Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Produse Si Producatori
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Opiniile Consumatorilor / Comentariile Clientilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
abis
QUOTE(Marduk @ 19 May 2015, 05:35 PM) *
Asta inseamna piata matura?

Nu stiu ce numesti tu piata matura, asa ca nu pot sa iti raspund la intrebare. Daca as sti ce intelegi prin aceasta sintagma, as putea spune fie da, fie nu.

QUOTE
n-are ce face cu marfa

Daca ar vinde in pierdere, ar lichida afacerea si s-ar apuca de altceva. Hai sa nu luam de bun chiar orice zice oricine... Se plange ca vrea mai mult profit, normal, dar nu pot sa cred ca face afaceri proaste.

QUOTE
Cred ca doar astea ar fi de ajuns, ma descurc sa fac niste calcule simple. Dar te asigur ca nici un supermarket din lumea asta n-o sa accepte afisarea acestor 2 (doua) preturi.

Este si normal sa nu accepte. Pai tu, cand vinzi mierea, pui pe eticheta cat te costa borcanele, capacele, stupii, ramele si tot ce mai investesti in afacere? Nu cred.

Pretul de achizitie pentru hipermarket este doar unul dintre multele costuri pe care le are. Ar fi inutil si incorect sa afiseze pretul de achizitie; intai, pentru ca acest pret este subiectul unui contract cu furnizorul, contract care, de regula, se supune secretului comercial. De ce sa afle Cora cu cat cumpara Kaufland laptele; de ce sa afle Auchan cu cat cumpara Carrefour carnea de pui... Fiecare hipermarket are preturile pe care si le negociaza si ar fi impotriva concurentei libere sa ii obligi sa isi dezvaluie costurile de achizitie.
Apoi, cum spuneam, la costul de achizitie se adauga toate celelalte costuri asociate. De pilda, pentru produsele perisabile trebuie creat asa-numitul "lant de frig" - de la preluarea de la producator pana la cumpararea de catre clientul final, produsele lactate, carnea, ouale si restul trebuie mentinute la temperatura scazuta, ceea ce implica un consum mare de combustibil si electricitate, consum care se regaseste in pretul final al produslui, dar pe care producatorul nu il suporta, el da marfa hipermarketului si a scapat de griji. La ce te ajuta sa stii ca un kg de carne este preluat cu 5 lei (zic si eu) si ajunge in galantar cu zece lei, atat timp cat nu stii ca pe langa cei 5 lei magazinul a cheltuit inca 2 lei pentru "lantul de frig", a mai cheltuit inca 1 leu pentru promovare si ambalare iar profitul ajunge la 2 lei? Cu ce te ajuta pe tine, cumparator fiind, sa stii ca magazinul a luat produsul cu X lei, a mai cheltuit suma Y pana sa ajunga produsul in raft (tu nestiind care este aceasta suma Y) si ca in final pe tine te costa Z lei?
Care ar fi avantajul?

QUOTE
QUOTE
Exista filmari, reportaje, analize etc.

Exista si Institutul National de Statistica....


http://www.contributors.ro/economie/cum-in...-in-gura-lumii/
Marduk
QUOTE(abis @ 20 May 2015, 03:05 PM) *
Nu stiu ce numesti tu piata matura...

Moncher ma faci sa rofl.gif chiar ai impresia ca Romania are o piata matura?
QUOTE
Daca ar vinde in pierdere, ar lichida afacerea si s-ar apuca de altceva.

Omul in cauza castiga din volumul de vanzari, nu din pretul/unitate. Cand produci mult nu mai conteaza unitatea ci volumul vanzarilor. Dar asta nu este valabil pentru toti jucatorii din piata asta "matura", pentru ca sunt putini jucatori care produc atat de mult incat sa castige din volumul de vanzari si in acelasi timp sa fie competitivi cu firmele din portofoliul supermarket-urilor.
QUOTE
Este si normal sa nu accepte...

