Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce Are De Oferit Ateismul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
IO
@gipsyhart
QUOTE
Dar daca tu nu te cunosti pe tine cum poti ajunge sa intelegi, sa simti ca esti una cu aproapele?

Aici sunt perfect de acord cu tine. "Iluminarea lumii incepe cu tine insuti" a spus Buddha.

QUOTE
Si daca nu ai respect de sine o sa incepi sa te simti una cu cei care simt la fel.

Sorry, n-am inteles ce vrei sa spui. Poti sa reformulezi?

@abis
QUOTE
Hai sa ne gandim ca un hot iti fura portofelul, in autobuz. Ii place sa fure, in loc sa munceasca... Eu l-as da pe mana politiei. Un crestin adevarat ce trebuie sa faca?
Hai sa ne gandim ca unui om ii place sa bea. Sau ca ii place sa fumeze, sa injure, sa faca scandal, sa faca mizerie in jur... Se gasesc mii de lucruri care unora plac, dar nu cred ca le consideri bune.

Imi place ca esti constructiv.. tongue.gif In afara de hoti, viciosi, scandalagii si mizerabili, mai vezi si alti oameni in jurul tau? Uite, am sa-ti explic ce inseamna "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti" asa cum l-am interpretat in sensul cel mai spiritualizat - adica "Cand cineva iti face ce nu-ti place, tu fa-i ce-i place". Caz concret: Parintele Galeriu a fost calcat de hoti. El nu i-a reclamat la Politie, asa cum ai fi facut tu, ci le-a oferit mai multe lucruri din casa decat intentionau sa ia. Cum au inteles ei gestul Parintelui? L-au snopit in bataie, crezand ca-si bate joc de ei, iar Galeriu, in tot acest timp, se ruga pentru sufletele lor.
Si acu', vorba lui Osho, sutrele.
1. Parintele i-a iertat si le-a daruit din putinul lui celor care i-au facut rau.
2. Tu i-ai fi dat pe mana Politiei, iar daca ai fi avut un pistol la indemana, i-ai fi impuscat ca pe niste caini. Doar erau pe proprietatea ta si venisera sa-ti faca rau. (Te rog sa ma corectezi daca gresesc)

Am facut acest ocol pentru ca am vrut sa arat si alta oferta a credintei si respectiv ateismului.
Credinta ofera Legea Iubirii, sacrificiul si iertarea.
Ateismul ofera Legea Karmei, intrarea in rezonanta cu factorii agresori si Politia.
abis
QUOTE (RZA @ 28 Apr 2004, 04:54 PM)
1. Parintele i-a iertat si le-a daruit din putinul lui celor care i-au facut rau.
2. Tu i-ai fi dat pe mana Politiei, iar daca ai fi avut un pistol la indemana, i-ai fi impuscat ca pe niste caini. Doar erau pe proprietatea ta si venisera sa-ti faca rau. (Te rog sa ma corectezi daca gresesc)

I-as fi impuscat fara urma de regret daca mi-ar fi pus viata in pericol. Sau daca vreunuia dintre cei dragi. Si da, i-as fi dat pe mana politiei. Pentu ca solutii gen "Mizerabilii" nu cred ca sunt eficiente. Ce ar face niste hoti carora, daca mi-ar calca casa, le-as da mai mult decat vor sa fure? Ar zice "uite ce fraier" si ar prinde curaj sa mai jefuiasca si pe altul.

@1,61
Nu trebuia sa spuna "cand cineva iti face ce nu-ti place, tu fa-i ce-i place". Trebuia sa spuna "fa bine si celor care iti fac rau". Si discutam altfel. De exemplu, ii spuneam ca este mai bine pentru un hot sa mearga la inchisoare decat sa continue sa fure. Nu de alta, dar poate da peste cineva care chiar este decis sa-si apere proprietatea cu pistolul.
Deci, apelul la politie nu mi se pare deplasat. Sa nu-mi spui ca esti pentru desfiintarea ei, ca sa le dam hotilor deplina libertate de a-si lua tot ce doresc din bunurile noastre.
bdl
1,61
Abis a dat un exemplu de ce s-a intimplat in trecut datorita credintei prea mari. Care e greseala aici? Daca regele ala intr-adevar a decapitat o femeie pt lucrurl ala, nu e religia vinovata?
Pe ce texte se bazeaza ateismul? Da niste exemple te rog...
Vad ca tragi tare pe atei=comunisti... O faci intentionat si stii f bine ca nu e asa....ateismul nu e totuna cu comunismul. Comunismul a vrut sa impuna ateismul, lucru cu care un ateu nu e de acord.....Faci ghiveci din mai multe chestii si vrei sa ne ametesti.F bine. Atuinci sa fie clar ca toate crimele inchizitiei reprezinta o fata a religiei... de ce sa ne tot cocolosim atita.
Mincarea dusmanului? Jeeez, da vrei sa vezi niste filmulete cu niste "credinciosi" de de nu stiu ce natie, tot asiatici, care fac ciorbita de copil? Nu copil, fat de fapt, ca asa le recomanda credinta lor? Te tine stomacul?Cruciadele ce au fost, ce idei au avut la baza? Nu cumva impunerea unei religii in alte teritorii? Si n-au murit oameni, nu-i asa?
Vad ca te ambalazi , dar din pacate tu ai deschis minunatia asta de topic...

