Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Arme De Foc
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Leon
QUOTE (mutulica @ 22 Apr 2004, 08:32 AM)
Hampu, daca ai permis si toate actele in regula iti poti cumpara de afara si apoi aduce in tara.
Am amici vinatori care calatoresc trasnfrontalier cu armele in masina. Nu stiu exact ce hirtii au, dar se poate.

Am incercat si eu sa trec frontiera cu un Mag si sa-u luat de mine Curcile de la aeroport hh.gif OK le-am raspuns...si am bagat Magu la loc si am scos un Minimi in loc si mi-au dat drumu fara probleme!! I-am intrebat care-i diferenta si mi-au zis ca e vorba doar de calibru thumb_yello.gif

Acum pe bune...sunt curios ce tari iti permit sa intri armat la ei!! Si mai ales ce firme aeriene permit acest lucru? hh.gif hh.gif
mutulica
... nu stiu daca se poate pe liniile aeriene, sincer ma cam indoiesc.
Cei pe care ii cunosc eu vin cu masina. Pe bune, vin din germania cu pusti, caini, toata salata...
Leon
Mutulica..doar am spus ca in tara m-au lasat sa intru cu drocovenia aia de MiniMi rofl.gif Asa ca nu ma mir cum unii intra cu R.P.G....probabi ca daca dai si spaga, poti introduce si un submarin hh.gif

Dar astept raspuns la asta:
QUOTE
Acum pe bune...sunt curios ce tari iti permit sa intri armat la ei!! Si mai ales ce firme aeriene permit acest lucru?
bdl
Mi se pare ca miscarea se face prin magazinele care comercializeaza arme.... o opresc la vama, tu le spui magazinul un de sa o trimita, normal ca trebuie sa ai drept6ul la arma respectiva, si practic o "cumperi" de la magazinul ala...
pe liniile aeriene trebuei decalarata si se baga automat in cala separat....n-ai cum ajunge la ea...
mutulica
Din cite am vazut eu AA permiteau chestia asta, dar au avut probleme cu aterizarea, ca au nimerit direct in dormitoare.
Apoi mai sunt RAF, USAF, asti nici nu te lasa neinarmat la bord rolleyes.gif

Lasind gluma la o parte, in mod cert trebuie sa existe o forma legala care sa permita asta. Nu mi-am pus inca asa o problema, pentru ca ma indoiesc ca vreun psiholog normal la cap mi-ar da mie certificat in regula ca sa pot sa imi iau arma.
Hampu The Great
Nu, acum ceva vreme iti cereau sa duci arma (de vanatoare, eu doar de ele vorbesc acum) intr-o cutie care se poate inchide cu lacatel, si care sa contina arma demontata. O duceai la un ghiseu special si o ridicai la capatul calatoriei tot de la un ghiseu special aflat chiar la iesirea din aerogara. Pe permisul de arma romanesc, ambasada tarii respective iti aplica o tzidula ce iti da dreptul sa porti arma pe o perioada limitata in tara respectiva.
Nici mai demult, nici acum nu iti mai dau voie sa transporti munitie in avion. Ei spun ca munitia sa o cumperi de la fata locului.
Exista totusi o modalitate, cu transporturile speciale....Unii vanatori tin foarte mult sa foloseasca gloante deosebite, unele fabricate artizanal chiar, asa ca le dai la o firma care face curierat special, si se ocupa ei.

Stiu toate astea de la niste amici care au vanat in Nigeria, Ciad, Zair...
A fost o excursie organizata de AGVPS..Va dati seama, Africa, safarii...Lei, tigrii, elefanti, pantere.....
Am murit de oftica ...n-am avut bani sa merg si eu.
Da pana la urma n-au vanat cine stie ce....Vanau insotitorii pentru ei...iar ei o tineau tot intr-o bauta, ca asa era programul stabilit in excursie. Le dadeau si femei..numai una si una...Puteai sa iti iei si singur, cica o nubiana (cele mai frumoase), costa cat o sticla de Coca Cola.
Au adus ca trofee numai bizarerii; animale de care nu am auzit niciodata..


Sa revenim, multumesc Leon pentru recomandare..Eu stiam ca armele yugoslave se tot blocheaza mereu, asa e ?
Da un Beretta nu ar fi bun, sau poate un Luger din ala de ofiter german..

La 22 nu se merita sa investesti..Pistoalele de 22 au o precizie catastrofala..Asa se zice
Leon
QUOTE
Am murit de oftica ...n-am avut bani sa merg si eu.
Da pana la urma n-au vanat cine stie ce....Vanau insotitorii pentru ei...iar ei o tineau tot intr-o bauta, ca asa era programul stabilit in excursie. Le dadeau si femei..numai una si una...Puteai sa iti iei si singur, cica o nubiana (cele mai frumoase), costa cat o sticla de Coca Cola.


Halal vanatori sad.gif acum poti sa te bucuri ca n-ai luat AIDS-ul pe un pret de sticla de Cola. E exact ca in bancul ala in care unu se duce la o dama de consum, o "chinuie sus, jos, pe fata si pe la spate si in urechi dar la sfarsit se imbraca si vrea sa plece fara sa plateasca. Dama il intreaba daca na-re de gand sa plateasca si el o injura si-i spune ca n-a meritat nici doi bani!!

Dama se uita lung la el si ai zice: nu conteaza domnule, important e sa fii sanatos!

In alta ordine de idei...nu cred ca o tara normala sa permita intrarea unui Roman cu arma pe hotarele ei! Iti spun si mai mult: Dupa ce Islamul radical a ridicat capul, multe firme de zbor au introdus securisti armati la bordul navelor, iar acestia cand ajung la destinatie ( intr-o tara straina ) nu au voie sa coboare cu armele din avion. Nici macar astia nu au voie. Dupa cate stiu eu doar VIP-urile straine au voie sa fie insotiti de agenti inarmati, dar nu orice muritor de rand Roman mai ales daca e compion la sportul bahic.

In legatura cu arma...HS-ul e made in Croatia si nu Yugoslavia! Este cea mai buna afacere la raportul pret/calitate. Se mai numeste si Gloch-ul 'saracilor'. Am incercat sa dau exemplu din moda polimerelor si nu a vechilor "ciocane"!! Dar daca vrei un "ciocan " iti recomand cel pus de Ghost la inceputul Topicului...parca prima pagina! Daca nu gresec are calibrul de .45 as poti merge la vanatoare de hipopotami thumb_yello.gif
Hampu The Great
Nu frate, Romania este de vreo zece ani incoace un centru de atractie pentru vanatorii din intreaga lume.
Vin foarte multi si la asociatia din care apartin, si toti au armele lor.
Pe de alta parte si vanatorii romani merg tot mai des la rusi sa vaneze...dar si in Africa. Nu stiu cum sta treaba la armele de autoaparare, da la astea de vanatoare e ceva trafic.

In Congo se scoate la licitatie piesa care trebuie sacrificata. Ei lanseaza o oferta: avem un tigru naravit care trebuie recoltat, care cat da ? Odata a castigat un fost PDS-rist Misu Negritoiu...

Nu, nu se pune deocamdata problema sa imi cumpar o arma de foc de mana cu glont. Nici nu stiu daca am sa imi iau vreodata, pentru ca nu pot sa imi imaginez nici o situatie in care sa trag intr-un om.
Vorbeam asa ca sa ma aflu in treaba, cred ca daca as aparea cu un Glock as face o figura frumoasa in fata infractorului, asta in eventualitatea in care el ar avea capacitatea sa recunosca arma si performantele ei.....
Daca insa as aparea cu un P08-Luger-Parabelum, ei atunci ar fi cu totul alta treaba.....si cel mai novice bandit s-ar lasa impresionat...Da domnule, uite un om rafinat si de calitate cu bun gust si cu multa cultura...Asa ar spune cu siguranta, si ar renunta imediat la orice atitudine criminala....

Spune-mi Leon cat ar costa arma aia croata ? da un Glock cat mai costa...Glock17 de pilda...Ce acte iti trebuiesc acolo ca sa poti sa iti cumperi pistol ?
Hampu The Great
Revin asadar prieteni dupa o relativ lunga tacere.
Datorez acestui fapt unuia din prietenii mei de pe acest site, care a avut nobletea sufleteasca sa ma ajute sa imi procur o enciclopedei a armelor de mana, tocmai de la Londra. Un exemplar recent, de o remarcabila calitate.
Avand alaturi un asemenea aliat redutabil pot sa incerc acum sa dau curs unei dorinte mai vechi pe care am avut-o inca de la inceput in legatura cu acest topic: voi prezenta pentru cei care doresc sa afle cateva principii de baza a armelor de foc, in asa fel incat, atunci cand situatia o va impune (and may that day never comme) ei sa poata stii sa actioneze o arma, chiar dac nu au avut niciodata asa ceva in mana.

Nu pot incepe altfel decat prin prezentarea celor 12 reguli de aur ce trebuiesc respectate la manevrarea armelor de foc:


1. Manevrati orice arma ca si cum ea ar fi incarcata si periculoasa. Daca cineva va da o arma pentru a o putea privii mai indeaproape, asigurandu-va ca ea este descarcata nu il credeti, verificati inca odata singur daca ea este sau nu icarcata.

2. Totdeauna pastrati teava unei arme intr-o directie nepericuloasa.
Orice arma, in orice situatie trebuie mereu considerata incarcata si periculoasa. Nu indreptati niciodata arma catre o persoana sau catre o alt fiinta.

3.Tineti totdeauna degetul in afara garzii tragaciului, si utilizati intotdeauna piedica armei.
Degetul nu trebuie sa ajunga in interiorul garzii tragaciului decat atunci cand doriti sa executati efectiv tragerea.

4. Nu va jucati niciodata cu o arma; nu incercati sa imitati banditii din filme si nici cawboy-ii. Arma de foc nu este o jucarie !

