Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:EXISTA DREPTATE DIVINA?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
thunder
QUOTE (1,618033 @ 18 Jun 2005, 12:24 AM)
N-are nimic de-a face cu religia, cu precadere cea ortodoxa. Are de-a face cu tulburarile psihice.

- religia, sau calea spirituala este precum un drum, care are doua sensuri, inainte si inapoi, sau precum o "scara", cu doua sensuri, ascendent si descendent. A vorbi numai despre un sens, fara sa-i iei in considerare si pe celalalt, e ca si cum ai dori sa privesti numai o fata a unei monede, sau a pleca la razboi facind pregatiri pt. armata ta, fara sa te informazi si despre potentialul si inzestrarile armatei inamice.
bdl
Uite Clopotel aici, ceva ce nu poate incepe de la un simplu bufon .... tongue.gif
http://www.expres.ro/investigatii/?news_id=189160

Si pt "desteptii " hanului care le stiu pe toate si au leacuri pt toate "posedarile" .....

Maicuta Irina era sanatoasa

Ionel Bratianu, asistent social la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui, a spus ca Irina, maicuta moarta in urma presupusului ritual de exorcizare, era echilibrata psihic si nu avea simptomele descrise de preotul Daniel Corogeanu. Ea a ajuns intr-un centru de plasament din Birlad la virsta de trei ani, a absolvit liceul din aceeasi localitate, iar apoi a lucrat in Germania timp de doi ani ca baby-sitter, avind in grija doi copii. „La plecarea din tara, ea a sustinut un examen psihologic care demonstra ca nu sufera de nici o afectiune psihica. Asa ca nici nu poate fi vorba de schizofrenie, asa cum spunea preotul Daniel”, a declarat Ionel Bratianu, care mai a adaugat ca tinara a decis sa se duca la o manastire inca de anul trecut, in toamna, cind a ajuns la Tanacu.

http://www.expres.ro/investigatii/?news_id=189158
dascalita
Fiecare padure are uscaturile ei,aici nu e vorba de credinta,dreptate divina...cred ca respectivului preot i s-au iertat prea multe greseli.Dreptatea divina a fost atunci cand a fost dat afara!
Clopotel
Draga Bdl,
Banuiesc ca ai sarit in sus de bucurie cand ai azit de aceasta intamplare tragica... sad.gif , caci, iata, crezi tu, iti confirma cumva teoria ta ateista, si iti spune ca e bine sa stai deoparte de credinta si de Biserica.
QUOTE
Uite Clopotel aici, ceva ce nu poate incepe de la un simplu bufon ....
Te inseli grav dragutule... Omul e supus greselii, si monahii nu fac exceptie, iar cine greseste trebuie sa plateasca. Dar, cu o logica elementara, vedem ca acest fapt, nu trebuie sa ne conduca la generalizarea ca toti monahii sunt criminali sau ca trebuie sa ne departam de credinta si de Biserica... Pai asa avem si medici care au omorat pacienti si nu te-am auzit strigand ca toti medicii ar fi criminali si ca nu trebuie sa mai mergem la doctor. De asemenea sunt si profesori agresivi cu unii elevi si asta inseamna oare ca nu trebuie sa mergem la scoala?! Si exemplele pot continua...
Vezi draga Bdl, ca tebuie sa fim ponderati si obiectivi in a judeca faptele unor oameni...
QUOTE
Si pt "desteptii " hanului care le stiu pe toate si au leacuri pt toate "posedarile" .....

Hmm... in afara de tine, eu nu mai cunosc alt 'destept' pe aici... Iar posedatii, intr-adevar se vindeca cu post si rugaciune, asa cum ne-a invatat Mantuitorul, iara nu cu lanturile , daca au fost folosite, de unii obsedati, care intr-adevar nu se pot numi crestini..., chiar daca poarta rasa... mad.gif
bdl
Draga Clopotel....
-nu am sarit in sus de bucurie, am vrut sa arat ca toate teoriile voastre, cind dau piept cu realitatea incep sa cada si sa arate si o fata hida....lucru pe care biserica incearca sa-l ascunda cu mare grija....nu numai cea ortodoxa, toate....
-eu nu am o teorie ateista, eu iau lucrurile si faptele asa cum sint, nu incerc sa le complic cu presupuneri divine...
-nu am vrut sa subliniez ca trebuie sa stam departe de credinta, am vrut sa arat unul din multele aspecte care ma fac sa nu am incredere in credinta
- pe tine mintuitorul te-a invatat de posedati, pe mine medicina de schizofrenici...tu nu ai nici o dovada ca ceea ce spui e cit de cit adevarat, medicina are niste dovezi certe asupra schizofreniei....intrebare de 2 lei: de ce crezi ca e mai bine sa ma iau dupa presupunerile credintei si sa nu merg pe mina medicinei?

Dupa cum vezi in finalul articolului, doctorii au spus ca fata nu era schizofrenica, adica nu era posedata in termenii tai....concluzia: fata a murit pe baza prostiei unor credinciosi....
Precizare: termenul "unor" nu arata generalizare...
Alta intrebare de 2 lei: dupa parerea ta, daca fata nu era in acel cerc de credinciosi, ci intre niste atei, ce crezi, tot ala era finalul?

Daca numai pe mine ma cunosti "destept", hm....e bine sa incepi sa-ti largesti cercul de "prieteni"....
abis
QUOTE (dascalita @ 19 Jun 2005, 03:11 PM)
Dreptatea divina a fost atunci cand a fost dat afara!

Din pacate nu a fost dat afara. Desi oficial i s-a interzis sa mai oficieze slujbe religioase, el este cel care a tinut slujba de inmormantare a femeii pe care a ucis-ol. In fata presei si a autoritatilor a adoptat o atitudine sfidatoare, pretinzand ca nu a gresit cu nimic...
QUOTE
EVZ: Si dumneavoastra ati vrut ca ea sa mearga la spital?
Calugarul Daniel: Nu. Intreaga obste care ne vedeti aici a hotarat sa facem rugaciune. Nu s-a facut ceva silit. Toti am stat in jurul ei in biserica si ne-am rugat la Dumnezeu sa o faca bine. N-am inventat noi metode de exorcizare, crucificari sau altfel de rugaciuni. Am facut totul dupa carte, am facut Sfanta Liturghie, Moliftele Sfantului Vasile, Sfantului Ioan Gura de Aur, toate dupa carte.

Nu este doar greseala unui calugar: intreaga comunitate a fost complice, nimeni nu s-a ridicat sa o apere pe cea care era omorata sub ochii lor... Si ce mai spune acelasi ucigas:
QUOTE
Si va fac o propunere, daca vreti, senzationala. Sa va duceti la alte manastiri, unde sunt cazuri nu unul la o luna, la doua luni! Ca sa vedeti cazuri in fiecare zi.



QUOTE (1 @ 61)
Deci rogu-va nu continuati discutia despre acea crima. N-are nimic de-a face cu religia

Mult nu o sa mai vorbim despre asta, caci nu a ramas mare lucru de spus... Te rog nu curma inca aceasta discutie, pentru ca toata lumea stie ca asemenea oribilitati nu au de-a face cu marea masa a credinciosilor, ci doar cu unii exaltati. Dar impactul pe care il au actiunile acestor exaltati poate fi mult mai mare decat al milioanelor de credinciosi pasnici si la locul lor. Milioane de credinciosi care sunt in mod cert interesati ca asemenea demente sa nu mai aiba loc. Iar asta nu se va intampla pastrand tecerea, ci spunand lumii care este greseala si ce trebuie facut pentru ca ea sa nu se mai repete.

QUOTE (IoanV)
Interpretarea ta e rautacioasa. In plus a aparut in timp ce editam mesajul, de aceea nu ai apucat sa vezi explicatia utilizarii termenului "bolnav".

Interpretarea mea nu poate fi rautacioasa, daca nu am apucat sa-ti vad explicatia! smile.gif
QUOTE
Tu crezi ca ar trebui sa ma mai indoiesc de ex. ca zaharul e dulce?

Da, daca altii spun ca nu are nici un gust. Daca tie ti se pare si doar te autosugestionezi? Nu ar trebui sa excluzi cu totul aceasta posiblitate. Asta, daca vrei sa fii consecvent cu ce ai scris mai devreme.

Stii, parerea mea este ca am acelasi drept de a fi sigur pe parerile mele ca si tine. Indiferent de sensul cuvantului "bolnav" pe care l-ai folosit (nefericit termen, totusi...), ar trebui sa accepti (macar teoretic) posibilitatea ca motivatiile noastre sa fie la fel de puternice.
Clopotel
Draga Bdl,
QUOTE
-eu nu am o teorie ateista, eu iau lucrurile si faptele asa cum sint, nu incerc sa le complic cu presupuneri divine...
-nu am vrut sa subliniez ca trebuie sa stam departe de credinta, am vrut sa arat unul din multele aspecte care ma fac sa nu am incredere in credinta
Incerc sa iau numai partea buna, care ar putea fi constructiva, din ideile tale...
Pentru inceput, totusi, o sa dau un mic citat din inceputul lucrarii: Galceava dracului cu lumea, mic tratat de demonologie, autor Razvand Codrescu
"Acum câţiva ani, pe când Părintele Cleopa era încă în viaţă, la Mănăstirea Sihăstria din nordul Moldovei s-a ţinut o slujbă ortodoxă de exorcizare. Spre deosebire de altele de acelaşi fel, înconjurate de o firească discreţie, s-a întâmplat ca această slujbă, pe fondul exploziei postdecembriste a presei de larg consum, să fie amplu mediatizată, atât prin presa scrisă (în frunte cu Evenimentul zilei), cât şi prin înregistrări audio-vizuale, suscitând discuţii adesea contradictorii într-o lume ce şi-a pierdut în mare măsură sensibilitatea metafizică şi mistică, „organul" pentru „supranatural". Din perspectiva publicului larg, cazul a stat mai mult sub semnul senzaţionalului sau al superstiţiei decât sub acela al vreunei autentice înfiorări religioase. E un efect simptomatic pentru starea dubovnicească şi intelectuală a lumii noastre, care pariază masiv pe Ortodoxie, dar o cunoaşte tot mai puţin şi o trăieşte tot mai superficial.
Astăzi, în astfel de cazuri „paranormale", acceptarea şi respingerea se fac deopotrivă cu o îngrijorătoare suficienţă, cel mai surprinzător rămânând totuşi refuzul obstinat al evidenţei, pentru ca, dincolo de orice posibile explicaţii cauzale sau contextuale, faptul s-a produs şi este verificabil. Se pare că trăim, în toată perversitatea lor dizolvantă, acele vremuri în care oamenii, după spusa Scripturii, „văzând, nu vor vedea şi auzind, nu vor auzi ..
Duhul necurat urla şi vorbea din trupul femeii exorcizate, cu o voce alta decât a ei, fară ca aceasta să-şi mişte buzele. Panica lui părea să atingă paroxismul tocmai în momentele-cheie ale Sfintei Liturghii (ieşirea cu Sfintele Daruri, rostirea Crezului, săvârşirea Euharistiei, Rugăciunea Domnească) şi în timpul oficierii consecutive a Srântului Maslu. Diavolul nu numai că se vaită, ispiteşte, huleşte, dar se şi deconspiră, ca într-o auto-de-mascare sui generis, care pe omul tradiţional îl îngrozea înainte să-l surprindă, iar pe omul de azi îl suprinde înainte să-l îngrozească.
Cele mai multe suspiciuni şi nelămuriri au fost formulate mai ales cu privire la felul diavolului de a se manifesta (deci nu la conţinutul, ci la recuzita scenariului, adică la ceea ce ţine de o anume „teatralitate"): vocea dogită, cu inflexiuni stranii şi caraghioase; exprimarea rudimentară şi agramată; viziunea cam vetustă despre lume; sinceritatea aparent inexplicabilă; observaţiile marginale aparent gratuite etc. Nu li s-a părut oamenilor dracul destul de serios!"

