Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Incalzire Sau Racire?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Ecologie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
Cla
QUOTE(turbo trabant @ 22 Mar 2010, 03:49 PM) *
yes we can't brake rofl.gif

Pentru mine ar fi o satisfactie sa-l vad pe Al Gore ca pune frāna si ioc laugh.gif
turbo trabant
http://alexandrumitache.wordpress.com/2010...obala%E2%80%9D/

Şi pe lāngă această atmosferă construită de minţi īnguste şi obsedate să dea cu spirt pe tot ce e viu, mai e şi un alt fenomen cataclismic. L-aş numi īnrăutăţirea globală.

El se manifestă foarte vizibil la periferiile oraşelor, acolo unde urāţenia absolută este admirabil desfăşurată cu a big help from the peo le. Asta se petrece oriunde, dar aici unde suntem noi e aproape joc de strategie, molimă. Īncă īmi place să cred că detaliile pot salva tabloul general. După fiecare plimbare īn afara oraşului, revin cu o mare īndoială şi cu hectare de oribil īn memoria vizuală. După ce că se trăieşte prost, multă lume se gāndeşte să mai fie şi urāt.

Sunt frumoase momentele īn care realizezi că totul e de schimbat. Păcat că e nevoie de dinamită, multă dinamită. Mă uit cu multă compasiune la cei care turuie la televizor despre gropi, gheaţă, īncălzire globală, fonduri europene, tradiţii, pensii, plante etnobotanice şi faună animală. Ce bine că suntem aşa de ocupaţi, pentru că dacă am realiza ce lume monstruoasă şi hidoasă am construit, am cădea seceraţi pe loc.

Īn fond nu a mai rămas mult de distrus, mai sunt nişte case de dărāmat, nişte copaci de tăiat, ape de poluat, nici nu ştii cum te iei cu treaba şi trece timpul.
Erwin
Soarele liniştit face Europa să īngheţe

Noi studii privind legătura dintre reducerea activităţii solare şi răcirea accentuată din ultimele 2 ierni din Europa, precum şi anomaliile din alte zone ale globului. Īncă nu se ştiu destule lucruri despre influenţa dintre stratosferă - īn care vremea depinde direct de activitatea solară - şi troposferă care este influenţată de o multitudine de factori incluzānd activitatea umană, emisiile, plantele etc.
turbo trabant
erwin probabil oamenii au produs asa de mult ceodoi incat s-a dus si in shpatiul interplanetar de unde ne incalzeste global sistemul solar.

uite sunt de acord cu obama si noul lui plan pentru nasa , sa nu mai polueze americanii si sa incalzeasca global cu rachetele lor si sa inchida nasa sau asa cum bine intentioneaza sa o transforme intr-un institut de studiere a incalzirii globale. mwah1.gif
March
Acuma ce se intampla ? Inghetam ? Nu ne mai supraincalzim ? 2 zile mi-au trebuit sa-mi incalzesc picioarele ca lumea dupa sosirea intr-o tara unde erau 43 de grade !
Marduk
Cum spuneam este un fenomen de incalzire prin racire. Un lucru este sigur noi cei ce discutam aici nu vom apuca o noua glaciatiune dar rudele noastre cu siguranta vor avea parte de asa ceva. Daca ultima glaciatiune s-a intins pana la Berlin, noi romanasii ar trebui sa avem o clima de tundra canadiana sau siberiana, vor suferii mai mult cei din Ardeal si mai putin cei din Campia Dunarii.
Marduk
Eu cred ca racirea poate venii din astfel de evenimente care vor avea un impact continental daca nu global.
Erwin
urmăriţi apusurile de soare cānd e senin! biggrin.gif
turbo trabant
baieti, mars incolonat spre showrumurili da jipuri sa salvam planeta! sa dam atmosferei cat mai mult codoi.
fetele, renuntati sa mai cereti cadouri de la baieti gen fustitz si bluzitz si cereti haine de blana !

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-7325389-...-putea-2014.htm

In 2014 va incepe o noua epoca de gheata si disputele despre incalzirea globala se vor incheia, a sustinut Abdussamatov in fata celor mai buni oameni stiinta specializati in domeniul schimbarilor climatice reuniti la Chicago.
Dar, omenirea nu are niciun motiv sa se bucure, avertizeaza Abdussamatov, pentru ca daca planeta se raceşte, dezastrele sunt mai mari decat atunci cand se incalzeste.
Potrivit acestuia, vinovat de aparitia noii epoci glaciare este soarele, mai precis reducerea brusca a puterii sale de radiatie, care crescuse enorm in ultimul secol. Acum, oamenii de stiinta observa o tendinta contrara.
Abdussamatov explica faptul ca activitatea Soarelui este in faza minima din cauza reducerii numarului petelor solare.


ma astept ca grinpis sa faca clipuri lacrimogene cu oameni inghetati destinate ursilor polari si focilor. rofl.gif
Marduk
QUOTE(Erwin @ 16 Apr 2010, 12:35 AM) *
urmăriţi apusurile de soare cānd e senin!

ce sa urmarim mai exact?

QUOTE(turbo trabant @ 27 May 2010, 01:52 PM) *
Abdussamatov explica faptul ca activitatea Soarelui este in faza minima din cauza reducerii numarului petelor solare.

totusi petele solare au temperatura mai scazuta decat restul masei solare, deci daca sunt mai putine pete ar trebui sa fie mai cald! pana la urma Abdussamatov asta chiar stie ce zice? asta deoarece toti ceilalti tipa pe tema incalzirii globale, prin urmare vom avea parte de o racire prin incalzire. ohyeah.gif
turbo trabant
din putina astrofizica pe care am citit-o, am inteles ca numarul de pete solare e strans legat de activitatea "furnalului". cu cat furnalul e mai activ cu atat are mai multe pete. nimeni insa nu este in stare sa prevada vremea pe soare, nu cunoastem suficient problema.

deci am pus-o. jamie.gif
Marduk
"furnal"? asta presupune oxigen, in teorie, dar poate soarele are un alt sistem pe care nu-l cunoastem dar il presupunem! cert este ca de la incalzire am trecut la racire, se pare ca exista un prag nesemnificativ intre rece si cald, ura si iubire, etc.
turbo trabant
furnal ca in ardere , am incercat sa evit termeni mai de specialitate.
actionmedia
QUOTE(turbo trabant @ 27 May 2010, 01:52 PM) *
Abdussamatov explica faptul ca activitatea Soarelui este in faza minima din cauza reducerii numarului petelor solare.


Soarele se afla in "faza minima" de cateva zeci de ani. In ciuda activitatii mai reduse a soarelui, temperatura la nivel global este in crestere. Nu e de joaca cu gazele astea cu efect de sera.
Legat de racirea partiala din urma cu cateva saptamani, se pare ca este in stransa corelatie cu activitatea vulcanica din regiune. Emisiile de dioxid de sulf (din vulcan) pot determina o racire brusca a vremii. De fapt acidul sulfuric rezultat din reactiile chimice ale dioxidului de sulf, are proprietatea de a reflecta razele infrarosii responsabile de incalzirea planetei.

Intr-adevar, racirea este mai periculoasa decat incarcerate. Daca se raceste, nu se mai fac cultrile de plante si sa vezi atunci foamete.
turbo trabant
QUOTE(actionmedia @ 27 May 2010, 05:00 PM) *
Soarele se afla in "faza minima" de cateva zeci de ani.

poti sa iti sustii afirmatia? un ciclu solar este de 11-12 ani si trebuia sa se atinga minimul din 2008 apoi sa reinceapa. s-a atins minimul si acolo a ramas. mwah1.gif

valul de caldura actual de pe planeta poate fi datorat si de inertia termica a oceanelor, actionand ca un freon asupra planetei. nu cred ca stim exact ce se intampla iar modelele pe calculator sunt doar modele.

ps: ca sa imi sustin afirmatia (de pe wiki)

During 2008-2009 NASA scientists noted that the Sun is undergoing a "deep solar minimum," stating: "There were no sunspots observed on 266 of [2008's] 366 days (73%). Prompted by these numbers, some observers suggested that the solar cycle had hit bottom in 2008. Sunspot counts for 2009 have dropped even lower. As of September 14, there were no sunspots on 206 of the year's 257 days (80%). It adds up to one inescapable conclusion: "We're experiencing a very deep solar minimum," says solar physicist Dean Pesnell of the Goddard Space Flight Center. "This is the quietest sun we've seen in almost a century," agrees sunspot expert David Hathaway of the National Space Science and Technology Center NASA/Marshall Space Flight Center. [6] It's a natural part of the sunspot cycle, discovered by German astronomer Heinrich Schwabe in the mid-1800s.[7] A "clockwork pattern" that has held true for more than 200 years.[8]
abis
Turbo, citeste si articolul asta.

mutulica
ar trebui sa gasim un batran invatat, care sa fi trait niste sute de ani.. si care sa poata face diferenta dintre zapezile de altadata si cele de acum...

pana la noi comentarii... in vest arsita de iei foc pe strada si in europa centrala frig de umba lumea cu costumul de ski... diferenta de nici 3 ore de zbor...
turbo trabant
momentan termosfera prezinta un fenomen de racire accelerat si nemaintalnit de aproape 50 de ani de cand se fac masuratori.

daca e dupa ea, ne asteapta o mica era glaciara.

bineinteles, incalzitorii planetei zice ca nu conteaza ca termosfera e undeva sus si e prinsa bine cu termopan.al gore momentan e ocupat cu un mic proces de hartuire sexaula +divort deci nu poate raspunde atacurilor needucatilor care nu crede in noua religie termodinamica.

abis
Cred ca faci o confuzie intre contractia termosferei si racirea planetei. smile.gif
turbo trabant
QUOTE(abis @ 19 Jul 2010, 12:01 PM) *
contractia termosferei si racirea planetei. smile.gif

an inconvenient truth ohyeah.gif . coming to a partie de schi near you very soon.

dupa cum spuneam , dupa adeptii religiei incalzirii "unde ne convine noua", termosfera e izolata de restul atmosferei (care cica se incalzeste) cu un strat gros de termopan.
Blakut
Incredibil. Nu pot posta de pe Firefox...

Asa.

QUOTE
dupa cum spuneam , dupa adeptii religiei incalzirii "unde ne convine noua", termosfera e izolata de restul atmosferei (care cica se incalzeste) cu un strat gros de termopan.


Eu sunt sceptic in ceea ce priveste incalzirea globala, totusi trebuie sa recunosc ca nu pot afirma cu siguranta ca nu exista. Observ ca multi oameni de stiinta sustin chestia asta. Acuma, sunt ultimul care sa zica majoritatea are dreptate, dar nu e de neglijat, ca nu sunt nici ei oameni de pe strada...

Am citit despre chestia asta cu termosfera, pot sa iti dau un link mai interesant:

QUOTE
The collapse happened during the deep solar minimum of 2008-2009—a fact which comes as little surprise to researchers.

http://science.nasa.gov/science-news/scien...l_thermosphere/

Nu trebuie sa confunzi pe cei cae studiaza fenomenul, de multe ori impartial, cu cei care exploateaza rezultatele: politicieni, companii, ong-uri si mass media. Nimeni nu sta sa te intrebe ca om de stiinta care e faza, iau de la tine niste fraze, concluziile le trag ei si apar in ziare numai tampenii...
turbo trabant
QUOTE(Blakut @ 19 Jul 2010, 12:41 PM) *
Nu trebuie sa confunzi pe cei cae studiaza fenomenul, de multe ori impartial, cu cei care exploateaza rezultatele: politicieni, companii, ong-uri si mass media. Nimeni nu sta sa te intrebe ca om de stiinta care e faza, iau de la tine niste fraze, concluziile le trag ei si apar in ziare numai tampenii...

corect. si eu sustin ca "ceva" este, insa imi repugna superpolitizarea acestei chestii cuplata cu absenta unui model complet al atmosferei. mai mult ma irita prezenta grupurilor de presiune ecologica care nu fac decat sa faca aceasta noua religie extrem de dubioasa.

despre chestia asta: termosfera este practic interfata cu mediul interplanetar si este supusa diverselor influente (una din cele mai mari fiind soarele). contractarea ei este data de minimul solar din ultimii 2 ani care a fost mai lung si "mai adanc" decat se credea. contractarea se masoara prin viteza relativa a sateliltor care nu mai au fenomenul de "drag ".

pozitia mea este ca atmosfera este un sistem deschis spre spatiul cosmic si nu de tip sera iar interfata este cu mult mai complexa decat se prezinta ( e de la molecula de codoi dom'ne, ce nu intelegi?) .

Erwin
Totuşi, ultimele măsurători arată că anul acesta temperatura medie a planetei a crescut, fiind cea mai mare de cānd se fac măsurători.
Detalii:
Luna iunie - cea mai caldă de pe Pămānt
QUOTE
The combined global land and ocean surface temperature data also found the January-June and April-June periods were the warmest on record, according to NOAA's National Climatic Data Center, which based its findings on measurements that go back as far as 1880.

In June, the combined average for global land and ocean temperatures was 61.1 degrees Fahrenheit (16.2 Celsius) -- 1.22 degrees Fahrenheit (0.68 Celsius) more than the 20th century average of 59.9 degrees Fahrenheit (15.5 Celsius).
mutulica
sa zicem ca se fac masuratori de vreo 100 de ani... ca nu cred sa tinem scorul de mai de demult, si oricum relevanti sunt ultimii 50 de ani, de cand masuram cam peste tot, nu doar pe alocuri...

deci.. cata relevanta poate avea un raport pe 50 de ani, raportat la ... sa zicem calendarul chinez care e prin secolul 80..
Cucu Mucu
Incepe sa se cam raceasca incalzirea asta.
Cla
QUOTE(Cucu Mucu @ 21 Jul 2010, 09:44 AM) *
Incepe sa se cam raceasca incalzirea asta.

DA spoton.gif
turbo trabant
Corbyn went even further than being skeptical, and took an absolutist, certain position by stating, ... "CO2 has never driven, does not drive and never will drive weather or climate. Global warming is over and it never was anything to do with CO2. CO2 is still rising but the world is now cooling and will continue to do so."[10]

de notat pe o coala de hartie si dezgropat peste cativa ani
March
Puneti mana pe cartea State of Fear ( 2004) de Michael Crichton . E un techno-thriller cu eco-teroristi ce sunt in stare sa comita crime in masa pentru a-si apara ideile....
Rovaniemi
QUOTE(March @ 27 Dec 2010, 02:37 PM) *
Puneti mana pe cartea State of Fear ( 2004) de Michael Crichton . E un techno-thriller cu eco-teroristi ce sunt in stare sa comita crime in masa pentru a-si apara ideile....


He he ... da, o știu de mult, și o vreme īncercam s-o propovăduiesc p-aci ... dar n-are sens, ăștia, nu și nu, Batman, Batman!

Ideea centrală e că populației trebuie să i se inoculeze acea "stare de frică" pentru a putea fi controlată mai ușor. Și, spunea răposatul Crichton (de notat că la vremea aia el știa că are cancer și că o să moară oricum, așa că īl cam durea īn pix dacă e sau nu politically correct, spunea ceea ce credea el că este adevărat), cu teroriștii o să țină cīt o să mai țină, dar treaba cu clima și īncălzirea globală e de viitor, pentru că e practic nedemonstrabilă și neinfirmabilă ...
turbo trabant
QUOTE(Rovaniemi @ 27 Dec 2010, 05:14 PM) *
dar treaba cu clima și īncălzirea globală e de viitor, pentru că e practic nedemonstrabilă și neinfirmabilă ...

nu si cand populatia da la lopata sau ingheata prin trenuri/case ca in aceasta iarna, cea mai grea din ultimii 60 de ani . sa vedeti ce scandal o sa fie in curand cu "demonstratia stiintifica" oamenii s-au saturat de aberatia asta pseudoreligioasa.
Cla
Noroc cu īncalzirea asta globala, fac economie la energie, nu mai am nevoie de congelator, mi-am facut o groapa īn permafrost-ul din gradina pentru carnuri si alea... biggrin.gif
turbo trabant
QUOTE(Cla @ 29 Dec 2010, 03:18 PM) *
mi-am facut o groapa īn permafrost-ul din gradina pentru carnuri si alea... biggrin.gif

vezi sa nu iti fure ursii polari carnea. stii tu, ursii aia care te roaga sa stingi lumina ca li se topeste gheata. rofl.gif
March
Americanilor putin le pasa de incalzirea globala. Dintr-o lista de 20 de prioritati "Global Warming" e pe ultimul loc.

Cred ca Al Gore e disperat din cauza atitudinii compatriotilor lui ! tongue.gif
turbo trabant
de citit, pentru cine are ceva intre urechi si nu e aer.

http://www.iceagenow.com/Sunspots_and_global_cooling.htm

March
Eco-frauda : Un "cruciat " al " incalzirii globale " recunoaste ca a mintit , a furat, a manipulat ! hh.gif






Leonardo
Peter Gleick recunoaste ca a subtilizat documente electronice de la un institut care facea propaganda 'anti-' ca sa poata contracara miscarile lor.
Nu e nicidecum o spovedanie precum ca a mintit in analizele sale si ar fi chiar aiurea sa fi mintit cat timp exista suficiente evidente pertinente.

Si apropo, nimeni nu contesta schimbarea climatica, disputa este in legatura cu potentiala cauza, cat din asta se datoreaza activitatii umane si daca e cazul ca omenirea sa reduca emisiile pentru a evita o schimbare ireversibila sau sa continue sa faca ce doreste fara remuscari.
Cucu Mucu
Imi pare rau ca nu mai gasesc linkul - citisem eu mai demult o teorie conform careia incalzirea globala va sfarsi intr-o noua glaciatiune. Topirea gheturilor va avea ca principal efect oprirea Gulf Stream - curentul oceanic ce regleaza clima Pamantului. Erau date destul de precise si parca se estima si un numar de ani aproximativ, deoarece incalzirea nu era liniara, pe masura ce treceau anii devenea exponentiala.
Cucu Mucu
Natura incepe sa isi vindece ranile cauzate de om?

De regula parazitii care produc pagube mari sunt exterminati... rolleyes.gif
Cla
O sa fim si noi la fel...
Erwin
QUOTE
se estima si un numar de ani aproximativ, deoarece incalzirea nu era liniara, pe masura ce treceau anii devenea exponentiala.


e vorba de o perioadă relativ scurtă, de 100-200 ani cel mult, īn care apare o nouă glaciaţiune īn Europa din cauza opririi curentului Gulf Stream. Īn istorie au fost mult mult mai dese aceste variaţii de temperatură, ne bucurăm acum de o lungă perioadă caldă care durează de vreo 10.000-12.000 ani.
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 25 Feb 2012, 11:24 AM) *
.... Topirea gheturilor va avea ca principal efect oprirea Gulf Stream - curentul oceanic ce regleaza clima Pamantului....

A fost si un documentar pe tema asta, unde sa face referire la oceanic belt, la salinitatea apei, rolul acestei salinitati in miscarea acestui conveier. Odata cu topirea masiva a ghetii salinitatea oceanului va scadea si conveierul se va opri, in acel moment pamantul se va confrunta cu o glaciatiune. Adevarul este ca exista un echilibru extrem de fragil in acest mediu terestru iar atunci cand echilibru este distrus, natura incearca sa compenseze.
Cla
Daca Gulfstream se va opri, ar fi cazul s-o stergem īn sud
Erwin
QUOTE
Adevarul este ca exista un echilibru extrem de fragil in acest mediu terestru iar atunci cand echilibru este distrus, natura incearca sa compenseze.


Adevărul este că variaţiile de temperatură sunt normale, anormal este acest "echilibru" care a prelungit perioada caldă:

5 Milion years scale temperature
Marduk
N-am prea inteles mare lucru din graficul ala. Nu cred ca iarna asta a fost o iarna anormala, am prins in copilarie ierni cu destula zapada, ceea ce ma preocupa este posibilitatea de a ne confrunta cu o noua glaciatiune. Daca acest "echilibru" care exista azi, se va rupe, va duce in cele din urma la oprirea acelui conveier oceanic, asta ar insemna ca vom avea glaciatiune sau incalzire?
March
QUOTE(Marduk @ 26 Feb 2012, 09:18 PM) *
, asta ar insemna ca vom avea glaciatiune sau incalzire?

Un fel de brambureala !
Erwin
Marduk, e greu de prezis ce va fi. Deocamdată sunt cāteva indicaţii din activitatea solară care, īn loc să fie īn creştere spre un maxim al ciclului de 11 ani este redusă şi se preconizează un minim care acum 400 de ani a produs o micro-glaciaţiune numit Maunder Minimum. Soarele este cel care determină clima terestră īn principal, omul are doar o mică contribuţie, poate chiar mai mică decāt vulcanismul.
andra_v
QUOTE(March @ 29 Dec 2010, 02:33 PM) *
Americanilor putin le pasa de incalzirea globala. Dintr-o lista de 20 de prioritati "Global Warming" e pe ultimul loc.

Cred ca Al Gore e disperat din cauza atitudinii compatriotilor lui ! tongue.gif

Numai ca fenomenul incalzirii globale nu mai poate fi negat nici macar de republicani care, cu exceptia catorva fanatici care mai cred ca Pamantul e plat, au admis efectele negative ale emisiei de gaze cu efect de sera.
Din moment ce suprafata glaciara a Antarcticii se micsoreaza de la an la an, provocand moartea ursilor polari, a focilor, think-tank-urile si popolatia americana s-au desteptat de ani buni.
Ca revers al medaliei, despaduririle masive are cel mai adesea drept efect diverse fenomene climatice neobisnuite, de la tornade in Romania, pana la viscolul care a acoperit casele in Baragan, stiut fiind ca padurile constituie un abstacol natural care impiedica asemenea dezlantuiri ale fortelor naturii (inundatii, alunecari de teren, intensificari ale vantului peste o anumita limita).
Ca e provocata (si) de actiunea umana, pana si copiii de gradinita au inteles ca, intr-o regiune poluata, tempertatura este mai ridicata cu cateva grade decat pe o suprafata impadurita. A se compara in luna august atmosfera sufocanta din zona Unirii, cu traficul infernal pe care il cunoastem foarte bine, cu cea din Cotroceni, din apropierea Botanicii, acoperita de verdeata. Ori este binecunoscut cum se manifesta o "noapte tropicala" intr-o regiune industriala, comparativ cu o localitate rurala sau o suprafata de padure.
turbo trabant
Eu cred ca pamantul e plat....

Coane Erwine, nu mai baga te rog chestii ezoterice gen meandrele minimului in discutie. Specialistii a vorbit si cine sunt niste parliti de astronomi cu petele lor sa ii contrazica?
Cla
QUOTE(andra_v @ 27 Feb 2012, 06:55 AM) *
Din moment ce suprafata glaciara a Antarcticii se micsoreaza de la an la an, provocand moartea ursilor polari,

Andra, te rog frumos... rofl.gif
Marduk
QUOTE(Erwin @ 27 Feb 2012, 12:09 AM) *
Marduk, e greu de prezis ce va fi.....


QUOTE(andra_v @ 27 Feb 2012, 07:55 AM) *
Numai ca fenomenul incalzirii globale nu mai poate fi negat....


Corect, nimeni nu poate prezice ce se va intampla. Eu vreau sa atrag atentia asupra acestui echilibru precar in care se gaseste planeta noastra. Exista un sistem planetar format din variabile diferite, padurile, gheturile, apele, deserturile etc. Interferenta cosmica, solara sau umana au ca efect dereglarea acestui echilibru precar, in care se afla atat pamantul cat si civilizatia umana. In cazul in care are loc un eveniment meteorologic, vulcanic sau industrial intr-un loc de pe acest pamant este afectat intreg sistemul. Inainte de era informatiei nu stiam ce repercursiuni poate avea eruptia unui vulcan asupra unui trib sau zone din Anzi sau Papua, azi stim, suntem informati ca la un cutremur au murit n persoane, ca ghiata se topeste mai repede, ca padurile se defriseaza pe intreg globul intr-un ritm echivalent cu dimensiunea a 3 stadioane/secunda. Desi suntem bombardati cu astfel de informatii care uneori ni se par alarmante, reactia noastra ca indivizi apartinatori ai acestei specii este rusinos de slaba. Ne multumim doar sa privim, sa ne stresam un pic, dupa care sa combatem stresul cu o bere si un mic sau un film bun, in tot acest timp in jurul nostru semeni de-ai nostri dominati de lacomie, distrug viitorul nostru al tuturor, al copiilor nostri. Pentru mine este clar ca acest echilibru s-a rupt, ceva se intampla cu planeta noastra, fie din cauze cosmice, fie din cauze naturale, fie din cauza interventiei omului, a cresterii consumului de carburanti, a dezvoltarii industriale, fie ca exista niste cicluri telurice, solare sau cosmice care se repeta, intrebarea ramane aceiasi, suntem pregatiti pentru astfel de evenimente?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.