Nu din aceasta cauza nu accepta, este vorba de efectul pe care l-ar avea asupra clientiolor un astfel de pret afisat. Supermarket-rile se feresc ca dracul de tamaie de o astfel de prevedere, pe care eu o gasesc cat se poate de normala. Sa presupunem ca eu sunt dealer, misit, samsar etc. nu producator, cumpar cu un pret si vand cu alt pret, pe riscul meu intr-o noapte piata se poate schimba in sus sau in jos, dar piata "matura" nu ar trebui sa-mi permita ca eu sa controlez preturile. Aceasta lume, societate, in care se intampla sa traim este in pericol tocmai din cauza acestor "jucatori" care mizeaza pe o piata imatura, controlabila intr-un fel sau altul.
QUOTE
Pretul de achizitie pentru hipermarket este doar unul dintre multele costuri pe care le are.... pentru produsele perisabile trebuie creat asa-numitul "lant de frig" - de la preluarea de la producator pana la cumpararea de catre clientul final, produsele lactate, carnea, ouale si restul trebuie mentinute la temperatura scazuta, ceea ce implica un consum mare de combustibil si electricitate...1 leu pentru promovare si ambalare...

Toate au un cost, dar daca aceste costuri reprezinta 90% din valoarea de achizitie e ceva ce eu nu pot sa inteleg, pentru ca multe din investitiile de care vorbesti sunt investitii initiale.
QUOTE
...Cu ce te ajuta pe tine, cumparator fiind, sa stii ca magazinul a luat produsul cu X lei, a mai cheltuit suma Y

Ca sa stiu daca este un comerciant onest, care trebuie sa faca oarece profit sau un samsar avar, care vrea sa profite de situatia din aceasta piata imatura.
pana sa ajunga produsul in raft (tu nestiind care este aceasta suma Y) si ca in final pe tine te costa Z lei?
QUOTE
Exista si Institutul National de Statistica...

INS a fost si ramane o institutie profund politica, cei care cred in toate statisticile INS sunt naivi.
abis
QUOTE(Marduk @ 21 May 2015, 03:50 PM) *
chiar ai impresia ca Romania are o piata matura?

Ti-am zis ca nu stiu ce intelegi tu prin expresia asta

QUOTE
Ca sa stiu daca este un comerciant onest, care trebuie sa faca oarece profit sau un samsar avar

Cat timp respecta legile este un comerciant onest.

Daca stii ca (un exemplu teoretic, nu stiu care sunt cifrele reale) Carrefour cumpara kilogramul de pangassius cu 7 lei si il vinde cu 24 de lei, cu ce te ajuta pe tine, din pozitia ta de cumparator?

QUOTE
INS a fost si ramane o institutie profund politica

O institutie subordonata guvernului deci una care ar fi avut toate motivele sa ii cante in struna premierului Ponta. Spre cinstea celor de acolo, INS nu a facut acest lucru, statisticile prezentate de INS aratand clar ca scandalul iscat de premier este unul fals. Ponta a cazut iarasi de mincinos.

Pentru a putea oferi preturi mici si ei, unii comercianti au gasit o cale:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualit...+a+pastra+pretu
Marduk
QUOTE(abis @ 28 May 2015, 10:05 AM) *
Ti-am zis ca nu stiu ce intelegi tu prin expresia asta

Eu cred ca intelegi foarte bine, dar vrei sa vezi daca ma poti "agata" de vreo afirmatie gresita.
QUOTE
Cat timp respecta legile este un comerciant onest.

Cand legile sunt ambigue, imature facute pentru a apara anumite interese, atunci sunt putine sanse sa existe comercianti onesti.
QUOTE
Daca stii ca (un exemplu teoretic, nu stiu care sunt cifrele reale) Carrefour cumpara kilogramul de pangassius cu 7 lei si il vinde cu 24 de lei, cu ce te ajuta pe tine, din pozitia ta de cumparator?

M-ar ajuta, pentru ca atunci cand voi vdea ca un comerciant "umfla" pretul de 3 ori, nu-i mai calc pragul a doua oara. Dar nu asta este cel mai bun exemplu, uite am e altul mai bun:
- toata lumea, de la politist la cersetor stie ca in toate pietele din Bucuresti, actioneaza o mafie a intermediarilor, care cumpara marfa pentru 2 bani si o revand cu 2 lei, fara sa declare niciun profit, sa plateasca vreo taxa, etc. S-a incercat ceva cu certificatele de producator, si-au cumparat certificate sau altii mai smecheri si-au cumparat terenuri pentru care au obtinut certificatele respective. Cu forfetarul s-a incercat o alta strategie, pentru SLR-uri, dar a dat gres. Asta este un exemplu cat se poate de clar de piata imatura, in tarile occidentale, pe care le-am vizitat n-am gasit asa ceva, insa la turci si greci functioneaza acelasi sistem.
QUOTE
O institutie subordonata guvernului ... Spre cinstea celor de acolo, INS nu a facut acest lucru, statisticile prezentate de INS...

