Coffee-Cho Fest, sărbătoare dulce cu ciocolată şi cafea
Cea de-a doua ediţie a Coffee-Cho Fest - sărbătoarea cafelei şi a ciocolatei, şi-a deschis joi porţile pentru amatorii de dulciuri şi arome, aceştia urmând să fie primiţi la World Trade Center din Bucureşti până duminică.
Ciocolata, cafeaua şi dulciurile s-au adunat pentru acest sfârşit de săptămână la World Trade Plaza, spaţiul de expunere devenind un loc în care cele mai dulci ar putea să-şi găsească împlinirea. Simplă, cu lapte, cu alune, nuci, stafide, fructe, creme, jeleuri sau chiar cu ardei iute, cu cofeină sau fără, ciocolata există în cele mai variate prezentări. Vizitatorii pot găsi chiar şi ciocolată organică, fără cacao, lapte sau conservanţi.
Standurile dichisite ale târgului îi pun în dificultate chiar şi pe cei mai puţin pofticioşi, alegerea unui singur sortiment fiind o adevărată provocare. Pe mese şi rafturi îşi găsesc locul sute de feluri de delicatese, din diferite colţuri ale lumii. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, de la bomboane de 30 de bani, la cutii de câteva sute de lei noi.
Ciocolata belgiană, atât de apreciată de cei cu gusturi rafinate, este de cele mai multe ori alăturată cremei de praline. Foarte fină, ciocolata se potriveşte şi cu migdale sau cremă de trufe şi este prezentată sub formă tablete sau bomboane cu forme diverse.
Ciocolata elveţiană, de asemenea un sortiment important în confiseriile care se respectă, este reprezentată prin produse tradiţionale, deosebite fiind cele cu cremă de nuci. Ciocolata grecească se remarcă mai ales prin combinaţiile de fructe glasate cu ciocolată, dar şi prin jeleuri, gemuri şi drajeuri cu diferite arome fructate. Printre dulciurile tradiţionale greceşti, foarte apreciate sunt batoanele de alune, migdale, nuci sau fistic amestecate cu miere. Un alt produs specific Greciei este şi rahatul Lokoum, cu arome de trandafiri sau citrice.
Germania este reprezentată la târg de ciocolata în combinaţii foarte atrăgătoare: bomboane umplute cu cremă de lapte, frişcă, alune, rom, vanilie, iaurt, fructe de pădure sau cătină. S-au remarcat şi figurinele din ciocolată în diverse modele şi cu un conţinut scăzut de cofeină şi crescut de lapte, acestea fiind destinate mai ales copiilor.
Turta dulce, dar şi cofeturile din prune şi caise îmbibate în alcool, coaja de portocală macerată şi fructele confiate, toate trase în ciocolată, reprezintă cu încredere industria dulce din Austria. Desigur, de la sărbătoarea ciocolatei nu puteau lipsi bomboanele Mozart cu marţipan.
Italia, o altă ţară cu tradiţie în industria ciocolatei, s-a remarcat prin dulciurile cu Gianduia - o cremă foarte fină de alune, dar şi prin ciocolata "de casă", lucrată manual, în amestecuri îmbietoare: scorţişoară, coajă de portocală, mandarine, anason, castane, muguri de pin sau chiar ardei iute.
Desigur, nu puteau lipsi nici dulciurile tradiţionale româneşti, cu ciocolata cu lapte autohtonă. Românii s-au pregătit şi cu dulciuri în aranjamente pentru Paşte, cu iepuraşi şi ouă colorate.
Coffee-Cho Fest mai găzduieşte, printre standurile cu ciocolată, cafea şi dulciuri de toate felurile şi câteva cafenele unde acestea pot fi savurate, precum şi un stand cu muzică. Privind în vitrina acestuia, se pare că jazz-ul, blues-ul şi muzica clasică se potrivesc cel mai bine cu ciocolata şi cafeaua.
Prima zi a sărbătorii dulci a fost dedicată cafelei africane. Distracţia printre standuri a fost asigurată de dansurile tradiţionale şi şedinţele body-painting. Cea de-a doua zi a Coffee-Cho Fest este dedicată ciocolatei, iar cea de-a treia - cafelei lationo-americane. Ultima zi a festivalului, duminică, va purta denumirea "Prietenii cafelei", mai exact - ciocolata, biscuiţii şi napolitanele. (mediafax)