Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Enigme <=> Intrebari Si Raspunsuri
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Poiana lu' Iocan > Enigme si Ghicitori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
E.B.E.
Ei bine, una pentru cei care vor sa-si bata capul cu barci si perechi de persoane incompatibile lasate singure, uite una sanatoasa tongue.gif:

_______________________________________________________________________

Îndrăgostiţii fugari

Patru tineri fugiră cu iubitele lor, dar în îndeplinirea planului lor fură nevoiţi să traverseze un râu într-o barcă în care nu-ncăpeau mai mult de doi oameni odată. În mijlocul râului, după cum cronicarul a desenat, se afla o insuliţă. Pare-se că tinerii erau foarte geloşi, şi nici unul dintre ei nu şi-ar fi lăsat pentru nimic în lume viitoarea mireasă alături de alţi bărbaţi daca n-ar fi şi el prezent.

Mai mult, nici unul dintre tineri n-ar fi urcat singur în barcă dacă pe insulă ori malul unde-ar dori s-ajungă s-ar fi aflat vreo fată singură, alta decât cea căreia-i jurase dragostea eternă. De unde putem afla că fetele erau la rândul lor geloase şi se temeau c-ai lor flăcăi ar fugi imediat ce li s-ar da prilejul cu o altă fata. Ei, fie lucrurile cum or fi, patima ce ne frământă este de-a găsi calea cea mai scurtă pe care cei opt urmând-o să ajungă pe celălalt mal al apei.

Zice-se că râul avea douăzeci de stânjeni în lăţime, cu o insulă la mijloc ce putea găzdui oricâţi călători. Câte drumuri va face barca spre a trece cele patru cupluri dincolo de râu, supunându-se capriciilor tinerilor făr'de minte?


user posted image
_______________________________________________________________________
E.B.E.
Si una de innodat un pic mintea:

_______________________________________________________________________

Ziua cu bucluc

Doi copii, încurcaţi în socoteala zilelor săptămânii, se opriră în drumul lor spre şcoală spre a lămuri lucrurile.

- Când poimâine va fi ieri, spuse Ancuţa, atunci "azi" va fi la fel de departe de duminică precum ziua care era "azi" când alaltăieri era mâine!

În care zi a săptămânii se-ntâmpla povestea?


_______________________________________________________________________
georgeones
Ziua cu Bucluc este Joi
E.B.E.
Nope. Gresit! smile.gif

Si pana va ganditi la asta, mai pun una tot asa:

_______________________________________________________________________

Ora cu bucluc

Tânărul funcţionar Încurcălume se găsea într-o stare de plictiseală cruntă, şi ca întotdeauna în astfel de (adese) situaţii, privea pe o fereastră anume, de pe al cărei geam murdăria fusese îndepărtată pe o porţiune suficient de mare pentru ca fantoma gălbuie a ceasului din turla bisericii de peste râu să pătrundă în camera întunecată.

Pe când era cufundat în această adânc-intelectuală preocupare într-una dintre după-amieze, el văzu că acul orar se afla exact peste semnul unui minut, iar acul minutar era înaintea celui dintâi cu şase minute. Într-aceeaşi după-amiază, când din nou privirile-i rătăceau jinduind spre libertatea de afară, el observă că acul orar era din dou pe semnul unui alt minut, pe când minutarul era de această dată cu şapte minute înainte.

Câtă vreme a trecut între cele două priviri aruncate de tânărul Încurcălume ceasului de peste râu?


_______________________________________________________________________

[imi cer scuze pentru traducerea execrabila...]
Onix
Spune-mi ca ziua cu bucluc e marti, ca deja ma ametesc. Asa imi iese mie socoteala, daca ne gandim ca marti are doar ziua de luni (din urma) intre ea si duminica, la fel si vineri - raspoimaine, care o are pe sambata. Am I making any sense here? blink.gif
E.B.E.
QUOTE (E.B.E.)
- Când poimâine va fi ieri, spuse Ancuţa, atunci "azi" va fi la fel de departe de duminică precum ziua care era "azi" când alaltăieri era mâine!


Uiti ca nu e vorba doar de raspoimaine, ci si de ras-alaltaieri, ca sa zic asa. Nu prea pot sa te urmaresc smile.gif Solutia nu este insa corecta. Sugerez creionul si hartia.
Onix
Am folosit creion si hartie, dar ma gandeam sa nu fie o capcana si m-am intors cu alaltaieri & co pornind de la cel de-al doilea "azi", cel fata de care se calcula distanta pana la duminica, ajungand tot la azi. Asta a fost si motivul pentru care am zis ca poate e ceva acolo. Oricum, posibilitatile se restrang in mod evident. Daca cei doi mergeau spre scoala, inseamna ca era zi de lucru si stim deja ca joi si marti nu sunt raspunsuri corecte. Mai e nevoie de cineva cu noroc sau de trei oameni care sa ne valideze si zilele ramase. wink.gif

Daca iar bat campii, fii indulgent(a). Am nevoie disperata de somn si maine ma trezesc la 5:30, asa ca prea lucida la ora asta clar nu sunt. hh.gif
E.B.E.
Este timpul sa spun: atentie, problema Ziua cu bucluc este inselatoare intr-un anumit punct. In legatura cu o chestie pe care ai mentionat-o tu, Onix, in ultimul tau mesaj - faci o presupunere care nu este neaparat adevarata.

Mai mult nu zic, deocamdata smile.gif.
ld@n
Cred ca ziua cu bucluc e Duminica:
- in cazul acesta, poimaine este Marti, care este ieri pentru Miercuri (primul "azi").
- alaltaieri este Vineri, care este maine pentru Joi (al doilea "azi").
Intre Miercuri si Duminica sunt doua zile, exact cat intre Joi si Duminica.
georgeones
Ora cu bucluc - a trecut 1 ora si 1 minut
E.B.E.
Id@n: Corect. thumb_yello.gif Revin cu o diagrama vizuala cand am timp.

georgeones: Nope! Gresit. Mai gandeste-te smile.gif Sugerez din nou creionul si hartia, desi este poate redundant.
ld@n
Nu am inteles exact ceva:
cand se uita a doua oara la ceas, acul orar era pe semnul unui alt minut. Oricare alt minut, sau minutul urmator celui pe care se afla acul orar cand functionarul se uita prima data?
Daca este vorba de minutul urmator, atunci a trecut fix o ora.
Daca este vorba de oricare alt minut, problema nu are o singura solutie. Poate fi 60 minute, 121 minute, 182 minute etc.
Onix
Pt ora cu bucluc - au trecut 2 ore si 12 minute?
georgeones
Am gasit pentru ora cu bucluc , este vorba de 1 ora si 6 , am incercat cu ceasul din windows ,daca nici asa nu e atunci a gresit ala care a facut-o tongue.gif
E.B.E.
QUOTE (Onix)
Pt ora cu bucluc - au trecut 2 ore si 12 minute?


Corect clapping.gif

georgeones, raspunsul tau este gresit din nou. In nici un caz nu poate fi vorba de 1 si 6 minute, fiindca minutul este neaparat multiplu de 12. Revin cu explicatii detaliate pentru ambele enigme rezolvate, si cu enigme noi. Maine smile.gif
Onix
Macar atat, mai ales ca intrasem sa pun si raspunsul corect la problema cu ziua, dar mi-o luase cineva inainte 50.gif . Maine iti dau si raspunsul la cea cu barca - poate ar trebui sa zic azi, pentru ca e trecut de 12. blink.gif


(Editare sambata dimineata) E.B.E., hai sa incerc asa: nu am luat in calcul insula pentru ca imi creste numarul de drumuri. Am ajuns la rezultatul 13. Daca e corect si este nevoie, iti redau rationamentul detaliat. Daca nu...o iau de la capat cu socotelile. Ce zici?
E.B.E.
Nu merge netu la mine in camin si tot ce am vreme sa scriu acuma este:

13 nu este corect... Si ai nevoie de insula ca sa gasesti solutia optima la problema... Nici nu stiu daca exista solutii care sa nu faca uz de insula (adica fara insula ma gandesc eu ca ar fi imposibil sa treaca toti dincolo fara sa ajunga in situatii incompatibile).
georgeones
E.B.E astept explicatie la ora cu bucluc , eu am facut experimentul si exact 1 ora si 6 minute
E.B.E.
Okay, uite-le ca vin.

Ora cu bucluc - solutie

Smecheria (pentru mine cel putin tongue.gif)este sa reusesti sa formulezi constrangerile problemei in relatii matematice.

Ce stim? a. La momentul 1, orarul este pe un minut, minutarul cu 6 minute inainte. b. La momentul 2, orarul este pe alt minut, minutarul cu 7 minute inainte. Notam pentru inceput minutul curent cu m, ora curenta cu h.

Exista 4 markere de minut intre doua ore succesive. Daca consideram toate intervalele de timp inchise la stanga si deschise la dreapta, atunci si markerul initial de ora intra in calcul si avem 5 markere, la care corespund 5 intervale. Asadar, orarul poate fi pe un marker de minut doar daca minutul este multiplu de o cincime din ora, adica 60/5 = 12.

Hai acum sa notam cu k numarul multiplului de 12 care da minutul din ora la timpul curent, k=0..4. Avem asadar:
m = k * 12

Mai stim ca, in situatia a, minutarul este cu 6 minute inainte de orar. Adica, mai avem o relatie:
m = 5 * h + k + 6

5 * h pentru ca daca minutarul este dupa orar, si sunt 5 markere de minut intre doua de ora, atatea minute sunt marcate pana la ultimul marker de ora, k fiindca neaparat orarul este pe al k-lea marker de minut din cadrul orei curente, si 6 fiindca minutarul este cu 6 minute inainte.

Avem deci:
m = k * 12 = 5 * h + k + 6
=> 11 * k = 5 * h + 6


Nu avem prea multe ore de incercat, fiindca sunt doar 12: intre 0 (=12) si 11. Solutia pentru k trebuie sa fie naturala, fiindca lucram in numere naturale. Va las voua placerea sa incercati, dar primele doua solutii pentru h sunt 1 si 12, din care doar prima este in intervalul valid. Rezulta pentru situatia a:
h = 1, k = 1 => este ora 1 si 12 minute.

