Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Maria, Mama Lui Isus
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
edinide
Clopotel,
S-a sustinut in acest topic ca Iubirea Lumeasca, de unde rezulta Casatoria Lumeasca si Sexul "Moral", ar fi Calea Omului care umbla in Legea lui Dumnezeu. Am venit cu Argumente Evanghelice, si cu Cunoastere Spirituala, ca Casatoria Lumeasca este Minciuna si este Cadere, desi este sustinuta de catre Dogma impotriva Evangeliei.
Tu ai avut o singura referinta Evanghelica, Isus care merge la o Nunta in Galilea, de unde deduci, ca Isus ar fi aprobat Casatoria Lumeasca, Sexul Moral si Procrearea, impotriva restului explicit al Evangheliei, unde Isus denunta Fizicalitatea Omului, inclusiv Casatoria Lumeasca.
Nu-ti este Viata lui Isus de ajuns, nu-ti este suficient Exemplul Divin pe care l-a trait printre noi, nu-ti este evidenta Sfintenia pe care a promovat-o, si nu Lumescul? S-a dat Isus pe Sine exemplu de Casatorie Lumeasca, de Procreare si de Fizicalitate? Daca nu, Mesajul Crestin este in Viata lui Isus, nu in Falsa Dogma.
Daca n-ai cunoscut inca despre Jugul Crestin, nu ai dreptul sa faci deductii, daca nu stii, intreaba, si ti se va spune. Noi nu negam Casatoria in esenta ei, doar Adam si Eva au fost impreuna pentru multe Vremuri, noi deplingem decaderea Casatoriei Spirituale dintre Adam si Eva intr-o Casatorie Lumeasca, care este chiar promovata de catre Dogma, spre Ratacirea Fratilor nostri intru Cristos.
Dub indemnul Dogmei, vin Fratii Crestini sa sustina ca exista Sex "Moral", prin care Impreunarea Animalica devine placuta si sfintita de Dumnezeu... Noi va spune, din ceea ce cu cunoastem, ca unde exista Impreunare Fizica nu exista Impreunare Spirituala, unde exista Casatorie Lumeasca, exista Divort Spiritual. Casatoria este Sfinta in fatza lui Dumnezeu, doar Dumnezeu a dat-o pe Eva, Omului dar de aici si pina la Apologia Impreunarii Animalice este diferenta dintre Legea lui Dumnezeu versus Legea Omului, care se mai numeste si Caderea din Rai sau Pacatul Ancestral. Prin promovarea Casatoriei Lumesti, Dogma promoveaza Pacatul Ancestral.
Acum, ai sa vii sa-mi spui ca Ortodoxia promoveaza Casatoria Spirituala. Daca spui asa ceva, este ceva ce nici un Mirean nu a auzit vre-o data din gura unui Popa, ca sa nu te uiti la Faptele Popesti. Unul dintre Popii pe care-i stiu, are acasa trei copii, unul, fost calugar, ajuns acum Popa, are acasa cinci copii, si-i inca "verde", un altul are doi copii si, in lipsa lui de Credinta, si-a pierdut mintile de Disperare Lumeasca cind unul i-a murit, Doamne fereste! Vrei sa-ti mai continui? Unde uiti, de jur imprejur, si de secole, Dogma promoveaza Impreunarea Animalica si Casatoria Lumeasca, chiar impotriva Evangheliei, sustinindu-le "placute lui Dumnezeu".
Acum, am sa-ti sau exemple din Staniloaie, care-ti place si tie, exponentul contemporan al Dogmei.


Enuntarea mai explicita a tuturor scopurilor casatoriei crestine, inaltata prin har, se face in insasi randuiala Tainei prin care harul dumnezeiesc se impartaseste celor ce se casatoresc, in vederea realizarii lor.

Savarsitorul Tainei este in Biserica ortodoxa preotul, pentru ca prin el vine in fata celor ce se casatoresc si in mijlocul lor in mod invizibil insusi Hristos, Care pecetluieste legatura naturala pe care ei o realizeaza prin consimtirea intre ei si care ii mentine pe acestia uniti in El; si pentru ca prin preot casatoria celor doi se insereaza ca celula vie a Bisericii, umpluta de harul lui Hristos din ea. A considera casatoria incheiata numai prin consimtirea sotilor, ca in catolicism, unde preotul e numai martor, inseamna a o vedea numai la nivelul ei de legatura naturala. Inca Sfantul Ignatie Teoforul, in Epistola catre Policarp (inceputul sec. 11), a spus: "Cei ce se casatoresc sa nu efectueze legatura lor decat cu aprobarea episcopului". Binecuvantarea casatoriei prin preot e atestata de canonul 7 de la Neocezareea.

Primitorii sunt doi credinciosi ai Bisericii, de sex diferit, necasatoriti, din care nici unul nu a fost casatorit bisericeste mai mult de trei ori (de parca Dumnezeu esueaza din cind in cind) si care nu au intre ei o rudenie mai apropiata de gradul cinci (aici se vizeaza diresc Lumescul, Sexul si Impreunarea Animalica, de parca Adam si Eva era Rude de Gradul Cinci...). Casatoriile mixte intre ortodocsi si eterodocsi sunt permise cu conditia ca pruncii sa fie crescuti in credinta ortodoxa, iar Taina sa se savarseasca ortodox. Casatoria nu e admisa dupa hirotonie diaconilor si preotilor, iar la treapta arhieriei nu e admis cel ce a fost casatorit vreodata, afara de cazul cand sotia a murit, sau s-a retras in monahism.

Daca logodna a inceput-o preotul cu "Binecuvantat este Dumnezeul nostru..", ca pe o ierurgie, cununia o incepe cu "Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh", ca la orice Taina, prin care se da harul, caci de abia acum incep obligatiile convietuirii, care au nevoie de ajutorul harului. Si de abia acum cei doi se incadreaza ca o unitate a iubirii si roditoare de prunci in Imparatia lui Dumnezeu (In Apocalipsa, Ioan vorbeste de Imparatia Cereasca, nici urma de Prunci sau de Impreunare Fizica. Deci, Omul, ar imbogati Imparatia lui Dumnezue prin Impreunare Animalica...) sau in Biserica, menita sa creasca (Impreunarea Animalica ar duce la intarirea Bisericii... oare la ce duce Impreunarea Animalelor?). In prima rugaciune preotul cere lui Hristos ca El insusi sa vie de fata ca la nunta de la Cana si sa dea celor ce se cununa "viata pasnica, lungime de zile, minte intreaga, dragostea unuia fata de altul, sa-i mentina in lungime de zile, dar de prunci, cununa cea nevestejita a slavei..., sa pazeasca patul lor neispitit" (de unde stie Dogma ca Isus i-a indemna pe Miri la Impreunare Trupeasca ?! Nu cumva i-a indemnat la o Relatie Spirituala ? Viata lui Isus sugereaza orice fel de Impreunare Trupeasca, ca fiind parte din Invatatura Divina ?), belsug din roadele pamantului (Nu va ingrijorati dar, zicind: "Ce vom minca?" Sau: "Ce vom bea?"), "ca sa dea si celor lipsiti" (Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele.). Deci toate lucrurile pozitive de care are nevoie iubirea celor doi, dar mai presus de toate dragostea intre ei si ferirea de ispita infidelitatii (deci Fidelitatea, este ok, Impreunare Trupeasca "morala"), al carui gand se poate furisa in unul sau altul. Dar nu se uita nici de obligatia darniciei fata de cei lipsiti. Casatoria nu e o monada preocupata cu zgarcenie numai de ea insasi.

In a doua rugaciune, dupa ce se aminteste ca Dumnezeu a creat pe om ca "imparat al zidirii" si, socotind ca nu este bine sa fie singur, i-a dat femeia ca sa fie un trup nedespartit cu ea (Minciuna, niciunde Dumnezeu nu indeamna la Impreunare Trupeasca, Poate Omul indeamna, sau Satana), preotul cere lui Dumnezeu mai mult pazirea de tot felul de primejdii a celor ce se cununa. In legatura cu aceasta, cere lui Dumnezeu sa le dea bucuria pe care a avut-o Imparateasa Elena cand a aflat crucea si sa-si aduca aminte de cei doi, precum si-a adus aminte de cei 40 de mucenici, trirnitandu-le cununi din cer. Se face deci aluzie la greutatile care pot surveni in familie si la crucea pe care ele o reprezinta si pe care ei trebuie sa o poarte cu rabdare (Minciuna, Isus nu spune Grutate, ci spune "Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara.") ca sa ia cununa din cer. Se arata prin aceasta si acest inteles al cununilor cu care vor fi incununati cei doi, care reprezinta si necesitatea unui efort plin de fermitate in viata de familie. Si iarasi preotul cere de la Dumnezeu pentru ei "prunci buni", "o intocmire de gand a sufletelor si a trupurilor" (Anti-Crestinism fatis, Invatatura Satanei strecurata in Casatorie, fara Baza Evanghelica si fara Baza Spirituala), sporire spre tot lucrul bun. Casatoria fericita implica armonia sufletelor si a trupurilor (Animalitate, Frictiune Madularica, invatatura Necuratului, Minciuna, fara Baza Evanghelica), care amandoua depind de "unitatea de gand" a celor doi.

In rugaciunea a treia, preotul cere: "Si acum, Insuti Stapane, trimite mana Ta din sfantul Tau locas si uneste pe robul Tau (N), si pe roaba Ta (N), pentru ca de la Tine se uneste barbatul cu femeia. Uneste-i pe dansii intru unirea gandului (omonoia), incununeazai intr-un trup, daruieste-le lor roada pantecelui, castigare de prunci buni" (Animalitate, Invatatura Satanei, invatatura Anti-Crestina, nici unde confirmata in Evanghelie, infirmata de Evanghelie, afirmata numai de Omul Decazut care-si justifica astfel Pornirile Sexuale). Unirea lor trupeasca izvoraste dintr-o unitate de gand (de unde izvoraste Unirea Trupeasca a Porcilor? Dar a Gindacilor? Iluzii, Satanism care justifica Pornirile Trupesti prin Vorbe Goale, rupte de Spiritual lui Cristos), dintr-un acord al inimilor, care concura spre aceasta unire. Ea e "simfonia" de care vorbea mai inainte P. Florensky. Fiecare din cei doi se pastreaza ca persoana, caci fiecare gandeste si voieste si simte, dar gandeste, voieste si simte in acord cu celalalt (deci, cica nu ar exista Unitate Spirituala de Gind si Simtire, fara de Frictiune Madularica... vai de ei...), pentru acela, in convergenta cu acela. Nici un gand contrar celuilalt nu-si face loc in legatura lor. Prin aceasta, unirea lor e ca o cununa de marire si de cinste. Dar numai pentru ca accepta eventualitatea zamislirii pruncilor, spiritualizandu-se si prin aceasta (dar Sobolanul, se spiritualizeaza Sobolanul prin procrare? Dar Porcul, doar Scroafa face 12 purcei, este de 12 ori mai "spiritualizata" decit Femeia? Dar Mielul, saracul, rezulta din Spiritualizarea Oii?) asumare de responsabilitate comuna.

(Acum urmeaza o Perla Dogmatica, discursul Satanei, bagarea lui Dumnezue in Patul Conjugal, materializarea Satanismului Tantric, justificarea Pacatului, apologia Caderii Omului, slavirea Animalitatii din Om, "ghicirea" Gindului lui Dumnezeu, abuzarea Bisericii, negarea lui Cristos si rastignirea repetata a Mielului lui Dumnezeu)
In felul acesta unirea trupeasca dintre barbat si femeie devine, dintr-un act de concupiscenta pacatoasa, cum e in afara de casatorie, un act voit de Dumnezeu si binecuvantat de El.

"Sfantul Ioan Gura de Aur vede in cununa simbolul ascezei conjugale, pentru a atinge castitatea, integritatea fiintei". (acesta este deja Cinism: Cununa, ar fi simbolul Castitatii, exact cum propovaduieste Isus Cristos, dar Dogma se roaga pentru Impreunare Trupeasca si Copii... Dogma nu asculta nici macar de Fondatorii Dogmei)

(Cu regret, Clopotel, nu mai pot continua discutarea lui Staniloaie, este prea mult pentru ziua de azi...)
Riverdance

Frictiune Madularica?


Tre' sa recunosc ca esti forate original si inedit in 'reflexiile' ce le faci.


Interprtezi, insa Biblia, doar intr-os ingura dorinta. Fizicitate, sex animalic, ca si cum Biblia ar fi manualul kaamasutra pentru cei care au o fizcitate ne-animala. Dai dovada de un sincretism exacerbat, conduci totul si pui totul in aceiasi oala. Reduci mesajul Lui Cristos la morala sexuala si ficiitate animala. Il preferi pe Toma intr-un mod extrem de nedrept dpv stintific, demonstrand ca te folossti doar de acele materiale ( si asa foarte liber si 'creativ' rastalmacite de tine in paranteza cu albastru subliniat ) care iti sunt 'utile' idei tale preoponderent fixata pe sex-fizicitate-animal-murdarie-pacta.


Totusi, am remarcat, tarziu, poate o chestie ce se zicea mai sus despre mesajul lui Isus, si anume ca mesajul lui Isus nu era moral, ci spiritual. Daca am putea apoi vedea ce inseamna pentru tine spiritual, eu as putea, oricum, de acum sa zic, ca cred si eu ca mesajul lui Isus nu a fost cu adevarat preponderent moral, desi nu exclude o anumita valenta etica, ci idneosebi spiritual, si asta pentru ca 'crestinismul' nu este o doctrina morala, ci un mesaj de mantuire, este 'buna vestire', ca Dumnezeu iubeste nemarginit omul. E clar ca etica este importanta in viata omului, dar cred, ca daca eu am inteles bine ce zice edinide prin spiritual, pot sa re-afirm, ca, da si pentru mine mesajul lui Cristos nu este un mesaj moral/moralistic, ci mult mai mult. .... Iubirea propovaduita de Cristos merge dincolo d eorice morala, de orice etica, si de fapt da, si din pacate, crestinismul este mereu redus la morala, moralisme, etica, dar asta e gresala oamenilor, nu a lui Cristos!





