Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Discutii despre natura lui Iisus
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Emil Condor
Cântă Ioana, cântă Domnului căci merită din plin.

Cântă suflete, cântă!...
Emil Condor
Matei 28:19 și 1Ioan 05:07 sunt două versete care au dus în rătăcire pe cei slabi în Duh si ...
sunt multi!... mult prea multi!... Două versete care fac din Biblie cea mai contrazisă carte din lume!
Două versete ce nu se unesc nicicum cu restul Bibliei!...
Să vedem cum sună Matei 28:19. Asa: ”Duceti-vă si faceti ucenici din toate nemurile, botezându-i în Numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh.”
Stim că Isus a făcut pe Pavel, apostol al neamurilor iar pe cei 11 ucenici, apostoli ai iudeilor. Cum de se spune la versetul 19 cuvintele “duceti-vă și faceti...” când de fapt, Isus a spus doar lui Pavel “du-te si fă”?! Celor 11 ucenici le-a zis să nu meargă la neamuri căci neamurile îi vor urâ, îi vor chinui, îi vor omorâ pentru Numele Lui, pentru Numele Isus. Dacă Isus le-ar fi dat acea poruncă de la Matei 28:19, era de la sine înteles că i-ar fi dat-o si lui Pavel la fel, nu cum a botezat el si a propovăduit pe unde a mers! Isus nu S-a contrazis cu sigurantă! Dacă Isus ar fi dat acea poruncă de la Matei către cei 11 ucenici, atunci ar mai fi fost necesară vedenia aceea a lui Petru? Nu.
După ce Petru a fost la Corneliu, când s-a întors la Ierusalim, ceilalti apostoli l-au certat că a mers la cei netăiati împrejur. Dacă Isus ar fi dat lor poruncă pentru neamuri, l-ar mai fi certat ei pe Petru? Nu. Ar fi urmat porunca si poate chiar l-ar fi felicitat pe Petru pentru o slujbă bine împlinită. Dar ei nu aveau o asa poruncă! Domnul Isus le-a dat acelasi set de porunci tuturor celor 11 apostoli. Atunci cum Petru si Filip botezau în Numele lui Isus? Credeti că făceau ei diferit de cei nouă? ( sau... opt, căci Barnaba a făcut ceea ce a făcut Pavel, fiind cu el ). De ce ei făceau contra celor scrise la Matei ?... Datorită faptului că Isus nu a dat niciodată acea poruncă!
Incă un lucru care stă împotriva celor scrise la Matei: Stim că datorită prigonirilor ce se înmultiseră în Ierusalim împotriva apostolilor, acestia au fost nevoiti să fugă prin alte locuri, între neamuri.
In Faptele Apostolilor 11:19 se spune despre Fenicia, Cipru, Antiohia unde ei “propovăduiau Cuvântul numai iudeilor” ce trăiau acolo. Incă o dovadă că ucenicii nu stiau ( pentru că nu primiseră ) asa-zisa Mare Comisiune de la Matei, căci dacă ar fi stiut-o ar fi aplicat-o întocmai! Ei nu au încălcat Cuvântul Domnului. Si-au dat si viata pentru Adevărul lui Hristos.
Este clar până aici? Mergem mai departe...
Romani 06:03-05 - “Nu stiti că toti câti am fost botezati în Isus Hristos, am fost botezati în moartea Lui?”
Ce să se înteleagă atunci despre cei ce se botează după Matei 28:19 în trei persoane distincte, diferite?!... Oare faptul că ei s-au îngropat în moartea Tatălui si a Duhului Sfânt?!... Cum asa?! Stim bine că la Golgota a murit prin crucificare, doar Fiul, adică trupul acela firesc, omenesc, nu si Duhul! Botezându-se în numele “celor trei”, prin aceasta ei afirmă că si Duhul a murit!!... Ce nebunie!!... Nu cumva, chiar aceasta este hulă împotriva Duhului Sfânt?!...
Cum pot ei afirma că se botează în moartea trinitătii când moarte a avut doar trupul ( Fiul omului )?
Stiind toate acestea, versetul scris la Matei 28:19 mai poate sta în picioare?!... Nu. Nu. Nu.
IoanV
QUOTE
Tu citesti postarile mele cu atentie?
Tu ce crezi? Asta inseamna ca ar trebui sa fiu de acord cu tine, sau pot sa imi sustin in continuare convingerile?

QUOTE
El care trebuie sa fie si ramina numai Unul de fapt... Te poti ascunde dupa cuvinte filozofice sau afirmatii dogmatice, dar D-zeu este Unul si trebuie sa ramina Unul.
Este doar Unul intr-o unitate perfecta. Doar ca e mai mult decit atit e, 3 in unul. Iti dau un exemplu banal, ce e fotonul, unda sau corpuscul? Nu stiu cita fizica stii, nu vreau sa te jgnesc, fotonul e cind unda, cind corpuscul, nici una, nici alta, amindoua in unitate. Cind se manifesta una, cind cealalta natura a lui. Nu le poti reduce la una singura. Asa ceva e si cu Dumnezeu.
Eu las orientul in pace. Am invatat multe de la el, de ex. despre devotiune. Dar ceva mai presus decit dobindirea Duhului Sfint nu exista. Iar prin El nu esti singur, esti si cu toti sfintii. Tu nu intilnesti pe nimeni, nu ti-e drag nici un sfint, poate nu stii nici unul. Daca ma insel da un exemplu. Oare chiar asa sa fie, pe toti ii ocoleste si vine numai la tine?
Oricum nu o sa mai insist. Am dat citatele relevante. Problema nu e la nivelul intelgerii rationale, de aceea nici nu modificam nimic prin ea. E o chestie de experienta. Fiecare credem ca l-am intilnit pe Dumnezeu, pe Iisus, pe Duhul Sfint, tinem la experienta respectiva si nu suntem dispusi sa credem ca ne inselam sau suntem amagiti. De aceea nu e nici un progres in dialog.

Te-am rugat cindva sa citesti cartea despre parintele Paisie si initiatii Indiei. Nu cred ca ai facut-o, altfel ai fi observat ce usor pot fi induse anumite stari. Eu chiar din acest motiv am fugit de yoga, chiar m-am speriat cind am vazut ce putere au exercitiile. Ce faci tu si cu postul si cu altele sunt exercitii. S-ar putea ca in mare parte starile sa fie efectul lor. Cred asta deoarece inca nu ai gasit un om cu care sa fii in acord total. Esti singur. In schimb, aproape toate "intuitiile" mele eu le ragesesc la sfinti. Si sunt convins din experienta ca ei sunt o comunitate vie. Nu stiu daca intelegi sau crezi asta. Nu e relevant ce spun (nu patrunde sunetul dincolo de "experienta" traita). Trebuia sa iti spun ca sa intelegi de ce stam pe pozitii ireconciliabile. Am mai cunoscut oameni care au crezut ca au prins pe Dumnezeu de picior, si tu esti la fel de convins. Puterea indoielii mele nu cred ca este mai tare decit convingerea ta incat sa iti ofere si trairea, vederea prin ochii mei. Eu asta cred ca e esential. Cind pierde aceasta capacitate si crede ca le stie pe toate, un om are o problema. Omul care nu mai vede oameni, decit ca sa ii converteasca sau sa ii reintoarca la credinta nu prea iubeste.

Pot sa te asigur de ex. ca starile traite la liturghie si la impartasanie pot sa tina si nu doar o zi. Chair poti trai unele foarte intense in afara liturghiei, nu iti mai imagina ca doar tu esti fericitul, nu mai pedala subtil pe asta ... Nu e un topic de laude de sine pe aici, de aceea nu prea primesti raspunsuri la astfel de insinuari.

@ Emil
QUOTE
Matei 28:19 mai poate sta în picioare?!... Nu. Nu. Nu.
Hai ca-i tare! Nu tie frica de pedeapsa mentionata in apocalipsa pt. cei ce umbla la Sfinta Scriptura? Azi taiem asta, miine suntem mai evoluati, mai taiem si altceva potrivit intelegerii noastre, raspoimiine altceva, mai luam si apocrifele si gata, avem religia noastra. Eu sunt convins ca nu e nimic intimplator in Biblie. Are grija Duhul Sfint de asta. Doar de puterea noastra de a intelege ma indoiesc...
Emil Condor
IoanV,

În încercarea ta de a-mi contrazice afirmatiile, nu faci altceva decât să contrazici Cuvântul Sfânt. Ce am scris mai sus este în Biblie! Lupti împotriva acelor afirmatii? Fii mai atent când condamni afirmatia cuiva, ar putea să fie Cuvântul dumnezeiesc!
edinide
Ioan,
QUOTE
Hai ca-i tare! Nu tie frica de pedeapsa mentionata in apocalipsa pt. cei ce umbla la Sfinta Scriptura?

Apocalipsa a fost incheiata cu blestemul lui Ioan, Matei nu a fost incheiat in acest mod... Exista vre-o sansa ca neincheiat fiind, a ajuns completat?

Indiferent care este modul in care ultimele 2 versete au ajuns acolo, prin Matei sau nu, si inainte de a emite o judecata, trebuie sa raspunzi la intrebarea (adresata si lui TriRegnum, dar de la el nu astept un raspuns):

De ce a fost Petru chemat la socoteala de catre Consiliul Apostolic de la Ierusalim?

Dincolo de discutie, Petru, mergind la Corneliu i-a socat pe restul Apostolilor. De ce?

Marcu (care n-a fost Apostol) relateaza: S-a aratat celor unsprezece... propovaduiti Evanghelia la orice faptura... in Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi in limbi noi. Apoi se incheie asa: Iar ei au plecat si au propovaduit pretutindeni. Aceasta afirmatie poate avea una din doua semnificatii 1) Marcu a scris Evanghelia dupa ce Apostolii au propovaduit pretutindeni; 2) A fost scris devreme, dar completata dupa ce au propovaduit peste tot. Oricare ar fi, acest gen de afirmatii sunt de la Om si nu de la Fiul. Plus ca nici urma de Treime aici...

Luca, culegind amintirile altora despre Isus, spune: 47. Si sa se propovaduiasca tuturor neamurilor [neam], in Numele Lui, pocainta Luca face clar ca s-a informat cu atentie, deci aceste cuvinte or fi fost confirmare din mai multe surse, posibil mai multi Apostoli. Aici nu scapa din vedere ca Luca era de neamul lui Arian din Asia Mica, deci facea si el parte din Neamuri. Mai observa ca Propovaduirea este in Numele lui Isus, fara nici o Treime... Iar Luca, adunind materiale informationale, relateaza intelegerea mesajului Crestin, de catre Crestini, dupa Inaltarea Mintuitorului. Iar pentru primii Crestini, Trinitatea nu era un subiect relevant... Dar a devenit 300 de ani mai tirziu...

Ioan nu mentioneaza nimic de Neamuri... desi, daca era Ultima Porunca a lui Isus, cea de pe urma, greu de crezut ca Ioan ar fi ignorat-o, el care ne reda Rugaciunea lui Isus de la Ultimul Pasti... ultimele promisiuni... ramasul bun...

Matei: ucenici din toate neamurile, in numele Treimii
Marcu: la orice faptura, in numele lui Isus
Luca: tuturor neamurilor, in numele lui Isus
Ioan: ...

Deci, uite cum Treimea este mentionata numai de Matei, in versetele care contin ghilimele neinchise... In concluzie, Treimea nu era o chestiune majora pentru Apostoli, deci nici pentru primii Crestini. Uite, de exemplu, Pavel: si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre, Duhul fiind lasat pe mai tirziu. Apoi, In Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoala-te si umbla! Observa ca Pavel mentioneaza pe Isus si numai pe Isus, vindecind bolnavii...

Treimea are de a face cu Dogma, dupa care Semnele Credintei au disparut din lume, pina in zilele noastre...
Emil Condor
QUOTE (IoanV)
pedeapsa mentionata in apocalipsa pt. cei ce umbla la Sfinta Scriptura...

La Apocalipsa scrie despre cei ce vor tăia sau adăuga ceva la "Cartea aceasta"... cartea în care erau scrise prorocirile lui, adică Apocalipsa (după cum a mentionat si Edinide).

Dacă Isus a dat porunca de la Matei 28:19, măcar un singur ucenic să fi împlinit asa-zisa Lui poruncă, botezând în numele trinitătii. Poate cineva să arate un verset care să descrie pe cineva primind acel botez în numele "celor trei"?
Eu am să dau câteva versete care exprimă contrariul...
Fap. Ap. 02:38 – „Pocăiti-vă, le-a zis Petru, si fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre.”
Fap. Ap. 08:16 – „... fuseseră botezati în Numele Domnului Isus.”
Fap. Ap. 10:48 – Petru: „... a poruncit să fie botezati în Numele Domnului Isus Hristos.”
Fap. Ap. 16:31 – Pavel si Sila spun temnicerului: „Crede în Domnul Isus si vei fi mântuit tu si casa ta.” Pavel îi zice să creadă în Isus iar el s-a botezat si s-a bucurat de credinta în Dumnezeu.
Fap. 19:04,05 – „Ioan a botezat cu botezul pocăintei si spunea norodului să creadă în Celce venea după el, adică în Isus. (Ucenicii) când au auzit aceste vorbe, au fost botezati în Numele Domnului Isus.”
Romani 06:03-05 – „Nu stiti că toti câti am fost botezati în Isus Hristos, am fost botezati în moartea Lui?”
Efeseni 04:05 – „Este un singur Domn, o singură credintă, un singur botez.”
Coloseni 02:12 – „... îngropati împreună cu El, prin botez.”
edinide
QUOTE
Tu citesti postarile mele cu atentie?

QUOTE
Tu ce crezi? Asta inseamna ca ar trebui sa fiu de acord cu tine, sau pot sa imi sustin in continuare convingerile?

Nu, dar nu-mi pune in gura cuvinte nespuse, ignorindu-le pe cele spuse...

QUOTE
Este doar Unul intr-o unitate perfecta. Doar ca e mai mult decit atit e, 3 in unul. Iti dau un exemplu banal, ce e fotonul, unda sau corpuscul?

Ok, dar tu nu spui niciodata Unda-Foton si nici Corpuscul-Foton, dar spui Fiul-D-zeu, Duhul-D-zeu, eventual D-zeu-D-zeu...

Ca sa iesim din disecarea Trinitatii, mai ales ca nu vedem iesirea, nici nu ai raspuns la versetele fierbinti, hai sai sa ne lamurim de alte cele:
- este vre-o legatura intre Adam si Isus, din moment ce amindoi sunt Fiul lui D-zeu? Sunt doi Fii diferiti? Identici? Altfel?
- este vre-o legatura intre Om si Adam? Dincolo de evidenta biologie...
- este vre-o legatura intre Om si Fiul, in afara de cea de Mintuitor?
- este vre-o legatura intre Om si Om?
- este vre-o legatura intre Om si D-zeu?
- de ce Omul nu interactioneaza niciodata cu D-zeu, numai cu Duhul Sfint? (lasa de-o parte VT...)
- de ce Omul nu e niciodata Copilul lui Duhul?

Acestea au relevanta... cotidiana... nu numai teoretica...

QUOTE
citesti cartea despre parintele Paisie

Ok, cu prima ocazie...

QUOTE
Cind pierde aceasta capacitate si crede ca le stie pe toate, un om are o problema.

De acord cu tine... Dar, pe de alta parte, nu ai o directie cit timp nu intelegi versete esentiale din Evanghelie, nu le poti explica, nu se potrivesc in context, nu au sens etc. Daca numai citeva versete nu au sens, sensurile deja "gasite" nu sunt corecte, deci nu poti fi pe Cale. Poti sa te consolezi ca mergi cu valul, dar valul pe care-l vad eu, zi de zi, nu pare a fi pe Cale nici el. Poti alege Sfintii, dar cit timp Evanghelia iti este inchisa, nu poti fi nici cu ei.

De ce oare, dupa 2000 de ani, Liturghia inca zice: Rugati-va pentru cei alesi sa li se descopere lor Evnaghelia? Daca este inca nedescoperita, nu ar trebui sa vina in cele din urma si Descoperirea? Sau Descoperirea incepe de la zero cu fiecare dintre noi?

Restul, mai incolo...
IoanV
QUOTE
Ok, cu prima ocazie...
Nu ma grabesc, dar ajuta mult la clarificarea unor lucruri...
Un om este complex, cu atit mai mult Dumnezeu. Referintele in Biblie sunt clare: Tatal, Fiul (Cuvintul) si Duhul Sfint. Ori sunt impreuna intr-o treime unitara numita Dumnezeu ori ii privim ca persoane distincte si atunci se complica. Alta solutie nu exista. Solutia ca DUhul ar fi de fapt Tatal cade.
Relevant este sa dobindesti pe Duhul Sfint si e calea f. bine jalonata in Biblie, cind nu faci decupari cu foarfeca intelepciunii omenesti. Ba ca impartasania e doar spirtuala, ba ca Duhul nu stie de capul lui, samd.

Nu am timp sa raspund la toate intrebarile (din nou). Pe parcurs poate am si facut-o. Si nici nu vad sa ne intelegem prin cuvinte. Orice fraza poate fi rastalmacita pt. ca exprimarea nu e perfecta. Invatura oficiala a bisericii e cunoscuta, este si aici cite ceva..

Intreb si eu, retoric, de ce noi interactionam prin cuvinte si cel mult in Duh? Pentru ca asa sunt facute lucrurile. Noi trebuie sa aflam prin credinta cum sunt nu sa inventam realitati sau sa le adaptam dorintelor noastre.
Emil Condor
QUOTE (IoanV)
Solutia ca DUhul ar fi de fapt Tatal cade.

Solutia?! În Biblie nu sunt mai multe "solutii" de întelegere! Există doar o cale: Adevărul.
Solutiile sunt născocite de oameni care au interese meschine în spatele a tot ceea ce fac!
QUOTE
ca DUhul ar fi de fapt Tatal cade.

Asa ai hotărât tu să cadă si... nu ai altă "solutie"!
Vezi si în Facerea 01:02 spune "Duhul lui Dumnezeu se misca pe ape".
În NT sunt destule pasaje ce arată că Tatăl este Duhul. Nu poate fi contestat câtusi de putin!
Normal că prin acceptarea unui Dumnezeu ca Duh, se dărâmă toată "sandramaua" trinitătii ce sustine "trei egali" si nu este usor pentru nimeni să renunte la obiceiuri mostenite de la cei dragi, apropiati...
QUOTE
Nu am timp sa raspund la toate intrebarile.

Pe cine interesează Adevărul, îsi face timp.
Vorbim aici despre sansa noastră de a fi în vesnicii, vii sau... morti.
QUOTE
Noi trebuie sa aflam prin credinta...

Să aflăm prin credintă? Ce fel de credintă? Întâi trebuie să verificăm baza credintei noastre, deci, indic ceva... cunoastere. Când cunosti ceva poti să si crezi acel ceva. Doar nu esti adeptul lui "crede si nu cerceta"?! Păcat!
QUOTE
nu sa inventam realitati sau sa le adaptam dorintelor noastre.

Ce vrei să spui prin adaptare? Versetele care ti se dau sunt adaptări? Oricine le poate găsi în Biblie.
Sunt acolo scrise cu perfectă claritate pentru inimile deschise spre cunoasterea lui Dumnezeu.
edinide
QUOTE
Referintele in Biblie sunt clare: Tatal, Fiul (Cuvintul) si Duhul Sfint.

Referintele la Tatal, Duhul Sfint si Fiul (observa ordinea...) sunt explicite si multiple, dar nu sunt clare, cum spui. Uite o alta afirmatie explicita dar nu clara: Pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.. Referintele la Treime sunt explicite, dar nu clare, dimpotriva, tilcuite.

QUOTE
Ori sunt impreuna intr-o treime unitara numita Dumnezeu ori ii privim ca persoane distincte si atunci se complica

Aici recurgi la Ratiune deci nu esti pe Cale, pentru ca intelegerea nu vine prin Ratiune ci prin Cunoastere. Complicatia exista numai in Ratiune, nu in Cunoastere. Iar Cunoasterea nu vine din Carte ci direct prin Duhul, cum a fost promis: Duhul Sfint, pe care-L va trimite Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile. Dogma rezulta din Ratiune, nu din Cunoastere. Nu din Spiritul Legii ci din Litera Legii, motiv pentru care s-a impus prin Putere Lumeasca. Iar daca Spiritul Legii verbalizat in Carte este unitar, Litera Legii pare plina de contradictii. Din acest motiv Dogma este si ea plina de contradictii, pentru ca rezulta din Litera nu din Spirit.

Treimea este Sfintenie si exista pe mai multe planuri:

Tatal->Duhul Sfint->Fiul, numit Jugul Tatalui (Eu si Tatal, Una suntem)
Fiul->Duhul Sfint->Omul, numit Jugul Fiului (Luati Jugul Meu asupra voastra)
Omul->Duhul Sfint->Omul, numit Jugul Aproapelui (Voi fiti Una, precum Eu si Tatal)

Cele trei planuri nu sunt separate ci sunt simultane: nu exista Iubire de Aproapele fara de Iubire a Fiului, nici Iubire a Fiului fara de Iubire a Tatalui, si nici Iubire a Tatalui fara Iubire de Aproapele (A doua, asemenea Primei porunci), pentru ca Jugul care injuga Doua Entitati este Duhul Sfint. Daca ai pe Duhul, ai toate acestea, daca nu-L ai, nu o ai pe nici una.

Duhul Sfint, Suflarea Tatalui, este Liantul Spiritual, Liantul Sfint, Liantul Viu, prin care Omul e Una cu Omul, prin care Omul e Una cu Fiul, prin care Fiul e Una cu Tatal, si prin care Omul devine Una cu Tatal: Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine, ca si ei sa fie una in noi.

Vezi ca nu se... complica?

Treimea exista, la mijlocul Treimii aflindu-se un Jug de Natura Spirituala (Duhul Sfint), prin care Toate Cele se leaga de D-zeu, si Toate Cele se leaga intre ele. Evanghelia este plina de marturii despre aceasta.

Prin acestea, Credinta nu mai este Dogma, nu mai este Ritual si nu mai este Instituite, ci devine o Realitate Vie prin care Omul se tranforma vizibil, din Mamifer in Duh Viu, implinind Legea Iubirii: Una cu Aproapele, spre a fi Una cu Fiul, spre a fi Una cu Tatal, care este Viata Vesnica: Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu Cunoasterea este Viata, pentru ca nu rezulta din Carte ci rezulta din Jugul Spiritual al Tatalui.