In mod analog, pentru situatia b avem un singur parametru schimbat:
11 * k = 5 * h + 7

Primele doua solutii pentru h sunt 3 si 14, doar prima este valida. Asadar:
h = 3, k = 2 => este ora 3 si 24 de minute

Solutia problemei este deci 2 ore si 12 minute, dupa cum a aflat si Onix.
georgeones
Da , se pare ca eu am rezolvat babeste , uita-te pe ceas si incearca 1:12 si 1:18 , la 1:18 cred ca e vorba de cativa microni distanta intre limba orar si linie (vad ca matematic conteaza ) , se pare ca incurcatot era foarte exact ohyeah.gif
E.B.E.
Ziua cu bucluc - solutie

QUOTE (E.B.E.)
Când poimâine va fi ieri, atunci "azi" va fi la fel de departe de duminică precum ziua care era "azi" când alaltăieri era mâine!


clarificari initiale: "cand poimaine va fi ieri" - raspoimaine. Primul "azi" este raspoimaine. "Cand alaltaieri era maine" - rasalaltaieri. Al doilea "azi" este rasalaltaieri (imi cer scuze daca inventez un cuvant nou, am nevoie de el tongue.gif). Asadar, distantele dintre rasalaltaieri si duminica, respectiv raspoimaine si duminica, sunt egale.

Cum distantele intre ziua in care se petreceau lucrurile si rasalaltaieri respectiv raspoimaine sunt egale (2 zile), urmeaza ca ziua in care se petrecea intamplarea este egal distantata si inainte, si inapoi fata de duminica (cu un eventual salt peste limita unei saptamani). Care este singura zi din saptamana care indeplineste aceasta conditie? Pai avand in vedere ca numarul de zile din saptamana este impar, nici una in afara de insasi duminica! Posibilitatile "apropiate" ar fi miercuri sau joi, dar ambele sunt cu o zi "prea la stanga" sau "prea la dreapta". Pentru duminica in schimb, distanta este fie 0, fie 6, depinde cum vrem sa privim lucrurile.

Asadar, solutia este duminica, dupa cum a spus Id@n. Aici problema este inselatoare, fiindca ne face sa credem ca ziua respectiva era lucratoare, copii mergand la scoala. Poate se duceau la scoala de duminica, cine stie smile.gif Sau poate erau atat de adanciti in rezolvarea chestiunilor legate de zilele din saptamana, ca uitasera ca era duminica!
Onix
Ma apucasem sa iti scriu toata rezolvarea, dar singura problema ar fi urmatoarea:
"nici unul dintre ei nu si-ar fi lasat pentru nimic in lume viitoarea mireasa alaturi de alti barbati daca n-ar fi si el prezent"
Eu am privit asta intr-un fel: nu ar fi lasat-o pe ea singura cu un alt barbat, dar nu si cu o alta pereche, care implica automat un barbat si o femeie. Mie mi se pare logic asa, cei doi cu care ramanea formau un cuplu, asa ca nu era pericol. Gandita in felul asta, problema merge rezolvata asa cum am facut-o eu. Daca nu, oricat de ilogic mi se pare mie, atunci aici e greseala. Spune-mi daca asta e.
Apropo, iti astept urmatoarele probleme - promisesei unele astazi, parca. thumb_yello.gif
E.B.E.
@Onix: Ai bineinteles dreptatea ta smile.gif Dar problema asa e pusa... Nu are voie sa ramana cu un alt barbat indiferent daca perechea respectivului este acolo sau nu... Acuma sigur ca toata minunea asta isi are originea tot in abstractiuni, dar a fost scrisa asa ca sa fie mai faina. Daca as fi spus: "aveti 8 entitati, partitionate in doua grupuri de 4, cate una din fiecare grup in relatie biunivoca cu exact una din celalalt grup. Situatiile in care doua entitati aflate in relatie biunivoca sunt alaturate separate fiind altor entitati din grupul complementar sunt nepermise..." et caetera et caetera, si-ar fi pierdut tot farmecul, nu? tongue.gif

_______________________________________________________________________

O călătorie prelungită

- Meream într-o după-amiază cu trenu', spuse badea Gheorghe, din satul unde stau io, Crăcănaţii-sub-Pădure, la cumnată-mea din Cucuieţii-de-Câmpie. De-abia făcuserăm o oră din drum, şi locomotiva s-o stricat.

O trebuit să mânăm după aia la trii cincimi din cât de iute meream 'nainte. Am ajuns cu două ore mai târziu la Cucuieţii, şi mecanicu' mi-o spus că dacă năcazu' s-ar fi-ntămplat cu cincizeci de kilometări mai încolo, trenu-ar fi ajuns cu patruzăci de minute mai iute. No, ştiţi voi, drajii moşului, cât îi din Crăcănaţi şi până-n Cucuieţii?

_______________________________________________________________________
E.B.E.
_______________________________________________________________________

Împărţeala fructelor

După ce-au adunat 770 de alune, cele trei fetiţe şi le-au împărţit după anii pe care-i avea fiecare. De fiece dată când Maria lua patru alune, Lia lua trei, şi pentru 6 alune primite de către Maria, Carmen primea şapte.

Cu câte alune a plecat fiecare fată înspre casă?


user posted image
_______________________________________________________________________
E.B.E.
Şi dacă tot am deschis robinetu' de enigme, una şi pentru fanii lui Bugs-Bunny: smile.gif
_______________________________________________________________________

Iepurele şi ţestoasa

Un iepuraş atlet şi o broască ţestoasă mititică se-ntreceau împrejurul unei poieni rotunde de 100 de metri diametru. Amândoi plecară din acelaşi loc, dar iepurele nu se urni până când ţestoasa nu alergă o optime din poiana împrejur. Iepuraşul nostru avea o părere atât de proastă despre broscuţă că până când aceasta nu trecu pe lângă el, se plimbă alene mai rupând câte-un firicel de iarbă. Acum iepurele alergase o şesime din distanţă.

De câte ori mai repede trebuie iepuraşul să gonească decât a mers până acum spre a câştiga întrecerea?

