Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Este Ateismul O Religie ?!
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Figaro
Exact asta spuneam si eu cu "pozitivul" si "negativul".

Stiinta nu poate aduce decat dovezi din domeniul stiintei, deci nimic concret cu privire la spiritualitate. Un om de stiinta poate fi ateu sau chiar credincios, asta nu are nici o importanta. In plus comunicarea cu Dumnezeu se face prin religie, nu prin stiinta.

Stiinta doar constata.

De exemplu poate constata existenta un anumit tip de energie neconventionala, dar nu poate spune cu precizie ca este sau nu vorba de Dumnezeu, dupa cum nu se poate demonstra stiintific ca acel fenome e "bun" sau "rau", pentru ca stiinta nu opereaza cu asemenea concepte.

Acelasi lucru se poate spune cu un tablou al unui pictor celebru si o simpla ilustratie. Ele pot fi analizate cu diferite aparate, poti fi facute diverse teste, dar nu se va dovedi ca tabloul reprezinta o valoare ESTETICA, in timp ce ilustratia este un ktisch. Pur si simplu e o zona care este straina stiintei, si ma refer strict la STIINTELE EXACTE, pentru ca "stiinta" poate fi numit ORICE sistem - estetica, teologie, filosofie etc.
calfa
Catalin, exista mai multe forme de agnosticism. Sau, daca vrei, categoria agnosticilor este mai larga decat cea definita de tine:
QUOTE
Agnostic este unul care nu isi da cu parerea.


Adica agnostic sa fie doar cel ce tace ? biggrin.gif

"cel care nu crede in nici o entitate supranaturala, dar nu militeaza impotriva religiilor" ...
... poate crede in altceva
... poate sa nu fie sigur de nici o "varianta", optand pentru ceva ... de mijloc
... poate nu crede in "a crede" smile.gif
...

actionmedia
QUOTE (calfa @ 3 Jan 2005, 02:32 PM)
QUOTE (axel @ 23 Dec 2004, 12:19 PM)
QUOTE (Blakut @ 23 Dec 2004, 11:03 AM)
QUOTE

ateismul îmi dezgustă sufletul şi religia îmi dezgustă mintea
spoton.gif

Ateu este cel care militeaza impotriva religiei.

blink.gif
Si cel care nu crede in nici o entitate supranaturala, dar nu militeaza impotriva religiilor ce e?

Agnostic se numeste ... respectivul ? Eu parca asa stiam. smile.gif

QUOTE
AGNOSTICÍSM s.n. Conceptie care neaga, partial sau total, posibilitatea cunoasterii obiective a lumii, a esentei fenomenelor; aici, conceptie care neaga posibilitatea de a cunoaste obiectiv daca oricare divinitate exista sau nu.


Potrivit acestei definitii eu unul nu sunt agnostic.

Nu stiu de unde ideea ca ateu ar insemna impotriva, anti. Din cate stiu eu, din cunostintele mele de limba romana, prefixul "a" inseamna "fara" prin urmare "a-teu" inseamna "fara credinta". Asta este un ateu. Un om fara credinta. Iar ateismul este o inventie a teistilor, ateismul nu exista, prin urmare nu poate fi considerata o credinta. A-teism inseamna "lipsa credintei" prin urmare de unde pana unde ateismul sa fie o religie?

Poate ar fi util acest linnk pentru cei care mau doresc sa aprofundeze notiunile.


Figaro
Stiinta si spiritualitatea nu au nimic in comun. Stiinta e neutra, constata doar.
calfa
Pe de alta parte, Catalin, ce e Religia ?

Daca e Religie e neaparat "entitate supranaturala" ?

Nu sunt si Religii, adica forme organizate de "re-legare", care nu presupun "entitati supranaturale" ?

Poate ca sunt apartinatori ai unor Religii care cred intr-o "re-legare" care nu presupune "entitati supranaturale". Ei ce sunt ? Atei ? Agnostici ? Dreptcredinciosi ?
Catalin
Figaro, lasa-ne cu stiinta ca esti off-topic! Aici se discuta despre religie/ateism.