5. Exersati indelung incarcatul si descarcatul armei pana ajungeti sa stapaniti pe deplin aceasta tehnica, dar numai intr-un loc sigur.

6. Niciodata nu lasati o arma la intamplare, mai ales daca acesta se poate afla in calea altor persoane, sau si mai grav a copiilor.

7. Pastrati arma si munitia necesara ei,in locuri separate, ce pot fi asigurate cu incuietori, sau lacate.

8. Pastrati arma curata, curatand-o periodic. Verificati de fiecare data starea ei de functionare. Fiecare operatiune de curatare trebuie obligatoriu precedata de o verificare suplimentara care sa confirme ca arma nu este incarcata. Cand arma este utilizata dinou dupa o lunga perioada de depozitare, verificati mai intai sa nu fi ramas pe teava vreo carpa sau, alt element ce a fost utilizat la curatire.

9. Nu incercati sa interveniti asupra munitiiei prin suplimentrea cantitatii de pulbere, sau prin inlocuirea proiectilului.
Operatia de confectionare artizanala a munitiei reclama o foarte buna specializare si o practica indelungata pentru a putea fi insusita corect.
Deasemeni sunt necesari profesori avizati, atenti si cu multa experienta.

10. Ochii si urechile trebuiesc asigurate la fiecare tragere cu ochelari si casti antifonice. Cele mai multe accidente de la trageri se datoreaza functionarii defectoase a armeelor sau a munitiei.

11. Niciodata nu combinati trasul cu arma cu trasul la masea, sau si mai rau cu utilizarea drogurilor sau a medicamentelor puternice.
Nu uitati indemnul:
"Consumati bauturi alcoolice cu masura, da'n fiecare zi cate o gura !"
In ziua in care ati tras, paharelul poate fi consumat numai dupa ce arma a fost atent descarcata si repusa la locul ei de pastrare.

12. Explicati de fiecare data incepatorilor pe care ii intalniti aceste masuri elementare; faceti asta in modul cel mai politicos si cat mai manierat.
Evitati compania domnului "Know-all" care crede despre sine ca stie totul mai bine decat oricine altcineva (aveam si noi pe aici); acest gen de oameni sunt un pericol potential atat pentru ceilalti cat si pentru viata in general.

Voi revenii,
bdl
"Evitati compania domnului "Know-all" care crede despre sine ca stie totul mai bine decat oricine altcineva (aveam si noi pe aici); acest gen de oameni sunt un pericol potential atat pentru ceilalti cat si pentru viata in general."
Niste exemple poti sa dai?
Hampu The Great
QUOTE (bdl @ 17 May 2004, 10:57 PM)
Niste exemple poti sa dai?

bdl:

......sigur ca pot, dar nu vreau. S-ar crea deranj prea mare. Si pe urma e evident pentru oricine doreste sa isi aruce ochii pe posturile de pana acum.

Atunci cand vorbim despre armele de foc e bine de stiut ca de la luarea deciziei de a executa focul trebuie sa treaca 0,2 secunde pana ca degetul sa apese efectiv tragaciul, timp necesar creierului sa transmita comanda prin impulsurile de care e nevoie . Cuiul percutor loveste capsa de amorsare a cartusului 0.005 secunde mai tarziu, iar capsa va initia aprinderea pulberii in 0,004 secunde, o reactie chimica ce continua si dupa ce glontul a parasit teava.
Dupa alte 0,004 secunde glontul se desprinde de tubul cartus, si isi incepe calatoria de-alungul tevii ce dureaza in total 0.0012 secunde . Depinzand de tipul cartusului si de numarul de ghinturi ale tevii, glontul paraseste arma cu o viteza mai mare de 300m/secunda si cu o turatie superioara celei de 1000rot/secunda.
Cu acesti parametrii proiectilul atinge o tinta situata la 25 de metrii distanta dupa 0,1125 secunde.
Asadar totalul timpului necesar unei trageri este de 0,3195 secunde, in vreme ce tragatorul simte reculul armei dupa abia 0.4 secunde din momentul in care a decis sa apese tragaciul.
E limpede deci ca , inainte sa "aflam" ca focul de arma s-a produs efectiv, tinta este deja atinsa.
That is how it works guys...........

Acuma, armele de foc au aparut pe pamant in conditii incomplet elucidate. Stim ca in secolul XI, Chinezii au fost printre primii utilizatori ai prafului de pusca (blackpowder,sau gun powder) dar ei nu il foloseau decat la artificii. Se mai spune ca din China praful de pusca ar fi ajuns tocmai la Viena prin intermediul lui Marco Polo in jurul anului 1280.
In fine se mai spune ca praful de pusca ar fi fost simultan descoperit si in Europa de catre Roger Bacon si Berthold Schwartz (amandoi masoni) ultimul , un calugar din Freiburg ar fi si imprumutat numele noii descoperiri "Scwarzpulver".
Mai stim despre existenta primei arme de foc descoperita ca vestigiu, ca aceasta era defapt o teava inchisa la unul din capete si ca tragea defapt sageti.
dead-cat
nitel smartassing:

"Schwarzpulver" are numele de la combinatia de cuvinte "Schwarz"(negru) si "Pulver"(pulbere), care descrie culoarea amestecului, nicidecum nu are vreo legatura cu calugarul franciscan (care-o fi dovada ca a fost mason?) Berthold Schwarz.
si btw. Berthold Schwarz a "descoperit" praful la cca 1359, adica la aproape 100 de ani de la prima descriere a lui Roger Bacon (1267).
iar primul "tun" a fost folosit de englezi la Crecy in 1346.
Hampu The Great
Dead-Cat:

Am precizat in toata acea parte a textului ca sunt doar teorii neconfirmate. Toate afirmatiile despre care ai comentat incep cu "se spune ca.." Deasemenea Schwarz "ar fi imprumutat" numele lui descoperiri, in acest caz traducerea exacta fiind "pulberea lui Schwarz". Culoarea substantei de care vorbim este "dark-grey" pana la urma.
Despre calitatea de mason a celor doi te informez ca ea a fost confirmata ca atare din surse foarte precise, si ca in primul caz, adica pentru Bacon a fost chair o mandrie. Cand si daca se va redeschide topicul "Francmasoneria Pro si Contra" vom comenta...
Intre anii 1267, 1359 si 1346 diferentele sunt atat de mici, incat afirmatia ca evenimentele s-au desfasurat cu o oarecare simultaneitate, privind din perspectiva istoriei nu este deloc exagerata.
dead-cat
de acord ca 1346 si 1359 sunt relativ apropiate. dar ce vroiam sa spun era ca in 1346 praful de pusca era deja folosit.

iar de la 1267 pina la 1346 sunt 79 de ani, adica 1.5 vieti de om (la standardul respectiv). n-as putea zice ca e simultan. ai spune ca automobilul s-a inventat oarecum simultan cu zborul in spatiu (sunt cam tot 80 de ani intre)?

slightly off-topic
citisem undeva, cu piese de artilerie din sec. 14. se putea trage cam 1 data pe zi. a fost documentat cazul unui artillerist italian, care a reusit sa traga de 3 ori pe zi, fiind obligat ulterior sa mearga la Roma sa se spovedeasca, deoarece era clar pentru toata lumea ca semnase un pact cu diavolul.

Hampu The Great
OK, legea gravitatiei a functionat se pare de la inceputurile timpului, totusi pentru a putea fi descoperita, a trebuit sa ii cada unuia mai istet un mar in cap.
Nu poti face nici comparatia aia cu simultaneitatea inventiilor automobil, calatorie in spatiu....timpul era mult mai sarac in inventii pe vremea de care vorbim...curgea altfel.

Nu e off-topic faza cu artileristul...si nici nu ar trebui sa mire pe cineva asta. Aveau pe atunci bazaconii cu mult mai impresionante: spre exemplu daca un luptator era lovit in lupta de o musheta, nu era tratat ranitul. Trebuia cautata muscheta, si dat pe ea cu o alefie speciala (tinctura), ca sa poata sa se vindece cel lovit.

Dead-cat....Dude...lasa-ma frate sa imi tin cursul !
dead-cat
te las Hampule, ca poate ma pricopsesti cu un ghost rofl.gif mai una bag:

in autobiografia lui, un aventurier spaniol, Alonso de Contreras, povesteste cum o corabie turceasca le-a atacat gallionul (francez) in marea mediterana.
un tunar olandez incarca tunul la vedere. una din ghiulele salvei turcesti (se pare ca un 12pdr) i-a lovit capul imprastiind-ui componentele in toate directiile, una din ele lovind nasul pronuntat cirn al unui marinar francez. dupa vindecare nasul a fost la fel de drept ca la oricare alta persoana.
un alt marinar era chinuit de dureri. injura si sa vaicarea toata noaptea si nu lasa pe nimeni sa doarma. o ghiulea turceasca l-a ras la fund. omul nu s-a mai vaitat niciodata si sustinea ca n-a mai simtit calmant mai eficient de dureri ca fluxul de aer al unei ghiulele de tun.
Hampu The Great
Dead-cat:

Haioase istoriile alea....Mai baga !!....



Inapoi la cursul de arme:

Intr-o prima aproximatie utilizata si de legile Roamniei, armele de foc sunt impartite in urmatoarele categorii:

1. Arme militare, confectionate pentru dotarea fortelor armate, folosite in actiuni de neutralizare sau de nimicire.

2. Arme de tir, destinate practicarii Tirului Sporiv

3. Arme de vanatore, cu alice, cu glont sau mixte.

4. Arme ascunse, confectionate special ca existenta lor sa nu fie vizibila sau banuita.

5. Arme de panoplie, destinate persoanelor care doresc sa detina astfel de arme in calitate de colectionari. (atentie ! in aceasta grupa nu intra decat armele in stare de functiune, care pot executa focul. Legea nu face precizari legate de detinerea armelor neutralizate, adica acele arme astfel modificate pentru a fi in imposibilitate de a mai trage).