Bolt
Da' de perla asta ce parere ai :
QUOTE
Creatia toata traia in Echilibru Natural, dupa Legea Naturala, de o Perfectiune Dumnezeiasca, de necuprins cu Mintea Umana, de mii si milioane de ani, pina a aparut si Omul
rofl.gif
Eu am un fix cu ea pt. ca releva practic maniera in care inteleg unii sa-si insuseasca atat textul cat si contextul biblic. Pai daca al nostru coleg Edinide, e de acord cu asa ceva, in ciuda oricarui text biblic, ce sa ne mai miram de perspectiva sa asupra naturii umane ?
IoanV
Ca o incercare de revenire ontopic, sustin nevoia de a cinsti pe Maica Domnului cu un argument de alta natura.
Dumnezeu alege o fecioara sa nasca pe unicul Sau Fiu. El ii acorda aceasta cinste. Vin oamenii si spun apoi ca Maica Domnului e doar o femeie ca toate celelalte, sau alte lucruri rele. Aici este ca si cum ar contesta alegerea lui Dumnezeu care a socotit-o cea mai vrednica dintre femei (sa nu ne uitam la virsta pe care o avea pt. ca oricum Dumnezeu e omniscient) sa aduca pe lume pe Fiul Sau, sa Il poarte in brate si sa il creasca.
Deci cine spune ca nu e Maica Domnului cea mai vrednica femeie, contesta alegerea lui Dumnezeu. Si cine nu ii da cinstire nu ii da cinstire celui care a ales-o.
E ca in cazul in care sotul se simte jignit cind sotia lui este jignita, deoarece judecata lui de a o alege a fost gresita, ea nemeritind aceasta cinste.
Cine alege sa desconsidere alegerea lui Dumnezeu o face pe propriul risc si pe baza unei evaluari de sine cu o oarecare mindrie si orgoliu personal. Eu nu imi pot asuma acest risc.
Clopotel
Draga Edinide,
QUOTE
Am venit cu Argumente Evanghelice, si cu Cunoastere Spirituala, ca Casatoria Lumeasca este Minciuna si este Cadere, desi este sustinuta de catre Dogma impotriva Evangeliei.

As dori intai sa-ti atrag atentia, ca tu nu ai adus nici un argument din Sfanta Evanghelie si cu atat mai putin din vreo cunostere spirituala... Probabil ti-ai facut tu a alta evanghelie, caci in Evanghelia reala, nu exista si nici nu se pot deduce enormitatile ce le susti... Uneori ma gandesc ca tu doar faci misto de noi aici, caci imi e greu sa cred ca un om poate debita asa ceva... Serios vorbesc...
Daca vrei argumente in favoarea casatoriei, in sensul ca nu numai ca e rea, dar ca e buna, si e pe placul lui Dumnezeu, eu ti-am dat cateva, si pe topicul Ortodoxia...
O sa mai dau cateva aici, ca sa vezi ca Dumnezeu, doreste ca omul sa procreeze, si nu doar intr-un singur loc, asa cum sustii tu aici:
QUOTE
Tu ai avut o singura referinta Evanghelica, Isus care merge la o Nunta in Galilea, de unde deduci, ca Isus ar fi aprobat Casatoria Lumeasca, Sexul Moral si Procrearea, impotriva restului explicit al Evangheliei, unde Isus denunta Fizicalitatea Omului, inclusiv Casatoria Lumeasca.

Evident si aici intelegi pe dos... Pai daca Iisus a participat la acea nunta si a dat curs invitatiei, este normal si logic ca a aprobat ce se intampla acolo.... Tu crezi ca a participat la nunta desi nu a fost de acord cu ea? ohmy.gif
Niciunde in Sfanta Scriptura nu se denunta casatoria, ba din contra se recomanda, dar mai zice si ca este ceva mai bun decat casatoria... Asta e cu totul altceva.
Inca de la Facerea avem:
De aceea va lasa omul pe tatal sa s pe mama sa sise va uni cu femeia sa s vor fi amadoi un trup
In capitolul 4 se spune iarasi:
1 Dupa aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, si ea, zamislind, a nascut pe Cain si a zis: "Am dobandit om de la Dumnezeu".
2 Apoi a mai nascut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost pastor de oi, iar Cain lucrator de pamant.

Dupa potop Dumnezeu chiar porunceste oamenilor:
Si a binecuvantat Dumnezeu pe Noe si pe fiii lui si le-a zis: "Nasteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti!
Tot in VT se vorbeste clar de binecuvantarea lui Dumnezeu pentru nunta lui Isaac cu Rebeca, tot acolo se vorbeste si ed a doua casatorie a lui Avraam:
Avraam insa si-a mai luat o femeie cu numele Chetura.
In NT, Iisus zice clar:
Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci imparatia lui Dumnezeu este a unora ca acestia.
Ai auzit Edinide ce zice Iisus? ca Imparatia lui Dumnezeu este a copiilor si a celor ce sunt ca ei... De unde apar acei copii, daca nu din iubirea sufleteasca si din dragostea trupeasca a parintilor...???!!! Asa ... hocus pocus....
Sfantul Apostol Pavel zice in Epistola II catre Timotei
9 Sa fie inscrisa intre vaduve cea care nu are mai putin de saizeci de ani si a fost femeia unui singur barbat;
10 Daca are marturie de fapte bune: daca a crescut copii, daca a fost primitoare de straini, daca a spalat picioarele sfintilor, daca a venit in ajutorul celor stramtorati, daca s-a tinut staruitor de tot ce este lucru bun.

Ai inteles acum ca a creste copii este o marturie de fapte bune? Nu-i asa ca inca nu-ti e clar cum e cu cresterea copiilor? Asta e...
Nu-ti este Viata lui Isus de ajuns, nu-ti este suficient Exemplul Divin pe care l-a trait printre noi, nu-ti este evidenta Sfintenia pe care a promovat-o, si nu Lumescul? S-a dat Isus pe Sine exemplu de Casatorie Lumeasca, de Procreare si de Fizicalitate? Daca nu, Mesajul Crestin este in Viata lui Isus, nu in Falsa Dogma.
Se vede treaba ca nu ai inteles nimic despre misiunea lui Iisus.... El a venit cu o misiune mult mai inalta decat a procreea, caci El a facut toate, a creat toate.... Este de-a dreptul ridicol modul tau de a gandi cum ca daca Iisus nu s-a casatorit si nu a avut copii inseamna automat ca a creste copii si a te casatorii este un lucru rau...
Noi nu negam Casatoria in esenta ei, doar Adam si Eva au fost impreuna pentru multe Vremuri, noi deplingem decaderea Casatoriei Spirituale dintre Adam si Eva intr-o Casatorie Lumeasca, care este chiar promovata de catre Dogma, spre Ratacirea Fratilor nostri intru Cristos.
Vezi ca te contrazici singur - intre ce sustine dogma ortodoxa si ce sustine Biblia in ceea ce priveste casatoria nu este nici o diferenta, caci e acelasi lucru, nici mai mult nici mai putin...
QUOTE
Dub indemnul Dogmei, vin Fratii Crestini sa sustina ca exista Sex "Moral", prin care Impreunarea Animalica devine placuta si sfintita de Dumnezeu...

Eu ti-am spus ca minciuna e punctul tau forte.... Arata concret unde scrie asta in dogma ortodoxa? Stiu ca iti cer imposibilul..
QUOTE
Noi va spune, din ceea ce cu cunoastem, ca unde exista Impreunare Fizica nu exista Impreunare Spirituala, unde exista Casatorie Lumeasca, exista Divort Spiritual.

Pai noi stim ca voi yoghinii-crestini spuneti asta, dar spuneti ceva ce este impotriva vointei lui Dumnezeu dupa cum prea clar arata Biblia...
QUOTE
Acum, ai sa vii sa-mi spui ca Ortodoxia promoveaza Casatoria Spirituala.

Pai nu vin eu sa-ti spun - iti spune Biblia, dar nu aia yoghina...
QUOTE
Daca spui asa ceva, este ceva ce nici un Mirean nu a auzit vre-o data din gura unui Popa, ca sa nu te uiti la Faptele Popesti.

Tu acum esti cumva la ora de autohipnoza... Pai eu de unde stiu ce stiu?!, nu de la preotii ortodocsi? Si ei nu mi-au spus niciodata ce aberezi tu pe aici...
QUOTE
Unul dintre Popii pe care-i stiu, are acasa trei copii, unul, fost calugar, ajuns acum Popa, are acasa cinci copii, si-i inca "verde", un altul are doi copii si, in lipsa lui de Credinta, si-a pierdut mintile de Disperare Lumeasca cind unul i-a murit, Doamne fereste! Vrei sa-ti mai continui? Unde uiti, de jur imprejur, si de secole, Dogma promoveaza Impreunarea Animalica si Casatoria Lumeasca, chiar impotriva Evangheliei, sustinindu-le "placute lui Dumnezeu".

Bine si ce legatura are cu dogma ortodoxa exemplul tau? ohmy.gif
Faptul ca tu te apuci sa judeci pe unul sau pe altul cazut in pacat nu te face cu nimic bun...
Dupa mintea ta, daca vezi un preot decazut crezi ca dogma e rea, daca vezi un matematician slab pregatit, crezi ca teoria matematiciii e rea, daca vezi un presedinte de stat curvar crezi ca toti sunt curvari, daca vezi un apostol tradator crezi ca toti sunt tradatori si ca Cine i-a invatat i-a invatat gresit... Asta e logica voastra de doi lei care nu face distinctie intre om si dogma ortodoxa, si ca ratacirea omului, daca exista, nu se datoreaza dogmei ortodoxe si omului insusi....
Dupa mintea ta, Iisus ar fi de vina ca a avut un apostol hot si tradator.... sad.gif Sa te ierte Dumenzeu!
QUOTE
Acum, am sa-ti sau exemple din Staniloaie, care-ti place si tie, exponentul contemporan al Dogmei.

Pai eu ti-am mai spus odata ca Staniloe (care se scrie fara i - apropo), este prea greu pentru tine si pentru gurul tau care probabil ti l-a recomandat.... El are un limbaj mai academic, si trateaza notiunile de la un anumit nivel... Trebuie intai sa incepi cu cei mai usor de inteles, cum ar fi Parintele Cleopa, care trateaza cam toate problemele dar pe intelesul oamenilor simpli... Citate din Staniloae, eu nu am dat pe acest forum, desi am mare parte din lucrarile lui, tocmai din acest motiv...
In rest, vad ca te-ai apucat sa comentezi nebuneste ce nu intelegi, dar eu am rabdare si pe un topic dedicat o sa-ti explic mai pe intelesul tau ce a spus Parintele Staniloae acolo...
QUOTE
(Cu regret, Clopotel, nu mai pot continua discutarea lui Staniloaie, este prea mult pentru ziua de azi...)

Eu te-am avertizat mai demult ca e prea greu pentru tine, e ca si cum ai cere de la un elev de clasa I sa comenteze Shakespeare....
Dar din toata gandirea asta a sectei voastre yoghin-crestine eu extrag totusi un lucru bun: daca voi sunteti impotriva casatoriei si a nasterii de copii, secta voastra va dura pana la sfarsitul generatiei actuale, si in cel mult 60 ani, cei de atunci nu vor mai fi inveninati cu asemenea sminteli... tongue.gif

Draga IoanV,
QUOTE
Ca o incercare de revenire ontopic, sustin nevoia de a cinsti pe Maica Domnului cu un argument de alta natura.
Dumnezeu alege o fecioara sa nasca pe unicul Sau Fiu.

Ai dreptate... sa revenim la Maica Domnului...
Parintele Arhimandrit Teofil Paraianu, spune:
"Faceti ceea ce va spune El." (Ioan 2,5)
Am putea spune ca acest cuvant este un cuvant vesnic si cuvantul de indrumare al Maicii Domnului, mesajul Maicii Domnului:"Faceti ceea ce va spune El", pe El il vreau in lucrare, pe El il vreau in atentie, pe El, pe Fiul meu. "Faceti ceea ce va spune El"
Apoi zice parintele:
Se spune ca un copil isi cauta mama. "Nu ati vazut-o pe mama?" intreba copilul. Si cineva ii spune:"Ma copile, am vazut o femeie, a trecut adineaori pe aici". Dar zice copilul:"Eu nu caut o femeie, eu o caut pe mama."
Nici mamele noastre nu sunt femei ca toate femeile, ci sunt unice fata de celelalte femei. Deci daca Ingerul a spus:"Binecuvantata esti tu intre femei", nu mai avem noi alt cuvant sa spunem ca Maica Domnului a fost o femeie ca toate femeile, pentru ca nu a fost o femeie ca toate femeile...."
Bolt
@ioanV :
QUOTE
Ca o incercare de revenire ontopic, sustin nevoia de a cinsti pe Maica Domnului cu un argument de alta natura.

Singura natura care conteaza este cea a raportului biblic. Noi nu stim mai mult decat ne spune ea.
QUOTE
Vin oamenii si spun apoi ca Maica Domnului e doar o femeie ca toate celelalte, sau alte lucruri rele.

Salut buna ta intentie dar nu pot trece cu vederea insuficienta ei dogmatica. Expui un sir de ziceri nebiblice ca de exemplu :
1. "vin oamenii si spun..." Pai dragule, nu spune Biblia mai mult de atat.
2. "e doar o femeie ca toate celelalte..." Ce are in plus sau in minus ? Faptele omului inaintea lui D-zeu = 0. Era doar o copila de vreo 17 ani.
3. "sau alte lucruri rele..." Adica restul femeilor intra-n categoria "lucruri rele" ?
QUOTE
Aici este ca si cum ar contesta alegerea lui Dumnezeu care a socotit-o cea mai vrednica dintre femei (sa nu ne uitam la virsta pe care o avea pt. ca oricum Dumnezeu e omniscient) sa aduca pe lume pe Fiul Sau, sa Il poarte in brate si sa il creasca.

Aiurea, nimeni nu contesta nici o alegere divina atat timp cat nu consimte venerarea creaturii. Ci din contra - unealta e doar o unelata. Mesterul conteaza. Tocmai, ca implicarea ei intr-o asemenea misiune presupunea un rol matern si conjugal complet. Isus urama sa fie si un om ca toti ceilalti nascut intr-o familie completa dupa voia Tatalui Sau.
QUOTE
Deci cine spune ca nu e Maica Domnului cea mai vrednica femeie, contesta alegerea lui Dumnezeu.

Daa, cum sa nu... Ce treaba are vrednicia ei ? Pai daca asta-i criteriul, n-am mai avea loc pe lumea asta de oameni vrednici buni de adorat. Eu am o intrebare : tu chiar crezi ca ea ar fi avut vreodata pretentia la slujbele care i se aduc ? Nu cred. Omul vrednic nu sta-n calea atentiei care i se cuvine numai lui D-zeu. Tu chiar nu intelegi ca o creatura nu are ce cauta in serviciul de inchinare, indiferent de proportia in care i se da atentie sau nu ?
QUOTE
Si cine nu ii da cinstire nu ii da cinstire celui care a ales-o.

Nah ca te-am prins. Da-mi textul biblic. Si ce intelegi tu prin cinstire ?
QUOTE
E ca in cazul in care sotul se simte jignit cind sotia lui este jignita,

Preferintele tale in ce priveste perspectiva metaforica n-au nimic comun cu adevarul legat de acest subiect. L-ai casatorit intre timp pe D-zeu ?
QUOTE
Cine alege sa desconsidere alegerea lui Dumnezeu o face pe propriul risc si pe baza unei evaluari de sine cu o oarecare mindrie si orgoliu personal.

Cine alege sa desconsidere Legea lui D-zeu (porunca 2 e foarte clara in privinta prezentei creaturii in serviciul de inchinare), o face pe propriul risc si pe baza unei evaluari de sine cu multa aroganta si incumetare.
QUOTE
Eu nu imi pot asuma acest risc.

Nici eu nu vorbesc unde D-zeu tace.
Artanis
The show must go on...
QUOTE (Bolt)
2. "e doar o femeie ca toate celelalte..." Ce are in plus sau in minus ?

Nu are absolut nimic in plus, toate femeile sunt fecioare nascatoare de Hristos... hh.gif
Bolt
Hello Artanis, still alive ? smile.gif
QUOTE
Nu are absolut nimic in plus, toate femeile sunt fecioare nascatoare de Hristos.

Stiai ca mi-am tras o icoana cu magarita lui Balaam ? rofl.gif Doar nu toate vorbesc in numele D-lui, nu ? smile.gif
Lasand hazul la o parte, vreau sa te intreb un singur lucru : care-i meritul ei ? Al Mariei ?
edinide
QUOTE
Interprtezi, insa Biblia, doar intr-os ingura dorinta. Fizicitate, sex animalic, ca si cum Biblia ar fi manualul kaamasutra pentru cei care au o fizcitate ne-animala.


Nici pe departe... Dar, pe de alta parte, ceea ce-l opreste pe Om de a gasi pe Dumnezeu este Corpul Somatic, Animalitatea. deoarece Corpul Somatic este menit a se raporta la Creatie, la supravietuire, la a detecta pericolul, a gasi hrana, a ajunge primul la Pomul Copt, a procrea cu cit mai multe femele, a gasi cel mai bun adapost etc. De aceea, sub Robia Somatica Omul nu este capabil a-l gasi pe Dumnezeu. deoarece Viata Somatica nu este un joc social ci este aspra si neiertatoare ca sa lase loc la orice altceva. In acest context, orice Dogma care admite Fizicalitatea Omului, chiar sub forme voalate, admite indepartarea Omului de Dumnezeu, adica Pacatul Original si Caderea in care ne gasim.

Trebuie sa admit, de data asta cu scuze, am fost cam peste limita in descrierea verbala a Fizicalitatii, dar a avut un scop, sa te faca s-o vezi de dinafara ai, in Animalitatea ei, ca prin soc sa-ti dai seama ca privita din exterior arata complet diferit decit acceptata din interior. Nu este numai Sexul in sine, daca vrei pot aprofunda pe tema Stomacului, sau pe tema Inimii inchinata Lumescului, pe tema Contului Bancar, este acelasi lucru, Instinctul Uman in actiune.

QUOTE
Totusi, am remarcat, tarziu, poate o chestie ce se zicea mai sus despre mesajul lui Isus, si anume ca mesajul lui Isus nu era moral, ci spiritual.


Aici este esenta Crestinsimului: Isus nu si-a dat Viata Somatica pentru ca Omul sa si-o pastreze intacta, "Cine-si pastreaza Viata, o va pierde....", "Cine-si da Viata (somatica) pentru Mine, o va cistiga (Viata Spirituala)", ci pentru ca Omul sa-l urmeze, catre Elevarea Spirituala deasupra Vietii: "Indrazniti, eu am biruit Lumea" Lumea n-o biruiesti prin "roada Pintecelui", cum spune Dogma, deoarece Roada Pintecelui este Radacina Telurica care-l trage pe Isus jos de pe Cruce, iar Isus, crede-ma, nu vrea sa fie tras jos de pe Cruce, El a vrut sa se urce de bunavoie acolo.
Pentru ca Isus se detaseaza de Viata Somatica, Isus se detaseaza de Moralitate, care nu exista decit pe Pamint, nu si in afara Pamintului, si Isus se ataseaza de Viata Spirituala, unde nu mai exista Criterii Somatice, precum Moralitatea. Aceasta nu inseamna ca Crestinismul neaga Moralitatea, dimpotriva, Crestinismul cuprinde Moralitatea in Spiritualitate: Morala nu este telul final, cum sustine Dogma, (sex moral, casatorie lumeasca morala, beutura cu masura "morala" etc.) ci este efectul final al Spiritualitatii.
Altfel spus, Omul Moral nu este un Om Spiritual, dar Omul Spiritual este un Om Moral. Spre Isus nu se priveste prin prisma Citeriilor Morale ale Lumii, vai de ea, ci prin Privirea Spirituala care este eliberata de Lume.
edinide
QUOTE
Deci cine spune ca nu e Maica Domnului cea mai vrednica femeie, contesta alegerea lui Dumnezeu. Si cine nu ii da cinstire nu ii da cinstire celui care a ales-o.  E ca in cazul in care sotul se simte jignit cind sotia lui este jignita, deoarece judecata lui de a o alege a fost gresita, ea nemeritind aceasta cinste.

IoanV,
Nu spun ca ai dreptate sau nu, pentru ca este irelevant in contextul Crestinismului. Daca Cultul Maicii Domnului avea cea mai mica relevanta pentru Mintuirea Omului, Isus ar fi facut-o cunoscuta. Daca nu, trebuie sa ramii la ceea ce Isus a spus si facut, putinul care a ramas (nemaltratat de "ideologie"), rugindu-te sa-l intelegi asa cum este. Daca avea vre-o relevanta, Isus ar fi indicat-o, Apostolii ar fi indicat-o si ei, primii Crestini la fel, etc. Daca au trecut peste 1000 de ani pina la instituirea acestui Cult al Maternitatii, este pentru ca timp de peste 1000 de ani Isus a lipsit din Inima Omului, care ar fi gasit altfel Calea.
Isus ti-a indicat prioritatile vietii tale: Iubirea catre Aproapele, care conduce la Iubirea Fiului, care conduce la Tatal Ceresc care este... Iubirea! Din Ecuatia Divina a lui Isus nu lipseste nimic, atunci ce nevoie ai sa faci dintr-o singura ecuatie un sistem de ecuatii? De ce sa cauti Solutii Multiple cind exista o Solutie Unica? Este o complicatie inutila care te va pierde: daca ti-a scapat simplitatea, nu vei cuprinde complexitatea...
Daca tu dobindesti Iubirea Aproapelui ca pe Sine, implinind astfel Legea Iubirii, atunci vei avea timp sa te ocupi de Cultul Maicii Domnului, dar nu o vei face...
IoanV
QUOTE
Daca tu dobindesti Iubirea Aproapelui ca pe Sine, implinind astfel Legea Iubirii, atunci vei avea timp sa te ocupi de Cultul Maicii Domnului, dar nu o vei face...
Trec peste prorocirile tale, irelevante. Eu cred ca iubirea fata de mama lui Iisus este tocmai o dovada in acest sens. Vorbim de iubirea fata de aproapele, dar o lasam la nivelul teoriei. In practica aceasta ia sub "aripa" ei tot ce e frumos, tot ce creste si dezvolta iubirea. In ceea ce priveste cultul Maternitatii, etc. cred ca exagerezi. Daca traditia spune adevarul, si eu cred asta, trupul Maicii lui Iisus a fost luat la cer, dovada de mare cinstire acordata ei.
Si tu si Bolt nu rezistanti tentatiei de a-mi aminti ca prin Iisus vine mintuirea. Cred ca nu mai e nevoie sa faceti asta, am sustinut-o mereu. Cind sustin insa iubirea fata de frati, fata de cei pe care Dumnezeu insusi ii cinsteste, devin suspect de inchinare la creaturi. Nu despre asa ceva e vorba, caci eu nu lor le cer mintuirea ci as dori doar sa am o relatie de iubire, frateasca cu ei. La voi merita iubire doar cei care va cinta in struna? Da, si pt. restul, dar numai in teorie. Practic sunt suspecti de false conceptii.
Este in cartea Psihologia minciunii a lui Peck Scott o afirmatie, preluata de la altii, ca "Nu trebuie sa lupti cu raul din altii ci pt. Dumnezeul din tine". Ori eu am impresia ca miza majoritatii bataliilor de aici nu este Dumnezeul din noi ci distrugerea raului din altii, si pe ei odata cu el. Pacat ca nu mai vad iubirea care imbogateste ci ura care urmareste distrugerea.
Clopotel
Draga Bolt,
QUOTE
Lasand hazul la o parte, vreau sa te intreb un singur lucru : care-i meritul ei ? Al Mariei ?

Ok... intrebarea ta este oarecum de luat aminte... Eu am insa, doua rugaminti la tine, dar la care doresc o oarecare sinceritate, cat este posibila... La urma urmei ce pierdere putem avea daca suntem sinceri....
1. Tu, deocamdata, zici despre Maica Domnului ca ar fi o femeie oarecare, fara vreun merit deosebit....
- Ei bine, eu cred, si Biblia confirma asta, ca anumite suflete, sunt dinainte in planul lui Dumnezeu pentru diverse misiuni, cum a fost si Sfantul Ioan Botezatorul si cum este si Sfanta Fecioara Maria si cum mai sunt si altii... Te rog sa te gandesti putin la asta inainte de a te grabi cu vreo concluzie...Apoi:
- Biblia da niste informatii care nu se poate sa nu atraga atentia oricui, astfel:
Despre Maica Domnului spune:
28 Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.
29 Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?
(Luca 1)
Iata, deci, ca Ingerul, de fapt Arhanghelul Gavriil, cel care sta inaintea lui Dumnezeu, face inchinaciune Mariei...Carei alte femei (sau om) i s-a mai inchinat astfel un Inger al Domnului, si nu orice inger ci chiar unul din Arhangheli???
Tot in aceasta idee, Biblia mai spune despre Sfantul Ioan Botezatorul:
10 Ca el este acela despre care s-a scris: "Iata Eu trimit, inaintea fetei Tale, pe ingerul Meu, care va pregati calea Ta, inaintea Ta".
11 Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el.
12 Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea.
13 Toti proorocii si Legea au proorocit pana la Ioan.
(Matei 11)
Deci iata, draga Bolt, ca Iisus spune despre Sfantul Ioan Botezatorul ca e cel mai mare dintre cei nascuti din femeie... Poti tu oare sa spui pentru ce merite are el aceasta calitate? Stiu ca nu.... Si totusi, el este cel mai mare nascut din femeie...
Cu atat mai mult despre Maica Domnului, nu e in regula sa-ti spui intrebarea "pentru ce merite"... Caci aceasta este iconomia lui Dumnezeu, iar noi nu avem nici macar putinta de a o cunoaste... Aici noi suntem obligati sa luam lucrurile ca atare, caci daca nu, o patim rau... Ai vazut ce a patit Zaharia cand nu a crezut vorbelor Arhanghelului Gavriil? Iata:
20 Si iata vei fi mut si nu vei putea sa vorbesti pana in ziua cand vor fi acestea, pentru ca n-ai crezut in cuvintele mele, care se vor implini la timpul lor. (Luca 1) Ai vazut cata putere are Sfantul Arhanghel? Ori tu esti in mai mare culpa decat Zaharia cand pui intrebarea "pentru ce merit?".... Caci noi nu avem dreptul sa punem la indoiala vointa Domnului.... Daca Sfantul Arhanghel Gavriil a dat inchinaciune Maicii Domnului, atunci noi pacatosii ce am putea face mai mult? Ne putem noi compara macar cu Sfantul Arhanghel? As dori sa intelegi ca aici eu nu incerc sa provoc o disputa, ci doar incerc sa impiedic pe aproapele meu, adica pe tine, sa nu cada intr-o grava greseala, si sa pateasca mai rau decat Zaharia, caci chiar daca Maica Domnului te poate ierta, fiind milostiva foarte catre noi pacatosii, Puterile Ceresti nu vor ingadui aceasta.... De aceea te rog, ca sa te gandesti bine ce spui despre Maica Domnului, caci nu mie imi spui, ci spui si in fata acestor Puteri Ceresti, si mai bine e sa nu-mi dai raspuns, si nu e nici o problema din partea mea, decat sa te osandesti singur, caci daca in alte locuri, mai merge o disputa, aici lucrurile sunt de-a dreptul dramatice...Aceasta ti-o spun ca unui frate si prefer sa zic ca eu habar nu am de nimic, decat sa te provoc si prin raspunsul tau, plecat poate din mandrie, sa-ti atragi mania lui Dumnezeu...
2. Ce implicatii ar avea pentru dogma ta, daca ai privi-o pe Maica Domnului asa cum o privesc ortodocsii.... Dar te rog sa fii sincer, in special cu tine... In functie de asta - vom purta discutiile...

De aceea zic si eu:
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, indurare cerem Tie pentru putina noastra intelegere si pricepere...
edinide
QUOTE
Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci imparatia lui Dumnezeu este a unora ca acestia.

Clopotel,
Exista Legea Veche, si Legea Noua. Daca Legea Veche era Buna, nu ai fi avut Legea Noua, deci trebuie sa facei o alegere aici. Daca Legea Veche ar fi dus la Mintuire, Isus nu ar fi venit, fiind de acum cu totii in Cer.
Din Legea Noua ai adus 2 argumente pina acum:
- Isus merge la o nunta (pe care o presupui Lumeasca, fie si asa)
- Isus fericeste Copiii

Citatul pe care l-ai dat aici este esenta Crestinismului (desi nu este singurul), sa dea Dumnezeu sa-l intelegi cindva. Din pacate, pentru intelegerea umana, citatul nu are nimic de a face cu Maternitatea, ci cu Starea Spirituala de "a fi Copil". Indemnul nu este "faceti copii", ci este "fiti precum copiii sunt"! Daca nu stii, iti spun eu cum copiii sunt, pina nu ajung la Virsta Pacatului, destul de timpurie de altfel...: copiii nu au gindul zilei de miine, nu se ingrijoreaza, nu au pornirea sexuala in ei, se accepta unii pe altii ca frati-surori chiar daca se joaca dezbracati pe malul marii, nu vor inca sa domine, nu vor inca sa fie dominati, nu vor inca putere, nu vor inca bogatii etc.etc.etc.

Daca tu nu reusesti sa-ti purifici Sufletul pina la nivelul copilariei, te vei pierde acolo in "purgatoriul" (care nu exista...) deoarece orice Gind Negativ pe care nu-l poti stapini acolo, te va stapini el pe tine, si nu vei putea vedea Lumina deoarece ochii tai vor fi plini cu Negura Pacatelor tale, spune Ioan. Acolo nu este suficient sa vrei, trebuie sa si poti, si acum este timpul exersarii Puterii Vointei. Ca si cum ai atirna intr-un deget deasupra prapastiei: degeaba vrei sa te tii acolo, daca nu poti s-o faci...

De aceea, Isus nu spune "imparatia este a acestor copii", deoarece unii dintre ei pot ajunge mari pacatosi, Doamne fereste, ci Isus spune "imparatia este a unora ca acestia", cum ai fi tu de exemplu, daca dobindesti Curatenia Sufleteasca a Copilului. Acum, chiar daca nu este explicat acolo, pe loc, in Evanghelie (si este bine ca nu este explicat), sa nu-mi spui ca "de unde stiu", deoarece cit timp tu negi Cunoasterea, nu te voi putea convinge, dar sa stii ca te poti convinge singur, numai sa doresti.

Se pare ca tot dator imi ramii cu privire la Casatoria Lumeasca reflectata in Evanghelie...

Acum, hai la Legea Veche...

QUOTE
22. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie si a adus-o la om. 23. Si omul a zis: "Iată în sfârsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi femeie, pentru că a fost luată din om."


Observa ca Eva, in prima varianta a Genezei (desi exista acolo doua variante diferite, tu fa alegerea care-ti convine mai mult, eu le voi discuta pe amindoua cu tine...), Eva este facuta din Adam, (de unde probabil Eva ar insemna ceva de genul "os din osul meu"). Deci, nu numai ca Eva nu este "ruda de gradul cinci" cu Adam, cum sustine Dogma ta, ci Eva este ruda de gradul 0 (zero) cu Adam, Eva este Adam!, si Adam este Eva, unul este facut din celalalt. Cum ai numi acum "impreunarea" lor, nici maca nu poate fi "incest", este "impreunarea cu Sinele" daca vrei, este Canibalism Sexual (la care se refera Isus, pe Plan Spiritual). Prin urmare, Dogma vine de la Om, nu din Biblie, unde si "gradul zero" a fost atins...

Acum remarca, nu exista Oameni in fara de Adam si Eva, deci nu exista relatii de rudenie, nu exista notiunea de rudenie pentru ca exista numai primii doi Oameni, nu exista nici mama-tata. Daca devin Trei, atunci intra in existenta prima "rudenie", de genul "mama-tata", si apoi eventual, "fiu-fiica". La inceput, acestea nu existea. Prin urmare paragraful urmator din Geneza nu are sens: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa, se va lipi de nevastă-sa, si se vor face un singur trup." In acest moment al Textului Biblic, nu exista "mama", nu exista "tata", nu exista "nevasta", cu sensul de "urmas" versus "mama-tata". Eu, prorocul, povestitorul, care am scris textul respectiv, eu stiu semnificatia "mama-tata", "nevasta", precum si "a lasa pe mama-tata", Eva si Adam nu stiau aceasta, nu aveau nici notiunea de "rudenie" si "societate". Nu mai mult decit Bunul-Simt, iti spune ca aceasta propozitie este in afara contextului Genezei..., este o reflexie retroactiva asupra situatiei initiale, si nu provine din situatia initiala la nivelul careia este lipsita de sens semantic.

Deci, Legea Veche iti da doua Geneze diferite, din care tu iti alegi care-ti place, si care se intimpla sa fie o reflexie retroactiva asupra originii Omului... si apoi incerci sa justifici Legea Noua... care nu confirma nici unde Fizicalitatea Omului, dimpotriva...

Nu te lasa orbit de propriile tale pareri, cauta in Legea Noua, daca nu este in Legea Noua, atunci este alegerea ta, care poate fi buna-rea, dar nu absoluta.

Se pare ca tot dator imi ramii cu privire la Casatoria Lumeasca reflectata in Evanghelie...
edinide
QUOTE
QUOTE
Daca tu dobindesti Iubirea Aproapelui ca pe Sine, implinind astfel Legea Iubirii, atunci vei avea timp sa te ocupi de Cultul Maicii Domnului, dar nu o vei face...

Trec peste prorocirile tale, irelevante.

...? Nu suna a Smerenie, nici a Iubire Neconditionata...

QUOTE
Eu cred ca iubirea fata de mama lui Iisus este tocmai o dovada in acest sens. Vorbim de iubirea fata de aproapele, dar o lasam la nivelul teoriei.

Eroare! Aproapele tau sunt eu, si Aproapele meu esti tu... Daca tu m-ai trata pe mine asa cum te tratezi pe tine, ar dovedi ca este ceva in tine mai mare decit faptele tale. Aceasta nu mai este teorie, vezi mai sus...

QUOTE
In practica aceasta ia sub "aripa" ei tot ce e frumos, tot ce creste si dezvolta iubirea.

Sa zicem ai dreptate, Maria te ia sub aripa. Sa inteleg ca te-a respins Isus Cristos? Dar Tatal Ceresc, ti-a refuzat El Aripile Lui? Ca sa ma lamuresc, Isus si Tatal Ceresc nu-ti mai ajung, simti tu acolo un gol care trebuie umplut? Aproapele tau, esti tu Una cu tot Aproapele, ai ajuns la Unitate Spirituala cu toti cei ce sint? Cauti tu acum Unitatea Spirituala cu toti ce au fost vre-o data? Unde te gasesti pe Plan Spiritual?

QUOTE
In ceea ce priveste cultul Maternitatii, etc. cred ca exagerezi. Daca traditia spune adevarul, si eu cred asta, trupul Maicii lui Iisus a fost luat la cer, dovada de mare cinstire acordata ei.

Isus nu s-a inaltat la Cer? Este Inaltarea lui Isus incompleta? Completeaza Maria, Inaltarea lui Isus?

QUOTE
Si tu si Bolt nu rezistanti tentatiei de a-mi aminti ca prin Iisus vine mintuirea. Cred ca nu mai e nevoie sa faceti asta, am sustinut-o mereu. Cind sustin insa iubirea fata de frati, fata de cei pe care Dumnezeu insusi ii cinsteste, devin suspect de inchinare la creaturi..

Hai sa dam un raspuns de grup acum...
Atunci iti scapa esenta Mesajului Crestin. In Legea Veche, Omul era cu ochii catre Cer, in timp ce calca peste Aproapele lui, desi Prorocii puruncisera altfel. Aigi te gasesti tu acum, in Legea Veche. Apoi a venit Isus, nu s-a dus "la cei pe care Dumnezeu insusi ii cinsteste", cum spui tu, ci s-a dus la Vames, si la Prostituata, si la Lepros, s-a dus la cei care erau crezuti necinstiti de Dumnezeu. Isus nu s-a adus acolo numai pentru El insusi, s-a dus acolo pentru fiecare din nou, ca sa ne arate Calea Lui. El s-a pus in genunchi in fata lui Iuda, i-a spala picioarele... Nu stia El ce este in Iuda? Stia, uite ce a soptit catre Ioan, in timp ce Iuda se ridica de la masa "Du-te si fa ce ai de facut..." Deci, s-a inchinat Isus la cineva cinstit de Dumnezeu, la Iuda?
Nu te teme de Aproapele, cinstit sau nu de Dumnezeu, ca nu cunosti tu pe cine cinsteste Tatal, deoarece Cinstea ta poate eleva Ne-Cinstea Aproapelui, teme-te de Icoane si de Ritualuri, acelea chiar ca sint neinsufletite... Iar Creatura, la care ai retineri "a te inchina", este atit de "ne-cinstita" incit Dumnezeu a trimis pe FIul Sau sa moara pentru aceasta Creatura "ne-cinstita"...

QUOTE
Nu despre asa ceva e vorba, caci eu nu lor (Aproapelui) le cer mintuirea ci as dori doar sa am o relatie de iubire, frateasca cu ei


Aproapele tau nu-ti poate da Mintuirea, dar Aproapele iti poate refuza Mintuirea, si deja ti-a refuzat-o... dar nu este inca prea tirziu...

Nu exista Mintuire fara de Aproapele tau, asta o spune si o face Isus Cristos, asta este Esenta Crestinismului. Nu ceri Mintuirea de la Aproapele, de la Dumnezeu vine, daca se indura, dar o obtii prin Aproapele. Daca tu nu ajungi la Unitate Spirituala cu Aproapele, nu poti ajunge la Unitatea Spirituala cu Fiul Tatalui, pentru ca felul in care devii Una cu Aproapele este felul in care devii Una cu Fiul Tatalui. Daca o ai pe una, o ai si pe cealalta, daca n-o ai pe una, n-o ai nici pe cealalta. Isus spune "unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu". Vezi, Isus nu vrea sa auda de Tine, El vrea sa auda de Noi.

Eu-l si individualitatea sunt rezultatul Caderii Omului, rezulta din Divizare Spirituala, si tu trebuie sa invingi Eu-l pentru a te ridica. Cit timp ai in tine "eu", nu ai in tine "noi", deoarece nu este loc pentru amindoua, fiind exclusive. De aceea trebuie sa-ti iubesti Aproapele ca pe sine, ca de nu reusesti, nu te poti inalta. Aproapele este Piatra de Incercare ca te poti inalta catre Tatal Ceresc. Este simplu, daca nu decolezi, prin Aproapele, nu te poti inalta catre Destinatie! Daca nu faci Primul Pas, nu poti ajunge la Ultimul Pas...

Isus a fost intrebat care este Prima Lege: "Iubeste-l pe Dumnezeu", si imediat a adaugat "Iubeste-ti Aproapele", si a mai precizat "A Doua Porunca este asemenea Primei Porunci": deci este Una Singura, in doua instante diferite, nu le poti separa una de alta: daca ai pe una, o ai si pe cealalta: "Cine a vazut pe Fiul, a vazut si pe Tatal". Daca nu ajungi sa vezi pe Aproapele, nu vei vedea nimic.

QUOTE
Este in cartea Psihologia minciunii a lui Peck Scott o afirmatie, preluata de la altii, ca "Nu trebuie sa lupti cu raul din altii ci pt. Dumnezeul din tine". Ori eu am impresia ca miza majoritatii bataliilor de aici nu este Dumnezeul din noi ci distrugerea raului din altii, si pe ei odata cu el. Pacat ca nu mai vad iubirea care imbogateste ci ura care urmareste distrugerea

Pe undeva ai dreptate...
Dar...
Mai sus ti-am spus ca nu exista Mintuire fara de Aproapele, iar dragoste cu forta nu se poate... De exemplu, Dumnezeu iubeste Omul si nu-i vrea pieirea, dar daca Omul nu-si deschide Inima, degeaba... Un Dumnezeu care forteaza Iubirea, nu mai are un Fiu ci are o Marioneta, si Dumnezeu nu vrea asta. Dumnezeu este gata in orice clipa, Omul foarte rar... Dumnezeu trimite Profeti, Mesaje, trimite pe Fiul, Omul nu si nu...

Daca un Copil nu este Iubit de Parinti, tinjeste dupa Iubirea lor, dar nu-i poate forta. Daca un Parinte nu este iubit de catre Copilul lui, tinjeste dupa Iubire dar nu-l poate forta.

Asa este si cu Aproapele... sau asa ar trebui sa fie...
Clopotel
Edinide,
QUOTE
Clopotel,
Exista Legea Veche, si Legea Noua. Daca Legea Veche era Buna, nu ai fi avut Legea Noua, deci trebuie sa facei o alegere aici. Daca Legea Veche ar fi dus la Mintuire, Isus nu ar fi venit, fiind de acum cu totii in Cer.

Ca de obicei, cazi intr-o extrema aici... Este adevarat ca Iisus a venit sa implineasca Legea Veche, dar asta nu inseamna ca putem arunca Legea Veche la cos.... Din Legea Veche noi putem trage foarte multe invataminte si foloase, si multe lamuriri putem afla, caci in Legea Veche a vorbit acelasi Dumnezeu ca si in Legea Noua, iar tot in Legea Veche gasim si dreptii Vechiului Testament, si care au proorocit toate cate s-au facut in NT, si au fost drepti si au facut voia Domnului...
Numai un om fara discernamant ar putea sa dea la o parte VT...
QUOTE
Din Legea Noua ai adus 2 argumente pina acum:
- Isus merge la o nunta (pe care o presupui Lumeasca, fie si asa)
- Isus fericeste Copiii
Citatul pe care l-ai dat aici este esenta Crestinismului (desi nu este singurul), sa dea Dumnezeu sa-l intelegi cindva. Din pacate, pentru intelegerea umana, citatul nu are nimic de a face cu Maternitatea, ci cu Starea Spirituala de "a fi Copil".
Nu, din pacate tu nu ai inteles... Citatul este foarte clar si ma asteptam ca tu sa cunosti atat citatul cat si contextul in care a fost spus.... Dar tu care din Biblie, dai la o parte VT si tot ce nu intelegi din NT, ramai doar cu cateva file selective si e normal sa nu pricepi... Iata contextul:
3 Si s-au apropiat de El fariseii, ispitindu-L si zicand: Se cuvine, oare, omului sa-si lase femeia sa, pentru orice pricina?
4 Raspunzand, El a zis: N-ati citit ca Cel ce i-a facut de la inceput i-a facut barbat si femeie?
5 Si a zis: Pentru aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup.
6 Asa incat nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta.
7 Ei I-au zis Lui: Pentru ce, dar, Moise a poruncit sa-i dea carte de despartire si sa o lase?
8 El le-a zis: Pentru invartosarea inimii voastre, v-a dat voie Moise sa lasati pe femeile voastre, dar din inceput nu a fost asa.
9 Iar Eu zic voua ca oricine va lasa pe femeia sa, in afara de pricina de desfranare, si se va insura cu alta, savarseste adulter; si cine s-a insurat cu cea lasata savarseste adulter.
10 Ucenicii I-au zis: Daca astfel este pricina omului cu femeia, nu este de folos sa se insoare.
11 Iar El le-a zis: Nu toti pricep cuvantul acesta, ci aceia carora le este dat.
12 Ca sunt fameni care s-au nascut asa din pantecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au facut fameni, si sunt fameni care s-au facut fameni pe ei insisi, pentru imparatia cerurilor. Cine poate intelege sa inteleaga.
13 Atunci I s-au adus copii, ca sa-si puna mainile peste ei si sa Se roage; dar ucenicii ii certau.
14 Iar Iisus a zis: Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor.
15 Si punandu-si mainile peste ei, S-a dus de acolo.
(Matei 19)
Din acest citat se inteleg mai multe lucruri, si nu am acum timpul sa ti le spun pe toate insa pe scurt se vede clar:
- odata ca omul trebuie sa fie cu femeia sa
- ca nu toti pricep acestea ca nu pentru toti e dat, asa ca nu te mai mira ca nu intelegi
- cei mai puternici sunt cei ce s-au facut fameni pe ei insisi pentru imparatia cerurilor, ceea ce inseamna ca Iisus vadeste ca fiind o treapta superioara fecioria voluntara dar intru Dumnezeu, acea feciorie voluntara dar pe inteles bun si nu cu baza rastamacita ca a ta, caci tu pleci de la ideea gresita ca o casatorie ar fi rea, ceea ce este impotrivva cuvantului lui Dumnezeu... Niciunde nu se spune in Biblie ca o casatorie este rea, ci se spune numai ca exista ceva mai bun...
- Iisus a spus citatul de la versul 14, cand avea copiii adusi la El, si cand i-a luat in brate:
16 Si, luandu-i in brate, i-a binecuvantat, punandu-Si mainile peste ei
Ori tu spui gresit ca este pacat sa faci impreunare trupeasca in vederea nasterii de copii, si daca este pacat aceasta, inceamna ca ce a luat Iisus in brate ar fi rodul, consetinta unui pacat, ceea ce evident este o aberatie...
De aceea te rog, daca poti, sa reanalizezi, cuvantul Bibliei, si daca nu intelegi, nu te repezi sa spui enormitati ci mai bine intreaba, ca poate se va gasi cineva sa te lamureasca... Oricum sa nu uita ca Iisus atrage atentia si precizeaza celor ce sunt in situatia ta prin cuvintele: "Pentru invartosarea inimii voastre", "Nu toti pricep cuvantul acesta, ci aceia carora le este dat", "Cine poate intelege sa inteleaga"...
Asa ca multe explicatii catre tine, nu au cum sa-si atinga tinta...
QUOTE
Indemnul nu este "faceti copii", ci este "fiti precum copiii sunt"!

Pai vezi ca intelegi totul pe dos, si nici macar nu apelezi la logica... Cum adica sa fi precum sunt copiii daca tu zici ca nu e bine sa faci copii? ohmy.gif Daca nu faci copii, atunci nu sunt copii, si atunci tu ca cine vei fi? Si un copil de clasa I intelege ca nu a face copii e problema si problema este desfranarea, adica neinfranarea pornirilor trupului.... Tu ai prins o idee, nu ai inteles nimic din ea, ci doar duci totul la o extrema...

QUOTE
Se pare ca tot dator imi ramii cu privire la Casatoria Lumeasca reflectata in Evanghelie...

Ok... vad ca nu ai inteles nici ce spune dogma Ortodoxa.. Te rog sa mergi pe topicul Ortodoxie si sa citesti cate ceva incepand de aicidupa aceea mai discutam.... Oricum, in Biserica Ortodoxa, Casatoria este o Taina dumnezeiasca, tocmai pentru ca nu e lumeascaa, ci este facuta intru Dumnezeu, si nu pentru desfranare, pentru placeri trupesti, pe care Biserica Ortodoxa,Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti le condamna explicit.... Deci de aceea te rog: intai citeste, apoi incearca sa intelegi despre ce e vorba si apoi atunci vorbeste... Adica nu inversa operatiile...
QUOTE
Observa ca Eva, in prima varianta a Genezei (desi exista acolo doua variante diferite, tu fa alegerea care-ti convine mai mult, eu le voi discuta pe amindoua cu tine...), Eva este facuta din Adam, (de unde probabil Eva ar insemna ceva de genul "os din osul meu"). Deci, nu numai ca Eva nu este "ruda de gradul cinci" cu Adam, cum sustine Dogma ta, ci Eva este ruda de gradul 0 (zero) cu Adam, Eva este Adam!, si Adam este Eva, unul este facut din celalalt. Cum ai numi acum "impreunarea" lor, nici maca nu poate fi "incest", este "impreunarea cu Sinele" daca vrei, este Canibalism Sexual (la care se refera Isus, pe Plan Spiritual). Prin urmare, Dogma vine de la Om, nu din Biblie, unde si "gradul zero" a fost atins...Acum remarca, nu exista Oameni in fara de Adam si Eva, deci nu exista relatii de rudenie, nu exista notiunea de rudenie pentru ca exista numai primii doi Oameni, nu exista nici mama-tata.
Necunoasterea ta naste monstrii.... citeste mai intai ce am spus acolo, apoi eventual pe un topic dedicat o sa incercam sa lamurim si de ce Biserica Ortodoxa nu este de acord cu casatoriile intre rude apropiate...
QUOTE
Se pare ca tot dator imi ramii cu privire la Casatoria Lumeasca reflectata in Evanghelie...

Tie nu-ti sunt dator cu nimic, ma straduiesc doar ca ce spun catre tine, sa devina informatie utila si cat mai exacta pentru cei cu adevarat interesati...
IoanV
@ edinide

Mesajul tau m-a surprins prin intelegerea aiurea pe care o dai cuvintelor mele. Desi sunt destul de clare, o iei bine pe cimpii punind de la tine lucruri pe care eu nici nu le gindesc. Vad ca iar recidiveaza boala credintei intr-o cunoasteri mai mari a ta despre mine decit o am eu insumi. Cind incepi sa-mi spui cum sunt eu si vad ca bati cimpii, imi trece cheful de dialog.
edinide
Nu stiu care dintre afirmatii este cea mai vinovata, ignor-o frateste...
edinide
Clopotel,
In Cultura Ortodoxa, cam cit timp a durat Gredina Edenului, pina s-a trezit Omul alungat afara? O zi, un milion de ani? De asemenea, de ce natura era Edenul, Material sau Spiritual? Iar Reintoarcerea in Eden, este aceasta Materiala sau Spirituala? Sau nu exista Reintoarcere? Si de ce?
Clopotel
Edinide,
Cu ajutorul lui Dumnezeu, o sa incercam sa lamurim si lucrurile acestea, dar deschide, te rog, un topic dedicat, caci aici sunt offtopic.. Thanks..
papy
QUOTE(LINICA @ 16 Mar 2006, 02:00 PM) *
Interesant subiect.
Chiar ma gandeam zilele trecute ca Biblia ne ofera asa putine informatii despre Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu, Mama lui Isus, cea Neprihanita.

Vestirea ingerului: "bucura-te Maria, cea plina de har" - argument pentru neprihanire si fecioara.
Nasterea de la Betleem - argument pentru Mama lui Isus si nascatoare de Dumnezeu.
Despre faptul ca e vie si mediaza.. nu m-am gandit niciodata. Tine de credinta mea. Cred in aparitiile de la Fatima si Lourdes; cred ca ea se roaga pentru mine, alaturi de mine, pentru noi toti.

Asta e ceea ce imi vine in minte acum. Imi pare rau ca nu pot oferi pasaje si trimiteri exacte. Voi reveni in masura timpului disponibil. Dar inca o data, salut acest subiect. smile.gif Bolt, thumb_yello.gif

Maria nu este vie. A murit demult şi a fost îngropată. Nu poate media pt nimeni. A fost fecioară până a născut pe Hristos. Nu avem voie să ne închinăm sau să-i slujim, mai ales să-i facem chip.

Este idolatrie.
andra_v
QUOTE(Clopotel @ 2 Apr 2006, 11:29 PM) *
Draga Bolt,

Ok... intrebarea ta este oarecum de luat aminte... Eu am insa, doua rugaminti la tine, dar la care doresc o oarecare sinceritate, cat este posibila... La urma urmei ce pierdere putem avea daca suntem sinceri....
1. Tu, deocamdata, zici despre Maica Domnului ca ar fi o femeie oarecare, fara vreun merit deosebit....
- Ei bine, eu cred, si Biblia confirma asta, ca anumite suflete, sunt dinainte in planul lui Dumnezeu pentru diverse misiuni, cum a fost si Sfantul Ioan Botezatorul si cum este si Sfanta Fecioara Maria si cum mai sunt si altii... Te rog sa te gandesti putin la asta inainte de a te grabi cu vreo concluzie...Apoi:
- Biblia da niste informatii care nu se poate sa nu atraga atentia oricui, astfel:
Despre Maica Domnului spune:
28 Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.
29 Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?
(Luca 1)
Iata, deci, ca Ingerul, de fapt Arhanghelul Gavriil, cel care sta inaintea lui Dumnezeu, face inchinaciune Mariei...Carei alte femei (sau om) i s-a mai inchinat astfel un Inger al Domnului, si nu orice inger ci chiar unul din Arhangheli???
Tot in aceasta idee, Biblia mai spune despre Sfantul Ioan Botezatorul:
10 Ca el este acela despre care s-a scris: "Iata Eu trimit, inaintea fetei Tale, pe ingerul Meu, care va pregati calea Ta, inaintea Ta".
11 Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el.
12 Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea.
13 Toti proorocii si Legea au proorocit pana la Ioan.
(Matei 11)
Deci iata, draga Bolt, ca Iisus spune despre Sfantul Ioan Botezatorul ca e cel mai mare dintre cei nascuti din femeie... Poti tu oare sa spui pentru ce merite are el aceasta calitate? Stiu ca nu.... Si totusi, el este cel mai mare nascut din femeie...
Cu atat mai mult despre Maica Domnului, nu e in regula sa-ti spui intrebarea "pentru ce merite"... Caci aceasta este iconomia lui Dumnezeu, iar noi nu avem nici macar putinta de a o cunoaste... Aici noi suntem obligati sa luam lucrurile ca atare, caci daca nu, o patim rau... Ai vazut ce a patit Zaharia cand nu a crezut vorbelor Arhanghelului Gavriil? Iata:
20 Si iata vei fi mut si nu vei putea sa vorbesti pana in ziua cand vor fi acestea, pentru ca n-ai crezut in cuvintele mele, care se vor implini la timpul lor. (Luca 1) Ai vazut cata putere are Sfantul Arhanghel? Ori tu esti in mai mare culpa decat Zaharia cand pui intrebarea "pentru ce merit?".... Caci noi nu avem dreptul sa punem la indoiala vointa Domnului.... Daca Sfantul Arhanghel Gavriil a dat inchinaciune Maicii Domnului, atunci noi pacatosii ce am putea face mai mult? Ne putem noi compara macar cu Sfantul Arhanghel? As dori sa intelegi ca aici eu nu incerc sa provoc o disputa, ci doar incerc sa impiedic pe aproapele meu, adica pe tine, sa nu cada intr-o grava greseala, si sa pateasca mai rau decat Zaharia, caci chiar daca Maica Domnului te poate ierta, fiind milostiva foarte catre noi pacatosii, Puterile Ceresti nu vor ingadui aceasta.... De aceea te rog, ca sa te gandesti bine ce spui despre Maica Domnului, caci nu mie imi spui, ci spui si in fata acestor Puteri Ceresti, si mai bine e sa nu-mi dai raspuns, si nu e nici o problema din partea mea, decat sa te osandesti singur, caci daca in alte locuri, mai merge o disputa, aici lucrurile sunt de-a dreptul dramatice...Aceasta ti-o spun ca unui frate si prefer sa zic ca eu habar nu am de nimic, decat sa te provoc si prin raspunsul tau, plecat poate din mandrie, sa-ti atragi mania lui Dumnezeu...
2. Ce implicatii ar avea pentru dogma ta, daca ai privi-o pe Maica Domnului asa cum o privesc ortodocsii.... Dar te rog sa fii sincer, in special cu tine... In functie de asta - vom purta discutiile...

De aceea zic si eu:
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, indurare cerem Tie pentru putina noastra intelegere si pricepere...

Papy, zau, pe ce text biblic iti intemeiezi afirmatiile.
Reamintesc si textul psalmistului David, care o numeste pe Fecioara Maria "Imparateasa Cerului", care sta de-a pururea la dreapta lui Dumnezeu: "Sezut-a Imparateasa de-a dreapta Ta".
Tu pe ce texte biblice te bazezi?
Nu ne inchinam decat lui Dumnezeu, sfintii (adica placutii lui Dumnezeu) mijlocesc pentru noi in fata lui Dumnezeu. In vremuri de seceta, boli, razboaie puteau sa se roage alde papy cat doreau ca degeaba. Pana cand nu au mijlocit Moise, Ilie, Apostolii si multi alti placuti lui Dumnezeu si, in primul rand Fecioara Maria (care i-a intarit pe Apostoli in misiunea lor, s-a rugat pentru ei, le-a fost mama cu adevarat), singurul om in fata caruia s-a inchinat Arhanghelul Gavriil.
In afara de Feciara Maria, a mai inviat Moise, iar Ilie si Enoch s-au inaltat la ceruri si urmeaza sa vina pe pamant sa propovaduiasca dreapta credinta in vremurile din urma. Imagineaza-ti ca vor mijloci pentru populatia viciata, pentru ca dumnezeu sa nu-si verse mania asupra noastra (pe drept). Daca iti aduci aminte, cu prilejul Shimbarii la Fata a Domnului, pe Munte, cei trei Apostoli Il vad pe Domnul Iisus in slava Sa, vorbind cu Moise (inviat) si Ilie (inaltat la Ceruri, dar care va reveni pe pamant, urmand sa primeasca moarte martirica la sfarsitul veacurilor).
papy
QUOTE(andra_v @ 7 Aug 2008, 01:40 PM) *
Papy, zau, pe ce text biblic iti intemeiezi afirmatiile.
Reamintesc si textul psalmistului David, care o numeste pe Fecioara Maria "Imparateasa Cerului", care sta de-a pururea la dreapta lui Dumnezeu: "Sezut-a Imparateasa de-a dreapta Ta"

Eu dovedesc cu Scriptură cine este împărăteasa: biserica, adică toţi cei salvaţi.

QUOTE
Tu pe ce texte biblice te bazezi?

Apocalipsa 19

7Să ne bucurăm, să ne veselim, şi să -I dăm slavă! Căci a venit nunta Mielului; soţia Lui s'a pregătit,

Hristos, după biserica ta, s-a însurat cu maică-sa? rofl.gif rofl.gif

Vezi, cum Scriptura dovedeşte orice minciună? Numai că cei angrenaţi într-o doctrină falsă ignoră cu bună ştiinţă proba biblică contrară lor.



QUOTE
Nu ne inchinam decat lui Dumnezeu, sfintii (adica placutii lui Dumnezeu) mijlocesc pentru noi in fata lui Dumnezeu. In vremuri de seceta, boli, razboaie puteau sa se roage alde papy cat doreau ca degeaba. Pana cand nu au mijlocit Moise, Ilie, Apostolii si multi alti placuti lui Dumnezeu si, in primul rand Fecioara Maria (care i-a intarit pe Apostoli in misiunea lor, s-a rugat pentru ei, le-a fost mama cu adevarat), singurul om in fata caruia s-a inchinat Arhanghelul Gavriil.


Oamenii sunt întăriţi prin Cuvânt, care nu este al Mariei, ci al lui Dumnezeu.

2 Corinteni 1:21
Şi Cel ce ne întăreşte împreună cu voi, în Hristos, şi care ne -a uns, este Dumnezeu.

Am uitat să-ţi spun că Dumnezeu a blestemat lumea, de aceea avem războaie, boli, etc..... Iar credinţa şi salvarea nu sunt fizice. Degeaba căutaţi voi numai vindecări şi prosperitate rofl.gif Numai asta se poate vedea, numai aia doriţi

Romani 8:24
Căci în nădejdea aceasta am fost mîntuiţi. Dar o nădejde care se vede, nu mai este nădejde: pentrucă ce se vede, se mai poate nădăjdui?

Maria le-a fost MAMĂ????? rofl.gif rofl.gif Unde scrie asta? Înafară de momentul de la cruce unde unuia singur i-a spus asta.
Mama celor credincioşi este Ierusalimul ceresc, nicidecum o femeie moartă demult. Am probă biblică.

Galateni 4:24-31

24Lucrurile acestea trebuiesc luate într'alt înţeles: acestea sînt două legăminte: unul depe muntele Sinai naşte pentru robie şi este Agar, -

25căci Agar este muntele Sinai din Arabia; -şi răspunde Ierusalimului de acum, care este în robie împreună cu copiii săi.

26Dar Ierusalimul cel de sus este slobod, şi el este mama noastră.

Singura persoană cu care ai putea compara metaforic biserica este Sara, nicidecum Maria.

QUOTE
In afara de Feciara Maria, a mai inviat Moise, iar Ilie si Enoch s-au inaltat la ceruri si urmeaza sa vina pe pamant sa propovaduiasca dreapta credinta in vremurile din urma.


Nu pot să cred!!!!! rofl.gif rofl.gif rofl.gif A înviat Maria? rofl.gif rofl.gif Unde scrie asta în Scriptură? rofl.gif rofl.gif

Hai, că afirmaţia asta e tare! Ce doctrină este?
andra_v
Mint apostolii?
Minte Scriptura cand spune ca Iisus a vorbit, cu prilejul Schimbarii la Fata, cu Moise si Ilie? Ilie S-a inaltat la ceruri. Cu Moise cum a stat de vorba? E logic ca Biblia afirma implicit ca a inviat. Dar scrie in VT sau NT asa ceva?
papy
QUOTE(andra_v @ 14 Aug 2008, 06:08 PM) *
Mint apostolii?
Minte Scriptura cand spune ca Iisus a vorbit, cu prilejul Schimbarii la Fata, cu Moise si Ilie? Ilie S-a inaltat la ceruri. Cu Moise cum a stat de vorba? E logic ca Biblia afirma implicit ca a inviat. Dar scrie in VT sau NT asa ceva?

Unde scrie DE MARIA CĂ A ÎNVIAT?????? Unde?

Moise şi Ilie nu aveau cum să învie înainte de ziua judecăţii, nu te mai fă de ruşine şi cu asta, te rog! Petru nu îi cunoştea nici pe Moise nici pe Ilie după faţă. Erau altceva.
Anca_M.
QUOTE(papy @ 6 Aug 2008, 05:45 PM) *
Maria nu este vie. A murit demult şi a fost îngropată. Nu poate media pt nimeni. A fost fecioară până a născut pe Hristos. Nu avem voie să ne închinăm sau să-i slujim, mai ales să-i facem chip.

Este idolatrie.


rofl.gif rofl.gif Esti chiar funny, unde scrie ca nu avem voie? Caror principii te supui tu? Ai citit Biblia si ai impresia ca le stii pe toate? De unde stii ca interpretarea ta este cea corecta? Despre diavol ce parere ai?
papy
Anca, te rog sa citesti si restul postarilor, pt ca aici nu am voie sa probez idolatria inchinarii la icoane de atatea ori .... rofl.gif rofl.gif Nu stii ca nu te lasa sa vorbesti de funie in casa spanzuratului?

In Romani 1:23, 25 scrie, si nu este interpretabil. Scriptura nu este pt a fi interpretata de om.

2 Peter 1:20


20Knowing this first, that no prophecy of the scripture is of any private interpretation.
Anca_M.
Eu ti-am pus niste intrebari simple si clare, acum daca vrei sa raspunzi bine daca nu poti sa o dai cotita, nu conteaza, cand la biserica se fac slujbe pentru SF. Fecioara Maria tu vii si spui ca e idolatrie, pe ce se bazeaza afirmatia ta?
Anca_M.
In Romani, cap 1, versetul 23 scrie : si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.

In Romani, cap 1, versetul 25 scrie: caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci amin.

Acum explica-mi si mie daca vrei unde scrie ca este idolatrie sa ne inchinam Fecioarei Maria, mama lui IIsus ? Daca ne-am lua dupa teoria ta nu am avea voie sa ne inchinam nici unui sfant pentru ca toti au fost oameni. Si Iisus a fost om nici icoanei Lui nu ar trebui sa ne inchinam?

Si daca Scriptura nu este pentru a fi interpretata de om tu de ce o interpretezi?
Cucu Mucu
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 12:24 PM) *
Daca ne-am lua dupa teoria ta nu am avea voie sa ne inchinam nici unui sfant pentru ca toti au fost oameni. Si Iisus a fost om nici icoanei Lui nu ar trebui sa ne inchinam?


Din cate am citit eu, Isus nu a fost om, a fost/este una din cele trei dimensiuni ale lui Dumnezeu.
Acum, pappy are si el dreptate intr-o mana, caci a doua dintre prounci zice "2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, si sa te inchini lor." Corect dpdv biblic ar fi ca niciun alt sfant sa nu mai primeasca osanale sau mici atentii (gen icoane - chip cioplit/zugravit jamie.gif ), mai ales ca cea mai importanta lege spune ca " 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine". Imi pare ca religia ortodoxa, in speta (despre ea stiu mai multe), e o religie politeista camuflata bine prin doctrina intr-o religie monoteista. Insasi cele trei ipostaze ale lui Dumnezeu arata influenta puternica a zeilor strabuni asupra mentalului colectiv din vremea coagularii acestei religii.
Anca_M.
QUOTE(Cucu Mucu @ 15 Aug 2008, 12:40 PM) *
Din cate am citit eu, Isus nu a fost om, a fost/este una din cele trei dimensiuni ale lui Dumnezeu.
Acum, pappy are si el dreptate intr-o mana, caci a doua dintre prounci zice "2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, si sa te inchini lor." Corect dpdv biblic ar fi ca niciun alt sfant sa nu mai primeasca osanale sau mici atentii (gen icoane - chip cioplit/zugravit jamie.gif ), mai ales ca cea mai importanta lege spune ca " 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine". Imi pare ca religia ortodoxa, in speta (despre ea stiu mai multe), e o religie politeista camuflata bine prin doctrina intr-o religie monoteista. Insasi cele trei ipostaze ale lui Dumnezeu arata influenta puternica a zeilor strabuni asupra mentalului colectiv din vremea coagularii acestei religii.


IIsus s-a nascut in trup de om, a fost om, ca este una di cele trei dimensiuni este adevarat, dar s-a nascut in trup de om si a murit in trup de om. Cand spui nici un alt sfant recunosti de fapt ca exista si alti sfinti .
Exista secte care se inchian unui guru, sau ce o mai fi el, acel guru nu este sfant ci om, exista secte in care oamenii se inchina animalelor : vaci, sobolani etc.
Nu poti sa vii sa spui ca a te inchina la icoana Sf. Fecioare Maria este idolatrie pentru ca nu face parte din Sf. Treime, interpretand Biblia dupa cum iti convine. Asta ar insemna ca toti calugarii si preotii care inchina slujbe Fecioarei Maria sunt pacatosi, ca toti gresesc numai el pappy stie adevarul rofl.gif .
Cucu Mucu
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 12:57 PM) *
IIsus s-a nascut in trup de om

Dar nu prin... "procedeu lumesc", ceea ce il deosebeste de oameni! Sau nu? Ce vrei tu sa ne spui este ca Omul e una din cele trei dimensiuni ale lui Dumnezeu?

P.S. De multe ori s-a arata ca un singur om detinea adevarul, iar restul societatii se complacea in ignoranta. Asta nu inseamna insa ca pappy detine adevarul. Si, pana la urma, adevarul religios e unul subiectiv, ce este in raport direct cu spiritul celui ce crede. Se poate ca adevarul tau sa fie "la fel de adevarat" ca al lui pappy, sau ambele adevaruri "sa fie false". Hu naus?!
Anca_M.
Ceea ce vreau eu sa spun e ca IIsus s-a nascut in trup de om dintr-o femeie, chiar daca procedeul nu era lumesc, si tocmai ca procedeul nu era lumesc ar trebui sa inchida orice teorie conform careia a te inchina Fecioarei Maria inseamna a idolatriza. De ce crezi tu ca omul s-a nascut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu?
Cucu Mucu
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 01:11 PM) *
De ce crezi tu ca omul s-a nascut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu?

Pai nu cred asta! Tu crezi? De unde stii cum arata Dumnezeu? Daca ar fi adevarat, la cate rase exista, am deduce ca Dumnezeu e polimorf!

P.S. Eu nu sunt impotriva Fecioarei Maria, din contra, sunt impotriva misoginismului afisat de majoritatea religiilor...patriarhale. Ironia sortii, si in cer la fel ca pe Pamant, femeile duc greul iar barbatii isi aroga meritele! rofl.gif
Anca_M.
In Geneza cap 1, versetele 26 si 27, acolo scrie asta, reformulez de ce crezi ca in Biblie scrie ca omul a fost creat dupa chipul si aseamnarea lui Dumnezeu?
Cucu Mucu
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 01:45 PM) *
In Geneza cap 1, versetele 26 si 27, acolo scrie asta, reformulez de ce crezi ca in Biblie scrie ca omul a fost creat dupa chipul si aseamnarea lui Dumnezeu?


Ca e scrisa de oameni! jamie.gif Cum niciun om nu l-a vazut pe Dumnezeu decat dupa ce a dat coltu' ( deci, urmand logica, nu mai putea scrie carti) sau sub forma de intrupari simbolice (flacara, lumina, etc), logic ar fi sa tragem concluzia ca afirmatia citata de tine e doar o mostra de orgoliu uman. jamie.gif Stii cumva prin biblie vreo descriere a lui Dumnezeu care sa te faca sa tragi concluzia ca semanam cu el si care mi-a scapat mie?
Anca_M.
Nici nu ma gandeam ca pot exista atatia oameni care nu sunt credinciosi/atei. Da, afectiv semanam cu Dumnezeu, pentru ca avem suflet.
Cucu Mucu
Crezi ca delfinii, elefantii, cainii, cimpanzeii, etc nu au suflet? Si afectiv nu semanam cu Dumnezeu, inca suntem duali, binele si raul nu s-a separat din noi, pe cand la nivel de "top management" treburile sunt clare: exista un zeu eminamente bun, si o ragoace de semizeu eminamente rau.
Anca_M.
Da, dar se presupune ca omul este evoluat, este in fruntea lantului trofic, inteligenta si abilitatile lui sunt peste ale oricarui animal, asa incat si spiritual, afectiv este superior elefantului, leului etc. In biblie spune ca am fost creati dupa asemanarea lui Dumnezeu, nu ca suntem Dumnezeu.
Cucu Mucu
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 03:01 PM) *
este in fruntea lantului trofic


Ma rog, numai in mediu antropic controlat. Ca in mediu natural, este cam pe la jumatate!


QUOTE
In biblie spune ca am fost creati dupa asemanarea lui Dumnezeu


Ar trebui sa fim toti buni prin excelenta. Poti sa spui asa ceva despre oameni? Eu nu pot spune asta nici despre mine: uneori sunt rau din bunatate, alteori sunt bun din rautate! rofl.gif
Anca_M.
Cucu Mucu vad ca tie iti place sa dai replay la jumatate din fraza, ori eu tocmai asta ziceam ca in biblie scrie ca am fost creati dupa asemanarea lui nu ca suntem ca El, si pentru ca nu suntem ca el nu putem fi perfecti.

Acum este un lant trofic controlat, pe la inceputuri nu era asa.
Cucu Mucu
Daca am fi creati dupa asemanarea lui, de catre el, ar trebui sa fim perfecti, deoarece el nu ar gresi niciodata, mai ales la un proiect asa important cum sunt oamenii.

Lant trofic controlat? Intreaba-i pe aia mancati de rechini, lei, ursi, si alte diverse animale aflate "sub noi" in lantul trofic. Imediat ce iesim din mediul nostru, nu suntem mai buni decat o foca sau o caprioara... rofl.gif
Anca_M.
Poate nu vrea sa fim perfecti.

N-am de ce sa ii intreb ca daca lor le place sa faca baie unde e plin de rechini e problema lor. Da cumva este controlat ca nu suntem la cheremul celorlalte vietuitoare ci ele sunt la al nostru. Si care este mediul nostru?
Cucu Mucu
Necunoscute sunt caile Domnului!
andra_v
Asta ignora cei care nu suporta ideea existentei lui Dumnezeu: frate, esti liber! Prin asta te asemeni cu Dumnezeu, prin faptul ca ai libertatea de a fi un om plin de frumusete interioara, altruist, simplu, onest, iubitor de adevar, modest, pana la identificarea cu Dumnezeu (indumnezeire). Omul poarta in el chipul divin (restaurat prin jertfa lui Hristos, Care a platit cu sangele Sau pacatul stramosesc), avand vocatia indumnezeirii, "imitatio dei". Un microcosmos cu atatea forte latente in interiorul sau, pe care omul si le foloseste dupa libera sa alegere. Sfintii sunt cei care s-au asemanat pana la identitate cu Hristos, care si-au luat Crucea, s-au lepadat de sinele lor egoist si i-au urmat lui Iisus prin blandete, smerenie, fapte bune, eroice, uneori pana la martiriu. Indumnezeire nu prin natura - pentru ca oamenii tot creaturi raman -, ci prin Har, adica prin energia eterna a Duhului Sfant, Mangaietorul, persoana a Sfintei Treimi, care S-a pogorat dupa crucificarea, invierea si inaltarea la Ceruri a lui Iisus Hristos.

Sau dimpotriva, iti poti utiliza liberul arbitru pentru a fi o fiara josnica, egoista, plina de trufie, de iubire de avere, de putere; omul se poate degrada intr-un asemenea hal, mai rau decat orice animal de pe pamant.

Animalul actioneaza in virtutea instinctului: naste (in general, nu-si omoara copilul, precum fac unii oameni), isi apara teritoriul, isi aduna hrana, isi face adapost atat cat ii este necesar. Toate acestea din instinct, animalul nefiind inzestrat cu libertate de alegere. Propriu omului este proiectul, deliberarea, alegerea.
Animalul, fiind un robotel inzestrat cu o doza de afectivitate, dar fara ratiune, nu poate atinge culmile sfinteniei sau ale diabolicului. Toate acestea sunt exclusiv consecinta modului in care omul si numai omul isi administreaza zestrea intelectuala si sufleteasca pe care i-a incredintat-o Creatorul sau.
papy
QUOTE(Anca_M. @ 15 Aug 2008, 12:24 PM) *
In Romani, cap 1, versetul 23 scrie : si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.

In Romani, cap 1, versetul 25 scrie: caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci amin.

Acum explica-mi si mie daca vrei unde scrie ca este idolatrie sa ne inchinam Fecioarei Maria, mama lui IIsus ? Daca ne-am lua dupa teoria ta nu am avea voie sa ne inchinam nici unui sfant pentru ca toti au fost oameni. Si Iisus a fost om nici icoanei Lui nu ar trebui sa ne inchinam?

Si daca Scriptura nu este pentru a fi interpretata de om tu de ce o interpretezi?

Este Maria faptura, sau nu? Este. Scrie in Romani 1 ca cei care se inchina fapturii fac idolatrie? Scrie. Bye, bye!
Anca_M.
rofl.gif rofl.gif hai las-o papi ca nu ajungem nicaieri asa, cu faze de genul bye bye sa vii cand o sa stam fata in fata, adica never, pana atunci n-ai de ce sa-mi spui mie sau altora bye bye. Maibine te-ai duce la o Manastire sa vorbesti cu un calugar si sa-i ceri parerea in privinta lui Dumnezeu si a Bibliei.

papy
Tu te iei de ceva neimportant dpdv al doctrinei, faptul ca am scris bye-bye, iar lucrul esential, adica proba biblica ca practici idolatria, nici macar nu-l consideri.

Asta inseamna spalarea care se face si la adventisti, care cand le arati proba biblica ca guru lor a visat prost, la carismatici cand le arati ca nu Dumnezeu este in spatele acelor manifestari, martorilor lui iehova, etc..........

Aceasta atitudine fata de Cuvantul lui Dumnezeu nu este cea descrisa de Scriptura in Psalmul 119.
andra_v
Mai, omule, n-ai inteles ca nu ne inchinam decat numai lui Dumnezeu?
shapeshifter
Din punctul de vedere al Maya (Arta Cosmică care apare ignoranţilor ca şi Iluzie Cosmică) Absolutul apare ca un fel de contracţie, care nu poate fi intrinsecă deoarece nici o determinaţie de limitare nu i se poate aplica. Altfel spus, acea Absolutitudine în sensul Realităţii contractive extrinseci, cuprinde în mod necesar un aspect compensator al unei naturi expansive, şi anume Infinitatea. Infinitatea, care include totul, necesită o aparent negativă dimensiune, şi anume Manifestarea creativă, care este pozitivă în măsura în care exprimă Absolutul dar nu este mai puţin privativă în virtutea relativităţii naturii sale şi a producţiilor sale. Manifestarea creativă necesită la rându-I Manifestarea salvatoare, adică Profeţii şi Revelaţiile; şi aceste Manifestări demonstrează o nouă Ipostază, şi anume Binele esenţial a Realităţii divine sau nirvanice. Infinitate în funcţia Absolutitudinii; Manifestare creativă în funcţia Infinităţii; Manifestare salvatoare în funcţia Infinităţii dar de asemenea, prin chiar acest fapt, în funcţia Binelui esenţial inerent în Infinitate: odată cu Mila eliberatoare, care duce înapoi către Absolut, cercul Desfăşurării divine se închide. Universul este ca o Revelaţie a Naturii divine sau ca o distracţie în care Realitatea nirvanică se revelează ea însăşi ei înseşi şi este oglindită în dimensiunile sale inepuizabile..
Conform Vedanta, Atma este îmbrăcat în trei mari văluri (sau „anvelope”, koshas), care corespund analogic, prin prefigurarea lor cauzativă, stărilor de veghe, vis şi somn profund: aceste trei văluri say stări sunt:
- Vaishvanara
- Taijasa
- Prajna
Ceea ce văluiesc ele, este necondiţionata şi inefabila Realitate, Turiya, care în microcosmul uman este Prezenţa Divină din adâncul inimii. Această realitate, sau această a patra „stare” în sens ascendent, este Dincolo-de-Fiinţa (Atma) în ea însăşi; se spune despre ea că nu este „nici manifestată (vyakta) nici nemanifestată (avyakta)”.
Ideea de nemanifestat are două înţelesuri: există absolut nemanifestatul, Parabrahma sau Brahma nirguna („necalificat”), şi relativ nemanifestatul, Ishvara sau Brahma saguna („calificat”); acest relativ nemanifestat, Fiinţa ca principiu existenţiatic sau matrice a arhetipurilor, poate fi numită „potenţial manifestat” în relaţie cu „efectiv manifestat” (adică lumea); în ordinul divin însuşi, Fiinţa este „manifestarea” Dincolo-de-Fiinţă-ei, altfel manifestarea numită aşa în mod propriu, sau Existenţă, nu ar fi nici posibilă nici conceptibilă.
A spune că absolut nemanifestatul este principiul ambelor: manifestatul – lumea – şi relativ nemanifestatului – Fiinţa – ar fi o tautologie: ca principiu al Fiinţei, Dincolo-de-Fiinţa este implict principiul Existenţei. Din punctul de vedere al absolut nemanifestatului, distincţia între potenţial manifestat – care este relativ nemanifestat şi creativ – şi efectiv manifestat sau creat, distincţie adică între Fiinţă şi Existenţă, nu are nici o realitate; dpdv al Dincolo-de-Fiinţă-ei nu este nici o complementaritate, nici o alternativă.
Trebuie luat în considerare, în ordinul principial sau divin, mai întâi Absolutul în el însuşi, în al doilea rând Absolutul desfăşurat în Maya, sau în modul Maya-ei; în acest al doilea aspect, „toate lucrurile sunt Atma”.
Într-o manieră analoagă, dar în contextul Maya-ei înseşi, trebuie luat în considerare mai întăi lucrurile în ele însele, şi deci dpdv al existenţei separate care le determină ca fenomene, şi în al doilea rând, în Fiinţă, şi deci ca arhetipuri. Orice aspect al relativităţii – chiar principial – sau de manifestare, este vyakta, şi fiecare aspect de absoluitate – chiar relativ – sau de non-manifestare, este avyakta.
Pentru a realiza Dincolo-de-Fiinţa, care este Sinele absolut, este necesar, conform Katha Upanişad, să se „treacă dincolo de obscuritate”; această „ dincolo de obscuritate” este luminozitatea intrinsecă a Sinelui, care este revelată după obscuritatea dată de nemanifestat în relaţie cu luminozitatea iluzorie a manifestatului.
Deoarece „extremele se întâlnesc”, maximum de cunoaştere „interioară” va avea ca şi complement maximum de cunoaştere „exterioară”, desigur nu în sensul cunoaşterii ştiinţifice, ci în sensul că omul care îl vede perfect pe Dumnezeu în şi dincolo de fenomene, ÎL va vedea perfect în exterior sau în fenomene; deci „ascensiunea” spiritului către Dumnezeu necesită în mod subiectiv o „descindere” a lui Dumnezeu în lucruri.
Ridicarea vălului în dimensiunea interioară şi intelectivă este acompaniată de o iluminare sau o transparenţă a vălurilor în care şi prin care trăim; şi din care suntem făcuţi, din chiar faptul existenţei noastre.
Vălul poate fi dens sau transparent, unic sau multiplu; el văluie sau dezvăluie, violent sau blând, subit sau progresiv; include sau exclude, şi separă astfel două regiuni, una interioară şi una spre interior şi una spre exterior. Toate aceste moduri sunt manifestate în microcosm precum şi în macrocosm, sau în viaţa spirituală precum şi în ciclurile cosmice.
Vălul impenetrabil acoperă de la vedere ceva care este ori prea sacru ori prea intim; vălul lui Isis sugerează cele două relaţii, deoarece corpul Zeiţei coincide cu Sfânta-Sfintelor. Termenul „sacru” din fraza precedentă se referă la aspectul divin, Jalal, „Maiestate”; „intimul” la rându-i se referă la Jamal, „Frumuseţe”; Maiestate orbitoare şi Frumuseţe ameţitoare. Vălul transparent, din contră, comunică ambele: sacrul şi intimul, asemeni unui sanctuar care îşi deschide poarta, sau unei mirese care se oferă pe sine, sau unui mire care întâmpină şi ia în posesie.
Când vălul este dens, el ascunde Divinitatea: este făcut din forme care constituie lumea, dar acestea sunt de asemenea pasiunile din suflet; Vălul dens este însărcinat din lumea senzorială din jurul nostru şi fenomenele pasionale din noi; o eroare este un element pasional în măsura în care este serios şi în măsura în care omul este ataşat de el. Densitatea Vălului este şi obiectivă şi subiectivă, în lume şi în suflet: este subiectivă în lume în măsura în care minţile noastre eşuază în a penetra esenţa formelor, şi este obiectivă în suflet în sensul că pasiunile şi gândurile sunt fenomene.
Când Vălul este transparent, el revelează Divinitatea: este făcut din forme, acestea comunicând conţinuturile lor spirituale, indiferent dacă le înţelegem sau nu; într-o manieră analoagă, virtuţile permit Calităţilor Divine să strălucescă prin ele, în timp ce viciile indică absenţa lor, sau opusele lor, care înseamnă acelaşi lucru.
Transparenţa Vălului este obiectivă şi subiectivă, pe de o parte formele sunt transparente, nu cu privire la existenţa lor ci cu privire la mesajul lor, pe de altă parte mintea noastră e cea care le face transparente prin penetrarea sa.
Transcendenţa îngroaşă Vălul; imanenţa îl face transparent, fie în lumea obiectivă fie în noi înşine, prin conştienţa noastră cu privire la Spiritul din spatele tuturor lucrurilor. Dintr-un punct de vedere complet diferit, înţelegerea transcendenţei este un fenomen de transparenţă, pe când din contră, brutala delectare cu ceea ce este oferit nouă de virtutea imanenţei, este în mod evident un fenomen de îngroşare.
Ambiguitatea Vălului este exprimată în islam prin două noţiuni: cea a „abstracţiei” (tanzih) şi cea a „asemănării” (tashbih). Din primul punct de vedere, lumina sensibilă nu este nimic din punctul de vedere al Luminii Divine care doar ea „este”; nimic nu se aseamănă Lui”, spune Coranul, proclamând astfel trasncendenţa. Din al doilea punct de vedere, lumina sensibilă „este” Lumina Divină – sau „nu este alta” decât ea – dar manifestată pe un plan particular de existenţă, sau printr-un văl particular existenţial; „Dumnezeu este Lumina Cerurilor şi a pământului”, spune de asemenea Coranul; deci lumina sensibilă se aseamănă Lui, ea „este El” într-un anumit aspect, acela al imanenţei.
„Abstracţiunii” metafizice (tanzih) îi corespunde „solitudinea” mistică, khalwah, expresie rituală a căreia, este retragerea spirituală; „asemănarea”, la rându-i, dă naştere graţiei „radianţei”, Jalwah, expresie rituală a căreia este „contracţia” interioară (qabd) pe de o parte, şi misterul imanenţei sau „dilatarea” (bast) pe de altă parte; khalwah ne retrage de la lume, jalwah o transformă într-un sanctuar.
Dacă se înţelege prin Maya manifestarea cosmică globală a sa, se poate spune că Atma este reflectat în Maya şi îşi asumă o funcţie profetică şi centrală, Buddhi, şi se poate spune că Maya la rându-I este prefigurată în Atma şi că anticipă şi pregăteşte de aici, proiecţia creativă. În mod similar, este vorba de Maya conţinută în Atma – şi deci Creatorul Ishvara – care produce Samsara, sau macrocosmul, ierarhia lumilor şi concatenarea ciclurilor; şi că Atma este cel conţinut în Maya – în Mantra sacramentală – care neface Samsara ca şi microcosm. Misterul prefigurării şi misterul reintegrării: primul este cel al Creaţiei şi de asemenea cel al Revelaţiei; al doilea este cel al Apocatastazei şi de asemenea cel al Salvării.
Toate acestea evocă simbolismul taosit al Yin-Yang: un câmp alb şi unul negru, primul conţinând o pată neagră şi al doilea una albă; în contextul de mai sus aceasta înseamnă că relaţia dintre Faţă şi Văl este repetată de ambele părţi ale Vălului, mai întâi pe dinăuntru, in divinis, şi apoi pe dinafară, în inima universului. În termeni sanskriţi: există Atma şi Maya, dar există de asemenea – deoarece Realitatea este una şi natura lucrurilor nu ar putea implica un dualism fundamental – Maya în Atma şi Atma în Maya.
Un rit, o formulă sacră, un Numele Divin aparţin ordinului formal, şi deci sunt Maya, dar este o Maya care eliberează deoarece este în mod esenţial vehiculul lui Atma, este „Atma în Maya”, pe când Cuvântul creator, sau Logosul, este „Maya în Atma”.
Ca folosire pământească, adică ca obiect material şi simbol uman, Vălul pe de o parte ascunde sacrul pur şi simplu, şi pe de altă parte ascunde ambiguul şi periculosul. Din acest ultim punct de vedere, se poate spune că Maya posedă un caracter de ambiguitate prin virtutea faptului că ea văluie şi dezvăluie şi de asemenea, din punctul de vedere al dinamismului său, prin virtutea faptului că ea separă de la Dumnezeu deoarece ea creează, în timp ce aduce aproape de Dumnezeu deoarece reabsoarbe şi eliberează. Frumuseţea în general şi muzica în particular constituie o imagine elocventă a puterii de iluzie, în sensul că ele posedă ambele, o calitate de exteriorizare şi interiorizare şi se comportă într-o direcţie sau alta în funcţie de natura şi intenţia fiecărui om: o natură pasională şi o intenţie de plăcere, sau o natură contemplativă şi o intenţie de „reamintire” în sensul platonic al cuvântului. Femeia este văluită aşa cum în islam vinul este interzis, şi ea este dezvăluită – în anumite rituri sau anumite dansuri rituale – cu scopul operării unui fel de magii prin analogie, dezvăluirea frumuseţii cu o evocare a vibraţiei erotice, în maniera unui catalizator, revelaţia Esenţei eliberatoare şi beatifice. Cunoaşterea în forma de Laila, sau uneori Salma, o personificare care în plus este concretizată, din punctul de vedere al realităţii umane şi în lumea semitică, în Fecioara Binecuvântată, care combină în persoana sa substanţa sanctităţii şi umanitatea concretă; sanctitate orbitoare şi inviolabilă şi frumuseţe plină de milă pe care o comunică cu puritate şi gingăşie. Ca orice fiinţă cerească, Maria manifestă Vălul universal în funcţia sa prin transmitere: ea este Vălul deoarece ea este o formă, dar ea este esenţă prin conţinutul său şi în consecinţă prin mesajul său. Ea este închisă şi deschisă, inviolabilă şi generoasă; ea este „îmbrăcată în soare” deoarece ea este îmbrăcată în Frumuseţe, „splendoarea Adevărului”, şi ea este „neagră dar frumoasă” deoarece Vălul este închis şi transparent, sau deoarece, după ce este închis prin virtutea inviolabilităţii, se deschide prin virtutea milei. Fecioara este „îmbrăcată în soare” deoarece, ca Văl, ea este transparentă: Lumina, care este deopotrivă Frumuseţe, este comunicată cu asemenea putere încât pare să consume Vălul şi să abolească văluirea, astfel încât Interiorul, care este scopul formei, pare să învăşoare forma transubstanţiind-o. „Acela care m-a văzut, l-a văzut pe Dumnezeu”: aceste cuvinte, sau echivalentul lor, se găsesc în cele mai diverse lumi tradiţionale, şi ele se aplică în special, de asemenea „Mariei divine”, „îmbrăcată în soare” deoarece a reabsorbit în ea, ca şi cum era conţinută înăuntru. A vedea pe Dumnezeu prin vederea Divinului în forma umană, înseamnă într-un fel a vedea Esenţa înaintea formei: înseamnă a trece prin urma Conţinutului divin împreună cu cea a conţinătorului uman, şi „înaintea” ultimei din cauza pre-emineţei Divinului. Vălul a devenit Lumină, nu mai există nici un Văl.
Nu este nimic altceva decât Lumină; vălurile de necesitate îşi au originea în Lumina însăşi, ele sunt prefigurate în ea. Ele nu vin din luminozitatea Luminii, ci din radiaţia sa; nu vin din claritatea sa ci din expansiunea sa. Lumina străluceşte pentru ea însăşi, apoi rădiază pentru a se comunica pe sine, şi prin această radiere, ea produce Vălul şi vălurile; prin radiere şi răspândire, ea crează separaţie, văluri, gradaţii. Tendinţa intrinsecă de a radia este prmul Văl, cea care apoi se defineşte pe sine ca şi Fiinţă creatoare, şi apoi se manifestă pe sine ca şi cosmos.
Avataras sunt „conţinuţi” în Logosul ceresc, pe care ei îl reprezintă pe pământ, Logos din care ei manifestă o funcţie, ca şi cum sunt de asemenea conţinuţi preexistenţial în Numele Divine, care diversifică misterele nediferenţiate ale Esenţei şi ale cărui aspecte sunt nenumărate. În sufism, Fecioara Binecuvântată personifică pre-existenţiala şi existenta Sophia: Logosul deoarece „concepe” creaturile, apoi le „produce” şi în final le „formează” sau „înfrumuseţează”; dacă Maria reprezintă Logosul nemanifestat şi tăcut – nigra sum sed formosa – Iisus este Logosul manifestat şi cel care înmânează legea.
În lume există în mod necesar bine şi rău, iar binele manifestă prin definiţie Calităţile divine, deci Bunătatea, astfel aceasta trebuie să se manifeste pe sine într-un mod particular şi asta se face prin Revelaţie. În Revelaţie şi prin ea, omul se reuneşte cu Bunătatea salvatoare, cu Infinitul care include totul, cu Absolutul acela care este şi care doar El este.
Din punctul de vedere al Maya (Arta Cosmică care apare ignoranţilor ca şi Iluzie Cosmică) Absolutul apare ca un fel de contracţie, care nu poate fi intrinsecă deoarece nici o determinaţie de limitare nu i se poate aplica. Altfel spus, acea Absolutitudine în sensul Realităţii contractive extrinseci, cuprinde în mod necesar un aspect compensator al unei naturi expansive, şi anume Infinitatea. Infinitatea, care include totul, necesită o aparent negativă dimensiune, şi anume Manifestarea creativă, care este pozitivă în măsura în care exprimă Absolutul dar nu este mai puţin privativă în virtutea relativităţii naturii sale şi a producţiilor sale. Manifestarea creativă necesită la rându-I Manifestarea salvatoare, adică Profeţii şi Revelaţiile; şi aceste Manifestări demonstrează o nouă Ipostază, şi anume Binele esenţial a Realităţii divine sau nirvanice. Infinitate în funcţia Absolutitudinii; Manifestare creativă în funcţia Infinităţii; Manifestare salvatoare în funcţia Infinităţii dar de asemenea, prin chiar acest fapt, în funcţia Binelui esenţial inerent în Infinitate: odată cu Mila eliberatoare, care duce înapoi către Absolut, cercul Desfăşurării divine se închide. Universul este ca o Revelaţie a Naturii divine sau ca o distracţie în care Realitatea divină (nirvanică) se revelează ea însăşi ei înseşi şi este oglindită în dimensiunile sale inepuizabile..
shapeshifter
Meister Eckart:
,,Maica Domnului, înainte de a fi devenit Mamă de Dzeu în UMANITATEA SA, a fost Mamă de Dzeu în DIVINITATEA SA, şi naşterea care i-a dat-o în divinitatea sa este figurată prin naşterea pe care Dzeu a avut-o în ea ca om.”

Tot Echkart:
,,Naşterea lui Hristos dintr-o Marie spirituală l-a bucurat mai mult decât cea dintr-o Marie trupească.”

În Evanghelia după Filip se spune:
,,Adam s-a născut din 2 fecioare, din spirit şi din fecioara pământ. De aceea Hristos s-a născut din o [unică] fecioară, ca să rectifice căderea petrecută la început”

Marea Faţă (analoagă cu Maria Mare) e Faţa Ascunsă, Ain, NeFiinţa (Ain), Dzeul ca Fiinţă încă nemanifestată şi corespunde în Kabbala primelor 3 sephiroth: Kether, Hochma şi Bina. Celelalte 7 sephiroth formează Mica Faţă (analoagă cu Maria Mică).

Cele 3 Marii (Maria Iacobea, Maria Salomea, Maria Magdalena) împreună cu Lazăr, Marta, Maximinus şi Sidonius au fost abandonaţi în barcă, barca a ajuns la gurile Ronului. De acolo Maria Magdalena şi ceilalţi au răspândit Evanghelia în Galia (sudul Franţei). Celelalte 2 Marii: Iacobea şi Salomea au rămas însă pe malul mării unde a ajuns barca, azi acest loc se numeşte Saintes-Maries-de-la-Mer. În acest loc s-a construit pe locul unui templu antic, biserica dedicată Fecioarei Maria.

Dpdv istoric nu se ştie exact cine au fost cele 2 Marii. Maria Iacobea se consideră a fi când Maria, nevasta lui Cleopa şi sora Fecioarei, când mama lui Iacov şi Iose, când simplu mama lui Iacov, de unde numele de Iacobea. Salomea se presupune că a fost nevasta lui Zevedei şi mama lui Ioan şi Iacov. La plecarea în ,,exil” se spune că o fecioară neagră Sara, s-a rugat să fie luată şi ea în barcă şi folosind pelerina Salomeii ca punte, ea a umblat, precum Hristos, pe ape, de la ţărm la barcă. O altă variantă consideră că Sara a fost servitoarea celor 2 Marii, Iacobea şi Salomea. Sara este ,,roabă" numai dpdv spiritual, iar Sara înseamnă „prinţesă”, ea este Fecioara neagră. Azi Sara este patroana ţiganilor.

Biserica contruită acolo pe malul mării (Saintes-Maries-de-la-Mer ) are 3 altare suprapuse, corespunzătoare celor 3 Lumi, celor 3 Marii: 1.Sara-Fecioara Maria (Fecioara neagră). 2. Maria Iacobea. 3. Maria Salomea. Acolo se află într-o nişă şi moaştele acestora din urmă. Dar dpdv al simbolismului sacru nu există decât una şi aceeaşi Fecioară. Fecioara neagră este analoaga exactă a Prakritiei din tradiţia hindusă.

Cele 3 Marii corespund pe rând cu: Sfântei Marie Mare, Sf. Marie Mică şi Maicii Domnului. Sf. Marie Mare este în legătură cu Adormirea Maicii Domnului (15 aug), Sf. Marie Mică e în legătură cu naşterea Maicii Domnului (8 sept) dar dpdv al simbolismului sacru se referă la aceeaşi Marie, Sf. Fecioară, mama lui Hristos.

În Evanghelia după Filip scrie:
,,Erau întotdeuana 3 care îl însoţeau pe Domnul. Maria, mama sa, şi sora ei [lui] şi Magdalena, cea care a fost NUMITĂ tovarăşa lui. Sora lui şi mama lui şi tovarăşa lui fiecare era Maria.”

Aici e vorba de fapt despre o învăţătură ezoterică, mama, sora şi soţia sunt numai aspecte ale Fecioarei divine. Neofitul din basm de exemplu trebuie să parcurgă o cale iniţiatică, la sfârşit având loc nunta. Orice avatara trebuie şi el să parcurgă o cale iniţiatică. În scrierile tradiţionale, incestul e doar o aparenţă.

Câteva explicaţii cu privire la biserica Sfintelor Marii
Cine întră în această biserică vede nu un altar ci trei altare suprapuse. Sunt trei altare rânduite pe verticală, marcând simbolic cele Trei Lumi (Cerul, Văzduhul, Pământul). Altarul din mijloc, adică cel de la nivelul pământului, are alături statuia Fecioarei Maria, sus de tot se găseşte o nişă cu o raclă conţinând moaştele Sfintelor Marii, şi sugerând altarul superior. Jos, în cripta subterană, se află un altar foarte vechi, având alături statuia neagră a Sarei. Astfel se regăsesc simbolic ,,luminile” celor 3 Lumi. Cripta subterană a Sarei şi culoarea neagră ar putea sugera că e vorba doar de domeniul Prakritiei (Materia Prima). Dar, de fapt e vorba şi de centrul spiritual subteran şi de Tenebrele supra-luminoase (despre care vorbeşte şi Dionisie Areopagitul). Sara este de fapt ,,faţa neagră” a Fecioarei Maria şi ea se identifică subtil cu ea. Cele trei altare, deci cele Trei Lumi, sunt în directă asociaţie cu cele Trei Marii: Sara-Sf. Fecioară Maria, Maria Iacobea, Maria Salomea.

http://www.camargue.fr/pages/pelrina.html
http://www.marie-madeleine.com/stesMaries.html

Simbolismul celor 2 „nopţi” extreme (infernală şi supernală) e foarte profund: una trebuie înţeleasă ca tenebre inferioare, malefice, ca haos (nu în sens de dezordine ci de indiferenţiere a lui Prakriti), cealaltă ca Tenebre superioare ale nemanifestării. Noaptea haosului (noaptea infernală) se referă la indiferenţierea ,,materială” (punct de vedere prakritian), ca un reflex pe dos al indiferenţierii principiale (puncte de vedere puruşan) a nemanifestării, a nopţii supernale. Această noapte şi indistincţie haotică, aplicată totalităţii manifestării universale, este tocmai aceea a Prakritiei, polul matern identic cu materia prima a doctrinelor cosmologice antice occidentale, şi desemnează starea de potenţialitate pură, imagine reflectată pe dos a stării principiale (puruşane) a posibilităţilor nemanifestate. ,,Fecioara neagră” a tradiţiei creştine este Prakriti (,,Pământul” din tradiţia extrem-orientală), dar aceasta în contextul Marii Triade în care Sf. Duh reprezintă Activitatea divină a lui Puruşa (,,Cerul”), iar Hristos este Omul Universal, Mediator între Cer şi Pământ. Principiul îşi face simţită prezenţa prin „energia” sa (şakti) ce este feminină în raport cu el şi îi este inerentă, simbolizând Activitatea sa, deşi el (Principiul) este fără-lucrare (wu-wei în tradiţia extrem-orientală). Şakti este Fecioara divină, Sofia din tradiţia creştină ortodoxă, Madonna Intelligenza ca ţel al realizării spirituale. Şakti este ,,norul cel negru”, Fecioara neagră ca Regină celestă care, prin activitatea de prezenţă a trăznetului principial, produce influenţele spirituale. Aceste influenţe spirituale coboară asupra Prakritiei, reprezentând Activitatea divină a lui Puruşa în urma căreia Prakriti iese din indiferenţiere şi produce manifestarea universală. Prakriti este proiecţia Şaktiei (care este inerentă lui Brahma sau Principiului suprem, Şakti situându-se la un nivel incomparabil mai înalt decât cel al Prakritiei) în plan inferior. Cu alte cuvinte ,,Fecioara neagră” este în acelaşi timp Şakti şi Prakriti. Prakriti nu este decât un reflex al Şaktiei în ordinul ,,cosmologic” a Activităţii divine (Şakti). Suprema Activitate se reflectă în pura pasivitate şi ,,attputernicia” principială (puruşană) în potenţialitatea din materia prima (Prakriti). Şakti, ca „artă” divină ce sălăşluieşte în Principiu, se identifică de asemenea cu „Înţelepciunea”, Sophia, şi în acest caz, ea este mama Avatâra-ului. Nici Iisus nu face excepţia de la această ,,regulă”. Ca un amănunt: numele lunii mai provine de la Maia, mama lui Hermes, căreia îi era consacrată aceasră lună, în creştinism luna mai a devenit ,,luna Mariei”, printr-o asimilare, ce nu este doar fonetică, între Maria şi Maia.


Therion - Perennial Sophia
Enter paradise, the snake will find the way
She is Lilith, fallen from the sky
Fall into our world, the Snake of paradise
(You’re the) Maid of Wisdom in (the) songs of Orpheus
She’s the wisdom and the truth: The Eternal Sophia
Perennial, beyond the time, she is the one
You’re the river, you’re the womb
Perennial, The Sophia
Sophia is here
Do we need to fear?
She’s the gem of (the) mind
…(or the) serpent for the blind
She will make me see
Or she will punish me
She appears in a glare
Or disappear
She’s the wisdom and the truth: The Eternal Sophia
Perennial, beyond the time, she is the one
You’re the river, you’re the womb
Perennial, The Sophia
Shekinah, Shekinah
Eternal Sophia
Shekinah, Shekinah
Eternal Sophia
She’s the wisdom and the truth: The Eternal Sophia
Perennial, beyond the time, she is the one
You’re the river, you’re the womb
Perennial, (The) Sophia… Sophia…
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.