Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Citatele Preferate
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
alfa
Asteapta. smile.gif
alfa
Daca privesti mult timp in adancul prapastiei, prapastia va privi la randul ei in adancul tau. (Nietzsche)
guster456
una salus victus nullam sperare salutem cautazi si voi ce inseama devil.gif asa traiesc eu zi de zi
Belphegor
Singura scuza a lui dumnezeu este ca nu exista.
Stendhal

Omenirea nu isi va atinge apogeul pana cand ultima caramida din ultimul perete al ultimei biserici va cadea pe ultimul preot.
Zola

Ideea de dumnezeu este singura crima pe care nu i-o pot ierta umanitatii.
Marchizul de Sade

There is a beast in man that should be exercised, not exorcised.
Anton LaVey

Burlacii sunt singurii care cunosc femeile, altfel nu ar mai fi burlaci.
Anonim (?)

Diferenta dintre prostituata si nevasta e ca pe ultima o platesti de 100 de ori mai mult si ai parte de 100 mai putin.

Femeile impart cu noi placerea, ne dubleaza problemele si ne tripleaza cheltuielile.
Mark Twain
tikky
Omul are locuri in inima care inca nu exista, si in ele patrunde suferinta spre a le face cu putinta sa existe. (Leon Bloy)
tikky
Ce e mai bun? Vremea sau o prajitura? (Puskin)
rolleyes.gif
Data'q
"Vinovat e tot facutul,
Sfant doar nunta, inceputul"
(Ion Barbu)

Cu penele altora te poti impodobi, dar nu poti zbura...

La om totul trebuie sa fie frumos, de la haina pana la suflet...
(Cehov)
tikky
tot despre frumusete:

"Frumusetea nu moare niciodata, chiar daca stalpii de sustinere ai acestui adevar sunt macinati, la radacina, de cancerul harnic al indoielii." (Silvia Kerim)


Si un site interesant cu foarte multe citate:

http://ro.wikiquote.org/wiki/Pagina_principal%C4%83
Ares_mE
2 citate din aceeasi carte("Istorie si utopie") a lui E.Cioran:
"Utopia este grotescul in roz,nevoia de a asocia fericirea-adica inimaginabilul-cu devenirea si de a impinge viziunea optimista,inconstienta,pana acolo unde-si regaseste punctul de plecare:cinismul pe care vroia sa-l combata.Pe scurt,o feerie monstruoasa."
"Libertatea nu poate sa se manifeste decat in absenta credintelor,a axiomelor si numai acolo inde legile nu au mai multa autoritate decat o simpla ipoteza."
Destin
Cāte lucruri de care eu nu am nevoie există!. - Socrate -
Destin
Octavian Goga spunea - sper că-mi amintesc exact - că "Dragostea veche este ca un vulcan stins: nu te temi de el, dar nu poţi şti niciodată cānd izbucneşte".
aburelius
Filozofia hindusă urmăreşte eliberarea; a grecilor, cu excepţia lui Pyrrhon, a lui Epicur şi a cātorva inclasificabili, este decepţionată: nu caută decāt adevărul.

Sunt distinct de toate senzaţiile mele. Nu reuşesc să pricep cum se īntāmplă asta. Nu reuşesc să pricep nici măcar «cine» le īncearcă. Şi de altfel, cine-i acest «eu», din cele trei propoziţii?

Cristos l-a numit pe Satan: «Prinţul lumii acesteia»; Sfāntul Pavel, vrānd să-i īntărească spusa, avea să pună punctul pe i: «dumnezeu al acestei lumi».
Cānd asemenea autorităţi īn materie īi spun pe nume celui care ne cārmuieşte, mai avem oare voie să facem pe dezmoşteniţii?

Religiile, ca şi ideologiile care le-au moştenit viciile, nu sunt decāt cruciade īmpotriva umorului.

Mă chinuia o angoasă de care nu ştiam cum să scap. Sună cineva la uşă. Deschid. Īn prag, o doamnă mai īn vārstă, pe care chiar că n-o aşteptam. Timp de trei ceasuri m-a tocat la cap cu asemenea tāmpenii, īncāt angoasa mi s-a transformat īn furie. Eram salvat.

Kant a trebuit să aştepte anii din urmă ai bătrāneţii pentru a vedea părţile īntunecate ale existenţei şi a semnala eşecul «oricărei teodicei raţionale»
...Alţii, mai norocoşi, şi-au dat seama de asta mai īnainte chiar de a īncepe să filozofeze.

Cunoaştem cazul lui Claudel: «Sunt de partea oricarui Jupiter, contra tuturor Prometeilor.»
Chiar dacă ţi-ai pierdut orice iluzii īn privinţa revoltei, asemenea enormitate īl trezeste pe teroristul aţipit īn tine.

După ce ai citit īntr-o lucrare de inspiratie psihanalistă ca tānărul Aristotel fusese cu siguranţă gelos pe Filip, tatăl lui Alexandru, viitorul său elev, fără să vrei te gāndeşti că un sistem cu pretenţie de terapeutică şi īn care se născocesc asemenea ipoteze nu poate fi decāt suspect, căci inventează secrete din plăcerea de a inventa explicaţii şi vindecări.

Critica este un contrasens: trebuie să citesti nu ca să-l īnţelegi pe altul, ci pentru ca să te īnţelegi pe tine īnsuţi.

Mult trebuie să fi decăzut o senzaţie pentru a consimţi să se preschimbe īn idee.


Emil Cioran, Mărturisiri şi anateme
mothman
"Nu iubesc muzica decīt aceia care suferą din cauza vietii......Nebunia metafizicą din experienta muzicalą creste cu cīt ai pierdut mai mult si cu cīt ai suferit mai mult īn viatą ; cąci prin aceasta ai putut intra mai deplin īn altą lume. Cu cīt te adīncesti mai mult īn trąirea muzicalą, cu atīt mąresti insatisfactia initialą si agravezi drama originarą care te-a fącut są iubesti muzica"

E.Cioran
Ares_mE
"A fi plin de tine insuti,nu in sens de orgoliu,ci de bogatie,a fi chinuit de o infinitate interna si de o tensiune extrema,inseamna a trai cu atata intensitate incat simti cum mori din cauza vietii."

e atat de tare prima idee incat mi s-a parut oarecum necesar sa o separ intr-un fel de continuare...
"E atat de rar acest sentiment si atat de ciudat,incat ar trebui sa-l traim cu strigate.Simt cum ar trebui sa mor din cauza vietii si ma intreb daca are vreun sens cautarea unei explicatii.Cand tot ce ai tu ca trecut sufletesc palpita in tine intr-un moment de nemarginita incordare,cand o prezenta totala actualizeaza experientele inchisesi cand un ritm isi pierde echilibrul si uniformitatea,atunci cand din culmile vietii esti prins in moarte fara a avea acea groaza in fata ei care insoteste obsesia chinuitoare a mortii.Este un sentiment analog cu acela pe care-l au amantii cand in culmea fericirii le apare trecator,dar intens,imaginea mortii,sau cu momentele de nesiguranta cand intr-o iubire nascanda apare presentimentul unui sfarsit sau al unei parasiri."

E.Cioran-"Pe culmile disperarii"
Amenhotep
Ares_mE,

Bun venit la Han şi la Filosofie!

welcome.gif

a
alfa
Ares_mE

Bun venit !

welcome.gif
Cucu Mucu
"Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra carora oamenii au cazut de acord.."
Napoleon
"Literatura este un lux; fictiunea este o necesitate.."
G. K. Chesterton
Serenity
"Oamenii nu sunt toti de un fel. Ei sunt de patru feluri: cei care nu s-au nascut, cei care traiesc, cei care au murit si cei care nici nu s-au nascut, nici nu traiesc, nici nu au murit. Acestia sunt stelele." (Cartarescu)
Octavi
"Oamenii savārsesc totul īn vederea unui scop, adica pentru folosul pe care doresc sa-l obtina.
Cum ei gasesc īn ei īnsisi si īn afara lor multe mijloace care contribuie la obtinerea propriului folos, ca bunaoara ochii pentru a vedea, dintii pentru a mesteca, plantele si animalele pentru hrana, soarele pentru lumina, marea pentru a hrani pestii si alte asemenea, ei socotesc toate lucrurile naturale ca fiind mijloace pentru folosul propriu.
Dupa ce au socotit lucrurile ca mijloace, ei nu au mai putut sa creada ca s-au facut singure, ci au trebuit sa conchida ca exista unul sau mai multi cārmuitori ai naturii care poarta de grija tuturor lucrurilor īn favoarea omului si au facut totul pentru folosul sau.
Printre atātea lucruri din natura care le sunt prielnice, oamenii au trebuit sa gaseasca si destule neprielnice, cum sunt furtunile, cutremurele, bolile, etc. Au crezut ei atunci, ca acestea s-au īntāmplat fiindca zeii s-au māniat pe oameni din cauza ca au fost jigniti de oameni sau fiindca acestia au pāngarit cultul lor. In ciuda dezmintirilor zilnice pe care le da experienta vietii, aratānd printr-un numar nesfārsit de exemple ca lucrurile prielnice si neprielnice li se īntāmpla deopotriva si celor evlaviosi si celor neevlaviosi, ei nu s-au lepadat de aceasta prejudecata īnvechita.” - Baruch Spinoza, Ethica Ordine Geometrico Demonstrata, 1677.
Destin
"Verbul este, care va să zică, a fi, a face şi a suferi (asta-i toată gramatica pe care am īnvăţat-o la şcoală
şi cred că-mi ajunge). Apoi dacă există un verb īn carne şi oase, atunci eu sunt ăla. Căci eu veşnic sunt,
din cānd īn cānd fac cāte ceva şi sufăr mereu"
(Charles Dickens, Martin Chuzzlewit, II)
cactus
...Dacă aş fi fost Dumnezeu, mi-ar fi fost milă de inima oamenilor. (Maurice Maeterlink)....

ashea - printre altele...
JMorrison
"Daca as fi Dumnezeu, modestia operei mele mi-ar sfasia inima." Arthur Schopenhauer
edittha
Fiecare clipa a vietii poarta in ea o valoare de miracol si o fata de eterna tinerete." (A.Camus)
JMorrison
Nemurirea este o concesie de eternitate pe care moartea o face vietii. Stim noi īnsa prea bine ca n-o face... Caci atīta generozitate ar costa-o viata.
Mihai
Nu te lasa biruit nici de ura, nici de dispret, nici de indiferenta. Adu-ti aminte ca puterea celor rai, corupti, prosti si lenesi este efemera. Lucreaza linistit, spune ce ai de spus, cauta maiestria necesara pentru exprimarea frumosului. Tu stii ca in fata frumusetii au ingenucheat si marii tirani. (Ion Vlasiu)
Octavi
<<As vrea - si asta ar fi ultima si cea mai arzatoare dorinta a mea - as vrea ca ultimul dintre regi sa fie spānzurat cu matzele ultimului popa." --- Jean Meslier, 1664 - 1729, preot catolic si luptator pentru libertatea si demnitatea taranilor din parohia sa.
brunett_gia
Poate ca unii din noi se ghideaza in viata dupa o anumita idee pe care si-o insusesc si pe care incerca sa o respecte. Astfel am putea da definitia unui principiu de viata. iar cei care considera ca merita traita viata si isi fac treaba asa cum considera se ghideaza si dupa un motto...
Asa cum noi toti diferim prin gandire si fapta, asa difera si motto-urile noastre...
Personal, ma ghidez dupa ideea "NICIODATA SA NU REGRETI CEEA CE AI FACUT SI NU ASCULTA CE NU-TI PLACE SA AUZI!!!" cool.gif Restul depinde de voi...
JMorrison
nu vreau sa jignesc cu nimic dar asta se traduce in iresponsabilitate......daca te-ai sinucide odata ma tem ca nu am putea sa o faci inca odata dupa temeiul ideii tale..smile.gif
cu bine...JIM
bishop
Menip, in cartea sa intitulata Virtutea lui Diogene, povesteste ca acesta, luat prizonier si scos la mezat, a fost intrebat ce stie sa faca. El raspunse:
- Sa poruncesc! si i-a strigat crainicului:
- Intreaba cine vrea sa cumpere un stapan!
Predatoru
Nu face 2 parale memoria asta care functioneaza doar spre trecut, remarca regina.
[Lewis Caroll- Peripetiile Alisei in Lumea Oglinzii]
Predatoru
Sansa asteapta mintile pregatite. [Louis Pasteur- Convorbiri despre stiinta]

Sfintii sunt pacatosi care se descurca. [Robert Louis Stevenson]

Daca oasele sfintilor ar fi sfinte, le-ar lua cu dansii la cer. [Nicolae Iorga]

Esti trist. Asta iti dovedeste ca sufletul iti este inca viu. [Paulo Coelho- Manual do guerreiro da luz]
shapeshifter
,,My mind says I am nothing -
My heart says I am everything.
Between these poles my life is flowing." - Nisargadatta Maharaj
Ares_mE
"Numai in muzica si in iubire exista bucuria de a muri,strafulgerarea de voluptate cand simti ca mori deoarece nu mai poti suporta vibratiile interne."
"Bucuria de a muri,care n-are nici o legatura cu ideea si constiinta obsedanta a mortii,se naste in marile experiente de unicitate,cand simti perfect cum aceea stare nu se va mai reintoarce niciodata."
E.Cioran-"Cartea amagirilor"
"Sunt inca viu numai pentru ca imi sta in putere sa mor cand voi crede eu de cuviinta:fara ideea sinuciderii m-as fi omorat dintotdeauna."
E.Cioran-"Silogismele amaraciunii"
Predatoru
Ares_mE clapping.gif clapping.gif clapping.gif

"Nu-mi mai da sfaturi...Pot sa gresesc si singur." [Immanuel Kant]
shapeshifter
Nothing lasts forever..
Spirit
"daca lumea este un vis, de ce nu am putea sa coordonam sirul fenomenelor sale cum voim noi?" (M.Eminescu)
Fantasee
Cel mai mult imi place la un autor nu ceea ce spune, ci ceea ce sopteste.
bishop
"Oamenii care poseda calitati cu adevarat remarcabile, stralucitoare, nu se sfiesc sa-si marturiseasca greselile lor[...]Dimpotriva, sunt persoane cumsecade, de caracter, carora nu li se poate imputa nimic, care nu gresesc niciodata, iar daca gresesc isi ascund cu grija greseala, neadmitand vreo aluzie la ea; aceasta pentru ca tot meritul lor consta in suficiente, in stradania lor de a nu gresi[...]Singura lor virtute, singurul lor crez este de a nu gresi."
A. Schopenhauer
tikky
"Era cel mai bun dintre toate timpurile, era cel mai rau dintre toate timpurile, era varsta intelepciunii, era varsta nebuniei, era epoca credintei, era epoca necredintei, era anotimpul Luminei, era anotimpul Intunericului, era primavara sperantei, era iarna disperarii, aveam totul inaintea noastra, nu aveam nimic inaintea noastra, ne duceam toti drept spre cer, ne duceam toti de-a dreptul in directia opusa." (Charles Dickens)
Fitzcarraldo
Nu stiu daca se incadreaza in topic, dar pe mine m-a atins chestia asta de mai jos :

Ai vrea sa-mi iei un interviu, deci... zise Dumnezeu. - Daca ai timp... i-am raspuns. Dumnezeu a zāmbit. - Timpul meu este eternitatea... Ce īntrebari ai vrea sa-mi pui? - Ce te surprinde cel mai mult la oameni? Dumnezeu mi-a raspuns: - Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca.....iar apoi tānjesc iar sa fie copii; ca īsi pierd sanatatea pentru a face bani... iar apoi īsi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gāndesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.
Dumnezeu mi-a luat māna si am stat tacuti un timp. Apoi am īntrebat: - Ca parinte, care ar fi cāteva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le īnvete copiii tai? - Sa īnvete ca dureaza doar cāteva secunde sa deschida rani profunde īn inima celor pe care īi iubesc... si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece; sa īnvete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin;sa īnvete ca exista oameni care īi iubesc dar pur si simplu īnca nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa īnvete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada īn mod diferit; sa īnvete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca, de asemenea, trebuie sa se ierte pe ei īnsisi. - Multumesc pentru timpul acordat....am zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii sa stie? Dumnezeu m-a privit zāmbind si a spus: - Doar faptul ca sunt aici, īntotdeauna... Interviu cu Dumnezeu, de Octavian Paler
magda
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii - nu li se intampla prea des!
Ares_mE
"Regretul de a nu muri in culmile starii muzicale si ale celei erotice ne invata cat avem de pierdut traind."
E.Cioran-"Cartea amagirilor"
Octavi
<< In timp ce oamenii din Evul Mediu traiau pe pamānt ca niste tarani asezati pe mosia unui senior binevoitor care trebuia totusi īntr-o buna zi sa le ceara socoteala, stiinta a pus capat azi acestei situatii privilegiate prin largirea orizontului istoric, goegrafic si astronomic al lumii. Mai poti crede la fel de ferm īn prezenta invizibila si īntoarecerea apropiata a Domnului, cānd stii ca civilizatii īntregi l-au ignorat, ca īntinse continente nu-l cunosc si ca, īn sfārsit, acest pamānt unde te considerai situat īn centrul creatiei sale, nu este decāt o planeta miscatoare si lipsita de orice privilegiu?>> -- Ferdinand Alquié, 1906 - 1985, important filozof francez, ”La nostalgie de l’źtre”.
shapeshifter
Be still and know that I am God..
saldora
Sentimentele nu pot fi negociate.
(Andromeda)
Tinkerbell
Imi place acesta, al lui Seneca: "Si vis amari, ama"- "Daca vrei sa fii iubit, iubeste". Si.....sa mai scriu cateva:

"Secretul creativitatii consta in a sti cum sa-ti ascunzi sursele"-A. Einstein
"Daca Dumnezeu nu ar exista, ar fi necesar sa-l inventam"- Voltaire
"Cred ca Dumnezeu in crearea omului, cumva si-a supraestimat abilitatile"- O. Wilde
"Cand realizezi ca esti de partea majoritatii, este timpul pentru o reforma"- Mark Twain
"Nu conteaza cate carti ai, ci daca acestea sunt bune sau nu."- Seneca
"Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca. Si nu sunt sigur in legatura cu primul."-A.Einstein
iniya
'Cei mai mari invatati, nu au fost si cei mai inteligenti'-(Chancer.G)
Ares_mE
"Obiectie impotriva stiintei:lumea asta nu merita sa fie cunoscuta."
"Inca iubim...totusi;iar acest "totusi" acopera un infinit."
E.Cioran-"silogismele amaraciunii"
Kyklos
ISAAC ASIMOV-A doua fundatie-

....cum ai incerca sa explici unui orb ce e culoare .....tu insuti fiind la fel de orb ca si el.......
iniya
Am gasit-o rasfoind o carte care mi-a placut de-a lui Scopenhouer wub.gif
George Sand:"Fiecare are defectele virtutilor sale"

"[..] fiecare defect are ca ruda o calitate, de aceea confundam adesea defectele cu calitatile si invers..[..]"
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.