HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

14 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Cum A Inceput?
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 04:47 PM
Mesaj #246


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



---------
LE: De fapt este oarecum relevant: se pare ca din asta rezulta ca spatiul si timpul nu sunt continue, ci discrete. Alta chestie care o sa-ti bulverseze intuitia euclidiana.
---------
sunt „discrete” într-o continuitate care le include şi le transcende în acelaşi timp.. discrete ne par nouă care suntem închişi în formă, cea corporală în speţă, formă care culmea, este tot o cantitate şi anume: o cantitate discontinuă. Unde se duce întunericul când aprinzi lumina?tongue.gif

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 04:57 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 10 Oct 2007, 05:09 PM
Mesaj #247


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Artanis @ 10 Oct 2007, 05:17 PM) *
Pai tocmai ca eu nu vad cum spune "cum se misca", pt. ca marea majoritate a acestor miscari (aka efecte gravitationale observate) raman neexplicate si puse in carca unor termene obscure precum dark energy sau dark matter.

Pai termenii aia obscuri sunt parametri ai teoriei. Acei parametri au fost ajustati astfel incat observatiile sa fie in concordanta cu predictiile teoriei. Care-i realitatea obiectiva din spatele acestor parametri, ramane de detaliat/descoperit de teorii/observatii ulterioare.

QUOTE
Deci sunt deduse in urma unor observatii, aka masuratori smile.gif

Sunt deduse pe baza unei teorii, la fel cum, de exemplu, pe baza unei teorii si a unor observatii a fost prezisa existenta unor planete.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 10 Oct 2007, 05:26 PM
Mesaj #248


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE(bonobo)
Pai termenii aia obscuri sunt parametri ai teoriei.

Cel mai probabil asa este. Raman unii insa care se intreba daca RG este valida la scara f. mare:

Some theorists think that dark energy and cosmic acceleration are a failure of general relativity on very large scales, larger than superclusters.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy#Alternative_ideas

Oricum, discutia plecase de la spatiu si materie. Daca termenul de "materie" include nu doar materie clasica, ci si efectele unor elemente precum dark energy sau dark matter, atunci e ok smile.gif


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Oct 2007, 05:26 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 05:31 PM
Mesaj #249


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 05:06 PM) *

QUOTE
Marduk, iau lipsa răspunsului tău la întrebarea pe care ţi-am pus-o drept o confirmare. Deci concepi Universul ca inclus în Spaţiu, Spaţiul inclus într-un ceva (numit de mine, pentru această discuţie, Kosmos), iar Kosmosul este inclus într-un alt concept, şi mai general (pe care hai să-l numim în această discuţie "Careu").

Am raspuns pe 2:45 PM, sunt de acord sa-l numim "careu"

QUOTE
Problema e: ca să poţi vorbi despre aceste... chestii, trebuie să ai o noţiune cât de cât clară despre cum le defineşti. Trebuie să te gândeşti ce reprezintă zonele de nesuprapunere -- de exemplu ce sunt acele chestii care sunt în spaţiu, dar nu şi în Univers?

Pai cum sa le definesc daca nu stiu ce sunt, daca stie cineva sa-mi zica si mie.

QUOTE
Concepi deci puncte geometrice, spaţiale (aparţinând spaţiului), dar care nu fac parte din Univers?

Nu le pot numii "puncte geometrice" vid, gol, infinit, "ceva" inca nedefinit.

QUOTE
Similar, concepi nişte... ceva-uri ("puncte" nu le mai pot spune, că alea aparţin geometriei, deci spaţiului) care sunt în afara spaţiului? Există de exemplu distanţă între acele "ceva"-uri? Evident că nu, pentru că distanţa ţine de spaţiu. Acele "ceva"-uri nespaţiale din Kosmos nu pot fi nici "dincolo" sau "mai departe" în raport cu vreun punct al spaţiului, pentru că dacă ar intra în astfel de relaţii geometrice cu puncte ale spaţiului, ar fi ele însele entităţi spaţiale (obiecte ale geometriei).

Nu le pot spune "ceva-uri" ci mai degraba ceva in care se extinde materia, galaxiile, universul cunoscut.

QUOTE
În concluzie, despre zona de Kosmos care nu intră sub incidenţa noţiunii de "Spaţiu" nu putem spune nimic spaţial: nici că are "întindere", nici că "cuprinde", nici că e "în afara". Când foloseşti astfel de noţiuni te referi implicit la elemente ale Spaţiului, ele fiind lipsite de sens vizavi de chestiuni non-spaţiale.

Deci, până la urmă, la ce se referă gândirea ta când introduce aceste obiecte ciudate aflate în afara Spaţiului? (Uite, să-ţi sugerez eu ceva: O variantă ar fi dacă le-ai identifica cu Idei. Acestea sunt non-spaţiale, nu au dimensiuni, nici întindere, nu sunt "mai departe" sau "mai aproape" în raport cu puncte ale spaţiului.)

Dar vii apoi şi introduci în discuţie încă ceva, ce nu aparţine nici Kosmosului: acele chestiuni care populează zona dintre marginea Kosmosului şi cea a Careului... Acelea ce sunt?

Apoi: când foloseşti cuvântul "vid", la ce te referi? Are el proprietăţi spaţiale? E în afara spaţiului? E în afara Kosmosului? Dar "eter" ce este? Este "eterul" în Univers sau în afara acestuia? Ocupă "eterul" spaţiu, are întindere? Etc. etc. etc.

Eu cred ca vidul, eterul, infinitul, "careul" au existat inaintea secundei 0 materia, timpul, spatiul, universul, extinzandu-sa ca un balon in acest "ceva".

QUOTE
Înainte de a avea o discuţie cu pretenţii de seriozitate, trebuie să-ţi lămureşti mai întâi ţie (şi apoi şi nouă) ce înţelegi prin termenii pe care-i foloseşti. Altfel, rămânem la nivelul de joacă puerilă (şi sterilă) cu cuvintele. Părerea mea...

Eu cred ca din contra aici gasesc niste oameni interesati de aceasta problema, cu care pot sa discut chiar daca pare pueril te asigur ca nu este. Este pur si simplu o problema care ma preocupa si pe care vreau s-o impartasesc si altora. Va multumesc ptr. raspunsurile voastre si pot sa va asigur ca multe din ideile voastre imi sunt cunoscute, mai mult, acum si pot sa discut cu voi despre aceasta problema

Acest topic a fost editat de marduk: 10 Oct 2007, 05:32 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 05:33 PM
Mesaj #250


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Constat în continuare că discuţiile alunecă iremediabil spre scientism. De ce pe aria de filosofie se discută de relativitate@co? de ce nu la aria dedicată? Când apare totuşi cineva şi vrea să îndrepte discuţia către filosofie, bineînţeles că nu este băgat în seamă..


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 05:41 PM
Mesaj #251


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(bonobo @ 10 Oct 2007, 05:34 PM) *

QUOTE
Da' pentru tine spatiul infinit nu poate fi decat gol? De ce nu putea fi umplut inca de la inceput? laugh.gif

Pai nu se poate ca este infinit.
QUOTE
Pai ce sa fie? Poate sa fie, foarte bine, ceea ce este si aici, in universul observabil, pentru ca singularitatea initiala in cazul asta nu a fost punct in spatiul infinit, ci umplea tot spatiul infinit.

In cazul acesta chiar avem o problema grava, daca "singularitatea initiala" nu a fost punct in spatiul infinit ci umplea tot ifinitul. Inseamna ca in secunda 0 infinitul a inceput sa se extinda in altceva.
QUOTE
Tre' sa convingem pe cineva sa modifice relativitatea generala. biggrin.gif

Astept, desi ma indoiesc ca ne ve dumirii cineva pana nu vom ajunge frontiera, adica acolo unde universul se extinde in infinit.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 05:47 PM
Mesaj #252


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Până răspunde Marduk, să lămurim cu ce se ocupă teoria relativităţii şi teoria Big Bang-ului. Sunt teorii fizice, deci se referă la lucruri fizice (nu la Idei, de exemplu). Deci când se spune că Universul/Spaţiul se extinde, această afirmaţie are un sens fizic şi nu se referă la dilatarea a ceva fizic în cadrul a ceva non-fizic.

Pentru a înţelege cum e cu dilatarea Spaţiului, să ne imaginăm că întreg Spaţiul este umplut cu o reţea imaginară de "bastoane" care unesc nişte "bile":



Această reţea cubică e infinită în toate direcţiile. Adică dacă mergem la dreapta şi numărăm bilele, obţinem şirul numerelor naturale: 0, 1, 2, ... . La fel şi la stânga, în jos, în sus, în faţă şi-n spate. Bastoanele au câte 1 m, să zicem. Ei bine, acum să ne imaginăm că bastoanele încep să se dilate. Toate. Vom vedea cum "peisajul de bile" din preajma noastră se dilată uniform, aparent centrat în jurul nostru. Dar exact acelaşi lucru va vedea o furnică aflată pe orice bilă. Fiecare va avea iluzia că dilatarea este centrată pe ea, pentru că va vedea cum toate bilele se îndepărtează de ea. Dar de fapt nu există vreun centru al acestei mişcări (altfel spus, orice punct e la fel de "centru al dilatării").

Ei bine, putem spune că reţeaua astfel dilatată "ajunge mai departe" decât înainte de dilatare? Evident, nu. Pentru orice punct din spaţiu e valabil că:

dacă este acum atins de o bilă a reţelei dilatate, atunci putem preciza o bilă a reţelei nedilatate care-l atingea înainte de dilatare

Exemplu: presupunând că bastoanele s-au dilatat până au ajuns de 1 km fiecare, punctul din spaţiu corespunzător bilei 8,793,211,602 era atins înainte de dilatare de bila cu numărul 8,793,211,602,000.

Iată deci că dilatarea aceasta nu are loc "în ceva", nu e vorba că ceea ce se dilată ocupă acum mai mult spaţiu decât înainte de dilatare. De fapt, această concluzie o puteam trage chiar de la început: dat fiind că vorbim de întreg Spaţiul, el nu poate "ocupa mai mult spaţiu decât înainte", nu poate "răpi" metri din ceva ce chipurile ar fi fost în afara spaţiului.

Bon, acum să derulăm timpul înapoi, cercetând diverse momente de timp din ce în ce mai anterioare: T1, T2, T3, ..., Tn, ... Dacă lungimea bastoanelor este de exemplu guvernată de legea Ln = 1/n, atunci vom vedea bastoane din ce în ce mai scurte pe măsură ce mergem în trecut. Dacă şi momentele de timp respectă o lege similară, avem Tn = 1/n.

Deci pe măsură ce n creşte, cercetăm momente tot mai apropiate de zero. Şi vedem cum Spaţiul e din ce în ce mai contractat (Ln tinde şi el la zero). Pentru orice moment de timp Tn, lungimea bastoanelor Ln are o anume valoare (de exemplu 1/100,000,000,000) şi reţeaua arată într-un anume fel, atingând toate punctele Spaţiului.

Singura ciudăţenie se petrece dacă ne gândim la un moment de timp T = 0 (care observaţi că nu aparţine seriei descrise aici -- pentru că nu există n pentru care Tn = 0). Acel T = 0 este Singularitatea despre care fizica nu spune nimic (în analogia de faţă, fizica se ocupă doar de momente Tn). Strângerea reţelei cubice la un punct are loc numai dacă punem riguros condiţia L = 0, lucru valabil doar la T = 0. Pentru orice moment Tn > 0, oricât de mic ar fi el, reţeaua ocupă întreg Spaţiul, nelăsând niciun punct pe dinafară.

Acum e mai clar cum vine cu dilatarea asta?

a

Later Edit: Din ultima frază s-ar putea înţelege că la T = 0 reţeaua nu ocupă întreg Spaţiul, ci lasă puncte pe dinafară. Nu, nu este aşa: Spaţiul este reţeaua, inclusiv la T = 0. În acel moment întreg spaţiul e concentrat într-un punct şi în afara acelui punct nu există spaţiu. Deci nici la T = 0 şi nici la T > 0 nu putem spune că ar fi ceva/elemente/entităţi în afara Spaţiului. (Dacă sunt, ele se numesc Idei, Vise... iar Teoria Relativităţii sau cea a Big Bang-ului nu spun absolut nimic despre aşa ceva; este lipsit de utilitate să căutăm cu termenii acestor teorii răspunsuri la întrebări referitoare la "ce-i în afara Spaţiului", "ce-a fost înaintea Timpului" etc.)

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 10 Oct 2007, 05:57 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 05:47 PM
Mesaj #253


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 05:47 PM) *

QUOTE
Unde se duce întunericul când aprinzi lumina?

Este o intrebare foarte buna. Cred ca lumina inlocuieste intunericul si asa cum lumina este compusa din fotoni poate si intunericul este compus din ceva.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 05:50 PM
Mesaj #254


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



QUOTE(Catalin @ 10 Oct 2007, 05:01 PM) *
Stii cum zice filosoful bulgar: ce e e, ce nu e nu e.

vezi că nu ai epuizat toate posibilităţile..

QUOTE
Este o intrebare foarte buna. Cred ca lumina inlocuieste intunericul si asa cum lumina este compusa din fotoni poate si intunericul este compus din ceva.

întrebarea e mult mai profundă decât pare la prima vedere. Nu făceam referire la fotoni, era o întrebare principială..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 05:53 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 06:00 PM
Mesaj #255


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 06:47 PM) *
Până răspunde Marduk, să lămurim cu ce se ocupă teoria relativităţii şi teoria Big Bang-ului. Sunt teorii fizice, deci se referă la lucruri fizice (nu la Idei, de exemplu). Deci când se spune că Universul/Spaţiul se extinde, această afirmaţie are un sens fizic şi nu se referă la dilatarea a ceva fizic în cadrul a ceva non-fizic.

Pentru a înţelege cum e cu dilatarea Spaţiului, să ne imaginăm că întreg Spaţiul este umplut cu o reţea imaginară de "bastoane" care unesc nişte "bile":



Această reţea cubică e infinită în toate direcţiile. Adică dacă mergem la dreapta şi numărăm bilele, obţinem şirul numerelor naturale: 0, 1, 2, ... . La fel şi la stânga, în jos, în sus, în faţă şi-n spate. Bastoanele au câte 1 m, să zicem. Ei bine, acum să ne imaginăm că bastoanele încep să se dilate. Toate. Vom vedea cum "peisajul de bile" din preajma noastră se dilată uniform, aparent centrat în jurul nostru. Dar exact acelaşi lucru va vedea o furnică aflată pe orice bilă. Fiecare va avea iluzia că dilatarea este centrată pe ea, pentru că va vedea cum toate bilele se îndepărtează de ea. Dar de fapt nu există vreun centru al acestei mişcări (altfel spus, orice punct e la fel de "centru al dilatării").

Ei bine, putem spune că reţeaua astfel dilatată "ajunge mai departe" decât înainte de dilatare? Evident, nu. Pentru orice punct din spaţiu e valabil că:

dacă este acum atins de o bilă a reţelei dilatate, atunci putem preciza o bilă a reţelei nedilatate care-l atingea înainte de dilatare

Exemplu: presupunând că bastoanele s-au dilatat până au ajuns de 1 km fiecare, punctul din spaţiu corespunzător bilei 8,793,211,602 era atins înainte de dilatare de bila cu numărul 8,793,211,602,000.

Iată deci că dilatarea aceasta nu are loc "în ceva", nu e vorba că ceea ce se dilată ocupă acum mai mult spaţiu decât înainte de dilatare. De fapt, această concluzie o puteam trage chiar de la început: dat fiind că vorbim de întreg Spaţiul, el nu poate "ocupa mai mult spaţiu decât înainte", nu poate "răpi" metri din ceva ce chipurile ar fi fost în afara spaţiului.

Bon, acum să derulăm timpul înapoi, cercetând diverse momente de timp din ce în ce mai anterioare: T1, T2, T3, ..., Tn, ... Dacă lungimea bastoanelor este de exemplu guvernată de legea Ln = 1/n, atunci vom vedea bastoane din ce în ce mai scurte pe măsură ce mergem în trecut. Dacă şi momentele de timp respectă o lege similară, avem Tn = 1/n.

Deci pe măsură ce n creşte, cercetăm momente tot mai apropiate de zero. Şi vedem cum Spaţiul e din ce în ce mai contractat (Ln tinde şi el la zero). Pentru orice moment de timp Tn, lungimea bastoanelor Ln are o anume valoare (de exemplu 1/100,000,000,000) şi reţeaua arată într-un anume fel, atingând toate punctele Spaţiului.

Singura ciudăţenie se petrece dacă ne gândim la un moment de timp T = 0 (care observaţi că nu aparţine seriei descrise aici -- pentru că nu există n pentru care Tn = 0). Acel T = 0 este Singularitatea despre care fizica nu spune nimic (în analogia de faţă, fizica se ocupă doar de momente Tn). Strângerea reţelei cubice la un punct are loc numai dacă punem riguros condiţia L = 0, lucru valabil doar la T = 0. Pentru orice moment Tn > 0, oricât de mic ar fi el, reţeaua ocupă întreg Spaţiul, nelăsând niciun punct pe dinafară.

Acum e mai clar cum vine cu dilatarea asta?

Asta presupunem matematic, fizic, s-a demonstrat ca este exact asa cum apare in prezentarea ta? Nu am inteles unde este materia in toata aceasta retea si nici daca materia se extinde in acesata retea sau se extinde odata cu reteaua. Iar daca T=0 este singularitatea de ce nu-si bate nimeni capul sa ne spuna ceva despre chestia asta. Eu nu ma pricep atat de bine la fizica sau matematica dar imi pun aceste intrebari pornind de la infinit.

Acest topic a fost editat de marduk: 10 Oct 2007, 06:13 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 06:05 PM
Mesaj #256


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 06:50 PM) *
întrebarea e mult mai profundă decât pare la prima vedere. Nu făceam referire la fotoni, era o întrebare principială..

De acord cred ca tocmai de aceea mi-a atras atentia. Putem purta aceasta discutie si filozofic, de ce nu.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 06:06 PM
Mesaj #257


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



@amenhotep: biluţele alea sunt dedublări ale punctului?
Eu vă ofer un exemplu incomparabil mai bun: pânza de păianjen..

--------
Această reţea cubică e infinită în toate direcţiile. Adică dacă mergem la dreapta şi numărăm bilele, obţinem şirul numerelor naturale: 0, 1, 2, ... . La fel şi la stânga, în jos, în sus, în faţă şi-n spate. Bastoanele au câte 1 m, să zicem. Ei bine, acum să ne imaginăm că bastoanele încep să se dilate. Toate. Vom vedea cum "peisajul de bile" din preajma noastră se dilată uniform, aparent centrat în jurul nostru. Dar exact acelaşi lucru va vedea o furnică aflată pe orice bilă. Fiecare va avea iluzia că dilatarea este centrată pe ea, pentru că va vedea cum toate bilele se îndepărtează de ea. Dar de fapt nu există vreun centru al acestei mişcări (altfel spus, orice punct e la fel de "centru al dilatării").
---------
aceeaşi greşeală: reţeaua asta de biluţe NU ESTE INFINITĂ! Faptul că o poţi extinde sau o restrângi cât vrei până la a-i pierde din vedere „limitele” nu o face infinită..
Daaaaaaaaa. Cu ultima observaţie ai atins „limba perfectă”: centrul pretutindeni, circumferinţa nicăieri!

PS: 2 observaţii se impun:
- spaţiul pe care-l ai tu în vedere amenhotep în poză, este o REŢEA ORDONATĂ (ordonarea este deja o determinaţie!) arată că ar fi vorba pe figura cu biluţe despre un spaţiu gol dar formatat low-level (cam ca la HDD). Tu arăţi de fapt un fel de „spaţiu ideal” în care substanţializarea corpurilor din eter nu ar fi posibilă. Pentru ca substanţializarea să apară, trebuie să existe, să iasă din „neutralizare reciprocă”, 3 tendinţe: una orizontală, una ascendentă, una descendentă. Fără ele nu ar putea fi vorba despre o adevărată ieşire din omogenitate şi izotropie („anterioară” logic ordonării) a Materia-ei Prima.
Întrebare: cum vezi reţeaua ta de biluţe că ar putea vibra?
- punctul este „aspaţial” care crează „distanţa” prin opunerea sieşi a lui însuşi..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 06:54 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 06:42 PM
Mesaj #258


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE(marduk @ 10 Oct 2007, 07:00 PM) *
Asta presupunem matematic, fizic, s-a demonstrat ca este exact asa cum apare in prezentarea ta?

Nimic în ştiinţă nu "s-a demonstrat că este exact aşa". (Ia ca exemplu legea atracţiei universale, care spune "Toate corpurile se atrag aşa-şi-pe-dincolo" -- evident că nimeni nu a demonstrat că în tot Universul nu există nicio pereche de corpuri care să facă excepţie. O asemenea verificare ar presupune evaluarea tuturor corpurilor din Univers, ceea ce evident că nimeni n-a făcut.)

QUOTE
Nu am inteles unde este materia in toata aceasta retea si nici daca materia se extinde in acesata retea sau se extinde odata cu reteaua.

Se extinde împreună cu reţeaua. Mai clar: se rarefiază. (Asta spune teoria Big Bang-ului.)

[Ca să fie clar: eu n-am făcut decât să expun ceea ce zice teoria Big Bang-ului, în încercarea de a clarifica nişte termeni care mi-au părut a fi abuzaţi aici. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu respectiva teorie -- încerc doar să-i ajut pe cei ce vor s-o critice, să nu critice pe lângă... smile.gif ]

QUOTE
Iar daca T=0 este singularitatea de ce nu-si bate nimeni capul sa ne spuna ceva despre chestia asta.

Păi... cum să nu, îşi bat capul o mulţime de oameni. Deocamdată, nimeni nu are vreun răspuns mulţumitor.

QUOTE
Eu nu ma pricep atat de bine la fizica sau matematica dar imi pun aceste intrebari pornind de la infinit.

Err... Infinitul este un concept matematic. Profund. Este o proprietate foarte specială, pe care dealtfel unii o refuză (intuiţioniştii). Infinitul nu ţine de fizică decât în măsura în care diverse teorii fizice adoptă un aparat matematic ce utilizează această noţiune. Infinitul nu rezultă din fizică şi nu poate fi probat în fizică.

Pe scurt: după definiţia lui Cantor, o mulţime M este infinită dacă putem alege o submulţime S a ei şi s-o punem pe S în corespondenţă unu-la-unu cu M. Şi mai pe scurt: infinită este o mulţime la fel de numeroasă ca şi o "bucată" din ea.

De exemplu, mulţimea N a numerelor naturale este infinită pentru că putem alege submulţimea P a numerelor pare (strict inclusă în N, da?) şi s-o punem în corespondenţă unu-la-unu cu N. În felul următor:

CODE
P     N
2 <-> 1
4 <-> 2
6 <-> 3
8 <-> 4
...
2k <-> k


În felul acesta nu rămâne pe dinafară niciun număr, nici din P şi nici din N.

Asta înseamnă că o chestie este infinită. Printr-o metodă similară se poate arăta de exemplu că o dreaptă din geometrie este infinită. Şi diverse alte chestii. Dar niciodată nu vom putea demonstra că ceva fizic este infinit (aritmetica şi geometria nu studiază chestii fizice; ele nici nu sunt ştiinţe în sensul popperian).

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 10 Oct 2007, 06:46 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 06:58 PM
Mesaj #259


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 07:42 PM) *

QUOTE
Nimic în ştiinţă nu "s-a demonstrat că este exact aşa". (Ia ca exemplu legea atracţiei universale, care spune "Toate corpurile se atrag aşa-şi-pe-dincolo" -- evident că nimeni nu a demonstrat că în tot Universul nu există nicio pereche de corpuri care să facă excepţie. O asemenea verificare ar presupune evaluarea tuturor corpurilor din Univers, ceea ce evident că nimeni n-a făcut.)

No comment.
QUOTE
Se extinde împreună cu reţeaua. Mai clar: se rarefiază. (Asta spune teoria Big Bang-ului.)

[Ca să fie clar: eu n-am făcut decât să expun ceea ce zice teoria Big Bang-ului, în încercarea de a clarifica nişte termeni care mi-au părut a fi abuzaţi aici. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu respectiva teorie -- încerc doar să-i ajut pe cei ce vor s-o critice, să nu critice pe lângă... smile.gif ]

No comment
QUOTE
Păi... cum să nu, îşi bat capul o mulţime de oameni. Deocamdată, nimeni nu are vreun răspuns mulţumitor.

No comment
QUOTE
Err... Infinitul este un concept matematic. Profund. Este o proprietate foarte specială, pe care dealtfel unii o refuză (intuiţioniştii). Infinitul nu ţine de fizică decât în măsura în care diverse teorii fizice adoptă un aparat matematic ce utilizează această noţiune. Infinitul nu rezultă din fizică şi nu poate fi probat în fizică.

Atunci in ce se extinde spatiul, timpul, materia. In eter, vid, in "ceva" unde nu exista nimic dar temperatura este de - 273,15?

QUOTE
Pe scurt: după definiţia lui Cantor, o mulţime M este infinită dacă putem alege o submulţime S a ei şi s-o punem pe S în corespondenţă unu-la-unu cu M. Şi mai pe scurt: infinită este o mulţime la fel de numeroasă ca şi o "bucată" din ea.

Nu pot comenta, nu ma pricep la matematica.

QUOTE
Asta înseamnă că o chestie este infinită. Printr-o metodă similară se poate arăta de exemplu că o dreaptă din geometrie este infinită. Şi diverse alte chestii. Dar niciodată nu vom putea demonstra că ceva fizic este infinit (aritmetica şi geometria nu studiază chestii fizice; ele nici nu sunt ştiinţe în sensul popperian).

Deci daca nu putem demonstra nimic, putem discuta totusi filozofic despre toate astea?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Oct 2007, 07:01 PM
Mesaj #260


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Marduk, sfatul meu:
1. mai invata matematica.
2. mai invata fizica.
3. mai citeste filosofie.
4. mai invata fizica.

Si dup-aia o sa fie putin mai clar...


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:08 PM
Mesaj #261


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



QUOTE(Catalin @ 10 Oct 2007, 08:01 PM) *
Marduk, sfatul meu:
1. mai invata matematica.
2. mai invata fizica.
3. mai citeste filosofie.
4. mai invata fizica.

Si dup-aia o sa fie putin mai clar...

iată şi „sfatul” meu: fă cum zice Cătălin şi apoi uită totul secvenţial, simultan, secvenţial în simultaneitate perfectă şi simultan în secvenţialitate relativă!

Adevăratul infinit nu este indefinitul similar şirului nr. naturale. Infinitul este total necondiţionat şi indeterminat. Nu poţi spune deci că şirul nr. nat. tinde către infinit când de fapt tinde către indefinit. Ceva deja determinat nu are cum să tindă spre ceva total necondiţionat şi indeterminat.
Infinitul este CEEA CE NU ARE LIMITE, deci nu poate fi folosit decât la desemnarea a ceea ce nu are ABSOLUT NICI O LIMITĂ, cu excluderea a tot ceea ce se sustrage doar anumitor limitări particulare, rămânând totuşi supus altor limitări în virtutea naturii sale, limitări ce-i sunt esenţial inerente.

Indefinitul, provenind din finit şi nefiind decât o extensie sau o desfăşurare a acestuia (fiind prin urmare întotdeauna reductibil la finit), NU ARE NICI O MĂSURĂ COMUNĂ CU ADEVĂRATUL INFINIT!

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 07:18 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 07:13 PM
Mesaj #262


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Catalin @ 10 Oct 2007, 08:01 PM) *
Marduk, sfatul meu:
1. mai invata matematica.
2. mai invata fizica.
3. mai citeste filosofie.
4. mai invata fizica.

Si dup-aia o sa fie putin mai clar...

Daca fac ce spui tu voi sti precis CUM A INCEPUT? Sau voi continua sa traiesc in incertitudine ascultand fel de fel de teorii care nu pot fi verificate.

Acest topic a fost editat de marduk: 10 Oct 2007, 07:16 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 10 Oct 2007, 07:13 PM
Mesaj #263


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 06:47 PM) *
Singura ciudăţenie se petrece dacă ne gândim la un moment de timp T = 0 (care observaţi că nu aparţine seriei descrise aici -- pentru că nu există n pentru care Tn = 0). Acel T = 0 este Singularitatea despre care fizica nu spune nimic (în analogia de faţă, fizica se ocupă doar de momente Tn). Strângerea reţelei cubice la un punct are loc numai dacă punem riguros condiţia L = 0, lucru valabil doar la T = 0. Pentru orice moment Tn > 0, oricât de mic ar fi el, reţeaua ocupă întreg Spaţiul, nelăsând niciun punct pe dinafară.

Nici macar pentru cazul L=0 (T=0) reteaua nu se restrange la un punct, pentru ca esti in cazul (zero * infinit).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:15 PM
Mesaj #264


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



--------
Nici macar pentru cazul L=0 (T=0) reteaua nu se restrange la un punct, pentru ca esti in cazul (zero * infinit).
--------
indefinit bonobo!


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 07:19 PM
Mesaj #265


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Nici macar pentru cazul L=0 (T=0) reteaua nu se restrange la un punct, pentru ca esti in cazul (zero * infinit).

Hmm... da, nu m-am gândit la asta. Cred că ai dreptate.

Deci oricâţi paşi ai face în Spaţiu, în orice direcţie, rămâi pe loc. Şi totuşi nu poţi spune că Spaţiul s-a redus la un punct.

Foarte interesant...

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 10 Oct 2007, 07:25 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 07:21 PM
Mesaj #266


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 08:08 PM) *

QUOTE
Adevăratul infinit nu este indefinitul similar şirului nr. naturale. Infinitul este total necondiţionat şi indeterminat. Nu poţi spune deci că şirul nr. nat. tinde către infinit când de fapt tinde către indefinit. Ceva deja determinat nu are cum să tindă spre ceva total necondiţionat şi indeterminat.
Infinitul este CEEA CE NU ARE LIMITE, deci nu poate fi folosit decât la desemnarea a ceea ce nu are ABSOLUT NICI O LIMITĂ, cu excluderea a tot ceea ce se sustrage doar anumitor limitări particulare, rămânând totuşi supus altor limitări în virtutea naturii sale, limitări ce-i sunt esenţial inerente.

Indefinitul, provenind din finit şi nefiind decât o extensie sau o desfăşurare a acestuia (fiind prin urmare întotdeauna reductibil la finit), NU ARE NICI O MĂSURĂ COMUNĂ CU ADEVĂRATUL INFINIT!

La chestia asta o sa mai gandesc.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:22 PM
Mesaj #267


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



+-infinitul din matematică se referă la indefinit! voi operaţi cu indefinite..
@marduk: nu te gândi la concepte, la ”categorii” statice.. e nevoie de o apercepţie a dinamicii nemanifestare-manifestare, în asta rezidă Infinitul!

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 07:25 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 10 Oct 2007, 07:22 PM
Mesaj #268


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 08:15 PM) *
indefinit bonobo!

adica nedefinit? unsure.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:27 PM
Mesaj #269


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



nu. indefinit. in-definit, în definit, în definit e indefinitul, indefinitul este extensia finitului, ieşirea unităţii din ea însăşi (deşi ea nu iese decât aparent)..


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 07:33 PM
Mesaj #270


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE(marduk @ 10 Oct 2007, 08:13 PM) *
Daca fac ce spui tu voi sti precis CUM A INCEPUT? Sau voi continua sa traiesc in incertitudine ascultand fel de fel de teorii care nu pot fi verificate.

În niciun caz nu vei şti precis. Nici ştiinţa şi nici filosofia nu-ţi oferă certitudini. Teoriile ştiinţifice nu pot fi verificate, dar sunt falsificabile. Fix asta-i valoarea lor.

Dacă te apropii de filosofie sau ştiinţă sperând să găseşti certitudini, mai bine nu te-apropia, căci vei fi dezamăgit.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:37 PM
Mesaj #271


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 08:33 PM) *
În niciun caz nu vei şti precis. Nici ştiinţa şi nici filosofia nu-ţi oferă certitudini. Teoriile ştiinţifice nu pot fi verificate, dar sunt falsificabile. Fix asta-i valoarea lor.

Dacă te apropii de filosofie sau ştiinţă sperând să găseşti certitudini, mai bine nu te-apropia, căci vei fi dezamăgit.

a

dar dacă s-ar apropia de metafizică crezi că ar mai fi dezamăgit?

Infinitul pentru a fi într-adevăr infinit, nu poate admite nici o restricţie, ceea ce presupune că el este ABSOLUT NECONDIŢIONAT ŞI INDETERMINAT, deoarece orice determinaţie este obligatoriu o limitare, prin chiar faptul că lasă ceva în afara ei, anume toate celelalte determinaţii, posibile în egală măsură. Limitarea reprezintă de altfel caracterul unei veritabile negaţii, A PUNE O LIMITĂ ÎNSEAMNĂ A NEGA, pentru ceea ce este închis în ea, tot ce exclude această limită; prin urmare, NEGAREA UNEI LIMITE ESTE PROPRIU-ZIS NEGAREA UNEI NEGAŢII, adică, în mod logic şi chiar matematic, O AFIRMAŢIE, astfel încât NEGAREA ORICĂREI LIMITE ECHIVALEAZĂ ÎN REALITATE CU AFIRMAŢIA TOTALĂ ŞI ABSOLUTĂ.
La ceea ce nu are limite, nu i se poate nega nimic, deci este ceea ce conţine totul, în afara căruia nu este nimic; şi această idee de Infinit (care este de altfel cea mai afirmativă dintre toate deoarece cuprinde sau include toate afirmaţiile particulare) se exprimă printr-un termen de formă negativă tocmai INDETERMINĂRII sale ABSOLUTE.

Cuvântul este Tăcerea afirmată. Tăcerea este „mult mai mult” decât Cuvântul (chiar şi neîmbucătăţit încă ca la Cina cea de Taină).
Fiinţa este afirmarea Absolutului, fiinţa este afirmarea posibilităţii de a fi ce rezidă principial în nefiinţă. „A trecut în nefiinţă” exprimă foarte clar acest lucru şi nu se referă la neantizarea fiinţei aşa cum înţeleg 99,9%.

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 07:59 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Oct 2007, 07:38 PM
Mesaj #272


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 08:33 PM) *
În niciun caz nu vei şti precis. Nici ştiinţa şi nici filosofia nu-ţi oferă certitudini. Teoriile ştiinţifice nu pot fi verificate, dar sunt falsificabile. Fix asta-i valoarea lor.

Dacă te apropii de filosofie sau ştiinţă sperând să găseşti certitudini, mai bine nu te-apropia, căci vei fi dezamăgit.

a

Poate apropierea de religie va fi mai buna. Crezi ca si religia ma va dezamagii? unsure.gif


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 07:45 PM
Mesaj #273


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 08:22 PM) *
+-infinitul din matematică se referă la indefinit! voi operaţi cu indefinite..

Nu este nimic indefinit, e cât se poate de clar, limpede şi definit: o mulţime este infinită ddacă există o bijecţie între ea şi o parte strictă a ei. Asta-i definiţia infinitului. Despre această noţiune e vorba în toate afirmaţiile aduse în discuţie aici pe tema spaţiului, Big Bang-ului, expansiunii Universului etc.

Dacă doreşti să aduci în discuţie o altă noţiune, distinctă de aceasta, te rog prezint-o aici (în mod coerent) şi hai să-i găsim un nume. (Ia exemplu de la Marduk, care a avut înţelepciunea de nu se crampona de termeni şi a acceptat să discutăm despre "Kosmos", "Careu" etc. -- termeni "inventaţi" aici, pe acest topic, exact din nevoia onestă de a cerceta relaţiile dintre noţiuni, indiferent de notaţia lor grafică. Dacă în demersul tău n-ar fi esenţială abureala şi confuzia, ţi-ar fi foarte uşor să faci şi tu ca Marduk.)

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 07:48 PM
Mesaj #274


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



QUOTE(Amenhotep @ 10 Oct 2007, 08:45 PM) *
Nu este nimic indefinit, e cât se poate de clar, limpede şi definit: o mulţime este infinită ddacă există o bijecţie între ea şi o parte strictă a ei. Asta-i definiţia infinitului. Despre această noţiune e vorba în toate afirmaţiile aduse în discuţie aici pe tema spaţiului, Big Bang-ului, expansiunii Universului etc.

Dacă doreşti să aduci în discuţie o altă noţiune, distinctă de aceasta, te rog prezint-o aici (în mod coerent) şi hai să-i găsim un nume. (Ia exemplu de la Marduk, care a avut înţelepciunea de nu se crampona de termeni şi a acceptat să discutăm despre "Kosmos", "Careu" etc. -- termeni "inventaţi" aici, pe acest topic, exact din nevoia onestă de a cerceta relaţiile dintre noţiuni, indiferent de notaţia lor grafică. Dacă în demersul tău n-ar fi esenţială abureala şi confuzia, ţi-ar fi foarte uşor să faci şi tu ca Marduk.)

a

tocmai am „definit” adevăratul Infinit mai sus. Păi tu nu înţelegi că indefinitul este o EXTENSIE a finitului (ca la evantai dacă vrei)? Nu există mulţimi infinite decât în capul matematicienilor care nu înţeleg adevăratul Infinit! Păi eu nu mă cramponez de noţiuni, nu înţelegi că Infinitul aşa cum l-am „definit” mai sus este cea mai universală „noţiune”? Nu poţi atinge adevăratul Infinit plecând de la finit (indefinit). Brahma este una cu lumea, lumea nu este una cu Brahma. Manifestarea este riguros nulă în raport cu Brahma!

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 07:55 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 07:49 PM
Mesaj #275


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE(marduk @ 10 Oct 2007, 08:38 PM) *
Poate apropierea de religie va fi mai buna. Crezi ca si religia ma va dezamagi? unsure.gif

Nu, nu cred că te va dezamăgi. Certitudinile sunt promisiunea de bază a religiei. Dar e off topic să discutăm asta aici...

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Oct 2007, 07:55 PM
Mesaj #276


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Depinde cat de mult esti dispus sa crezi in ea. smile.gif Daca crezi, nu te dezamageste. Daca te indoiesti, incepi sa vezi ca ai de ce. biggrin.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 08:01 PM
Mesaj #277


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



credinţa şi cunoaşterea merg împreună nu separat. Pt. a putea cunoaşte este nevoie de o credinţă ageră şi pentru a crede e nevoie de o cunoaştere care nu obturează. Puterea de a cunoaşte vine direct din sursă, ţine de Cunoaşterea Pură care este infinită!

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 08:03 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 10 Oct 2007, 08:02 PM
Mesaj #278


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 08:48 PM) *
Nu există mulţimi infinite decât în capul matematicienilor care nu înţeleg adevăratul Infinit!

Matematicienii respectivi, având în cap că "infinit" înseamnă acea noţiune despre care ţi-am vorbit, au demonstrat diverse chestii vizavi de ea. Şi pe acelea le-au împrumutat fizicienii care au vorbit de Big Bang, Univers infinit, expansiune etc. Iar de la acele afirmaţii a pornit Marduk.

Încă o dată: dacă doreşti să discutăm despre o altă noţiune, n-am nimic împotrivă. De fapt... uite, cedez eu: OK, hai să numim aici cu cuvântul "tinifni" proprietatea "aflat în bijecţie cu o parte strictă a sa". Cu această convenţie, numerele naturale sunt "tinifni", dreapta din geometrie este "tinifni", planul este şi el "tinifni", iar teoriile fizice actuale spun că Universul este "tinifni", că spaţiu-timpul este "tinifni" şi că Universul a pornit de la o singularitate şi se extinde "tinifni". Există deci un corpus întreg şi coerent de afirmaţii despre "tinifni", iar Marduk a avut nişte nelămuriri vizavi de unele dintre ele.

Tu acum doreşti să discutăm despre altă noţiune, definită altfel. Te rog, pofteşte, ai cuvântul.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 10 Oct 2007, 08:05 PM
Mesaj #279


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.477
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Tu vrei să sugerezi să pornim de la relaţiile infinitului cu finitul pt. a ajunge la infinit? crezi că am putea ajunge să cunoaştem infinitul doar prin relaţiile sale cu finitul? Cum rămâne atunci cu cunoaşterea Infinitului aşa cu este în el însuşi?

Repet „definiţia” adevăratului INFINIT:
Infinitul este CEEA CE NU ARE LIMITE, deci nu poate fi folosit decât la desemnarea a ceea ce nu are ABSOLUT NICI O LIMITĂ, cu excluderea a tot ceea ce se sustrage doar anumitor limitări particulare, rămânând totuşi supus altor limitări în virtutea naturii sale, limitări ce-i sunt esenţial inerente

PS: această „definiţie” nu este în nici un fel chestionabilă şi aş vrea să vezi această definiţie mult mai sus decât a discuta dpdv cosmologic (punct de vedere cu un mult mai mic grad de universalitate)

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 10 Oct 2007, 08:12 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 10 Oct 2007, 08:11 PM
Mesaj #280


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(shapeshifter @ 10 Oct 2007, 09:05 PM) *
PS: această „definiţie” nu este în nici un fel chestionabilă

si nici aplicabila. laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 15 May 2024 - 08:58 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman