Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Arme De Foc
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
halcyon_lll
Ligia esti o adevarata arma mortala! rofl.gif rofl.gif
SORIN
QUOTE (LigiaB @ 13 Mar 2004, 06:30 PM)
Scuzati ca eu ca muiere ma bag in discutie... rofl.gif

Dar, trebuie sa va spun, ca aseara era sa omor o caprioara! Conduceam spre casa, si mi-a taiat calea...am frinat f tare ca altfel o dadeam cu cracii'n sus! laugh.gif Trebuia sa spun asta undeva si nu stiam unde... laugh.gif
Va multumesc! sorry.gif rofl.gif

Nu inteleg de ce scuzele....mie mi-se intampla mai des si nu cer scuze hh.gif

Pe tine nu cred ca se supara cineva LigiaB mai ales acum cand n-ai omorat caprioara thumb_yello.gif

Sorin.
SORIN
QUOTE (bdl @ 13 Mar 2004, 04:10 PM)
Poza pusa de Sorin e pozitia clasica. E pozitia de baza care iti e recomandata oriunde.
Din experienta, stabilitatea armei creste daca mina stinga e tinuta jos, sub arma, ca un suport pt mina dreapta....
Iar distantele din filme, sa fim seriosi....

Perfecta dreptate BDL smile.gif

Se foloseste si pozitia in care tii pistolul cu mana intinsa si cu cealalta de jos in sus. Adevarat ca e de preferat mai ales ca dai inamicului o tinta mai mica. Aceasta pozitie se foloseste precum am invatat la armata sau in cazul tragerilor spotive cu pistolul. E buna ca sport cand trebuie sa tragi exact printre vizoare ( scuze ca nu mai stiu cum se spune ).

La tras de combat, cand fiecare fractiune de secunda inseamna diferenta dintre viu si mort, nu mai ai timp sa tintesti si se trage instinctiv doar prin a insemna tinta...adica exact ca cum ai arata pe cineva cu degetul si din varful degetului ar pornii un glont.

Pare paradoxal dar asta-i situatia.

Sorin.
mutulica
Bine, dar cind te antenezi la tir, majoritatea folosesc pozitia sportiva. Nu ar fi mai interesant de folosit o metoda mai "cow-boy-istica" si sa te antrenezi tragind de la sold?
bdl
Mutulica,
Atunci cind inveti, normal ca o iei cu pozitiile de baza.Inveti si ai ceva experienta, incepi sa folosesti metoda sau pozitia care ti se pare ca are randamentul cel mai mare la tine.In situatie reala, normal ca nu mai ai timpul necesar sa iei pozitia din manual, tragi cit mai repede.Cu cit esti mai experimentat, cu atit precizia va fi mai mare.
Categoric ca te poti exersa si din pozitii mai "texane", rau nu are cum sa fie.
Atentie doar la siguranta ta si a celorlati din poligon sau din jur. Dar e recomandat cind ai ceva experienta pt a evita niste greseli.Si atentie ca la armele de foc unele greseli sint ireversibile. spoton.gif
gypsyhart
In armata am invatat o chestie importanta.
Ca sunt lucruri pentru care orice pregatire e de prisos. Inainte sa ajung in unitate ma credeam pregatit, din toate punctele de vedere (fizic, psihic...), dar dupa vreo luna mi'am dat seama ca ma inselasem.
Cand am fost la trageri, stiam ce am de facut tehnic vorbind, insa nu am putut sa controlez tremurul acela caracteristic care te anunta ca ORICE se poate intampla....Imi aduc aminte ca si cand am aruncat cu grenada a fost la fel. TEhnic vorbind nu era ceva complicat (sa tragi cuiul si sa nu o scapi din mana...) dar ideea ca se poate intampla orice m'a facut sa tremur.
Ma intereseaza aspectele psihologice la cei care au tras cu arma..
Leon
Stie cineva de ce "fluiera" gloantele?
Multumesc anticipat smile.gif .
March
Sa vedem mai intai daca e vreun expert in balistica pe aici.
bdl
La ce anume te referi cind spui "fluiera?
Se aud niste suieraturi-fluieraturi atunci cind glontul e pe traiectorie si are viteza mare(inainte sa inceapa sa scada drastic) dar depinde la ce anume te referi.
Posibile cauze:
-suierat cu frecventa descrescatoare, atunci cind se deplaseaza normal datorita vitezei mari si "sfisierii" aerului
-un fel de suierat-fluierat sa zicem cu modulatii(tremolo) cind glontul a iesit din deplasarea normala si se roteste aiurea in aer.
-se mai aud niste zgomote ciudate dupa un ricoseu, la fel datorita deformarii glontului si "sfisierii" aerului cind forma nu mai poate fi numita aerodinamica.
Daca nu e ceea ce ai intrebat, mai da niste detalii.
Hampu The Great
Initial trimes de bdl

"Hampule, cind o sa inveti care e diferenta intre glont si cartus, mai stam de vorba."


Nu mercic ...da nu ma ingramadesc. Am vazut cam ce se poate invata de la tine din acest domeniu.....
Poate pe alt topic, cine stie cu multa placere !

leon :

Gloantele suiera pentru ca la viteza la care se deplaseaza ele sfasie efectiv aerul. Ele se insurubeaza efectiv in aer.
Cand te plimbi pe strada aerul e practic inconsistent; consistenta aerului nu este deloc de neglijat atunci cand vorbim de viteze de 1000m/s.
Cartusele bubuie tot din cauza vitezei foarte mari a glontului inregistrata la gura tevii. La iesirea din teva glontul depaseste cu mult viteza sunetului si atunci se produce acel "BANG" specific oricarui obiect care se afla intr-o situatie asemanatoare.
Este acelasi efect ca cel care se produce la varful biciului--viteza varfului depaseste bariera sonica si se produce pocnitura.
Putini stiu ca atunci cand s-au inventat amortizoarele de zgomot pentru pistoale, ele contineau doar sisteme de anulare a zgomotului produs de explozia incarcaturii (deloc de neglijat). Eliminarea "BANGULUI" sonor s-a facut prin utilizarea unei munitii speciale numite "subsonice".
That's wright folks....armele cu amortizor pe care le vedeti in filme nu au doar tubul ala montat in fata tevii, ele trag cartuse speciale, cartuse cu viteze subsonice la gura tevii.