_______________________________________________________________________
Onix
Alunele:
Maria pleaca cu 264
Lia pleaca cu 198
Carmen pleaca cu 308.
OK asa?
E.B.E.
Nu doar OK, ci perfect smile.gif

Editez ca sa nu ma dezmint si sa postez si felul in care se ajunge la solutie.

Imparteala fructelor - solutie

Din problema se pot scrie rapoartele de alune primite de catre fete. Voi folosi initialele fetelor:

M |L |C
========
4_|3_|__
6_|__|7_


Aducand la un numitor comun in raport cu fata care intervine in ambele linii ale tabelului, avem:

M |L |C
========
12|9_|__
12|__|14


Rezulta un raport intre alunele primite de 12:9:14. "Cuanta" de alune (ca altfel nu pot sa-i zic tongue.gif) este:
q = 770 / (12 + 9 + 14) = 770 / 35 = 22

Fetele au primit, deci, urmatoarele cantitati de alune:
Maria: q * 12 = 264
Lia: q * 9 = 198
Carmen: q * 14 = 308


Destul de simplu, nu?

-->Onix: Despre varstele fetelor stii ceva, cumva...?
Onix
Hmm....nu m-am gandit la varste. Este un raspuns si in privinta asta? Daca da, atunci "meditam" si asupra acestei chestiuni si postez cu edit.


Hai ca o sa visez numai barci la noapte. Am sucit-o pe toate partile si o solutie ar fi 17 drumuri (in sensul de curse in care cineva ajunge de pe un mal pe insula sau pe celalalt mal, adica mal 1 - oprire insula - mal 2 = 2 drumuri). N-am mai stat sa verific decat conditiile, nu si daca se mai poate reduce numarul de drumuri, desi ma cam indoiesc ca s-ar putea. Deja incepe sa ma enerveze problema...

Cu varstele......offf....sincer, la prima vedere, imi vine sa zic banala solutie 4, 3 si 7 ani. Dar asta fara sa ma gandesc prea mult. Nu prea mai am timp la ora asta. Oricum, spune-mi daca sunt corecte sau nu (probabil) raspunsurile astea doua.
E.B.E.
Onix, ti-as da un indiciu... nu stiu daca rezolutia intreaga este suficienta pentru varstele unor fetite precum cele din fotografie.
E.B.E.
Onix, esti fenomenal(a?)! smile.gif Solutia la problema Indragostitii fugari este intr-adevar 17 drumuri! clapping.gif clapping.gif clapping.gif

Exista mai multe feluri in care problema se poate rezolva in numarul minim de drumuri. Il postezi pe cel in care ai rezolvat-o tu? Exista si o solutie optima, in sensul in care implica numarul minim de imbarcari si debarcari. O voi posta eu apoi.

Cat despre varstele fetelor, se spune in problema:
QUOTE (E.B.E.)
cele trei fetiţe şi le-au împărţit [alunele] după anii pe care-i avea fiecare

ceea ce inseamna ca varstele fetelor sunt direct proportionale cu numarul de alune primite de fiecare. Varstele trebuie deci sa se afle in raportul 12:9:14. Nu avem alte indicii, asadar orice solutie in acest raport este buna.

Din imagine reiese insa ca fetele sunt toate mai tinere de 14 ani, si atunci solutia cea mai probabila este: Maria 6 ani, Lia 4 ani si jumatate, Carmen 7 ani.

PS: Cred ca e mai bine sa postezi un mesaj nou in loc de editare cand s-a postat dupa ultimul tau mesaj. Altfel nu apare in New Posts si nu ma uit pe topic. Acesta a fost si motivul intarzierii mele in a-ti raspunde. Eventual daca vrei neaparat sa-ti mentii mesajele compacte da-mi un PM dupa ce editezi, cand vrei sa-ti verific solutiile.
Onix
Merci, E.B.E. ! sorry.gif Genul e feminin, btw. Hai sa iti spun cum am rezolvat-o eu:
1. pleaca F1 si B1 (adica perechea 1, fata + baiat) si ramane F1 pe malul celalalt
2. se intoarce B1 pe malul 1
3. pleca B2 si F2 si raman amandoi pe malul 2
4. se intoarce F1 pe malul 1
5. pleaca B1 si F1 si ramane F1 pe insula
6. se intoarce B1 pe malul 1
7. pleaca B3 si F3 si ramane B3 pe malul 2
8. se intoarce F3 pe insula
9. F1 pleaca de pe insula si vine pe malul 1
10. pleaca B4 si F4 si raman amandoi pe malul 2
11. se intoarce B3 pe malul 1
12. pleaca B1 si F1 si ramane B1 pe malul 2
13. se intoarce F1 pe insula si ramane acolo
14. pleaca F3 de pe insula si vine pe malul 1
15. pleaca B3 si F3 pe malul 2 si raman acolo
16. se intoarce B1 pe insula
17. B1 si F1 pleaca de pe insula si vin pe malul 2. Gata! Toata lumea e pe malul 2. As fi facut schema, dar acum nu prea am cum. Sper ca se intelege si asa. O sa postez si rezolvarea la cea cu trenul cat de curand.
E.B.E.
Okay, drajii mosului, pana acuma v-am facut doar incalzirea tongue.gif. De-abia acum incep problemele adevarate. Uite-o pe prima:

_______________________________________________________________________

Barmanul mucalit

Un om intră într-un bar, comandă o băutură şi începe să povestească cu barmanul. După câteva replici, el află că barmanul are trei copii.
- Câţi ani au copiii? întreabă el.
- Păi, produsul vârstelor lor este egal cu vârsta tatălui meu, care are 72 de ani.
- Nu mi-ai spus destul, răspunde clientul după câteva momente de gândire.
- Bine, continuă barmanul, dacă ieşi în faţa localului şi te uiţi la numărul clădirii, vei afla şi suma vârstelor copiilor mei.

Bărbatul iese afară, revine după câteva minute şi spune:
- Încă nu ştiu destul!

Barmanul zâmbeşte şi replică:
- Celui mai mic dintre ei îi place mult îngheţata cu căpşuni.


Câţi ani au copiii barmanului?
_______________________________________________________________________
E.B.E.
Îndrăgostiţii fugari - solutie

Imi voi permite sa reformulez simbolic solutia data de Onix la aceasta problema, in postul acesta. Voi nota barbatii cu A, B, C, D, si femeile cu a, b, c, d, literele corespunzatoare formand perechi. Formez un tabel in care fiecare linie reprezinta o stare a problemei, stare data de persoanele aflate in fiecare din cele trei locatii. Notez si numarul de imbarcari / debarcari necesare pentru a se ajunge din starea precedenta in starea respectiva. Starea 0 este cea initiala si nu este considerata un pas al problemei.

Asadar, solutia lui Onix este:

CODE
Calatoria |  Malul 1 | Insula   |  Malul 2 | Imb/Debarcari
==========================================================
   0     | ABCDabcd |          |          |              
   1     | BCDbcd   |          | Aa       |  2I + 1D            
   2     | ABCDbcd  |          | a        |       1D          
   3     | ACDcd    |          | Bab      |  2I + 2D    
   4     | ACDacd   |          | Bb       |  1I          
   5     | CDcd     | Aa       | Bb       |  1I + 1D        
   6     | ACDcd    | a        | Bb       |       1D          
   7     | ADd      | a        | BCbc     |  2I + 1D        
   8     | ADd      | ac       | BCb      |       1D      
   9     | ADad     | c        | BCb      |  1I + 1D        
  10     | Aa       | c        | BCDbd    |  2I + 2D        
  11     | ACa      | c        | BDbd     |  1I + 1D        
  12     | C        | c        | ABDabd   |  2I + 1D        
  13     | C        | ac       | ABDbd    |       1D        
  14     | Cc       | a        | ABDbd    |  1I          
  15     |          | a        | ABCDbcd  |  1I + 2D        
  16     |          | Aa       | BCDbcd   |  1I          
  17     |          |          | ABCDabcd |  1I + 2D        
==========================================================
              Total:                   36 = 18I + 18D  


Asa cum am promis, editez si revin cu solutia optimala, care implica numarul minim de imbarcari si debarcari.

Solutia optimala
CODE
Calatoria |  Malul 1 | Insula   |  Malul 2 | Imb/Debarcari
==========================================================
   0     | ABCDabcd |          |          |              
   1     | ABCDcd   |          | ab       |  2I + 1D
   2     | ABCDbcd  |          | a        |  1I
   3     | ABCDd    | bc       | a        |       1D
   4     | ABCDcd   | b        | a        |       1D
   5     | CDcd     | b        | ABa      |  2I + 1D
   6     | BCDcd    | b        | Aa       |       1D
   7     | BCD      | bcd      | Aa       |  2I + 1D
   8     | BCDd     | bc       | Aa       |       1D
   9     | Dd       | bc       | ABCa     |  2I + 2D
  10     | Dd       | abc      | ABC      |  1I
  11     | Dd       | b        | ABCac    |  1I + 2D
  12     | BDd      | b        | ACac     |  1I
  13     | d        | b        | ABCDac   |  1I + 2D
  14     | d        | bc       | ABCDa    |  1I
  15     | d        |          | ABCDabc  |  1I + 1D
  16     | cd       |          | ABCDab   |  1I
  17     |          |          | ABCDabcd |       2D
==========================================================
              Total:                   32 = 16I + 16D  


P.S.: Ca sa nu se creada ca sunt vreun mic geniu tongue.gif sau ca am scris un backtracking in C sau 20 de predicate in Prolog, mentionez ca solutia este luata din acelasi loc unde fusese pusa problema. Nu spui unde!
icarus
QUOTE (E.B.E. @ 28 Mar 2004, 02:08 PM)
______________________________________________________________________

Barmanul mucalit

Un om intră într-un bar, comandă o băutură şi începe să povestească cu barmanul. După câteva replici, el află că barmanul are trei copii.
- Câţi ani au copiii? întreabă el.
- Păi, produsul vârstelor lor este egal cu vârsta tatălui meu, care are 72 de ani.
- Nu mi-ai spus destul, răspunde clientul după câteva momente de gândire.
- Bine, continuă barmanul, dacă ieşi în faţa localului şi te uiţi la numărul clădirii, vei afla şi suma vârstelor copiilor mei.

Bărbatul iese afară, revine după câteva minute şi spune:
- Încă nu ştiu destul!

Barmanul zâmbeşte şi replică:
- Celui mai mic dintre ei îi place mult îngheţata cu căpşuni.