6. Arme de recuzita, de fapt arme adevarate facute inofensive, prin interventia directa asupra sistemelor de declansare a focului sau a tevii, destinate activitatilor artistice.

7. Arme de autoaparae non letale, ce folosesc fie cartuse de zgomot, fie de imprastiere a gazelor iritant lacrimogene, sau a celor neuroleptice sau paralizante, fie a gloantelor de cauciuc. Au rolul de a descuraja, si/sau neutraliza un posibil infractor printr-o riposta nepericuloasa pentru viata acestuia.


In posturile ce vor urma ma voi ocupa doar de trei grupe de arme din cele mentionate mai sus, asigurandu-va prieteni ca dupa ce le veti cunoaste pe acestea le veti cunoaste cam pe toate.
Vom vorbi asadar despre armele de mana (pistoale si revovere) de razboi, sau de autoaparare, si despre armele de vanatoare (pusti, carabine sau mixte).
Hampu The Great
Lectia de astazi se va ocupa de armele de mana din categoriile pistoale si revolvere.
Pe scurt diferenta intre ele e ca revolverele si-au luat numele de la incarcatorul cu functie de camera de explozie in forma de butoias.
Fiind o piesa in miscare de rotatie (to revolve=a se invarti), ea a dat numele acestui tip de arme.
Pistoalele insa sunt foarte greu de definit.
In acesta privinta DEX-ul este nu vag, ci chiar inexact (SE AUDE ACADEMIA !!!) facand o confuzie grava intre pistoale, revolvere si armele de asalt.
Din pacate si celelalte dictionare pe care le-am consultat, inclusiv Enciclopedia Armelor de Foc (cel putin ea isi recunoaste incompetenta, si se delimiteaza astfel de ea) nu fac mai multa lumina.
In principiu, pistoalele sunt arme de mana ce repeta automat lovitura, prin utilizarea energiei de recul a cartusului, sau prin imprumutul de gaze rezultate in urma exploziei incarcaturii cartusului.
Noi vom separa incontinuare cele doua categorii prin elementul care le deosebeste: butoiasul.

Cele cu butoias , adica revolverele au fata de pistoale urmatoarele avantaje:
--sunt simple, si de aceea foarte eficiente..
--sunt usor de manevrat si de intretinut.
--pastreaza toate tuburile trase in interiorul armei. Acest amanunt este extrem de important pentru cei ce vor sa savarseasca "o crima".
--prin forma pe care aceasta categorie de arme si-a pastrat-o peste timp, revolverele sunt prin definitie "arme intuitive" adica de o foarte buna precizie.
--sunt arme foarte ieftine comparativ cu pistoalele.

Dezavantajele revolverelor rezida in principal in:
--numarul relativ mic de cartuse ce pot face parte dintr-o singura incarcare (maxim opt)
--chiar in situatia revolverelor moderne, acestea raman arme grele, cu probleme la transport (asupra persoanei) si detenta.
Ele presupun mult antrenament pentru o utilizare optima.
--se adapteaza destul de greu la noile sisteme de ochire electronice, sau pur si simplu optice.
--au o cadenta destul de proasta, repetand lovitura la intervale mari de timp.

Desi in lume controversa Pistoale vs. Revolvere pare sa fi fost definitiv transata in favoarea primei categori de arme, discutii aprige inca se poarta pe marginea subiectului.

Principalele avantaje ale pistoalelor sunt:
--pot trage pana la 20 de cartuse intr-o singura incarcare. In situatia in care se folosec incarcatoare standard, si in functie de tipul armei utilizate.
--pot asigura cadente mari de tragere.
--recent, prin utilizarea materialelor compozite, pistoalele se pot realiza la greutati rezonabile, si intr-o larga varietate de forme.
--se preteaza excelent la utilizarea dispozitivelor avansate de ochire de tipul sistemelor laser si al lunetelor.
--ceea mai mare parte a pistoalelor moderne poate trage toata gama de munitii existente pe piata pentru armele de mana. Aceasta afirmatie trebuie inteleasa in sensul ca exista in prezent cate un pistol pentru fiecare calibru de munitie utilizat de armele de mana;
revolverele avand o munitie mult mai restransa pentru utilizare.
--pot fi usor de transportat, si foarte usor de reancarcat.
--pot asigura precizii foarte mari ale focului.
--accepta sisteme avansate de siguranta a tragerii, mult superioare revolverelor. In cazul pistoalelor moderne posibilitatea executarii unui foc accidental este nula.

Ca dezavantaje pistoalele au :
--o complexitate deosebita a mecanismelor, si odata cu aceasta si un risc crescut de aparitie a unui defect.
--in cazul detentei spontane, atunci cand arma trebuie scoasa din toc si focul executat imediat, la pistoale este necesara o operatie suplimentara si anume aceea de a arma piesa introducand pe teva primul cartus. Din cauza acestui fapt (ce poate fi usor contracarat prin pastrarea permenenta a unui cartus "pe teava") pistoalele ofera posibilitatea unei riposte ceva mai intarziata decat aceea a unui revolver.

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca atat pistoalele cat si revolverele sunt arme la fel de bune cu avantajele si dezavantajele lor.
Fiecare isi va alege arma in functia de pericolul de care doreste sa se fereasca, sau de situatia careia trebuie sa ii faca fata.
Eu transport valori destul de rar iar riscul de a devenii obiectul unui atac e relativ scazut;
Pe de alta parte calatoresc foarte mult, in cele mai neasteptate locuri si medii, din acest motiv imi convine cel mai mult o arma mica, care sa nu ma incomodeze atunci cand o port.
O arma cat mai sigura, cat mai simpla si cat mai putin costisitoare.
O arma pe care sa o folosesc in scopul de a descuraja un eventual atacator, mai degraba decat in a il ranii sau ucide.
Din toate consideratiile astea eu mi-as cumpara un revolver micut, ceva de genul: Arminius HW38, sau poate ceva cam la fel dar "mai de firma": Colt 38SF, sau poate omologul lui produs de ruger: Ruger SP101...sau nu, nu..aproape aceiasi arma insa cu eticheta, stil, traditie si eleganta: Smith & Wesson Airweight Mod.442.

Daca as fi sef de banditi, sau de clan; daca as fi detectiv, politist, sau agent federal cu activitati expuse la mari pericole mi-as lua un Glock 17, sau un ACP.......
dead-cat
QUOTE

In principiu, pistoalele sunt arme de mana ce repeta automat lovitura, prin utilizarea energiei de recul a cartusului, sau prin imprumutul de gaze rezultate in urma exploziei incarcaturii cartusului.

totusi, ce e un uzi? dupa definitia de mai sus e pistol unsure.gif
Hampu The Great
Yap...asa se pare desi poate fi si arma de asalt in situatia in care e utilizata asa cum am vazut in multe filme, de catre trupele de comando..
Pare totusi sa fie doar un pistol. Multe alte pistoale au posibilitatea de a trage foc automat (rafala), si tot la ele se pot adapta incarcatoare cu foarte multe gloante ce montate pe pistolul clasic ies mult din tocul armei in afara.
Hampu The Great
Uite, Dead-Cat, am gasit raspunsul la intrebarea ta:
Uzi este un "sub-machine-gun" inventat de inginerul israelian Uziel Gal in 1951. Trage 25, 32 sau 40 de gloante dintr-un singur incarcator si e de calibrul 9mm Para.
E socotit a fi "the best sub-machine-gun yet designed"
In prezent se fabrica in Belgia, Germania si in mai multe tari din America de Sud.
Este arma preferata a echipei de protectie a presedintelui USA.
Oricat de surprinzator ar parea, Uzi a fost construit prin adaptarea unei arme cehesti SMG-Model24, prin scurtarea tevi acesteia, inlocuirea sistemului de dare a focului printr-unul absolut nou (cu percutor telscopic), si inlocuirea sistemului de ejectie a tuburilor cu unul cu dubla protectie a mecanismului, foarte eficient impotriva autoblocarii...

Dead-cat, eu sunt de felul meu un pacifist (nu un peacemaker), si ca atare nu sunt interesat in tipul asta de arme de foc...
De fapt nici una din armele de razboi nu ma intereseaza, si nu am despre ele decat cunostinte superficiale.

Asta nu inseamna ca nu poti sa iti exprimi incontinuare intrebarile in legatura cu armele de razboi pe acest topic...
E o discutie deschisa.....doar ca la astfel de intrebari eu nu am mereu raspunsuri.
Leon

In principiu, pistoalele sunt arme de mana ce repeta automat lovitura, prin utilizarea energiei de recul a cartusului, sau prin imprumutul de gaze rezultate in urma exploziei incarcaturii cartusului.
[/QUOTE]
totusi, ce e un uzi? dupa definitia de mai sus e pistol unsure.gif [/QUOTE]
Salut Dead-Cat !

Aceasta "legenda vie " Uzi apartine categoriei de arme denumita Sub-machine-gun categorie de arme bazate pe sistemul de operare numit Blowback. In mare, aceste arme au un recul minim si aceasta e si cauza pt. care sunt preferate de echipe CT.

La ora actuala Uzi are zeci apare in zeci de variante si cu toate calibrele posibile mai jos de 9 mm para/luger. In mare exista patru tipuri de uzi...Uzi, Mini Uzi, Micro Uzi si Pistol Uzi. Primele trei tipuri sunt echipaye cu sistem de tragere automat, iar pistolul e pur simplu pistol cu forma de Uzi, dar nu prea e folosit inafara de firmele de security.

