HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

8 Pagini V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Fascinatia Vanatorii?
Ce parere aveti despre vanatoare?
Nu puteti vizualiza rezultatele sondajului inainte de a vota. Va invitam sa va logati si sa votati pentru vizualizarea rezultatelor.
Nr. Voturi: 64
Musafirii nu pot vota. Va invitam sa va logati / inregistrati. 
abis
mesaj 30 Aug 2004, 03:07 PM
Mesaj #141


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Hampu,
De cand am descoperit discutia de pe acest topic am inceput sa citesc mai multe despre vanatoare. Inca nu pot spune ca sunt de aceeasi parere cu tine, adica nu cred ca vanatoarea este esentiala pentru supravietuirea multor specii de animale salbatice, care fara vanatoare, paradoxal, ar fi mult mai amenintate. Insa mi-ai dat de gandit pe tema asta...
Un subiect de discutie destul de mediatizat in ultima vreme a fost cazul ursului. Nu stiu daca tu vanezi ursi. Dar probabil ca ceea ce este valabil pentru urs este adevarat si pentru alte specii.
Imi aduc aminte ca in urma cu putina vreme a existat o disputa destul de serioasa intre autoritati si diverse organizatii ecologiste cu privire la numarul real al ursilor. Nu mai stiu nici cifrele, nici institutiile implicate, insa imi aduc aminte ca ecologistii ii acuzau pe reprezentantii statului ca au umflat numarul de ursi printr-o numaratoare (intentionat) prost facuta, pentru ca astfel sa poata fi "recoltati" mai multi ursi si astfel si castigurile finanicare sa fie mai consistente. Nu stiu de partea cui se afla adevarul, insa inclin sa cred ca nu de partea guvernului.
Am vazut un articol semnat de presedintele executiv al AGVPS, N. Selaru, care trata legalitatea vanatorii la nada a ursului. Astfel, desi Legea 103/1996 prevede explicit ca vanarea ursilor la barlog si la nada este interzisa fara aprobarea Autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, pentru fiecare caz in parte, sanctiunile fiind intre 10 si 30 de milioane (or fi mari? or fi mici?), in realitate primele care incalca legea sunt chiar autoritatile. Asta pentru ca Ordinul MAAP nr. 321/17.09.2002 prevede ca ursii sa fie impuscati in perioada 15 martie 2003 - 14 mai 2003 exclusiv prin metoda "la nada". Prin aceasta prevedere MAAP a dat categoric o aprobare globala de impuscare a tuturor ursilor ramasi pentru perioada de primavara din "numarul de recoltat" stabilit pentru sezonul de vanatoare 2001/2002 prin metoda "la nada" si a interzis metodele legale, traditionale, de vanare a ursului.
Unde vreau sa ajung: atunci cand vanatorul indreapta pusca spre un urs se gandeste poate ca, din cauza ticalosilor care deocamdata au putere de decizie in Romania, impusca poate un urs care ar trebui sa ramana in viata?
Braconajul este o alta problema, si cred ca primii interesati in starpirea fenomenului sunt chiar vanatorii. Dar ce pot ei face, cand braconierii sunt in general chiar puternicii zilei?
Nu vreau sa te contrazic doar pentru placerea de a te contrazice. Vreau numai sa inteleg ce-i in mintea unui vanator, chiar daca eu nu voi practica niciodata sportul asta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 30 Aug 2004, 03:58 PM
Mesaj #142


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



QUOTE (abis @ 30 Aug 2004, 05:20 PM)
Nu stiu daca tu vanezi ursi.

Nu, sunt prea "mic" pentru asa ceva. Am arma potrivita pentru o isprava ca asta, insa in mod special fata de urs am un respect deosebit, ce mi-a fost inoculat din frageda copilarie.

Sunt de acord cu impuscarea ursului "naravit", a ursului care s-a obisnuit sa atace oameni, gospodarii, stane de oi si grajduri de vite...Astia sunt foarte putini la numar.
Mi s-a mai relatat si povestea unui urs impuscat pentru a ii fi curmate suferintele...Un alt urs, sau poate un vanator nepriceput il ranise foarte grav si ursul se deplasa acum tarandu-si viscerele pe pamant. Facea treaba asta cam de trei saptamani si vanatorii au decis ca era un caz pierdut...
Am fost de acord si cu actiunea asta..insa in general sunt impotriva vanarii ursului. smile.gif

Vanarea ursului la nada, la barlog, sau din ascunzatori sunt tehnici care contravin in modul cel mai profund eticii vanatoresti.
Nu e nevoie de nici o lege si de nici un regulament ca sa iti spuna asta. E o chestiune elementara....Ce fel de vanator e acela care isi lichideaza cu atata perfida premeditare victima mad.gif
Legea incearca sa le gaseasca o motivatie convenabila celor de teapa lui Nastase...Ei spun daca e un urs naravit atunci el este si extrem de periculos, si oricum trebuie sa moara cat mai curand, asa ca orice tehnica este admisa. Asta ii da lui Nastase justificarea si posibilitatea de a isi mai trece inca cateva trofee la colectie.
abis, Vanatorul adevarat vaneaza...Nu doar ucide, vaneaza !!

Cand ti-am spus de sanse egale, sa sti ca nu am mintit cu nimic. Eu cand vanez la panda, ma ridic intotdeauna in picioare si epolez intr-un gest larg. In felul asta animalul este informat atat de prezenta mea cat si de intentiile mele intr-un timp care ii da posibilitatea de reactie...Daca e istet si are prezenta de spirit si stapanire de sine va scapa...si chiar ca ala merita sa traiasca smile.gif ! Daca e stupid va muri.. cry.gif
In plus locul in care se face panda este ales in padure...Nu la adapatoare, nu la hranitoare, nu la sararie...in padure acolo unde priceperea mea a stabilit ca animalul urmeaza sa treaca...Daca priceperea mea nu este buna atunci eu nu merit sa il gasesc....

Sanctiunile alea de 20, 30 de milioane sunt adevarate glume. Odata in poligon era unul care ii regla arma lui Tiriac...un superb Blaser cu tevi interschimbabile cu pret de catalog incepand de la 30 000 de coco in sus.

"Unde vreau sa ajung: atunci cand vanatorul indreapta pusca spre un urs se gandeste poate ca, din cauza ticalosilor care deocamdata au putere de decizie in Romania, impusca poate un urs care ar trebui sa ramana in viata?"

Vanatorul adevarat se gandeste mult la asta...Eu ti-am raspuns deja sunt impotriva vanarii ursului, in afara situatiilor alea enumerate mai sus si care sunt doar exceptii de la regula, si asta nu pentru ca "strugurii ar fi prea acrii" ci din felul in care am fost educat. Sunt convins ca cei mai multi vanatori gandesc la fel smile.gif

Exista optica asta tampita ca esti cu atat mai mare vanator cu cat ai doborat un animal mai periculos. Iti jur abis ca eu ma simt cu mult mai fericit atunci cand reusesc sa impusc un iepure pe care l-am localizat dupa urme, la capatul unei zile intregi de batut padurea si l-a sfarsitul unei confruntari egale, in care el are timpul sa dispara si eu posibiltatea de a rata...
Patruzeci de mii de ursi impuscati de Nastase nu pot sa ii aduca atata satisfactie cat imi poate aduce mie amarartul ala de iepure vanat corect..!!!

Stie Nastase ceva din toate astea, intelege el cum stau cu adevarat lucrurile...Vai de curul lui !!
Rog nu ma editati cuvantul c*r exista in DEX ( cu explicatia= sezut, popou).
Mai exista si in in capul Domnului Nastase, si din cate se aude i-a adus deja acestuia mai multe motive de vinovata bucurie.

PS abis Nu am avut prilejul sa iti spun dar fotografia aia a ta e minunata !!

Acest topic a fost editat de Hampu The Great: 30 Aug 2004, 04:07 PM


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Aug 2004, 04:19 PM
Mesaj #143


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Multumesc pentru aprecieri. Fotografia s-a nimerit sa iasa bine. E facuta intre Varful Omu si Malaesti. Acolo este unul dintre putinele locuri din Bucegi unde mai apare capra neagra. Turismul si turmele de oi sunt o ameninare mult mai mare, acolo, decat vanatoarea. Nici nu stiu daca este permisa...
Cum sotia mea este din Sinaia, ajung destul de des acolo. In anii trecuti (nu si anul asta, nu stiu ce s-a intamplat) ursii intrau destul de des noaptea in oras (e drept ca si casa socrilor mei este chiar langa padure). Este fantastica nonsalanta cu care se plimbau pe strada, nepasatori la latratul disperat al cainilor... Dar este si trist sa-i vezi atat de amarati... Un urs a sarit gardul in curtea socrilor mei, s-a infruptat cu niste coji de pepene abandonate, apoi s plecat inapoi in padure. Fara macar sa se atinga de gaini. In alta seara un alt urs (sau acelasi) a intrat pe geam in camara unde un vecin isi tinea mancarea. A lichidat o oala cu sarmale si una cu ciorba. Iar in seara urmatoare a intrat in aceeasi camara si a rezolvat borcanele cu zacusca si alte legume. Ce-o fi fost acolo nu pot decat sa-mi imaginez... Dar curios, nimeni nu a cerut sa vina vanatorii si sa-i impuste pe ursi.
Anul asta nu am vazut ursi in oras. Am gasit doar cateva urme in padure. Nu ma prea pricep eu, dar cred ca nu erau de la un urs prea mare. Regret ca nu le-am fotografiat - dar cand o sa mai am ocazia o sa o fac. Poate imi confirmi tu daca intr-adevar sunt urme de urs sau mi se nazare mie...

Dupa tot ce mi-ai spus pana acum jur ca nu o sa-i mai pun lui Nastase eticheta de vanator!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 30 Aug 2004, 04:19 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Hampu The Great
mesaj 30 Aug 2004, 04:54 PM
Mesaj #144


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Da, asa sa faci....

Ursii sunt foarte isteti...Toate animalele sunt...Am intalnit la ele gesturi care m-au lasat fara grai...
Unul din ele e tocmai asta: ursul stie exact cat poata sa intinda coarda, si mai stie iar foarte precis cand a facut o magarie peste masura de mare. cry.gif
Am citit intr-o carte despre un urs condamnat la moarte de vanatori pentru ca atacase doi ciobani in zona Moeciului...Se spunea ca atunci cand s-a intalnit cu vanatorii a stiut imediat ca i-a venit sorocul si a avut o reactie foarte umana.
Toti cei de fata au ramas cu sentimentul ca ursului ii parea rau pentru ce a facut si ca astepta moartea ca pe o izbavire. blink.gif

Cel mai interesant este insa cazul lupului...Acest mare nedreptatit...Lupul nu ataca omul. Contrar la toate povestile alea si la toate filmele in care haite de lupi ataca sania ratacita prin padure, sau casa izolata, sau cautatorul de aur din Alaska, contrar acestor povesti spuneam, atacuri adevarate ale lupilor impotriva oamenilor sunt foarte rare si destul de izolate in istorie.
Eu personal nu cunosc nici un animal care sa ocoleasca cu atat grije omul, asa cum este lupul autohton rolleyes.gif .