Rabdare Moncher, mai e nitelusi si aflam ce si cum e cu scumpirile astea. Eu sunt gata sa fac pariu ca ardeiul kapia nu va mai cobora la 7-8 lei cat era inainte de pasti, chiar daca se va importa toata productia de ardei kapia a Turciei, dar n-o sa se ajunga la asta oricum.
QUOTE
Pentru a putea oferi preturi mici si ei, unii comercianti au gasit o cale:

Este o solutie, ceea ce demonstreaza ca exista solutii, dar pe moment e frectie la un picior de lemn, cine stie poate peste 20-30 de ani o sa avem piete, mature, ca in occident.
abis
QUOTE(Marduk @ 28 May 2015, 06:30 PM) *
Eu cred ca intelegi foarte bine, dar vrei sa vezi daca ma poti "agata" de vreo afirmatie gresita.

Imi dau cuvantul de onoare ca nu inteleg.

Acum ma crezi?

QUOTE
M-ar ajuta, pentru ca atunci cand voi vdea ca un comerciant "umfla" pretul de 3 ori, nu-i mai calc pragul a doua oara

Pai nu stii daca il umfla de trei ori decat daca ii cunosti toate cheltuielile, nu doar cele de achizitie. Dar tu ai spus ca celelalte cheltuieli nu te intereseaza, nu stiu de ce...

Cu cat ar trebui sa urce pretul un comerciant ca sa fii multumit?

QUOTE
toata lumea, de la politist la cersetor stie ca in toate pietele din Bucuresti, actioneaza o mafie a intermediarilor, care cumpara marfa pentru 2 bani si o revand cu 2 lei, fara sa declare niciun profit, sa plateasca vreo taxa, etc

Daca nu platesc taxe e o problema. Dar ca exista intermediari in piete si nu producatori, asta dimpotriva, este un lucru bun pentru toata lumea.

Marduk
QUOTE(abis @ 28 May 2015, 11:56 PM) *
...Acum ma crezi?

No comment.
QUOTE
Pai nu stii daca il umfla de trei ori...nu doar cele de achizitie. Dar tu ai spus ca celelalte cheltuieli nu te intereseaza, nu stiu de ce...

Daca pe eticheta apare pretul de achizitie real, ceea ce nu cred ca se va intampla, voi observa imediat diferenta dintre 1 leu si 5 lei.
QUOTE
Cu cat ar trebui sa urce pretul un comerciant ca sa fii multumit?

30-50%
QUOTE
...ca exista intermediari in piete si nu producatori, asta dimpotriva, este un lucru bun pentru toata lumea.

Azi am fost in piata, am vazut din nou cum procedeaza acesti intermediari, cu o taranca si un taran batrani amandoi, din jurul Bucurestilor. Batrana a acceptat sa-si dea sacosa cu marar, patrunjel si leustean pe cativa lei unei rome ce are taraba in piata, batranul nu, s-a lipit langa un chiosc si si-a vandut repede ceapa usturoiul si verdeata, eu i-am dat 1 leu in plus pentru fiecare serie de produse, desi el vindea sub pretul pietei pentru ca voia sa prinda autobuzul. Tot azi am gasit ardei kapia la 7 lei/kg, in supermarket continua sa fie la 13-15 lei. L-am intrebat pe vanzator de unde-i are, mi-a zis ca descarca tir-uri la depozit si in loc de bani le dau produse. Nu stiu cine are de pierdut in afacerea asta, statul, supermarketurile, vanzatorii!!?? sau cumparatorii?
abis
QUOTE(Marduk @ 29 May 2015, 09:06 PM) *
Daca pe eticheta apare pretul de achizitie real, ceea ce nu cred ca se va intampla, voi observa imediat diferenta dintre 1 leu si 5 lei.

Dar daca nu apar toate cheltuielile magazinului, de unde stii ca marja de profit nu este la cifrele indicate de tine de 30-50%? Costul de achizitie este doar unul dintre multele costuri pe care magazinul le suporta. Poate in unele cazuri nici nu este cel mai mic cost dintre cele pe care le are...

Si de ce ti se pare marja de 30-50% acceptabila? De ce nu 20%? Sau de ce nu 55%? Cum ai stabilit ca la 30-50% comerciantul este unul onest, iar la alte valori nu este?

QUOTE
am vazut din nou cum procedeaza acesti intermediari

Nu ai vazut mare lucru.

Daca esti producator, iti convine sa dai toata productia si sa scapi de grija sau iti convine sa stai o saptamana in piata si sa vinzi kilogram cu kilogram? Eu zic ca prima varianta. Daca esti producator, pur si simplu nu iti permiti sa abandonezi terenul pe care il lucrezi, sa te muti o saptamana in Piata Matache si sa vinzi la bucata, dimpotriva, iti convine sa scapi repede de toata marfa si sa nu iti iei cazare in Bucuresti ca sa vinzi... Preferi sa stai pe camp si sa lucrezi, nu sa lasi pamantul de izbeliste si tu sa stai in capitala... Intermediarul este de folos pentru producator ca il scapa repede de marfa si de efort si este de folos pentru cumparator ca ii asigura in permanenta produsele de care are nevoie.

Citeste aici:

https://medium.com/@mirelvalentinaxinte/f%C...pe-271a516d6360
Erwin
Piața trebuie să fie liberă iar prețul se autoreglează după cerere și ofertă. Pentru asta, atât comercianții, producătorii dar mai ales consumatorii trebuie să aibă un dram de educație și să aibă un pic de discernământ atunci când fac tranzacțiile. Niciodată o piață cu prețuri sau un adaos prestabilit nu se poate autoregla și efectul este că marfa ajunge să fie tot mai proastă și consumatorii tot mai nemulțumiți.
Cla
Erwin, se mai produc pe la Reghin arcuri cu sageti ? unsure.gif
Sau sulite ? Sau alebarde ?
Daca nu, da-mi te rog o adresa unde pot sa caut o Ceska sau Kalashnikov, am un paun de dezmembrat.
Daca nu merge, o mitraliera Heckler & Koch sau un Sig Sauer, sau Glock 17.

Edit: Merge si o Uzi.
Marduk
"INS (Institutul Naţional de Statistică) a realizat un raport, potrivit căruia, în luna mai a acestui an, înainte de reducerea TVA, alimentele de bază s-au scumpit."
abis
Potrivit statisticii oficiale, preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5%, in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015, iar fata de luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%

http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-...-retaileri.html

Uau, au crescut preturile cu 1.2%, ce tragedie! Si exact asta a fost motivul, scaderea TVA, sigur nu a fost vorba de o evolutie normala, ca doar preturile nu cresc niciodata in Romania de la un an la altul sau de la o luna la alta.
Marduk
Ai rabdare moncher, prin august o sa vedem raportul INS. Intre timp cred ca si jurnalistii vor face propriile investigatii, vom vedea daca a scazut sau a crescut pretul, miscarea asta cu TVA-ul.
abis
Normal ar fi sa varieze putin in sus si in jos cateva saptamani, apoi sa se stabilizeze la nivelul anterior scaderii TVA plus rata inflatiei, plus variatiile sezoniere.... smile.gif
Marduk
Eu nu de variatie vorbesc, normala intr-o economie de piata, ci de scumpirile care au fost facute intentionat inainte de scaderea TVA.
abis
Pai ziceai ca o sa aflam in august daca au fost sau nu.

Unele preturi au crescut, altele au scazut, nu a fost nimic anormal. Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.


Daca s-ar da o lege ca toate salariile cresc cu 10% ce crezi, ar lasa cumparatorii benevol mai multi bani la magazine, ca sa imparta cu comerciantii pleasca pe care le-a dat-o guvernul? Nu? Atunci magazinele de ce ar scadea preturile daca trebuie sa dea mai putini bani la stat?
Marduk
QUOTE(abis @ 17 Jun 2015, 04:12 PM) *
...Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.

Corect. Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?
QUOTE
Daca s-ar da o lege ca toate salariile cresc cu 10% ce crezi...

Ar creste consumul, deci cererea iar comerciantii ar avea motiv sa creasca preturile.
exergy33
QUOTE(abis @ 17 Jun 2015, 04:12 PM) *
Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.

Pai daca, dupa parerea ta, pretul produselor nu depinde si de taxe atunci de ce se mai voteaza legi pentru scaderea lor ? rolleyes.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 17 Jun 2015, 05:37 PM) *
Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?

Daca cei care le vand cer preturi mari pentru produse pentru care nu exista cerere, e treaba lor, vor da faliment.

QUOTE(exergy33)
Pai daca, dupa parerea ta, pretul produselor nu depinde si de taxe atunci de ce se mai voteaza legi pentru scaderea lor ?

Daca scazi taxele nu este obligatoriu sa scada preturile. Unii comercianti pot sa le scada, altii pot prefera sa pastreze ei o marja mai mare de profit. Nu-i poate obliga nici guvernul, nici parlamentul, nici Consiliul Concurentei sa stabileasca un pret ori altul. Am vazut ca unele magazine au scazut preturile (de ex Carrefour unde imi fac de obicei cumparaturile a scazut mai toate preturile produselor alimentare), insa ma astept sa le creasca in curand la loc.

Deci, scaderea taxelor inseamna pentru cei mai multi comercianti profituri mai mari. Ceea ce nu este deloc un lucru rau
abis
O curea de ceas o poti cumpara cu 49 USD. Costul de productie este 2 USD. Marja de profit este imensa.

http://www.geek.com/apple/49-apple-watch-s...o-make-1625665/

Este ceva ilegal sau imoral in asta? Nu. Pretul produsului depinde de raportul dintre cerere si oferta. Daca publicul este dispus sa cumpere produsul cu 49 USD, compania ar face o tampenie sa il vanda cu 3 USD.

Singura responsabilitate a companiei, cand stabileste pretul produsului, este sa maximizeze profitul. Si daca face asta, si-a facut treaba. Ca sunt taxe ori ca nu sunt, ca este mai mic sau mai mare costul de fabricatie, este nerelevant.
Marduk
QUOTE(abis @ 18 Jun 2015, 09:53 AM) *
...e treaba lor, vor da faliment.

Nu, nu vor da faliment, pentru ca au crescut preturile inainte de scaderea TVA. E cum au procedat Patriciu & Co cand s-a listat la bursa Rompetrolul, un castig anuntat si garantat de guvernul Romaniei.
QUOTE
Daca scazi taxele nu este obligatoriu sa scada preturile...

Corect, preturile trebuiau sa ramana neschimbate, nici sa creasca nici sa scada, cel putin pana la intrarea in vigoare a legi.
QUOTE
...scaderea taxelor inseamna pentru cei mai multi comercianti profituri mai mari...

N-o fi rau pentru comercianti dar este rau pentru consumatori.
Marduk
QUOTE(abis @ 18 Jun 2015, 05:30 PM) *
O curea de ceas o poti cumpara cu 49 USD. Costul de productie este 2 USD. Marja de profit este imensa...compania ar face o tampenie sa il vanda cu 3 USD.

Atentie! nu intodeauna producatorul vinde en detail, profitul mare merge la intermediarul care cumpara en gros si vinde en detail.
QUOTE
Singura responsabilitate a companiei, cand stabileste pretul produsului, este sa maximizeze profitul...

Profitul producatorului din cate stiu, ar trebui sa vina din cantitate, pretul materiei prime, inovatie, productivitatea muncii etc. Producatorul nu-si bate capul cu pretul de la raft, in magazin, desi in cazul produselor alimentare, exista producatori, uniuni, confederatii etc. care pot dicta un pret.
abis
QUOTE(Marduk @ 18 Jun 2015, 05:49 PM) *
Nu, nu vor da faliment, pentru ca au crescut preturile inainte de scaderea TVA.

Ai intrebat de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?
Evident ca daca nu exista cerere pentru un produs, acel produs nu se va vinde, deci producatorul lui va inregistra pierderi

QUOTE
Corect, preturile trebuiau sa ramana neschimbate, nici sa creasca nici sa scada

Nu stiu de ce zici "corect" pentru ca nu am spus asa ceva. Am spus ca este normal sa creasca unele preturi si sa scada altele.

Uite, revin iarasi la Carrefour: acolo preturile la produsele pe care le cumpar eu de obicei au scazut fata de luna mai. Si nu, nu au crescut la anuntarea masurii cu reducerea TVA.

QUOTE
nu intodeauna producatorul vinde en detail, profitul mare merge la intermediarul care cumpara en gros si vinde en detail

Aproape niciodata producatorul nu vinde en detail. Profitul mai mare merge la cine negociaza mai bine.

Pe bune, chiar nu inteleg care este problema ta. A crescut un magazin pretul la un produs si nu iti mai permiti sa il cumperi? Ia-l din alta parte. Sau inlocuieste-l cu alt produs echivalent la pret mai mic. Ai de unde alege.
Tralalee
QUOTE(Marduk @ 17 Jun 2015, 04:37 PM) *
Corect. Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?

Ar creste consumul, deci cererea iar comerciantii ar avea motiv sa creasca preturile.


Preturile se mai calculeaza si in functie de riscurile pe care si le asuma comerciantul privitoare la acel produs. Un produs care are un anumit termen de valabilitate si o cerere deja mica din diverse cauze, poate sa aduca mai degraba o pierdere decat un castig unui comerciant, intai prin reducerea rulajului.

Cum sa creasca consumul daca nu exista cerere, sau aceea e mica? biggrin.gif
Fantasee
Aş avea nevoie de ceva sfaturi din experienţa voastră cu creditele. Experienţa mea pe linia asta este foarte slabă.

Nu consum credite în general, mai bine economisesc şi mă descurc cu ce am. Când l-am luat, a fost minimum necesar şi am făcut eforturi mari să-l achit foarte repede.
Mi se pare mai puţin grav să nu am decât să fiu datoare pe viaţă. Educaţia mea financiară faţă de credite este minimă: iau credit în moneda în care sunt plătită. Este greşit? unsure.gif

Într-o conversaţie telefonică recentă, o rudă pe care o voi revedea curând după ceva ani mi-a spus că este foarte afectată de fluctuaţia francului elveţian fiindcă are un astfel de credit.
După ce am manifestat compasiunea de care simţeam că avea nevoie, am întrebat-o dacă este plătită în franci elveţieni. Conversaţia a decurs nesimpatic apoi...
Am căutat pe net articole ca să mă lămuresc şi am găsit de vreo două feluri: dar dacă nu-mi păreau sponsorizate erau prost scrise. biggrin.gif

Prin urmare: help! Care ar fi atitudinea de consum sănătos la credite? M-ar interesa aia care nu ar dăuna grav sănătăţii. tongue.gif




abis
QUOTE(Fantasee @ 22 Jun 2015, 01:15 PM) *
Educaţia mea financiară faţă de credite este minimă: iau credit în moneda în care sunt plătită.

Exact asa recomanda si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: in felul asta te protejezi de riscul unui curs de schimb care poate sa o ia razna.

Fireste, poti sa faci si altfel, dar este un joc cu doua taisuri: poti sa castigi dar la fel de bine poti sa pierzi. Daca iei un credit in euro si cursul euro sare in sus, pierzi, daca se intampla cine stie ce minune si cursul scade, castigi. Acum, ramane sa decida fiecare ce i se pare mai probabil smile.gif

Mai exista din cate stiu un prag maxim de indatorare; adica, nu poti lua un credit a carui rata sa depaseasca un anumit procent din castigurile tale, la data acordarii creditului; dar nu mai stiu care este acel procent, parca 30% sau 35%.

Nu exista un sfat "sanatos" universal valabil. Daca iei un credit si banii ii dai pe bere, e clar ca nu este o idee buna si mai bine renunti. Daca iei un credit si faci o afacere din care castigi cat sa acoperi creditul si ceva in plus, atunci este bine ca l-ai facut. Daca vrei sa iti constuiesti o casa, nu prea poti sa o faci fara credite.

Un credit este bun sau este rau in functie de multi factori: ce faci cu banii aia; daca ai sau nu alta varianta de finantare; daca ai pe termen lung siguranta ca iti poti plati ratele; daca iei creditul cu dobanda fixa ori variabila (in ciuda aparentelor nu intotdeauna rata fixa este mai avantajoasa); in cati ani trebuie sa il restitui si multe altele...



Fantasee
Îţi mulţumesc, abis, acum înţeleg fondul situaţiei cu creditele.
Mie îmi par nişte produse de consum foarte scumpe şi cu un grad mare de perisabilitate: nişte stridii, ce să mai! biggrin.gif



abis
Daca te gandesti sa faci vreun credit cu o suma mai mare, nu un forum este locul de unde sa te informezi cel mai bine... smile.gif
Fantasee
Apreciez mult atenţia ta la posibilităţi biggrin.gif eu chiar trebuie să repar rana comisă în orgoliul cuiva din familie.
Acum am şanse să pot arăta că m-am interesat cum stau lucrurile, de dragul ei, deşi nu cred în credite. Pentru ea, reacţia mea simplistă a părut răutate şi nu ceea ce era defapt.
Marduk
Azi am primit factura de apa, TVA-ul este 24%. Ce este apa de baut de la robinet, aliment? lichid fara alcool? sau tuica de pruna!
abis
Pai nu e aliment. Ca nu mancam apa. smile.gif
Marduk
Daca nu e aliment, atunci suc de nori fara alcool ar putea fi? De ce are apa 24% TVA? daca nu contine alcool!!
Marduk
VREAU BANII INAPOI, APA NU POATE SI NU TREBUIE SA FIE TAXATA CU TVA DE 24%
abis
Pai apa nu este aliment, ti-am mai zis... Lasa ca ai 9% TVA la berea draft; mai bine bea bere in loc de apa. rolleyes.gif
Marduk
Este o prostie imensa a guvernului V.V. Ponta. Cum sa taxezi apa ca alcoolul? ma mir ca n-au bagat si-o acciza!
Cla
Cica apa nu e aliment, ce prostie... Si berea se face doar cu apa, supa si sosurile la fel...
Si tuica fara apa nu merge...
Urmatoarele razboaie vor fi din .... lipsa de apa.
Dar asta nu a justifica ca sa se priveasca apa ca o proprietate si sa se cere bani pe ea, e un drept comun.
Gânditi-va la Coca Cola :
Va gânditi ca cumparati Bonaqua si e buna? Da, e buna, dar aruncati bani degeaba, e apa luata de la robinet si cu CO2 se face sifon, aia e Bonaqua, la fel poti s-o faci acasa fara sa cari niste lazi de apa.
Mai departe... Nestle se înversuneaza sa cumpere teritorii din Brazilia unde sunt imense izvoare si cascade cu... apa.
Deci vor primi bani pentru... nimic, doar apa e din ploaie... cum zice românul ? "E apa de ploaie"
Si cine nu stie, o mai si cumpara si o cara acasa, ca dup-aia sa recyleze sticlele, ca sa-si cumpere din nou apa de ploaie.
Eu, personal, am apa de la robinet. E buna si îi bag o basina, adica CO2, gata e sifonul.
Fantasee
Azi încep curățenia în casă pentru Crăciun și revizuiesc lista de cumpărături pentru cadouri.
Vă scriu despre asta aici pentru că îmi trebuie un calendar de advent și nu găsesc pe nicăieri.
Cam așa ceva:



Cea mai nouă prietenă a mea are 95 ani împliniți și îmi povestea zilele trecute despre Crăciunul în casa părintească.
Îi voi dărui un astfel de calendar fiindcă vorbea cu drag despre așa ceva și nu mai are. Unde se găsesc astfel de minuni?
Data'q
Hello,
Caută calendar december fabric pe magazine online si găsești.
Două exemple.
Fantasee
Ai tu dreptate ... și ar fi trebuit să specific că prefer un magazin fizic.
Mă gândesc că trebuie să fie măcar unul în București, dar nu-l știu eu.
Marduk
Afacere sau escrocherie cu apa imbuteliata?
Cla
Uite vezi, pe nimeni nu-l intereseaza de apa, bine ca vine Craciunul si se bucura ca ninge pe-undeva...
Dar nu sa bea ninsoarea curata, ci s-o maltrateze cu schiurile.

Inuit au o zicala: Nu bea apa galbena. Dar noi vom bea apa neagra de mizerie.

Edit: "Afacere sau escrocherie cu apa imbuteliata?"

Exact amândoua.
Marduk
Am gasit in magazine, spre surprinderea mea un nou tip de bere ALE. Am facut cunostinta cu aceasta bere anul acesta in UK. Initial nu i-am acordat prea multa consideratie, era altceva decat pils sau lager, dar pot sa spun c-am indragit acest tip de bere, e altceva, are o aroma si un gust deosebit de toate berile pe care le-am baut in viata mea. Sortimentul ALE are in UK o adevarata cultura a gustului, cred ca orice individ poate gasi o bere asociata gustului sau. Poate ca este putin mai dulce ca lager sau pils, dar ce mi-a placut este combinatia dintre fructe si caramel sau rom.
Cla
Ale e blonda, încearca Guiness.
Marduk
Am incercat, dar Guiness, dupa ce am baut ALE, mi se pare un ness cu spuma.
abis
Ale este un tip de bere la care fermentatia se face mai repede si la temperatura mai inalta decat la lager, iar drojdiile se acumuleaza in partea superioara a cazanului de fermentare (la lager, in partea inferioara). Nu stiu de ce pe piata noastra exista putina bere ALE, si numai de import si la preturi mari. Mai nou incearca Bergenbier ceva, dar e departe de ce ar trebui sa fie.

Exista bere Ale buna si bere Ale proasta, asa cum exista bere lager buna si bere lager proasta. Se zice ca belgienii le fac pe cele mai bune.
Marduk
QUOTE(abis @ 27 Dec 2015, 05:41 PM) *
... Mai nou incearca Bergenbier ceva, dar e departe de ce ar trebui sa fie...

Bine ca incearca, cine stie poate ca vor ajunge sa-i faca pe romani sa inteleaga care-i diferenta intre "ori bem bere, ori bem bere". drunk.gif
Marduk
Am aflat azi ca DIGI va incepe sa furnizeze energie electrica consumatorilor casnici la un pret de 165 lei/MW + TVA.
Cu ceva timp in urma am incercat cu actualul furnizor de energie sa ajung la o intelegere in ceea ce priveste consumul de noapte, (am contoar pe consum diferentiat zi/noapte) pentru ca folosesc energia electrica la incalzire. Oferta pe care am primit-o era de 221 lei/MW care contine taxele de transport, pretul final ajungand la 456 lei/MWh dar fara certificate si TVA.
O sa-i contactez pe cei de la DIGI sa-mi trimita o oferta completa. Sunt tare curios sa vad cat este pretul cu toate taxele. Voi avea prilejul sa constat daca exista sau nu concurenta reala in piata de profil din Romania sau diferente sunt atat de mici incat nu merita efortul sa te muti de la un furnizor la altul.
Cla
Vei consta cât te costa o nevasta pe viata, fara Megawati, cu toate energiile rofl.gif
Cla
Ieri m-a sunat tanti a mea din Timisoara. A zis ca au ALDI si LIDL.
Dar calitatea nu e ca la noi.
Cu câtiva ani în urma se aruncau Românii pentru Albrecht Kaffee. Doamne, nici nu mai stiu câte am cumparat si trimis.
Si azi se aude ca nu mai e ca pe vremuri...

Nu-i asa de buna cafeaua, sau se trimite în România marfa B ? huh.gif

Eu cred ca e o impresie subiectiva. Ceva ce vine din Germania e bun. Daca ai un ALDI dupa colt, ti se face impresia ca esti trisat, ergo - cafeaua are alt gust si-si bat joc de noi spoton.gif

Cafeaua nu are alt gust, depinde de ce apa fierbi wink.gif
Cla
Care e pluralul de la mici ? laugh.gif
Un mic, doi mici, o bere.... mai departe ? o scroafa, sau cum... aaa, o femeie si un fraier se cracaneaza sa faca studenti, ca doar oricare trebuie sa devina doctor, tzuca-l mama. spoton.gif
Si tot mici manânca la mama acasa. Cu mustar Bunica si salata de rosii cu ceapa. Mai aduc cu ei o gâsca de pe câmp, aptiguita. laugh.gif

(Cred ca cuvântul aptiguit e pe banateana, înseamna "strâns de gât" )
Marduk
Apropo de "strans de gat" sau abtiguit, care in DEX cica inseamna baut, ametit etc. E o "valureala" in piata cu cartelele de telefon prepalatite (care inseamna acelasi lucru pe romaneste cu englezescul "prepaid", dar care suna mai bine in urechile unora). Eu cred ca se face tevatura degeaba, nu ca as avea ceva impotriva, n-am nimic de ascuns, asa ca m-am tot gandit care sa fie chestia. Nu pot sa cred ca daca NSA, SRI, BND, Mossad, MI5, FSB etc. isi pun in cap sa prinda un tip care vorbeste-n dodii la mobil, n-au tehnologia respectiva, sau le pasa ca acea cartela a fost cumparata in Romania si folosita in Afganistan, OM sau nordul Africii. Trebuie sa fie altceva la mijloc, nu controlul teroristilor ci controlul propriilor cetateni e problema. Presupun ca un terorist, daca-ar avea o cartela de la un roman n-o sa vorbeasca la telefon despre praz, branza, clima bizonica etc. Dar daca un roman cumpara o cartela pe numele lui si incepe sa faca glume proaste la telefon, atunci e mai usor de eliminat din ecuatie, pentru ca volulmul de date de prelucrat este imens, pentru unii inimaginabil. Daca legi un nume de cartela e simplu ca si cu CNP-ul, este X si nu Y si ori vorbeste serios ori face bascalie, deci se adauga un filtru simplu si mai mult constientizeaza oamenii sa nu mai vorbeasca prostii la telefon, pentru pot oricand sa se trezeasca cu gaborii la poarta.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.