Ioana
"ideea era,asa cum a spus 1,61,o punte de legatura intre oameni,sa intinzi mana celui ce te musca,sa incalzesti sarpele la san,sa lasi de la tine,sa iubesti pe pacatos,sa lupti pentru credinta ta,sa nu te-ndoi cum bate vantul vremii"
Poti spune clar cine sint pacatosii?
Ahriman
Chestia cu comunism=ateism e cam absurda; cat despre religie...hmm...oare cele mai mari crime nu din cauza religiei au fost infaptuite?
ioana1
pacatos e tot omul de pe pamant,pacatoasa sunt eu,pacatos e tatal meu,preotul meu,presedintele tarii,DAR sa nu-i vezi asa cum sunt,sa iubesti omul,fiinta,sa condamni pacatul ,nu omul,sa judeci pacatul,sa-i scoti radacina,omul in sine e bun,s-a nascut bun,si oare de ce a devinit rau?

deci tu ai subliniat ideea ca eu as fi sfanta si ar trebuie sa-mi cobor privirea si la restul lumii,nu e asa.

ideea era ca daca tu vezi,diferenta dintre bine si rau(aici o sa intrebi care e binele si care raul),trebuie sa-l ajuti pe cel slab ,pe cel ratacit,nu au credinciosii aceleasi valori ca restul oamenilor.nu inteleg de ce oamenii trebuie sa se justifice altora tot timpul,desi ideea de raportare ,dupa parerea mea ar fi asa
-familie:femeia asculta de sot,sotul de Dumnezeu
-colectiv:angajatul de sef,seful de Dumnezeu
-religie:enoriasul de preot,preotul de Dumnezeu
-societate:oamenii de presedinte,supusi legilor tarii,presedintele de Dumnezeu

ar fi ideal,in conceptia mea,prea ideal,si irealizabil.

esti sceptic,nu pot zice ca te inteleg,pentru ca desi inainte eram cum eram ,cel putin n-am pus piedica vreodata nimanui.
Ahriman
Definitia pacatului este foarte flexibila si nici nu prea mai este in concordanta cu realitatile cotidiene; cat despre chestia cu femeia asculta de barbat...phah! Dar de cand se mai intampla asta?!
Indiferent de situatie, toti ascultam de Dumnezeu...nu-i bine deloc! Nu cred ca am supravietui ca specie daca ne-am baza pe ideea asta!
gypsyhart
@RZA
Ce am vrut sa spun prin "DAca nu ai respect de sine te vei simti una cu cei care simt la fel"?
E vorba de "cine se aseamana se aduna".

ioana1
deci,ca sa mai spun ceva,si-apoi dispar de-aici,toti ne intreptam in aceeasi directie,ba chiar intr-o oarecara masura avem aceleasi idealuri pamantesti,ba chiar mancam aceleasi produse pe care le da pamantul nostru,acum c-o fi creat de Dumnezeu,c-o fi venit din alte galaxii,toti mancam paine,toti purtam ciorapi,toti mancam cu lingura,toti luam banii pe card,toti facem baie,dar

-nu toti pescuim,
-nu toti avem pagina de web
-nu toti mergem cu masina la serviciu
-nu toti mancam carne(ca nu avem)
-nu toti citim presa
-nu toate purtam cercei(intra si toti)
-si nu toti credem in Dumnezeu

alegerea si-o face fiecare,la unii tine de hobby,la unii de credinta.

multam fain ca m-ati lasat si pe mine,ca in putina mea logica,si incredere in evolutionism,sa-mi dau cu parerea,si asa cum am mai zis daca Dumnezeu considera masina buna,nu-i dadea una lui Avraam ca sa ajunga pe taramul fagaduintei mai repede?
abis
QUOTE (ioana1 @ 29 Apr 2004, 09:30 AM)
-familie:femeia asculta de sot,sotul de Dumnezeu
-colectiv:angajatul de sef,seful de Dumnezeu
-religie:enoriasul de preot,preotul de Dumnezeu
-societate:oamenii de presedinte,supusi legilor tarii,presedintele de Dumnezeu

ar fi ideal,in conceptia mea,prea ideal,si irealizabil.

Atunci, propune ceva intr-adevar realizabil.

QUOTE
daca Dumnezeu considera masina buna,nu-i dadea una lui Avraam ca sa ajunga pe taramul fagaduintei mai repede?

Sa inteleg de aici ca nu ar mai trebui sa folosim masinile?
IO
QUOTE (gipsyhart)
E vorba de "cine se aseamana se aduna".

tongue.gif Multam mult pentru pont. La prima vedere am avut impresia ca sugerezi ca persoanele credincioase n-au respect de sine. Ceea ce nu-i cazu'. Vezi tu, cand Dumnezeu in persoana iti spune ca esti Templu al Sfantului Duh si ajungi sa si simti chestia asta, e cam greu sa n-ai respect de sine. Mai degraba demonstreaza lipsa de respect de sine cei care pangaresc acest Templu prin fapte rele, vicii, pacate, mandrie desarta etc.
Orice asemanare cu persoanele care nu constientizeaza ce a spus Iisus este pur intamplatoare si neintentionata. rolleyes.gif
1,618033
abis
QUOTE
Trebuia sa spuna "fa bine si celor care iti fac rau".


Luca 6:27,28... "Dar Eu va spun voua, care Ma ascultati: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc,
binecuvantati pe cei ce va blastama, rugati-va* pentru cei ce se poarta rau cu voi."

Altceva... tongue.gif biggrin.gif

Bdl, cunosc atei care au respect profund fata de religie, chiar daca ei nu cred. Chiar sunt amic cu un irlandez care se afla in aceasta situatie, si lupta pentru drepturile omului.
Nu pretinde insa ca acelasi lucru se intampla si cu cei ce vin pe forumul de religie zi de zi, desi ei nu cred. Exact aici e problema.