Prin urmare, daca zici ca iei lucrurile si faptele asa cum sunt, atunci chiar si fa asa..., ... si nu ma refer doar la acest caz nefericit...
QUOTE
- pe tine mintuitorul te-a invatat de posedati, pe mine medicina de schizofrenici...tu nu ai nici o dovada ca ceea ce spui e cit de cit adevarat, medicina are niste dovezi certe asupra schizofreniei....intrebare de 2 lei: de ce crezi ca e mai bine sa ma iau dupa presupunerile credintei si sa nu merg pe mina medicinei?
Aici se face o greseala, de multe ori rau intentionata, cum ca daca mergi pe calea credintei, automat trebuie sa refuzi medicina, tehnica, stiinta in general... Evident ca este o acuzatie nefondata si rau intentionata la adresa credinciosilor. In fapt, lucrurile stau exact invers: crestinul are chiar obligatia de a-si mentine sanatatea si de a merge la doctor ori de cate ori este nevoie, pentru ca trupul ii este dat tot de Dzeu. si trebuie sa-i acorde atentia cuvenita. Ce trebuie sa faca el, crestinul este sa se roage, sa mearga la Biserica, sa se "trateze" regulat cu Aghiasma si cu Sfanta Impartasanie, sa faca Sfantul Maslu etc..., si sa nu puna mai presus de Dzeu. vreo descoperire a stiintei... Atentie!... Biserica atrage atentia doar ca stiinta sa nu ne sminteasca, si sa credem cumva ca ea explica totul si deci iata Dzeu. nu exista, nu ca este impotriva stiintei..., adica sa nu punem stiinta inaintea lui Dzeu.
Buuun... Acum tu spui ca medicina a explicat complet schizofrenia, pe care Biserica, de multe ori o asociaza cu posedarea de catre diavol. Ce nu intelegi tu, poate, este ca medicina trateaza omul ca si cand ar fi doar corpul, ca si cum el ar fi de sine statator, pe cand Biserica trateaza omul- trup si suflet, si realizeaza ca bolile trupului se datoreaza bolilor sufletului... Deci Biserica trateaza sufletul ca sa se vindece si trupul...
Cum iti explici tu stiintific ca: "Duhul necurat urla şi vorbea din trupul femeii exorcizate, cu o voce alta decât a ei, fară ca aceasta să-şi mişte buzele."??!! Nu-i asa ca nu poti, si este ilogic dpdv al stiintei...? Sau preferi varianta strutului si spui : asa ceva nu exista pentru ca eu nu am vazut... Pai eu iti recomand sa mergi la manastirile care fac exorcizari si sa vezi acolo, cum se manifesta Necuratu si cum chinuie oamenii si ce minuni face Sfanta Cruce, Apa Sfintita si alte "arme" dumnezeiesti pe care ni le-a daruit Dzeu. in lupta cu diavolul... Sau tu crezi ca Diavolul nu exista si este o scornire omeneasca? Daca da, atunci draga Bdl, cu regret iti spun ca in ceea ce te priveste Diavolul e linistit - a reusitsa te amageasca, stiut fiind ca cea mai mare realizare a lui este sa convinga oamenii ca el nu exista...
Dar, eu am incredere in mila lui Dzeu., caci tot El le randuieste pe toate si poate o sa intelegi candva...

PS...Ca sa fie clar...,.eu nu spun ca in Biserica Ortodoxa nu sunt nereguli... Sunt foarte multe chiar, caci diavolul nu ezita sa inghita pe oricine nu este ferm si riguros in credinta. In BOR sunt multi clerici care se ocupa cu tot felul de lucruri mai putin cu credinta, sunt preoti care se comporta mai urat decat mirenii cand ei, preotii, ar trebui sa fie exemplu de urmat. In Biserica lui Dzeu. ti se cer bani ca taxe pentru diverse slujbe cum ar fi taina Cununiei, inmormantari, botezuri etc. de parca preotul ar da de la el... Mare pacat este, caci Mantuitorul a zis ca daca au luat Har fara bani, tot fara bani sa-l dea... Insa banul este ochiul dracului si iata ca a reusit sa-i subjuge si pe unii oameni ai Bisericii... Dar vai de ei, caci Dreptul Judecator nu iarta astfel de faradelegi caci prin ele nu se pierde numai sufletul preotului ci si a altora pe care preotul reuseste sa-i sminteasca cu purtarea lui. Si se vede treaba ca acesti preoti au reusit pe multi sa sminteasca caci iata, multi sau indepartate de credinta, sau au trecut la sectari, sau la alte religii....sad.gif Deci dragii mei, nu va lasati amagiti de astfel de manifestari rele ale preotilor sau ale unor calugari... Acestia nu reprezinta Biserica decat prin haine, sunt cuiere de haine monahale cum le spunea Arsenie Boca. Sa avem intotdeauna inaintea noastra pe Mantuitorul, si pe Sfintii Parinti care au stralucit si stralucesc ca niste stele calauzitoare...
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Dar impactul pe care il au actiunile acestor exaltati poate fi mult mai mare decat al milioanelor de credinciosi pasnici si la locul lor. Milioane de credinciosi care sunt in mod cert interesati ca asemenea demente sa nu mai aiba loc. Iar asta nu se va intampla pastrand tecerea, ci spunand lumii care este greseala si ce trebuie facut pentru ca ea sa nu se mai repete.
thumb_yello.gif Inca odata este de apreciat, obiectivitatea cu care privesti lucrurile, desi te declari ateu... Nu e putin lucru ca intelegi mai multe despre crestini, decat chiar unii dintre noi crestinii...
Ce au facut acei calugari acolo, desi eu nu stiu toate amanuntele, eu zic ca nu au facut bine, si nici pe departe nu au respectat canoanele Bisericii... pentru ca nu asa se procedeaza...
abis
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2005, 10:55 AM)
Cum iti explici tu stiintific ca: "Duhul necurat urla şi vorbea din trupul femeii exorcizate, cu o voce alta decât a ei, fară ca aceasta să-şi mişte buzele."??!

Daca vorbea cu dintii inclestati, fara sa-si miste buzele, in mod evident nu putea avea aceeasi voce ca atunci cand vorbea normal.

Pe de alta parte, nu este exclus ca in cazul respectiv sa fie vorba de un ventriloc. Ventrilocii sunt oameni cat se poate de normali, care au capacitatea de vorbi fara sa-si miste buzele.
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Pe de alta parte, nu este exclus ca in cazul respectiv sa fie vorba de un ventriloc.
Pai un ventriloc face aceasta constient si pentru distractia lui sau a altora... Crezi tu ca avem un asemenea caz aici sau in cazul altor exorcizari? smile.gif
Plus ca, glasul nu e totul... Sunt zvarcolirile cu o forta nemaintalnita, caci de multe ori nici cativa barbati nu sunt in stare sa tina o fata de 15 ani. Sunt lucruri si cuvinte pe care niciodata omul acela nu l-a auzit. Sunt urlete atat de puternice si nefiresti unui om incat este greu sa si asisti la asa ceva....
De multe ori, acesti posedati sunt legati cu curele de piele sau cu niste franghii ca sa nu raneasca alti oameni si nici ei sa nu se raneasca. Se are in vedere ca aceste legaturi sa nu le provoace rani sau luxatii. In nici un caz nu se leaga cu lanturi...
Asa cum am spus, in cazurile grave, legarea lor este imperioasa, pentru ca dezvolta o forta atat de mare incat nu pot fi tinuti, si nici preotul nu poate sa execute slujba, pentru ca trebuie sa-l miruiasca, si sa-l stropeasca cu Aghiasma, sa-i puna crucea, ori posedatii se zvarcolesc, lovesc cu mainile si picioarele, musca... e infricosatoare atmosfera acolo, mai rau ca in fileme de groaza sad.gif
Nici un om, oricat de bun actor ar fi el, nu ar putea sa imite pe anumiti posedati, pentru ca ce se intampla cu corpul lor este mai presus de puterile omenesti...
abis
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2005, 11:26 AM)
Pai un ventriloc face aceasta constient si pentru distractia lui sau a altora... Crezi tu ca avem un asemenea caz aici sau in cazul altor exorcizari? smile.gif

Asta nu am de unde sa stiu! smile.gif

Daca vrei sa vorbim despre exorcizari, hai s-o facem pe alt topic!
IoanV
QUOTE (Abis)
Da, daca altii spun ca nu are nici un gust. Daca tie ti se pare si doar te autosugestionezi? Nu ar trebui sa excluzi cu totul aceasta posiblitate. Asta, daca vrei sa fii consecvent cu ce ai scris mai devreme.
Deja suntem pe terenul filosofiei indiene, acele orientari care spun ca totul este o iluzie. Te indoiesti: ceea ce citesti nu este cumva altceva decit ceea ce scrie? Eu cred ca nici nu ne imaginam cât de subiectivi suntem indiferent de orientarea religioasa. Iar pretenţiile de obiectivitate, cind e vorba de domeniul credintelor nu cred ca pot fi susţinute.
QUOTE
Stii, parerea mea este ca am acelasi drept de a fi sigur pe parerile mele ca si tine. Indiferent de sensul cuvantului "bolnav" pe care l-ai folosit (nefericit termen, totusi...), ar trebui sa accepti (macar teoretic) posibilitatea ca motivatiile noastre sa fie la fel de puternice.
Pot fii la fel de puternice, chiar mai puternice, insa depinde ce sustin ca au ca suport. Sa spui ca ai ca suport certitudinea ca Dumnezeu nu exista si ca nu te indoiesti cit de putin de acest lucru.....
bdl
Clopotel,
Citatul tau e nesemnificativ pt mine, nu pt ca apartine lui Cleopa, ci pt ca notiunile de satana si d-zeu nu au nici o incarcatura pt mine.....Daca eu sint convins ca d-zeu nu exista, de ce crezi ca as accepta existenta diavolului? wink.gif
Referitor la raspunsul tau la al doilea citat din mine....pai sa nu uitam ca mai demuuuult, biserica s-a opus crincen stiintei sub orice forma....exemple sint destule, incepind cu oameni de stiinta arsi pe rug si terminind cu vrajitoarele omorite si inchizitia....De fapt asta e caracteristica bisericii....daca vede ca pierde teren, atunci o intoarce ca la ploiesti si incearca sa se "plieze" pe noile conditii....
Biserica trateaza omul trup si suflet? Pai cum adica, ne spui ca voi trebuie sa aveti grija de corpul vostru si sa va duceti regulat la doctor, dar beneficiul il pui tot in seama bisericii? Adica doctorul te opereaza si biserica e aplaudata?Citi oameni au fost salvati de biserica de o simpla apendicita? Ca si din asta, daca nu e tratata se moare? Citi?
Imi spui sa ma duc la manstire sa vad exorcizari? Nu te supara, pt mine treab asta e ridicola... asa cum sint intrunirile alea televizate de aici unde "paralizatii" incep sa mearga, "orbii " sa vada....adica spectacol regizat...
Din toate mesajele tale se vede clar ca tu esti cu trup si suflet credincios....nu te supara, eu nu zic ca e rau, dar eu ca ateu prin felul meu de a fi consider ca nu am absolut nimic de pierdut daca merg pe calea mea si sint un om corect si cinstit si incerc sa ajut de cite ori se poate..De fapt, am mai spus-o, asta e o mare problema....daca se dovedeste ca si un ateu e la fel de corect si bun si ajutator ca un credincios, pina la urma ne vom intreba: care e de fapt rolul credintei? wink.gif
abis
QUOTE (IoanV @ 20 Jun 2005, 08:19 PM)
Sa spui ca ai ca suport certitudinea ca Dumnezeu nu exista si ca nu te indoiesti cit de putin de acest lucru.....

Ce-i cu asta?

Certitudinea ca Dumnezeu nu exista se bazeaza pe niste temeiuri pe care nu le detaliez aici, pentru ca ar fi off-topic.
Clopotel
Draga Bdl,
QUOTE
Daca eu sint convins ca d-zeu nu exista, de ce crezi ca as accepta existenta diavolului?

Uite, o sa-ti spun un lucru poate interesant...: Dzeu., pe de-o parte, ne spune: "Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut! "(Ioan 20, 29).
Diavolul, pe de alta parte, incearca sa ne convinga ca el nu exista, pentru ca daca omul ar sti ca diavolul exista, atunci ar sti si ca Dzeu. exista pe cale de consecinta. Totusi, de multe ori diavolul iti face simtita prezenta foarte evident in viata unui om, si atunci acesta, daca este ateu, intelege si ca exista Dzeu. si fuge instinctiv la El, ca la singurul Aparator si ca la singura Scapare, caci atunci simte ca este cu adevarat neputincios. Omul singur ca atare, nu se poate lupta cu diavolul caci acesta este foarte puternic... Si atunci singura nadejde de scapare este de la Dzeu. si de la Sfintii Sai. Omului cand ii este bine, simte ca e pe "cai mari" si ca e stapan pe situatie, si ca toata lumea este a lui... Atunci cand da de necaz, si isi vede neputinta, omul realizeaza nimicnicia lui... Atunci cand isi da orgoliul la o parte, vede cine este cu adevarat...
QUOTE
Referitor la raspunsul tau la al doilea citat din mine....pai sa nu uitam ca mai demuuuult, biserica s-a opus crincen stiintei sub orice forma....exemple sint destule, incepind cu oameni de stiinta arsi pe rug si terminind cu vrajitoarele omorite si inchizitia....De fapt asta e caracteristica bisericii....daca vede ca pierde teren, atunci o intoarce ca la ploiesti si incearca sa se "plieze" pe noile conditii....

O, draga Bdl, multi facem greseala asta de a confunda Biserica cu omul care slujeste in Biserica. Omul e pacatos si supus greselii, Biserica e Sfanta. Tu trebuie sa treci prin filtrul sufletului tau si nu al mintii ca sa vezi care actiune a Bisericii prin oameni e de la om, de multe ori ispitit de diavol, si care e de la Dzeu. Nu privi lucrurile mot a mot, ci intelege de unde vin. Nu toti preotii, din pacate, fac voia lui Dzeu. Multe nelegiuri s-au facut si poate se mai si fac in numele Bisericii si ale lui Dzeu., dar este evident ca de fapt vin de la necuratu. Noi trebuie sa vedem de la cine vin, si sa nu ne lasam amagiti... De aceea cand cineva huleste pe Dzeu. pentru faptele necuratului face voia celui viclean, si aceasta spre pierzania acelui suflet... Gandeste-te un pic la asta...
QUOTE
Biserica trateaza omul trup si suflet? Pai cum adica, ne spui ca voi trebuie sa aveti grija de corpul vostru si sa va duceti regulat la doctor, dar beneficiul il pui tot in seama bisericii? Adica doctorul te opereaza si biserica e aplaudata?
Asa este, Biserica trateaza omul trup si suflet, pentru ca ambele sunt creatii ale lui Dzeu. Cand mergi la doctor ca sa-ti tratezi corpul faci bine, iar Biserica nu este impotriva acestui lucru. Numai ca si la doctor trebuie sa intelegi ca viata ta este in mana lui Dzeu. si nu a doctorului care este si el un om... Biserica nu se opune stiintei, ci ea se opune doar la a pune stiinta mai presus de Dzeu. ...Atat... nimic mai mult...smile.gif
QUOTE
Din toate mesajele tale se vede clar ca tu esti cu trup si suflet credincios....nu te supara, eu nu zic ca e rau, dar eu ca ateu prin felul meu de a fi consider ca nu am absolut nimic de pierdut daca merg pe calea mea si sint un om corect si cinstit si incerc sa ajut de cite ori se poate..
Din toate cele ce le scriu se vede mai degraba cat sunt de pacatos si de prost, de aceea nici prin cap sa nu-ti treaca ca as incerca sa te conving de ceva, caci nu se poate... Eu doar ridic niste probleme la care fiecare, daca este interesat, sa-si raspunda siesi..
QUOTE
De fapt, am mai spus-o, asta e o mare problema....daca se dovedeste ca si un ateu e la fel de corect si bun si ajutator ca un credincios, pina la urma ne vom intreba: care e de fapt rolul credintei? 

Aici, eu zic ca se face iar o confuzie, justificata uneori e adevarat: Credinta nu este ca vrea omul ci ea este sadita de Dzeu. in sufletul omului... Asa cum creste un vlastar dintr-o samanta asa creste si credinta, si nu depinde de vointa omului, decat sa nu o ia cumva pe o cale gresita. Asa cum nu poti sa spui care este rolul planetei Marte in Univers asa nu poti sa spui tu, rational, care este rolul credintei. Totusi, indraznesc sa spun, ca omul prin credinta, trebuie si este dator sa-L preaslaveasca pe Dzeu. Mai multe, sa le lasam in seama Lui...
Darth Revan
Dracul nu e drac, daca nu te convinge ca, de fapt, el nu exista. Cum poate fi un om pervertit altfel decat prin a fi convins ca ceea ce face este Bun/Bine? Astfel stand lucrurile, este deosebit de important ca sursa din care se inspira cel corupt sa ii apara ca fiind dreapta/ demna de urmat.
abis
QUOTE (Darth Revan @ 21 Jun 2005, 05:55 PM)
Dracul nu e drac, daca nu te convinge ca, de fapt, el nu exista.

Nu-ti fie cu suparare, dar am auzit lucrul asta repetat de atatea ori... Si ce-i cu asta?

Daca "este deosebit de important ca sursa din care se inspira cel corupt sa ii apara ca fiind dreapta/ demna de urmat" inseamna ca omul ala nu e corupt, ci face ceea ce este convins ca este bine. Este un om cinstit! "Corupt" e unul care face raul cu intentia de a face rau.
IoanV
QUOTE (Abis)
Certitudinea ca Dumnezeu nu exista se bazeaza pe niste temeiuri pe care nu le detaliez aici, pentru ca ar fi off-topic
Poti raspunde pe alt topic, lasa un link aici. Eu chiar sunt curios ce temeiuri ai.
QUOTE (Bdl)
De fapt, am mai spus-o, asta e o mare problema....daca se dovedeste ca si un ateu e la fel de corect si bun si ajutator ca un credincios, pina la urma ne vom intreba: care e de fapt rolul credintei?
Am auzit spunindu-se ca in vremurile apuse KGB-ul incerca sa atace biserica in Rusia insistind ca aceasta sa se implice tot mai mult in problemele sociale, caritabile etc. De aici se vede ca au inteles si ei rolul bisericii, de a intari relatia omului cu Dumnezeu. Intorcind biserca tot mai mult spre om si nevoile lui, incercau sa slabesca legatura omului cu divinitatea.
Dar daca inima unui ateu este mai buna decit a unui credincios, eu cred ca acesta e mai aproape de Dumnezeu decit cel ce sustine ca e credincios. Rolul crestinismului (a credintei) este sa ne faca si sa ne ajute sa fim tot mai buni.
bdl
Ioane,
Pe scurt si pe intelesul tuturor: un om nu are nevoie de credinta ca sa fie un om bun...mai simplu de atit nu pot sa o explic....
Daca prin absurd miine dispare credinta, esti convins ca toti credinciosii vor devenii niste "rai" ? wink.gif
cociuba
problema religiei si beneficiul pe care il produce in comunitate e vasta, desi credeam ca religia este necesara pentru un anumit tip de individincep sa nu mai fiu sigur de asta,cand vad cat de usor se manipuleaza oamenii simpli de catre trimisii bisericii nu pot sa nu ma gandesc la cazul bivolaru si a lui jim jones,cand oamenii devin masa de manipulare ma tot intreb chiar avem nevoie de religie?

revenind totusi la topic ma strabate o usoara ironie sa vad ca tocmai un slujitor al bisericii este un ucigas,viata e ironica uneori... sad.gif
1,618033
bdl, teoretic ai dreptate.

Practic, eu unul nu am intalnit inca un exemplar de ateu in viata care sa corespunda notiunii de "bun".
Nu ca erau neaparat toti "rai"... tongue.gif

Dar ei se considerau a fi "buni" dupa normele lor... ale tolerarii aproapelui. Or dupa norma crestina, a iubirii aproapelui (din pacate neaplicata tocmai de credinciosi), ei erau departe de a fi buni... O mica provocare, si se transformau in niste fiare. La fel ca 90% si mai mult din populatia acestei planete.

Bun si rau sunt termeni relativi.

Daca insa sustii ca un ateu poate fi considerat "bun" din punctul de vedere al normei crestine, aici s-ar putea sa te inseli.
Bunatatea pe care am intalnit-o la ei era doar aparenta. Le lipsea exact acel ceva ce am putut in schimb intalni la cei cativa crestini reali pe care am avut sansa sa ii cunosc in viata mea. Acel ceva era altruismul. Iubirea activa.

Nu zic ca nu exista. Doar ca eu unul nu am intalnit. Si cred ca am avut pana la 30 de ani sansa de a intalni destui oameni...
Evident, majoritatea, fie atei, fie credinciosi, au o masura de "bun" in ei.
Insa daca in privinta crestinilor am gasit si o "creme de la creme", ce am gasit la atei se asemana mai degraba cu un zat...
Da' asta e experienta mea de viata, asa ca nu pot generaliza.

Si revenind la subiect, intr-o lume pe care Biblia o descrie ca fiind "sub stapanirea celui rau", nu este de mirare ca au loc manifestari din ce in ce mai crunte ale raului.*

Nu sunt un mistic de felul meu. Si totusi am ascultat de-a lungul timpului destule istorisiri la prima mana care aratau manifestari supranaturale, rele (si bune, in fine, dar aici vorbeam de cele rele). Manifestari crunte, oribile, care implicau oameni aparent normali, fara vreun diagnostic medical negativ. Iar uneori implicau obiecte care zburau prin camere si usi care se spargeau de la sine. Din fericire, am avut de-a face personal doar cu partile bune ale supranaturalului, nu cu cele rele... si nici n-as dori sa am de-a face.

Da, stiu, par povesti de adormit copiii. Ar fi bine sa fie asa. Poate ca sunt asa. A le ignora apriori ca pe ceva imposibil si improbabil, mi se pare insa ceva gresit.

*
Si totusi, este inca greu de explicat placerea cu care omul actual este in stare sa ucida. Nici macar grupurile organizate de urangutani (alte fiinte capabile de cruzime...) nu sunt in stare nici pe departe de maceluri asemanatoare cu cele facute de mana omului... Iar cele mai mari si mai dureroase maceluri au fost produse de oameni cu o profunda religiozitate - fie credinciosi, fie atei. Doar Numele in care s-au facut a diferit de la un secol la altul. Mai intai in numele lui Dumnezeu, iar apoi in numele Omului, Clasei, Conducatorului, Natiei samd.
Poate ca problema se afla doar in capul nostru. Eu unul cred insa si intr-o influenta externa societatii umane, dar care o conduce premeditat spre rau. Raul absolut.
bdl
1,61
Hai sa punem problema altfel...sa zicem ca facem o statistica....cit la suta sint credinciosi, citi atei din populatie...
Pe urma facem aceiasi statistica la cei condamnati....da o perere asupra rezultatului....da si o explicatie daca vrei....
sa fie clar, eu nu sustin ca unii sau altii sint mai"rai"....dar chestia cu "bunatatea" sau "iubirea" , pt mine sint ....anecdote....sau povesti nemuritoare....
OMU'BUN
1,61...
QUOTE
Practic, eu unul nu am intalnit inca un exemplar de ateu in viata care sa corespunda notiunii de "bun".

1,61..., o contradictie cu tine este ultimul lucru pe care il vizez pe forum, te rog sa ma crezi. Dar ce spui tu e total gresit. Ba se intampla un lucru un pic ciudat; asteptandu-ma sa descopar iubire, cinste, corectitudine, intelegere, fair-play... la cei care se dau (mai mult decat sunt) drept extrem de evlaviosi, (si care isi permit sa judece toate religiile lumii, ca sa nu mai vorbim de modul de a-i judeca pe atei...) am descoperit de foarte multe ori o imensa doza de ipocrizie, fie ca erau preoti ortodocsi sau persoane obisnuite de diverse confesiuni religioase. In schimb iti pot spune ca am un prieten ateu (de care am mai vorbit in cateva randuri pe forum) care este de o bunatate uriasa. N-am intalnit niciunde atata altruism si intelegere. Ca atare, afirmatia ta este hazardata, crede-ma!

1,618033
OMU'BUN - pai eu am zis ca nu generalizez. Era doar vorba de experienta mea - limitata- de viata. Ma bucur pentru tine ca ai intalnit si astfel de oameni.

Sigur ca ar fi mai simplu sa comparam cele doua grupuri asa cum zice bdl - cu toate ca procentul de intelectuali din grupul ateilor ar inclina in mod sigur balanta "necondamnatilor" in favoarea ateilor... smile.gif Dar nu stiu daca un astfel de test ar fi pertinent.

Am zis insa ca incercam sa comparam mere cu pere. Faptul de a crede sau nu in Dumnezeu poate depinde de cu totul altfel de experiente decat cele care te fac sa fii bun sau rau. Sunt oameni buni de la mama lor. Au un caracter bland pur si simplu mostenit, au invatat din familie sa le pese de ceilalti, au un libido scazut si nu au chef sa incerce din viciile lumii. Cu alte cuvinte, examinarea vietii lor va scoate la iveala un om "bun" cu o viata linistita.
A grefa sau nu o experienta religioasa peste o astfel de personalitate devine neimportant. Si totusi, sunt sigur ca un astfel de om va reactiona pozitiv la o experienta religioasa veritabila, atunci cand va avea ocazia. Caci daca insasi ipocrizia (vazuta si de mine - si vazuta zilnic si in mine) oamenilor religiosi abunda si il poate indeparta de Dumnezeu, este poate de ajuns sa cunoasca un singur om cu adevarat credincios, si sa isi dea seama ca ii lipseste ceva. Sau sa se suie singur in varf de munte si sa isi dea singur seama (cu sau fara tufis aprins... tongue.gif )

Cat despre ipocrizia de care vorbiram mai sus - deseori ea nu este una voita. Ci arata cat de mare este diferenta intre ce doreste un om a fi, si intre ce este el cu adevarat. Dar stiu multi oameni - me included - care pot fi usor definiti ca fiind rai, desi se lupta sa fie buni, in ciuda unui caracter mostenit odios sau a unei experiente de viata preponderent negative.
Sunt ei ipocriti? Poate ca da, caci uneori isi arata raul din sine. Poate ca nu, caci imaginea lor de om bun nu este doar o imagine, ci o constructie facuta cu mult efort si grefata direct pe inima. O inima cultivata zi de zi cu principii, ganduri bune, drepte, frumoase, caste, in ciuda a ceea ce ar dori de fapt inima aia.

Ce sa zic... ferice de cine sunt asa de la mama lor.

Cum io sunt ca avatarul meu de la mama mea, poate ai si explicatia de ce il tin inca pe Bruce aka Carlos Sacalul in poza, caci ma defineste mult mai bine decat ce incerc de ani buni sa-mi construiesc pe inima...

Dar eu fac parte din acea categorie banala a oamenilor care se lupta sa fie buni. Care trebuie sa faca un efort constient sa fie buni, sa faca actiuni bune.

Oamenii "buni" de care faceam eu vorbire fata de bdl erau aceia eminamente buni, nu doar de la natura, ci si ca principii de viata aplicate cu consecventa. Nu doar suportabili sau ok, ci pe o treapta superioara a bunatatii. Care sunt cufundati in bunatate, si pentru care actiunile bune sunt ceva la fel de natural ca respiratul.

Daca nu am intalnit astfel de oameni printre atei, inseamna ca trebuie sa mai caut... ohyeah.gif
abis
Daca n-ar fi fost ultimul zambaret era ok mesajul... sad.gif
Tear
abis, eu cred ca acel ultim zambaret din mesajul lui 1,618033 inseamna exact ceea ce a spus : ca el lupta, ceea ce este admirabil. Extraordinara sinceritatea mesajului, 1,618033 ! Demonstreaza, dupa mine, nu numai capacitatea, dar si dorinta (si aceasta dorinta este de admirat, caci multi au capacitate, dar n-au dorinta !) de a sonda in propriul eu si de a se autodepasi ! Categoria oamenilor care lupta pentru bine nu este deloc banala, ea este motorul societatii, ea ii scoate din inertie pe cei buni, dar pasivi si ii trezeste pe cei rai-activi, aratandu-le ca se pot schimba, daca vor !
Clopotel
QUOTE
Bdl...
Pe scurt si pe intelesul tuturor: un om nu are nevoie de credinta ca sa fie un om bun...mai simplu de atit nu pot sa o explic....

Iata un lucru care, zic eu, merita sa fie un pic discutat... si este si on topic in acelasi timp...
Oare definitia de om bun este aceeasi in conceptia unui ateu si a unui credincios (ortodox - la altii nu vreau sa ma hazardez)??!
Ce inseamna om bun pentru un ateu? Rog ateii sa raspunda...
Ce inseamna om bun pentru un credincios? de asemenea ii rog si pe alti credinciosi sa raspunda...
Pentru ca din intelegerea raspunsurilor la aceste intrebari putem vedea ce e drept si ce nu pentru fiecare...

Dupa putina mea intelegere, un ateu raporteaza bunatatea unui om fata de el insusi (adica subiectiv) sau fata de alti oameni...
Un credincios, considera un om bun, un om care face voia si respecta Legea lui Dzeu.
Un credincios, nu se "chinuie" sa fie bun de ochii lumii, caci aceasta este slava desarta, ci pentru el este vital sa fie cat mai bun in fata lui Dzeu.
Iubirea, iubirea este cheia si salvarea unui credincios.... Prin iubirea de Dzeu. un credincios este iubitor si fata de Creatia lui Dzeu., adica implicit si de semenii lui.
Si aici, tot pe Mantuitorul, noi crestinii Il avem ca exemplu, caci El a patimit si s-a rastignit pentru pacatele noastre, ale tuturor oamenilor, ... ce alta dovada mai mare de iubire poate exista??!! Si totusi, multi nu numai ca nu au vazut si nu au inteles asta, ba chiar L-au hulit considerandu-L un om rau, de aceea L-au si rastignit si Il rastignesc si astazi unii...
Pentru un ateu, a fi bun inseamna sa fi bun pentru materia din trupul unui om, care este muritor, pe cand pentru credincios este vital sa fie bun pentru sufletul acelui om, care este nemuritor...
Iata ce spune Iisus, Fiul lui Dzeu. in Sfanta Sa Evanghelie:
QUOTE
Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? 
Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său? 
Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri.
(Marcu 8.36,37,38)
gypsyhart
Vad ca iar s'a ajuns la discutia eterna "ateu vs credincios"....Oare nu se poate discuta fara apelul la "categorii"? Ca de la persoana la persoana? Si fiecare sa vorbeasca in NUMELE LUI, nu al lui Dzeu, al lui ISUS, al credinciosilor, al ateilor samd?
Este DREPT sa ne privim pe noi si pe ceilalti ca indivizi intr'o categorie? Eu cred ca nu....
Clopotel
Draga Gypsyhart,
QUOTE
Vad ca iar s'a ajuns la discutia eterna "ateu vs credincios"....
Tu in orice separare vezi si lupta? sad.gif
QUOTE
Oare nu se poate discuta fara apelul la "categorii"?

Sunt discutii si discutii..., in unele trebuie ca fiecare sa-si precizeze pozitia de pe care discuta, caci altfel exista pericolul de confuzii grave...
QUOTE
Si fiecare sa vorbeasca in NUMELE LUI, nu al lui Dzeu,

Banuiesc ca te referi la mine, ca am dat citatul acela... ,si din aceasta tu crezi ca eu as vorbi in numele lui Dzeu.?! ohmy.gif Pot eu sa fac asta?!
Evident ca eu nu vorbesc decat in numele meu....
QUOTE
Este DREPT sa ne privim pe noi si pe ceilalti ca indivizi intr'o categorie? Eu cred ca nu....
Eu cred ca da...
Si este Drept...
Vezi dar, draga Gypsyhart, ca doar pe o tema banal de simpla ca aceasta, noi doi se pare ca avem pareri contrare, dar cand e vorba de Dreptate Divina?! Atunci cum am putea noi cadea de acord in ceva?
Si sa nu uitam ca fiecare actioneaza conform impresiilor sale de bine si rau.... Se pare ca sunt oameni care cred ca Hitler si Ceausescu, au fost oameni buni si au facut bine, altii se pare ca nu...Daca nu stii din ce categorie sunt acesti oameni, cum sa intelegi ceva?!
Adica, direct, ce e bine in ochii unora e posibil sa fie rau in ochii altora, si invers... Dar daca cunosti din ce catogerie face parte, ii acorzi mai multe circumstante atenuante, mai multa intelegere, si prin aceasta, se pot evita din start multe neintelegeri, ca sa nu spun mai mult...
Altfel ai dreptate ... wub.gif
bdl
Gypsi,
Credinciosii ne "catalogheaza" pe noi , ateii, din capul locului....asa ca nu vad de ce esti asa mirat...
Clopotel,
Vad ca incepi cu citatele....pe mine ma intereseaza opinia ata, nu a bibliei....ce se intimpla daca nu aduci ciatetle alea in discutie? Nu ai nici o parere?
Iar referitor la faptele bune....eu daca le fac , le fac pt ca vreu EU.... nu ca sa par mai bun in fata altora sau altcuiva....
pe cind credinciosii, dupa cum spui chiar tu...
Un credincios, nu se "chinuie" sa fie bun de ochii lumii, caci aceasta este slava desarta, ci pentru el este vital sa fie cat mai bun in fata lui Dzeu.
Eu nu vreau sa fiu mai bun in fata nimanui..... wink.gif
Daca miine d-zeu dispare, inceteaza faptele bune ale credinciosilor pt ca nu mai au in fata cui sa fie buni?
Dau si eu cu parerea, nu trebuie sa incepi o cruciada pe treaba asta.... wink.gif
gypsyhart
@Clopotel
QUOTE
Tu in orice separare vezi si lupta?

Nu vad in orice separare o lupta, in sensul ca trebuie sa existe mereu un invingator si un invins...

QUOTE
Sunt discutii si discutii..., in unele trebuie ca fiecare sa-si precizeze pozitia de pe care discuta, caci altfel exista pericolul de confuzii grave...

Atunci cand te declari "membru" intr'o "categorie" (de oameni aici) te pui in postura de a apara/ respinge lucruri doar ca sa iti respecti "declaratiile", si nu pentru ca efectiv le'ai trait. Iar daca chiar le'ai trait (sa dau un exemplu: iubirea fara conditii a aproapelui), nici nu mai ai nevoie sa apartii de un grup anume....

QUOTE
Banuiesc ca te referi la mine, ca am dat citatul acela... ,si din aceasta tu crezi ca eu as vorbi in numele lui Dzeu.?!  Pot eu sa fac asta?!
Evident ca eu nu vorbesc decat in numele meu....


Ma refer la cei care spun "Dzeu a facut, Dzeu a dres".....Cand faci acest lucru, evident ca vorbesti in numele LUI.

QUOTE
Eu cred ca da...
Si este Drept...

Atunci de ce spune Isus "nu judecati ca sa nu fiti judecati la randul vostru"? Nu la asta se referea? La a imparti lumea in buni si rai, in superiori si inferiori?
Daca spui de exemplu "Sunt prost", nu te judeci pe tine? Sau tu crezi ca poti sa te judeci pe tine si sa vezi clar la cei din jur?
Ce vezi in tine vezi si la ceilalti. E simplu ca buna ziua.
Clopotel
Eu am facut o propunere..., nu e obligat nimeni sa o accepte...
Draga Bdl,
QUOTE
Clopotel,
Vad ca incepi cu citatele....pe mine ma intereseaza opinia ata, nu a bibliei....ce se intimpla daca nu aduci ciatetle alea in discutie? Nu ai nici o parere?

Eu cand dau un citat de undeva, aceasta nu inseamna ca vorbesc in numele acelui ce a spus asta, ci eu dau citatul ca sa-mi argumentez ceea ce spun...
In general trebuie sa ne argumentam afirmatiile, nu-i asa? Ei bine, eu dupa ce afirm ceva, aduc si argumentul, si de multe ori se intampla ca acel argument sa fie un citat de undeva... Asta e tot...
Cand tu spui ca (ateu) ca Dzeu. nu exista, sau ca, daca ar exista, e rau pentru ca iata a permis ca o fata sa fie violata, eu te inteleg, si plec de la asta, ca tu vorbesti asa de pe pozitia unui ateu, caci daca nu as sti asta, m-as putea gandi ca esti credincios. In acest ultim caz, confuzia mea ar fi mare caci cum ar putea un credincios sa se indoiasca de bunatatea lui Dzeu. sau chiar sa-I conteste existenta... In acest ultim caz, dialogul ar fi altul, caci una e sa faci o greseala din nestiinta si alta e sa o faci cu stiinta, chiar daca respectivul uneori nu-si da seama (adica sunt multi credinciosi declarati care atunci cand dau de necaz, dau vina pe Dzeu., si aceasta, in cazul lor e un pacat mai mare decat al unui ateu, pentru ca e facut cu stiinta - si asta nu e ca-i judeca eu). Si atunci, eu m-asi simti dator, si as cauta alte cuvinte, ca sa incerc sa-l ajut...
Oricum, tu ca ateu cand afirmi ca nu crezi ca Dzeu. exista, eu iti inteleg opinia si ti-o respect, dar daca un "credincios "ar spune asta, eu ce sa inteleg sau ce sa respect?
Sper ca ai inteles ce vreau sa spun...
Oricum, citatele din Biblie nu sunt pentru atei, ci pentru credinciosi. Dar ateii, trebuie sa inteleaga, ca atunci cand eu sau altul dam un citat din Biblie, e pentru argumentare, pentru ca acele citate, sunt cam la fel cum sunt definitiile in tehnica, adica pleci de la ele, si nu le mai contesti...
Draga Gypsyhart,
QUOTE
Ma refer la cei care spun "Dzeu a facut, Dzeu a dres".....Cand faci acest lucru, evident ca vorbesti in numele LUI.
Evident ca ce spui e lipsit de logica.... Scuza-ma ca iti spun asta direct... Cand citezi pe cineva, in nici un caz nu vorbesti automat in numele lui, e atat de simplu de inteles asta incat nici nu are rost sa mai explic de ce..
QUOTE

QUOTE
Eu cred ca da...
Si este Drept...

Atunci de ce spune Isus "nu judecati ca sa nu fiti judecati la randul vostru"? Nu la asta se referea? La a imparti lumea in buni si rai, in superiori si inferiori?
Daca spui de exemplu "Sunt prost", nu te judeci pe tine? Sau tu crezi ca poti sa te judeci pe tine si sa vezi clar la cei din jur?
Ce vezi in tine vezi si la ceilalti. E simplu ca buna ziua.

Asa este... e simplu... si atunci tu de ce nu ai inteles?!
Eu cand am rugat ca sa spunem de pe ce pozitii plecam intr-o discutie, nu am facut-o cu ganduri marsave de a-l judeca pe aproapele, ci de a-l intelege mai bine atunci cand afirma ce afirma...
Eu cand spun ca sunt prost, nu inseamna ca ma judec pe mine si inseamna ca spun adevarul smile.gif, si asta ar trebui sa-i bucure pe ceilalti ca stiu cu cine au de-a face...
Apoi, poate ca iti scapa ceva, caci Iisus a spus sa nu ne judecam aproapele , si nu sa nu ne judecam pe noi. Ba din contra zice ca sa ne judecam cu asprime pe noi, caci astfel ne vedem greselile si putem sa ne indreptam...
Cum ai putea sa te indrepti daca nu te autoanalizezi fara menajamente...?!
"Imparteala" (care de fapt era o invitatie si pentru iubitorii de crini si pentru cei de lalele - cine poate intelege) aceasta pe care eu am propus-o era cu scop bun,pentru ca ne ajuta sa intelegem aproapele mai usor, si nu in sensul rau, pe care tu il pui inainte, cum ca as vrea sa-i judec... Tu ce ma banuiesti inainte de ganduri rele, si nu iei explicatia pozitiva pe care ti-am dat-o?
Daca tu spui, ca "Ce vezi in tine vezi si la ceilalti", eu nu pot sa spun asta, caci in urma analizei mele sumare am vazut ca exista rautate in mine si prin urmare, cosider ca nu e corect sa vad aceasta si la ceilalti...

Dar, repet, era o propunere, probabil nefericita de vreme ce duce la astfel de discutii...
bdl
pentru ca acele citate, sunt cam la fel cum sunt definitiile in tehnica, adica pleci de la ele, si nu le mai contesti...
Cu mica-mare deosebire ca acele definitii tehnice sint DEMONSTRATE si pot fi VERIFICATE..... wink.gif
gypsyhart
@bdl
Daca ei te eticheteaza nu inseamna trebuie sa faci si tu acelasi lucru....

@Clopotel
Evident ca nu ma refeream la citate rolleyes.gif Am pus ghilimele acolo pentru era vorba de cuvintele altcuiva, nu ale mele.

Apoi, daca vrei sa intelegi intr'adevar, renunta sa mai pui etichete...Ateu/ credincios sunt etichete....

Nu am spus ca ai "intentii marsave". Am vrut sa atrag atentia ca discutiile astea generale despre cum ar trebui sa fim, sau cum nu suntem nu ajuta decat la perpetuarea acelei separari de care vorbeai. Atat intre doi oameni cat si in fiecare om in parte.

Cand spui, citez, "sunt prost", nu faci decat sa te blestemi pe tine insuti. Si nu te poate opri nimeni.....in afara de tine.
De ce nu spui "sunt binecuvantat!"? Macar asa sa vezi daca e vreo diferenta smile.gif

QUOTE
Apoi, poate ca iti scapa ceva, caci Iisus a spus sa nu ne judecam aproapele , si nu sa nu ne judecam pe noi. Ba din contra zice ca sa ne judecam cu asprime pe noi, caci astfel ne vedem greselile si putem sa ne indreptam...
Cum ai putea sa te indrepti daca nu te autoanalizezi fara menajamente...?!

Aici e o confuzie. Nu stiu de unde ai inteles tu ca a spus sa ne judecam pe noi. Sa ne observam, poate. Sa "veghem" cum se spune in Biblie. A "veghea" nu inseamna a judeca insa. E doar observare impartiala. Este mare diferenta.
Isus a spus "iubeste'ti aproapele ca pe tine insuti". Deci EGALITATEA este ideea de baza. Nu asta reprosa fariseilor? Ca in raport cu ei insisi sunt intr'un fel, si in raport cu masele sunt altfel? Daca te consideri pe tine prost cum te astepti sa vezi inteligenta la cei din jur? Doar un om inteligent il poate recunoaste pe cel asemenea, nu?

QUOTE
Imparteala" (care de fapt era o invitatie si pentru iubitorii de crini si pentru cei de lalele - cine poate intelege) aceasta pe care eu am propus-o era cu scop bun,pentru ca ne ajuta sa intelegem aproapele mai usor, si nu in sensul rau, pe care tu il pui inainte, cum ca as vrea sa-i judec... Tu ce ma banuiesti inainte de ganduri rele, si nu iei explicatia pozitiva pe care ti-am dat-o?


Ti'am mai zis, daca vrei sa intelegi aproapele renunta la etichete....
Nu e vorba ca te banuiesc de ganduri rele. Era o invitatie de a renunta la a privi oamenii ca exponenti ai unei categorii. Pentru ca sunt mai mult de atat.


QUOTE
Daca tu spui, ca "Ce vezi in tine vezi si la ceilalti", eu nu pot sa spun asta, caci in urma analizei mele sumare am vazut ca exista rautate in mine si prin urmare, cosider ca nu e corect sa vad aceasta si la ceilalti...


Corect sau nu, o vezi....in virtutea legii rezonantei ("cine se aseamana se aduna"). Nu poti oferi altora ce decat ce ti'ai oferit deja tie...Tu alegi daca e binecuvantare sau blestem smile.gif
Darth Revan
Cu sublinierea:
"puterea Lui se exercită şi în funcţie de puterea noastră, de conlucrarea noastră cu El."

http://www.gandul.info/2005-06-22/social/a_fost_facut_preot
IoanV
Discutia despre bunatate a plecat de aici:
QUOTE (bdl)
daca se dovedeste ca si un ateu e la fel de corect si bun si ajutator ca un credincios, pina la urma ne vom intreba: care e de fapt rolul credintei?
pare ca se clarifica....
QUOTE (bdl)
Iar referitor la faptele bune....eu daca le fac , le fac pt ca vreu EU.... nu ca sa par mai bun in fata altora sau altcuiva....
vine aceasta fraza:
QUOTE (bdl)
Pe scurt si pe intelesul tuturor: un om nu are nevoie de credinta ca sa fie un om bun...mai simplu de atit nu pot sa o explic....
dar fraza aceasta
QUOTE (bdl)
sa fie clar, eu nu sustin ca unii sau altii sint mai"rai"....dar chestia cu "bunatatea" sau "iubirea" , pt mine sint ....anecdote....sau povesti nemuritoare....

anuleaza tot ce a spus inainte. Ce sa intelegem? Eu inteleg ca oamenii nu au nevoie de credinta pt. ca nu au nevoie de bunatate si iubire.
Bdl, imaginea ta despre credinta s-a format si evolueaza intr-un mediu si este tributara acelui mediu. Daca unii asazisi crestini transforma credinta in circ, etc, nu trebuie sa ne oprim la imaginea lor despre Dumnezeu, la credintele lor.
bdl
Daca unii asazisi crestini transforma credinta in circ, etc, nu trebuie sa ne oprim la imaginea lor despre Dumnezeu, la credintele lor.

Si atunci nu e mai simplu ca eu sa fiu EU si sa fiu asa cum trebuie fara tot circul asta?
Iar treaba cu citatele alea....sincer, nu te forta....

Eu inteleg ca oamenii nu au nevoie de credinta pt. ca nu au nevoie de bunatate si iubire.
Sauuuuuu...... nu e nevoie de credinta ca sa dai dovada de bunatate si iubire....complicat, nu-i asa?
IoanV
QUOTE
Si atunci nu e mai simplu ca eu sa fiu EU si sa fiu asa cum trebuie fara tot circul asta?
E mai simplu si mai corect, majoritatea sunt astfel, adica nu fac circ. Nu ma fortez cu citatele, dar nu am inteles ce vrei sa spui cu afirmatia ca bunatatea si iubirea sunt basme si povesti nemuritoare. La prima vedere ar fi ceva fantastic, inexistent, nu?
bdl
Nu Ioane,
Am vrut sa subliniez faptul ca pt unii "bunatatea" si "iubirea" au devenit niste lait-motive, repetate atit de des incit practic incep sa-si piarda continutul.....un fel de parada se face cu aceste notiuni....la asta am vrut sa ma refer....probabil ca nu am ales formula cea mai fericita si accesibila....scuze pt impresia gresita lasata....exista aceste notiuni, categoric.......dar eu ca ateu nu ma simt dator sa le sublieniez de fiecare data...eu am ideea ca si un ateu poate sa fie...OM....pur si simplu, cu tot ce implica asta....
OMU'BUN
1,61..
QUOTE
Am zis insa ca incercam sa comparam mere cu pere.

Iarasi nu pot fi de acord sad.gif Atei sau credinciosi, o apa si-un pamant. Cu totii facem parte din aceeasi specie, doar caracterul ne diferentiaza, iar asta nu prea tine de religie, ci de bunul simt al fiecaruia.
QUOTE

Cat despre ipocrizia de care vorbiram mai sus - deseori ea nu este una voita. Ci arata cat de mare este diferenta intre ce doreste un om a fi, si intre ce este el cu adevarat. 

Unii cred ca, la umbra religiei si a catorva fapte bune pe care le fac si cu care se lauda tuturor, sunt indreptatiti sa faca lucruri pe care multi dintre atei nu-si permit sa le faca din bun simt.

QUOTE
Sunt ei ipocriti? Poate ca da, caci uneori isi arata raul din sine. Poate ca nu, caci imaginea lor de om bun nu este doar o imagine, ci o constructie facuta cu mult efort si grefata direct pe inima. O inima cultivata zi de zi cu principii, ganduri bune, drepte, frumoase, caste, in ciuda a ceea ce ar dori de fapt inima aia.

Eu cred ca de aici porneste toata nenorocirea; Pe de o parte, cadem in greseala de a intelege eronat credinta si bunatatea, devenind egoisti fie fata de atei sau alte religii care sunt intr-o oarecare contradictie cu a noastra; sau egoisti si invidiosi fata de semenii nostri fiindca - vezi Doamne - ei au mai multa trecere la Dumnezeu decat am avea noi. Astea sunt cele mai frecvente aspecte pe care le-am sesizat in toate religiile cunoscute pana acum.
Pe de alta parte incercand sa acceptam fortat o dogma religioasa numai ca sa ne asiguram un fotoliu comod in lumea vesniciei, este ca si cum ai fi de acord sa traiesti cu cineva care-ti face viata un calvar. Nu poti grefa iubirea pe inima fara s-o intelegi din tot sufletul tau. Pot oferi o mie de zambete in jur, daca ele nu vin din inima, ma tem ca este dovada de ipocrizie. Personal prefer sa fiu sincer cu mine insami si evident cu cei din jur si caut sa judec omul direct daca mi se pare ca a gresit, decat sa cobor privirea, dar sa-l judec dupa colt sau dupa "n"-spe anotimpuri! La acea vreme eu l-am iertat de mult prea mult timp.
Eu cred, nu fiindca asa m-au invatat parintii... Nu prea aveam eu mintea la ce ma invatau ei atunci. Eu cred, nu fiindca asa spun preotii in biserici. Am vazut atatia preoti ipocriti incat uneori am un gust amar cand ma gandesc la ei. Eu cred nu fiindca asa ma invata bunii mei prieteni "evlaviosi", care dupa un post de 40 de zile, mai dau un tun unor amarati care plang apoi dupa banii munciti din greu... Eu cred in felul meu unic, recunoscandu-mi slabiciunile care sunt ale mele si nu afecteaza pe nimeni altcineva. Incerc sa nu urasc si chiar nu urasc. Incerc sa nu dispretuiesc si chiar nu dispretuiesc. Incerc sa nu ma razbun si chiar nu ma razbun, dar asta o stiu numai eu in sufletul meu nu si cei care ar fi vreodata tentati sa mi-o coaca... In viata se pare ca las impresia de personaj periculos fiindca, in mod miraculos ajung in posesia unor informatii "delicate" cu care nu santajez si nu caut avantaje, dar spun ca in caz extrem, pot face uz de ele... E modul meu de a ma apara de ticalosi. De ce sa ma apar eu si nu-L las pe Dumnezeu sa faca asta pentru mine? Nu prea m-am intrebat, desi mi s-a facut dovada de multe ori ca El are strategii mult mai eficiente!...

Clopotel
QUOTE
Ce inseamna om bun pentru un ateu? Rog ateii sa raspunda...

Am cunoscut destui atei si cred ca pod sa presupun ce inseamna pentru ei un om bun. Ateul priveste degajat viata si nu prea are prejudecati. Daca a ajuns la un anumit nivel de maturitate, pentru el omul bun e acela care e sincer cu semenii lui, isi tine promisiunile facute, este onest si plin de bun simt. Ateul cu o judecata matura nu va generaliza oamenii in functie de religie. El stie ca poti fi OM si fara sa fii credincios sau ateu. Dar poti fi si ipocrit, facand parte din oricare dintre tabere. Singurul dezavantaj al ateilor este acela ca filozofia dupa care se ghideaza ii impiedica sa vada... lumina de la capatul tunelului. Iar cand vor ajunge la ea, vor fi orbiti si... in intuneric! sad.gif

QUOTE
Ce inseamna om bun pentru un credincios? de asemenea ii rog si pe alti credinciosi sa raspunda...

1 - Sa nu faci pe nimeni sa sufere datorita deciziilor tale. Cred ca asta unii ar traduce-o "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!" Mie imi suna un pic a porunca si cum omul este din fire un orgolios si un razvratit, cam are tendinta sa faca totul pe dos.
2 - Sa fii demn si sa privesti in ochi cu modestie si sinceritate si pe cel de sus si pe cel de jos, fara sa te inchipui superiorul sau umilul cuiva.
3 - Sa nu judeci pe nimeni fiindca stii bine cat suferi cand cineva te judeca fara sa-ti cunoasca sufletul si motivele pentru care actionezi intr-un fel sau altul. In plus, nu suntem la fel; daca, prin buna intelegere nu se poate ajunge la o cale comuna, asta nu inseamna ca avem dreptul sa umilim. Se intampla ca acea persoana sa fie mai putin dotata decat noi sau sa aiba o problema cu "calculatorul". Asta nu e de ras, iar faptul ca nu suntem noi in locul lor nu e nicidecum meritul nostru, ci asa a vrut Destinul.
4 - Sa te delimitezi de subiectivism si atunci cand e vorba de fratele tau, mama ta, copilul tau si sa privesti adevarul in fata oricare-ar fi el. Este ceea ce tu te astepti sa gasesti in jurul tau si ceea ce asteapta si altii de la tine!
5 - Sa ramai demn si responsabil in fata greselii, sa nu te eschivezi si sa dai vina pe altcineva cand tu stii clar adevarul. Oricum ai mult mai mult de castigat, decat mintind sau fagind ca un las!