Urmaresc de mai multi ani comportamentul unor lupi din preajma cabanei mele din Piatra Craiului, si sunt pur si simplu stupefiat de masurile supradimensionate pe care aceste animale si le iau pentru a evita oamenii.
In repetate randuri au atacat manjii sau cateii stenilor pe care i-au devorat imediat ce au reusit sa ii scoata si sa ii indeparteze de curtea gospodariei...Nimeni insa nu i-a vazut niciodata.

Intr-o noapte de iarna m-am intalnit cu ei fara sa ii pot vedea....
M-au simtit si m-au lasat sa le trec pe alaturi (am aflat asta citind ulterior urmele de pe zapada)....Daca m-ar fi atacat as fi fost o victima sigura (lasa ca nu aveam decat un cutit la mine dar venem si de la un vecin cu care cinstisem mai multe pahare), totusi nu au facut asta. Am numarat urmele a patru exemplare, si mai tarziu am mai gasit si urmele celui de al cincilea...Asta venea mereu in spatele primilor la ceva distanta de ei..Parca i-ar fi supravegheat. huh.gif
Au stiut ca pot fi o prada usoara si totusi au preferat sa ma ocoleasca cu multa grija si atentie.
De ce oare ??? Se gandeau ei la consecintele unuei astfel de actiuni ?? unsure.gif
Sigur foamea ii scosese pe drumuri si totusi atunci cand hrana le era oferita pe tava au refuzat-o..De ce ???

Daca e cineva de care nu trebuie sa te temi in salbaticie ei bine acela este lupul !!


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zar
mesaj 1 Sep 2004, 01:31 AM
Mesaj #145


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 362
Inscris: 8 April 04
Forumist Nr.: 2.977



nu stiu cum este in Ro, dar aici in sudul Fr am auzit niste chestii incredibile: se organizeaza vanatori de animale din crescatorie, adica iepuri care au fost crescuti pt ca apoi sa se organizeze o vanatoare cand sunt lasati in libertate, la fel cu pastravii.

vanatoarea ca sport o consider o cruzime fara rost; daca insa ai chef de o friptura de mistret si atunci iti iei pusca sa vanezi, mi se pare la fel ca atunci cand iti tai mielul din batatura.

edit: frumoasa fotografia, abis!

Acest topic a fost editat de zar: 1 Sep 2004, 01:32 AM


--------------------
trece lebedele'n zare...
eu ma uit ele dispare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 1 Sep 2004, 02:41 PM
Mesaj #146


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Covasna, Laszlo Bela, este nemultumit de numarul prea mic de ursi care pot fi vanati in sezonul de vanatoare care incepe astazi si se sfarseste in decembrie. In judetul Covasna pot fi vanati 30 de ursi din numarul de 700 estimat de autoritati.
Dl. Laszlo Bela spune ca “cei de la ministerul de resort ar trebui sa inteleaga ca acest numar este prea mic. Ursii au devenit parca animale sfinte. Mi se pare inutil să ii protejam asa cum fac olandezii sau elvetienii, deoarece ei nu au în paduri astfel de animale si nu oamenii lor sunt atacati”.
Lasand la o parte faptul ca atacurile ursilor asupra oamenilor sunt extrem de rare (cand a avut loc ultimul in Covasna?!) trebuie precizat ca in sezonul de vanatoare din primavara cel mai mare trofeu a fost obtinut de un vanător strain, care a reusit sa impuste un urs care valora 485 puncte si pentru care a achitat in jur de 10.000 de euro (habar nu am cine si ce face cu banii astia). Nu pot sa nu ma intreb daca pentru presedintele AVPS Covasna conteaza mai mult conservarea speciilor salbatice din padurile pe care le gestioneaza sau cat de multi euro se pot castiga de pe urma vanatorii...
Padurile tarii sunt taiate in mod salbatic, dealuri si munti intregi sunt practic golite la rasul ierbii. Tare mi-e teama ca nici salbaticiunile nu au o soarta mai buna.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 18 Oct 2004, 12:01 AM
Mesaj #147


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



http://www.evz.ro/investigatii/?news_id=169239

Uite cu asa ceva sint de acord, asta trebuia impuscat, nu exista alternativa... bad boy-bad boy....
Dar modul cum au facut-o "vinatorii" aia , lasa de dorit..... Se duce o turma de vinatori dupa un urs, toti mari mesteri mari... il gasesc.... cel mai bun sau cel mai prost se duce in fata.....trage 6 cartuse ( SASE ) .....nu reuseste sa-l omore.... ursu se da la el..... realizati cam ce precizie a avut vinatorul ala..... daca ursul a ajuns asa repede la el e clar ca distanta nu a fost mare.....si totuis de la aceea distanta un "brav" vinator nu a reusit sa-l loveasca mortal..... daca era cit un elefant poate.... revenim, ursu il terfeleste bine pe vajnicul vinator, colegii lui (ai vinatorului adica) trag ca inecatii si omoara ursu.... in sfirsit il omoara....
Suna ca o "executie" (pt ca in speta asta a fost, o executie meritata ) facuta de niste profesionisti?
Sustin in continuare, asa cum am sustinut si inainte, ca omorirea unor animale in diverse scopuri (cum a fost cazul asta, de urs bataus, sau chiar pt mentinerea unui anumit nr de animale ) sa fie facuta de catre profesionisti..... vinatorii de duminica, chiar daca au pasiune in ei, nu sint profesionisti.... la iepuri mai merge treaba, da ete ca la urs si-a luat-o saracu ala pe cocoasa de nu s-a vazut....
Asa ca fara suparare Hampule, degeaba un vinator are pusca si luneta( are si carnet de vinator) daca nu stie sa le foloseasca.... cazul asta le demonstreaza profesionalismul.....

Eu l-as fi lasat pe ministrul Sirbu sa-l impuste....macar sa-i mai treaca supararea de la accidentul ala..... dar daca nu il nimerea, atunci ar fi aparut urmatoarea dilema : outzu lu Sirbu era mai mare decit ursu, sau Sirbu are outzu cit un urs.... wink.gif
Pe soseaua dinspre strada,
se-ntilnii un urs c-o baba....
mwah1.gif


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 18 Oct 2004, 08:27 PM
Mesaj #148


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



Povestea asta cu ursul e atit de inecata in politica incit e foarte greu de aflat care o fi fost situatia in realitate.

QUOTE
Potrivit celor care au participat la urmarire, unul dintre vinatori a tras mai multe focuri de arma, insa nu a reusit sa omoare ursul, care s-a repezit spre el si l-a trintit la pamint. Abia dupa aceea, ursul a fost impuscat mortal de colegii vinatorului.


Nu rezulta ca vinatorul buclucas ar fi tras sase focuri.
(...Sase era numarul de vinatori din echipa, dar ce mai conteaza? wink.gif )

...Nici nu stim ce calibru folosea, daca avea sau nu o luneta,
daca stia ca luneta te incurca serios la distanta mica
- deoarece nu poti sa mai tintesti unde trebuie, privind prin luneta de aproape,
mai ales tinta in miscare.

Ce e mai ciudat, in ciuda multor persoane ranite grav si un mort,
cititorii articolului (care au scris comentarii) asociaza automat vinatoare-politician
si in consecinta fac comentarii in esenta exprimind criticile si frustrarea lor la adresa politicienilor.

Unele comentarii sunt de o absurditate remarcabila...
QUOTE
Evident imi pare rau pentru victime, sigur acestia nu au nici o vina, au fost la locul nepotrivit la timpul nempotrivi.,Dar poate este un pic de dreptate divina. Regele spaniei tocmai s-a distrat in Romania ucigand cativa ursi.


...Sa stii ca de-aia l-a omorit ursul pe batrinul de 63 de ani, "dreptatea divina" mad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 18 Oct 2004, 08:46 PM
Mesaj #149


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Nu prea imi place cum se vaneaza: oricine poate sa ia o pusca si sa traga...ma rog, aproape oricine.

Ideea este ca nu vad placerea sa ai o pusca cu luneta si cu munitie buna si sa omori vanatul de la distanta. Cei care vaneaza cu pusca: puneti mana pe o sulita si sa va vad curajul! Adica eu vad in vanat o masurare de forte, o urmarire si o lupta. Placerea vanatului o vad numai daca te simti si esti in pericol, adica daca ai doar o sulita sau topor si trebuie sa fugi dupa vanat. Cum eu nu as fi in stare sa fac asta, nu o fac.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 18 Oct 2004, 08:48 PM
Mesaj #150


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



Uite va propun un exercitiu de gindire logica, aplicata la o situatie reala:

In padure, o persoana izolata, sau un grup mic,
dar departe (foarte departe) de orice surse de ajutor sau de posibilitatea de a comunica spre a cere ajutor.

...Se iau masurile normale de precautie, mincarea legata in copac la oarecare distanta (100 m) de tabara,
gatitul la fel, resturile arse sau ingropate.

Aceasta evita majoritatea instantelor neplacute care totusi se pot evita...

Pe de alta parte, ursul (brun/negru).
In zona de care vorbim, nici pe departe o raritate, dimpotriva.

Incontestabil, ursul nu ataca oamenii decit foarte rar.
Cind totusi ataca, rezultatele sunt extrem de grave sau mortale.

Deci... Din cind in cind, foarte rar, exista totusi o intilnire (cu ursul) in care
pui in aplicare concluzia la care vei fi ajuns mai inainte
(daca nu - trebuie sa te hotarasti urgent rolleyes.gif ).

Cum raspunzi la intrebarea: Ce-i de facut?

1. Accepti riscul sa atace fara sa ripostezi cu adevarat
in speranta ca poate nu ti se va intimpla tie, sau poate te ataca dar nu te omoara,
desi chiar si asa fiind izolat ai sanse foarte reduse,
sau chiar daca nu te omoara vindecarea este adesea doar partiala...

2. Ai grija sa nu fii niciodata in asemenea situatie, practic vorbind... adio natura,
desi situatia periculoasa de care vorbim este extrem de rara?

3. ...Sau esti pregatit si vei distruge un animal care reprezinta un pericol clar si iminent,
perfect constient ca sunt o multime de ursi (marea majoritate) care nu ataca vreodata oamenii
iar in cazul in care un om este atacat, oricum ursul respectiv va fi urmarit si daca este prins, va fi distrus.

4. Alegi alta optiune, care ar fi aceea?

Eu m-am gindit serios si am ales #3.
Dar voi?

...Si asta indiferent de popularitatea politicienilor romani biggrin.gif

PS. Alta data o sa vorbim poate despre felul cum ataca risul (Felis concolor)

Acest topic a fost editat de dandanescu: 18 Oct 2004, 08:54 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 19 Oct 2004, 08:19 AM
Mesaj #151


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



QUOTE (Blakut @ 18 Oct 2004, 11:59 AM)
Nu prea imi place cum se vaneaza: oricine poate sa ia o pusca si sa traga...ma rog, aproape oricine.