Iar textele de baza ale ateismului apartin tocmai celor pe care i-am mentionat. Asta nu inseamna ca orice ateu le-a citit. Dar majoritatea sunt influentati de ele, de spiritul lor. Iar comunismul este punerea in practica (alaturi de nazism, pana in anumite limite) a ateismului militant. Democratiile occidentale propun statul social ca alternativa. N-am nimic impotriva lui, atat timp cat ar putea rezolva problemele acute cu care se confrunta.

Cat despre mancarea dusmanului - doar ateismul a reusit sa faca ciorba din dusman in secolul XX. Civilizatiile care faceau asta in scop religios reusisera performanta cu milenii sau secole in urma. De unde se vede ca si roata poate fi reinventata... smile.gif

abis,
Politia este necesara pentru ca pastreaza ordinea intr-o lume esentialmente necrestina (caci, chiar daca este crestina cu numele, nu este cu faptele). Si este benefica, tocmai de aceea. Dar daca s-ar aplica realmente principiile crestine, politia ar fi inutila.

abis
1,61,
"Cand cineva iti face ce nu-ti place, tu fa-i ce-i place" a spus colegul RZA, si i-am rapuns.
Ai spus:
QUOTE
daca s-ar aplica realmente principiile crestine, politia ar fi inutila

Ei bine, Ioana1, ceva mai sus, spunea si ea ca aplicarea acestor principii este ideala, dar irealizabila. Pe ea cred ca n-o poate suspecta nimeni de ateism.
Deci, in locul unei societati ideale, dar irealizabile, ateismul propune ceva verificat realizabil: statul laic de tip occidental. Nu rezolva toate problemele, ci doar mult mai multe decat oricare societate existenta pana acum in istorie (mai multe si decat teocratiile evului mediu).
gypsyhart
@RZA
Era vorba de afirmatiile pe care le'ai facut tu. Deci era vorba in primul rand de tine. Despre "credinciosi" (whatever that means) mai vorbim...
Tu ai spus ca (citez din memorie) "iubirea de sine duce la mandrie desarta".
Eu am dezvoltat tema. Si mi'am expus punctul meu de vedere.
Daca TU mai ai rezerve vizavi de respectul pe care il porti propriei tale persoane (in ideea de mai sus, ca nu vrei sa devii mandru) inseamna ca nu te cunosti indeajuns.
IO
gipsyhart,
Desi nu stiu in ce masura te priveste asta pe tine, sau ce relevanta crezi ca are intr-o discutie despre "oferta ateismului", te asigur ca-mi cunosc putinele calitati si numeroasele defecte, dupa cum cunosc ce sa respect si ce sa incerc sa schimb.
Asa ca te-as ruga sa nu mai tragi tu concluzii despre cat de bine ma cunosc pe mine insumi. OK? rolleyes.gif
gypsyhart
@RZA
COncluziile pe care le prezint aici imi apartin. Daca esti de acord sau nu cu ele e "problema" ta.
RElevanta in aceasta discutie (ca in orice discutie de altfel) consider ca este urmatoarea (stiu ca am mai zis asta la un moment dat pe forum...): o discutie reala are loc intre subiecti reali. DEci ma priveste in masura in care comunic cu tine.
Daca vrei sa facem abstractie de subiectii care poarta discutia, si sa vorbim despre cei care nu sunt prezenti, prefer sa ma retrag.

IO
Bine, atunci cred ca cel mai bine ar fi sa te las sa "comunici" cu cei cu care te asemeni.
Ahriman
@RZA: Din mesajele tale ma faci sa cred ca ai fi fost tare bun ca inchizitor!
IO
Multumesc. Asa sa-ti ajute Dumnezeu!
mwah1.gif
bdl
!,61
Nu stiu de unde ai tras concluzia ca am ceva cu credinta... dar prea o ridicati in slavi...fiecare crede in ce vrea si cum vrea... dar poti sa traiesti frumos si onest si fara credinta... asta daca nu ai priceput pina acu...
Iar treaba cu comunismul ...macane.... Aia au rificat ateismul prea sus, impunindu-l...lucru care nu e normal...la fel si cu credinta...nu trebuie impusa... Si cum zici tu... inchizitia a fost la fel... wink.gif
SolaScriptura
Credinta nu trebuie impusa. Crezul trebuie prezentat, si apoi urmeaza decizia personala, adica acceptarea sau neacceptarea solutiei lui Dumnezeu. Cam asa a sunat si marea trimitere din Matei. Erau acolo doua categorii de oameni carora li se prezinta cuvantul, unii care vor crede si se vor boteza vor fi mantuiti si altii care nu vor crede si vor fi osanditi.
Dar deja cand intri cu forta in viata unui om, si cand este cel mai vulnerabil, in primele luni din viata tu il "increstinezi" atunci e normal sa apara multi crestini cu numele.Este un abuz religios. Sincer nu mi-ar fi placut ca cineva, oricat ar fi tinut la mine, sa-mi aleaga sotia la 6 saptamani dupa nastere. Cu atat mai putin sa aleaga un lucru mult mai mare: relatia mea cu Dumnezeu.
Pe de alta parte, crestinii o sa fie persecutati, daca lumea nu l-a iertat pe Isus nu o sa-i ierte nici pe ucenici. Pentru ca nu sunt din lume, nu sunt ca lumea...
Dar de trait frumos si onest fara credinta nu se poate... numai daca redefinim onest si frumos...
abis
SolaScriptura,
Era cat pe ce sa zic: "Uite, de data asta sunt de acord cu tine". Mi-a placut ce ai spus aici:
QUOTE
Credinta nu trebuie impusa. Credinta trebuie prezentata, si apoi urmeaza decizia personala, adica acceptarea sau neacceptarea ei.