Si mai sunt o multime de alte reguli care ar trebui sa caracterizeze omul bun din punct de vedere religios... Sunt mai mult decat sigur ca fiecare dintre noi stim clar aceste reguli, dar pragmatismul e mai puternic in viata!... wink.gif
Clopotel
Draga Omule Bun,
Iti multumesc ca ai avut bunatatea de a raspunde la rugamintile mele cu acele intrebari...
Agreez tot ce ai spus, dar cu voia ta as mai adauga un lucru, generat chiar din intamplarile tragice care se intampla acum cu acel calugar acuzat ca a omorat pe fata aceea...
Legea, culmea, accepta Biserica, dar nu accepta nici ideea de Dzeu. si nici pe cea de diavol... ohmy.gif
Avem un caz, dar legea atee, pune sablonul si il aresteaza pentru crima...
Iar un credincios isi da seama ca este necesara scoterea duhurilor rele...Eu sunt ferm convins ca acel preot a respectat intocmai canoanele Bisericii cand a facut slujba, si ca orice alt preot ar fi facut la fel. Moartea fetei, nu are legatura cu slujba... Nu vreau sa insist aici, ca ar fi offtopic, dar daca murea pe masa de operatie, atunci murea legal, nu-i asa? Asa insa, daca s-a incercat insanatosirea ei de catre preot, a murit ilegal...
Pentru crestini acel preot este un om bun, iar pentru atei este un criminal, adica un om rau...
Asat am vrut eu sa scot in evidenta..., si din acest motiv am vrut sa specificam, ca sa nu avem un dialog al surzilor..
OMU'BUN
Clopotel, eu nu stiu ce a fost acolo si sunt convins ca presa exagereaza anumite aspecte. DAR, daca intr-adevar femeia aceea a fost legata cu lanturi de cruce, calus la gura si nemancata atatea zile, asta e fanatism. Nu spun ca preotul trebuie trimis la inchisoare, ci la o manastire de calugari unde sa fie tratat ca unul dintre cei cazuti in extrema nebuniei. La fel ca tine si eu mi-am pus problema medicilor care fac crime mult mai frecvent, in timpul operatiilor mai mult sau mai putin de rutina, sau la sutele de mii de chiuretaje pe care le fac medicii ginecologi...
Sunt clanuri mafiote care au la degetul mic atat politia cat si magistrati de inalt rang dar care nu vor plati niciodata legal pentru atrocitatile lor. Si nici presa nu prea indrazneste sa ridice prea mult tonul din motive lesne de inteles. Aici se face extrem de multa valva pentru ca un calugar s-a cam intrecut pe sine in interpretarile dogmatice ale sfintei scripturi. Eu zic ca Legea NU are nici un cuvant de spus aici, ci numai Biserica. Si nu oricine din cadrul Bisericii, ci fete recunoscute care fac dovada multor ani de experiente asemanatoare. Parerea mea!
cociuba
QUOTE
Avem un caz, dar legea atee, pune sablonul si il aresteaza pentru crima...
Iar un credincios isi da seama ca este necesara scoterea duhurilor rele...Eu sunt ferm convins ca acel preot a respectat intocmai canoanele Bisericii cand a facut slujba, si ca orice alt preot ar fi facut la fel. Moartea fetei, nu are legatura cu slujba... Nu vreau sa insist aici, ca ar fi offtopic, dar daca murea pe masa de operatie, atunci murea legal, nu-i asa? Asa insa, daca s-a incercat insanatosirea ei de catre preot, a murit ilegal...
Pentru crestini acel preot este un om bun, iar pentru atei este un criminal, adica un om rau...
Asat am vrut eu sa scot in evidenta..., si din acest motiv am vrut sa specificam, ca sa nu avem un dialog al surzilor..

ce-ar fi sa-mi arati unde spune biserica ortodoxa ca acel preot a facut bine,din contra biserica a spus ca asa ceva nu se face,vreau sa vad acele canoane care spun ca oamenii sa fie legati si infometati...


QUOTE
daca s-a incercat insanatosirea ei de catre preot, a murit ilegal...

ce insanatosire,preotul a omorit-o ,cat despre posedare si alte ozn... hh.gif , crezi ca traim in evul mediu...? wink.gif

QUOTE
Pentru crestini acel preot este un om bun, iar pentru atei este un criminal, adica un om rau...

pentru care crestin este acel preot bun,poate pentru fanatici... mad.gif ,din nou te intreb care e pozitia oficiala a bisericii?
caci vad ca uiti ca biserica a fost prima care a luat masuri si a interzis acelui criminal sa mai faca slujbe... mad.gif
bdl
O intrebare simpla: daca fata aia era lasata in pace, ce credeti, traia la ora asta?

Parerea mea.....si efectiv nu ma intereseaza daca deranjeaza.....numai niste fanatici pot fi de acord cu ce a facut preotul ala...
Iar paralela intre medici si preoti.....sa-mi fie scuzata ignoranta, dar fara preot ma descurc...fara doctor mai greu...si prefer sa mor de mina unuia care macar a facut ceva scoala in domeniu si are mai multe reusite decit esecuri.....si in medicina exista esecuri, normal....dar din alea se invata ceva....
OMU'BUN
bdl
QUOTE
si in medicina exista esecuri, normal....dar din alea se invata ceva....

Dane, esti extrem de amuzant: de ce faci diferenta intre modul in care se savarseste o crima? O crima e o crima! PUNCT! Fie ca vine de la nenea doctoru' de la care ceilalti doctori vor trage sau nu concluzii, fie ca vine de la popa Sapca tongue.gif de la care ceilalti popi vor trage concluzia de rigoare. Te rog nu gandi ca un ateu, ci ca un OM!
bdl
Omu Bun,
Hai sa punem altfel problema....tu unde ai trimite copilul tau sa se vindece? La preot sau la doctor?

In alta ordine, din toate decesele din medicina , vorbesc de cele anterioare normal, ceilalti doctori au invatat ceva....si rata accidentelor in domeniul ala a scazut....lucru care nu se poate spune despre medicina popeasca....ceea ce fac popii e o bataie de joc....atunci hai sa le credem si pe alde mama omida si gasca......
Ce a facut preotul ala e o crima.....ce face un doctor e medicina....Din totalul deceselor dim medicina, hai sa zicem ca ceva infim se poatye numi crima....ceea ce fac popii e crima pe fata si totala....pt ca nu au pregatirea necesara.....
E ca si cum un croitor ma trateaza de polipi sa zicem ....

Si uite cam cum se pune problema cu "vindecarile " astea popesti.... rofl.gif
Cazul de la Vaslui capata conotatii grotesti: preotul si maicile complice sunt arestati, risca sa infunde puscaria, dar responsabilii din forurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe Romane uita ca au tolerat si cultivat exorcizarea extrema in manastiri din toata tara. Asadar, preotul Daniel nu este singurul care face asemenea slujbe, abuzand de buna-credinta a oamenilor. Parintele Ioasaf de la Manastirea Cotmeana, judetul Arges, este unul dintre cei mai controversati exorcisti: are mii de discipoli, pe de alta parte multe persoane il considera un sarlatan avid dupa bani. Slabiciunea preacuviosului pentru „parai” a fost testata de o echipa de reporteri de la „Evenimentul zilei”, care au realizat emisiunea „Reporter Incognito” in cursul anului 2004: acestia au descoperit ca la Ioasaf se poate aranja oricand o exorcizare contra unei sume consistente. Mai mult, Ioasaf a cerut 800 de dolari unei echipe de la o televiziune straina pentru a permite filmarea unei exorcizari „regizate”. Preotii Marian, de la Videle, si Nicolae Maldaianu, din Teleorman, au fost si ei inclusi in testul reporterilor care au „aranjat” exorcizari. Rezultatul: ca si in cazul lui Ioasaf, „ochiul dracului” a facut legea. Preotul Marian facea vraji pentru redobandirea unui permis de conducere suspendat de Politia Rutiera, iar parintele Maldaianu citea in carte o aberatie: criminalul grec Passaris va fi eliberat in decursul a doua luni. In timpul slujbei de Sanziene, IPS Pimen a tras un semnal de alarma tuturor calugarilor si preotilor. „In manastirile noastre nu sunt toti calugarii cu studii teologice, dar poate ca rugaciunea, smerenia si ascultarea sunt cele mai importante calitati, ca nici in vechime monahii nu aveau toti scoala multa. Mai hirotonim si calugari fara studii multe, dar cu ascultare.” IPS Pimen a mai spus ca „acel calugar de la Tanacu a facut lucruri nescrise in carte. El s-a lasat dus de aprecierile credinciosilor care s-au atasat de el, dar trebuia sa dea ascultare Episcopului. Neascultarea este un pacat tare mare!”.
http://www.evenimentulzilei.ro/eveniment/?news_id=189768

Si am intrebat ceva in postul anterior?Ce zici?Ai o parere in problema aia?
Clopotel
Dragii mei,
Repet, trebuie precizat din ce punct de vedere privim: ateist sau crestinesc... Cu ce masura judecam: cu cea lumeasca sau cu cea dumnezeiasca. Legea lumeasca l-a condamnat pe Iisus, iar legea dumnezeiasca Il preaslaveste...
Acestea trebuie intelese si de atei si de credinciosi...
Un ateu nu va intelege niciodata chestia asta cu scoaterea duhurilor rele, caci ei nu cred in duhuri. Un credincios ar trebui sa inteleaga acest lucru, caci nu poti sa zici ca crezi in Dzeu. si sa spui ca nu exista diavoli... Asta este o mare absurditate... Iata, am vazut emisiunea lui Diaconescu de pe OTV, si am vazut ca era acolo si Dr. Belis. Acest doctor s-a declarat credincios, dar el nu recunoaste fenomenul de posesiune. ohmy.gif Intelegeti ce vreau sa spun? Un credincios crede automat in fenomenul de posesiune... Nu exista credincios care sa nu creada asta, caci daca nu crede asta acela nu este credincios, este un fals credincios, este un ateu de fapt, dar care se da credincios ca sa dea bine pentru imaginea lui. Cazul Dr. Belis. In Biblie se spune clar ca Iisus a scos dracii care se numeau Legiune, din acel posedat si i-a trimis in turma de porci. Ce mai spune Mantuitorul acolo? Ca acesti draci se scot numai cu post si rugaciune...
Din punct de vedere ateu, e clar: preotul e criminal (am vazut ca presa l-a catalogat deja ca si criminal, desi nu s-a asteptat terminarea anchetei si judecarea lui, poate ca doctorii au gresit, dar ce mai conteaza, intr-o chestia de genul asta, daca sunt implicati si doctori si calugari, automat calugarii sunt de vina, de aceea l-au si arestat numai pe el si calugaritele si nu si pe doctorii, care au avut si ei de-a face cu cazul )
Draga Omule Bun,
QUOTE
Clopotel, eu nu stiu ce a fost acolo si sunt convins ca presa exagereaza anumite aspecte. DAR, daca intr-adevar femeia aceea a fost legata cu lanturi de cruce, calus la gura si nemancata atatea zile, asta e fanatism.

Eu am vazut interviul cu acel calugar si maicutele. Eu am mai vazut si alte exorcizari. Chiar Parintele Cleopa si alti mari Parinti ai Bisericii Ortodoxe au facut multe exorcizari. Eu din cate am inteles tu esti crestin. A scoate dracii din oameni nu inseamna fanatism, caci asta ar insemna sa-l acuzi si pe Iisus de fanatism. Trebuie sa gandim logic si fara graba faptele...
Iata textul Biblic:
28. Si vazand pe Iisus, strigand, a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preainalt ? Rogu-Te, nu ma chinui.
29. Caci poruncea duhului necurat sa iasa din om, pentru ca de multi ani il stapanea, si era legat in lanturi si in obezi, pazindu-l, dar el, sfaramand legaturile, era manat de demon, in pustie.
30. Si l-a intrebat Iisus, zicand: Care-ti este numele ? Iar el a zis: Legiune. Caci demoni multi intrasera in el.
31. Si-L rugau pe El sa nu le porunceasca sa mearga in adanc.
32. Si era acolo o turma mare de porci, care pasteau pe munte. Si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei; si le-a ingaduit.
33. Si, iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s-a aruncat de pe tarm in lac si s-a inecat.
34. Iar pazitorii vazand ce s-a intamplat, au fugit si au vestit in cetate si prin sate.
(Ev. Luca VIII)
Daca citesti cu atentie textul vei vedea ca si aclo e vorba de lanturi... De ce lanturi?! PAi e simplu si logic... Initial si fata a fost legata cu stergare si cu curele, dar le-a rupt... si atunci au gasit ceva mai solid, adica lanturile... In textul Biblic vedem chiar ca forta este atat de mare incat si lanturile se rup... Trebuie inteles ca forta dezvoltata de demon este uriasa incat oamenii, chiar daca sunt si 6, nu pot sa o stapaneasca.
Dar culmea, presa s-a grabit sa catalogheze gestul preotului de a lega fata ca lipsire de libertate ohmy.gif Va dati seama pana unde a mers prostia sau partinirea?! Adica doctorii cand leaga un bolnav cu curele de pat sau in camasa de forta, nu face lipsire de libertate, in schimb preotul face ...
De ce trebuie legat? Pai e logic... In primul rand sa nu se levesca el singur caci se zvarcoleste atat de tare si se arunca la pamant si de pereti incat se poate lovi grav. Apoi sa nu loveasca sau raneasca si pe ceilalti oameni, caci cel posedat loveste si chiar musca. Si nu in ultimul rand, ca sa poata preotul sa tina slujba. Pentru cine nu stie, slujba de scoatere de demon, se face prin cuvant, asa cum a facut si Mantuitorul, adica prin rugaciuni si in plus mai unge si ingheiturile mainilor si pe frunte cu ulei sfintit. De asemenea trebuie stiut ca posedatul de regula, nu e legat tot timpul, caci nu tot timpul e agresiv. Demonul devine agresiv in om atunci cand se apropie de cele sfinte. Numai atunci se leaga de pat. Si apoi, nu a avut calus in gura, asa cum zice presa ca sa faca senzatie si sa se ingrozeasca fraierii, ci a avut un plasture ca sa tina gura inghisa, si sa nu se mai auda urlete demonului care facea sa nu se poata face rugaciunile... Acesta a fost pus doar putin timp cat au fost facute rugaciunile. Faptul ca nu i-au dat mancare si apa aceasta se pare ca nu este adevarat, caci maicutele au incercat sa-i dea insa ea nu primea mancarea. Ele i-au dat totusi ceai cu paine. Si aceasta este conforma cu canonul Bisericii caci Iisus a zis ca acesti demoni se scot cu post si rugaciune. Sa mai tinem cont si de faptul ca posedatul se zvarcoleste si depune un efort fizic imens, la limita rezistentei trupului... Prin urmare o pierdere imensa de apa este logica si reala...
Nu spune niciunde ca din tot travaliul posedatului acesta obligatoriu ramane in viata. Nu.., poate sa si moara... Si daca moare trebuie condamnat preotul? ohmy.gif Pai atunci, revenind la legea lumeasca, ar trebui sa condamnam orice medic caruia ii moare pacientul chiar daca operatia a reusit...
Draga Cociuba,
QUOTE
ce-ar fi sa-mi arati unde spune biserica ortodoxa ca acel preot a facut bine,din contra biserica a spus ca asa ceva nu se face,vreau sa vad acele canoane care spun ca oamenii sa fie legati si infometati...

Preotul a facut bine, caci el a facut ce ne-a invatat Mantuitorul. Ce spune Biserica Ortodoxa oficial, pe mine personal nu ma mira, ci doar ma intristeaza. Sunt multi inalti prelati ai BOR care nu urmaresc interesele Bisericii ci ale lor sau ale altor cercuri. Ei vor sa-si pastreze functiile si privilegiile si o imagine nepatata, negant orice incident neplacut. Aceasta ar insemna ca orice director de spital, sa dea vina pe doctor pentru orice pacient mort pe masa de operatie, ca nu a respectat legile medicinei si ca medicina nu are nici o vina ci doar acel doctor.
Repet, orice preot care poate sa scoata duhuri rele din oamenii posedati, facea exact ca acel calugar...
Sublinierea vrea sa spuna ca nu orice preot sau calugar poate sa faca asta, ci numai cei cu Har, adica aceia care au dobandit puterea Harului prin voia lui Dzeu. datorita ascezei si ravneii lor. Un episcop gomos care sta cu fundul in masini luxoase nu va putea in veci sa scoata vreun demon.
O alta denigrare falsa asupra acestui calugar este si faptul ca a fost acuzat ca e ahtiat dupa bani. Asa pentru discreditare... Stati linisti fratilor, omul acesta a renunta complet la lume si la cele lumesti, si pentru asta nu iti trebuie nistre ochi f. buni sa vezi...
Draga Bdl,
QUOTE
O intrebare simpla: daca fata aia era lasata in pace, ce credeti, traia la ora asta?

Poate da, poate nu... La fel si un pacient decedat pe masa de operatie cu bisturiul infipt in burta... Poate mai traia cateva zile... Zici sa bagam doctorul la zdup ca l-a omorat?!
bdl
Clopotel,
Din pacate , cu toata credinta ta, tu esti un tip fanatic, din moment ce accepti ca tot ce s-a intimplat acolo e normal....
Shizofrenia, caci la ea ne referim, nu este o boala "de bisturiu"....in concluzie, fata ar fi bine mersi la ora asta daca nu intervenea taica popa & Co....
Aceiasi intrebrare care i-am pus-o omului bun: ti-ai trimite copilul la doctor sau la popa intr-un caz ca asta?
Clopotel
Draga Bdl,
QUOTE
Clopotel,
Din pacate , cu toata credinta ta, tu esti un tip fanatic, din moment ce accepti ca tot ce s-a intimplat acolo e normal....

Nu, dragutule... nu eu sunt cel fanatic, ci poate ca tu esti, cand condamni tu preotul acela, inaintea justitiei...
In fapt tu esti un fanatic al dogmei ateiste, care nu crede decat ce intelege si ce vede, si care condamna apriorii restul...
Daca un doctor urmeaza cu strictete procedurile este fanatic? Nuuu... tu zici ca e profesionist, nu-i asa? Chiar daca efectul este dramatic... Pe cand un calugar, care si el urmeaza cu strictete procedurile, este fanatic in ochii tai, si al altora poate...
Adica ganditi subiectiv si partinitor..., de fapt voi chiar credeti ca acel calugar a vrut sa omoare fata ohmy.gif Mintea voastra nu poate pricepe ca acel om, s-a retras din lume ca sa-si mantuiasca sufletul, iar o crima, fie si din culpa, anuleaza toate eforturile lui... Ar fi si ilogic sa-l banuiesti pe acela de reacredinta...
Te-ai gandit cumva si la asta? De ce excluzi tu, pe ce argumente te bazezi, ca poate au fost de vina doctorii, caci fata a fost internata 2 saptamani in spital, si ea a fost acolo legata, unii zic ca a fost drogata... Apoi mai sunt medicii de la salvare, carora a trebuit sa le explice soferul cum functioneaza tubul de oxigen... Tu pe acestea de ce le excluzi automat si te grabesti sa condamni calugarul, care practic nu a facut nimic fizic. Daca te referi doar la legatul de maini, ti-am spus, si la spital se leaga de maini si de picioare si la mijloc bolnavii ... Sau aia ii leaga legal si astia nu..?! Oricum nu legaturile au cauzat moartea, caci nu aveau cum...
Iar daca omul moare, de ce consideri tu ca o moarte la spital e legala, si o moarte in alta parte, de ex. in manastire (desi in acest caz se pare ca a murit in salvare) e ilegala?! ohmy.gif
OMU'BUN
Nu stiu daca eu sunt in masura sa decid pentru altii ce trebuie sa aleaga: medicul sau preotul? Personal imi duc copii la preot cand doresc sa-i impartasesc si la doctor sa le treaca raceala.
In general incerc sa raman lucid in momentele delicate si sa nu cad in extrema fanaticului. Totusi, credibil sau nu (stiti bine ca nu-mi pasa de aluziile rautacioase!) eu si sotia am fost la un pas sa ne pierdem baiatul cel mare pe cand avea numai 3 luni. Iar asta in urma unui... deochi. Copilul nu era inca botezat, iar pe scara noastra locuia un preot a carui credinta o verificasem de multe ori. Pana sa vina salvarea, am chemat preotul sa-i faca rugaciunile de botez, iar ceea ce tineam eu in brate nu mai era un copil, ci un corp inert fara nici o vlaga. In timpul ritualului, copilul a inceput sa-si revina putin cate putin, iar la spital am plecat cu el... sanatos. Stiu ca e greu pentru un ateu sa accepte toate astea, dar asta tine de soarta nicidecum de calitatile noastre de a avea un IQ deosebit.
Insist sa cred ca presa trateaza problema asta cu totul subiectiv, iar adevarul trebuie spus asa cum este si nu exagerat. O nuanata sau alta conteaza enorm de mult, si una e sa infometezi o persoana trei zile, dar sa-i dai totusi ceai, si alta sa spui ca a fost 14 zile legata in lanturi (eu asa am auzit de la stiri), cu un prosop in gura, fara mancare, fara apa! Voi, credinciosi si atei, cum catalogati o astfel de exagerare, mai ales daca ea ajunge sa fie preluata de canalele de stiri internationale. Eu cred ca jurnalistii sunt cu mult mai bolnavi si mai inconstienti de raul care ni-l facem noi ca imagine, decat amaratul ala de preot-calugar.

In alta ordine de idei, tu, bdl, ti-ai da penisul pe mana unui medic cu experienta, dar cand ajunge la tine sa aiba o mica problema de... concentrare? Se intampla in zilele noastre, bdl, doar ca la medici totul pare normal, iar la preoti condamnabil pana dincolo de extrem. Atat preotul cat si medicul sunt niste oameni normali care pot gresi sau pot sa-si piarda simtul realitatii intr-un moment nepotrivit! Si in cazul medicilor si in cazul multor preoti, banii pot deveni un real motiv de tentatie. Cine indrazneste sa judece? Nu cumva si noi suntem beneficiarii acestor slabiciuni? Nu cumva ne bucuram cand cineva ne accepta bacsisul sau atentia si ne imaginam ca ni l-am atras de partea noastra? Cine nu se recunoaste probabil traieste departe de lume, in intunericul padurilor!...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.