Ideea este ca nu vad placerea sa ai o pusca cu luneta si cu munitie buna si sa omori vanatul de la distanta. Cei care vaneaza cu pusca: puneti mana pe o sulita si sa va vad curajul! Adica eu vad in vanat o masurare de forte, o urmarire si o lupta. Placerea vanatului o vad numai daca te simti si esti in pericol, adica daca ai doar o sulita sau topor si trebuie sa fugi dupa vanat. Cum eu nu as fi in stare sa fac asta, nu o fac.

Se poate sa explici de unde rezulta criteriile tale?

... de ce tocmai o sulita sau topor? Unora ar putea sa li se para prea mult, nu crezi?

Serios vorbind, fara argumente orice opinie e foarte fragila... si greu de luat in serios.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 19 Oct 2004, 12:10 PM
Mesaj #152


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Dane,
Ideea ca cei care s-au dus dupa urs erau (sau se considera) profesionisti, parca asa sustin ei? Atunci nu trebuie sa apreciem noi cind se trage sau u cu luneta..... si cred ca existau destule forme sa omoare ursu fara sa fie si un vinator ranit....asta daca erau intr-adevar profesionisti.... wink.gif
Oricum imi pare rau de vinatorul ranit si de toti ranitii...


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 19 Oct 2004, 05:44 PM
Mesaj #153


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Vanatoarea cu pusca elimina, dupa parerea mea, sentimentul competitiei, al vanatorului.
Nu mai este o provocare vanatoarea cand poti omora animalul de la distanta, fara sa fii in pericol tu insuti, ca vanator.

Spuneam sulita sau topor pentru ca omul nu mai poate vana doar cu mainile si coltii, iar aceste arme sunt nimic pe langa o arma de foc. Armele de foc au fost cele care au revolutionat vanatoarea... si lumea.

Cei care vaneaza nu pentru ca sa manance, sau ca sa mentina un echilibru, sa nu foloseasca arme de foc. Daca tot vor sa fie mari si tari.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 19 Oct 2004, 11:20 PM
Mesaj #154


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



QUOTE (bdl @ 19 Oct 2004, 03:23 AM)
Dane,
Ideea ca cei care s-au dus dupa urs erau (sau se considera) profesionisti, parca asa sustin ei? Atunci nu trebuie sa apreciem noi cind se trage sau u cu luneta..... si cred ca existau destule forme sa omoare ursu fara sa fie si un vinator ranit....asta daca erau intr-adevar profesionisti.... wink.gif
Oricum imi pare rau de vinatorul ranit si de toti ranitii...

Astia nu era echipa de SWAT contra ursilor,
erau vinatorii care erau disponibili pe moment in zona,
cu armele de vinatoare sportiva.

Citi or fi fost profesionisti?
De unde sa iei atitia profesionisti, intr-o situatie de urgenta?
...Si ursul ala nu avea de gind sa stea pe loc sa astepte,
era in padure, greu de zis unde anume...

Cit despre luneta, pur si simplu nu putem face comentarii pertinente,
ca nu avem informatia necesara. Eu asta ziceam.
Mi-ar fi placut sa aflu circumstantele mai in detaliu, ca sa mai invat cite ceva.

Asa, ca pura speculatie...
Daca te uiti in poza, vezi o urma drept in fruntea ursului,
mie mi se pare un ricoseu de glont din teasta animalului.
Daca e asa, atunci e clar ca ala care a tintit a supraestimat puterea glontului,
aici la noi chiar se recomanda cu strictete
sa nu tragi in capul ursului ca nu e eficienta lovitura.

Ce se recomanda este sa tragi in piept daca e inaltat pe picioarele din spate,
sau peste cap, linga greaban, daca are capul lasat jos.
Sau si mai bine daca poti din lateral, in spatele umarului
(...posibil doar daca ursul tocmai ataca pe altcineva).

Ursul are viteza mai mare decit un cal de curse pe distanta scurta,
e foarte greu atunci sa-l nimeresti in puncte vitale...
Si altfel iti cam rispesti munitia de pomana biggrin.gif
..mai bine dai cu sulita si cu buzduganul, ca un adevarat barbat wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 19 Oct 2004, 11:53 PM
Mesaj #155


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



QUOTE (Blakut @ 19 Oct 2004, 08:57 AM)
Vanatoarea cu pusca elimina, dupa parerea mea, sentimentul competitiei, al vanatorului. 
Nu mai este o provocare vanatoarea cand poti omora animalul de la distanta, fara sa fii in pericol tu insuti, ca vanator.


Asta e parerea ta, desigur oricine are dreptul la o parere.
Altii sunt de alta parere, e dreptul lor, nu?

QUOTE (Blakut @ 19 Oct 2004, 08:57 AM)
Spuneam sulita sau topor pentru ca omul nu mai poate vana doar cu mainile si coltii, iar aceste arme sunt nimic pe langa o arma de foc. Armele de foc au fost cele care au revolutionat vanatoarea... si lumea.


Deci tu tragi linia la sulita sau topor, alti insa trag linia altundeva.

QUOTE (Blakut @ 19 Oct 2004, 08:57 AM)
Cei care vaneaza nu pentru ca sa manance, sau ca sa mentina un echilibru, sa nu foloseasca arme de foc.

De ce? Ca zici tu?

QUOTE (Blakut @ 19 Oct 2004, 08:57 AM)
Daca tot vor sa fie mari si tari.

Pai nu vor sa fie mari si tari - vor doar sa vineze cu arme de foc -
mari si tari se vor aia cu sulitele si topoarele, parca asa ziceai...

------------------------------------------------------------------------
E posibil sa fi auzit de consens in interactiunea sociala...

Pina la urma asta este cheia de bolta pentru o situatie stabila.

Tu propui un standard, un anumit nivel.
Altul face alta propunere, si asa mai departe.

Pina una alta exista in unele zone consensul intre vinatori, ecologisti, guvern, turisti
care sa coreleze pastrarea si dezvoltarea fondului de vinatoare, a ecosistemelor,
intr-o maniera independenta financiar ca
sa nu fie expusa la fluctuatii inadmisibile ale fondurilor guvernamentale
toate cheltuielile fiind acoperite din fondurile rezultate din taxele si licentele de vinatoare
platite de vinatori care accepta regulile stabilite de comun acord.

Daca reduci totul la niste considerente teoretice si nepractice in realitate,
inacceptabile si care nu conduc la consens
sunt sanse de a distruge orice echilibru posibil,
si asa destul de fragil in ziua de azi.

Daca nu urmaresti doar razbunarea din frustrare contra unor politicieni,
atunci observi si inveti din modelele de succes oferite de altii si
aplici ce se potriveste mai bine la situatia specifica.

Asta e realitatea... Sunt oameni care au permise de vinatoare
cu arcul, sau arbaleta, cu arme cu pulbere neagra care se incarca pe la gura tevii,
cu arme de vinatoare sportiva

altii in schimb braconeaza cu capcane si latzuri, sau folosesc arme de asalt...

In schimb sistemul curent oficial, daca este aplicat corect (si este in cele mai multe zone),
este o solutie reala si de lunga durata - cea mai buna posibila acum.

Acest topic a fost editat de dandanescu: 19 Oct 2004, 11:56 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 20 Oct 2004, 01:51 AM
Mesaj #156


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Dane,
Inteleg ce spui tu.... dar cineva pe aici tot ne lauda aceasta tagma a vinatorilor si ce mari scule pe bascule sint ei.... si cum se pricep ei mai bine ca "oricine" in folosirea unei arme de foc....iata ca practica nu prea ne arata asa...
De acord ca e "tare" de cap ursu... da asta banuiesc ca trebuiau sa o stie "profesionistii"... ca fuge mai tare ca trenu? tot ei trebuiau sa stie, nu bdl de pe HA.... wink.gif


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 20 Oct 2004, 03:30 AM
Mesaj #157


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



Si vinatorii tot oameni sunt,
cit ai fi de priceput si instruit, tot te poate fura momentul,
emotia e si mai mare cind stii ca ursul tocmai a omorit pe cineva.

Problema e ca nu stim circumstantele mai in detaliu,
si nu poti sa generalizezi pornind de la putinul pe care il stim.

Eu cunosc de la un padurar de aici un caz in care un ofiter de politie (Canadian - RCMP)
la vinatoare de ursi, a ratat primul foc si dupa aia
baga glontul pe teava si il extragea (din arma bolt-action)
uitind sa mai apese pe tragaci biggrin.gif rolleyes.gif
pina a golit incarcatorul (de 4 focuri) biggrin.gif

Cine ar fi crezut? Tocmai un politai?

Padurarul s-a stricat de ris, dar numai dupa ce a doborit ursul care venea fuga spre ei, suparat,
la circa 50 de metrii distanta, sub un unghi de circa 30 de grade.

Realitatea e complexa si putine lucruri sunt perfecte.
Si nimeni nu se naste invatat, nici nu le stie pe toate, desi unii invata mai repede ca altii. smile.gif
Dar intentia onorabila trebuie apreciata, asa zic eu. spoton.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
DaBiJa
mesaj 20 Oct 2004, 12:36 PM
Mesaj #158


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 25
Inscris: 2 August 04
Din: www.d-petre.ro
Forumist Nr.: 4.178



QUOTE (Blakut @ 19 Oct 2004, 06:57 PM)
Vanatoarea cu pusca elimina, dupa parerea mea, sentimentul competitiei, al vanatorului. 

Spuneam sulita sau topor pentru ca omul nu mai poate vana doar cu mainile si coltii, iar aceste arme sunt nimic pe langa o arma de foc. Armele de foc au fost cele care au revolutionat vanatoarea... si lumea.

Cei care vaneaza nu pentru ca sa manance, sau ca sa mentina un echilibru, sa nu foloseasca arme de foc. Daca tot vor sa fie mari si tari.

Asta e parerea ta ... altii,si nu putini, au cam reglementat din punct de vedere legal vanatoarea ...fara sa tina cont si de parerea ta.
Sau ar fi mai mari si mai tari daca ar merge in padure doar cu cateva laturi si capcane ??? adica aproape cu mainile goale ? asta ar creste sentimentul competitiei ? ... Cu sulita sau toporul provoci mult mai multa suferinta vanatului.

off topic - De ce oare folosesc cantaretii instrumente de amplificare a vocii ??? Pentru ca sunt legale.




--------------------
www.d-petre.ro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 20 Oct 2004, 10:54 PM
Mesaj #159


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Nu generalizez Dane, stai linistit....
Dar aia stiau dupa ce se duc, stiau la ce sa se astepte, ca de-aia se numesc vinatori, corect? Sau daca ei au vinat doar iepuri si potirnichi inainte, or fi crezut ca si la urs e identic.... wink.gif
Dane, nu generalizez, dar pt mine aia nu au nici o scuza pt accidentul produs.... nu m-am dus eu sau badea Ion de pe lunca.... cind te duci dupa un urs care a ranit oameni, iei niste masuri de siguranta mai mult decit serioase.... asta daca esti profesionist in adevaratul sens al cuvintului.... au fost mai multi, ce naiba.... chiar nici unu nu a venit cu un plan bun? Sau grija lor era care sa traga primul sa se bata cu caramida in piept pe urma?


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 21 Oct 2004, 09:57 AM
Mesaj #160


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



QUOTE (bdl @ 20 Oct 2004, 02:07 PM)
aia stiau dupa ce se duc, stiau la ce sa se astepte, ca de-aia se numesc vinatori, corect?


Hehe, inteleg sarcasmul, dar:

Tot asa poti sa vorbesti si despre soferi, medici, politisti, piloti, militari,
practic orice include un risc de viata si moarte - si totusi apar imperfectiuni.

Mai e si un alt aspect: orice om e mindru cu ce-i place lui si ce considera captivant.

Manevrele altora de a crea sentimente de vinovatie asociate cu o anumita activitate,
desi functioneaza uneori,
cinstit vorbind ar trebui denumite santaj emotional si tratate in consecinta.

Uite mie de exemplu imi displace profund mentalitatea oamenilor care permite existenta
circurilor cu animale dresate. Mi se pare inadmisibil asa ceva.
Totusi nu m-as apuca sa fac comentarii depreciative despre dresori, daca s-ar intimpla un accident.

smile.gif Doar tot oameni suntem, nu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 27 Oct 2004, 06:45 PM
Mesaj #161


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Am vazut mai demult la televizor un film facut prin anii ‘30 sau ‘40.
Era din genul filmelor mute desi avea o coloana sonora aplicata poate ulterior, si care consta intr-un comentariu-poveste asa cum aveau Jurnalele de la cinematograf de prin ‘70.

Era povestea a doi renumiti vanatori ai epocii, care utilizand un fel de avion din ala antic cu eilce si cu posibilitatea de a aterizeza (sau de a decola) pe zapada, plecasera in cautarea unui exemplar imens de urs alb.

Erau prezentati ca fiind cei mai tari vanatori posibili ai momentului..

Erau "profesionistii" aclamati aici de regele neancoronat al ignorantei si al arogantei (doua nesfariste regate, cu mii si mii de supusi...), al carui nume nu imi permit sa il zic aici, pentru ca e vorba de bdl…Prietenii stiu de ce.

Ursul era ceva monumental ...Cred ca avea cam 3 metrii ridicat pe labele din spate.
Aflam din film ca este vorba despre un exemplar unic, si ca scenele pe care urmeaza sa le vedem reprezinta capitolul final al unui lant de intamplari anterioare, ce contin actiuni de cautare si localizare.

Imaginea este luata de o camera aflata pe o banchiza in deplasare.
La fel, la aparitia animalului el se afla pe o alta banchiza decat cea pe care stau cei doi vanatori...Aceast decor, cu cele trei puncte de interes aflate in deplasare unul fata de altul e o excelenta gaselnita cinematografica ce reuseste sa creeze o tensiune aparte.
Nu se poate spune ca situatia asta este dramatica, dar ea ameninta sa devina una dramatica.

Intelegem din comentariu ca vanatorii nici nu mai au alta posibilitate decat sa impuste cat mai curand ursul pentru a avea timpul necesar sa parasesasca locul fara a se pune in pericol din cauza miscarii banchizelor.
Ursul nu mai poate fi evitat, si nici timpul necesar unei decolarii imediate nu mai exista; e mult prea aproape.

Confruntarea este iminenta.

Urmeaza un sir de miscari evazive ale ursului, alterate cu scufundari in ochiurile de apa.
Este evident ca animalului nici prin cap nu ii trece sa se retraga; el si-a fixat atacul pe cei doi vanatori si actiunea este in plina derulare.
Cei doi inteleg tarziu manevra si atunci cand ea este deconspirata pe de-a intregul se despart in goana unul de altul.
Imaginile care urmeaza sunt cutremuratoare, ursul iese surprinzator dintr-un ochi de apa la numai 20 sau 30 de metrii de primul vanator...Se ridica pe picoarele din spate si putem vedea ca din unghiul din care se face filmarea vanatorul nu ajunge nici macar pana la jumatatea animalului.
Totusi este un vanator experimentat si neanfricat, toti vanatorii adevarati sunt asemeni lui.
Epoleaza cu calm, si desi lovitura care urmeaza poate sa ii hotareasca viitorul, ocheste pe indelete si trage...ratand tinta !!!

Pentru natangul care se tot agita dandu-si cu parerea despre lucruri de care n-are nici cel mai mic habar, ratarea asta poate fi motiv de ironie sau chiar de ilaritate...
Pentru cel care doreste sa afle cate ceva despre vanatoare, pentru cel care se intreaba in mod justificat:
Cum e posibil sa ratezi o tinta cat un munte din numai cativa metrii, cand esti cel mai mare expert al timpului tau ??........pentru ei doar am sa dau explicatiile necesare……neghiobului oricum nu i-ar folosi la nimic.

Dar mai intai sa sfarsim povestea ramasa in suspans.

Vanatorul care a tras isi rearmeaza carabina...Vedem ca face lucrul asta nesigur si precipitat….cele cateva miscari sunt executate parca de maini tremurande....
Poate din cauza frici, sau poate din cauza ca inchizatorul a inghetat, nu avem de unde sa stim..

Totusi nu fuge, nu striga dupa ajutor, nu cade prabusit in genunchi sub imperiul groazei.

Distanta dintre urs si vanator este acum putin peste zece metrii..Un urs care are trei metrii poate sa o acopere din cateva salturi executate in decurs de 2 sau 3 secunde..

Vanatorul trage acum al doilea glont de data asta direct in inima ursului..
Imediat se aud impuscaturile celuilalt vanator care trimite doua lovituri succesive, aproape suprapuse ,probabil provenite dintr-un dublu express H&H.
Si ele sunt extrem de precise.

Primul vanator mai trage un foc....

Sau tras in total patru gloante si animalul este in sfarsit oprit din atac...Il ma putem zari doar o clipa, in colaps, aplecat asupra lui, tintuit intr-un calm nefiresc.

Nu aflam cum moare...probabil ca s-a terminat rola de pelicula.

In ultimile cadre ale filmului ii vedem pe cei doi chinuindu-se sa indese blana ursului (o chestie imensa) in interiorul avionului, si pe acesta pregatindu-se de decolare, cu mare greutate de pe banchizele in miscare, si intr-o vreme care se deterioreza rapid.

Ni se spune ca acesta a fost cel mai mare exemplar de urs polar vanat vreodata, si ca blana impaiata se gaseste si azi in muzeul din Anchorage-Alaska.

Permiteti acum sa ma intorc la punctul in care am promis explicatii celor interesati de justificarea vanatorii.
Toata povestea de mai sus, ca si cea care ne spune despre vanatorii romani prinsi la inghesuiala de un urs ar trebui sa indice clar, pentru observatorul obiectiv, egalitatea care exista intre vanat si vanator atunci cand acestia se intalnesc in padure.

Domnul Blakut, ca si bdl-ul de rand nu au despre arme si despre vanatoare decat cunostiinte superficiale si preconcepute.
Lipsa informatiilor exacte, este insa substituita de tot felul de crampeie empirice (imagini din filme, stiri culese din ziare sau de pe net, stari ale spiritului etc.) cu care imaginatia domniilor lor, si nu numai, se straduie sa acopere golurile existente.

Am spus-o in repetate randuri: in momentul in care apesi tragaciul unei arme indreptate inspre o fiinta vie se petrec in tine, in abisul tau, fenomene de neanteles pentru ceilalti si incomunicabile catre ei.

Nu este cu nimic mai putin profesionist vanatorul care nu nimereste o tinta imposibil de ratat; el si-a jucat cinstit cartea in fata animalului...

Poate ca animalul stapaneste tehnici hipnotice sau telepatice... ce stim noi ??

Sau poate ca mecanisme tainice din adancul subconstientului nostru, care odata au functionat cu mare precizie si care acum zac ruginite acolo, reintra pentru cateva fractiuni de secunda in functiune la comanda adrenalinei pentru a incurca putin lucrurile…..ce stim noi ???

Noi doar nu ne putem explica cum un vanator iscusit rateaza o tinta imensa din numai cativa metrii ??.... sau cum alt tragator experimentat care introduce in poligon la 100 de metrii distanta, zece din zece in punctul cel mai mic al tintei nu e in stare sa doboare cioara stationara de pe o creaca situata la 30 de metrii de el.

Sa tragi "in viu" este cu totul altceva...
Asta se invata in padure, nu in poligon...

Blakut, bdl, sa stiti ca armele nu sunt infailibile, si nu ii dau vanatorului un avantaj imens asa cum se crede.
Armele isi au limitele lor, isi au fiecare rostul lor.
Nu poti sa pleci la vanatoare de urs cu o arma cu alice, dupa cum nu poti pleca sa vanezi iepuri cu un Hollander&Hollander.

Si ar mai fi ceva de adaugat, in povestea de mai sus se intampla un lucru extrem de relevant pentru sustinerea onorabilitatii vanatoresti:

Desi conditiile sunt extreme, desi situatia este critica, cel de al doilea vanator nu executa focul decat dupa ce primul si-a epuizat cele doua lovituri la care traditia ii da dreptul.
El intelege dupa primul rateu ca partenerul sau este in dificultate, dar nu intervine...
Trebuie ca partenerul sau sa duca lupta pana la capat (poate sa o piarda ratand si al doilea cartus), pentru ca etica vanatoreasca sa ii dea dreptul sa intervina....

Pentru ca trebuie sa aiba incredere pana la capat in tenacitatea si in iscusinta partenerului lui, si pentru ca este “unfair” fata de animal, chiar daca asta poate avea consecinte grave.

La vanatoare fiecare conteaza unul pe celalat pana la limita finala iar asta nu e intotdeauna atat de departe. …Nu exista prea multe sporturi care sa impuna o astfel de regula.


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 27 Oct 2004, 10:40 PM
Mesaj #162


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Hampule,
Legat de povestirea aia, de film adica... cameramanul avea si el o mitraliera? Acu aia doi vineaza ceva periculos si ala filmeaza din diverse unghiuri....pe banchiza? Asa o fi, ca sa nu mai deschid alt subiect care sa te nevrozeze... rofl.gif

Cei doi inteleg tarziu manevra si atunci cand ea este deconspirata pe de-a intregul se despart in goana unul de altul. Desteapta miscarea.... un inamic, o banchiza (spatiu limitat adica) si 2 vinatori....

toti vanatorii adevarati sunt asemeni lui. Corect, si ala de si-a tras in oua...eu unu n-as avea "curajul " asta....

Epoleaza cu calm, si desi lovitura care urmeaza poate sa ii hotareasca viitorul, ocheste pe indelete si trage...ratand tinta !!!
Curat profesionist..... la 30 m o namila de 3 metri si un profesionist adevarat...
Sau vrei sa ne arati ca nu numai ai nostri sint asa.... wink.gif atunci, da , povestirea capata sens....

Totusi nu fuge, nu striga dupa ajutor, nu cade prabusit in genunchi sub imperiul groazei. La faza asta mi-au dat lacrimile.... ce curaj muica, ce curaj....

Sau tras in total patru gloante si animalul este in sfarsit oprit din atac... Doua la primarie, doua la prefectura.... rofl.gif dude, mai numara odata si pune-le pe degete te rog.... daca nu putem numara pina la 5 , atunci ce pretentii sa mai avem de la "asii" armelor? rofl.gif

egalitatea care exista intre vanat si vanator atunci cand acestia se intalnesc in padure. Gata omule ., am prins in sfirsit ideea.... deci animalele sttiu ca saracii vinatori nu sint ei chiar asa... destepti cum se cred...

in abisul tau, fenomene de neanteles pentru ceilalti si incomunicabile catre ei. Da domnule, chestia cu abisul e miscatoare.... ca si filmul dealtfel...

Nu este cu nimic mai putin profesionist vanatorul care nu nimereste o tinta imposibil de ratat
rofl.gif spoton.gif Hombre, asta e antologica.... o tinta imposibil de ratat si totusi ... o rateaza..... cred ca logica mea da rateuri la faza asta....

Poate ca animalul stapaneste tehnici hipnotice sau telepatice... ce stim noi ?? Da - da- da , sigur ca da, si pase magnetice.... ursul mai ales le face cu coada.... wink.gif


Nu poti sa pleci la vanatoare de urs cu o arma cu alice, dupa cum nu poti pleca sa vanezi iepuri cu un Hollander&Hollander.
Corect, si nici vara nu-i ca iarna....

La vanatoare fiecare conteaza unul pe celalat pana la limita finala iar asta nu e intotdeauna atat de departe. …Nu exista prea multe sporturi care sa impuna o astfel de regulaExista destule, dar nu in toate trebuia sa moara ceva la sfirsit neaparat... si vinatoarea nu e sport... tirul e sport...


Nu aflam cum moare...probabil ca s-a terminat rola de pelicula.
Definitiv, crede-ma pe cuvint....si in pielea goala saracu...


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 28 Oct 2004, 01:00 PM
Mesaj #163


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Nush de ce ma amesteci pe mine Hampu-le, eu ziceam altceva.

Ideea mea este ca vanatoarea nu are nici un scop, atunci cand e facuta doar de placere.
Intr-adevar, sa impusti animale de la distanta, cu o arma performanta, fara sa fii in pericol este un mod bun in care un om normal s-ar recreea.
Nu spun ca e cruzime sa omori animale, doar mananc porc de craciun, dar e absurd sa omori fara rost.

Poate ca eraui buni vanatori, dar in mod siguri nu erau buni tacticieni. Si au omorat un exemplar unic zici tu. Bravo! Ce o sa faca vanatorii cand toate speciile de pe lumea asta o sa fie pe cale de disparitie? Daca luam una bucata campion la tir, ce stie el sa faca? Sa traga bine cu arma. Atat.
Hampu, eu nu m-as mandri daca as sti sa folosesc bine armele. Nu vad nimic grozav in asta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 28 Oct 2004, 03:51 PM
Mesaj #164


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



bdl,

-Cameramanul filmeaza dintr-o singura pozitie. Pozitia insa nu este fixa, nu unghiurile sunt modificate. thumb_yello.gif

-S-au tras intr-adevar cinci cartuse; patru doar au lovit tinta.

Esti un bun si devotat prieten al animalelor. Nu pot sa ma fac ca nu vad asta, si iarasi nu pot sa nu fiu de acord ca lucrul asta iti face o cinste deosebita. Le intelegi insa total gresit, ca sa le intelegi ar trebui mai intai sa le cunosti, ca sa le cunosti ar trebui sa le studiezi yikes.gif atent comportamentul.

Blakut regret eroarea care a asociat numele tau bdl-ului. Iti inteleg si indignarea si tonul; de aceea ma grabesc sa iti cer imediat scuzele de rigoare.
Acum ca acest moment este sper depasit, da-mi voie sa iti atrag atentia ca:

QUOTE
Ideea mea este ca vanatoarea nu are nici un scop, atunci cand e facuta doar de placere.


...placerea poate fi, si chiar este unul din cele mai ravnite scopuri. Dar cred eu ca aici tu ai vrut sa spui despre placerea de a ucide fara scop. Nu e vorba despre asa ceva: Placerea de a vana include momentul uciderii, intre alte momente, multe la numar, care induc o intensitate a trairii cu totul deosebita.
Vanatorii nu impusca doar pentru placerea de a isi exersa tirul. Ei pretuiesc cu adevarat vanatul si se grabesc sa il consume dupa cele mai diverse retete. Am spus-o in mai multe randuri gastronomul si vanatorul sunt frati gemeni.

Singuri care vegheaza efectiv cu arma in mana, ca speciile sa nu se stinga sunt vanatorii.
Ei nu vaneaza fara rost, ei intervin numai atunci cand se creaza importante dezechilibre intre specii, cand unele animale nu respecta pactul cu omul (cum s-a vazut in povestea cu ursul naravit), pentru a inlatura animalele bolnave care pot deveni focare de infectii, pentru a orienta o specie catre evolutia ei cea mai buna, etc.

QUOTE
Hampu, eu nu m-as mandri daca as sti sa folosesc bine armele.


..dar eu chiar ma mandresc cu asta !! Citeste te rog topicul "Discutii despre arme" si ai sa vezi..

Blakut, daca te-am jignit cu ceva imi cer scuze.
___

[Editat: Am sters jignirile/ironiile la adresa lui bdl. Va rog pe amandoi sa pastrati disputa pe taramul ideilor, fara caracterizari ale interlocutorului - mai mult sau mai putin agresive sau mai mult sau mai putin spirituale. Daca vi se pare ca omul greseste, incercati sa aratati ca (si unde) greseste, nu va luati de el - pentru ca asta e spiritul unei dezbateri civilizate.]

Acest topic a fost editat de colectionara: 28 Oct 2004, 04:31 PM


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Oct 2004, 04:19 PM
Mesaj #165


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (Hampu The Great @ 28 Oct 2004, 05:04 PM)
Singuri care vegheaza efectiv cu arma in mana, ca speciile sa nu se stinga sunt vanatorii.
Ei nu vaneaza fara rost, ei intervin numai atunci cand se creaza importante dezechilibre intre specii, cand unele animale nu respecta pactul cu omul (cum s-a vazut in povestea cu ursul naravit), pentru a inlatura animalele bolnave care pot deveni focare de infectii, pentru a orienta o specie catre evolutia ei cea mai buna, etc.

Hampu,
Vanatorii din povestea de mai sus asta faceau pe banchiza? Vanau un animal bolnav, unul care crea dezechilibre in natura, unul care daca s-ar fi perpetuat ar fi indreptat specia intr-o directie gresita?
QUOTE
Am spus-o in mai multe randuri gastronomul si vanatorul sunt frati gemeni.

Eu cred, citindu-te, ca vanatorul si scriitorul sunt frati gemeni... Asa mi-ar placea sa am in mana o carte semnata Hampu The Great, eventual cu autograf...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 28 Oct 2004, 04:55 PM
Mesaj #166


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



QUOTE (abis @ 28 Oct 2004, 06:32 PM)

Hampu,
Vanatorii din povestea de mai sus asta faceau pe banchiza? Vanau un animal bolnav, unul care crea dezechilibre in natura, unul care daca s-ar fi perpetuat ar fi indreptat specia intr-o directie gresita?

Nu stiu, sau nu mai imi amintesc cu exactitate...sau poate filmul nici nu ne spune prea multe despre asta.

Daca ar fi sa fiu malitios, sau nu daca ar fi sa fiu capsoman as tine-o intr-una pe a mea si as zice ca ursul asta devenise un pericol pentru toti ceilalti ursi...Le manca toata mancarea, ii caftea pe unde ii prindea, le pupa femelele la toti ceilalti, facea chef seara de seara, iar comportamentul asta revoltator fusese adus in atentia vanatorilor.

Poate ca au vrut sa il scutesca de o moarte naturala violenta, poate ca au vrut sa recolteze exemplarul (unic) in interesul stiintei, sau poate ca au dorit sa ii scape pe cei cativa locuitori razleti de un pericol posibil sau potential.

Nu stiu, dar imi vine greu sa cred ca doi vanatori de talia acelora ar fi pornit sa ucida un exemplar faimos doar pentru gloria lor ..
Vanatoarea era la fel de hulita si atunci; s-ar fi expus gratuit si ar mai fi si adus un mare deserviciu vanatorii in general..

Iti multumesc pentru aprecieri si te asigur ca ele sunt reciproce. daca am sa ajung sa scriu vreodata o carte am sa tin cont de rugamintea ta.


PS Duminica trecuta m-am intalnit in padure fata in fata cu un tap exceptional de frumos.
Era numai muschi, si avea cornitele cu trei ramificatii.....Animalele si-au schimbat deja blana...Au trecut la tinuta de iarna ..

Nu pe el il cautam....Ne-am privit cateva clipe si apoi dintr-un salt a disparut, lasandu-ma pentru o fractiune de secunda sa ii admir si pamponul ala de pe fund.
Mi-am amintit de poza tapului tau...Aveau aceiasi privire curioasa...Am regretat ca nu am avut la mine decat pusca in loc sa am si aparatul foto.


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 29 Oct 2004, 11:15 AM
Mesaj #167


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Off-topic catre colectionara:
Sunt deopotriva indignat si jignit de atitudinea ta !!!

...de editat il editezi numai pe unul, dar apelul la calm il faci catre amandoi !!!
Nu ma mir ca nu vezi nici o jignire in posturile bdl-ului, dar nici off-topicul nu il vezi ??
Nici in mesajul de deasupra nu vezi chiar nimic jignitor ??

colectionara, n-ai de unde sa sti asa ca am sa imi permit sa te informez chiar eu: bdl e un ignorant perfect in ale armelor si in ale vanatorii...Nu avem ce schimburi de idei sa facem eu si el pe aceste teme.

Pe acest site eu mi-am publicat toate documentele care imi certifica calitatea de purtator de arme de foc si de vanator.
Pentru mine sunt doua pasiuni devoratoare, nu doar vorbe in vant; asa ca nu pot lasa orice mascarici sa le terfeleasca cum vrea el.
In general toate parerile lui formulate aici, sau aiurea nu pot constitui teme de discutie ci doar schimburi de ironii, mai mult sau mai putin acide in functie de interlocutor.

Nu este prima oara cand sunt tratat discriminatoriu de catre moderatorii acestui site, si incep sa ma gandesc tot mai serios daca se merita sa ma mai supun unui asemenea tratament.

Ca bdl preferea sa se ascunda pe dupa fuste atunci cand ramane fara replici e un lucru normal si de inteles, insa daca politica acestui site este aceea de a incuraja acel tip de dialog propus de bdl, atunci poate ca nu ma aflu in locul potrivit.


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 29 Oct 2004, 12:26 PM
Mesaj #168


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



QUOTE
...de editat il editezi numai pe unul, dar apelul la calm il faci catre amandoi !!!
Nu ma mir ca nu vezi nici o jignire in posturile bdl-ului, dar nici off-topicul nu il vezi ??
Nici in mesajul de deasupra nu vezi chiar nimic jignitor ??

Am editat cand am considerat jignire si off-topic. Restul consider ca se refera la subiect, chiar daca in mod ironic. V-am editat pe amandoi si apelul la calm il fac in continuare catre amandoi - este firesc sa nu fiti de acord si aveti oricand dreptul de a ataca opiniile, insa nu omul din spatele lor. Corect ar fi sa editez si ultimul tau post, Hampu, pentru ca nu ajuta topicului faptul ca iti numesti interlocutorul "mascarici", nici faptul ca ma acuzi de lipsa de obiectivitate, insa il voi lasa de data asta, pentru ca nu vreau sa te superi si mai tare si pentru ca sper ca e ultima data cand ma confrunt cu problema asta intre voi 2 wink.gif. Iti promit ca nu sustin cauza nimanui, ci doar incerc sa veghez la pastrarea unei atmosfere civilizate - sper ca nu e chiar asa greu sa ne abtinem de la jigniri, chiar cand suntem enervati de celalalt.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 29 Oct 2004, 01:12 PM
Mesaj #169


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



colectionara

[Editat: jignire]

Nu te mai obosi sa ma editezi, prin tine el a obtinut exact ceea ce isi dorea: i'm out of here !

Acest topic a fost editat de colectionara: 29 Oct 2004, 01:59 PM


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 29 Oct 2004, 01:32 PM
Mesaj #170


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



QUOTE (Hampu The Great @ 28 Oct 2004, 05:04 PM)

Vanatorii nu impusca doar pentru placerea de a isi exersa tirul. Ei pretuiesc cu adevarat vanatul si se grabesc sa il consume dupa cele mai diverse retete. Am spus-o in mai multe randuri gastronomul si vanatorul sunt frati gemeni.

Singuri care vegheaza efectiv cu arma in mana, ca speciile sa nu se stinga sunt vanatorii.
Ei nu vaneaza fara rost, ei intervin numai atunci cand se creaza importante dezechilibre intre specii, cand unele animale nu respecta pactul cu omul (cum s-a vazut in povestea cu ursul naravit), pentru a inlatura animalele bolnave care pot deveni focare de infectii, pentru a orienta o specie catre evolutia ei cea mai buna, etc.


Aici, ai dreptate.

Ce parere ai...SAUER 90 Medium cal. 6,5 X 55 si .03-06
SAUER 90 Magnum cal..375 H&H (minunata....)


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decât tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 29 Oct 2004, 08:11 PM
Mesaj #171


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Si noua cine ne mai povesteste acum despre vinatoare, despre cum se impusca animalele numai si numai in folosul lor, despre cum se gateste animalul impuscat, despre cum e preparat si mincat "gastronomic" animalul?
Las ca va povestesc eu....
Din ciclul Pseudokineghetikos....
Capitolul 1
Vinatoarea de muste...
Dificultate: greu de tot baaaaa....
Periculozitate: e pericoloso sporgersi....
Habitatul natural al mustelor e prin imprejurimi... ele de misca dezinvolt in spatiul terestru prin zbor aplanat .....se inmultesc prin fecundare .... le fecundeaza cine poate, de unde si dialogul "ce faci mai" , "nimic, mut fuste"....
Arme: doua laboace mari, se pot folosi si miinile in ultima instanta.... Pt cei neinitiati jamie.gif laboacele sint un fel de palme mai mari, asa, mai taranesti...
Momeala: rofl.gif
Procedeu de vinare: se pune"momeala" in fata usii.... stai calm si gata sa reactionezi.... adrenalina pompeaza in tine....vine musca, biiiizzzzz-bizzzzzzzz.... aterizeaza pe momeala... si tu pleosc.... o spulberi dintr-o lovitura cu laboaca......si musca si momeala.... daca nu e strivita de lovitura macar moare sufocata in momeala.....
Sfaturi de la experti: sa aveti un sul de hirtie igienica la voi.....asta in caz de necesitate, ca mustele e foarteeee iuti.... vine, ia momeala si pleaca....si atunci va trebuie momeala proaspata.... in ultima instanta merge si romanul ala pe care o sa-l scrie Hampu.... spoton.gif

Acest topic a fost editat de bdl: 29 Oct 2004, 08:11 PM


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gheorghe dinica
mesaj 1 Nov 2004, 12:40 PM
Mesaj #172


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 83
Inscris: 15 September 04
Forumist Nr.: 4.473



devil.gif Am vanat cu aparatul de fotografiat.In wk. acesta am alergat un iepure salbatec si un caprior.A fost o experienta superba.Cainele alerga inebunit dupa prada si io incercam sa surprind momentul in varianta digitala.Am ramas fara respiratie in goana mea dupa o imagine dinamica,din nefericire nu am reusit o poza.Capriorul s-a jucat cu mine,alerga pana intr-o zona de siguranta si se oprea asteptand apropierea mea.In momentul cand ridicam camera foto sa imortalizez momentul,salbaticiunea alerga in lastaris...Uf!Am potolit posibilele instincte de vanator fara sa ucid si am fost fericit... devil.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DaBiJa
mesaj 30 Dec 2004, 02:00 PM
Mesaj #173


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 25
Inscris: 2 August 04
Din: www.d-petre.ro
Forumist Nr.: 4.178



QUOTE (gheorghe dinica @ 1 Nov 2004, 12:40 PM)
devil.gif .Capriorul s-a jucat cu mine,alerga pana intr-o zona de siguranta si se oprea asteptand apropierea mea.
In momentul cand ridicam camera foto sa imortalizez momentul,salbaticiunea alerga in lastaris...Uf!:devil:


Si daca incercai sa ridici pusca la ochi se intampla acelasi lucru ... asa ca animalele nu sunt chiar atat de lipsite de aparare cum cred unii iar vanatoarea nu e chiar asa usoara.


--------------------
www.d-petre.ro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Puss In Boots
mesaj 30 Dec 2004, 03:11 PM
Mesaj #174


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 293
Inscris: 1 July 04
Forumist Nr.: 3.977



Nu prea vad ce anume este fascinant în a vâna cu arme moderne cu scop ludic sau sportiv (cum le place unora sa spuna).
Respect pe cineva care vâneaza pentru a se hranii (asta pentru ca nu are de ales) dar ma scârbesc foarte cei ce ucid bietele animale de dragul senzatiilor tari.


Cum vad eu vânatoarea:


user posted image

user posted image

user posted image


rofl.gif


--------------------
Total respect ! Zero limite !
user posted image
Când omul va fi taiat ultimul copac, dupa ce va fi poluat si ultima picatura de apa, când va fi ucis ultimul animal si va fi pescuit ultimul peste, atunci, îsi va da seama ca banii nu-s buni de mâncat. Un proverb indian mohawk
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 24 Jan 2005, 11:56 PM
Mesaj #175


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



Cristian Bradiceanu, Oradea
Mariana Gavrila, Oradea
Lidia Truica
Stefan Ciocan
Victor Bratu
Marti, 25 Ianuarie 2005


Din cei 32 de invitati ai lui Ion Tiriac, fostul premier a doborit cele mai multe animale
Partida de vinatoare organizata de Ion Tiriac pe noul sau domeniu, la Balc, in judetul Bihor, a fost mai degraba un carnagiu. Cei 32 de invitati speciali au schimbat, pentru doua zile, costumele din stofa fina cu cele de vinatoare si au impuscat 185 de mistreti, adica o treime din tot fondul de mistreti (550) existent pe fostul domeniu al lui Nicolae Ceausescu! Printre cei doar sase romani care au participat la dezmatul din padure s-a numarat si Adrian Nastase, la sfirsitul partidei, fostul premier fiind desemnat cel mai bun vinator! El a pus la pamint 23 mistreti, doar in prima zi! La polul opus s-a situat Ion Alexandru Tiriac, care n-a nimerit nici macar un animal. “Din toate punctele de vedere, organizatoric, al valorii vinatului si al peisajului, invitatii mei au cazut in fund”, a exclamat satisfacut, la final, Ion Tiriac. (CRISTIAN BRADICEANU, Oradea)

Pentru a-si impresiona invitatii, Tiriac n-a precupetit nici un efort. In ultimii doi ani, abilul om de afaceri a investit peste 1,2 milioane de dolari in amenajarea si popularea fondului de vinatoare, in refacerea cabanei si in amenajarea drumurilor de acces. Pentru a fi sigur ca invitatii sai - aprope toti multimilionari sau chiar miliardari in dolari - vor fi multumiti, fostul presedinte al Comitetului Olimpic Roman a importat anumite exemplare de mistreti, cerbi si ciute, pe care, in ciuda pretului piperat, le-a aruncat in bataia pustilor cu luneta ale pretiosilor sai oaspeti.

Sase “valeti” pentru fiecare invitat

Oaspetii straini au sosit la Bucuresti cu avioane private, care au aterizat la terminalul “Tiriac Air” de la Aeroportul Otopeni. De acolo au fost preluati de automobile luxoase si dusi la “locul crimei”, in judetul Bihor. Din cauza ca in zona nu exista cabane suficient de mari, ei au fost cazati in mai multe locatii. Participantii au avut arme pe masura contului din banca si, pentru a fi mai siguri ca n-au venit degeaba, unii au ales sa traga cu sofisticate pusti cu luneta. Pe toata durata partidei, vinatorii cu statut VIP au fost atent paziti de importante efective de bodyguarzi de la SecurIT Force, firma din cadrul Tiriac Holdings. In total, pentru organizarea acestui eveniment au lucrat aproximativ 200 de persoane, ceea ce inseamna ca fiecare invitat a avut la dispozitie sase “valeti”.

Elicopter pentru urgente

Prezenta ghinionistului Ilie Sirbu (fost ministru al agriculturii si victima a unui accident de vinatoare in decembrie 2003, cind a fost impuscat in zona inghinala) l-a determinat probabil pe Tiriac sa aduca la fata locului un elicopter, pentru orice eventualitate.
Alaturi de Ion Tiriac si de fiul sau, la vinatoare au fost prezenti doar patru romani: Adrian Nastase, Ilie Sirbu, Elan Schwartzenberg (sotul prezentatoarei TV Mihaela Radulescu) si Sandu Georgescu.
Ion Tiriac a fost extrem de atent cu oaspetii sai. Magnatul cu mustata, care se duce anual in Kenya sa impuste lei, a mers pina acolo incit si-a ales cel mai prost loc de vinatoare, cedindu-le musafirilor cele mai bune pozitii de tragere. De altfel, conform unor apropiati, Tiriac senior a impuscat doar trei mistreti, lucru neobisnuit pentru el in conditii normale. Ceea ce dovedeste ca gazda a fost mai degraba preocupata de cum se simt invitatii decit de hobby-ul sau de-o viata, deprins de la fostul demnitar comunist Gheorghe Maurer.
Mai mult, Tiriac nu s-a ferit sa declare ca, pentru el, vinatoarea a fost un bun prilej de a mai incheia citeva contracte. “In asemenea locuri se fac afacerile bune: la tenis, la golf, la vinatoare”, a spus magnatul. El a precizat insa ca la Balc se vor organiza evenimente de acest gen o singura data pe an, vreme de doua zile, pentru ca vinatul sa se dezvolte in mod adecvat.