Ai dreptate, impunerea (eventual cu forta) a unei religii (sau a ateismului) nu va avea alt efect decat respingerea respectivei orientari. Rezistenta la o ideologie impusa poate ajunge, in timp, la forme radicale, iar nemultumitii, daca vor avea ocazia, vor impune la randul lor, cu forta, propria lor ideologie.
Ai dreptate si cand spui ca "increstinarea" facuta in primele luni de viata este un abuz religios. Bebelusii sunt dusi la biserica, sunt cufundati de trei ori in apa, preotul rosteste niste formule sacramentale si gata, s-au increstinat. Nu-i chiar asa: optiunea pentru o religie sau alta trebuie sa fie un act de vointa proprie, pe care sa si-l asume fiecare individ in mod constient, la o varsta la care poate judeca si poate lua decizii. Parerea mea este ca majoritatea celor din jur sunt crestini cu numele, asa cum spui si tu, doar pentru ca asa s-a intamplat, sa se nasca intr-o tara in care majoritatea populatiei este crestina, iar ei au fost de mici educati in sensul asta. Nu sunt crestini decat pentru ca asa este traditia sau pentru ca asa li s-a spus cand erau copii, nu pentru ca au simtit ei insisi vreun imbold divin. Majoritatea celor care se declara crestini nici macar nu au citit toate cele patru evanghelii. Daca intrebi duminica, la iesirea din biserica, probabil ca peste 90% nu au cunostinte elementare despre viata lui Isus sau despre doctrina cultului de care apartin.
Unde nu pot fi de acord cu tine: spui "crestinii o sa fie persecutati". Cine ii mai persecuta azi pe crestini, cel putin in lumea occidentala? De fapt, crestinii nu au fost persecutati decat o scurta perioada, in antichitate, pe vremea cand romanii ii aruncau in arene sa fie sfasiati de lei. Probabil ca tocmai tratamentul brutal la care au fost supusi le-a asigurat ulterior victoria in fata celorlalte religii antice (ce spuneam mai sus despre impunerea fortata a unei religii este valabil si la respingerea ei brutala). Probabil ca daca romanii nu s-ar fi purtat atat de violent cu primii crestini, succesul ulterior al crestinismului nu ar fi fost acelasi.
Si cu ce nu mai pot fi de acord: spui ca "de trait frumos si onest fara credinta nu se poate". Ba se poate. Am exemple, in cercul meu de cunoscuti.
barbi
pt. cei atei : cititzi 'Pariul lui Pascal' manualul de filosofie clasa a XII-ea ohyeah.gif
bdl
Sola,
PERFECT de acord cu tine la mesajul anterior..... thumb_yello.gif

Dar ultima fraza nu e adevarata....e o presupunere si mai mult, e un argument fals pt cei credinciosi....e o denaturare VOITA a adevarului..... poti fi LA fel de bun ca un crestin fara sa crezi.....aia e o axioma draga voua, din pacate nefondata....
abis
QUOTE (barbi @ 2 May 2004, 06:36 PM)
pt. cei atei : cititzi 'Pariul lui Pascal' manualul de filosofie clasa a XII-ea ohyeah.gif

Pariul lui Pascal... Mare greseala sa-ti bazezi credinta pe asa ceva...
Pariul ar fi urmatorul: daca crezi īn Dumnezeu si se dovedeste ca el nu exista, nu vei fi pierdut nimic, dar daca nu crezi si se dovedeste ca exista, vei merge īn Iad. Asadar, este iresponsabil sa fii ateu. Deci "pariul" propune credinta din oportunism, fara argumente concrete, palpabile.
Mai formal, argumentul este structurat dupa cum urmeaza :
1. Nu stim daca exista Dumnezeu.
2. Daca el exista, necredinta īn el are consecinte negative asupra sufletului nemuritor.
3. Daca el nu exista, credinta īn el nu are nici o consecinta.
4. Asadar, este īn interesul omului sa creada īn Dumnezeu.

Argumentul se poate interpreta in doua moduri. In primul, afirmatia 1 este considerata o premisa, iar afirmatia 2, o consecinta a primeia. Problema este ca nu se poate ajunge de la 1 la 2 prin simpla deductie logica; 2 pur si simplu nu decurge din 1, este o afirmatie cu totul separata. In al doilea mod de interpretare, afirmatiile 1 si 2 sunt, ambele, considerate premise. In acest caz, insa, argumentul contine o premisa crestina - afirmatia 2 face parte din teologia crestina, nu este una general acceptata - si deci se comprima, devenind : "Este īn interesul crestinului sa creada īn Dumnezeu", o tautologie inutila.
O alta problema a argumentului este cea a "evitarii Iadului gresit". Exista in lume mai multe religii, iar argumentul nu o specifica pe cea care ar trebui urmata. Crezand pur si simplu īn Dumnezeu, dar practicand religia gresita, omul ajunge tot īn Iad.
Mai departe, argumentul se bazeaza pe presupunerea ca existenta si inexistenta lui Dumnezeu sunt la fel de probabile, ceea ce nu s-a demonstrat. Daca existenta lui Dumnezeu ar avea o probabilitate care tinde la zero, argumentul si-ar pierde greutatea, chiar daca ar fi corect formulat (ceea ce nu este, dupa cum s-a vazut).
Pe de alta parte, teologia crestina ne face sa credem ca Dumnezeu cere o credinta sincera si nu ar acorda mantuirea cuiva care crede doar īn baza unui pariu prin care spera sa obtina beneficii dupa moarte.
In plus, afirmatia 3 este falsa - credinta intr-un zeu fals are consecinta grava a pierderii unei vieti īntregi in slujba unei minciuni, ca sa nu vorbim de timpul pierdut, de banii cheltuiti fara folos, de abstinenta de la diverse placeri ale vietii (si nu ma refer aici la "placerea" de a lua droguri, si la placerea de a manca branza, de exemplu, in fiecare zi a saptamanii, chiar si miercurea) etc.
In concluzie, "Pariul lui Pascal" este un argument fals.


