Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Discutii despre natura lui Iisus
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
edinide
@Ioana1

QUOTE
Oamenii nu L-au ucis pe Dumnezeu-Fiul , caci Iisus s-a dezbracat de slava Sa,

Adevarat. Afirmatia initiala am facut-o din cauza lui Clopotel...

De aceea a cerut a fi proslavit la Tatal cu Vechea Slava, dupa implinirea menirii Sale. Asa a renuntat la Slava Sa incit a devenit Om cu totul, in afara de faptul ca nu s-a nascut din Pacat, ca noi, ci de la Tatal. A fost Om cu totul incit a fost o sansa sa nu reuseasca, asemenea noua, sa fie infrint de Ispita si de Ispititor, sa renunte la Ceruri pentru Lume. De aceea a lupta cu Ispita pina in ultima clipa a vietii Sale. De aceea a fost Om cu totul, avind de partea Sa numai Credinta in Tatal Ceresc. Nimic mai mult, numai Credinta Sa il separa pe El de noi.

Acesta este motivul principal pentru care Isus nu este D-zeu, cum Dogma sustine impotriva lui Isus. Isus este Fiul Tatalui, si apoi Fiul Omului, venit de la Tatal si reintors la Tatal. Isus a fost, este si va fi Fiul Tatalui. Nu D-zeu, nu Treime, ci Fiul Tatalui.

QUOTE
si-a venit in trup de om, ca Fiul Omului,

Calitatea de Fiul Omului este mult mai cuprinzatoare decit Isus-Intrupat... Fiul Omului vizeaza Omul, cel creat dupa Chipul Tatalui, cel ce a vazut Chipul Tatalui si Slava Sa. Cel va vedea Chipul Tatalui si Slava Sa. Intre acestea, a fost intrupat, dar vine din Slava si se intoarce in Slava. Fiul Omului este inainte de Nasterea lui Isus, este in timpul vietii pamintesti, si este dupa inaltarea la Ceruri.

QUOTE
Daca ar fi venit in slava Sa, nimic rau nu L-ar fi atins,dar nici omul nu s-ar fi ridicat in veci la puterea Lui ce-ar fi avut-o astfel pe pamant.

A veni in Slava sa nu se poate, decit la Sfirsitul Lumii. Isus a venit ca Om pentru ca altfel nu se poate veni pa Pamint. Daca El vine in slava, este Sfirsitul Lumii.

El a mai venit ca Om ca sa ne arate ca exista o Cale pe care omul trebuie sa o parcurga; nu o Fiinta Cereasca, nu un D-zeu, nu un Semi-Zeu, ci pur si simplu omul; de aceea a venit ca om ca sa-L urma pe El ca oameni... S-a coborit la noi ca sa ne putem ridica ca El; ne-a arata pas cu pas si zi de zi ca este posibil si ca trebuie mers intr-acolo. De aceea a venit ca Om, ca sa fie urmat de om. El a deschis o cale nu ca D-zeu fals-smerit, ci ca Om, ca sa fie urmat de om.

QUOTE
De aceea a venit ca limita umana, sa-l faca pe om sa-si depaseasca conditia de muritor de rand, slab si pacatos, si sa tinda sa se ridice ca fiu de Dumnezeu.

Mare adevar, numai de Sus ni se dezvaluie asa ceva, nu de la noi.

QUOTE
Iisus a aratat prin propriul sau exemplu cum se traieste viata in trup pe pamant, nu cum NU SE TRAIESTE.

Adevarat. De aceea spuneam mai devreme ca un Isus-D-zeu este lipsit de sens pentru Mintuirea noastra. Un Isus-Om, care prin Credinta se ridica la Slava Tatalui, in ciuda tuturor slabiciunilor omului, este ceea ce Mintuieste.

Inainte de orice, Isus este un exemplu: Luati Jugul Meu asupra voastra. El nu s-a erijat ca Divinitate, El a fost Om intre oameni. De aceea Mintuirea nu vine prin Dogma, oricare ar fi aceasta, ci vine numai prin Credinta si prin Jugul Crestin: omul urmind pe Isus.

QUOTE
A duce o viata trupeasca , nu esti copil de Dumnezeu, ci satan ti-e tata.

Adevarat!

Acum acest Adevar este esential omului care cauta Calea. Poti te rog sa ne explici de ce Trupescul este Satana si de ce Lepadarea de Trupesc este D-zeu, invingerea Satanei?
edinide
@Emil

QUOTE
trebuie pornit de la Dumnezeu văzut ca o persoană nu ca un triunghi dumnezeiesc!

Ca punct de plecare este adevarat: D-zeu este numai Unul, Vesnic si Neschimbator, Lumina far Intuneric, Iubire fara Ura. D-zeu ne manifesta asupra a tot ceea ce exista prin Duhul Sau, prin Suflarea Sfinta, o Suflare Vie, plina de Lumina, de Iubire, de Cunoastere si de Viata. Este un singur D-zeu din care se revarsa asupra noastra Duhul Sau de Viata datator.

Acum, pentru omul rupt de D-zeu, Duhul Sau nu exista, nu se manifesta, practic, D-zeu nu exista. Pentru omul care cauta Injugarea Spirituala cu D-zeu, Duhul Lui vine ca o Suflare Sfinta datatoare de Viata. Omul ajunge astfel Injugat cu D-zeu, legatura Om-D-zeu realizindu-se prin Duhul Sfint.

Calea incepe spre Unul D-zeu dar se termina cu un Triunghi...
Emil Condor
QUOTE (Clopotel)
Emil-forumistu cu Emil-ingineru plus inca Emil baiatu' o fi oare un singur Emil?

Exemplul acesta nu se potriveste. Emil este o persoană, nu trei persoane egale precum trinitatea! Caută altceva...
Personalităti înseamnă ceva, persoane, altceva...
QUOTE
pai am vazut ca nici tu si nici el nu vreti sa raspundeti la acele intrebari directe...

Respectivele subiecte au fost discutate intens în trecut dar văd că ai uitat. O să revin asupra lor...
QUOTE
Daca am inteles bine, tu confuzi pe Tatal cu Fiul dar am inteles ca zici totusi ca Fiul e Dumnezeu

1. nu ai înteles bine
2. tu confunzi
3. exprimi despre mine, niste păreri de-ale tale care ti-ar da sansa unor atacuri viitoare
Eu am spus mereu că
Fiul este Fiu - trupul de carne, omenesc - Fiul Omului - Salvatorul - Omul-Isus.
Tatăl este Tată în raport cu tot ce este creat de El, este Tatăl tuturor, Părinte al vesniciilor.

Afirmi despre mine că as fi spus că Fiul este Dumnezeu! Încă n-am făcut nicio remarcă în acel sens, poate doar faptul că Fiul Omului, acel trup de carne a fost om 100%.
Am mai afirmat că Duhul Sfânt este de fapt Dumnezeul vesnic. Ni se spune că Dumnezeu este Duh; doar n-o fi Unul din multele duhuri existente în oameni, la cele rele mă refer! Normal că este Cel Sfânt!
Pentru prima dată voi face o afirmatie deosebită care o să stârnească un pic de agitatie. Nu erati pregătiti pentru asta dar, tu, Clopotel, îmi "fortezi mâna" prin comentariile tale deplasate! Isus mereu a considerat că oamenii nu au fost gata să primească Adevărul despre El si a avut dreptate, de aceea l-au răstignit! Vă amintiti? Dacă El le-ar fi spus că este Dumnezeul vesnic întrupat, L-ar fi omorât pe loc si planul lui Dumnezeu nu ar fi decurs asa cum a fost prevăzut de El. Isus a afirmat despre Omul-Isus că este Fiul lui Dumnezeu si tot a fost extrem de grav în viziunea contemporanilor Săi. Ei nu L-au primit nici ca Fiu, credeti că Îl primeau mai usor ca Tată? De aceea spun că nu erati pregătiti pentru afirmatia care urmează si este sustinută de Cuvântul Sfânt de la primul până la ultimul verset din Biblie, cu exceptia celor două despre care am discutat deja atâta (Matei 28:19 si Ioan 05:07, dacă nu mă însel!). Astept de la multi dintre voi, exact reactia pe care au avut-o iudei când I-au reprosat lui Isus că se numeste Dumnezeu. Nu trebuie să surprindă reactia omului înglodat în traditiile omenesti. Pe mine nu o să mă surprindă niciun fel de reactie.
Deci: tot ce este scris în bold si cu rosu este Isus, Dumnezeul adevărat si Viata vesnică. "El a venit în trup" - deci a fost doar în Duh înainte. Cât a fost în trup, unii vor zice că a rămas cerul gol. Lipsă de întelegere a puterii lui Dumnezeu care în marea sa putere, umple toate lucrurile din cer, de pe pământ si de sub pământ. Cineva - dacă nu mă însel, ioana1 - a afirmat ceva despre laturile diferite de manifestare ale lui Isus. Unii Îl cred doar om, altii Îl cred ca Dumnezeu, unii ca Fiu, altii (sunt si din acea categorie) Îl stiu Ca Tată. Nimeni nu spune că Fiul este Tatăl. Sunt două denumiri, două "pozitii" ce au jucat roluri importante în procesul mântuirii. Deci Fiul nu este Tatăl dar Isus este si una si cealaltă. Trinitate nu există, nici dualitate! Isus este tot ce avem nevoie. Nu ne trebuie absolut nimic în afară de Isus. Îl avem pe El, avem Totul.Amin!

QUOTE
Este diferenta ca de la cer la pamant intre ceea ce sustineti intre voi,

Diferente sunt dar... încă nu le-ai văzut asa cum afirmi tu. Mari diferente sunt între ce crezi tu cu ce cred cei amintiti de tine. (Câtă ură poti avea pentru celelalte culte crestine!!!). Acum le poti vedea mai usor (deosebirile). Totusi sunt multe si în comun: Edinide stie că Isus este cheia spre Împărătia vesnică, Emil la fel. Asta este foarte important.
QUOTE
dar nici macar nu va dati seama de asta

Ne dăm seama foarte bine. Stim diferentele existente. Eu stiu unde se află el si el stie unde sunt eu iar amândoi stim si unde esti tu, în ce jalnică situatie te zbati! Ca o paranteză:ioana1 este mult mai aproape de vesnicii decât esti tu - trebuie să gândesti că tot ortodoxă e si dânsa. Îti doresc din toată inima să lepezi obiceiurile omenesti în favoarea credintei în Hristos sau cum bine spune edinide, în favoarea Jugului Crestin.

QUOTE (edinide)
proslavit la Tatal cu Vechea Slava...
Asa a renuntat la Slava Sa incit a devenit Om cu totul...
Cel ce a vazut Chipul Tatalui si Slava Sa.
Cel va vedea Chipul Tatalui si Slava Sa.

Nu doar atât! Mai mult: a venit din slava Sa care este slava de Tată.
Luca 24:26 - "O, nepriceputilor... Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri si să intre în slava Sa?"
"Fiul omului va veni în slava Tatălui Său" - Marcu 08:38
Ioan 02:11 - "El Si-a arătat slava Sa." Care slavă? Cea din Marcu: slava Tatălui, slava de Tată.
Marcu 10:37 - "...când vei fi îmbrăcat în slava Ta". Slava este a Lui, nu a altcuiva! Iar slava aceea este de Tată.
NUMELE LUI DUMNEZEU ESTE ISUS. Acest adevăr este zugrăvit în mai multe versete. Ioan 12:23;28 - "A sosit ceasul să fie proslăvit Fiul omului... Tată, proslăveste Numele Tău! - L-am proslăvit si-L voi mai proslăvi!"
Zaharia 14:09 - "Domnul va fi Singurul Domn si Numele Lui va fi Singurul Nume."
Dumnezeu spune că "Numele Lui va locui în mijlocul lor" iar în altă parte spune că "El Si-a făcut un Nume."
Niciunde în întreaga Biblie nu se arată că îngerii s-au închinat si slujit omului. Nu. Doar lui Dumnezeu...
Matei 04:10, 11 - Isus zice:"Domnului Dumnezeului tău să te închini si numai Lui să-I slujesti"... "si deodată au venit niste îngeri si au început să-I slujească." Cui? Dumnezeului arătat în trup.
Încă un verset si am încheiat pentru moment.
Ioan 16:25,26 - Isus zice: "V-am spus aceste lucruri în pilde. Vine ceasul când nu vă voi mai vorbi în pilde ci vă voi vorbi deslusit despre Tatăl. În ziua aceea veti cere în Numele Meu si nu vă zic că voi ruga pe Tatăl pentru voi." Cum asa?

QUOTE
Daca El vine in slava, este Sfirsitul Lumii.

Amin!
ioana1
In primul rand vreau sa va salut pe toti, dragii mei , si subliniez ca nu am comentarii de facut la adresa si nici la credinta nimanui. Domnul da fiecaruia, dupa puterile sale.

Vreau doar sa-i raspund lui Edinide :

A duce o viata trupeasca , traiesti aproape degeaba , vei ajunge la sfarsitul unui vieti, si nu vei ramanea cu nimic. Nimic din ce agonisim sau manacam, sau ne imbracam nu va merge cu noi dincolo, cu atat mai putin cu cat vom lasa mostenire asemenea balastru copiilor nostri. Comoara ce trebuie lasata mostenire este Invatatura Domnului Nostru, Iisus Christos.

Daca traiesti dupa bunul tau plac, si placerile cu care te indeamna lumea, dupa lume traiesti, nu dupa voia Domnului, poti administra ceea ce ai dar NIMIC SA NU TE SUBJUGE. Cand ceva te-a acaparat, esti pierdut ! Dorinta va incolti in inima ta, si va creste.De ce spune Iisus, sa-ti scoti ochiul, sa-ti tai mana ? Ca sa nu pieri cu totul. Ce-a patit David ? Pana unde a mers dorinta lui ? Pana in Valea Mortii .De-acolo l-a scos Dumnezeu.

Am mai spus, in momentul in care pierzi contactul cu Dumnezeu, (postul, rugaciunea),indiferent de motiv (vb din proprie experienta), imediat ii satana pe tine cu ispite de tot felul, infatisate in cele mai frumoase culori.Te vrea mort , de vrea al lui. Singura lui dorinta este ori sa nu te intalnesti deloc cu Dumnezeu in viata asta, ori sa te incetineasca de la pocainta, sa nu ajungi fiu lui Dumnezeu.

Cat despre asta, poti fi cald, caldut, si sa duci o viata de trup, mai mergi si pe la biserica, etc., si sa n-ai nici o treaba cu fierbinteala de a ajunge copilul sau. O data ce te-ai nascut din nou, esti viu, traiesti o alta viata, diferita de cea dinainte. Daca nu vezi asta, esti tot mort, ori te invartesti in cerc. Ca si fiul al Sau, trebuie sa te ridici din nimicnicia care este trupul, trebuie sa urci in credinta , in intelepciune, in pricepere. Credinta-ascultarea de Dumnezeu, intelepciunea-intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu, iar priceperea-ferirea de orice rau, orice ispita. Asta am inteles eu, si asta incerc sa fac, si mai mult, de la Domnul am primit credinta, intelepciunea, si priceperea, si o dau mai departe fiilor mei. Asta este datoria mea.

Revin la " trupesc ". Daca pui baza pe trup, cu trupul vei ramanea, cu tarana te vei alege. Este prea mare comoara in cer, ca sa te limitezi la gartare, bere, si droguri pe lumea asta. Dar nici doar un post « subtire » nu este suficient.Am vb de postul negru, care are o deosebita insemnatate. El te ridica si subjuga trupul, dar tot de la Domnul vine puterea, El te ajuta sa te ridici !

Pentru ca trupul moare, este lumesc, se alege praful, pe cand duhul este viu si se va inalata la ceruri, acolo este locul lui,sa se intoarca de unde a venit.Bineinteles ca din moment ce primeaza duhul, esti duhovnicesc, alergi dupa comori ceresti, incerci sa faci voia Tatalui, care e biruitor in toate.Trupul este doar lacasul duhului, unde sta cu chirie, de aceea trebuie hranit, iar aici hrana lui nu este doar lumeasca, ci din nou, mai mult duhovniceasca.Ca sa cresti spiritual, trebuie sa papi spiritual, deci trebuie credinta, intelepciune, si pricepere, nu vei creste cu paine, lapte si carne.Daca vrei sa cresti in inaltime, sau sa-ti intaresti muschii, papi ce-am scris mai sus.Plus ca, asemeni in culturism, daca vrei sa ai " masa ", trebuie steroizi. Spiritual , Domnul iti da puterea Duhului Sfant, care sa te ridice.

Evident, ar fi foarte multe de spus, dar ma opresc aici.
Clopotel
Draga Edinide,
QUOTE
Iov era un om credincios, dupa cum rezulta din povestea lui. Si totusi, la o analiza atenta, Iov nu este decit o poveste moralizatoare, fara un substrat real. Chiar daca este numai legenda,

Ai putea sa spui argumentele care sustin ce zici tu?
QUOTE
Diferenta este ca povestea lui Iov este o poveste personala, lui intimplata, de la Domnul catre Iov,

Pai mai sus ai zis ca este doar o legenda fara suport real, acum zici ca este totusi intamplata lui de la Domnul...
QUOTE
din care el lauda pe Domnul. Ceea ce ti-am selectat din VT, si nu este singurul lucru reprobabil de acolo, sunt lucruri pe care oamenii le-au facu oamenilor, in numele Domnului! Raportarea omului la D-zeu este una, raportarea omului la om, in numele lui D-zeu, este alta.

Ce face omul omului, chiar si in numele Domnului nu are legatura cu ce discutam aici... Este strict problema personala a acelui om care face ce face...Il va judeca Dumnezeu pentru ce face, nu eu sau tu...
QUOTE
Raspunsul nu vine din capul in nisip ci din deschiderea ochilor si a inimii.

thumb_yello.gif Exact, de aceea si eu te-am rugat sa-ti scoti capul din nisip...
QUOTE
Unde este ucidere, de la om la om, nu este D-zeu! In Facerea, Cain omoara pe Abel, si faptul este reprimat de D-zeu... Cain este facut fugar pe Pamint, dar nimeni nu avea voie sa se atinga de Cain, al doilea semn ca D-zeu nu este ucidere.

Spune-mi te rog, cine a distrus Sodoma si Gomora? Dumnezeu sau satana?
QUOTE
Crestinismul a ucis milioane de oameni in numele Iubirii.

Iar minti... Care porunca din crestinism zice sa omori oameni? Daca nu poti aduce aici nici macar o porunca de acest fel ori iti ceri scuze de la crestini ca le discreditezi aiurea invatatura de la Hristos, ori rectifici minciuna ce-ai spus-o mai sus... hh.gif
QUOTE
Tu probabil ca condamni pe Islamisti;

Fals... Eu nu condamn pe nimeni... A condamna pe cineva inseamna a-l judeca... Daca e de condamnat, atunci Dumnezeu sa-l condamne...
QUOTE
probabil ca codamni pe Crestinii care au facut la fel,

Fals... nici pe astia nu-i condamn eu...
QUOTE
psunind ca nu au fost Crestini;

Nu eu spun asta ci faptele lor... Daca tu zici ca unul a facut o crima, si ala zice ca e crestin, atunci eu caut in Invatatura crestina sa vad unde se incadreaza fapta lui, si constat ca fapta lui este condamnata de Invatatura crestina foarte clar, nu de mine...
Prin urmare, trag concluzia ca ala minte cand zice ca e crestin...
QUOTE
dar tu nu condamni pe Evrei care au facut si inca fac la fel, tot zilnic. Daca ei pronunta "Domnul", tu esti gata sa-ti ascunzi capul in Biblie si chiar sa-i aprobi tacit pentru ceea ce fac inca, mai rau decit nazistii faceau in Europa.

Fantezii... Fantezii...
QUOTE
Fii atent, ca Satana este peste tot, nu numai D-zeu... Vine si in Noul Testament incercind pe Apostoli:

Pai zice-ai ca Dumnezeul NT este bun, acum mai vine si satana pe la El? Si EL il lasa?!
Eu vorbesc de una, tu pui placa, fara legatura cu ce discutam...
QUOTE
Nu fa greseala a confunda Satana cu D-zeu, chiar daca se pretinde D-zeu, pentru ca Satana este usor de identificat:

Eu nu fac aceasta greseala dar tu de ce o faci?! Daca Iisus zice ca Dumnezeul lui Avraam este ala Viu, tu pentru ce zici ca e satana? Cine confunda aici pe Dumnezeu cu satana? Nu tu?!


Draga Emil
QUOTE
QUOTE
(Clopotel)
Emil-forumistu cu Emil-ingineru plus inca Emil baiatu' o fi oare un singur Emil?

Exemplul acesta nu se potriveste.

Daca citeai atent, vedeai ca am precizat de fiecare data, ca Dumnezeu in Sfanta Treime este mai mult decat atat... Speram sa intelegi ce e de inteles...
QUOTE
QUOTE
Daca am inteles bine, tu confuzi pe Tatal cu Fiul dar am inteles ca zici totusi ca Fiul e Dumnezeu

1. nu ai înteles bine

Se prea poate, de aceea te rugasem sa raspunzi intai la acele intrebari clare, dar... nu ai raspuns... De ce oare? Ca sunt prea clare?
QUOTE
2. tu confunzi

In nici un caz...
QUOTE
3. exprimi despre mine, niste păreri de-ale tale care ti-ar da sansa unor atacuri viitoare

In nici un caz... De aceea ti-am pus niste intrebari directe si clare, ca sa dai raspunsul direct si clar, ca sa nu mai existe posibilitatea de confuzie, chiar si din partea unui prost ca mine...
QUOTE
Eu am spus mereu că
Fiul este Fiu - trupul de carne, omenesc - Fiul Omului - Salvatorul - Omul-Isus.

Adevarat si asta, insa este Fiul lui Dumenzeu si mai inainte de a fi lumea, nu-i asa?
QUOTE
Tatăl este Tată în raport cu tot ce este creat de El, este Tatăl tuturor, Părinte al vesniciilor.

Adica sa inteleg ca inainte de Creatie Tatal nu mai este Tatal? Deci Tatal apare ca si Tatal odata cu Creatia? Asta vrei sa spui?
QUOTE
Afirmi despre mine că as fi spus că Fiul este Dumnezeu! Încă n-am făcut nicio remarcă în acel sens, poate doar faptul că Fiul Omului, acel trup de carne a fost om 100%.

Eu incerc doar sa inteleg ceva din pozitia confuza ce o ai... De aceea ti-am si pus acele intrebari, dar... le-ai ignorat... Nu era mai simplu sa raspunzi intai la ele... Le luai pe rand 1, 2, 3...
QUOTE
Am mai afirmat că Duhul Sfânt este de fapt Dumnezeul vesnic.

Foarte bine... Si eu am afirmat la fel... Dar poti pune in loc de Duhul Sfant Tatal? Ori ca zici Duhul Sfant ori ca zici Tatal este acelasi lucru?
Cum comenteaza dogma ta concret aceasta:
26 Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. (Ioan 15)
Iisus Hristos zice clar ca Duhul Sfant purcede din Tatal nu este chiar Tatal... Tu cum comentezi altfel?
Iata o intrebare clara, si sa speram ca vei da un raspuns clar, fara posibiliatea ca eu sa mai interpretez ceva din el, lucru de care vad ca te temi, dar nu ar trebui sa te temi deloc, ca e spre binele tau, nu al meu...
QUOTE
Ni se spune că Dumnezeu este Duh; doar n-o fi Unul din multele duhuri existente în oameni, la cele rele mă refer! Normal că este Cel Sfânt!

Pai asa am zis si eu, ca e normal ca Duhul Sfant sa fie Dumenzeu... Tu aici cu cine te certi? Cu fantasmele tale?!
QUOTE
Pentru prima dată voi face o afirmatie deosebită care o să stârnească un pic de agitatie.

Ok... m-am asezat bine pe scaun... tongue.gif
QUOTE
Nu erati pregătiti pentru asta dar, tu, Clopotel, îmi "fortezi mâna" prin comentariile tale deplasate!

Oh... scuze... ai uitat ca sunt prost? Ce pretentie poti avea de la mine?! Niciuna... Eu tot iti aduc aminte...
QUOTE
cu exceptia celor două despre care am discutat deja atâta (Matei 28:19 si Ioan 05:07, dacă nu mă însel!).

Alea doua sunt facaturi nu-i asa, ca indraznesc sa-ti contrazica dogma... Sau ce vrei sa spui cu alea doua?
QUOTE
Deci: tot ce este scris în bold si cu rosu este Isus, Dumnezeul adevărat si Viata vesnică.

Bravo! spoton.gif Asta tot zic si eu de la inceputul topicului... Dar acum ce te faci cu Edinide care nu e de acord cu mine, si se pare ca nici cu tine, ca zice ca Iisus nu este Dumnezeu, dar culmea... tu ii dai dreptate... Eu nu zic sa nu-i mai dai dreptate, ca e bine sa aibe si el un fan in sustinerile lui, dar cand e vorba de adevar, trebuie sa vorbesti cu curaj...
QUOTE
"El a venit în trup" - deci a fost doar în Duh înainte.

Foarte corect... Asa zice si Biblia (la Ioan 1 de ex.)
QUOTE
Cât a fost în trup, unii vor zice că a rămas cerul gol.

Aia nu stiu ce zic... Cerul nu a ramas deloc gol, cand Dumnezeu a fost in trup... Dumnezeu Cuvantul, tot timpul a fost si in cer si in trup, caci Dumnezeu este omniprezent, nu-i asa?!...
QUOTE
Lipsă de întelegere a puterii lui Dumnezeu care în marea sa putere, umple toate lucrurile din cer, de pe pământ si de sub pământ.
Asa este... Bravo!
QUOTE
Cineva - dacă nu mă însel, ioana1 - a afirmat ceva despre laturile diferite de manifestare ale lui Isus. Unii Îl cred doar om, altii Îl cred ca Dumnezeu, unii ca Fiu, altii (sunt si din acea categorie) Îl stiu Ca Tată.

Opa!... Tu il stii pe Iisus ca Tatal? Pai nu zice El: pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatal
Tu de ce crezi ca Pavel zice: iubiți de Dumnezeu, chemați și sfinți: har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Iisus Hristos! (Roamani 1:7) De ce crezi tu ca Pavel tine mortis sa faca precizarea de la Tatal nostru si de la Domnul Iisus Hristos? Pentru ca evident, el nu-L stia ca Tatal... Practic nu ai nici un argument ca sa-L stii pe Iisus Hristos ca Tatal... Dupa tine ori ca zici Tatal ori ca zici Iisus ori a zici Duhul Sfant este totuna? Daca da, atunci de ce se mai complica Iisus cu Tatal, cu Duhul Sfant si chiar cu El?
QUOTE
Nimeni nu spune că Fiul este Tatăl.

Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu si Dumenzeu Cuvantul? Nu ai zis tu ca il stii ca Tatal? Acum zici ca nu este Tatal?
QUOTE
Sunt două denumiri, două "pozitii" ce au jucat roluri importante în procesul mântuirii. Deci Fiul nu este Tatăl
Aici inteleg ce vrei sa spui si sunt de acord... dar...
QUOTE
dar Isus este si una si cealaltă.

Prin ce argument Iisus este Tatal?
Citatul:
30 Iar Eu și Tatăl Meu una suntem. (Ioan 10), daca la el te-ai gandit, arata doar deofiintimea cu Tatal, nu ca e tot una daca zici Tatal sau Iisus...
QUOTE
Trinitate nu există, nici dualitate!

Pai pana acum ai spus ca Tatal este Dumnezeu... Duhul Sfant este Dumnezeu Iisus este Dumnezeu... Eu acolo vad o Treime... Mai numara si tu odata...
QUOTE
Isus este tot ce avem nevoie. Nu ne trebuie absolut nimic în afară de Isus. Îl avem pe El, avem Totul.Amin!
Asta am sustinut si eu... Doar Iisus zice foarte clar:
6 Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14) Si cu toate astea, El face o diferentiere clara intre El si Tatal...
QUOTE
Mari diferente sunt între ce crezi tu cu ce cred cei amintiti de tine.

Pai despre asta vorbesc si eu...
QUOTE
(Câtă ură poti avea pentru celelalte culte crestine!!!).

De parca tu ai avea iubire... Sau tu iubesti minciuna?!
QUOTE
QUOTE
dar nici macar nu va dati seama de asta

Ne dăm seama foarte bine.

Da-mi voie sa ma indoiesc... Raspunde-ti voi amandoi la acele intrebari, si puneti raspunsurile unul langa altul, si vedeti singuri daca aveti vreun raspuns identic... Atat de mult seamana ce zici tu cu ce zice el... Dar e bine ca va dati dreptate unul altuia... laugh.gif
QUOTE
Eu stiu unde se află el si el stie unde sunt eu iar amândoi stim si unde esti tu, în ce jalnică situatie te zbati!
Este adevarat ca situatia mea e de plans, devreme ce sunt asa de pacatos... Insa pentru voi, desi nu sunteti asa pacatosi ca mine, nu v-as recomanda sa va culcati pe o ureche, mai ales ca sunteti pe cai gresite, dar care voua vi se par bune, desigur... Spune tu singur atunci, devreme ce calea ta si a lui Edinide este atat de diferita, caci nu vorbiti practic de acelasi Dumnezeu (tu zici ca Iisus este Dumnezeu, Edinide zice ca nu e - deci e cu totul altceva), care care e gresita: a ta sau a lui? Acum sa nu spui ca amandoua de dragul lui Edinie, caci ar insemna sa recunosti ca e totuna daca zici ca Iisus este Dumnezeu sau ca zici ca nu e...
QUOTE
Ca o paranteză:ioana1 este mult mai aproape de vesnicii decât esti tu

Asta cu siguranta... Pana acum, am spus de nenumarate ori ca mai mare pacatos ca mine nu exista... Nu mai nadajduiesc decat la marea mila a lui Dumnezeu...
QUOTE
- trebuie să gândesti că tot ortodoxă e si dânsa.

Daca tu si ea ziceti asta, asa o fi... Eu fiind cel mai rau dintre ortodocsi, nu-mi dau seama daca asa este...Dar tu si ea puteti afla usor: pune ce zice ea langa ce zice Invatura Ortodoxa si vezi daca e acelasi lucru... Pune-o intai sa spuna Crezul...
Daca vine unul la mine si zice ca e ortodox, il intreb daca stie macar Crezul... Mi se pare firesc sa stii in ce crezi nu-i asa? Daca crezul lui este acelasi cu cel Ortodox, atunci e ortodox, evident smile.gif
QUOTE
Îti doresc din toată inima să lepezi obiceiurile omenesti în favoarea credintei în Hristos sau cum bine spune edinide, în favoarea Jugului Crestin.

Multumesc asemenea!
Doamne ajuta!
ioana1
Asculta, Clopotel, iar o iei pe aratura, ca de obicei.Cine te crezi tu sa-ti fac eu tie demonstratii de credinta ? Mai, baiatule, mai pune-te pe rugaciune, ca ti s-a suit la cap.

Inca ceva:Sodoma si Gomora ???!!! Pai nu pacatul in sine i-a ucis,Dumnezeu a vrut sa starpeasca pacatul, nu pacatosii, caci sufletele celor morti vor inviat la judecata.

Si inca ceva, nu te mai tot fa prost, ca pana la urma te cred pe cuvant!Si daca te-ai considera asa, n-ai face pe desteptul !
Clopotel
Draga mea Ioana,
QUOTE
Asculta, Clopotel, iar o iei pe aratura, ca de obicei.

Daca tu spui... Cum sa te contrazic?! Tu stii mai bine...
QUOTE
Cione te crezi tu sa-ti fac tie deminstratii de credinta ?

Am facut eu asa ceva?! Poate ma confunzi cu altcineva draga mea... Cum sa fac eu astfel de demonstratii, pai ce suntem la circ? Habar n-am la ce te referi...
QUOTE
Mai, baiatule, mai pune-te pe rugaciune, ca ti s-a suit la cap.

Ma rog si eu cum pot... Ce anume mi s-a suit la cap?! Poti fi mai exacta te rog?!
QUOTE
Inca ceva:Sodoma si Gomora ???!!! Pai nu pacatul in sine i-a ucis,Dumnezeu a vrut sa starpeasca pacatul, nu pacatosii, caci sufletele celor morti vor inviat la judecata.

Tu ai inteles ceva din ce vorbeam cu Edinide? Sau astazi vrei sa ma bati neaparat
QUOTE
Si inca ceva, nu te mai tot fa prost, ca pana la urma te cred pe cuvant!

Adica pana acuma nu m-ai crezut?! hh.gif Stiam eu ca vorbesc degeaba...
IoanV
@ Ioana si Clopotel

Ce-mi mai place cum va tachinati voi! O intilnire, ceva? wink.gif
Clopotel
Cred ca cel mai bine e sa iau o pauza, draga Ioan, cu cat mai lunga cu atat mai bine spoton.gif biker.gif
ioana1
Ioane, ce intalnire daca deja si-a facut bagajul? frusty.gif

edinide
QUOTE
A duce o viata trupeasca , traiesti aproape degeaba , vei ajunge la sfarsitul unui vieti, si nu vei ramanea cu nimic.

Concluzie: fizicul nu dainuie.

QUOTE
poti administra ceea ce ai dar NIMIC SA NU TE SUBJUGE. Cand ceva te-a acaparat, esti pierdut!

Concluzied: Lumea inrobeste.

Dar... nu de la D-zeu vine Lumea? Nu a iubit D-zeu Lumea? Cum se potriveste cu inrobirea de mai sus?

QUOTE
Pana unde a mers dorinta lui ? Pana in Valea Mortii .De-acolo l-a scos Dumnezeu.

Concluzie: Dorinta este Moarte.

De ce a facut D-zeu Lumea asa de strimba? De ce ceea ce Lumea ofera duce la Moarte in loc de Viata? Si acum, ciinele si porcul, ei de ce nu merg la Moarte? Sau si ei merg?

QUOTE
Am mai spus, in momentul in care pierzi contactul cu Dumnezeu, (postul, rugaciunea),indiferent de motiv (vb din proprie experienta), imediat ii satana pe tine cu ispite de tot felul

Concluzie: Lumea este Satana (ispite, mincare beutura, sex).

De ce a sta cu D-zeu este Post, iar a sta cu Lumea este indulcire? De ce este Lumea opusa lui D-zeu? Nu D-zeu a facut Lumea? A facut D-zeu Lumea opusa Lui Insusi?

QUOTE
Ca si fiul al Sau, trebuie sa te ridici din nimicnicia care este trupul, trebuie sa urci in credinta , in intelepciune, in pricepere.

Concluzie: Trupul este Cadere.

Dar... nu D-zeu ne-a facut? Nu de la D-zeu avem trupul, dupa Viziunea Genezei? De ce Trupul inrobeste Sufletul care nu se mai poate ridica? De ce D-zeu este opus Pamintului unde traim in Trup?

QUOTE
Credinta-ascultarea de Dumnezeu, intelepciunea-intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu, iar priceperea-ferirea de orice rau, orice ispita.

Concluzie: Ispita este Trupesc si este lipsa lui D-zeu.

Dar... daca D-zeu ne-a dat un Stomac, sa nu mincam? Sa nu bem? Porcul maninca pina nu se mai poate ridica de jos, si nu pacatuieste... Daca avem madularele sexualitatii, sa nu sexualizam? Leul are zeci de impreunari pe zi, si nu pacatuieste... De ce Porcul si Leul nu-s considerati ispititi, iar noi suntem? Nu suntem si noi tot Mamifere? Nu avem aceleasi organe trupesti?

QUOTE
de la Domnul am primit credinta, intelepciunea, si priceperea, si o dau mai departe fiilor mei. Asta este datoria mea.

Concluzie: Credinta trebuie dusa mai departe.

Dar... de ce ar fi Calea Credintei diferita de Calea Lumii? Nu D-zeu a dat Lumea? Ne-a dat pe Lume numai ca sa chinuim cu Post si sa luptam continuu cu Ispita? A facut D-zeu Lumea spre chinuirea omului?

QUOTE
Revin la " trupesc ". Daca pui baza pe trup, cu trupul vei ramanea, cu tarana te vei alege.

Concluzie: Trupul este trecator.

Dar... nu D-zeu ne-a facut din Tarina? De ce este atunci Tarina pierdere umana? Daca Sufletul Omului poate exista in Ceruri fara de Trup, de ce l-a inchis D-zeu intr-un Trup de Tarina? De ce nu ne-a creat direct in Ceruri? Unde nu este Ispita, nici Durere si nici Suspinare? Ne-a facut din Tarina, si apoi ne porunceste sa scapam de acest Trup?

QUOTE
Este prea mare comoara in cer, ca sa te limitezi la gartare, bere, si droguri pe lumea asta.

Concluzie: Cerul este Viata Vesnica. Trupul este pierderea Vietii Vesnice.

Dar... de ce ne-a facut D-zeu slabi la bere, gratare si droguri? De nu scirbeste gratarul? De ce nu ustura berea? De ce nu doare drogul? D-zeu ne-a dat trupuri care gusta voluptos din toate astea, si apoi spune Nu Gusta? Are porcul mai multe drepturi decit omul?

QUOTE
Am vb de postul negru, care are o deosebita insemnatate. El te ridica si subjuga trupul, dar tot de la Domnul vine puterea, El te ajuta sa te ridici !

Concluzie: Negarea Lumii este de la D-zeu.

Dar... de ce a mai dat D-zeu Lumea? Numai ca sa avem ce nega? Numai ca sa luptam continuu in loc de a ne bucura de Lume? Daca nu-i spre bucurie si indulcire, de ce a mai facut-o D-zeu? De ce Creatia lui D-zeu ne duce pe noi la Moarte, dar nu duce porcul la moarte?

QUOTE
Pentru ca trupul moare, este lumesc, se alege praful, pe cand duhul este viu si se va inalata la ceruri, acolo este locul lui,sa se intoarca de unde a venit.

Concluzie: D-zeu a dat Sufletul.

Dar... de ce l-a dat intr-o carcasa mizerabila? De ce l-a suflat in Trup, cind putea sa-l sufle direct in Rai? De ce l-a inrobit cu niste simturi dulci care trebuie negate? De ce nu l-a inrobit cu simturi amare, ca sa nu le doresti?

