Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Maghiarii Din Ro Si Politica Lor Dupa Dec. '89
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Interna
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22
abis
QUOTE(Diogene @ 6 Jun 2011, 02:27 PM) *
Numa' la români se face distincție între statul „național” și eventuala lui fundație.

Da, corect, multe state democratice au renuntat la sintagma "stat national".

Ce inseamna de fapt "stat national"?
Diogene
QUOTE(abis @ 6 Jun 2011, 02:54 PM) *
Da, corect, multe state democratice au renuntat la sintagma "stat national".

Ce inseamna de fapt "stat national"?


De obiceie națiunea este totalitatea cetățenilor unui stat. Constituționaliștii noștri dibuie o națiune prealabilă statului, care de exemplu poate să ființeze în mai multe state, laolaltă cu alte națiuni. Cică în cazul „nației” române toți s-au strâns în același stat (totuși basarabenii sunt peste granițe) și statul este al „națiunii române”. Rezultă inevitabil că țiganii și ungurii sunt venetici, cetățeni de rangul II. Și mai rezultă și că românii trebuie să aibă grijă să se conformeze calapodului „național” (în fond dictatorial, că nu există forțe supranaturale în societate).
Cla
QUOTE(abis @ 6 Jun 2011, 01:54 PM) *
Ce inseamna de fapt "stat national"?

Etat d'etat? Etat de stat?
Ce de fapt e un stat. Ceva unde stam pe c*r sau ce. Fie el si pe curul national...
Cla
QUOTE(Diogene @ 6 Jun 2011, 02:18 PM) *
De obiceie națiunea este totalitatea cetățenilor unui stat.

Aha. Ce de fapt se numeste un cetatean? Doar nu cumva ar veni cuvântul de la o cetate si nu de la sat, pentru ca multi n-ar fi cetateni ci sateni.
Si nicidecum nu-s totalitatea cetatenilor unui stat, ci si a satenilor unui sat.

Scuze, n-am vrut sa te bag în ceata... smile.gif
abis
QUOTE(Diogene @ 6 Jun 2011, 03:18 PM) *
Rezultă inevitabil că țiganii și ungurii sunt venetici, cetățeni de rangul II.

Iata de ce ii irita pe unii maghiari aceasta sintagma. smile.gif

De pe Wikipedia:

Definirea statelor naţionale o găsim doar în trei cazuri, în afară de România: Ucraina, Lituania şi Croaţia, trei state noi, tinere, care au simţit nevoia de a se autodefini naţionale, în sensul etnic al cuvântului, pentru a putea să se apere.

Un al doilea grup de state, este cel al naţiunilor civice, care sunt ţări membre care nu se definesc ca state naţionale, dar, prin prevederile constituţionale în care spun că puterea emană de la naţiune, că reglementează dreptul de naţiune, aceste state sunt considerate naţiuni civice. Este vorba, printre altele, de Belgia, Franţa, Polonia, Slovacia.

Alte state fac diferenţa între naţiune şi popor, de exemplu: Spania, Estonia, Ungaria, Italia, Slovenia sau Grecia.

Sunt alte state care nu vorbesc de naţiunile ţării respective, ci de popoarele care trăiesc pe teritoriul lor, ca de exemplu: Andorra, Austria, Republica Cehă, Finlanda, Portugalia, Suedia, Germania, Elveţia.

Un al cincilea grup de state care nu se definesc nici naţionale şi nu vorbesc nici în numele poporului. Este vorba despre: Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Danemarca, Islanda, Lichtenstein, Luxemburg, Norvegia, Olanda, fosta Republică a Iugoslaviei (Serbia, Muntenegru) şi Republica Macedonia.

În definiţia clasică a naţiunilor există două teorii clasice:

teoria franceză care spune: un stat, o naţiune; şi
teoria germană care spune că: părţi ale naţiunii pot trăi în afara hotarelor ţării respective.
Diogene
QUOTE(abis @ 6 Jun 2011, 04:20 PM) *
Iata de ce ii irita pe unii maghiari aceasta sintagma. smile.gif

De pe Wikipedia:
[i]
Definirea statelor naţionale o găsim doar în trei cazuri, în afară de România: Ucraina, Lituania şi Croaţia, trei state noi, tinere, care au simţit nevoia de a se autodefini naţionale, în sensul etnic al cuvântului, pentru a putea să se apere.

Constituția ucraineană nu se referă la „stat național” decât atunci când privește în istorie, și atuncea vorbește de o armonie pe solul ucrainean.
La fel - și croații.

Constituția lituaniană se referă clar la „totalitatea cetățenilor” când vorbește de Națiune.

Statele europene sunt state moderne capitaliste, bazate pe civismul cetățenilor. Au înțeles să încorporeze cumva moștenirile tribale, etnice, de popoare medievale, însă cred că românii au dat cu bâta în baltă. Puteau să vorbească de popoarele medievale de aceeași limbă din Moldova, Valahia și Ardeal, puteau să vorbească de poporul secuiesc, chiar să regrete Universitatea Saxonă.

Falsul vine de fanfaronada monarhică de la Alba-Iulia care a imitat (maneaua: simplism, superficialitate, imitație) state medievale multiseculare ca Ungaria universalistă, multietnică, cu latina ca limbă oficială, a lui Matthias Corvinus sau ca Franța, desigur. Numai că Franța aia medievală chiar dispăruse, și Ungaria medievală a devenit o caricatură în concepția calvină ungurească.


QUOTE(abis @ 6 Jun 2011, 04:20 PM) *
teoria franceză care spune: un stat, o naţiune; şi
teoria germană care spune că: părţi ale naţiunii pot trăi în afara hotarelor ţării respective.



Ăstea sunt teorii de formare ale statelor. Unele au transformat statele medievale moștenite, altele au creat state noi pe baza unor teorii naționaliste, care teorii au fost practic abandonate după al Doilea Război Mondial. Și Italia și Germania sunt state civice, contrar unor mentalități moștenite.
Marduk
QUOTE(Diogene @ 6 Jun 2011, 11:59 AM) *
QUOTE
Ungurii cer altceva. Și a respecta un om înseamnă a-i explica de ce nu poți să-i satisfaci doleanțele. Poveștile cu daci multimilenari, huni asiatici și alte mizerii nu țin de explicații.

Eu cred ca li s-a explicat pe larg si cu argumente dar daca un om nu vrea sa inteleaga, n-ai ce-i face. Ungurii au un tel pe care il urmeaza pas cu pas inca din decembrie 1989 personal ii felicit ori de cate ori am ocazia, mi-ar placea sa fie si romanii ca ungurii. Eu nu cred in povestile cu dacii si regatul lor din Carpati pana la Atlantic in schimb cred ca ungurii sunt huni si vin din stepele Eurasiei si mai cred ca atunci cand au ajuns aici au gasit oameni, acum nu stiu daca erau daci, protoromani, cumani, sciti, slavi, etc. dar sa spui ca aici nu era nimeni si sa mizezi pe aceasta teorie de sute de ani mi se pare lipsa de respect sau dorinta de a denatura cu orice pret realitatea in folosul propriu.
QUOTE
Momentan îmi pare că românii nu au motive reale să nu le a dea ungurilor tot ce vor

mad.gif Ce sa le mai dea? In opinia mea ungurii au avut si au in HARCOM o autonomie perpetua, sunt majoritari, nu mai sunt obligati sa faca armata, pamantul le apartine in totalitate, muntii le apartin in totalitate, apele le apartin, padurile la fel. Pentru ce isi doresc autonomie teritoriala? Romania este in UE la fel si Ungaria, in occident sunt destule cazuri unde in apropierea frontierelor comune exista populatii intrepatrunse fara a se pune problema autonomiei teritoriale. Problema nu este la romani, in opinia mea ci la unguri iar eu cred ca ii cunosc destul de bine ca sa pot afirma ca sunt sovini, orgoliosi si vor sa li se dea dreptate chiar si atunci cand nu au.
QUOTE
De fapt în Muntenia și Moldova există o mentalitate centralistă, anti-regionalistă.

De unde chestia asta, exista un proiect de creare a regiunilor de dezvoltare, proiect sustinut de UE iar eu sper sa se ajunga odata la aceasta autonomie administrativa pentru toate regiunile de dezvoltare preconizate a se infiinta in Romania.
QUOTE
Dar asta nu e treaba secuilor.

Dar a cui este? secui nu sunt cetateni romani? romanii din Ungaria, Ucraina, Serbia, Bulgaria nu sunt cetatenii acelor tari? de ce nu cer autonomie? nu spun teritoriala, in unele cazuri e vorba doar de recunoasterea ca minoritate, scoli si biserici in limba romana, sti de ce? PENTRU CA ACOLO AUTORITATILE NU SUNT ATAT DE TOLERANTE CA IN ROMANIA, asta ii strica pe romani sunt prea toleranti.
QUOTE
Această mentalitate, foarte apropiată de ce gândeau sârbii mai demult, ne poate costa.

Nu sunt de acord, sarbii au avut alt fel de probleme, in primul rand ca Jugoslavia era un stat federal, era o creatie a maresalului Tito care era croat nu sarb. In Jugoslavia factorul religios a jucat un rol decisiv alaturi de cel teritorial, faptul ca nu au avut viziune in ceea ce priveste federalizarea, este alta discutie.


QUOTE(Diogene @ 6 Jun 2011, 12:21 PM) *
.... Trebuie să justifici refuzul. Stilul manelist - așa vor mușchii mei - nu ține.

Cum sa-l justifici mai mult decat o cere UE. La intrarea in UE si NATO au fost semnate niste tratate in care s-a facut referire la problemele teritoriale intre membrii sai, de altfel daca nu-ti rezolvai ca tara problemele teritoriale cu vecinii nu aveai sanse sa intrii in UE.

QUOTE(abis @ 6 Jun 2011, 12:32 PM) *
..... Daca vor, nu au decat sa initieze modificarea constitutiei, sa treaca prin parlament si prin referendum... Si daca trece, or sa o aiba.

Ungurii vor referundum doar in HARCOM nu la nivel national, nu sunt atat de cretini incat sa faca asta, ei pun presiune si stiu sa o faca, la nivel international. Peste tot se dau discriminati, minoritari, asupriti iar daca te duci in HARCOM lucrurile stau cu totul altfel.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jun 2011, 06:36 PM) *
Ungurii vor referundum doar in HARCOM nu la nivel national

Unde ai citit asta? smile.gif

Constitutia se poate modifica doar in urma unui referendum la nivel national...
Marduk
Cum unde am citit, peste tot ei vorbesc de o decizie unilaterala, care sa le apartina, fara sa tina cont de ceilalti cetateni. Personal sper sa se aplice cat mai repede autonomia administrativa si sa-si vada de HARCOM-ul lor, oricum din momentul in care vor fi racordati la o autostrada din Ungaria, n-ar mai trebui sa solicite autonomie teritoriala, deoarece HRCOM unde sunt majoritari la apartine de facto inca de pe vremea comunistilor.
Diogene
QUOTE(Marduk @ 7 Jun 2011, 02:50 PM) *
Cum unde am citit, peste tot ei vorbesc de o decizie unilaterala, care sa le apartina, fara sa tina cont de ceilalti cetateni.

Ei consideră că românii le refuză în mod nejustificat doleanțele. Așteaptă doar un context în care iraționalitatea și spiritul dictatorial bucureștean să apară Europei în toată splendoarea.

Dacă solidaritatea etnică română stă la baza statului, trebuie stabilit ce se întâmplă cu solidaritatea etnică secuiască, chiar și cu cea națională maghiară. Răspunsul în forță nu numai că nu are niciun viitor, dar - ceea ce nu înțeleg patri-hoții români - șubrezește statul român într-o Europă pusă pe integrare.

Adică se cam termină cu războaiele, calde sau reci. U.E. are două rațiuni principale de a exista: a ) pacea, b) răspunsul la forța economică și culturală tot mai mare a altor părți din omenire. Nici nu e sigur că nu va eșua lamentabil și Europa va ajunge o zonă săracă a globului.
abis
QUOTE(Marduk @ 7 Jun 2011, 02:50 PM) *
Cum unde am citit, peste tot ei vorbesc de o decizie unilaterala, care sa le apartina, fara sa tina cont de ceilalti cetateni.

Daca "peste tot" vorbesc maghiarii asa, inseamna ca nu iti este greu sa pui cateva linkuri care sa iti sustina afirmatiile. Nu?
March
QUOTE(abis @ 8 Jun 2011, 10:41 AM) *
Daca "peste tot" vorbesc maghiarii asa, inseamna ca nu iti este greu sa pui cateva linkuri care sa iti sustina afirmatiile. Nu?

Uite sa-i dau io o mana de ajutor lui @ Marduk :
Referendumul neoficial din 2007, ocazie cu care secuii si-au exprimat dorinta infiintarii prin lege a "Regiunii Autonome Administrative a Tinutului Secuiesc", care sa dispuna de propriul corp legislativ.

Ce zic azi prietenii lui Basea :

Liderul UDMR Antal Arpad: tot mai mulţi secui sunt pro-autonomie


Basea tace malc. Nu vrea sa scape din mana presul cu numele de guvern !
Marduk
Ungurii sunt fascinantii, continua pas cu pas drumul catre crezul lor, recuperarea Ardealului, nu stiu cum vor sa faca asta, dar sa te folosesti de o manifestare religioasa pentru a-ti promova dorinta de autonomie teritoriala e ceva ce tine de constiinta nationala. Iar cand vrei sa faci o treaba serioasa catre cine te indrepti? e ca la o bataie pe strada in cartier, nu dai in cel mai mic si pricajit, te repezi la cel mai mare, de la care toti ceilalti au pretentii, dar e prea mandru sa-si recunoasca slabiciunile. Cam asa procedeaza si ungurii, nu puteau sa faca campania asta in Slovenia, Serbia, Croatia sau Ucraina, i-au ales pe romani, MONUMENTE ALE TOLERANTEI, NEPASARII SI AVARISMULUI, spre ei se indreapta toata aceasta campanie. De ce? pentru ca timp de 20 de ani ungurii au colaborat cu toti politicienii romani dependenti de putere de averi, cu alte cuvinte ii au la mana pe toti, cu toate afacerile facute doar pentru interesele presonale, in timp ce ungurii au urmarit un alt scop. Ma uit la comentariile din pesa pe aceasta tema si nu vad o reactie normala, fireasca a jurnalistilor romani, ai oamenilor de televiziune, de ce nu ii invita pe liderii ungurilor la emisiunile lor sa-i intrebe direct cum vad ei aceasta autonomie si pentru ce fac aceasta valva, publicitate unui proiect care conform UE nu are sorti de izbanda? De ce? nici presedintele nici premierul nu ies pe sticla sa ne explice ce vor ungurii sau mai precis cum vor sa o faca, poate ca vor sa urmeze cale Kosovo, doar un lider al lor a fost in Kosova si a fost voarte incantat de ceea ce au realizat albanezii acolo. Poate vor doar autonomie administrativa ca oltenii, asa vom sti si noi cetatenii la ce sa ne asteptam.

P.S. Poate cu aceasta ocazie o sa invete si tovarasul Iliescu cum trebuie sa profiti de conjuncturi, nu de poduri de flori.
March
QUOTE(Marduk @ 12 Jun 2011, 03:30 PM) *
P.S. Poate cu aceasta ocazie o sa invete si tovarasul Iliescu cum trebuie sa profiti de conjuncturi, nu de poduri de flori.

Alo ! Alo ! Desteptarea ! Basea e prezident de 7 ani !
Justitiarul
Manifestatie anti-Romania la Londra
Cu mesajul:"tara secuilor nu este Romania"
Marduk
Lasa-ma moncher cu fixatia ta, eu vorbesc aici de sansa Romaniei ratata din cauza unui politruc scolit la Moscova. Un popor are nevoie de conducatori in momentele de rascruce ale istoriei sale, nu de papusari sau marionete. Ar trebui sa deschidem ochii si urechile mari la unguri, in loc sa-i blamam atata, sa invatam cum se poate crea istoria, ce rol poate juca biserica in istoria unui neam, ce inseamna unitatea in gandire, crezul unui popor, pana la urma cat de important este rolul fiecarui individ in actiunile, scopul, propriului popor, mica rotita a mecanismului, fara de care acesta nu se poate misca.
March
QUOTE(Marduk @ 13 Jun 2011, 07:55 PM) *
Lasa-ma moncher cu fixatia ta, eu vorbesc aici de sansa Romaniei ratata din cauza unui politruc scolit la Moscova.

Fostul securist acoperit si semi-nomenclaturist, Basea vostru a fost in prima parte a anilor '90 ucenicul de nadejde al marelui bolsevic. devil.gif devil.gif De 7 ani de cand este la putere a adus tara asta in pragul balamucului !
QUOTE(Marduk @ 13 Jun 2011, 07:55 PM) *
Ar trebui sa deschidem ochii si urechile mari la unguri

Spune-i asta amicului tau @ Abis ! Apropos de postarea de mai sus a @ Justitiarului . Asa a inceput si cu Kosovo ! incet... incet...
Dar cand picatura chinezeasca o sa va faca gaura in cap, va fi prea tarziu sa va mai sensibilizati ! Derbedeul din fruntea tarii isi vede de interesele clanului si tace chitic ca sa nu-l lase udemeristii cu curul in balta ! Daca nu altii , cel putin istoria il va judeca ca atare.
abis
QUOTE(March @ 14 Jun 2011, 06:25 AM) *
Derbedeul din fruntea tarii isi vede de interesele clanului si tace chitic ca sa nu-l lase udemeristii cu curul in balta !

Tace si face: vezi proiectul de reimpartire administrativ-teritoriala a Romaniei propus de PDL.

Hai sa vedem cum se indeplinesc "profetiile" pe care le faceai pe aici cum ca doar pentru a ramane la putere vor fi gata sa dea autonomie si independenta la tot Ardealul... laugh.gif
March
QUOTE(abis @ 14 Jun 2011, 10:55 AM) *
Tace si face: vezi proiectul de reimpartire administrativ-teritoriala a Romaniei propus de PDL.

Hai sa vedem cum se indeplinesc "profetiile" pe care le faceai pe aici cum ca doar pentru a ramane la putere vor fi gata sa dea autonomie si independenta la tot Ardealul... laugh.gif

Asa cum am spus ...Basea si sleahta lui sunt disperati ! Le-a promis ca le da udemeristilor Legea minoritatilor asa cum vor ei , dar acum acestia ii mai trage una in bot ! Si solicita si "catalonizarea" Tarii secuilor !
gigip
QUOTE(March @ 14 Jun 2011, 06:25 AM) *
Fostul securist acoperit si semi-nomenclaturist, Basea vostru a fost in prima parte a anilor '90 ucenicul de nadejde al marelui bolsevic. devil.gif devil.gif De 7 ani de cand este la putere a adus tara asta in pragul balamucului !

Spune-i asta amicului tau @ Abis ! Apropos de postarea de mai sus a @ Justitiarului . Asa a inceput si cu Kosovo ! incet... incet...
Dar cand picatura chinezeasca o sa va faca gaura in cap, va fi prea tarziu sa va mai sensibilizati ! Derbedeul din fruntea tarii isi vede de interesele clanului si tace chitic ca sa nu-l lase udemeristii cu curul in balta ! Daca nu altii , cel putin istoria il va judeca ca atare.

Tetio,pentru clanul mafiot BUBA a venit scadenta.Sunt cu spatele la zid si nu mai au nicio scapare!Astept sa iasa din viata politica romaneasca si,impreuna cu UNPr,PNG si Romania Mare sa asigure opozitia extrap[arlamentara! La minciuni si gargara sunt profesori!
gigip
Diogene
QUOTE(gigip @ 14 Jun 2011, 02:22 PM) *
Tetio,pentru clanul mafiot BUBA a venit scadenta.Sunt cu spatele la zid si nu mai au nicio scapare!Astept sa iasa din viata politica romaneasca si,impreuna cu UNPr,PNG si Romania Mare sa asigure opozitia extrap[arlamentara! La minciuni si gargara sunt profesori!
gigip

Eu chiar sun curios dacă Boc este idiot și nu acceptă o hartă ca asta:


Dacă niciun un partid nu joacă pe cartea statului civic, contractual, rațional, european, sau dacă o astfel de forță politică este prea slabă, înseamnă că România va dispărea în curând, datorită unor mentalități înapoiate.
Diogene
QUOTE(abis @ 14 Jun 2011, 09:55 AM) *
Tace si face: vezi proiectul de reimpartire administrativ-teritoriala a Romaniei propus de PDL.

Hai sa vedem cum se indeplinesc "profetiile" pe care le faceai pe aici cum ca doar pentru a ramane la putere vor fi gata sa dea autonomie si independenta la tot Ardealul... laugh.gif

Dacă regionalizarea aceasta se va bloca, Ardealul va deveni cu siguranță independent (o etapă fiind un scandal european provocat de secui, în urma căruia România va ieși extrem de șifonată, cu tendințe antieuropene la regățeni etc.). Problema se cuplează cu aderarea Serbiei și Muntenegrului la U.E. (probabil 2015) care să asigure conectarea economică dinspre Sud.

Autostrăzi în construcție (im Bau) în Serbia:
gigip
QUOTE(March @ 14 Jun 2011, 02:44 PM) *
Asa cum am spus ...Basea si sleahta lui sunt disperati ! Le-a promis ca le da udemeristilor Legea minoritatilor asa cum vor ei , dar acum acestia ii mai trage una in bot ! Si solicita si "catalonizarea" Tarii secuilor !

Sandramaua portocalie,mafiota, se darama.Se pare ca guzganii au renuntat la asumarea raspunderii pe bataia de joc a dezmembrari9i Romaniei!
gigip
Marduk
Un lucru e sigur cu aceasta regionalizare, a deschis un apetit pentru discutii la tot romanu, stie nu stie, romanu isi da cu presupusu. Cativa jurnalisti au inceput sa aprinda fitile, cum ca unii romani se vor trezi din capitala de judet la periferie, ca vor calatorii 300 km pentru un proces, etc. Tovarasi, domnilor, moncherilor, aveti putintica rabdare nu va buluciti chiar asa ca nehalitii de prin mahalale, o fi in toata dandanaua asta cineva, unul mai dastept ca noi toti, care sa iasa si explice ce si cum. Pentru mine un lucru este clar, ungurii au obtinut ce au cerut si intr-un fel este bine si pentru noi romanii, daca lor, ungurilor, le da statul, parlamentul, guvernul autonomie administrativa pentru 3 judete, atunci si oltenii, tismanenii, somesenii, dobrogenii, pot si ei sa ceara acelasi lucru, prosti or fi de nu or cere la Londra si la Bruxelles chestia autonomia asta. Pentru unguri problema e ca si rezolvata, sunt detinatorii puterii in acest moment, adica ce voi a spune este ca tin outele coalitiei aflata la guvernare in manutele lor fine de mari nobili ce sunt. Diplomati de clasa cu zambetul pe buze si gandurile ascunse strang incet, incet outele guvernantilor, dar acestia deja nu mai simt placere.
Diogene
Pentru că Muntenia iese prea mare ca populație și ascunde niște județe cu probleme cred că această variantă este ireproșabilă:

----- ----- --------- POPULATIA----- PIB lei/locuitor
VLAȘCA------------------1225224 ----- 13948
MOLDOVA DE JOS---------1554569----- 14679
MOLDOVA DE SUS---------2521092----- 15140
ȚARA SECUILOR ----------1128156----- 18508
OLTENIA----------------1841918-----19056
DUNĂREA ȘI DOBROGEA----2588345----- 20728
ARDEALUL DE NORD------2143785----- 22675
MUNTENIA-----------------2519435-----24315
ARDEALUL DE SUD--------1880704----- 26974
BANATUL--------------------2073093-----27891
București-Ilfov--------------2221860-----55674

Marduk
Zici tu ca e ireprosabila, asa o fi, eu am o problema cu cateva denumiri, Dunarea si Dobrogea, eu i-as zice Dunarea de Jos. Vlasca, a mai fost si judet si-a disparut. Moldova de Sus? ca bucovinean ce sunt dupa tata, i-as zice Bucovina. Tara Secuilor? aici e de discutat, daca-i zicem "tara" atunci avem o problema deoarece in Transilvania avem mai multe "tari" si cetatenii acestora s-ar putea supara. Eu zic sa ramana asa cum au vrut ungurii "Tinut" adica un teritoriu tinut de secui, dar apartinand romanilor. Ardealul de Nord si Ardealul de Sud? prima denumire aduce aminte de WW2 si consecintele sale, cea de a doua este un nonsens, eu i-as zice Transilvania, iar Banatul l-as lasa asa cum a fost, Banat. Oltenia nu poate fi decat cea fost, Oltenia. Moldova de Jos? aici chiar nu stiu ce sa zic, dar nu-mi suna bine. Sa vedem ce vor zice si guvernantii , sa asteptam sa vedem proiectul, din care daca ar lipsi Transilvania, Bucovina, Banatul, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, ar fi ceva nou dar fara istorie.
March


In timp ce PDL si USL se ciorovoiesc pe regiunilor or, aceasta-i propunerea UDMR care a trecut de Senat in mod tacit ! Urmeaza Camera Deputatilor - decizionala.

Uitati-va cu atentie la pata rosie propusa de UDMR ( ca macro-regiune ce include judetul Tinutul Secuiesc ) si ganditi-va de ce aduce a aminte ! devil.gif
Diogene
QUOTE(March @ 15 Jun 2011, 06:25 AM) *


In timp ce PDL si USL se ciorovoiesc pe regiunilor or, aceasta-i propunerea UDMR care a trecut de Senat in mod tacit ! Urmeaza Camera Deputatilor - decizionala.

Uitati-va cu atentie la pata rosie propusa de UDMR ( ca macro-regiune ce include judetul Tinutul Secuiesc ) si ganditi-va de ce aduce a aminte ! devil.gif


Dictatul de la Viena s-a făcut pornind de la un anumit specific cultural (prezența ungurilor, dar și particularități culturale românești). Cine îi român apreciază toate aceste specificități și știe că NU au fost hotărâte la Viena. Cine e manelist, superficial, simplist, imitiativ, nu înțelege nimic din diferitele specificități regionale ale României. Crede că sunt aprecieri ale „dușmanilor”.
March
QUOTE(Diogene @ 15 Jun 2011, 09:33 AM) *
. Cine e manelist, superficial, simplist, imitiativ, nu înțelege nimic din diferitele specificități regionale ale României. Crede că sunt aprecieri ale „dușmanilor”.

Ai lui Basea ! tongue.gif
Cat despre manelistii... cu totii suntem ... unii ai lui Basea ,altii ai opozantilor. Depinde acum cine va racni cel mai tare in difuzor. Cat despre unguri ei sunt mai europeni dar spoiti cu ceva manea damboviteana ! tongue.gif
Marduk
QUOTE(Diogene @ 15 Jun 2011, 09:33 AM) *
QUOTE
Dictatul de la Viena s-a făcut pornind de la un anumit specific cultural (prezența ungurilor, dar și particularități culturale românești).

Afirmatia ta este cel putin stranie, daca nu este facuta din necunoastere, fie o faci cu rea intentie. Ciktatul de la Viena s-a facut si atat, de aceea s-a si denumit DIKTAT, pentru ca a impus ceva fara sa fie studiat, analizat si in mare graba. Partea cu geografia are la baza dupa parerea mea "studiile" ungurilor facute pentru tratativele de la Trianon.
QUOTE
Cine îi român apreciază toate aceste specificități și știe că NU au fost hotărâte la Viena.

Asa este, nu la Viena ci la Berlin si Budapesta.
QUOTE
.....nu înțelege nimic din diferitele specificități regionale ale României.....

Ce vrei sa zici cu aceste specificitati regionale?

March
QUOTE(Marduk @ 15 Jun 2011, 10:53 AM) *
Afirmatia ta este cel putin stranie, daca nu este facuta din necunoastere, fie o faci cu rea intentie. Diktatul de la Viena s-a facut si atat, de aceea s-a si denumit DIKTAT, pentru ca a impus ceva fara sa fie studiat, analizat si in mare graba. Partea cu geografia are la baza dupa parerea mea "studiile" ungurilor facute pentru tratativele de la Trianon.
Asa este, nu la Viena ci la Berlin si Budapesta.

Trebuie sa-ti dau dreptate aici smile.gif
abis
PNL adopta discursul PRM:

Complice la dezastrul economic si social pus in opera de putere, UDMR nu este de acord cu proiectul de reimpartire administrativ teritoriala a Guvernului. Adevaratul lor motiv? UDMR realizeaza ca astfel, i-ar fi mai greu sa isi atinta obiectivul final si anume ruperea din teritoriul Romaniei a Ardelului de Nord. Aceasta este de fapt dorinta lor. UDMR vrea alipirea la Ungaria, a unui teritoriu care nu i-a apartinut de drept niciodata si care a fost dat tarii vecine prin raptul teritorial savarsit in 1940, cu ocazia Dictatului de la Viena. In perioada anilor 1940 -1944, in perioada ocupatiei maghiare, Ardealul de Nord a fost scena unor atrocitati fara margini, abuzurile militarilor, măsurile de teroare ale politiei instalate de noile autorităti, arestările ilegale, executiile sumare si aroganta agresivă a reprezentantilor noilor structuri administrativ-publice si a aparatului functionăresc, fiind scene obisnuite. (…) Aceste scene si fapte doresc liderii UDMR sa fie reinviate in teritoriul pe care il vor

Imberbul liberal nu realizeaza ca prin ceea ce scrie acorda in realitate o mare bila alba guvernului pe care il critica. smile.gif
Asta deoarece, zice el, datorita proiectului guvernului, UDMR-ului i-ar fi mai greu sa isi atinta obiectivul final si anume ruperea din teritoriul Romaniei a Ardelului de Nord. Deduc de aici ca proiectul guvernamental este unul cat se poate de bun si ar fi o datorie patriotica a celor din USL sa il sustina. tongue.gif
Iar opunandu-se acestui proiect, logic, fac in asa fel incat UDMR-ului sa-i fie mai usor sa rupa Ardealul... laugh.gif
Marduk
Ciudat in afirmatiile PNL-ului este ca un asemenea partid nu stie ca practic nici macar un metru din Ardeal sau Transivania nu poate trece la unguri. Tinta este alta si daca este indreptata catre atatarea nationalismului romanesc PNL-ul comite o mare greseala mizand pe faptul ca romanii vor percepe PNL-ul ca pe un partid care apara identitatea nationala, patria, etc. Eu zic ca este periculos ce face PNL.
Diogene
QUOTE(abis @ 15 Jun 2011, 04:32 PM) *
Iar opunandu-se acestui proiect, logic, fac in asa fel incat UDMR-ului sa-i fie mai usor sa rupa Ardealul... laugh.gif


Într-adevăr UDMR-ul pe de o parte va avea mai mult sprijin la populația maghiară, speriată de naționalismul românesc agresiv, și va avea, pe de altă parte, indiscutabil, un sprijin european mult sporit. Nu va putea niciodată să alipească Ardealul la Ungaria, dar nu pun mâna în foc pe despărțirea de Bucureștiul acelui penelist.

Mă îndoiesc că românii ardeleni se mai tem de Budapesta, sentiment pe baza căruia au fost tot timpul manipulați. Nenea ăla din Drumu Taberei, Rareș Mănescu, vicepreședinte PNL, să afle că nu mai ține poanta.
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 15 Jun 2011, 04:49 PM) *
Eu zic ca este periculos ce face PNL.

Nu e nimic periculos pentru ca PNL-ul doar distruge romania nu pe sine insusi. Cui ii pasa de romania? Probabil vecinilor de la vest si europenilor.

Diogene, ala din drumu taberei te-ar declara scurt ca fiind udemerist si te-ar expulza din tara. De ce ? pentru ca atat il duce capul si pe el si pe "liberalii" rrrromani.
abis
QUOTE(Diogene @ 15 Jun 2011, 06:12 PM) *
Nenea ăla din Drumu Taberei, Rareș Mănescu, vicepreședinte PNL, să afle că nu mai ține poanta.

Eu zic ca esti cam optimist. Daca ma uit in jur, sunt destui care inca pun botu' la genul asta de discurs. Si unii de la care aveam, totusi, alte pretentii...
turbo trabant
QUOTE(abis @ 16 Jun 2011, 09:47 AM) *
Daca ma uit in jur, sunt destui care inca pun botu' la genul asta de discurs.

Nu vi se pare o revenire "miraculoasa" catre mentalitatea anului 1990? Ungurii, nu ne vindem tara la straini, cei plecati din romania nu au "mancat salam cu soia", nu vrem democratie ,( ceasca era mai bun).


Si in 1990 scuza era ceasca dar de fapt aia era mentalitatea mioritica.
Diogene
QUOTE(turbo trabant @ 16 Jun 2011, 09:52 AM) *
Nu vi se pare o revenire "miraculoasa" catre mentalitatea anului 1990? Ungurii, nu ne vindem tara la straini, cei plecati din romania nu au "mancat salam cu soia", nu vrem democratie ,( ceasca era mai bun).
Si in 1990 scuza era ceasca dar de fapt aia era mentalitatea mioritica.

Demult, după o ședință la Convenția Democratică din Cluj, am rămas singur în sala de ședințe cu Corneliu Coposu, care-și fuma Kentul lîngă geam. Regret că nu i-am cerut explicații între patru ochi. Coposu este acela care a moșit UDMR-ul, primii ei pași. Eu nu eram de acord, dar acum îmi dau seama că nu problema naționalismului vetust al unei minorități complexate și frustrate era problema. Baiul era naționalismul primitiv, în care se invocă Dacia, Burebista și credința strămoșească (ortodoxia bulgară și greacă) pentru a călca în picioare români de către români (ungurii nu sunt nici măcar pagube colaterale, că ei știu să se apere). Acei bădărani disprețuiesc poporul român real, format din oameni ca și ei, în numele lui Burebista. Dacă noi românii am fi fără de păcat, am putea arunca cu piatra în unguri, toată Europa ne-ar susține. Dar nu e deloc cazul.

În 1990 românii verzi din Târgu-Mureș, printre ei țărani hodăceni și greco-catolici, nemulțumiți că le-au fost alungați copii din liceele târg-mureșene, au mers la PNȚ-cd să le apere interesele. Coposu i-a respins și așa a apărut Vatra Românească, PUNR etc.

Coposu știa foarte bine că din cauza alianței cu UDMR CDR avea puține voturi, mai ales acolo unde le aștepta, în Ardeal. Și totuși o ținea pe a lui.

Avem prea multe complexe istorice ca să înțelegem lumea în care trăim, în care respectul față de semeni este mai important decât „moștenirea” lui Burebista. Am pus-o între ghilimele pentru că aceasta nu există. Tărâmul carpato-danubiano-pontic nu a fost creat de Burebista, care nu a fost decât un războinic pus pe jaf. Ne respectăm pe noi înșine, cei de azi, felul românesc de-a fi cu particularitățile de la o regiune la alta, respectăm pe alții. Dacă o regiune se constituie după particularități culturale și economice, așa o constituim. Nu călcăm principiile în picioare, pentru că, de fapt, pe noi înșine ne terfelim. Noi trebuie să decidem, iar scuza cu intențiile rele ale ungurilor este jalnică. Noi trebuie să facem ce ține de noi, pentru noi, de fapt.

Așa ar trebui să facem. Mie mi-e teamă că în condițiile actuale, dacă nu trecem hopul, vom avea extrem de mult de suferit. Coposu din păcate nu mai este.
turbo trabant
QUOTE(Diogene @ 16 Jun 2011, 11:30 AM) *
Baiul era naționalismul primitiv

si este in continuare.
March
QUOTE(turbo trabant @ 16 Jun 2011, 10:42 AM) *
Nu e nimic periculos pentru ca PNL-ul doar distruge romania .

N-a plecat cumva de la guvernare in 2008 si noi n-am aflat inca ? unsure.gif
abis
Turbo trabant a vrut sa spuna ca o va distruge daca va ajunge la putere, impreuna cu aliatii din PSD si PC. E evident... smile.gif

Bineinteles, poti sa fii de acord cu el sau nu...

March
QUOTE(abis @ 16 Jun 2011, 01:18 PM) *
Turbo trabant a vrut sa spuna ca o va distruge daca va ajunge la putere, impreuna cu aliatii din PSD si PC. E evident... smile.gif

Bineinteles, poti sa fii de acord cu el sau nu...

Pai tara e distrusa deja si voi bagati capul in nisip. Pana la alegerile din 2012 va ramane parjol. Asa ca nu mai faceti voi supozitii cu privire la viitor. Pentru ca oricine va veni la putere, stim cam cate generatii vor plati datoriile si jafurile portocaliilor . devil.gif
March
Atentie ! Liniste ! Dau cuvantul prietenului lui Basea :

Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, a afirmat într-un comunicat din 15 Martie a.c.: "La cea de a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană."



Asa glasuieste acest popa decorat de Basea si ajutat de pedelisti sa ajunga vicepresedintele Parlamentului European !
Marduk
QUOTE(March @ 16 Jun 2011, 01:39 PM) *
........ "momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană."

Are perfecta dreptate, am mai spus, din momentul in care Romania va face jonctiunea cu autostrazile din Ungaria, va fi acceptata in spatiul Schengen iar cele 3 judete secuiesti vor obtine autonomie administrativa, atunci practic, de facto, HARCOM nu va mai face parte din Romania. Nu cred ca are sens sa atatam nationalismul, sovinismul, existent de ambele parti, trebuie sa privim lucid catre viitor, singura noastra sansa este competitivitatea economica si comerciala, atat pe plan local cat si european.
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 16 Jun 2011, 12:56 PM) *
singura noastra sansa este competitivitatea economica si comerciala, atat pe plan local cat si european.

exat asta e viitorul romaniei in europa. nu rahaturi cu ardealul de nord si batut cu pumnu in peptu' de dac.
abis
Off topic:

TT, ma amuza teribil faptul ca pe topicul asta sunt de acord cu tine (aproape 100%), chiar daca pe celalalt facem misto unul de altul cat incape. laugh.gif

/off topic
turbo trabant
Abis daca tot ai facut legatura cu celalalt topic, te rog sa notezi absenta oricarei isterizari oficiale atat a BOR-ului cat si a Bisericii Catolice in privinta isteriei cu maghiarii, ardealul de nord, regionalizare , tependenta si neatarnarea hartii rrromaniei in cui.

Puliticienii rrrromani au ramas in sec 20 in timp ce Bisericile sunt in secolul 21. Inca un punct in minus pentru statul "laic" rrroman.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 16 Jun 2011, 02:29 PM) *
te rog sa notezi absenta oricarei isterizari oficiale atat a BOR-ului cat si a Bisericii Catolice in privinta isteriei cu maghiarii, ardealul de nord, regionalizare , tependenta si neatarnarea hartii rrromaniei in cui

Catolicii ce treaba sa aiba?

BOR este mult prea ocupat acum cu doua chestii: sa stoarca si ultimul cent pe care il pot stoarce de la statul roman ori de la oricare cetatean si sa isi construiasca mamutul. De restul, ii doare la basca.

Insa vad ca "bisericile maghiare" se implica. smile.gif
March
Isi baga si ungurii-unguri coada !

Ungaria avertizeaza : Reorganizarea României modifică harta etnică
turbo trabant
QUOTE(abis @ 16 Jun 2011, 01:50 PM) *
Catolicii ce treaba sa aiba?

Ungurii ieste catolici (rit roman sau grec).

Iti urez succes si sa faci exact ce iti spun politicienii laici, care nu fura si e patrioti si tara infloreste supt ei. thumb_yello.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.