Câţi ani au copiii barmanului?
_______________________________________________________________________


Barmanul are un copil de 2 ani si doi de 6 ani smile.gif


Cum am rezolvat:

Pai, daca cei trei copii au varstele x, y si z. Avem:
xyz = 72 = 8*9 = 2*2*2*3*3

Astea sunt toate combinatiile posibile de varste si sumele lor:

CODE

       x      y      z           suma
=====================================
 1 |   1      1     72           74
 2 |   1      2     36           39
 3 |   1      3     24           28
 4 |   1      4     18           23
 5 |   1      6     12           19
 6 |   1      8      9           18
 7 |   2      2     18           22
 8 |   2      3     12           17
 9 |   2      4      9           15
10 |   2      6      6           14
11 |   3      3      8           14
12 |   3      4      6           13


Dupa ce clientul a aflat produsul lor avea 12 posibilitati de raspuns, normal deci ca a zis "Nu mi-ai spus destul" ohyeah.gif
Uitandu-se la numarul cladirii si stiind ca acesta este suma varstelor ar fi stiut sa raspunda daca acesta era diferit de 14 (singurul care e de doua ori in lista de mai sus). Numarul cladirii era deci 14 si acum avea doua posibilitati:
2, 6, 6 sau 3, 3, 8

Barmanul zice: "Celui mai mic dintre ei îi place mult îngheţata cu căpşuni". Altfel spus, exista un singur mezin (nu gemeni) si acesta are 2 ani smile.gif

Onix
Grrr.....adica trebuia sa ma scol la ora 3:30 ca sa pun raspunsul asta, nu? Eh, felicitari, il gasisem si eu, dar nu am fost atat de matinala. sad.gif
E.B.E.
Corect icarus! clapping.gif

Onix, nu fi suparata, eu unul sunt convins ca ai rezolvat-o si tu la fel de corect smile.gif Spuneai ca vei posta rezolvarea la problema cu trenul.

Revin cat de curand cu o noua problema, pana atunci, va reamintesc ca au ramas nerezolvate O călătorie prelungită si Iepurele şi ţestoasa.

Keep up the good work! thumb_yello.gif
ld@n
O calatorie prelungita:
distanta dintre cele 2 localitati este de 200km.
Initial, trenul mergea cu 50 km/h.
In mod normal, trenul ar trebui sa parcurga distanta in 4 ore.
Dupa o ora de mers, a parcurs 50 km, au ramas 150 km. Apoi se reduce viteza la 30 km/h, astfel ca se fac inca 5 ore, deci in total 6 ore, cu 2 ore mai mult decat normal.
"dacă năcazu' s-ar fi-ntămplat cu cincizeci de kilometări mai încolo", adica dupa 100 km.... trebul ar fi mers 2 ore, apoi s-ar fi redus viteza la 30 km/h, si restul de 100 km se parcurg in 3 ore si 20 minute, ceea ce inseamna in total 5 ore si 20 minute, deci s-ar fi ajuns cu 40 minute mai devreme decat in primul caz.
E.B.E.
Corect, Id@n. smile.gif

Revin dupa cum am promis cu solutia.

O călătorie prelungită - solutie

QUOTE (E.B.E.)
- Meream într-o după-amiază cu trenu', spuse badea Gheorghe, din satul unde stau io, Crăcănaţii-sub-Pădure, la cumnată-mea din Cucuieţii-de-Câmpie. De-abia făcuserăm o oră din drum, şi locomotiva s-o stricat.

O trebuit să mânăm după aia la trii cincimi din cât de iute meream 'nainte. Am ajuns cu două ore mai târziu la Cucuieţii, şi mecanicu' mi-o spus că dacă năcazu' s-ar fi-ntămplat cu cincizeci de kilometări mai încolo, trenu-ar fi ajuns cu patruzăci de minute mai iute. No, ştiţi voi, drajii moşului, cât îi din Crăcănaţi şi până-n Cucuieţii?

Pornesc de la o reprezentare grafica a celor trei drumuri - cu locomotiva functionand corect, defectandu-se dupa o ora respectiv dupa o ora si inca 50km:

user posted image
Tot ce e dupa virgula este timp, deasupra sunt distante, dedesubt viteze. Variabilele incercuite cu rosu sunt necunoscutele primare - restul se pot deduce prin relatii imediate. Avem asadar nevoie de un sistem de 4 ecuatii. Acestea sunt urmatoarele (lucram cu distante in kilometri, timpi in ore, viteze in kmph):

1. din primul drum: [color=navy]d = v*t
2. din portiunea de 1h a drumului 2: x = v*1h = v (numeric)
3. din portiunea a doua a drumului 2: d-x = 3v/5 * (t+2-1) = 3v/5 * (t+1)
4. din egalarea timpului total al celui de-al treilea drum (deasupra liniei) cu suma timpilor pe portiuni:
t+4/3 = 1+50/v+(d-x-50)/(3v/5)

Inlocuim primele doua in ultimele:
vt-v = 3v/5(t+1)
t+4/3=1+50/v+(vt-v-50)/(3v/5)


Din prima simplificata cu v rezulta:
t-1 = 3/5(t+1) => 2t/5=8t/5 => t=4h

Inlocuind in a doua, avem:
4+4/3 = 1 + 50/v + (4v-v-50)/(3v/5) | *(3v/5) =>
=> 16/3 * 3v/5 = 3v/5 + (3v/5) * (50/v) + 3v-50
<=> (simplificari) 16v/5 = 3v/5 + 3v - 20
<=> (inversand sensul) 20 = 3v - 13v/5
<=> 20 = 2v / 5 => v=50 km/h


De unde: x=50km, d=200km.

Asadar, distanta de 200km, timpul normal de calatorie 4 ore la 50km/h.
Apoi, "trii cincimi din cat de iute mergeam inainte" sunt 30km/h, trenul intarzie cu 150km/30kmph - 3h = 5h - 3h = 2h. Daca s-ar fi defectat cu 50 de km mai tarziu, ar fi intarziat cu 100km/30kmph - 2h = 3.1/3h - 2h = 1.1/3h, adica 1 ora si 20 de minute, deci cu 40 de minute mai tarziu decat in primul caz.

E.B.E.
_______________________________________________________________________

Lanţul

Care este cel mai mic număr de inele care trebuie tăiate într-un lanţ de 21 de inele pentru a face posibilă apoi formarea unui lanţ de oricâte inele până la 21?
_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________

Înţelepţii pictaţi

Pe când trei înţelepţi dormeau sub un copac, un drac de copil le pictă creştetele în roşu. Când înţelepţii se treziră, fiecare dintre ei se uită la lucrătura de artă a răutăţii de băiat de pe capetele celorlalţi doi. Desigur, toţi trei izbucniră în râs. Deodată, unul dintre ei se opri. De ce?
_______________________________________________________________________

Edit: whoops! Prima data am lasat si originalul. sorry.gif

Onix
Buna, E.B.E. ! Intr-adevar, intrasem sa pun raspunsul la cea cu trenul, asa cum am promis. Dar mai are oare vreun sens? blink.gif Nici nu stiu daca sa ma amuze sau sa ma enerveze situatiile de genul asta. Avand in vedere ca in timpul saptamanii nu am cum sa postez decat dimineata si seara, in timpul zilei exista riscul evident ca cineva sa o faca inaintea mea. Asta e!
Ca sa nu scriu mesajul complet off topic, voi posta urmatorul raspuns (cand il voi afla) tot in mesajul acesta si iti dau un pm dupa.

Inteleptii - acum am citit-o. S-a oprit din ras pentru ca, judecand dupa reactiile celor doi, si-a dat seama ca si el este victima a farsei ?
axel
Problema inteleptilor:
Fie ca primul intelept sa se numeasca Al, al doilea Bob si al treilea Chris

Cum gandeste Al: Bob rade pentru ca Chris e pictat, si Chris rade pentru ca Bob e pictat (eu rad pentru ca si Bob si Chris e pictat). Dar daca Bob vede ca Chris e pictat si eu nu sint pictat, atunci, din rasul lui Chris, ar realiza ca si el este pictat (ca doar Chis n-ar putea sa rada de mine!) si n-ar mai rade. Dar el nu se opreste din ras! Prin urmare si eu sint pictat!!!
E.B.E.
Onix, partial corect. smile.gif
axel, corect. smile.gif

Al poate ca nu e cel mai intelept dintre cei trei, dar sigur e cel mai iute in gandire. Hehe smile.gif
E.B.E.
_______________________________________________________________________

Cufere şi lacăte

Trebuie să trimiţi un obiect de valoare unui prieten. Ai un cufăr care este mai mult decat suficient de mare pentru a găzdui obiectul în cauză. Ai mai multe lacăte cu chei. Cufărul are un inel de încuiat cu lacăt care este mai mult decât suficient de mare pentru a ţine un lacăt. Dar prietenul tău nu are chei pentru nici unul din lacătele tale.

Cum procedezi pentru a trimite totuşi obiectul în siguranţă? Desigur că nu vei putea trimite o cheie într-un pachet neînchis, fiindcă aceasta ar putea fi copiată.
_______________________________________________________________________


In momentul de fata au mai ramas nerezolvate: Lanţul si Iepurele şi ţestoasa. Daca nimeni nu da un raspuns celei de-a doua pana maine seara, voi posta eu un indiciu sau direct rezolvarea. Prima o mai las o vreme...
georgeones
Cufere si lacate-

Pun cheia in cufar si inchid - il trimit
El pune un lacat il inchide- mi-l trimite
Eu desfac lacatul meu -il trimit
El desface lacatul lui- ia cheia si trimite cufarul gol
Eu pun obiectul inchid lacatul -il trimit
El deschide si ia obiectul
ld@n
Iepurele şi ţestoasa
ca sa castige cursa, iepurele trebuie sa isi mareasca viteza de 21.25 ori.
Cheia problemei e ca pornesc din acelasi loc, dar in directii diferite.

E.B.E. , nick-ul meu este "ld@n", cu "L", nu cu "i".
ld@n
Lantul
numarul minim este 2.
Se taie o veriga: avem 2 bucati de 10 verigi, si o veriga.
Dintr-o bucata de 10 verigi se taie o veriga, pentru a obtine o bucata de 6 verigi, o bucata de 3, si o veriga.
Astfel avem: 10 6 3 1 1.
E.B.E.
__________________________________________________

georgeones
QUOTE (georgeones)
Pun cheia in cufar si inchid - il trimit
El pune un lacat il inchide- mi-l trimite
Eu desfac lacatul meu -il trimit
El desface lacatul lui- ia cheia si trimite cufarul gol
Eu pun obiectul inchid lacatul -il trimit
El deschide si ia obiectul


hmm.gif ... te complici. Cu aceeasi cantitate de resurse utilizate, poti sa rezolvi problema in trei drumuri in loc de cinci.

__________________________________________________

ld@n - corect clapping.gif
[Scuze pentru confuzia primei litere din nickname, mintea mea incearca sa faca matching cu litera mare pentru prima litera din orice nick, si cand reuseste nu se chinuie sa mai gaseasca alternative :-)]

Iepurele şi ţestoasa - solutie

Sa vedem cum asezam problema matematic. In primul rand sa observam ca se lucreaza doar in viteze si distante relative, asa ca distantele efective nu conteaza. Poiana putea sa aiba si 1000 de km diametru si solutia ar fi fost aceeasi. pi nu intervine in calcule, e pus acolo doar ca sa sperie tongue.gif

Mai departe, sa vedem. Iepurele porneste doar dupa ce testoasa parcurge 1/8 din circumferinta (nu ma voi complica cu virgule). Cand iepurele ajunge la 1/6 din distanta, se intalneste cu testoasa. Aceasta parcursese asadar:
1 - 1/8 - 1/6 = 5/6 - 1/8 = 17/24 din circumferinta.

Raportul intre viteza testoasei si a iepurelui este asadar in prima parte din cursa egal cu:
vt/vi1 = (17/24) / (1/6) = 17/4

Pentru a castiga cursa (la limita!) iepurele va trebui sa alerge 5/6 din cursa in timpul in care, cu aceeasi viteza dinainte, testoasa parcurge 1/6. Raportul intre noua viteza a iepurelui si cea a testoasei este acum:
vi2/vt=5

Pentru a afla de cate ori trebuie iepurele sa alerge mai repede (adica vi2/vi1), este suficient sa inmultim cele doua rapoarte calculate intre ele:
vi2/vi1 = 5 * 17 / 4 = 80/4,

adica iepurele trebuie sa alerge de cel putin 21.25 ori mai repede.

Revin cu solutia pentru lant.
E.B.E.
ld@n a raspuns corect si la problema cu lantul.

Asadar:

Lanţul - solutie

Pare-mi-se ca rezolvarea exhaustiva si completa a problemei implica factorizarea recursiva in suma a numarului 21, si alegerea solutiilor minime... muult prea complicat.

Mai bine plecam invers. Sa incercam sa taiem intr-un singur loc. Am avea asadar urmatoarele combinatii de numar de verigi: 1, k, 20 - k, unde k este intre 1 si 19. Din nici o combinatie de acest tip nu putem obtine toate numerele intre 1 si 21.

Mergem mai departe si taiem in doua locuri. Cate combinatii de incercat? Hmm... pai sa vedem.

- Daca taiem a doua veriga, mai putem taia inca una incepand de a a 4-a pana la a 20-a (pentru a obtine numarul maxim de bucati, 5, si asadar flexibilitatea maxima in formarea numarului). Asadar 17 posibilitati.
- Daca taiem a treia, mai putem taia de la a 5-a pana la a 20-a (nu are rost sa taiem in stanga primei verigi taiate, cazul a fost acoperit anterior). Asadar, 16 posibilitati.
- Si tot asa pana ajungem la jumatate - 1 cu prima veriga, asadar 10, si putem taia a doua veriga de la 13 la 20, asadar 8 posibilitati. De aici incolo cazurile sunt simetrice si au fost acoperite.

Incercarile sunt deci in numar de 8 + 9 + ... 17 = 125. Cam multe... Dar asta este smile.gif

Solutii sunt doar doua. Vi le dau eu acum, unde C sunt verigi taiate iar secventele de O-uri sunt bucati neintrerupte de lant.

OOO C OOOOO C OOOOOOOOOOO , sau
OOO C OOOOOO C OOOOOOOOOO

Adica, respectiv: 3, 1, 5, 1, 11; sau 3, 1, 6, 1, 10.

P.S.: Revin mai pe seara / noapte cu alte probleme (in traducere ma omorati fratilor :-P). Pana atunci, a ramas (pe jumatate) nerezolvata Cufere şi lacăte.
georgeones
La problema cu cufarul
Inchid obiectul in cufar -il trimit
El pune lacatul sau - mi-l trimite
EU iau lacatul meu si il trimit lui
El deschide si ia obiectul
icarus
QUOTE (E.B.E. @ 27 Mar 2004, 03:54 PM )
Un iepuraş atlet şi o broască ţestoasă mititică se-ntreceau împrejurul unei poieni rotunde de 100 de metri diametru. Amândoi plecară din acelaşi loc, dar iepurele nu se urni până când ţestoasa nu alergă o optime din poiana împrejur. Iepuraşul nostru avea o părere atât de proastă despre broscuţă că până când aceasta nu trecu pe lângă el, se plimbă alene mai rupând câte-un firicel de iarbă. Acum iepurele alergase o şesime din distanţă.

QUOTE (E.B.E. @ 30 Mar 2004, 06:16 PM)
Mai departe, sa vedem. Iepurele porneste doar dupa ce testoasa parcurge 1/8 din circumferinta (nu ma voi complica cu virgule). Cand iepurele ajunge la 1/6 din distanta, se intalneste cu testoasa. Aceasta parcursese asadar:
1 - 1/8 - 1/6 = 5/6 - 1/8 = 17/24 din circumferinta.

Ai uitat, cred, sa precizezi in problema ca cei doi au pornit in sensuri opuse hmm.gif
Eu am facut aceleasi calcule, dar presupunand ca alearga in acelasi sens. Si mi-a iesit ca plimbarea alene a iepurelui era oricum de 4 ori mai rapida decat "fuga" (ohyeah.gif) testoasei. Era dubios ca testoasa reusea totusi sa-l ajunga din urma si d'aia n-am postat raspunsul unsure.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.