei sa mergi sa traiesti alaturi de bosimani.
abis
In videoclip ii deplangea pe unii care castiga, lucrand la Nike ori la alta firma occidentala, cate 2 dolari pe zi, pe cand costul vietii este de sase. Probabil ca ar prefera ca Nike sa-si ia jucariile si sa plece, iar respectivii sa nu mai castige nimic.
Cucu Mucu
QUOTE(Blakut @ 1 Aug 2008, 03:05 AM) *
Ce motiv ar avea bogatul sa il impuste in cap pe sarac, din moment ce el oricum are bani? Nici unul...


Exact, nici unul! O vorba batraneasca spune "Eu domn, tu domn, da' caii la apa cine ii da?"

Hlemuth, cheltuielile pe care le-ai avut cu clipurile mai bine le donai la o organizatie de ajutorare a oamenilor saraci. Asa puteai face diferenta! jamie.gif
Helmuth
In acea poza bogatul nu il impusca pe sarac, ci il ameninta. Mesajul este ca bogatii au puterea de a-i asupri pe ceilalti pt. a-si atinge scopurile. Profiturile realizate de marile firme capitaliste in swetshops-urile din tari precum Haiti, El Salvador, China, Bangladesh, Indonezia etc. sunt graitoare. Profiturile mari inseamna forta de munca ieftina: cresterea profiturilor = scaderea salariilor, vezi si cazul Nokia de la noi.
Nike nu are niciun motiv sa plece caci are mult mai mult de castigat din acele „locuri de munca” decat muncitorii (sclavii) de acolo. De aceea atata timp cat capitalismul exista, miliarde de oameni vor trai sub pragul saraciei lucii, caci acestia se vor multumi cu foarte putin in schimbul unei cantitati imense de munca, in conditii inumane. Solutia nu e sa apelam la „bunavointa” firmelor ca Nike, Disney, Gap ori Ikea, ci sa sa-i expropriem pe patronii lor iar cu acesti bani sa fie asigurate locuri de munca decente in zonele defavorizate de azi.
O asemenea strategie e justificata nu doar de exploatarea crunta la care finanta i-a supus pe cei de acolo si de efectele pozitive ale egalitarismului, ci si de faptul ca tarile sarace sufera cel mai mult de pe urma poluarii produse de cele bogate. Vezi Consumerismul bogatilor, moartea saracilor si Tarile bogate le dauneaza celor sarace .

@Cucu Mucu
De ajutat eu ajut constant saracii, insa ce cheltuieli ai tu impresia ca am avut ca sa fac acele clipuri?!
abis
QUOTE(Helmuth @ 21 Aug 2008, 01:06 PM) *
Solutia nu e sa apelam la „bunavointa” firmelor ca Nike, Disney, Gap ori Ikea, ci sa sa-i expropriem pe patronii lor iar cu acesti bani sa fie asigurate locuri de munca decente in zonele defavorizate de azi.

Evident ca solutia nu este sa te astepti la bunavointa concernurilor. Pana cand piata se regleaza si cererea de forta de munca este relativ apropiata de oferta poti interveni cu mijloace administrative, de ex. asigurarea unui castig salarial minim garantat (un salariu minim de la care sa plece negocierile). Poti liberaliza asocierea in sindicate. Poti asigura stimulente si pentru alte companii astfel incat sa creasca concurenta pentru forta de munca de care dispui. Pana la exproprieri este cale lunga... Si odata ce ai "confiscat" averea unor astfel de concerne, este evident ca nu vei rezolva nimic: banii obtinuti ii vei imparti saracilor, care isi vor asigura probabil o perioada destul de scurta necesarul, dupa care acesti bani se vor termina, iar saracii vor reveni in situatia initiala, ba chiar mai rau, pentru ca vor fi lipsiti si de sursa de venit reprezentata de munca la multinationala.

Sa luam de ex. cazul Ikea. Concernul a aparut cand Ingvar Kamprad, nemultumit de oferta de mobila de pe piata, a avut ideea de a crea un nou stil de mobila, care putea fi transportata si montata mult mai usor. Daca legislatia l-ar fi impiedicat sa-si creeze o firma gen Ikea putem presupune ca astazi n-am fi avut ocazia sa vorbim despre "beneficiile" pe care le-am avea daca i-am lua-o. Hai sa presupunem ca il lasam sa se fraiereasca, adica sa-si creeze firma, si acum i-o confiscam. In primul rand, vom obtine o suma de bani si active care, vandute, s-ar putea sa valoreze cca 30 miliarde USD (nu stiu daca asta este suma exacta, dar sa presupunem). Daca imparti suma in mod egal tuturor locuitorilor globului, ar insemna cca 5 USD/locuitor, suma cu care nu stiu daca poti face mare lucru. Bine, sa zicem ca mai adaugi cativa dolari de la confiscarea Ford, alti cativa de la confiscarea Disney, Sony etc. Ar trai cateva luni cu suma stransa din confiscarea tuturor concernelor, cu conditia ca producatorii de alimente si alte bunuri de consum sa nu ridice preturile, in urma cresterii cererii... Nu te mai intreb cine va cumpara toate cladirile, birourile, capacitatile de productie, si nici cu ce pret, din moment ce va apare brusc pe piata o oferta destul de consistenta...
In al doilea rand, cei 120000 angajati ai Ikea vor ramane pe drumuri. Vor fi probabil multumiti sa primeasca cei 5 USD care li se cuvin.
Iar in al treilea rand, cei care doresc sa cumpere mobila ieftina, usor de transportat si asamblat vor trebui sa-si puna pofta in cui si sa se multumeasca cu ceea ce gasesc produs in fabricile de mobila de stat.
Catalin
QUOTE(Helmuth)
Profiturile realizate de marile firme capitaliste in swetshops-urile din tari precum Haiti, El Salvador, China, Bangladesh, Indonezia etc. sunt graitoare.


Sunt graitoare dar oare ce graiesc? Astea sunt tarile pe care le vrei exponente ale capitalismului? Pai daca ne uitam la ele ne convingem de opusul a ce vrei tu sa sustii. Nu regasesti acolo niciuna din tarile vestice cu economie capitalista traditionala. China, de exemplu, are o guvernare comunista!

QUOTE
De aceea atata timp cat capitalismul exista, miliarde de oameni vor trai sub pragul saraciei lucii, caci acestia se vor multumi cu foarte putin in schimbul unei cantitati imense de munca, in conditii inumane. Solutia nu e sa apelam la „bunavointa” firmelor ca Nike, Disney, Gap ori Ikea, ci sa sa-i expropriem pe patronii lor iar cu acesti bani sa fie asigurate locuri de munca decente in zonele defavorizate de azi.


Total de acord cu tine. Din pacate, "solutia" pe care o propui tu nu rezolva problema (care este exploatarea celor slabi de catre cei puternici) ci doar schimba pe cei puternici cu alti puternici. Ca sa poti sa faci expropriere iti trebuie o categorie social-politica ce are suficient de multa putere ca sa duca la capat acest proces. Sa zicem ca o instaurezi intr-un fel sau altul si termini cu exproprierea. Crezi ca acea categorie social-politica o sa renunte benevol la privilegii si la putere? sau o sa se transforme intr-o clasa conducatoare noua si o sa reia procesul de exploatare a noilor slabi de catre noii puternici?

Deci inainte sa propui "solutii" ar trebui sa te gandesti si la intrebari adiacente gen "cine implementeaza solutiile astea?" si "ce se va intampla cu puterea in stat dupa implementarea solutiei?".

QUOTE
O asemenea strategie e justificata nu doar de exploatarea crunta la care finanta i-a supus pe cei de acolo si de efectele pozitive ale egalitarismului, ci si de faptul ca tarile sarace sufera cel mai mult de pe urma poluarii produse de cele bogate


O asemenea strategie e justificata emotional doar, din pacate. Rational nu este nici macar o strategie pentru ca nu e insotita de un calcul pe termen lung. Sigur ca suntem cuprinsi de avant revolutionar in fata mizeriilor capitalismului. Totusi, trebuie sa ne amintim sa gandim cu capul, nu cu alte organe, cand vine vorba de economie si politica.
jet li
Uitati "banii" . Imaginati-va o lume fara ei.
Nu se poate ? Probabil inainte de a va naste ati avut grija sa treceti in contract : "sa fie o lume cu bani, stapani si sclavi, altfel nu vreau sa ma nasc !" smile.gif

Niste citate. Imaginati va ca pentru 5 minute toti oamenii se opresc din ce fac ei si se uita in jur. Apoi uita de slujbe, de bani, se intorc la familia si prietenii lor si traiesc. Nu avem altceva de facut. Ne jucam de-a "Economia" si "Capitalismul" si luam foarte in serios jocul asta, nu ne mai pasa decat de jucarille noastre stralucitoare. Cine nu le are e "fraier", la dracu cu el. Poate sa si moara, "nu ne trebuie".

QUOTE
The whites were always trying to make the Indians give up their life and live like the white men - go to farming, work hard and do as they did - and the Indians did not know how to do that, and did not want to anyway….If the Indians had tried to make the whites live like them, the whites would have resisted, and it was the same with many Indians.

Wamditanka (Big Eagle) of the Santee Sioux


QUOTE
The air is precious to the red man, for all things share the same breath—the beast, the tree, the man, they all share the same breath. The white man does not seem to notice the air he breathes. Like a man dying for many days, he is numb to the stench.

QUOTE
How can you buy or sell the sky, the warmth of the land? The idea is strange to us. If we do not own the freshness of the air and the sparkle of the water, how can you buy them?

QUOTE
Once I was in Victoria, and I saw a very large house. They told me it was a bank and that the white men place their money there to be taken care of, and that by and by they got it back with interest. We are Indians and we have no such bank; but when we have plenty of money or blankets, we give them away to other chiefs and people, and by and by they return them with interest, and our hearts feel good. Our way of giving is our bank." - Chief Maquinna, Nootka

Si inca una, aproape imposibil de inteles azi. Ce vroia sa zica ? Adica nu vinzi drumurile ? Cam asta ar intelege un "om" de azi.
QUOTE
One does not sell the earth upon which the people walk.
Crazy Horse

http://www.halcyon.com/arborhts/chiefsea.html
Blakut
QUOTE
Uitati "banii" . Imaginati-va o lume fara ei.
Nu se poate ? Probabil inainte de a va naste ati avut grija sa treceti in contract : "sa fie o lume cu bani, stapani si sclavi, altfel nu vreau sa ma nasc !"


Nu nike si nici marile corporatii de azi au inventat banii sau economia de piata. Aceste corporatii sunt o creatie relativ noua in istoria omenirii. Ce-ai fi vrut, sa se puna de-a curmezisul establishmentului economic? De ce crezi ca au dat faliment toate economiile comuniste ale lumii?

QUOTE
The whites ....


Aici problema e ceva mai complexa. Nu e vorba doar de schimbarea modului de viata, ci si de exterminarea in sine, care nu are neaparata legatura cu viata de vanator culegator. Omul alb nu incerca sa ii faca pe indieni sa traiasca la fel ca el, ci mai degraba sa ii extermine sau /si sa le ia pamanturile.
O lume fara bani - desigur nu fara economie - ar fi realizabila nu numai printr-o intoarcere la origini. Viitorul ne-ar putea rezerva niste surprize. Abunda cartile sf de lumi mai mult sau mai putin utopice, avansate tehnologic, in care nu mai exista conceptul de ban. Tehnologia ne va elibera, nu negarea ei.
QUOTE
How can you buy or sell the sky, the warmth of the land? The idea is strange to us. If we do not own the freshness of the air and the sparkle of the water, how can you buy them?


Cumperi dreptul de a le folosi. Ma amuza mereu citatele cu interpretarile naive ale indienilor (sau ale altor populatii) care ar trebui chipurile prin sinceritatea lor copilareasca sa ne faca sa ne simtim prost.
Rovaniemi
QUOTE(jet li @ 21 Aug 2008, 09:07 PM) *
Adica nu vinzi drumurile ?


noah, pai atunci megi in continuare pe drumuri desfundate sau chiar croieste-ti singur cale prin padure, nenicule ... nici o problema, go ahead, mare shef nez-perce (din nara in nara, desigur)

aaaa, vrei sa mergi la mare pe hautostrada?!? eeee, atunci e normal sa platesti pnetru realizarea acelui drum si pentru intretinerea lui; cine-i atit de boeuf incit sa munceasca la greu pentru ca ty sa te simti bine?!?
Catalin
QUOTE(jet li)
Uitati "banii" . Imaginati-va o lume fara ei.


Ia sa imi imaginez. Eu ce produc pentru societatea asta? software. Ce-as putea sa fac ca sa mananc o paine daca n-ar exista bani? pai ar trebui sa gasesc un brutar interesat de software-ul meu. Dar ca sa mananc niste carne? un macelar interesat de software-ul meu. Hmm, cam nasol, ca eu nu fac soft nici pentru brutar nici pentru un macelar. Sunt multumit, totusi, ca pot sa schimb munca mea pe bani si banii, la randul lor, ii pot preschimba si la macelar si la brutar.

Serios, uneori vii cu ideile cele mai nastrusnice! TU ti-ai imaginat cum ar arata lumea ta fara bani?

QUOTE
Apoi uita de slujbe, de bani, se intorc la familia si prietenii lor si traiesc.


Da, pentru o seara, doua. Dar deja a treia zi nemancati incep sa isi puna probleme! laugh.gif
leirn
Setea de putere, care implica de cele mai multe ori si dorinta de a avea cat mai multi bani, consuma omul si-l face propriul sau sclav.
Omul are nevoie de hrana si adapost deoarece are si corp fizic, pe care trebuie sa-l ingrijeasca. Asta nu inseamna ca trebuie sa faca orice pentru a isi satisface necesitatile fizice, nu inseamna ca trebuie sa uite cine e si unde se duce. Suntem mai mult decat corpuri pe care le hranim si le imbracam...
Oamenii se lasa angrenati in tot felul de intreceri ale Ego-ului, se lasa prinsi in plasa dorintelor marunte. Ajung sa se lupte intre ei si uita sa iubeasca, sa daruiasca, sa ajute ...
Tot ce avem de facut e sa deschidem ochii si sa privim in noi insine, vazandu-ne asa cum suntem de fapt, sa avem curajul de a lupta si de a ne asculta inima...
Blakut
QUOTE
Asta nu inseamna ca trebuie sa faca orice pentru a isi satisface necesitatile fizice, nu inseamna ca trebuie sa uite cine e si unde se duce.

Da? Chiar, cine e si unde se duce?

QUOTE
Omul are nevoie de hrana si adapost deoarece are si corp fizic, pe care trebuie sa-l ingrijeasca.

Are nevoie de hrana pentru ca e om. Sau crezi ca partea afectiva nu are nevoie de hrana? Incearca sa te hranesti doar intravenos sau cu un amestec nutritiv. O sa primesti tot ce vrea corpul tau, dar cat o sa rezisti?

QUOTE
Setea de putere, care implica de cele mai multe ori si dorinta de a avea cat mai multi bani, consuma omul si-l face propriul sau sclav.


Ii consuma pe unii. Nevoia nu este de bani in sine ci de lucrurile pe care ti le pot cumpara banii. De cele mai multe ori, o viata decenta.

QUOTE
Tot ce avem de facut e sa deschidem ochii si sa privim in noi insine, vazandu-ne asa cum suntem de fapt, sa avem curajul de a lupta si de a ne asculta inima...

roflmao.gif
De a lupta cu cine? Stii ca "drumul spre inima trece prin stomac"...
jet li
QUOTE(Blakut @ 23 Aug 2008, 11:33 AM) *
Ii consuma pe unii. Nevoia nu este de bani in sine ci de lucrurile pe care ti le pot cumpara banii. De cele mai multe ori, o viata decenta.


Poti sa iti imaginezi o lume fara bani unde traiesti foarte bine ? Si fara sa renunti la "stiinta moderna", odata cunoscuta nu poate fi uitata. Eu pot.
leirn
QUOTE(jet li @ 23 Aug 2008, 11:59 PM) *
Poti sa iti imaginezi o lume fara bani unde traiesti foarte bine ? Si fara sa renunti la "stiinta moderna", odata cunoscuta nu poate fi uitata. Eu pot.



Toti putem...numa' ca multi nu vor...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.