Dupa cate stiu eu sunt fabricate doar in Izrael si mult mai sigur ca Belgia si Germania nu au luat licenta....din contra aceste tari au firme de arme nu mai putin reusite, ca H&K ( MP-5 ca exemplu de sub machine ) si FN. made in Belgium.

In ultimul timp IMI. ( industria militara Izraeliana ) dezvolta un nou Uzi polimeric ce poate folosi si incarcatoare de Glock 17. In finale, daca ar fi sa pot alege un adevarat sub-gun, as alege un mini Uzi ca arma ideala pt. toate scopurile pana la 200 de metrii.

Daca mai doresti informati....cu placere!!!

user posted image
Hampu The Great
Inainte de a continua corectarea a doua greseli strecurate in posturile mele anterioare se impune ca strict necesara.
Revolverul Paterson nu este un brand, si este primul model de revolver construit de Samuel Colt.
Asadar Colt si Paterson sunt unul si acelasi lucru.
Sistemul cu percutor telescopic era folosit de arma SMG-Model 24, pe care UZI o copiaza si o imbunatateste. El nu este o inventie UZI asa cum gresit am afirmat.

Multumesc Leon pentru clarificari si pentru poze.....Spune-mi daca sti la ce folosesc tijele ale care atarna in spatele cutiei mecanismelor de la piesele din fotografie ?
Hampu The Great
Astazi prieteni, vom vorbi despre mecanismele de impiedicare a focului accidental utilizate la armele de foc de mana.
E cea mai importanta lectie a acestui curs.
Cand am inceput prezentul ciclu de posturi de pe topicul asta am avut tot timpul in cap dorinta declarata de a informa userul-cititor, astfel ca el aflat poate intr-o situatie extrema, si avand in mana o arma despre care nu stie mare lucru, sa o poata totusi actiona.
Sistemele de blocare au ridicat intotdeauna cele mai mari probleme necunoscatorilor.
Povestea cineva pe aici, si chiar si eu am vazut asta in repetate randuri, prin poligoane sau prin magazinele de arme, cum cate un personaj intoarce nedumerit arma pe toate fetele incercand tot ce poate fi apasat sau repozitionat pentru a gasi sistemul de siguranta.

Asazisele "piedici" ale armelor de foc, desi foarte variate ca conceptie, marturisesc ca si eu am vazut arme la care "piedica" se gasea in cel mai neasteptat loc, sunt totusi simple, si usor de identificat.
Ca sa putem sa gasim cat mai usor piedica si mecanismul pe care ea il actioneaza, trebuie insa sa incercam sa il intelegem pe acesta din urma.

Asadar, mecanismele de blocare a focului au ca scop principal prevenirea declansarii unei trageri accidentale, involuntare.
Asa ceva se poate intampla:
- atunci cand din neatentie ne jucam cu o arma incarcata,
-atunci cand sistemele care actioneaza cuiul percutor sunt prea uzate, sau defecte, si piesele care concura la relaxarea arcului percutorului "aluneca" una pe alta,
-atunci cand o arma incarcata cade accidental pe jos,
-atunci cand arma incarcata, purtata in holster, sau in banduliera, la deplasare, se agata de un obiect exterior ce patrunde in garda tragaciului..(in padure, o creanga de exemplu)
-atunci cand arma incarcata este lovita in oricare parte a ei,
-atunci cand expusa prea mult timp la soare, sau in apropierea unei surse de caldura, mecanismele de dare a focului gliseaza din cauza dilatarilor..

Sigur nici una din aceste situatii nu poate sa apara daca regulile de aur privind manevrarea armelor de foc, amintite in primul post din acest ciclu, sunt riguros si mereu, respectate.

Cele mai simple mecanisme de siguranta le regasim la cele mai simple arme, adica la revolvere.
In majoritatea lor covarsitoare toate armele de foc au acea piesa care la apasarea tragaciului se deplaseaza spre inapoi, tensionand un arc, dupa care eliberata brusc, atunci cand tragaciul a ajuns pana "la fund" aceasta loveste cuiul percutor, care la randul sau loveste capsa de amorsare a cartusului.
Vom numi aceasta piesa cocos ( in literatura de specialitate ea se numeste ciocan=hammer).
La mai toate revolverele cocosul este exterior; iar la revolverele clasice mecanismul de blocare consta intr-o lamela care deplasata transversal pe directia tevii se interpune intre partea de lovire a cocosului si cuiul percutor, preluand astfel lovitura destinata acestuia.
Alte mecanisme utilizate la revolvere contin o piesa ce blocheaza cocosul intr-o anumita pozitie impiedicand orice deplasare a acestuia.
Revolverele ceva mai moderne la care repetarea focului se realizeaza printr-un sistem de parghii si arcuri numit "double action" nu mai au astfel de mecanisme pe considerentul ca odata ce cocosul nu este tensionat in vederea tragerii nimic nu il poate tensiona accidental, dupa cum nimic nu poate detensiona un arc in stare relaxata.
Intrucat in posturile trecute de pe acest topic s-au strecurat multe confuzii legate de sistemul "dubla actiune" este necesar de precizat ca el deriva din sistemul "simpla actiune" ce consta in armarea cocosului inaintea fiecarui foc.
Ca sa imi fie mai usor sa explic, trebuie sa va reamintiti filmele alea western, in care eroul trage intai cu degetul aratator cocosul spre inapoi pana cand acesta ramane fixat intr-o pozitie (amenintatoare) gata de lovire; sau de celalat personaj care cu o mana actiona tragaciul revolverului iar cu cealalta , repetat si cu rapiditate, utilizand latul palmei, arma cocosul inaintea fiecarui foc, rezultand de aici un fel de foc automat caruia ii cadeau victime (de pe acoperisuri si din spatele unor carute), tot felul de banditi.

Revolverele de atunci (Whitney, Remington, Colt) pur si simplu nu puteau sa execute focul daca tragatorul nu aducea anterior cocosul in pozitia de armare; aceste arme erau "single action".
Spre deosebire de ele dubla actiune permite executarea focului fara armare prealabila. Tragaciul este apasat progresiv pe o cursa destul de lunga, si odata cu deplasarea tragaciului se deplaseaza si cocosul pana cand el trece de punctul de armare si revine cu putere peste cuiul percutor. A doua posibilitate de actionare consta in armarea ca la actiunea simpla, adica aducere cu degetul mare a cocosului in pozitia de lovire si auto blocarea lui in aceasta pozitie pana la apasarea tragaciului. Avantajul acestei manevre rezida in faptul ca acum cursa tragaciului este foarte scurta, oferind astfel posibilitatea unui tir mult mai precis.
Sistemul "double action" este pe larg utilizat si la pistoalele ce au cocos exterior.

Alte mecanisme de siguranta au ca principiu de actionare fiecare descarcare a armei. Ori de cate ori magazia unui pistol este scoasa in vederea curatirii armei, sau a verificarii ei, o parghie blocheaza automat mecanismul tragaciului. Blocajul se poate comanda si prin acionarea voluntara a unui buton.

Majoritatea pistoalelor au mecanismele de siguranta in partea dreapta a armei imediat deasupra garzii tragaciului sau imediat deasupra degetului mare, atunci cand pistolul este tinut ferm in mana dreapta. Parghia care se gaseste acolo poate fi deplasata spre in sus (pozitie dezasigurat) sau spre in jos (asigurat) cu ajutorul degetului mare.

Cele mai multe pusti au piedica deasupra qiuloasei chiar inaintea catarii, si aceasta este o lamela ce impinsa inainte deblocheaza arma, iar retrasa spre inapoi o asigura.
La carabine siguranta se afla pe garda tragaciului, acolo unde ea se imbina cu patul armei, si este un mic buton ce traverseaza garda, si care poate fi apasat de la dreapta spre stanga (asigurat), sau de la stanga spre dreapta (dezasigurat).

Ar fi inca multe de spus despre sistemele de siguranta....Dar si asa am abuzat peste masura de timpul tau stimate user...
Pe scurt si cel mai eficient: Toate sistemele de siguranta utilizate la pistoale, revovere, pusti sau carabine sunt marcate cu un punct rosu ce are semnificatia: "fire". Parghia, clapeta, sau butonul de actionare a piedicii este intotdeauna astfel construit incat in pozitia asigurat punctul rosu sa fie mascat; sa nu fie la vedre.
Daca acest punct este vizibil, atunci arma este despiedicata; afirmatie ce nu este echivalenta cu expresia: "gata de executarea focului", ramane de verificat daca arma are glont pe teava sau in butoias, daca este armata etc...
Puncul rosu vizibil indica doar ca siguranta a fost retrasa...


Un post ca asta nu poate fi complet fara a contine si cateva informatii, fie ele doar sumar amintite, despre cele mai performante sisteme de siguranta folosite in prezent...
Ati ghicit prieteni e vorba inca odata de pistolul Glock si de cele trei sisteme interioare ale acestuia de patent propriu, care reduc la zero posibilitatea declansarii unui foc de arma involuntar, in ciuda faptului ca arma nu are nici o piedica ce trebuie actionata in acest sens.
Nu exista un punct rosu la aceste pistoale. Ele pot executa focul in orice moment in care sunt incarcate si au cartus pe teava.
Pistoalele Glock nu pot trage insa decat daca un om apasa in mod constient si voluntar tragaciul.

Recent Sauer si nu numai el si-a echipat pistoalele cu un mecanism care indica prezenta sau lipsa cartusului din camera de explozie.
Aceasta informatie e comunicata de pistol tragatorului tot printr-un punct rosu care apare pe una din fetele armei cand exista cartus pe teava. Asadar daca la un pistol observam doua puncte rosii in locul unuia singur, atunci putem sa fim absolut convinsi ca acela este pregatit pentru executarea imediata a focului.