mutulica:

La armele de vanatoare cu teava lisa (neteda):

..."calibrul se exprima printr-un numar conventional ce reprezinta, de fapt, numarul de bile (proiectile sferice), cu diametrul egal cu cel al tevii, care se confectioneaza dintr-o livra (453,472g) de plumb. Intre acest calibru si diametrul tevii exprimat in milimetrii exista o corelatie, in limitele unei precizii de zecimi de milimetru, acceptata la nivel international."
Se intelege deci ca arma de calibrul 12 va avea diametrul interior mai mare ca teava de calibrul 16.
Calibrele armelor de vanatoare nu se masoara cu sublerul, si in nici un caz "intre ghinturi", (de aia am dat definitia la "lisa" in paranteza de sus), asa dupa cum sugera mai deunazi, un amic de pe aici.
90% din vanatori folosesc calibrul 12, circa 8% utilizeaza calibrul 16, si numai superprofesionistii vanatorii folosesc calibrul 20.
Cu cat calibrul este mai mic (sau cu cat cifra care indica marimea calibrului e mai mare), cu atat acesta va avea o incarcatura mai mica si deci v-a reclama o distanta de tragere mai scurta, si o indemanare mult mai mare din partea vanatorului.
In visele mele cele mai roz ma vad folosind o arma de calibrul 20.
mutulica
Hampu,

ce intelegi prin gloante subsonice. pai daca au viteza de iesire la gura tevii sub 200 m/s ma indoiesc sa mai faca mare brinza la 500 unde trage un lunetist. in 2 secunde tinta face cam ce vrea muschii ei...
si cit de tare sa fie bangul sonic la asa o zburatacenie mica... cred ca totusi, amortizoarele de zgomot merg pe principiul deflectarii gaselor de ardere. e ca la toba de esapament la masina, gazele ne-arse fac explozie in atmosfera si deci scandal. daca le pui toba de esapament, fac galagie mai mica...
ma rog, parerea mea

inteleg ca totusi la armele de vinatoare, respectivele dimensiuni descriu o alta caracteristica decit cea a diametrului. cred ca vorbim de marimea 12, sau 16 si nu de calibru... poate ca impropiu se foloseste denumirea de calibru in acest caz.
exista carabine cu glont care au teava lisa, si in acel caz, calibrul e diametrul tevii, deci...

ma rog, de data asta sunt pe dinafara, mi-am expus doar considerente ce mi se par mie logice
Hampu The Great
mutulica:

Viteza sunetului in aer este de 360m/s. La depasirea acestui prag se produce Bangul in chestiune.
Gloantele subsonice au la iesirea de la gura tevii viteze foarte apropiate de aceasta limita.
Lunetistul de care vorbesti tu in mod sigur nu foloseste un amortizor.
Amortizoarele functioneaza exact asa cum ai spus, cam ca tobele de la automobile, dar ele nu reduc decat zgomotul exploziei incarcaturii, nu si bangul sonic.

Amortizoarele de sunet se folosesc cu succes la pistoale si la carabine cu luneta atunci cand lovitura vizeaza tinte de pana la maxim 100 sau 150 de metrii. Chiar si atunci tragatorul trebuie sa aplice importante corectii pe de o parte datorita "intarzierii" cu care glontul atinge tinta, pe de alta datorita influentei pe care amortizorul o introduce asupra tirului (glontul are o cadere foarte pronuntata, se pare).

Am sa iti povestesc in cele ce urmeaza o intamplare.
Foloseam la carabina mea 22Long Rifle doar cartuse Sellier & Bellot (cehesti). Odata am ramas fara cartuse si a trebuit sa imprumut de la un om din poligon niste cartuse romanesti pe sinoxid (cred). Chestia era ca ele aveau pe cutie inscrisa exact viteza de 350m/s.
Imediat m-a dus mintea la o scena pe care o vazusem intr-un film , in care eroul principal tragea pentru a atenua zgomotul focului printr-o sticla de plastic de CocaCola pusa gura in gura cu teava carabinei...Am incercat si a mers de minune !!
mutulica
Cum adica, ai tras cu alice prin sticla de cola?
Nu ti-a fost frica de vreun accident?

Leon
QUOTE
Viteza sunetului in aer este de 360m/s.


Asta in cazul ca temperatura e de 45.8 grade celsius. Viteza sunetului e de 332.5 m/s.
mutulica
esti rautacios
iti dai seama viteza sunetului depinde si de altitudine, nu doar de temperatura
ca doar tine de densitatea aerului
Leon
Am inteles...adica daca trag la vale ajunge mai repede decat la deal hh.gif
March
Se poate gasi in Romania o carte care sa trateaze toate aceste chestiuni referitoare la arme, munitie, probleme de balistica , etc. ? Dar va rog, nu ma trimiteti la biroul de documente secrete al nu stiu carei unitati militare !
bdl
Hampule,
In explicatia mea la intrebarea lui Leon e ceva gresit? Intreb pt ca vad ca ai repetat pur si simplu ce am spus eu acolo....
Sau vrei sa te auzi vorbind?
Iar in problema cu zgomotul produs de arma, m-ai studiaza otira cartile alea.... explicatia cu "spargerea zidului sonic" merge la avioane, dar la arme influenta acelui factor in producerea detunaturii e minim....
Si daca nu poti masura diametrul tevii armei tale pt ca nu are ghinturi, lasa-te de meserie omule.
Am spus "intre ghinturi" pt ca acolo pot fi confuzii, dar la o arma de vinatoare nu exista confuzii, situatia e clara acolo..Ma rog, aproape pt toata lumea.
Si mai retine o treaba. Intotdeauna lunetistii oricarei armate (adica profesionistii, hombre, nu vinatorii de duminica) vor avea arme cu viteza mare la glont.... Te las sa ghicesti de ce. Spun ghicesti pt ca a-ti cere sa deduci e prea mult. mwah1.gif
Hampu The Great
bdl-ule frate tu esti chiar Gica Contra...
Obisnuiestete cu gandul ca nu ai cunostintele de baza din "fenomenul tragerii".
Iti lipsesc pur si simplu si asta nu e o tragedie asa mare...Sunt convins ca exista o sumedenie de alte domenii la care stai mult mai bine si din care as avea poate multe de invatat de la tine, aici imi e tot mai greu sa imi pierd vremea explicand lucruri simple.
Iti repet cei aproape 20 de ani vechime in folosirea armelor de foc, faptul ca detin 5 astfel de arme de mai bine de zece ani, ca si numarul foarte mare de trageri pe care le-am efectuat si poate cei aproape trei ani de tir sportiv pe care ii am la activ imi dau niste drepturi.
Am incercat sa iti trimit dovezile pe care mi le-ai cerut in legatura cu asta, dar ele au ramas blocate prin mailul hanului pe la Master Mihai.(poate ma inveti tu cum sa comprim o imagine ca sa o pot da in atach).

Bangul sonor nu prea are legatura cu marimea obiectului care il poate produce...sigur ca una exista dar ea este mai putin insemnata decat vrei tu sa para atunci cand compari glontul cu un avion. Si sficul biciului e mic, si mai este si moale, si cu toate astea in mainile pricepute ale unui urator ai vazut ce zgomot poate face.
Eu incerc aici sa transmit cat mai multe informatii legate de armele de foc, pentru ca astfel de imformatii nu exista la indemana pe piata.
Vreau sa ii invat pe cei care ne citesc, cam pe unde se afla piedica unui pistol, cum poate fi facut el sa functioneze, cat de periculos e; care sunt armele nonletale si cum pot fi ele folosite eficient, care sunt efectele lor. Cum poate fi utilizata o carabina si ce reguli trebuiesc respectate pentru ca ea sa aiba un tir cat mai precis, de ce sunt atatea calibre de cartuse pe piata, cum se pot procura armele de foc in Romania....
Nu se stie niciodata cand cineva poate avea nevoie de astfel de cunostinte.
Ai putea sa mi te alaturi in incercarea mea, ar fi si frumos si instructiv.

March;

Iti recomand un singur titlu : "Carabine si Cartuse Utilizate la Vanatoare-Col.® ing. Ion Smatoc, Ed.Cynegis, Bucuresti 2002.
Gasesti acolo tot ce te intereseaza despre arme si munitii. Capitolul despre vanatoare e minuscul si il poti ignora.
In Romania nu prea se publica astfel de literatura. Cartea asta o poti procura doar de la sediul AGVPS din Calea Mosilor, fara sa trebuiasca sa faci dovada ca esti vanator.

mutulica:

Cartusul 22Long Rifle e un cartus cu glont !. Daca incercam faza aia cu pusca cu alice zbura si sticla de Cola si poate si o parte din mana cu care o sustineam.
Cartusul 22Long Rifle este unul foarte mic si probabil ca tu il cunosti sub denumirea de Geco-Standard sub care este indeobste cunoscut.
Mihai
QUOTE
Am incercat sa iti trimit dovezile pe care mi le-ai cerut in legatura cu asta, dar ele au ramas blocate prin mailul hanului pe la Master Mihai.(poate ma inveti tu cum sa comprim o imagine ca sa o pot da in atach).


Am adaugat in mesajul de fata.
mutulica
QUOTE (Leon @ 22 Mar 2004, 10:38 PM)
Am inteles...adica daca trag la vale ajunge mai repede decat la deal hh.gif

Leon - cred ca daca tragi din deal la vale va merge mai repede. Ma gindesc ca din deal la vale si daca ii dai drumul in cadere libera ia viteza... Ce mai, sigur ia viteza mai mare. In cazul asta cred ca oricum depaseste bangul sonic...

Hampu - cred ca aici vin iara la afirmatia mea ca asa o zburatacenie mica, cum e glontul are si bangul sonic mai mic. Gindeste si la exemplul tau, pai ce se compara zgomotul cu bici cu cel de avion?

Btw 22 long rifle ala nu e 5.6 si de plumb? acuma inteleg eu de ce vorbeai atit despre gloante facute din plumb. Imi amintesc ca am tras la PTAP cu asa ceva.
Nu te supara, dar asta e cam pusca de jucarie...
Si sticla de cola avea fund sau era taiat, ca m-ai facut curios
Hampu The Great
Nu e de loc de jucarie....e chiar foarte periculos. Din familia cartuselor de cal. 22 toate sunt mai ales precise. Asta e doar pe o distanta de 25 sau 30 de metrii, si asta cu un cartus High Velocity.
La 30 de metrii am doborat cu el o cioara, si glontul atrecut de pe o parte pe alta.

Fundul sticlei era intact, sticla era de 1l. Zgomot a existat dar foarte, foarte redus fata de cel normal. Experimentul mi-a demonstrat ca atunci cand sunetul exploziei incarcaturii este cumva atenuat, nu ramane decat viteza supersonica, sau subsonica (in cazul de fata), care influenteaza bubuitura.

Nu, nu se compara zgomotul de bici cu cel de avion...principiul este insa acelasi.
In lume gloantele subsonice au facut la randul lor cariera si au dezvoltat importante polemici prin anii 70; eu nu am vrut decat sa le amintesc aici in asa fel incat atunci cand le intalniti prin literatura de specialitate sa stiti despre ce e vorba.

Master Mihai....cu multumiri !! (Mai pot indrazni si alta data ?)
March
QUOTE (mutulica @ 23 Mar 2004, 11:14 AM)


Btw 22 long rifle ala nu e 5.6 si de plumb? acuma inteleg eu de ce vorbeai atit despre gloante facute din plumb. Imi amintesc ca am tras la PTAP cu asa ceva.
Nu te supara, dar asta e cam pusca de jucarie...