Tiriac-junior n-a nimerit nici un animal

Dovada a prieteniei care il leaga pe fostul tenisman de Adrian Nastase, in prezent presedinte al Camerei Deputatilor, este faptul ca ex-premierul a primit unul dintre cele mai bune locuri. Acesta a reusit sa impuste, conform martorilor oculari, numai in prima zi, 23 mistreti dolofani. Intr-un clasament neoficial al celor mai dibaci vinatori, Nastase s-a situat pe primul loc. Pe ultima pozitie in aceasta ierarhie s-a aflat, se pare, mostenitorul imperiului Tiriac, Ion Alexandru. Acuzat, cercetat si judecat pentru consum de droguri, Tiriac junior a tras mai mult in copaci.

La masa vinatoreasca, dar si la bratul Andreei Marin

Simbata, in prima zi, vinatorii au ales sa se reuneasca la ora 7.00, iar partida a inceput practic doua ceasuri mai tirziu. Dupa ce au macelarit citeva zeci de mistreti, cei 32 de invitati au facut o pauza de masa. Impresionati de cantitatea si calitatea vinatului, dupa-amiaza ei au pornit din nou prin padure. Sub efectul adrenalinei, au petrecut pina dupa miezul noptii, la masa, dar n-au gustat din mistretii impuscati peste zi. Cei prezenti au dezvaluit ca invitatii de marca din strainatate au fost placut impresionati de fasolea la cazan, preparata dupa o reteta traditionala. In timp ce Tiriac se ospata la Balc, alaturi de invitatii sai cu conturi grase, romanii l-au putut vedea, pe TVR 1, cum primeste distinctia “Cel mai iubit om de afaceri”. Inregistrata cu citeva zile inainte, emisiunea “Cei mai iubiti” a fost prezentata de chiar febletea sa, Andreea Marin.

Prada va fi facuta mezeluri

Duminica, ziua a doua a macelului, a fost mai lejera. Invitatii au petrecut mai mult timp la masa decit in padure, fiind organizata o singura repriza de vinatoare. Seara au fost adunati toti cei 185 de mistreti, dintre care 40 de vieri, si aliniati pentru poza oficiala, nelipsita din albumul oricarui vinator care se respecta. Martorii sustin ca mistretii impuscati si aliniati regulamentar ofereau imaginea unui masacru.
Dupa imortalizarea performantelor vinatoresti, invitatii nu s-au atins de prada, cei 185 de mistreti fiind livrati unei fabrici de mezeluri.

Oaspetii, unul si unul

Pe lista celor 32 de participanti la partida de vinatoare s-au aflat nume celebre din Europa, SUA si Australia, majoritatea personalitatilor provenind din mediile de afaceri. Printre cei mai importanti invitati s-au numarat:
• Klaus Mangold - presedintele Comisiei pentru Est a Economiei Germane si presedinte al companiei Daimler Chrysler Service
• Wolfgang Porsche - proprietarul cunoscutului concern fabricant de automobile
• Julius Meinl - detinatorul imperiului alimentar care-i poarta numele
• Burchard Bergmann - presedintele companiei germane Ruhrgas
• Max Emanuel von Thurn und Taxis - print
• Siegfried Wolf - presedintele companiei Magna Europa
• Jose Merino Jimenez, Gonzalo Merino Nieto si Jose Luis Zanetti Duenas - bancheri

Ioan Silaghi, directorul AJVPS Bihor: "Nici camarila lui Ceausescu nu omora atitea animale!"

Recenta partida de vinatoare pe domeniul de la Balc s-a soldat cu un adevarat carnagiu in rindul animalelor salbatice. Vinatori cu experienta spun ca nici la partidele de vinatoare la care participa Ceausescu nu erau ucise atitea animale. Mai mult, prin imprejmuirea fondului de vinatoare, salbaticiunilor nu li s-a dat nici o sansa de a scapa din catarea pustilor minuite de VIP-uri. (MARIANA GAVRILA, Oradea)

Vinatorii bihoreni sustin ca echipa de vinatori Tiriac-Nastase a facut, la sfirsitul saptaminii trecute, un adevarat macel pe fondul de vinatoare de la Balc. “Nici pe vremea lui Ceausescu, care venea la Balc cu intreaga camarila, n-au fost ucise atit de multe animale”, ne-a declarat Ioan Silaghi, directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor. Vinator cu state vechi, Silaghi s-a aratat ingrozit de numarul “extrem de mare” de mistreti impuscati simbata si duminica de invitatii de lux ai omului de afaceri Ion Tiriac, gestionarul fondului. Potrivit sefului AJVPS Bihor, pe vremea lui Ceausescu erau impuscati maximum 50 de mistreti. “Atunci fondul nu era imprejmuit, deci animalele aveau posibilitatea sa scape. Ce s-a intimplat acum e ca si cum ai spune “Hai sa taiem porcu-n cotet!””, precizeaza experimentatul vinator.

Matele au ramas, carcasele au plecat

Pentru organizarea evenimentului au fost selectati 180 de gonaci, cu precadere barbati tineri, din trei sate din jurul Balcului. Acestia au fost platiti cu cite 350.000 de lei pe zi.
“Rolul nostru era ca dimineata si dupa-amiaza sa minam vinatul spre standurile unde stateau vinatorii. N-a fost greu pentru ca padurea e imprejmuita cu gard, iar bietele animale n-aveau unde sa fuga. Trebuia doar directionate spre teava pustii. Se vina mai intii dimineata, apoi dupa-amiaza, intre orele 13.00 si 17.00. Mistretii impuscati au fost despicati. Inima, ficatul si intestinele au ramas la Balc, iar carcasele au fost incarcate in camioane frigorifice. Nu stiu unde au fost duse”, povesteste unul dintre zecii de gonaci ai lui Tiriac.

“A fost foarte frumos”

Primarul comunei Balc, Arsenie Marosan, este singura persoana importanta din judetul Bihor care a fost invitata la masa vinatorilor de lux. “Eu am fost doar in prima zi, la masa de prinz. A fost foarte frumos, a fost o masa cu specific vinatoresc”, spune primarul. El sustine ca localnicii s-au aratat multumiti de ce a facut Ion Tiriac in padurea de la marginea comunei. “Au iesit in avantaj prin imprejmuirea padurii. Ei se bucura ca mistretii nu mai ies sa le distruga culturile, iar daca vreun animal patrunde pe recoltele lor sint imediat despagubiti de angajatii omului de afaceri, care vin si evalueaza pagubele. Pe vremea lui Ceausescu animalele erau libere si nu-i despagubea nimeni niciodata”, explica edilul. Arsenie Marosan se amuza acum cind isi aminteste de vizitele lui Ceausescu la fondul de la Balc. “Eram elev atunci si ma bucuram foarte mult cind venea Ceausescu, ca doua zile nu faceam scoala. Dimineata ne aliniau pe marginea drumului, apoi mergeam acasa si mai veneam seara, cind pleca. Scoala noastra era plina de soldati. Acum organizarea acestei vinatori s-a facut fara nici un fast, aproape ca nici nu s-a stiut prin sat”, declara primarul comunei Balc.

Ilie Sirbu i-a dat lui Tiriac domeniul in concesiune pe 40 de ani

Cele 11.500 de hectare de pe domeniul de vinatoare al lui Ion Tiriac au fost concesionate, in august 2002, Asociatiei “Zimbrul”, prin ordin direct al ministrului agriculturii de la acea vreme, Ilie Sirbu, pe o perioada de 10 ani. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Vasile Lupu, ne-a declarat ca, in septembrie 2004, contractul de concesiune a fost prelungit pe o perioada de 40 de ani.
“Concesiunea s-a facut in baza dreptului de preemtiune. Asociatia “Zimbrul” a detinut inainte aceasta suprafata si, potrivit actelor normative in vigoare, beneficia de drept de preemtiune la concesionarea acestui fond. In ordinul ministrului, concesiunea a fost motivata de un program de investitii de doua milioane de euro, ce vizau si infiintarea unui complex de vinat care presupune crescatorii de vinat pentru mai multe specii de animale”. Vasile Lupu mai spune ca proprietarii complexelor de vinatoare au dreptul sa emita autorizatii, in astfel de cazuri nefiind necesara autorizatie din partea Ministerului Agriculturii.
Exemplarele vinate in complexe nu sint incluse in cota anuala aprobata pentru vinatul natural, ceea ce inseamna ca la partida de la Balc nu existau restrictii privind numarul animalelor vinate. Cei care au atributii de control in situatii de genul celor de la Balc sint, potrivit lui Vasile Lupu, cei de la Garda Nationala de Mediu. Conform avocatului lui Ion Tiriac, Nicolae Mindrila, vinatoarea organizata simbata a fost prima actiune de amploare desfasurata pe domeniul de vinatoare de la Balc, din 2000 pina in prezent. Mindrila nu a putut insa oferi detalii despre numarul mistretilor impuscati.
“Ion Tiriac a investit din propriul buzunar peste 1,2 milioane de euro in acest fond de vinatoare. Parte din aceasta suma in mijloace fixe: castel si canton de vinatoare, refacerea tarcului pentru animale si a drumurilor forestiere din fondul de vinatoare”, afirma avocatul lui Ion Tiriac. (Lidia Truica, Stefan Ciocan)

O afacere de doi ani

Fondul de vinatoare de la Balc, cu o suprafata de 11.500 de hectare, a fost concesionat, in 2003, de asociatia bucuresteana “Zimbrul” si de firma Wild Boar, in spatele investitiei aflindu-se Ion Tiriac. Pina la vinatoarea din weekend-ul trecut, fondul cuprindea 550 de mistreti si 80 de cerbi si ciute. Tiriac a anuntat ca va investi pina la doua milioane de dolari in aceasta afacere fiindca intentioneaza sa atraga si pe viitor oameni importanti la astfel de evenimente.

Minciuna lui Nastase din confruntarea finala cu Traian Basescu: "Ma gindesc foarte serios daca o sa mai merg la vinatoare"

In campania electorala, intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale, presedintele PSD, Adrian Nastase, spunea ca se gindeste sa renunte la vinatoare. In confruntarea finala cu Traian Basescu, din cadrul emisiunii electorale “Destinatia Cotroceni”, difuzata de TVR 1 si Realitatea TV pe 8 decembrie 2004, intre candidatul PSD si ziaristul Cristian Tudor Popescu s-a desfasurat urmatorul dialog:
CT Popescu: Domnule Adrian Nastase, sinteti un iubitor si colectionar de arta, de frumos, stie toata lumea lucrul acesta. Eu vreau sa va intreb foarte personal: ce placere estetica va trezeste privelistea unui iepure impuscat, caruia ii curge singele din bot, sau a unei caprioare sfirtecate de glont? Va intreb pentru ca nu concep, eu, ca om, nu concep aceasta idee. Nu am vinat in viata mea si ma intreb ce satisfactie poate sa va trezeasca - nu ma pricep, poate gresesc la chestiunea asta legata de vinatoare - sa omoriti un animal lipsit de aparare. Lupta inseamna ceva ce ma intereseaza si pe mine, dar vinatoarea nu lasa nici o sansa acelui animal.
Adrian Nastase: Domnule Popescu, nu am mai fost de multa vreme la vinatoare si ma gindesc foarte serios daca o sa mai merg de-acum inainte. Sigur, ar fi multe lucruri de spus, sint probabil multi vinatori care vor raspunde la intrebarea asta, dar raspunsul meu este cel pe care vi l-am dat.
Performantele inregistrate de Adrian Nastase pe domeniul de la Balc demonstreaza insa ca raspunsul candidatului PSD la postul de presedinte al Romaniei nu a fost altceva decit un siretlic electoral.