QUOTE
Solutia ca Duhul ar fi de fapt Tatal cade

Vezi mai sus, Duhul nu este Tatal in sine. Tatal fiind incomprehensibil, Tatal se face cunoscut prin Duhul Viu care purcede direct din Tatal si cuprinde Totul, ca un Magnet Viu, ca o Radiatie Vie, ca o Iubire Vie, ca o Lumina Vie, ca un Duh Viu, toate Atributele Vietii ce le gasesti pe ici si colo in Evanghelie.

D-zeu este Unul, Vesnic, Atotcuprinzator, iar prin Duhul Lui, de jur-imprejurul Lui, spatial, temporal, spiritual, totul primeste Viata, Constiinta, Gindire, Simtire, Libertate si restul. Exista un Singur D-zeu, Unic, in care Toate se reunesc, prin Duhul Lui Preasfint.

QUOTE
ntreb si eu, retoric, de ce noi interactionam prin cuvinte

Din Decadere Spirituala. Daca am fi la nivelul sfinteniei ce se asteapta de la noi, de Tatal asteptata, si de Fiul trasata, nu am avea nevoie de cuvinte verbale... Vorbim, pentru ca am pierdut prin Pacat calitatea de Fiu. Iar Fiul s-a jertfit pentru ca noi sa recistigam calitatea de Fiu. Vorbim pentru ca nu suntem Fiul.

Dar exista in noi puterea nevorbirii...

QUOTE
si cel mult in Duh? Pentru ca asa sunt facute lucrurile. Noi trebuie sa aflam prin credinta cum sunt

Fiul s-a jertfit pentru ca sa nu mai cautam in intuneric, ca in vechime, fara succes, ci sa-L urmam in Lumina: Eu sunt Lumina lumii. Prin Credinta trebuie sa ajungem a ne cunoaste Sinele, spre a cunoaste pe Aproapele, spre a cunoaste pe Fiul si spre a cunoaste pe Tatal. Incepem cu Sinele spre a afla pe D-zeu, pentru ca Scinteia D-zeiasca este in noi. Cunoscind acestea, ne ridicam din Cadere, din Pacat si din Animalitate, devenind ceea ce ar trebui sa fim.

Iubirea Aproapelui nu este Sentimentalism ci este Crestere Spirituala, nu este un Om mai Bun, dupa Dogma, ci este a deveni Altceva decit suntem: Fiul!

QUOTE
nu sa inventam realitati sau sa le adaptam dorintelor noastre

Adevarat. De aceea nu-i voie sa ai nici o dorinta, in afara de a fi Una cu Aproapele in primul rind, prin aceasta a cauta pe Fiul, si a spera la Tatal. Iar pe Aproapele sa-l cauti cu Iubire si Fratie. Orice alta cale nu este de la D-zeu.
andra_v
Citate din Biblie care sustin ideea divinitatii lui Iisus:
Matei 28:19. Asa: Duceti-vă si faceti ucenici din toate nemurile, botezându-i în Numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh.
Matei: 11:27 Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, decât numai Fiul și cel căruia va voi Fiul să-i descopere.
Ioan 1: 14 Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.
Ioan 5:
20 Că Tatăl iubește pe Fiul și-I arată toate câte face El și lucruri mai mari decât acestea va arăta Lui, ca voi să vă mirați.
21 Căci, după cum Tatăl scoală pe cei morți și le dă viață, tot așa și Fiul dă viață celor ce voiește.
22 Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului.
23 Ca toți să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinstește pe Fiul nu cinstește pe Tatăl care L-a trimis.
26 Căci precum Tatăl are viață în Sine, așa I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine;
36 Iar Eu am mărturie mai mare decât a lui Ioan; căci lucrurile pe care Mi le-a dat Tatăl ca să le săvârșesc, lucrurile acestea pe care le fac Eu, mărturisesc despre Mine că Tatăl M-a trimis.
37 Și Tatăl care M-a trimis, Acela a mărturisit despre Mine. Nici glasul Lui nu l-ați văzut vreodată, nici fața Lui nu ați văzut-o;
45 Să nu socotiți că Eu vă voi învinui la Tatăl; cel ce vă învinuiește este Moise, în care voi ați nădăjduit.
Din astea zic ca se desprinde clar ideea ca e Iisus este Dumnezeu, are viata in sine (deci, nu este creat, precum omul) I s-a dat judecata, si si este cinstit deopotriva cu Tatal.
46 Nu doar că pe Tatăl l-a văzut cineva, decât numai Cel ce este la Dumnezeu; Acesta L-a văzut pe Tatăl.
57 Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine.
Ioan 10:
29 Tatăl Meu, Care Mi le-a dat, este mai mare decât toți, și nimeni nu poate să le răpească din mâna Tatălui Meu.
30 Iar Eu și Tatăl Meu una suntem.



Fiul asculta de Tatal, se roaga, posteste pt. ca este si om, fiind Dumnezeu intrupat. Sufera, moare, are nevoie de rugaciunea apostolilor ca om. Intruparea nu are semnificatia scindarii dumnezeirii, a ruperii unitatii treimice.

Despre Duhul Sfant si Sf. Treime:
Ioan 6: 45 Scris este în prooroci: "Și vor fi toți învățați de Dumnezeu". Deci oricine a auzit și a învățat de la Tatăl la Mine vine.
Ioan 14:
26 Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.
Trebuie sa fie cineva Iisus pt. ca Duhul sa vina in numele lui!
21 Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui.
26 Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.
15 Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă.
Plus prezenta treimii la botezul lui Iisus.

In Epistole si Faptele Apostolilor:
De la Sf. Pavel:
I Corinteni, 8: 6 Totuși, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatăl, din Care sunt toate și noi întru El; și un singur Domn, Iisus Hristos, prin Care sunt toate și noi prin El.
2 - Și Viața s-a arătat și am văzut-o și mărturisim și vă vestim Viața de veci, care era la Tatăl și s-a arătat nouă –
24 Deci, ceea ce ați auzit de la început, în voi să rămână; de va rămâne în voi ceea ce ați auzit de la început, veți rămâne și voi în Fiul și în Tatăl. - unitate indisolubila, mentionata si mai inainte...
Apocalipsa:
21 Celui ce biruiește îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu, precum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui.
Deci, dupa cum a subliniat si TriRegnum, Duhul Sfant este persoana, nu o energie impersonala. Isus vorbeste de Mangaietor ca fiind o persoana si nu o forta, precum undele electromagnetice.
Duhul Sfant are atributele unei persoane, nu ale unei forte: invata, mangaie, doreste.

De acord cu IoanV, e o problema de experienta, de traire, nu de intelegere pur rationala.



Dumnezeirea se face cunoscuta prin energiile Duhului Sfant, care nu se identifica cu persoana divina.
Am ales dogma Sfintei Treimi tocmai pt. ca imi ofera o explicatie unitara a Bibliei, fara contradictii.
Pt. a ne cunoaste sinele este nevoie sa dam la o parte "eul".
Iti dau dreptate, la cunoastere ajungem prin iubire.
edinide
QUOTE
Citate din Biblie care sustin ideea divinitatii lui Iisus:

Aceasta nu este disputata... doar Isus spune ca s-a coborit de la Tatal, si se urca la Tatal...

Disputa este o Treime care nu exista ca "ipostaz", pentru ca D-zeu nu poate fi decit Unul, si asa si este. D-zeu este Unul, si se reveleaza noua prin Duhul Sau. D-zeu nu este cunoscubil prin nimic, pentru ca Totul nu se poate cunoaste, dar se reveleaza noua prin Duhul Sau. Nu exista posibilitate de a sti mai mult depsre D-zeu decit El ne reveleaza prin Duhul Sau, deoarece Cunoasterea noastra, sau a Fiului, nu poate cuprinde Totul. De aceea Fiul spune mereu, face ce Tatal i-a dat, spune ce Tatal i-a spus, roaga pe Tatal sa implineasca orice, inclusiv invierea lui Lazar, cunoasterea Lui este de la Tatal, etc.etc.etc. Nu-l poti nega pe Isus aici...

Cine se poate raporta la D-zeu in acesti termeni, este Divin fara nici o disputa, dar nu este D-zeu, caci D-zeu nu poate fi decit Unul, indivizibil. Un d-zeu care ia diverse "forme" sau "ipostaze" nu mai este Totul, deci nu mai este D-zeu. Daca exista o "ipostaza" a lui D-zeu, diferita de D-zeu, si este declarata D-zeu, D-zeu este anulat, deoarece Totul nu se poate manifesta prin Parti. De aceea, Treimea, ca si "structura D-zeieasca" nu exista...

Din acest motiv, nici Fiul nu poate fi D-zeu, scindare care ar anula pe D-zeu. De aceea, Fiul nu o afirma niciodata, pentru ca El stie ca este Fiul, si stie ca nu este D-zeu: ma urc la D-zeu Meu! Daca Isus are un D-zeu, Isus nu este D-zeu, indiferent cite Dogme inventezi, sau indiferent ce sentimente ai. Isus este Fiul D-zeiesc... este Unsul... este Mintuitorul... dar Isus este si Fiul Omului....

QUOTE
Din astea zic ca se desprinde clar ideea ca e Iisus este Dumnezeu, are viata in sine

Nu este D-zeu pentru ca Viata in Sine is s-a dat: I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine Cind ti se da ceva, nu poti fi D-zeu, deoarece unui D-zeu nu-i poti da nimic, D-zeu fiind Totul. D-zeu numai da, fara a-i putea da nimic in schimb, in afara de Vesnica Slava... Cum poti sa dai ceva, Totului?!

Prin Viata in Sine, Fiul este D-zeiesc, de aia sta la Dreapta Puterii, dar nu este D-zeu... pentru ca primit Ceva... Orice...

QUOTE
Fiul asculta de Tatal, se roaga, posteste pt. ca este si om, fiind Dumnezeu intrupat

Repet, cui ii pasa de Inventiile Dogmatice? Ai gasit undeva unde Isus se face pe Sine, D-zeu intrupat? Daca nu, este Pacat sa sutii asa ceva. Isus s-a prezentat Lumii drept Fiul Tatalui si Fiul Omului. Dincolo de Isus, nu ai voie sa faci o alta afirmatie, este ca si cum ai adauga Evanghelia de la tine... nu-ti aduna Pacate din cauza Dogmei...

Nu exista D-zeu intrupat, n-a existat si nici nu va exista vre-o data, pentru ca D-zeu este... Totul! Universul tot este D-zeu, toate simtirile Lumii sunt D-zeu, toate Gindurile Lumii sunt D-zeu, toata Ratiunea Lumii este tot D-zeu, etc. D-zeu nu se poate intrupa... pentru ca nu poate exista in afara Sinelui... pentru ca Totul nu poate deveni Ceva... D-zeu nu se poate intrupa... Asa cum D-zeu nu ne poate forta sa-L iubim, daca noi nu vrem, D-zeu nu se poate nici intrupa. Ne poate pedepsi, dar n-o face, ca nu-I putem purta pedeapsa, ne poate arde in Focul acela, etc. dar nu ne poate fortza sa-L iubim... si nu se poate nici intrupa...

QUOTE
dupa cum a subliniat si TriRegnum, Duhul Sfant este persoana, nu o energie impersonala

Te intreb acum ca pe Ioan, tu citesti afirmatiile mele inainte de a le raspunde?!

Am spus, ca o Radiatie Vie, nu impersonala... ca o Iubire Vie, nu impersonala... ca o Lumina Vie, nu impersonala... Ca un Duh Viu, nu impersonal... La fiecare Atribut pe care l-am putut gasi, am adaugat VIU, pentru ca simtirea Duhului este Vie, auzirea Duhului este Vie, vederea Duhului este Vie etc. Cu alte cuvinte, Duhul izvorit din Tatal, este VIU, este un Duh plin de Viata, Iubire, Simtire, Inteligenta etc. Poti sa spui ca Duhul este Tatal, pentru ca nu-L putem percepe pe Tatal dincolo de Duhul Sau. Pentru noi, tot ceea ce D-zeu este, este Duhul Sau, dincolo de asta nefiind pentru noi a cunoaste. Pentru noi, D-zeu este Duh, spune Ioan, acesta fiind Inceputul si Sfirsitul perceptiei noastre. Pentru noi, D-zeu este ceea ce Duhul Sau ne reveleaza din El Insusi, este Lumina pe care o vedem cu Vederea Spirituala, este Iubirea pe care o simtim cu Iubirea Spirituala, este Inteligenta pe care o patrundem cu Gindul Spiritual etc. Pentru noi, D-zeu nu exista dincolo de Duhul Sau, pentru ca nu avem Perceptia, Inteligenta, Puterea etc. de a cuprinde Totul. Simplificind, Duhul este D-zeu, cel putin pentru noi...

Imagineaza-ti un robot facut sa te studieze. Te va analiza pe toate partie, stie ca esti calda, ca esti moale, ca ai parti corporale, ca ai par, ca te misti, etc. Robotul nu va putea sti niciodata ce esti tu cu adevarat, ci numai cum te manifesti in exterior. Asa este si cu Duhul, este tot ce putem sti despre Tatal. Dincolo de Duhul nu vom patrunde niciodata, pentru ca suntem Finitul care se raporteaza la Nemarginit. De aceea D-zeu nu se poate intrupa... iar ceva Intrupat, nu poate fi D-zeu...

QUOTE
Am ales dogma Sfintei Treimi tocmai pt. ca imi ofera o explicatie unitara a Bibliei, fara contradictii

?!...?!...?!

Ma sui la D-zeu Meu: D-zeu se suie la... D-zeu?!
Tatal este mai mare decit Mine: D-zeu este mai mare decit... D-zeu?!
Cunoasterea Mea nu este a Mea: D-zeu nu are Cunoastere?!
pentru ca sunt Smerit cu Inima: D-zeu este smerit in fatzalui... D-zeu?!
fac voia Tatalui: D-zeu face voia lui... D-zeu? etc.etc.etc.

?!...?!...?!

QUOTE
Pt. a ne cunoaste sinele este nevoie sa dam la o parte "eul".

In sfirsit ceva comun...

Aceasta este numai o parte a ecuatiei. Daca te limitezi la aceasta, cazi in Budism. Eul trebuie eliminat cu scopul descoperirii Sinelui Spiritual. Apoi, trebuie sa descopri Aproapele din Sinele tau si multiplul comum, Fiul Tatalui. De pe aceasta pozitie, sa cauti pe Tatal... Aceasta este Calea Cristosului.

Exista si manifestari pamintesti, sociale, morale ale acestei Cai, dar aspectul personal este mai sus.
edinide
Fratii mei si surorile mele, cu dragoste frateasca va urez un

Paste Fericit !

plin de Calm D-zeiesc, de Lumina Pura si de Iubire Curata.

Fie ca Invierea Fiului sa devina Invierea Noastra!
andra_v
QUOTE (edinide @ 5 Apr 2007, 09:39 PM)
QUOTE
Citate din Biblie care sustin ideea divinitatii lui Iisus:

1. Aceasta nu este disputata... doar Isus spune ca s-a coborit de la Tatal, si se urca la Tatal...

2. Disputa este o Treime care nu exista ca "ipostaz", pentru ca D-zeu nu poate fi decit Unul, si asa si este. D-zeu este Unul, si se reveleaza noua prin Duhul Sau.

3. Cunoasterea noastra, sau a Fiului, nu poate cuprinde Totul. De aceea Fiul spune mereu, face ce Tatal i-a dat, spune ce Tatal i-a spus, roaga pe Tatal sa implineasca orice, inclusiv invierea lui Lazar, cunoasterea Lui este de la Tatal, etc.etc.etc. Nu-l poti nega pe Isus aici...


4. Din acest motiv, nici Fiul nu poate fi D-zeu, scindare care ar anula pe D-zeu. De aceea, Fiul nu o afirma niciodata, pentru ca El stie ca este Fiul, si stie ca nu este D-zeu: ma urc la D-zeu Meu! Daca Isus are un D-zeu, Isus nu este D-zeu, indiferent cite Dogme inventezi, sau indiferent ce sentimente ai. Isus este Fiul D-zeiesc... este Unsul... este Mintuitorul... dar Isus este si Fiul Omului....


5. Prin Viata in Sine, Fiul este D-zeiesc, de aia sta la Dreapta Puterii, dar nu este D-zeu... pentru ca primit Ceva... Orice...


6. Nu exista D-zeu intrupat, n-a existat si nici nu va exista vre-o data, pentru ca D-zeu este... Totul! Universul tot este D-zeu, toate simtirile Lumii sunt D-zeu, toate Gindurile Lumii sunt D-zeu, toata Ratiunea Lumii este tot D-zeu, etc. D-zeu nu se poate intrupa... pentru ca nu poate exista in afara Sinelui... pentru ca Totul nu poate deveni Ceva... D-zeu nu se poate intrupa... Asa cum D-zeu nu ne poate forta sa-L iubim, daca noi nu vrem, D-zeu nu se poate nici intrupa. Ne poate pedepsi, dar n-o face, ca nu-I putem purta pedeapsa, ne poate arde in Focul acela, etc. dar nu ne poate fortza sa-L iubim... si nu se poate nici intrupa...


1, 3. Iisus, ca om ,nu stie totul, ca Dumnezeu, da. Ca om, se suie la Tatal, ridicandu-ne si pe noi la dumnezeire. S-a intrupat, a trait fara de pacat, S-a rastignit, a inviat si S-a inaltat la ceruri, pt. ca noi toti sa accedem la divinitate.

2. Crestinismul sustine un Dumnezeu intreit, avand o unica vointa. Fiinta divina este incomprehensibila, dar Dumnezeu Se face cunoscut oamenilor prin energiile Duhului Sfant, un atribut al Acestuia, dar care nu se identifica cu divinitatea. Revin cu un comentariu pe aceasta tema.

4. Dumnezeirea nu S-a scindat prin intrupare, a ramas unitara.

5. Are "Viata in Sine", nascut in eternitate, " Unicul Sau Fiu", fara inceput si fara sfarsit, necreat. Nasterea persoanei treimice, dupa cum am mai spus, nu are inteles temporal, pt. ca Dumnezeu este deasupra timpului.

6. Iti respect viziunea panteista, pana la urma este o problema de experiere, nu de intelegere rationala.

Un Paste fericit tuturor! Pana la urma conteaza sa punem in practica preceptele moral-religioase, nu sa dam din condei cu iubirea in sus si in jos. Sa facem, sa rupem ceva din eul nostru egoist, sa ne rugam si sa ne punem intrebari cu sinceritate! Fara sa judecam, fara sa aratam cu degetul, impietriti in multumirea de sine.
Daca Il punem pe Dumnezeu in centrul existentei, ne concentram vointa si simtirea pt. a fi mai buni, vom primi si Lumina.
andra_v
Imi permit sa-l citez in acest context pe Dude, care, in cadrul unui alt topic, a conchis cum nu se poate mai bine:
QUOTE
Aceste credinte, daca sunt adevarate si profunde asa cum trebuie sa fie credintele, ajung chiar sa fie realitatea noastra.
Emil Condor
QUOTE (TriRegnum)
Ef. 4.30 spune sa nu intristati Duhul

Doar un exemplu:
Când citesc atâtea pe aici, duhul mi se întristează.
Este duhul meu întristat, o altă persoană ori sunt chiar eu, acela?

Mat. 01:20 - „ căci ce s-a zămislit în ea (Maria), este de la Duhul Sfînt ”.
Faptul că Duhul Sfînt nu este o persoană aparte, ci este Duhul lui Dumnezeu,
reiese și din faptul că Isus nu a fost numit niciodată Fiul Duhului Sfînt (deși este născut de Duhul),
ci a fost numit Fiul lui Dumnezeu.

PS.
Voi fi plecat departe de casă pentru o perioadă.
Sper să auzim numai de bine! Spor la combătut!




Clopotel
HRISTOS A INVIAT !

Draga Emil
QUOTE
QUOTE
Cine a spus ca natura umana a lui Iisus ar fi in Sfanta Treime?

Exact Clopotel a făcut-o! Ai spus clar că Fiul este sus iar Fiul este tocmai acea natură umană!

Nope... Fals... De fapt este o minciuna intentionata aceasta afirmatie... Eu nu am afirmat ce ai spus tu, ba din contra...
Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Cuvantul care S-a facut trup, nu este natura umana ci natura Dumnezeiasca... Iisus, fiul Fecioarei Maria, este natura umana, caci Fecioara Maria era om...
QUOTE
QUOTE
Edinide zicea ca Fiul intrupat nu mai exista in Ceruri, iar eu am spus FALS pentru ca e fals... Fiul intrupat exista si in ceruri...

Hai că ai afirmatii stranii de tot!
În cer nu sunt trupuri de carne si sânge. Putrezirea nu poate mosteni Cerul!

Nici nu am afirmat ca ar fi....Eu am spus ce spune Biblia: anume ca Dumnezeu Cuvantul S-a facut trup... Asta nu inseamna ca Dumnezeu si-ar fi pierdut capacitatea de a fi omniprezent... Iar in ceea ce priveste trupurile, Biblia te contrazice din nou:
55 Iar Ștefan, fiind plin de Duh Sfânt și privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu și pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu. (Fapte 7)
Cine era Iisus care statea de-a dreapta lui Dumnezeu? Era Fiul Omului... Caci tot acolo zice: 56 Și a zis: Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!
Tot mai intrebi acum de carne si sange? Fiul Omului, care S-a ridicat cu trupul Lui la cer, a ajuns acolo cu carne si sange? Asta e intelegerea ta?
QUOTE
Eu învăt adevărul din Biblie, de la Domnul meu, nu "adevărul" tău venit din traditie!

smile.gif Traditia este de la Iisus, a ta de unde este? Din a cui minte? Iar eu ti-am pus direct citatele Bibliei in fata, si aceste citate singure au aratat falsul afirmatiilor tale... Nu a fost nevoie de nici o referire la Sfanta Traditie... Vorbele tale pot fi usor combatute doar cu Sfanta Scriptura...
QUOTE
La început am crezut că edinide este Martor al lui Jehova. M-am înselat!

smile.gif Face parte din gruparea yoga - crestina... Intreaba-l si tu cum au aparut si cine sunt cei ce le-au bagat chestiile astea in cap...
QUOTE
Se pare că el cunoaste Biblia mai bine ca oricare dintre noi, cei de pe Forum...

rofl.gif Daca te referi la tine, posibil, insa unele lucruri tu le intelegi mai bine decat el... Dar ma rog, poti sa-l incurajezi astfel...
QUOTE
Vorbesc despre Biblia "în spirit" nu "în literă".

Pai el zice ca spiritul nu vede mai departe de trup, adica de vreo cativa centimentrii, asa ca...
QUOTE
Stiu dragul meu! Păi... tocmai aceea este problema: trebuie ca omul să fie plin de sigurantă biblică, născută din Cuvânt, nu din mostenirile primite de la "Sfintii Părinti"!

Apropo: nici tu, nici Edinide, nu ne-ati spus de unde ziceti voi ce spuneti despre Biblie? Daca pentru voi Sfintii Parinti nu sunt buni, atunci cine sunt cei dupa care va luati, si de ce ar fi ei mai buni?... Sau daca va luati dupa capul vostru, prin ce sunteti voi mai buni decat Sfintii Parinti? Poti spune ceva despre asta?
Poti spune de unde ai luat tu Biblia? Mergi cumva pe "sola Scriptura"? Din cate vad nu... Care sunt argumentele tale pentru citatul 1 Timotei3:16 cum ca este adevarat? Hai sa vedem aici despre ce e vorba in realitate...
Iar daca e vorba de fapte dupa Hristos, nu stiu daca vreunul din voi, sau din gruparea voastra, acum sau vreodata, s-a ridicat macar la 1% din maretia Sfintilor Parinti, dar ce vorbesc eu aici, chiar aproape de zilele noastre, cine se poate asemana cu Sfantul Serafim de Sarov sau cu parintele Cleopa si cu alti ortodocsi asemenea lor, ca sa spuneti voi ca e mai bine sa ascult de acela decat de acestia?

QUOTE
Nu, Clopotel! Esti gresit! Atât de gresit! Ochii abia au început să mi se deschidă. Ce mult m-as bucura să înteleg cât Edinide! El vorbeste despre adevărul Cuvântului biblic iar eu... chiar dacă stiu adevărul (doar partial!), nu în măsura în care el îl stie...

laugh.gif Cine ti-a spus ca tu sau Edinide stiti adevarul? El tie si tu lui... rolleyes.gif
QUOTE
La început, nu stiu de ce aveam impresia că Numele Isus nu era partea ta favorită dar... în strategia implantată de Dumnezeu în tine, ai pornit cu discutii intense despre Fiul (Omul Isus), nu că "Isus ti-ar fi stat în gât". Te-am înteles gresit. Este bine că m-am trezit si... cresc (deja, de când te-am întâlnit pe Forum, am crescut un pic!).

Ai "crescut" intr-adevar de la a sustine ca Fiul este Dumnezeu la parerea lui Edinide care zice ca nu e... Asta da "crestere"... E ca si cum ai planta un pom cu crengile in pamant si radacinile in aer... Daca-l uzi la radacina chiar ai impresia ca in primele zile creste, dar dupa aceea unde ajunge?
QUOTE
QUOTE
(edinide)
Eu pot sa-ti spun mult mai multe despre aceasta...

Am ochii si urechile deschise dar mai important: am inima deschisă spre cunoasterea lui Dumnezeu.
Te rog să spui mult mai multe! Să nu te opresti...

rofl.gif N-o sa se opreasca... Asta e sigur... laugh.gif Numai ca ce te faci cu vorbele Sfintei Scripturi:
5 Așa zice Domnul: "Blestemat fie omul care se încrede în om și își face sprijin din trup omenesc și a cărui inimă se depărtează de Domnul. (Ieremia 17)
Am intalnit multi oameni credului, acestia vin cu ideile lor si pleaca cu ale altora "parute bune" ...Cum se spune: "sunt facuti din cuvinte", nimic concret, nimic dovedit practic.... Nu se intreaba :"a facut oare cineva ce spune acesta?", De unde spune ce spune? etc etc...
QUOTE
Matei 28:19 și 1Ioan 05:07 sunt două versete care au dus în rătăcire pe cei slabi în Duh si ...
sunt multi!... mult prea multi!... Două versete care fac din Biblie cea mai contrazisă carte din lume!
Două versete ce nu se unesc nicicum cu restul Bibliei!...
Nu, nu a dus pe nimeni in ratacire, poate in afara de tine si cei ce sunt in afara crestinismului... Iata cat de gresit intelegi tu acele versuri:
QUOTE
Ce să se înteleagă atunci despre cei ce se botează după Matei 28:19 în trei persoane distincte, diferite?!... Oare faptul că ei s-au îngropat în moartea Tatălui si a Duhului Sfânt?!... Cum asa?! Stim bine că la Golgota a murit prin crucificare, doar Fiul, adică trupul acela firesc, omenesc, nu si Duhul! Botezându-se în numele “celor trei”, prin aceasta ei afirmă că si Duhul a murit!!... Ce nebunie!!... Nu cumva, chiar aceasta este hulă împotriva Duhului Sfânt?!...
Cum pot ei afirma că se botează în moartea trinitătii când moarte a avut doar trupul ( Fiul omului )?
Stiind toate acestea, versetul scris la Matei 28:19 mai poate sta în picioare?!... Nu. Nu. Nu.

Ba DA DA DA.... Faptul ca tu pleci de la prezumtii gresite si ajungi la concluzii si mai gresite, nu te indreptateste cu nimic...
In primul rand nici nu intelegi cine a fost Iisus Hristos... Nu intelegi ca El este Fiul lui Dumnezeu, adica natura Dumnezeiasca, si a fost Fiul Fecioarei Maria, adica un om, adica natura, firea umana. Pe cruce, a murit doar cu firea umana, firea Dumnezeiasca L-a parasit, pentru ca urma sa moara cu adevarat trupul, deci nu mai putea fi viata in acel trup atunci:
46 Iar în ceasul al nouălea a strigat Iisus cu glas mare, zicând: Eli, Eli, lama sabahtani? adică: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit? (Matei 27) De ce s-a intamplat asta, putem avea o discutie separata... In nici un caz nu se afirma niciunde ca pe cruce ar fi murit si Duhul, este o aberatie asta, si o spui doar din inchipuirea ta... Asta este hula impotriva Duhului Sfant, sa-ti inchipui ce nu a fost si ce nu a sustinut nimeni ca a fost, mai ales legat de Duhul Sfant...Citatul de la Romani, pe care tu-l interpretezei dupa ureche, suna asa:
1 Ce vom zice deci? Rămâne-vom, oare, în păcat, ca să se înmulțească harul?
2 Nicidecum! Noi care am murit păcatului, cum vom mai trăi în păcat?
3 Au nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat?
4 Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții;
5 Căci dacă am fost altoiți pe El prin asemănarea morții Lui, atunci vom fi părtași și ai învierii Lui,
6 Cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului.
7 Căci Cel care a murit a fost curățit de păcat.
8 Iar dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom și viețui împreună cu El,
9 Știind că Hristos, înviat din morți, nu mai moare. Moarta nu mai are stăpânire asupra Lui.
10 Căci ce a murit, a murit păcatului o dată pentru totdeauna, iar ce trăiește, trăiește lui Dumnezeu.

Sa le luam pe rand...
Versul 2: spune clar ca crestinul nu trebuie sa traiasca in pacat devreme ce a murit pacatului, deoarece crestinul a fost Botezat si Botezul este o moarte si o inviere
Versul 3: spune ca intru moartea Lui ne-am botezat, adica ne-am ingropat odata cu El, si asa se si face la Botez prin intreita scufundare in apa, ne ingropam cu Hristos in apa...Ne ingropam ca intr-un mormant, si murim spiritual(nu simbolic) fata de pacat, si ne unim cu Hristos
Versul 5: precizeaza si mai clar cum afundarea in apa este asemanatoare ingroparii lui Hristos
Versul 6: nu e vorba ca sa se nimiceasca trupul fizic ci omul pacatos. In aceasta consta Taian Botezului, si este o Taina reala, nu e vorba de vreo neintelegere si de o actiune reala, lucratoare, nu de simboluri sau inchipuiri...Botezul actioneaza real in fiinta celui ce se boteaza, anume o moarte si o inviere unita cu moartea si invierea lui Hristos
Este o moarte mistica a trupului pentru pacat...Iar tot asa cum moartea a fost in Hristos, asa este si invierea Botezului, tot in Hristos.
QUOTE
QUOTE
ca DUhul ar fi de fapt Tatal cade.

Asa ai hotărât tu să cadă si... nu ai altă "solutie"!
Vezi si în Facerea 01:02 spune "Duhul lui Dumnezeu se misca pe ape".
În NT sunt destule pasaje ce arată că Tatăl este Duhul. Nu poate fi contestat câtusi de putin!

Nope, nu a hotarat Ioan, ci a hotarat chiar Dumnezeu...
La Facerea 1:2 spune Dumnezeu: care noi stim ca este Tatal, Fiul si Sfantul Duh, nu zice doar Tatal...
Care sunt acele pasaje din VT in care se zice ca Tatal inseamna acelasi lucru cu Duhul?
Clopotel
Draga Edinide
QUOTE
Aici este toata esenta: daca este Ceva mai mare decit Fiul, Fiul nu poate fi D-zeu, cum Dogma sustine, deoarece nu poate exista ceva mai mare decit D-zeu. Fiul este D-zeiesc, doar de la Tatal a venit si la Tatal s-a ridicat, dar Fiul nu este D-zeu, si mai mult chiar, Fiul nu vrea sa fie D-zeu, ci iubeste pe D-zeu, face voia lui D-zeu si este smerit in fatza lui D-zeu. Fiul este Noul Adam care s-a curatat de Pacatul Vechiului Adam, de a fi D-zeu.

Este firesc ca dintr-o intelegere gresita sa tragi concluzii si mai gresite...
Iisus ca om, caci avea desigur si natura umana, doar era nascut si din Fecioara Maria, era smerit si deci era firesc sa spuna ca Tatal este mai mare decat El... De altfel, cand vorbeste ca Mesia, spune foarte clar: Eu și Tatăl Meu una suntem. (Ioan 10, 30) Aceasta nu inseamna ca Tatal si cu Fiul este acelasi lucru ci doar ca sunt de aceeasi Fiinta, adica sunt Dumnezeu...
In fapt, toata Biblia marturiseste aceasta despre Iisus Hristos, inca din VT:
5 Căci Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă, a Cărui stăpânire e pe umărul Lui și se cheamă numele Lui: Înger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie. (Isaia 9)
QUOTE
Intelegi acum de ce Dogma ta identifica gresit pe Fiul cu D-zeu?

"Dogma" de care vorbesti tu cu atata dispret este chiar Biblia, Sfanta Scriptura... Ea spune clar cine este Iisus Hristos...

Apropo de dogma: inca nu ai spus cum a aparut gruparea ta yoghino-"crestina", si de ce aceasta ar avea mai multa dreptate decat urmasii Sfintilor Apostoli? Din cate stiu eu ideile astea au aparut acum vreo 60 ani... Baza acestui sistem, din cate vad si de la tine, nu este nici cunoasterea teologiei crestine, si nici vreo experienta mistica crestina, ci doar niste pareri parute voua bune, impodobite cu niste cuvinte cu voit "subanteles" ca sa para mai interesante... De fapt tehnica sarpelui ca sa pape gaina...
Cand tu vorbesti de Dogma Ortodoxa, in speta Sfanta Scriptura, de ce o pui in antiteza cu dogma yoghino-"crestina" ca sa-ti argumentezi afirmatiile? Oare dogma ta nu poate exista prin ea insasi decat numai daca arata cu degetul?
Poate ne lamuresti si pe noi cum a ajuns gruparea ta in posesia Bibliei, si mai ales, de unde stiti voi, ca textul: Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu (2 Timotei 3:16) este adevarat si nu introdus acolo de oameni intentionat, la fel ca alte texte ce le reclami, incepand chiar cu originalele?... Oricum si in Coran exista un text asemanator si pe acela ce motiv aveti sa nu-l credeti pe cuvant?
Oare vei avea curajul sa raspunzi direct la aceste intrebari?

QUOTE
Sfinta Treime nu este nici unde definita in Evanghelie, nici macar numita ca atare. Exista porunca lui Isus Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Aici sunt pomenite impreuna cele Trei Nume.

laugh.gif Pai aceste Trei Nume sunt chiar Sfanta Treime...
QUOTE
Sau sa ignori ma sui la D-zeul meu si al vostru.

Ioan nu ignora deloc asta, asa cum ti se pare tie... Iisus, Fiul Omului, S-a ridicat cu trupul la cer, stand de-a dreapta lui Dumnezeu... Intelegi oare aceasta semnificatie? Intelegi de ce Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Cuvantul, S-a facut trup, si a fost nevoie sa fie nascut si dintr-un om, Fecioara Maria? Vad ca nu, desi e usor... Ca sa ridice omul la cer, ca sa puna omul de-a dreapta...Nu pe toti oamenii, e adevarat, ci numai pe unii, cei ce inteleg pe Iisus Hristos si ii urmeaza Lui:
33 Și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. (Matei 25)
QUOTE
Isus intrupat este un Spirit D-zeiesc cuprins in Limitele Somatice ale unui Corp Somatic. Deci, Spiritul lui Isus nu poate fi in Ceruri cit timp Isus este Intrupat, Trupul si Spiritul mergind impreuna.

Fals... Pana si un novice stie ca spiritul, chiar in trup, poate fi si in afara lui... Asta tine de un misticism elementar... De aceea tu vorbesti doar texte, fara continut...
2 Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani – fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe – a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer.
3 Și-l știu pe un astfel de om – fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe –
4 Că a fost răpit în rai și a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască.
(2 Corinteni 12) Lasand la o parte ca acest citat te contrazice pe fata, lucru de altfel neimportant, acest citat, care vorbeste despre trairea lui Pavel, pe care el din smerenie neaga implicit ca ar fi vorba de el, este foarte folositoare de discutat cu fratii ortodocsi, caci Invatatura Ortodoxa insista mult pe acest aspect...
QUOTE
Tatal Ceresc -> Duhul Sfint -> Fiul Tatalui, este formula magica a Jugului Crestin, Fiul una cu Tatal, nu tot una...
Tatal Ceresc -> Duhul Sfint -> Omul, este formula magica prin care dobindim Jugul Tatalui
Isus -> Duhul Sfint -> Om, este formula magica prin care dobindim Jugul Fiului, a fi in El, si El in noi
Om -> Duhul Sfint -> Om, este formula magica prin care dobindim Jugul Aproapelui, Unitatea Spirituala cu aproapele
hh.gif Scuze, dar e de-a dreptul penibil ce afirmi... Astea sunt din alte carti, nicidecum din Biblie...Nici macar dogma gruparii tale nu poate sustine asa ceva, banuiesc ca sunt inventiile tale de moment...
QUOTE
Inainte de Dogma, textul era mai curat citit decit dupa Dogma, deoarece nu exista implicatia politica. Dupa Dogma, felul in care textul s-a dezvoltat, este o lunga poveste... Bilbia Latina este chiar o grozavie, de 2-3 ori "revazuta" in intregime... de aceea nici nu o prea deschid... Eu prefer de multe ori textul Koine deoarece este cel mai apropiat de scrierile original
rofl.gif Deci nu ai nici o siguranta ca Biblia este adevarata... Pe ce baza poti afirma ca un citat e adevarat si altul nu e? Tu stii coine? Daca nu de ce preferi un text pe care nu-l intelegi? Tu sti coine mai bine decat grecii, care apropo sunt ortodocsi nu yogini-"crestini"...
QUOTE
Cum se face botezul? Asa cum s-a facut primilor Crestini, Apostolilor, in ziua de Rusalii. Asa trebuie sa fie Botezul, ca un Foc Ceresc, pe care-l simti nou in tine, care te schimba din Necredincios in Credincios, din Omul Vechi in Omul Nou, din Decadere in Inaltatre,
Vad ca te pricepi si la Botez... Folosesti un limbaj de lemn ca sa spui ce? Ca e bine ce e bine si e rau ce e rau...
Biblia pomeneste despre botez, insa noi stim efectiv chiar de la Sfintii Apostoli cum se face exact:
38 Și a poruncit să stea carul; și s-au coborât amândoi în apă, și Filip și famenul, și l-a botezat. (Fapte 8) Iar ce este in Sfanta Scriptura este doar certificarea nu si partea ceremoniala, care s-a facut si astfel s-a transmis, nu s-a scris ca o reteta de preparat gogosari...
Ce este in Sfanta Scriptura este o infima parte din Invatatura lui Dumnezeu catre noi, ce s-a transmis "gura catre gura"este modul efectiv de lucru al crestinului, asa cum zice si Sfantul Apostol Ioan:
12 Multe având a vă scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie și cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină. (2 Ioan 1)
QUOTE
QUOTE
QUOTE
15. Se poate Duhul Sfint intrupa?

Asta nu rezulta niciunde din Biblie... Duhul Sfant poate poseda un trup...

Daca nu rezulta din Biblie, de unde stii tu ca poate poseda un Trup? 20 Fiindcă nu voi sunteți care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este care grăiește întru voi Citatul acesta dovedeste de fapt ca Duhul Tatalui nu este Intrupabil, deoarece daca vorbeste prin Apostoli, se feloseste de Trupul Apostolului, deci El nu are trup, ci este Prezenta Sufleteasca.
Acum realizez ca afirmatia ta Duhul Sfant poate poseda un trup.. are doua sensuri: 1) poate avea un trup b) poate "poseda" trupul altuia. Pe care o ai in vedere?

Evident ca am in vedere varianta a doua.... Ioan ti-a explicat bine si ti-a dat si exemple bune din Biblie cum e cu posedarea... Dar asta o poti constata si pe propia piele, asa ca nu stiu de ce mai intrebi...
QUOTE
Acum te intreb pe tine, exista vre-o comunicare intre tine si Duhul tau? Este Duhul tau, ca ai si tu un Duh, este Duhul tau o Persoana? Sau Duhul tau esti... Tu? Ce face Trupul tau si Mintea ta sa miste, nu Duhul tau?

Faci confuzii grave intre duh si Duh... Nu sunt acelasi lucru...Da, duhul meu este o persoana pentru ca eu sunt o persoana... Eu sunt duhul, eu ca om sunt duh(suflet) si trup...iar Duhul este Dumnezeu...
24 Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr. (Ioan 4)
QUOTE
QUOTE
QUOTE
17. Duhul Sfint voia cui face? Ca Fiul o face pe a Tatalui.

Duhul Sfant face voia lui Dumnezeu caci este o singura voie Dumnezeiasca...

Din nou, nu doresc o Parere Dogmatica deja gatita, ci vreau informatia Evanghelica pe care se bazeaza, altfel, cite bordeie, atitea obiceie... De unde rezulta ca Duhul face Voia Tatalui? Fa bine cauta si versetul in cauza... Eu inca nu l-am gasit...
A... te deranjeaza Adevarul.... Vrei ceva inventat de mine... Asta ti-ar fi mai pe plac nu-i asa?!
Faptul ca Sfanta Treime, Unul Dumnezeu are aceeasi vointa, se vede inca de la inceputul Sfintei Scripturi:
26 Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, (Facerea 1)
Si ca sa vezi ca e un plural sigur acolo, se mai intareste in cateva locuri:
22 Și a zis Domnul Dumnezeu: "Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele și răul. (Facerea 3)
Hai sa vedem de ce zice Dumnezeu "sa facem" si nu "sa fac", "chipul si asemanarea Noastra" si nu "Mea"...Ce intelegi tu prin "unul ca Noi"? Ce zice dogma ta aici? Ca e facatura, nu-i asa?!
QUOTE
Nu cumva Duhul este chiar... Tatal, prin care Tatal se manifesta in noi? Nu cumva Duhul Tatalui este, conform denumirii Sale, Duhul Tatalui, Suflarea Sfinta a Tatalui?

Nope, Duhul nu este Tatal, adica nu este acelasi lucru... Biblia face clar distinctie intre Tatal si Duh si Fiul, de altfel, in multe locuri, iata un exemplu:
26 Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. (Ioan 15)
Deci Duhul Sfant purcede din Tatal, nu este chiar Tatal, asa cum Fiul este nascut din Tatal, dar nu este chiar Tatal...
Purcederea din Tatal inseamna ca isi are izvorul in Tatal si este din vesnicie si continua si mai ales ca nu este vorba de ceva creat, caci a purcede nu inseamna nicidecum a crea, dupa cum nici nasterea nu este creare sau facere... Deci nici Fiul si nici Duhul Sfant nu sunt creaturi, adica ceva creat...
QUOTE
QUOTE
19. Are Tatal nevoie de Fiul si de Duhul Sfint?
20. Are Duhul Sfint nevoie de Fiul si de Tatal?
21. Are Fiul nevoie de Tatal si de Duhul Sfint?

Acestea trei sunt legate intre ele si ma asteptam la mai mult decit zimbareti...

Si eu ma asteptam la mai multa intelegere din partea ta, nu doar sa-ti repeti textele ca un robot...
QUOTE
Lasind de-o parte pe Fiul Tatalui, nu putem vedea Duhul Tatalui separat de Tatal, deci aici ai dreptate.

Nici nu am afirmat ca ar fi separati, in sensul de despartiti... Ei sunt de aceeasi Fiinta, caci sunt UN SINGUR DUMNEZEU...
Nu e matematica omeneasca 1+1+1=3, caci pe Dumenzeu nu-L poti judeca dupa logica omeneasca...
QUOTE
Adevarat! Atunci evident ca Duhul nu este... o Persoana... ci pur si simplu, Duhul Tatalui.

Este Duhul Tatalui tot asa cum e si Fiul Tatalui... Insa si Duhul si Fiul sunt persoane, insa nu cum iti inchipui tu ca ar fi persoanele pe strada, separate, fiinte diferite... Nuuu... De aceea, pentru cei ca tine, folosesc mai degraba notiunea de ipostas, care tot persoana inseamna, dar pentru ca nu intelegeti termenul sunteti mai rezervati...
QUOTE
Apoi spui Harul Duhului Sfant este un Dar de la Dumnezeu, adevarat din nou, spui ca mindria sta in calea Duhului, dar ma gindeam in perspectiva, lipsa Duhului din noi are oare de a facecu Adamul Vechi? Dac cu Adamul Nou?