Hampu The Great
Si am sa exemplific putin afirmatiile de mai sus:
Hampu The Great
sau aici se poate vedea si mai bine punctul rosu....
Hampu The Great
sau aici...
Hampu The Great
sau acest pretios PPK:
Leon
QUOTE
Spune-mi daca sti la ce folosesc tijele ale care atarna in spatele cutiei mecanismelor de la piesele din fotografie ?


Aceste arcuri sunt folosite doar la anumite modele, atunci cand vrei sa folosesti munitii diferite...de ex. +p+ la un SMG gen Mini Uzi. Blowback-ul nu permite folosirea cartuselor cu presiune diferita ( arcul are o flexibilate corespunzatoare unui anumit tip de munitie ).

De exemplu: un Uzi poate trage si cu 380', dar din cauza presiunii reduse ( tub de 17 mm) focul v-a fii automat si nu semi-automat. Iar daca tragi cu 9/19 +p+ vei primii dubla incarcare ( glont peste glont ) arcul fiind prea slab pt. a reusi sa scoata tubul inainte ca urmatorul sa porneasca la drum.

Sper ca am fost explicit, iar daca nu, cauta detalii despre SMG, intelege sistemul de operare Blowback si o sa-ti fie mai simplu.

In mare, majoritatea SMG trag cu munitie standard 9/19 para/luger P+.

Hampu The Great
QUOTE (Leon @ 1 Jun 2004, 07:13 PM)


De exemplu: un Uzi poate trage si cu 380', dar din cauza presiunii reduse ( tub de 17 mm) focul v-a fii automat si nu semi-automat.

Aici cred ca ai vrut sa spu exact invers...Adica ca arma nu ar putea trage foc automat.

In fine iti multumesc, si iti promit ca voi cauta sa studiez sistemul blowback...Poti sa imi indici o sursa ??
Leon
Nu pot sa-ti recomand nici o sursa de pe net, pt. in general nu ma informez de pe paginile lui.
Oricum cred ca un simplu search cu blowback in legatura cu armele si ai sa gasesti. Atunci ai sa vezi ca n-am gresit in cele afirmate in mesajul anterior. thumb_yello.gif

Am sa incerc si eu sa caut daca o sa am timp. Succes!!

Ps. cam asa arata:
user posted image
Leon
Nu pot incepe altfel decat prin prezentarea celor 12 reguli de aur ce trebuiesc respectate la manevrarea armelor de foc:

Salut Hampule...am si eu cateva intrebari!

QUOTE
1. Manevrati orice arma ca si cum ea ar fi incarcata si periculoasa. Daca cineva va da o arma pentru a o putea privii mai indeaproape, asigurandu-va ca ea este descarcata nu il credeti, verificati inca odata singur daca ea este sau nu icarcata.


A doua propozitie din mesajul tau ma lasa pe ganduri...cine-si permite sa dea arma cuiva care poate habar nu are cum sa o manevreze?? Unde s-o verific??? Pe strada, la discoteca, in autobuz sau tramvai??? Cred ca ar fii bine sa n-o primesti si nici s-o dai, iar daca tot ai procedat asa nu da voie ca nimeni s-o verifice decat in poligon, indreptata spre parapet si de o mana ce cunoaste asa ceva. Arma nu e o jucarie. sad.gif

QUOTE
2. Totdeauna pastrati teava unei arme intr-o directie nepericuloasa.
Orice arma, in orice situatie trebuie mereu considerata incarcata si periculoasa. Nu indreptati niciodata arma catre o persoana sau catre o alt fiinta.


Ce inseamna directie nepericuloasa??? Un zid de beton e destul? Arma se poate indrepta spre oricine pe care-l consideri mort definitiv.

QUOTE
3.Tineti totdeauna degetul in afara garzii tragaciului, si utilizati intotdeauna piedica armei.
Degetul nu trebuie sa ajunga in interiorul garzii tragaciului decat atunci cand doriti sa executati efectiv tragerea.


Piedica armei utilizata poate fii exact diferenta dintre a fii vanatorul sau vanatul. Piedica se foloseste doar cand cand pistolul e armat si trebuie sa schimbi locul sau pozitia iar in jur sunt persoane ce pot fii atinse din greseala.

QUOTE
4. Nu va jucati niciodata cu o arma; nu incercati sa imitati banditii din filme si nici cawboy-ii. Arma de foc nu este o jucarie
!

De acord cu fiecare litera scrisa thumb_yello.gif

QUOTE
5. Exersati indelung incarcatul si descarcatul armei pana ajungeti sa stapaniti pe deplin aceasta tehnica, dar numai intr-un loc sigur.


Ce inseamna loc sigur??

QUOTE
6. Niciodata nu lasati o arma la intamplare, mai ales daca acesta se poate afla in calea altor persoane, sau si mai grav a copiilor
.

Arma trebuie sa fie doar in doua locuri....in toc pe corp sau in seif-ul din casa. Asa e thumb_yello.gif

QUOTE
7. Pastrati arma si munitia necesara ei,in locuri separate, ce pot fi asigurate cu incuietori, sau lacate.


Corect thumb_yello.gif

QUOTE
8. Pastrati arma curata, curatand-o periodic. Verificati de fiecare data starea ei de functionare. Fiecare operatiune de curatare trebuie obligatoriu precedata de o verificare suplimentara care sa confirme ca arma nu este incarcata. Cand arma este utilizata dinou dupa o lunga perioada de depozitare, verificati mai intai sa nu fi ramas pe teava vreo carpa sau, alt element ce a fost utilizat la curatire.


In mare asa e...de fiecare data cand iei arma sau o depui trebuie verificata...cu singura conditie: ca locul sa fie sigur si despre acest punct o sa vorbim cu alta ocazie. Nu uitati: arma nu trebuie verificata cu orice pret!!

QUOTE
9. Nu incercati sa interveniti asupra munitiiei prin suplimentrea cantitatii de pulbere, sau prin inlocuirea proiectilului.
Operatia de confectionare artizanala a munitiei reclama o foarte buna specializare si o practica indelungata pentru a putea fi insusita corect.
Deasemeni sunt necesari profesori avizati, atenti si cu multa experienta
.

In occident fiecare om ce trage sportiv, isi incarca singur cartusele ( tuburile de para/luger pot fii incarcate de 200 de ori ) cu o simpla presa ce se poate cumpara in orice magazin de arme. Eu am invatat sa-mi produc cartuse noi la mai putin de juma de pret intr-o juma de ora.
Ai idee care poate fii pericolul la tragerea unei munitii facuta de o mana fara dexteritate??

QUOTE
10. Ochii si urechile trebuiesc asigurate la fiecare tragere cu ochelari si casti antifonice. Cele mai multe accidente de la trageri se datoreaza functionarii defectoase a armeelor sau a munitiei.


Poti da exemple de asemenea accidente?? Daca nu am sa te ajut eu. thumb_yello.gif

QUOTE
11. Niciodata nu combinati trasul cu arma cu trasul la masea, sau si mai rau cu utilizarea drogurilor sau a medicamentelor puternice.
Nu uitati indemnul:
"Consumati bauturi alcoolice cu masura, da'n fiecare zi cate o gura !"
In ziua in care ati tras, paharelul poate fi consumat numai dupa ce arma a fost atent descarcata si repusa la locul ei de pastrare
.

Deasemenea perfecta dreptate thumb_yello.gif

QUOTE
12. Explicati de fiecare data incepatorilor pe care ii intalniti aceste masuri elementare; faceti asta in modul cel mai politicos si cat mai manierat.
Evitati compania domnului care crede despre sine ca stie totul mai bine decat oricine altcineva (aveam si noi pe aici); acest gen de oameni sunt un pericol potential atat pentru ceilalti cat si pentru viata in general.


Hampule...sper ca nu te-am suparat cu observatiile mele....nu sunt Domnu "Know-all" dar fara sa fac pe nebunu, cred ca am tras ceva la viata mea si de aici impertinenta de a pune la punct cateva lucruri.

Best regards!!
Hampu The Great
Te Salut Leon,

Iti multumesc pentru comentarii si pentru precizari. Sunt bine venite oricand si foarte departe de a fi "impertinente".
Nu te poate acuza nimeni ca ai fi "Know All", dupa cum nici eu nu pot fi acuzat de asa ceva.
Amintesc aici ca in repetate randuri mi-am recunoscut limitele (armele de asalt, si cele de razboi), erorile (cofuzia glont/cartus, Colt/Paterson), sau nestiinta (necunoasterea cartusului "de cultura generala" 222 Win Rimefire).
Eu unul ma aflu in acest dialog pentru a imi impartasi cunostiintele cu ceilalti, si luand dar si dand.

1. La modul pur teoretic asa ar trebui sa se intample. Dar in practica nu e deloc asa, uite am sa dau un exemplu, si ai sa vezi ca am dreptate.
Cu putin timp in urma, am relatat pe larg evenimentul chiar in acest topic, am primit cadou din partea unui prieten un revolver cu gloante de cauciuc (arma de foc pentru autoaparae, cu regim special in Romania).
Sigur cadoul nu putea ramane o surpriza; amicul meu m-a instiintat de dorinta lui, iar eu am avansat actele care sa ma autorizeze sa fac achizitia.
Astea le-am facut printr-un alt prieten de la biroul "Arme si Munitii" al poiltiei.
Cand am primit insfarsit revolverul, direct de la magazin el era intr-o cutie de plastic (deci nu in toc si nici in seif).
Era o zi de munca, si la servici, tocmai in acea zi, m-a vizitat intamplator doctorul X, bun amic de vanatoare si camarad de arme (deci purtator de permis). Era normal sa ma laud si sa ii arat arma (ne aflam in biroul meu).

A doua zi mi-am procurat cartuse si un holster; chiar din aceea zi am inceput sa port revolverul (asta este si scopul unei arme de auto-aparare, sa o ai tot timpul asupra ta). In a treia zi m-a vizitat prietenul de la arme si munitii (mi-a adus carnetul cu arma inscrisa in el), el este ofiter de politie si vanator. Si el mi-a cerut sa vada arma, tot in biroul meu.
Am scos cu atentie toate gloantele din ea in pumn, si i-am inmanat-o (pe ce motiv sa il fi refuzat ?).
In fine amicul care mi-a facut cadoul, m-a vizitat peste cam doua saptamani la curte, la un gratar.
El nu e autorizat sa poarte arme...As fi putut sa nu i-l arat ??

6. Sar direct la ea pentru ca sunt oarecum legate una de alta.
Spui ca arma nu ar trebui sa stea decat in toc, sau in seif ...iarasi in teorie sunt perfect deacord.
Acum vreo luna de zile m-am confruntat cu o situatie deosebita , am scris si despre asta intr-un topic.
Traiam cu impresia ca noaptea sunt victima unui bandit care imi locuieste podul casei (am cochetat si cu variantele fantoma sau sobolan).
Dormeam cu teama, un sentiment destul de comun printre cei care locuiesc la curte in Bucurestiul anilor 2000, si cu revoverul incarcat pe noptiera. Cum as fi putut face altfel ??
In cazul necesitatii unei riposte imediate, posibilitatea de a raspunde "in termen", deschizand mai intai seif-ul si incarcand apoi arma practic nu exista.
Sigur mi-am luat o serie de masuri de siguranta, dar dormitul cu arma in sertarul noptierei, sau sub perna, sau in spatiul dintre saltea si pat e o solutie foarte raspandita printre cei ce se simt amenintati.


Pentru asta am nuantat cele doua reguli de aur. Le-am adaptat situatiilor reale, situatiilor de zi cu zi...

Voi revenii cu celelalte raspunsuri
Blakut
Am un prieten care vrea sa-si cumpere doua pistoale. El vrea insa si amortizor. Este legal amortizorul?
Hampu The Great
Din ce tara e prietenul tau, si in ce tara vrea sa faca asta ??
Hampu The Great
Leon:

2. Directia nepericuloasa e definita de legea romanesca "plan vertical", tradus in banii nostrii asta ar insemna sa pastrezi intotdeauna arma indreptata cu teva in sus. In padure (si prin filme) se mai admite si teva indreptata in jos.
Indreptarea tevii inspre un zid de beton ar fi o idee nefericita dupa parerea mea, avand in vedere, in cazul unui foc accidental, si pericolul unui ricoseu.

3. Folosirea piedicii, indelung explicata in ultimul meu "curs", este dupa parerea mea utila in orice situatie. Sunt deacord ca ea introduce o operatie in plus, si ca ingreuneaza etapele sedintei de tragere, dar continui sa cred, si sa recomand, ca orice element de siguranta in plus este binevenit in utilizarea armelor de foc.

5. Atunci cand vorbeste de utilizarea armelor de foc, legea romaneasca spune ca in afara poligonului, un alt loc sigur pentru utilizarea armelor este, pentru armele de vanatoare cu alice, la minim 200 de metrii de prima casa locuita, sau la minim 800 de metrii de ea daca se foloseste arma cu glont (se au in vedere aici doua alte reguli: cu arma cu glont trebuie sa tragi totdeauna in unghi inclinat inspre pamant, adica de sus in jos, si a doua cand tragi cu arma de foc trebuie sa fi intotdeauna atent la planul din spatele tintei, la ce se intampla acolo).
Regula asta emisa strict pentru vanatori a fost insa extrapolata, si acum nu e considerat delict sa te duci sa tragi la tinta in padure, atata vreme cat aceea padure asigura distantele anuntate mai sus, si atata vreme cat aceea padure nu este fondul de vanatoare al vreunei asociatii, situatie in care trebuie sa ii ceri mai intai acordul asteia.

8. Ei bine aici poate am exagerat un picut...da e tot rezultatul unei experiente personale.
Singura data cand a trebuit sa folosesc o arma de autoapare, intr-o situatie reala, ea nu a functionat...
Era un pistol Walther PPK de 9mm incarcat atunci cu cartuse diferite: de zgomot (orb), primul cartus, iritant lacrimogen al doilea, paralizant al treilea...etc.
Pe prescriptiile armei scria ca ea nu trebuie sa fie curatata inainte de 1000 de focuri trase, da sigur ca nu am putut respecta indicatia...era noua, era arma lui Bond, era a mea si o iubeam, asa ca frecam la ea in fiecare zi...
O bucata infima de panza a ramas agatata de rampa pe care urca cartusul in camera de explozie; nu am observat-o la asamblare.
Am intervenit intre doi vecini beti, care se tot ciomageau, si care acum erau gata sa se ia la cutite.
Locuiam la parterul unui bloc si observasem toata scena. Era evident ca niciunul nu dorea defapt lupta, dar nu mai puteau da inapoi ca era prea multa lume adunata...
Se tot studiau unul pe altul asteptand fiecare un semn, un gest, cava care sa justifice oprirea ostilitatilor fara ca cineva sa poata fi acuzat de lasitate.
Am gandit ca solutia cea mai buna e sa intervin intre ei, sa armez...si daca nimic nu s-ar fi intamplat, sa trag un foc in aer.
Daca nici asa nu se intampla nimic, urma sa trag cat mai multe din celelalte cartuse, sa imi tin respiratia, si sa fug cat mai departe.
Cand am ajuns insa intre cei doi, din cauza peticutului ala de panza arma s-a blocat cu qiuloasa retrasa si cartusul jumate scos din magazie... desi ma treceau toate sudorile pentru ca situatia era acum cu totul alta decat arata de la geamul apartamentului, a trebuit sa rezolv incontinuare cu "vorba buna" si "comisia de impaciuire" caci arma nu mai era de nici un folos.
Asa ca eu recomand totusi ca ori de cate ori puneti arma in tocul de la curea, sa verificati ca ea este in stare de functiune, controlandu-i macar sumar aspectul si principalele mecanisme.

9. Ce se poate intampla la folosire unei munitii incarcate incorect ?? Leon ai cuvantul !! eu nu am incarcat niciodata cartuse
Blakut
Tov. meu e roman (dar poate sa ajunga si prin Rusia...)
Leon
QUOTE
2. Directia nepericuloasa e definita de legea romanesca "plan vertical", tradus in banii nostrii asta ar insemna sa pastrezi intotdeauna arma indreptata cu teva in sus. In padure (si prin filme) se mai admite si teva indreptata in jos.


Daca ai in mana un pistol, risti sa-ti tragi singur in barba huh.gif iar daca esti in mediu urban, mai risti sa tragi si in barba unuia nevinovat blink.gif .

QUOTE
3. Folosirea piedicii, indelung explicata in ultimul meu "curs", este dupa parerea mea utila in orice situatie. Sunt deacord ca ea introduce o operatie in plus, si ca ingreuneaza etapele sedintei de tragere, dar continui sa cred, si sa recomand, ca orice element de siguranta in plus este binevenit in utilizarea armelor de foc.


Inca odata incerc sa-ti explic ca in caz de forta majora si stress, fractiunea de secunda ce trece pana-ti dai seama de ce nu trage arma, poate sa fie fatala. E mult mai simplu sa te obisnuiesti sa tii degetu afara din "cutia tragaciului...aici incercam  sa dam sfaturi cum sa tragi mai repede si nu cum sa faci inversul. Cel mai sigur element de siguranta in utilizarea armelor de foc, e sa nu ai acces la asa ceva sad.gif

QUOTE
5. Atunci cand vorbeste de utilizarea armelor de foc, legea romaneasca spune ca in afara poligonului, un alt loc sigur pentru utilizarea armelor este, pentru armele de vanatoare cu alice, la minim 200 de metrii de prima casa locuita, sau la minim 800 de metrii de ea daca se foloseste arma cu glont (se au in vedere aici doua alte reguli: cu arma cu glont trebuie sa tragi totdeauna in unghi inclinat inspre pamant, adica de sus in jos, si a doua cand tragi cu arma de foc trebuie sa fi intotdeauna atent la planul din spatele tintei, la ce se intampla acolo).
Regula asta emisa strict pentru vanatori a fost insa extrapolata, si acum nu e considerat delict sa te duci sa tragi la tinta in padure, atata vreme cat aceea padure asigura distantele anuntate mai sus, si atata vreme cat aceea padure nu este fondul de vanatoare al vreunei asociatii, situatie in care trebuie sa ii ceri mai intai acordul asteia.

Nu e clar mai nimic...poate ceva interpretari??

QUOTE
Era un pistol Walther PPK de 9mm incarcat atunci cu cartuse diferite: de zgomot (orb), primul cartus, iritant lacrimogen al doilea, paralizant al treilea...etc.
Pe prescriptiile armei scria ca ea nu trebuie sa fie curatata inainte de 1000 de focuri trase, da sigur ca nu am putut respecta indicatia...era noua, era arma lui Bond, era a mea si o iubeam, asa ca frecam la ea in fiecare zi...


Hampule!!!!!!!!!!!! In ce stare ai fost cand ai scris cele de mai sus????????? Fara sa te superi, dar cred ca ai dat in bara sad.gif


De restul mesajului tau nu mai zic nimic...nu pare serios blink.gif
bdl
Hampule,
Care e chiulasa la arma, la ce parte ii zici asa? Ca am vazut de doua ori mentionat termenul...
Hampu The Great
Leon:

Ba e cu suparare....
Nu am nici un chef sa comentez cu tine articole ale legilor romanesti.
Traiesti in alte dimensuiuni frate Leon, si mai dai si sfaturi aiurea...
Daca nu iti iei cunostinele (???) de pe net, atunci cu siguranta le obtii din filmele de actiune.
Acum imi amintesc ca informatia aia in care spui ca tu te informezi din alte surse decat netul contravine flagrant cu ceea in care afirmi ca ai cautat peste tot pe net, informatii despre revolverul meu cu gloante de cauciuc si ca negasind nimic ai concluzionat ca el nici nu exista.

Cand pastrezi arma in plan vertical nu exista nici un risc real sa-ti tragi in barba....Cu atat mai putin alte riscuri, dar sigur, prin filme se pot petrece tot felul de chestii.

Pistolul Walther PPK, (Polizei Pistole Kriminale) e numit peste tot de catre cunoscatori ca "arma agentului 007".
In primele filme ale seriei, James Bond folosea exclusiv acest gen de arma..
"The PPK immortalized in the James Bond films is pocket-size and has excellnt reputation with undercover police."
Acum nu prea stiu (banuiesc doar) ce astepti tu de la posturile mele, dar te mai informez odata ca ele sunt adresate necunoscatorilor (tu intri cel mai bine in categoria asta), ca ele contin informatii din cataloage si enciclopedii pe care nu intentionez sa le comentez, si ca pentru ele, eu imi asum o responsabilitate totala.

Povestea relata este reala. Eram intr-o stare foarte buna cand am scris-o, si sunt si foarte mandru de valoarea ei instructiva. Daca ai locui pe Pamant ai stii ca in conflictele adevarate spre deosebire de cele regizate lucrurile se petrec cu totul altfel...Ca nu se trag mii de cartuse in sutimi de secunda, si ca rapiditatea de reactie conteaza destul de putin,
accentul se pune pe calm, pe sangele rece si pe precizia si corectitudinea reactiei.
Nu o spun eu, o spun specialistii consacrati si confirmati


bdl

Cuvantul corect este "culasa" iar DEX-ul ne spune ca este: "partea de dinapoi a unei arme de foc". Culasa e definita corect ca fiind camera de explozie a unei arme de vanatoare. In documentatia de specialitate, atunci cand vine vorba de pistoale, culasa este acea piesa mobila care...." prin deplasarea ei spre inapoi si eliberarea odata cu ajungera la capatul cursei, se intoarce actionata de arcul recuperator ,asigurand pe cursa dus evacuarea tubului cartus tras, si pe cursa intors alimentarea camerei cu un nou cartus."
Leon
Hampule!!

Daca as fi scris la un topic legat de flori ornamentale, poate n-as fii asa de "dur" cu unele din afirmatiile tale. Tocmai pt. aici e vorba de arme si nu de flori, e interzis sa dai sfaturi luate si traduse gresit din manuale in engleza....sunte la arme de foc Hampule si nu la jucarii si petarde.

Un forumist care te simpatizeaza cu adevarat pe aici, mi-a atras atentia asupra stilului cu care te tratez si asupra faptului ca esti un baiat fin si manierat. Probabil ca are dreptate dar asta nu inseamna ca aceste calitati iti permit sa dai sfaturi ce pot fii luate in serios de cineva ce nu e in tema, iar consecintele fiind tragice.

Dupa cum ai observat eu nu ma bag la arme de vanatoare....nu pt. ca nu am tras cu asa ceva sau nu cunosc...doar pt. ca nu e partea mea tare. Trebuie sa intelegi odata ca nimeni nu are ceva personal cu tine, doar cu ideile si "cursurile " pe care incerci sa le dai.

Daca ai locui pe Pamant ai stii ca in conflictele adevarate spre deosebire de cele regizate lucrurile se petrec cu totul altfel

Conflictele prin care am trecut eu cu ochii inchisi sunt cu mult mai multe decat ai fii in stare sa visezi sau ai vazut in filme. sad.gif

Ca nu se trag mii de cartuse in sutimi de secunda, si ca rapiditatea de reactie conteaza destul de putin,

Cred ca nu mai e nevoie sa comentez aici....chiar si cei ce au vazut doar filme isi dau seama de.......

Pe prescriptiile armei scria ca ea nu trebuie sa fie curatata inainte de 1000 de focuri trase, da sigur ca nu am putut respecta indicatia...era noua, era arma lui Bond, era a mea si o iubeam, asa ca frecam la ea in fiecare zi...

Iar aici cred ca afirmatia ta spune totul despre baza ta de notiuni...arma trebuie curatata dupa fiecare tragere, indiferent de numarul de cartuse trase, si din cand curatata chiar daca nu a tras de loc.

As zice sa gandesti sau sa traduci mai bine inainte sa raspunzi!

Si inca ceva ridicol Hampule: parca ai zis ca ai un revolver"Reck Chief's Special--Model 60" ....iar acum Walther PPK. Cum se mananca treaba asta?? Sau bagi ceva aiurea si uiti?? As zice sa fii mai hotarat sau sa faci exercitii de memorie....daca totusi uiti, paginile Hanului raman la dispozitia ta...doar sa le rasfoi putin.
Hampu The Great
Leon:

Multumesc acelui user care m-a vorbit de bine, si il asigur ca nu a gresit cu nimic.
In cel mai scurt timp, se va intampla probabil luni, am sa iti dau in atash o copie dupa manualul de utilizare al pistolului meu Walther PPK--9mm, si anume "in original" (adica netradus) dupa pagina in care se specifica la cate trageri de la achizitie arma asta are nevoie sa fie curatata.
Tot atunci am sa dau un atash dupa pagina din permisul de arma, de la capitolul "Arme de aparare".
Se va putea vedea acolo ca acum posed doua astfel de arme, atat Waltherul pe care il am de prin 1995, cat si Reck-ul din primavara acestui an.
Daca te-ai fi dus mai inapoi tot pe topicul asta ai fi vazut ca am mai vorbit despre Waltherul meu.

Acuma Leon, cand faci afirmatii legate de starea mea, cand spui ca o dau in bara, sau ca nimic nu e prea serios din ce scriu, ori cand ma numesti direct "ridicol Hampu" nu ai de ce sa te superi ca as putea sa cad usor prada suspiciunii "ca ai avea ceva personal cu mine".

Dupa tot ce spui aici, si mai ales dupa tot ce recomanzi, pentru mine e foarte limpede ca nu ai nivelul de cultura al armelor de foc care sa iti dea voie sa exprimi vreun punct de vedere.
Zau nu te supara, asta e parerea mea.
Eu trag cu armele de foc de pe la cinci anisori, familia mea are o traditie continua de patru generatii in domeniul asta, iar eu personal sunt posesor de permis, si de diverse arme de foarte multi ani.
Nu am avut nici un accident in tot acest timp, si sunt considerat un bun specialist de catre prietenii mei de arme, de aia mi-am permis sa dau ceva sfaturi pe aici.
Adopta orice atitudine vrei fata de textele mele, insa citeste-le cu atentie...intr-o zi are sa iti prinda bine !

Pentru toti ceilalti eu imi voi continua nestingherit cursurile de pe acest thread....E la latitudinea voastra dac le veti urma sau nu, voi singuri trebuie sa hotarati cine are dreptate aici, si cine gresete.

Retineti insa un lucru, ca dupa 20 de ani si mai bine de experienta in domeniul armelor de foc, si dupa multe ore petrecute in poligon, in padure si in biblioteca, fara nici o exagerare sau malitiozitate:
"cand eu dau sfaturi, oamenii destepti le urmeaza !!"--in domeniul armelor de foc desigur
Leon
QUOTE
Retineti insa un lucru, ca dupa 20 de ani si mai bine de experienta in domeniul armelor de foc, si dupa multe ore petrecute in poligon, in padure si in biblioteca, fara nici o exagerare sau malitiozitate:


Se pare ca cea mai mare parte a experientei tale e legata de biblioteca....daca dupa 20 de ani ai invatat cu ajutorul manualului cel 5 reguli principale de securitate, imi pare rau Hampule dar........

Apropo cele 5 reguli...1. Intotdeunea considera pistolul ca fiind armat si periculos. 2. Pistolul se indreapta doar in directia parapetului de protectie sau spre tinta cand esti sigur de ea si de ce exista imprejur. 3. Degetul se tine afara si e introdus in "cutia tragaciului doar cand vrei sa tragi un foc spre tinta sau la antrenament pe "uscat " in poligon. 4. Introducerea pistolului in toc se v-a face doar cand degetul cel mare apasa pe pe 'ciocan'. 5. Nu se preda sau primeste un pistol fara sa fie verificat, si asta cu conditia ca verificarea sa poata fii efectata in loc si mod sigur.....aici nu mai lungesc vorba, o poti gasii in manual. Apropo manual....nu ai gasit acolo ceva despre sistemul Blowback?? Iar daca nu apare nici Sistemul Browning, iti recomand sa-l schimbi. blink.gif

Hampule...astea sunt cele 5 reguli de Aur obligatorii de securitate tongue.gif ...restul nu au legatura cu utilizarea unei arme de foc.

Ai oare idee ce inseamna o arma 'calda'...adica care trage?? Sunt curios in cat timp ai sa gasesti definitia!!!

QUOTE
Zau nu te supara, asta e parerea mea.


Hampule...nu ma supar si n-am nimic personal cu tine. Nici sa sa-ti fac concurs nu vreau pt. ca nu-s sigur ca v-a fii fair !!

Te tot lauzi cu recorduri si performante din stramosi pana in fata prietenilor...nu zic ca nu se poate sa ai dreptate, dar stii vorba cu prostu ca daca nu e si fudul.....................!!!

Daca incep si eu sa-mi mangai egoul si sa-mi laud recordu si rezumatu, crezi ca am sa fiu mai bagat in seama! Eu personal prefer sa nu ma dau "grande" pe baza bibliotecii.

"cand eu dau sfaturi, oamenii destepti le urmeaza !!"--

Probabil ca ai dreptate, doar ca la Han forumistii sunt mai destepti decat crezi...istoria acestui topic dovedeste!!

Adica eu poate sunt dobitoc...probabil sad.gif Dar si Bdl si Mutulica sunt?????????

Cand cineva imi spune ca sunt beat, ma duc la culcus...iar altii turmentati continua pe langa linie sad.gif

Pacat dar asta e baza democratiei...fiecare cu ce-l doare!!
Leon
Vad ca dai bataie cu scrisul....dar gandeste cand traduci...pe ce limba e manualul????????????
Hampu The Great
Leon:

In deed my friend, fiecare cu ce il doare...foarte bine punctat.

Pentru stiinta ta:

"Dar este irelevant. Ca arma de autoaparare eu am un pistol Walther PPK
cal. 9mm. (in curand o sa am si un pistol cu gloante de cauciuc, actele sunt in curs). Este o arma de foc ce foloseste gloante pentru imprastierea gazelor. Are sistem de dubla actiune, si atunci cand a fost cazul am umblat cu ea incarcata, despiedicata, si cu degetul pe tragaci.
Pericolul, chiar si in cazul unui foc accidental nu e cine stie ce..."

postat de Hampu The Great chiar pe acest topic pe 03.Mar.2004, 01;25PM


De ce ii aduci in discutie pe Mutulica si pe bdl, ce faci ....cand esti incoltit vi cu fratele cel mare ???

Am afirmat deja ca dupa parerea mea si bdl are cunostinte sumare in domeniu (uite te-am facut cu un aliat puternic), iar mutulica are prea mult bun simt ca sa poata fi tarat intr-o subdiscutie din asta...

M-ai jignit iar.....Si daca ti-as raspunde n-as reusi decat sa ma cobor langa tine.
Prefer sa raman aici unde sunt !

Adio Domnule, dialogul meu cu tine se termina aici !
Leon
Hampule!!

QUOTE
De ce ii aduci in discutie pe Mutulica si pe bdl, ce faci ....cand esti incoltit vi cu fratele cel mare ???


Aici suntem la Han si nu la vanatoare de mistreti ohmy.gif ...Daca n-ai bagat de seama, incearca acum!!


QUOTE
Am afirmat deja ca dupa parerea mea si bdl are cunostinte sumare in domeniu (uite te-am facut cu un aliat puternic), iar mutulica are prea mult bun simt ca sa poata fi tarat intr-o subdiscutie din asta...


Ia sa vedem....faci pariu?????????????? yikes.gif

Vad ca educatia ta din stramosi e de a da tarcoale imprejurul vanatului.....in mare barbatii ataca frontal, dar n-am pretentii hh.gif

In loc sa raspunzi la mesaje si la continut, preferi sa "imbraci" costumul de jicnit, sau de "nu ma cobor la nivel".......tactica asta o cunosc de mult Hampule, dar unde e strategia ta?? rofl.gif rofl.gif Oare stii diferenta sintre Tactica si Strategie?? blink.gif

Nene Hampu!!! Lasa acest thread in plata Domnului si a celor ce au ceva notiuni despre el........

bdl are cunostinte sumare in domeniu (uite te-am facut cu un aliat puternic),

BDL-ELE ...ai vazut ce sugi sosete ai pe aici??? rofl.gif rofl.gif

iar mutulica are prea mult bun simt ca sa poata fi tarat intr-o subdiscutie din asta...

Ai vazut Mutulica aliatul nou??..acelasi morav, doar ca-si schimba parul. sad.gif sad.gif


Adio Domnule, dialogul meu cu tine se termina aici !

Nu faci nici o impresie...daca vrei sa inveti ceva, spune!!!!!!!!! Daca vrei sa faci pe nebunu....cauta alt site....sau un nou thread unde esti in stare sa traduci mota-mo!!



Hampu The Great
Imi cer scuze prieteni pentru intarzierea cu care postez dinou.
Deasemeni imi cer scuze in numele meu si al partenerului meu de discutie din ultimele posturi, alaturi de care am ratacit un pic subiectul acestui topic.
Voi revenii foarte curand cu alt curs din ciclul de teme, pe care l-am initiat.
Intarzierea se datoreaza faptului ca nu pot continua pana nu editez aici asa cum am promis, copii dupa manualul de instructiuni al pistolului Walther PPK (si al altor arme de foc), si dupa permisul meu de arma, respectiv pagina cu arme de autoaparare.

Cateva consideratii pot insa face. Si pe mine m-a surprins destul de tare indicatia din manualul de utilizare, potrivit careia curatatul armei este necesar doar dupa tragerea a 1000 de cartuse.
Tatal meu ma invatase ca arma de vanatoare ar trebui curatata practic dupa fiecare foc. Ideea era ca urmele de pulbere nearsa, ramase pe teava pot influenta tirul.
Sigur ca nu faceam asa, dar curatam intr-adevar arma dupa fiecare sedinta de tragere.
Asa fac si azi, in ciuda indicatiilor alea.
Acum, in urma discutiei purtate am studiat cu atentie si manualele celorlalte arme de foc pe care le posed si iata peste ce am dat (voi da atach cu fiecare pasaj in parte)...La Walther curatarea se recomanda dupa 500-1000 de focuri trase, La Mossberg (arma mea cu alice semiautomata) recomandarea merge la 200 de cartuse trase, La Remington la 500 de cartuse trase...

Explicatia are doua componente:

Armele de astazi folosesc cartuse incarcate cu pulberi extrem de performante. Nu seamana cu nimic din ceea ce se utiliza, sa zicem acum zece ani. Aceste pulberi au arderea completa..practic nu lasa nici un reziduu.

Curatatul armei dupa fiecare sedinta de antrenament este, in armata, o metoda de a instruii cat mai exact cadetul in legatura cu functionarea mecanismelor armei, dar si o importanta manevra din tehnicile de spalare a creierului utilizate in cazarmi.
Punand soldatul sa repete la infinit anumite operatiuni stereotipe, reusesti astfel sa ii anihilezi vointa, si in cele din urma sa o substitui. E un lucru deasemena demonstrat, si care in treacat fie spus dezvaluie unul din secretele celui care a postat inaintea mea aici.

Mergand mai departe pe firul acestei logici trebuie sa stiti prieteni ca dintre purtatorii de arme cea mai periculoasa categorie o reprezinta militarii (includ aici politia, trupele speciale, etc. ). De cele mai multe ori ei se afla in situatia contradictorie de a trage foarte multe cartuse, si de a poseda doar cateva cunostiinte elementare despre arme. Atat cat le pot fi prezentate la o sedinta de antrenament de catre un instructor la fel de "priceput" ca si ei.
Partea proasta este ca din cauza nenumaratelor sedinte de tragere la care poate participa un militar activ, el ajunge in mod eronat, la concluzia falsa ca a devenit automat o autoritate in domeniu.
Il incurajaza la asta colegul lui de grupa, si instructorul (doua persoane la fel de neavizate) pe de-o parte, si rezultatele tot mai bune obtinute in poligon, de la o sedinta la alta (am aratat deja ca oricine, inclusiv Dna. Mitzura Arghezii poate atinge acelasi nivel de performanta, daca exerseaza cateva mii de cartuse pe an).
Leon
QUOTE
Punand soldatul sa repete la infinit anumite operatiuni stereotipe, reusesti astfel sa ii anihilezi vointa, si in cele din urma sa o substitui. E un lucru deasemena demonstrat, si care in treacat fie spus dezvaluie unul din secretele celui care a postat inaintea mea aici.


Interesant...poate nu lasi forumistii in intuneric blink.gif



QUOTE
Tatal meu ma invatase ca arma de vanatoare ar trebui curatata practic dupa fiecare foc. Ideea era ca urmele de pulbere nearsa, ramase pe teava pot influenta tirul.
Sigur ca nu faceam asa, dar curatam intr-adevar arma dupa fiecare sedinta de tragere.
Asa fac si azi, in ciuda indicatiilor alea.


Foarte bine thumb_yello.gif asa poti fii sigur ca nu-ti face o figura la impas. Dar nu uita sa scoti carpa de pe teava!!


QUOTE
Armele de astazi folosesc cartuse incarcate cu pulberi extrem de performante. Nu seamana cu nimic din ceea ce se utiliza, sa zicem acum zece ani. Aceste pulberi au arderea completa..practic nu lasa nici un reziduu.


Iti raman dator daca in ciuda faptului ca esti suparat pe mine, ai sa-mi dai si mie sursa....eu n-am reusit sa gasesc asa ceva sad.gif

QUOTE
Mergand mai departe pe firul acestei logici trebuie sa stiti prieteni ca dintre purtatorii de arme cea mai periculoasa categorie o reprezinta militarii (includ aici politia, trupele speciale, etc. ). De cele mai multe ori ei se afla in situatia contradictorie de a trage foarte multe cartuse, si de a poseda doar cateva cunostiinte elementare despre arme. Atat cat le pot fi prezentate la o sedinta de antrenament de catre un instructor la fel de "priceput" ca si ei.



Daca te referi la fortele Romanesti, probabil ca ai dreptate. Dar nu generaliza!! Ce inseamna o sedinta de antrenament?? O ora, doua, cinci, zece?? Totusi si la noi sunt trupe antrenate in care fiecare nume de rand al celor ce fac parte din ele, s-ar putea sa dea lectii mojoritatealor forumistilor de aici.


QUOTE
Mitzura Arghezii poate atinge acelasi nivel de performanta, daca exerseaza cateva mii de cartuse pe an).


Ce fel de performante?? La El Presidente??

In finale Hampule....sper ca nu te-am suparat inca odata...am incercat sa fiu moderat cat de cat....apropo, nu am nimic cu tine si berea e pe contul meu cand vin in tara thumb_yello.gif
Blakut
oameni buni, amortizorul este legal la noi in tara? (daca ai deja arma si permis)
Leon
Nu stiu sad.gif Hampu e expert!!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.