Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Este Improbabila Evolutia Omului Sau Dumnezeu?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Catalin
QUOTE

2. @catalin : Ai spus ca placerea sexuala s-a transmis pentru ca o specie care poseda aceasta trasatuara va avea indivizi mai inclinati sa se reproduca. Nu mi se pare adevarata treaba asta; daca ar fi asa numarul delfinilor ar fi mult mai mare decat cel al mamiferelor ierbivore (bivolul de apa de ex. care are o populatie de aprox. 150 milioane in toata lumea), primii avand un spatiu mult mai mare de habitat, hrana abundenta si doar 3 pradatori importanti (rechinul, orca, si omul); normal, exista diferente cu privire la durata de gestatie, sau perioada pe care puiul o petrece cu mama, insa dupa cum spui tu, placerea sexula ar trebui sa il determine pe delfin sa se reproduca in draci, si sa recupereze diferenta de populatie.


Problema cu rationamentul tau este ca ignori un fapt: numarul de indivizi ai unei populatii nu depinde doar de pofta de reproducere a respectivilor ci si de multi alti factori: mediul, dusmanii naturali, competitia chiar in interiorul speciei etc. Nu este nimic in neregula cu o specie neinteligenta care prinde niste conditii favorabile de trai si nici cu speciile inteligente care au parte de conditii mai putin propice.
noi
pt Axel: Voi face un nou thread despre chestia cu 666

Ai sa vezi mai bine cum sta situatia.
Storm
Pt Damnatius: crezi in Dumnezeu? din spusele tale nu reiese acest lucru... Esti adeptul dovezilor palpabile, deci, un adevarat sustinator al stiintelor exacte... Vreau sa te intreb un lucru: Pentru tine, miracolele reprezinta un simplu noroc sau coincidenta? Miracole exista daca stii sa le vezi...incearca sa te rogi cu multa credinta si miracole vor aparea negresit.

Educatia pe care mi-au dat-o parintii mei, oameni simpli de la tara, a fost in spiritul crestinismului. De mic am crezut in Dumnezeu si mi-a fost bine. Apoi, la adolescenta, cand am inceput sa gandesc cu propriul cap, mi-am dat seama ca am crezut orbeste in Dumnezeu si am inceput sa ma indoiesc de existenta Sa. Incepusem sa cred ca Dumnezeu e inchipuirea oamenilor, ca exista pt ca oamenii VOR sa existe. Asa ca am inceput sa caut dovezi, m-am documentat despre alte religii. Am avut norocul ca unul din prietenii mei sa se converteasca din crestin ortodox la religia islamica. Asa am aflat mai multe despre musulmani si obiceiurile lor, despre credinta in Allah. Am studiat dovezile lor care Il contrazic pe Iisus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Am gasit o gramada de contradictii in Biblie.

Prin urmare, am incercat sa-mi gasesc propriul drum, pentru ca in fata mea drumurile se desfasurau haotic. Am inceput sa cred in intuitie si in inima si am incercat sa ma schimb, sa imi conturez o filosofie proprie, care sa imi aduca echilibrul.

Devenisem un adept al concretului, al palpabilului, si obtineam totul numai prin gandire si munca proprie. Deseori esuam pt ca nu aveam experienta, si de la un timp totul incepuse sa imi fie impotriva. Ajunsesem la rascrucea Cailor Divine si am incercat sa aleg, a doua oara, dar de data asta pt totdeauna. Si L-am ales pe Dumnezeu. Ma intorsesem la El dupa o lunga absenta din Cuvantul Lui.

Nu L-am ales pe Dumnezeu pt ca citisem intr-o carte dovezi care mi s-au parut sincronizate, ci L-am ales pt ca asa a ales inima. Atunci lumea s-a schimbat, mi s-a intamplat un miracol pe care multi dintre voi, drumeti la han, nu il cred posibil. Din pacate, nu va pot arata miracolul pt ca e aici, in mine, iar eu nu l-am vazut dar l-am simtit. Miracolul este ca am gasit echilibrul in Dumnezeu, cel de care ma indoisem si de la care ma lepadasem. Nu un preot m-a facut sa cred din nou in El, nu Biblia, nu crestinii, ci inima.

De data asta L-am gasit si nu Il mai parasesc.


Topicul intreaba: "Este improbabila evolutia Omului sau Dumnezeu?"
Raspuns categoric: Evolutia Omului.

Spiritual, dupa parerea mea, omul nu a evoluat in existenta sa milenara.
Material, omul a evoluat intr-adevar, dar asta nu inseamna nimic in fata lui Dumnezeu.





In speranta ca ati avut rabdare a ma asculta, rog sa-mi impartasiti opinia.
noi
Quote Storm:

"Nu un preot m-a facut sa cred din nou in El, nu Biblia, nu crestinii, ci inima."

E frumos ce spui,si as completa (daca imi dai voie) ..chiar Dumnezeu te-a facut sa crezi in El.

Personal am trait aceeasi situatie (aproximativ)...si inclin sa cred ca asa se intmpla tuturor care cauta adevarul.
Catalin
Interesant ce spuneti voi! Dar cum va explicati ca pe unii Dumnezeu ii face sa creada ca Iisus a fost fiul lui, pe altii ii face sa creada ca Mahomed a fost profetul lui si pe altii ii face sa creada cu totul alte chestii?
Storm
Catalin, nu cred ca Dumnezeu ne face sa credem ceva. Noi alegem in ce si in cine sa credem, din fericire Dumnezeu ne lasa sa alegem si nu ne manipuleaza "facandu-ne sa credem". Asta cred eu. smile.gif
Catalin
Nu ne manipuleaza dar daca nu alegem bine ne duce cu bunavointa spre Iad. Hei, noi am ales, el n-are nici o vina! wink.gif
Storm
Credeti ca e posibil ca aparitia omului sa fie o intamplare? Probabilitatea este, dupa parerea mea, infinitezimala, pt ca aparitia unei fiinte atat de inteligente, capabile de emotii si trairi, nu poate fi o intamplare. Pot afirma ca nu e o simpla speculatie, pt ca a aparea viata in medii favorabile e un lucru, dar ca aceste forme de viata sa aiba trairi si sentimente sufletesti e peste puterea intamplarii. Numai o Forta Divina ar putea inzestra o forma de viata cu astfel de trairi.
Acesta este un argument in defavoarea evolutiei omului. wink.gif


Crede cineva ca e probabila evolutia omului dintr-o fericita intamplare? Eu unul nu cred. Sa apara viata in Univers din intamplare e un lucru, dar ca aceasta forma de viata sa fie capabila de trairi sufletesti si emotii depasaste puterea intamplarii. Numai Forta Divina ar putea inzestra formele de viata cu sentimente, iar nu intamplarea.
Acesta este un argument in favoarea evolutiei spirituale a omului prin Dumnezeu. wink.gif
Catalin
QUOTE

Credeti ca e posibil ca aparitia omului sa fie o intamplare?


Da.

Sunt chiar curios cum ai putea sa sustii ca e imposibil (improbabil e alta discutie).

QUOTE

Probabilitatea este, dupa parerea mea, infinitezimala, pt ca aparitia unei fiinte atat de inteligente, capabile de emotii si trairi, nu poate fi o intamplare.


Aha, deci iata si "rationamentul": probabilitatea este infinitezimala pentru ca probabilitatea este 0 (adica nu se poate). Frumos spus! spoton.gif

Poate ne explici si noua cum functioneaza acest "pt ca"!

QUOTE

Pot afirma ca nu e o simpla speculatie, pt ca a aparea viata in medii favorabile e un lucru, dar ca aceste forme de viata sa aiba trairi si sentimente sufletesti e peste puterea intamplarii.


Bineinteles ca este! ohyeah.gif de ce? pai se vede mai sus "argumentul"!

QUOTE

Numai o Forta Divina ar putea inzestra o forma de viata cu astfel de trairi.


Aha, deci nu e intimplarea => e o forta divina! Interesant. De ce n-ar putea fi o forta nedivina? sau una Satanica? de ce totul trebuie sa fie ori intimplare ori Dumnezeu? au murit nuantele?

QUOTE

Acesta este un argument in defavoarea evolutiei omului.


1. Acesta nu este un argument. => nu poate fi un argument in defavoarea evolutiei omului

2. Acest pseudo-argument trateaza probabilitatea aparitiei vietii. Evolutionismul nu are legatura cu aparitia vietii ci doar cu (duh!) evolutia ei odata ce a aparut. => Avem un fel de radio erevan:

Ascultatorul: "Acesta este un argument in defavoarea evolutiei omului."
Radio Erevan: "Da, aveti dreptate! doar ca nu e un argument si nu se refera la evolutia omului!"



QUOTE

Crede cineva ca e probabila evolutia omului dintr-o fericita intamplare?


N-am inteles de ce "fericita"! Vrei sa explici?

QUOTE

Acesta este un argument in favoarea evolutiei spirituale a omului prin Dumnezeu


1. A se vedea 1 de mai sus!

2. A se vedea 2 de mai sus! Aparitia =/= Evolutie

Sa nu confundam termenii!
Storm
In primul rand, mi-am cerut scuze pt ca ma incurcasem in acele mesaje (am spus deja ca sunt relativ nou la han), iar Catalin, se vede clar, a extras ce i-a convenit din cuvintele mele pt care mi-am asumat culpa. Daca ar fi fost cu putinta, am spus ca as sterge mesajul respectiv, pt ca nu este corect formulat. Deci, Catalin, nu mai sta la panda, ca atunci cand gresesc (chiar daca recunosc greseala), sa sari tu repede sa-mi comentezi afirmatiile pt care m-am scuzat.
Din cate se pare, Catalin se angajeaza destul de des(daca nu aproape mereu) sa ma contrazica...Frumos!
Asa drumeti...
Damnatius
@catalin : nu mi se pare ca am ignorat factorii de care spuneai tu. Din contra, am precizat ca delfinul are putini dusmani naturali, fiind destul de sus in lantul trofic. Si totusi populatia de delfini este destul de mica.

In fine, nu mi se pare ca placerea sexuala i-a ajutat in vreun fel. Apropo, cimpanzeii prezinta si ei caracteristica asta (fiind la randul lor inteligenti, mai mult decat papagalii) ?
Catalin
Storm, ti-am comentat tot ce ai declarat din cate imi dau seama. Iar la partea a doua am comentat lucrurile diferite fata de partea intai. Nu vad problema. Nu umblu sa te contrazic decit in cazul lucrurilor cu care nu sunt de acord (duh!). Daca psihicul tau nu suporta sa fie contrazis ar trebui sa fii mai atent la ce postezi, nu?

Damnatius, delfinul nu are multi dusmani naturali, dar exista si competitie in interiorul speciei. Pe aceea ai ignorat-o in calcul.
Cimpanzeii, din cate stiu eu nu simt placere sexuala (s-ar putea sa ma insel). Pe de alta parte, tot din cunostintele mele, sunt mai putin inteligenti si decit delfinii si decit papagalii... (dupa calculul raportului dintre greutatea creierului si greutatea corpului)
Damnatius
Eu stiam altfel: om>delfin>cimpanzeu (asta daca ne luam dupa raportul ala creier/greutate corporala)

http://www.polaris.net/~rblacks/dolphins.htm

si in plus

http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neur...per2/Ball2.html

citat scurt : In addition to the practical concerns with the scale there has been little experimental evidence to support a connection between brain size an behavior. Pilleri, Gihr and Kraus have done extensive experiments comparing behavioral differences in rats based on differences in brain size without any success (3). Comparative vertebrate research has also proved to be equally fruitless: because there are too many anomalies. A particular example is the spiny anteater (an egg laying mammal, related to the duck-billed platypus), with a neocortex (the so-called 'modern' part of the brain, which is greatly developed in primates and humans) relatively much larger than that of a human. Despite this endowment, nobody has so far put forward any claims for superior "intelligence" in spiny anteaters.(3) These problems make it clear that the connection between the brain and intelligence cannot be as simple or straight forward as was once hoped.

Ce am inteles eu din searchul asta (scurt, de altfel) este ca nici macar nu se stie ce anume determina inteligenta acestor specii. Despre legatura dintre inteligenta si placere sexuala nu am gasit nimic, dar daca gasesti tu ceva baga si tu un link.(mi-e lene sa mai caut)

Si nu am ignorat competitia in interiorul speciei, doar ca nu mi s-a parut relevanta in cazul delfinilor, sau cel putin nu hotaratoare.

Catalin
Mai, nu stiu... eu am vazut chestia asta intr-un documentar pe Discovery. Daca ei se inseala ma insel si eu.

Sunt de acord ca raportul respectiv nu descrie exact inteligenta. Dar nici nu ar trebui ignorat.
Lumashel
Religia foloseste simboluri.
Nu luati mot-a-mot ceea ce scrie in Biblie!
Dumnezeu a facut lumea din nimic in sase zile iar in ziua a saptea s-a odihnit.
Nu ma intereseaza ce a facut dumnezeu dupa ce s-a odihnit(nu acum).
Important este pentru despicarea problemei prezente,timpul.
Ca sa existe devenirea (ce poate fi involutie sau evolutie),trebuie sa existe timpul.
Dumnezeu a creat in timpul nostru sau in timpul lui?

Evolutionismul e o aberatie,din marele sir de aberatii ale omenirii.
Lumea palpabila ,cea pe care o vede toata lumea,si care e de multe ori considerata singura realitate,contrazice teoria evolutionista.
Nu va voi da explicatii stiitifice si linkuri ca sa va pierdeti timpul pentru a le contesta valoarea. Va spun doar sa va priviti trupul.
Teoria evolutionista sustine o dezvoltare continua a materialului biologic (in functie de mediu). Omul a fost fortat sa gandeasca.DEci inteligenta a aparut din necesitate.Odata aparuta,evolutionismul sustine ca se dezvolta si ea.
Ce element o fi determinat aparitia inteligentei.Ambiantul?A venit o era glaciara si a coborat maimuta din copac?Mai, e a adevarat ca nu am vazut maimute la polul nord ,dar ar fi util un experimet cu o rezervatie de maimute la pol bineinteles nu un experiment de un an doi ci unul mai lung.Vom astepta veacuri ca maimuta sa se transforme in om.Dar macar asteptarea noastra va confirma sau infirma teoria.Adevarul este ca mie nu mi se pare logic ca in conditii de frig unui animal sa ii cada parul,eventual sa se indeseasca.Sa se ridice in picioare cand ii e frig?Eventual sa se stranga ca un foetus.
Evolutionismul sutine o "ridicare de la pamant".Daca e asa de adaptabil ,si se duce "tot mai sus",urmatoarea treapta a omului va fi zborul...Un zbor "icaric".
Inteligenta nu se dezvolta daca nu e stimulata.Daca e stimulata nu devine "alta specie" ci devine "mai" si eventual creeaza "alta"specie.(adica ,opere de arta sau instrumente de cunoastere).
Un om se dezvolta ca obiect al biologiei.Din copil devine adolescent, tanar, matur, batran,+.Dar pe parcursul devenirii,ramane tot om.Insa normal ca se adapteaza cand sunt supusi de catre realitati care le permit schimbarea,in nici un caz nu s-ar adapta intr-un mediu din care oxigenul ar disparea treptat.Ex:negrii de obicei nu prezinta pilozitatii pe corp datorita climei ecuatoriale.S-au adaptat dar nu au devenit " specii de animale mai evoluate".Sunt tot oameni.
Evolutionistii ar trebui sa respecte maimutele,sunt mai batrane ca specie decat ei,chiar daca nu asa de evoluate dpdv al inteligentei.
Un copil isi respecta tatal chiar daca ii devine superior.
Storm
Ok, draga Catalin, sa mai dezbatem un pic argumentele tale...stinky.


Spuneam ca numai o forta divina ar putea inzestra o forma de viata cu trairi sufletesti. Tu mi-ai replicat:

QUOTE

Aha, deci nu e intimplarea => e o forta divina! Interesant. De ce n-ar putea fi o forta nedivina? sau una Satanica? de ce totul trebuie sa fie ori intimplare ori Dumnezeu? au murit nuantele?


A avea emotii, trairi, sentimente e unul din lucrurile cele mai minunate pe care viata le poate avea,pt ca ele aduc vietii cele mai variate nuante de culoare. Cum spuneam, intamplare nu poate fi (am mai argumentat o data) si nici forta Satanica pt ca aceasta forta a Raului nu e capabila sa iubeasca omul ca fiinta. Sentimentele vietii izvorasc din dragostea lui Dumnezeu, ar trebui sa stii asta, Catalin.

M-ai contrazis inca o data, drumete Catalin, cu urmatorul lucru:
QUOTE
Acesta nu este un argument. => nu poate fi un argument in defavoarea evolutiei omului

Trebuie sa recunosti chiar si tu, drumetule, ca aceste cuvinte ale tale reprezinta un argument "forte" in a ma contrazice. Unul chiar "puturos".

Replica ta, Catalin:
QUOTE
Aha, deci iata si "rationamentul": probabilitatea este infinitezimala pentru ca probabilitatea este 0 (adica nu se poate).


...N-am mai intalnit atatea pleonasme in viata mea...
No coment. ohyeah.gif
Storm
Imi cer scuze fata de moderatori dar mai ales fata de administrator pt cuvintele mele ofensatoare din mesajul precedent la adresa unui drumet.
Nu imi displace sa fiu contrazis, dar cuvintele lui Catalin nu au nici un suport bazat si in plus instiga la ostilitate. Simtindu-ma ofensat m-am simtit nevoit dintr-un orgoliu lipsit de bun simt sa ii raspund cu aceeasi moneda.
Deci, Catalin, asta e razboi pe fata sau ce e pana la urma?

Nu voi face plangere daca primesc avertisment din partea lui Mihai, dar cuvintele nu mi le retrag.
Mihai
Discutati va rog ontopic si fara atacuri la persoana sau ironii. nonono.gif
Catalin
QUOTE
A avea emotii, trairi, sentimente e unul din lucrurile cele mai minunate pe care viata le poate avea,pt ca ele aduc vietii cele mai variate nuante de culoare. Cum spuneam, intamplare nu poate fi (am mai argumentat o data) si nici forta Satanica pt ca aceasta forta a Raului nu e capabila sa iubeasca omul ca fiinta. Sentimentele vietii izvorasc din dragostea lui Dumnezeu, ar trebui sa stii asta, Catalin.


Aha, deci, in mare masura rationamentul tau se rezuma la "Ceva ce e minunat trebuie sa vina de la Dumnezeu... nu poate veni din alta parte".

As vrea sa-ti atrag atentia ca si diavolul este minunat, ca infatisare si ca inteligenta si sunt convins ca e capabil de lucruri marete.

Argument: Daca Diavolul n-ar fi capabil de lucruri marete, atunci n-ar fi fost capabil sa convinga 1/3 din ingeri sa-l urmeze pe el. Dar Diavolul a convins 1/3 din ingeri sa-l urmeze. Deci, Diavolul capabil de lucruri marete.

Ce parere ai? stinky? stinky... asta e un mod inteligent de a arata ca, de fapt, nu il poti contrazice in mod convingator. Daca ai putea ai spune ca e pur si simplu fals. N-ai avea nevoie de etichete de genul asta. Cel mai rau lucru pentru un argument nu este sa fie "stinky" ci sa fie fals.

QUOTE

Trebuie sa recunosti chiar si tu, drumetule, ca aceste cuvinte ale tale reprezinta un argument "forte" in a ma contrazice. Unul chiar "puturos".


Nimanui nu-i place sa i se spuna ca se inseala. Iar tie chiar mai putin decit celorlalti. Fara indoiala ca un astfel de argument ti se pare "puturos". Dar, dupa cum spuneam mai sus, mai bine ti-ai concentra efortul in a combate argumentul in sine, nu mirosul lui... n-am vazut pe nicaieri de ce e gresita deductia mea...

QUOTE

...N-am mai intalnit atatea pleonasme in viata mea...


Pleonasmele erau intentionate. Era necesar sa evidentiez gandirea circulara din modul in care calculezi probabilitatea aparitiei vietii. Si din nou, in loc sa arati ca gandirea ta nu e circulara, tu te preocupi mai mult de ambalajul rationamentelor mele...
Catalin
Lumashel, m-am plictisit sa tot spun lucrul asta:

Maimutele nu sunt stramosii oamenilor!!

QUOTE

Nu va voi da explicatii stiitifice si linkuri ca sa va pierdeti timpul pentru a le contesta valoarea.


Hehe, ce convenabil pentru tine. Te scapa de responsabilitatea linkurilor de calitate...

In privinta intrebarilor tale referitoare la inteligenta: admit ca nu este clar modul in care a aparut inteligenta umana. De asemenea, sper sa admiti si tu ca nu este relevant pentru adevarul evolutionismului. Sunt citeva teorii referitoare la aparitia mecanismelor sociale si, respectiv, a inteligentei. Cea mai importanta teorie spune ca inteligenta a aparut odata cu limba si cu cresterea imensa a cutiei craniene. Nu se stie care a fost cauza si care a fost efectul. Limba a dus la inteligenta sau inteligenta a dus la limba? E o problema pentru anii viitori.
1,618033
http://www.discovery.org/articleFiles/PDFs...cientistsAd.pdf


Mi s-a cerut mai demult o lista cu savantii care nu considera ca darwinismul (evolutionismul in cele doua scoli majore ale sale) este pertinent pentru rezolvarea problemei aparitiei (si dezvoltarii) vietii

Aveti mai sus un manifest provenit de la 100 de savanti (si daca doriti sa le contestati calificarile, sunteti bineveniti 6.gif, sunt cam toti profesori universitari) din domenii cat se poate de pertinente pentru subiectul in discutie.

Asta ca sa nu se mai spuna ca cine nu este convins de argumentele darwiniste este un incult dpdv stiintific... rolleyes.gif


ps. pentru cei ce n-au Acrobat Reader, iata un extras din lista (am scos doctorii in matematica si inginerie, ca nefiind pertinenti - no offence Catalin... tongue.gif ):

WE ARE SKEPTICAL OF CLAIMS FOR THE ABILITY OF RANDOM MUTATION AND NATURAL SELECTION TO ACCOUNT FOR THE
COMPLEXITY OF LIFE. CAREFUL EXAMINATION OF THE EVIDENCE FOR DARWINIAN THEORY SHOULD BE ENCOURAGED.”

“W PhD Organic Chemistry-M.I.T., American Chemical Society member • Lawrence H. Johnston, Emeritus Prof. of Physics, U. of Idaho • Scott Minnich, Prof., Dept of Microbiology, Molecular Biology & Biochemistry, U. of Idaho • David A. DeWitt, PhD Neuroscience-Case Western U. • Theodor Liss, PhD Chemistry-M.I.T. • Braxton Alfred, Emeritus Prof. of Anthropology, U. of British Columbia • Paul D. Brown, Asst. Prof. of Environmental Studies, Trinity Western (Canada) • Marvin Fritzler, Prof. of Biochemistry & Molecular Biology, U. of Calgary, Medical School • Theodore Saito, Project Manager, Lawrence Livermore Laboratories • Muzaffar Iqbal, PhD Chemistry-U. of Saskatchewan, Center for Theology and the Natural Sciences • S.William Pelletier, Emeritus Distinguished Prof. of Chemistry, U. of Georgia • Keith Delaplane, Prof. of Entomology, U. of Georgia • Clarence Fouche, Prof. of Biology, Virginia Intermont College • Thomas Milner, Asst. Prof. of Biomedical Engineering, U. of Texas, Austin • Brian J.Miller, PhD Physics-Duke U. • Paul Nesselroade, Assoc. Prof. of Psychology, Simpson College • Donald F. Calbreath, Prof. of Chemistry, Whitworth College Henry F. Schaefer, Nobel Nominee, Director of Center for Computational Quantum Chemistry, U. of Georgia • Fred Sigworth, Prof. of Cellular & Molecular Physiology, Yale Grad. School• Philip S. Skell, Emeritus Prof. Of Chemistry, NAS member • Robert Kaita, Plasma Physics Lab, Princeton • Michael Behe, Prof. of Biological Science, Lehigh U. • Walter Hearn, PhD Biochemistry-U. of Illinois • Tony Mega, Assoc. Prof. of Chemistry, Whitworth College • Dean Kenyon, Prof. Emeritus of Biology, San Francisco State • Marko Horb, Researcher, Dept. of Biology & Biochemistry, U. of Bath • Daniel Kuebler, Asst. Prof. of Biology, Franciscan U. of Steubenville • David Keller, Assoc. Prof. of Chemistry, U. of New Mexico • Roland F. Hirsch, PhD Analytical Chemistry-U. of Michigan • Robert Newman, PhD Astrophysics-Cornell U. • Carl Koval, Prof., Chemistry & Biochemistry, U. of Colorado • Tony Jelsma, Prof. of Biology, Dordt College • William A. Dembski, PhD Mathematics-U. of Chicago • George Lebo, Assoc. Prof. of Astronomy, U. of Florida • Timothy G. Standish, PhD Environmental Biology-George Mason U. • James Keener, Prof. of Mathematics & Adjunct of Bioengineering, U. of Utah • Carl Poppe, Senior Fellow, Lawrence Livermore Laboratories • Siegfried Scherer, Prof. of Microbial Ecology, Technische Universitδt Mόnchen • Gregory Shearer, Postdoc. Researcher Internal Medicine, U. C. Davis • Joseph Atkinson, William P. Purcell, PhD Physical Chemistry-Princeton • Wesley Allen, Prof. of Computational Quantum Chemistry, U. of Georgia • Chris Grace, Assoc. Prof. of Psychology, Biola U. • John L. Omdahl, Prof. of Biochemistry & Molecular Biology, U. of New Mexico • Martin Poenie, Assoc. Prof. of Molecular Cell & Developmental Biology, U. of Texas, Austin • Russell W. Carlson, Prof. of Biochemistry & Molecular Biology, U. of Georgia • Hugh Nutley, Prof. Emeritus of Physics & Engineering, Seattle Pacific U. • John Bloom, Assoc. Prof., Physics, Biola U. • James Graham, Professional Geologist, Sr. Program Manager, National Environmental Consulting Firm • Fred Skiff, Prof. of Physics, U. of Iowa • Paul Kuld, Assoc. Prof., Biological Science, Biola U. • Yongsoon Park, Senior Research Scientist, St. Luke’s Hospital, Kansas City • Moorad Alexanian, Prof. of Physics, U. of North Carolina, Wilmington • Donald Ewert, Director of Research Administration, Wistar Institute • Joseph W. Francis, Assoc. Prof. of Biology, Cedarville U. • Thomas Saleska, Prof. of Biology, Concordia U. • Ralph W. Seelke, Prof. & Chair of Dept. of Biology & Earth Sciences, U. of Wisconsin, Superior • James G. Harman, Assoc. Chair, Dept. of Chemistry & Biochemistry, Texas Tech U. • Lennart Moller, Prof. of Environmental Medicine, Karolinska Inst., U. of Stockholm • Raymond G. Bohlin, PhD Molecular & Cell Biology-U. of Texas • Fazale R. Rana, PhD Chemistry-Ohio U. • Michael Atchison, Prof. of Biochemistry, U. of Pennsylvania, Vet School • William S. Harris, Prof. of Basic Medical Sciences, U. of Missouri • Rebecca W. Keller, Research Prof., Dept. of Chemistry, U. of New Mexico • Terry Morrison, PhD Chemistry-Syracuse U. • Robert F. DeHaan, PhD Human Development-U. of Chicago • Matti Leisola, Prof., Laboratory of Bioprocess Engineering, Helsinki U. of Technology • Bruce Evans, Assoc. Prof. of Biology, Huntington College • Jim Gibson, PhD Biology-Loma Linda U. • David Ness, PhD Anthropology-Temple U. • Edward T. Peltzer, Senior Research Specialist, Monterey Bay Research Institute • Rafe Payne, Prof. & Chair, Dept. of Biological Sciences, Biola U. • Phillip Savage, Prof. of Chemical Engineering, U. of Michigan • Pattle Pun, Prof. of Biology, Wheaton College • Jed Macosko, Postdoc. Researcher Molecular Biology, U.C. Berkeley • Ed Karlow, Chair, Dept. of Physics, LaSierra U. • James Harbrecht, Clinical Assoc. Prof., U. of Kansas Medical Center • Robert W. Smith, Prof. of Chemistry, U. of Nebraska • Robert DiSilvestro, PhD Biochemistry-Texas A & M • David Prentice, Prof., Dept. of Life Sciences, Indiana State U. • Jonathan Wells, PhD Molecular & Cell Biology-U.C. Berkeley • James Tour, Chao Prof. of Chemistry, Rice U. • Todd Watson, Asst. Prof. of Urban & Community Forestry, Texas A & M • Robert Waltzer, Assoc. Prof. of Biology, Belhaven College • Vincente Villa, Prof. of Biology, Southwestern U. • James Tumlin, Assoc. Prof. of Medicine, Emory U. • Charles Thaxton, PhD Physical Chemistry-Iowa State U. • Stephen C. Meyer, PhD Philosophy of Science-Cambridge • Paul Nelson, PhD Philosophy of Biology-U. of Chicago • Richard Sternberg, Invertebrate Zoology, National Museum of Natural History, Smithsonian Institute
Catalin
QUOTE

Aveti mai sus un manifest provenit de la 100 de savanti (si daca doriti sa le contestati calificarile, sunteti bineveniti , sunt cam toti profesori universitari) din domenii cat se poate de pertinente pentru subiectul in discutie.


Deci 100 de savanti... din cati? 10000? 50000? 100000? cati savanti or fi in total in lume? cred ca am cam exagerat cu acel 95%! Mai degraba undeva pe la 99.5%! laugh.gif

Multumesc 1,61 pentru acest link! Data viitoare cind cineva ma mai intreaba de unde am statisticile cu numarul de creationisti raportat la numarul de oameni de stiinta o sa stiu la ce sa apelez!



A, sa nu uit:

QUOTE

WE ARE SKEPTICAL OF CLAIMS FOR THE ABILITY OF RANDOM MUTATION AND NATURAL SELECTION TO ACCOUNT FOR THE
COMPLEXITY OF LIFE. CAREFUL EXAMINATION OF THE EVIDENCE FOR DARWINIAN THEORY SHOULD BE ENCOURAGED


Deci sunt sceptici in privinta mecanismului mutatie/selectie. Nu vad unde au scris ca sunt sceptici in privinta fenomenului global de evolutie a speciilor. De fapt, pe zi ce trece, am impresia ca si tu te convingi ca evolutia s-a produs, chiar daca sustii ca s-a produs in urma interventiilor divine asupra ADN-ului diferitelor specii.

Editat: Auzi, mi se pare mie sau nu e nici un specialist in genetica printre ei? Daca ma insel te rog sa imi spui numele lui/ei/lor...
1,618033
tongue.gif hai ca esti de coma.

Chiar trebuie sa-ti vin cu o lista de sute de mii de savanti ca sa te convingi? Sunt 100 de savanti din domenii cat se poate de pertinente. Iar daca biologie moleculara nu iti spune nimic... well... rolleyes.gif . Daca si-ar da silinta, si ar deschide o lista, si ar semna cu timpul cateva mii, crezi ca numarul in sine ar conta?

Am insa o intrebare: acestia sunt profesori universitarisi doctori in domeniu. Sunt ei chiar sariti de pe fix? Ei? Oare cum de au ajuns in pozitiile lor daca nu cred in darwinism? Cum pot fi zeci de profesori universitari de biologie si chimie sceptici (i.e. nu au incredere) cu privire la darwinism?

Intelege ca nimeni dintre ei nu neaga fenomenul de adaptare la mediu. Doar ca dezvoltarea vietii din neviata (domeniul de expertiza al biochimistilor) si apoi a vietii simple in viata complexa, si a unei specii in alta - prin cuplul mutatie intamplatoare/selectie naturala NU II CONVINGE.

Mai mult, nu iti spune nimic ca acesti savanti isi dau cu semnatura pe un site ID?
Mie imi spune un singur lucru: ca desi nu neaga fenomenul evolutionist in sine, ei neaga intamplarea ca motor al acestuia. De aici se poate pleca, evident, pe doua cai: una care duce la un Univers antropic, cu legi fizice care duc inexorabil la viata, si inexorabil la viata inteligenta, iar alta care duce la un Proiectant inteligent.

Mai am o intrebare: tu in care tip de darwinism crezi? In cel gradualist sau in cel saltationist? Pentru ca intre ele este o MARE diferenta. Vreau sa-mi clarific ceva... Ei?
Catalin
QUOTE

Chiar trebuie sa-ti vin cu o lista de sute de mii de savanti ca sa te convingi?


Deocamdata am vazut 100.

Cand o sa vad 1000 ma mai gandesc. Dar am impresia ca lista asta a epuizat deja resursele rolleyes.gif

QUOTE

Daca si-ar da silinta, si ar deschide o lista, si ar semna cu timpul cateva mii, crezi ca numarul in sine ar conta?


Cateva mii este numarul pe care l-am presupus eu atunci cand am zis 95%. Evident, sunt mai putini! laugh.gif

Sigur ca ar conta, cum sa nu?

QUOTE

Am insa o intrebare: acestia sunt profesori universitarisi doctori in domeniu. Sunt ei chiar sariti de pe fix? Ei? Oare cum de au ajuns in pozitiile lor daca nu cred in darwinism? Cum pot fi zeci de profesori universitari de biologie si chimie sceptici (i.e. nu au incredere) cu privire la darwinism?


Dar cum pot restul miilor sa nu fie sceptici? Asta nu te intrebi?

In plus, iti mai atrag atentia o data. Lucrul asupra caruia sunt ei sceptici eu nici macar nu ma obosesc sa-l apar. Nu am o parere bine documentata asupra mecanismelor evolutionismului... daca exprimarea ar fi fost "noi nu credem ca fenomenul de evolutie a speciilor s-a petrecut cu adevarat" sunt curios cite semnaturi ar mai fi ramas? probabil sub 10%...

QUOTE

Mai mult, nu iti spune nimic ca acesti savanti isi dau cu semnatura pe un site ID?


Asta chiar nu spune nimic. Si daca ar fi fost pe un site evolutionist ar fi insemnat altceva? huh.gif

QUOTE

Mie imi spune un singur lucru: ca desi nu neaga fenomenul evolutionist in sine, ei neaga intamplarea ca motor al acestuia


Deci ce ai produs tu este un link care contine 0.5% din oamenii de stiinta ai lumii care nu neaga evolutionismul ci doar afirma ca el s-a petrecut sub imboldul unei forte divine. Si mai te miri ca sunt multumit de rezultat? laugh.gif

QUOTE

Mai am o intrebare: tu in care tip de darwinism crezi? In cel gradualist sau in cel saltationist?


Ti-am mai zis ca nu e scopul meu sa sustin vreun mecanism anume al evolutionismului. Discutia e prea larga si prea tehnica pentru oricare dintre noi (no offence! tongue.gif). Dar de ce ar trebui sa-mi aleg o varianta? de ce n-ar putea fi valide ambele mecanisme? poate anumite conditii favorizeaza un mecanism si alte conditii pe celalalt.

Discutia se desfasoara intre geneticieni. Si nu ma mir ca in lista ta n-am vazut nici un PhD in genetica. Molecular biology e altceva decit genetica!
1,618033
catalin, incepi sa te contrazici.

Ori ataci ID-ul ca fiind nesustinut de oamenii de stiinta, ori accepti ca sunt destui oameni de stiinta il admit, fie si ca ipoteza demna de lucru.

Stii foarte bine de ce am dat linkul - pentru a arata ca nu toata lumea stiintifica de renume este convinsa de argumentele evolutionismului. Te incordezi in lipsa aparenta de geneticieni. Daca ti-as numi niste geneticieni ID ai fi dispus sa iti schimbi opinia, sau si ei vor fi 0.1% din intreaga masa de savanti, care oricum nu se ocupa cu studiul aparitiei vietii, ci cu aplicatii practice in domeniul geneticii...

Nu mi-ai raspuns la intrebari: spre care scoala inclini - cea gradualista sau cea saltationista? Sunt diferente majore intre ele, si este putin ciudat ca cineva sa sustina evolutia fara a-si defini bine in ce crede. Este ca si cum un creationist ar sustine ca nu conteaza in ce mod a aparut si dezvoltat viata, caci oricum a fost Cineva in spatele ei. Abordare care imi aminteste de pretentia evolutionista ca au fost deja sintetizati toti aminoacizii necesari vietii, uitandu-se sa se specifice ca diversele grupe de aminoacizi au fost obinute rand pe rand in experimente diferite (si in conditii diferite), iar nu toti odata.

Evolutionismul antropic nu este totuna cu cel darwinist. Iar cel ID este la extrema opusa evolutionismului actual, exact la originea sa.

Eu sustin o modelare a materiei nevii pentru a genera viata, printr-o metoda combinata (asemanatoare cu cea folosita de designerii softului roverelor de pe Marte): creare directa, apoi instalare de programe care sa permita adaptarea la mediu in masura in care se pastreaza caracteristicile speciei, fie ea si prin metode random. Dar modelarea este dirijata si are un scop final: aparitia omului.
Catalin
QUOTE

Ori ataci ID-ul ca fiind nesustinut de oamenii de stiinta, ori accepti ca sunt destui oameni de stiinta il admit, fie si ca ipoteza demna de lucru.


ID-ul este sustinut de 1% din oamenii de stiinta. Daca tie ti se par destui te-as intreba ce parere ai de oamenii de stiinta musulmani? si ei or fi un procent acolo... poate chiar mai mult de 1%. Sau ce parere ai de oamenii de stiinta hindusi? acorzi hinduismului atentie doar pentru ca 1% din oamenii de stiinta sunt adeptii lui? il accepti ca ipoteza de lucru? Dar daca ar fi 0.1% adepti? dar 0.001%? unde te-ai opri?

QUOTE

Daca ti-as numi niste geneticieni ID ai fi dispus sa iti schimbi opinia, sau si ei vor fi 0.1% din intreaga masa de savanti, care oricum nu se ocupa cu studiul aparitiei vietii, ci cu aplicatii practice in domeniul geneticii...


Daca o sa-mi arati ca 0.1% din geneticieni sunt ID-isti nu vei capata atentie din partea mea. Daca vei arata ca 10% din ei sunt ID-isti atunci vei avea maxima atentie din partea mea. In rest faci regula da 3 simpla ca sa vezi cum o sa reactionez.

QUOTE

Nu mi-ai raspuns la intrebari: spre care scoala inclini - cea gradualista sau cea saltationista? Sunt diferente majore intre ele, si este putin ciudat ca cineva sa sustina evolutia fara a-si defini bine in ce crede. Este ca si cum un creationist ar sustine ca nu conteaza in ce mod a aparut si dezvoltat viata, caci oricum a fost Cineva in spatele ei.


Ma bucur ca iti aduce aminte de asta. As vrea sa vad si eu un creationist care nu face asa! Chiar si tu cind te-am intrebat despre mecanismele creationismului nu mi-ai zis nimic, am dreptate? Si atunci de ce sa-mi dau eu cu parerea asupra mecanismelor evolutionismului? ii las pe geneticieni sa se certe intre ei pana cand o sa devina clar pentru ei. Dup-aia o sa incerc si eu sa inteleg.

QUOTE

Abordare care imi aminteste de pretentia evolutionista ca au fost deja sintetizati toti aminoacizii necesari vietii, uitandu-se sa se specifice ca diversele grupe de aminoacizi au fost obinute rand pe rand in experimente diferite (si in conditii diferite), iar nu toti odata.


Din nou vorbesti despre altceva decit evolutionism. Evolutionismul nu se ocupa cu aparitia vietii! Sunt alte ramuri ale biologiei pe-acolo. Evolutionismul lucreaza cu viata dupa ce a aparut.

QUOTE

Eu sustin o modelare a materiei nevii pentru a genera viata, printr-o metoda combinata (asemanatoare cu cea folosita de designerii softului roverelor de pe Marte): creare directa, apoi instalare de programe care sa permita adaptarea la mediu in masura in care se pastreaza caracteristicile speciei, fie ea si prin metode random. Dar modelarea este dirijata si are un scop final: aparitia omului.


Deci asta e teoria ta! In primul rind nu e incompatibila cu evolutionismul asa ca nu inteleg de ce te lupti... in al doilea rind, ai uitat sa mentionezi pretentia ta ca forta care dirijeaza procesul este Dumnezeu si, mai mult, Dumnezeul Bibliei! E, sunt chiar curios ce argumente ai putea sa ai pentru asta... Daca te-ai rezuma la a sustine ca evolutinoismul e real dar ca o forta (oarecare) se afla in spatele procesului, atunci nu te-as contrazice in nici un fel.
1,618033
Catalin, eu unul vad o Fiinta Inteligenta, un intelect, in spatele vietii de pe pamant (si a Universului), iar nu o forta, fie ea si oarecare. tongue.gif

Este un simplu proces de deducere.

Care sunt mecanismele creatiei? Sa le descopere stiinta - pe mine nu ma supara stiinta, ci incapatanarea unora de a-si apara teoriile chiar si atunci cand nu au nici un fel de baza! Or, din punctul meu de vedere, baza darvinismului este extrem de subreda, iar explicatiile darwiniste din manuale sunt de-a dreptul stupide, o insulta la adresa inteligentei.

Nu pot intelege de ce se continua exemplele cu moliile de copac, cu drosofilele, cu meteoritii care au facut plici in supa biologica de s-a combinat adn-ul si asa mai departe, cand se stie foarte clar ca NU sunt exemple sau dovezi in sprijinul unei evolutii intamplatoare.


Iti recomand cartea Vital Dust: Life As a Cosmic Imperative, a lui Christian de Duve (premiul Nobel).
Atat in cazul evolutionismului, cat si in cazul creationismului, sunt zone esentiale in care este necesar un mic 'salt al credintei' - o trecere peste lucrurile imposibil de explicat cu cunostintele actuale, dar care ne sunt absolut necesare pentru a merge mai departe.

Evolutionistii si creationistii fac acest salt in privinta aparitiei vietii din neviata (si te contrazic: este un domeniu dezbatut in ultimul timp cu precadere de catre evolutionisti, desi ai dreptate daca spui ca nu au de ce sa-si dea cu presupusul asupra lui), in privinta transformarii unei specii in alta, si in privinta datarii cu exactitate a erelor geologice.

Nimeni nu contesta in campul stiintei capacitatea de adaptare a fiintelor vii. Dar sunt momente in cadrul constructiei explicative furnizate de creationism (ID) si evolutionism in care NU se pot oferi argumente altele decat ale speculatiei.

Ma mira ca speculatiile de gradinita ale unui Musgrave ti se par pertinente, in timp ce refuzi principiile simple date de ID (deductia implicarii unui intelect atunci cand un sistem ireductibil apare la o noua specie).

Eu unul imi pastrez TOATE optiunile deschise. Doar ca balanta inclina, in ceea ce ma priveste, catre existenta unui Intelect aflat in totala armonie cu Dumnezeul Biblic. Evident, pornind poate de la aceleasi date, balanta ta inclina catre altceva.

Am mai dat in trecut linkuri catre articolele din domeniu, deci nu le mai repet. Mi se pare insa necinstit sa afirmi ca creationistii au nevoie de asemenea salturi de credinta (axiome), iar creationistii nu, in momentul in care intreaga teorie a evolutiei se bazeaza pe un asemenea salt de credinta (imposibilitatea explicarii modalitatii transformarii intamplatoare a nevietii in viata, dar predarea acestui lucru drept fapt).

Catalin
QUOTE

Catalin, eu unul vad o Fiinta Inteligenta, un intelect, in spatele vietii de pe pamant (si a Universului), iar nu o forta, fie ea si oarecare.


Vezi mai mult. Vezi o fiinta despre care afirmi ca este atotputernica, a inspirat scrierea Bibliei si iti promite viata vesnica. Sunt foarte curios cum legi aceste concluzii de restul teoriei...

QUOTE

Care sunt mecanismele creatiei? Sa le descopere stiinta


Stiinta? aha, pai te-am rugat sa-mi prezinti si mie niste creationisti preocupati de dezvoltarea stiintei. Care a fost ultimul articol creationist pubilcat intr-o revista stiintifica (nu una cu specific creationist)? Care au fost eforturile depuse de creationisti in studiul calotei polare si a depunerilor de pe fundul lacurilor? Unde sunt creationistii cu doctorat in genetica? Cum sa le descopere stiinta cind trebuie sa le descopere oamenii de stiinta iar ei lipsesc la apel?

Oricum, de-acum sa nu ma mai intrebi ce aroma de evolutionism prefer. Considera ca ti-am raspuns "Sa descopere stiinta!"!

QUOTE

Nu pot intelege de ce se continua exemplele cu moliile de copac, cu drosofilele, cu meteoritii care au facut plici in supa biologica de s-a combinat adn-ul si asa mai departe, cand se stie foarte clar ca NU sunt exemple sau dovezi in sprijinul unei evolutii intamplatoare.


Nu se stie deloc foarte clar asa cum sustii tu. Daca ar fi foarte clar atunci procentele ar sta pe dos: 99% creationisti si 1% evolutionisti.

QUOTE

Ma mira ca speculatiile de gradinita ale unui Musgrave ti se par pertinente, in timp ce refuzi principiile simple date de ID (deductia implicarii unui intelect atunci cand un sistem ireductibil apare la o noua specie).


Iar cu sistemele ireductibile? pe bune, ma faci sa ma documentez serios si sa vin cu toate chestiile care au fost descoperite in ultimii ani in domeniul sistemelor "ireductibile". Sa vedem ce-o sa zici atunci. Iti promit ca ma documentez! Intre timp ti-as sugera sa faci la fel pentru ca am de gind sa fiu neiertator! tongue.gif

QUOTE

Mi se pare insa necinstit sa afirmi ca creationistii au nevoie de asemenea salturi de credinta (axiome), iar creationistii nu, in momentul in care intreaga teorie a evolutiei se bazeaza pe un asemenea salt de credinta (imposibilitatea explicarii modalitatii transformarii intamplatoare a nevietii in viata, dar predarea acestui lucru drept fapt).


Uneori te comporti ca Figaro... chiar trebuie sa zic de o mie de ori ca evolutionismul si aparitia vietii sunt domenii diferite fara legatura intre ele? rolleyes.gif
Oul Dogmatic
Ce inseamna cand 11 000 de savanti cred in darwinism=evolutie ? Se stie ca "evolutia" este o TEORIE, dupa toate regulile stabilite de metoda stiintifica. Asa ca, niste oameni de stiinta care se respecta nu pot spune ca o "teorie" este o realitate. O teorie este o teorie si deocamdata sint mai multe cu privire la aparitia vietii pe pamint.
1,618033
Catalin, repet ca ai dreptate referitor la separarea intre evolutionism si aparitia vietii.'


Numai ca ce mai pot zice cand un Dawkins si un Musgrave - evolutionisti convinsi - aplica la moleculele pre-biotice termeni tipic evolutionisti? Si daca vrei sa-ti citez multi alti evolutionisti care intra in domeniul lumii pre-biotice cu argumente care nu tin de domeniul lor de activitate, iti mai spun, dar ii stii si singur. Am trait sa citesc ca a existat cuplul mutatie/selectie naturala si la moleculele pre-biotice: asta nu este evolutionism legat de aparitia vietii? rolleyes.gif Nu ma mai garmaci atat pe aplicarea corecta a termenilor, ca, desi sunt de acord cu tine pe partea tehnica, nu pot sa ignor realitatea: savanti care nu au legatura cu chimia si fizica (si, as zice eu, cu informatica) se baga cu picioarele in balta prebiotica cu o frenezie demna de o cauza mai buna.

In alta ordine de idei, peste 80% dintre articolele din revistele de stiinta sunt neutre, nu pro sau contra evolutionismului - caci nu asta ii intereseaza pe majoritatea savantilor. Dar sa spui ca nu exista savanti creationisti care sa-si aduca aportul la stiinta, este cam mult. Sunt destui care fac descoperiri importante in domeniile lor, si multi care lucreaza chiar in geologie (evident ca aia nu sunt creationisti de scoala veche, caci n-au cum wink.gif ). Eu iti citez doar unul, care nu crede deloc in evolutie, ci in ID. Si care a fost responsabil de multe chestii dragute facute in domeniul astrofizicii de catre NASA. (http://www.physics.aamu.edu/Faculty/Williams.php ). Daca te vei obosi sa verifici CV-ul fiecaruia dintre zecile de savanti citati mai sus, vei vedea ca majoritatea au lucrari de renume in domeniile lor. Da, Catalin, si ei isi aduc aportul la stiinta!

Sunt doua campuri de stiinta diferite: unul al stiintei care ignora punctul de pornire (nu o intereseaza cine sau ce a realizat respectivul animal sau respectivul fenomen fizic/chimic), iar celalalt al stiintei care incearca sa raspunda la intrebarile referitoare la aparitia si dezvoltarea vietii.

Majoritateasavantilor citati de mine mai sus lucreaza in primul camp al stiintei. Si sunt somitati in materie. Dar cand vine vorba de al doilea camp, ei isi spun opinia in mod clar: sunt sceptici cu privire la evolutionism ca raspuns general. Sunt si altii care se ocupa doar de al doilea camp al stiintei - majoritatea sunt evolutionisti, altii sunt creationisti (nu ii iau in seama decat pe cei ID, care admit fenomene evidente, precum adaptabilitatea, restul nu ma intereseaza). Acestia NU au in general cum si cand sa faca parte din primul grup, pentru ca se ocupa de cu totul altceva. Ei speculeaza, la nesfarsit. Sunt in general teoreticieni, si aici e buba. Dar asta e valabil cu privire la evolutionistii care sunt activi in acest domeniu. Nici ei nu explica prea multe, sunt in general tot teoreticieni, si de-aia si speculeaza. La nesfarsit. Am citit prea multe argumente pro si contra schimbate de cele doua parti, incat m-am saturat (inclusiv cu privire la sistemele ireductibile - cei de la arn.org au macar decenta de a publica linkuri catre articolele scrise drept contraargumente, pe cand siturile evolutioniste NU fac acest lucru. De ce oare? rolleyes.gif ). E oare atat de greu de inteles ca diferenta intre ei e foarte mica?
Catalin
Oule, uita-te aici daca vrei sa vezi ce e teorie stiintifica si ce e fapt stiintific!

Ce inseamna 11000 de oameni de stiinta care sustin acelasi lucru? inseamna aproape un consens stiintific! smile.gif

1,61, nu-mi mai da exemple de fizicieni si de matematicieni ca stiu ca sunt (adica stiu ca sunt vreo suta wink.gif)! Mai bine imi dai exemple de doctori in genetica...

Sunt in proces de documentare despre mecanisme si despre ireductibilitate asa ca nu mai comentez restul deocamdata.
Catalin
Un link interesant pentru cei care neaga prezenta mutatiilor benefice si/sau aparitia noilor specii de-a lungul timpului. Va recomand simularile. Sunt foarte dragute!
1,618033
...despre cum a fost primit ID-ul in comunitatea de geneticieni... ai aici un link.

http://www.arn.org/docs/behe/mblr22698.htm

Cred ca esenta sta in discutii, iar nu in dispretul reciproc.

Cat despre geneticieni care sa sustina ID-ul, numele Michael Denton iti spune ceva?

ps.
Raman mereu uimit cand vad cum sunt aparate, nu principiile evolutionismului (care nici macar nu sunt atacate de ID), ci speculatiile privitoare la transformarea graduala/in salturi dintr-o specie in alta, sau a lumii pre-biotice in viata. Evolutionismul ramane profund speculativ in aceste domenii - dar reactia vehementa impotriva ideii ca un intelect sta in spatele acestor transformari spune destul de multe.
Catalin
Eu cred ca nici nu l-au luat in serios. N-ai vazut ca nimeni nu a incercat sa-i combata ideea ca evolutionismul este nefalsificabil?

Metode de falsificare a evolutionismului sunt multe:

1. Daca s-ar gasi macar o specie cu trasaturi de mamifer si cu trasaturi de pasari ar rezulta ca evolutionismul este complet gresit. Asta e valabil pentru oricare doua specii evoluate separat.

2. Daca s-ar dovedi ca anumite specii au coexistat cu altele care, conform evolutionismului, au trait cu multe milioane de ani inainte evolutionismul s-ar dovedi fals.

3. Daca printre fosilele din munti s-ar gasi animale acvatice care sa fi aparut dupa formarea lantului muntos atunci evolutionismul s-ar dovedi fals.

Si mai pot continua cu exemple daca mai e nevoie. Evident, nici una dintre cele de mai sus nu se realizeaza in realitate. Asteptam sa ne spuna distinsul domn Behe care sunt metodele de falsificare a creationismului...
1,618033
Pai au fost incercari: stii tu geneticianul care a incercat sa arate ca ochiul uman este prost construit, ceea ce infirma ideea de Constructor. Dar s-a dovedit ca ochiul uman e foarte bine construit...(nu intru in detalii, daca le doreste cineva, le pot posta) tongue.gif

O mica nota: cartile lui Denton (citat de mine mai sus) s-ar putea sa-ti placa. El se afla undeva la mijloc intre evolutionism si ID...
Catalin
Aha... acum mi-aduc aminte. Ce zice domnul Behe de problema vitaminei C?
1,618033
Catalin, un raspuns simplu l-am mai dat: omul are o dieta care suplineste aceasta lipsa. Aici intram iar in campul speculatiei, cu un raspuns creationist standard: omul actual nu este decat o palida umbra a ceea ce trebuia sa fie omul.

Dar mai sunt si alte raspunsuri mai aproape de ratiune:

"As an interesting example of evolutionary degeneration of characters, I would like to take the loss of ascorbic acid synthesizing ability in man and a few other species. Jukes and King (Jukes TH and King JL: J Human Evolution 4: 85, 1975) theorized that this loss had occurred as a neutral evolutionary change. According to them, the ability to synthesize ascorbic acid (vitamin C) is in general a characteristic of terrestrial vertebrates. However, besides the human, the ability is not present in monkeys, guinea pigs, fruit-eating bats and some passerine birds. These animals consume food rich in ascorbic acid, and it is assumed that the mutants leading to loss of the synthesizing ability were neutral and became fixed in the species through random gene frequency drift. The alternative hypothesis is that the loss was adaptive, and occurred by positive natural selection. Jukes and King's hypothesis appears to be more plausible since many herbivorous vertebrate species, which consume food high in ascorbic acid, have retained the ability to synthesize it. The observation that the loss occurred in species that are widely scattered in phylogeny also supports their hypothesis." (Kimura M., "Population Genetics and Molecular Evolution," The Johns Hopkins Medical Journal, Vol. 138, No. 6, June 1976, p260)


Dupa cum stii, nimeni normal la cap nu spune ca Adam si Eva erau si albi si negri. Toate rasele umane s-au dezvoltat in urma unor mutatii in codul genetic al urmasilor. Este ceva de bun simt. Dar au ramas cu totii oameni, nu alta specie.
Si totusi, acelasi putea fi mecanismul prin care omul actual sa aiba o pseudogena (nefunctionala) de sintetizare a vitaminei C. Adica sa-si fi pierdut aceasta functie.
Este ca un intrerupator care a fost inchis.

Asta nu este evolutie, ci involutie, explicabila cu tone de argumente teologice (vezi caderea omului in pacat)
Ignorand orice argument teologic, genetic vorbind, este o degenerescenta a speciei, cauzata de alimentatie si de adaptarea la hrana bogata in acid ascorbic. Nu vad unde este evolutia aici, insa, pentru ca nu vad o gena noua, ba nici macar o enzima noua. Vad o gena care a incetat sa functioneze. Argumentul vitaminei C este circular.
Catalin
QUOTE

Toate rasele umane s-au dezvoltat in urma unor mutatii in codul genetic al urmasilor.


Hmm... laugh.gif

Vezi sa nu te-auda Figaro! Dupa parerea lui nu e vorba de mutatii ci de recombinari! Mare atentie. Eu ce pot sa zic... sunt de acord cu tine... numai ca as inlatura umane din propozitie ca nu foloseste la nimic: "Toate rasele s-au dezvoltat in urma unor mutatii in codul genetic al urmasilor". De ce sa fim subiectivi si sa ne referim doar la hominizi?

QUOTE

Este ceva de bun simt. Dar au ramas cu totii oameni, nu alta specie.


Pai da, sigur... si cainii au ramas lupi, nu e vorba de o alta specie! biggrin.gif

QUOTE

Asta nu este evolutie, ci involutie, explicabila cu tone de argumente teologice (vezi caderea omului in pacat)


Omul ca omul... inteleg. Dar si maimuta? ea cu ce a pacatuit?

QUOTE

Ignorand orice argument teologic, genetic vorbind, este o degenerescenta a speciei, cauzata de alimentatie si de adaptarea la hrana bogata in acid ascorbic. Nu vad unde este evolutia aici, insa, pentru ca nu vad o gena noua, ba nici macar o enzima noua. Vad o gena care a incetat sa functioneze. Argumentul vitaminei C este circular.


Circular? nu inteleg... cum e circular argumentul urmator:

1. O fiinta perfecta nu face greseli grosolane de design
2. O gena proasta e o greseala grosolana de design (la fel si una nenecesara)
3. Maimuta are cel putin o gena proasta (iar la alte mamifere este nenecesara).
4. 1, 2 si 3 => maimuta nu a fost facuta de o fiinta perfecta
denise
QUOTE
1. Daca s-ar gasi macar o specie cu trasaturi de mamifer si cu trasaturi de pasari ar rezulta ca evolutionismul este complet gresit. Asta e valabil pentru oricare doua specii evoluate separat.


Ornitorincul


QUOTE
2. Daca s-ar dovedi ca anumite specii au coexistat cu altele care, conform evolutionismului, au trait cu multe milioane de ani inainte evolutionismul s-ar dovedi fals.


Chiar in cadrul speciei umane : Luand in considerare rasele stravechi ale omului , rasa Cro-Magnon e reprezentata de schelete complete, cu inaltimea de cca 1,80 m si capacitate craniana mai mare decat a omului modern (n.b.) -scheletele lor au fost gasite in pesterile din muntii Carmel alaturi de oase ale omului de Neanderthal, considerat primitiv. Unele schelete erau intermediare , ceea ce sugereaza o endogamie intre cele doua tipuri.

Albia raului Paluxy , langa Glen Rose Texas : urme clare de dinozaur, brontozaur si tyranisaurus (deci cretacic), La aceeasi adancime, la cativa metri -urme umane certe. Ce cautau pe acolo asa devreme ? Conform teoriei evolutioniste, omul nu poate avea varsta de 140 mil. ani.


QUOTE
3. Daca printre fosilele din munti s-ar gasi animale acvatice care sa fi aparut dupa formarea lantului muntos atunci evolutionismul s-ar dovedi fals.


Cu placile care se misca fix cu un anumit nr. de centimetri si ridica muntii astfel incat sa fie luate ca etalon de timp - am mai discutat. Cum se poate atat de fix, de cand sa masoara astfel incat sa se ajunga la certitudinea asta ? Marja de eroare trebuie sa fie fantastica.


Repet –teoria evolutionista nu trebuie desfiintata ci revizuita. (In punctele esentiale).
1,618033
http://www.shepherdproject.com/vitamin_c.pdf

Iti raspunde la intrebari. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce se scrie acolo. Este doar un raspuns dintre multele posibile.

Si ca sa fiu mai in clar, cu un raspuns propriu:

1. O fiinta perfecta nu face greseli grosolane de design.
Corect. Una dintre cele mai grosolane greseli de design este moartea fiintelor vii. Dar daca aceasta moarte a fost dorita?

2. O gena proasta e o greseala grosolana de design (la fel si una nenecesara)
Corect. Dar daca aparitia genelor defecte este un element esential in adaptarea la mediu? Mai precis, dezactivarea acestor gene in momentul in care nu sunt necesare? Sau cand ar da un avantaj nedorit speciei respective?

3. Maimuta are cel putin o gena proasta (iar la alte mamifere este nenecesara).
Corect. Dar nu uita ca acelasi Designer presupus a facut si virusii si bacteriile. Sunt bacterii 'bune' si bacterii 'rele'. Si sunt si bacterii 'inutile'. Mai precis spus: maimuta are o gena care o dezavantajeaza si o obliga la o hrana bogata in VEGETALE. Iti poti imagina ce misto ar fi jungla daca maimutele, destepte asa cum sunt, ar fi CARNIVORE? Ce misto echilibru ar fi...

4. 1, 2 si 3 => maimuta nu a fost facuta de o fiinta perfecta
Incorect. Maimuta a fost facuta de o fiinta perfecta care s-a gandit (probabil) la impactul unei populatii de animale inteligente si preponderent CARNIVORE in cadrul unui sistem relativ inchis.

a: omul (si maimuta) sunt animale inteligente, cu un avantaj net asupra celorlalte animale
b: omul carnivor necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
c: maimuta exclusiv carnivora necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
d: se dezactiveaza o gena pentru a obliga aceste doua specii sa fie preponderent VEGETARIENE, restabilind astfel echilibrul.

Este o explicatie propusa (nici pe departe finala). Are sau nu are sens? rolleyes.gif


ps. Daca si omul, si maimuta au o gena defecta, inseamna ca defectul a aparut undeva la stramosul comun. De ce oare insa nu se mai gaseste macar cate un exemplar izolat (macar printre maimute) care sa-si sintetizeze singur vitamina C? Care este avantajul evolutiv al unei gene defecte, de tocmai indivizii defecti au luat-o inaintea celor care isi puteau sintetiza singuri vitamina?
denise
teoria spune ca omul are maxim cateva mil de ani vechime , dar s-au gasit urme de om in formatii din carbonifer , pe terenuri ce se intind din Virginia si Pennsylvania pana la Kentucky Illinois, Missouri si spre vest pana la M-tii Stancosi.
sursa: Albert C. Ingalls
Oul Dogmatic
QUOTE (Catalin @ Jan 30 2004, 01:17 PM)
daca vrei sa vezi ce e teorie stiintifica si ce e fapt stiintific!


O teorie nascuta din ..disperare! tongue.gif

"Just imagine that scientific dispute has sunk to this level. What would the falsification of this prediction imply, if not Specific Creation?"—*Soren Lovtrop, "Semantics, Logic and Vulgate Neo-Darwinianism," in Evolutionary Theory, July, 1979, p. 162.

http://www.pathlights.com/ce_encyclopedia/...%20Are%20Hoping
Catalin
QUOTE

Iti raspunde la intrebari. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce se scrie acolo. Este doar un raspuns dintre multele posibile.

huh.gif

Pai esti sau nu de acord? mi se pare normal ca site-urile pe care le citezi sa-ti sustina punctul tau de vedere. A spune ca nu esti neaparat de acord cu ce scrie un site pe care il citezi mi se pare foarte dubios...

Ma rog, sa vedem ce scrie pe-acolo... Argumentul principal pare a fi urmatorul:

1. Oamenii, maimutele si purcelusii de guineea au fost creati cu capacitatea de a sintetiza Vitamina C
2. La un moment dat (de exemplu dupa potop), conditiile de mediu s-au schimbat drastic si rezultatul a fost pierderea acestei capacitati.

Aceasta explicatie pare sa se muleze perfect peste doctrina crestina. Totusi, niste probleme apar. De exemplu punctul 2 pare sa implice ca sunt posibile mutatiile accidentale in cadrul ADN-ului unei specii. Vreo 3, 4 mutatii de-astea ne trebuie ca sa devenim o noua specie (adica ADN-ul nostru sa nu mai fie compatibil cu ADN-ul celorlalti). Punctul 2 este, pur si simplu, evolutionism! Mai mult, autorul pare a fi suporterul mecanismului mutatie-selectie. Altfel cum s-ar incadra schimbarea conditiilor de mediu in ecuatie? Sper ca nu vrea sa ne convinga ca mai multi indivizi au suferit brusc aceeasi mutatie accidentala in ADN... singura explicatie plauzibila este ca un individ a suferit mutatia si aceasta din urma a constituit un avantaj, astfel incit s-a impus incet incet asupra restului populatiei.

In consecinta, pina si creationistii ne propun evolutionismul ca cea mai buna explicatie! rofl.gif

In ceea ce priveste raspunsul tau, recunosc ca sunt foarte surprins. Esti de acord cu toate cele 3 premise ale mele si, totusi, nu esti de acord cu ceea ce rezulta in mod logic din ele. Esti de acord ca designerul nu face greseli grosolane, esti de acord ca maimuta are o greseala grosolana de design, dar ti se pare gresit sa deducem de-aici ca maimuta nu este creata de un designer inteligent. Nu stiu ce sa mai zic... as putea sa-ti tin un curs despre modus tollens si modus ponens eventual...

Fii atent:
1. Toti A sunt B
2. C nu este B

1 si 2 => C nu este A

Sper ca nu ai de gind sa sustii ca schema asta e gresita... acum trebuie doar sa inlocuiesti A cu 'animale create de un designer', B cu 'animale fara greseli grosolane de design' si C cu 'maimuta'.

Ai fost de acord cu premisele, trebuie sa fii de acord si cu concluzia.

QUOTE

a: omul (si maimuta) sunt animale inteligente, cu un avantaj net asupra celorlalte animale
b: omul carnivor necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
c: maimuta exclusiv carnivora necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
d: se dezactiveaza o gena pentru a obliga aceste doua specii sa fie preponderent VEGETARIENE, restabilind astfel echilibrul.

Este o explicatie propusa (nici pe departe finala). Are sau nu are sens?


N-are nici un sens. Uite de ce:
a: la fel ca la tine
b: la fel ca la tine
c: la fel ca la tine
d: a b si c => un creator inteligent ar avea grija de la inceput ca ele sa fie preponderent vegetariene.

Nu vad cum e posibil ca Dumnezeu sa creeze omul si maimuta, si sa-si dea seama ca a gresit in estimarea sa... asta e varianta pe care o sustii tu? ohmy.gif
Catalin
Denise, spune-ne si la ce trasaturi are ornitorincului te referi? Oricum, trebuie revizuita exprimarea mea: daca s-ar gasi un mamifer cu alte trasaturi comune cu ale unei pasari decit cele care sunt comune si reptilelor din care au evoluat amindoua atunci evolutionismul s-ar dovedi fals.

QUOTE

Chiar in cadrul speciei umane : Luand in considerare rasele stravechi ale omului , rasa Cro-Magnon e reprezentata de schelete complete, cu inaltimea de cca 1,80 m si capacitate craniana mai mare decat a omului modern (n.b.) -scheletele lor au fost gasite in pesterile din muntii Carmel alaturi de oase ale omului de Neanderthal, considerat primitiv. Unele schelete erau intermediare , ceea ce sugereaza o endogamie intre cele doua tipuri.


Foarte frumos. Si? cum contrazice asta evolutionismul? poate ar trebui sa ma exprim din nou mai bine:

Daca s-ar gasi fosile ale unei specii care par sa sugereze o existenta anterioara unei alte specii care este presupusa a fi un stramos atunci evolutionismul s-ar dovedi fals! (altfel spus nu ai voie sa existi inaintea bunicilor tai, corect? Ai voie sa coexisti cu ei, insa...)

QUOTE

Albia raului Paluxy , langa Glen Rose Texas : urme clare de dinozaur, brontozaur si tyranisaurus (deci cretacic), La aceeasi adancime, la cativa metri -urme umane certe. Ce cautau pe acolo asa devreme ? Conform teoriei evolutioniste, omul nu poate avea varsta de 140 mil. ani.


Albiile riurilor nu sunt cel mai bun indicator... moare dinozaurul, apare riul, trec milioane de ani fara sa se mai modifice adincimea. Lacurile sunt mult mai relevante. Acolo sedimentele se depun si nu se mai ridica. Pe albia riului se poate intimpla orice.

QUOTE

Cu placile care se misca fix cu un anumit nr. de centimetri si ridica muntii astfel incat sa fie luate ca etalon de timp - am mai discutat. Cum se poate atat de fix, de cand sa masoara astfel incat sa se ajunga la certitudinea asta ? Marja de eroare trebuie sa fie fantastica.


Pai de discutat am mai discutat, dar eu ti-am raspuns si tu ai lasat-o balta, daca-mi amintesc eu... marja de eroare o fi ea fantastica dar nu poate fi mai mare de 20-30% niciodata.
Figaro
QUOTE ("Catalin")

un creator inteligent ar avea grija de la inceput ca ele sa fie preponderent vegetariene.


Poate ca ar fi mai bine sa ne spui mai multe despre acel Dumnezeu-persoana al tau. Sunt curios: e inteligent sau nu? biggrin.gif

Tudy
QUOTE ("Catalin")
QUOTE ("1 @ 618033")

a: omul (si maimuta) sunt animale inteligente, cu un avantaj net asupra celorlalte animale
b: omul carnivor necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
c: maimuta exclusiv carnivora necesita resurse imense de hrana, care destabilizeaza mediul inconjurator
d: se dezactiveaza o gena pentru a obliga aceste doua specii sa fie preponderent VEGETARIENE, restabilind astfel echilibrul.

Este o explicatie propusa (nici pe departe finala). Are sau nu are sens?


N-are nici un sens. Uite de ce:
a: la fel ca la tine
b: la fel ca la tine
c: la fel ca la tine
d: a b si c => un creator inteligent ar avea grija de la inceput ca ele sa fie preponderent vegetariene.

De ce ar fi trebuit să aibă grijă "de la ξnceput"? Ce e "greşit" ξn situaţia actuală? Ce ξnţelegi tu prin "creator inteligent"? Cum ar trebui un astfel de Creator să se manifeste?...

Din cβte observ, pentru tine un Creator "inteligent" e un Creator care face ceea ce tu crezi că ar trebui să facă... smile.gif
denise
@Catalin
QUOTE
Oricum, trebuie revizuita exprimarea mea: daca s-ar gasi un mamifer cu alte trasaturi comune cu ale unei pasari decit cele care sunt comune si reptilelor din care au evoluat amindoua atunci evolutionismul s-ar dovedi fals.

- deci exprimarea a fost de vina? OK.

QUOTE
Foarte frumos. Si? cum contrazice asta evolutionismul? poate ar trebui sa ma exprim din nou mai bine:

Daca s-ar gasi fosile ale unei specii care par sa sugereze o existenta anterioara unei alte specii care este presupusa a fi un stramos atunci evolutionismul s-ar dovedi fals! (altfel spus nu ai voie sa existi inaintea bunicilor tai, corect? Ai voie sa coexisti cu ei, insa...)

Poate... smile.gif
Nu il contrazice Catalin, ar trebui sa il corecteze, ca sa nu mai dea apa la moara celor care il contesta de dragul de a-l contesta. Si pe mine, ca si pe tine, ma irita argumentele "viscerale'' contra evolutionismului, dar isi gasesc aliati chiar in sanul celor care il sustin cu orice pret, prin refuzul lor de a-si acoperi punctele slabe. Ori la cei care sustin evolutionismul am pretentii - se declara oameni de stiinta.
Conform teoriei evolutioniste Omul de Neanderthal nu este "bunicul" omului de Cro-Magnon , doar daca nea-Anderthal traia de 1000-2000 de ori mai mult decat bietul Matusalem. Ceea ce dovedeste asta este ca anumite aspecte ale evolutionismului sunt tratate superficial chiar de catre evolutionisti.

QUOTE
moare dinozaurul, apare riul, trec milioane de ani fara sa se mai modifice adincimea.

Mai verifica te rog afirmatia de mai sus. No coments.
In plus, nenumarate dovezi ale evolutionismului au fost colectate tot din albia raurilor.

Mai exista un exemplu (nu in albia rarilor):
QUOTE
teoria spune ca omul are maxim cateva mil de ani vechime , dar s-au gasit urme de om in formatii din carbonifer , pe terenuri ce se intind din Virginia si Pennsylvania pana la Kentucky Illinois, Missouri si spre vest pana la M-tii Stancosi.
sursa: Albert C. Ingalls

Varsta omului indicata de teoria evolutionista este cu siguranta gresita.Atat si nimic mai mult.

QUOTE
Pai de discutat am mai discutat, dar eu ti-am raspuns si tu ai lasat-o balta, daca-mi amintesc eu... marja de eroare o fi ea fantastica dar nu poate fi mai mare de 20-30% niciodata.

Nu am lasat-o balta - am aratat de ce metoda C14 "pica", la fel si cea cu straturile geologice. Ai venit cu varianta placilor care se misca ca un numar fix de centimetri si ti-am spus ca mi se pare imposbil ca aceasta miscare sa fie atat de exacta incat sa fie luata etalon. Chiar tu spui ca marja de eroare ar pute fi de 20-30%. 20-30% din sute si sute de milioane de ani. Mai mult chiar decat varsta omului (maxim 140 mil). Poate ca omul nici nu a aparut, ce zici?

Hai sa clarificam niste lucruri:
Creationismul nu exclude evolutionismul .Cel putin creationistii cu capul pe umeri nu neaga evidentele de adaptare, selectie etc.
Evolutionistii (vorbesc de cei tot cu capul pe umeri) recunosc ca la ora actuala nu au posibilitatea de a arata cum a aparut viata pe Pamant. Totul se reduce la simple teorii, valoroase, mai mult sau mai putin argumentate. Dar nimeni nu a putut aduce dovezi clare si certe in sustinerea acestor teorii. N.B - evolutionismul nu poate elimina posibilitatea creationismului - mai bine zis nu poate elimina din start nci o ipoteza (Cine stie, poate ca nu suntem decat ce a lasat Unicornul Roz in urma cand a trecut pe aici laugh.gif ).
Cele doua variante (care , repet, nu se exclud) pierd foarte mult din cauza bigotilor , pe de o parte, si a fanaticilor "stiintei" pe de alta parte, exact din cauza sustinatorilor lor cei mai ferventi. Calea de mijoc exista doar ca ei refuza sa o vada.
Cred ca Darwin a fost un geniu - a adus date extraordinare, a avut curajul sa emita o teorie revolutionara. Dar Darwin a fost un om al timpului sau. De atunci lucrurile s-au mai schimbat , nu inteleg de ce unii refuza cu obstinatie sa recunoasca ca aceasta teorie nu este up-to-date. Acele goluri si scapari pot fi explicate, teoria poate fi revizuita si la rece, fara a naste pasiuni. Se pare insa ca unii oameni de stiinta si-au facut din aceasta teorie o icoana - nimeni nu are dreptul sa se atinga de ea. Si prin asta pierdem toti, nu reusim sa ne cunoastem originile cu adevarat.
Acum parerea mea personala : dau teoriei evolutioniste nota 5 (nu vorbesc decat de evolutie, nu de aparitia vietii). Inca e nota de trecere. Dar daca evolutionistii refuza sa "recapituleze materia" si sa indrepte lipsurile acestei teorii, teama mi-e ca ramane repetenta.
noi

Evolutionistii nu pastreaza niciodata coerenta metodelor folosite.. Zeci de ani cauta in rauri..baga in ceata populatia dupa care raurile nu mai sunt bune....hai pe varful muntilor...dupa care nici astea nu mai sunt bune...hai pe fundul lacurilor.

Ok hai si pe fundul lacurilor: S-a analizat adancimea prafului meteoritic de pe Pamant si s-a ales tocmai fundul lacurilor. S-a constatat ca Pamantul este tanar de ordinu zecilor de mii de ani. smile.gif


Evident ca un anumit evolutionism(adaptari la mediu, etc) si creationismul nu se exclud...

Ca Darwin a fost un geniu nu neaga nimeni...problema este la ce i-a folosit ca a fost geniu? Sa primesti un dar atat de important si sa nu fii recunoscator Celui ce ti-a daruit asa ceva?
Catalin
QUOTE

De ce ar fi trebuit să aibă grijă "de la ξnceput"? Ce e "greşit" ξn situaţia actuală? Ce ξnţelegi tu prin "creator inteligent"? Cum ar trebui un astfel de Creator să se manifeste?...

Din cβte observ, pentru tine un Creator "inteligent" e un Creator care face ceea ce tu crezi că ar trebui să facă...


Prin Creator inteligent inteleg ceea ce inteleg creationistii in general: o fiinta atotputernica.

Daca se accepta ca starea actuala a lucrurilor este una care reprezinta dorinta unei fiinte atotputernice, nu-mi pot imagina de ce in trecut aveam o stare diferita? o fiinta atotputernica nu greseste si nu isi schimba designul de la o epoca la alta, nu crezi? daca se accepta ca Proiectantul universului nu este Dumnezeu, fiinta atotputernica, atunci imi retrag obiectia.
Tudy
Starea actuală a lucrurilor nu e nici pe departe una care reprezintă "dorinţa unei fiinţe atotputernice", ci e de fapt una dintre formele de manifestare ale Divinităţii. Marea problemă a creaţioniştilor e aceea că ξi atribuie lui Dumnezeu atribute umane, urmβnd să ξl "tragă la răspundere" deoarece nu se conformează unor anumite norme (şi acestea fiind tot "umane")...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.