Vad ca-ti plac analogiile astea "socante": Adamul Vechi, Adamul Nou - esti impresionat de cuvinte, fara sa intelegi la ce se refera... Lipsa Harului Duhului Sfant Biblia spune clar cui se datoreaza... Iisus ne spune clar de ce voi nu puteti patrunde aceste intelesuri:
13 De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd și, auzind, nu aud, nici nu înțeleg.
14 Și se împlinește cu ei proorocia lui Isaia, care zice: "Cu urechile veți auzi, dar nu veți înțelege, și cu ochii vă veți uita, dar nu veți vedea".
15 Căci inima acestui popor s-a învârtoșat și cu urechile aude greu și ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și să audă cu urechile și cu inima să înțeleagă și să se întoarcă, și Eu să-i tămăduiesc pe ei.
(Matei 13)
Asta se intampla: inima invartosata da la o parte Invatatura Adevarata si o pune pe a sa in loc, inventand tot felul de lucruri "parute bune".... Degeaba crezi singur despre tine ca esti bun, sau ca tu crezi in Dumnezeu, sau ca postesti, sau ca te infranezi de la nu stiu ce, caci si dracii fac asta, chiar mai bine decat tine, daca nu ai smerenie degeaba... Lipsa smereniei este dovedita in primul rand prin neacceptarea Invataturii lui Dumnezeu si inventarea alteia dupa propria minte ce crezi tu ca este luminata.... Este doar iluzia ta...
QUOTE
Ai vorbit aici din carte, dar nu ai raspuns: de ce nu ne ajunge D-zeu, de ce avem nevoie de Fiul?

Pentru ca Fiul este chiar Dumnezeu... De data asta Dumnezeu a venit in Persoana, nu a mai trimis intermediari ca pana acum... A sperat ca de aceasta data omul sa renunte la cerbicie si sa-L vada, sa-L asculte, si mai ales sa-L creada si sa-l urmeze... A venit sa dea exemplu personal de ceea ce trebuie sa faca omul. A vrut sa arate omului ca omul poate...
Sfantul Apostol Ioan spune la 1 Ioan 4:
2 În aceasta să cunoașteți duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturisește că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.
Intelegi de ce a spus asta? Spune daca da...
Printre altele aparuse si secta dochetistilor care ziceau ca trupul lui Iisus nu a fost real si doar aparenta si ca a suferit pe cruce tot aparent...Dar macar aceia nu aveau dubii ca Iisus Hristos ar fi Dumnezeu...
Mai departe Sfantul Apostol zice:
3 Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume.
QUOTE
De ce noi avem dreptate si Evreii nu au?

Nu, tu nu ai dreptate, caci vorbesti de la tine, ma rog, de la unii ca tine... Insa evreii, unii dintre ei, au avut dreptate doar pana la venirea lui Iisus Hristos... Dintre acestia, unii, au crezut si au vazut cine este si L-au urmat... Altii au ramas pe loc, departandu-se astfel singuri de Dumnezeu, de Cuvantul Sau...
QUOTE
Vorba lui Emil, acestea sunt durerile cresterii...

Vad ca le cunosti, dar de ce le ignori?
QUOTE
QUOTE
Duhul Sfant purcede permanent din Tatal,

Mare adevar, care inseamna in schimb ca Duhul nu este... o Persoana... si nici un D-zeu pe linga Tatal... ci doar manifestarea Sfintului D-zeu... Duhul este manifestarea lui D-zeu...

Fals... Duhul Sfant este chiar Dumnezeu, nu confunda Harul Duhului Sfant, cu Duhul Sfant, ambalajul cu marfa...
QUOTE
QUOTE
Chiar as fi curios sa stiu daca intelegi tu sau Emil ce inseamna de-a dreapta...
Ne-ai framintat destul, cred ca este timpul sa-ti faci opinia cunoscuta.
Sa inteleg ca aici dogma ta are un vid de imaginatie? In urma acestor framantari la ce concluzie ai ajuns?
QUOTE
Cloptel, Clopotel, vesnic optimist... Pentru linistea sufletului tau iti doresc succes, dar stiu ca nu va veni... cu durere, dar stiu ca Clopotel nu va primi nici o picatura de ajutor... aceasta este cresterea ta...

Hmmm... smile.gif Ajutorul meu este permanent cu mine, nu trebuie sa-ti faci astfel de griji pentru mine... Vad ca tu ai nevoie de Ajutor, insa intai trebuie sa recunosti ca ai nevoie de El... Trebuie sa-i deschizi usa...
20 Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine. (Apocalipsa 3)
QUOTE
Dupa 1700 de ani de Dogma, de "pumnul in gura", de habotnicie, de lipsa de dialog, de lipsa de educatie religioasa si spirituala, de casta in sine, de excludere superioara a credinciosului, de excomunicare a dialogului, de incendiere de manuscrise, de arestari si asupriri etc. tu vrei Dialog?! Dialogul a existat inainte de Dogma si Dialogul a murit o data cu Dogma, ma mir ca nu ti-e inca clar aceasta?

Vorbesti aici despre eretici si sectari, nicidecum despre ortodocsi...
QUOTE
Uite de unde stiu ca nu va veni ajutorul ce-l astepti, din Dictonul Ignorantei: Crede si nu cerceta! Suna cunoscut?
Asta o stii de la eretici, nicidecum de la ortodocsi...
In Invatatura Ortodoxa, Invatatura lui Dumnezeu, sta scris:
39 Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine. (Ioan 5)
Si atunci tu de ce minti ca Invatatura Ortodoxa invata sa nu se cerceteze cand in ea scrie negru pe alb sa se cerceteze? Este doar autoamagirea ta sau vrei sa smintesti pe altii?
QUOTE
Timpul tau vine...

Sa inteleg deci, ca al tau a trecut... Eu zic totusi, sa-ti mai dai o sansa...
QUOTE
P.S. Uite ca totusi Clopotel este norocos... dar el spera cumva la altceva...

TriRegnum, Ioan, Andra si altii ti-au explicat chiar foarte bine... Mult mai bine decat mine... Dar ... in zadar.. hh.gif
QUOTE
Fiind Duh, nu este o "Persoana" distincta...

Vad ca nu intelegi nici cuvintele simple... Chiar notiunea de duh implica o persoana...
QUOTE
Un aspect care n-a fost mentionat pina acum: este Duhul Sfint o Entitate Teoretica, sau putem sa ne raportam la El dincolo de Dogma?

laugh.gif Adica sa lasam la o parte Dogma si sa mergem la dogma lui Edinide, sau ce vrei sa spui?
Duhul Sfant nu este nicidecum o entitate teoretica, caci El nu este o entitate, El este Dumnezeu... Este Dumnezeu o entitate teoretica?
Eu te-am rugat sa fii atent si sa inteleg acel citat de la Ioan 16:
7 Dar Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. Nu te-ai intrebat niciodata de ce nu va veni Mangaietorul daca El nu se va duce?Daca tu sustii ca Duhul Sfant este o simpla energie impersonala a Tatalui, de ce nu-L trimite Tatal ci doar Fiul?
QUOTE
Si daca nu e teoretica, se manifesta Acesta ca o Persoana independenta, sau ca Suflarea Tatalui?

Nu, faci confuzii grave... Duhul Sfant nu este suflarea Tatalui... Nu ai nici un temei pentru aceasta speculatie nefondata... Tu confunzi in continuare Harul Sfintei Treimi, care este o energie intr-adevar, cu Duhul Sfant....
QUOTE
O intrebare personala, ai simtit vre-o data prezenta Duhului Sfint in tine? Poti sa ne dai detalii? Sau vorbesti din carte?
Intrebarea asta i-ai adresat-o lui TriRegnum, insa cu voia lui si a ta, as dori sa-mi exprim o parere... Cu siguranta TriRegnum a simtit ceva de a luat aceasta cale si decizie, si da, cu siguranta TriRegnum are Harul Duhului Sfant... Personal eu cred asta, si am si motivele mele personale sa le fac... Insa asta este doar o marturie a mea pentru el, daca mai era nevoie... Dar tu, Edinide, ce detalii ne-ai dat? Sau tu vorbesti doar din cartea yoghino-"crestina"?
Am trecut peste multe afirmatii de ale tale care mi s-au parut de-a dreptul infantile, mai ales cand vorbesti din "parere" si nu din cercetare, dar am ajuns la asta:
QUOTE
Nu este Creatorul, ci este Fiul Tatalui... verifica cu Cartea... Ma sui... la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru El se suie la D-zeu, nu este El, Creatorul, ci se suie la Creator... Ar trebui sa asculti la Isus mai mult decit la Om...

Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Cuvantul, prin care toate s-au facut...
3 Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. (Ioan 1)
Si atunci cum zici tu ca nu este El Creatorul, daca prin El toate s-au facut?
Apoi, Cine crezi tu ca se suie la Dumnezeu? Nu cumva Omul Iisus? Cine sade de-a dreapta lui Dumnezeu? Nu Fiul Omului?
67 Zicând: Spune nouă dacă ești Tu Hristosul. Și El le-a zis: Dacă vă voi spune, nu veți crede;
68 Iar dacă vă voi întreba, nu-Mi veți răspunde.
69 De acum însă Fiul Omului va ședea de-a dreapta puterii lui Dumnezeu.
(Luca22)
Si compara putin cu cel de la Ioan 3 si vezi ce-ti da:
13 Și nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer.
(voi continua imediat...)
Clopotel
(continuare...)
QUOTE
Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede Duhul este Adevarul, nu Dogma...
Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul... nu Dogma...

Daca te referi la dogma ta, ai mare dreptate, daca te referi la dogma: Sfanta Scriptura + Sfanta Traditie, adica Invatatura lui Dumnezeu, te inseli, caci aceasta este de la Duhul Sfant, care este Duhul Adevarului...
QUOTE
- este vre-o legatura intre Adam si Isus, din moment ce amindoi sunt Fiul lui D-zeu? Sunt doi Fii diferiti? Identici? Altfel?

Acum ce faci, inventezi alta Biblie? Unde scrie ca Adam este Fiul lui Dumnezeu?
Biblia spune clar ca Adam a fost facut iar Fiul este nascut... Poti vedea oare marea diferenta dintre cele doua notiuni? Intre nastere si facere...
QUOTE
- este vre-o legatura intre Om si Adam? Dincolo de evidenta biologie...

Legatura consta doar in aceea ca Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu s-a facut Om, ca sa ridice omul de unde l-a coborat Adam, in Imparatia lui Dumnezeu... Adam a fost in Rai, nu in Imparatia lui Dumnezeu... Vezi oare diferenta? Omul nou, prin Iisus Hristos va ajunge mai sus decat unde a fost Adam, nu doar pana unde a fost Adam...
Acum omul este doar dupa chipul lui Dumnezeu nu si dupa asemanarea Sa, asa cum a fost facut Adam, care insa si-a pierdut asemanarea cu Dumnezeu...
QUOTE
- este vre-o legatura intre Om si Fiul, in afara de cea de Mintuitor?

Inainte de asta, ar trebui sa intelegi cine este Fiul lui Dumnezeu si ce inseamna Mantuitor si la ce se refera...
QUOTE
- este vre-o legatura intre Om si Om?

Si aici, ar trebui intai sa vezi diferenta dintre om si OM
QUOTE
- este vre-o legatura intre Om si D-zeu?

Well, tu ce crezi - Dumnezeu este Omul? Mai citetse si tu pe la Facerea, de ex. cap 5:
2 Bărbat și femeie a făcut și i-a. binecuvântat și le-a pus numele: Om, în ziua în care i-a făcut.
QUOTE
- de ce Omul nu interactioneaza niciodata cu D-zeu, numai cu Duhul Sfint? (lasa de-o parte VT...)

Ba interactioneaza, cum nu?! Inca de la inceput...
9 Și a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam și i-a zis: "Adame, unde ești?"
10 Răspuns-a acesta: "Am auzit glasul Tău în rai și m-am temut, căci sunt gol, și m-am ascuns".
(Facerea 3)Vezi ce bine interactioneaza? Mai bine te-ai intreba de ce omul se ascunde de Dumnezeu...
Apoi Duhul Sfant este chiar Dumnezeu...
QUOTE
- de ce Omul nu e niciodata Copilul lui Duhul?

Ba este, caci omul este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, deci si a Duhului Sfant, care este Dumnezeu, evident...
QUOTE
De ce oare, dupa 2000 de ani, Liturghia inca zice: Rugati-va pentru cei alesi sa li se descopere lor Evnaghelia? Daca este inca nedescoperita, nu ar trebui sa vina in cele din urma si Descoperirea? Sau Descoperirea incepe de la zero cu fiecare dintre noi?

rofl.gif Edinide, intreb si eu: oare nu ai obosit sa le intelegi pe toate pe dos?
Te-ai intrebat vreodata cine sunt de fapt acei:"cei alesi", sau "cei chemati"?
Acestia sunt cei care se pregatesc sa primeasca Botezul, se mai numesc si catehumeni... Ei se pregatesc sa devina crestini, adica sunt chemati, sunt alesi pentru a fi crestini, urmasi ai lui Hristos...
Rugaciunea aceasta, de la Sfanta Liturghie este pentru ei:
Cei credincioși, pentru cei chemati sa ne rugam, ca Domnul sa-i miluiasca pre dânsii.
Sa-i învete pre dânsii cuvântul adevarului.
Sa le descopere lor Evanghelia dreptatii.
Sa-i uneasca pre dânsii cu Sfânta Sa Soborniceasca și Apostoleasca Biserica.
Mântuieste, miluieste, apara și pazeste pre dânsii, Dumnezeule, cu Harul Tau.

Ei inca nu stiu tainele Invataturii lui Dumenzeu, de aceea ne rugam la Dumnezeu ca sa le descopere lor acestea...
Normal ca descoperirea incepe de la zero, sau tu te-ai nascut cu descoperirea deja pe la 100...?!
QUOTE
Tatal->Duhul Sfint->Fiul, numit Jugul Tatalui (Eu si Tatal, Una suntem)
Fiul->Duhul Sfint->Omul, numit Jugul Fiului (Luati Jugul Meu asupra voastra)
Omul->Duhul Sfint->Omul, numit Jugul Aproapelui (Voi fiti Una, precum Eu si Tatal)

Cine le-a numit asa? Tu personal sau dogma ta?
QUOTE
Treimea exista, la mijlocul Treimii aflindu-se un Jug de Natura Spirituala (Duhul Sfint),

What?! Le facusi ghiveci pana la urma... hh.gif Asta de unde ai scos-o? Vreun citat ceva, care sa sustiuna macar pe aproape aceasta supozitie? De unde stii tu ca in mijlocul Treimii ar exista, te citez:"un Jug de Natura Spirituala"?... Wow...iti place mult cuvantul "Jug", nu-i asa? Il traduci si prin yoga am vazut... Cum intorci capul, imediat vezi cate un "Jug", ca doar da bine...
QUOTE
Ma sui la D-zeu Meu: D-zeu se suie la... D-zeu?!

Nope, Fiul Omului se suie la Dumenzeu... Asa spune Biblia...
QUOTE
Tatal este mai mare decit Mine: D-zeu este mai mare decit... D-zeu?!

Nope: Tatal este mare decat Omul Iisus... Asta spune Iisus clar...
QUOTE
Cunoasterea Mea nu este a Mea: D-zeu nu are Cunoastere?!

Cunoasterea omului (cea adevarata) nu este de la el, ci de la Dumnezeu...
QUOTE
pentru ca sunt Smerit cu Inima: D-zeu este smerit in fatzalui... D-zeu?!

Nope... Omul este smerit cu inima....
QUOTE
fac voia Tatalui: D-zeu face voia lui... D-zeu? etc.etc.etc.

Nope... Omul face voia lui Dumnezeu (ma rog, cel care-L asculta...)

E ... mai glumesc si eu... Recunosc ca ma si distreaza putin felul in care te chinui sa contrazici Ortodoxia, fara sa o cunosti, ca sa arati ce?
Sa nu crezi ca-ti fac reprosuri, la urma urmei faci si spui ce vrei, insa te intreb asa: nu crezi ca ar fi mai simplu, mai corect, mai eficient, mai folositor pentru tine, ca intai sa vezi ce sustine Invatatura Ortodoxa (termen ce vine din greaca si inseamna adevar) si abia apoi sa incerci sa vorbesti despre ea?
edinide
Cristos a-nviat !

QUOTE
QUOTE
Un aspect care n-a fost mentionat pina acum: este Duhul Sfint o Entitate Teoretica, sau putem sa ne raportam la El dincolo de Dogma?

7 Dar Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. Nu te-ai intrebat niciodata de ce nu va veni Mangaietorul daca El nu se va duce? ... de ce nu-L trimite Tatal ci doar Fiul?

Tu nu esti singurul, si eu m-am intrebat... Uite ca asi fi bucuros sa-mi spui de ce Fiul trebuie sa se inalte pentru aceasta, si de ce au trecut 50 de zile de la inviere pina la Pogorire? De asemenea, de ce nu a trimis Tatal in prima instanta pe Duhul, de ce trebuia Fiul sa se jerfeasca pentru aceasta? De ce nu ni l-a trimis direct, fara durere si jerfa? De ce a ales D-zeu calea jertfei?

Daca se leaga, de ce nu a omorit Fiul intreaga Moarte direct, fara sa mai vina pe Pamint?
edinide
@Clopotel

QUOTE
QUOTE
daca este Ceva mai mare decit Fiul, Fiul nu poate fi D-zeu, cum Dogma sustine, deoarece nu poate exista ceva mai mare decit D-zeu.
Iisus ca om, caci avea desigur si natura umana, doar era nascut si din Fecioara Maria, era smerit si deci era firesc sa spuna ca Tatal este mai mare decat El...

Dupa tine, Isus este Om pe Pamint, si in acelasi timp este D-zeu in Ceruri... o data ar vorbi ca Om: Tatal este mai mare decit Mine... o data vorbeste ca D-zeu: Eu si Tatal una suntem...

Dogma a creat absurditatea unui D-zeu cuprins intr-un Trup Uman pentru ca nu poate reconcilia afirmatii ale lui Isus, afirmatii contrare unei Minti Umane dar dezvaluite unei Minti Spirituale. Dogma se poticneste confundind Unitatea Spirituala dintre Fiul-Tatal, cu Identitatea Spirituala dintre Fiul-Tatal, ceea ce dovedeste ca Dogma s-a dezvoltat de la Om si nu de la Duhul.

O poti intoarce din toate unghiurile, Dogma te va forta la absurditati, pentru simplul fapt ca Isus nu a sustinut nici unde ca El este D-zeu, numai Dogma sustine, adica Omul, din lipsa de Credinta. Isus ne-a spus despre El ceea ce este esential mintuirii noastre: El este Fiul Tatalui si El este Fiul Omului. Cine merge dincolo de asta, din orice motive, chiar "bine" intentionate, merge impotriva lui Isus. De aceea, Dogma contine aspecte Anti-Crestine care duc la poticnirea Credinciosului: Dogma nu poate veni sa-L corecteze pe Isus Cristos.

QUOTE
De altfel, cand vorbeste ca Mesia, spune foarte clar: Eu și Tatăl Meu una suntem. (Ioan 10, 30) Aceasta nu inseamna ca Tatal si cu Fiul este acelasi lucru ci doar ca sunt de aceeasi Fiinta, adica sunt Dumnezeu...

Dupa tine, Isus cind vorbeste ca una, cind vorbeste ca alta, ca sa duca Dogma in confuzi... Isus a vorbit Totul ca Una, Fiul Tataluii - Fiul Omului, dar lipsa de Credinta a Omului nu-L poate reconcilia si intelege. Omul vrea sa inteleaga cu Mintea ceea ce se intelege numai prin Duhul, rezultind un Isus Om-Dzeu, existind pe Pamint-Ceruri, vorbind ca Fiu-Dzeu, etc. adica rezultind absurditatea... Isus nu este absurd dar Omul fara Credinta, este!

Ca sa justifici o Credinta Falsa rezultata din Minte Umana si nu din Duhul, l-ai rupt pe Isus in doua, l-ai despicat, ca sa pui de acord afirmatii care depasesc Mintea Umana si care sunt inteligibile numai cu Mintea Spirituala.

Afirmatia de mai sus, Fiul una cu Tatal, inseamana Indumnezeirea Fiului, faptul ca Fiul exista prin D-zeu, ca face Voia D-zeiasca, ca Iubeste pe Tatal, ca Tatal implineste orice Ruga a Fiului, si de aceea Fiul inplineste orice Porunca a Tatalui, ca se Naste ca Om din Voia Tatalui, ca invinge Ispita din Iubirea Tatalui, ca Moare pe Pamint in chinuri din Voia Tatalui, ca dovedeste prin Moarte supunerea de Fiu, de unde rezulta Moartea Mortii.

Isus nu a invins Moartea ca D-zeu, D-zeu ar putea-o face oricind, devenind irelevant, ci Isus a invins Moartea ca Fiu ascultator al Tatalui. Abia acum Moartea Mortii devine relevanta, abia acum Pacatul s-a ridicat, abia acum Adamul s-a ridicat, abia acum Omul priveste catre D-zeu din nou, deoarece asa cum Moartea s-a nascut din Adamul Neascultator, tot asa Moartea moare din Adamul Ascultator.

Dogma, facindu-L pe Isus, D-zeu, neaga pocainta lui Adam si neaga Invierea noastra din morti.

QUOTE
In fapt, toata Biblia marturiseste aceasta despre Iisus Hristos, inca din VT: 5 Căci Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă, a Cărui stăpânire e pe umărul Lui și se cheamă numele Lui: Înger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie. (Isaia 9)

Isus a venit ca sa nu apleci asupra VT, ci sa imbratisezi NT. Tu ignori pe Isus, dar slavesti pe Isaia... Este Isaia deasupra lui Isus? Se numeste Credinta noastra Isaism, sau Crestinism? Doar citeva consideratii de baza...

Pe de alta parte, tu nu stii contextul cultural al lui Isaia, deci nu-i poti nici intelege vorbele de dinafara. Problema contextului cultural este afirmata si in Evanghelia Luminii, de exemplu: 34. Isus le-a raspuns: "Nu este scris in Legea voastra: "Eu am zis: "Sunteti dumnezei?" 35. Daca Legea a numit "dumnezei", pe aceia, carora le-a vorbit Cuvintul lui Dumnezeu, si Scriptura nu poate fi desfiintata, Uite cum Isus insusi explica o semantica-contextuala, o semantica-culturala! Tu citesti pe Isaia, si tragi "concluzii" Dogmatice...

Tu ignori pe Isus care se prezinta Fiul Omului, dar dogmatizezi pe Isaia care zice Dumnezeu Tare... (de parca D-zeu ar avea nevoie de calificative...)

Urmatoarele sunt clare, fara disputare:
- Isus se prezinta Lumii drept Fiul lui D-zeu (de citeva ori)
- Isus vorbeste ca Fiul din partea Tatalui (de multe ori)
- Isus se prezinta Lumii drept Fiul Omului (de multe ori)
- Isus nu afirma niciodata ca El ar fi D-zeu (niciodata!)
- Isus infirma ca El ar fi D-zeu (o data: de ce ma numesti Bun?)
- Omul deduce ca Isus ar fi D-zeu (un singur context)
- Omul afirma deschis ca Isus ar fi D-zeu (doua locuri in Evanghelie)
Toate versetele din Evanghelie despre Natura lui Isus, se inscriu in lista de mai sus

De mai sus, Dogma rezulta din ignorarea constanta a lui Isus si din luarea in seama a Omului... astfel ca El, care a murit facind Voia Tatalui, este facut Egalul lui D-zeu... El a murit supunindu-se Tatalui, Omul ii anuleaza supunerea... El a murit ca sa ridice Omul, Omul ramine cazut, ridicindu-l pe Isus unde nu trebuie... El a murit umblind o Cale, Omul n-o umbla, crezind-o numai pentru D-zei...

In final, Isus este facut Egalul lui D-zeu pentru ca Omul sa persiste in Cadere si Pacat... sa se complaca pe Pamint, doar Cerul este pentru D-zei... sa nu urmeze Calea, deoarece Calea nu este pentru Om, ci pentru D-zei...
IoanV
Edinide, Adevarat ca a inviat!
Pe topicul cu inteligenta spirituala am postat citeva informatii relevante si pt. ceea ce facem aici. Tu vii cu o interpretare proprie, nu atit de dragul adevarului cit mai ales pt. a convinge si pe altii. Acuzi sute de sfinti care au trait in Duhul Sfint de ignoranta, uitind ca doctrina ta nu aprodus niciunul.

Afirmatiile tale despre ”dogma” sunt mult prea deplasate si in afara invataturilor ortodoxe. Chiar exagerarea scoate in evidenta dorinta ta ascunsa de a inlocui un adevar cu adevarul tau. Lipsa ta de cunoastere a invaturii ortodoxe poate scoate in evidenta insa si superficialitatea. A acuza fara a cunoaste nu poate fi altceva.Si daca asa esti in asta, asa esti probabil si in celelalte. De aceea nu te mira ca te suspectez de intentia de a deveni invatator, dar nu din acela care slujeste ci din aceia care vor sa i se slujeasca...
Clopotel
Draga Edinide,
Initial cand ti-am citit primul post, chiar am vrut sa-ti raspund la acele intrebari, insa cand am ajuns la al doilea mesaj al tau, mi-am dat seama ca de fapt tu nu ai nici o treaba cu crestinismul, cu Iisus Hristos, cu Dumnezeul Sfintei Scripturi, si nu esti de deloc interesat sa discuti ceva argumentat despre Biblie... Pur si simplu scrii niste aiureli pe care le inventezi pe loc, tu de fapt necitind nici macar toata Biblia, asta rezulta clar si din intrebarile ce le pui, si din afirmatiile ce le faci...
Ca atare, eu despre crestinism nu prea vad ce mai pot discuta cu tine, caci Iisus ne-a poruncit noua, celui ce credem in El, sa nu aruncam margaritarele inaintea unora ca tine, deoarece le calcati in picioare... Si iata ca mare dreptate a avut...

PS... Apropo, tu te rogi si te inchini la Iisus Hristos?


Draga Ioan,
Sa devina invatator de ce? De minciuni?
IoanV
QUOTE
Sa devina invatator de ce? De minciuni?
Pai cam asa ceva. Cita vreme spune neadevaruri despre invatura ortodoxa, de ce nu ar spune acelasi tip de adevaruri si despre Dumnezeu. Ceea ce nu mi-a placut a fost faptul ca eu insumi am spus cu totul altceva din perspectiva ortodoxa... Si mai interesant ca eu am mentionat ca Dumnezeu nu poate fi inteles decit in duhul, acum suntem serviti cu aceeasi afirmatie in aproape aceleasi cuvinte... Inteleg evolutia, dar sa recunoastem sursele.

Ramine in abordarea lui dupa cum spune proverbul: ”Interesul poarta fesul”...

Revenind ontopic.
Ce inseamna ca Iisus e mintuitor, prin ce? Doar o pilda de ascultare? Fara calitatea de Fiu, altfel decit Adam, ar fi cu neputinta sa ierte pacatele sa vindece instantaneu samd.
edinide
Este Saptamina Luminata cind Lumina s-a aratat nu numai alesilor ci tuturor, fara deosebire. saptamina in care ceea ce s-a soptit la ureche, devine strigat de pe casa; saptamina in care Promisiunea a devenit Realitate.

Cum s-au raportat Apostolii la aceasta Minunata Inviere?

Tomas nu a putut crede... El L-a cunoscut pe Isus, el L-a iubit pe Isus, El a crezut in Isus, dar nu a putut crede Invierea! Aceasta demonstreaza Slabiciune Umana, faptul ca nu ne putem baza pe Om, chiar Sfint fiind, sa inlociuasca pe Invatatorul. De aceea, Invatatura Omului nu poate inlocui Invatatura Evanghelica indiferent de cine Omul este, Sfint sau nu. N-a fost Tomas, Sfint? A fost... Dar restul Apostolilor?

Tomas a fost singurul care a avut Curajul Crestin sa-si exprime indoiala. Si altii s-au indoit, dar nu au avut curajul s-o recunoasca. Petros a vrut sa moara pentru Domnul, dar s-a scufundat: Putin credinciosule, pentru ce te-ai indoit? N-a fost Petros, Sfint? A fost... Chiar dupa ce Isus a inviat si li s-a aratat, tot s-au indoit: Cind L-au vazut ei, I s-au inchinat, dar unii s-au indoit. L-au vazut pe Isus cu ochii lor, asemenea lui Tomas, si tot s-au indoit... N-au fost ei, Sfinti? Au fost cei mai mari in istoria Sfinteniei...

Iata cum Primii Sfinti, cei ce au umblat cu Isus, au fost nedesavirsiti. Pe atunci, Dogma nu exista, venind in existenta in urmatoarele sute de ani, mai multe generatii de oameni, iar alte aspecte chiar 1000 de ani dupa Cristos... Cum poti dar crede in Afirmatii Dogmatice care sunt separate de secole de Isus insusi, si care nu sunt afirmate in Evanghelie? De aceea, Izvorul Scris al Adevarului trebuie sa ramina Evanghelia, si nu ceea ce a trecut prin Mina Omului, chiar Sfint fiind.

Apostolii au fost Sfinti, si Pavel a fost Sfint, dovedind-o. Ei toti s-au sfintit, dar tot nu au fost de acord cu Calea Practica de urmat. Ei au fost Sfinti, dar au mers pe cel putin pe Doua Cai diferite... In acest context se include o Dogma aparuta dupa secole si milenii de Contributie Umana la Credinta... Intrebarea fireasca este, are Credinta nevoie de Contributia Umana?!

QUOTE
Cita vreme spune neadevaruri despre invatura ortodoxa, de ce nu ar spune acelasi tip de adevaruri si despre Dumnezeu

Pentru ca Invatatura Ortodoxa este de la Om, pe cind Adevarul este de la D-zeu. Dovada a ce spun, este Invatatura Catolica, amindoua avind o radacina comuna acum 1500 de ani. Daca una este dreapta, Ortodoxa, cealalta nu este dreapta, desi se numeste Catolica, si invers. Amindoua sunt Facerile Omului si de aceea nu sunt Faceri D-zeiesti.

Ce spui tu aici, este un analog religioas al unei politici sociale. Daca un om spunea ceva impotriva guvernului comunist, era automat infierat cu "dusman al poporului", si apoi condamnat de toti, doar toti sunt poporul... Asa faci si tu, ei confundau voit guvernul cu poporul, to confunzi voit Ortodoxismul cu D-zeu...

Concluzia: daca discuti Dogma, nu-L discuti pe D-zeu, ci discuti Omul. Omul poate face greseli, si le face, D-zeu nu.
edinide
QUOTE
Ce inseamna ca Iisus e mintuitor, prin ce? Doar o pilda de ascultare? Fara calitatea de Fiu, altfel decit Adam, ar fi cu neputinta sa ierte pacatele sa vindece instantaneu samd

Adevarat. Isus ne raspunde la aceasta intrebare, nu eu: Tata, Iti multumesc ca M-ai ascultat. 42. Stiam ca totdeauna Ma asculti., inviind pe Lazar. Isus este Mintuitor pentru ca D-zeu este cu El. De aceea, Isus lucreaza ceea ce D-zeu lucreaza: Tatal Meu lucreaza pina acum, si Eu de asemenea lucrez.

Sa nu uti ca Adam nu a fost intotdeauna rupt de D-zeu: D-zeu le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca. Adam a trait in D-zeirea Tatalui, Adam a vorbit cu D-zeu, Adam s-a bucurat de prezenta lui D-zeu, Adam a fost Fiul Tatalui, Creatia s-a facut cu Adam alaturi, de dinainte de a fi Lumea. Adam a fost alaturi de D-zeu, altfel nu putea aspira a fi el insusi D-zeu... Adamul de care vorbesti, a fost Fiul Tatalui cu toata plinatatea...

Felul in care Isus a venit pe Lume marturiseste, prin opozitie, despre felul in care Adam a cazut. Mintuirea lui Adam a inceput cu Nasterea Sfinta a lui Isus, nu din Voia Omului, ci din Voia Tatalui. Isus a facut Voia Tatalui nu numai Rastignindu-se, ci si Nascindu-se! Isua a facut Voia Tatalui de dinainte sa se nasca, dupa ce s-a nascut, cind a murit, cind a inviat, si cind s-a ridicat la Cer. Isus s-a ridicat acolo de unde Adam a cazut. Aceasta este Mintuirea lui Adam, mintuirea noastra.

Isus este Mintuirotr nu numai prin ascultare, ci si prin faptul ca vine de la Tatal si s-a ridicat la Tatal. Intre Coborirea de la Tatal si Urcarea la Tatal, Isus este Mintuitor prin Ascultare D-zeiasca.

Isus S-a facut Mintuitor dovedind pina la Moarte ascultarea Tatalui, ultima sovaire fiind in Getsimani, desfacind astfel Neascultarea lui Adam. Adam a picat de la Fatza lui D-zeu prin Neascultare, Isus s-a ridicat la Fatza lui D-zeu prin ascultare.

Adam a cazut, dar pentru aceasta a fost Sus.
Adam a Pacatuit, dar pentru aceasta a fost Curat.
Adam s-a imbolnavit, dar pentru aceasta a fost Sanatos.
Adam a nascut Moartea, dar pentru aceasta a fost Viu.

Asa cum Adam a fost capabil de Cadere, Isus a fost capabil de Inaltare.
Asa cum Adam a fost capabil de Pacat, Isus a fost capabil de Iertarea Pacatului.
Asa cum Adam a fost capabil de Imbolnavire, Isus a fost capabil de Vindecare.
Asa cum Adam a fost capabil de Moarte, Isus a fost capabil de Inviere.
Asa cum Adam a fost capabil de Neascultare, Isus a fost capabil de Mintuire.

Isus nu are sens fara Adam...
edinide
QUOTE
PS... Apropo, tu te rogi si te inchini la Iisus Hristos?

Mereu si mereu...

Isuse Hristoase, Fiul lui D-zeu, miluieste-ma pe mine pacatosul. Iarta, Doamne, nenumaratele mele pacate trecute, prezente si viitoare, cele simtite, gindite, vorbite sau facute, cele cu voie si fara de voie.
Binecuvinteaza Doamne Inima mea cu D-zeiasca Ta Iubire, spre curatarea sufletului meu de pacat, spre implinirea Legii Iubirii si spre vesnica slava a Tatalui Ceresc.

Si altele...
edinide
QUOTE
Initial cand ti-am citit primul post, chiar am vrut sa-ti raspund la acele intrebari, insa...

... ai vazut raspunsul lui Ioan...

Ti-am gresit, iarta-ma! Nu te razbuna lasindu-ma nedumerit, asa ca fa bine si raspunde la acele intrebari, daca ai raspunsul.
edinide
@andra

QUOTE
Am ales dogma Sfintei Treimi tocmai pt. ca imi ofera o explicatie unitara a Bibliei, fara contradictii


Citat din cintarea de Danii: (Marie) tu , care l-ai nascut pe Ziditorul tau: Maria a fost zidita de D-zeu, iar apoi Maria zideste pe D-zeu... Paradoxul Ou-Gaina extins Dogmatic...
IoanV
Apreciez calmul cu care ai raspuns. Altii s-ar fi simtit atacati in mod direct, ca un atac la pesoana. Nu asta am urmarit ci clarificarea pozitiei din care tu critici. Nu e clar ce nu iti convine si judeci ”en-gross”. Dogma e de la om si gata, trebuie aruncata. Asta nu e o solutie. Trebuie sa spui cu ce o inlocuim.. Caci convigerea certa ca numai prin Iisus si Duhul Sfint se poate o avem si noi.
QUOTE
Concluzia: daca discuti Dogma, nu-L discuti pe D-zeu, ci discuti Omul. Omul poate face greseli, si le face, D-zeu nu.
Ce intelegi mai greu este ca tocmai asta face dogma, te aduce la Dumnezeu apoi se retrage. Iti spune cum te intilnesti cu Iisus si cu Duhul Sfint si gata, nu mai intervine. Ar fi bine sa intelegi asta, ca nu se baga intre om si Dumnezeu, dar nici nu il lasasa isi faca inchipuiri aiurea ci ii spune adevarul intreg.
Tu ai eliminat partile esentiale, taina euharistiei de ex., pe care o reduci la o euharistie pur spirituala. Insisti pe aspectul de fiu ascultator, si nu prea te intereseaza ca Iisus e nascut din Dumnezeu. Caci altfel nu l-am cinsti nici noi ca pe Dumnezeu. O spune in pilda cu via, ca stapinul va trimite chiar pe fiul sau. Pot eu sa cinstesc mai putin pe fiul sau decit pe stapin? Asa cum reiese din cuvintele tale Iisus a fost unul ca noi care s-a inaltat prin asultare. La mine e mai mult, s-a coborit, a trait si a murit din ascultare caci are impreuna lucrare cu Dumnezeu, pe care o stia intreaga dinainte.

Normal ca la inceput a fost greu ca insasi apostolii sa se inteleaga. Dar in timp cu ajutorul Duhului Sfint lucrurile s-au clarificat. Scopul meu este sa dobindesc pe cel ce ne invata toate si invatatura crestina imi spune asta, iar exemple de reusita sunt nenumarate. Pe calea ta eu ma indoiesc ca ajung la Dumnezeul cel Mare. Poate pt. ca inca nu ai facut-o cunoscuta dar mai ales pt. ca simt ca esti singur, unic in credinta ta. Asa suntem toti pina cind ii intilnim pe cei multi, traind in Adevar si aflam comuniunea spirituala.

edinide
Fratilor,
Daca stiti unde sa gasesc in format electronic lucrarile Mineiele, Octoihul, Triodul si Penticostarul, va rog sa-mi spuneti si mie. Cel mai mult caut Triodul si PEnticostarul.
Multumiri!
edinide
QUOTE
Apreciez calmul cu care ai raspuns. Altii s-ar fi simtit atacati in mod direct, ca un atac la pesoana.

Nu te necaji, eu am trecut de asta, este parte din cresterea mea. Nu m-ai stirbit cu nimic, pentru mine tot Ioan esti... singura mea mihnire era ca stiam ca tu te vei mihni pina la urma... dar acum a trecut...

QUOTE
Dogma e de la om si gata, trebuie aruncata. Asta nu e o solutie. Trebuie sa spui cu ce o inlocuim.. Caci convigerea certa ca numai prin Iisus si Duhul Sfint se poate o avem si noi.

Problema nu este Dogma in ansamblul ei, eu o vad pe plan numeric exprimabila prin numarul 90+... ci este putinul, dar esential, care se abatere de la Evanghelie, unul din puncte fiind Sfinta Treime. Un alt aspect evident controversat, privind la ce a ajuns Crestinismul in 2000 de ani, este Euharistia. Un alt aspect controversat este pozitia dominanta a Dogmei in raport cu Evanghelia (prin Dogma intelegind dezvoltarea umana din ultimele multe secole). Acum, nu stiu in ce masura Ritualul Ortodox face parte din Dogma, eu cred ca face, iar aici ar fi multe de discutat. In ultima instanta, asi mentiona pozitia Bisericii fata de Omul de rind, tot o problema dogmatica. Cam atit...

QUOTE
asta face dogma, te aduce la Dumnezeu apoi se retrage. Iti spune cum te intilnesti cu Iisus si cu Duhul Sfint si gata, nu mai intervine.

Poti descrie intilnirea cu Isus si cu Duhul Sfint de pe pozitie dogmatica? Nu vreau teorie din tratate academice, nici exemple din vietile sfintilor, ci ceea ce Omul afla in biserica de cind intra pina cind iese.

QUOTE
nu se baga intre om si Dumnezeu, dar nici nu il lasa sa isi faca inchipuiri aiurea ci ii spune adevarul intreg.

Care este modalitatea de comunicare prin care Adevarul este spus? Un exemplu?

QUOTE
Tu ai eliminat partile esentiale, taina euharistiei de ex., pe care o reduci la o euharistie pur spirituala.

Nu am eliminat Euharistia, Isus o porunceste (ne repetam)... dar inghititul este de sapte ori mai usor decit actiunea spirituala de consumare a Mintuitorului...

QUOTE
Insisti pe aspectul de fiu ascultator, si nu prea te intereseaza ca Iisus e nascut din Dumezeu. Caci altfel nu l-am cinsti nici noi ca pe Dumnezeu. O spune in pilda cu via, ca stapinul va trimite chiar pe fiul sau. Pot eu sa cinstesc mai putin pe fiul sau decit pe stapin?

Adevarat, trebuie cinstit precum Stapinul este, El o spune in Evanghelie, dar nu trebuie incoronat in locul Stapinului! Daca El se face cunoscut ca Fiul, Dogma nu are voie sa-l faca "Tatal"! Daca Isus este D-zeu, nu mai avem nevoie de D-zeu... Acum, gindeste-te la Rugaciuneqa Domneasca... El nu ne-a spus sa ne rugam Lui Insusi, ci sa ne rugam Tatalui.

QUOTE
Asa cum reiese din cuvintele tale Iisus a fost unul ca noi care s-a inaltat prin ascultare.

Nu ca noi, iarta-ne Doamne, ci ca Adamul Viu, care vedea Fatza lui D-zeu, care vorbea cu D-zeu, care participa la Creatia Divina, care era Viu si Vesnic in Sinul Tatalui. Ca Adamul care nu cunostea Moartea, nu ca noi...

De aceea Tatal nu ne-a mintuit gratuit din Pacat, pentru ca Inaltarea nu poate veni decit rascumparind Caderea: Adamul nu poate fi mintuit impotriva propriei lui vointe. Adamul si-a cistigat Moartea, tot Adamul trebuie sa omoare Moartea ca sa-si recistige Viata. Altfel nu se poate: Moartea nu a venit gratuit, Moartea nu se ia de la noi gratuit.

In rest, ai dreptate. Adam a cazut prin Neascultare, ridicarea vine numai prin Ascultare: se numeste Credinta.

QUOTE
Scopul meu este sa dobindesc pe cel ce ne invata toate si invatatura crestina imi spune asta, iar exemple de reusita sunt nenumarate.

Uite, sa-ti dau un citat din Porfirie, scris de ucenicul lui, Agapie:

Sa nu crezi ca atunci cind vom muri ne vom duce sa ne bucuram si sa simtim acolo fericirea lui D-zeu. Ci de aici trebuie sa o simtim. Daca nu ne unim cu El de aici, daca nu ne rastignim impreuna cu Hristos, nici acolo nu vom fi impreuna cu El. Roaga-te sa intram, inca din aceasta viata, in Nezidita Biserica a lui D-zeu.

Daca ti-o spuneam eu, ai fi respins-o. Daca vine de la un calugar Ortodox, poate o crezi. Indiferent cum o iei, unde vezi aici Ortodoxismul Dogmatic? Niciunde... Acum, priveste in jurul tau, vezi tu Calea descrisa mai sus ca fiind umblata si implinita de intreaga Parohie? Daca da, ramii cu Dogma, D-zeu sa-ti ajute! am mai spus-o! ma fac si eu Frate (Dogmatic) cu tine, pentru ca nici eu nu urmaresc altceva... Cind vezi ca se implineste in tine, si in cei multi din jurul tau, striga-ma si pe mine!

In cartea despre Porfirie nici nu exista cuvintul Euharistie... desi el o traia!

QUOTE
Pe calea ta eu ma indoiesc ca ajung la Dumnezeul cel Mare

Urmeaza calea ta cit timp nu stagnezi, zi dupa zi, an dupa an, viata dupa viata, generatie dupa generatie... Eu nu fac decit sa scot in evidenta unde Poticnirea este, si este mare, dupa ce vedem in jur...

Apoi, daca nu merge, cauta Calea! Nu a mea, cauta Calea lui Isus, dupa Evanghelie si Inima, cine cauta, gaseste... Daca gasesti, ne vom mai intilni... cum tu spui... dar nu trebuie numai spus, ci implinit.

P.S. Daca Ortodoxismul Dogmatic este asa de mintuitor, de ce mai este nevoie de Oastea Domnului? Poate pentru ca Ortodoxismul vede ca nu este prea... Ortodox?
Clopotel
Draga Edinide,
QUOTE
QUOTE
PS... Apropo, tu te rogi si te inchini la Iisus Hristos?

Mereu si mereu...

Atunci e ceva ce-mi scapa la tine, caci tu zici ca Iisus Hristos, nu este Dumnezeu, si daca zici ca i te inchini Lui, inseamna ca te inchini la altcineva decat lui Dumnezeu... De fapt nu ma mir, caci la influentele tale hinduse, e normal sa fii politeist... hh.gif
QUOTE
Ti-am gresit, iarta-ma! Nu te razbuna lasindu-ma nedumerit, asa ca fa bine si raspunde la acele intrebari, daca ai raspunsul.

Mie nu mi-ai gresit cu nimic, deci n-am de ce sa te iert... Lui Dumnezeu sa-i ceri iertare, caci Lui ii aduci hula prin batjocorirea Invataturii Lui, nu mie...
Eu nu ma razbun deloc, neraspunzandu-ti la acele intrebari... Pur si simplu Iisus Hristos are dreptate cand zice: 6 Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi. (Matei 7) Si atunci eu ce vrei sa fac? Sa-ti dau tie material de batjocura, fara ca macar sa incerci sa intelegi ce zic? Tu batjocoresti Invatatura Ortodoxa, cea lasata de Mantuitor si Sfintii Apostoli, din pura rautate, fara ca macar sa stii despre ce e vorba... In cateva randuri ai zis ca ai fost chiar la Biserica, si apoi ai venit aici spunad numai aberatii si minciuni despre ce se intampla acolo... Mai bine pentru tine ar fi fost sa recunosti ca de fapt nu ai inteles nimic si te-ai dus la Biserica doar cu cand de ispitire, nu din dragoste de Dumnezeu...
Si apoi de ce-mi ceri mie raspuns daca ai dogma ta yoghino crestina? Acolo nu ai raspunsuri la toate? Pai daca singur recunosti ca dogma ta nu are raspunsuri, atunci ce tot o dai inainte cu ea pe aici?!
QUOTE
Citat din cintarea de Danii: (Marie) tu , care l-ai nascut pe Ziditorul tau: Maria a fost zidita de D-zeu, iar apoi Maria zideste pe D-zeu... Paradoxul Ou-Gaina extins Dogmatic...

Iata alta mostra de batjocura gratuita... Adica tu nu intelegi ce spune rugaciunea ortodoxa, dar nu eziti sa emiti judecati de "valoare" in necunostiinta de cauza... Pai daca vezi ca nu stii, de ce nu intrebi intai, inainte de a batjocori?
In primul rand spui prostii, daca vorbesti fara stiinta, sau minciuni, daca vorbesti cu stiinta, atunci cand zici ca rugaciunea zice ca Sfanta Fecioara la zidit pe Dumnezeu... Unde spune ca L-a zidit? Acolo zice clar ca L-a nascut... Tu nu esti in stare nici macar sa faci deosebire intre cuvinte, darami-te sa intelegi ce zice intreaga fraza...
Si intr-adevar Sfanta Fecioara Maria este nascatoare de Dumnezeu, pentru ca L-a nascut pe Dumnezeu... Este nascatoare de Dumnezeu in sens propriu, nu figurat... Asta nu inseamna nicidecum ca dumnezeirea Cuvantului a luat din ea inceputul existentei, ci in sensul ca insusi Dumnezeu Cuvantul, care exista fara de inceput si este vesnic, S-a salasluit in pantecele ei, s-a intrupat si S-a nascut din ea fara sa se schimbe... Sfanta Feciora nu a nascut un simplu om, ci pe Dumnezeu intrupat.
Dumnezeu Cuvantul nu si-a coborat din cer trupul, ci a luat din ea trup...
Biblia spune clar: 4 Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, (Galateni 4)
Acolo nu zice nici macar "prin femeie" ci zice "din femeie"
La Ioan 1:14 zice clar: Și Cuvântul S-a făcut trup. Deci in trupul nascut de Fecioara Maria era chiar Dumnezeu Cuvantul, si atunci tu cum zici ca nu e nascatoare de Dumenzeu daca Biblia marturiseste clar ca e?
Bine,... ideea ta eretica nu e noua... Biserica lui Hristos inca de la inceputuri s-a lupat cu astfel de erezii care veneau din hula... In acest caz, cei ce sustineau aceeasi erezie ca tine sa numeau nestorieni, dupa numele acelui eretic...
QUOTE
Fratilor,
Daca stiti unde sa gasesc in format electronic lucrarile Mineiele, Octoihul, Triodul si Penticostarul, va rog sa-mi spuneti si mie. Cel mai mult caut Triodul si PEnticostarul.

laugh.gif Nu stii nici macar adunarile si scaderile si treci deja la integrale?! Cauti material de hula in continuare? hh.gif
QUOTE
P.S. Daca Ortodoxismul Dogmatic este asa de mintuitor, de ce mai este nevoie de Oastea Domnului? Poate pentru ca Ortodoxismul vede ca nu este prea... Ortodox?

Cine a spus ca este nevoie de Oastea Domnului? Acestia sunt niste capuse care paraziteaza Biserica Ortodoxa... Este o miscare infiintata de un anume Iosif Trifa, care din start avea o idee absurda, caci fiecare crestin ortodox adevarat este ostas al lui Hristos, asa cum spune Sfanta Scriptura, nu era nevoie sa vina un individ sa creeze o organizatie special pentru asta, mai ales ca la ei se gasesc destule idei protestante...
Deci nu e nevoie de nici o oaste a Domnului separata de Biserica Ortodoxa sau facand parte din ea, dupa cum nu este nevoie nici de yoga-crestina, care nu a demonstrat niciodata nimic... Daca tu zici ca a demonstrat vreodata ceva, atunci spune pe fata ce anume a demonstrat? Ai vazut ca nici la intrebarile ce ti le-am pus, acelea scrise cu verde, nu poti sa raspunzi, ca doar e vorba de identificarea gruparii tale... Mie nu-mi este rusine, sau teama sa vorbesc despre Invatatura Ortodoxa, Invatatura Adevarata a lui Dumnezeu, tie de ce iti este rusine cu a ta?! Pentru ca nu este Ortodoxa, adica Adevarata, pentru ca e facuta de om...
edinide
QUOTE
Cine a spus ca este nevoie de Oastea Domnului? Acestia sunt niste capuse care paraziteaza Biserica Ortodoxa...

Din cite stiu eu, Oastea Domnului lucreaza sub obladuirea BOR... cu preoti pregatiti de BOR... in biserici sfintite de BOR... mai nou se numesc Visarionisti, dupa ultimul conducator ce-l au...

Daca eu spun de dinafara despre Decaderea Spirituala, tu ma blamezi, dar ce mai puti spune cind vin proteste din interior? Nu numai eu, dar si o parte din preotimea Ortodoxa realizeaza ca ceva nu este in regula cu Ortodoxismul contemporan... cu caderea in Moralitate... cu Crestinismul Lumesc la care s-a ajuns... cu faptul ca majoritatea mirenilor de la noi sunt Crestini Sociali, ca un fel de moda...

Nici nu se poate blama comunismul pentru aceasta decadere, deoarece miscarea a inceput dupa primul razboi mondial. Prin urmare, problemele sunt mult mai profunde decit statul satanist comunist.

QUOTE
caci fiecare crestin ortodox adevarat este ostas al lui Hristos, asa cum spune Sfanta Scriptura,

Ce are realitatea de la noi cu Sfinta Scriptura? Ce spui tu este demagogie! Mireanul de rind nici nu stie ce inseamna cuvintul "Rusalii", demonstrat statistic, ajunge la Biserica din an in Pasti, si tu invoci Scriptura! Cred ca Trifa pe care l-ai mentionat (de care nu stiam) o fi observat si el ceva (din cite stiu a fost un Trifa intre Legionari, este acelasi?)

QUOTE
nu era nevoie sa vina un individ sa creeze o organizatie special pentru asta, mai ales ca la ei se gasesc destule idei protestante...

Realitatea demonstreaza altfel decit demagogia ta. Daca Omul de rind merge dupa Oastea Domnului evident ca lipsesc elemente esentiale din Biserica Ortodoxa, Omul nu merge dupa ce nu-i lipseste, ci dupa ce-i lipseste. Iar ce-i lipseste Omului, nu este apanajul Ortodoxiei...

QUOTE
Deci nu e nevoie de nici o oaste a Domnului separata de Biserica Ortodoxa sau facand parte din ea,

Iar demagogie, vorbe goale, infirmate de REALITATE! unde Omul actioneaza spre indreptarea strimbatatii. Se pare ca nu numai eu observ patrunderea Lumii in Biserica Ortodoxa, fara a observa patrunderea Bisericii Ortodoxe in Lume...

QUOTE
Mie nu-mi este rusine, sau teama sa vorbesc despre Invatatura Ortodoxa, Invatatura Adevarata a lui Dumnezeu, tie de ce iti este rusine cu a ta?!

Ce vorbesti tu, Invatatura Ortodoxa, sunt niste himere, sunt o realitate trecuta, si atunci prezenta sporadic, care nu exista nici unde in Lumea de azi! Acolo m-am nascut, de acolo vin si stiu despre ce vorbesc. De aceea, subiectul Ortodoxia nu este apanajul tau, este si al meu... Ce spui tu, este precum o lectie despre democratia greaca tinuta in fatza gladiatorilor romani... adica, nimic in comun...

QUOTE
QUOTE
Cel mai mult caut Triodul si Prnticostarul.

Nu stii nici macar adunarile si scaderile si treci deja la integrale?!

Acestea sunt mentionate de Porfirie in cartea Flacara Dumnezeieasca, si le indica ca o sursa de Spiritualitate, de aceea voiam sa le citesc. Iar citind despre Porfirie, el ajunsese la Cunoastere... (cartea nu contine cuvintul "Ortodox"... desi publicata sub obladuirea lui Galaction... deci confirma ce gasesti mai sus...)

QUOTE
Cauti material de hula in continuare?

Tu ce crezi, gasesc asa ceva acolo?

QUOTE
Sfanta Fecioara Maria este nascatoare de Dumnezeu, pentru ca L-a nascut pe Dumnezeu...

Vorbesti exact ca in Danii, apoi ma contrazici... Evaghelia spune ca l-a nascut pe Fiul Tatalui, nu pe Tatal, cum sustine Cloptel si Dogma:

31. Si iata ca vei ramine insarcinata, si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Isus.
32. El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt, si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui Sau David.


Vezi, Maria a nascut pe Fiul Celui Prea Inalt, nu pe Cel Prea Inalt... Intelegi acum de ce Dogma este Anti-Crestina? Pentru ca ignora Evanghelia lui Isus... pentru ca se pune deasupra Evangheliei...

QUOTE
Este nascatoare de Dumnezeu in sens propriu

Nascatoare de Fiu Dumnezeiesc vrei sa spui...

QUOTE
atunci tu cum zici ca nu e nascatoare de Dumenzeu daca Biblia marturiseste clar ca e?

De aceea Sfintul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu. Maria a nascut un Sfint, spune Evanghelia, a nascut pe Fiul lui D-zeu, spune Evanghelia, nu pe D-zeu cum deduci tu, ignorind afirmatiile deslusite... 17. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea Tu ignori si Glasul lui D-zeu, de dragul Dogmei...

Maria a nascut pr Fiul, nu pe D-zeu... D-zeu i-a dat sa nasca pe Fiul... Fariseii L-au intrebat pe Isus Tu esti Fiul lui d-zeu?, si nu L-au intrebat Tu esti D-zeu?!, nici nu le-a trecut prin minte asa ceva! pentru ca Dogma nu se nascuse inca...

P.S. Sincer vorbind, cred ca locul tau, ca Ortodox, ar fi mai implinit in Oastea Domnului...
ioana1
Sincera sa fiu, cred ca si Iisus a tinut sa aiba mereu ultimul cuvant...si a subliniat ca El are dreptate intotdeauna !!! ohyeah.gif
andra_v
Reiau argumentaia anterioara: Conform Noului Testament, Feciara Maria este Nascatoare de Dumnezeu. Din Evanghelia dupa Ioan se desprinde fara dubiu ideea dumnezeirii lui Iisus:
1. Intruparea Cuvantului:
1.La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu.
[...]
14. Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi, plin de har si de adevar."

Deci, daca urmam firul logic evenghelic, Dumnezeu, Cuvantul, S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Feciara Maria. Prin urmare, Maria este Nascatoare de Dumnezeu.

Poti sa contesti aceasta doctrina a divinitatii lui Iisus, dar pe alt fundament, nu nou-testamentar.







edinide
QUOTE
Poti sa contesti aceasta doctrina a divinitatii lui Iisus, dar pe alt fundament, nu nou-testamentar.

Tu ai citit vesetele de mai sus, in albastru? Sa fie asta Orbirea Spirituala?!

32. El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt, si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui Sau David
35. De aceea Sfintul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu
17. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea
49. Natanael I-a raspuns: "Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti Imparatul lui Israel!"
33. Cei ce erau in corabie, au venit de s-au inchinat inaintea lui Isus, si I-au zis: "Cu adevarat, Tu esti Fiul lui Dumnezeu!"
11. Duhurile necurate, cand Il vedeau, cadeau la pamant inaintea Lui, si strigau: "Tu esti Fiul lui Dumnezeu."
16. Simon Petru, drept raspuns, I-a zis: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului cel viu!"


etc.etc.etc. Ai orbit cu totul?! Citeste Evanghelia! Lasa Omul, asculta la Isus! Lasa Dogma, asculta la D-zeu!

Nimeni nu a negat vre-o data Divinitatea lui Isus, ci faptul ca Isus nu este Tatal, ci Isus este Fiul, iar Tatal fiind D-zeu, nu mai este loc de al DOILEA D-ZEU, deci Isus nu este D-zeu... Exact ceea ce El nu a afirmat niciodata!, dimpotriva!

Daca Isus nu a afirmat niciodata ca El ar fi D-zeu, dimpotriva, ca El este supus lui D-zeu, poti sa faci cite deductii vrei, din Ioan sau din altii, tot gresita vei fi.

Eu nu-ti cer sa spui ce spun eu, doar sa spui ceea ce Isus a spus, fara deductii, fara rastalmaciri, fara de a prelua afirmatiile Omului sau ale Dogmei. Singurul Titlu Ceresc pe care Isus si l-a luat vre-o data, este de Fiul Tatalui. Atit, Fiul Tatalui! Mai avea si un Titlu Pamintean, Fiul Omului. Atit, Fiul Omului! Restul, este facatura umana...

Asata nu inseamna ca Isus nu era Fiu D-zeiesc. Inseamna numai ca nu era D-zeu Insusi... Esti socata fara indoiala, pentru ca Dogma ti-a spalat creierul prin repetitie. Daca te-ai fi nascut acum 1700 de ani, inaintea Dogmei, ce-ti spun eu era firescul cotidian. Este nefiresc numai prin Indoctrinare Dogmatica, constienta sau nu, dar este firesc prin Spiritul Crestin: Isus este Noul Adam si Isus desface Facatura Dogmatica: dorinta Vechiul Adam de a fi D-zeu!

Tu daca sustii ca Isus este D-zeu Insusi, tu sustii pe Adam care a vrut sa fie D-zeu, tu sustii Pacatul si Caderea, tu sustii alungarea Omului din Edina, tu sustii nasterea Lumii si tu sustii perseverarea in Pacatul Ancestral, tu negi Rastignirea Mintuitorului, tu negi Invierea din Morti, tu negi Moartea Mortii, tu negi pe Isus Insusi.

Isus este Prea-Sfintul Fiu al Tatalui!
edinide
@andra

QUOTE
Am ales dogma Sfintei Treimi tocmai pt. ca imi ofera o explicatie unitara a Bibliei, fara contradictii


Citat din cintarea de Danii: (Marie) tu , care l-ai nascut pe Ziditorul tau: Maria a fost zidita de D-zeu, iar apoi Maria zideste pe D-zeu... Paradoxul Ou-Gaina extins Dogmatic... Fara contradictii?

17. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea Fiul lui D-zeu Insusi este D-zeu Insusi... D-zeu se anunta pe Sine... D-zeu este propriul Sau Fiu... Fiul este propriul Sau Tata... D-zeu s-a zidit din D-zeu... etc. Fara contradictii?!

pot continua lista "ne-contradictiilor", daca vrei... Dar, mai degraba, este Crestineste a recunoaste greseala...
andra_v
Si om, si Dumnezeu, Dumnezeu intrupat, dupa cum spune evanghelistul Ioan, nu altcineva.

TriRegnum
Neconcorditati sau nu, eu spun numai atat: "Misterul lui Dumnezeu, a Sfintei Treimi, nu poate sa incapa in mintea unui om sau intr-o carte fie ea si inspirata divina, suntem prea limitati sa intelegem pe Dumnezeu"
Clopotel
Draga Edinide,
Se vede treaba ca tu vorbesti dar nici macar nu stii despre ce vorbesti...
QUOTE
Daca eu spun de dinafara despre Decaderea Spirituala, tu ma blamezi, dar ce mai puti spune cind vin proteste din interior? Nu numai eu, dar si o parte din preotimea Ortodoxa realizeaza ca ceva nu este in regula cu Ortodoxismul contemporan... cu caderea in Moralitate... cu Crestinismul Lumesc la care s-a ajuns... cu faptul ca majoritatea mirenilor de la noi sunt Crestini Sociali, ca un fel de moda...

Probabil ca vorbesti de decaderea ta spirituala, caci de a altuia nu ai tu cum aprecia asta... Lasa-l pe Dumenzeu sa aprecieze daca unul e decazut spiritual sau nu...
Aici eu discut doar despre Invatatura Ortodoxa, adica Invatatura Adevarata a lui Iisus Hristos... Nu ma intereseaza apucaturile unora sau a altora...
QUOTE
QUOTE
caci fiecare crestin ortodox adevarat este ostas al lui Hristos, asa cum spune Sfanta Scriptura,

Ce are realitatea de la noi cu Sfinta Scriptura?

Ce are realitatea de la noi cu ce discutam noi? Eu discut despre invatatura lui Iisus Hristos nu despre Iuda... Pe mine nu ma intereseaza Iuda, ma intereseaza ce invata Iisus Hristos... Tu de ce esti atent la Iuda si nu la Iisus Hristos?
Sustii acum ca daca realitatea este alta decat ce Invata Iisus, sa lepadam Invatatura lui Iisus, asa cum ai facut tu, si sa inventam noi o alta invatatura care sa fie in ton cu realitatea, gen yoga crestina, care a vazut ca la moda sunt yoghinismele si a incercat sa adapteze crestinismul la yoga? Asta vrei tu sa facem? Sa ne fereasca Dumnezeu!
QUOTE
Ce spui tu este demagogie!

Ce spui si ce faci tu este ipocrizie, caci esti ca Iuda care zice ca fura pentru ca nu intelegea ce zice Iisus, de aceea si tu ai tradat pe Iisus Hristos cand ai parasit dreapta lui Invatatura trecand la alta grupare ce nu are nici cea mai mica legatura cu crestinismul si Invatatura lui Hristos...
QUOTE
Mireanul de rind nici nu stie ce inseamna cuvintul "Rusalii", demonstrat statistic, ajunge la Biserica din an in Pasti, si tu invoci Scriptura!
Mireanul de rand, de asemenea, habar nu are a face integrale si diferentiale, desi ar fi trebuit sa stie, insa asta face ca matematica sa fie demagogie? Dupa logica ta Iisus Hristos este demogog pentru ca oamenii nu-L asculta? Asta e logica dupa care gandesti?
QUOTE
Cred ca Trifa pe care l-ai mentionat (de care nu stiam) o fi observat si el ceva (din cite stiu a fost un Trifa intre Legionari, este acelasi?)
O fi observat acelasi lucru ca tine si ca Iuda... Ce-i de mirare aici? Ce crezi tu ca a observat Iuda de a parasit Invatatura lui Iisus si pe Iisus?
QUOTE
Realitatea demonstreaza altfel decit demagogia ta.

Adica vrei sa spui ca realitatea demonstreaza altceva decat demagogia lui Iisus? Ce spun eu spun de la Isus...
QUOTE
Daca Omul de rind merge dupa Oastea Domnului evident ca lipsesc elemente esentiale din Biserica Ortodoxa, Omul nu merge dupa ce nu-i lipseste, ci dupa ce-i lipseste. Iar ce-i lipseste Omului, nu este apanajul Ortodoxiei...

Pe bune?! De aceea zici tu ca e bine ca a tradat Iuda, ca nu a gasit ce trebuia la Iisus Hristos... De aceea tu ai parasit dreapta Invatatura a lui Hristos, ca nu te-a invatat bine... De parca tu ai invatat ceva de buna voie, in perioada in care zici ca ai fost ortodox...Nu ai invatat nimic despre Ortodoxie...
QUOTE
Iar demagogie, vorbe goale, infirmate de REALITATE! unde Omul actioneaza spre indreptarea strimbatatii.
Asa cum a facut Iuda si cu tine... Sa fie la voi!...
QUOTE
Ce vorbesti tu, Invatatura Ortodoxa, sunt niste himere, sunt o realitate trecuta, si atunci prezenta sporadic, care nu exista nici unde in Lumea de azi!

laugh.gif Ce n-ai da tu si satana sa fie asa... Slava Domnului ca mai sunt destui ortodocsi adevarati, care-L urmeaza pe Hristos cu adevarat si in fapta, dar pentru asta trebuie sa stie si ceea ce Invata, si stiu evident...
QUOTE
Acolo m-am nascut, de acolo vin si stiu despre ce vorbesc.

Ca te-ai nascut si vii de acolo este posibil, insa dupa cum ai demonstrat, habar nu ai despre ce vorbesti...
QUOTE
De aceea, subiectul Ortodoxia nu este apanajul tau, este si al meu...

Al tau?! laugh.gif Te imbeti cu apa rece... Pai nu ai vazut ca ai fost in Biserica si nu ai inteles o boaba... Pana si o baba din ultimul sat, analfabeta, stie macar pentru ce se roaga in Biserica, performanta la care tu nu ai ajuns inca... Si te lauzi ca ar fi si apanajul tau... hh.gif
QUOTE
Ce spui tu, este precum o lectie despre democratia greaca tinuta in fatza gladiatorilor romani... adica, nimic in comun...
Probabil ca asa gandea si Iuda, cand Iisus invata oamenii...
QUOTE
Acestea sunt mentionate de Porfirie in cartea Flacara Dumnezeieasca, si le indica ca o sursa de Spiritualitate, de aceea voiam sa le citesc. Iar citind despre Porfirie, el ajunsese la Cunoastere... (cartea nu contine cuvintul "Ortodox"... desi publicata sub obladuirea lui Galaction... deci confirma ce gasesti mai sus...)

Nu toate cartile despre Ortodoxie trebuie sa contina cuvantul ortodox, asta ce sustii acum este absurd de-a dreptul... Porfirie credea ca un Ortodox, credea in Sfanta Treime etc etc... Stai linistit ca in nici un caz nu facea parte din gruparea ta yoghino crestina... Porfirie era ortodox adevarat, a zidit chiar manastiri, se ruga ca un ortodox, isi facea cruce ca un ortodox, se ruga la Sfanta Treime, cinstea pe Nascatoarea de Dumenzeu, Fecioara Maria, cinstea si iubea pe Sfintii Parinti etc etc...Adica facea exact altfel decat ce faci tu... Ce a facut Porfirie nici un yoghin din gruparea ta nu a facut si nu va face vreodata, pentru ca el avea Harul lui Dumnezeu, adica Dumnezeu i-a daruit multe harisme...
QUOTE
QUOTE
Este nascatoare de Dumnezeu in sens propriu

Nascatoare de Fiu Dumnezeiesc vrei sa spui...

Da, este nascatoarea Fiului lui Dumnezeu, pentru ca Fiul Omului, Isus Hristos, cel nascut din Fecioara, are ca tata pe Dumnezeu... Deci Cel ce S-a nascut, este nascut si din Dumnezeu...
Dar Biblia spune in multe locuri ca Iisus Hristos, Fiul lui Dumenzeu, este mai inainte de toti vecii:
5 Și acum, preaslăvește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea. (Ioan 17)
Probabil ca si acum te intrebi cum a fost posibil ca sa fi avut vreo slava mai inainte de a fi lumea, cand El a fost nascut din Fecioara Maria, mult dupa ce lumea a fost facuta...
Pana nu intelegi cine a fost cu adevarat Iisus Hristos, te invarti in cerc..
QUOTE
QUOTE
atunci tu cum zici ca nu e nascatoare de Dumenzeu daca Biblia marturiseste clar ca e?

De aceea Sfintul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu. Maria a nascut un Sfint, spune Evanghelia, a nascut pe Fiul lui D-zeu, spune Evanghelia, nu pe D-zeu cum deduci tu, ignorind afirmatiile deslusite...

Fals.. Eu nu ignor nimic asa cum faci tu... ce ti-am spus eu despre Isus Hristos, cuprinde aceste citate, in schimb ce sustii nu nu cuprinde 80% din Biblie, de ex. asta:
1 La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.
2 Acesta era întru început la Dumnezeu.
3 Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
4 Întru El era viață și viața era lumina oamenilor.
....
14 Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.
(Ioan 1)
Biblia zice clar ca Dumnezeu Cuvantul S-a facut trup... La care trup crezi tu ca s-a referit? Nu la Isus Hristos?!... Nu spune Biblia clar ca Iisus Hristos este Dumnezeu Cuvantul?
QUOTE
P.S. Sincer vorbind, cred ca locul tau, ca Ortodox, ar fi mai implinit in Oastea Domnului...

What?! Tu crezi ca daca tu , sau Iuda il tradati pe Iisus Hristos, toti sunt ca voi... hh.gif
QUOTE
Citat din cintarea de Danii: (Marie) tu , care l-ai nascut pe Ziditorul tau: Maria a fost zidita de D-zeu, iar apoi Maria zideste pe D-zeu... Paradoxul Ou-Gaina extins Dogmatic... Fara contradictii?

La asta ti-am raspuns deja, chiar cu citate clare, dar vad ca tot repeti... Iata raspunsul acela din nou, ti-l scriu cu verde ca poate asa intelegi mai bine:
Iata alta mostra de batjocura gratuita... Adica tu nu intelegi ce spune rugaciunea ortodoxa, dar nu eziti sa emiti judecati de "valoare" in necunostiinta de cauza... Pai daca vezi ca nu stii, de ce nu intrebi intai, inainte de a batjocori?
In primul rand spui prostii, daca vorbesti fara stiinta, sau minciuni, daca vorbesti cu stiinta, atunci cand zici ca rugaciunea zice ca Sfanta Fecioara la zidit pe Dumnezeu... Unde spune ca L-a zidit? Acolo zice clar ca L-a nascut... Tu nu esti in stare nici macar sa faci deosebire intre cuvinte, darami-te sa intelegi ce zice intreaga fraza...
Si intr-adevar Sfanta Fecioara Maria este nascatoare de Dumnezeu, pentru ca L-a nascut pe Dumnezeu... Este nascatoare de Dumnezeu in sens propriu, nu figurat... Asta nu inseamna nicidecum ca dumnezeirea Cuvantului a luat din ea inceputul existentei, ci in sensul ca insusi Dumnezeu Cuvantul, care exista fara de inceput si este vesnic, S-a salasluit in pantecele ei, s-a intrupat si S-a nascut din ea fara sa se schimbe... Sfanta Feciora nu a nascut un simplu om, ci pe Dumnezeu intrupat.
Dumnezeu Cuvantul nu si-a coborat din cer trupul, ci a luat din ea trup...
Biblia spune clar: 4 Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, (Galateni 4)
(Observi ca zice ca a trimis pe Fiul Sau? deci Fiul exista inainte...)
Acolo nu zice nici macar "prin femeie" ci zice "din femeie"
La Ioan 1:14 zice clar: Și Cuvântul S-a făcut trup. Deci in trupul nascut de Fecioara Maria era chiar Dumnezeu Cuvantul, si atunci tu cum zici ca nu e nascatoare de Dumenzeu daca Biblia marturiseste clar ca e?
Bine,... ideea ta eretica nu e noua... Biserica lui Hristos inca de la inceputuri s-a lupat cu astfel de erezii care veneau din hula... In acest caz, cei ce sustineau aceeasi erezie ca tine sa numeau nestorieni, dupa numele acelui eretic...
IoanV
QUOTE (edinide)
Nu m-ai stirbit cu nimic, pentru mine tot Ioan esti... singura mea mihnire era ca stiam ca tu te vei mihni pina la urma... dar acum a trecut...
Nu m-a mihnit, doar ca trebuie clarificate lucrurile. Si ceea ce e foarte clar este ca tu ataci o invatatura validata si draga noua. Iar asta nu e principial. Corect este sa oferi alternativa "ca dreapta cale" si sa dovedesti asta. E mult mai usor sa tot sapi dar daca nu reusesti sa transmiti ceva mai mult decit noi am primit deja, zadarnica munca. Iar noi am primit euharistia "materiala" si prin ea cea sfinta. De asta nu ne poti desparti de ea, oferta ta alternativa e mult mai slaba. Cum sa renuntam la ea? Sper ca acum realizezi cu cine concurezi. Si care sunt sansele sa ne indepartezi de ea.
Daca tot vrei sa faci un bine, atunci nu incepe cu demolari, cladeste pe ce este bun. Ca nu ai resurse pentru o constructie noua...
QUOTE
Nu vreau teorie din tratate academice, nici exemple din vietile sfintilor, ci ceea ce Omul afla in biserica de cind intra pina cind iese.
De ce? Vietile sfintilor sunt exemple ce trebuie urmate. Au fost cinstite si sunt prezente intre cartile dragi credinciosilor. La fel "tratatele" sunt scrise tot spre lamurirea noastra, cum le putem ignora? Primul pas spre constientizarea de sine a crestinului in biserica e trezirea interesului. Daca asta se reuseste credinciosul cauta singur ce mai are nevoie, vezi exemple pe forum, citi dintre noi stiu mai multe decit stii tu ca se spune in biserica.
QUOTE
Sa nu crezi ca atunci cind vom muri ne vom duce sa ne bucuram si sa simtim acolo fericirea lui D-zeu. Ci de aici trebuie sa o simtim. Daca nu ne unim cu El de aici, daca nu ne rastignim impreuna cu Hristos, nici acolo nu vom fi impreuna cu El. Roaga-te sa intram, inca din aceasta viata, in Nezidita Biserica a lui D-zeu.
Asta am spus si eu mai inainte, dupa Sfintul Simeon. Daca urmaresti cuvintele sfintilor si ale cuviosilor vei vedea ca nu se contrazic ci doar doar se completeaza. Oricum, e bine ca le reamintim, dar fii sigur ca nici noi nu le ignoram.
QUOTE
Eu nu fac decit sa scot in evidenta unde Poticnirea este, si este mare, dupa ce vedem in jur...
Intotdeauna va fi asa. Multimile l-au rastignit pe Iisus. Putini accepta sa isi ia crucea. Nu inteleg de ce te miri. Mai faci insa si altceva, cel mai grav indepartarea de Euharistie, trebuie sa ceri trairea ei mai profunda, si la nivel spiritual, nu eliminarea. Oricum majoritatea stiu cu ce se impartasesc si respecta ce primesccum se cuvine. Incerci sa strecori eroarea si judecata in biserica, pe care o confunzi cu biserica vazuta. Daca ai sti-o pe cea nevazuta, ai intelege ca nu poti judeca marfa dupa ambalaj. Incepi sa te apropii, sa iti fie dragi sfintii, ca ei nu mint, nu urmaresc interese personale sau a bisericii vazute. Ei sunt si reperele pentru biserica vazuta, de aceea nici nu pot fi ignorati.
edinide
@TriRegnum

QUOTE
"Misterul lui Dumnezeu, a Sfintei Treimi, nu poate sa incapa in mintea unui om sau intr-o carte fie ea si inspirata divina, suntem prea limitati sa intelegem pe Dumnezeu"

Intrebarea la care inca nu s-a raspuns, eate:

QUOTE
- este vre-o legatura intre Om si Sfinta Treime, cum si de ce? Bazat pe Evanghelie, nu pe filozofii proprii...
- este vre-o legatura intre Om si Fiul Tatalui, cum si de ce?
- este vre-o legatura in Vechiul Adam si Nou Adam, cum si de ce?

Cu alte cuvinte, ne priveste Sfinta Treime in mod direct, sau nu? Are relevanta pentru Practica Crestina, sau nu? Conteaza s-O intelegem, sau nu?

Un raspuns tot asi anticipa: prea des pomeneste Invatatorul de Tatal, Duhul Sfint si Fiul ca sa fie simpla frazeologie... Plus ca Unul din Elementele Treimii, Duhul Tatalui, a fost prezent in momente de rascruce... Sa fie dincolo de intelegrea noastra?
TriRegnum
Da, exista o legatura intre om si Sf. Treime: putem privi si la Geneza unde Dumnezeu, Sf. Treime, face omul dupa chipul si asemanarea lor, apoi primul cap. Ioan Cuvantul lui Dumnezeu, care e insusi Dumnezeu, s-a facut trup, deci a realizat o legatura cu omul. ETC

Da, exista legatura intre Om si Fiul lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu a venit sa mantuiasca oamenii.

Da, exista legatura ca Noul Adam l-a mantuit pe Vechiul Adam; prin Adam am murit si prin Cristos am inviat.
edinide
QUOTE
QUOTE
nici exemple din vietile sfintilor, ci ceea ce Omul afla in biserica de cind intra pina cind iese.

De ce? Vietile sfintilor sunt exemple ce trebuie urmate.

Adevarat! Problema este urmatoarea: venea Sfintenia lor din Dogma, sau venea din altceva? De aceea am vrut sa te raportezi la Biserica Vazuta, latura Dogmatica, ca acolo vine Omul in contact cu ceea ce-l poate lumina.

Eu cunosc oamnei care merg la biserica de 80 de ani! Urmeaza Dogma de 80 de ani, altii nici nu traiesc atita. Cei din Biserica sunt cei alesi, restul sunt la petreceri lumesti. Deci, cei alesi, urmeaza Dogma de 80 de ani, iar cind o intreb de Iubirea Aproapelui, Aproapele fiind cersetorul, aflu ca nu este pentru el Iubire, ci Mila... Vezi acum problema?

Daca Dogma nu a ajutat cautarea unuia de o viata intreaga, poate mai lipseste ceva...

Nu de mult, aud pe un preot (unul din cei buni, sa zic asa) zicind: "Vreti sa aflati despre D-zeu? Este o carte foarte buna acolo pe masa, cumparati-o si cititi-o!". Un Preot, urmas al lui Isus, trimite la Carte pentru aflarea lui D-zeu... Vezi acum problema?

QUOTE
La fel "tratatele" sunt scrise tot spre lamurirea noastra, cum le putem ignora?

Nu le putem... Dar daca citesti Flacara D-zeiasca, ultima pe care am citit-o, descopri un om care din aceasta viata a ajuns la Elevare Spirituala. Sar peste Dogmatica, el era aproape analfabet... iar el dobindise Vederea Spirituala (Stravederea), vindeca bolnavii si plutea deasupra pamintului...

Uite ce povesteste: M-am ridicat, am tamiiat altarul si apoi toata biserica. Abia dupa aceea, intorcindu-ma la locul meu, mi s-a deschis inima. Am ramas cu bratele larg deschise vreme indelungata. Mi s-a indestulat sufletul

Daca azi treci printr-o Experienta Mistica in Biserica, si ramii cu bratele larg deschise, vreme indelungata, ajungi alungat din biserica ca un tilhar... Vei fi considerat anormal... Vei fi considerat dizident... Vor chema politia la tine sa aplice Legea Cultelor... Vezi acum problema?

QUOTE
Daca urmaresti cuvintele sfintilor si ale cuviosilor vei vedea ca nu se contrazic ci doar doar se completeaza.

Adevarat! Dar vezi tu faptele Sfintilor in jurul tau? Din toate Bisericile pe care le cunosti, exista o singura persoana care si-a facut intrarea in Nezidita Biserica a lui D-zeu? Daca nu, lipseste de acolo ceva ce Sfintilor nu le lipsea... De aceea, nu ajunge clamarea Sfintilor...

QUOTE
Multimile l-au rastignit pe Iisus. Putini accepta sa isi ia crucea. Nu inteleg de ce te miri.

Nu multimile, Fariseii, Saduceii, restul Popimii si acolitii lor... Multimile L-au primit cu flori, dar Fariseii aveau sabia in mina...

Pe de alta parte, Crestinii timpurii au murit pentru Isus. Nu unul ici si colo, ci cu totii. Mai bine mureau decit sa triasca fara. Unde este aceasta Spiritualitate? Asa ca am dreptul sa ma mir... Zici ca putini isi iau Crucea, ai dreptate. Dar eu iti spun ca multi si-au luat-o in vechime, deci nu mai ai... Aici nu se constata Natura Umana ci se constata Decaderea Spirituala.

Concluzia? Pe linga ceea ce Dogma propovaduieste azi, mai lipseste ceva...

QUOTE
trebuie sa ceri trairea ei mai profunda, si la nivel spiritual, nu eliminarea

Iar ai pe undeva dreptate... Dar daca tot ce dai Omului este Euharistia, ce obtii este un consumator decenal de Euharistie... Omul ajunge intr-un echilibru intre Lume si Euharistie, si stagneaza acolo toata viata lui... chiar generatii intregi...

Iar daca o traiesti mai profund, cine stie... ?!

QUOTE
Iar noi am primit euharistia "materiala" si prin ea cea sfinta.

Are locul ei precis si Euharistia Materiala, am mai spus-o, o spun din nou. Dar, opus felului in care este prezentata, nu este nici inceputul si nici sfirsitul... nici nu este exterioara Omului, cum este prezentata... nu te pregatesti ca sa o primesti ci o primesti pregatindu-te...

Porfirie nici nu pomeneste cuvintul "Euharistie"... si el o traia totusi clipa de clipa...

Raspunsul este totusi in Sfinta Treime...
edinide
@TriRegnum

QUOTE
Da, exista legatura intre Om si Fiul lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu a venit sa mantuiasca oamenii.

Cred ca este mai profunda decit atit, relatia Mintuitor-Mintuit... De ce voia Isus sa ne mintuiasca? Din simpla Porunca Divina? Ce-i lipsea Lui, sa treaca prin toate acelea? O sa spui asa de multe a iubit D-zeu, Lumea... Ne-a iubit D-zeu mai mult decit pe Fiul Sau? Greu de crezut... Mai putin, iar nu-i posibil, ca L-a sacrificat pe El... Poate D-zeu ne-a iubit ca pe Fiul Sau?! Poate...

Mai exista un indiciu esential umblarii pe Cale: In ziua aceea, veti cunoaste ca Eu sint in Tatal Meu, ca voi sunteti in Mine, si ca Eu sint in voi. Ce cauta Isus in noi? Dar noi, ce cautam in Isus? Ce-i lipseste lui Isus? Ce ne lipseste noua? Daca Isus este in noi, si noi in Isus, avem noi de a face cu Fiul Tatalui?

QUOTE
Da, exista o legatura intre om si Sf. Treime: putem privi si la Geneza unde Dumnezeu, Sf. Treime, face omul dupa chipul si asemanarea lor

Poate asa se explica Iubirea lui D-zeu pentru noi... si pentru Unicul Sau Fiu...

Daca noi suntem in Isus, sau ar trebui sa fim, iar Isus este in Tatal, Eu in ei, si Tu in Mine, pentru ca ei sa fie in chip desavirsit una, inseamna ca nu suntem departe de Sfinta Treime... sau cel putin, ca am putea fi aproape... iar dincolo de indoiala, Sfinta Treime nu este exterioara noua, sau nu ar trebui sa fie.

Nu ne lipseste decit Calea de a ajunge acolo, nu cindva, nu undeva, nu pe Lumea Cealalta, ci aici si acum... Nu trebuie decit sa ne intelegem pozitia in ecuatia Sfintei Treimi si sa urmam Calea spre acolo.

QUOTE
Da, exista legatura ca Noul Adam l-a mantuit pe Vechiul Adam; prin Adam am murit si prin Cristos am inviat

Adevarat! Vechiul Adam a nascut Moartea, Noua Adam a omorit Moartea. Vechiul Adam a facut, Noul Adam a desfacut. Vechiul Adam a cazut, Noul Adam s-a ridicat etc. Se aplica Adamilor dictonul o mina spala pe alta?

Se observa de aici Cercul Mistic al Existentei, fara inceput si fara sfirsit, sau daca vrei, avint Inceputul la Sfirsit sau avind Sfirsitul la Inceput, cum lui Ioan i se dezvaluie, si noua ni se desluseste: Eu sint Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma

El este Cel Dintii si tot El este Cel De Pe Urma...

Cu ajutorul lui D-zeu, Sfinta Treime nu este incomprehensibila... chiar mai mult, este tangibila... chiar mai mult, este Capatul Potecii: Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu. Vezi dar, Isus porunceste Cunoasterea, deci nu este incomprehensibila...

Nu trebuie decit sa ne cunoastel locul si menirea si apoi sa umblam Calea Luminii cu hotarire, bucurie si fericire...
edinide
@Clopotel

De ce am impresia ca noi nu avem o dezbatere si o polemica ?!

QUOTE
QUOTE
Daca eu spun de dinafara despre Decaderea Spirituala, tu ma blamezi, dar ce mai puti spune cind vin proteste din interior?
Aici eu discut doar despre Invatatura Ortodoxa, adica Invatatura Adevarata a lui Iisus Hristos...

Asta este problema... tu dicuti teorie... antica... dar traiesti in contemporaneitate... Cu nici un cuvint nu am negat pe Sfinti. Ce neg, este mascarea prezenrului sumbru sub Lumina Sfintilor... Ti-am mai spus, Sfintii sunt de ai mei, nu de ai tai...

QUOTE
QUOTE
QUOTE
fiecare crestin ortodox adevarat este ostas al lui Hristos, asa cum spune Sfanta Scriptura, 

Ce are realitatea de la noi cu Sfinta Scriptura?

Sustii acum ca daca realitatea este alta decat ce Invata Iisus, sa lepadam Invatatura lui Iisus,

Nici pe departe, nu abandonarea lui Isus, ci abandonarea Decaderii Spirituale... adica, reintoarcerea la Isus... Daca Realitatea este alta decit Evanghelia, Realitatea trebuie schimbata, prin tine si mine, nu Isus... Iar ca s-o schimbi, trebuie sa vezi unde scirtiie, si acolo unsa. Primul gest, sa recunosti scirtiitul, nu sa-l cauti pe al meu. Eu l-am auzit pe al tau, din plin, tu nu l-ai auzit pe al meu...

QUOTE
QUOTE
Ce spui tu este demagogie!
tu ai tradat pe Iisus Hristos cand ai parasit dreapta lui Invatatura trecand la alta grupare ce nu are nici cea mai mica legatura cu crestinismul si Invatatura lui Hristos...

Daca ai avea pe D-zeu in tine, daca Isus ar fi cu tine, nu ai spune ceea ce spui. Afirmatia ta vine din faptul ca desi-l cauti pe Isus, nu L-ai gasit inca. Asa se explica faptul ca desi asimetric, tu-mi esti drag...

Iar Dreapta Invatatura nu o cunosti, esti intr-adevar citit, esti informat, esti in cautare, dar nu o cunosti. Pentru tine este o litera scrisa in carte dar nu simti ca de ar fi sa rescrii Cartea, ai rescri-o la fel... Ce-ti spun nu este polemica, nici critca, ci pur si simplu o descriere a ta. Tu asa esti, cum eu te-am descris aici. Dar vremea ta vine...

QUOTE
QUOTE
Mireanul de rind nici nu stie ce inseamna cuvintul "Rusalii", demonstrat statistic, ajunge la Biserica din an in Pasti, si tu invoci Scriptura!
Mireanul de rand, de asemenea, habar nu are a face integrale si diferentiale, desi ar fi trebuit sa stie, insa asta face ca matematica sa fie demagogie?

Da, daca el vine la Biserica pentru integrale, da, este demagogie, cit timp i se predau integralele... si atunci merge la alta scoala si devine expert in Intergrale si scapa de demagogie. Plus ca integrala este de la Om, dar Omul este de la D-zeu...

QUOTE
Dupa logica ta Iisus Hristos este demogog pentru ca oamenii nu-L asculta? Asta e logica dupa care gandesti?

Nu, Isus nu este demagog, si nu poate fi, pentru ca ceea ce El preda nu sunt cuvinte! Ceea ce Dogma preda, sunt cuvinte, deci este loc destul de demagogie. Aici este esenta problemi noastre: Spiritul Crestin ajuns Verbalizat! Intelegi acum?

Nu conteaza ce s-a scris in Carte acum 2000 de ani sau anul trecut. Conteaza ceea ce Isus iti scrie in Inima, acum si aici: asta nu mai poate fi demagogie...

QUOTE
Ce crezi tu ca a observat Iuda de a parasit Invatatura lui Iisus si pe Iisus?

Stralucirea argintului? Lumea?

QUOTE
QUOTE
Realitatea demonstreaza altfel decit demagogia ta.
Ce spun eu spun de la Isus...

Daca asa ar fi, ai intelege ce-ti spun eu. Tu crezi doar ca vorbesti de la Isus, dar tu vorbesti din Carte, si Inima ta nu vorbeste pentru tine. Vorbele tale sunt sincere, tu nu mintesti, dar nu sunt din Inima ci sunt din Minte. Credinta ta nu este Spirituala ci este Rationala. Nu te mihni, timpul tau vine, dar pe moment Inima ta nu este deschisa, cum Porfirie spune despre sine: mi s-a deschis Inima... Si a ta se va deschide... Nu te intarita din cauza mea, ignora-ma frateste daca te raneste ce-ti spun, dar nu te intarita...

QUOTE
QUOTE
Daca Omul de rind merge dupa Oastea Domnului evident ca lipsesc elemente esentiale din Biserica Ortodoxa, Omul nu merge dupa ce nu-i lipseste, ci dupa ce-i lipseste.
De aceea zici tu ca e bine ca a tradat Iuda, ca nu a gasit ce trebuia la Iisus Hristos...

Iuda cauta spre Lume, credinciosul ce intra in Biserica, cauta instinctiv pe D-zeu. Daca nu gaseste nimic acolo, se face Ostas, pentru ca vede din interior ceea ce eu iti spun din exterior.

QUOTE
De aceea tu ai parasit dreapta Invatatura a lui Hristos, ca nu te-a invatat bine... De parca tu ai invatat ceva de buna voie, in perioada in care zici ca ai fost ortodox...Nu ai invatat nimic despre Ortodoxie...

Pentru ca n-a fost nimic de invatat... in afara de vorbe, pe care le-am citit si singur din Carte. Nu ma refer aici la Sfinti si la Istorie, ci la Biserica de cartier, si la multe altele la care am fost. Nu era nimic acolo... si inca tot nimic este acolo... nu era efervescenta... nu era Credinta Vie in nimeni... si inca nu este... Ortodocsii aratau cu degetul la Pocaiti... ca umbla cu naframa pe cap... ca mergeau la Adunare cind noi jucam fotbal... ca faceau nunta fara lautari... etc. Suna cunoscut?! Si popa spunea ca merg in Iad, dar nu ne-a aratat nici un Ortodox in Rai... Suna cunoscut?!

Vezi ca stiu unde te afli?

QUOTE
QUOTE
QUOTE
Este nascatoare de Dumnezeu in sens propriu 
Nascatoare de Fiu Dumnezeiesc vrei sa spui...
Da, este nascatoarea Fiului lui Dumnezeu, pentru ca Fiul Omului, Isus Hristos, cel nascut din Fecioara, are ca tata pe Dumnezeu... Deci Cel ce S-a nascut, este nascut si din Dumnezeu...

Atunci sa nu mai spui niciodata ca Maria a nascut pe D-zeu... care nu poate fi nascut... ci asa cum spui, pe Fiul lui D-zeu.

QUOTE
Probabil ca si acum te intrebi cum a fost posibil ca sa fi avut vreo slava mai inainte de a fi lumea, cand El a fost nascut din Fecioara Maria, mult dupa ce lumea a fost facuta...

Pentru ca Lumea s-a nascut o data cu Caderea lui Adam. Inainte de Cadere, Lumea nu a existat. Lumea a venit in existenta prin Cadere. Cind Lumea s-a nascut, Moartea s-a nascut. Cind Lumea se sfirseste, Moartea se sfirseste. Inainte de Cadere, inainte de Lume, Adam era Fiul lui D-zeu, avea Slava Tatalui pentru ca umbla intru Tatal.

QUOTE
QUOTE
P.S. Sincer vorbind, cred ca locul tau, ca Ortodox, ar fi mai implinit in Oastea Domnului... 
What?! Tu crezi ca daca tu , sau Iuda il tradati pe Iisus Hristos, toti sunt ca voi...

Cine cauta pe Isus, nu-L tradeaza... Fie Ortodox, fie Ostas Ortodox... Credinta consta in invrednicirea de a primi Iubirea D-zeiasca in Inima ta si nu in respectarea unei Dogme, oricare ar fi. Daca esti vrednic sa primesti Iubirea in tine, si daca se revarsa asupra Aproapelui tau, nu mai ai nevoie de Dogma. Daca nu ai Iubirea in tine, atunci e bine sa ai macar Dogma...

Ca o paranteza, am cunoscut pe citiva, si nu mi s-au parut Iude de fel... Dimpotriva, cintau toata Liturghia, ceea ce Ortodocsii nu faceau... nici nu cuoasteau cintarile... toate femeile aveau naframa, fatza de pletele parfumate ale Ortodocselor... sau palariutele cochete, atractive, de pe virful capului... nimeni nu purta bijuterii lumesti... nimeni nu era parfumat lumeste, gata sa-ti stirneasca poftele trupesti... nimeni nu era in pantaloni strinsi pe poponeata, abia sa astepti o metanie... mergeau la bolnavi prin spitale, pe la bolnavi acasa... ajutau pe saraci... citeau din Evanghelie in timpul liber... nu traiau in concubinaj... discutau despre Credinta... Pe acestia i-as considera Ortodocsi, nu ce vezi tu si eu in jurul nostru!

Unde sunt Ortodocsii tai?! Aplica negarea la toate de mai sus... acolo sunt... epigonii Sfintilor...
edinide
Cu o preferinta inexplicabila, eventual prin Indoctrinare, constienta sau nu, apare in discutie Ioan cu viziunea lui asupra Lumii si a Mintuitorului Lumii.

Sa observam pentru inceput ca [Ioan 1,1-14] este distinct de restul Evangheliei lui si contine o vizune globala asupra devenirii Lumii, de la Inceputul Lumii pina la Isus Cristos. Pentru convenienta il copiez mai jos:

1. La inceput era Cuvintul si Cuvintul era cu Dumnezeu, si Cuvintul era Dumnezeu.
2. El era la inceput cu Dumnezeu.
3. Toate lucrurile au fost facute prin El, si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El.
4. In El era viata, si viata era lumina oamenilor.
5. Lumina lumineaza in intuneric si intunericul n-a biruit-o.
6. A venit un om trimis de Dumnezeu; numele lui era Ioan
7. El a venit ca martor, ca sa marturiseasca despre Lumina, pentru ca toti sa creada prin el.
8. Nu era el Lumina, ci el a venit ca sa marturiseasca despre Lumina.
9. Lumina aceasta era adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om, venind in lume.
10. El era in lume, si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu L-a cunoscut.
11. A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit.
12. [fiii_t] Dar tuturor celor ce L-au primit, adica, celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu;
13. nascuti nu din singe, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
14. Si Cuvintul S-a facut trup, si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal.


Discutia despre Ioan o s-o avem pe baza textului Koine, limba Comuna in care Ioan probabil a si scris si pe care Isus o si vorbea din moment ce a purtat o conversatie cu Pilat (Imperiul Roman folosea limba Koine ca si limba oficiala pina pe vremea lui Domitian) (filmul lui Gibson este gresit, Pilat nu vorbea Latina cu Evreii, ci vorbea Koine...) (limba vorbita si de Pavel la Atena) (analog englezei azi) etc.

Ioan: (o lung este oo, e lung este ee) (nu intram aici in etimologii dar exista o strinsa legatura cu limba romana) Dau aici o exprimare literala si apoi o traducere curenta.

1:1 en arcee een o logos kai o logos een pros ton theon kai theos een o logos
- logos: sub.masc.
- logos: afirmatie, cuvint sau principiu (ratiune), sau cum limba romana atesta, lege-legitate; semnificatia precisa numai Ioan o stie, si Revelatia Divina; tradus comun prin "cuvintul"... deci il pastrez Logos, caci numai Ioan stie...
- pros: spre, [in]spre, catre
La inceput a fost Logosul si Logosul era [in]spre D-zeu si D-zeu era Logosul.

1:2 outos een en arcee pros ton theon
-outos: pron.masc. acesta
Acesta (Logosul) era la inceput [in]spre D-zeu.

1:3 panta di autou egeneto kai cooris autou egeneto oude en o gegonen
- panta: toate (cele)
- autou: pron.masc.gen. a acestuia, a lui (Logosul/D-zeu)?
- egeneto: devenit
Toate din a lui (Logosul/D-zeu) au devenit (a fi), si fara a lui (Logosul/D-zeu) au [de]venit nici-unde (nicidecum) unul (singur) care a devenit (in existenta).
Toate din a Lui (Logos/D-zeu) s-au facut si fara (a fi) a Lui (Logos/D-zeu) nici unul (singur lucru) care exista.
Toate din a Lui s-au facut si fara a Lui (nu) s-a facut nici (macar) unul (din ce) exista.
Toate din a Lui s-au facut si fara (a fi) a Lui (nu) s-a facut nimic din ce exista.

1:4 en autoo zooee een kai ee zooee een to foos toon anthroopoon
- autoo: la acesta, la el
In acesta (Logos/D-zeu) Viata era si Viata era Lumina intruparilor (oamenilor).
In Acesta viata era si viata era lumina oamenilor.

1:5 kai to foos en tee skotia fainei kai ee skotia auto ou katelaben
Si Lumina in Intuneric lumineaza si Intunericul pe aceasta (Lumina) nu a apucat-o.
Si lumina in Intuneric lumineaza si Intunericul n-a cuprins-o.

1:6 egeneto anqroopos apestalmenos para theou onoma autoo iooannees
A (de)venit o intrupare (om) incoace-minat prin D-zeu numele lui Iaones.
A venit un om trimis de D-zeu, numele lui Ioan.

1:7 outos eelthen eis marturian ina martureesee peri tou footos ina pantes pisteusoosin di autou
Acesta (Ioan) s-a zorit intru marturie incit sa marturiseasca (des)pre Lumina incit toate (cele) sa-se-pioseasca de acesta.
Acesta a venit cu marturie ca sa marturiseasca despre Lumina incit toti sa creada prin el.

1:8 ouk een ekeinos to foos all ina martureesee peri tou footos
- footos: lumina (solara), lumina (mintala)
Nu era acela (Ioan) Lumina dar numai sa marturiseasca (des)pre Lumina.
Nu era el Lumina ci numai sa marturiseasca despre Lumina.

1:9 een to foos to aleethinon o footizei panta anthroopon ercomenon eis ton kosmon
- to foos: (sb. neutru) lumina solara / mintala
Era Lumina adevarata care lumineaza toate intruparile (oamenii) aici-minati intru Lume.
Era Lumina adevarata care lumineaza pe orice om venind in Lume.

1:10 en too kosmoo een kai o kosmos di autou egeneto kai o kosmos auton ouk egnoo
- autou: (masc./neutru) a aceluia, a lui
- auton: (masc.) acela, el
In Lume era si lumea din a aceluia a (de)venit (a fi) si lumea pe acela nu a cunoscut.
In lume era si lumea din a Lui s-a facut si lumea pe acela nu (l-)a cunoscut

1:11 eis ta idia eelthen kai oi idioi auton ou parelabon
- ta idia: plural-neutru, (ale sale, Luminii)
- oi idioi: plural-masc, (ai sai, ?)
Intru ale sale (Lumina) s-a zorit (grabit sa vina) si ai sai nu i-au dat mina.
(Lumina) La ale sale a venit, si ai sai (?) nu l-au primit.

1:12 osoi de elabon auton edooken autois exousian tekna theou genesthai tois pisteuousin eis to onoma autou
- auton: masc., aceluia, lui
- autou: gen. masc./neutru, a aceluia/a aceleia, a lui/a ei
- autois: acelora, lor
Asa de (multi) (care) au intins mina aceluia, a dat acelora dreptul de copii ai lui D-zeu sa devina, tuturor piosi-devenind intru numele aceluia/aceleia.
Tuturor care au dat mina aceluia, a dat acelora dreptul de copii ai lui D-zeu sa devina, la toti ce cred intru numele aceluia.

1:13 oi ouk ex aimatoon oude ek theleematos sarkos oude ek theleematos andros all ek theou egenneeqeesan
Care nu iesiti (din) singe nici iesiti (din) vointa carnii nici iesiti din vointa barbateasca dar iesiti de la D-zeu nastere.
Care nu din singe, nici din vointa carnii, nici din vointa barbateasca, ci de la D-zeu nascuti.

1:14 kai o logos sarx egeneto kai eskeenoosen en eemin kai etheasametha teen doxan autou doxan oos monogenous para patros pleerees caritos kai aleetheias
Si Logosul carne a devenit si s-a adapostit intre noi si ne-am minunat de doxa aceluia, doxa asa (ca) unul-genezat prin Parintele, plin de carisma si neascunzis.
Si Logosul carne a devenit si s-a adapostit intre noi si ne-am minunat de slava Lui, slava asa ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si adevar.

1. La inceput a fost Logosul si Logosul era [in]spre D-zeu si D-zeu era Logosul.
2. Acesta (Logosul) era la inceput [in]spre D-zeu.
3. Toate din a Lui (Logosul) s-au facut si fara (a fi) a Lui (nu) s-a facut nimic din ce exista.
4. In Acesta (Logos) viata era si viata era lumina oamenilor.
5. Si lumina in Intuneric lumineaza si Intunericul n-a cuprins-o.
6. A venit un om trimis de D-zeu, numele lui Ioan.
7. Acesta a venit cu marturie ca sa marturiseasca despre Lumina incit toti sa creada prin el.
8. Nu era el Lumina ci numai sa marturiseasca despre Lumina.
9. Era Lumina adevarata care lumineaza pe orice om venind in Lume.
10. In lume era si lumea din a Lui s-a facut si lumea pe acela nu (l-)a cunoscut
11. (Lumina) La ale sale a venit, si ai sai (?) nu l-au primit.
12. Tuturor care au dat mina aceluia, a dat acelora dreptul de copii ai lui D-zeu sa devina, la toti ce cred intru numele aceluia.
13. Care nu din singe, nici din vointa carnii, nici din vointa barbateasca, ci de la D-zeu nascuti.
14. Si Logosul carne a devenit si s-a adapostit intre noi si ne-am minunat de slava Lui, slava asa ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si adevar.

Care este nesajul lui Ioan din primele 14 versete ale Evangheliei?

Sa observam ca "Logos" in sine nu este precis definit. Acceptiunea comuna este de "Cuvint" dar paote fi departe de adevar. Cuvintul "logos" nu poate fi desprins de contextul gnostic pentru ca acolo s-a nascut, fiind identificat cu "legitatea universala", cum ar fi miscare ordonata a astrelor pe cer. "Logos" este mai aproape de cuvintul romanesc "lege" decit de sensul comun de "vorbire". Prin prisma originii, "logos" nu este "cuvint".

In versetul 10 BR scrie "El era in lume", dar pronumele 'El" este presupus, nu exista in textul original (ca in romana, pronumele pot lipsi, verbele fiind inflexionate, pronumele doar presupus). In care dintre versete Ioan incepe de vorbeasca despre Isus, este un mister, dar sigur nu inainte de versetul 10. Ioan foloseste pronume demonstrative si este imposibil de spus cind este El-Logosul, El-Tatal sau El-Isus, totul fiind contextual, ce vrei sa intelegi, aia intelegi.

Sint posibile influente gnostice la Ioan? Fara indoiala... Era imposibil de folosit limba koine fara a face uz de termenii gnostici asa cum este imposibil a folosi limba ariana (sanscrita) fara a folosi termeni hindusi, fiind limbile care au sustinut culturile respective. Carti din VT au fost scrie in koine (de ex. macabei), si NT a fost scris in koine, deci folosirea limbii in sine precede vremea Crestina.

Exista alte Evanghelii Crestine in care limba-gnostica este f. puternic folosita, greu de inteles de noi in afara contextului cultural in care au fost scrise, "pleura", "sophia" etc. Nu sunt mai putin Crestine, sunt numai mai greu de inteles din intrepatrunderea lingvistica a culturilor. Celalalt Ioan, daca o fi altul, foloseste in Apocalipsa termeni platonici, cum este "Hadesul", in mod firesc, ca si cum este inteles in mod comun, si asa si era.

Mai mult de atit, Iudeii sustin ca mitul Nasterii Imaculate nu este Iudaic in natura lui, nefiind bazat pe VT, ci este un mit Arian, al Neamurilor, fortat referit la VT. Ei vad Crestinismul ca fiind o interferenta Ariana in iudaism, caci numai la Arieni exista mitul Nasterii Imaculate, raspindita din Tracia pina in Egipt, si reprezentat prin Isis cu copilul in brate, secole inainte de Cristos (reprezentare prezenta si la bazilica Sfinta Sophia (Intelepciunea Gnostica) la inceput, dar nu numai). Mai mult chiar, Iudeii sustin ca si tema Invierii din Morti este tot un Mit Arian, strain Iudaismului dar prezent peste tot in Lumea Ariana, inclusiv Zamolzes, Dionisos etc. In final, Iudaismul contemporan descrie Crestinismul ca o inflitrare Ariana in Iudaism, cel putin la nivel de Mituri.

Avind in vedere spectaculasa raspindire a Crestinismului in lumea antica, fulgeratoare, devine evident faptul ca cel putin la Nivel Cultural si Religios, Lumea Ariana era pregatita pentru venirea Mesiei si imbratisarea Acestuia, deci Iudeii au pe undeva dreptate. Asa se explica debordanta Literatura Gnostica din primul secol, sute si mii de lucrari Crestino-Gnostice, ca o incununare a mai multor secole de Gnosticism, ca o pregatire Psihica si Religioasa a venirii Mintuitorului. Scoaterea Crestinismului-Gnostic din Canon a fost o masura de Saracire Spirituala a Crestinismului dar a fost necesara pe Plan Politic pentru a realiza o Uniate de Cult imposibila sub diversitatea Gnostico-Crestina.

Am facut paranteza de mai sus ca sa subiniez pe faptul ca Ioan nu putea fi strain Gnosticismului... ca nimeni de altfel in vremea pre-Crestina.

Ioan vorbeste de Logos+D-zeu, unde Logosul este inspre/dinspre D-zeu, si care se poate instantia, devenind tot ceea ce exista. Acest Logos/Principiu/Cuvint/Legitate s-a instantiat din nou, intrupindu-se Isus. Logosul lui Ioan pare a fi un Principiu Divin prin care ceea ce exista in Ceruri, se poate materializa pe Pamint. Logosul pare a fi Principiul prin care Creatia vine in existenta din Vointa Tatalui, Spiritualul devenind Material, mai bine zis, capatind un Invelis Material pentru ca Spiritualul nu poate fi Material, dar poate fi cuprins intr-o Carcasa Materiala, cum suntem si noi alcatuiti de altfel (Suflet cuprins in Trup).

Ce spune Ioan este nu ca Logosul in Sine se instantiaza, Logosul fiind la D-zeu, fiind D-zeu, ci prin Logos ceva/orice se poate instantia pe Plan Material, venind in existenta dinspre Cer spre Pamint. Ce spune Ioan, ca Isus vine prin Logos, este ca Isus nu calca Legea, ci vine din Voia Tatalui, vine de la D-zeu, nu face Voia Sinelui, precum Adam, ci face Voia Tatalui. Acesta cred ca este esentialul, Isus vine din Voia Tatalui, de la bun inceput de la Tatal, pina la sfirsit, inapoi la Tatal. Vine din Voia D-zeieasca, face Voia D-zeiasca si se reintoarce la Voia D-zeiasca, deci umbla intru Tatal de la inceput pina la sfirsit, fiind Fiul Ascultator.

Daca cineva interpreteaza pe Ioan ca sa deduca de aici Natura Hristica, o face pe cont propriu... De aceea Isus s-a revelat pe Sine, ca sa nu fie nevoie de interpretare... Daca cineva deduce din Ioan, il invit sa deduca si din Apocalipsa...
andra_v
Credinta mea in dumnezeirea lui Iisus vine din evidenta interioara a faptului ca Dumnezeu S-a facut mic ca mine pt. ca eu sa ma ridic la El. Pt. ca numai Dumnezeu putea restaura unitatea dintre om si divinitate, Fiul lui Dumnezeu, nascut in eternitate, devenit Fiu al omului. Pt. ca noi, la randul nostru, sa accedem la dumnezeire, la sacru. Acest lucru n-a fost realizat de nici un profet, drept, cu toate ca a fost insuflat de catre divinitate, cu toate ca Dumnezeu vorbea prin acei oameni devotati Lui. Dupa cum am mai spus, nu cred in Mantuirea omului de catre om, nu cred ca noi, oamenii, suntem in stare sa transformam, prin puterea noastra, realitatea cruda. E o chestiune care nu tine de cunoasterea rationala, ci de experienta: fara Dumnezeu nu putem face nimic. Numai Dumnezeu poate scoate lumea din degradarea spiritual-morala pe care si tu ai experiat-o, nu un super-erou, desi este seducatoare teoria asta.

Sursa polemicii: avand credinte diferite, nu este cazul sa impunem celuilalt punctul nostru de vedere. Repet, traiesc intr-o lume cosmopolita, am de-a face cu musulmani, persoane de religie mozaica, budisti, (neo)protestanti, insa nu amestecam "meniurile". In discutiile despre divinitate pornim de la ceea ce ne uneste, nu de la divergente. Cautam un punct comun. Asta in semna comunicare, dialog, gasirea unei punti de legatura. Daca discutam pe marginea divergentelor nu ajungem niciunde, vom alimenta personalitatile conflictuale.
andra_v
Cele patru Evanghelii au fost retinute ca texte sacre tocmai pt. ca ofera o unitate asupra invataturii crestine. Cele apocrife ("gnostice", cum iti place sa le numesti, imprecis, "gnoza" insemnand cunoastere), eliminate ca fiind contradictorii. Evanghelia dupa Ioan nu contrazice celelalte texte considerate canonice, insa asa-zisele evanghelii (ex. cea dupa Iuda, Toma, etc.) da.
Ce mi se pare ciudat este ca saptamani in sir ai facut efortul inutil de a combate invatatura crestina cu scrierile nou-testamentare. Cand era mai corect sa vii de la capul locului cu un text apocrif/o alta Biblie pe care sa-ti fundamentezi credinta. Exista un topic special despre necesitatea reevaluarii/modificarii Bibliei, puteai sa postezi acolo. Ceilalti useri care contesta invatatura crestina au negat de la inceput veridicitatea celor patru Evanghelii, nu au incercat nici un moment sa ne convinga prin citate din Noul Testament de erorile crestinismului. Si-au marturisit din prima postare convingerile anticrestine, le-am respectat opiniile si am comparat in cunostinta de cauza argomentele pro sau contra.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.