Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Sufletul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Marduk
QUOTE(cyber-sapiens @ 21 Jun 2013, 11:22 PM) *
QUOTE
Unde este spiritul omului?

Buna intrebare. Cine poate sa demonstreze, sa vina la mine ca-i dau ... milioane de dolari, nu de la mine, bagam ceva din spirit in saculeti de nisip si-i vindem la cei care nu au, ne facem miliardari in 2-3 luni. Am si un plan de marketing sa ma caute persoana
QUOTE
In mod sigur spiritul nu sta in trupul uman decat un tentacul al sau.....

Moncher, fi atent cu tentaculele astea, pe unde umbla ele ca io sunt nevricos si gadilos sa nu care cumva sa-mi intre vre-un tentacul din asta prin locuri de care nu voi a face vorbire.
QUOTE
Spiritul este asemenea unei caracatite cu o infinitate de tentacule...

Aha m-am prins e ca morisca aia de la targ, caracatita ii zice, de te-nvarte pana ametesti si-atunci iti dai sufletul din tine, nu?
QUOTE
Egoul meu de aici si acum are acces doar la tentaculul propriu al propriului spirit...

Ce sarparie moncher, o multime de tentacule, aici, acolo, peste tot numai tentacule, cum te impaci cu mucusul ala scarbos care ramana dupa ce te "penetreaza" un tentacul din asta?
QUOTE
s-ar putea ca intregul spirit sa fie cenzurat de proprile tentacule, de aceea constientizam existenta fractal.

Cunos pe cineva care o sa-i placa chestia asta cu "fractalul", dar asta cu cenzura n-am inteles-o, pare a fi ceva de genul: "nu poti sa fi mai mult decat iti permite universul in care traiesti"
QUOTE
Poi noi fiind tributari trupului percepem ceea ce percepe trupul...

Poi moncher, eu cred ca de vreo cateva mii de ani incercam sa scapam de trupul asta, sa simtim mai mult cu sufletul, sa invatam sa controlam spiritul, dar se pare ca nu vrea domnule sa se lase controlat.


QUOTE(Erwin @ 22 Jun 2013, 10:07 AM) *
... Dar dacă nu-l vaporizezi ci doar īl mărunțești īn bucăți? Īl poți face la loc? Fără să adaugi lipici?

Nu, fara superglue nu merge moncher, am incercat tehnica asta pe-o glastra, chiar si dupa ce-o lipesti, daca o privesti cu atentie, are niste tentacule care incearca sa iasa din structura in afara, ca mustatile lu tanti Anisoara.
Marduk
@cyber-sapiens

QUOTE
Nu doar spiritul uman transcende realitatea, ci orice existenta materiala vie sau nevie.

Asta chiar n-am inteles-o, cum transcede realitatea? ce vrei sa zici? ca realitatea pe care o traim este imaginara, o creatie a noastra, a indivizilor care populam efemer aceasta planeta? As accepat ca viul poate transcede aceasta realitate dar neviul, cum face acest salt, ma gandesc ca neviul nu are constiinta de sine, ca si multe alte fiinte vii.
QUOTE
Totusi ce se intampla cu constiinta noastra dupa moarte?!

O alta intrebare buna, ramane valabila propunerea mea de la prima intrebare, om te faci, infiintam o noua religie, revolutie, facem o alta realitate etc.
QUOTE
...Similar se petrec lucrurile si cu omul.

Corect sunt multi bolovani care se dau drept oameni, probabil dupa ce au fost vaporizati de vodka sau tuica, dar poate fi si un laser, probabil ai avea aceiasi senzatie.
QUOTE
Intorcandu-ma la problema spiritului-caracatita...

Mam, buna pe gratar cu usturoi, moncher ai o problema cu caracatita asta, eu chiar nu-mi doresc ca spiritul meu sa-mi fie controlat de o caracatita. Imi tot vine in minte un kraken imens, care controleaza tot, topoare, sulite, scuturi, lasere, nimic nu merge si mi-e o foame, da bucatarul zice c-o s-o dovedim si-o punem la fiert cu suc de rosii si rom.
QUOTE
Asadar dupa moarte putem traii din nou si din nou viata care tocmai s-a sfarsit...

Moncher de aia te iubesc eu mwah1.gif esti inconfundabil, te-am mai intrebat daca scri SF, esti bun, sincer, daca vrei putem colabora in domeniu, scriem niste carti despre fenomen, facem bani cu spiritul caracatitei, ce zici?
cyber-sapiens
QUOTE(Marduk @ 22 Jun 2013, 02:46 PM) *
Asta chiar n-am inteles-o, cum transcede realitatea? ce vrei sa zici? ca realitatea pe care o traim este imaginara, o creatie a noastra, a indivizilor care populam efemer aceasta planeta? As accepat ca viul poate transcede aceasta realitate dar neviul, cum face acest salt, ma gandesc ca neviul nu are constiinta de sine, ca si multe alte fiinte vii.


Asta nu a inteles-o nici Erwin, caci creierul proceseaza informatia intr-un mod adaptativ la aceasta realitate si nu vis a vis la universul fotonic din care este faurita informatia si nici asupra universului sub-cuantic ce sta la baza universului.

Mai precis noi nu putem spune ca la nivel sub-cuantic gandurile curg in acelasi spatio-timp precum in macrocosmos si nici daca ele patrund in infinitatea de universuri datorita structurii lor sub-cuantice.

Inca nu imi este clar la acel nivel cum sta umbra gandurilor noastre, ar fi aiurea sa discutam in aceiasi termeni, deoarece in sub-cuantic gravitatia nu mai are putere, cauza si efectul se inverseaza, exista cu totul alte legi fizice, ...

Hai sa fac o analogie la indemana tuturor:
Sa ne imaginam un om plimbandu-se intr-o stepa si in timp ce trupul sau ar fi realitatea noastra, in afara trupului adica mediul de stepa ar fi universul sub-cuantic.
Creierul acestui om emite continu unde cerebrale spre exterior, dar acest exterior (stepa), are cu totul alte legi fizice decat interiorul (trupul), astfel ca in timp ce in trup totul trece si se evapora, la exterior spatiul si timpul curg altfel, fortele sunt altele, ...

Ne putem imagina aceste umbre ale constiintei in sub-cuantic precum niste poze care impreuna si secvential alcatuiesc un film, astfel ca desi filmul nu are un suport fizic, el poate lua aspect holistic si consistent datorita secventialitatii din acel spatio-timp sau datorita fenomenelor locale. Mai precis daca se inverseaza cauza cu efectul atunci am putea reveni in momentul nasterii noastre pornind din momentul mortii noastre si aceasta fie material, fie doar in acel film sub-cuantic duplicat. drool.gif


Erwin
Te pierzi īn SF. Vorbim de sufletul omului, nu cred că are nicio treabă cu lumea cuantică darămite cu cea subcuantică despre care īn afară de string-uri nu știm nimic, nici măcar acelea nu sunt demonstrate, teoria nu este completă și nici nu există vreo posibilitate actuală de testare experimentală. Informația nu este "făurită la nivel fotonic". Informația este peste tot, la orice nivel, și la cel macro și la cel micro, de la astrofizică pānă la lumea aia subcuantică presupusă. Da, radiația electromagnetică este īndeobște folosită de noi pentru a transmite informații, avem și receptori specializați naturali: ochii. Dar creierul procesează informația sub multiple forme, electrice, chimice poate chiar și cuantice, īn cazul microtubulilor descoperiți de Penrose et. al. Am zis mai demult pe topic că sufletul ar putea fi ceva ce transcede substanța, adică informație. Neuronii și sistemul nervos formează hardul care procesează informația iar sufletul este sistemul de operare dacă facem o paralelă cu un calculator.
Marduk
QUOTE(cyber-sapiens @ 22 Jun 2013, 11:38 PM) *
QUOTE
... caci creierul proceseaza informatia intr-un mod adaptativ la aceasta realitate si nu vis a vis la universul fotonic...

Dar realitatea in care traim este formata si din fotoni!
QUOTE
Mai precis noi nu putem spune ...

Cred ca nu putem spune nimic, mai ales "precis" pentru ca inca nu stim mai nimic despre toate astea. As spune ca avem doar "referinte interne" deoarece pana in prezent, cel putin oficial nu ne-am raportat la alte entitati in afar de cele terestre.
QUOTE
Ne putem imagina aceste umbre ale constiintei in sub-cuantic precum niste poze care impreuna si secvential alcatuiesc un film...

Corect, "ne putem imagina" si nimic mai mult.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.