Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce Are De Oferit Ateismul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 5 Nov 2004, 12:50 PM)
Chiar nu intelegi ca nu ma intereseaza in ce cred ei daca acel ceva sau cineva nu este Dumnezeu, sau daca acel ceva in care cred este nimicul ?

Eu nu inteleg de ce ii pui in aceeasi oala cu ateii. Ateu inseamna sa nu crezi in Dumnezeu, nu sa ii incalci poruncile. Si da pot fi si crestini. Vezi ca si pe tine te deranjeaza ca ii numesc crestini. Ce facem cu ei? Ii lasam orfani? Eu pot sa accept existenta lor. Poti si tu? Poti sa ii iubesti la fel ca pe ceilalti oameni?
Stiu ce vrei sa spui. Si anume ca in lipsa unor legi predefinite se duce totul de rapa. Dar uite ca si in prezenta legilor, acestea nu se respecta. Unii se multumesc doar sa le interpreteze in favoarea lor, le considera mai mult ca pe o justificare a actiunilor lor. Auzi pe multi spunand "e voia lui Dumnezeu". Si ei chiar cred. Chiar si tu Inorog ai o multime de idei preconcepute. Si eu le am. Toti le avem. Se datoreaza educatiei primite.
Dar daca nu ar mai exista posibilitatea de a justifica actiunile. Oare ar mai fi la fel de multe nereguli?

QUOTE
Probabil ca fata in fata cu frumusetea naturii, desi nu recunoaste, chiar si un ateu simte maretia lui Dumnezeu.


Frumusetea natutii eu o privesc ca atare. Asa cum este. Daca m-ai intreba cum s-au format muntii. Ti-as raspunde ca mai intai au fost miscari tectonice, insotite de cutremure devastatoare, apoi vantul si precipitatiile l-au modelat. Nu e obligatoriu sa existe o forta supranaturala pentru ca natura sa fie frumoasa.

QUOTE
Nu e adevarat. Un intelept parinte calugar a spus " Nu doresc sa inving ci doresc sa conving !". Tocmai de aceea, pentru ca eu nu am reusit sa conving si pentru ca nu doresc ca discutiile sa capete accente "tari" ca intre invingator si invins, eu imi voi lua un mic "concediu" de pe "Universul Credintei".

Iar eu cred ca astea sunt alte prejudecati.

QUOTE
Tocmai asta e temerea mea, ca omul sa nu inceapa sa invete in viitor din exemple gresite.


Oricum oferim o multime de exemple gresite. Dar daca una spunem si alta facem numarul examplelor gresite creste, se adauga la ele si minciuna.

QUOTE
Cele de mai sus au fost spuse nu de catre un crestin ci de catre un intelept hindus.


Dupa cum spuneam prefer sa nu ma folosesc de invataminte gata fabricate. E posibil ca ceea ce a spus acel om sa fie valabil in "n" cazuri iar in "n+1" sa nu fie adevarat.

QUOTE
Faptul ca mafiotul merge la biserica si isi pune statuia Fecioarei in fata usii nu inseamna ca este credincios crestin si nu inseamna ca va fi mantuit.


Nu dar el crede. El isi justifica faptele pe aceeasi baza normativa ca si tine. El spune "e voia lui Dumnezeu" nu spune "nu cred in Dumnezeu si de aceea imi este permis sa fac asta".
ueit
Inorog,

QUOTE
QUOTE 
Te rog sa prezinti studiile stiintifice care fac legatura intre ateism si poluarea planetei sau sa-ti retragi afirmatia.


QUOTE 
Eu sunt mult mai insensibil la gunoaie si poluare daca circul de unul singur, decat daca o fac impreuna cu familia. 

Eu nu.


Tu esti un esantion reprezentativ din acest studiu, asa ca ti-am prezentat dovada si nu am de ce sa-mi retrag afirmatia.


Eu NU sunt insensibil la gunoaie si poluare daca circul de unul singur. Ma deranjeaza la fel de mult. Care e logica ta aici? Observ ca tu afirmi ca ESTI insensibil la gunoaie si poluare, chiar daca intr-o masura mai redusa in prezenta familiei.

Insist ca atunci cand faci o afirmatie fara argumente este corect sa o retragi. Tarile nordice au un procent mic de credinciosi si nu cred ca sunt mai murdare sau polueaza mai mult decat altii. As spune ca mizeria cea mai crunta se intalneste in India (corecteaza-ma daca gresesc) si acei oameni sunt fara indoiala profund religiosi. Nu sustin acum ca ar trebui sa concluzionam ca religiozitatea implica poluarea mediului, nu cred ca este asa.

Numai bine!
bdl
Inorog,
Bag seama ca esti un fel de Figaro 2 pe aici.... orice e bun il are in spate pe d-zeu, ce e rau.... ateiiiiiii....
cactus
iertare bdl - (da asa o bluza faiiiiiina ai)
deci: quote:
Ce Are De Oferit Ateismul, Thread deschis tuturor ateilor

Cred ca ateismul nu are ceva de oferit mai bun oamenilor decat teismul. Daca greshesc, imi cer iertare...
IO Cactus Primus

Si sa mai stii ceva - in ceea ce priveste verdetzuri ca mine - noi credem ca undeva (nu stiu unde, dar undeva) este cineva care stie tot si ne cere socoteala ptr. fiecare gand (ca sa nu mai vorbim de gsturi)
Cer iertare ca m-am carat cu tzepii mei in discutzia asta...Iertare - inca o data...
NoMemory
o viata goala ???
Blakut
Goala numai pentru cei care au nevoie de divinitate ca sa si-o umple.
NoMemory
toti au nevoie de divinitate.
bdl
Nu toti, numai unii...
si nu ca sa-si umple viata, ca sa-si umple buzunarele...
IO
CUM isi umple buzunarele un calugar de pe varful muntelui...? blink.gif
Inorog
bdl:
QUOTE
Inorog,
Bag seama ca esti un fel de Figaro 2 pe aici.... orice e bun il are in spate pe d-zeu, ce e rau.... ateiiiiiii....


N-am avut onoarea sa-l cunosc inca pe Figaro.

In rest ai dreptate, orice e bun il are in spate pe Dumnezeu.

actionmedia:
QUOTE
Oricum oferim o multime de exemple gresite. Dar daca una spunem si alta facem numarul examplelor gresite creste, se adauga la ele si minciuna.


Dupa parerea ta e mai bine sa nu faci nimic, doar pentru ca ti-e frica sa nu gresesti cumva ?
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 8 Nov 2004, 11:25 AM)
Dupa parerea ta e mai bine sa nu faci nimic, doar pentru ca ti-e frica sa nu gresesti cumva ?

Din potriva. Nu stiu de unde ai tras concluzia asta. Ceea ce sustin eu este sa facem ce avem de factut. Dar sa nu ne ghidam dupa modele, tipare, sabloane, norme, predefinite. Pentru ca odata ce ai legile scrise (fie ele divine sau umane) ai atat material pentru acuzatii dar si material pentru scuze. Nu il impiedica nimic pe un credincios sa comita o fapta rea daca el gaseste acoperire in lege si este convins ca face o fapta buna. Admitand existenta lui Dumnezeu si a unei moralitati absolute, intelegerea si aplicarea ei de catre oameni nu cred ca este posibila.
Prin urmare daca Dumnezeu este in noi si cei care cred, l-au gasit deja se pot baza pe simtul lor moral si pe Liberul Arbitru pentru a distinge intre bine si rau si de a actiona cum le dicteaza contiinta.

Un necredincios dobandeste moralitatea prin educatie. Ideea este ca in cazul necredinciosilor moralitatea este relativa si nu absoluta. Prin urmare este mai important sa educam acel "simt al moralitatii" pe care eu cred din ce in ce mai mult ca il avem, cu ajutorul caruia sa putem face distinctia intre bine si rau.

Spuneam de "simtul moralitatii" si trebuie sa il definesc. Este vorba de un simt interior care iti spune care este decizia cu cel mai ridicat grad de moralitate. Sunt convins ca toti dintre noi avem acest simt. Nu spun ca este infailibil. Asa cum vederea ne inseala, asa cum auzul ne inseala sau mirosul, si acest simt poate da gres. Dar per ansamblu, cu trecerea timpului, cred ca simtul se poate slefui, iar greselile ar fi mai putine.

Asta este ideea. Din moment ce indiferent de credinta se comit "greseli" atunci important este reducerea numarului si nu neaparat eliminarea lor.

Nu vad de ce ateismul ar trebui sa inlocuiasca un set de norme absolute cu un altul. Eventualele norme sau legi intr-o societate atee le vad relative create de oameni in functie de conjunctura. Daca o norma nemultumeste majoritatea oamenilor, ea va disparea si invers daca majoritatea oamenilor simte nevoia unei noi norme, aceasta va aparea. Evident o astfel de abordare e greu de conceput si acceptat de un credincios care are ca reper un set de norme abosloute.

Edit. Am observat ca am facut o greseala. Era vorba de realtive (scris cu albastru) in loc de absolute
Inorog
QUOTE
Din potriva. Nu stiu de unde ai tras concluzia asta.


Nu era o concluzie, era o intrebare. Nu stiu cum gandesti tu, dar ma gandeam ca e oare posibil ca un ateu sa nu adopte credinta doar pentru ca ii e teama sa nu aleaga ceva gresit ? Si din aceasta teama nejustificata, sa nu asculte nici ceea ce au zis profetii, nici ceea ce au zis sfintii si nici macar ceea ce a zis Mantuitorul ?

QUOTE
Spuneam de "simtul moralitatii" si trebuie sa il definesc. Este vorba de un simt interior care iti spune care este decizia cu cel mai ridicat grad de moralitate. Sunt convins ca toti dintre noi avem acest simt.


Si eu sunt convins. thumb_yello.gif Nu spun mai mult, caci din spirit critic vei ajunge sa negi ceea ce iti voi spune.

QUOTE
Eventualele norme sau legi intr-o societate atee le vad absolute, create de oameni in functie de conjunctura. Daca o norma nemultumeste majoritatea oamenilor, ea va disparea si invers daca majoritatea oamenilor simte nevoia unei noi norme, aceasta va aparea.


Aici e o mare greseala. Niciodata o mare masa de oameni nu va avea mai multa dreptate, doar prin faptul ca sunt multi, decat unul singur. Voi lua din nou un exemplu din afara crestinatatii - Mahatma Gandhi.
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 8 Nov 2004, 12:22 PM)
Nu stiu cum gandesti tu, dar ma gandeam ca e oare posibil ca un ateu sa nu adopte credinta doar pentru ca ii e teama sa nu aleaga ceva gresit ? Si din aceasta teama nejustificata, sa nu asculte nici ceea ce au zis profetii, nici ceea ce au zis sfintii si nici macar ceea ce a zis Mantuitorul ?

Pai eu gandesc ca nu prea poti sa alegi constient credinta. Daca nu crezi asta nu inseamna ca ai ales constient sa nu crezi. Asa cum daca crezi nu inseamna ca ai ales constient sa crezi. Cel mult in ambele cazuri poate fi o autosugestie, indusa de educatia primita si de personalitatea fiecaruia. De exemplu eu am invatat sa cred ceea ce imi este dovedit. Culmea chiar daca este dovedit, admit ca exista o probablitate cat de mic sa fie fals. De asemenea ceea ce nu este diferit are creditul meu ca ar putea fi dovedit si implicit adevarat.
mărăcine
Exista anumite domenii in viata fiecaruia pe care educatia primita nu le poate explica. Inclusiv in cazul gemenilor, exista deosebiri in predispozitiile personalitatii fiecaruia, pe care numai educatia nu le justifica. De ce persoane care primesc o educatie ateista simt la un moment dat impulsul de a trece la religiozitate, si invers, de ce persoane care sunt crescute in spirit bisericesc, isi manifesta la un moment dat inclinatia catre ateism?
nefertiti-old
QUOTE (mărăcine @ 8 Nov 2004, 02:03 PM)
Inclusiv in cazul gemenilor, exista deosebiri in predispozitiile personalitatii fiecaruia, pe care numai educatia nu le justifica.

Evident, faptul ca sunt gemeni nu are nici o treaba cu educatia. laugh.gif
actionmedia
QUOTE (mărăcine @ 8 Nov 2004, 01:03 PM)
De ce persoane care primesc o educatie ateista simt la un moment dat impulsul de a trece la religiozitate, si invers, de ce persoane care sunt crescute in spirit bisericesc, isi manifesta la un moment dat inclinatia catre ateism?

Sigur au primit educatie exclusiv ateista sau una exclusiv religioasa? Educatia vine din mai multe locuri, nu doar de la parinti. Educatie nu inseamna doar ca iti spune unul si altul ci inseamna si autoeducare, vezi ce fac ceilalti, observi si bagi la cap.
Credinta sau necredinta nu se dobandesc prin educatie. Educatia formeaza doar baza, solul. Cineva planteaza o samanta. Daca solul favorizeza credinta atunci dinsamata aceea va rasari credinta, iar daca o hranesti, ea va creste. Daca solul favorizeaza necredinta aceasta va rasari, iar daca o hranesti, va creste. Sunt sanse ca si una si cealalta sa se ofileasca pentru ca nu a fost hranita suficient si sa lase loc altei seminte. Solul se modifica in timp prin hrana pe care o primeste.
Uite ca am inceput sa vorbesc in pilde precum un credincios laugh.gif .
Inorog
actionmedia, esti pe drumul cel bun thumb_yello.gif
bdl
Calugarul ala de pe munte e cuprins in acel procent fff mic de preoti care se dedica credintei.....admit ca sint, dar sint pierduti in masa de "fomisti", pt care preotia e o slujba ca oricare alta....

Inorog, e o mare prostie sa spui ca tot ce e bun il are in spate pe dumnezeu.... poate ne explici ce in in spatele a tot ceea ce e rau...
Inorog
QUOTE
Inorog, e o mare prostie sa spui ca tot ce e bun il are in spate pe dumnezeu....


Tu te referi la legea lui Murphy, ca tot ce e bun e interzis, imoral sau ingrasa ? rofl.gif

QUOTE
poate ne explici ce in in spatele a tot ceea ce e rau...


Pe scurt, raul apare cand ne indepartam de Dumnezeu. Am scris mai multe la
topicul "Binele si Raul".
bdl
E un punct de vedere f extremist... din pacate eu nu il pot accepta...
cociuba
faptul de a rationa este cel mai important caci observ ca multi ''PUN BOTUL LA TOATE PROSTIILE''
YoyoMan
Pai si daca eu cred in Dumnezeu nu pot zice nimic? unsure.gif Ca sa stiu daca ma obosesc sa citesc sau nu tongue.gif
bdl
Nevoia oamenilor de a crede intr-o instanta suprema, divina, a facut ca, de-a lungul timpului si indiferent de religie, diverse anomalii fizice sa fie interpretate drept manifestari ale divinitatii, cum ar fi, spre exemplu, chipuri si cruci descoperite in trunchiuri de lemn sau in blocuri de piatra. Mai nou, astfel de “manifestari” au capatat forme moderne, dar si bizare.
Canadianul Fred Whan, stabilit in orasul Kingston, Ontario, a anuntat ieri ca va recurge la site-ul de licitatii eBay pentru a vinde o crocheta de peste pe care a aparut o imagine despre care spune ca seamana cu Iisus Cristos. Whan a prajit bucata de peste in cauza acum un an, iar cind a zarit pe ea o imagine ce aducea cu chipul Mintuitorului s-a hotarit sa o pastreze ca pe o relicva sfinta, fiind nevoit sa o tina in congelator. Barbatul isi aminteste ca era cit pe-aci sa arunce crocheta la ciini, pentru ca o cam arsese. Whan afirma ca atunci cind a privit prima oara crocheta i s-a parut ca seamana cu “un cintaret de rock”, unul dintre copiii sai remarcind ca “arata ca Iisus”.
Decizia canadianului de a vinde pestele la licitatie survine la doar o zi dupa ce firma online eBay a confirmat ca a vindut un sandvis prajit, cu cascaval, vechi de 10 ani, in schimbul exorbitantei sume de 28.000 de dolari. Nu calitatea cascavalului si nici vechimea aperitivului justifica bizara tranzactie, ci faptul ca, dupa scoaterea din prajitor, pe una dintre feliile de piine a “aparut” ceea ce unii considera a fi chipul Fecioarei Maria.
Proprietara sandvisului, americanca Diana Duyser, declarase saptamina trecuta ca acesta are puteri magice si ca ar fi ajutat-o sa cistige 70.000 de dolari la un cazino din Florida, unde locuieste.
Poate nu intimplator, cumparatorul icoanei-aperitiv este tot un cazino, chiar daca unul virtual - GoldenPalace.com. Cazinoul a comunicat ca va organiza un turneu mondial in care va arata sandvisul, dupa care il va revinde si va dona toti banii obtinuti pentru scopuri caritabile.

Uite si link-ul....
http://www.evenimentulzilei.ro/externe/?news_id=172531

Din pacate, ateismul nu poate oferii asa ceva.... jamie.gif
cociuba
nu-i chiar asa bdl, se crede in progres, dezvoltare, in ratiune, prostii de-astea wink.gif
axel
Tocmai mi-a aratat cineva acest topic, si mi-a venit brusc in minte un sentiment de la piatza: "Ia patrunjelul, patrunjel ieftin" 6.gif

Adica ce legatura are alegerea preferintei religioase cu ce-ti ofera religiile, respectiv ateismul? Care e principiul, te duci la cine da mai mult? 6.gif 6.gif 6.gif
Dr_Evil
O societate atee dpdv contemporan e foarte bine expusa in Republica lui Platon. Stat full ateu nu se poate realiza. Cit este de dorit o astfel de societate? Pai ne uitam in istorie si se vede clar ca politica si religia bat palma de foarte multe ori.

Nu cred ca exista un ideal ateu. Mai degraba sunt oameni care au fost indepartati de religie de catre stat sau de catre insasi Biserica.

Ateii ar trebui considerati mai importanti de catre Biserica deoarece se preocupa mult mai mult de religie decit enoriasul obisnuit si apoi ma gindesc....daca cineva scoate un produs pe piata are nevoie de testeri, dar ca de obicei, e nevoie de profesionisti ca sa vada o "resursa"--nu este cazul, nu?

YoyoMan
QUOTE (bdl @ 25 Nov 2004, 09:22 PM)
Nevoia oamenilor de a crede intr-o instanta suprema, divina, a facut ca.....

Eu nu vad nimic anormal si rau in a dori sa crezi in ceva, in a dori sa simiti ca te poti identifica cu o fiinta divina suprema si atotputernica. Mi se pare chiar normal. De-a lungul unei existente in care fiecare dintre noi e obligat sa mearga legat la ochi intr-un taram necunoscut e normal sa iti doresti sa ai o siguranta oricat de mica ar fi ea - pentru ca iti face drumul de care vorbeam mai usor. Acuma - ca sunt dementi care stiu sa exagereze si sa duca la extrema aceasta nevoie e iarasi normal. Totdeauna o sa gasesti nebuni care sa creada ca au redescoperit roata - insa nu trebuie luati in seama - si mai ales - nu trebuie lasati ca, in stupiditatea lor, sa te influenteze pentru ca asta te poate face sa iti pui intrebari in legatura cu lucrurile in care crezi deja si despre care ti-ai facut o parere.
bdl
Yoyo,
Nici eu nu am zis ca e rau sau anormal.... cred ca numarul de credinciosi e mai mare decit cel al ateilor....cu mult....deci nu poate fi vorba de "anormalitate"..... eu doar am expus punctul meu de vedere...
Dar cu mersul legat la ochi.... fiecare cum isi asterne.... eu niciodata nu am fost legat la ochi...am stiut ce ma asteqapta si am mers pe cele mai rele variante intotdeauna.... se cheama avans de mizerie.... wink.gif
abis
QUOTE (YoyoMan @ 21 Dec 2004, 12:13 AM)
Totdeauna o sa gasesti nebuni care sa creada ca au redescoperit roata - insa nu trebuie luati in seama - si mai ales - nu trebuie lasati ca, in stupiditatea lor, sa te influenteze pentru ca asta te poate face sa iti pui intrebari in legatura cu lucrurile in care crezi deja si despre care ti-ai facut o parere.

Mi-am permis sa subliniez ceea ce ma intriga la ce ai scris. De ce este rau sa-ti pui intrebari? Numai punandu-ti intrebari gasesti raspunsuri... Poate ca la un moment dat in viata crezi lucruri gresite. Cum altfel poti afla Adevarul, daca nu iti pui intrebari? unsure.gif
YoyoMan
Te-a cam intrigat degeaba. Eu am zis sa nu ajungi sa iti pui intrebari DIN CAUZA unor dementi. Adicatelea intrebarile acelea sa nu iti fie pricinuite de niste dereglati. Evident ca e ok si normal sa iti pui intrebari wink.gif

@bdl
sunt mai multi necredinciosi decat credinciosi - asta ca paranteza biggrin.gif
abis
Adica ateii sunt niste dementi?
Conteaza cine te face sa-ti pui intrebari sau conteaza daca intrebarile sunt pertinente ori nu?
actionmedia
QUOTE (Dr_Evil @ 20 Dec 2004, 06:27 PM)
Ateii ar trebui considerati mai importanti de catre Biserica deoarece se preocupa mult mai mult de religie decit enoriasul obisnuit

Cum vine asta? Ateul se intereseaza mai mult de religie? huh.gif

yoyoman:
QUOTE
Eu am zis sa nu ajungi sa iti pui intrebari DIN CAUZA unor dementi. Adicatelea intrebarile acelea sa nu iti fie pricinuite de niste dereglati.


Foarte interesant si dupa ce iti dai seama ca sunt dereglati? Care ar fi criteriile de evaluare?
YoyoMan
QUOTE (abis @ 21 Dec 2004, 03:36 PM)
Adica ateii sunt niste dementi?

Ok. Incearca sa citesti un pic mai mult decat ultima postare data viitoare, bine? wink.gif It will save us a lot of time here biggrin.gif

Era vorba de ceea ce spusese bdl - ca vand oamenii oase fripte pe care li se pare lor ca vad chipul lui Isus si gasesc si cumparatori la ele.

Eu stiu ca discutam de dragul discutiei aici la Han, da hai sa nu discutam discutii ok? laugh.gif


@actionmedia: cam acelasi raspuns wink.gif
Figaro
Exista o conceptie larg raspandita, potrivit careia stiinta este sinonima cu ateismul. Nimic mai gresit. Stiinta este neutra, nu poate demonstra nici existenta lui Dumnezeu, nici inexistenta Lui.

In opinia mea ateismul este tot o forma de credinta. Ateii CRED ca nu exista Dumnezeu, dupa cum credinciosii CRED ca exista. Ateii apeleaza la ajutorul stiintei, dar si multi credinciosi o fac. Disputa ramane deschisa, si nu cred ca exista vreodata un raspuns clar si concis. De altfle implicarea stiintei in aceasta problema mi se pare inutila, deoarece stiinta urmeaza un palier bine definit, si este limitata la propriul obiect.
Clopotel
Draga Figaro,
QUOTE
Exista o conceptie larg raspandita, potrivit careia stiinta este sinonima cu ateismul. Nimic mai gresit. Stiinta este neutra, nu poate demonstra nici existenta lui Dumnezeu, nici inexistenta Lui.

Si eu cred ca asa este cum spui tu... Stiinta este un instrument, o unealta...asta e tot...
Depinde cat de mare importanta ii dai... Exista oameni care o pun mai presus de orice ... iti dai seama draga Figaro... pun stiinta mai presus decat propria persoana, decat familia lor, decat pe insusi Dumnezeu...
Dupa umila mea parere, stiinta este o banala unealta ... este ceva inert ...mort ... Nu o blamez...constat doar ce este... Nu sunt impotriva ei, din contra ... dar nu pot sa observ ceea ce nu este ... adica ea, stiinta, nu poate fi un scop in viata ... oricat de tentant ar fi... si atunci tu ( nu tu Figaro smile.gif ,ma rog, noi oamenii) care ar trebui sa fim vii cum am putea sa punem mai presus de noi ceva mort?

Dar ce aduci tu in discutie este interesant, pentru ca daca ii iei unui ateu, stiinta din brate ... cu ce mai ramane el?! Dar pentru un crestin, in aceeasi situatie, ar fi vreo pierdere? Daca da, cat de mare? De aici se poate trage, zic eu, niste concluzii... cine si de ce da valoare anumitor lucruri...
actionmedia
QUOTE (Figaro @ 3 Jan 2005, 01:30 PM)
Exista o conceptie larg raspandita, potrivit careia stiinta este sinonima cu ateismul. Nimic mai gresit. Stiinta este neutra, nu poate demonstra nici existenta lui Dumnezeu, nici inexistenta Lui.

Figaro, aici sunt de acord cu tine. Nu cred ca stiinta vs. nestiinta si credinta vs. necredinta ar trebui amestecate. Pe de alta parte ai facut o afirmatie cu care nu sunt de acord:

QUOTE
ateismul este tot o forma de credinta. Ateii CRED ca nu exista Dumnezeu, dupa cum credinciosii CRED ca exista.

Si nu prima parte este cea care nu mi se pare pertinenta ci parte din mijloc. Este o diferenta intre "a crede ca nu exista Dumnezeu" si "a nu crede in Dumnezeu". Asta este confuzia pe care o fac cei mai multi credinciosi. Ei cred ca noi ateii credem ca Dumnezeu nu exista. Ei bine nu este asa. Ateii nu cred in Dumnezeu si atat. Ca exista sau nu exista chiar nu are importanta pentru un ateu. Eu sunt ateu si nu ma intereseaza daca Dumnezeu exista sau nu. Pur si simplu nu cred.

Ca ateismul este tot o forma de credinta cred ca poate fi valabil dar nu cred ca se poate vorbi la modul general despre ateism ca despre o credinta. De fapt ateismul nu exista. Ateismul este doar o caracteristica atribuita unui om care nu crede in Dumnezeu sau intr-o forta atotputernica, intr-un guvernator absolut. Dar nu putem spune ca omul acela a fost "convertit" la ateism. Nu putem spune ca ateismul este o forma organizata de necredinta, asa cum crestinismul este o forma organizata de credinta.

QUOTE
Stiinta este un instrument, o unealta...asta e tot


Clopotel: Stiinta este un instrument? blink.gif Pentru ce? Pentru combaterea credintei? Tin sa te anunt ca misionarii se tot folosesc de stiinta pentru ca converti oamenii la o anumita credinta. Nu cred ca stiinta este un instrument.

QUOTE
Exista oameni care o pun mai presus de orice
si tocmai aceia se declara credinciosi.

QUOTE
stiinta este o banala unealta ... este ceva inert ...mort


Cand spui ca e mort la ce te referi? Daca evolueaza, cum ar putea fi ceva mort? Insasi religia se modifica in concordanta cu decoperirile stiintei. Cat despre faptul ca este o unealta, acelasi lucru se poate spune si despre religie. Am mai spus-o si o voi spune mereu. Religia este un instrument de control si manipulare a maselor. Blamati-ma cat vreti dar asta este adevarul pe care il vad eu.

QUOTE
Dar ce aduci tu in discutie este interesant, pentru ca daca ii iei unui ateu, stiinta din brate ... cu ce mai ramane el?!

Oho, nu ai idee, cate ne raman. Arta, natura, prietenii, dragostea, sexul, alcoolul, idealurile, serviciul, afacerile, s.a.m.d. ne raman multe dragul meu.

Clopotel
Draga Action,
Ma bucur tare mult ca te reintalnesc wub.gif Iti urez tie si celorlalti colegi de Han: LA MULTI ANI ! cu SANATATE si MULTA DRAGOSTE!
QUOTE
Clopotel: Stiinta este un instrument?  Pentru ce? Pentru combaterea credintei? Tin sa te anunt ca misionarii se tot folosesc de stiinta pentru ca converti oamenii la o anumita credinta. Nu cred ca stiinta este un instrument.

Nu am spus ca stiinta este un instrument pentru combaterea credintei... Eu nu vreau sa fiu agresiv... Si oricum nu ar fi adevarat.... Stiinta este un instrument... imi mentin afirmatia. Eventual am putea pune niste ghilimele la cuvantul instrument, dar nu cred ca ar schimba sensul. Noi ne folosim de stiinta pentru a afla ceva.... cand te folosesti de ceva acel ceva este un instrument, dupa umila mea intelegere....
Stiinta nu este proprietatea ateilor sau a credinciosilor. Este un instrument al tuturor, depinde cum si in ce scopuri e folosita. La fel ca un cutit, daca il folosesti sa tai paine e OK, dar daca ... stii tu.. atunci e de rau... Asta am vrut eu sa zic...
Daca tu nu crezi ca stiinta este un instrument, atunci ce crezi ca e?
QUOTE
QUOTE
 
Exista oameni care o pun mai presus de orice

si tocmai aceia se declara credinciosi.

Da-mi voie, draga Action, sa nu fiu de acord cu tine aici... pentru un credincios nimic din lumea asta stiut sau nestiut nu poate fi mai presus de Dumnezeu... Aceasta ar trebui sa fie situatia in ceea ce-i priveste pe credinciosi...
QUOTE

QUOTE
stiinta este o banala unealta ... este ceva inert ...mort 

Cand spui ca e mort la ce te referi? Daca evolueaza, cum ar putea fi ceva mort? Insasi religia se modifica in concordanta cu decoperirile stiintei. Cat despre faptul ca este o unealta, acelasi lucru se poate spune si despre religie. Am mai spus-o si o voi spune mereu. Religia este un instrument de control si manipulare a maselor. Blamati-ma cat vreti dar asta este adevarul pe care il vad eu.

Cum ar putea sa te blameze cineva? wub.gif Oricum acela care o va face nu este crestin, caci ar incalca multe din poruncile la care ar trebui sa se supuna... smile.gif
Ce anume intelegi prin "evolueaza"... Adica i se aduc imbunatatiri? Adica, de ex. Windowsul nu este mort ci viu, caci iata, a evoluat de la Windows 95 la XP.... Asta vrei sa spui?
QUOTE
Religia este un instrument de control si manipulare a maselor.
Dupa umila mea parere, religia este un instrument, asa cum spui tu, dar daca el este foosit pentru controlul si manipularea maselor, atunci este precum cutitul in mana criminalului - si observi deci ca nu cutitul e problema ci mana care il manuieste...sau si mai adanc... mintea care comanda mintea...
QUOTE

QUOTE
Dar ce aduci tu in discutie este interesant, pentru ca daca ii iei unui ateu, stiinta din brate ... cu ce mai ramane el?! 

Oho, nu ai idee, cate ne raman. Arta, natura, prietenii, dragostea, sexul, alcoolul, idealurile, serviciul, afacerile, s.a.m.d. ne raman multe dragul meu.

Asa este, ai dreptate, mai raman multe... dar care este cea mai importanta: sa fie serviciul, sa fie sexul, sa fie afacerea, alcolul? Poti sa spui cine e pe primul loc?

PS. Cand eram ateu, eu ma gandeam ca nu are rost sa ma gandesc ce ar trebui sa fie cel mai important in viata...Adica daca faceam dragoste - acela era cel mai important, daca jucam sah - la fel etc... deci cum se spune: traiam clipa... totul era indreptat spre placerile vietii - he he he ... ce vremuri domnule..... smile.gif Dar aveam o justificare - eram tare necopt... nu ca acum as fi copt, dar am inceput sa ma parguiesc decand Dumnezeu mi-a mai dat putina minte... smile.gif

actionmedia
QUOTE (Clopotel @ 3 Jan 2005, 02:45 PM)
Draga Action,
Ma bucur tare mult ca te reintalnesc wub.gif Iti urez tie si celorlalti colegi de Han: LA MULTI ANI ! cu SANATATE si MULTA DRAGOSTE!

La multi ani si tie! Si eu ma bucur sa te renintalnesc smile.gif

QUOTE
Daca tu nu crezi ca stiinta este un instrument, atunci ce crezi ca e?

Un mod de cunoastere, de evaluare, de interactiune cu universul. Asa cum este si credinta religioasa, asa cum este cultura sau arta, asa cum este dragostea, asa cum este munca sau efortul fizic, etc.

QUOTE
Da-mi voie, draga Action, sa nu fiu de acord cu tine aici... pentru un credincios nimic din lumea asta stiut sau nestiut nu poate fi mai presus de Dumnezeu... Aceasta ar trebui sa fie situatia in ceea ce-i priveste pe credinciosi...

As scrie in cartile religioase ca ar trebui sa fie. Insa misionarii ar face orice ca sa atraga alti credinciosi, inclusiv ar pune stiinta sau chiar religia mai presus de credinta lor in Dumnezeu. Altfel nu se explica crimele savarsite in numele divinitatii, indiferent cum s-ar numi aceasta, atata timp cat aceasta divinitate interzice crimele.

QUOTE
Poti sa spui cine e pe primul loc?


Cred ca fiecare dintre noi isi va stabili prioritatile asa cum crede de cuviinta. Nu trebuie sa scrie in vreo carte ce este mai important. Eu mai cred ca este normal ca prioritatile sa se schimbe in timp pe masura ce cunostintele, experienta, forta fizica, sanatatea, etc. se modifica. Binenteles nu ma gandesc la modificari de pe o zi pe alta.
Figaro
=====================================
Religia este un instrument de control si manipulare a maselor.
=====================================

Aoleu! Brava! Unele lucuri nu mor.

Sexul, alcoolul, idealurile, serviciul etc. raman, insa religia nu le exclude. Religia nu condamna sexul - din cate imi amintesc familiile iudaice aveau numerosi copii, care au fost confectinati prin sex, nu prin combustie spontana. Citeste "Cantarea Cantarilor", si ai sa vezi ce descrieri 'hot' sunt pe acolo.

In plus idealuri exista si pentru un om religios, si la fel de bine exista si serviciul, si bucuria de a trai etc. Aici depinde de fiecare.

Exista numerosi oameni care nu sunt religiosi, dar care nu au idealuri, nici serviciu, si poate ca au si probleme in materie de sex, dupa cum exista numerosi oameni religiosi care au idealuri, serviciu si care stau bine cu viata sexuala (atentie! e o diferenta intre sex si viata sexuala, asta tine si de varsta, experienta etc.). Si viceversa.
actionmedia
QUOTE (Figaro @ 3 Jan 2005, 03:59 PM)
Sexul, alcoolul, idealurile, serviciul etc. raman, insa religia nu le exclude.

De acord cu tine nici nu am afirmat contrariul. SI? Ar trebui sa incep sa cred?

Stii, credinta nu vine la comanda. Crezi pentru ca crezi si nu crezi pentru ca nu crezi. E o afirmatie usor fortata dar sunt convins ca nu poti ajunge la credinta sau la necredinta printr-un rationament logic.

Ceea ce fac eu pe acest forum este sa imi afirm libertatea de gandire si de exprimare nu sa conving pe x si pe y ca nu are rost sa creada in Dumnezeu. E alegerea fiecaruia sa creada sau sa nu creada.
Figaro
Mi s-a parut ca ai fi afirmat. In rest esti liber sa crezi sau sa nu crezi. Nu vad legatura.

==============================================
Ceea ce fac eu pe acest forum este sa imi afirm libertatea de gandire si de exprimare nu sa conving pe x si pe y ca nu are rost sa creada in Dumnezeu. E alegerea fiecaruia sa creada sau sa nu creada.
==============================================

Nici eu nu caut sa conving pe cineva de existenta lui Dumnezeu. Ca sunt fortat de altii sa-mi detaliez convingerile e altceva. E alegerea mea, dupa cum e si alegerea ta. Conteaza sa discutam cu respect unul fata de altul, fara afirmatii deplasate. Nu ma refer in special la tine, ci la discutie in general.
Figaro
QUOTE ("actionmedia")

E o afirmatie usor fortata dar sunt convins ca nu poti ajunge la credinta sau la necredinta printr-un rationament logic.


Lipsiti de logica sunt doar cei cu probleme psihice. Orice sistem e logic. Asta il face sa reziste, sa fie inteles si sa se transmita. Ca axiomele difera de la un sistem la altul e cu totul altceva, dar sistemul in sine e logic.
Clopotel
Draga Action,
QUOTE
 
QUOTE
Daca tu nu crezi ca stiinta este un instrument, atunci ce crezi ca e?

Un mod de cunoastere, de evaluare, de interactiune cu universul. Asa cum este si credinta religioasa, asa cum este cultura sau arta, asa cum este dragostea, asa cum este munca sau efortul fizic, etc.

Eu nu intamplator am denumit stiinta un instrument. Am vrut sa arat ca e mai putin "valoroasa" decat se crede ... ca prioritate in viata. Nu vreau insa sa o banalizez. Este un instrument foarte important. Este o unealta care te ajuta sa iesi din multe necajuri. Tu spui ca stiinta este:Un mod de cunoastere, de evaluare, de interactiune cu universul De acord, iar eu adaug: si microscopul este Un mod de cunoastere, de evaluare, de interactiune cu universul, iar microscopul este o unealta - mai evidenta smile.gif
Da, imi mentin parerea ca stiinta (ce toate domeniile ei) este un lucru creat de mana omului. Stiinta se invata si nu as merge pana acolo incat sa o fac sinonima cu arta, caci desi pot afirma ca stiinta este o arta, imi e cam incomod sa afirma ca arta e o stiinta... Sunt de acord ca si religia este o stiinta... Dar credinta nu e o stiinta... aici este ceea ce poate parea ciudat... in opinia mea... Caci credinta lucreaza in om, ea este sadita de Dumnezeu prin intermediul Duhului Sfant, si nu este creata de om. Stiinta este creata de om dar el este inspirat de Dumnezeu. Religia crestina (Sfanta Evanghelie, Psalmii) sunt scrisi de mana omului dar sunt dictate de Sfantul Duh.
Ai spus ca dragostea este o stiinta... daca te referi la partea sexuala asa este, insa iubirea nu este o stiinta... aceasta sustin eu cu micile mele puteri...

QUOTE
QUOTE

Da-mi voie, draga Action, sa nu fiu de acord cu tine aici... pentru un credincios nimic din lumea asta stiut sau nestiut nu poate fi mai presus de Dumnezeu... Aceasta ar trebui sa fie situatia in ceea ce-i priveste pe credinciosi...

As scrie in cartile religioase ca ar trebui sa fie. Insa misionarii ar face orice ca sa atraga alti credinciosi, inclusiv ar pune stiinta sau chiar religia mai presus de credinta lor in Dumnezeu. Altfel nu se explica crimele savarsite in numele divinitatii, indiferent cum s-ar numi aceasta, atata timp cat aceasta divinitate interzice crimele.

Daca cineva pune stiinta sau religia mai presus de Dumnezeu, eu zic ca acela este pe o cale gresita. Dumnezeu Tatal este Facatorul cerului si al pamantului al tuturor vazutelor si nevazutelor, cum ai putea sa pui creatia mai presus decat Creatorul?

Crimele care s-au savarsit nu s-au facut in numele lui Dumnezeu cu adevarat ... de aceasta poate sa-si dea seama si un copil. Este si o chestie de logica aici. Practic nu vad decat doua explicatii pentru afirmatia ta: ori cei care au facut atrocitatile erau excroci si nu urmareau decat scopuri materiale, politice, ori erau bolnavi mintali....Dar este absurd sa crezi ca un credincios crestin poate sa omoare un om doar pentru ca nu crede in Dumnezeu...Repet, acela nu poate fi crestin, chiar daca el sustine ca e...
actionmedia
QUOTE (Figaro @ 3 Jan 2005, 05:08 PM)
Lipsiti de logica sunt doar cei cu probleme psihice. Orice sistem e logic. Asta il face sa reziste, sa fie inteles si sa se transmita. Ca axiomele difera de la un sistem la altul e cu totul altceva, dar sistemul in sine e logic.

De acord cu tine in aceasta privinta. Insa eu am spus altceva. Citeste mai bine.

Vrei sa spui ca tu ai ajuns la concluzia ca Dumnezeu exista, printr-un rationament logic? Si tu continui sa crezi in Dumnezeu conform aceleiasi logici si ca daca eu as veni cu argumente solide care sa le bata pe ale tale ti-ai schimba credinta?
actionmedia
QUOTE (Clopotel @ 3 Jan 2005, 05:34 PM)
Stiinta se invata si nu as merge pana acolo incat sa o fac sinonima cu arta, caci desi pot afirma ca stiinta este o arta, imi e cam incomod sa afirma ca arta e o stiinta... Sunt de acord ca si religia este o stiinta... Dar credinta nu e o stiinta... aici este ceea ce poate parea ciudat... in opinia mea... Caci credinta lucreaza in om, ea este sadita de Dumnezeu prin intermediul Duhului Sfant, si nu este creata de om. Stiinta este creata de om dar el este inspirat de Dumnezeu. Religia crestina (Sfanta Evanghelie, Psalmii) sunt scrisi de mana omului dar sunt dictate de Sfantul Duh.
Ai spus ca dragostea este o stiinta... daca te referi la partea sexuala asa este, insa iubirea nu este o stiinta... aceasta sustin eu cu micile mele puteri...

Cred ca m-ai inteles gresit dragul meu. Eu nu am afirmat ca arta, credinta, dragostea sau mai stiu eu ce am enumerat ar fi stiinte. Eu am spus ca si cele enumerate sunt modalitati de a cunoaste, evalua si interactiona cu universul ca si stiinta si invers. smile.gif

QUOTE
si microscopul este Un mod de cunoastere, de evaluare, de interactiune cu universul, iar microscopul este o unealta - mai evidenta
Microscopul este un obiect, nu un mod, optica este un mod si face parte din stiinta. Microscopul este un obiect si intradevar este un instrument.

QUOTE
Daca cineva pune stiinta sau religia mai presus de Dumnezeu, eu zic ca acela este pe o cale gresita


De acord cu tine, dar asta nu il impiedica sa creada in Dumnezeu. Nu ma refer la cei care declara, ma refer la cei care chiar cred. Am mai vorbit despre asta. Sunt oameni care chiar cred, poate cred orbeste si credinta ii face sa uite scopul credintei.

QUOTE
Practic nu vad decat doua explicatii pentru afirmatia ta: ori cei care au facut atrocitatile erau excroci si nu urmareau decat scopuri materiale, politice, ori erau bolnavi mintali


Acelasi raspuns. Este foarte posibil sa fie adevarat ceea ce spui, dar asta nu ii impiedica sa creada din tot sufletul lor in Dumnezeu. Asa cum nimic nu ma impiedica pe mine sa nu cred si sa ma comport precum un credincios ideal.
Clopotel
Draga Action,
Acum am vazut ce ai scris:
QUOTE
Vrei sa spui ca tu ai ajuns la concluzia ca Dumnezeu exista, printr-un rationament logic?

Daca imi permiti am sa-ti raspund si eu caci mi se pare un lucru interesant...
Ce spun eu acum, sunt pareri care imi apartin si se bazeaza pe observatii (inclusiv personale)
Omul este pacatos din fire... poti sa crezi asta? sad.gif El nu crede pana nu vede. Cum sa creada el in Dzeu. daca nu-L vede?
Dupa umila mea parere doar un procent foarte mic dintre credinciosi ajung sa creada in Dzeu fara ca Acesta sa nu le fi demonstrat chiar El existenta Lui. Restul, oricat pare de ciudat, incep sa se indrepte catre credinta pe baze logice, lucru care mi s-a intamplat si mie nevrednicul, caci nici eu nu am crezut pana cand nu am avut confirmarea pe baze logice... dar fiecare om cred ca are experientele lui si din acestea se schimba ceva in sufletul fiecaruia. Nu degeaba Iisus spune: Fericiti cei ce n-au vazut, si au crezut ...
In concluzie eu zic ca poti sa ajungi sa crezi in Dzeu. pe baze logice, dar aceasta depinde de experientele personale ale fiecaruia...

Figaro
E la fel ca in pictura: exista baza teoretica, dar exercitiul iti arata esenta.
actionmedia
QUOTE (Clopotel @ 3 Jan 2005, 05:57 PM)
In concluzie eu zic ca poti sa ajungi sa crezi in Dzeu. pe baze logice, dar aceasta depinde de experientele personale ale fiecaruia...

Prin urmare daca Dumnezeu nu iti ofera suficiente experiente care sa te faca sa crezi esti condamnat sa nu crezi.

Figaro
QUOTE
E la fel ca in pictura: exista baza teoretica, dar exercitiul iti arata esenta.

Numai ca la pictura iti mai trebuie ceva. Unii il numesc talent. Daca aplici doar teoria si exersezi la nesfarsit, vei deveni cel mult un bun copiator. Un adevarat creator de arta, trebuie sa aiba si talent. Iar esenta de care vorbesti, banuiesc ca se refera la creatie, nu la o banala reproducere.
Clopotel
QUOTE
Cred ca m-ai inteles gresit dragul meu. Eu nu am afirmat ca arta, credinta, dragostea sau mai stiu eu ce am enumerat ar fi stiinte.

Asa este ... te-am inteles gresit ... imi cer iertare.... pls.gif
QUOTE
Microscopul este un obiect, nu un mod, optica este un mod si face parte din stiinta. Microscopul este un obiect si intradevar este un instrument.

Ok... eu am mers un pic pe scurtatura: deci drumul ar fi: microscop - optica - etc. dar te rog sa remarci ca este un lant. Ca sa faci un microscop ai nevoie de niste ramuri la e stiintei: mecanica, optica etc. Ca sa interpretezi datele obtinute de microscop ai nevoie tot de niste ramuri ale stiintei: fizica moleculara, biologie etc. Dar te rog sa remarci interdependenat lor. Si mai ales nivelurile pe care se pot situa in acest lant. Si mai poti observa si sensul de parcurs, pe care eu il vad unic, nu cu dublu sens, adica plecand de la om poti sa parcurgi intreg drumul pana la interpretarea datelor de la microscop. In schimb ma indoiesc ca ai putea sa pleci de la datele microscopului si sa ajungi la om, si cu atat mai putin la Dzeu care este creatorul omului. As vrea sa te concentrezi asupra ideii ce vreau sa o zic cu aceste exemple si nu sa razi de mine ca nu stiu biologie de ex.
Deci la un nivel macro stiinta este un mod (asa cum ai spus tu) de dobandi niste rezultate, dar acest mod eu il aproximez cu o unealta. Nu ma refer strict la un obiect, caci nici matematica nu este un obiect, dar este totusi o unealta...imateriala daca vrei - nu stiu cum sa-i mai spun smile.gif
QUOTE

QUOTE
Daca cineva pune stiinta sau religia mai presus de Dumnezeu, eu zic ca acela este pe o cale gresita

De acord cu tine, dar asta nu il impiedica sa creada in Dumnezeu. Nu ma refer la cei care declara, ma refer la cei care chiar cred.

Este posibil, dar asta nu contrazice ce am spus eu. Adica un credincios adevarat crede in Dzeu. dar la un momentat pacatuieste si pune ceva (stiinta in speta) pe primul plan - atunci a gresit drumul, sau s-a indepartat de drumul cel bun, dar garantat va plati pentru asta...
QUOTE
Sunt oameni care chiar cred, poate cred orbeste si credinta ii face sa uite scopul credintei.

NU prea inteleg cum credinta te face sa uiti scopul credintei ... ohmy.gif Poate ca ai formulat ceva gresit aici...
Scopul credintei - hmmm... nu prea-mi suna bine formularea asta...dar fie... este sa se apropie de Dzeu. Prin urmare Dumnezeu este pe primul plan, iar altceva (inclusiv stiinta) sunt doar mijloace de subzistenta...
Ba mai mult, indraznesc sa spun, ca stiinta este o mare ispita, caci te poate indeparta de la calea catre Dzeu. Dar daca omul este echilibrat, poate deveni chiar om de stiinta, un inventator poate, dar Dumnezeu sa ramana pe primul plan...

Clopotel
Draga Action,
QUOTE
QUOTE
(Clopotel @ 3 Jan 2005, 05:57 PM)
In concluzie eu zic ca poti sa ajungi sa crezi in Dzeu. pe baze logice, dar aceasta depinde de experientele personale ale fiecaruia...

Prin urmare daca Dumnezeu nu iti ofera suficiente experiente care sa te faca sa crezi esti condamnat sa nu crezi.

He he he... de aceea omul cade usor in pacate... ca alege calea cea mai simpla, atunci cand ar trebui sa depuna putin efort si sa obtina mult mai mult. Din ce am spus eu nu poti sa tragi concluzia de mai sus.
Deci... Dzeu. daca m-a vazut lenes, puturos, a asteptat cativa ani sa vada daca am cat de cat bunavointa sa ma indrept catre El, dar daca a vazut ca sunt de-a dreptul nesimtit, mi-a ars vreo doua si.. mi-am mai revenit. Nu am vrut de bunavoie, a trebuit sa ma altoiasca putin...la fel ca un tata care-si altoieste odrasla cand nu asculta de vorba buna... wub.gif

He he .. dar de ce nu spui nimic de : Fericiti cei ce n-au vazut, si au crezut ...
Vezi...aici e cu adevarat greu ...nici eu nu am bagat in seama cuvintele de mai sus, si am pierdut destule...acum cu siguranta eram ... departe.... nu trebuia decat sa deschid ochii la timp, caci sanse de indreptare au fost... Slava Domnului!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.