Mutulica,

Calibrul 22 ( 5,6 mm) o jucarie ? Pai un glonte din asta ,sa zicem Winchester super power, iti "zboara" capatina de la 20-30 metri , ca sa nu spun mai mult !
March
QUOTE (Hampu The Great @ 23 Mar 2004, 09:56 AM)


March;

Iti recomand un singur titlu : "Carabine si Cartuse Utilizate la Vanatoare-Col.® ing. Ion Smatoc, Ed.Cynegis, Bucuresti 2002.
Gasesti acolo tot ce te intereseaza despre arme si munitii. Capitolul despre vanatoare e minuscul si il poti ignora.
In Romania nu prea se publica astfel de literatura. Cartea asta o poti procura doar de la sediul AGVPS din Calea Mosilor, fara sa trebuiasca sa faci dovada ca esti vanator.


Multumesc. Este o editie destul de proaspata ca sa spun asa. Parca mai este si o revista privind armele, dar oricum acolo nu gasesti toate informatiile, ca intr-o carte.
mutulica
Hai mai baieti, sa fim seriosi. Plumbu' asta nici nu zgirie o vesta antiglont...


Hampu The Great
March:

Sunt multe calibre la diametrul nominal de 5.6 (22). Cateva dintre ele ar fi 22Magnum (seamna cu Geccoul doar ca are tubul de lungime dubla), 22Hornet care este de doua ori cat Geco ca lungime si de vreo patru ori mai gros la tub ca el, 222Remington e cu mult mai gros si aproape de trei ori cat Gecoul, ultimele doua avand si alta forma de glont.

Cred ca atunci cand ai afirmat ca un cal.22 pote sa zboare o teasta de la 25 de metri te-ai referit de fapt la 22Hornet (cel mai mare dintre cele mici). 22LongRifle in varianta clasica nu poate face asa ceva....
A sau ba da...am vazut in filmul "Ziua Sacalului" ecrannizarea mai veche cu Edward Fox in rolul Sacalului. Acolo Sacalul vroia sa il impuste pe DeGaule cu un cartus 22LongRifle special confectionat, adica cu o mica incarcatura exploziva.
In pregatirea atentatului el face si o proba tragand un glont intr-un pepene atarnat de o creaca...vad si acum pepenele explodand pur si simplu.

mutulica:
Cam asa e cu vesta aia...
mutulica
Hampu, ai teava lisa la pusca asta?
nu ai fost tentat sa tragi si alta munitie?
Hampu The Great
mutulica:
nu prea inteleg...La cre pusca te referi....
Cea de calibrul 22Long Rifle, este carabina si are ghinturi. Nu poti trage cu ea alte cartuse decat ale ei. Dar exista unele care sunt cu viteza mare, mai mare de cea obisnuita HV, altele normale, altele cu CE (cutted edge).
Acum zece ani calibrul asta era permis si la vanatoare, acum nu mai poate fi folosit decat in poligon.

Pusca Mossberg cal12 are teava lisa si pot trage cu ea toata munitia fabricata pentru acest calibru de la Brenneke, la 1, 2 ,3, 4, englezesc, ma rog cam tot ce e de cal12.
Hampu The Great
Scuze Dle March,
Studiind sarguincios arhiva am descoperit cartusul la care te-ai referit, si (ca sa ii bucur mult pe unii) de a carui existenta nu aveam habar.
Este vorba despre cal.22Winchester Magnum Rime Fire (sau 22WMR) ce dezvolta o viteza de 615m/s la gura tevii.
Ei bine da, asta poate sa imparta o capatana in doua cotiledoane de la distanta de 25 de metrii.

Mii de scuze..
(Mutulica, si vesta aia ar iesi putin sifonata dintr-o incercare ca asta.)

Ca tot am facut paralela aia cu cinematografia, nu pot sa nu amintesc aici despre un mic omagiu inserat printre cadrele peliculei "The Lost Word--Jurassic parc III", de catre regizorul filmlui (cel mai probabil).
Este vorba despre acel vanator care plecase sa impuste un Tyranosaur si care avea in pusca doua cartuse de calibrul 357Holander&Holander--SuperMagnum.
Regizorul are grija sa le vedem in mai multe prim-planuri.
Despre calibrul asta s-a spus prin anii '30 ca este pur si simplu perfect. Si astazi sunt multi care sustin asta.
Cei care au facut filmul sugereaza astfel ca acest cartus e incontinuare cel mai bun si ca el ar putea face fata cu succes chiar si la o eventuala vanatoare de dinozauri.
March
QUOTE (Hampu The Great @ 23 Mar 2004, 05:27 PM)
Scuze Dle March,
Studiind sarguincios arhiva am descoperit cartusul la care te-ai referit, si (ca sa ii bucur mult pe unii) de a carui existenta nu aveam habar.
Este vorba despre cal.22Winchester Magnum Rime Fire (sau 22WMR) ce dezvolta o viteza de 615m/s la gura tevii.
Ei bine da, asta poate sa imparta o capatana in doua cotiledoane de la distanta de 25 de metrii.


Cu ani in urma, tragem si eu cu asta la mistreti. Era nimicitor !
March
QUOTE (Hampu The Great @ 23 Mar 2004, 05:27 PM)
Este vorba despre acel vanator care plecase sa impuste un Tyranosaur si care avea in pusca doua cartuse de calibrul 357Holander&Holander--SuperMagnum.
Regizorul are grija sa le vedem in mai multe prim-planuri.
Despre calibrul asta s-a spus prin anii '30 ca este pur si simplu perfect. Si astazi sunt multi care sustin asta.
Cei care au facut filmul sugereaza astfel ca acest cartus e incontinuare cel mai bun si ca el ar putea face fata cu succes chiar si la o eventuala vanatoare de dinozauri.

O arma ca asta costa o avere, cel putin in Romania. Din cate stiu una avea Cismarul genial si alta Maurer, mentorul lui .
mutulica
Hampu
o intrebare legata de:
QUOTE
cal.22Winchester Magnum Rime Fire (sau 22WMR)


asta e tot de plumb?
si poate fi tras cu pusca ta?
Hampu The Great
se pare ca da... sunt putin in corzi. L-am gasit in catalog dar trebuie sa aflu mai multe despre el din alta carte pe care nu o am cu mine acum..Am sa te tin la curent !
Leon
Mai am o intrebare, daca nu va suparati smile.gif

Doua gloante identice, unul tras dintr-o teava paralela cu pamantul si altul ce cade liber de langa gura tevii exact in acelasi moment in care iese cel tras....care ajunge primul la sol ???
March
Hampu, Mutulica

Tabelul asta e relevant cred pentru calibrul 22 Winchester.

*****


Winchester Rimfire Cartridges
Ballistic Chart
Ballistic Information Rifle Velocity Rifle Energy Handgun
Cartridge Bullet Type Symbol Bullet Weight Grams RPB Muzzle 100 Yards Muzzle 100 Yards Mid Range Trajectory 100 Yards Barrel Length Velocity - Muzzle Energy - Muzzle
T22 Long
Rifle LRN-SV XT22LR 40 50 1150 976 117 85 4 6 950 80
22 Long
Rifle LHPT X22LRPP 40 50 1255 1017 140 92 3.6 6 1060 100
22 Long
Rifle LHP X22LRH 37 50 1280 1015 135 85 3.5 - - -
22 Winchester
Magnum JHP S22WM 34 50 2120 1435 338 155 1.4 - - -
22 Winchester
Magnum JHP X22MH 40 50 1910 1326 324 156 1.7 6.5 1480 195
22 Winchester
Magnum FMJ X22M 40 50 1910 1326 324 156 1.7 6.5 1480 195
22
Wildcat LRN WW22LR 40 50 1255 1017 140 92 3.6 6 1060 100
22 Short
Blank - X22SB Blk. Pwd. 50 - - - - - - - -
22 Short LRN X22S 29 50 1095 903 77 52 4.5 6 1010 66
22 Long
Rifle 12 Shot X22LRS - 50 - - - - - - - -
22 Long
Rifle LRN X22LR 40 50 1255 1017 140 92 3.6 6 1060 100
22 Long Rifle HP XPERT22 36 500 1220 956 122 75 4.0 6 925 68
22 Winchester Magnum DP USA22M 45 50 1550 1147 240 131 2.6 - - -

Hydra
QUOTE (Ghost @ 12 Jan 2004, 01:40 AM)
Din cite am auzit eu M-urile au cam dat chix in Vietnam, mai ales in prima perioada a razboiului, deoarece nu erau proiectate sa reziste conditiilor extreme din jungla. Se blocau foarte des, dadeau rateuri, etc(din cauze de noroi, multa umezeala in aer, ploi care durau cu lunile, etc). Pe de alta parte armamentul rusesc e facut sa reziste unor conditii de clima aspre, specifice tarii lor(frig extrem, caldura, umezeala, etc). De altfel acest lucru a fost demonstrat cu prisosinta in cel de-al doilea razboi mondial(a se vedea campania din Rusia). Din cite stiu tancuri rusesti T-34 ramase din WW 2 au existat in serviciu chiar si in razboiul din Vietnam.
P.S.
Subiectul e foarte interesant si abia astept pareri avizate, deoarece eu nu ma prea pricep.
Am tras de citeva ori cu un revolver al unui prieten, acum citiva ani si mi-a placut foarte mult, desi nu mi s-a parut usor deloc sa nimeresc tinta, oricum e clar ca nu prea e ca in filme rofl.gif ...Am mai tras destul de des cu pusca cu aer comprimat, da' aia nu se pune la socoteala tongue.gif .
Si in incheiere o poza cu un pistol celebru, cu care mi-ar place sa trag odata sa vad cum e biggrin.gif .
user posted image

1 m si ak,sunt doua tipuri diferite de arme medi,diferentele rezida in:greutate, lungimea mirei(lungimea tevii de la percutor la intaritorul de recul),cadenta,precizie,incarcatura cartusului,efect omorator.....etc.Daca iei in calcul acestre date vei observa ca ak-ul este o arma medie cu cadenta mare,probleme la calirea tevii cu precizie mica datorita numarului de ghinturi ex daca tragi 120 de cartuse fara oprire va trebui sa schimbi tzeava,efectul omorator 1200m,tinta max 450m..........a fost folosita si este folosita de tarile sarace pt. ca a fost si este cea mai ieftina La temperaturi extreme se blocheaza la fel ca orice angrenaj mecanic cu ungere .Cat despre seria M....ar fi cam multe de spus M-16 are doua puncte slabe:cadenta scazuta,pret ridicat:)
In rest laudele aduse Kalajnikovului sunt laudele pe care orice profan le aduce unicei arme pe care a atins-o:))
Daca vrei sa tragi cu o arma de asalt incearca sa tragi cu un M-60 si trage pe urma cu o mitraliera de companie .....o sa vezi diferentza:)
In vietnam nu arma a dat chix ci politica americana,nu de alta dar la t 34 pe care vietnamezi (nu)le aveau americani foloseau abrams daca vrei sa verifici vezi ce sa intamplat in golf in 91,cu tancurile T.....in confruntarea directa cu Abrams M1A1 date tehnice pt t-34
Armament: 85mm gun main gun
7.62mm DTM bow MG
7.62mm DTM coaxial MG
Viteza maxima 55 km/h
Raza de actiune: 300 km
Motor: V-2-34 V-12 Diesel 500cp
Nu iti dau datele pentru un Sherman pt ca nu sunt relevante...pot doar sa iti spun ca nu era un tanc puternic,dar in 56 a fost inlocuit de M1Abrams...si povestea sa schimbat:))
In Rusia in ww2 nu tehnica ia tradat pe nemti ci lipsa echipamentului adecvat ex lipsa uleiului de iarna,echipamentului de iarna,combustibilul etc.deci .......
Rusi au avut intradevar un tanc foarte nun asta a fost T55 dar a intrat in dotarea rusa in 1949 si nu a fost scos din rusia pana in 73
Hydra
QUOTE (Leon @ 23 Mar 2004, 08:24 PM)
Mai am o intrebare, daca nu va suparati smile.gif

Doua gloante identice, unul tras dintr-o teava paralela cu pamantul si altul ce cade liber de langa gura tevii exact in acelasi moment in care iese cel tras....care ajunge primul la sol ???

cel care cade,cel tras descrie o curba si vor trece app.4sec pana va atinge pamantul daca distanta dintre punctul de plecare si sol este de app 1m.
Hydra
QUOTE (SORIN @ 13 Mar 2004, 10:04 PM)
QUOTE (bdl @ 13 Mar 2004, 04:10 PM)
Poza pusa de Sorin e pozitia clasica. E pozitia de baza care iti e recomandata oriunde.
Din experienta, stabilitatea armei creste daca mina stinga e tinuta jos, sub arma, ca un suport pt mina dreapta....
Iar distantele din filme, sa fim seriosi....

Perfecta dreptate BDL smile.gif

Se foloseste si pozitia in care tii pistolul cu mana intinsa si cu cealalta de jos in sus. Adevarat ca e de preferat mai ales ca dai inamicului o tinta mai mica. Aceasta pozitie se foloseste precum am invatat la armata sau in cazul tragerilor spotive cu pistolul. E buna ca sport cand trebuie sa tragi exact printre vizoare ( scuze ca nu mai stiu cum se spune ).

La tras de combat, cand fiecare fractiune de secunda inseamna diferenta dintre viu si mort, nu mai ai timp sa tintesti si se trage instinctiv doar prin a insemna tinta...adica exact ca cum ai arata pe cineva cu degetul si din varful degetului ar pornii un glont.

Pare paradoxal dar asta-i situatia.

Sorin.

quote:La tras de combat, cand fiecare fractiune de secunda inseamna diferenta dintre viu si mort, nu mai ai timp sa tintesti si se trage instinctiv doar prin a insemna tinta...adica exact ca cum ai arata pe cineva cu degetul si din varful degetului ar pornii un glont.

Pare paradoxal dar asta-i situatia.

Se pare ca ai vazut multe filme cu indieni si vacari:))


Quote:Se foloseste si pozitia in care tii pistolul cu mana intinsa si cu cealalta de jos in sus

Sper ca nu te tzi si de incheietura:))

Din experientza itzi spun ca cea mai buna pozitie este cea din care nimeresti tzinta:) asta vrea sa insemne ca fiecare tragator are o pozitie in care se simte mai bine(exceptie fac cei de la tir sportiv) eu trag foarte bine cu corpul paralel cu tinta mainile amandoua semi-intinse si tin pistolul cu ambele maini datorita greutati mari a pistolului.
E.B.E.
QUOTE (Leon)
Doua gloante identice, unul tras dintr-o teava paralela cu pamantul si altul ce cade liber de langa gura tevii exact in acelasi moment in care iese cel tras....care ajunge primul la sol ???


Ma bag si eu cu un offtopic...

Raspunsul de doi bani (si de clasa a 8-a tongue.gif) este: "acelasi timp".

Adevarul este ca nu vor ajunge niciodata in acelasi timp. Fiindca pe langa gravitatie intervin alte forte, in special aerodinamice, care tare ma tem ca au o influenta sanatoasa in timpul de cadere al glontului.

Intuitia mea, nesuportata de teoria pe care nu o stiu, este ca timpul necesar glontului in zbor razant ca sa ajunga la pamant este mai mare decat celui care este lasat sa cada liber.
Hydra
Dupa parerea mea vanatori ,cei care o fac din placere sunt niste criminali care isi reprima dorinta de a ucide oameni prin macelarirea unor finte fara aparare,de ce nu se duce un vanator singur la vanatoare de mistret ?sau de urs?de frica,se strang in haite si ucid in nestire....
mutulica
hydra, daca nu te superi
am si eu niste intrebari la:
QUOTE
este o arma medie cu cadenta mare,probleme la calirea tevii cu precizie mica datorita numarului de ghinturi ex daca tragi 120 de cartuse fara oprire va trebui sa schimbi tzeava,efectul omorator 1200m,tinta max 450m..........a fost folosita si este folosita de tarile sarace pt. ca a fost si este cea mai ieftina La temperaturi extreme se blocheaza la fel ca orice angrenaj mecanic cu ungere .Cat despre seria M....ar fi cam multe de spus M-16 are doua puncte slabe:cadenta scazuta,pret ridicat:)


- ce legatura are numarul de ghinturi cu precizia la ak?
- cum tagi 120 de cartuse fara oprire, ca un incarcator are 35
- ce intelegi prin temperaturi extreme si compara-l cu un m la aceleasi temperaturi
- de ce cadenta scazuta este dezavantaj. din cite stiu eu modernizarea facuta de ai nostrii la ak a fost sa adauge o piesa ce reducea cadenta
March
QUOTE (Hydra @ 23 Mar 2004, 09:32 PM)
Dupa parerea mea vanatori ,cei care o fac din placere sunt niste criminali care isi reprima dorinta de a ucide oameni prin macelarirea unor finte fara aparare,de ce nu se duce un vanator singur la vanatoare de mistret ?sau de urs?de frica,se strang in haite si ucid in nestire....

Vai, vai ce parere ai despre vanatori. Fi atenta ca s-ar putea sa-i infurii pe cei din "olimp" in frunte cu primul vanator al tarii ! wink.gif tongue.gif
bdl
Hampule,
Fara suparare, zgomotul produs de pusca in momentul tragerii nu se datoreaza vitezei supersonice si a "spargerii" zidului sonic sa zicem asa. Daca teoria asta a ta e corecta, atunci de ce armele cu munitie subsonica totusi fac zgomot mare?
Si iarasi, daca teoria ta e corecta, de ce sampania pocneste cind o desfaci? rofl.gif
Sper sa nu imi spyui ca dopul are viteza supersonica....


Hydra,
Omu a intrebat de pozitiile de tragere, atit eu cit si sorin i-am spus pozitiile clasice pt inceput.Acu sa faci gargara pe tema asta, te rog scuteste-ma.... Normal ca unu experimentat trage cum vrea el, daca stie ca nimereste, dar mutulica a intrebat altceva la momentul ala. Iar cind pui mina stinga sub pistol, o pui sub incarcator... daca vrei....iar stabilitatea se imbunatateste in comparatie cu trasul numai cu o mina...
Iar akm-ul, din practica ti-o spun, nu moare la 120 cartuse..... rofl.gif

Iar parerea despre vinatori, scuze, nici eu nu-i agreez dar nici nu fac psihanaliza de doi lei.... wink.gif
mutulica
BDL,
pai omul spunea ca la armele cu munitie subsonica nu se aude zgomotul. nu prea imi dau eu seama cum vine asta cu bangul sonic, ca dupa mintea mea, ar trebui sa se intimple in teava; la gura tevii, glontul are de obicei cel putin de 2 ori viteza sunetului, dar...

se cam contrazic teoriile astea blink.gif

Hydra,
nu e nevoie sa imi raspunzi. mie mi se pare ca tu faci comparatie inte arme gindite sa raspunda la cerinte diferite. de aia si sunt asa diferite. ak mi se pare ok, mai ales ca este construita dupa principiul ingineresc "kiss"
gindesc ca la o arma cel mai important este sa functioneze atunci cind ai nevoie de ea. ak merge...
Hampu The Great
bdl:


". Daca teoria asta a ta e corecta, atunci de ce armele cu munitie subsonica totusi fac zgomot mare?"
Nu este teoria mea...Este o teorie clasica apreciata de cunoscatori...
Sunt doua zgomote care se suprapun la declansarea focului: Cel al exploziei incarcaturii, destul de important, si cel al Bangului supersonic...Asadar mutulica pe cel al exploziei il anuleaza amortizorul montat la gura tevii (pe principiul gazelor asa cum ai explicat chiar tu dand exemplul ala cu toba de masina). Pe cel produs de depasirea vitezei sunetului il anulezi coborand sub aceasta limita. In cazul experimentului cu sticla de plastic, sticla amortiza zgomotul exploziei incarcaturii, iar viteza glontului asigura evitarea producerii Bangului.

Este irelevant unde se produce Bangul..in teava sau la gura ei...Sunetul nu poate fi auzit decat la gura tevii, cealalta parte fiind atunci cand tragi inzavorata. Cealalta informatie produsa de tine o contrazic vehement....Gloantele au la gura tevii o viteza initiala (Vo) mult diferita pentru fiecare caz in parte.
E un parametru importanat ce caracterizeaza fiecare calibru.
In cazul cartusului 22LongRifle normal sau standard ea este de 450m/s. pentru acelasi cartus produs de Uzinele de Armament Sadu, ea este de 350m/s (incarcatura fiind din sinoxid).
Cartusul de care zicea March are o inbunatatire a calitatii pulberii. Atinge chiar 700m/s.
Ma intriga foarte tare pentru ca pare sa fie un calibru destul de cunoscut, si eu nu stiu nimic de el.
Datele comunicate de March in tabelul ala se refera dupa cum se pare la un cartus cu viteza initiala de peste 1000m/s.
Cercetarile continua, dar sunt aproape sigur ca are alta forma decat cartusul clasic pe care il poate trage carabina mea.

Hydra,
ai pareri preconcepute si jignitoare pentru un vanator. Daca doresti sa iti clarifici pozitia, sau sa te lamuresti mai bine despre asta, vezi ca exista un forum special numit "Fascinatia Vanatorii ??"
Hydra
quote:ce legatura are numarul de ghinturi cu precizia la ak?
- cum tagi 120 de cartuse fara oprire, ca un incarcator are 35
- ce intelegi prin temperaturi extreme si compara-l cu un m la aceleasi temperaturi
- de ce cadenta scazuta este dezavantaj. din cite stiu eu modernizarea facuta de ai nostrii la ak a fost sa adauge o piesa ce reducea cadenta

ce legatura are numarul de ghinturi cu precizia la ak?....ghinturile imprima o miscare de rotatie glontului,datorita miscarii glontul isi pastreaza miscarea si directia pe o traiectorie rectilinie mai mult sau mai putin(vezi balistica)perpendiculara pe tinta lovind in final cu varful,la armele fara ghint glontul are o miscare haotica... daca ai o arma cu trei ghinturi este superioara uneia fara daca ai patru....etc:)

- cum tragi 120 de cartuse fara oprire, ca un incarcator are 35 .........le schimbi unul dupa altul...la un tragator experimentat schimbarea si armarea dureaza cam 0.8secunde.

ce intelegi prin temperaturi extreme si compara-l cu un m la aceleasi temperaturi.........coeficientul de dilatare al materialului din care este confectionat ak-ul este mai mare decat cel al m-ului...daca nu ma crezi ia in considerare un singur aspect pretul de cost..singura parte scumpa a unui ak este tzeava deoarece este metal "cimentat"in rest este ol-45-48 daca nu ma insel......
Scopul unei arme automate este sa acopere un volum cat mai mare de spatiu cu un nr. cat mai mare de gloante pt tragerea de precizie exista tragerea foc cu foc............de expresia putere de foc ai auzit??Reducerea cadentei sa facut pentru reducerea uzurii tevi si a mecanismului nu pt imbunatatirea armei.....cand tragi in rafala precizia lasa de dorit..de obicei in rafala tragi doar cand ai o tinta cam cat usa de hambar si tu eshti ascuns bine de tot:))


Hydra
QUOTE (bdl @ 24 Mar 2004, 01:55 AM)
Hampule,
Fara suparare, zgomotul produs de pusca in momentul tragerii nu se datoreaza vitezei supersonice si a "spargerii" zidului sonic sa zicem asa. Daca teoria asta a ta e corecta, atunci de ce armele cu munitie subsonica totusi fac zgomot mare?
Si iarasi, daca teoria ta e corecta, de ce sampania pocneste cind o desfaci? rofl.gif
Sper sa nu imi spyui ca dopul are viteza supersonica....


Hydra,
Omu a intrebat de pozitiile de tragere, atit eu cit si sorin i-am spus pozitiile clasice pt inceput.Acu sa faci gargara pe tema asta, te rog scuteste-ma.... Normal ca unu experimentat trage cum vrea el, daca stie ca nimereste, dar mutulica a intrebat altceva la momentul ala. Iar cind pui mina stinga sub pistol, o pui sub incarcator... daca vrei....iar stabilitatea se imbunatateste in comparatie cu trasul numai cu o mina...
Iar akm-ul, din practica ti-o spun, nu moare la 120 cartuse..... rofl.gif

Iar parerea despre vinatori, scuze, nici eu nu-i agreez dar nici nu fac psihanaliza de doi lei.... wink.gif

Scuze...si scuze:)) nu am vrut sa fie bascalie...dar chiar ma amuzat idea de a tine o mana intinsa(atentie) si cealalta (daca corpul este intors pe o parte spre tzinta )sa sustina arma..asta ma facut sa ma gandesc la o mana de vo doi metri...smile.gif)
Cum am mai spus fiecare are pozitia de tras pe care o considera buna cert este ca daca ti arma cu ambele maini...potzi sa fi sigur ca ai mari avantaje:))
Cat despre ak.......nu moare la 120..doar se decalibreaza...adica tragi in luna si nimeresti soarele.......nu de alta dar gata cu dirijarea pe ghinturi:))
March
QUOTE (bdl @ 24 Mar 2004, 01:55 AM)



Iar parerea despre vinatori, scuze, nici eu nu-i agreez dar nici nu fac psihanaliza de doi lei.... wink.gif

Coane,
Daca spui ca nu-i agreezi pe vinatori poate faci tu o "psihanaliza" ( de mai multi lei rolleyes.gif ) privind macelurile vanatoresti organizate pentru mai marii zilei si unde unii se trezesc si cu "bilele" impuscate.
mutulica
QUOTE
... ghinturile imprima o miscare de rotatie glontului,datorita miscarii glontul isi pastreaza miscarea si directia pe o traiectorie rectilinie mai mult sau mai putin(vezi balistica)perpendiculara pe tinta lovind in final cu varful,la armele fara ghint glontul are o miscare haotica... daca ai o arma cu trei ghinturi este superioara uneia fara daca ai patru....etc:)


exista o corelatie intre existenta ghinturilor, stabilitatea poriectilului pe traiectorie si precizia tragerii, dar da-mi voie sa ma indoiesc de:
- existenta armei cu 3 ghinturi,
- regula prin care cu cit avem mai multe ghinturi avem precizie mai mare (ai putea face de ex o arma de calibru sub 9 mm cu 30 de ghinturi?)
- rectilinitatea traiectoriei
nu o lua cu suparare, dar ma gindesc ca totusi miscarea haotica de la arma cu teava lisa are o tenta sportiva, da o sansa tintei, nu?

QUOTE
coeficientul de dilatare al materialului din care este confectionat ak-ul este mai mare decat cel al m-ului...

- si totusi care sunt temperaturile extreme?
- materialul din care e facuta teava are niste caracteristici legate de tema de proiect... consider in continuare ak fiind un f bun exemplu de proiect kiss

QUOTE
Reducerea cadentei sa facut pentru reducerea uzurii tevi si a mecanismului nu pt imbunatatirea armei

- sa spunem ca reducerea cadentei are un aspect economico-tactic. in afara filmelor nu prea gasesti eroi dispusi sa care vreo tona de cartuse doar ca sa poata trage ca dementii in usile de hambar. in general soldatul are fiecare cantitate de munitie bine dramuita, si atunci o cadenta mai mica ii asigura o mai buna gestionare a focurilor.
parerea mea...


Hydra
QUOTE (mutulica @ 24 Mar 2004, 07:26 PM)
QUOTE
... ghinturile imprima o miscare de rotatie glontului,datorita miscarii glontul isi pastreaza miscarea si directia pe o traiectorie rectilinie mai mult sau mai putin(vezi balistica)perpendiculara pe tinta lovind in final cu varful,la armele fara ghint glontul are o miscare haotica... daca ai o arma cu trei ghinturi este superioara uneia fara daca ai patru....etc:)


exista o corelatie intre existenta ghinturilor, stabilitatea poriectilului pe traiectorie si precizia tragerii, dar da-mi voie sa ma indoiesc de:
- existenta armei cu 3 ghinturi,
- regula prin care cu cit avem mai multe ghinturi avem precizie mai mare (ai putea face de ex o arma de calibru sub 9 mm cu 30 de ghinturi?)
- rectilinitatea traiectoriei
nu o lua cu suparare, dar ma gindesc ca totusi miscarea haotica de la arma cu teava lisa are o tenta sportiva, da o sansa tintei, nu?

QUOTE
coeficientul de dilatare al materialului din care este confectionat ak-ul este mai mare decat cel al m-ului...

- si totusi care sunt temperaturile extreme?
- materialul din care e facuta teava are niste caracteristici legate de tema de proiect... consider in continuare ak fiind un f bun exemplu de proiect kiss

QUOTE
Reducerea cadentei sa facut pentru reducerea uzurii tevi si a mecanismului nu pt imbunatatirea armei

- sa spunem ca reducerea cadentei are un aspect economico-tactic. in afara filmelor nu prea gasesti eroi dispusi sa care vreo tona de cartuse doar ca sa poata trage ca dementii in usile de hambar. in general soldatul are fiecare cantitate de munitie bine dramuita, si atunci o cadenta mai mica ii asigura o mai buna gestionare a focurilor.
parerea mea...

Deci dupa parerea ta nu exista arma cu 3,nu intru in polemici dar itzi spun ca exista,Cat despre nr de 30 de ghinturi pe care le ceri:)) se pot face dar vor fi asha de subtziri incat la primul foc se vor topi:)) Daca tu mergi la vanatoare cu ak-ul treaba ta dar ia si un faras sa aduni resturile vanatului exceptie fac mistretii si ursii.
Cand te referi la o cantitate anume pe care o cara soldatii poate te referi la unitatile speciale...armata regulata are in spatele fiecarei unitati "trenul regimentar"care are tone de munitie,hrana echipament etc.......dar ce faci daca in lupta tre sa schimbi percutorul si teava la 500 de cartuse trase?? 1 ori faci o arma mai buna ori reduci cadentza:)) Si atunci intervine costul:)
In incarcator sunt 30 de cartuse am uitat sa iti spun si are eficacitate maxim in 400 de metri.
Ce imi ceri tu am uitat de mult daca iti dau tipul de metal gasesti tu un tabel si gasesti coeficientii?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.