QUOTE

Catalin, exista mai multe forme de agnosticism. Sau, daca vrei, categoria agnosticilor este mai larga decat cea definita de tine:


Sunt de acord. Exista agnostici care cred ca e posibil sa isi poata da cu parerea in viitor candva (agonstici slabi) si agnostici care nu cred ca e posibil sa gaseasca vreodata motive sa isi dea cu parerea (agnostici tari - pt. Figaro: tari si slabi sunt doar denumiri, nu inseamna ca unii sunt mai presus ca ceilalti).

QUOTE

Adica agnostic sa fie doar cel ce tace ?


Poetic, nu? smile.gif

QUOTE

poate nu crede in "a crede"


Cam asa e agnosticul tare. De fapt, aici e mai degraba noncognitivistul... o versiune de agnostic tare care, in plus, considera ca este chiar lipsit de sens sa ne dam cu parerea nu numai ca nu e posibil si nu va fi niciodata.
Figaro
RELIGIE e un termen laic. Cat despre "supranatural", Fericitul Augustin spunea ca supranaturalul e naturalul pe care nu il cunoastem. De fapt aici e si miezul problemei. Stiinta nu poate aduce cunoasterea "totala", pentru ca ea opereaza doar in cadrul ariei sale. Un raspuns stiintific e la fel de sec ca si cifra 1, fara nici o nuanta morala, estetica sau de orice alta natura. Practic confirmarea lui Dumnezeu prin stinta mi se pare imposibila. Eventual se poate decoperi "ceva" - o forma de enrgie - dar asta nu va aduce nici o schimbare in fondul problemei.
Catalin
QUOTE

Poate ca sunt apartinatori ai unor Religii care cred intr-o "re-legare" care nu presupune "entitati supranaturale". Ei ce sunt ? Atei ? Agnostici ? Dreptcredinciosi ?


Pai asta e si intrebarea topicului, nu? "e religie acea credinta care nu presupune si entitate supranaturala?"
Figaro
Supra-natural (sau termenul teologic de supra-firesc) presupune o entitate din afara ariei noastre de intelegere si receptie.

In mod logic, daca vorbim de existenta lui Dumnezeu trebuie sa ne referim la o existenta REALA, naturala, altfel riscam transformarea lui Dumenzeu intr-um fel de idee sau ideal de Dumnezeu.

Prietenul Catalin are o conceptie si mai ciudata: el crede chiar intru-un Dumnezeu PERSOANA. Mai interesante este ca nu-si poate motiva credinta. Crede pur si simplu, fara o dovada anume. E curios ca tocmai el cauta dovezi, el care nu poate oferi la randul lui dovezi.
calfa
Catalin, pana la urma am cazut de acord. Banuiam eu ca asa va fi. Am folosit abordarea "tare". laugh.gif Care atunci cand e folosita cu persoane rationale duce la concluzia ca toti avem dreptate. Si nu am oare dreptate ? biggrin.gif

Revenind la subiect, pe care l-am "incercuit" inainte de a-l prinde intr-o ... concluzie.

Concluzia mea e ca ... Ateismul definit ca "fara credinta" (cf. actionmedia) in sine nu e o Religie.

Ceea ce insa lasa posibilitatea ateilor sa fie religiosi. Parerea mea ... desigur.

E si asta un fel de paradox ... pas pe calea spre intelepciune. wink.gif ohyeah.gif
__________

p.s.
Si totusi, unii atei transforma Ateismul lor intr-o Religie. Legatura lor cu "lumea" se face prin lupta impotriva ... "entitatilor supranaturale".
Catalin
QUOTE

Prietenul Catalin are o conceptie si mai ciudata: el crede chiar intru-un Dumnezeu PERSOANA. Mai interesante este ca nu-si poate motiva credinta. Crede pur si simplu, fara o dovada anume. E curios ca tocmai el cauta dovezi, el care nu poate oferi la randul lui dovezi.

laugh.gif

Nu te-ai schimbat deloc!
actionmedia
QUOTE (calfa @ 3 Jan 2005, 03:26 PM)
Ceea ce insa lasa posibilitatea ateilor sa fie religiosi. Parerea mea ... desigur.

Daca a fi religios nu presupune si credinta intr-o divinitate atunci da ateii pot fi religiosi.
Figaro
Ratiunea este confudata deseori cu ateismul, in timp ce religia este considerata irationala.

Confuzia e destul de greu de descalcit. In realitatea ratiunea nu este altceva decat proprietatea de a construi un sistem, fie el stiintific, religios sau de orice alta natura.

Fiecare sitem prezinta logica in sine, insa pana la un punct. De aici incolo incep AXIOMELE. Acestea nu sunt logice, deoarece prin definitie o axioma se explica doar prin ea insasi. Daca o mai poti despica in patru inseamna ca nu a fost o axioma. Axiomele stiintei sunt la fel de arbitrare ca orice alte axiome. Ele nu exprima obligatoriu adevarul. Notiunile de Punct, Linie si Plan din geometrie sunt notiuni ideale, nu reale. Ele sunt conventii, axiome ale stiintei. Si religia, ca orice alt sistem, opereaza tot cu axiome. In sine religia e logica, insa pentru aceasta trebuie sa-i accepti axiomele.

La fel se intampla si cu geometria. Daca nu accepti notiunea de Punct nu mai poti avea sistemul geometriei.
Catalin
QUOTE

Ratiunea este confudata deseori cu ateismul, in timp ce religia este considerata irationala.


Cine ar face confuzia asta? mi se pare o prostie sa ai o astfel de prejudecata!
Figaro
Sa inteleg ca tot ce am scris mai sus e corect?
Catalin
Nu, sa nu intelegi asta pentru ca nu e adevarat! rolleyes.gif
Figaro
Pai daca este corect si daca stiinta si religia sunt siteme diferite atunci de ce incerci sa le amesteci? Stiinta e stiinta, Dumnezeu e Dumenzeu. Nu au nici o legatura una cu alta.
Catalin
Iar tu nici o legatura cu topicul... dar asta nu pare sa te opreasca... rolleyes.gif
Figaro
Ai dreptate, revin la subiect: ateismul nu este o religie, dar se bazeaza pe acelasi motor pe care il are si religia, si anume CREDINTA. Este o falsa religie, sau o religie laica daca vrei.

Hai sa discutam mai in amanunt.
Catalin
Doar ateismul pozitiv se bazeaza pe o credinta. Ateismul negativ reprezinta lipsa credintei. Gandeste-te ca ai un televizor cu diferite posturi. Fiecare post reprezinta o religie. Ateismul negativ este televizorul stins. Cineva care nu se pricepe la televizoare poate spune ca televizorul stins se bazeaza pe aceleasi unde electromagnetice ca si oricare alt post. Dar evident ca nu ar fi adevarat.
Figaro
Nu am inteles foarte bine.

In definitiv in faza asta nu putem discuta de o religie anume, ci doar de existenta/inexistenta lui Dumnezeu ca PERSOANA - dupa cum afirmi si tu. Iar chestia asta nu are nimic in comun cu stiinta, care ocupa un lat palier.
Catalin
QUOTE

Nu am inteles foarte bine.


La fel cum despre televizorul inchis nu se poate spune ca se bazeaza pe undele electromagnetice pe care se bazeaza toate posturile de televiziune, nu se poate spune nici despre ateismul negativ ca s-ar baza pe credinta ca orice religie. E mai clar acum?

QUOTE

In definitiv in faza asta nu putem discuta de o religie anume, ci doar de existenta/inexistenta lui Dumnezeu ca PERSOANA - dupa cum afirmi si tu.


Putem discuta despre orice fel de Dumnezeu, nu doar Dumnezeu-Persoana.

QUOTE

Iar chestia asta nu are nimic in comun cu stiinta, care ocupa un lat palier.


Exact. Ma bucur ca nu mai esti offtopic! spoton.gif
Figaro
Deci ateismul negativ nu CREDE in existenta lui Dumnezeu, in timp ce ateismul pozitiv CREDE in existenta lui Dumnezeu.

In final totul se bazeaza pe CREDINTA: unul CREDE ca nu exista, altul CREDE ca exista. Pai asta am incercat sa spun deja.
Catalin
QUOTE

Deci ateismul negativ nu CREDE in existenta lui Dumnezeu


Exact. Pana aici ai inteles.

QUOTE

In final totul se bazeaza pe CREDINTA: unul CREDE ca nu exista, altul CREDE ca exista


Care e cel ce CREDE ca exista?
colectionara
QUOTE (Figaro @ 3 Jan 2005, 06:59 PM)
Deci ateismul negativ nu CREDE in existenta lui Dumnezeu, in timp ce ateismul pozitiv CREDE in existenta lui Dumnezeu.

In final totul se bazeaza pe CREDINTA: unul CREDE ca nu exista, altul CREDE ca exista. Pai asta am incercat sa spun deja.

Figaro, exista o diferenta intre "CREDE ca NU exista" si "NU CREDE ca exista". Ambele sunt forme de ateism, numai ca a doua nu implica nici o credinta - deci argumentul tau ca ateismul se bazeaza pe o credinta nu mai este valabil in cazul acestei a doua forme de ateism. Ca sa intelegi mai bine diferenta, imagineaza-ti ca te duci la "Parerea ta despre forumisti" si zici "x, y, z imi plac" si "a, b, c imi displac". Si totusi mai sunt o gramada de forumisti despre care nu ai zis nimic. Ei nici nu iti plac, nici nu iti displac. Faptul ca nu iti plac nu inseamna ca ei iti displac. La fel si la unii atei, faptul ca ei NU CRED ca exista Dumnezeu nu inseamna ca ei CRED ca NU exista Dumnezeu. Esti de acord?
Figaro
QUOTE ("Colectionara")

La fel si la unii atei, faptul ca ei NU CRED ca exista Dumnezeu nu inseamna ca ei CRED ca NU exista Dumnezeu. Esti de acord?




Din cate cunosc nu exista o dovada suprema, unica si irevocabila care sa demonstreze existenta/inexistenta lui Dumnezeu. Asa inseamna ca raportarea la aceasta problema se face tot prin credinta. Deci ei cred ca nu exista Dumnezeu, pentru ca nu o pot demonstra irevocabil, la fel cum si cei care cred ca exista nu o pot demonstra.

E ca o moneda cu doua fete.
colectionara
Figaro, probabil nu poti demonstra irevocabil ca nevasta te iubeste, dar asta nu inseamna ca crezi ca nu te iubeste. La fel si cu ateii astia. Te rog, spune numai daca - pur logic - intelegi diferenta intre "a crede ca nu exista" si "a nu crede ca exista" (adica a-ti lipsi credinta ca exista, fara a fi neaparat inlocuita de o alta credinta).
Catalin
QUOTE

Din cate cunosc nu exista o dovada suprema, unica si irevocabila care sa demonstreze existenta/inexistenta lui Dumnezeu.


Nu exista nici o dovada suprema, unica si irevocabila ca soarele va rasari maine. Totusi, eu unul nu ii condamn pe cei care cred asta.

QUOTE

Asa inseamna ca raportarea la aceasta problema se face tot prin credinta.


Sau prin lipsa acesteia.

QUOTE

Deci ei cred ca nu exista Dumnezeu, pentru ca nu o pot demonstra irevocabil


Dupa cum ti-am explicat, ateii negativi nu cred ca exista Dumnezeu. Asta nu inseamna ca ei cred ca nu exista. Sunt doua lucruri diferite credinta in inexistenta si non-credinta in existenta.
Figaro
Catalin, un ateu negativ nu poate demonstra ca Dumnezeu nu exista. Altfel problema ar fi rezolvata de mult. Deci pana nu gaseste o dovada irevocabila, convingerea lui ramane tot in stadiul de CREDINTA.

Asta incercam sa spun.
Catalin
Nu, n-ai inteles. Convingerea ateului negativ este non-credinta, nu credinta.
Marcus
In primul rand, Soarele rasare pentru ca asa e legea cosmica, nu e vorba de nici o credinta aici. Nu amesteca stiinta cu credinta.

In al doilea rand,
QUOTE
ateii negativi nu cred ca exista Dumnezeu. Asta nu inseamna ca ei cred ca nu exista


Ce tot folositi sintagma: "nu crede ca"? Cine "nu crede ca", inseamna ca nu demonstreaza nimic in afara faptului ca-si da cu parerea. Nu spune nici DA, nici NU. De ce se incearca o nuantare a problemei cand ea se vrea a fi ori alba, ori neagra?

[edit] Sau voua va place sa vorbiti cu subtilitati? laugh.gif
Catalin
QUOTE

In primul rand, Soarele rasare pentru ca asa e legea cosmica, nu e vorba de nici o credinta aici.


Marcus, "legile cosmice" sunt modele date de oameni. In nici un caz Soarele nu rasare pentru ca asa l-au modelat oamenii!

QUOTE

Ce tot folositi sintagma: "nu crede ca"? Cine "nu crede ca", inseamna ca nu demonstreaza nimic in afara faptului ca-si da cu parerea.


Care e problema cu sintagma asta? nu-ti place? Cine "nu crede ca" inseamna exact asta: nu crede ca.

QUOTE

De ce se incearca o nuantare a problemei cand ea se vrea a fi ori alba, ori neagra?


Pentru ca asa e situatia: gri. Chiar daca se vrea a fi ori alba ori neagra.
colectionara
QUOTE (Marcus @ 3 Jan 2005, 07:41 PM)
Nu spune nici DA, nici NU. De ce se incearca o nuantare a problemei cand ea se vrea a fi ori alba, ori neagra?

Eu incercam numai sa vad daca Figaro intelege ca omul ala nu zice nici DA, nici NU. El sustine ca zice NU.
Oricum, nu toata lumea tine ca problema sa fie ori alba, ori neagra. Asta nu inteleg unii.
Marcus
QUOTE (Catalin @ 3 Jan 2005, 06:45 PM)
Care e problema cu sintagma asta? nu-ti place? Cine "nu crede ca" inseamna exact asta: nu crede ca.

N-ar fi fost mai concret sa spuna: NU CREDE IN... decat NU CREDE CA? E o chestiune de convingere. Cine spune NU CRED CA inseamna ca nu e convins de ce spune ci isi da doar cu parerea. Ar putea foarte bine sa spuna NU STIU si cu asta a terminat.

Despre rasaritul Soarelui tot nu sunt de acord cu tine, Catalin, dar nu voi continua aici offtopicul ca sa nu existe discutii paralele.

[edit]In principiu am inteles ce vrea sa spuna Figaro si da, in fond, sunt de acord ca ateismul este o credinta, dar nu este o religie.
Figaro
Nu e foarte diferit. Totul se bazeaza pe credinta in absenta unei demonstratii concrete. Unii cred ca nu exista, altii cred ca exista, in timp ce altii cred ca e la fel de posibil sa existe dupa cum e posibil sa nu existe.

In rest Marcus are dreptate, insa ateismul nu exclude chiar si o religie. Sa nu uitam ca sistemele din care s-a eliminat cu forta notiunea de Dumenzeu si de religie au esuat la randul lor intr-o forma de religie laica. Comunismul si fascismul sunt cele mai bune exemple. Aici "cel mai iubit fiu al poporului" si "maretul Arhitect" raspundeau in definitiv unor reflexe religioase care zac in fiecare din noi.

Teza lui Mircea Eliade despre "omul religios" nu e deplasata. Avem sadite in noi chipul si imaginea lui Dumnezeu, si instinctiv Il cautam. Fie ca vorbim de Mama Natura, soarta sau orice altceva, reflexele noastre religioase functioneaza din plin, chiar si atunci cand incercam constient.
Catalin
QUOTE

N-ar fi fost mai concret sa spuna: NU CREDE IN... decat NU CREDE CA? E o chestiune de convingere. Cine spune NU CRED CA inseamna ca nu e convins de ce spune ci isi da doar cu parerea. Ar putea foarte bine sa spuna NU STIU si cu asta a terminat.


"Nu cred ca" e diferit de "nu stiu". "nu cred ca exista viata in sistemul solar in afara planetei noastre" e diferit de "nu stiu daca exista sau nu viata in sistemul solar in afara planetei noastre". Ambele sunt diferite de "cred ca nu exista viata in sistemul solar in afara planetei noastre".
Figaro
Ups, uite cum am postat! Cititi mai sus va rog.
Catalin
QUOTE

Nu e foarte diferit.


Nu, e doar putin diferit! smile.gif

Suficient de diferit! laugh.gif
Figaro
Sa fac cateva precizari.

Parerea mea e ca pe cei care nu au nici o opinie n-ar trebui sa-i aducem in discutie. Cu cei cei care cred ca nu exista Dumnezeu s-a rezolvat. Cei cred ca exista se impart in doua: unii au si o credinta religioasa (atentie, credinta si credinta religioasa sunt diferite!), si cei care nu au o credinta religioasa.

Aici cred ca e confuzia. Mecanismul e credinta, insa in discutie nu intra si credinta religioasa, care inseamna cu totul altceva.
colectionara
QUOTE (Figaro @ 3 Jan 2005, 08:08 PM)
In esenta nu este. Din punctul meu de vedere ateismul reprezinta o credinta, atat si nimic mai mult.

A, ok, din al meu nu smile.gif.
Catalin
@Figaro:

Punctul tau de vedere a fost combatut iar tu nu ai raspuns obiectiilor. Reiterarea nu iti face mai solida pozitia.
Figaro
Pai tocmai am raspuns. Toate astea au ca resort credinta, in absenta unor dovezi reale. A nu se confunda cu credinta religioasa, care e cu totul altceva.
Catalin
Nu ai raspuns. Doar repeti chestiile deja combatute. Argumentum ad nauseam se numeste, in caz ca te intereseaza.
Figaro
Ok, vad ca nu s-a inteles. Incerc altfel: avem 3 categorii.

1. Cei care cred ca nu exista Dumnezeu
2. Cei care cred ca exista Dumnezeu
3. Cei care cred ca Dumnezeu ar putea sa existe sau sa nu existe.

Categoria a doua se imparte la randul ei in doua:

1. Cei care impartasesc o credinta religioasa
2. Cei care nu impartasesc o credinta religioasa.

Mi se pare foarte simplu. Insa numitorul comun ramane credinta. Te rog sa-mi spui la fel de clar ce e incorect.
Catalin
Ai uitat o categorie:

1.5. Cei care nu cred ca exista Dumnezeu.

Iar in categoria 3, intra cu usurinta toti oamenii! biggrin.gif
Figaro
Hai ca nu ne mai intelegem! 3 + 2 = 5 sau 2 + 3 =5?

Am spus ca exista o categorie de oameni care nu cred in existenta lui Dumnezeu. Punct. Si ai dreptate despre categoria 3.
Catalin
QUOTE

Am spus ca exista o categorie de oameni care nu cred in existenta lui Dumnezeu.


Excelent! Deci esti de acord cu ce sustin eu?
Figaro
Pai cum sa nu fiu? Am spus din capul locului. Am spus ca ateismul este la randul lui un fel de religie, pentru ca se bazeaza pe acelasi motor ca si religia, si anume credinta.

Toate cele trei categorii enumerate au ca numitor comun credinta, credinta religioasa, credinta de orice fel.

Exista categoria celor care CRED ca nu exista Dumenzeu (sau nu CRED ca exista Dumnezeu).
Catalin
QUOTE

Pai cum sa nu fiu? Am spus din capul locului. Am spus ca ateismul este la randul lui un fel de religie, pentru ca se bazeaza pe acelasi motor ca si religia, si anume credinta.


rofl.gif

Uneori ma intreb daca o faci dinadins! Alternativa ma sperie... ph34r.gif
Figaro
Catalin, sa procedam pas cu pas:

1. In absenta oricarei probe vorbim de credinta.

Cei care nu cred in existenta lui Dumnezeu - sau nu cred ca exista, cum preferi - nu au nici o dovada in sprijinul afiramtei lor. Deci convingerea lor e bazata pe credinta. Repet, nu confunda CREDINTA cu CREDINTA RELIGIOASA.

Aici cred ca te incurci.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.