Ahriman
Nu prea ma incanta lucrurile "bune" oferite de religie... Prea multe razboaie, prea multe nelinisti, prea multe necunoscute si idei fara inteles...Prefer oferta ateismului!Aici, barem daca mori, nu-ti mai e frica de ce o sa se intample cu sufletul tau dupa moarte...Neantul te asteapta! Atat!
actionmedia
Zilele trecute, chiar in seara cutremurului, ascultam la Radio emisiunea "Dialog intredeschis" cu Dr. Cristian Andrei. Pentru cei care nu stiu, este o emisiune pe teme psiho-sociologice.
Tema era ceva de genul: "Analfabetii care suntem". Si se referea in special la atrofierea, la pierderea unor simturi si a capacitatii de a interpreta anumite simturi.
Spunea acolo ca, de mii de ani invatam lucruri tot mai complexe si avem tendinta sa uitam sau chiar am uitat unele lucruri simple. A dat exemplul simtului tactil, care este aproape ignorat, sau exmplul simtului olfactiv care are nevoie de senzatii din ce in ce mai puternice, a vorbit despre multe lucruri de genul acesta, sezatii fine altadata usor de interpretat, ne sunt acum straine.
Stateam si ma intrebam daca omul a avut vreodata capacitatea de a deosebi intre bine si rau.
Biblia spune ca Adam si Eva au dobandit aceasta capacitate muscand din mar. Au transmis-o ei si copiilor lor?
Daca aceasta capacitate exista sau a existat, ne nastem cu ea sau se invata?
Acum cand biblia si societatea ne invata inca de mici ce este rau si ce este bine mai avem noi acel discernamant, mai putem noi sa facem deosebirea fina intre bine si rau?
Biblia spune: "Sa nu faci cutare lucru pentru ca e rau" si mai spune " sa faci asa pentru ca e bine". Parintii spun la fel: "sa nu pui mana ca te arzi, sa nu scoti limba ca nu este politicos, sa nu umblii dezbracat pentru ca este rusine, etc." mai tarziu ne spune: "du-te la scoala si invata ca sa ajungi mare", " ia-ti un servici ca sa produci bani", "insoara-te si fa copii", etc.
Inca de mici invata de la parinti, de la scoala, de la preoti, de la prieteni, de la cunostinte, de la TV, etc ce este bine si ce este rau. Fiecare individ este modelat de societatea si de mediul in care traieste.
In acest caz liberul arbitru, alegerea libera dintre bine si rau este doar o iluzie, noi credem ca alegem liber intre bine si rau dar de fapt judecata noastra este influentata de educatia pe care am primit-o, de prejudecatile pe care le avem. Nu evaluam rece o situatie ci doar cautam similitudini cu invataturile primite anterior, daca nu se potriveste cu nimic atunci o fortam sa se potriveasca. Alegerea "binelui" devine legitima pentru ca sta scris undeva ca acel lucru este bine, avem intotdeauna acoperirea "legilor divine" pentru ceea ce facem, iar daca gresim spunem ca este uman sa gresesti. Si asa este, este uman sa gresesti, dar ma intreb daca nu cumva o gandire libera de prejudecati micoreaza probabilitatea greselii?
Ce poate oferi ateismul? Greu de raspuns la o astfel de intrebare. am facut acea introducere pentru a sustine o idee si anume aceea ca ateismul ofera posibilitatea de a gandi liber. Cand spun a gandi liber ma refer la evaluarea unei situatii fara prejudecati, fara a tine seama de ce spune cutare sau cutare lege.
S-a vorbit aici la modul general despre avort. Ca e rau sau ca e bun. Fiecare are opinia lui. Nu va exista niciodata un consens de opinii si stiti de ce? Pentru ca se vorbeste la general. Cautam mereu sa dam legi, reguli sau norme general valabile, care ar trebui acceptate de toata lumea, numai ca acest lucru nu este posibil. Poate daca am redescoperi acel simt al binelui si raului vom putea judeca singuri ce este bine si ce este rau. Pana cand copilul are discernamant mama este cea care decide soarta lui. Parerea mea personala este ca parintii ar trebui sa decida daca pastreaza sau nu copilul, daca il concepe sau nu. Nu cred ca cineva ar trebui sa judece decizia acestora, indiferent care ar fi ea. Nici lor, parintilor nu ar trebui sa le fie teama de judecata celorlalti oameni sau a vreunei divinitati.
Probabil atunci cand nu vor mai exista prejudecati nu vor mai exista nici conducatori si condusi, nici legi, nici judecatori, nici inculpati. Probabil vom fi in stare sa ne judecam singuri propriile actiuni, chiar inainte de a le savarsi.
Avem tendinta de a privi si interpreta o societate atee pe baza cunostintelor actuale si pe baza experientei trecute, avem tendinta de a face comparatii cu o societate virtual religioasa si cu societati declarate atee. Nu vom putea sa vedem o societate atee daca suntem marcati de prejudecati. Nici macar eu, ateu fiind, nu pot sa o vad pentru ca si eu sunt marcat de prejudecati.
Din ce am inteles eu se vrea descrierea unei societati atee ideale, pentru ca in realitate asa ceva nu poate exista. Asa cum nu exista ateu pur. Fiecare om are prejudecatile si superstitiile sale, as indrazni sa spun ca nici credincios pur nu exista pentru ca din nou se vede personalitatea fiecaruia, modelata de mediul si timpul in care a trait. Fiecare dintre noi are o scapare in credinta sau necredinta lui.
Educatia primita de mine nu este una atee (cred ca nici nu exista o educatie pur atee) din potriva, am primit o educatie crestina in familie si una stiintifica la scoala. Din asta a reultat o necredinta in Dumnezeu si o respingere a ritualurilor bisericesti. Dar nu pot scapa in totalitate de prejudecati, nu pot scapa in totalitate de superstitii, am tendinta de a-mi forma o credinta proprie, un set propriu de prejudecati. Nu gandesc liber, in concluzie nu sunt un ateu pur.
Ateismul nu este o conditie ci o consecinta. Ateismul este o consecinta a dezvoltarii ratiunii umane, devenim din ce in ce mai rationali, iar atunci cand ne vom regasi capacitatea rationala de a deosebi raul de bine, vom putea sa alegem intradevar liber. Nu vom mai fi oile care au nevoie de un pastor, vom fi proprii stapani.
cactus
Deci ma refer la titlu si la asta:
Quote
"Asadar, incep cu trei intrebari:

1. Care ar fi baza morala a unei societati atee durabile? Ati putea enumera, sa zicem, cele zece porunci ale ateismului durabil?

2. In ce anume ar consta legitimitatea normelor morale dintr-o societate atee durabila? Pe ce s-ar baza ele?

3. Care ar fi principalul mecanism al crearii unei societatii atee durabile? Pe bune acum?"

Oi fi io verdeatza da“incerc sa-mi spun parerea - pe cat posibil, fara sa lungesc. Deci:

1. Nu exista o baza morala pentru o societate atee . Din pacate constat ca si societatea care crede in divinitate isi cam altereaza baza morala... (dar e o parere personala)

2. Plecand de la pct. 1 - fara existenta unei baze morale, nu cred ca s-ar mai putea legitima norme morale introo societate ateista. Daca, prin absurd (zic eu) as fi raspuns gresit la pct. 1 , atunci la pct 2 normele morale ar avea la baza tot cele 10 porunci (asa cum sunt ele in general cunoscute) - nu neaparat numite "porunci"..legitimate prin insasi necesitatea unei convietuiri si supravietuiri a umanitatii

3. Plecand de la ideea ca raspunsul dat de mine la pct. 2 este corect, atunci, personal, nu cred ca ar putea exista o fiinta umana capabila ea singura - chiar si sustinuta de un grup de lideri devotati - sa sustina si sa impuna norme morale. Ce-i legitimeaza acest drept ? Deci - cred eu - nu poate exista un astfel de mecanism. Citat: "Pe bune acum".
Poate ma insel...

Dixit - eu Cactus intaiul...



abis
QUOTE (cactus @ 2 Nov 2004, 01:15 PM)
1. Nu exista o baza morala pentru o societate atee

Ce-i aia "societate atee"? Daca te uitai la mesajele postate pana acum, ai fi vazut ca s-a ajuns la un anume consens: societatea trebuie sa fie laica.
Si te-as ruga sa explici de ce crezi tu ca o societate atee (indiferent ce-o insemna asta) nu poate avea baze morale... Adica ateii sunt imorali sau cum?
actionmedia
QUOTE (abis @ 2 Nov 2004, 02:04 PM)
Adica ateii sunt imorali sau cum?

Problema se pune altfel:
- Ce este moral? Exista moralitate obiectiva? Este normal se ne ghidam dupa niste principii predefinite? Nu cumva isasi conceptul de moralitate este o prejudecata? Nu cumva adevarata spiritualitate inseamna sa fi capabil sa distingi intre bine si rau fara a face comparatii cu o baza de date deja existenta, bazandu-te doar pe vocea interioara?
parerea mea este ca s-a pornit aceasta discutie de la premise gresite.
Una dintre ele este aceea ca:
- "este obligatoriu sa existe norme morale".
Daca aceasta premisa este totusi adevarata atunci discutia nu isi mai are rostul pentru ca o "societate atee" nu va diferi mult de una "crestina" sa spunem si in acest caz nu putem vorbi de societate atee ci de societate laica.
Inorog
Acum am descoperit acest topic. Mi se pare extraordinara intrebarea (ce are de oferit ateismul) pusa de 1,618033, pe care il felicit thumb_yello.gif

Promit ca voi mai trece din cand in cand pe-aici ca sa vad daca intr-adevar are ceva de oferit. Din postarile anterioare nu am gasit inca nimic valoros.
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 02:42 PM)
Promit ca voi mai trece din cand in cand pe-aici ca sa vad daca intr-adevar are ceva de oferit. Din postarile anterioare nu am gasit inca nimic valoros.

Cu ce compari? In raport cu ce nu ai gasit nimic valoros?
abis
Inorog,
Ce anume ai asteptat sa gasesti?
Inorog
QUOTE
Cu ce compari? In raport cu ce nu ai gasit nimic valoros?


Buna intrebare. Nu m-am gandit. Hai sa incerc.

Pe plan material, valoarea o da raritatea, ineditul. E valoros un diamant. Efortul cautarii este incununat de succes, daca la sfarsitul calatoriei (la sfarsitul efortului) descoperim o altfel de ordine a moleculelor. Daca descoperim intunecatul si teluricul grafit intr-o forma vaporoasa, cereasca, inundata de lumina si colorata de curcubeu.

Oarecum asemanator, cautarea spirituala este incununata de succes daca la sfarsitul calatoriei am reusit sa ne inaltam macar cu un "centimetru" mai sus decat materia grosiera din care suntem alcatuiti. O mica/mare desprindere in aflarea Adevarului.

Toate cele bune!
actionmedia
Inorog aici este vorba despre societate. Faptul ca tu doresti sa te disociezi de lumea materiala este o optiune personala. Imi este teama ca ateismul nu poate oferi asta. Referitor la lumea materiala, cu ce compari?
nefertiti-old
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 04:55 PM)

daca la sfarsitul calatoriei am reusit sa ne inaltam macar cu un "centimetru" mai sus decat materia grosiera din care suntem alcatuiti.

Cine apreciaza sau cuantifica asta?
Inorog
QUOTE
Faptul ca tu doresti sa te disociezi de lumea materiala este o optiune personala. Imi este teama ca ateismul nu poate oferi asta


Si mie mi-e teama ca nu o poate face.

QUOTE
Referitor la lumea materiala, cu ce compari?


Nu am inteles intrebarea, ce anume sa compar ?

QUOTE
Cine apreciaza sau cuantifica asta?


Nefertiti, acest lucru il apreciaza propria noastra inima. Uite, primul exemplu care mi-a venit acum in minte: ultima expeditie din Antarctica a exploratorului Shakleton. Ai auzit sau ai citit ? E un exemplu superb in care spiritul depaseste materia.
nefertiti-old
Nu ma multumeste exemplul tau.
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 04:22 PM)
acest lucru il apreciaza propria noastra inima.

Despre asta vorbeam si eu. Daca tu ai niste norme dupa care te ghidezi esti sigur ca inima ta este cea care apreciaza sau faci comparatii cu ceea ce ai invatat deja. Religia ne invata cum ar trebui sa fie. Credinciosii compara orice oferta cu ceea ce au invatat. Daca nu se potriveste atunci este rau.
Nu inima iti spune ci invatatura.
Ateismul iti ofera in orice moment oportunitatea de a judeca lipsit de prejudecati, de a-ti lasa "inima" sa decida. Fara a tine seama de invataturile anterioare.
Dupa cum spuneam noi invatam "ce este bine si ce este rau", nu stim sa deosebim binele de rau. Atunci cand vom fi in stare sa deosebim binele de rau atunci nu vom mai avea nevoie sa fim invatati ce este bine si ce este rau. Atunci "inima" ne va spune daca e bine sau rau.
Eu am convingerea ca demult, atunci cand omul a inceput sa rationeze, aveam si acest simt, stiam sa deosebim binele de rau, acum insa doar le invatam gata deosebite asa cum au reusit sa le deosebeasca inaintasii nostrii.
Inorog
QUOTE
Nu ma multumeste exemplul tau.


Nefertiti:Totusi nu mi-ai spus daca cunosti povestea calatoriei lui Shakleton. Si daca cunosti care ar fi fost sansele ca el sa se salveze.

QUOTE
Despre asta vorbeam si eu. Daca tu ai niste norme dupa care te ghidezi esti sigur ca inima ta este cea care apreciaza sau faci comparatii cu ceea ce ai invatat deja. Religia ne invata cum ar trebui sa fie.


actionmedia:In mod special, pentru cei ca tine, am ales exemplul cu Shakleton si nu am ales exemplul vreunui sfant (in acest din urma caz puteam aduce mai multe exemple)
nefertiti-old
Nu o cunosc. Si spuneam ca nu ma multumeste pentru ca nu ai oferit un raspuns concret.
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 04:35 PM)
actionmedia:In mod special, pentru cei ca tine, am ales exemplul cu Shakleton si nu am ales exemplul vreunui sfant (in acest din urma caz puteam aduce mai multe exemple)

Nu cunosc acel exemplu. Da-ne mai multe detalii.
Inorog
QUOTE
Nu o cunosc. Si spuneam ca nu ma multumeste pentru ca nu ai oferit un raspuns concret.


Te referi la partea cu cuantificarea ? Aici, intr-adevar, partea spirituala a unei actiuni nu poate fi cuantificata. De pilda, un pacient care se vindeca prin rugaciune de boala sa a castigat mai mult sau mai putin decat alpinistul care a supravietuit o noapte pe Everest ? Nu se pot face masurari si comparatii in aceasta privinta.
Inorog
QUOTE
Nu cunosc acel exemplu. Da-ne mai multe detalii
nefertiti-old
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 05:47 PM)
De pilda, un pacient care se vindeca prin rugaciune de boala sa...

Chiar nu as vrea sa ducem discutia pe panta asta.
actionmedia
QUOTE (Inorog @ 2 Nov 2004, 04:56 PM)
QUOTE
Nu cunosc acel exemplu. Da-ne mai multe detalii

Am citit in diagonala materialul de pe site-ul respectiv, banuiesc ca interesant era finalul. Ma intreb de ce atunci cand cer mai multe detalii mi se da maculatura. Nu mai stie nimeni sa faca un rezumat, sa scoata esentialul?
O.K. Banuiesc ca te referi la faptul ca nu a renuntat nici o clipa la visul sau, indiferent de greutatile pe care le-a intampinat. Cred ca exista si atei care sa fie la fel de indarjiti. Recunosc ca nu sunt unul dintre ei. Nu cred ca as merge chiar atat de departe, incat sa ma sacrific pentru un ideal, dar cred ca sunt altii care ar face-o, indiferent de confesiune, asa cum sunt convins ca sunt credinciosi care nu s-ar sacrifica pentru un ideal, exemplul lui Petruu care se leapada de Dumnezeul lui este elocvent.

Eu te intrebam cu ce compari cele poastate aici sau o eventuala societate atee imaginata pe acest forum. Vrei nu vrei asa gandim cu totii, asa am invatat sa judecam. Facem comparatii cu ceea ce stim deja. Tu cu ce compari?
mărăcine
Ia te uita... mi-a placut chiar foarte mult, actionmedia, mesajul tau din 29 oct. Are multe idei foarte bune, cu privire la moralitatea omului, si cum ar trebui sa ne raportam la ea. Doua dintre acele idei voi incerca eu sa le dezvolt mai jos.

QUOTE (actionmedia)
Stateam si ma intrebam daca omul a avut vreodata capacitatea de a deosebi intre bine si rau.

Cei mai multi oameni nu au si nu au avut aceasta capacitate, de a deosebi prin ei insisi binele de rau. De aceea a fost necesar ca in diferitele religii sa se arate limpede aceste lucruri, sa se traseze in mod clar o linie dincolo de care nu este bine a trece, si tocmai asta se exprima, de pilda, prin cele zece porunci. Nu trebuie sa ne imaginam deci ca Adam si Eva, odata cazuti in pacat, puteau delimita cu certitudine ceea ce este bine de ceea ce este rau, asa cum incercam sa o facem noi astazi. Se poate vedea ca Divinitatea a continuat sa insufle ideea de bine omului, inca o vreme foarte indelungata dupa aceea. Erau revelatii primite asadar din exterior, totusi prin acestea oamenii aveau inca trasata o anumita cale de urmat, desi cu timpul s-au abatut din ce in ce mai mult de la ea. Iata astfel ca au venit si vremurile moderne:

QUOTE (actionmedia)
Cautam mereu sa dam legi, reguli sau norme general valabile, care ar trebui acceptate de toata lumea, numai ca acest lucru nu este posibil. Poate daca am redescoperi acel simt al binelui si raului vom putea judeca singuri ce este bine si ce este rau.

O extraordinara idee. Este de altfel cauza declinului Bisericilor din ziua de azi, faptul ca ele nu satisfac actualele cerinte interioare ale omului, ci se limiteaza numai la a emite judecati cu privire la bine si rau. In acest caz, dupa cum te-ai exprimat, "Nu inima iti spune ci invatatura". Este esential faptul ca am ajuns la un moment istoric in care, daca nu cautam o cale de a distinge binele de rau in mod individual, nu mai reusim sub nici o forma sa iesim din mocirla in care ne-am infundat pana-n gat, desi uneori nu mai vedem nici asta, caci relativizam absolut tot ce ne inconjoara.

Este o judecata demna de toata admiratia, actionmedia. Poate daca ai mai face un mic pas, ai putea vedea chiar si mai departe. Ai multe presimtiri foarte bune, si ar fi pacat sa ramai la nivelul actual, asa-zis ateist. Sper sa n-o iei ca pe o nota de superioritate.
rossi
Ateismul nu prea are "oferte"...Dar a crede in ceva de care nu poti sa fii sigur ce iti ofera pana la urma...?

Gandirea practica primeaza ... cel putin in cazul meu...
Inorog
QUOTE
Am citit in diagonala materialul de pe site-ul respectiv, banuiesc ca interesant era finalul. Ma intreb de ce atunci cand cer mai multe detalii mi se da maculatura. Nu mai stie nimeni sa faca un rezumat, sa scoata esentialul?


Imi cer scuze. Eu am cautat cu "motorul" Google, erau acolo mai mult rezumate decat ceva complet. Ceea ce am citit eu era si mai amanuntit, vreo 100 de pagini, dar ma rog fiecare are alte prioritati.

QUOTE
Banuiesc ca te referi la faptul ca nu a renuntat nici o clipa la visul sau, indiferent de greutatile pe care le-a intampinat. Cred ca exista si atei care sa fie la fel de indarjiti.


Poti sa intelegi si asta. Dar de asemenea poti sa intelegi ca si-a iubit colegii cel putin la fel ca pe el insusi. Nu a pierdut nici un membru din echipaj, desi s-a inhamat intr-o misiune imposibila (fara ghilimele).

Hai sa va dau un exemplu mai apropiat zilelor noastre. In rezumat wink.gif . Este vorba de Word Trade Center. Dupa explozia avioanelor, in puhoiul de oameni care coborau scarile in graba, se aflau si doi barbati. Nu se cunosteau dinainte, dar evenimentul avea sa-i lege pentru toata viata. In timp ce fugeau in jos pe scari au zarit inr-un birou o doamna, la fel de disperata ca si ei, dar care nu puteau sa se salveze, fiind intr-un carucior cu rotile. Fara sa ezite, cei doi au abandonat pe moment proria scapare si s-au repezit sa o ajute pe cea in imposibilitatea sa o faca singura. Au apucat de un capat si de celalalt caruciorul si au fugit cu el pe scari. S-au salvat pare-mi-se cu doua minute inainte de prabusire. Nu a contat nici ca au pierdut secunde pretioase cand au abandonat traseul drept si nu a contat nici ca si-au incetinit fuga, avand de dus o greutate in plus. Cum se impaca aceasta fapta cu teoria selectiei naturale domnilor atei ?

In speranta ca s-a inteles ce inteleg eu prin valoare, voi tace, pentru a va asculta pe dumneavoastra. Numai bine !
Inorog
QUOTE
Chiar nu as vrea sa ducem discutia pe panta asta.


Nefertiti:, te inteleg si iti respect dorinta. Asadar te ascult pe tine si pe ceilalti: Ce are de oferit ateismul ?
icarus
Nu am citit inca acest topic... Asa ca nu ma incumet inca cu un raspuns, ci doar cu o observatie. Inorog, eu nu vad nici un motiv pentru care macar unul dintre cei doi din ultimul tau exemplu sa nu fi fost ateu.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.