QUOTE
Trupul este doar lacasul duhului, unde sta cu chirie, de aceea trebuie hranit, iar aici hrana lui nu este doar lumeasca, ci din nou, mai mult duhovniceasca.

Concluzie: Trupul este Caverna Sufletului.

Dar... nu D-zeu a dat-o? De ce sa hranesc Trupul si sa ostenesc si pentru Suflet cind Sufletul putea fi dat in Bunastare de la bun inceput, fara grija Trupului?

QUOTE
Ca sa cresti spiritual, trebuie sa papi spiritual

Concluzie: Cresterea Spirituala necesita Hrana Spirituala.

Dar... de ce nu a facut-o D-zeu evidenta? Omul stie cind il razbeste setea si foamea, de citeva ori pe zi, dar nu stie de Foamea Spirituala... De ce nu doare Foamea Spirituala mai tare decit Foamea Stomacala? De ce nu arde Insetarea Spirituala inseptit decit Insetarea Trupeasca? De ce omul vede trupul la tot pasul, dar nu-L vede pe D-zeu? De ce omul simte Lumea la tot pasul, dar nu-L simte pe D-zeu? De ce nu doare lipsa lui D-zeu mai tare decit lipsa Familiei?



Raspunsurile tale sunt deslusite si adevarate dar ai descris aici Efectele Trupescului versus Efectele Spiritualului, dar nu ai raspuns totusi la Cauzele Trupescului si la Cauzele Spiritualului. Este diferenta dintre Fa Cum Spune Popa, si respectiv Fa Cum Face Popa (Doamne fereste!) Este diferenta dintre Teorie si Practica. Este diferenta dintre Litera Legii si SPiritual Legii. Este diferenta dintre a Crede Orbeste si a Cunoaste.

Intrebarea ramine: de ce este Lumea opusul lui D-zeu? De ce este Trupul poticnire in calea Sufletului? Ce sens are sa traim pe Lumea asta plina de interdictii? De ce este Lumea evidenta iar D-zeu nu?
edinide
@ioana

QUOTE
Sodoma si Gomora ???!!! Pai nu pacatul in sine i-a ucis,Dumnezeu a vrut sa starpeasca pacatul

Daca este asa, cum se face ca azi D-zeu nu "stirpeste" nimic? Nu mai este de stirpit? Este mai putin "pacat" in Lume? Este Sodoma numai o legenda antica?

Ma tem ca ce citesti despre Sodoma nu este despre... Pacat... ca de ar fi asa, Lumea ar fi deferita. Cred ca este despre altceva...

Daca D-zeu nu l-a uncis pe Cain, ucigasul, de ce i-a ucis pe Sodomiti, care nu erau ucigasi? De ce n-a fost Hitler ars cu Foc din Cer? De ce nu sunt Evreii arsi cu foc, cind fac exact ca Hitler? De ce Sodoma este un exemplu unic intr-o Lume strimba?

Cred ca trebuie sa revezi cartea cu Sodoma din nou...
edinide
Uite ce citesc la Yahoo

GUATEMALA CITY - El se auto-denumeste Antichrist, si poarta numarul 666 tatuat pe brat si pretinde ca are 2 milioane de adepti. Si Jose Luis de Jesus Miranda merge in Guatemala fie ca este lasat sau nu. etc.....

De unde vine el? Din faptul ca neaga Pacatul, pe baza interpetarii, prezenta si in acest forum, ca "Isus a spalat Pacatul cu Moartea Lui", deci Pacatul nu mai exista, si omul este mintuit oricum, atitudine tipic Luterana, Satanista si, frecvent... Ortodoxa, considerind acest Forum.

Adeptii, sunt fericiti ca li se spune ca nu au Pacat orice ar face, si se mintuiesc oricum prin Isus Cristos... ei nici nu astepata sa auda altceva, cineva sa le confirma slabiciunea, eventual sa o transforme in virtute... si gata, vine si Statanismul pe fatza, sfidind, cu numarul 666 la vedere, doar nu mai exista Pacat in Lume...

Isus nu a murit in locul nostru! Ci numai inaintea noastra! Altfel, ne tatuam 666 pe trupul nostru, in sfidare...
ioana1
Lumea n-ar fi trebuit niciodata sa fie opusul lui Dumnezeu, dar prin faptul ca omul din orice lucru a cautat sa fie el un mic dumnezeu, sa nu depinda si sa nu asculte de nimeni, sa nu fie supus nimanui , prin prisma faptului ca n-a reusit sa respecte 10 porunci care trebuiau sa-l pazeasca de cel rau, a incercat prin propria putere si desteptaciune sa se descurce singur, exact versetul despre lut si olar.......

Ma gandesc la cel care m-a indrumat in viata, nu m-ar fi iubit, n-as fi aici, n-as fi asa cum sunt, daca n-as fi ascultat, sau n-as fi priceput. Un parinte lumesc te vrea bine, sanatos, realizat. Tatal te vrea viu si vesnic.

Lumea are rolul de antrenament, un fel de incalzire a muschilor spirituali, un fel de slalom printre ispitele care vin de la diavol.Eu personal nu vad lumea un tot unitar, asa cum in cel mai mic colectiv exista dezbinari, oamenii nu cedeaza la propriile pareri si orgolii, de aceea Iisus a vorbit de smerenie, de cap plecat.

Lumea este doar un vestibul, un loc in care iti lasi haina si pantofii, pentru a intra lejer si degajat in camera de zi, unde isi va petrece mai mult timp.

Voi incerca , cat imi sta in putinta sa -ti raspund, sa purtam un dialog, in masura timpului pe care-l am, dar nu sunt genul care sa comenteze fiecare fraza , eventual dezbatem o idee.Imi este imposibil, din lipsa de timp.
IoanV
@ Ioana si Clopotel,

Cand 2 oameni se cearta desi se pare ca sunt de aceeasi parte si nu au nimic de impartit, cel mai adesea e din cauza efectului oglinda. Ne vedem limitele in celalalt, si uneori nu ne place ca ne intilnim cu ele.
Poate Clopotel ”stie prea multe” si intr-adevar, nu prea greseste in ce sustine. Insa degeaba stii daca nu inmoi inima, esti prea radical, uneori rautacios, isi spune Ioana. Poate si intr-adevar Ioana este prea buna, deschisa, are instinctul armoniei. Dar uneori greseste in ce sustine cind intra sa sustina anumite pozitii. ”Unul prea in fata cu teoria, altul cu practica ”...(!?)

Eu cred ca aveti ce invata unul de la altul daca nu va imaginati ca vedeti la celalalt ceva in plus ci poate ceva care va lipseste... Poate gresesc, mie oricum imi sunteti tare dragi amindoi, si chiar nu ma deranjeaza ca va mai ajutati, chiar daca la prima vedere parca va certati.
IoanV
QUOTE (edinide)
De unde vine el? Din faptul ca neaga Pacatul, pe baza interpetarii, prezenta si in acest forum, ca "Isus a spalat Pacatul cu Moartea Lui", deci Pacatul nu mai exista, si omul este mintuit oricum, atitudine tipic Luterana, Satanista si, frecvent... Ortodoxa, considerind acest Forum.
Poate nu ai citit destul pe acest forum. Eu m-am contrazis destul de mult cu Zexelica pe aceasta tema. Stiu ca poate din cauza pozitiei tale nu esti de acord nici cu preotii care duc mai departe ceea ce le-a cerut Iisus (cui veti ierta vor fi iertate...). La analiza atenta aceasta pozitie e echivalenta cu eliminarea atributului de Mintuitor a lui Iisus. Si abandonarea pozitiei ”caci nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine”. Cred ca ti-am mai spus asta.
Cum sa spunem ca nu mai este pacat? Arata-mi tu asta, unde am sustinut noi asa ceva. Cu cit te apropii de El, cu atit mai mari ti se par si pacatele pe care altfel le socotesti mici ... Mai stii ca nu poti scapa de ele fara ajutorul lui Dumnezeu. Adica nu le poti elimina singur ci doar parasi, lipindu-te de cel fara pacate. Cum iertam noi pacatele semenilor fata de noi, precum Iisus ne iarta noua? Trecind cu vederea si uitind ceea ce ei ne gresesc, neindeparindu-ne de ei. Iubindu-i ca poate nu stiu ce fac.
Iisus a murit pentru noi. Nu in locul nostru, inaintea noastra dar ca sa ne traga dupa El, citi pe El ajutor il avem.
edinide
@Ioana1

QUOTE
Lumea are rolul de antrenament, un fel de incalzire a muschilor spirituali, un fel de slalom printre ispitele care vin de la diavol.

Este o parere proprie sau decurge din Biblie? Ar fi prcum un Parinte care-si pune Copilul in cusca leului, sa vada daca are putere destula sa omoare leul, sau iuteala destula sa scape de leu... Ce te faci daca Copilul nu are aceste calitati inascute? Daca "muschii spirituali" nu mi-au fost dati pe masura, ma consuma Lumea? Ceva nu e in regula cu aceasta supozitie...

QUOTE
Lumea n-ar fi trebuit niciodata sa fie opusul lui Dumnezeu, dar prin faptul ca omul din orice lucru a cautat sa fie el un mic dumnezeu, sa nu depinda si sa nu asculte de nimeni, sa nu fie supus nimanui , prin prisma faptului ca n-a reusit sa respecte 10 porunci

Deci, inainte de cele 10 porunci, era omul liber sa-si dea friu liber pronirilor, fara sa pacatuiasca? Lumea a devenit opusul lui D-zeu dupa incalcarea celor 10 porunci?

Daca omul nu cauta sa fie un mic D-zeu, Lumea nu ar mai fi opusul lui D-zeu? Ar fi Lumea, D-zeu?

QUOTE
Lumea este doar un vestibul, un loc in care iti lasi haina si pantofii, pentru a intra lejer si degajat in camera de zi, unde isi va petrece mai mult timp

Nu prea are sens... D-zeu ne da pe aceasta Lume, care este plina de dulceata, dar nu avem voie a o gusta... cel care refuza Dulceata Lumii, in ciuda tutror Instinctelor Trupesti, ajunge la o dulceata mai buna... Iar nu are sens, sa dai pasarea din mina pentru pasarea de pe gard, bazat numai pe o promisiune viitoare... ceva nu este in regula cu aceasta supozitie...


Cred ca intrebarea ramine in continuare: de ce sunt Trupescul si Lumea opusul lui D-zeu? De ce a creat D-zeu ceva opus Lui Insusi? Si de ce ne-a facut pe noi pioni de joc intre Pamint si Ceruri?
edinide
@IoanV

QUOTE
nu esti de acord nici cu preotii care duc mai departe ceea ce le-a cerut Iisus (cui veti ierta vor fi iertate...). La analiza atenta aceasta pozitie e echivalenta cu eliminarea atributului de Mintuitor a lui Iisus.

Depinde cum intelegi aceasta porunca si care este semnificatia "cui veti ierta"... S-a ajuns azi la un enunt verbal "iertate fie-ti pacatele" si eventual vre-o doua canaoane care sa dea consistenta palpabila vorbei zburatoare... Aceasta chiar ca-L eilimina pe Isus ca Mintuitor...

Uite o idee despre ce inseamna 23. Celor ce le veti ierta pacatele, vor fi iertate si celor ce le veti tine, vor fi tinute." fatza de unde s-a ajuns azi: 5. Caci ce este mai lesne? A zice: "Iertate iti sint pacatele", sau a zice: "Scoala-te si umbla?" De aceea Popimea de azi nu este nici macar un epigon al Apostolilor, pentru ca si-a pierdut menirea administrarii Tainelor, prin decadere si lumesc. De aceea Popimea de azi nu are girul lui Isus in iertarea Pacatelor, pentru ca ei insisi sunt scufundati in Pacat pina la git. Si-au pierdut Girul Divin cind s-a nascut dictonul Fa cum zice Popa, nu cum face Popa. Si dictonul s-a nascut foarte devreme...

N-o spun asta ca sa-mi asum eu ceea ce Popimea nu are, ci pentru ca noi toti sa intelegem de ce ne alfam intr-o situatie atit de mizerabila. Nu este critica la adresa altora ci este un strigat de durere la adresa noastra. Iar Pacatele nu ne sunt iertate, ca dovada ca la sfirsitul vietii ne zbatem tot in probleme ei de inceput. Dupa 50 de ani de Dogma Formala omul nu este cu nimic mai ridicat decit in prima zi.

Acum, Iertarea Pacatelor, cum este preconizata de Isus, nu este eliminarea Mintuitorului ci este Revelarea Mintuitorului. Nu este sfirsitul Calei Crestine ci este Inceputul umblarii pe aceasta. Nu este ciobirea lui Isus ci este Apocalipsa lui Isus. Nu este dezlantuirea libera a Patimilor Trupesti ci este Invingerea Patimilor.

N-a ramas nimic din acestea in Biserica Institutie, indiferent de denominatiune pa care si-o ia. N-a ramas pentru ca nu se vede, nu se manifesta, nu este evidenta, nu exista. Si pentru ca Iertarea Pacatului nu a venit niciodata printr-o Institutie si nu va veni niciodata prin una. Si pentru ca nimeni nu a scapat de Patimile Tupesti urmind Institutia.

QUOTE
Si abandonarea pozitiei ”caci nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine”

Vezi mai sus, nu se abandoneaza ci abia incepe... Este primul pas catre Isus, prin Isus... Daca omul a ajuns la o alta intelegere, precum a ta, este din Dogma si nu Spirit.

QUOTE
Cum sa spunem ca nu mai este pacat? Arata-mi tu asta, unde am sustinut noi asa ceva.

Mi s-a parut poate din Isus a murit in locul nostru... Isus a ridicat Pacatul Lumii... etc. In functie de semnificatia pe care o dai acestei afirmatii, poate insemna lipsa Pacatului. In rest, ai dreptate, Desavirsirea Tatalui iti deschide ochii asupra propriei caderi.

QUOTE
Adica nu le poti elimina singur ci doar parasi, lipindu-te de cel fara pacate.

Trebuie sa urmam Calea, nu cea verbala ci cea implinita. Daca intorci spatele Pacatului, daca te ridici deasupra lui, ca sa nu-l mai doresti, ca sa nu te mai tenteze macar, ai scapat de el. Puterea acesta vine numai prin Injugare Spirituala cu Fiul Tatalui, prin Duhul Sfint, care este sursa tariei. Taria nu vine din noi ci de acolo unde aspiram a ajunge. Trebuie numai sa o primim.

QUOTE
Cum iertam noi pacatele semenilor fata de noi, precum Iisus ne iarta noua?

Noi nu iertam Pacatele semenilor, noi iertam Greselile lor fata de noi. Despre iartarea unui Pacat, vezi mai sus...

QUOTE
Trecind cu vederea si uitind ceea ce ei ne gresesc,

Mai mult de atit. E precum un Parinte al carui Copil face o mare greseala. Nu este un simplu trecut cu vederea, lasi de la tine, ci este Iubire implicata, este Simtire de Iertare, este Intelegere etc. Ierti nu din trecere cu vederea ci pentru ca asa simti: prea mult il iubesti ca sa poti tine minte greseala. Aceasta este Iertarea.

QUOTE
Iisus a murit pentru noi. Nu in locul nostru, inaintea noastra dar ca sa ne traga dupa El, citi pe El ajutor il avem.

Asa este, pentru noi, si pentru ceea ce El nu era vinovat, pentru Pacate pe care nu avea, cum noi le avem. El a ridicat Pacatul Lumii murind pentru Pacatele altora, aratind Calea de iesire din Pacat, deschizind Poarta si intinzind Inima Lui ca sa ne putem apuca de ceva, Inviind din Morti ca sa nu ne mai temem de Moarte...

Cit timp Fiul este in Slava Tatalui, Sufletul nostru nu mai este singur in fatza Mortii: trebuie numai sa invatam cum sa primim o Inima Intinsa pentru ca sa nu cadem in Jos, ci sa ne inaltam in Sus, cum Ioan a vazut in Apocalipsa. Cel care nu stie cum sa se agate de Iubirea Lui si de Lumina Lui, nu se poate bucura de Invierea lui Isus.

Totul se reduce la intelegerea notiunii de Fiu al Tatalui si de Fiu al Omului.
edinide
Uite un articol bogat in informatii despre Luther de catre Calciu-Dumitreasa (care cred ca a murit anul trecut...)

În 1948, organizația CRUCIADA NAȚIONALISTĂ CREȘTINĂ publica sub semnătura lui Gerard L. K. Smith în St. Louis-Missouri, fragmente din cartea lui Martin Luther: DESPRE EVREl ȘI MINCIUNILE LOR. Comentarii paralizante, în sensul că acuza Biserica luterană și toată intelectualitatea, istorici, critici și teologi, de complicitate organizată internațional pentru a ține departe de public această lucrare a lui Luther, în care se vădește adevărul despre poziția reformei față de evrei.

În originalul german, cartea lui Luther are 136 de pagini si este foarte virulentă, asa cum a fost tot timpul stilul putin paranoic al lui Luther. Smith publică însă numai 48 de pagini, limitându-se strict la atacurile lui Luther împotriva evreilor și lăsând deoparte justificările invocate de el.

Adevărul este că nici o enciclopedie, nici un dicționar academic, nici măcar Enciclopedia Catolică nu suflă un singur cuvânt despre antisemitismul lui Luther, care nu a fost numai o izbucnire de moment, ci a avut o lungă perioadă de incubație, pînă la izbucnirea în scris și în predici. După un răstimp în care Luther s-a sprijinit și a fost sprijinit de evrei, nu numai în reformă sau material, ci chiar cu informație istorică din textele ebraice și cu multe convertiri la luteranism, convertiri care s-au dovedit, aproape în totalitale, înșelătorii.

Această conspirație a tăcerii nu cred că s-a făcut spre apărarea lui Luther, Catolicismul neavând nici un interes să-l apere pe cel ce a zguduit Vaticanul din temelii. Fără îndoială că această trecere la index a cărții s-a făcut din teama de scandal și din permanenta anxietate pe care problema evreiască o năștea în sufletul tuturor după cel de-al doilea război mondial, îndeosebi când evreii au reușit să-si însușească, într-o mare măsură, mijloacele de comunicare cu care pot influența opinia publică și distruge orice adversar.

Dincolo de cinstea și onestitatea intelectualului, dincolo de regula informației libere, pe care instituțiile culturale, bibliotecile, inclusiv a Congresului American și a Vaticanului, ar trebui să le respecte, se ridică spectrul spaimei de ce vor spune evreii și, în acest caz, libertatea accesului la informație nu mai operează.


Publicarea comentariului lui G. L. K. Smith a făcut ca, pentru scurtă vreme, complotul tăcerii să fie rupt, după care s-a reinstalat valul uitării voite. Până în anul 1994, când, în toamnă, un grup de pastori luterani fundamentalisti au scris o scrisoare comunităților evreiești prin care îsi cer scuze în numele luteranismului, pentru pamfletele antisemite ale lui Luther. Atunci, pentru prima oară am aflat de existența acestor pamflete, despre care profesorii mei de la teologie nu au suflat niciodată nici măcar un singur cuvânt, deși cred că cel puțin doi dintre ei, care își făcuseră studiile în Germania, trebuia să fi auzit măcar de ele.

Se pare că noi, creștinii, am intrat în epoca scuzelor istorice, în special fată de evrei, din moment ce atît Reforma cât si Vaticanul fac mea culpa public pentru injustițiile făcute poporului iudeu și, în post scriptum, și altora, deși, conform profesorului Junin, apărator al adevărului neotestamentar, iudaismul nu și-a cerut niciodată scuze pentru omorârea lui Hristos, nici pentru dezastrul comunist.

Să urmărim foarte sintetic periplul evreiesc în istoria Europei. Trecem peste perioada distrugerii Ierusalimului și a templului făcute de Titus în secolul al doilea, cînd evreii tulburau Imperiul roman cu revoltele lor necontenite și începuseră să aibă o mare influență la curtea imperială. Sentimentele de revoltă ale romanilor și-au găsit formularea intelectuală în afirmația lui Tacitus că Evreii sunt dușmanii umanității. În Europa Medievală, persecuțiile împotriva evreimii sunt cunoscute, ca și motivațiile lor, de aceea nu mai vorbim despre ele.

În Anglia, regele Eduard dă un decret, în 18 iulie 1290, prin care se punea în vedere locuitorilor de origine iudaică să părăsească țara înainte de ziua tuturor sfinților. Se pare că sancțiunile pentru nesupunere erau atît de grave, încât 16000 de evrei fug în Spania, care devine, de atunci, placa turnantă a evreimii. La început, i-au primit ca pe o contrapondere împotriva populației arabe: dar curând se simt sufocați de numărul mare de evrei și intrarea în mâinile lor a aproape tuturor finanțelor, încât și regii, și nobilii ajunseseră la discreția lor. Legendele încep să circule, toate acuzîndu-i pe fiii lui Israel de nefericirea spaniolilor.

În timpul marii ciume din 1348-1350, s-a spus că evreii au otrăvit puțurile, râurile și izvoarele pentru a introduce spaima de moarte în creștini, așa cum s-a întâmplat în Egipt pe vremea lui Moise. În 1492, Ferdinand de Aragon dă un decret de expulzare a evreilor din Spania, iar în 1496, un decret similar apare și în Portugalia. Evreii fug în masă în Germania si în tările Europei Centrale si de Est, unde vor stârni aceeași reacție de mânie după câțiva ani. Luther a luat imediat atitudine, încercând să-i apere din toate puterile pe persecutați și influențând electorii diferitelor landuri să-i adăpostească. Iată ce scria el într-un pamflet:

“Evreii sunt cel mai mizer popor de pe pământ. Oriunde se stabilesc, sunt atacați, alungați din toate țările, în toate țările. Stau ca pe o roabă, fără țară, fără popor, fără guvern.”

De altfel, toată mișcarea umanistă a luat apărarea poporului ales, în frunte cu Johnan Reuchlin. Luther, a cărui reformă a fost făcută, într-o măsură și sub influența umanismului, face acest lucru cu mult mai multă râvnă decât alții și chiar devine părintele misiunii protestante iudaice. Nu cunoastem care a fost pozitia lui Luther fată de evrei înainte de a-si începe reforma. Cert este că, din clipa în care si-a început reforma, Luther a manifestat o mare compasiune și o prețuire deosebită pentru poporul ales, de multe ori chiar în detrimentul creștinismului. În lucrarea sa, Magnificat, el cere încetarea oricărei persecuții a evreilor, dar nu invocând mila și iubirea hristică, ci ineficiența propagandei creștine printre acestia:

“Cine ar mai vrea să devină creștin”, spune el, “văzându-i pe creștini purtându-se atât de necreștinește cu semenii lor?”

Înțelegem că ambiția lui Luther era de a-i creștina pe evrei și, pe cât se pare, el avusese promisiuni din partea unor rabini și intelectuali evrei că se vor creștina, dacă el va pune capăt persecuțiilor bineînțeles, prin trecerea lor la luteranism. În 1523, la scurtă vreme de la afisarea tezelor sale, Luther scrie o carte intitulată: “Că Iisus Hristos S-a Născut Evreu”. Tot în această perioadă. el îi scria unui prieten de-al său, evreul Bernhard, pe care-i botezase: “Dar cînd lumina de aur a Evangheliei va străluci, cu adevărat, putem spera că multi evrei se vor converti cinstit si adevărat, fiind răpiti astfel de prezenta lui Hristos.” (De unde se vede că deja se profila la orizont conflictul cu evreii care se creștinau numai de formă și care, mai târziu, l-au părăsit pe Luther și l-au atacat cu virulență.) Tot lui îi scria, într-o altă scrisoare, sperând ca Bernhard să devină un misionar printre evrei.

În revista Weimar Briefwechsel, Luther scria, cam în aceeasi perioadă:

“Oricât ne-am lăuda pe noi însine, trebuie să recunoastem că suntem totusi păgâni, iar evreii sunt de acelasi sânge cu Hristos. Noi suntem departe si străini de El; ei sunt rudele Domnului, verii si fratii Lui… Ei apartin lui Hristos înainte de noi.”

În seria de articole intitulate “Convorbiri în jurul mesei”, Luther afirma cu brutalitate: “Dacă as fi evreu si aș vedea aceste capete pătrate (este vorba de papi, preoți și călugări) învățând pe altii credinta crestină, aș vrea mai degrabă să devin porc decât creștin.”

Scrisorile lui Luther, ca si articolele de laudă a poporului evreu circulau printre fiii lui Israel din toate tările Europei, ajungând până în Palestina. Luther devenea tot mai mult un profet salvator al poporului ales. Actiunile lui de apărare a evreilor nu s-au limitat numai la articole si scrisori. Prin influenta pe care o avea asupra conducătorilor diferitelor landuri, el a determinat aparitia unor decrete de protejare a lor. Astfel, Filip von Hessen, protectorul său, a fost primul care a dat un asemenea decret de libertate pentru evrei în landul său, urmat, la scurtă vreme, de un decret asemănător dat de electorul de Brandemburg. În urma acestor decrete, Luther scrie din nou articole, prin care încearcă să-i convingă pe protejati să se crestineze: “Sper ca mulți evrei să devină creștini înfocați, dacă sunt tratați cu blândețe și pe baza Scripturii.”

Perioada care a urmat acestor încercări de convertiri, pe care Luther se amăgea să le creadă reale, a fost o perioadă de mari frământări pentru el. Pe de o parte, el voia să creadă cu toată puterea în promisiunile de creștinare pe care diferiți rabini i le făceau, cu scopul de a obține cât mai multe avantaje, pe de altă parte, vedea bine că aceste convertiri erau simple înșelătorii și că reforma lui pe care, după părerea unor comentatori, o pornise la îndemnul rabinilor, ce îi promiseseră că se vor creștina, devenise punctul de atac al rabinatului, care socotea că violența argumentelor lui Luther, elocvența lui de tribun constituiau un pericol real pentru iudaism. Luther suferea, așa cum suferea pentru toate. În ultimele lucrări publicate, în predici și în convorbiri, înainte de a se întoarce împotriva celor pe care i-a lăudat atâta, Luther face o risipă disperată de argumente pentru a-i convinge să devină creștini cu adevărat. Le întinde mâna și se foloseste de evreii creștinati pentru a-i convinge și pe alții să se creștineze, știind deja că aceștia îl trădau.

Unor rabini și unor intelectuali evrei le-a oferit o serie de avantaje: doi dintre ei - Johannes Boschenstein și Mattaeus Adrianus - au fost numiți de el profesori de ebraică și de Tora la Universitatea din Witemberg, dar a eșuat și cu ei. Acestia vorbeau studenților împotriva creștinismului și a reformei. Antonius Magarithe, care se botezase în 1522, preda ebraica în mai multe universități germane. Se pare că acest neofit a fost de bună credință. Nu știm ce s-a întâmplat până la urmă cu el, dar știm că a publicat două cărți creștine pentru evrei, care însă nu au avut nici un efect, fiind anulate de rabinii prieteni și protejați ai lui Luther. Reforma a cîștigat foarte puțini evrei. Luther face afirmația că doi rabini au renunțat la rătăcirile lor și s-au botezat în fața întregii universităti din Wiltemberg. Nu ne spune însă ce s-a întâmplat cu ei după aceea, dar evoluția lui ulterioară ne face să credem că nici unul din acestia, așa-zisi botezați, nu a rămas fidel noii credințe.

Așa cum Luther îi influențase pe electorii protectori să-i apere pe evrei, pe care spera să-i convertească în mod real la luteranism, tot așa, și probabil tot prin influența lui Luther, atitudinea conducătorilor de landuri se schimbă. Johann Frederick, elector de Saxonia, dă primul decret de expulzare a evreilor. După reformă, Luther nu mai spune nimic în apărarea celor expulzati. Dimpotrivă, într-o scrisoare adresată rabinului Josel von Roshelm, pe care îl numeste ”bunul meu prieten”, el scrie: “Evreii au comis asemenea fapte, încât noi, creștinii, nu mai putem fi de partea lor.”

Nu știm la ce fapte se referă Luther în această scrisoare. Holmio Armas Kustar Ensio, autorul cărtii “Martin Luther friend or foe of the Jews”, sugerează că ar fi vorba de o anumită propagandă fșcută de evrei, în special în Moravia, prin care căutau să-i convingă pe creștini că Mesia încă nu a venit, că Iisus este un mesia mincinos și că legea veche încă nu a trecut. Concluzia era că evreii trebuie să conducă lumea până când adevăratul mesia va veni și că numai cei trecuți la mozaism vor fi mântuiți. O serie de creștini au trecut la mozaism, s-au circumcis, mulți dintre ei fiind din cei convertiți de Luther la reformă, care au crezut în prietenii evrei ai acestuia. Se pare că aceasta l-ar fi mâniat pe reformator atât de tare, încât a scris o astfel de scrisoare dură. Este însă posibil să fi fost fapte mult mai grave, nu numai simpla propagandă iudaică.

Cert este că atitudinea lui Martin Luther, care a fost mereu un exagerat, se schimbă radical, acesta trecând pe poziții opuse celei dinainte, devenind un vrăjmaș înverșunat al evreilor. Într-un articol antiiudaic din această perioadă, în care folosește un limbaj violent, dar nu din cele mai violente, așa cum vom vedea mai tîrziu, el face apel la scrierile lui Nicolaus de Lyra (călugăr franciscan, 1270-1349, care a scris un comentariu urias la întreaga Biblie, în 50 de volume, intitulat Postillae Perpetuae in Universam Sanctam Scripturam) acuzându-i și el pe Evrei de multe acte anticreștine și antiumane, numindu-i “oameni fără Dumnezeu și rasă arogantă”.

Rabinatul european nu se lasă intimidat și-i răspunde lui Luther aproape în același stil, susținând că a fost dovedită falsitatea creștinismului. Polemica aceasta dură și foarte dură a continuat prin atacuri și răspunsuri succesive. Luther folosind scrierile unor apologeți creștini ca Nicolaus de Lyra, Burgo, Raymond Martin etc., constituie un volum de 136 pagini sub titlul “Despre evrei si minciunile lor”, în original “Von den Juden und Ihren Lugen”. După un an, cartea a apărut și în traducere latină și a stîrnit multă vîlvă. Pe de o parte, creștinii vedeau în cartea lui Luther confirmarea tuturor răutăților de care erau acuzați evreii, care aduseseră nenorocirea țărilor europene, pe de alta, evreii vedeau în ea exprimarea unui antisemitism feroce și nejustificat. Polemica durează mult, inflamează spiritele de ambele părți, iar această conspirație a tăcerii care a domnit de-a lungul secolelor până astăzi mi se pare inexplicabilă, având în vedere extensiunea tulburărilor create la vremea respectivă.

Din nefericire, nu este aceasta singura crimă a oamenilor istoriei. Azi sunt sute de tratate secrete în care marile națiuni hotărăsc destinele popoarelor, ținând ascunse deciziile lor, chiar față de victimele acestor tratate. Numai că există o deosebire de natură între tăcerea legată de conflictul lui Luther cu evreii și tratatele secrete.

Într-o succintă dare de seamă asupra continutului cărtii, mentionăm următoarele elemente: Luther spune că se aștepta ca evreii să devină tot mai buni, pe măsură ce el le descoperea creștinismul, dar ei se dovedesc a fi tot mai răi, încât convertirea lor se arată imposibilă. Neamul acesta se laudă că sunt rasă superioară, că descind din Avraam, Isaac și Iacob, dar Iisus Hristos i-a numit “pui de viperă” și, pentru creștini, mai bine ar fi ca ei să plece în Palestina, țara lor veche și să lase țările europene să trăiască în pace. La un moment dat violența limbajului lui Luther merge atît de departe, încât cere să se dea foc sinagogilor, ca în focul lor Dumnezeu să vadă că noi (luteranii) nu putem admite adunările lor, sancționate și de Hristos, adunări în care se rostesc blasfemii la adresa Mântuitorului, chiar sub ochii creștinitor care știu, dar tac și îngăduie.

Tinerii evrei să fie pusi la muncă, la topor si la lopată, asa cum lucrează si tinerii crestini, nu numai să speculeze și să ia camătă, ca să învețe și ei că hrana se câștigă cu sudoarea frunții, fiindcă Dumnezeu a blestemat, nu numai celelalte neamuri, ci și pe evrei. (Cf. Fac. 3:19) Stilul lui Luther care, în ciuda violentelor de limbaj, este foarte convingător, faptul că el confirma pe date biblice blestemul căzut peste evrei, blestem pe care ei înșiși îl ceruseră atunci cînd l-au determinat pe Pilat să-l condamne pe Iisus la moarte, la care se adăugau toate faptele anticreștine ale comunității iudaice din Europa și, mai ales, confirmarea indirectă a tuturor legendelor care circulau în acel timp despre crimele rituale împotriva creștinilor făcute de poporul lui Israel, au creat o mare faimă cărții care, în decurs de un singur an -1453 - a cunoscut patru editii, ceea ce însemna, pentru epoca de început a tiparului, un lucru extraordinar. Câte cărți astăzi, în condițiile tehnice de care dispunem, cunosc patru ediții într-un an?

În afară de acest volum, Luther mai publică încă două pamflete antisemite, cu acelasi caracter, dar mai puțin violente, în care, ca si în “Minciunile evreilor”, el afirma că nu are deloc intentia de a-i creștina pe acestia, ceea ce contrazice tot ce spusese mai înainte. Se pare că, în cele din urmă, Luther a renunțat în mod sincer la intenția de a-i creștina, fie datorită eșecului total întâmpinat, fie că s-a convins că toate aceste crime, sau măcar parte din ele, de care creștinii îi acuzau pe evrei, erau adevărate.

Ceea ce este ciudat este faptul că Luther acuza catolicismul de antisemitism, el constituindu-se în apărătorul acestui popor prigonit. În clipa în care îsi schimbă atitudinea fată de acest neam, el constată că Biserica Romano-Catolică este vândută evreimii. Adevărul este că papa Paul al III-lea (1534-1549) a luat partea evreilor persecutați și chiar a fondat la Roma o casă pentru adăpostirea evreilor convertiți. La propunerea papei, astfel de case au apărut în multe orase si Evreii au putut găsi un refugiu împotriva persecuțiilor făcute de luterani, drept care, în prezent, ei se străduiesc să dărâme catolicismul din afară, și din interior.

Comentatorii se întreabă ce a putut determina o schimbare atât de dramatică în atitudinea lui Luther față de poporul ales, după ce, multă vreme, el însuși afirma că evreii sunt superiori creștinilor și că noi trebuie să-i ridicăm ca pe un steag al lui Hristos. Amintesc numai fraza lui care afirma că, văzându-i pe papi și pe călugări, ar prefera să devină porc decât creștin.

Unii cred că Luther avea o anumită instabilitate psihică și că, asa cum s-a întors împotriva țăranilor germani, care se răsculaseră pentru dreptate, sub influenta reformei lui, tot așa s-a întors, fără motiv evident împotriva evreilor. Amintesc pe scurt că țăranii au preluat libertatea creștină predicată de Luther și au aplicat-o în plan social, în vestul și în sudul Germaniei. Răscoala pornește din munții Pădurea Neagră, în 1524 și se extinde în Svabia, Turingia și Franconia.

Luther este atît de aprig pornit pe țărani, încât scrie împotriva lor pamflete de o violentă incredibilă la un cleric, chiar dacă era un reformat. Citez din pamfletul lui intitulat “Contra bandelor ucigașe și jefuitoare ale țăranilor”: “Arestați-i pe țărani, spînzurați-i, treceți-i prin ascuțișul sabiei, în secret și în public. Nimic nu este mai veninos, mai vătămător, mai diabolic decît un răsculat. El este ca un cîine turbat: dacă nu-l ucizi, te ucide el și, cu tine, o țară întreagă.”

Luther a semănat vânt și a cules furtună. El a uitat că era un răsculat împotriva unei ordini sacre. Acest pamflet nu a fost numai o izbucnire, ci reflexul unei convingeri pe care și-a mărturisit-o în alte scrieri și scrisori. Într-o epistolă particulară, adresată unui prieten, el spunea:

“Nu s-a văzut niciodată ceva mai mitocănesc decât această ticăloasă bandă de țărani care au mâncat și au chiuit pe săturate și acum se simt puternici… măgarul trebuie bătut și populația trebuie condusă cu forța.” Nu mai insistăm asupra violențelor lui Luther. Să continuăm căutarea unor eventuale motive ale schimbării lui de atitudine fată de evreii pe care, multă vreme, i-a socotit rasa superioară a lumii, i-a adulat și i-a ajutat, pentru ca, peste câtiva ani, să-i declare dușmanii creștinilor si să-i trateze cu aceeasi ură cu care i-a tratat pe tăranii răsculati.

Unii autori afirmă că rabinatul ar fi încercat să-l otrăvească pe Luther și că de aici a pornit toată ura lui împotriva lor. Se știe că Luther era fricos de moarte, până la panica cea mai dezordonată și nu-i ierta pe vrăjmași. Se temea de diavol, care îl chinuia și încă se mai poate vedea pe peretele biroului lui de lucru urma cernelii din călimara cu care a aruncat în diavolul care îl deranja de la scrierile sale. Dacă acest zvon s-ar putea dovedi cât de cât, ar fi o explicație suficientă a violenței lui împotriva evreilor. Dar nu există nici o dovadă, este o simplă afirmație, fără nici un substrat. De altfel, motivatia intrării lui în monahism a fost spaima care l-a cuprins când a fost surprins pe drum spre casă de o vijelie cu trăsnete și fulgere. Atunci a strigat: “Sfântă Ana, dacă mă scapi cu viață, mă călugăresc!”.

Nici ipoteza că instabilitatea lui psihică l-ar fi întors împotriva poporului iudeu asa cum l-a întors împotriva tăranilor nu stă în picioare. Înainte de a se fi întors împotriva lor, ei i-a lăudat și s-a umilit față de ei, punându-i în aceeasi umilintă pe toti creștinii. Împotriva tăranilor s-a întors fiindcă el era sustinut de nobili si nu era de acord cu o răscoală care lovea în protectorii săi. Nu a fost nimic similar în acțiunile evreilor față de el. Este evident că antisemitismul lui are rădăcini religioase și nu rasiale. Mânia lui a pornit de la faptul că evreii nu i-au primit predica, nici a lui, nici a lui Hristos. Iisus nu a fost acceptat de evreime, profetul reformei nu a fost acceptat de rabini, care au lucrat pe toate căile împotriva lui. Dar nici acest fapt nu este suficient în explicarea mâniei lui bruște, care trebuie să-si fi avut rădăcinile în altă parte. Pe catolici i-a urât de la început. ca orice rebel care îsi reneagă originea, dar mereu a fost fascinat de Roma. Până la sfârșitul vieții, s-a rugat Maicii Domnului, pe care nu a renegat-o niciodată, așa cum fac luteranii de azi și i-a venerat pe sfinți.

Ipoteza cea mai plauzibilă pare a fi aceea că evreii au speculat revolta lui împotriva indulgențelor, cel mai serios motiv invocat de el, pe lângă coruptia Romei, în ruperea de Papalitate. În acest sens, se pare că ei l-au încurajat promițându-i, prin rabinii și intelectualii pe care-i cunoștea, că se vor creștina în masă, trecând la luteranism, dacă el se rupe de Vatican.

Numai astfel se explică brusca lui dragoste pentru evrei, aprecierile elogioase pe care le face la adresa lor si perseverenta sa în a adresa o parte a predicii sale, în mod special, fiilor lui Israel. Înșelarea asteptărilor sale, esecul rusinos al predicării printre evrei, combaterea acțiunilor lui de către rabinat și lepădarea de Hristos a tuturor celor care se botezaseră, cu una sau două excepții, dovedindu-se că toate convertirile au fost mincinoase și ordonate de rabinat, explică ura lui vehementă și limbajul violent care, de altfel, a primit o replică pe măsură și la fel de violentă din partea rabinilor.

Dacă această ipoteză se adeverește, dacă cea mai mare si mai larg acceptată reformă, care este a lui Luther, se dovedeste a nu fi nimic altceva decât acțiunea de distrugere a unității creștine, prin toate mijloacele, de către evrei, atunci ce am mai putea crede despre mormoni, iehoviști, baptiști, penticostali și ceilalti care merg, în majoritatea lor spre fundamentalism, plasându-i pe evrei deasupra tuturor și condiționând toate de convertirea lor? Sau, dimpotrivă, o parte merg spre un liberalism total negând dumnezeirea lui Iisus, declarând Noul Testament o colecție de legende puerile și desființând, în fapt, creștinismul așa cum evreii au dorit dintotdeauna.

Aici stă cheia tuturor reformelor și sectelor. Dacă Luther a fost marioneta evreilor, toate sectele sunt instrumente în mâna lor, chiar dacă unii reformatori au fost convinși că fac bine și urmașii lor de asemenea. Dumnezeu va descoperi adevărul la vremea cuvenită.


de părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Luther era un om instabil psihic, cu oscilatii intre lumesc-devotiune duse la maximum, intre iubire-ura duse tot asa, intre postire pina in pragul mortii si apoi indestulare, intre admirare si denigrare a Catolicismului, intre teama de moarte si sfidarea mortii, intre optimism si disperare etc. El este fondatorul Reformei (impotriva Catolicismului ca Institutie) dar toti adeptii lui isi insusesc numai un sub-set din ceea ce Luther a fost, un fel de imagine publica acceptabila, un fel de jumatate convenabila, etc. Unul dintre mesajele lui, imbratisate de neo-protestanti, este ca Isus a ridicat Pacatul Lumii prin patimire, deci Omul este liber acum in fatza Pacatului... reflectata direct in Satanismul mai inainte mentionat, SSS, Salavat, Sigur Salvat (mintuit). Eu cunosc neoprotestanti, oameni deosebiti, cu inima mare, generosi, credinciosi etc. dar ei nu postesc niciodata... nici in Vinerea Mare... pentru ca Isus a luat de la noi Pacatul... Este numai unul dintre aspectele concrete ale Reformei.
ioana1
Ioane, nici nu cred ca vreodata barbatii vor deveni sentimentali, iar femeile cerebrale. Imi pare foarte rau ca l-am suparat pe Clopotel, dar daca n-ar fi fost atat de incisiv cu mine, toata armonia care a fost, ar fi ramas. M-a trmis la cratita de prea mullte ori. Chiar daca gresesti, din greseli invata omul, cat traieste. Il voi ruga sa se intoarca, imi pare sincer rau.


Edinide, daca crezi ca eu dau teste de cunoastere biblica pe-aici, te anunt ca nu. Da, lumea te consuma, pentru mine asta este un adevar, partea intunecata a lumii, a celor rai.Nu lumea ca si planeta, ci ca si omenire.

Da, pentru mine este o crestere spirituala, o pregatire pentru desavarsire, la care tind toti copiii Sai, urmand exemplul Fiului.

Da, este o parere proprie care a decurs din citirea Sfintei Scripturi. Prin harul Domnului, am inteles ceea ce era de inteles, pentru mine. Nu predau pe forum, nu dau meditatii biblice, am gasit hanul , si m-am simtit acasa. Au fost multi care au venit si au plecat, au fost multi care au renuntat, au ramas putini, dar dezbinati, cand nu-i nimic de impartit. Dragostea lui Dumnezeu este pentru toti, suficienta, dar noi suntem cei care nu o dorim in inimile noastre. Ne este frica ca trebuie sa renuntam la noi insine, cand asta e esenta crestinismului, a te lepada de tine insuti, asta este esenta invataturii ortodoxe din care fac parte, a te smeri, si a fi o binecuvantare pentru cei din jurul tau.

Nu cred ca-ti voi putea face fata mesajelor, in primul rand, nu-mi sta in caracter sa desfiintez credinta nimanui, in al doilea rand, sunt prea mica pentru bagajul tau de cunostinte, asa ca cedez locul barbatilor cu "muschi".

A propos,Dumnezeu ne da aceasta lume cu dulceata, zici tu, pentru a o gusta, dar nu a te ingenunchea. Spunea Andra_v foarte frumos, uneori tin post sa-mi demonstrez mie ca pot. Ca nu cedezi, cat de mica ar fi ispita. Control, sa nu te " prea" cu nimic. Ti-a spus sa n-ai femeie? A spus sa nu preacurvesti, e altceva. Ti-a spus sa nu mananci ? Sunt pline spitalele. N-am vazut ca monahii sa-si faca analizele regulat, nu si le fac de loc,n-au colesterol, mor de batranete. Am fost la o manastire , unde o calugarita isi facuse locul de veci, gravat 19_ _, suntem in 2007, are 93 de ani.


Te simti pion? Eu ma simt copil.Nimeni si nimic nu m-a iubit si nu ma va iubi, si vad asta in fiecare clipa a vietii mele, pacat ca multi nu vad...........
Emil Condor
QUOTE (Clopotel)
QUOTE
Tatăl este Tată în raport cu tot ce este creat de El, este Tatăl tuturor, Părinte al vesniciilor.

Adica sa inteleg ca inainte de Creatie Tatal nu mai este Tatal? Deci Tatal apare ca si Tatal odata cu Creatia? Asta vrei sa spui?

Ce ar fi dacă ai merge la Biblie să privesti mai intens la numele Părinte al vesniciilor? Este acolo? Ce înseamnă acela, oare?
QUOTE
incerc doar sa inteleg ceva din pozitia confuza ce o ai...

Normal să fie confuză când n-o întelegi! Pentru mine nu este...
QUOTE
poti pune in loc de Duhul Sfant Tatal? Ori ca zici Duhul Sfant ori ca zici Tatal este acelasi lucru?

Sunt de aceeasi părere cu edinide în ce priveste Duhul Sfânt. Chiar dacă Îl descriu în cuvinte, poate, diferite, El este suflarea Tatălui, deci Tatăl.
QUOTE
Iisus Hristos zice clar ca Duhul Sfant purcede din Tatal nu este chiar Tatal... Tu cum comentezi altfel?
Iata o intrebare clara...
Pai asa am zis si eu, ca e normal ca Duhul Sfant sa fie Dumenzeu...

Biblia spune că Dumnezeu este Duhul Sfânt dar tu spui că Duhul Sfânt este (un) Dumnezeu! Mare diferentă!
QUOTE
ai uitat ca sunt prost?

Termină cu neadevărul ăsta, te rog!
QUOTE
QUOTE
Deci: tot ce este scris în bold si cu rosu este Isus, Dumnezeul adevărat si Viata vesnică.

Bravo! :ok: Asta tot zic si eu de la inceputul topicului...

Usurel tăticule! Mai citeste odată întreg mesajul, nu doar frânturi! Nu le fărâmita precum au făcut altii, în istorie, cu... Biblia! Dând acest răspuns arăti că nu ai înteles nimic!
QUOTE
Dar acum ce te faci cu Edinide care nu e de acord cu mine, si se pare ca nici cu tine, ca zice ca Iisus nu este Dumnezeu, dar culmea... tu ii dai dreptate...

El stie exact unde îi dau dreptate, tu nu stii... deci nu te exprima cu atâta grabă. Hai să-ti spun si tie dacă tot insisti: când edinide a spus că Fiul nu este Dumnezeu, Fiul nu este Tatăl (în Lucrare), normal, am aprobat adevărul sustinut de el. Atât deocamdată că nu vreau să-ti supraîncarc memoria...
QUOTE
e bine sa aibe si el un fan in sustinerile lui

Pe el îl interesează ca afirmatiile lui să fie sustinute de Domnul, nu de chibiti ca tine sau ca mine...
QUOTE
Tu il stii pe Iisus ca Tatal? Pai nu zice El: pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatal

Vezi? Aici este problema ta: spui că Fiul este om 100% si totusi nu întelegi de ce Omul-Isus vorbeste asa despre Duhul Atotputernic care este Tatăl trupului. Lipsa de Spirit... singura explicatie.
QUOTE
Dupa tine ori ca zici Tatal ori ca zici Iisus ori ca zici Duhul Sfant este totuna?

Ti-am spus că nu ai înteles nimic. Mă asteptam la asta, oricum.
Îîntrebarea se reformulează astfel: "că zici Tatăl, Fiul sau Duhul Sfânt, este totuna?" Răspunsul meu ar fi atunci... deja îl stii: Fiul e Fiu, Tatăl e Tată. Isus este mult mai mult decât... doar Fiul! Numele Isus este pentru toate denumirile, în Numele Isus se fac toate, pentru Numele Isus sunt toate, Numele Isus este Singurul ce trebuie să ne stârnească interes, fără Numele acesta suntem cadavre miscătoare.
Si pentru că toate trebuiau să poarte un Nume, le-a spus simplu... Isus.
QUOTE
QUOTE
Nimeni nu spune că Fiul este Tatăl.

Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu si Dumenzeu Cuvantul? Nu ai zis tu ca il stii ca Tatal? Acum zici ca nu este Tatal?

Nu pot să-ti cer a întelege mai mult... Pentru aceea nu este nevoie de inteligenta ta omenească, e nevoie de Duhul Adevărului ce te va conduce pe Calea adevărului. Roagă-te Domnului pentru o bună întelegere a Cuvântului Său.
QUOTE
Prin ce argument Iisus este Tatal?

Deja am postat versetele (circa 40 dintre ele) pe un alt topic. Dacă vom considera necesar, o vom face iarăsi, aici. Ok?
QUOTE
30 Iar Eu și Tatăl Meu una suntem. (Ioan 10), daca la el te-ai gandit, arata doar deofiintimea cu Tatal, nu ca e tot una daca zici Tatal sau Iisus...

Nu te îngrijora, n-am să folosesc acest verset. Promit!
QUOTE
QUOTE
Trinitate nu există, nici dualitate!

Pai pana acum ai spus ca Tatal este Dumnezeu... Duhul Sfant este Dumnezeu Iisus este Dumnezeu... Eu acolo vad o Treime... Mai numara si tu odata...

Aha! Acu' ai început cu număratul iar eu când îti spun să numeri în trinitatea ta, zici că nu se poate pentru că e unul!!!... Decide odată omule! Nu te mai contrazice singur.
Diferenta este în modul cum pui Problema.
Tu spui că Tatăl este (un - care nu se aude!) Dumnezeu, eu zic că Dumnezeu este Tatăl.
Tu spui că Duhul Sfânt este Dumnezeu, eu zic că Dumnezeu este Duhul.
În a treia variantă, dacă spui Isus este Dumnezeu sau Dumnezeu este Isus, acelasi sens, nimic nu se schimbă.
Ar mai fi o variantă... Isus este treimea si nu numai atât!
Eu mă îndoiesc că vei pricepe lucrurile astea. Îti dai seama dacă ai fi trăit pe vremea lui Isus, când îti vorbea El în pilde... Dumnezeu ne ajută pe fiecare dintre noi să-L întelegem dacă suntem sinceri în dragostea noastră pentru Domnul.
QUOTE
Asta am sustinut si eu... Doar Iisus zice foarte clar:
6 Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.

Si... încă mai sustii? Hai să te încercăm:
01. Isus este Calea (Fiul, Omul-Isus, Omul)
02. Isus este Adevărul (Dumnezeu ori Duhul Sfânt care niciodată nu minte)
03. Isus este Viata (Dumnezeul vesnic, Părintele vesniciilor, Duhul, samd...)
Deci, Isus este Trinitatea (parcă, exact ce am afirmat un pic mai sus, nu-i asa?).
Mai sustii învătătura aia "antiortodoxă"? Asa apare, nu? Uite unde este trinitatea aceea! Incredibil ce puteai sustine fără să-ti dai seama, nu-i asa? Domnul să ne lumineze pe toti, începând cu mine.
QUOTE
El face o diferenta clara

Care El?! Pe pământ a fost Omul-Isus, îti amintesti?
QUOTE
Sau tu iubesti minciuna?!

Urăsc minciuna si... mi-e milă de cel ce o foloseste.
QUOTE
nu sunteti asa pacatosi ca mine

Toti suntem păcătosi, de aceea a venit Hristos în trup si a murit pe cruce. Da. Pentru noi toti.
QUOTE
sunteti pe cai gresite

Eh! Ce zici tu e mângâiere pe lângă ceea ce au zis despre Isus, cum că ar avea drac! Ce zici?
QUOTE
devreme ce calea ta si a lui Edinide este atat de diferita, caci nu vorbiti practic de acelasi Dumnezeu (tu zici ca Iisus este Dumnezeu, Edinide zice ca nu e - deci e cu totul altceva)

Nu este chiar atât de diferită pe cât ti se pare.
Vorbim de acelasi Dumnezeu. Edinide ti-a spus pe Topicul "Ortodoxia..." ceva despre trepte de cunoastere a lui Dumnezeu din care cauză el nu vrea să se mai întoarcă unde a fost, adică acolo unde esti tu acum. Îti mai amintesti ceva din discutiile trecute? Referitor la Dumnezeu, cei din junglă se tem si ei de Dumnezeu chiar dacă nu-L cunosc asa bine ca noi, cei din civilizatie. Acelasi Dumnezeu pentru ei ca si pentru noi.
QUOTE
care e gresita: a ta sau a lui?

Vrei să ne pornesti unul împotriva celuilalt? Satana nu are succes împotriva Duhului lui Dumnezeu care este în noi.
QUOTE
Nu mai nadajduiesc decat la marea mila a lui Dumnezeu...

Toti nădăjduim la mila Sa, nu putem să ne mântuim singuri!!!
QUOTE
pune ce zice ea (ioana1) langa ce zice Invatura Ortodoxa si vezi daca e acelasi lucru... Pune-o intai sa spuna Crezul...
Daca vine unul la mine si zice ca e ortodox, il intreb daca stie macar Crezul... Mi se pare firesc sa stii in ce crezi nu-i asa? Daca crezul lui este acelasi cu cel Ortodox, atunci e ortodox, evident

Iar dacă nu este? Pentru tine e simplu: urăste-l că nu este ortodox!!! Ti-am mai spus despre ura ta pentru celelalte culte, nu-i asa? Nu este de la Dumnezeu...
QUOTE
QUOTE
Îti doresc din toată inima să lepezi obiceiurile omenesti în favoarea credintei în Hristos sau cum bine spune edinide, în favoarea Jugului Crestin.

Multumesc asemenea!
Doamne ajuta!

Amin!


edinide
QUOTE
Il voi ruga sa se intoarca (Clopotel), imi pare sincer rau

Se intoarce el... mai da bir cu fugitii cind nu are un raspuns, apoi merge si face cercetari dogmatice, intreaba in stinga si dreapta, se sfatuieste cu popa, se lamureste despre problema respectiva, si apoi revine...

QUOTE
Da, lumea te consuma, pentru mine asta este un adevar, partea intunecata a lumii, a celor rai.Nu lumea ca si planeta, ci ca si omenire.

Buna distinctie...

QUOTE
Ne este frica ca trebuie sa renuntam la noi insine, cand asta e esenta crestinismului, a te lepada de tine insuti, asta este esenta invataturii ortodoxe din care fac parte, a te smeri, si a fi o binecuvantare pentru cei din jurul tau.

Esenta crestinismului este, a ortodoxismului, nu prea... Eu nu asi faci echivalenta Ortodoxism=Crestinism. Ortodoxismul este o Institutie, Crestinismul este o Spiritualitate.

Renunatrea la Sine este intr-adevar esenta Ridicarii Spirituale. Este vorba de Sinele Somatic, Omul Lumesc, care prin renuntare, descopera Sinele Spiritual prin care incepe Calea Desavirsirii. De aceea Isus ne-a invata: Cine nu se cunoaste pe Sine, nu cunoaste nimic (Apostolul Tomas). Cunoasterea de Sine este inceputul implinirii Legii Iubirii.

QUOTE
sunt prea mica pentru bagajul tau de cunostinte, asa ca cedez locul barbatilor cu "muschi".

Pe Planul Simtirii, a Inimii, femeile sunt mult mai "muschiuloase" decit barbatii.

QUOTE
A propos,Dumnezeu ne da aceasta lume cu dulceata, zici tu, pentru a o gusta, dar nu a te ingenunchea.

Este ceva rau si cu acesta... Adica porcul maninca pina crapa, si are constiinta curata, iar omul inghite cu regrete? Ce vreau sa spun, daca este mincare, sa fie mincare, daca nu, sa nu fie, dar intre ele, pare ceva neclar... Omul are stomac, porcul are stomac... Omul are organe sexuale, la fel si porcul... Nu suntem facuti la fel, omul si porcul? Nu simtim aceeasi foame? Nu simtim aceeasi sete? Nu simtim aceeasi sexualitate? Nu ne doare la fel? Nu ne bucura la fel? Nu ne temem de moarte la fel? Nu ne batem pentru teritoriu la fel? Nu furam unul de la altul la fel?

Unde este frontiera dintre gustare si ingenunchiere? Ceva nu este ok aici...

QUOTE
Ti-a spus sa n-ai femeie? A spus sa nu preacurvesti, e altceva.

28. Dar Eu va spun ca orisicine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui Isus nu face distinctia intre sotie si femeie. Daca te uiti la ea lacom, sotie sau nu, este pacat. Daca toata viata esti obsedat de propria sotie, este ca si cum ai fi obsedat de toate femeile lumii. Marimea Pacatului nu consta in numar... Ca furi o data pe luna, sau in fiecare zi, este aceeasi...

Isus nu te-a indemnat la o parte de femeie, nici la casatorie, nici la desfacerea casatoriei... 12. Fiindca sint fameni, care s-au nascut asa din pintecele maicii lor; sint fameni, care au fost facuti fameni de oameni, si sint fameni, care singuri s-au facut fameni pentru Imparatia cerurilor. Isus descrie aici Natura Umana. Pentru a vedea Natura Divina, exemplul este El Insusi...

QUOTE
Ti-a spus sa nu mananci?

Tu vorbeai de Trupesc si de Lumesc. Calugarii se retrag intr-o viata monahala modesta. Maninca si beau dar nu fac banchete. La fel cu pornirile trupesti. Calugarii Budisti fac la fel. Calugarii Arieni faceau la fel. Profetii Evrei faceau la fel. Intrebarea este, daca D-zeune-a dat pe Lume, de ce omul se manifesta prin abstinenta in cautarea lui D-zeu? Daca D-zeu ne-a dat pe Lume, nu ajunge sa mincam si sa bem in voiosie, sa dansam si sa ne bucuram zilnic, fara grija zilei de miine? De ce altceva ne-ar fi dat pe Lume? Ca sa facem Cariera Profesionala?!

QUOTE
Sunt pline spitalele. N-am vazut ca monahii sa-si faca analizele regulat, nu si le fac de loc,n-au colesterol, mor de batranete. Am fost la o manastire , unde o calugarita isi facuse locul de veci, gravat 19_ _, suntem in 2007, are 93 de ani.

Si eu cunosc o femeie in mijlocul lumii, mai multi copii, si nepoti, are 98 de ani, mai joaca cite o hora din cind in cind, mai bea un pahar de vin rosu, si face multime de milostenii, fondeaza biserici si altele la fel. Semnificatia?

QUOTE
Te simti pion?

Nu ma sint, dar asa pare cind spui ca omul este un fel de minge de ping-pong intre Cre si Pamint... Dat pe Pamint, dar sa-l guste cu masura... sa aiba sex, dar numai odata pe saptamina... sa bea dar numai la doua zile... tras de Satana in jos... tras de Ingeri in Sus... etc.etc. Ce vad eu aici nu prea are mult sens. De aceea te intrebam, solutia ai intuit-o bine de tot, dar care este cauza a toate? Poate raspunsul ajuta la urmarirea solutiei...

QUOTE
Eu ma simt copil. Nimeni si nimic nu m-a iubit si nu ma va iubi, si vad asta in fiecare clipa a vietii mele

Numai verbul este gresit... Nu trebuie sa vezi... ci trebuie sa simti... nu sa vezi lipsa Iubirii ci sa simti prezenta Iubirii. Aceasta exista, este Vie si este din plin, este chiar nesfirsita in ceea ce Inima poate sorbi si cunoaste. Dar nu o cauta imprejurul tau, ca nu vine de acolo, caut-o inauntrul tau ca de acolo vine. Si cind vine de dinauntru, ca prin minune, incepe sa fie peste toit in jurul tau. Iubirea care tisneste din tine, atrage spre tine numai Iubire. Cu cit dai mai mult, ti se da mai mult...

Caut-o in Sine ca este mai mult decit poti sorbi vre-o data... este indestulatoare... nu va mai inseta niciodata... Izvorul gasit, Inima implinita... vesnic...

P.S. Intrebarea tot ramine: de ce este omul ping-pong intre Cer si Pamint?
edinide
@Emil

QUOTE
QUOTE
Tu il stii pe Iisus ca Tatal? Pai nu zice El: pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatal
Vezi? Aici este problema ta: spui că Fiul este om 100% si totusi nu întelegi de ce Omul-Isus vorbeste asa despre Duhul Atotputernic care este Tatăl trupului. Lipsa de Spirit... singura explicatie

Isus nu poate trimite Duhul Sfint de la Sine, pentru Duhul nu este Duhul Fiului, ci este Duhul Tatalui. De aceea Isus promite de la Tatal, pentru ca Isus nu poate decit sa roage pe Tatal sa ne trimita Duhul Lui. Tatal si Duhul Tatalui sunt Una, asa cum eu si sulfarea mea suntem tot una. Dar nu este vorba de o Suflare de Aer, ci de o Suflare Vie. Tatal sufla spre noi nu Aer, ci Viata, Lumina, Iubire, Cunoastere, Fericire. Asa se simte Suflarea Tatalui asupra noastra, cu toate aceste Atribute Divine. Asa cum Ioan spune ca D-zeu este Iubire, poti spune ca D-zeu este Fericire. Sau ca D-zeu este Viata. Sau ca D-zeu este Cunoastere.

Fiul nu poate trimite de la El, dar poate ruga pe Tatal, ca Tatal sa ne trimita Duhul Tatalui, sa Sufle asupra noastra, de fapt in noi, Suflarea Vietii, pe Duhul Sfint, prin care Tatal ajunge a fi in noi, daca-L primim, si noi in Tatal. La modul ideal, Noi si Tatal, Una suntem... sau mai bine spus, Una putem sa fim...

Asa se intelege si afirmatia lui Isus: Eu (Fiul) si Tatal, Una suntem. Aceasta Unitate nu este rezervata numai Fiului ci este oferita si Omului, care urmeaza Calea Fiului: ca si ei (adica noi) sa fie una in noi.

D-zeiasca promisiune!
Emil Condor
QUOTE (edinide)
Isus nu poate trimite Duhul Sfint de la Sine, pentru ca Duhul nu este Duhul Fiului, ci este Duhul Tatalui. De aceea Isus promite de la Tatal, pentru ca [B] Isus nu poate decit sa roage pe Tatal[/b] sa ne trimita Duhul Lui. Tatal si Duhul Tatalui sunt Una, asa cum eu si sulfarea mea suntem tot una. Dar nu este vorba de o Suflare de Aer, ci de o Suflare Vie. Tatal sufla spre noi nu Aer, ci Viata, Lumina, Iubire, Cunoastere, Fericire. Asa se simte Suflarea Tatalui asupra noastra, cu toate aceste Atribute Divine. Asa cum Ioan spune ca D-zeu este Iubire, poti spune ca D-zeu este Fericire. Sau ca D-zeu este Viata. Sau ca D-zeu este Cunoastere.

Fiul nu poate trimite de la El, dar poate ruga pe Tatal, ca Tatal sa ne trimita Duhul Tatalui, sa Sufle asupra noastra, de fapt in noi, Suflarea Vietii, pe Duhul Sfint, prin care Tatal ajunge a fi in noi, daca-L primim, si noi in Tatal. La modul ideal, Noi si Tatal, Una suntem... sau mai bine spus, Una putem sa fim...

Asa se intelege si afirmatia lui Isus: Eu (Fiul) si Tatal, Una suntem. Aceasta Unitate nu este rezervata numai Fiului ci este oferita si Omului, care urmeaza Calea Fiului: ca si ei (adica noi) sa fie una in noi.

D-zeiasca promisiune!


Permite-mi să fac doar trei modificări - trei cuvinte, cele scrise cu rosu în ambele mesaje (nu sunt pentru mine sau pentru tine ci pentru altii să înteleagă). Ok!
Încep mesajul tău:
Fiul nu poate trimite Duhul Sfânt de la Sine....
De aceea Fiul promite de la Tatăl, pentru că Fiul nu poate să roage decât pe Tatăl...

Pentru întreg mesajul tău nu pot avea decât o completare iar aceea este AMIN!
IoanV
QUOTE (Ioana)
Ioane, nici nu cred ca vreodata barbatii vor deveni sentimentali, iar femeile cerebrale. Imi pare foarte rau ca l-am suparat pe Clopotel, dar daca n-ar fi fost atat de incisiv cu mine, toata armonia care a fost, ar fi ramas. M-a trmis la cratita de prea mullte ori. Chiar daca gresesti, din greseli invata omul, cat traieste. Il voi ruga sa se intoarca, imi pare sincer rau.
Distinctia aceasta este arbitrara. Arata-mi un sfint cerebral sau ignorant in ceea ce priveste cele sfinte, din prea multa afectivitate. Fara deplina unitate in fiinta, intre vointa, afectivitate si gindire nu se poate inainta spre mintuire, fie omul barbat sau femeie. Aceasta unitate e si semnul binecuvintarii divine. Altfel omul se socoteste mai indreptatit decit este, fie prin mintea, fie prin afectivitatea sa, fie prin vointa lui implinitoare, insa in detrimentul celorlalte.
Credinta ca barbatii sunt prea cerebrali iar femeile afective sunt dintre convingerile irationale. Supararea arata existenta unui ego inca puternic dar si lipsa de incredere in oameni. Poate in parte are dreptate, el poate detecteaza prezenta unor astfel de convingeri irationale, tranformate in norme, raspindite in lume. Insasi raspunsul tau prin suparare e un pic irational.
Nu stiu cit de rau iti pare, dar crezind ca barbatii sunt cerebrali, s-ar putea sa nu realizezi influenta pe deplin.
A contat si lipsa lui de diplomatie in unele exprimari, dar lipsa ta de incredere poate l-a intarit pe pozitie.

Nimeni nu s-a nascut destept. Si prea ades uitam ca in lumea CUVINTULUI actionam si asupra altora, nu vorbim cu peretii, de aceea ne trebuie multa responsabilitate (asta e valabil pt oricine). Si eu risc sa supar uneori prin ce spun, dar trebuie sa imi asum acest risc de dragul unitatii fiintei.
edinide
QUOTE
Credinta ca barbatii sunt prea cerebrali iar femeile afective sunt dintre convingerile irationale

Si totusi exista diferente intre femei si barbati, la nivel afectiv. Aceste diferente sunt vizibile peste tot in natura, iar omul nu este o exceptie.

Adam si Eva nu au fost creati la fel, Eva facindu-se din Adam. N-au venit in existenta in mod identic, nu sunt identici. Plus ca Eva a fost facuta ca ajutor pentru Om, iarasi o diferenta. Plus ca Eva a gustat prima din Pom, a simtit prima Tentatia, alta diferenta. Plus ca Eva poarta copii in pintece, Adam nu o face, Eva alapteaza, Adam nu etc. alte diferente.

Eva este mai strins legata de Tera dar are Inima mai deschisa catre D-zeu. Adam este mai putin legat de Tera decit Eva, dar are Inima mai inchisa catre D-zeu. Eva este mai grea dar se ridica mai usor. Adam este mai usor dar se ridica mai greu. In felul acesta se completeaza reciproc.

Daca ai simti vre-o data ceea ce o femeie simte, ai intelege ca nu sunt la fel ca barbatii. Eu nu spun ca barbatii ar fi cerebrali si femeile afective, dar spun ca nu sunt la fel... N-au fost facuti la fel si nu au fost meniti la fel, dar au fost facuti unul pentru altul. De aceea nu sunt la fel...
ioana1
offtopic.gif

Ioane,cred ca m-ai inteles gresit.M-am referit la urmatorul aspect. In duh nu exista gen, in duh nu vorbesti ca barbat sau femeie, nu-l cauti in trup pe Dumnezeu, ci duhul Il cauta pe Tatal, cunoasterea si intelepciunea Lui. deci, mi s-a parut normal, sa pot spune ceea ce simt, ceea ce traiesc, fara sa vina nimeni sa-mi spuna sa tac, am precizat ca nu promovez nimic.

Si inca ceva.Cand am pornit la lungul drum al maratonului prin viata, mi-am luat echipament adecvat, m-am echipat corespunzator, mi-am luat si o sticla cu apa , daca insetez pe drum. Am incredere ca voi ajunge , prin harul Domnului, pana la finish, caci nu ma va lasa de rusine.

Daca de cand am plecat, am crescut in cunoastere, chiar daca treapta este de latimea unui deget, nu mai sunt unde am fost, in moarte, voi avea putere de la Domnul, sa ma ridic, chiar daca viteza nu-i prea mare , ca-s vanturile prea tari.


Edinide:

QUOTE
Adica porcul maninca pina crapa, si are constiinta curata, iar omul inghite cu regrete?


Pentru mine e dureroasa comparatia ta.Chiar daca sunt facuti de acelasi Creator, nu are de-a face omul cu porcul, decat cand ii imprumuta obiceiurile.In omul este duhul lui Dumnezeu, in porc nu este nimic din Dumnezeu. Probabil, porcul a fost creat pentru a arata omului cum ajunge fara Dumnezeu, nu stiu de ce spui ca nu este in regula ceva aici.

Fac o subliniere:daca nu mi s-a deschis ochii intr-o anumita privinta, ori nu e timpul, ca-i laptele prea tare pentru mine, ori n-au la ce sa se deschida. Mai astept.

Da, am gresit verbul , recunosc.


EmilIn Numele Domnului se desavarseste orice lucrare.
ioana1
Referitor la ulima intrabare, mi nu mi se pare ca omul este o minge intre cer si pamant, ci duhul omului este trimis pe pamant in trup, pentru a se pregati de viata adevatata si vesnica in cer, alaturi de Dumnezeu-Tatal, avandu-l model pe Iisus, Fiul Sau si viata Sa curata si fara de pacat pe care a trait-o aici.
IoanV
QUOTE
Depinde cum intelegi aceasta porunca si care este semnificatia "cui veti ierta"... S-a ajuns azi la un enunt verbal "iertate fie-ti pacatele" si eventual vre-o doua canaoane care sa dea consistenta palpabila vorbei zburatoare... Aceasta chiar ca-L eilimina pe Isus ca Mintuitor...
Nu crede ca il elimina. Credinciosul se adreseaza lui Dumnezeu in cainta lui pentru pacate, de acolo asteapta iertarea, preotul de la sine nu poate face nimic. Daca eu cred in taina, ea chiar lucreaza, daca nu, probabil ca nu. Caci e ca si cum te-ai duce sa ceri de la cineva ceva ce tu crezi ca nu iti poate da. Iar la Dumnezeu nu merge cu jumatati, ori il crezi, ori nu.
QUOTE
De aceea Popimea de azi nu are girul lui Isus in iertarea Pacatelor, pentru ca ei insisi sunt scufundati in Pacat pina la git. Si-au pierdut Girul Divin cind s-a nascut dictonul Fa cum zice Popa, nu cum face Popa. Si dictonul s-a nascut foarte devreme...
Judecati peste judecati... De parca iertarea ar fi ceva care se da la chioscul din colt si orice o poate face ... Asa crezi tu, insa lucrarea mintuirii nu se impiedica de popi ci de credinciosi. Crezi ca Dumnezeu nu ma iarta cind imi marturisesc pacatele in fata preotului pt. ca preotul are scaderi lumesti sau nu ne place de el? Ce Dumnezeu e acela care stie si poate toate dar se impiedica de nevrednicia unui preot la care se duce un cautator sincer al Sau.
Si aici este prezenta acea forfota lumeasca pt. mintuire, incercare de a muta in alt plan ceea ce apartine sufletului. Vrem ca mintuirea sa ne vina prin cele dinafara, ale lumii sau vazute (preoti puternici in har, minuni, etc.), uitind ca ea este un puiet pe care fiecare trebuie sa il creasca pina la masuri mari ale desavirsirii. Si el nu se alimenteaza cu cele dinafara, din lume, ci mai ales din cele sfinte. El sufla spre afara prin ceea ce oferim, nu prin ceea ce primim de la oameni. Ei ne pot aduce aproape adevaruri pe care si ei le primesc de sus, dar preluarea si integrarea lor in fiinta copacului ne apartine in exclusivitate ... Expira prin ce oferim si inspira cele cu care ne hranim sufletul...
Este exacerbata puterea vointei omului, care crede ca poate obliga Duhul Sfint prin faptele lui. Nici o fapta nu poate sa ne aduca bunavointa lui Dumnezeu daca nu e din inima si fara pretentii, ci din dragoste.
Sincer nu ma deranjeaza ca nu vad minuni in afara la fiecare pas. Dumnezeu face minuni in viata fiecaruia, doar sa le vedem. Chiar cred ca acum nu ar fi bune, ne-ar orienta privirea in afara si nu ne-am mai ocupa de noi deoarece am incerca sa imitam, nu sa cladim.
QUOTE
N-a ramas nimic din acestea in Biserica Institutie, indiferent de denominatiune pa care si-o ia. N-a ramas pentru ca nu se vede, nu se manifesta, nu este evidenta, nu exista. Si pentru ca Iertarea Pacatului nu a venit niciodata printr-o Institutie si nu va veni niciodata prin una. Si pentru ca nimeni nu a scapat de Patimile Tupesti urmind Institutia.
Inteleg eu bine, sau tu chiar ai nevoie de institutii de mintuire. Biserica in duh este cea in care se intilnesc cei ce cred cu adevarat. Cea lumeasca, Institutia este cea care pastreaza adevarul si lucreaza tainele. Nu ii cere mai mult ca nu se poate. Noi credinciosii suntem Biserica, nu cladirea, nu institutia, ea e doar partea vazuta, prezenta ei in lume. Ca aisbergul, partea nevazuta e mult mai mare. Ea nu poate fi vazuta in lume, de lume acum, pina la a doua venire. Tu ceri disperat sa o vezi cu simturile cind ea e a duhului.
QUOTE
Noi nu iertam Pacatele semenilor, noi iertam Greselile lor fata de noi. Despre iartarea unui Pacat, vezi mai sus...
Daca nu putem ierta pacatele inseamna ca nu am primit nimic de sus. Cind ai intors celalalt obraz ai iertat pacatul facut de celalalt impotriva ta. L-ai preluat tu, de dragul lui. Exact cum a facut Iisus, cind a spus "Iarta-i ca nu stiu ce fac". Doar ca e foarte greu de facut asta. Cu puterea si stiinta Duhului insa se poate.
De aceea e si greu pe calea mintuirii, e o cruce de dus, ca trebuie sa intram dincolo cu toate greselile semenilor iertate, ca sa nu ne osindim singuri prin rautatea noastra ... Imparatia cereasca este a sluji tuturor, nu de a fi slujit de toti ... Cui ii poti sluji mai bine decit facind ceea ce Iisus a facut pt. noi, iertindu-i de dragul lor si raspindind iubirea?
QUOTE
Totul se reduce la intelegerea notiunii de Fiu al Tatalui si de Fiu al Omului.
Nimic nu se reduce la intelegere. Totul trebuie trait. Daca spui din intelegerea rationala si in spate nu e intilnirea cu Invatatorul, este ca si cum ai desena pe nisip. Tu crezi ca ai inteles, dar nu m-ai convins. Amprenta intilnirii cu Duhul Sfint este recunoasterea Bisericii. Ai gasit-o? Cind ne credem "revelatori" trimisi sau chemati, mici mesia, suntem singuri precum profetii. Sa ne fereasca Dumnezeu de asta, ca din acel moment nu mai facem lucrarea Lui ci a noastra...
Noa
QUOTE (ioana1 @ 26 Apr 2007, 09:02 AM)
ci duhul omului este trimis pe pamant in trup, pentru a se pregati de viata adevatata si vesnica in cer, alaturi de Dumnezeu-Tatal, avandu-l model pe Iisus, Fiul Sau si viata Sa curata si fara de pacat pe care a trait-o aici.

Draga Ioana smile.gif

Hmmmm... aceeasi idee am intilnit-o si la mormoni, care spun, ca noi oamenii, venim din cer, cu alte cuvinte, fiecare din noi a avut o existenta preumana, asemeni lui Isus.
Dar Biblia nu arata niciunde asta, din contra, ea arata clar unde a fost creat Adam - aici pe pamint. Tot aici, pe pamint, Adam si Eva au pacatuit. Nu in cer a avut loc pacatul lor. Adam si Eva au nascut fii si fiice, nu prin Duhul Sfint, asa cum s-a intimplat in cazul lui Isus, asadar, nu vad de unde reiese ca omul este trimis din cer... unsure.gif
Tu spui, ca ni s-a dat un trup, pentru a ne pregati de adevarata viata vesnica in cer. Dar nu numai acolo se poate vorbi de o adevarata viata, ci chiar si aici, pe pamint, care a fost creat cu un scop precis - ca acesta sa fie locuit de oameni drepti pe vecie. (Psalm 36:29). Exceptie in acest sens, facind acea clasa de oameni, in numar de 144.000 (nu stiu daca numarul este simbolic sau literal) rascumparati de pe pamint, pt a fi alaturi de Isus in cer (Apocalips 14)

...sint multe de discutat in acest sens dar nu as vrea sa deviez de la subiectul de baza, asa ca ma voi opri aici rolleyes.gif
ioana1
Ioane, amin zic tie!
ioana1
Noa, premergatoare este viata de pe pamant celei din cer, absolut. Nici nu contest ca de aici incepe sfintirea, ar trebui sa scriem noianuri de mesaje, pentru a scrie toate detaliile, dar astept ca fiecare sa-l completeze pe celalalt. smile.gif
Emil Condor
QUOTE
QUOTE
Noi nu iertam Pacatele semenilor, noi iertam Greselile lor fata de noi.

Daca nu putem ierta pacatele inseamna ca nu am primit nimic de sus.

Noi iertăm gresitilor nostri, ce? Greselile.
Doar Isus iartă păcatele, parcă asa spune Cuvântul, nu? Sau... poate mă însel.

IoanV
QUOTE
cred ca m-ai inteles gresit.M-am referit la urmatorul aspect. In duh nu exista gen, in duh nu vorbesti ca barbat sau femeie, nu-l cauti in trup pe Dumnezeu, ci duhul Il cauta pe Tatal, cunoasterea si intelepciunea Lui. deci, mi s-a parut normal, sa pot spune ceea ce simt, ceea ce traiesc, fara sa vina nimeni sa-mi spuna sa tac, am precizat ca nu promovez nimic.

Si inca ceva.Cand am pornit la lungul drum al maratonului prin viata, mi-am luat echipament adecvat, m-am echipat corespunzator, mi-am luat si o sticla cu apa , daca insetez pe drum. Am incredere ca voi ajunge , prin harul Domnului, pana la finish, caci nu ma va lasa de rusine.

Daca de cand am plecat, am crescut in cunoastere, chiar daca treapta este de latimea unui deget, nu mai sunt unde am fost, in moarte, voi avea putere de la Domnul, sa ma ridic, chiar daca viteza nu-i prea mare , ca-s vanturile prea tari.
Asta am vrut sa spun si eu. Ca duhuri suntem la fel cautatori. Doar ca nu putem ajunge la Tatal , doar la Duhul, si El ne arata cit putem vedea din Tatal. O vedere prea extinsa ne-ar "extirpa" wink.gif .
Chiar crezi ca ti-ai luate echipament adecvat? Si cam ce anume? Trebuie doar sa te hotarasti prin Harul Domnului, sau din bagaj.
Eu cred ca tot echipamentul trebuie sa il abandonam, ca mai mult ne incurca. Nu ne putem pune nadejdea in nimic de la noi, iar pe Duhul Sfint, care e invator, nu il putem lua ca pe o valiza. Iti dai seama acum, sper, ca de frica de a nu scapa de bagaj, sau de a renunta la el, s-ar putea sa mai si dam in stinga ori in dreapta, mare grija ...
Sfintii cu cit se ridica, cu atit mai mult li se pare ca au mai mult. Si constiinta ridicarii nu prea mai este. Ei se socotesc, cum spune Clopotel, pacatosi, nestiutori, si chiar cred ce spun.
ioana1
Da, este vorba de greseli, nu de pacate, probabil exprimarea a fost gresita.
ioana1
Care echipament? Prin har, ai postul si ruagciunea, armele crestinului impotriva diavului, plus identificarea ca si copil al lui Dumnezeu?

Cum sa n-ai nevoie de echipament? Ce , tu la fel alergi in adidasi pentru alergat, sau tocuri cui? Daca mergi la un magazin cu echipament sortiv, primul lucru te intreaba vanzatoarea la ce sport folosesti pantofii sport? Nu-i tot una tenis de masa cu maratonul de 42 de km. Nu reusesti din primul an, nu-i nimic, te mai antrenezi pentru urmatorul, ca o paralela, Gabi Szabo, alerga in Colorado, cred cate 25 de km zilnic pentru campionat. Nu ajungi in cer fara hrana spirituala, si fara antrenament spiritual. Nu faci masa fara sa tragi de fiare, nu creste, am veri campioni la culturism, nu iei cununa, daca nu faci efort si nu transpiri din greu pentru credinta, trebuie sa ai ravna, trebuie sa faci din dragoste, sa ajungi sa te umpli si sa umpli pe cei din jurul tau.

Daca nu esti plin de dragoste, nu-i Dumnezeu in tine, nu este care pe care, casi dioptriile la ochelari, unul vede mai de aproape, altul hat departe, si fara ochelari, chiar.......

Ma alatur lui Noa(impropriu zis"lui", ca-i femeie), ca suntem offtopic rau de tot sorry.gif
Noa
QUOTE (Emil Condor @ 26 Apr 2007, 10:11 AM)
Noi iertăm gresitilor nostri, ce? Greselile.
Doar Isus iartă păcatele, parcă asa spune Cuvântul, nu? Sau... poate mă însel.

Termenii sint sinonimi
Diferenta dintre noi si Isus este ca Isus ne-a spalat practic pacatele, jertfa lui a fost una de conciliere, intre oameni si Dumnezeu, Isus a platit un pret echivalent pentru ceea ce omul perfect Adam a pierdut, or dupa Adam, niciun om, oricit de drept ar fi fost el nu putea plati acest echivalent.

A ne ierta greselile unii altora este si o dovada de iubire fata de Dumnezeu si semeni, si daca il iubim pe Dumnezeu atunci ne dovedim si ascultatori de poruncile Sale, si chiar imitatori (in limitele impuse de imperfectiune, evident... tongue.gif ). El ne indeamna sa ne iertam unii pe altii, asa cum El ne iarta (cu marinimie).


Ioana,
Si de unde stii tu ca is femeie ? tongue.gif
Ehh... uneori se mai admit si offtopicuri, de dragul discutiei sorry.gif
ioana1
Ce-mi place discutia!!! woot_jump.gif


Termenii nu-s sinonimi, poate semantic, m-am interesat, chiar pe Ecclesia, curand am vb cu Triregnum despre asta, si cu altcineva,greseala este mult mai mica, de-aiai noi, oamenii, intre noi, ne putem ierta greselile noastre, pe cand pacatul este greu, aducator de moarte, si doar Dumnezeu le iarta.
Noa
QUOTE (ioana1 @ 26 Apr 2007, 10:35 AM)
Termenii nu-s sinonimi, poate semantic, m-am interesat, chiar pe Ecclesia, curand am vb cu Triregnum despre asta, si cu altcineva,greseala este mult mai mica, de-aiai noi, oamenii, intre noi, ne putem ierta greselile noastre, pe cand pacatul este greu, aducator de moarte, si doar Dumnezeu le iarta.

Hihihi laugh.gif
Ce topaitoare esti azi, Ioana... tongue.gif

No, cred ca ai dreptate in ce priveste cei doi termeni, eu m-am folosit doar de DEX, si nu ca nu ar fi sinonimi, dar numai in limbaj religios se poate vedea diferenta dintre cei doi termeni... iep! it is right. sorry.gif

Later Edit:
De fapt in Septuaginta, termenii redati prin 'greseala' si 'pacat' sint total diferiti... astfel ca putem vedea mai clar ce implica unul si ce implica celalat smile.gif De ex pt 'pacat' (se refera la cel originar) este folosit 'hamartano' (Rom 5:12), iar pentru 'greseala', se foloseste 'opheilema' (Matei 6:12).
ioana1
thumb_yello.gif Eu tot timpul am sustinut faptul ca Biserica lui Hristos este in duh, iar fratii Lui in duh se intalnesc. De aici au pornit divergentele pe forum. Nu te mantuieste cultul, ci credinta si faptele tale, care sunt de sus, doar Domnul toarna har, cum a spus Ioan, foarte frumos,de biserica avem nevoie pentru altceva, acolo in Casa Domnului te odihnesti, de-aia este ziua Lui de odihna.

Da, astazi m-ati facut fericita, voi toti! Pentru ca asa se comporta copiii lui Dumnezeu.
IoanV
QUOTE (noa @ emil)
Da, este vorba de greseli, nu de pacate, probabil exprimarea a fost gresita.

Am inteles eu gresit ce scrie aici?
Ioan, 22:
22. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt;
23. Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.

Da, subiectul despre pacat, greseli e foarte mare. Nu cred ca e topicul potrivit.

@ Ioana,

Da, poate am inteles gresit, dar nici exprimarea nu a fost prea clara. Acestea nu le ai cu tine, de la tine. Le primestisau le poti folosi ca mijloace. Harul e cadou, postul, rugaciunea mijloc. Antrenamentul si echipamentul sunt diferite. De aceea nu am inteles...

Despre natura lui Iisus putem discuta teoretic sau practic. Asta e partea practica.. wink.gif , mai utila decit filozofia. De aceea nu suntem offtopic ..
noi

QUOTE
De aceea Popimea de azi nu are girul lui Isus in iertarea Pacatelor, pentru ca ei insisi sunt scufundati in Pacat pina la git. Si-au pierdut Girul Divin cind s-a nascut dictonul Fa cum zice Popa, nu cum face Popa. Si dictonul s-a nascut foarte devreme...


Edinide, te inseli si aici. Dictonul cu fa ce zice popa vine chiar de la IIsus.

"a zis: Carturarii si Fariseii sed pe scaunul lui Moise.
Deci toate lucrurile, pe cari va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac." Matei 23

Faptul ca observi ca ALTII sunt cufundati in pacat pana la gat..nu-ti foloseste la nimic, crede-ma.

"De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza in virtutea sa personala, ci in virtutea harului care l-a primit. Daca n-a fost vrednic, la judecata ia mai mare munca decat crestinii, ca cei tari, tare se vor cerca; caruia i s-a dat mult, mult se va cere; si mai mult va fi batuta sluga aceea care a stiut voia, decat cea care n-a stiut ( Luca 12,48 )."

Mai multe (dar f pe scurt) aici: Sa nu judecam preotii
ioana1
WOW!!!!!!!!!


Atat am de spus, fratii mei, DOMNUL FIE CU VOI IN VECI !

noi, de cand nu ti-am mai citit postarile !!!!!!!!!!!! sad.gif , sper sa nu ne mai lasi balta ,please!

Scuze de offtopic, ma bucur ca sunteti aici ! Mai lipsesc multi dintre voi, dar ii asteptam.


Ioane, nu ti-am citit inca mesajul, dar iti voi raspunde.


cloud9.gif
Marduk
QUOTE (Clopotel @ 24 Apr 2007, 10:12 PM)

QUOTE
Tu crezi ca eu cred ce scrie in Biblie?! Tu crezi ca pe mine ma intereseaza daca un cuvant e tradus de 10 ori in Biblie?
Nu... Eu nu cred ce este in Biblie, eu sunt sigur pe ce este in Biblie, nu ca si cuvant, ci ca mesaj care cuprinde acel cuvant...
Ti-am mai spus poate, ca eu daca as crede doar, as incepe cu :" e posibil sa fie adevarat" , " e posibil ca Dumnezeu sa existe" , "e posibil ca Sfanta Treime sa fie asa cum zice Biblia" etc etc... Dar eu nu fac asa... Si nu te mint pe tine ca nu fac asa, pentru ca nici nu te cunosc pe tine si nici tu pe mine si ar fi o pierdere de timp sa mint pe cineva, mai ales ca maine mor... Eu stiu ca Biblia este adevarata in mesajul ei, dar acest lucru eu nu-l stiu din Biblie... Asta ar insemna un rationament ciclic, fara fundament, si ar insemna un fel de autoiluzionare...


Dumnezeu a zis: ,,Să fie lumină!`` Și a fost lumină. Pai daca nu crezi ce scrie in Biblie, inseamna ca nu crezi in cuvant, asta in cazul in care cuvantul poarta mesajul sau invers, mesajul este adus de cuvant. E ceva care nu are sens pentru mine, poate nu inteleg.

QUOTE
Pe mine ma judeca multi oameni, nu numai acel posibil episcop... Pe mine nu ma intereseaza ca ma judeca oamenii...Dumnezeu sa-i ierte! Si sa ma ierte si pe mine daca indraznesc sa judec pe cineva! Eu ma tem doar de judecata lui Dumnezeu, ca aceea e singura dreapta... Un om, fie el si episcop nu are dreptul sa ma judece pe mine sau pe alt om, conform Invataturii Ortodoxe, si daca o face, o face pe barba lui...


Problema ta este ca te judeca aici acum, iar sentinta este aplicata in aceasta viata. Oricum sunt surprins sa remarc ca cineva, un om, nu are probleme cu viata pe care inca o traieste, acum, aici.

QUOTE
Daca este pe nedrept, care este problema?! Oare nu mucenicia este cea mai buna dulceata duhovniceasca?


Mucenicia si martiriul sunt prezente si la alte religii si sunt folosite in acelasi scop.

QUOTE
Pai daca te iei dupa gnostici atunci crezi in cel rau, caci dupa ei cel rau a facut materialul...Dupa ei Dumnezeul Vechiului Testament este unul rau... Intreaba-l si pe Edinide daca nu ma crezi, ca el e cu gnosticii...


Cel care a creat si ne-a dat, CUVANTUL, Cel care prin Isus ne-a aratat calea spre mantuire.

QUOTE
Tu de unde stii de cele 10 porunci? De unde stii de Iisus? banuiesc ca nu din Biblie, caci eu cand ti-am vorbit de Biblie ziceai ca sunt naiv si ca are nu stiu cate traduceri... Atunci te intreb eu, de unde stii de cele 10 porunci si de Iisus?


Din Biblie. Da Biblia are nenumarate traduceri si interpretari, toate provenind din copiile care ne-au ramas de-a lungul timpului.

QUOTE
Cati a dat Dumnezeu... Eu nu cred sau stiu in functie de numarul celorlalti...


Toti sunt copii lui Dumnezeu, indiferent de invatatura care le-a fost predata sau pe care au preluat-o de la parinti.

QUOTE
Ok... inteleg... Ce nu inteleg este cum ai ajuns tu la concluzia ca bunicii, parintii, scoala, cartile din biblioteca, sunt mai de incredere decat Biblia, si daca te increzi in ele nu esti naiv, iar daca te increzi in Biblie esti naiv... Banuiesc ca ai citit numai originale, caci am vazut ca nu agreeezi traducerile... Gnoza de care vorbesti este cunostinta bazata pe ratiune si este cea mai mare inselare, caci vine din minte.


,,Cine ți -a spus că ești gol? Nu cumva ai mîncat din pomul din care îți poruncisem să nu mănînci?"

QUOTE
Nu draga Marduk, nu te mai indoi de ce am afirmat acolo, chiar daca ti se pare o prostie... Pentru mine este certitudine ce am afirmat acolo...
Am intalnit destul de multi oameni, care credeau in diverse, si care credeau ca sunt pe calea cea buna, si se roaga Dumnezeului Adevarat, ca doar aveau intentii bune, dar cand li s-a dat, au simtit duhoarea satanei, doar asa putin, cat sa nu moara...
Asa naiv cum ma crezi tu, Biblia asta tradusa de 1000 de ori, spune din nou un mare adevar:


Sa sti ca la judecata de apoi, cei care cred in Dumnezeu dar nu stiu in ce cred au mai mari sanse sa intre pe poarta ingusta, decat cei care cred si apoi se spovedesc ca sa scape de pacate. Nu gasesti ca este o mare ipocrizie, sa faci pacate apoi sa ti post, sa te spovedesti, sa te impartasesti (daca primesti dispensa) si sa te crezi scapat de pacate?

QUOTE
Nu uit, asa este...traiesc multi oameni pretutindeni...


Ei bine, acesti oamenii vor fi ei salvati, sau au fost deja salvati de pacatul primar prin jertfa lui Isus?

QUOTE
O nu... nu este adevarat... Nimic mai fals... Asta este o mare inselatorie, si e cu atat mai mare cu cat o crezi adevarata...
Nu toti oamenii cred in Dumnezeul Adevarat? A crede in Zeus, Baal sau Apolo etc. nu este a crede in Dumnezeul Adevarat...
Credinta da, exista peste tot, dar nu toata credinta e buna si de folos... Si satana crede, la modul ca e sigur de Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca satana e bun... De ce crezi ca se spune ca cea mai mare realizare a satanei este sa convinga omul ca el nu exista?!
Dupa mine a crede in altceva decat in Dumnezeul Adevarat, este mai rau decat a fi ateu... Un ateu poate face fapte bune din fire, si sa se mantuiasca, un om amagit de diavol, nu mai poate face fapte buna din fire, pentru ca el este amagit de diavol, astfel incat faptele rele ii sunt lui parute bune... Ca exemplu pot sa-ti spun asa numita magie sau vrajitorie alba, in care intra multe "credinte" nu numai de pe la noi...


Nu, Zeus, Baal, Apolo nu mai sunt de actualitate. Ceilalti oameni, asteapta sa fie crestinati in numele lui Dumnezeu sau vor apuca judecata de apoi necrestinati si vor avea o sansa in plus. Dar poate nu vor fi crestinati ci islamizati?!!
edinide
@ioana1

QUOTE
QUOTE
Adica porcul maninca pina crapa, si are constiinta curata, iar omul inghite cu regrete?
Pentru mine e dureroasa comparatia ta.

Este si mai dureros ca asemanarea exista aievea... asta este problema reala... mai ales faptul ca omul a ajuns sa nu traiasca viata asta, pe Plan Spiritual, mult deasupra animalului.

Omul si animalul se manifesta similar, ca si mamifere. Animalul maninca - si omul, an. bea - si omul, animalul elimina - si omul, animalul sexualizeaza - si omul, animalul oboseste - si omul, animalul are toane - si omul, animalul puturoseste - si omul, animalul isi iubeste puii - si omul, animalului nu-i pasa depuii altora - nici omului, animalul lupta pentru teritoriu - si omul, animalul iarta alor lui - si omul, animalul nu iarta altora - nici omul.. etc.etc.etc.

QUOTE
Chiar daca sunt facuti de acelasi Creator, nu are de-a face omul cu porcul, decat cand ii imprumuta obiceiurile.

Porcul nu are obiceiuri, numai omul. Porcul face ceea ce porcul face prin natura lui, deci comparatia merge numai de la om la porc, nu si de la porc la om...

Apoi, asemanarea se care zici nu este numai de aparente, cind omul face ca porcul. Ce simte porcul prin foame - simte si omul, ce simte porcul prin sex - simte si omul, ce simte porcul prin teama - simte si omul etc. Simtirile Trupesti nu sunt rezervate omului, exista o singura Simtire Trupeasca din care toate isi iau portia lor, animal sau om, care simt acelasi lucru, si unul si altul: frigul, caldura, foamea, setea, sexul, durerea, teama, bucuria, agresivitatea, dragostea, etc. Tot ceea ce simte Omul-Mamifer, simte si Animalul.

Tare ma tem ca omul are de a face multe cele in comun cu porcul...

QUOTE
In omul este duhul lui Dumnezeu, in porc nu este nimic din Dumnezeu.

Te apropii cumva de sensul problemei, dar nu prin prezenta Duhului ci prin absenta Lui.

Din moment ce D-zeu l-a creat si pe om si pe animal, nu poti afirma ca animalul nu are nimic din D-zeu, cel putin la nivelul zidirii, al gindului, al mijloacelor etc. Daca omul face un automobil nu poti spune ca automobilul nu are nimic din om, chiar daca nu prin sine, prin felul in care functioneaza, prin proiectatre, prin partea artistica, prin scaunul pentru om etc.

Privesti un om la vinatoare si compari cu un leu la vinatoare. Unde vezi diferenta dintre cele doua specii? Vezi pe unul ca maninca prada, si celalalt. Unde este diferenta? Vezi pe unul ca sexualizeaza, si pe celalat. Unde este diferenta? La ce nivel comportamental ajungi sa-l vezi pe om diferit de animal?

QUOTE
Probabil, porcul a fost creat pentru a arata omului cum ajunge fara Dumnezeu

Porcul a fost creat pentru acelasi motiv ca si Furnica si amindoua pentru acelasi motiv ca si Floarea, si toate acestea ca si bacteria. Acestea au fost zidite pentru ca sunt parte din Zidire si nu pot exista decit impreuna. Porcul nu poate exista fara Floare, nici Floarea fara Furnica, si nici Furnica fara Porc. Nu este evident?

Problema care se ridica este, ce rol are omul aici? Porcul nu are nevoie de om, nici furnica, si nici floarea. Ele au nevoie una de alta dar nici una din ele de om. Dimpotriva, omul este blestemul furnicii, al florii si al porcului, fara deosebire, a tuturor celor ce zboara, ce umbla, ce se tirasc, ce inoata si ce se scufunda. Toate cele nu au nevoie de om, dar omul este blestemul tuturor. Nu se ascunde un fapt mai profund in aceasta situatie de fapt?

Au acestea de a face cu Mintuitorul? Dar cu Fiul Tatalui?
Marduk
QUOTE (edinide @ 24 Apr 2007, 10:33 PM)


QUOTE
Aici te inseli, deoarece in VT nu exista nici o singura mentiune la Budism... sau la Hinduism... ci tone de mentiuni depsre Arianism (Olimpism). la anul -150, Zeus Olimpicul a inlocuit toate Altarele Iudaice din Palestina incit Iudaismul era cumva pe cale de disparitie. Atunci a avut loc revolta Macabeilor care a restaurat Iudaismul alungindu-l pe Zeus


Ar putea fi o legatura cu Arianismul..... (Olimpism) dar totusi am oarecare indoieli, pe ce te bazezi.

QUOTE
Numeroase mentiuni sunt despre Astarte, Zeitele Soarelui din Dacia, varianta babiloniana Ishtar, care aveau stilpi ridicati peste tot in Palestina, Evreii dedindu-se la taierea lor.Carti din VT sunt de evidenta inspiratie Platonica si Stoica, deci tot din rindul Arianismului.


Rolul zeitei Astarte - Ishtar nu-l contest, el era prezent in tot orientul chiar si in Dacia, dar ce nu inteleg, este legatura pe care o faci intre platonism, stoicism, arianism si V.T.

QUOTE
Nu exista vizibila influenta Egipteana in Iudaism, dar exista multime de influente Ariene, inclusiv majoritatea termenilor spirituali iudaici, fiind ne-Iudaici... adica Arieni... de la Adma si Satan la Mesia... Cea mai profunda inspiratie pentru Iudaism ramine tot Arianismul, pe plan Lingvistic, Cultural, Moral, Legal si Spiritual. Aceasta se datoreaza faptului ca toata Palestina era deja colonizata de mii de ani de catre Arienii sud-estici din Europa (greci, traci, daci etc.) cind Evreilor li s-a "promis" acel pamint, care numai al lor nu era. Aceasta este singura mare influenta asupra Iudaismului.


Ai ceva cu arianismul asta, dupa cunostintele mele, primele mentiuni despre arieni au aparut dupa UR, NINIVE, ASIRIENI, etc. Pai inainte de a lua contact cu arienii evreii au avut de furca cu egiptenii, babilonienii, etc. Poate ca hititii or fi fost arieni dar ma indoiesc. Cat despre arienii sud-estici si momentul sosirii lor in zona, am mari dubii, cred ca esti intr-o mare confuzie, sau sursele tale nu concorda cu ale mele.

QUOTE
Daca te pui cu Popa, te pui cu Sistemul si cu Statul, asa ca mai bine n-o face. Sistemul Popesc are destul influenta sa-ti aduca politia la usa... Exact ca pe vremea Fariseilor...


Multumesc.

QUOTE
Aici vorbesti din Dogma Ortodoxa care ignora pe Isus de dragul lui Moise, care pune un Legislator deasupra Fiului Tatalui. De aceea s-a dat Legea Noua, pentru ca nu mai e nevoie de Legea Veche. Afirmatia ta inseamna renuntarea la Crestinism in favoarea Iudaismului, adica inseamna Rastignirea lui Isus din nou...


Nu, vreau sa cred ca este mai simplu asa. Fara dogma, fara fast, etc.


QUOTE
Cuvintele Orto si Doxa sunt infrastructura lingvistica in greaca, deci nu vin de nici unde. Iar Greaca nu are de ce imprumute din Sanscrita pentru ca sunt limbi inrudite oricum, diferite doar dialectal, prin separare geografica, dar avind o origine comuna.


Daca grecii sunt arieni si vin din zona in care limba lor era un dialect al sanscritei, atunci nu comentez, prin urmare asa deci totul pleaca de la greci.

QUOTE
D-zeu este Unul dar nu inseamna ca si Credinta omului e numai una... De exemplu, satanistii... de exemplu Hindusii cu Shiva, simbolul mortii... de exemplu Budistii, care nici nu-l definesc pe D-zeu... Credinte sunt multe, chiar daca D-zeu este numai unul, iar Credintele nu sunt unitare, nici convergente si nici egale.


Nu, inteleg, ce vrei sa spui?

QUOTE
Nu conteaza numai sa crezi, ci si in ce crezi... in banii tai, D-zeu este Banca... in Lumea asta, D-zeu este Lumea... in sistemul social, D-zeu este Sistemul Social... in tine insuti, D-zeu esti tu... etc.


Aici imi lasi impresia, ca tu crezi, ca eu nu stiu in ce cred. Poate nu am fost clar.

QUOTE
Conteaza si in ce crezi... Iar Alah nu este echivalent cu D-zeu, pentru ca D-zeu are un Fiu, care este Calea, Alah nu are un Fiu, deci Alah nu este nici Calea, asa cum se vede din actiunile lor cotidiene. Profetul lor nu s-a dovedit prin nimic in afara de ucideri cu mina lui, de imbuibare trupeasca si de caderea in patimile trupesti... De ce sa-l crezi atrunci? Nu s-a dovedit, nu a facut Minuni, nu a inviat din morti si nu s-a ridicat le Cer, adica a fost un Mare Fals... istoric, moral si spiritual...


De ce Allah, Buda, etc. nu este echivalent? Asa crezi tu, este dreptul tau sa crezi in ceea ce doresti.

QUOTE
Conteaza in ce crezi...


Conteaza ca ai credinta.
edinide
@noi

QUOTE
Edinide, te inseli si aici. Dictonul cu fa ce zice popa vine chiar de la IIsus.  "a zis: Carturarii si Fariseii sed pe scaunul lui Moise.

De aceea Iudaismul era mort inca pe vremea lui Isus, dublu mort azi: Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica; Ei cautat Viata acolo unde Viata nu exista. Nu in carte... in nici o carte...

Daca Iudaismul era mort deja prin ca ei sa nu facei, atunci si Ortodoxismul este mort prin ca popa sa nu faci. Aceasta aveam in vedere prin pierderea Spiritului Crestin.

Situatia Fariseica de acum 2000 de ani nu justifica Situatia Popeasca de azi, dimpotriva, amindoua se auto-descalifica. Primii Apostoli nu faceau asa, nici primii Crestini, nici primele generatii, cind mai existau Minunile sa le confirme Calea Crestina. Nu mult dupa aceea, Decaderea s-a instaurat. Azi, priveste in jur: Mireanul mai rau ca Popa si Popa mai rau ca Mireanul... Credinta departe si de unul si de altul... Duhul invocat cu busuiocul, apa si tamiia... ca la Indienii Americani in jurul focului fumegind...

QUOTE
Faptul ca observi ca ALTII sunt cufundati in pacat pana la gat..nu-ti foloseste la nimic, crede-ma.

Foloseste... cel putin prin "asa sa nu faci", "asa sa nu ajungi", "cauta iesirea din aceasta"...

QUOTE
"De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza in virtutea sa personala, ci in virtutea harului care l-a primit... si mai mult va fi batuta sluga aceea care a stiut voia, decat cea care n-a stiut ( Luca 12,48 )."

Tu citesti Evanghelia, sau numai Dogma? L-ai deschis pe Luca la cap.12.? Tu asculti la Isus, sau la Popime? Tu te numesti Crestin, sau Dogmatim? Invatatorul tau este Isus sau este Dogma?

De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Nu exista Minciuna Popeasca mai sfruntata decit aceasta! Daca Popa Beat ar avea Har in el, nu ar fi beat si nu ar fi nici in sant. Daca este in sant, este din lipsa Harului. Acestea sunt Faceri Popesti, adica Faceri Satanice impotriva lui Isus. Uite ce Isus spune, nu Popa Decazut: 48. Voi fiti dar desavirsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavirsit Isus nu te invita la betie si nici la sant, Popa o face, Isus te invita la desavirsire: invatati de la Mine

Ce faci tu aici este Apologia Decaderii, teoretizarea Popimii-Anti-Crestine, slavirea Ratacirii, complacerea in Baltoaca si altele la fel. Modelul descris, Popa Beat, nu este Modelul lui Isus ci este Modelul Satanei. Acum vine Popimea sa pretinda gratuit ca Harul lucreaza prin Betie... Isus nu s-a tirit prin santuri... Isus a tirit Crucea dupa El... acesta este Modelul meu... ar trebui sa fie si al tau.

Apostolii, plin de Duh, pareau beti celorlati, dar nu erau: 15. Oamenii acestia nu sint beti, cum va inchipuiti voi Apostolii pareau beti dar aveau Har. Popa pare cu Har dar nu este decit beat.

QUOTE
Mai multe (dar f pe scurt) aici: Sa nu judecam preotii

A grait Dogma! Cine a dat porunca de mai sus, nu Popii?! Ca sa-si cistige dreptul betiei sin sant...

Uite ce spune Ioan, Popimii: Pui de naparci, cine v-a invatat sa fugiti de minia viitoare? Uite ce spune Isus, Popimii: daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea Fariseilor
Uite ce spune Isus, Popimii: Un neam viclean si preacurvar cere un semn
Uite ce spune Isus, Popimii: Lasati-i: sint niste calauze oarbe,
Uite ce spune Isus, Popimii: Luati seama si paziti-va de aluatul Fariseilor si al Saducheilor.
Uite ce spune Isus, Popimii: Caci ei zic, dar nu fac.

Sloganul Decaderii l-am auzit si de la alti Dogmatici. Asa cum ei au renuntat la acesta, si tu vei renunta. Pentru ca este Strimb, Satanic si Anti-Crestin.
edinide
QUOTE
Cat despre arienii sud-estici si momentul sosirii lor in zona, am mari dubii, cred ca esti intr-o mare confuzie, sau sursele tale nu concorda cu ale mele.

Nu vreau sa incepm o discutie istorica si lingvistica in cadrul acestei tematici. Ce asi mentiona, fara arumente aici, este ca arienii sud-estici nu nu sosit in zona de nici unde ci ei sunt bastinasii zonei, toata Dunarea de jos si in jurul Marii Negre. De aici s-au raspindit in toata lumea antica incepind acum 4-5000 de ani, populind Peloponezul (viitorii greci), Asia Mica (viitorii Latini, Troia), Palestina (viitorii Filisteni) (fondind Ierusalimul), intrind in Egiptul vechiului regat ajungind o vreme chiar Faraoni, asezindu-se in Babilonia unde au instaurat dinastii, in Persia la fel, apoi in nord-vestul Indiei.

Raspindirea este demografica, lingvistica, culturala si spirituala. De aceea Veda este precum Avesta, amindoua precum Olimpianismul, toate precum Romanismul si Dacismul, cu puternice penetratii in Iudaism si Egiptism (mai ales in Regatul Nou, cultul Soarelui). Practic, de jur imprejur, Evreii erau scufundati intr-o masa demografica, lingvistica si spirituala Ariana in esenta ei, chiar cu variatiunile dialectice, panteonice, ritualistice etc.

De aceea ai aceasta mare imensa de limbi inrudite, cel mai vechi dialect inregistrat fiind Sanscrita (Veda, Avesta), apoi Persana, Greaca veche, Italica (pre latina), Latina, Coptica, Geto-Daca (numita Latina Vulgara), Scita, Hitita, etc.etc. Practic, tot sudul Europei pina in Persia si India, Palestina si Egipt erau dominate in antichitate de aceste Dialecte Ariene inrudite intre ele. De aceea Greaca seamana cu Latina, amindoua cu Romana, toate cu Persana (Farsi), toate cu Sanscrita, toate cu Coptica, toate cu Hitita, etc.etc. La scara macro contemporana, se numeste familia Indo-Europeana, liantul familiei fiind limba Ariana preistorica.

Aceste limbi seamana intre ele prin originea lor comuna, sud-estica europeana, incepind acum 5000 de ani.

Citeste Latina, nu este prea greu de inteles... citeste Greaca veche, la fel, usor de inteles... citeste Sanscrita, iar, usor de inteles... citeste Hitita si vei fi socat... citeste Coptica, alte socuri... desi ne-evident la prima vedere, citeste Ebraica veche si acolo vei gasi mari surprize...

Factorul dominant asupra demografiei, limbii si spiritului Iudaic este tot Factorul Arian... de la Zeus (Jupiter, Dyaus-Pitar, Dumne-Zeu, Isis, Horus) pina la Olimpia si Jocurile Olimpice... nici urma de Budism... nici urma de Hinduism..
andra_v
Eu citesc Evanghelia: "Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele iertate vor fi si carora le veti tine tinute vor fi".

In legatura cu efectele Intruparii asupra porcului: prin pacat, omul si intreaga natura au cazut din starea adamica in moarte si chin. Urmarea pacatului: desfigurarea omului, care devine, in esenta sa, rau. Omul singur nu se putea ridica la starea adamica, pt. ca era fiintial schimbat. Si el, si natura. Prin Intrupare, Dumnezeu se face om pentru a ne da posibilitatea indumnezeirii. Iisus este, consubstantial cu Tatal, fiind Dumnezeu. In acelasi timp, este consubstantial cu noi, fiind si om. Numai jertfa hristica putea restaura chipul divin din om, numai moartea Sa ne putea rascumpara din robia pacatului. Pana la Hristos, prin pocainta se punea capat numai pacatului. Dar, in esenta sa, omul ramanea pacatos, supus mortii vremelnice si eterne.
Jertfa si Invierea lui Hristos are consecinte cosmice: prin Inviere, viata ia locul mortii nu doar in cazul omului, ci si in intreg universul. A se vedea si intelesul profund al termenului "Apocalipsa", adica "transformare", "innoire", indumnezeire atat a omului, cat si a naturii.

Spovedania mai este numita si "al doilea botez", pentru ca, omul care pacatuieste dupa botez devine, fiintial, pacatos. Esenta sa este transformata si nu se mai poate ridica decat prin pocainta, luand mana pe care Iisus i-o intinde prin Tainele Bisericii. Intemeiata(e) pe sangele Domnului.
Pocainta = intoarcere la Dumnezeu. Ea are mai multe componente:
- parerea de rau;
- hotararea ferma de a nu mai gresi;
- marturisirea ("Marturisiti-va unii altora pacatela" si "Oricate veti dezlega...");
- lupta cu patima si dezradacinarea acesteia.

Vezi ca ai inversat citatul: Iisus Hristos spune "Invatati de la mine ca sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre". Si "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati, caci cu ce masura veti judeca...".

Ai omis ciatatul: "Toate cate va zic voua sa faceti, dar dupa faptele lor sa nu va luati..."

Nu mai zic de preotii sfinti de la Canal, Gherla, Aiud...


edinide
@noa

QUOTE
Isus a platit un pret echivalent pentru ceea ce omul perfect Adam a pierdut

Noi suntem din Adam. Daca Isus ar fi platit un pret echivalent, atunci noi nu am fi unde suntem. Pentru ca noi existam si discutam, pretul platit nu a fost echivalent. Balanta nu a fost inca echilibrata si nu va fi niciodata. Ce a fost rau in Adam s-a pierdut si nu va mai veni inpoi in veci. Se numeste Ziua Judecatii.

QUOTE
or dupa Adam, niciun om, oricit de drept ar fi fost el nu putea plati acest echivalent.

Nici nu este nevoie... De aceea Isus s-a inlatat la Cer!

QUOTE
El ne indeamna sa ne iertam unii pe altii, asa cum El ne iarta (cu marinimie)

Nu este marinimie... Este Iubire! Ierti, pentru ca nu exista in tine o alta simtire. Nu te simti generos, si ierti. Simti numai Iubirea, care nu poate decit sa ierte... pentru ca asa simte...

QUOTE
A ne ierta greselile unii altora este si o dovada de iubire fata de Dumnezeu si semeni

Adevarat! Faptul ca iubesti pe D-zeu se manifesta prin Iubirea Aproapelui. Nu poti iubi pe D-zeu si ignora Aproapele, deoarece Iubirea, Simtamintul Iubirii, este numai unul. Daca-l posezi, se manifesta de jur imprejur, D-zeu si Aproapele. Daca nu, degeaba-l clamezi...

QUOTE
si daca il iubim pe Dumnezeu atunci ne dovedim si ascultatori de poruncile Sale, si chiar imitatori (in limitele impuse de imperfectiune, evident...  ). .

48. Voi fiti dar desavirsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavirsit Vad limitele enuntate de tine, dar nu le vad enuntate de Isus...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.