De la familia Ghica la Tiriac

Fondul de vinatoare de la Balc a fost infiintat si utilizat prima data de familia princiara Ghica. Localnicii isi aduc aminte ca, in acele vremuri, fondul de la Balc ar fi fost imprejmuit. Dupa al doilea razboi mondial insa gardul a fost furat de localnici. Suprafata de 11.500 hectare a intrat in patrimoniul Directiei Silvice Bihor. In 1957, Nicolae Ceausescu a pus ochii pe fondul de vinatoare de la Balc, frecventind zona cam de doua ori pe an. Pina in urma cu doi ani, cind domeniul a fost concesionat de asociatia bucuresteana “Zimbrul” si de firma Wild Boar, in padurea de la Balc existau circa 60 de exemplare de cerb si 80 de mistreti.

Florin Tudose: "Nastase s-a incarcat de ura dupa ce a pierdut alegerile!"

Psihiatrul Florin Tudose i-a pus ieri la zid pe Adrian Nastase, Ion Tiriac si partenerii lor de vinatoare. “Prin natura firii, romanii nu sint violenti. Nu l-au iubit nici pe Tepes, nici pe Ceausescu. De la Nicolae Ceausescu - unde animalele erau macelarite, nu vinate - n-am mai auzit despre un astfel de carnagiu! De ce n-au tras Nastase si Tiriac la talere in loc sa macelareasca atitia mistreti?”, se intreba ieri reputatul medic.

“Nastase si ceilalti ca el descalifica vinatoarea ca sport. Una este cind alergi dupa un iepure sau traiesti din vinat, si alta este cind iei parte la un asemenea carnagiu! Este inacceptabil ceea ce au facut Nastase si ai lui! Sint trasaturile unor oameni slabi. In plus, pentru o bruma de voturi, Nastase a promis ca nu va mai vina. Acum se dovedeste ca minte de ingheata apele! Nastase s-a incarcat de ura si de violenta, dupa ce-a pierdut alegerile! Aceasta partida de vinatoare i-a satisfacut dorinta de violenta, de a ucide. Practic, si-a descarcat agresivitatea! Personajele precum Nastase, care vor sa simta miros de singe, sint periculoase. Fostul premier se simte bine cind are posibilitatea sa traga in cineva fara aparare. Din fericire, romanii au stiu cum sa aleaga in decembrie si sper sa nu-si piarda acest simt. Intr-adevar, exista doua Romanii, dupa cum sustinea chiar Adrian Nastase. Una salbatica, o tara care arunca mii de euro la partide de vinatoare. Si o alta Romanie, cu oameni care se chinuiesc sa stringa, la teledon, bani pentru napastuitii loviti in Asia de furia apelor”, a incheiat Tudose.


Laszlo Szeley-Szabo, presedintele Fundatiei ecologiste AVES: Nu imi vine sa cred ca au impuscat 185 de mistreti. Daca e asa, inseamna ca acesti oameni sint psihopati

Laszlo Szeley-Szabo este presedinte al Fundatiei AVES din Odorheiu Secuiesc, care are o activitate sustinuta in domeniul protejarii faunei din Romania. El a declarat pentru”Evenimentul zilei” ca este ingrozit de “masacrul” de la Balc. Acelasi lucru l-a spus ieri si marilor agentii de presa din lume, care au aflat despre dimensiunea grotesca a partidei de vinatoare organizate de Ion Tiriac la sfirsitul saptaminii trecute.
(Victor Bratu)

Ati auzit de vinatoarea de la Balc?
Vinatoare? A fost un atentat cinegetic, un atentat asupra valorilor naturale ale Romaniei. Un om normal nu poate face asa ceva. Nu inteleg cum a putut sa faca asa ceva Ion Tiriac. El a fost sportiv, trebuia sa stie acest lucru: vinatoarea e un sport, iar in sport trebuie sa fie sanse egale pentru ambele parti. Dupa recolta obtinuta, putem fi siguri de un singur lucru: a fost un macel.
Poate fi un argument faptul ca vinatoarea s-a desfasurat pe un domeniu privat?
E clar ca si pe un domeniu privat trebuie respectata legislatia cinegetica din Romania. Vedeti insa, baronii inca mai pot aranja ca legea sa nu se respecte. Cine a fost invitat? A fost Nastase. Fostul ministru Sirbu. A fost Tiriac. Au bani si pot face ce vor, inclusiv asa-zise partide de vinatoare “regale”. N-a fost nimic regal acolo.
Ce inseamna, de fapt, “vinatoare regala”?
Aceasta denumire a aparut pe timpul monarhiei, in Transilvania. Era vorba despre un concept nou la acea data. Se organizau vinatori care durau mai multe zile, cu multi gonaci. Vinatorii ramineau in mijlocul naturii pe toata durata partidei.

“Bine ca n-a iesit Nastase presedinte!”

Au participat si invitati straini importanti. Nu a fost o actiune in folosul Romaniei?
Ideea ca oamenii aia ar iubi natura si animalele, ce sa spun? Cine iubeste animalele salbatice nu le masacreaza. De fapt, asa se aranjeaza lucrurile mari in Romania: ii chemi la o vinatoare, cu diferite aranjamente. Bine ca n-a iesit Nastase presedinte, ca el voia sa promoveze exact metoda asta. Si nu inteleg: pentru Tiriac nu e o lege? Si el e un baron!
De ce-l acuzati pe Tiriac, doar e terenul sau.
Pentru sport, pentru imaginea Romaniei, asa ceva e inexplicabil. E o rusine ce a facut. Un vinator corect impusca un animal, doua. Niciodata zece... Am mai vorbit si cu alti ecologisti, pot sa va spun ca, de astazi, noi nu mai avem nici o consideratie pentru Tiriac. Uitam tot ce-o fi facut bun pentru Romania.
Avea nevoie de o autorizatie Ion Tiriac?
Trebuia stabilit cit de mare e terenul, citi mistreti se afla pe acel domeniu si citi mistreti se pot impusca. Asta trebuie sa calculeze un specialist. Sper ca macar autorizatie sa fi avut. Chiar si asa, ma indoiesc sa dea cineva autorizatie sa impusti aproape 200 de mistreti. Mistretul nu este o specie ocrotita, dar, din punct de vedere vinatoresc, in primul rind ar fi trebuit stabilita bonitatea fondului de vinatoare al domnului Tiriac si apoi stabilita o cota de vinatoare. Nu cred ca este posibil sa se impuste la o singura partida 185 de mistreti. Daca e asa, inseamna ca acesti oameni sint psihopati.
Va aduceti aminte de alte vinatori cu recolte asa bogate?
Asa o vinatoare, unde s-au impuscat atitia mistreti, eu nu cunosc

http://www.evenimentulzilei.ro/topstory/?n...d2e0d3705e75f7d
http://www.romanialibera.ro/editie/index.p...25012005&idx=47

In urma cu trei luni, Maiestatea Sa Juan Carlos I, regele Spaniei, a venit sa vineze in zona Baraolt-Oituz, judetul Covasna. La plecarea suitei regale, Carpatii romanesti erau mai saraci cu noua ursi, un lup si un mistret. In total, 11 animale. Atunci, organizatiile ecologiste nu au avut retineri in a-l taxa pe suveranul spaniol: “Pentru noi nu e rege, e macelar!”.
Zilele trecute, Maiestatea Sa Adrian Nastase, regele neincoronat al gainilor ouatoare si neouatoare, conte de Tartasesti-Cornu si Mare Protector al tribului spagaiotilor din Romania, a descins in padurile judetului Bihor, cu pusca la picior. Bilantul: 23 de mistreti facuti una cu pamintul intr-o singura zi. Dublu si ceva fata de cit doborise intreaga suita a regelui Spaniei. Daca Juan Carlos a fost numit “macelar”, cum ar trebui sa i se spuna lui Adrian Nastase?
Un episod atit de singeros developeaza si citeva trasaturi definitorii ale unor personaje.
Minciuna lui Nastase. Pe 8 decembrie, cu patru zile inainte ca poporul roman sa-l haituiasca la vot asa cum haituieste el dobitoacele padurii, presedintele PSD a comunicat milioanelor de telespectatori, cu o voce spasita: “Ma gindesc foarte serios daca o sa mai merg la vinatoare”. Teribil de serios s-a mai gindit: dupa exact 38 de zile, el a impuscat 23 de mistreti in doar citeva ore!
Cruzimea lui Nastase. Ca sa tragi asa, in nestire, in vinatul care e ingradit intr-un tarc, asta da cruzime! Psihologic, ar putea fi inrudita cu lacomia stringerii de averi ori cu pasiunea infinita pentru tablourile valoroase.
Viclenia lui Tiriac. I-a lasat pe superbogatii sai invitati din strainatate sa impuste mai mult decit el. El si-a ales, discret, o ripa mai putin avantajoasa. Ce era mai important pentru el: citi mistreti doboara sau cite contracte incheie in jurul festinului vinatoresc?
Beizadeaua Tiriac jr. Urmasul magnatului arata, inca o data, ca nu intimplator a intrat in ceata drogurilor. Pur si simplu, atita poate el sa faca. Desi celebrul sau tata a incercat sa-l introduca in cercuri selecte, Natafleata al familiei a mai contabilizat un rateu. A tras in nestire, dar n-a impuscat nimic.
Curajul lui Ilie Sirbu. Dupa ce o vinatoare asemanatoare l-a tintuit in spital saptamini in sir, cu o zona sensibila devenita si mai sensibila, tatal Dacianei Sirbu s-a infiintat din nou printre pusti de toate calibrele. Daca, Doamne fereste, raminea si fara al doilea...?
Smecheria lui Ilie Sirbu. Pe cind era ministru al agriculturii, i-a daruit lui Tiriac un imens domeniu de vinatoare. Acum alearga dupa mistreti si fredoneaza cintece vinatoresti pe domeniul facut cadou.
Smecheria lui Nastase. Fara acordul fostului prim-ministru, terenul de la Balc n-ar fi ajuns niciodata in posesia lui Tiriac. Pe cit punem pariu ca pe Nastase il vom regasi, in anii urmatori, pescuind in Delta Dunarii, invitat de Bittner? Ori se va da cu barca la Histria, pe domeniul lui Iacobov? Sau, cine stie, va alerga dupa dropii in Insula Mare a Brailei, alaturi de Culita Tarita?
Dar nici o grija: Nastase nu va pune niciodata pariuri riscante. Ii sint mult mai folositoare cele cu Tiriac, cel mai iubit dintre romanii Andreei Marin!

http://www.expres.ro/editorial/?news_id=177223

Acest topic a fost editat de gio19ro: 25 Jan 2005, 12:11 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Pagini V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 7 May 2024 - 09:37 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman