Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Cum Ar Fi Sa Nu Existe Ue?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > 2007. Romania si Uniunea Europeana.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
Leonardo
Frate Mia si eu sunt patriot dar asta nu ma impiedica sa vad realitatea: ungurii erau dinainte mai educati si civilizati decat noi iar comunismul lor n-a fost nici pe departe ca ceausismul nostru. Nu ma refer la confort, ma refer la educatia oamenilor ca factor principal de a crea confort. Daca iti place in bordei si mizerie ala va fi maximum de confort pe care il vei avea. Ei erau mai curati decat noi din trecut. In Budapesta se spala strazile si trotoarele inclusiv cu detergent (am vazut cu ochii mei).
alfa
abis

QUOTE
De exemplu iti impune niste norme de protectie a mediului, niste norme de siguranta alimentara, niste reguli in administratia pubica etc.


Si ce nu am putea sa le copiem, trebuie neaparat sa ni le impuna? Singurul argument credibil pe care il aveti este ca nu suntem in stare de nimic singuri si va bazati pe faptul ca avem o clasa politica slaba. Dar de ce nu s-ar putea schimba lucrurile din interior? De ce sa nu apara politicieni abili care sa fie capabili sa faca reforme structurale fara a ne afilia la organizatia asta care din cauza supra-extinderii cred ca va avea mari probleme in viitor. Unde ati mai vazut ambiguitatea asta de o asemenea dimensiune. Cu noi si bulgarii 27 de state si raporturi neclare intre general si local de unde numeroasele neintelegeri dintre membrii etc. Vi se pare dupa ultimele extinderi forta U.E. a crescut?
O clasa politica mult mai buna si decat cea din perioada interbelica sa zic ar putea rezolva mult mai multe probleme decat integrarea in U.E.
wink.gif

QUOTE
Te impiedica, de pilda, lipsa de fonduri si lipsa de interes a autoritatilor, care daca nu sunt "impinse de la spate" (vezi ce spuneam despre "presiune" in dezbaterea aia) nu fac mare lucru.


Stiam dinaintea dezbaterii ca asta e argumentul vostru forte. L-am prevazut. Dar repet ce-am spus mai sus de ce excluzi schimbarea oamenilor? De ce nu avem deloc incredere in noi, in aparitia altui tip de politicieni ? Ma intreb daca pesimismul asta exista si in tarile membre U.E.
In plus sa zicem ca vom ramane la fel si dupa integrare. Cat timp crezi ca ne va mai impinge U.E. de la spate? Pana unde si pana cand? wink.gif

QUOTE
Vrei un exemplu de informatizare cu sprijin UE? Iti dau un exemplu pe care il cunosc: prin programele Uniunii Europene si cu sprijin financiar comunitar s-a demarat informatizarea judecatoriilor si tribunalelor. Calculatorul de pe biroul sotiei mele, imprimanta, conexiunea la internet nu ar fi existat fara fondurile nerambursabile de la UE.


Bun dar asta se incadreaza la altceva, eu il intrebasem pe Leonardo despre cresterea gradului de civilizatie, ori eu nu inteleg neaparat informatizare prin asta. Sa zicem ca ar fi si informatizarea. Oricum sprijinul despre care ai vorbit e un exemplu tipic a ceea ce asteptam de la U.E. Mentalitatea nu s-a schimbat si nu se va schimba prin integrare, iar entuziasmul ei face parte din chiar aceasta mentalitate. Acum il citez pe Leonardo:

QUOTE
Sperantele mele stau in schimbarea de mentalitate atunci cand oamenii vor descoperi ca bunastarea vine in principal prin ceea ce faci tu si nu de la Nea Nicu, Nelu, Emil sau Traian.


As adauga eu ca bunastarea nu vine nici de la U.E....asteptand sprijin financiar comunitar care treptat se va reduce pentru a face loc contributiilor pe care vei fi obligat sa le platesti catre bugetul comunitar. Abis problema e tot ceea ce facem noi nu integrarea sau neintegrarea. Daca nu esti in stare afara nu vei fi nici inauntru, nimeni nu te tine acolo in brate la nesfarsit si nici nu sta sa te impinga prea mult de la spate.

QUOTE
Tu ce raspuns dai la intrebarea ce avantaje am avea daca nu am face parte din UE?


Elvetia si Norvegia ce avantaje au?
Independenta - nu decide nimeni pentru tine, nu iti impune nimeni politici comune care poate la un moment dat te dezavantajeaza. Iti poti valorifica resursele asa cum doresti nu exista nici o constrangerea unei apartenente. Sigur totul e sa ai si oamenii care sa stie s-o valorifice.
In plus mie structura asta ciudata europeana nu mi se pare prea functionala. Prea multi membrii cred ca au gresit cu extinderea. Vom mai vedea.
In sfarsit cred ca va depinde mult de modul in care va stii sa-si reprezinte interesele inauntru. Si cunoscand clasa politica ...va fi mai rau decat afara. Continui sa cred ca vom deveni o tara exportatoare de lemn si servicii turistice si piata de desfacere fara sansa de a mai iesi din pozitia asta. Ramane sa ne lamurim cand se va intampla.

Leonardo

QUOTE
NATO la nivelul de dezvotare actual a devenit superfluu si sigur se va reorganiza dupa alte criterii. UE dezvolta deja o strategie comuna de aparare ceea ce e mult mai aproape de pielea noastra. Oricum apararea asta clasica scade ca importanta la ora actuala.


Tot nu inteleg care e avantajul strategiei comune de aparare a U.E. Nu mi-ai raspuns nici la intrebare dar mi-ai dat de inteles ca importanta apararii clasice scade. La ce alt gen de aparare te referi si de ce ar fi strategia U.E. mai buna? Cum se va reorganiza N.A.T.O ?

QUOTE
Poti sa alegi si un studiu de caz pe un domeniu restrans; de ex. litoralul romanesc (in afara UE) contra litoralul bulgaresc (in UE). Ei deja au un avans considerabil aici pentru ca au stiut sa traga avantaje mai bine decat noi din asta.


Simplu. Nu inteleg de ce ai nevoie sa te integrezi in U.E. pentru a dezvolta litoralul.
Atragerea investitorilor prin facilitati fiscale etc. Niste investitori privati seriosi romani sau straini ar asigura servicii de calitate, un marketing corespunzator etc care ar atrage turistii.

Tot nu mi-ai dat un exemplu concret al modului in care a crescut gradul de civilizatie al vreunei tari care ar fi aderat in schimb esti convins ca se va intampla asta in Romania si Bulgaria. In sfarsit sa fie cum zici tu. Mie mi-ar conveni.
nefertiti-old
QUOTE (alfa @ 25 Nov 2005, 06:14 PM)
Dar de ce nu s-ar putea schimba lucrurile din interior? De ce sa nu apara politicieni abili care sa fie capabili sa faca reforme structurale

Pai de ce nu apar politicienii aia? jamie.gif Io ii tot astept de vreo 15 ani.
alfa
Nefertiti

QUOTE
Pai de ce nu apar politicienii aia? jamie.gif Io ii tot astept de vreo 15 ani.


Grabita mai esti...Ce inseamna 15 ani la scara istoriei? biggrin.gif . Poate apar peste alti 15. wink.gif

Oricum ideea e ca daca n-ai politicieni buni va fi naspa si in U.E. wink.gif O sa treaca si entuziasmul asta cand o sa vedem ca de fapt tot acolo ajungem , ca de noi depinde...
MIA
QUOTE (Leonardo @ 25 Nov 2005, 05:47 PM)
Nu ma refer la confort, ma refer la educatia oamenilor ca factor principal de a crea confort.

Educaţia oamenilor cel mai adesea o fac firmele producătoare din diverse domenii. rolleyes.gif Cu o condiţie - ca respectivii să aibă destui bani ca ulterior să cumpere produsele cu pricina.
Īn general "educaţia" ca şi "cultura" am impresia că sunt vānturate ca şi cuvinte magice ... deşi realitatea e de fapt mult mai banală ( şi e mult mai bine aşa adesea ). wink.gif

QUOTE

In Budapesta se spala strazile si trotoarele inclusiv cu detergent (am vazut cu ochii mei).


Dacă e aşa pot zice că ce am remarcat din prima īn Budapesta ( şi īn Ungaria īn general ) acum cāţiva ani cānd am fost pe-acolo ultima dată, comparativ cu Austria de unde veneam, a fost numărul foarte mare de poliţişti extrem de vizibili ( ostentativi aş zice ). Probabil că "educaţia" aia e susţinută un pic şi prin altfel de mijloace - ce crezi ? rolleyes.gif

QUOTE

Frate Mia si eu sunt patriot dar asta nu ma impiedica sa vad realitatea: ungurii erau dinainte mai educati si civilizati decat noi iar comunismul lor n-a fost nici pe departe ca ceausismul nostru.


Aici nu e vorba de patriotism sau nu, ci mai degrabă cred că e vorba de o anumită imagine bine exploatată. S-ar putea să greşesc, dar de curiozitate : cāte vizite/excursii ai făcut īn Ungaria īnainte de '89 şi pe ce perioade ? unsure.gif

Dar oricum discuţia e irelevantă īn ... exact īn esenţa ei. tongue.gif Īn ultimele decenii ale secolului al XX-lea calul de "multiculturalism ideologic" ( şi ... misenrupism ideatic laugh.gif ) practic a cam delegitimat ideea de "popor sau imperiu civilizator" asta ca să nu mai menţionăm că decalajele economice şi modificările īn mediul cotidian de viaţă fac practic imposibilă o misiune de "civilizare prin contaminare" - aşa că mie unul mi-e tare greu să cred, la modul serios, că se mai pune problema - īn circumstanţele actuale - de o "civilizare īn masă". blink.gif
MIA
QUOTE (nefertiti @ 25 Nov 2005, 06:53 PM)
QUOTE (alfa @ 25 Nov 2005, 06:14 PM)
Dar de ce nu s-ar putea schimba lucrurile din interior? De ce sa nu apara politicieni abili care sa fie capabili sa faca reforme structurale

Pai de ce nu apar politicienii aia? jamie.gif Io ii tot astept de vreo 15 ani.

Mai mult ca sigur există astfel de politicieni, dar oricum - "reforma" ( deşi am īnceput să am alergie la acest cuvānt hiperfolosit sorry.gif ) nu ţine numai de ei. Chiar dacă s-ar schimba brusc şi īn corpore structura Senatului şi a Camerei Deputaţilor. rolleyes.gif
abis
QUOTE (alfa @ 25 Nov 2005, 06:14 PM)
Si ce nu am putea sa le copiem, trebuie neaparat sa ni le impuna?

De ce nu le-am copiat pana acum, neimpinsi de la spate?
QUOTE
Dar de ce nu s-ar putea schimba lucrurile din interior?

De ce nu s-au schimbat pana acum, fara presiuni externe?
QUOTE
Cat timp crezi ca ne va mai impinge U.E. de la spate?

Sper ca suficient pentru a se produce schimbarea pe care o vrem cu toti.
QUOTE
Abis problema e tot ceea ce facem noi nu integrarea sau neintegrarea.

Pai asta am spus si eu. Important este ce facem noi. Numai ca ne va fi mult mai usor cu sprijinul (nu doar financiar) UE decat fara.
QUOTE
Elvetia si Norvegia ce avantaje au?

Nu stiu, spune-mi tu ce "politici comune" ne dezavantajeaza si cu ce. Spune-mi tu cum suntem impiedicati sa ne valorificam resursele.
Si spune-mi cum putem ajunge la nivelul Elvetiei sau Norvegiei daca ramanem in afara UE.
exergy33
abis

Si Spania, Grecia sau Portugalia sint de ani buni membre ale UE ...dar nu au ajuns la nivelul tarilor scandinave sau ale Elvetiei...si cred ca nici nu vor ajunge asa repede....sau chiar nu vor ajunge niciodata. wub.gif

Adevarul este ca in toate statele din fostul bloc estic se manifesta un acut vid de vointa politica .

Dupa parerea mea intrarea in UE poate da o sansa spre mai bine , insa nu o garantie.
Si nimeni nu stie cum va evolua UE in viitorii ani sub presiunile economice , sociale sau cultural-religioase. devil.gif

exergy33
nefertiti-old
Parca subiectul era cum ar arata Europa fara UE. jamie.gif
zar
europa nu incerc sa-mi imaginez cum ar arata, dar romanica cu siguranta ar avea o democratie originala in stil bielorus.
Achernar
Pai ce, cu UE democratia nu-i originala ? Atata doar ca romanii au alt stil comparativ cu (bielo)rusii. Rumunski prefera sa se autointituleze 'pro' si sa actioneza ... contra. Si chiar se supara daca le atragi atentia asupra faptului ca ceea ce fac e exact opusul a ceea ce zic.


MIA
QUOTE (zar @ 28 Nov 2005, 10:04 AM)
europa nu incerc sa-mi imaginez cum ar arata, dar romanica cu siguranta ar avea o democratie originala in stil bielorus.

Nu cred - daca era sa o aiba deja ar fi avut-o. smile.gif

QUOTE

Si Spania, Grecia sau Portugalia sint de ani buni membre ale UE ...dar nu au ajuns la nivelul tarilor scandinave sau ale Elvetiei...si cred ca nici nu vor ajunge asa repede....sau chiar nu vor ajunge niciodata.


Aham - exact cam asta e si observatia mea.
Un caz mai concludent cred ca ar fi eventual Irlanda, desi na ... diaspora romaneasca din SUA mi-e greu sa cred ca ar putea influenta mersul treburilor din tara de origine ca cea irlandeza ( fireste - nu are nici o forta economica si demografica comparabila, dar nu sunt acestea singurele impedimente ... sorry.gif ).
alfa
abis

QUOTE
De ce nu le-am copiat pana acum, neimpinsi de la spate?


QUOTE
De ce nu s-au schimbat pana acum, fara presiuni externe?


Stii si tu de ce : clasa politica, oamenii ...

QUOTE
Sper ca suficient pentru a se produce schimbarea pe care o vrem cu toti.


Schimbarea nu se produce decat daca oamenii se schimba si U.E. nu te poate impinge de la spate in sensul asta. Va fi o cosmetizare pana la intrare dar coruptia , slabiciunile sistemului juridic etc vor reveni, au cauze mult mai adanci...nimic nu se va schimba in plus vor apare si toate problemele pe care uniunea zic eu le va avea in viitor.

QUOTE
Numai ca ne va fi mult mai usor cu sprijinul (nu doar financiar) UE decat fara.


Nu e vorba doar de sprijin, in U.E. ai si obligatii nu doar drepturi. Doar in primii ani e posibil ca ajutorul sa fie putin mai mare, dar el nu va acoperi nici jumatate din costurile integrarii unei tari complet nepregatita pentru asa ceva. Discutam de o tara in care aproape jumatate din populatie traieste in mediul rural din mica gospodarie taraneasca.

QUOTE
Spune-mi tu cum suntem impiedicati sa ne valorificam resursele.


Nu vei face fata concurentei va trebui sa renunti la orice program serios de dezvoltare si sa te axezi pe exportul de marerii prime si pe turism. Nimeni nu te va incuraja in alt sens.

QUOTE
Si spune-mi cum putem ajunge la nivelul Elvetiei sau Norvegiei daca ramanem in afara UE.


Prin strategii police si economice corespunzatoare care sa creeze un sistem economic adaptat particularitatilor si sa serveasca strict interesele noastre. De asa ceva trebuie sa se ocupe politicienii, specialistii etc. Imbunatatirea mecanismului justitiei si a poiliticilor economice ( un plan de dezvoltare macroeconomica, atragerea de investitori etc ) in primul rand.


nefertiti

QUOTE
Parca subiectul era cum ar arata Europa fara UE


Dupa parerea mea U.E. nu trebuia sa se extinda inainte de a se intari printr-o centralizare politica. Asa cred eu. Toate slabiciunile organizatiei de acum incolo vor veni din numarul prea mare de membri in raport cu puterea de decizie a organismelor centrale. Daca nu va adopta o Constitutie si daca nu va spori puterea parlamentului european etc in raport cu structurile tarilor membre va avea mari dificultati. Eu cred ca ar trebui sa se indrepte catre modelul S.U.A ceea ce nu inseamna distrugerea multiculturalismului sau specificului local ci doar centralizare politica, institutionala. Daca n-o va face si e greu de crezut s-o faca in actualul context ( prea multe diferente de pareri, viziuni etc ) e mai bine fara.
abis
QUOTE (alfa @ 28 Nov 2005, 05:55 PM)
QUOTE
De ce nu s-au schimbat pana acum, fara presiuni externe?


Stii si tu de ce : clasa politica, oamenii ...

Si ramanad in afara Uniunii, piedicile astea dispar?
QUOTE
Nu e vorba doar de sprijin, in U.E. ai si obligatii nu doar drepturi

Sigur ca da: ai in primul rand obligatia de a respecta legislatia si normele comune. Care-i problema?
QUOTE
Doar in primii ani e posibil ca ajutorul sa fie putin mai mare, dar el nu va acoperi nici jumatate din costurile integrarii unei tari complet nepregatita pentru asa ceva.

Si tu ai vrea sa acopere in intregime costurile? Parca nu voiam de pomana, nu? Ideea este ca-i preferabil ca o parte din costuri sa fie suportate de altii, decat numai de noi. Un exemplu: pentru partea de autostrada prevazuta in Coridorul IV Pan-European UE suporta trei sferturi din costul lucrarilor, iar Romania doar un sfert. In alte domenii raportul va fi invers, pe ansamblu (normal, zic eu!) obligatia de a ne moderniza tara este in primul rand a noastra, dar este mult mai usor cu sprijin european decat fara.
QUOTE
Prin strategii police si economice corespunzatoare care sa creeze un sistem economic adaptat particularitatilor si sa serveasca strict interesele noastre.

Pe care nu le-am facut pana acum, dar le vom face de acum incolo, incepand chiar de maine, dar numai si numai daca nu ne integram in UE...
Leonardo
QUOTE (MIA @ 26 Nov 2005, 11:49 PM)
QUOTE (Leonardo @ 25 Nov 2005, 05:47 PM)
Nu ma refer la confort, ma refer la educatia oamenilor ca factor principal de a crea confort.

Educaţia oamenilor cel mai adesea o fac firmele producătoare din diverse domenii. rolleyes.gif Cu o condiţie - ca respectivii să aibă destui bani ca ulterior să cumpere produsele cu pricina.
Īn general "educaţia" ca şi "cultura" am impresia că sunt vānturate ca şi cuvinte magice ... deşi realitatea e de fapt mult mai banală ( şi e mult mai bine aşa adesea ). wink.gif

QUOTE

In Budapesta se spala strazile si trotoarele inclusiv cu detergent (am vazut cu ochii mei).


Dacă e aşa pot zice că ce am remarcat din prima īn Budapesta ( şi īn Ungaria īn general ) acum cāţiva ani cānd am fost pe-acolo ultima dată, comparativ cu Austria de unde veneam, a fost numărul foarte mare de poliţişti extrem de vizibili ( ostentativi aş zice ). Probabil că "educaţia" aia e susţinută un pic şi prin altfel de mijloace - ce crezi ? rolleyes.gif


Dar oricum discuţia e irelevantă īn ... exact īn esenţa ei. tongue.gif Īn ultimele decenii ale secolului al XX-lea calul de "multiculturalism ideologic" ( şi ... misenrupism ideatic laugh.gif ) practic a cam delegitimat ideea de "popor sau imperiu civilizator" asta ca să nu mai menţionăm că decalajele economice şi modificările īn mediul cotidian de viaţă fac practic imposibilă o misiune de "civilizare prin contaminare" - aşa că mie unul mi-e tare greu să cred, la modul serios, că se mai pune problema - īn circumstanţele actuale - de o "civilizare īn masă". blink.gif

Mia: Pai civilizatia in lumea asta larga s-a facut cu biciul si nu vad unde e problema ca la unguri politia chiar isi merita banii. De asta si mizez pe faptul ca niste presiuni din afara Romaniei vor fi mai 'civilizatoare' decat orice am simula noi ca vrem sa facem. Cineva trebuie sa ne preseze sa facem precum ai vazut ca fac ungurii nefortati de nimeni. Sigur ca realitatea e banala, ai dreptate, dar din pacate noi complicam imens drumul spre civilizatie. Iarasi, altii ne pot face sa devenim ceva mai eficace altfel ramane...'la mica intelegere', 'oameni suntem' etc.

Educatia in acceptiunea mea n-are legatura cu consumul, are legatura cu etica si moralitatea unei societati. Sunt oameni saraci care sunt mai educati decat unii cu multe scoli. Amandua se impun insa la nivel de mase cum spuneai si tu prin 'lege si ordine'.

In opinia mea 'Civilizarea prin contaminare' este inca valabila. Nu se produce spontan, dar contaminarea accelereaza procesul. Repet ceea ce mie mi se pare regula in toate: daca n-ai un model catre care sa tinzi dureaza mai mult pana sa te dumiresti de unul singur.

Alfa: Esti simpatica, chiar crezi ca Norvegia sau Elvetia sunt niste modele asa de usor de urmat? Norvegia traieste din petrolul din Marea Nordului iar Elvetia din faptul ca s-a consacrat ca o tara a finantelor. Amandoua au avut evolutii istorice aparte de restul tarilor europene si au fost destul de ferite de marile batalii din Europa. tarile scandinave in general plus Elvetia sunt niste cazuri date ca ex. de dezvoltare armonioasa si sustinuta de toti economistii, inclusiv cei de peste ocean, si nu pot fi veci imitate de tarile mediteraneene de ex. Sunt populatii cu structuri diferite, conditii economice si geografice deosebite, tari incomparabil mai mici decat Germania sau Franta de ex. Norvegia n-a aderat la UE pentru ca o duc mult prea bine ca sa incerce sa schimbe, iar elvetienii si-au pastrat statutul de nealiniere pe fondul unui nivel de trai f. ridicat.
Eu nici in visele cele mai frumoase nu pot vedea Romania ca o a doua Elvetia sau Norvegia, mi se pare imposibil.

Nu stiu de ce imi dai de inteles ca eu m-as baza pe fondurile UE. Chiar nu le consider importante, ce mi se pare mie foarte important este ceea ce am spus si in aceasta postare la inceput (multumesc Mia ca m-ai ajutat sa devin mai clar): ne vom civiliza mai repede daca altii ne vor sta pe cap sa aplicam legile. Altfel vom continua cu aceeasi ingaduinta sa le respectam doar din cand in cand. Nu am in UE idealul, dar o consider singura sansa ca sa pot prinde in viata asta o Romanie despre care sa se vorbeasca frumos si la timpul prezent. Sunt satul de trecutu-i mare si al sau mare viitor care de multa vreme incadreaza un prezent mereu saracacios.
alfa
abis

QUOTE
Si ramanad in afara Uniunii, piedicile astea dispar?


Dar nici nu se rezolva daca intram. De noi depinde.

QUOTE
Sigur ca da: ai in primul rand obligatia de a respecta legislatia si normele comune. Care-i problema?


Eu vorbeam despre altceva, tu spui ce-ti convine. Sigur si asta e o obligatie insa nu una de care ar trebui sa ne ferim...dimpotriva ( in conditiile in care si costurile de aliniere ar fi suportabile ) Vizam si contributiile la bugetul uniunii...care e posibil sa fie mai mici la inceput.
QUOTE
Si tu ai vrea sa acopere in intregime costurile? Parca nu voiam de pomana, nu? Ideea este ca-i preferabil ca o parte din costuri sa fie suportate de altii, decat numai de noi. Un exemplu: pentru partea de autostrada prevazuta in Coridorul IV Pan-European UE suporta trei sferturi din costul lucrarilor, iar Romania doar un sfert. In alte domenii raportul va fi invers, pe ansamblu (normal, zic eu!) obligatia de a ne moderniza tara este in primul rand a noastra, dar este mult mai usor cu sprijin european decat fara.


Nu spun ca nu exista si anumite fonduri. Important insa va fi raportul venituri-costuri ( contributii la bugetul comunitar ) pe termen lung si constrangerile pe care eventuale politici economice comune si capacitatea de a face fata concurentei pe o piata libera in conditiile in care ceilalti au mult mai multa experienta, tehnologie mult mai avansata etc le vor impune. Prin dirijarea fondurilor comunitare pot fi incurajate unele sectoare sau altele.

QUOTE
Pe care nu le-am facut pana acum, dar le vom face de acum incolo, incepand chiar de maine, dar numai si numai daca nu ne integram in UE...


Nu, n-am spus asa ceva vroiam doar sa arat ca nu depinde dezvoltarea noastra de intrarea in U.E. asa cum cred unii...ci de noi, fie ca suntem afara, fie inauntru...

Leonardo

QUOTE
Elvetia din faptul ca s-a consacrat ca o tara a finantelor.


Pai de ce s-a consacrat astfel, daca nu tocmai din cauza neutralitatii ei?

QUOTE
Amandoua au avut evolutii istorice aparte de restul tarilor europene si au fost destul de ferite de marile batalii din Europa


Tocmai...Elvetia a ramas neutra, nu s-a alaturat Axei, aliatilor, Triplei Intelegeri, Triplei Aliante sau mai stiu eu cui...

QUOTE
iar elvetienii si-au pastrat statutul de nealiniere pe fondul unui nivel de trai f. ridicat.


Oare nu are deloc legatura nivelul lor de trai ridicat cu statutul de nealiniere? Nu stiu..intreb.

QUOTE
Nu stiu de ce imi dai de inteles ca eu m-as baza pe fondurile UE. Chiar nu le consider importante, ce mi se pare mie foarte important este ceea ce am spus si in aceasta postare la inceput (multumesc Mia ca m-ai ajutat sa devin mai clar):


abis vorbeste mai mult despre ele nu tu

QUOTE
ne vom civiliza mai repede daca altii


Ma indoiesc ca vor veni europenii sa ne civilizeze...asta trebuie s-o facem noi.

QUOTE
Sunt satul de trecutu-i mare si al sau mare viitor care de multa vreme incadreaza un prezent mereu saracacios.


Nu-mi apartine o asemenea idee. De fapt iti dau dreptate, nu cred ca avem o istorie de care trebuie sa fim prea mandri cu cateva mici si palide exceptii. Prezentul e asa cum il descri si tu, nici eu nu am o parere mai buna stai linistit,...insa viitorul depinde de noi nu de intrarea in U.E.

Leonardo
Alfa ai dreptate, viitorul depinde numai de noi, dar daca nu vom si actiona, daca nu vom folosi toate oportunitatile atunci nu vom avea niciodata un prezent mai bun. UE din punctul meu de vedere e o astfel de oportunitate. E meritoriu ca te increzi in forta noastra, dar inca odata, daca nu ne va presa nimeni sa facem pasi inainte noi il vom bate pe loc multa vreme de acum incolo. E parerea mea si se bazeaza pe lentoarea cu care ne-am deplasat dupa '89. Schimbarile importante au inceput sa se petreaca atunci cand ne-am dat seama ca stam prost la negocierile cu UE. Pana atunci am scaldat-o.

Elvetia si-a castigat linistea nu datorita neutralitatii de ultim secol ci datorita unui context mai amplu. Elvetia si tarile nordice s-au dezvoltat in timp, intr-o evolutie fireasca, graduala. Si nu era asa usor atunci sa-ti declari neutralitatea. Alte state crezi ca n-ar fi vrut sa scape de razboi printr-o simpla declaratie? Noi am pierdut niste etape si trebuie sa le recuperam repede daca nu vrem sa pastram decalajul existent.
Achernar
Civilizatia prin contaminare. Oho ! Asta se poate desfasura doar pe intervale de timp masurabile in zeci de ani, poate si mai mult. Dar ce se va intampla in acesti cativa zeci de ani ? Pai ceea ce s-a intamplat atunci cand nemancatii de la Romanika au iesit in masa in Europa. Cersetorie, parazitism, infractionalitate. Standardele SOCIALE ale majoritatii Europei sunt mult prea inalte pentru 90 % din populatia Romaniei. Nici macar nu vor incerca sa se apropie de standardele alea. Reactia (la 2-3 ani dupa aderare) va fi aproape sigur una de respingere. Iti inchipui cumva ca nea manea (cu accent pe ultima silaba) isi va bate capul cu civilizarea ? Pai atunci de ce naiba nu se civilizeaza respectivul acum, cand standardele nu-s atat de ridicate ? Cu un oarecare efort ar putea-o face, dar vezi tu vreo urma de efort de genul asta ? Majoritatea viseaza banu' + una-doua-sapte gagici tzapene + daca se poate o umblatoare de marca (pe cat posibil bemveu, mertzan si-alte alea) + 100 de casete si sidie cu manele. Nu le mai trebuie nimic altceva. Ia incearca sa-i obligi sa-si schimbe punctul de vedere si mai vedem dupa aia. Cum ii va obliga UE pe-astia 'sa se schimbe' ? Cum i-a obligat pe aia de cerseau la Milano ? Sau pe-aia de dau cu jula in Germania sau Spania ? Sau pe milionul de 'ilegali' momentan aflati pe teritoriul UE ? Pai, man, daca in UE legea e lege si trebuie respectata atunci cum gasesc blackworkerii romani patroni care sa-i angajeze ? Sau politisti care sa treaca cu vederea faptul ca geto-dacii' degli Romania se falfaie prin UE fara vreun act oarecare la ei ?

Stii care-i marea durere ? Exista o categorie de indivizi care nu fac parte nici din elita pro UE-ista nici din masa pro-manelista. Astia sunt cei care isi vor lua suturile-n partea dorsala. Din partea ambelor tabere. Asta e marea aderare. Un prilej de a mai incasa niste smetii peste ochi. Ca de fiecare data, in numele unui scop nobil.
Leonardo
Achernar: si care-i contrapropunerea? Esti chiar asa de convins ca in afara UE ne vom dezvolta mai bine sau macar la fel?
Esti convins ca media societatii si saracii nu vor primi suturi mai multe si mai viguroase in partea dorsala? Experienta anterioara dovedeste ca noi ne dam intre noi suturi mai tari decat ne-au dat strainii. Ai nostri lovesc mai cu sete si nu te lasa nici cand cazi la pamant. Esti convins ca singuri vom eradica infractionalitatea mai usor decat impreuna cu altii mai pregatiti? Esti convins ca nu vom ramane cu pecetea permanenta de africanii Europei? Iti dai seama ca odata ramasi pe langa interesul fata de noi va fi 0, eventual granitele se vor inchide si mai tare de teama exportului romanesc de mizerie. Asa sunt cumva siliti sa ne preseze sa evoluam pentru a stavili fluxul de migratori barbari.

Cersetorii romani din vest: din cele vazute de mine aspectul lor difera radical de aia pe care-i vezi prin tara. Sunt mai spalati, nu vezi prin metrouri persoane care put astfel incat se elibereaza spontan vagonul (mi se intampla prin Bucuresti din pacate). Modul de a cersi e diferit, majoritatea presteaza ceva (canta, tin un ziar in mana etc.) nu jelesc ca n-au mama n-au tata sau sunt sapte copii la parintii care nu mai sunt si unchiul e betiv. Eu cred ca nivelul cersetoriei e un pic altul si astia cand si daca vor reveni in Romania nu vor mai fi niciodata cersetorii de la inceput. Cersitul in Vest le ofera alta perspectiva.
Am asistat intr-o capitala europeana la o discutie intre doi tambalagii/acordeonisti vorbitori de limba romana: 'cum merge ba treaba?' 'excelent, daca mai tine asa 2-3 luni imi iau masina'. Pai la noi poti sa spui asta daca esti salariat remunerat cu media pe economie?
Aia care au plecat sa dea cu jula pe la altii ne-au lasat pe noi in pace, deci iata alt avantaj al UE. Daca era sa fim cu vize etc. procentul lor afara era pe la jumate (vezi circulatia inainte si dupa eliminarea vizelor). smile.gif Datorita faptului ca am exportat infractionalitate aia din UE i-au cam presat pe ai nostri sa ia masuri (vezi raportul de tara referitor la administratie interna si justitie); legea Blaga asa a aparut, toate campaniile anti-coruptie, emulatiile guvernului actual in justitie, asa cum sunt, pleaca de la cerintele externe. Altfel ramanea blat.

Drepturile copilului tot la presiunile UE au ajuns sa fie legalizate, ceea ce s-a facut pentru protejarea sotiilor maltratate de catre soti tot d'asta s-a facut. Poate va amintiti reclamele cu 'ti-am pregatit un loc la noi in celula', cele cu femeia agresata, campania 'hai acasa' (sustinuta de un cantec Holograf) etc...toate sunt facute pe bani UE. Reclamele la teveu pentru tutun au fost interzise, cele pentru alcool aruncate noaptea tot datorita cerintelor UE. Astea cat de inutile ti se par acum au efect in timp (in special la reducerea 'incepatorilor' copii sau tineri) si cu cat apar mai devreme interdictiile cu atat mai bine. Toate astea sunt campanii de educare in masa care sunt convins ca nu se realizau nici acum daca nu erau date de altii. Iar astea sunt doar niste exemple, mai sunt si altele.

Nea manea: razi cat vrei da' s-ar putea ca Nea manea sa aiba succes si in Vest si asta la oameni culti nu la mase. Un exemplu: regizoarea britanica Sally Potter, invitata la Garantat 100%, s-a declarat fan Guta, l-a dat si intr-o selectie personala la BBC, il considera un mare artist. Rromii nostri care ne fac reclama proasta la natie sunt admirati de destui oameni de arta din vest si chiar de cei mai simpli (filme, muzica apreciata etc.). Concluzie: te deranjeaza daca din creatori de subcultura in RO devin artisti romani in Vest? Pe mine nu.
Despre smecherii romani: d'astia sunt peste tot doar ca se manifesta mai decent. Si ai nostri vor evolua, nu vor mai dori Mertan ci Mercedes etc. Cat despre visat banu' cred ca si aia saraci il viseaza, cantitatea difera.

Achernar: "Pai atunci de ce naiba nu se civilizeaza respectivul acum, cand standardele nu-s atat de ridicate ? Cu un oarecare efort ar putea-o face, dar vezi tu vreo urma de efort de genul asta ?"

De ce avem nevoie de scoala si nu invatam singuri acasa? Este foarte posibil teoretic si standardele nefiind impuse sunt practic nule. Dar efortul e mare si daca nu-ti explica unul mai destept, un profesor sau parintii, atunci cand dai de ceva ce nu intelegi iti cam piere entuziasmul si renunti. Daca ne gandim ca e vorba de multe materii atunci greutatile sunt si mai mari in a invata de unul singur, fara sa-ti arate cineva unde trebuie sa ajungi si fara sa te preseze cu note proaste. E greu sa te autoevaluezi in permanenta, ai nevoie si de un termen de comparatie, de presiunea pusa de un evaluator asupra ta, de un model spre care sa tinzi.
Achernar
In afara UE socul economic (eventual si social) va fi mult mai redus.
Majoritatea saracilor nu vor primi prea multe suturi. Nu exista nici un avantaj pentru ala de executa voleul-minune daca-si exerseaza bombeul pe saraci intrucat aia oricum nu prea au ce pierde. In plus, multi dintre ei vor fi mult prea imbibati de alcool si abrutizati pentru a mai receptiona mesajul.
Dar exista o masa de indivizi care merita efortul kurpiciorului. Aia care inca nu-s suficient de saraci pentru a depune armele. Aia care se dau cu capul de toti peretii pentru a castiga un ban, a-si cumpara din cand din cand cate ceva, a-si permite din cand in cand cate o distractie, a-si creste puradeii in conditii cat de cat acceptabile. Pe astia poti sa-i tii numai in suturi. Pentru ca au ce pierde.

Exact, man. Procedura de sutuire se va desfasura dupa principiul 'noi intre noi'. Da' ce crezi, ca va veni nu stiu ce oficial european sa dea cu barda ? Noo. Aia care vor da vor fi romani (c-asa 'vrea UE' - sanchi), aia care si-o vor lua vor fi romani. Exact ca si acum. Dar calitatea de 'agreat de UE' ii ofera o protectie aproape totala executantului suturilor. Ca doar el foloseste metode dure pentru a obliga prostimea sa atinga standardele UE, nu ? Ma rog, asta pana la proba contrarie.

Sunt convins ca europenii nu-s naivi. Deci ei stiu foarte bine ca nu pot transforma Romania decat la nivel de aparente. Superficial. Ma intreb totusi la ce le foloseste.

Dom'le, credeam ca cersitul n-are standarde europene, da' uite ca ma-nselai. Exista cetateni care cersesc 'european'. Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla atunci cand romanii din tara vor descoperi diverse metode de a lenevi si de a se betivi la standarde europene. Acum, sincer vorbind, recunosc. Nu-i europeana lenea in mizerie. Dar dupa o sedinta completa de spalat, apretat, ras, tuns si frezat presupun ca totul e pregatit pentru o repriza corespunzatoare de lene.

Hmm. Adica fara UE copiii, sotiile, etc (amantele, ceva ?) n-aveau drepturi ... Iar de-acum inainte vor avea. Nici n-am ce sa comentez la faza asta. E atat de hilara incat ... Ai auzit de-o chestie numita 'lumea reala' ?

Hopaa ... I like it ! Intram in UE pe ritm de manea ! Personal nu ma deranjeaza. Da' vezi ca maneaua implica in cazul multor fani ai genului o anumita mentalitate. Care nu-i tocmai la standarde UE. Nici macar la standarde RO.

Vorbesc la pereti. Tot ii dai inainte cu educarea. Pe cine vrei sa educi ? Mergem putin in Baragan sa vezi despre ce-i vorba ? Sau prin mahalalele Bucurestiului ? Si cum propui sa aiba loc procesul de educare ? Crezi ca aia asteapta sa vina nu stiu cine sa le spuna ca lucrul X e bun iar lucrul Y e rau ? Li se rhupe. Isi fac singuri regulile. Mai nasol e ca multi n-au ca obiectiv in viata propasirea intr-un viitor nedefinit ci tocmai prezentul. Ziua de azi. Ma rog, unii se mai gandesc si la viitorime, dar nu e vorba de o majoritate. Cu ce-i tentezi pe grabitii astia ca sa se conformeze ? In nici un caz cu un viitor luminos peste nu se stie cati ani.
Leonardo
Achenar esti total pesimist si nu agreezi ideea UE, asta e clar.
Dar nu cred ca judeci realist lucrurile din acest motiv.
Cand te ajuta simplifici afirmatiile mele ("Da' ce crezi, ca va veni nu stiu ce oficial european sa dea cu barda ?") alteori le consideri prea simple si hilare ("Hmm. Adica fara UE copiii, sotiile, etc (amantele, ceva ?) n-aveau drepturi ... Iar de-acum inainte vor avea. Nici n-am ce sa comentez la faza asta. E atat de hilara incat ... Ai auzit de-o chestie numita 'lumea reala' ? ")
Uite ca avem si sentimente impartasite: si eu am senzatia ca vorbesc la pereti. eu incerc sa prezint niste argumente iar tu nu ai contra-argumente ci incerci sa le distrugi pe ale mele. Arata si tu niste avantaje potentiale ale Romaniei in afara UE.

In rest totul e criticabil si nimic nu e esential. Poate doar daca ne vor lua unii de suflet vom realiza ca ne-au facut ceva bun, dar sigur ii vom injura si pe aia ca nu ne vor da cat ne trebuie si cand vrem. Si pentru ca nu exista asa ceva preferam sa stam izolati, pesimisti, mandri de potentialul nostru niciodata demonstrat, convinsi ca lumea e rea si numai singuri vom atinge nivelul de civilizatie visat. Mie mi se pare trist si fara de sanse, d'aia si sustin ideea UE. Sigur ca daca ramanem in afara UE avem avantajul ca le putem purta sambetele, putem scrie Miorite, si putem realiza mereu filme superbe inspirate din realitatea romaneasca cu suti, curve, saraci si drama clasei medii care nu se mai inmulteste veci.


Raspuns:
1. n-o sa vina cu barda comisarii europeni. Vom fi presati sa avem legi europene si sa le mai si aplicam din cand in cand. Asta ajuta, e de bine, poate ti se pare putin dar e mai mult decat sper de la mintea celor care conduc Romania.
2. nu vad de ce e hilar faptul ca inainte nu erau legi care sa-i protejeze explicit si acum ai niste modalitati legale sa contracarezi asta. Mie mi se pare un castig, faptul ca oamenii incep sa vada ca asta se pedepseste (se stie bine conceptia patriarhala din familiile romanesti).
3. educatia: eu am facut o comparatie dar vad ca ai luat-o in sensul propriu. Vroiam sa spun ca daca te scalzi in saracie e mai greu sa iesi din ea daca nu ti se dau niste cai de urmat, daca nu vezi ca se poate la altii. Un sarac care are in jur saraci si vede numai mizerie cum va sti ce inseamna sa fie bogat sau cum sa ajunga acolo? Daca nu-i arata nimeni si daca nu-l impinge nimeni de la spate nu va avea rezultate pentru ca s-a obisnuit cu starea lui si e destul de stors de viata ca sa-si doreasca mai mult decat sa supravietuiasca.
Ce vrei sa-ti dau dreptate ca suntem tampiti si iremediabil pierduti? Si bunicii mei sunt de la tara dar faptul ca au avut sansa sa realizeze ca se traieste mai bine cu scoala i-au sustinut pe parintii mei sa invete. Pentru ca au vazut asta. UE cred ca ne va oferi cea mai buna posibilitate de a avea un terme de comparatie si pe cineva care sa ne mai dea bice din cand in cand.
Eu cred ca exista inca sanse de redresare, dar daca nu profitam de ele de unii singuri nu vom face nimic. Suntem prea obositi si neincrezatori.

PS: ca sa nu mai ai sentimentul ca vorbesti la pereti si pentru savoarea pastrarii unitatii de idei, promit sa nu mai scriu la acest subiect. Considera ca mi-ai contracarat toate argumentele, ai invins. Interesant de vazut ce pui acum in loc, argumentele constructive pentru a-ti dezvolta ideea.
Achernar
Am o multime de argumente. Dar nu pot continua ideea. Suntem completamente off-topic, deci pasibili de sanctiuni severe. Doar nu vrei sa ma trezesc cu vreun ban ? Sau si mai rau, cu mai multi ? rofl.gif
abis
Atunci pune argumentele pe un topic care ti se pare potrivit! smile.gif

Pana acum in afara de "drobul de sare" nu amvazut nici un argument.
Wluiki
QUOTE
Cersitul in Vest le ofera alta perspectiva.
Mi-am amintit de un zdrenturos pe malul Senei care pretindea ca a luptat in Kosovo si cand am inceput sa vorbesc cu persoana de langa mine in limba noastra materna am aflat ca si el era roman. Murdar, da. Cersit, da. Ceva de oferit? Nimic. Bineinteles doar o experienta, dar asta ma face sa cred ca ce ai spus tu nu este universal valabil.

Leonardo
Cunosti ceva universal valabil? nici maca stiinta nu produce legi universal valabile. Asta-i avantajul: putem fi carcotasi 'bazati' in orice subiect, avand intotdeauna macar exceptiile de la regula de partea noastra.
Si eu pot sa sugerez ca era proaspat ajuns acolo si nu se filase cum poate obtine avantaje mai multe.

Si o intrebare: cum credeti ca ajung zdrentarosii din Romania pe malurile Senei? cu masina personala, cu autocarul, trenul, avionul? Cine ar lua in masina un zdrentaros roman clandestin care face autostopul transfrontalier? sau merg pe jos?


Scuze: Achernar stiu ca am promis sa nu mai postez aici dar m-a starnit curiozitatea sa aflu drumul zdrentarosilor romani in lume. promit sa nu se mai repete thumb_yello.gif
Wluiki
Eu am vrut sa-ti nuantez o sentinta, dar vad ca tu esti combativ si foarte probabil hazardat (caci ma indoiesc ca ai competenta sa te pronunti asupra acestei realitati). Pastreaza-te pentru argumentele pro si anti UE wink.gif
Leonardo
Eu nu am emis aici nici o sentinta, eu am incercat sa argumentez. Altii au incercat doar sa demoteze niste argumente nu sa prezinte altele ceea ce m-a facut sa insist. De aici a aparut probabil senzatia ca emit verdicte ceea ce e fals.
Dar am spus ca nu mai continui si astept cu interes persoane competente care sa-si expuna aici nehazardat opiniile.
nefertiti-old
Time out! tongue.gif

Exista deja cateva locuri unde se discuta despre integrarea RO in UE. Aici, ideea era alta.
MIA
QUOTE (nefertiti @ 29 Nov 2005, 05:16 PM)
Time out!  tongue.gif

Exista deja cateva locuri unde se discuta despre integrarea RO in UE. Aici, ideea era alta.

Corect. smile.gif

Bine punctat - asa ca īncerc sa spun ce cred eu ca s-ar īntīmpla daca nu ar exista deloc UE īn "zona noastra". Cel mai probabil ar exista un fel de "codominon" germano-rusesc īn Estul Europei ( planuri pentru asa ceva au si fost imediat dupa tumultosul an 1989 si probabil ca atunci cīnd se vorn desecretiza stenogramele īntrevederilor Gorbaciov-Kohl din 1988-1990 se va sti mai clar ce si cum ... devil.gif ), situatie īn care Romania ar pica extrem de prost fata de restul (cvasi-)coloniilor din zona - ca perceptie subonstienta a liderilor germani, dar si rusi - datorita ... ahmmmm ... "tradarii" noastre din 1944. tongue.gif

Numai ca - si aici e de fapt marea problema care ma irita pe mine īn legatura cu actualele tendinte din UE - s-ar putea ca si cu UE existīnd īn 5-10 ani de zile cam tot acolo sa se ajunga ... numai īntr-o forma "liber-consimtita". sorry.gif
MIA
Pina una alta - in curind se vor resimti efectele "colonizarii europene" si la gaze ... devil.gif devil.gif devil.gif

Si cum pretul gazelor nu creste doar gradul de dirdiiala al sarantocilor ci si influenteaza rentabilitatea in ( destul de ) multe ramuri ale industriei ... se intelege care vor fi consecintele pe termen mediu. mad.gif
Quasar
curat - murdar coane' Fanica !
spoton.gif
MIA
Bugetul propus de Marea Britanie risca sa ... aneantizeze UE asa cum o visam noi ... si de asemenea sa ne "tina pe tusa" pe noi si bulgari ... devil.gif
Quasar
Eu am spus si mai repet inca o data , sa nu credeti ca UE inseamna prosperiate si de toate , inseamna sa ne conforman unor conditii venite din "Occident "

De curiozitate stiti ce implica aderarea ? ce sacrificii ?

Dar asta este alta solutie nu este , ori cu trenul , ori pe jos ....... biggrin.gif
YoyoMan
Eu cred ca nu ar fi o tragedie daca nu ar exista UE... Tari ca Germania si Franta ar avea si atunci o influenta serioasa in politica mondiala asa cum au si acum.

Insa pentru noi - pentru Romania - este foarte bine ca exista UE. Continui sa cred si sa vad ca tot ce s-a intamplat bun in Romania dupa '90 s-a intamplat ca o influenta directa sau indirecta a Uniunii Europene. Daca "se ridica miros de peste prajit" acum deasupra Bucurestilor si daca se fac reforme si daca incepe sa se miste treaba - ei bine astea toate nu se datoreaza catusi de putin cheliosului de la Cotroceni sau partidului sau sau liberalilor, ci Uniunii Europene. Cred ca asta e tot mai evident pentru toata lumea... Ei sunt cei care "tac si iau decizii" in Romania. Ai nostri nu stiu decat sa urle unii la altii si sa se bata cu caramida in piept.

Later edit:
Quasar spunea mai sus ca aderarea implica sacrificii...
Si am tot auzit ideea aceasta la multa lume. O alta idee vehiculata e cea a alinierii preturilor la preturile UE. Intamplator sunt acum in Germania si pot sa va spun ca preturile la mancare in Romania le depasesc pe cele de aici. Stiu ca pare incredibil, dar si hainele in Romania au ajuns sa fie mai scumpe decat aici. Nu spun ca va veni o ieftinire a produselor de larg consum in Romania odata cu aderarea la UE, pentru ca nu pot sa stiu, insa nici o majorare nu are cum sa apara.
Singura oarecare problema va fi in domeniul agricol. Deci s-ar putea ca taranii sa fie atinsi pentru ca nu va mai exista productie agricola dupa liberul arbitru. Se vor norma suprafetele agricole si va exista un standard de calitate care va trebui atins. Insa vor exista si mijloacele pentru atingerea standardelor respective. In cele din urma nu cred ca va avea nimeni de suferit.
Cla
QUOTE (Quasar @ 22 Dec 2005, 03:31 PM)
Eu am spus si mai repet inca o data , sa nu credeti ca UE inseamna prosperiate si de toate , inseamna sa ne conforman unor conditii venite din "Occident "
De curiozitate stiti ce implica aderarea ? ce sacrificii  ?

De curiozitate, gāndesti tipic romānesc.
Adica sa vina de la altii, nu-i baiu' nostru dry.gif
Daca nu vrei Occidentul, du-te la Alimentara.
La oase. Sa ai ce rontai. spoton.gif
Si sa te sacrifici cu seminte, floricele & Stuff laugh.gif
nefertiti-old
QUOTE (YoyoMan @ 20 Feb 2006, 12:09 AM)
Intamplator sunt acum in Germania si pot sa va spun ca preturile la mancare in Romania le depasesc pe cele de aici.

Exista si o explicatie pt asta. Citisem pe undeva ca TVA-ul la alimente, in Romania, este unul dintre cele mai mari practicate in Europa.
Achernar
Informatii detaliate
alysoft2003
Cert e ca in Italia, odata cu intrarea in UE s-au DUBLAT toate preturile.Asa ca baietii nu au altceva de facut decat sa petreaca timpul jeluind cu patos vremurile de mult apuse si care nu se vor mai intoarce niciodata. In Romania, nu stiu daca se pot mari mai mult de atat devil.gif Pe de alta parte, ideea unei forme de guvernamant unice ( nu numai la nivel European ci chiar la nivel mondial, de ce nu??) personal ma incanta. Nu se stie insa ce ne rezerva viitorul "luminos". Poate Statele Unite ale Arabiei??? In ritmul in care merg treburile si in care se creeaza conflicte ( trimitere catre caricaturile publicate in Danemarca) un razbel pare a fi p'aproape.
Cla
QUOTE (alysoft2003 @ 21 Feb 2006, 04:39 AM)
Cert e ca in Italia, odata cu intrarea in UE s-au DUBLAT toate preturile.

Ce crezi ca s-a īntāmplat īn Germania, odata cu aparitia lui Euro?
Preturile s-au dublat, salariile s-au redus la jumate.
abis
Alysoft2003, cand a intrat Italia in UE?
MIA
QUOTE (abis @ 21 Feb 2006, 08:45 AM)
Alysoft2003, cand a intrat Italia in UE?

Cred că se referă la adoptarea monedei unice europene ... rolleyes.gif
Blakut
Cand o sa intram in UE o sa se despice Pamantul in doua si o sa vina apocaplixa.

Teorii din astea cu triplatul preturilor am mai auzit. Doar aveam un coleg de faculta mai retardat saracu:

"Mie mi-a zis mama sa nu votez cu Basescu ca se face dolarul 100.000. Nastase o sa ne dea carti gratis. Daca intram in Ue o sa se tripleze preturile." unsure.gif tongue.gif wink.gif
dead-cat
"intrat in UE" != "introducerea monedei "iEuro"
alysoft2003
QUOTE (abis @ 21 Feb 2006, 08:45 AM)
Alysoft2003, cand a intrat Italia in UE?

In ianuarie 2002 au introdus Euro ca moneda. "Intrarea" propriuzisa(ca data) nu imi este clara, intrucat ideea UE a iceput sa se contureze din 1941 cand a fost emis MANIFESTO DI VENTOTENE redactat de Altiero Spinelli . Si de atunci au inceput sa se joaceeeee.Detalii http://europa.eu.int/italia/news/225931.html
alysoft2003
QUOTE (Blakut @ 21 Feb 2006, 10:16 AM)
Daca intram in Ue o sa se tripleze preturile." unsure.gif  tongue.gif  wink.gif

Teoretic, macar la electronice-electrocasnice ar trebui sa se reduca un picutz , deh, nu se vor mai plati anumite accize si taxe pt importuri. Sa speram in bine si Doamne ajuta!
Leonardo
in principiu nici acum nu platesti taxe vamale pentru produse EUR0, adica fabricate in UE.
eu sincer sa fiu chiar nu inteleg de ce trebuie sa creasca preturile cand vom intra in UE. asa cum spuneau multi pe aici deja la bunuri de larg consum si produse alimentare suntem calare pe europeni si la multe ii batem la fund de pe acum smile.gif
Aaa, vor fi ceva eforturi financiare pentru a rezolva diverse probleme arhicunoscute ale Romaniei de azi legate de infrastructura in special. Pai sigur ca daca astepti 16 ani fara sa misti mare lucru si inca suntem tara europeana cu cei mai putini km de autostrada de ex. (si aia...) normal ca la un moment dat trebuie sa incepi sa bagi bani. Cu cat astepti mai mult, cu atat efortul este mai mare. Sectorul energetic are unul dintre cele mai scazute randamente, iar vechimea medie a centralelor este undeva peste 20 de ani. Normal ca vor trebui investitii aici si in ritm mai accelerat ceea ce va avea implicatii si in costul energiei. dar astea trebuiau iarasi facute in timp si nu prea ne-a interesat mult.

Multi compara situatia din Romania post-aderare cu experientele altor state proaspat intrate. Nu sta comparatia pentru ca Romania nu prea a miscat mare lucru spre deosebire de ei. Iar adoptarea monedei unice este prevazuta pentru Romania undeva dupa 2012, foarte probabil prin 2020 dupa cum vad eu treburile ca se misca.

se mai vaitau unii prin mass-media ca vor intra in faliment firme acum prospere. Stie cineva raspunsul la aiurelile astea? Din punctul meu de vedere asta se poate intampla doar daca sunt afaceri ilegale.
MIA
QUOTE (Leonardo @ 22 Feb 2006, 08:45 PM)
Sectorul energetic are unul dintre cele mai scazute randamente, iar vechimea medie a centralelor este undeva peste 20 de ani.

Chiar sunt curios dacă există ceva date concrete aici. rolleyes.gif Totuşi Romānia a avut o strategie destul de inteligentă de orientare şi spre energia hidro- şi atomică ( din păcate ... mai ales īn vremurile hulite ale lu' nea Nae ) şi, din cīte ştiu eu, ăsta e un mare avantaj. Că e drept că faţă de ce s-ar putea randamentul e prost dar totuşi ... la capitolul energie electrică ştiam la un moment dat că nu ar fi deloc probleme. Din contră - unele artificiale eventual. unsure.gif
Leonardo
un pic despre sectorul energetic: ca mix la generare stam bine, avand aprox 29% din energie generata hidro. energia atomica reprezinta 10% din consum (650MW /reactor) si in curand va fi 20%. Partea de termocentrale reprezinta restul (carbune, pacura). Avem de asemenea potential destul de bun pentru mai toate sursele regenerabile, buninteles nu uniform in toata tara ci zonal: soare, vant, biomasa, geotermal.
Dar avem niste probleme: centralele noastre hidro si termo sunt invechite ca tehnologie si au randamente scazute. Media de varsta e de cam 20 de ani avand foarte multe vechi de peste 30 de ani. Comparativ cu alte tari dezvoltate avem randamente de producere cu aprox 15% mai scazute. In plus orice lucur isi are durata de viata peste care daca treci te costadestul de mult intretinerea (practic trebuie sa inlocuiesti mai tot). E, aici e problema noastra. Sigur ca in momentul de fata sectorul energetic inca poate produce, asa cum e, mai mult decat cererea. Dar in curand, luand in calcul cresterea la consum datorita unei cresteri firesti de nivel de trai sistemul energetic nu va mai face fata prea bine. Si problemele se vor inmulti la intretinere. Plus ca e o criza de resurse la nivel mondial atat ca preturi cat si cantitativ; resursele meondiale (petrol, carbune, gaz) se cam termina in vreo 100 de ani conform estimarilor. Iar energia hidro e o sursa oarecum aleatoare; in anii secetosi ai probleme daca esti dependent prea tare de ea. Uraniul ca resursa este si el considerat a se epuiza in urmatoarea 100 de ani (de Angela Merkel chiar a facut referire la asta dupa criza gazelor de la inceput de an).
Asa ca in concluzie stam bine la cantitate dar prost la calitate si durabilitate. Nu spun ca sunt probleme de moment, dar daca nu te pregatesti din timp vor apare probleme. Si oricum realitatea este ca sistemul per total e invechit si necesita investitii majore. Nu e destul sa ai potential, trebuie sa-l si folosesti si asta cat mai rational. Si asta e o problema la noi pe termen mediu.
Achernar
QUOTE (Leonardo @ 23 Feb 2006, 10:15 AM)
(...) luand in calcul cresterea la consum datorita unei cresteri firesti de nivel de trai (...)

rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Hilar
Leonardo
ce ti se pare asa de amuzant? exprimarea mea sau consideri ca nivelul de trai e blocat in Romania?
Mai discutam peste vreo 5-6 ani, eu zic ca nivelul de trai va creste cu vreo 50%.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.