Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Exorcizarea
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Felina
QUOTE (Thunder)
QUOTE (abis @ 4 Jul 2005, 11:01 AM)
QUOTE (IO @ 4 Jul 2005, 12:32 AM)
Nu rugaciunile au dus la moartea fetei, ci privarea de hrana si apa, loviturile, obturarea cailor respiratorii.

Exact.

- cineva bate cimpii sau minte cu nerusinare.

1. privarea de hrana nu aduce moartea, ci doar cind este o exagerare. Nu a dovedit nimeni pina acum ca ar fi fost o exagerare in cazul de fata.


Si cine-i da dreptul unei persoane sa priveze pe o alta de hrana?



QUOTE (Thunder)
2. privarea de apa poate aduce moartea, dar se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel.


Zici tu... Ai fost acolo atunci? Daca nu, atunci de unde ai tras tu concluzia ca "ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel"? Si poti sa definesti stiintific acest nivel de care vorbesti?
Scuza-ma, dar si cel mai (asa zis) negru post se tine cu paine si apa. De ce ar trebui privata o persoana de apa necesara?

Sper sa-mi raspunzi. smile.gif
(nu ca Clopotel)

Edit: inainte de orice reguli trebuie sa ne ascultam constiinta.
thunder
QUOTE (Lucifer @ 4 Jul 2005, 05:03 AM)
Am si eu o intrebare pentru cunoscatori.
Exista si "posedare" de catre un inger bun ?

- termenul de posedare este in contrasens cu ideea de comuniune angelica. La baza se afla acelasi principiu, legea rezonantei. Diferenta e ca demonul incearca prin fortarea (violarea) liberului arbitru al fiintei pe care o posedam cu care se afla in "comuniune", pe cind ingerul nu te forteaza cu nimic, ci doar iti sugereaza idei benefice, divine, te sustine in actiunile benefice si divine. In cel mai bun caz (dar si rar) un inger pazitor poate interveni direct in a te ajuta sa scapi de la un posibil accident, moarte etc.

QUOTE
Daca da cum se numeste ea ?

- comuniune angelica. Posedarea este comuniunea demoniaca. Ambele, de diferite proportii si nivele si complexitate.

QUOTE
Si acest inger bun poate fi "scos" printr-un echivalent al exorcizarii ?

- nu ai ce sa scoti din moment ce nu intra. Poti insa sa "rupi" comuniunea manifestind in fiinta ta rezonante si energii subtile malefice.

QUOTE
Aici incerc eu raspunsul la care sa va uitati abia dupa ce va ginditi la propriul raspuns. Pentru a va ajuta sa nu il vedeti este scris inversat.
Atsixe ni eraceif mo nu regni rotizap. Le etse socs nurtnirp metselb.

- cred ca nu stii ce vorbesti, dar iti reamintesc ca nu intimplator ti-ai ales nickul lucifer si ti-ai psu ca si "avatar" piramida malefica a masoneriei, virful de lance pe pamint, vizibil, al satanei. sad.gif Cine isi poate pune problema a da afara/scoate un inger ? Aaaa, cineva vrea sa lupte cu un inger ?! Daca il tin curelele si nu nimereste un inger luptator (arhanghel) ... poate incerca, dar oricum ajutoarele acelui inger vor apare "din pamint din iarba verde".
Contessina
Eu am recitit astazi "Exorcistul".Mi-a dat fiori.
thunder
QUOTE (dead-cat @ 4 Jul 2005, 08:45 PM)
QUOTE

2. privarea de apa poate aduce moartea, dar se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel.

atunci de ce s-a constatat "deshidratare"?

- de catre cine s-a constatat ? De cei care vor sa arunce pisica moarta in curtea vecinului ? Medicii se apara intre ei. Credinciosii sau/si preotii de ce nu se apara intre ei ?

- cine crede ca realitatea este facuta din sistemul bina 1 - 0 mai are inca multe de aflat din lumea asta. Recomandarea generala de baut apa este de 1-3 litri de lichide pe zi. Cine bea unul sau mai putin de un litru pe zi este mai dezihradat decit cel care bea 2-3 pe zi. La fel si cel care bea mai putin de un litru.

- dincolo de asta, nu stim daca aceia au supus femeia la post total, adica si fara apa, si daca e asa, dvpd ocult aceasta este o greseala. Postul are printre ale efecte, si acel de purificare. Prin "infometarea cetatii", primii care mor sint bolnavii, batrinii si parazitii. Cam asa face si postul asupra fiintei. O "asediaza" tocmai pt. a elimina aceasta plaga/greutate din fiinta. Ce facem dupa ce mor aceia, acele impuritati ? LE SPALAM ! Cu ce ? Cu apa ! D'aia e necesara apa in timpul postului. Insa, repet, care e sursa acestei informatii ? De ce luati de buna tot ce spune mass media ? Sinteti chiar atit de usor de dus de nas ? Sau va place ce spune si d'aia nu mai ginditi cu propria voastra minte, ci preluati nemestecat ce spune ea ? Chiar nu ati vazut pina acum cit, cum si cind presa minte, exagereaza si deviaza de la adevar ?

- presupunind ca "tratamentul" folosit de acel preot, la acea minastire era gresit, am fi avut pina acum zeci sau poate sute de morti, ori asta nu s-a petrecut, sau daca s-a petrecut undeva in minastirile ortodoxe, ne intrebam de ce pina acum au tacut cu totii si acum se face asa mare tam tam si culmea, se si minte cu nerusinare. Cine are interesul sa MINTA si sa faca TAM TAM pe aceasta tema ? Cine va mai duce "bolnavii" la exorcizat dupa aceasta (anti)"reclama" ? Cine va mai avea incredere in preoti ? Cine va mai avea incredere in biderica ? Cine are interesul ca nu dispara increderea si credinta ? Pun aceste intrebari nu pt. ateii si dusmanii lui Dumnezeu prezenti aici, pt. ca ei sint mult prea orbiti si chiar rauvoitori in ceea ce priveste subiectul Dumnezeu si credinta , si nici pt. acei "orbi" mai mult sau mai putin habotnizati ... ci pt. cei care inca mai au sufletul si inima deschisa si mai pot vedea si printre cuvinte si situatii exterioare.

- vad ca va legati de aspecte exteriore, unele chiar neverificate sau pe care mass media ni le-a bagat pe git. Nu vedeti padurea de copaci. hh.gif Nu preotul e tinta atacului mass mediei si acolitilor satanei ... el este doar "preambulul", "momeala", "motivul" etc. cry.gif
thunder
QUOTE
QUOTE (Felina @ 4 Jul 2005, 08:47 PM)
1. privarea de hrana nu aduce moartea, ci doar cind este o exagerare. Nu a dovedit nimeni pina acum ca ar fi fost o exagerare in cazul de fata.

Si cine-i da dreptul unei persoane sa priveze pe o alta de hrana?

- cine a adus acea persoana la minastire pt. a-l exorciza, sau cel care a venit el insusi acolo, de buna voie, sa fie exorcizat. Exorcizarea, este pt. preot precum tratamentul pt. medic. Nu vrei sa fi tratat, nu te duci la doctor/preot. Cind cineva e lovit pe strada si nimeni nu stie de el cine e, sau pe cine are apropiat, astepti pina afli aceste detalii sau prima masura este aceea de a-i oferi tratamentul adecvat ?

QUOTE
QUOTE (Thunder)
2. privarea de apa poate aduce moartea, dar se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel.

Zici tu... Ai fost acolo atunci? Daca nu, atunci de unde ai tras tu concluzia ca "ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel"?

- din ce a spus preotul in direct la emisiunea de la OTV.

QUOTE
Si poti sa definesti stiintific acest nivel de care vorbesti?

- asta ti-o pot dovedi analizele de laborator. Eu nu iti pot oferi detalii concrete, cantitati si masuratori ale globulelor din singe, dar iti pot spune cind un om este mai anemic sau nu, fara sa numar globulele. Pt. masuratori precise mergi la cadrul adecvat.

QUOTE
Scuza-ma, dar si cel mai (asa zis) negru post se tine cu paine si apa. De ce ar trebui privata o persoana de apa necesara?

- postul negru se tine doar cu apa. Piinea e o timpenie a fi folosita in post. Asta arata neputinta si limitarea celor care urmeaza sau sfatuiesc sa urmezi un astfel de "post" si arata cu nu cunosc mecanismele subtil launtrice ale postului si efectele lui fizice si subtil energetic.

- de unde stii ca nu a fost folosita nici apa ? Daca nu a fost folosita e o greseala, dar poti sa fii sigura ca daca asta era motivul real mass media ar fi scos in evidenta cu mare tam tam si cu pozarea sau vizualizarea acelor buletine cu rezultatele obtinute. Aceasta folosirea ambigua a ideii de dezhidratare fara a da date concrete, pe care un cunoacator ar fi putut ORICIND sa le dezminta ca fiind ireale sau nepericuloase, sau sa se minta asupra unor cifre si apoi sa iasa la iveala faptul ca s-a mintit asupra cifrelor. Pt. un om avizat cu "atmosfera mass media" vede imediat aceasta inadvertenta dintre "dovezile" si "informatiile" oferite de presa. Vorba aia: "ceva pute in Danemarca". Acest tertip folosit de mass media este o metoda clasica de manipulare si asta arata inca odata in plus ca cineva a dar ORDIN sa se minta la nivelul intregi mass medii, sau a majoritatii ei. Cine si de ce vrea sa ne minta/manipuleze ?

QUOTE
Sper sa-mi raspunzi.

- sper sa intelegi (ce am raspuns), nu ca bdl and "others". spoton.gif

QUOTE
Edit: inainte de orice reguli trebuie sa ne ascultam constiinta.

- cine are constiinta (trezita) are ce asculta, cine nu ... asculta ce zic altii (mass media mincinoasa) rolleyes.gif

PS. Constiinta este "vocea" (intermediarul) fiintei in "dialogul" cu Dumnezeu. D'aia sint atit de "multi" cei care vorbesc cu El. sorry.gif
thunder
2/7/2005
EXECUŢIE PUBLICĂ LA MĂNĂSTIREA “SFĀNTA TREIME”
Filed under: Mass-media/Cenzura Opinii— @ 8:00 am

Atacul este īndreptat, de fapt, īmpotriva ortodoxiei, considerată neadaptată cerinţelor lumii moderne, retrogradă şi mai nou medievală şi barbară şi vizează culpabilizarea şi timorarea monahismului

Silviu Aroneţ

CONFORM DICŢIONARULUI explicativ al limbii Romāne a exorciza īnseamn㠄a pronunţa cuvinte magice, a oficia o slujbă pentru a goni diavolul” (DEX – Ed. Academiei RSR, Bucureşti, 1984), iar exorcizare, reprezint㠄acţiunea de a exorciza şi rezultatul ei; pretinsa eliberare de diavol prin rugăciuni, descāntece, etc. (ibid.). Ori tocmai aceasta a făcut părintele Daniel, a īncercat să-l scoată pe diavol cu puterea rugăciunii, a unor slujbe şi rugăciuni care se fac īn asemenea situaţie; legarea demonizatei s-a făcut datorită comportamentului violent al acesteia.

De fapt atacul este īndreptat īmpotriva ortodoxiei considerat㠖 de prea multă vreme – neadaptată cerinţelor lumii contemporane, retrogradă şi mai nou medievală şi barbară. De asemenea acţiunea concertată a presei, scrise şi audio-vizuale, vizează culpabilizarea şi timorarea monahismului, „armata īn negru”, īn faţa căreia a tremurat şi comunismul, o altă forţă demonică, ce urmărea globalizarea - ideologică - a lumii.

user posted image
Astfel, media a ridicat piatra şi a aruncat-o īmpotriva Bisericii, intrānd īn contradicţie cu īnvăţătura Māntuitorului, care atunci cānd i-a fost adusă spre judecată femeia adulterină a spus: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintāi cu piatra asupra ei” (Ioan 8. 7). Ceea ce nu ştiu respectivii jurnalişti, sau nu vor să ştie, este faptul că acesta nu este un subiect de presă clasic, iar rezolvarea acestui controversat caz nu trebuie căutată la psihiatru, īn sistemul legislativ, sau īn lumea văzută. Rezolvarea se află īn Sfānta Evanghelie, īn slujbele de vindecare a īndrăciţilor (Sfānta Liturghie, Taina Sfāntului Maslu, Rugăciunea Sfāntului Vasile cel Mare, etc.), iar trecerea la cele veşnice, īn asemenea cazuri face parte din iconomia lui Dumnezeu, necunoscută nouă oamenilor şi care poate conduce la māntuirea celui īn cauză.

Astfel, din Sfānta Evanghelie aflăm că demonizatul din ţinutul Gadarenilor era legat īn lanţuri şi obezi, pe care le rupea: „…şi nimeni nu putea să-l lege nici cu lanţuri, pentru că de multe ori, fiind legat īn obezi şi īn lanţuri, el rupea lanţurile şi obezile şi le sfărāma şi nimeni nu putea să-l potolească;” (Marcu 5. 3-4); „… şi-l păzeau legat īn lanţuri şi-n obezi, dar el, sfărāmānd legăturile, era gonit de demon īn pustiu.” (Luca 8. 29). Iisus Hristos nu critică faptul că īndrăcitul era legat şi nu condamnă comunitatea pentru practici inumane (umanismul ca şi concept avea să apară mult mai tārziu, īn vremuri de cădere duhovnicească) şi īl vindecă cu puterea rugăciunii. Tot din Sfānta Evanghelie aflăm despre un īndrăcit pe care diavolul īl arunca īn apă şi īn foc şi care nu putea fi vindecat decāt prin post şi rugăciune (Matei 17. 14-21; 38-42), adică prin exorcizare.

Scrierile Sfinţilor Părinţi şi Patericul abundă de mărturii despre īndrăciţi şi exorcizări, īnsă vom trece peste acestea şi ne vom opri mai aproape de zilele noastre, la mărturia Părintelui Cleopa Ilie, care descrie vindecarea unei femei demonizate la Mormāntul Māntuitorului, din Ierusalim:

„Īn anul 1974, cānd am fost la Ierusalim cu mai mulţi Părinţi, am văzut o minune care s-a făcut cu Sfānta Cruce, īn Biserica Sfāntului Mormānt. Au adus o femeie īndrăcită venită din Cipru. Cu ea erau mama ei, mama soacră şi bărbatul ei. Cānd au băgat-o īn biserică era legată cu lanţuri de māini şi de picioare. Din cauza lanţurilor i se vedeau oasele şi ca să nu-şi rupă māinile au pus sub lanţuri nişte cārpe (subl. noastră).

Avea părul īncālcit, ochii roşii īn cap, ca la cāini turbaţi. Şi cānd a intrat īn biserică era atāta lume. Necheza ca şi caii, boncănea ca taurii, bătea cum cāinii, urla ca lupii, orăcăia ca broaştele, croncănea cum corbii, şuiera ca şerpii, vai de mine! (…) Această femeie fusese la toate bisericile mari din Grecia, la mănăstiri, la Sfintele moaşte şi nu s-a tămăduit. Şi a zis unul: Du-o la Ierusalim, la mormāntul Domnului, că acolo ori moare ori se tămăduieşte!, că aşa-i acolo”. (Ne vorbeşte Părintele Cleopa 12, Mănăstirea Sihăstria 2002, pag. 139-140).

Īn cazul respectiv femeia demonizată s-a vindecat şi s-a īntors sănătoasă la familia ei, nu īnainte de a povesti cum s-a vindecat de īnfăşurarea diavolului:

„Şi i-au dat drumul şi i-au spălat māinile şi picioarele, erau numai sānge de la lanţuri. (…). Şi pe urmă, cānd a ajuns īn biserică a īntrebat-o patriarhul:
- Silvano, ce s-a īntāmplat cānd te-ai atins de crucea Domnului? Cānd te-ai vindecat ţii minte?
- Cānd s-a atins crucea Māntuitorului de fruntea mea am văzut o mānă de pe cruce care s-a pogorāt pe capul meu. Şi cānd s-a pogorāt, eu eram īnfăşurată cu şapte balauri. Şapte balauri groşi īn jurul meu. Toţi stăteau cu capetele īn gura mea şi mă muşcau. Cānd s-a atins Crucea lui Hristos, s-au desfăşurat toţi şi au zburat şi s-au făcut foc şi nu i-am mai văzut” (Id. ib. P. 141-142)

Minunea a fost consemnată īn condica īn care se notează vindecările făcute de Sfānta Cruce la Mormāntul lui Hristos, īncheiate cu proces verbal īn faţa martorilor oculari.

Lupta cu diavolul se poartă cu arme specifice, chit că acestea pot fi īnţelese sau nu de mireni, indiferent ce poziţie sau calificare au ei. Posibil ca Părintele Daniel Corogeanu să fi şi greşit īnsă nu este īn puterea noastră să-l judecăm şi să-l condamnăm, mai ales īn probleme care depăşesc puterea de īnţelegere omenească.

Arătam mai sus că atacul este de fapt īndreptat īmpotriva ortodoxiei, care nu se las㠄modernizată”, nu acceptă imoralitatea lumii contemporane şi se opune atacurilor „stăpānitorului lumii acesteia”. Mai mult monahismul, mai concret īntărirea acestuia şi influenţa, tot mai mare pe care o are asupra creştinilor şi a tineretului īn special, zădărniceşte, īn parte eforturile de īndrăcire a oamenilor, de care nici media nu este străină. Biserica şi monahismul trebuiau supuse oprobiului public, īntr-un fel de procese publice de genul celor staliniste. Astfel, cazul Părintelui Daniel, de la Tanacu a servit perfect intereselor unor cercuri antiortodoxe şi antihristice de a pune la zid ortodoxia şi avem suficiente motive să credem că această luptă este doar la īnceput…

PS. Nu numai eu sau citiva de aici au vazut si inteles ce se afla in spatele acestei dezlanturi a mass mediei. unsure.gif
Thelma
Am o curiozitate (n-am citit topicul de la inceput, s-ar putea ca subiectul sa fi fost atins): oare a "reusit" exorcizarea inainte de decesul fetei? Sau a murit, aflandu-se inca sub influenta malefica?
thunder
QUOTE (abis @ 27 Jun 2005, 07:02 PM)
Deci, tu zici ca a procedat corect? Uite aici ce spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei:

- acest articol (acum l-am vazut), arata inca odata ca am avut dreptate in ceea ce priveste atacul satanei asupra spiritualitatii, mai precis, acum, asupra crestinismului. Articolul este special conceput sa fie ironic, tententios si mincinos special de a indeparta oamenii de la credinta si a le manipula constiintele.

PS. Astazi au venit la noi, miine (azi pt. voi) vor veni la voi".
thunder
QUOTE (IO @ 28 Jun 2005, 07:49 PM)
- Iertarea (fara de care crestinismul n-ar fi superior altor religii. Prin iertare, este.)

prelungire de off topic:

- crestinul nu este superior, nici cu, nici fara iertare. El este doar un cautator al spiritului ce a ales sau a primit ceea ce ii este specific si poate duce: invatatura crestina ... asa cum a mai ramas ea ... tot e mai buna decit nimic sau sa fii in starea de neantizare sufleteasca precum este ateul. De aici si pina la a spune ca e "superior", este o mare prapastie.

- nu e in caderea nostra sa socotim care e mai mare dintre Fii lui Dumnezeu, Iisus, Krishna sau Altii, dar chiar si asa, daca am presupune ca Unul dintre Ei ar fi mai mare, asta nu inseamna ca cei ce urmeaza invatatura Lui sint in mod automat superiori altor cautatori spirituali. Sint o multime de oameni "inferiori" care nu au urmat crestinismul si cu toate acestea au atins starea de indumnezeire, pe cind milioane de crestini "superiori" au ramas la poalele muntelui. Apar cauza crestina cind este atacata de fiinte demonizate sau inconstiente, dar si cauza altor cai spirituale si religii, chiar si in fata acelorasi orbi sau a celor care abordeaza atitudini fanatice (crestine). Adevarul inainte de toate !
thunder
QUOTE (Clopotel @ 29 Jun 2005, 01:31 PM)
Draga Edinide,
O sa incepi iara, si pe acest topic, cu denigrarea si batjocorirea Bisericii Ortodoxe si a preotilor? sad.gif

- mda, adevarat, cam asta face. unsure.gif

QUOTE
Banuiesc ca in yogacrestina a ta, ai gasit o metoda proprie de exorcizare, sau inca mai lucrezi la ea...

- aceasta formulare "yogacrestina" nu are nimic comun cu ceea ce este sau ar putea fi ea si cu ce prezinta edinide. Prin acesta atitudine edinide denigreaza si yoga si crestinismul in acelasi timp, expunind bazaconii atit dpdv yoghin, cit si crestin. Ar trebui sa-l trimitem la o "cura de dezintoxicare" de demoni, mai precis, la o exorcizare. Sint curios daca a fost la vrfeuna sau se va duce vreodata ... sau el este deja deasupra ideii de posedare ? smile.gif

QUOTE
QUOTE
Deci, avem un spectru bogat de referinte: Duhul Necurat, Dracul, Diavolul, Satana, Ispititorul.

Banuiesc ca dupa dogma ta astia sunt 5 denumiri care nu se refera la acelasi lucru, adica diavolul si satana nu ar avea legatura unul cu altul..., altfel nu vad de ce ai tinut neaparat sa-i etalezi cu atata fast...

- intradevar, cu cit fast ii prezinta numele satanei ... cry.gif
thunder
QUOTE (IO @ 30 Jun 2005, 12:58 AM)
QUOTE
Cand Biserica isi darama propriile manastiri?

Clopotel, ma ispitesti sa incep sa scriu aici despre asa-numitele Biserici Negre... si nu esti pregatit nici tu, nici altii, sa aflati astfel de lucruri... Dar ca sa iti raspund totusi, poate ca Biserica lui Hristos isi darama propriile manastiri atunci cand constata ca in ele nu mai este slujit Hristos - Viata - ci stim noi cine.

- ce biserica a darimat Iisus ?

- Iisus nu a luptat cu cladirea (bisericii, templului), ci cu demonii din acei farisei. Daca un om poate fi exorcizat, de ce nu am exorciza si acele asa zise "biserici negre" (pina la urma ce este sau ce intelegi tu prin asta?) ?
thunder
QUOTE (bdl @ 30 Jun 2005, 02:00 AM)
Ai luat-o pe urmele lui thunder baiete..... :

- mai bine pe urmele, decit in urma.

QUOTE
Ziaristii au descoperit ca staretul de la Cotmeana a cerut 800 de dolari unei echipe de la o televiziune straina pentru a filma o exorcizare regizata.
http://www.evenimentulzilei.ro/social/?news_id=190185
Asa  se fac banii fratilor, nu cu circa pe santier.....

- existenta impostorilor nu elimina realitatea obiectiva a originalului. Aceste demersuri din presa au aceieasi tinta: "distrugerea credintei". cry.gif
thunder
QUOTE (abis @ 30 Jun 2005, 10:41 AM)
Clopotel,
Citeste articolul asta. Nu e din EvZ, daca tie nu-ti place ziarul...

- articolul este scris in acelasi stil "aventurist" de mare detectiv care descopera complotul lumilor. O alta forma de manipulare a opiniei publice. sad.gif Nu are rost sa pierd timpul sa-l comentez, stilul il tradeaza si cine are o stare de luciditate, nu are cum sa nu vada multele asemanari de atitudine si stil cu articolele in care sint atacate si alte persoane si grupari incomode acolitilor satanei.
bdl
Stai linistit omule, nu trebuie sa darime nimeni biserica, se darima ea singura cu preoti de genul ala... wink.gif
thunder
QUOTE (1 @ 618033,1 Jul 2005, 01:01 AM)
Nu-mi amintesc ca Isus sau apostolii sa fi legat pe cineva de o cruce, cu un calus in gura, si sa-l lase nemancat si nebaut cu zilele in speranta ca vor iesi demonii din el.
Mai precis, Biblia arata usurinta cu care Isus scotea demonii. Instantaneu. Fara ritualuri complicate. Simplu. Usor.

- da, dar El era/este Iisus. Tincu e Tincu ... la fel si preotii.

QUOTE
In plus, cand apostolii au fost incapabili sa scoata un demon, Isus le-a aratat cauza: era nevoie de post si rugaciune. Post si rugaciune din partea apostolilor, iar nu a demonizatului.

- de unde concluzia asta ? Si, de ce ar trebui sa posteasca apostolii (sau altii) pt. alte persoane ?

QUOTE
Ce pofte sexuale,

- intradevar, (e) clarvazatoare Valentina. ohmy.gif

QUOTE
Dumnezeu nu omoara, ci da viata, dragilor.

- intradevar, in Sodoma si Gomora s-a dat multa viata. spoton.gif
thunder
QUOTE (dead-cat @ 30 Jun 2005, 07:33 PM)
QUOTE

Difera numai rugaciunile, caci la exorcizare se citesc rugaciuni mult mai puternice, si nu la indemana oricui...

pffffffff, tu crezi ca Dumnezeu e controlabil prin ritualuri?

- alt "specialist" in ocultism.

- ritualul nu il obliga cu ceva pe Dumnezeu, ci invoca si creaza anumite si conditii subtile aparte, in care Dumnezeu permite anumite manifestari mai aparte.

QUOTE
"puterea" unei rugaciuni nu tine de textul ei, ca Dumnezeu n-asuclta de "secret keywords". tine de gradul de apropiere de El al celui ce o spune.

- tine si de continut si de puterea celui care o spune. Continutul face apel la energia de forma si invoca o anume realitate, iar forta launtrica (deschiderea si trezirea spirituala) a celui care rosteste rugaciunea face ca acea realitate sa fie mult mai puternic intermediata de structurile lui subtile prin care Dumnezeu se poate manifesta mai plenar.

QUOTE
din cite stiu, unul din criterii e ca cineva incepe sa vorbeasca brusc intr-o limba care n-avea cum s-o invete pina atunci, la un nivel intelectual complet diferit. asta la biserica catolica.

- poti vorbi limbi straine fara sa fi posedat, ci (si) accesind amintiri din vieti anterioare, aspecte deja studiate si verificare de stiinta. Deci asta nu e un mod de a pune pecetea "posedat". A face rau, a spune rau, a urmari raul si a-l intermedia, inclusiv minciuna si falsul ... este o "dovada" de posesiune, in diferite proportii.
thunder
QUOTE (Lucifer @ 1 Jul 2005, 05:18 AM)
Un personaj ce pare a avea nevoie de exorcizare: Silviu Prigoana. Am vazut in noaptea asta la Dan Diaconescu pe fosta lui sotie Adriana Bahmuteanu povestind cum nu o lasa sa se inchine cind trecea pe linga o biserica si cum poarta intotdeauna camasi negre. In plus este si mason, asta zicind chiar el, nu banuit.

- chiar exorcizat nu, dar cu influente malefice in mod sigur e. sad.gif
nefertiti-old
hmm.gif hmm.gif Vad ca thunder imparte cu raspunsuri in dreapta si-n stanga, are raspunsuri pentru toti si pentru toate, raspunsuri peste raspunsuri... cool.gif
cociuba
thunder are raspunsuri pentru toti si mai ales vad ca are ceva cu mass-media..., ce sa faci paranoia asta... jamie.gif
am observat ca clopotel s-a retras din discutie si bine a facut caci e imposibil ca asa ceva sa fie protejat de un credincios... wink.gif
sper ca finalmente si thunder se va plictisi... wink.gif desi vad ca mai bantuie si prin alte parti... rofl.gif rofl.gif rofl.gif
click aici
IO
QUOTE (Thelma)
Am o curiozitate (n-am citit topicul de la inceput, s-ar putea ca subiectul sa fi fost atins): oare a "reusit" exorcizarea inainte de decesul fetei? Sau a murit, aflandu-se inca sub influenta malefica?

Exorcizarea nu a reusit.
In astfel de cazuri, consecintele pentru sufletul persoanei decedate (destrupat impreuna cu demonul care l-a parazitat) sunt grave. Hai sa consideram subiectul incheiat, ce zici?

QUOTE (thunder)
Daca un om poate fi exorcizat, de ce nu am exorciza si acele asa zise "biserici negre" (pina la urma ce este sau ce intelegi tu prin asta?) ?

Da, se pot anihila de catre cei care au cunoasterea si potentele necesare.
abis
Probabil tot o minciuna si o manipulare a fortelor satanice, aici: Daniel Corogeanu nici nu ar fi trebuit sa fie preot. A urmat doi ani cursurile Facultatii de Teologie din Iasi, insa a fost exmatriculat in anul 2000, din cauza rezultatelor proaste la invatatura!

Clopotel, ai disparut?!
MIA
QUOTE (cociuba @ 4 Jul 2005, 11:42 PM)
am observat ca clopotel s-a retras din discutie si bine a facut caci e imposibil ca asa ceva sa fie protejat de un credincios... wink.gif

Aşa e. smile.gif

Singura chestie enervantă şi răutăcioasă īn relatările mass-media a fost folosirea obsesivă a termenului "crucificare" - care nu-şi avea locul ( şi şi autopsia a arătat asta ). unsure.gif
Clopotel
Nu dragilor, nu am disparut, dar am vazut ca discutam degeaba, ca un motor turat in gol... Ca se pune prea multa patima in a acuza inainte de a judeca.... In astfel de situatii e mai bine sa lasam totul in voia lui Dzeu., sa cearna El lucrurile, caci voia noastra lesne poate fi indreptata spre greseli in situatii asa de complicate... Fiecare vrea sa auda doar ce-i place si care-i satisface orgoliile sau care-i confirma ideile preconcepute.
De ce unii simt placere si satisfactie in a condamna acel calugar?! Pentru mine acel calugar a facut bine, fie si numai prin faptul ca tinand in fiecare zi Sfanta Liturghie, s-a rugat si pentru toti credinciosi, deci si pentru mine pacatosul... O fi gresit din punctul de vedere al legilor laice, dar nu legea laica ma intereseaza pe mine acum ci cea divina care e mai presus de cea laica.... Eu incerc sa vad binele facut de acel preot, si nu sunt in stare sa anulez acest bine pentru o presupusa greseala, inca nedemonstrata.Acum, un om mai putin se roaga pentru mine sad.gif ..., un om care incerca sa duca o viata cat mai curata, lucru de care eu nu sunt in stare..., ... un om cum din ce in ce mai rari sunt...

Ma intristeaza, usurinta cu care Biserica se leapada de membrii ei..., doar pentru speculatiile presei, caci parintele Daniel, a facut slujbele conform cu canoanele Bisericii... Si atunci Biserica ce vrea sa demonstreze prin asta?! sad.gif

Sunt multi cei ce cauta viermi si in flori frumos mirositoare, dar eu prefer sa pastreze mireasma binecuvantata, dar ei de ce prefera sa caute viermii?! Asta ma instristeaza pe mine?
La ce folos sa continui o discutie in care se cauta si se etaleaza raul in loc sa cautam si sa etalam binele...?!

PS. Probabil, o idee buna ar fi, ca la fiecare Biserica, unde se fac rugaciuni de alugare a demonilor, avand in vedere riscul mare de izbucnire a crizelor la cei demonizati, sa fie afara o salvare pregatita de interventie. In acest fel si Biserica isi face treaba ei, si legea laica e satisfacuta. Totusi, daca si in acest caz va muri victima... ma tem ca tot Biserica va fi de vina... Dar Mantuitorul ne-a avertizat ca cine doreste sa-L urmeze va fi prigonit in aceasta lume...

Draga IO,
QUOTE
Exorcizarea nu a reusit.

Niciodata nu o sa pot sa-ti fiu recunoscator pe cat meriti... wub.gif Uneori iti mai pun niste intrebari, sper sa nu le iei in sens negativ...
Pe ce te bazezi cand spui ca exorcizarea nu a reusit?! Din putinul pe care il stiu eu, este ca din contra, daca un suflet moare posedat fiind de diavol, posesie care s-a facut cu ingaduinta lui Dzeu. , spre mantuirea acelui suflet si nu spre pierzare, acela nu va fi lasat pana la sfarsit, ci se va mantui negresit. Chiar Sfintii Parinti ne invata asta, si am sa-ti caut citate si am sa ti le dau... Eu sunt convins ca fata aceea, prin mila lui Dzeu. s-a mantuit, pentru ca, chiar daca s-a impartasit cu nevrednicie, chinurile sufletesti si trupesti, impreuna cu ragaciunile calugarilor, si prin nesfarsita mila a lui Dzeu., au mantuit-o...

Doamne ajuta!
abis
QUOTE (Clopotel @ 5 Jul 2005, 10:32 AM)
O fi gresit din punctul de vedere al legilor laice, dar nu legea laica ma intereseaza pe mine acum ci cea divina care e mai presus de cea laica

Parca il aud pe Bin Laden... Exact asta ar spune si el.


Uite ce scrie Corogeanu:
QUOTE
Subsemnatul Corogeanu Petru Daniel, ieromonah la Manastirea Sfanta Treime din comuna Tanacu, nascut la data de 26.09.1975, in localitatea Vaslui, fiul lui Petru si al Mariei Corogeanu, absolvent al Grupului Scolar „Stefan Procopiu”, cursant (deci nu absolvent, asa cum am spus mai sus, nu si-a terminat studiile si nu putea fi preot) al Facultatii de Teologie Iasi, anul 3, declar urmatoarele: Sora Irina Cornici, in etate de 25 de ani, provenita de la Casa de Copii Barlad, a venit in cursul lunii aprilie cu fratele sau, Vasile, in vizita la prietena dansei, numita Anghel Parascheva, vietuitoare la manastirea noastra, rasofora. Venita din lume, cunoscand dezmatul lumii, a luat hotararea de a ramane in manastire. Precizez ca a fost primita cu toata caldura sufleteasca in comunitatea noastra. Fratele dansei, de asemenea, a hotarat si el sa ramana la schitul Portari, gospodarie anexa a manastirii noastre. Nu am intreprins cercetari asupra sanatatii fizice ale celor doi frati, preocupandu-ne de starea lor sufleteasca si integrarea in obstea noastra. Dupa o saptamana de la venirea ei, dupa ce a fost marturisita, a facut o criza spontana si inexplicabila la prima vedere. Criza a fost violenta, plina de venin, a igienei mintii, fapt care ne-a determinat sa procedam la spitalizarea ei. Am solicitat „Salvare”, nu ni s-a aprobat, transportandu-o cu mijloc de transport propriu. A fost internata la Spitalul de Psihiatrie Vaslui, avand ca medic curant pe dl doctor Silvistrovici. Fiind ieromonah, am delegat sa se ocupe de dansa pe Maica Neonila, vietuitoare la manastirea noastra. Ea cunoaste toata situatia spitalizarii surorii Irina. Se poate vedea din foaia de observatie boala de care suferea. Am fost informat de Maica Neonila ca a stat in coma o saptamana, dupa care si-a revenit. Dupa inca o saptamana de spitalizare a fost externata, la solicitarea ei de a se reintoarce la manastire si asumarea de raspundere a Maicii Neonila, constand in urmarea tratamentului la domiciliu. Revenind din spital, cu toate ca a urmat tratamentul, se purta ciudat, dar nu violent, purtarea dansei fiind tolerata. Inainte de venirea celor doi frati la manastire, continua fostul duhovnic, Vasile a lucrat ca zilier la o familie, undeva in Banat. Irina avea bagajele si banii stransi din munca din Germania, circa 4.500 euro, lasati la pastrare la respectiva familie, pe care eu nu o cunosc si nici nu stiu alte amanunte. Precizez din nou ca, dupa slujba din ziua de 25 mai a.c., a plecat in Banat insotita de M. Neonila si inca doua surori cu autoturismul nostru care s-a avariat (motorul) pe traseu. Un crestin de-al nostru le-a preluat, ducandu-le in Banat si retur. Familia respectiva i-a inapoiat din 4.500 de euro numai 500 E, din care s-au cheltuit 200 cu transportul. Dupa acest esec, ea a fost daramata sufleteste. Au hotarat cei doi frati sa posteasca, sa privegheze (sa nu doarma noaptea) pana la primirea banilor. Starea sanatatii ei a devenit din ce in ce mai precara. Nu se mai putea controla, vorbea tare, canta in legea ei, era confuza si debita alocutiuni imorale. Precizez ca obstea manastirii a hotarat izolarea ei. A afirmat ca nu mai doreste spitalizare. Faptul ca vorbea porcos, pornografic fiind motiv de ispita in cadrul obstei noastre, am hotarat izolarea ei in chilie. Totodata, ne-am rugat pentru insanatosirea ei, cunoscand ca oamenii in asemenea cazuri se imobilizeaza, am hotarat sa improvizam o targa si sa o ducem in biserica, pentru a ne ruga la Sfantul Maslu si Dezlegarile Sf. Vasile pentru ea. Am incercat sa o hranim, a refuzat total si mancarea, si apa. Starea dansei depresiva era urmare a inselarii ei de catre familia din Banat. A refuzat hrana, apa si chiar agheasma. Aceasta fiind a doua zi. In a treia zi, dupa terminarea Sfintei Liturghii a Sf. Maslu, aparent si-a revenit, am eliberat-o de legaturi incercand sa-i dam hrana, apa, ceai si cu paine inmuiata. A inghitit, dupa care am scos-o afara.
Rasofoarele Anastasia Pahomia si Silviana au masat-o, igienizat-o (spalat, schimbat). Totul parea normal. A cazut intr-o coma profunda agravanta, fapt ce ne-a determinat sa apelam la „Salvare” si ducerea ei la spital. I s-a aplicat primul ajutor. Tensiunea, am auzit eu si ceilalti martori, era scazuta la 3. In „Salvare” i-au pus perfuzie, iar soferul a transmis prin statie ca inca nu e decedata si a plecat. In calitate de ieromonah, am facut tot posibilul sa o salvez, rugandu-ma lui Dumnezeu, iar celelalte surori sa o ingrijeasca. Precizez ca nu eu am legat-o, ci celelalte surori, eu doar am tinut-o. Nu recurgeam la aceasta metoda daca nu era agresiva, daca nu strica lucrurile si daca avea un vocabular decent. Regret ca nu am solicitat fisa medicala la vietuitorii acestei manastiri. Este o lectie pentru mine ca pe viitor, in calitate de duhovnic, sa solicit cazierul si fisa medicala. Aceasta imi este declaratia pentru care semnez. Ieromonah Corogeanu Petru Daniel, azi, joi, 15 iunie 2005
dead-cat
QUOTE

- de catre cine s-a constatat ? De cei care vor sa arunce pisica moarta in curtea vecinului ? Medicii se apara intre ei. Credinciosii sau/si preotii de ce nu se apara intre ei ?


dadada, masonii e de vina.

muahahahaha rofl.gif rofl.gif

QUOTE

Parca il aud pe Bin Laden... Exact asta ar spune si el.

fenomenul "taliban" nu este local Afghanistanului. practic se extinde peste tot unde sunt fundamentalisti, oricare ar fi apartenenta lor.
Thelma
IO
QUOTE
Exorcizarea nu a reusit.

Sunt si eu curioasa, precum Clopotel: pe ce te bazezi?

Clopotel
QUOTE
Din putinul pe care il stiu eu, este ca din contra, daca un suflet moare posedat fiind de diavol, posesie care s-a facut cu ingaduinta lui Dzeu. , spre mantuirea acelui suflet si nu spre pierzare

Vai, nu-mi vine sa cred ce vad... hh.gif ...cum sa se faca cu ingaduinta lui Dumnezeu, spre mantuirea acelui suflet?!
thunder
QUOTE (abis @ 5 Jul 2005, 10:21 AM)
Probabil tot o minciuna si o manipulare a fortelor satanice, aici: Daniel Corogeanu nici nu ar fi trebuit sa fie preot. A urmat doi ani cursurile Facultatii de Teologie din Iasi, insa a fost exmatriculat in anul 2000, din cauza rezultatelor proaste la invatatura!

- presupunind, repet, presupunind ca cele expuse in articol sint lucruri adevarate, nu se schimba cu nimic motiovatia pt. care acolitii satanei si implicit ai minciunii ataca biserica, preotimea si credinta. Toti cei care mint sau care duc mai departe minciuni si falsuri grosolane, mai ales de acest tip incadrat in cele reigioase-spirituale, SINT ACOLITI ai satanei. Ca ei nu sint constienti de asta, ca nu recunosc asta sau nici macar nu recunoasc existenta satanei, pt. noi ceilalti, care "vedem" acete lucruri, ne apare intrebarea (retorica): cum se face totusi ca nu il recunoaste pe satana sau ii face voia si indeplineste dorinta de dezbinare, de calomniere si minjire a numelui lui Dumnezeu, a credintei si a celor sfinte ? Nu numai cei posedati total ar trebui exorcizati, ci toti acesti "soldati orbi" (incoinstienti). spoton.gif Adevaratii si periculosii soldati ai satanei nu sint cei posedati total, ci cei partial, cei care cu voie sau fara voia imbraca haina de oaie, cind ei fac voia lupilor.

- nu am nici o indoiala ca daca preotul a gresit, va plati. Dar presa vineaza preotimea si crestininismul, in mod fatis, meschin si diabolic. Faptul ca unii atei intra in jocul acolitilor satanei arata ca si ei sint preluati in diferite proportii de demoni si influentele lor, care de altfel sint evidente din momentul din care il reneaga pe Dumnezeu.

- sa nu uit. Pe un intermediar al lui Dumnezeu nu teoria sau/si invatatura il face, ci Dumnezeu. Dumnezeu il recunoaste ca intermediar al Sau, nu biserica sau mai stiu eu ce grup. Ca biserica sau altii au alta teorie ... e treaba lor.
abis
QUOTE (thunder @ 5 Jul 2005, 12:06 PM)
Nu numai cei posedati total ar trebui exorcizati, ci toti acesti "soldati orbi" (incoinstienti).

spoton.gif

Cum de nu m-oi fi gandit pana acum la asta? Ai gasit solutia: exorcizare pentru atei, pentru ziaristi, pentru crestinii care nu sunt de acord cu ce s-a intamplat la Tanacu, exorcizare la tot cartierul...

Pana la urma vei ramane singurul ne-exorcizat!
IO
QUOTE
Pe ce te bazezi cand spui ca exorcizarea nu a reusit?! Din putinul pe care il stiu eu, este ca din contra, daca un suflet moare posedat fiind de diavol, posesie care s-a facut cu ingaduinta lui Dzeu. , spre mantuirea acelui suflet si nu spre pierzare, acela nu va fi lasat pana la sfarsit, ci se va mantui negresit. Chiar Sfintii Parinti ne invata asta, si am sa-ti caut citate si am sa ti le dau...

Draga Clopotel, Thelma si ceilalti care va intrebati lucruri de genul asta

Daca voua va place sa va inchipuiti ca in astfel de cazuri are loc vreo interventie "deus ex machina" post mortem, imi pare rau ca nu va impartasesc entuziasmul.
Clopotel, daca acel suflet "se va mantui negresit", ce-ar fi sa facem pe devil.gif in 4 ca sa fim toti posedati si sa ne mantuim negresit? Ce zici, poate asta era solutia si nu stiam eu... wink.gif
Iar cand spun ca exorcizarea nu a reusit si ca in prezent sufletul acelei fete este intr-o companie pe care a acceptat-o cu liber arbitru intr-un trecut foarte indepartat si care il ingereaza incetul cu incetul, e doar o parere proprie si personala. Si pe care nu cer nimanui s-o accepte, mai ales ca nu poate fi probata "stiintific", asa cum le place unora sa pretinda. tongue.gif
Iar acum, chiar nu mai discut pe tema asta!
thunder
QUOTE (Clopotel @ 5 Jul 2005, 11:32 AM)
Sunt multi cei ce cauta viermi si in flori frumos mirositoare, dar eu prefer sa pastreze mireasma binecuvantata, dar ei de ce prefera sa caute viermii?! Asta ma instristeaza pe mine?
La ce folos sa continui o discutie in care se cauta si se etaleaza raul in loc sa cautam si sa etalam binele...?!

- exista o vorba: "vii cu vii, mortii cu mortii". Ea exprima tot manifestarea legii rezonantei. Tot acolo se integreaza si aceasta: "viermii cu viermii ... pasarile cu pasarile". Viermii prefera viermuiala, pasarile prefera zborul si cerul.

QUOTE
Din putinul pe care il stiu eu, este ca din contra, daca un suflet moare posedat fiind de diavol, posesie care s-a facut cu ingaduinta lui Dzeu. , spre mantuirea acelui suflet si nu spre pierzare, acela nu va fi lasat pana la sfarsit, ci se va mantui negresit.

- posesiunea s-a realizat din perspectiva legilor cosmice emanate de Dumnezeu si nu neaparat printr-un acord tacit sau direct al Sau. Posesiunea, suferinta si toate celelalte se realizeaza pe baza legii karmei. Cit este karma de suferinta, cit ai gresit/pacatuit ... atit vei plati. Daca karma de suferinta si posesiune a acelui suflet (care a fost intrupata in acea femeie) nu s-a consumat, ea va fi posedata si in vietile viitoare, iar acum, in lumea de dincolo, se afla intr-o lume malefica (iad) corespunzatoare pacatelor ei. Orice consumare a pacatelor, adica eliminarea efectelor karmei negative conduce fiinta catre mintuire, dar in nici un caz nu o aduce la starea de mintuire.

- mintuirea, sau starea de eliberare, cum i se mai spune si in Orient, sau de indumnezeire, nu se obtine asa usor. Sau crede cineva ca de la starea de posedat sari una doua la aceea de sfint (mintuit) ? ohmy.gif
Thelma
QUOTE (IO)
Clopotel, daca acel suflet "se va mantui negresit", ce-ar fi sa facem pe  in 4 ca sa fim toti posedati si sa ne mantuim negresit?


rofl.gif spoton.gif (cu scuzele de riogoare, dar nu puteam sa ma abtin)

Clopotel

Acum intr-o maniera serioasa: nu esti singurul la care intalnesc aceasta conceptie, cum ca posedarea se face cu acordul divin si spre elevarea personala. Personal, nu sunt de acord. Daca ai putea sa aduci si citate edificatoare din Sf. Parinti, ar fi ok.
Felina
QUOTE (thunder @ 4 Jul 2005, 08:32 PM)
QUOTE
QUOTE (Felina @ 4 Jul 2005, 08:47 PM)
1. privarea de hrana nu aduce moartea, ci doar cind este o exagerare. Nu a dovedit nimeni pina acum ca ar fi fost o exagerare in cazul de fata.

Si cine-i da dreptul unei persoane sa priveze pe o alta de hrana?

- cine a adus acea persoana la minastire pt. a-l exorciza, sau cel care a venit el insusi acolo, de buna voie, sa fie exorcizat. Exorcizarea, este pt. preot precum tratamentul pt. medic. Nu vrei sa fi tratat, nu te duci la doctor/preot. Cind cineva e lovit pe strada si nimeni nu stie de el cine e, sau pe cine are apropiat, astepti pina afli aceste detalii sau prima masura este aceea de a-i oferi tratamentul adecvat ?


Raspuns destul de la obiect. Totusi, eu am inteles ca fata era in manastire deja, nu am inteles ca s-ar fi dus la manastire pentru a fi exorcizata. Eu nu acuz pe nimeni de nimic, eu doar incerc sa analizez cazul.

QUOTE
QUOTE
QUOTE (Thunder)
2. privarea de apa poate aduce moartea, dar se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel.

Zici tu... Ai fost acolo atunci? Daca nu, atunci de unde ai tras tu concluzia ca "ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel"?

- din ce a spus preotul in direct la emisiunea de la OTV.


Din ce a spus preotul, foarte frumos. Dar:
1. ai spus 'se vedea'.
2. ce iti garanteaza tie ca preotul spunea adevarul si numai adevarul? Daca a omis niste aspecte, sau le-a inflorit putin?

QUOTE
QUOTE
Si poti sa definesti stiintific acest nivel de care vorbesti?

- asta ti-o pot dovedi analizele de laborator. Eu nu iti pot oferi detalii concrete, cantitati si masuratori ale globulelor din singe, dar iti pot spune cind un om este mai anemic sau nu, fara sa numar globulele. Pt. masuratori precise mergi la cadrul adecvat.


Poti spune despre un om daca e mai anemic, dar poti tu afirma de fata asta ceva despre nivelul ei de deshidratare atata timp cat nu ai vazut-o? Tu spui "se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel". Desi n-ai vazut-o, desi n-ai fost la fata locului, bazandu-te doar pe cuvintele preotului, tu afirmi cu mana pe inima ceva ce nu poti proba. Asta e evident treaba ta, dar nu-mi poti cere si mie sa gandesc la fel.

QUOTE
QUOTE
Scuza-ma, dar si cel mai (asa zis) negru post se tine cu paine si apa. De ce ar trebui privata o persoana de apa necesara?

- postul negru se tine doar cu apa. Piinea e o timpenie a fi folosita in post. Asta arata neputinta si limitarea celor care urmeaza sau sfatuiesc sa urmezi un astfel de "post" si arata cu nu cunosc mecanismele subtil launtrice ale postului si efectele lui fizice si subtil energetic.

- de unde stii ca nu a fost folosita nici apa ?


Tu ai spus "se vedea ca apa nu-i lipsea acelei femei la un asemenea nivel", adica totusi ii lipsea! Tu ai spus asta si acum tu te contrazici. Recunosti ca si cel mai negru post se tine doar cu apa si in acelasi timp spui ca nu-i lipsea apa intr-atat incat sa moara de deshidratare. Citeste bine randurile astea, pentru ca dintre noi doi in acest moment tu esti cel confuz.

Acum o sa repet ce am spus mai sus: Eu nu acuz pe nimeni de nimic, eu doar incerc sa analizez cazul.

QUOTE
QUOTE
Sper sa-mi raspunzi.

- sper sa intelegi (ce am raspuns), nu ca bdl and "others". spoton.gif

Multumesc ca mi-ai raspuns smile.gif .
Clopotel
Draga Thelma,
QUOTE
Clopotel
QUOTE

Din putinul pe care il stiu eu, este ca din contra, daca un suflet moare posedat fiind de diavol, posesie care s-a facut cu ingaduinta lui Dzeu. , spre mantuirea acelui suflet si nu spre pierzare

Vai, nu-mi vine sa cred ce vad... ...cum sa se faca cu ingaduinta lui Dumnezeu, spre mantuirea acelui suflet?!

Nu-i asa ca e greu de crezut...!
Eu va sfatuiesc sa nu va luati dupa vorbele mele, caci pot fi rele, desi intentia e buna... De aceea o sa-i las pe altii, cu adevarat placuti lui Dzeu. sa vorbeasca. Din vorbele lor, va las pe voi singuri sa deduceti si sa intelegeti ce e folositor pentru voi...
(unele texte sunt un pic "pe langa" la prim avedere, dar de fapt au o stransa legatura intre ele... de cauzalitate)

Sfāntul Ignatie Brianceaninov spune: "Porunca dată de Dumnezeu īn Rai, care interzice omului să guste din rodul pomului cunoasterii binelui si a răului, nu a fost anulată. Ea īl īncearcă mereu pe om, pānă astăzi. Mereu este prezent lāngă noi diavolul si ne īndeamnă să gustăm din rodul oprit. El nu īncetează să ne ademenească prin cugetări păcătoase si lumesti, dezlăntuindu-ne nemăsurat patimile".
Sfāntul Ioan Gură de Aur ne spune exact motivele pentru care Dumnezeu īngăduie existenta diavolului si nu-l īmpiedică să ne atace cu ispitele sale: "īn primul rānd ca să cunosti că te-ai făcut mai puternic decāt diavolul, īnsemnāndu-te, īn numele lui Hristos, cu Crucea dătătoare de viată; īn al doilea rānd, pentru trai īn smerenie si a nu te preamāri prin bogătia darurilor si să nu uiti neputinta ta si puterea celui care te ajută; īn al treilea rānd pentru că acest duh necurat, văzāndu-ti răbdarea cu care rezisti ispitelor, să se convingă că l-ai părăsit cu desăvārstre si te-ai depărtat de el; īn al patrulea rānd, pentru a avea o cunostintă clară asupra comorilor ce īti sunt īncredintate, căci diavolui nici nu ar īncerca să te atace dacă te-ar vedea pe treapta cea mai de sus a neprihănirii".


Crestinul ortodox poate fi luptat de diavoli astfel:
I. Prin patimile trupului său:
a) Patimi care se nasc din puterea poftitoare a sufletului omenesc: desfrānarea, lenea, lăcomia pāntecelui, iubirea de bani;
b) Patimi care se nasc din puterea mānioasă a sufletului: mānie, ură, zavistie, invidie, pizmă, răzbunare;
c) Patimi care se nasc din puterea ratională a sufletului: māndrie, slavă desartă, erezie, deznădejde, sinucidere.
II. Prin intermediul oamenilor păcătosi:
a) Prin poftele si păcatele oamenilor;
b) Prin oamenii păcătosi care se află sub lucrare diavolească.
III. Direct de diavoli.
Crestinul care se roagă cu smerenie si cu credintă si apelează la Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe este ajutat de darul lui Dumnezeu si de Ingerul Păzitor ca să lupte īmpotriva diavolilor. Duhovnicul poate alunga diavolii care luptă pe crestini potrivit cu cresterea sa duhovnicească, astfel:
a) Direct cu Darul Duhului Sfānt;
b) Duhovnicul prin binecuvāntare dă puterea lui Dumnezeu celui ispitit de diavoli, ca să lupte si să biruiască si astfel să se īncununeze.

Diavolii atunci ne luptă mai tare cānd postim, cānd ne rugăm, cānd ne smerim mai mult. Pentru a iesi biruitori īn aceste lupte cu diavolii, trebuie să mergem pe calea de mijloc (īmpărătească), sub binecuvāntarea unui duhovnic iscusit, să postim, să priveghem si să ne rugăm după puterea si darurile pe care avem de la Dumnezeu. Cei care se nevoiesc peste putere sunt biruiti de diavoli si cad īn păcate mari: māndrie, slavă desartă, mānie, ură, neascultare, sodomie, zavistie. Cei care din lenevie nu īndeplinesc poruncile dumnezeiesti, cad īn păcate: lene, desfrānare, iubirea pāntecelui, iubirea de arginti...

Sfintii Părinti spun că diavolii sunt stăpānitorii īntregului pămānt si se află sub conducerea satanei, lucrānd la pierderea sufletelor omenesti. Trebuie să stim un lucru important: diavolul poate să ne atace, dar nu ne poate birui. Intr-un citat al īnvătăturii Bisericii noastre se spune că "Diavolul poate lupta īmpotriva omului, dar nu-l poate birui. Acest lucru īnseamnă că putem deveni biruitori asupra diavolilor". Iar Sfāntul Apostol Pavel scrie: "Dumnezeu nu va īngădui ca să fim ispititi peste puterile noastre, ci odată cu ispita, ne va aduce si scăparea din ea" (1 Cor. 10,13). Niciodată Dumnezeu nu ne va lăsa să fim ispititi peste puterile noastre, căci dacă s-ar īntāmpla aceasta, lupta ar fi inegală, iar Dumnezeu nedrept. "Dacă cineva nu se face de bună voie rob diavolilor, nu va avea diavolul nici o putere asupra lui".
Din acest război cu diavolii ne putem īncununa. Sfāntul Ioan Scărarul zice: "Inmultindu-se razboaiele se īnmultesc si cununile. Astfel se īntāmplă de multe ori ca diavolii, fără să vrea, ne fac mai atenti, mai rāvnitori". In vremea ispitelor simtim nevoia arzătoare de a ne afla mereu mai aproape de Dumnezeu. Cānd vicleanul diavol ne īnfricosează si ne tulbură, atunci ne facem mai īntelepti, atunci ne cunoastem pe noi īnsine si atunci alergăm degrabă la Dumnezeu.


27. Şi ieşind pe uscat, L-a īntāmpinat un bărbat din cetate, care avea demon şi care de multă vreme nu mai punea haină pe el şi īn casă nu mai locuia, ci prin morminte.
28. Şi văzānd pe Iisus, strigānd, a căzut īnaintea Lui şi cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preaīnalt? Rogu-Te, nu mă chinui.
29. Căci poruncea duhului necurat să iasă din om, pentru că de mulţi ani īl stăpānea, şi era legat īn lanţuri şi īn obezi, păzindu-l, dar el, sfărāmānd legăturile, era mānat de demon, īn pustie.
30. Şi l-a īntrebat Iisus, zicānd: Care-ţi este numele? Iar el a zis: Legiune. Căci demoni mulţi intraseră īn el.
31. Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă īn adānc.
32. Şi era acolo o turmă mare de porci, care păşteau pe munte. Şi L-au rugat să le īngăduie să intre īn ei; şi le-a īngăduit.
33. Şi, ieşind demonii din om, au intrat īn porci, iar turma s-a aruncat de pe ţărm īn lac şi s-a īnecat.

(Luca)
Vedeti dar, inca odata, ca diavolii nu fac nici un rau fara ingaduinta...

De ce īngăduie Dumnezeu ca să fim ispititi? Sfāntul Apostol Iacob ne spune: "Nimeni să nu zică atunci cānd este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele si El īnsusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit cānd este tras si momit de īnsăsi pofta sa. Apoi pofta, zămislind, naste păcat, iar păcatul odată săvārsit, aduce moarte" (Iacob 1,13-15). Prin urmare, fiecare este ispitit fie de către diavol, fie prin propria sa vointă, totdeauna prin īngăduinta lui Dumnezeu.

Sfāntul Maxim Mărturisitorul ne lămureste că cinci sunt motivele pentru care Dumnezeu īngăduie să fim ispititi de diavoli:
1. Prima pricină este ca acei "care sunt īncercati si se luptă, să ajungă să discearnă virtutea de rău". Acest război ne aduce experientă, ajungānd să deosebim binele de viclesug, virtutea de păcat.
2. A doua pricină este că "dobāndind virtutea prin osteneală si durere, să o avem sigură si nestrămutată".
3. A treia pricină este ca "īnaintānd īn virtute să nu ne īngānfăm, ci să ne smerim". Războiul continuu ne obligă să ne smerim continuu si nu ne īngăduie să ne māndrim cu virtutile noastre.
4. A patra pricină este ca "după ce am fost ispititi de păcat, să-l urām din toată inima", precum si pe diavolii care ne ispitesc.
5. A cincea pricină este ca "devenind nepătimasi, să nu uităm slăbiciunile noastre si nici puterea lui Dumnezeu, care ne-a ajutat".
Prin urmare, vom trece adesea de la război la pace de la durere la bucurie duhovnicească, stiind că īnainte de īnviere este Golgota Crucii. Trebuie să ne luptăm cu toate puterile noastre, bizuindu-ne mai ales pe ajutorul lui Dumnezeu, căci nu īntru multimea ostirii este biruinta războiului, ci din Cer este putere (1 Macabei 3,19).
Astfel, orice ispită, dacă o īnfruntăm, ne poate aduce cunună vesnică.


Cuviosul Nil Ascetul Spune: "Sunt asadar diavoli care intră īn trupul omului si īn toate mădularele lui si īi sug puterea, lăsāndu-le aproape fără vlagă. Si aceasta se īntāmplă cu toate că īn trup nu se află nici o boală". De aceea, īn orice boală trebuie să alergăm īn primul rānd la Sfintele Taine si la rugăciunile Bisericii. Si nu numai la Sfāntul Maslu, ci si la rugăciunile speciale pentru vrăji, deochi, farmece, cosmaruri, insomnii, precum si orice rele care īi bāntuie pe oameni.
Puterea lui Dumnezeu este infinit mai mare decāt a diavolilor, iar omul care se roagă lui Dumnezeu va putea să scape prin puterea dumnezeiască de orice rău cu care satana īncearcă să ne chinuie.



Clopotel
Dintr-o cuvantare a Parintelui Cleopa:

VINDECAREA CELOR DOI DEMONIZATI DIN GADARA
Iubiti credinciosi,

Cu cāt pătrundem īn Sfintele Scripturi mai adānc prin teologie si prin tālcuire, cu atāt ne dau si ele mai bogat mireasma Duhului Sfānt si īntelegem mai mult cuprinsul lor.

Māntuitorul spune: Cercetati Scripturile, căci ele mărturisesc pentru Mine. Deci stim din gura lui Hristos că Sfintele Scripturi sunt mărturii ale lui Dumnezeu. Proorocul David zice: Īn calea mărturii-lor Tale, Doamne, m-am desfătat ca de toată bogătia. Mare adevăr este īn aceste cuvinte. Cine aleargă pe calea mărturiilor sau pe calea dumnezeiestilor Scrip-turi si pe calea īntelesurilor duhovnicesti din ele, pururea se veseleste de īnăltimea tainelor care se află īn ele.

[........]

Dumnezeiasca Evanghelie de astăzi īncepe asa: Īn vremea aceea, a venit Iisus Hristos īn latura Gadarenilor si i-au iesit īnainte doi īndrăciti foarte cumpliti, care locuiau īn morminte.

Īndrăcitii nu puteau sta īn case, ci se ascundeau īn criptele din morminte. Deci doi din acesti īndrăciti au iesit īnaintea Māntuitorului, si Sfānta Scriptură spune că erau foarte cumpliti, īncāt din cauza lor nimeni nu putea să treacă pe calea aceea, căci toti se speriau de ei si fugeau din calea lor.


Si ce-au făcut īndrăcitii acestia, mai bine-zis diavolii din ei, cānd au văzut pe Iisus Hristos, Dumnezeul nostru si Māntuitorul lumii? Au īnceput a striga foarte tare către Dānsul: Ce este nouă si Tie, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui Preaīnalt? Adică: "Ce ai cu noi? Noi nu Ti-am făcut Tie nimic. Noi īi chinuim numai pe oamenii acestia, care sunt dati nouă tot de puterea Ta si pe care īi avem īn stăpānire si īn care locuim noi". Dar apoi, temāndu-se de puterea Māntuitorului, au zis: Ai venit să ne muncesti pe noi mai īnainte de vreme?

Auzi ce spun diavolii? Din această pericopă evanghelică īnvătăm trei lucruri mari:

- īntāi, că si diavolii au credintă si cunostintă;

- al doilea, că ei nu fac nimic fără voia lui Dumnezeu; si

- al treilea, se tem foarte tare de puterea dumnezeiască, ca să nu-i alunge īn gheena mai īnainte de judecata viitoare, că muncile iadului sunt foarte grele.

Deci nu toti diavolii se află desăvārsit la muncă pentru căderea lor, asa cum nici păcătosii nu se află definitiv īn iad, cum spun dumnezeiestii Părinti. De aceea ziceau diavolii acestia: De ce ai venit să ne muncesti īnainte de vreme? Adică: "Nu-Ti ajunge că ai să ne muncesti desăvārsit īncepānd din ziua Judecătii? Ai venit să ne muncesti pe noi īnainte de judecată?" Căci multi din ei au rămas īn văzduh, cum zice marele Apostol Pavel către efeseni: domnii puterii văzduhului; duhurile răutătii răspāndite īn aer, sau cum zice marele prooroc David: Multi sunt cei ce se luptă cu noi de la īnăltime.
Asa si diavolii sălăsluiti īn cei doi oameni, īncă nu erau īn gheenă, ci erau din cei din văzduh. Ei intraseră īn acesti doi īndrăciti si se temeau ca nu cumva Hristos să-i scoată din oameni si să-i trimită īn gheena, unde se munceau alti conducători de-ai lor, care intraseră de la īnceput acolo.

Dar dumnezeiescul Evanghelist Luca mai spune ceva īn Evanghelia sa; zice că Hristos a īntrebat pe diavoli: Cum vă este numele? Căci si diavolii au nume. Si au răspuns ei din cei īndrăciti: Legheon ne este numele. Adică: "Eu nu sunt numai unul, ci suntem 6000 de diavoli" (Legheon sau legiune. Legiunea romană avea 6000 de ostasi). Dar cu toate că erau asa de multi, se rugau lui Hristos să nu-i trimită īn gheenă.

Dar oare diavolul n-are putere, de au trebuit să fie atāt de multi īntr-un om? Are foarte multă putere, căci spune Iov: Adāncul fierbe ca o căldare īnaintea lui si cine va descoperi pieptul armurii lui? Si proorocul Iezechiel, vorbind de īmpăratul Tirului si al Sidonului, zice despre căderea satanei: Erai un heruvim ocrotitor si te plimbai īn mijlocul cetelor celor scānteietoare din cer si toate flautele si muzicile cerului te lăudau pe tine. Si frumusetile tale te-au īnselat pe tine, adică te-au vopsit cu carbinetul de aur, cu iachint, cu hrisolit, cu topaz, cu ametist, cu beril si cu celelalte pietre scumpe.

Auzi cum era satana īnainte de cădere? Era un heruvim ocrotitor, īnfrumusetat cu mare podoabă, sau cum mai zice Isaia, era luceafărul care răsare dimi-neata din ceruri. Căci zice: Cum ai căzut din fala ta, stea de dimineată? Vezi cine era si cātă putere avea? Dar această putere o au numai cānd si cāt le īngăduie Dumnezeu. Stiti de ce? Pentru că "puterea drăcească - cum spune Sfāntul Grigorie Cuvāntătorul de Dumnezeu - este īngrădită de puterea dumnezeirii".

Frānele puterii satanei sunt īn māna lui Dumnezeu. El este cāinele lui Dumnezeu si nu poate să facă nimic fără poruncă. Ati văzut la Iov cum satana a cerut voie să-l ispitească, si cānd i-a dat voie, a adus ispite, pogorānd si foc din cer, si īntr-un ceas a pierdut cele 7000 de oi, 3000 de cămile, 500 de perechi de boi, 500 de asine si casele le-a dărāmat printr-un cutremur. Ai văzut ce poate el? Dar numai cānd īi dă voie Dumnezeu.

Deci, cum v-am spus, toată puterea drăcească este īngrădită de puterea dumnezeirii si el nu poate face nimic pānă nu īi dă voie Dumnezeu.

Si ce-au zis acesti diavoli? "Acesta Care este de fată este Fiul lui Dumnezeu Cel Preaīnalt". Credeau aceasta diavolii si mărturiseau: Stimu-te pe Tine cine esti; esti Fiul lui Dumnezeu Celui Preaīnalt.

Auzi mărturisirea diavolească? Vezi credinta diavolilor? Dar oare credinta aceasta a diavolilor este māntuitoare? Nu, nicidecum. Sfāntul Apostol Iacov ne īnvată: si diavolii cred īn Dumnezeu si se cutremură.

De ce se cutremură diavolii? Erau 6000 īn fata lui Iisus si tremurau ca varga si se rugau să nu-i trimită īn gheenă mai īnainte de vreme. Ce le folosea lor credinta, dacă n-au zis: "Iartă-ne, Doamne! Ne pocăim! Ne vom face slugile Tale!" N-au zis. Ci se temeau numai si se cutremurau; dar credinta lor nu era lucrătoare si māntuitoare!

Cānd credinta este numai cunoscătoare, nu māntuieste pe nimeni. Adică, dacă cred eu că este Dumnezeu si cunosc aceasta, numai cu atāt nu mă māntuiesc. Căci zice Sfāntul Apostol Iacov: Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si diavolii cred si se cutremură. Ce folos au de credinta lor? Este o credintă cunoscătoare si iscoditoare, care nu foloseste nimănui. Ea nu māntuieste nici pe diavoli, nici pe oameni.

Dar este o altă credintă, despre care spune dumnezeiescul Apostol Pavel. Care? Credinta cea lucrătoare care se lucrează prin dragoste. Cel ce o are, păseste de la credintă la fapte. Se smereste, ascultă, miluieste, iartă, posteste, priveghează, duce viată curată, cu sfintenie, iartă pe toti cei ce l-au supărat si, cu darul lui Dumnezeu, totdeauna este milostiv, precum si Tatăl nostru milostiv este. Aceasta este credinta lucrătoare sau credinta care se lucrează prin dragoste.

Deci tineti minte că si diavolii au credintă, dar numai credintă cunoscătoare, si vai de noi păcătosii dacă ne vom asemăna cu ei, dacă numai vom crede că este Dumnezeu, dar nu vom lucra poruncile Lui! Se va īmplini cu noi cuvāntul care zice: Multi vor zice Mie īn ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu īn numele Tău am vindecat? Nu īn numele Tău am propovăduit? Si voi zice către ei: Duceti-vă de la Mine, blestematilor, īn focul cel vesnic! Nu vă cunosc pe voi. Dar de ce? "M-ati cunoscut ca Dumnezeu si ati făcut chiar minuni īn numele Meu, dar n-ati lucrat poruncile Mele. Nu vă cunosc pe voi!" Asa, fratilor, să nu ne asemănăm diavolilor, care nu īmplinesc poruncile lui Dumnezeu.

Dar să vedem ce spune Evanghelia mai departe. Zice că acolo lāngă lac păstea o turmă mare de porci. Si s-au rugat diavolii: Doamne, dacă ne scoti pe noi din acesti doi oameni, dă-ne voie să ne ducem īn turma aceea de porci. Adică: "Doamne, dacă ne scoti din zidirea făcută după chipul si asemănarea Ta, din oamenii acestia care pot să fie biserica Ta, nu-ti cerem să ne ducem īn alt om, ci dă-ne voie să ne ducem īn aceste dobitoace, care, desi sunt ale Tale, sunt murdare, lenese si lacome, fiind chipul patimilor trupesti, la care noi īi īnvătăm pe oameni".

Si a ascultat Hristos rugăciunea diavolilor si a zis: Mergeti! Si īndată ce le-a dat voie, au intrat diavolii īn porci si s-a aruncat turma īn mare si s-a īnecat. Si erau ca la 2000 de porci.

Clopotel
(continuare)

Oare de ce a ascultat Māntuitorul rugăciunea diavolilor? A ascultat-o fiindcă rānduia prin diavoli o pedeapsă celor ce aveau porci. Pentru că porcul este un animal greoi, lenes, lacom, mocirlos si murdar, asa cum este un om păcătos, care se tăvăleste īn mocirla fărădelegilor, a lăcomiei, a betiei si a curviei. Si de aceea le-a dat voie, pentru a arăta simbolul omului īn care locuiesc diavolii, căci ei se odihnesc pururea īn oamenii cei lacomi ca porcii, curvari si preacurvari.
Diavolii, temāndu-se de munca din gheena, si-au zis: "O fi mai rău īn porci si īn mare si oriunde ne-am duce decāt īn om, dar e mai bine decāt īn gheena".

Oare de ce se tem diavolii de gheena? Am spus putin mai sus, dar aici vom deslusi mai pe larg acest lucru. Ati citit īn psalmul 74 cuvāntul: Paharul este īn māna Domnului, cu vin neamestecat, plin de amestecătură . Oare ce să fie aceasta? Paharul māniei si a iutimii Domnului este, zice, neamestecat si plin de amestecătură.

Iată ce vrea să īnsemne aceasta, după mărturia Sfāntului Andrei al Cezareei, care a dat cea mai īnaltă tālcuire la Apocalipsă, el punānd cuvāntul acesta īn legătură cu muncile cele de după judecată.

Paharul cu vin neamestecat si totodată plin de amestecătură este focul iutimii māniei Domnului īn veacul de acum, cānd vine asupra noastră, a tuturor popoarelor pămāntului, amestecat cu milă. Pānă la sfārsitul lumii vor veni multe răni peste popoarele lumii: robie, războaie, foamete, secetă, boli, holeră, ciumă, tulburări; dar toate acestea vor veni amestecate cu mila lui Dumnezeu.

Pānă īn ziua judecătii, focul māniei lui Dumnezeu vine amestecat pururea cu milă. Ne-a robit Dumnezeu, dar ne dezrobeste; ne-a īmbolnăvit, dar poate să ne ridice din boală, dacă ne rugăm. Vine peste noi secetă, dar, dacă ne rugăm, o depărtează. Deci, cum zice Sfāntul Maxim Mărturisitorul: "Precum noptile urmează zilelor si zilele urmează noptilor, asa si īn veacul de acum, bucuriile urmează scārbelor si scārbele vin iarăsi după bucurii". După bucurii vin necazurile si după necazuri iarăsi bucurii. Nu se judecă Dumnezeu acum deplin cu noi.

Dar cānd va veni paharul iutimii māniei Domnului neamestecat? Īn ziua judecătii. Iată ce spune dumnezeiescul Andrei pentru ziua judecătii: "Iutimea māniei Domnului va veni peste diavoli si peste toti oamenii care au făcut voia lor, fără de milă si fără de crutare". Si totusi zice că va fi plin de amestecătură. Ce vrea să zică? Atunci nu va mai fi amestecat paharul māniei Domnului cu milă.

Dar amestecătura de care vorbeste, īnseamnă multimea si felurimea muncilor. Muncile nu vor fi la fel pentru toti. Nu se va munci curvarul si tālharul la fel cu cel ce a jurat strāmb, sau cel ce a jurat la fel cu cel ce a hulit. Nu! Muncile vor fi vesnice, dar nu deopotrivă la toti. Vor fi feluri si feluri de munci, după cum fericirile raiului sunt iarăsi felurite. Căci zice Hristos: Să nu se tulbure inima voastră, īn casa Tatălui Meu sunt multe lăcasuri. Eu mă duc să vă pregătesc vouă loc.

După cum īn rai sunt multe lăcasuri, asa si īn iad sunt multe feluri si neasemănate chipuri de munci, pe care numai Unul Dumnezeu le stie.

Fratii mei, de aceea ziceau diavolii: "Nu ne trimite, nu ne munci īn gheenă īnainte de vreme; suntem noi munciti destul, am căzut din darul Tău, am fost īngeri, eram fiinte usoare, luminoase, curate, neprihănite; ne īndulceam de slava Ta īn ceruri, pururea vedeam fata Sfintei Treimi, cāt era cu putintă nouă, īntelegeam teologia adāncă despre Tine. Apoi ne-ai aruncat jos din cer si stăm prin văzduh; ne-am băgat printre dobitoace, prin oameni, stăm īn locuri spurcate, stăm īn păduri, īn pustii, īn lacuri. Ne rugăm, lasă-ne aici, că este destulă muncă, fată de dregătoria, de cinstea noastră cea dintāi! Nu ne trimite īnainte de vreme īn gheenă!"

Iată cāt se tem diavolii de gheenă! Cu atāt mai mult ar trebui să ne temem noi si să nu mai facem voia lor. De gheenă se tem diavolii foarte tare, căci este locul pe care-l vor mosteni de la judecată pentru vesnicie si ei si toti care vor face voia lor. Atunci paharul iutimii māniei Domnului va veni neamestecat cu mila.

Dar să trecem mai departe, la celelalte īnvătături din Sfānta Evanghelie. Si s-au aruncat diavolii cu turma de porci īn mare, iar păstorii ei văzānd aceasta, au fugit cu spaimă īn cetatea Gadara. Ati văzut? S-au dus cu spaimă si cu strigăt mare: "Oameni buni, iesiti să vedeti! A venit un prooroc, a vindecat doi īndrăciti de care nu se putea apropia nimeni. A scos diavolii din ei si i-a trimis īn porci! Dar iată ce au pătit porcii nostri; s-au īnecat toti īn Marea Galileii".

S-au īnecat īn lacul Ghenizaret 2000 de porci. Spaimă mare, căci era averea acelei cetăti. Dar dreptatea lui Dumnezeu a īngăduit paguba pe care au suferit-o stăpānii porcilor si fiindcă īn cetatea gherghesenilor locuiau alături de păgāni si evrei, care, desi nu aveau aceeasi credintă cu păgānii cu care trăiau īmpreună, nu numai că hrăneau porcii pentru negotul lor, dar si māncau din cărnurile lor, călcānd prin aceasta legea lui Moise. Si ce spune dumneze-iasca Evanghelie? Au iesit toti locuitorii cetătii, cu mic cu mare, de la bătrān si pānă la copil, căci īi cuprinsese spaima. Toti se īntrebau: "Cum a venit un vānt, a luat porcii si i-a dus īn mare si am rămas fără ei? Ce putere are acest prooroc, care a scos diavolii cu cuvāntul si a aruncat porcii īn mare?"

Dar frica lor a fost o frică binecuvāntată? Fratilor, frica Domnului cea curată, zice psalmistul, rămāne īn veacul veacului. Dar este si o frică rea, o frică pătimasă. Căci zice proorocul: Acolo s-au temut de frică, unde nu era frică. Aceasta este o frică rea, care īntunecă mintea, pe aceasta o aveau gadarenii. Dacă era cealaltă frică, frica curată a Domnului, ei, cānd ar fi văzut minunea aceasta, ar fi căzut cu totii la picioarele lui Hristos si ar fi spus: "Iartă-ne, Doamne! Māntuieste-ne, Doamne! Credem īn Tine!" Dar ce-au făcut gadarenii? I-au spus lui Hristos: Du-Te din locurile noastre, du-Te de aici! căci i-a cuprins frica. Aceasta este răsplata, multumirea gadarenilor, că le-a vindecat īndrăcitii si le-a arătat puterea Sa īn minunea săvārsită acolo. Aceasta este o frică rea, adusă de diavoli.

Heruvimii si serafimii se cutremură īn fata Domnului, dar cu frica cea curată. Frică - zice Isaia proorocul - au serafimii dimprejurul tronului, din care fiecare are sase aripi si cu două īsi acoperă fetele, cu două picioarele si cu două zboară si umplu văzduhul, strigānd cu glas mare: Sfānt, Sfānt, Sfānt Domnul Savaot, plin este cerul si pămāntul de slava Lui.

Aceasta este frica cea bună, care rămāne īn veacul veacului si peste īngeri si peste heruvimi si peste serafimi, pe care ne-o dă Dumnezeu si nouă. Este frica prin care omul, desi se teme de Dumnezeu, Īl si iubeste. La gadareni n-a fost această frică, ci o frică pătimasă, căci au zis: "Acest Hristos, Care a avut putere să trimită porcii īn mare, va veni aici, ne va schimba obiceiurile si credinta, ne va pune cine stie ce legi si rānduieli si ne va pedepsi pentru păcatele noastre. Mai bine să-i spunem să plece de aici. Să nu ne mai pricinuiască cine stie ce pagube cu minunile, asa cum ne-a pricinuit pānă acum". Era frică rea, frică pătimasă. Numai o frică este binecuvāntată: frica de Dumnezeu, care ne aduce la picioarele Lui, ca să ne rugăm Lui.

Frica prin care ne temem să nu ne păgubim īn avere, să nu pătimim ceva rău īn lumea aceasta, este frică de la diavol. Această frică au avut-o gadarenii. De aceea L-au rugat pe Hristos să-i părăsească. Si Māntuitorul, blānd si preabun, văzānd īmpietrirea, necredinta, nemultumirea si răutatea lor, S-a suit īn corabie si S-a dus īn cetatea Sa.

Din această Evanghelie noi am putea trage mii de īnvătături, din fiecare cuvānt, si am putea face multe predici despre ea. Dar nu putem să ne lungim prea mult, ci trebuie să scurtăm cuvāntul.

Să tineti minte. Evanghelia de astăzi este īnvătătură pentru oamenii nemultumitori. Vai de omul acela care, atunci cānd Dumnezeu īi face un bine, Īl uită pe Dumnezeu!

Se află un om īn război pe front; cad proiectilele īn stānga si īn dreapta lui; cad obuzele, trag mitralierele, se bombardează, nu se vede de fum si de flăcări. Si omul nostru zice: "Doamne, dacă mă scoti de aici, călugăr mă fac! Doamne, dacă mă scoti de aici, toată averea mea o dau săracilor! Doamne, dacă voi scăpa, nu mai fumez, nu mai trăiesc cu femeia altuia...". Face mii de făgăduinte lui Dumnezeu cānd este īn primejdie si necaz.

Dar cānd a venit acasă, uită tot. Si īn loc să-i multumească lui Dumnezeu că l-a izbăvit, se face ca o aspidă surdă care-si astupă urechile de la orice īndemn bun.

Altul vrea să facă o casă si cānd o porneste spune: "Doamne, ajută-mă să pot scoate autorizatie de la conducere, să capăt lemn, să pot căpăta piatră, să cāstig un ban, să găsesc de lucru! Ajută-mi, Doamne, să fac casa!" Si cānd a terminat-o, īn loc să aducă multumire lui Dumnezeu, uită. Se pune pe băut. Intră īntr-īnsa beat si īnjură. Aceasta este multumirea lui fată de Dumnezeu, Care l-a ajutat să-si facă casă. Uită că i-a dat mijloace si putere să o ridice.

Altul vrea să-si mărite sau să-si īnsoare copiii. Altul, să reusească la examen; altul la operatie; altul să scape de judecată si face făgăduinte mari: "Am să fac, Doamne, asa, dacă mă vei scoate la liman!" Dar, după ce l-a scos, a uitat tot.

Bine a zis Sfāntul Isihie Sinaitul: "Precum apa stinge focul, asa uitarea stinge lucrarea cea bună din minte". Dumnezeu ne face pururea bine, iar noi uităm. El ne-a dat viată, minte, sănătate, ochi, lumină, căldură, apă, ploi la vreme, hrană, poame cu tot felul de dulceti, livezi, vite, păsări. Tot ce avem este de la El, cum zice apostolul: Toate de la El si prin El si īntru El sunt. Si iarăsi: Ce ai, omule, ce n-ai luat? Ce ai, omule? Ai minte, īntelepciune, pricepere, libertate. Si ce ai ce n-ai luat de la Dumnezeu? Si dacă le-ai luat, de ce te māndresti ca si cum ar fi ale tale proprii? Toate sunt de la Dumnezeu si īntru El. Căci zice apostolul: Īntru El si prin El ne miscăm.

Deci, dacă toate sunt de la Dumnezeu, si prin El, si īntru El, ce mai este al nostru? Si voi - zice - sunteti ai Lui si răscumpărati cu sāngele Lui. Si cāt ar trebui să-L iubim pe Dumnezeu! Cātă nemărginire si netărmurire de dragoste are Sfānta Treime! Iar Tatăl ne cere īn porunca īntāia: Să iubesti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot cugetul si din toată puterea ta; din inima noastră, adică din suflet; din cugetare, cu mintea; si din vārtute, adică cu trupul, cu toată fiinta.

Dar de ce? Pentru că fiinta noastră nu se poate despărti de Dumnezeu, nici nu poate creste, nici nu poate să se miste fără El. Si dacă atātea daruri avem de la Dumnezeu si atātea bunătăti, trebuie să-I multumim pururea si să umplem gura noastră de multumire.

Azi dimineată o femeie a plătit două pomelnice pentru vii si zice: "Multumim Preasfāntului Dumnezeu pentru binefacerile Lui că ne-a ajutat nouă". Sunt si suflete recunoscătoare. Stiti ce a făcut femeia aceea? L-a miscat pe Dumnezeu ca să-i facă si mai bine. Căci asa zice Sfāntul Isaac Sirul: "Dacă Īi multumesti lui Dumnezeu pentru putin, Īl misti să-ti facă si mai mare bine". El zice asa: "Dacă tu, omule, Īmi multumesti pentru putin, pe urmă Eu am să-ti fac si mai mare bine si īn veacul de acum si īn cel viitor". Deci fericit si de trei ori fericit este crestinul care multumeste lui Dumnezeu īn toată vremea pentru binefacerile Lui.

Asa, Abel, la īnceputul facerii, a adus jertfele curate ale oilor, ca jertfe de multumire lui Dumnezeu. Asa, Noe, după potop a adus jertfă de multumire că a scăpat de apele potopului. Si zice dumnezeiasca Scriptură că a căutat Dumnezeu spre Noe si spre arderile si spre jertfele lui si le-a mirosit īntru miros de bună mireasmă. De ce? Pentru că si Abel si Noe au adus jertfe de multumire. Acela a adus că i-a dat Dumnezeu oi, celălalt că l-a scăpat Dumnezeu de potop.

Avraam a adus si el de trei ori jertfă de multumire si a făcut trei jertfelnice; unul la stejarul cel īnalt din Sichem, al doilea la Betel si al treilea īn pămāntul Hebronului, pentru că l-a binecuvāntat Dumnezeu si i-a spus: Avraame, Avraame, voi īnmulti sămānta ta ca stelele cerului. Si i-a adus jertfă de multumire, ba l-ar fi adus la urmă si pe Isaac, fiul său, drept jertfă, cea mai īnaltă jertfă pe care ar fi putut să o aducă, multumind lui Dumnezeu. El n-ar fi crutat nici pe unicul născut fiu al său, pe care l-a cāstigat de la Dumnezeu la bătrānete.

Isaac a adus si el jertfă de multumire si Dumnezeu i-a īnnoit făgăduinta pe care i-o făcuse tatălui său si a zis: Pentru Avraam, robul Meu, voi īnmulti sămānta ta. Iacov de asemenea a adus jertfă lui Dumnezeu īn Sichem si a īnăltat stālp si jertfelnic, pentru că l-a scăpat Dumnezeu din māna lui Isav, fratele său si s-a īntors de la Laban, cel lacom de bani. Si spunea: Cu toiagul acesta am trecut Iordanul, Doamne, si acum mă īntorc cu două tabere.

A adus jertfă de multumire si Moise, cānd se bătea cu Amalic si l-a biruit īn pustie. A adus jertfă de multumire Isus al lui Navi, cānd a cucerit cetatea Ierihonului unde erau adunati cei sapte īmpărati. A adus jertfă de multumire Samuil, cānd i-a ajutat Dumnezeu să facă pace cu amoreii, si a zidit jertfelnic Domnului īn Armatem.

Si nu ne ajunge vremea să spunem cāti au adus jertfă de multumire lui Dumnezeu. Auziti pe Aposto-lul Pavel care spune: Neīncetat vă rugati, īntru toate multumiti.

Deci, fratii mei, să vă rămānă īn inimi scris din Sfānta Evanghelie de astăzi: Totdeauna cānd īti ajută Dumnezeu să faci un gard, o fāntānă, un grajd, o casă, o punte, să măriti o fată, să īnsori un băiat, să iei un examen, să-ti reusească o operatie, să-I aduci lui Dumnezeu jertfă de multumire si să-I multumesti din toată inima, căci prin aceasta Īl pleci pe Dumnezeu să-ti facă mai mare bine īn viitor.

Iar dacă nu-I veti aduce multumire si dacă veti uita binefacerile Lui, veti fi asemenea gadarenilor de astăzi, care au gonit pe Māntuitorul din cetatea lor, ca si cum ati zice: "N-avem nevoie de Tine! Du-Te de aici! Nu vrem să-Ti multumim Tie pentru minunile Tale si pentru puterile Tale! Nu vrem să primim binefacerile Tale!" Să nu fie!...

Dumnezeu si Preacurata Lui Maică si toti sfintii să ne ajute tuturor să-I multumim pururea lui Dumne-zeu din toată inima pentru binefacerile Lui! Amin.

Thelma
Draga Clopotel,
Eu cam inteleg unde bati. Insa s-ar putea sa scapi din vedere un lucru foarte important:

Dumnezeu permite ispitele si suferintele, intr-adevar, pentru ca, cu liberul arbitru pe care il avem, sa trecem peste ele cu demnitate spirituala, pentru intarirea si elevarea duhovniceasca. Asadar, este important cum si cand te ridici. In cazul posedarii (care inseamna afectarea si influentarea malefica a liberului arbitru), te intreb, cum mai este posibila redresarea duhovniceasca a celui posedat?! De nici un fel, daca nu este eliberat; pentru ca nu mai are liber arbitru. Si daca se intampla sa moara inainte de a fi exorcizat...ei bine, se spune in popor ca omul bun care moare "se face inger"...inchipuie-ti cam ce "se face" dupa moarte posedatul si incotro o ia, dat fiind ca exista o justitie divina, totusi...
Clopotel
Prin urmare, eu nu stiu daca fata aceea s-a mantuit 100%, dar pot sa nadajduiesc asta, caci stiu ca mila lui Dzeu. este nemarginita, si nu-si lasa el sufletele pana la sfarsit... Nadajduiesc ca fata s-a dus la manastire din credinta si din iubire pentru Dzeu., iar Dzeu. a incercat-o. Daca fata l-a iubit pe Dzeu. atunci trebuie sa nadajduiesc ca Dzeu. a izbavit-o de chinurile iadului, care poate le-a suferit aici pe pamant, pentru lucruri doar banuite de mine, cum ar fi o spovedanie incompleta si Impartasirea cu nevrednicie... Dar numai Bunul Dzeu. cunoaste tot adevarul...


PS: iertati-ma pentru mesajele mai lungi, pentru unii poate fi folositor continutul...

Draga IO,
QUOTE
Clopotel, daca acel suflet "se va mantui negresit", ce-ar fi sa facem pe  in 4 ca sa fim toti posedati si sa ne mantuim negresit? Ce zici, poate asta era solutia si nu stiam eu...

Daca am spus sau am lasat sa se inteleaga ca "se va mantui negresit", atunci imi cer iertare pentru dezinformare. Numai bunul Dzeu. poate sa spuna asta. Eu pacatosul pot doar nadajdui mantuirea pentru sufletul ei...

QUOTE
Iar cand spun ca exorcizarea nu a reusit si ca in prezent sufletul acelei fete este intr-o companie pe care a acceptat-o cu liber arbitru

Daca exorcizarea nu a reusit, adica daca duhurile rele nu au fost alungate, aceasta nu se datoreaza neaparat preotului ci voii lui Dzeu. Preotul a facut ce a tinut de el, adica s-a rugat, si cred eu, cu credinta si smerenie...Mai departe, ce-o vrea Dumnezeu...
IO
Draga Clopotel,
Ce as vrea sa intelegi tu (si altii) este ca Voia lui Dumnezeu se realizeaza si prin noi. De aceea se vorbeste despre o impreuna-lucrare a omului cu Creatorul.
Parintele Daniel nu a realizat Voia lui Dumnezeu. O spun nu numai eu, ci si altii. In diferite forme si moduri de exprimare. La Tanacu s-a realizat voia lui Satan... ce nu e clar?
Iar faptul ca "duhurile rele nu au fost alungate" nu l-as pune nicidecum in carca Tatalui Ceresc (iarta-ma, Doamne!), atat timp cat de aceasta treaba s-a ocupat parintele Daniel, pana una-alta. Intelegi cum zic? Nu Dumnezeu e raspunzator pentru acea tragedie, nici Biserica Crestina si nici preotimea in ansamblul ei.
Ci acel preot care nu a facut, asa cum afirmi tu, "ce a tinut de el, adica s-a rugat", ci a facut chiar mai mult decat numai sa se roage. Stim ce.
mutulica
QUOTE (thunder @ 5 Jul 2005, 01:33 PM)
- exista o vorba: "vii cu vii, mortii cu mortii". Ea exprima tot manifestarea legii rezonantei. Tot acolo se integreaza si aceasta: "viermii cu viermii ... pasarile cu pasarile". Viermii prefera viermuiala, pasarile prefera zborul si cerul.

daca viermii prefera viermuiala, nu era normal ca pasarile sa prefere pasareala?

si totusi daca mortii cu mortii, atunci cine bantuie pe vii? cine e demonii si de unde vine ei?
Felina
QUOTE (mutulica @ 5 Jul 2005, 09:34 PM)
daca viermii prefera viermuiala, nu era normal ca pasarile sa prefere pasareala?

si totusi daca mortii cu mortii, atunci cine bantuie pe vii? cine e demonii si de unde vine ei?

mutulica... wub.gif




-------------
roflmao.gif
thunder
QUOTE (Clopotel @ 5 Jul 2005, 02:59 PM)
Prin urmare, eu nu stiu daca fata aceea s-a mantuit 100%,

- nici macar 1% nu s-a mintuit.

QUOTE
Daca exorcizarea nu a reusit, adica daca duhurile rele nu au fost alungate, aceasta nu se datoreaza neaparat preotului ci voii lui Dzeu.

- asta in mod sigur.
thunder
QUOTE (IO @ 5 Jul 2005, 04:20 PM)
Parintele Daniel nu a realizat Voia lui Dumnezeu. O spun nu numai eu, ci si altii. In diferite forme si moduri de exprimare. La Tanacu s-a realizat voia lui Satan... ce nu e clar?

- eu nu cred ca s-a facut voia satanei, dar el si-a bagat coada. E ca si cum ai spune ca nu e existat revolutie in 1989, cind de fapt ea a fost furata.

QUOTE
Ci acel preot care nu a facut, asa cum afirmi tu, "ce a tinut de el, adica s-a rugat", ci a facut chiar mai mult decat numai sa se roage. Stim ce.

- ce?
thunder
QUOTE (mutulica @ 5 Jul 2005, 10:34 PM)
QUOTE (thunder @ 5 Jul 2005, 01:33 PM)
- exista o vorba: "vii cu vii, mortii cu mortii". Ea exprima tot manifestarea legii rezonantei. Tot acolo se integreaza si aceasta: "viermii cu viermii ... pasarile cu pasarile". Viermii prefera viermuiala, pasarile prefera zborul si cerul.

daca viermii prefera viermuiala, nu era normal ca pasarile sa prefere pasareala?

- pasarile pot vedea si vizita lumea viermilor, invers nu. De la nivelul lor, viermii nu pot vedea si intelege zborul, ci doar o asa zisa "pasareala" ?

QUOTE
si totusi daca mortii cu mortii, atunci cine bantuie pe vii? cine e demonii si de unde vine ei?

QUOTE
Mt 13:9-11
Cine are urechi de auzit, să audă.``
10  Ucenicii s'au apropiat de El, şi I-au zis: ,,De ce le vorbeşti īn pilde?``
11  Isus le -a răspuns: ,,Pentrucă vouă v'a fost dat să cunoaşteţi tainele Īmpărăţiei cerurilor, iar lor nu le -a fost dat.

QUOTE
Mr 4:9-13
Apoi a zis: cine are urechi de auzit, să audă.``
10  Cīnd a fost singur, ceice erau īn jurul Lui īmpreună cu cei doisprezece, L-au īntrebat despre pilde.
11  ,,Vouă,`` le -a zis El, ,,v'a fost dat să cunoaşteţi taina Īmpărăţiei lui Dumnezeu; dar pentru ceice sīnt afară din numărul vostru, toate lucrurile sīnt īnfăţişate īn pilde;
12  pentruca, ,,măcar că privesc, să privească şi să nu vadă, şi măcar că aud, să audă şi să nu īnţeleagă, ca nu cumva să se īntoarcă la Dumnezeu, şi să li se ierte păcatele.``
13  El le -a mai zis: ,,Nu īnţelegeţi pilda aceasta? Cum veţi īnţelege atunci toate celelalte pilde?``
bdl
QUOTE (Clopotel @ 5 Jul 2005, 03:32 AM)

O fi gresit din punctul de vedere al legilor laice, dar nu legea laica ma intereseaza pe mine acum ci cea divina care e mai presus de cea laica....

Si daca legea divina a lasat sa se intimple asa ceva, esti convinsa ca e cea buna?

Sincer? Esti fanatic.... sad.gif
Clopotel
Dragii mei,
Inteleg ca parerile sunt impartite, ba chiar cei ce incearca sa aduca circumstante atenuante pentru preot sunt atat de putini incat nici nu se mai vad. Poate, ca intotdeauna, majoritatea are dreptate...
Mai aduc totusi, in atentia voastra, la recomandarea unei forumiste, si parerea unui alt preot monah...
Link-ul original il gasiti aici , dar nu stiu pentru cat timp, de aceea o sa-l copiez si aici... Concluziile le trageti singuri, si ce-o da Dzeu.

CAZUL TANACU
M-am īngrozit citind ziarele romāneşti care relatează despre cazul părintelui Daniil de la Tanacu. “Criminalul cu barbă roşie” trebuie să moară, strigă la unison toată presa. “Răstigneşte-l", strigă presa. Şi dacă el a fost acuzat de practici medievale, acuzatorii lui trăiesc īn plină antichitate, asta e limpede.

Ce a făcut părintele Daniil? A primit īn mănăstirea sa de maici o soră declarată ca avīnd serioase probleme psihice. A făcut bine? Dacă el a crezut că o poate ajuta punīnd multă dragoste şi atenţie şi luptīnd cu armele Bisericii (rugăciunea şi postul) īmpotriva bolii ei, atunci Dumnezeu sigur că nu a trecut cu vederea fapta sa.

Īnvăţătura Sfinţilor Părinţi spune că trăind īnconjurat de oameni cu multă dragoste şi făcīnd ascultare, chiar dacă eşti bolnav mintal, boala se poate vindeca, īntr-o mai mare sau mai mică măsură. Şi, cu adevărat, a primi īn obştea ta, īn familia ta, un asemenea caz este dovadă de bărbăţie (unii vor zice mīndrie drăcească, dar aş īntreba un asemenea om mīndru cīt poate să rabde līngă un bolnav psihic; vă zic de pe acum: nici măcar o zi; e nevoie de multă smerenie şi dragoste ca să rabzi neputinţele acestor oameni pe care de multe ori familia īi leapădă prin spitatele de psihiatrie).

Eu cred că fapta părintelui a fost după Evanghelie (care spune clar: “Pe cel ce vine către Mine nu-l voi scoate afar㔠(Ioan 6:37).

Aspectul 2: ce competenţă are un medic pentru a face diferenţa īntre un schizofrenic şi un īndrăcit? Răspunsul: nici una. Şi iarăşi nu īnţeleg de ce credem un medic care pune un diagnostic (şi cīt de pricepuţi sīnt ei la diagnostice se vede din faptul că aleargă lumea pe la 3-4 spitale ca să afle ce boli are) este crezut pe cuvīnt, iar un duhovnic care se luptă cu duhurile cele rele zi de zi este catalogat drept nebun? Din cīte am auzit, părintele Daniil era duhovnic de ceva ani, iar cīt de bun duhovnic este s-ar putea vedea şi din faptul că obştea sa numără aproape 25 de suflete (cel puţin aşa am citit īn ziare). Să fie limpede tuturor: nimeni nu vine la mănăstire pentru că nu are ce face acasă şi nimeni nu se dă pe mīna unuia care nu are habar de duhovnicie. Am auzit, cu mult īnainte de scandal, că īl căuta lumea din zona Vasluiului pentru spovedanie, şi că părintele ar fi scos mulţi atei şi multe suflete pierdute īn noaptea patimilor şi le-ar fi adus la Hristos.

Mie mi-e limpede că părintele Daniil face parte dintre generaţia de duhovnici tineri foarte căutaţi de lumea de azi pentru priceperea lor īn ale duhovniciei. Şi dacă părerea lui a fost că Irina nu e nebună cu capul (şi cum ar fi putut să fie nebună o fată care a lucrat ca baby-sitter īn Germania? S-ar presupune că trebuia să aibă capacitatea de a vorbi o limbă străină şi că avea suficientă dragoste ca să stea cu copiii altora, ceea ce mă face să cred că diagnosticul medical a fost o minciună), ci că s-a īndrăcit, atunci ar fi trebuit crezut pe cuvīnt.

Sora Irina a īnceput să aibă crize. Să zicem că presa şi medicii săi au dreptate, iar crizele erau de schizofrenie şi nu de īndrăcire. Dar cum te apucă crizele tocmai cīnd se fac slujbe īn biserică şi ţi se citesc rugăciuni? Mi-a fost dat să văd două cazuri de schizofrenie pīnă acum şi vă pot spune că oamenii aceia nu reacţionau deloc la slujbe şi nu intrau īn criză cīnd erau īn biserică şi li se citeau rugăciuni. Mai mult, nu se linişteau aproape deloc prin citirea molitfelor, ci doar după ce-şi luau pastilele. Iarăşi, din ceea ce am citit īn presă, īnţeleg că după ce i se citeau rugăciuni sora Irina īşi revenea. Şi atunci nu īi vom da dreptate părintelui Daniil o dată mai mult?

Am fost la multe Sfinte Masluri īn multe mănăstiri şi am văzut multe cazuri de īndrăciţi (īndrăcirea nu se poate cataloga cu mijloacele medicinei care neagă existenţa sufletului). Pe mulţi i-am ţinut cu mīna mea şi i-am imobilizat īn vremea Maslului. Am văzut limpede ce putere ne-omenească au diavolii cīnd un īndrăcit intră īn criză. Am văzut jumătate de biserică golindu-se īn jurul unei fete care a fost trīntită şi a īnceput să scoată sunete īnfiorătoare.

Vă rog să mă credeţi că duhurile cele rele răspīndesc o senzaţie de teamă, o frică ce īţi intră īn oase şi te trimite departe de cel posedat. Puţini sīnt cei care dau dovadă de bărbăţie la un Maslu cīnd e vorba de a imobiliza un īndrăcit. A fost un caz īn care atīta putere avea diavolul īn fiinţa ce o ţineam īncīt eram 4 inşi şi cu greu, cu toată puterea noastră, abia puteam să o ţinem la podea. Un om nu poate să aibă asemenea putere, nu. Şi aici vine cazul Tanacu: puteau maicile să ţină o īndrăcită cīnd avea crize? Nicidecum. Trebuia legată. A fost legată cu funii, de mīini şi de picioare, dar s-a dovedit că nu e de ajuns, pentru că era īncă cu neputinţă de stăpīnit. Şi atunci au imobilizat-o. Presa spune că au imobilizat-o pe o cruce. Eu nu ştiu dacă a fost aşa, dar cīnd am citit despre caz am zis: ce idee bună! Ştiu, aici veţi spune despre mine că sīnt nebun, retrograd, fanatic, etc, dar eu nu am de spus decīt “Crucea Ta, Doamne, armă īmpotriva diavolului ne-ai dat-o nouă", aşa cum cīntă Biserica de la Hristos īncoace. Aşa că nu pot să spun decīt că, singurul pericol pe care īl văd este de a batjocori Crucea lui Hristos prin legarea unui īndrăcit pe ea. Dar cum nu pentru a batjocori Crucea a fost legată săraca fată, ci pentru a se īnsănătoşi, cred că Dumnezeu nu mă va bate pentru că m-am bucurat de ideea de a o lega pe cruce şi nici pe cei care au făcut-o nu īi va osīndi. Dar pīnă acum nu am aflat din presă dacă a fost o cruce sau au fost nişte scīnduri, nu am văzut nici o fotografie. I-au pus căluş īn gură?

Numai cei ce au văzut īndrăciţi la slujbe pot spune ce tulburare pot face aceştia. Iar dacă vrei să faci o slujbă īn tihnă, cel mai bine e să īl scoţi afară. Dar şi ei, īndrăciţii, au mult folos din prezenţa la slujbă. Avem cazul de la Sihăstria, din 1992, cīnd o fată, Maria, care avea mulţime mare de draci, s-a tămăduit după 7 Sfinte Masluri şi 9 Sfinte Liturghii.
Părintele Daniil era singurul slujitor la mănăstirea Tanacu. Pravila Bisericii spune că preotul nu poate face singur Sfīntul Maslu, ci este nevoie de doi preoţi, cel puţin. Īn situaţii de mare necesitate preotul singur poate face Sfīntul Maslu, Taina pe care Biserica o are pentru īnsănătoşirea tuturor celor bolnavi, trupeşte sau sufleteşte. Aşa īncīt ceea ce i-a rămas părintelui de făcut era doar citirea rugăciunilor din Molitfelnic. Şi pentru īnsănătoşirea celor bīntuiţi şi stăpīniţi de duhuri necurate avem īn molitfelnic mai multe rugăciuni, īntre care cele mai puternice sīnt cele ale Sfīntului Ioan Gură de Aur şi mai ales cele ale Sfīntului Vasilie cel Mare. Toţi preoţii pot să citească aceste rugăciuni, ori de cīte ori li se cere.

Părerea unui reprezentant al Patriarhiei că Molitfele (Rugăciunile) Sfīntului Vasilie se citesc o dată pe an, de 1 ianuarie, este cea mai mare minciună posibilă, de vreme ce īn Molitfelnic scrie clar că sīnt pentru alungarea duhurilor necurate şi tămăduirea bolilor. A, că este obligatoriu (după tipic) să se citească Molitfele de 1 ianuarie, acesta e un alt aspect. Deci nimic spectaculos īn faptul că un preot citeşte Molitfele. Ba chiar lăudabil, pentru că arată că īi pasă de durerea sufletelor creştinilor. Şi nimic spectaculos īn citirea Molitfelor, pentru că īndrăzneala cea mare a unui preot, care īl ridică īn cinste mai mult decīt orice īmpărat şi stăpīnitor al lumii, este săvīrşirea Sfintei Liturghii, adică aducerea pe Sfīnta Masă a Făcătorului şi Ziditorului tuturor celor văzute şi nevăzute, adică a lui Hristos Dumnezeul nostru. Căci cu Dumnezeu ne īmpărtăşim īn Sfīnta Īmpărtăşanie. Şi dacă am īndrăzneala de a săvīrşi Dumnezeiasca Liturghie, nu am īndrăzneala de a citi nişte rugăciuni de alungare a dracilor?

Ceea ce īntr-adevăr trebuie ştiut este că ura diavolului īmpotriva celor ce citesc Molitfele este foarte mare. Şi orice citire a Molitfelor fără un pic de pregătire duhovnicească se lasă cu mari ispite. Acesta este motivul pentru care majoritatea preoţilor se tem să citească Molitfele Sfīntului Vasilie cel Mare. Teama! Deci s-ar cuveni să ne uităm cu atenţie la cei ce citesc Molitfele, pentru că aceştia pot fi de două feluri: ori nişte creştini trăitori şi temători de Dumnezeu, cărora nu le este teamă de draci, ori nişte nebuni. Şi cred că am arătat mai sus că părintele Daniil nu poate fi considerat nebun. Un nebun nu face o mănăstire din nimic şi nu reuşeşte să adune īn jurul său atītea suflete. Şi pentru că am vorbit de pregătire, e bine să ştiţi că după pravilă, cel mai bine ar fi ca şi preotul, şi cel bolnav să postească īnainte de citirea rugăciunilor. Mīntuitorul le-a zis foarte clar Sfinţilor Apostoli: “Acest neam [de draci] nu iese decīt cu rugăciune şi cu post” (Matei 17:24). Şi am aflat din presă că au postit cu toţii: şi fata, şi părintele, şi obştea. E bine că au postit? Răspunsul cred că īl aveţi. Mai ales că īmi aduc aminte de nişte īndrăcite cărora li se dădea mīncare de post, iar ele strigau: “Nu vrem, nu vrem! Daţi-ne carne şi vin!”

După cele trei zile de post şi rugăciune purtarea de grijă a lui Dumnezeu a rīnduit ca Irina să-şi revină. A fost deplin conştientă şi a vorbit cu maicile. Au dezlegat-o şi i-au dat să mănīnce. Toată lumea a fost bucuroasă că Dumnezeu a ascultat rugăciunile făcute la Tanacu. După aceea au mers īn grădină şi s-au aşezat pe iarbă. Aici este momentul cīnd a intrat īn comă. M-am gīndit că după zbuciumul avut īn acele zile, la care dacă adăugăm postul ajungem repede la concluzia că sora a fost vlăguită pur şi simplu, prin faptul că au mers şi au stat la soare e cu putinţă ca pricina căderii īn comă să fie insolaţia. Asta e părerea mea şi nu vreau să fie īnsuşită de nimeni, dar vă pot spune ceea ce am trăit pīnă acum. De aici maicile au chemat salvarea. A fost dusă la spital īn comă. La spital a murit.

Avem un alt aspect, dacă se mai putea face ceva. Nu ştim, aceasta doar Dumnezeu o ştie. Din presă am īnţeles că unii medici ar fi afirmat că fata era deja moartă cīnd au luat-o. Dar tot din presă am aflat că i-au pus perfuzii. Ori la morţi nu le pui perfuzii, nu?
Moare un om care este posedat. Ce spune Biserica īn astfel de cazuri? Păi e cīt se poate de limpede: dacă dracii sīnt pricina morţii, şi nu patimile īn care te-ai aruncat de bună voie, atunci sulfetul acela este mīntuit. Hristos īl primeşte īmpreună cu Mucenicii, pentru că a răbdat chinuri muceniceşti. Păcat că īn cazul de la Tanacu sora Irina nu poate să vină şi să-şi spună şi părerea sa. Cred că ea ar fi fost omul cel mai īn măsură să īşi dea cu părerea.
Cred că am fost suficient de limpede īn ce am scris pīnă aici ca să īnţelegem că tot ce s-a īntīmplat acolo a fost după pravilă şi nu s-au călcat īntru nimic rīnduielile Bisericii. Şi atunci Dumnezeu le va purta de grijă tuturor celor care au fost implicaţi īn caz.

Tot ceea ce este pe līngă cele scrise mai sus tind să cred că este de la diavoli, care insuflă minţile omeneşti fără ca oamenii să priceapă lucrul acesta atīt de subţire. Afirmaţii precum “drac de popă", “criminalul cu barbă roşie", “maici idolatre", “oameni inculţi", “practici medievale", “teroare după metode inchizitoriale", “maica crucificată", “preot nebun şi exaltat", sau că niciodată īn istoria Bisericii nu s-a procedat astfel, sau că Molitfele Sfīntului Vasilie se citesc doar pe 1 ianuarie, sau că părintele Daniil nu era vrednic să slujească ori să citească rugăciuni, sau că mănăstirea Tanacu este “eretică, nesfinţită", sīnt cu adevărat spre ruşinea celor ce le-au făcut şi vor da seama pentru ele. Să nu credeţi vreodată că Dumnezeu se uită la etichete. El judecă după inimă şi plăteşte fiecăruia după vrednicie, indiferent dacă este mirean, preot sau arhiereu.
Boala cea mare a neamului nostru este datul cu părerea. Nimeni nu se poate abţine să dea mai departe ceea ce aude, fără să īnflorească, fără să pună de la el, fără să aibă contribuţia sa proprie. Cu cīt o minte este mai slabă şi mai bolnavă, cu atīt ceea ce aude şi vede va fi dat mai departe mai deformat. Nu-mi revin după ce citesc articolele presei īn cazul Tanacu şi văd cum un caz nefericit a fost transformat de nişte minţi antihristice īntr-o crimă abominabilă, cu iz de inchiziţie papistaşă.

Altă boală a noastră este invidia, care se naşte din mīndrie şi care e mama răzbunării. Multe nu s-ar fi īntīmplat şi spus, mai ales īn sīnul Bisericii, dacă am fi fost creştini, dacă Evanghelia noastră ar fi fost cea propovăduită de Mīntuitorul Hristos şi nu anti-evanghelia televizorului şi a mass-mediei. Aici s-a văzut cīt sīntem de departe de Hristos şi cum ne lepădăm de El prin faptele noastre. “Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a acelora este Īmpărăţia Cerurilor", zice Iisus Hristos Dumnezeul nostru. Fericit eşti, părinte Daniil, dacă toată lumea te urăşte, iar Hristos te iubeşte!

Şi să zicem că toată minciuna din presă nu ar fi minciună, ci adevăr (ceea ce să dea Domnul să nu fie!). Unde este, dar, Sfīntul Ioan Gură de Aur care să zică şi azi: “daţi-mi un preot care a greşit, ca să īl acopăr cu haina mea"?

monahul Filotheu Bălan

PS: Am scris acest material pentru a īndemna pe cei ce īl vor citi să nu mai discute atīt de mult, să nu-şi mai dea cu părerea, să nu mai īnflorească, ci să aibă inima bună şi să se roage pentru părintele Daniil, care trece zilele acestea prin nişte īncercări prin care nimeni nu cred că ar vrea să treacă. Văd īn ispita sa răzbunarea dracilor ce au chinuit-o pe Irina. Avem inimă de draci dacă aruncăm cu piatra şi īi cerem osīnda. Avem inimă de oameni dacă ne punem īn pielea sa. Avem inimă de creştini dacă spunem că pentru păcatele noastre s-au īntīmplat toate acestea. Cine nu vede īn scandalul Tanacu un atac īmpotriva lui Hristos şi a Bisericii Sale este cu adevărat orb.



dead-cat
presupun ca "rastigneste-l" e simbolic pentru ca n-am vazut nicaieri expresia asta.
este remarcabil ce mult le place faniilor Tanacu sa-l compare cu Iisus.
o privire, oricit ar fi de superficiala asupra faptelor lui (si consicintelor acestora) arata cit de blasfemica e comparatia.
abis
QUOTE (Clopotel @ 6 Jul 2005, 11:21 AM)
Poate, ca intotdeauna, majoritatea are dreptate

Nu intodeauna majoritatea are dreptate.

In cazul Tanacu, are.

QUOTE
Şi iarăşi nu īnţeleg de ce credem un medic care pune un diagnostic (şi cīt de pricepuţi sīnt ei la diagnostice se vede din faptul că aleargă lumea pe la 3-4 spitale ca să afle ce boli are)

Nu te mai duce la medici, daca sunt incompetenti. Daca iti rupi o mana nu te duce la ortoped, ci la biserica. Daca ti se inflameaza o masea, nu te duce la stomatolog, ci la biserica. Daca nu vezi bine, sa nu-i calci pragul oftalmologului, ci du-te la biserica. Daca faci apendicita, nu te duce la chirurg, ci mergi la biserica (oricum ajungi acolo, daca nu te duci la chirurg...). Daca realizezi ca ai o problema la "mansarda", nu te duce la psihiatru, ci la biserica. Si apoi vino sa ne spui care au fost rezultatele.
QUOTE
Cine nu vede īn scandalul Tanacu un atac īmpotriva lui Hristos şi a Bisericii Sale este cu adevărat orb

Daca vrei sa spui ca ceea ce a facut asa-zisul preot acolo a fost, pe langa o crima (comisa, e drept, fara intentia de a ucide, dar totusi o crima) si un atac impotriva BOR, nu vad de ce te-as contrazice.
Clopotel
Draga Dead-cat,
Eu din cate imi amintesc, tu te declari ateu, si prin urmare este oarecum normal sa consideri ca daca fata a murit in curtea preotului el este vinovat... Asta e de inteles...
Ce nu e de inteles pentru mine este faptul ca te oripilezi ca cineva este comparat cu Iisus, desi aici e vorba doar de imaginatia ta, caci nimeni nu a comparat pe nimeni cu Iisus. Manahul Balan a zis doar : "Fericit eşti, părinte Daniil, dacă toată lumea te urăşte, iar Hristos te iubeşte!", ba mai mult a mai pus si un "daca" la mijloc...

Dar poate fi si un lucru bun daca un ateu tine cu atata convingere ca nimeni sa nu fie comparat cu Iisus, si considera aceasta o blasfemie, caci chiar asa si este, cu Iisus nu poti compara intr-adevar pe nimeni, El fiind Dzeu. adevarat din Dzeu. adevarat...


Draga Abis,
QUOTE
QUOTE
(Clopotel @ 6 Jul 2005, 11:21 AM)
Poate, ca intotdeauna, majoritatea are dreptate 

Nu intodeauna majoritatea are dreptate.

Daca eu spun ca intotdeauna majoritatea are dreptate iar tu afirmi ca nu intotdeauna are dreptate, atunci cine poate afirma cu exactitate cine are dreptate?! Vreau nume... smile.gif
QUOTE
Nu te mai duce la medici, daca sunt incompetenti. Daca iti rupi o mana nu te duce la ortoped, ci la biserica.
Nu, stai ca nu ai inteles... Nu eu am afirmat cele la care te referi tu acum ci monahul Balan, si nici el nu a afirmat ca nu trebuie sa te duci la medici, asta e doar ceea ce-i pui tu lui in gura ca sa-ti intaresti pozitia ta, desi nu este nici onest si nici practic nu da intotdeauna rezultate. El a vrut sa spuna, si eu sunt de acord cu asta, ca si medicii mai gresesc si nu de putine ori, iar in probleme care nu tin de ei, evident ca nu au nici o sansa. E adevarat ca ei nu recunosc bolile sufletesti, si prin urmare, orice seamana a boala trupeasca, o considera de competenta lor, dar aceasta, dupa cum ai afirmat si tu "ca majoritatea nu are intotdeauna dreptate", e posibil sa aibe si ei o optica gresita...
Eu cand am o problema de masele evident ca ma duc la stomatolog, chiar daca stiu ca risc sa-mi scoata una buna, si toti oamenii fac asta, chiar si cei mai credinciosi. Nu asta e problema... Problema este ca medicul nu poate rezolva orice, pentru ca nu e de competenta lui, si eu consider grav faptul ca medicul nu realizeaza asta. Revin la exemplul cu masina: tu te duci la mecanic cand masina nu mai merge, dar daca masina nu mai merge din cauza ca nu mai are benzina, pe de o parte tu te duci unde nu trebuie, dar asta nu e foarte grav inca. Grav e cand mecanicul nu constientizeaza ca problema aparuta nu e de competenta lui, si in loc sa te trimita la Peco, se pune cu ciocanul si cu cheia de 14 pe masina... Asta e ideea...
dead-cat
QUOTE

Eu din cate imi amintesc, tu te declari ateu

iti amintesti gresit.
QUOTE

Ce nu e de inteles pentru mine este faptul ca te oripilezi ca cineva este comparat cu Iisus, desi aici e vorba doar de imaginatia ta, caci nimeni nu a comparat pe nimeni cu Iisus.

"crucificati-l"
Felina
Edit: scuze, dublare.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.