Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Nondualitate
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4
shapeshifter
de fapt eul mic moare cu fiecare conceptualizare şi răsare cu fiecare conceptualizare.. eul mic este intermitent.. cum ia naştere eul mic? prin memorie.. care implică timp.. o falsă identificare cu fluxul mental creează persoana.. care de fapt nu există.. tot ceea ce există este acest flux continuu al experienţei.. dar cum să-i spui unui om obişnuit că el de fapt nu există? Nu o să priceapă nici în ruptul capului.. adevăratul Eu este fără nici o graniţă.. graniţa trasată de Adam nu s-a întâmplat numai în trecut ea se întâmplă în fiecare moment cu fiecare dintre noi când ne aruncăm în lume ca subiect aici şi obiect acolo.. asta e minciuna originară a lui Adam.. Amintiţi-vă: Adam n-a fost izgonit, ci a avut de ales, el devenit unul dintre cei care au ajuns să cunoască binele şi răul (vezi textul ebraic original).. căderea lui a fost de fapt căderea în obiect, când şi-a asumat individualitate..

Nimeni nu moare pentru că nimeni nu s-a născut.. naşterea, moartea, timpul, spaţiul.. nişte simple concepte.. numai ce nu s-a născut nu are cum să moară.. ce este acel ceva? nimeni şi nimic în particular.. el ESTE prin sine însuşi.. subiectivitate pură..
bishop
QUOTE
de fapt eul mic moare cu fiecare conceptualizare şi răsare cu fiecare conceptualizare.. eul mic este intermitent.. cum ia naştere eul mic? prin memorie.. care implică timp

Treci prea usor peste notiunea asta: MEMORIA. Memoria te-a ajutat sa jonglezi cu toate conceptele si definitiile de pana acum. Toate ipotezele astea despre nucleul Sat-Cit-Ananda, despre monism/nondualitate etc, le-ai creat in constiinta cu ajutorul MEMORIEI - care da continuitate, coerenta - altfel o luam de la capat fara sa pastram datele acumulate. Desi tu sustii ca e intermitenta...probabil te referi la somn (mica moarte).

QUOTE
tot ceea ce există este acest flux continuu al experienţei.. dar cum să-i spui unui om obişnuit că el de fapt nu există? Nu o să priceapă nici în ruptul capului.. adevăratul Eu este fără nici o graniţă..

Recapitulez: timp>>memorie>>eu (cu "e" mic). Deci, in afara/lipsa timpului si a memoriei, orice delimitare dispare, ramane doar Eu-ul (unitatea nediferentiata, monismul absolut). Admit a fi plauzibil, dar te intreba si Alfa la un moment dat: scenariul asta "nu-ti suna a moarte?"
Si inca o intrebare: ce rost are toata tevatura asta cu manifestarea fara atingerea stadiului suprem de constiinta/memorie (iluminare/mantuire/moksa, cum vrei sa-i spui) in afara timpului (permanenta, depasind timpul)? Nu asta poate fi un scop al creatiei? Porneste de la "Eu sunt" (vointa fara discernamant) si ajunge la Iluminarea ce o da discernamantul (constientizarea plenara - in ignoranta zero).

QUOTE
Nimeni nu moare pentru că nimeni nu s-a născut.. naşterea, moartea, timpul, spaţiul.. nişte simple concepte.. numai ce nu s-a născut nu are cum să moară..

Eu zic ca murim precum caprele - vorba lui Tutea - visand la cai verzi pe pereti albastri. Care sa fie fundamentul/monada, daca accept teoria asta? Raspunsul il dai mai jos:
QUOTE
ce este acel ceva? nimeni şi nimic în particular.. el ESTE prin sine însuşi.. subiectivitate pură..

Tot a stingere aduce. Moarte, nefiinta, nimic, vid.
"La-nceput pe cand Fiinta nu era, nici Nefiinta,
Pe cand totul era lipsa de viata si vointa,
Cand nu s-ascundea nimica desi tot era ascuns,
Cand patruns de sine insusi odihnea cel Nepatruns.
Fu prapastie, genune? fu noian intins de apa?
N-a fost lume priceputa si nici minte s-o priceapa."
- M. Eminescu
shapeshifter
----
"nu-ti suna a moarte?"
----
din contră îmi sună a viaţă.. eşti totuna cu viaţa.. crezi că vorbele lui Iisus erau vorbe goale sau se adresau intelectului?

----
Recapitulez: timp>>memorie>>eu (cu "e" mic). Deci, in afara/lipsa timpului si a memoriei, orice delimitare dispare, ramane doar Eu-ul (unitatea nediferentiata, monismul absolut). Admit a fi plauzibil, dar te intreba si Alfa la un moment dat: scenariul asta "nu-ti suna a moarte?"
----

nu timpul creează memoria ci invers.. timpul ca ceva de sine stătător nu există.. timpul există doar în minte.. persoana nu este altceva decât un sac de amintiri.. fiinţa pură este atemporală..
Unitate nediferenţiată? hmhm.. e vorba despre UNICITATE în termeni nondualişti nu există unitate ci UNICITATE dar şi acesta este un concept.. aici nu e vorba despre un vid static, ci despre transcenderea formei, neîncetat la orice nivel.. transcendere şi includere.. odatt cu creşterea ADÂNCIMII sistemelor (inclusiv biologice) Conştiinţa se deschide ca o floare, îşi desfăşoară potenţialul, şi asta duce la transcendere, un curent ascendent, pur transcendent, (ex. înţelepciunea) care tinde către unitate şi un curent descendent imanent, care îmbrăţişează tot ce este transcens, compasiunea, îmbrăţişarea formei.. Eros şi Agape, yang-yin..
Este vorba despre acest cuplu de curenţi: cel trancendent şi cel imanent.. peste tot există acest impuls evoluţionar de a trece dincolo de ceea ce un holon a fost la momentul t-1, de a scăpa către un nivel în care reorganizarea se adânceşte, adâncimea aici e sinonimă cu Conştiinţa apoi curentul descendent tinde să îmbrăţişeze formele trancense..
De aceea spuneam:
Forma este vacuitate şi vacuitatea este formă.. noi ne imaginăm nimicul ca pe lipsă a ceva, ori nu este deloc aşa.. este potenţialitate totală şi el este baza vieţii, adică viaţa însuşi.. mulţi scriitori şi filosofi au abordat nimicul dar numai cu mintea.. Nimic în particular înseamnă TOTUL în mod ,,transfinit"..

-----
Desi tu sustii ca e intermitenta...probabil te referi la somn (mica moarte).
-----
spuneam că eul se naşte şi moare odată cu fiecare experienţă, la asta mă refeream când spuneam că este intermitent.. pe de altă parte în memorie există multe găuri.. spune-mi ce ai făcut tu acum 5 luni la ora h? evident nu o să-mi poţi răspunde.. în ACUM mintea moare.. nu supravieţuieşte.. AICI în ACUM este fiinţa pură.. accesibilă oricui, oricând..

Eu tot aştept răspuns la întrebarea: POATE UN GÂND DEVENI CONŞTIENT DE EL ÎNSUŞI?

În ceea ce priveşte somnul.. dacă stăm şi observăm cu atenţie vedem că fluxul gândurilor care este automat, dar în care se poate interveni datorită simţului ,,eu sunt", continuă şi în vis.. şi în vis se vede şi mai clar că persoana nu există, că există doar acest corp, acest flux neîncetat al gândurilor care creează iluzia de a fi o persoană.. în vis acest flux continuă, dar sub pragul conştienţei, este ca un flotor dacă vreţi.. chiar şi în starea de veghe există perioade, momente în care nu toate gândurile sunt conştientizate.. Dar puneţi-vă această întrebare: cine este conştient că este conştient? Cine este observatorul? este el ceva separat? este o entitate?

A GĂSIT CAREVA DINTRE VOI BUTONUL DE OPRIRE LA ACEST FLUX AL GÂNDURILOR?

Somnul înseamnă reînnoire, viaţă..

În somn conştiinţa se retrage din ce în ce mai mult în ea însăşi, către acea Subiectivitate Pură de care vorbeam.. în somnul cu vise, datorită acestui flux neîncetat de forme-gând apar visele, ecouri ale stării de veghe.. dar în somnul profund unde este persoana? unde este lumea? deşi noi trecem prin acest somn profund în fiecare noapte, nu realizăm că el susţine viaţa..
ACELA despre care vorbesc este PREZENT în toate stările de conştiinţă: veghe, vis, somn profund.. dpdv al ACELUIA există doar o singură stare în toate stările mai sus menţionate..
shapeshifter
--------
Ce intelegi prin "sinucidere"?
Eliminarea unor sechele care ruineaza frumusetea vietii? ; pentru ca din acel moment al reusitei sa poti spune in sfarsit 'traiesc!'? Si care sunt acelea daca iti permiti sa folosesti cuv'sinucidere' care se raporteaza la pers./viata ta si nu la aceste sechele,neplaceri care au ajuns sa te aduca la dorinta aceasta a pieirii ..sau..sincer nu inteleg; :unsneplaure: poti sa explici?..
-------
prin sinucidere mă refeream la transcendere apoi includere, transcendere, includere şi tot aşa în mod ,,transfinit".. oricum nu se poate sinucide ceva ce nu există.. e de ajuns să ,,vezi" că nu există persoana şi apoi să treci dincolo de asta.. micile morţi sunt inerente sunt de preferat din cînd în cînd.. ele înseamnă viaţă.. mori odată cu fiecare răsuflare, gînd, nor contemplat pe cer, cu fiecare apus de soare, cu fiecare experienţă care apare, pentru a renaşte odată cu altă aruncare în lume.. pînă cînd? pînă ajungi să înţelegi că există ceva care este absolut ,,nemişcat" care nici nu răsare nici nu apune, nici nu se naşte nici nu moare.. propria ,,ta" fiinţă pură.. dincolo de toţi creatorii şi de toţi dumnezeii..

----
Eliminarea unor sechele care ruineaza frumusetea vietii? ; pentru ca din acel moment al reusitei sa poti spune in sfarsit 'traiesc!'?
----
viaţa te trăieşte pe tine nu invers.. dar nici acest lucru nu este absolut adevărat.. ,,tu" eşti una cu viaţa.. nici o separare.. nici o lume.. în afara ,,ta"..
Rehael
Cred ca raspunsul la intrebarea "Poate un gand deveni constient de el insusi?" a fost dat cu mult timp in urma de cel care a scris: "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.
Acesta era intru inceput la Dumnezeu.
Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut."
Si daca a zis ca toate asa s-au facut, in cazul asta indraznesc sa marturisesc despre mine ca as fi un efect al acelei cauze adica un gand al Lui Dumnezeu. Asta inseamna ca eu-gandul incep a deveni constient de mine insumi ca-s gand...om...eh!...cam un sfert constient...
O sa aud oare mai departe ca incearca cineva sa desparta gandul de cuvant?
alfa
Merlina eu n-am inteles chiar tot din ce spui tu...Ce-i cu sfertul ala de constient? Cum s-a dat raspunsul la intrebare prin acele citate? Dumnezeu a devenit constient de el insusi pentru ca era cuvantul si astfel cuvantul ca gand a devenit constient de el insusi sau cum? Ce inseamna de fapt ca un gand e constient de el insusi? Ce e constiinta, ce se adauga unui gand incat sa devina constient?
shapeshifter
merlina şi alfa nu luaţi mot a mot treaba cu la început era cuvîntul.. cuvântul înseamnă de fapt VIBRAŢIE, rog a se studia vechile shastre tantrice precum şi ceea ce spune azi fizica cuantică.. pentru că sunt mari similitudini..
Rehael
Pentru Alfa, ca el ma intreaba:
[QUOTE]Ce-i cu sfertul ala de constient?
Scuze, am omis cu buna stiinta sa pun zambaretul, credeam ca e de la sine inteles. Dar una-i ce cred eu si alta-i ce crede lumea desi nu pe Alfa il cred ca n-a inteles.

Atata timp cat pot face niste afirmatii adevarate despre mine insumi, cum ar fi "eu citesc", "eu scriu" , pot spune ca este adevarata si afirmatia "eu sunt constient". De ce numai un sfert(poate mai mult, poate, mai probabil, mai putin)?Pentru ca stiu ca nu inteleg si nu cunosc tot ce se intampla in lume si nici despre mine insumi. De exemplu as putea crede si afirma ca "eu cant minunat". Unii care m-ar auzi ar putea spune "asta nu-i constient ca n-are talent", altii "poate nu-i constient sau poate e mincinos!" iar in altii as gasi adevarati fani. Deci sa fii deplin constient ar insemna sa cunosti tot deplin atat realitatea din jur cat si cea a propriei fiinte(unii recomanda sa o cunosti intai pe asta) si nu doar franturi de realitate.

[QUOTE]Cum s-a dat raspunsul la intrebare prin acele citate? Dumnezeu a devenit constient de el insusi pentru ca era cuvantul si astfel cuvantul ca gand a devenit constient de el insusi sau cum? Ce inseamna de fapt ca un gand e constient de el insusi? Ce e constiinta, ce se adauga unui gand incat sa devina constient? [/QUOTE]

Ai cam sucit oleaca ce am spus dar nu mai conteaza...am mai avut si eu cate ceva de sucit.Oricum, citatul ramane citat si l-am folosit pentru ca vorbeste despre cauza tuturor lucrurilor. Si-mi mai sugereaza ca orice lucru a fost gandit inainte sa fie creat. De aceea am zis ca am fost odata gand iar apoi efectul acelui gand, adica obiectul creat. Dar in locul fara timp ("daca n-ar fi nu s-ar povesti" dar nu chiar as jura) , si despre care se spune ca tot ce exista are acolo o proiectie la fel de reala ca in lumea temporala, acolo tot ce a fost, este inca, deci sunt si gandul lui Dumnezeu si obiectul creat la un loc pentru ca nu mai pot fi separate. In acest caz sunt gandul lui Dumnezeu, constient de sine in lumea temporala 25%(?). laugh.gif Bine, hai ca sunt serios...0,025% .

[QUOTE]merlina şi alfa nu luaţi mot a mot treaba cu la început era cuvîntul.. cuvântul înseamnă de fapt VIBRAŢIE, rog a se studia vechile shastre tantrice precum şi ceea ce spune azi fizica cuantică.. pentru că sunt mari similitudini.. [/QUOTE]

Normal ca e vibratie...eu de aceea am si luat "treaba" mot a mot. Mai ales ca e vorba despre Cuvant .
Rehael
Foarte interesant...Nu mi-a reusit de loc treaba cu quote asta. sorry.gif
alfa
Merlina

Daca inteleg eu bine tu spui asa:
1. Constiinta inseamna cunoastere.
2. A fi deplin constient=a cunoaste tot=Dumnezeu=cuvant
3. Tu nu cunosti tot deci esti doar 0, ..nu stiu cat la suta constient
4. Constiinta deplina, Dumnezeu, lumea atemporala creeaza obiectele din lumea temporala.Acestea sunt create de `Dumnezeu ca gand` sunt gandite inainte de a fi create, sunt sub forma de gand sa spun asa ( aici as avea o nelamurire cum poate un gand sa creeze un obiect material fara a se folosi de ceva material? ) inainte de a fi create ca obiecte.
5. Locul fara timp=Dumnezeu=gandul=Cuvantul contine si o proiectie a lumii temporale si deci acolo tu esti atat cauza: gandul cat si efectul ei: obiectul creat ( cele doua fiind intr-o unitate, imposibil de separat ).

Am uitat sa-ti urez data trecuta o fac acum:


han.gif
jock
Alfa (8 Dec 2005, 03:38 AM)

QUOTE
Constiinta deplina, Dumnezeu, lumea atemporala creeaza obiectele din lumea temporala.Acestea sunt create de `Dumnezeu ca gand` sunt gandite inainte de a fi create, sunt sub forma de gand sa spun asa ( aici as avea o nelamurire cum poate un gand sa creeze un obiect material fara a se folosi de ceva material? ) inainte de a fi create ca obiecte.

Poate că nu-i chiar asa. Aminteste-ti de ce spunea Leibniz: cum Deus calculat fit Mundus. Poate că desfăsurarea gândirii lui D-zeu nu este altceva, din perspectiva noastră, decât desfăsurarea existentei materiale. L urma urmei, care ar fi diferenta (absolută) dintre Constiinta universală despre care vorbeste pe-aici Shapeshifter si materia autodeterminantă pe care o invocă ateismul stiintific?
shapeshifter
,,Acolo unde" timpul nu există (în atemporal) nu există nici gând, care nu este altceva decât o formă în Conştiinţă, un val care se ridică din ocean şi care cade în ocean.. dar oceanul este ,,abis", formele ce apar în Conştiinţă nu sunt decât valurile de la suprafaţa oceanului..
Când Conştiinţa este în repaus (de ex. în somnul adânc) unde sunt gândurile? dar ,,ideea, conceptul de persoană sau de Dzeu" pe care-l ai acum în starea de veghe?
Conştiinţa fragmentată=,,Ripples on the surface of Being"

-----
Constiinta deplina, Dumnezeu, lumea atemporala creeaza obiectele din lumea temporala.Acestea sunt create de `Dumnezeu ca gand` sunt gandite inainte de a fi create, sunt sub forma de gand sa spun asa ( aici as avea o nelamurire cum poate un gand sa creeze un obiect material fara a se folosi de ceva material? ) inainte de a fi create ca obiecte.
------
hmhmhm.. ,,lumea atemporală" ce vrea să însemne asta? o lume separată de cea în care trăim? Atemporalul mai exact? Cum ar putea exista o ,,lume" în atemporal? Hihihihi.. ,,Dzeu" este SINGURUL SUBIECT, lucrurile ,,nu sunt gândite" înainte de a fi create, ,,lucrurile" EMERG.. Cine ar gândi în atemporal şi ce? ,,Acolo" unde există Conştiinţă Pură, atemporală fără forme şi nume cum poate exista cunoaştere, ceva/cineva care să ,,gândească" ceva ,,care poate fi gândit"? hihihi..

---
cum poate un gand sa creeze un obiect material fara a se folosi de ceva material?
----
hihiihihi. revenim la una dintre întrebările mele perene:
Poate un gând deveni conştient de el însuşi sau: un gând poate deveni conştient de alt gând? Gândiţi-vă bine.. ,,unde" ar fi ,,lumea" dacă n-ar exista Conştiinţa care să devină conştientă de ea? hihihihi..

Trăim într-un univers care este CONŞTIENT DE EL ÎNSUŞI PRIN NOI.. acest univers este VIU, SE AUTOORGANIZEAZĂ MEREU, SE AUTOTRANSCENDE MEREU, ÎMBRĂŢIŞÂND MEREU FORMELE TRANSCENSE, UNIVERSUL ESTE CONŞTIENT DE EL ÎNSUŞI PRIN NOI.. EL ESTE UN ,,TOT".. nu există ,,în spatele" universului nici un poliţai (,,Big daddy in the sky"), lucrurile se petrec SPONTAN de la sine, lucrurile se petrec aşa cum se petrec deoarece universul este aşa cum este..

,,Big daddy in the sky" este o viziune limitată asupra ,,divinului", exprimând doar curentul ascendent, pur transcendent, de la mai mulţi către unitate.. aici e ,,greşeala" unora precuma Sf. Augustin şi ,,meritul" unor oameni ca Platon şi mai ales Plotin: la aceştia ambii curenţi au fost integraţi: curentul pur transcendent (de la multiplicitate către unitate) şi cel imanent (de la unitate către multiplicitate) au avut viziunea întregului.. transcendere şi apoi includere, îmbrăţişarea a ceea ce este transcens şi tot aşa în mod ,,transfinit"..

Întelepciunea şi compasiunea, Eros şi Agape, Prajna şi Koruna..

Form is emptiness; emptiness is form.

-----
Atata timp cat pot face niste afirmatii adevarate despre mine insumi, cum ar fi "eu citesc", "eu scriu" , pot spune ca este adevarata si afirmatia "eu sunt constient".
------
dar afirmaţia ,,eu sunt conştient că sunt conştient?"
eu sunt->((eu sunt)eu sunt)->(((eu sunt)eu sunt)eu sunt)))...->.... ? poţi să faci abstracţie de ,,sunt" din ,,eu sunt", ,,eu" este acolo şi fără ,,sunt".. vezi la ce concluzie ajungi.. hihihihihhi..
bishop
@shapeshifter
QUOTE
A accepta că realitatea este lipsită de graniţe înseamnă a înţelege că toate conflictele sunt iluzorii.

Astea sunt cuvintele tale, intelegerea ta, sau e ceva copiat?

QUOTE
Dincolo de toate graniţele se întinde lumea reală a Astfelităţii (engl. Suchness), Vidul, Dharmakaya, Tao, Brahman, Dumnezeirea.

Admit. Zic ca-i o lipsa a iluziei eu-lui. Este eliberarea de iluzia delimitarii - dar tot o lipsa este. Asa o percep din sistemul de referinta al vietii de om. Si altul n-am. Spunea - parca Lao Zi - ca putem lupta cu cerescul numai prin fortele/puterile omenescului - iar spectacularul nu ma mai tenteaza.

QUOTE
În lumea Asteflităţii (natura adevărată şi esenţială a lucrurilor, care nu poate fi caracterizată fiind numită simplu Astfelitatea Realităţii) nu există bine şi rău, sfânt şi păcătos, naştere sau moarte deoarece în această Astfelitate nu există frontiere.

Nu exista frontiere, sau se transcende lumea contrariilor (Tot din Dao de Jing de Lao Zi: "Aici jos, sub cer, toata lumea ia frumosul drept frumos si in asta isi are obarsia uratul")?

QUOTE
Nu există graniţe între subiect şi obiect, sine şi non-sine, observat şi observator. Graniţa primară pe care o construim este aceea între sine şi non-sine şi la care renunţăm cel mai greu.

Prefer termenul 'delimitare'. Corect, granita primara e sentimentul eu-lui. Si ultima la care renuntam. Motivatia care sta in spatele tuturor actiunilor noastre e simpla si universal valabila: sa continuam status-quo-ul individualitatii. Prin faptul ca noi fiintam/percepem/rationam - lumea exista. Cineva spunea ca sunt ~ 7 miliarde de lumi (realitati) distincte pe pamantul asta.
Eu spun ca delimitarea intre tu si eu (intre obiect si subiect, intre vazut si vazator) este reala - are consistenta - aici, pe planeta albastra. O fi iluzorie in final, cand se depaseste Maya. Am mai intrebat asta: daca, si daca da,cine a depasit Maya?
Delimitarea asta intre sine si non-sine e a naibii de pregnanta cateodata...de exemplu, pentru un om cu cancer generalizat asteptand morfina, nu crezi? Ar vrea din tot sufletul sa renunte la prima si ultima lui granita mai repede si mai usor. Aici jos, sub cer, cum spunea Lao Zi, este lumea suferintei. Dincolo de ea putem presupune orice.
Rehael
",,Acolo" unde există Conştiinţă Pură, atemporală fără forme şi nume cum poate exista cunoaştere, ceva/cineva care să ,,gândească" ceva ,,care poate fi gândit"? hihihi.. "


Pur nu inseamna gol.
Constiinta pura nu inseamna "cap sec".
Vorbind despre apa pura, aer pur, aur pur etc., vorbim despre lucruri in toata esenta lor nu lipsite de insasi esenta lor.
Un pahar gol nu inseamna ca este si pur. Dar un pahar plin poate fi si pur...Un pahar gol poate sa nu aiba nici o insemnatate pentru cineva care nu a mai vazut un pahar pana atunci dar daca e plin atunci are si insemnatate.
Iar Constiinta Divina a fost , este si ramane pura, pura si plina, plina de Iubirea Divina. Caci este scris ca "acolo unde dragoste nu e nimic nu e". Da, asta este nimicul, lipsa iubirii.
Dumnezeu a creat lumea, a afirmat-o, a spus mereu "sa fie..." si a facut si ingerii. Iar unul dintre ei a inceput sa nege..., a negat Creatia, a negat Iubirea , L-a negat pe Dumnezeu care este Iubirea. Acela este ingerul cazut, cel fara iubire, cel care impurifica, necuratul, nimicul, cel care incearca sa descompleteze , cel care incearca sa divizeze ceea ce este intreg.


"eu sunt->((eu sunt)eu sunt)->(((eu sunt)eu sunt)eu sunt)))...->.... ? poţi să faci abstracţie de ,,sunt" din ,,eu sunt", ,,eu" este acolo şi fără ,,sunt".. vezi la ce concluzie ajungi.. hihihihihhi"

Raspunsul meu este NU VREAU sa fac asta.

EU SUNT.



....parca am juca o scena dintr-o piesa de teatru...interesant...
shapeshifter
-------
----
"eu sunt->((eu sunt)eu sunt)->(((eu sunt)eu sunt)eu sunt)))...->.... ? poţi să faci abstracţie de ,,sunt" din ,,eu sunt", ,,eu" este acolo şi fără ,,sunt".. vezi la ce concluzie ajungi.. hihihihihhi"
---
Raspunsul meu este NU VREAU sa fac asta.
-------
eu zic să analizezi mai atent CINE/CE zice ,,NU VREAU" şi cine/ce devine conştient şi cine/ce devine conştient că este conştient de gândul ,,NU VREAU"..

-----
Pur nu inseamna gol.
-----
,,golul" este plin până la saturaţie..

----
Constiinta pura nu inseamna "cap sec".
----
de unde ai înţeles tu asta?

-----
Dumnezeu a creat lumea, a afirmat-o, a spus mereu "sa fie..." si a facut si ingerii. Iar unul dintre ei a inceput sa nege..., a negat Creatia, a negat Iubirea , L-a negat pe Dumnezeu care este Iubirea. Acela este ingerul cazut, cel fara iubire, cel care impurifica, necuratul, nimicul, cel care incearca sa descompleteze , cel care incearca sa divizeze ceea ce este intreg.
----
ai o privire arhaică asupra divinului, de tip pur transcendent, ,,Dzeu" nu este ,,big daddy in the sky" este acel principiu care face toate lucrurile posibile, dar rămâne neafectat.. cei care au abordat numai domeniul pur transcedent au văzut salvarea din ,,lumea păcatelor" într-un viitor în care ,,cei buni" vor fi răsplătiţi, iar ,,cei răi" vor ,,arde în foc".. de ce în lume există azi atâtea religii bazate pe frică, pedeapsă şi răsplată? gândeşte-te şi din punct de vedere psihologic.. omul i-a împrumutat treptat lui ,,Dzeu" atribute umane.. pe de altă parte cei care au văzut numai imanentul au căutat ,,salvarea", şi o mai caută şi azi, în lume, ei trăiesc într-un univers descalificat, în care transcendentalul nu are nici un loc..
Platon, Plotin au integrat extrem de bine cele două curente: cel transcendent (de la multiplu către unitate) şi cel imanent (de la unitate către multiplu) la ei acestea erau în armonie.. Plotin i-a atacat devastator inclusiv pe gnostici..
Ai făcut afirmaţii grave: necuratul=nimic.. crezi că înţelegi sensul acestor cuvinte? Ce înseamnă pentru tine nimicul? Ce înţelegi prin ,,divizarea întregului"? ce înţelegi prin ,,întreg"?

What is God?
1. God is Awareness, which is what you really are.
2. There are two aspects of God: transcendent God and immanent God.
3. Transcendent God is pure Awareness, while immanent God is the Background of the objects of Awareness.
4. Thus, God is what is Aware of objects, and God is also the Background from which objects arise.
5. Faith in God is equivalent to surrender to What-is.

What is Awareness?
1. Awareness is what is aware of the world.
2. Awareness is self-evident because you are aware and you know that you are aware. It does not change and It has no extension. Therefore, Awareness is not a concept or object.
3. The terms “Awareness” and “Reality” are equivalent conceptual pointers.
4. All objects appear in Awareness and are Its contents.

What is existence?
1. An object formed by conceptualization plus identification is said to exist.
2. Without identification, there is no object—it is just a concept.
3. No object is real because Reality is absence of separation. Therefore, no object exists.
4. The apparent existence of objects is called dualism.
5. The sage, being only Awareness and knowing only Awareness, sees no separation, thus he/she sees concepts but no objects, i.e., duality but not dualism.

What is the "I"-object?
1. The "I"-object is an assumed entity that results from identification of Awareness, which is real, with the "I"-concept, which is unreal. The "I"-object seems to exist, but clear seeing shows that it does not.
2. YOU ARE NOT AN OBJECT AND YOU DO NOT EXIST - YOU ARE REALITY (AWARENESS).
shapeshifter
O clarificare a termenilor folosiţi pe acest thread:
Termenul ,,Conştiinţă” (Consciousness) desemnează aici ,,TOT-CEEA-CE-ESTE":
1. Numenul (Nemanifestul) şi
2. fenomenalul (manifestul)
Experienţa noastră va fi referită prin Numen ca şi Conştienţă (Awareness) şi prin fenomen ca minte. Cu cât va avansa acest topic, se va desemna prin cuvântul minte doar experienţa noastră a funcţionării mentale, senzoriale şi perceptuale a unui organism individual, şi nu orice fel de obiect fizic precum creierul.
bishop
QUOTE (jock @ 8 Dec 2005, 09:17 AM)
Alfa (8 Dec 2005, 03:38 AM)

QUOTE
Constiinta deplina, Dumnezeu, lumea atemporala creeaza obiectele din lumea temporala.Acestea sunt create de `Dumnezeu ca gand` sunt gandite inainte de a fi create, sunt sub forma de gand sa spun asa ( aici as avea o nelamurire cum poate un gand sa creeze un obiect material fara a se folosi de ceva material? ) inainte de a fi create ca obiecte.

Poate că nu-i chiar asa. Aminteste-ti de ce spunea Leibniz: cum Deus calculat fit Mundus. Poate că desfăsurarea gândirii lui D-zeu nu este altceva, din perspectiva noastră, decât desfăsurarea existentei materiale. L urma urmei, care ar fi diferenta (absolută) dintre Constiinta universală despre care vorbeste pe-aici Shapeshifter si materia autodeterminantă pe care o invocă ateismul stiintific?

Corect. Harta stiintei, harta religiei si cu harta filozofiei se suprapun. Mintea noastra e neintrecuta in a separa, a clasifica, a semnala diferente, dar aproape neputincioasa in a vedea asemanarile, similitudinile, numitorul comun. Lumea asta face: dezbina, acolo unde ar trebui sa uneasca. Si uite asa continuam sa traim si sa murim - acordand o gramada timp neesentialului.
shapeshifter
----
Constiinta universală despre care vorbeste pe-aici Shapeshifter si materia autodeterminantă pe care o invocă ateismul stiintific?
----
nu e nici o diferenţă, ne-am învăţat să vedem ,,diferenţe" acolo unde nu există.. Conştiinţa poate fi văzută ca pe o formă extrem de subtilă de energie, iar materia se ştie deja că nu e altceva decât energie, particulele alementare sunt în ultimă instanţă ,,unde" ce apar ca ,,perturbaţii" pe suprafaţa fundalului (quantum vacum din fizica cuantică)..
alfa
Eu am reformulat ce spunea Merlina, nu era vorba de ideile mele acolo.

QUOTE
nu e nici o diferenţă, ne-am învăţat să vedem ,,diferenţe" acolo unde nu există.. Conştiinţa poate fi văzută ca pe o formă extrem de subtilă de energie, iar materia se ştie deja că nu e altceva decât energie, particulele alementare sunt în ultimă instanţă ,,unde" ce apar ca ,,perturbaţii" pe suprafaţa fundalului (quantum vacum din fizica cuantică)


Shapeshifter dezvolta ideea. Ce fel de `perturbatii`, si care fundal? Ce inseamna energie si forma subtila de energie? Daca nu exista diferente cum e posibil sa le vezi, cine le creeaza si de ce? De fapt ti-am tot pus intrebarea asta si ai ocolit-o mereu, foarte curios sunt daca poti explica aparitia diferentei din unitate, altfel decat spunand pur si simplu ca unitatea o creeaza printr-o obscura miscare in sine ( acolo unde nu poate exista miscare..) Reductionismul asta e doar o maniera de a inchide ochii la diferenta postuland o iluzorie unitate esentiala. Nici macar de iluzie nu te poti servi ca instrument pentru a mentine unitatea ca si aia trebuie produsa ca diferenta fata de ceva ( realitatea ) si producerea ei e la fel de inexplicabila.
bishop
QUOTE
Corect. Harta stiintei, harta religiei si cu harta filozofiei se suprapun. Mintea noastra e neintrecuta in a separa, a clasifica, a semnala diferente, dar aproape neputincioasa in a vedea asemanarile, similitudinile, numitorul comun. Lumea asta face: dezbina, acolo unde ar trebui sa uneasca. Si uite asa continuam sa traim si sa murim - acordand o gramada timp neesentialului.


Un fel de a spune si de a cauta neaparat o unitate care nu exista. In ce fel se suprapun?
shapeshifter
QUOTE
Termenul ,,Conştiinţă” (Consciousness) desemnează aici ,,TOT-CEEA-CE-ESTE":
1. Numenul (Nemanifestul) şi
2. fenomenalul (manifestul)
Experienţa noastră va fi referită prin Numen ca şi Conştienţă (Awareness) şi prin fenomen ca minte. Cu cât va avansa acest topic, se va desemna prin cuvântul minte doar experienţa noastră a funcţionării mentale, senzoriale şi perceptuale a unui organism individual, şi nu orice fel de obiect fizic precum creierul.


Ai desemnat totalitatea prin alt nume...Ai facut o DIFERENTA intre nemanifestat si manifestat ( de ce ai nevoie de ea? ) Inca o DIFERENTA ( nondualista???) care repeta la nivelul experientei noastre diferenta numen-fenomen. Cam multe Diferente pentru un nondualism...cam multi de doi...
jock
QUOTE
Poate că nu-i chiar asa. Aminteste-ti de ce spunea Leibniz: cum Deus calculat fit Mundus. Poate că desfăsurarea gândirii lui D-zeu nu este altceva, din perspectiva noastră, decât desfăsurarea existentei materiale. L urma urmei, care ar fi diferenta (absolută) dintre Constiinta universală despre care vorbeste pe-aici Shapeshifter si materia autodeterminantă pe care o invocă ateismul stiintific?


Diferenta intre materia autodeterminata si Constiinta universala nu e nici una, pentru ca ambele vorbasc de o unitate teoretica imposibil de surprins ca atare. Pe mine ma intereseaza mai putin astfel de unitati cat diversitatea despre care se pretinde nu stiu de ce ca ar trebui sa fie inchisa intr-o Unitate, intr-un Unic. Poti considera in mod artificial ca e unul si acelasi lucru, nimeni nu te opreste. Problema e ca gandul de obicei e diferit fata de obiectul gandit. Nici macar adevarul gandit corespondent nu poate stabili o identificare. Ideea e diferita de obiectul pe care il gandeste. Iar cand avem de a face cu eroarea lucrurile sunt si mai clare, acolo diferenta vine si din lipsa corespondentei intre imaginea obiectului ca gand si obiectul in sine.

Repet erau ideile Merlinei alea...
Ovidiu Bufnila
Constiinta este o Ipostaza si tocmai de aceea scapa cercetarii noastre cu mijloace clasice. Nu e de ajuns sa vrei s-o pui sub lupa, Tu Trebuie sa fii constiinta daca vrei s-o prinzi in luminnnnnaaaaaaaaaaaaaaa!


wub.gif wub.gif wub.gif

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=67&
shapeshifter
-----
Ai desemnat totalitatea prin alt nume...Ai facut o DIFERENTA intre nemanifestat si manifestat ( de ce ai nevoie de ea? )
-----
omule înţelege că altfel mintea nu poate funcţiona, de aceea e nevoie de concepte NU PENTRU A DESCRIE CI PENTRU A ARĂTA SPRE.. ceea ce nu poate fi conceptualizat..

---
Shapeshifter dezvolta ideea. Ce fel de `perturbatii`, si care fundal? Ce inseamna energie si forma subtila de energie? Daca nu exista diferente cum e posibil sa le vezi, cine le creeaza si de ce? De fapt ti-am tot pus intrebarea asta si ai ocolit-o mereu, foarte curios sunt daca poti explica aparitia diferentei din unitate, altfel decat spunand pur si simplu ca unitatea o creeaza printr-o obscura miscare in sine ( acolo unde nu poate exista miscare..)
---

ai ascultat interviurile cu Ervin Laszlo? Da sau nu? dacă da ce ai îneţeles, dacă nu ascultă de aici

---
Constiinta este o Ipostaza si tocmai de aceea scapa cercetarii noastre cu mijloace clasice. Nu e de ajuns sa vrei s-o pui sub lupa, Tu Trebuie sa fii constiinta daca vrei s-o prinzi in luminnnnnaaaaaaaaaaaaaaa!
----
eu am o vorbă: când ,,a cunoaşte" va fi ,,înlocuit" cu ,,a fi".. nu există altă cale decât aceasta.. cred că ne referim la acelaşi lucru.. am ajuns la aceeaşi ,,înţelegere".. Noi suntem deja acea conştiinţă! Ea este lumina prin care punem întrebarea: ,,cine sunt eu?"..
Ovidiu Bufnila
QUOTE (shapeshifter @ 12 Dec 2005, 03:10 PM)
-----
Ai desemnat totalitatea prin alt nume...Ai facut o DIFERENTA intre nemanifestat si manifestat ( de ce ai nevoie de ea? )
-----
omule înţelege că altfel mintea nu poate funcţiona, de aceea e nevoie de concepte NU PENTRU A DESCRIE CI PENTRU A ARĂTA SPRE.. ceea ce nu poate fi conceptualizat..

---
Shapeshifter dezvolta ideea. Ce fel de `perturbatii`, si care fundal? Ce inseamna energie si forma subtila de energie? Daca nu exista diferente cum e posibil sa le vezi, cine le creeaza si de ce? De fapt ti-am tot pus intrebarea asta si ai ocolit-o mereu, foarte curios sunt daca poti explica aparitia diferentei din unitate, altfel decat spunand pur si simplu ca unitatea o creeaza printr-o obscura miscare in sine ( acolo unde nu poate exista miscare..)
---

ai ascultat interviurile cu Ervin Laszlo? Da sau nu? dacă da ce ai îneţeles, dacă nu ascultă de aici

---
Constiinta este o Ipostaza si tocmai de aceea scapa cercetarii noastre cu mijloace clasice. Nu e de ajuns sa vrei s-o pui sub lupa, Tu Trebuie sa fii constiinta daca vrei s-o prinzi in luminnnnnaaaaaaaaaaaaaaa!
----
eu am o vorbă: când ,,a cunoaşte" va fi ,,înlocuit" cu ,,a fi".. nu există altă cale decât aceasta.. cred că ne referim la acelaşi lucru.. am ajuns la aceeaşi ,,înţelegere".. Noi suntem deja acea conştiinţă! Ea este lumina prin care punem întrebarea: ,,cine sunt eu?"..

O conflictuala construita intr-un chip discutabil.
Parca voiam/vroiam asa vrea/as voi mai mult.
Nu poti sa-mi spui ca te-ai enervat: omule..,. tra, la, la!



Tu ai o vorba? Introducem un AUTORITAR?
Te salut bestial, mare Tigru al Hanului.
Fundalul e Inselator, draga Shapeshifter.

Aici nu e vorba sa-l convingi pe bufnila si nici invers. E un proces. In aceasta Ipostaza Temporala, virtual vorbind, suntem in acelasi PROCES.
Tu si eu.
Numai ca eu pot iesi infinit mai repede decat tine.
Inca esti lent LENT dar asta nu e o nenorocire.



Ascunde-ti armele.


Ovidiu Bufnila
consilier de imagine


PS: Ce poarta se deschide cu O Lamaie?
ca tot vorbim de constiinta si totalitate.
shapeshifter
-----
Aici nu e vorba sa-l convingi pe bufnila si nici invers. E un proces. In aceasta Ipostaza Temporala, virtual vorbind, suntem in acelasi PROCES.
Tu si eu.
Numai ca eu pot iesi infinit mai repede decat tine.
Inca esti lent LENT dar asta nu e o nenorocire.
----

da, într-aadevăr nu e vorba să conving pe cineva de ceva.. conştiinţa vorbeşte conştiinţei.. procesul este coerent? (cu referire la teoria sistemelor aici)..

---
Numai ca eu pot iesi infinit mai repede decat tine.
---
dacă poţi ieşi înseamnă că ne vom întâlni prin alte ,,realm"-uri.. exprimarea ,,Inca esti lent LENT dar asta nu e o nenorocire." nu e concisă, LENT în comparaţie cu tine? context în context în context... în context..?

---
Tu ai o vorba? Introducem un AUTORITAR?
---
nu, Absolutul: Nisargadatta Maharaj..
Ovidiu Bufnila
EDIT: "Va rugam nu abuzati de optiunea 'Quote' (citat). Nu citati mesajul imediat precedent si nu citati un intreg mesaj, ci doar fragmentul pe care doriti sa il comentati." (Regulamentul Hanului)

Interesant.
Nu, nu in raport cu mine ca nu eu sunt important.
Doar in raport cu tine, tu in procesualitatea ta.
imi place ce ai scris in mesaj.
Multumesc frumos.
Citesc si analizez oameni si fiinte si Obiecte Fictionale de peste treizeci de ani.


wub.gif
Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
alfa
Nu exista Proces ci procese. Procesul nu apare decat daca subordonezi diferenta unitatii, daca vorbesti de un Unic de la care se pleaca si la care se revine dupa ce Diferentele au fost eliminate. Procesul e doar un alt nume dat unitatii in incercarea de a o surprinde in miscare. Unitatea nu exista ca esenta. Ea presupune din capul locului multiplicitatea altfel trecerea de la unu la mai multi si la diferente nu s-ar putea face. Cele doua sunt deoptrive de originirare. Mistificari de tot felul au asezat Unitatea deasupra si au conceput Di-ferenta, Di-abolicul etc ca raul care trebuie adus la ascultare, care ar fi indraznit sa-si puna pe acelasi nivel scaunul. Toata metafizica pana la deconstructivisti a fost o astfel de incercare...cu puternice influente teologice. Abia acum s-a produs rasturnarea dar incercarea de a aseza Diferitul deasupra va conduce doar la o revenire in acelasi punct. Niciunul nu trebuie absolutizat...
shapeshifter
----
Nu exista Proces ci procese. Procesul nu apare decat daca subordonezi diferenta unitatii, daca vorbesti de un Unic de la care se pleaca si la care se revine dupa ce Diferentele au fost eliminate. Procesul e doar un alt nume dat unitatii in incercarea de a o surprinde in miscare.
----
eu unul m-am săturat de discuţii de tipul ăsta.. nu duc nicăieri..

MEANING IS CONTEXT-BOUND BUT CONTEXT IS BOUNDLESS!
alfa
Ele duc undeva, dar nu acolo unde iti place tie....la unitate, constiinta universala etc...Mai degraba duc la stiinta care are marele avantaj de a se fi supus repetitiei fenomenelor, lasand locul oricand pentru schimbare, adaptare rasturnare si pulverizare intr-o gramada de subdomenii si domenii...mai nou si nedeterminare....Repetitia poate sa se rupa oricand, Unitatea nu.... evil.gif
shapeshifter
----
Ele duc undeva, dar nu acolo unde iti place tie....la unitate, constiinta universala etc
----

măi omule tu ai înţeles ce am scris eu până acum? eu vorbeam de unitate? ce înţelegi prin ,,conştiinţă universală"? eu 'i-am mai zis că nu vorbim aceeaşi limbă şi cu alte ocazii..

Ţi-am mai sugerat odată să faci distincţia între UNITATE ŞI UNICITATE.. dacă vrei să intrăm în probleme mai adânc..
alfa
Hai sa vedem. Cum e constiinta e unica sau unitara sau si una si alta. In ce sens e unica si in ce sens o unitate. E teoria pe care o propui. Sa intram mai adanc. Cum e constiinta? Exista o singura constiinta sau nu?
shapeshifter
ce este/nu este conştiinţa?
alfa
Un copac nu e constiinta si nici n-are constiinta, deci constiinta nu e tot ceea ce este.
shapeshifter
----
Un copac nu e constiinta si nici n-are constiinta..
---
cu ce drept vii tu şi spui răspicat că un copac nu are conştiinţă? în sensul strict dat de dicţ. nu se poate vorbi despre conştiinţă la copac dar copacul SIMTE mediul înconjurător are SENTIENŢĂ..
copacul are o formă de conştiinţă numită sentienţă..

---
deci constiinta nu e tot ceea ce este
----
tragi concluzii prea repede şi greşite.. atâta timp cât vei postula faptul că materia este primordială şi că, conştiinţa este un epifenomen te vei izbi puternic numai de paradigme, până vei fi sufocat de ele..
nu vezi că, conştiinţa este ,,spaţiul" care face orice experienţă posibilă? unde ar fi pentru tine copacul dacă n-ar exista conştiinţa în care să aibă loc ,,simularea" copacului? vei spune acolo.. acolo unde? acolo pentru cine? pentru el? pentru tine? hihiihi..

-----
E teoria pe care o propui.
-----
eu nu propun teorii ci te invit să vezi realitatea aşa cum este, care este non-duală, la fel ca orice experienţă înainte de a fi ruptă în două: un subiect aici şi un obiect acolo..
jock
Alfa (11 Dec 2005)
QUOTE
Diferenta intre materia autodeterminata si Constiinta universala nu e nici una, pentru ca ambele vorbasc de o unitate teoretica imposibil de surprins ca atare. Pe mine ma intereseaza mai putin astfel de unitati cat diversitatea despre care se pretinde nu stiu de ce ca ar trebui sa fie inchisa intr-o Unitate, intr-un Unic.


Eu cred că, asa cum nu poti avea (concepe) Unicul fără a introduce diferenta (prin însusi faptul că-l concepi ca atare), nu poti avea (concepe) nici Diversitatea fără a pune implicit si o unitate pe dedesubt. O multiplicitate absolută ar însemna stricto sensu izolare absolută între individualii acesteia, ceea ce ar distruge multiplicitatea. Faptul că putem concepe o astfel de multiplicitate se datorează functiei integratoare a gândirii, care adaugă ea unitatea, în acelasi mod discret cum tot ea adaugă diferenta când e vorba să concepem unitatea absolută. Dacă vorbim de natura ultimă a existentei, aporia este la fel de prezentă în ambele situatii: nici Unul absolut, nici Multiplul absolut nu pot fi conceptualizate în beneficiul discursului filosofic. Poate că această aporie are si o fatetă ontologică, oferindu-ne însusi temeiul existentei, aporia ca atare si nicidecum solutionarea ei.

QUOTE
Poti considera in mod artificial ca e unul si acelasi lucru, nimeni nu te opreste.


De ce artificial? Eu zic că e cel mai firesc să consideri că toate conceptele ce vor să fie aplicate absolutului îsi pierd automat semnificatiile lor proprii, ba chiar toate semnificatiile. După mine, Absolutul ar trebui definit ca o limită conceptuală, după analogia cu limita din matematică: infinitul, de pildă, nu mai este un număr, ci limită a numărului. Greseala care se face mereu este că se scot din contextul lor diverse concepte (precum materia sau constiinta) pentru a desemna "natura" absolutului. E ca si cum ai vrea să precizezi totusi infinitul printr-un număr, ignorând axioma aritmetică conform căreia orice număr are un succesor.

QUOTE
Problema e ca gandul de obicei e diferit fata de obiectul gandit. Nici macar adevarul gandit corespondent nu poate stabili o identificare. Ideea e diferita de obiectul pe care il gandeste. Iar cand avem de a face cu eroarea lucrurile sunt si mai clare, acolo diferenta vine si din lipsa corespondentei intre imaginea obiectului ca gand si obiectul in sine.


De acord, diversitatea este ireductibilă si în planul gândirii celei mai abstracte, dar asta nu înseamnă că nu există si unitatea acestui plan. Altfel, cum am mai trece de la un gând la altul? Nu cred că diversitate ireductibilă e totuna cu diversitate absolută. Diversitatea se exprimă în mod normal prin raporturi, care necesită un suport, pe când diversitatea absolută ar fi formată din unităti autosuficiente, ceea ce mi se pare un nonsens.
Este interesant de analizat aici conceptul de număr. Atunci când caracterizăm o multiplicitate numai prin acest concept (spunem, de pildă, că există 7 obiecte) avem tendinta să ne închipuim că acele obiecte nu trebuie să aibă nici o legătură între ele. Pe de altă parte, însă, ele trebuie să aibă cea mai strânsă legătură, din moment ce le-am putut aseza sub semnul unei simple cantităti. Rezolvarea acestei aporii eu o găsesc în faptul că , pentru a considera aceste obiecte ca formând o multiplicitate pur cantitativă, indiferent cât de eterogene sunt ele în realitate, trebuie să găsim un plan al ne-diferentierii (sau al diferentierii minimale: aceea de a fi individuali puri, unuri numerici), pe care, în cazul de fată îl desemnăm prin conceptul de "obiect" (vorbeam de 7 obiecte). Mai departe, sunt tentat să consider că această perspectivă integratoare, pe care ne-o poate oferi un concept în cazul cunoasterii, ar avea si un statut ontologic, adică ar desemna un nivel al realitătii si în afara gândirii noastre, nivel la care obiectele în cauză se comportă si în mod real ca niste cantităti (aproape) pure. Dacă n-ar exista si astfel de niveluri ale realitătii, matematica n-ar mai putea avea nici o aplicare la fenomenele fizice.

QUOTE
Repet erau ideile Merlinei alea...


Asta am înteles. Am intervenit nu pentru a combate ideile tale sau ale altuia, ci pentru a reorienta putin discutia spre chestiunile fundamentale. Shapeshifter vorbeste pe limba lui, dezbătând probleme metafizice care n-au fost clar formulate si folosind un arsenal de termeni a căror semnificatie ne rămâne celor mai multi ascunsă. Eu, cel putin, ca să-l pot întelege, ar trebui să traduc ce spune el într-un limbaj familiar, ce tine mai mult de metafizica traditională. Mi se pare că problema centrală în acest topic este cea a raportului Unu-Multiplu, pe care Shapeshifter o solutionează acordând Unului întâietate ontologică si chiar voind să reducă totul la Unu.

Metafizica a fost, este si va rămâne mereu aceeasi Marie, purtând diverse pălării, după capriciile modei.
alfa
QUOTE
cu ce drept vii tu şi spui răspicat că un copac nu are conştiinţă? în sensul strict dat de dicţ. nu se poate vorbi despre conştiinţă la copac dar copacul SIMTE mediul înconjurător are SENTIENŢĂ..
copacul are o formă de conştiinţă numită sentienţă..


De unde stii ce simte un copac? Ce-i aia sentienta? Sa zicem ca e asa . Bolovanul are si el sentienta? smile.gif

QUOTE
tragi concluzii prea repede şi greşite.. atâta timp cât vei postula faptul că materia este primordială şi că, conştiinţa este un epifenomen te vei izbi puternic numai de paradigme, până vei fi sufocat de ele..


N-am postulat asa ceva, materia si constiinta sunt deopotriva de originare, nu se poate iesi din aceasta dualitate presupunand ca una a produs-o pe cealalta. Parerea mea...Sensul exact nu l-as da aici.

QUOTE
nu vezi că, conştiinţa este ,,spaţiul" care face orice experienţă posibilă? unde ar fi pentru tine copacul dacă n-ar exista conştiinţa în care să aibă loc ,,simularea" copacului? vei spune acolo.. acolo unde? acolo pentru cine? pentru el? pentru tine? hihiihi..


Faptul ca un obeict nu e pentru mine, nu devine un obiect al cunoasterii mele, nu inseamna ca el nu exista in sine. Daca tu nu-l cunosti pe Ion Ion din Timisoara inseamna ca el nu exista?
Obiectul e un este acolo, el exista in primul rand pentru sine si nu pentru un altul , ca o fiintare de sine statatoare care nu are nevoie de constientizare sau de a fi gandit pentru a fi.

QUOTE
eu nu propun teorii ci te invit să vezi realitatea aşa cum este, care este non-duală, la fel ca orice experienţă înainte de a fi ruptă în două: un subiect aici şi un obiect acolo..


Cum poate fi rupta daca e nonduala? Cine o rupe si de ce? Mintea? Ce e mintea? Constiinta nu? Atunci ce face constiinta se rupe pe sine la nivelul mintii?... evil.gif
shapeshifter
vă sugerez să începeţi să faceţi legături cu ceea ce am spus pe threadul despre Wilber pt. a înţelege ceea ce vreau să spun..

Uite aici o definiţie:
SENTIENCE=
1. State of elementary or undifferentiated consciousness
2. The faculty through which the external world is apprehended
3. The readiness to perceive sensations; elementary or undifferentiated consciousness

găsisem o definiţie ceva mai completă dar nu dau acum de ea..

----
Cum poate fi rupta daca e nonduala? Cine o rupe si de ce? Mintea? Ce e mintea? Constiinta nu? Atunci ce face constiinta se rupe pe sine la nivelul mintii?
----
offff.. tot n-ai înţeles?
alfa
jock

QUOTE
Eu cred că, asa cum nu poti avea (concepe) Unicul fără a introduce diferenta (prin însusi faptul că-l concepi ca atare), nu poti avea (concepe) nici Diversitatea fără a pune implicit si o unitate pe dedesubt.


Unicul nu poate fi conceput decat ca fiinta parmenidiana care si aia introduce o dualitate ca mai baga si pe a gandi pe acolo. Fara diversitate unitatea insasi e imposibil de gandit. E doar un neant sau un a fi abstract.
Diversitate si unicitatea trebuie gandite impreuna nici una nu e primordiala. Asa cum apare o unitate cand gandesti diversitatea ( deloc necesar pe dedesubt ci langa ) asa apare diversitatea oricat ai incerca sa concepi unicul fara ea ( daca nu vrei sa-l omori de tot ca neant )


QUOTE
O multiplicitate absolută ar însemna stricto sensu izolare absolută între individualii acesteia, ceea ce ar distruge multiplicitatea.


Pai nu. Tocmai asta e ca individualii nu sunt izolati absolut. Ei sunt izolati ca esenta, ca potenta nedeterminata unii de altii, desi tocmai din acest punct de vedere sunt identici ( fiecare e o nedeterminare ca esenta ). Izolarea nu distruge multiplicitatea ci o creeaza si o intretine. Dar izolare absoluta nu exista decat ca esenta, ca existenta individualii nu pot apare decat intr-o multitudine de relatii.

QUOTE
Faptul că putem concepe o astfel de multiplicitate se datorează functiei integratoare a gândirii, care adaugă ea unitatea, în acelasi mod discret cum tot ea adaugă diferenta când e vorba să concepem unitatea absolută. D


Exact, iar gandirea reflecta foarte bine dualitatea reala ( unitate/multiplicitate ) Nu poti avea multiplu fara unitate caci ce s-ar multiplica? Nici unitate fara multiplu, in raport cu ce alta unitate ar apare acel ceva ca unitate. Cu sine? Posibil, dar in acel caz diversitatea n-ar putea exista si nici n-ar putea fi conceputa.



QUOTE
Dacă vorbim de natura ultimă a existentei, aporia este la fel de prezentă în ambele situatii: nici Unul absolut, nici Multiplul absolut nu pot fi conceptualizate în beneficiul discursului filosofic.

Corect!

QUOTE
De ce artificial? Eu zic că e cel mai firesc să consideri că toate conceptele ce vor să fie aplicate absolutului îsi pierd automat semnificatiile lor proprii, ba chiar toate semnificatiile. După mine, Absolutul ar trebui definit ca o limită conceptuală, după analogia cu limita din matematică: infinitul, de pildă, nu mai este un număr, ci limită a numărului. Greseala care se face mereu este că se scot din contextul lor diverse concepte (precum materia sau constiinta) pentru a desemna "natura" absolutului. E ca si cum ai vrea să precizezi totusi infinitul printr-un număr, ignorând axioma aritmetică conform căreia orice număr are un succesor.

Tocmai asta e problema ca isi pierd semnificatiile proprii si aluneca intr-o identitate despre care numai poti spune nimic altceva. E aia pur si simplu....Neantul. Ce atribut are Absolutul? E absolut si cam gata...Sau daca iei in calcul diferentele e si-si, nici-nici.

QUOTE
De acord, diversitatea este ireductibilă si în planul gândirii celei mai abstracte, dar asta nu înseamnă că nu există si unitatea acestui plan. Altfel, cum am mai trece de la un gând la altul?


Corect. Eu nu am vorbit de preeminenta vreuneia, n-am subordonat si nici n-am desfiintat unitatea. Sunt pe acelasi plan. Asta e ceea ce spun mereu. Diversitatea nu e subordonata unitatii ci sta alaturi de ea fara s-o elimine.

QUOTE
Nu cred că diversitate ireductibilă e totuna cu diversitate absolută.


N-am absolutizat. Punerea lor pe acelasi plan inseamna limitare si relativizare reciproca. Doar impreuna au sens.

QUOTE
Asta am înteles. Am intervenit nu pentru a combate ideile tale sau ale altuia, ci pentru a reorienta putin discutia spre chestiunile fundamentale. Shapeshifter vorbeste pe limba lui, dezbătând probleme metafizice care n-au fost clar formulate si folosind un arsenal de termeni a căror semnificatie ne rămâne celor mai multi ascunsă. Eu, cel putin, ca să-l pot întelege, ar trebui să traduc ce spune el într-un limbaj familiar, ce tine mai mult de metafizica traditională. Mi se pare că problema centrală în acest topic este cea a raportului Unu-Multiplu, pe care Shapeshifter o solutionează acordând Unului întâietate ontologică si chiar voind să reducă totul la Unu.


Exact asta face. Este si motivul dezacordului cu el.

QUOTE
Este interesant de analizat aici conceptul de număr. Atunci când caracterizăm o multiplicitate numai prin acest concept (spunem, de pildă, că există 7 obiecte) avem tendinta să ne închipuim că acele obiecte nu trebuie să aibă nici o legătură între ele. Pe de altă parte, însă, ele trebuie să aibă cea mai strânsă legătură, din moment ce le-am putut aseza sub semnul unei simple cantităti. Rezolvarea acestei aporii eu o găsesc în faptul că , pentru a considera aceste obiecte ca formând o multiplicitate pur cantitativă, indiferent cât de eterogene sunt ele în realitate, trebuie să găsim un plan al ne-diferentierii (sau al diferentierii minimale: aceea de a fi individuali puri, unuri numerici), pe care, în cazul de fată îl desemnăm prin conceptul de "obiect" (vorbeam de 7 obiecte). Mai departe, sunt tentat să consider că această perspectivă integratoare, pe care ne-o poate oferi un concept în cazul cunoasterii, ar avea si un statut ontologic, adică ar desemna un nivel al realitătii si în afara gândirii noastre, nivel la care obiectele în cauză se comportă si în mod real ca niste cantităti (aproape) pure. Dacă n-ar exista si astfel de niveluri ale realitătii, matematica n-ar mai putea avea nici o aplicare la fenomenele fizice.


Aici nu sunt de acord cu tine. In primul rand ca mutliplul introduce o diferentiere pentru ca sunt mai multi. Diferenta apare in orice cantitate chiar si atunci cand fiecare e luat doar ca o unitate numerica. Desi fiecare e identic celuilalt ( exact ce spun eu despre individualitatile acelea care ca esenta , ca nedeterminat sunt identice desi diferite ) prin faptul ca se formeaza o multime, apare o multiplicitate, exista o diferenta intre ei, sunt mai multi de unu. Aceasta diferenta sigur se concretizeaza cand e luat in calcul nu doar nivelul cantitativ ci si cel calitativ, cand apar atributele care diferentiaza obiectele intre ele. Dar in sine ele sunt doar niste individualitati nedeterminate calitativ, doar niste unu-ri. Sigur ai putea spune ca acolo e repetitia aceluiasi unu. Dar repetitia insasi inseamna o dublare, o triplare etc o reproducere a unui unu, a aparitie a lui doi etc adica o diferenta fata de unitatea esentiala. Ori chestia e ca nu neaparat multiplu apare de la un unu, ci in matematica se poate si invers sa obti unu dintr-un mutiplu ( prin impartirea cu el insusi ) Nu vad de ce unu ar trebui sa fie primordial.
Rehael
Alfa
"Nu exista Proces ci procese. Procesul nu apare decat daca subordonezi diferenta unitatii, daca vorbesti de un Unic de la care se pleaca si la care se revine dupa ce Diferentele au fost eliminate. Procesul e doar un alt nume dat unitatii in incercarea de a o surprinde in miscare. Unitatea nu exista ca esenta. Ea presupune din capul locului multiplicitatea altfel trecerea de la unu la mai multi si la diferente nu s-ar putea face. "

....Trinitatea ar putea fi indeajuns?...
jock
Alfa (12 Dec 2005, 08:04 PM)
QUOTE
Diversitate si unicitatea trebuie gandite impreuna nici una nu e primordiala. Asa cum apare o unitate cand gandesti diversitatea ( deloc necesar pe dedesubt ci langa ) asa apare diversitatea oricat ai incerca sa concepi unicul fara ea ( daca nu vrei sa-l omori de tot ca neant )

Există două moduri de a concepe inseparabilitatea unu-multiplu:
1) multiplul este alcătuit din unităti;
2) multiplul însusi trebuie să aibă o unitate de ansamblu, o coerentă internă, trebuie să fie un întreg (un holon, cum spune Shapeshifter) pentru a fi numit astfel (si a fi desemnat printr-un număr, cum arătam în mesajul anterior).
Din câte-mi dau seama, tu te plasezi pe pozitia (1), considerând că nu e necesar si modul (2). Aici gresesti cam în acelasi fel în care ai gresi dacă ai încerca să stabilesti primordialitatea ontologică în raportul unu-multiplu. Dacă tu consideri valabil numai (1), spunând că unul este implicat doar în fiecare element al multiplului (este numai lângă multiplu, nu si dedesubt), trebuie să admiti că unul este primordial multiplului. Ca esentă si nu ca existentă, dacă vrei, dar asa cazi în altă aporie, aceea a raportului esentă-existentă; dacă nu esti de acord cu Shapeshifter, că unul precede multiplul, sustii deci că esenta precede existenta? Mi se pare că aceste optiuni nu sunt independente una de alta.
QUOTE
Pai nu. Tocmai asta e ca individualii nu sunt izolati absolut. Ei sunt izolati ca esenta, ca potenta nedeterminata unii de altii, desi tocmai din acest punct de vedere sunt identici ( fiecare e o nedeterminare ca esenta )...Dar izolare absoluta nu exista decat ca esenta, ca existenta individualii nu pot apare decat intr-o multitudine de relatii.

Ce înseamnă a fi izolati ca esentă, dacă nu ai în vedere o lume ideală în sens platonician, sau chiar la asa ceva te referi?
QUOTE
Izolarea nu distruge multiplicitatea ci o creeaza si o intretine.

Cum asa? Să clarificăm putin termenii: eu înteleg prin izolare (ontică) lipsa totală de raportări la altceva. A spune că ceva există în regim de izolare ontică este echivalent cu a spune că unul precede în mod absolut multiplul. In prezenta raportărilor (inter-actiunilor, inter-determinărilor), avem doar diferentă. Sunt de acord, cu ce spui, dar punând diferenta în locul izolării.
QUOTE
Aici nu sunt de acord cu tine. In primul rand ca mutliplul introduce o diferentiere pentru ca sunt mai multi. Diferenta apare in orice cantitate chiar si atunci cand fiecare e luat doar ca o unitate numerica. Desi fiecare e identic celuilalt ( exact ce spun eu despre individualitatile acelea care ca esenta , ca nedeterminat sunt identice desi diferite ) prin faptul ca se formeaza o multime, apare o multiplicitate, exista o diferenta intre ei, sunt mai multi de unu. Aceasta diferenta sigur se concretizeaza cand e luat in calcul nu doar nivelul cantitativ ci si cel calitativ, cand apar atributele care diferentiaza obiectele intre ele. Dar in sine ele sunt doar niste individualitati nedeterminate calitativ, doar niste unu-ri. Sigur ai putea spune ca acolo e repetitia aceluiasi unu. Dar repetitia insasi inseamna o dublare, o triplare etc o reproducere a unui unu, a aparitie a lui doi etc adica o diferenta fata de unitatea esentiala. Ori chestia e ca nu neaparat multiplu apare de la un unu, ci in matematica se poate si invers sa obti unu dintr-un mutiplu ( prin impartirea cu el insusi ) Nu vad de ce unu ar trebui sa fie primordial.

Sigur că apare diferenta, dar este o diferentă minimală, golită de continut, ca diferentă în genere sau diferentă pură. N-am spus că există în realitate obiecte ce s-ar caracteriza doar prin această diferentă (doar prin "determinatia" de a fi unu). De fapt, avem aici vechea problemă a principiului individuatiei, cu care s-a luptat mai ales scolastica Evului Mediu: haecceitas-ul lui Duns Scotus sau hic et nunc-ul lui Thoma d'Aquino? Diferenta pur calitativă sau cea pur cantitativă? Cred că nici una din ele sau ambele. Eu îmi imaginez un fel de complementaritate între identitate si diferentă, între unu si multiplu. La una din extreme s-ar plasa Multiplul absolut (cu "unitătile" sale izolate ontic), iar la cealaltă ar fi Unul absolut (lipsit de diferente). Acestea sunt cazurile limită, pe care le scoatem din discutie. Ne rămâne asadar întreg intervalul dintre acestea. Ei bine, acest interval, ar fi un interval al diferitelor raporturi identitate-diferentă, mergând de la cantitativul pur (unde ponderea identitătii este maximă) si până la calitativul pur (unde ponderea diferentei devine maximă). Consider însă că si aceste capete ale intervalului ar trebui deasemeni eliminate (pe motivul că nu există nici diferenta lipsită de continut determinat a cantitativului si nici identitatea lipsită de formă determinată a calitativului), asa încât, ceea ce rămâne în final ar fi un ansamblu de raportări determinate, cantitati si calităti impure, din care se constituie atât niveluri de stabilitate ale realitătii, în cazul în care predomină identicul si cantitativul (descrise prin legile matematice ale stiintei), cât si situatii de tranzitie, procese, în cazurile când predomină diferenta si calitativul.
Când vorbeam despre conceptul de număr, observând independenta sa de continutul multiplicitătii, de diferentierile calitative dintre indivizi, voiam să subliniez faptul că numărul este o expresie a schemei multiplicitătii, ca să zic asa, în care încape orice multiplicitate determinată. Ca să folosesc altă imagine, este doar proiectia unei multiplicităti pe axa cantitativului pur, nu multiplicitatea însăsi. Existenta unor multiplicităti pur cantitative ar fi totuna cu existenta în sine a numerelor. Orice multiplicitate reală, orice obiect compus are însă si o dimensiune calitativă, o latură procesuală.
shapeshifter
----
N-am postulat asa ceva, materia si constiinta sunt deopotriva de originare, nu se poate iesi din aceasta dualitate presupunand ca una a produs-o pe cealalta. Parerea mea...Sensul exact nu l-as da aici.
----
alfa tu apleci urechea la ceea ce spune fizica cuantică azi? au ba? ca să ştiu dacă mai discutăm sau nu..
între minte şi materie nu există nici o graniţă.. ceea ce credem noi că este materie NU ESTE MATERIE! asta nu înseamnă că materia nu există! Dacă un umil atom ne arată că nucleul său poate fi văzut ca o minge de golf, aflată în centrul unui teren de fotbal iar electronii (respectând raporturile dim. sunt ca nişte albine) zboară în jurul său la o distanţă cam ca aceea dintre centrul stadionului şi tribune nu se vede clar că ceea ce credem noi că este materie nu este materie? ci spaţiu gol? dacă mergem şi mai în adâncime observăm că particulele sunt şi mai bizare, ele comportându-se uneori ca şi corpuscului alteori ca şi unde.. dacă se merge şi mai adânc fizica cuantică ne spune azi că particulele elem. apar din câmpul sub-cuantic şi dispar tot în el.. există un fundal cu alte cuvinte dar nu are fundaţie.. acest fundal este ,,the underlying field", ,,quantum-vacum", ,,akasha".. cum am putea aborda problema conştiinţei când este evident că materia şi conştiinţa nu sunt separate printr-o graniţă? Acest câmp este superdens (după calculele lui John Wheeler este de 10 urmat 94 de zerouri ergi/cm cub şi superfluid penetrând totul, în el nu există fricţiune, permiţând ca din (în urma unor instabilităţi)/în el, să apară/dispară universuri.. de mii de ani hinduşii ştiu ceea ce fizica cuantică de-abia începe să înţeleagă azi.. există o ciclicitate a universurilor.. şi se pare că informaţia este reciclată de la un univers la altul, fiecare nou univers reciclând informaţia din acest câmp superdens şi superfluid.. e ca şi cum fiecare nou univers nu o ia de la zero dpdv al informaţiei ci reciclează informaţia universurile anterioare.. iar azi se ştie că, aşa cum Hawkins a arătat: universul este ,,un self-propagating sistem", el nu are un început..
jock
Shapeshifter (11 Dec 2005, 06:23 PM)
QUOTE
nu e nici o diferenţă, ne-am învăţat să vedem ,,diferenţe" acolo unde nu există.. Conştiinţa poate fi văzută ca pe o formă extrem de subtilă de energie, iar materia se ştie deja că nu e altceva decât energie, particulele alementare sunt în ultimă instanţă ,,unde" ce apar ca ,,perturbaţii" pe suprafaţa fundalului (quantum vacum din fizica cuantică)..

Nu particulariza problema. Nu o astfel de diferentă sau identitate reclamam eu, ci diferenta conceptuală în cazul ridicării unor notiuni la rangul de absoluturi. Cât despre natura constiintei sau a materiei, cu calitătile lor asa cum ni le relevă experienta, aceasta e o altă problemă.
As vrea să mă lămuresti, totusi, ce întelegi prin "energie" si prin "formă subtilă de energie". Este cumva energia încă un alt nume pentru Unul primordial, Nemanifestatul, Constiinta universală, Totalitatea absolulă, etc? Dacă e altceva, cum se raportează la celelalte concepte pe care le vehiculezi? Mie (si, bănuiesc, multor altora de pe acest forum) nu-mi spune nimic cuvântul "subtil". Fii mai sistematic. Schitează-ne un fel de tablou conceptual si arată-ne clar cum se articulează elementele sistemului (al tău si/sau al lui Wilber). Nu ne bombarda cu citate în engleză, scoase din context, din cărtile lui Wilber. Cu toată bunăvointa, nu întelegem mare lucru din acest mod de prezentare, iar ca să ne apucăm de citit din scoartă-n scoartă opera lui Wilber, nu avem încă motivatia necesară.
Imi cer iertare că am vorbit si în numele unor forumisti care poate nu împărtăsesc opinia mea.
shapeshifter
------
iar ca să ne apucăm de citit din scoartă-n scoartă opera lui Wilber, nu avem încă motivatia necesară.
------
eterna poveste: motivaţia.. eu caut oameni motivaţi.. pe restul îi aştept să-i ajungă motivaţia din urmă..

iată ce spun hinduşii de mult timp: click aici
(rog a se citi posturile kilometrice postate de userul shapeshifter)..
alfa
jock

QUOTE
Există două moduri de a concepe inseparabilitatea unu-multiplu:
1) multiplul este alcătuit din unităti;
2) multiplul însusi trebuie să aibă o unitate de ansamblu, o coerentă internă, trebuie să fie un întreg (un holon, cum spune Shapeshifter) pentru a fi numit astfel (si a fi desemnat printr-un număr, cum arătam în mesajul anterior).
Din câte-mi dau seama, tu te plasezi pe pozitia (1), considerând că nu e necesar si modul (2). Aici gresesti cam în acelasi fel în care ai gresi dacă ai încerca să stabilesti primordialitatea ontologică în raportul unu-multiplu. Dacă tu consideri valabil numai (1), spunând că unul este implicat doar în fiecare element al multiplului (este numai lângă multiplu, nu si dedesubt), trebuie să admiti că unul este primordial multiplului. Ca esentă si nu ca existentă, dacă vrei, dar asa cazi în altă aporie, aceea a raportului esentă-existentă; dacă nu esti de acord cu Shapeshifter, că unul precede multiplul, sustii deci că esenta precede existenta? Mi se pare că aceste optiuni nu sunt independente una de alta.


Dimpotriva nu am spus asa ceva. Esenta nu precede existenta ci sta alaturi de ea. Orice esenta are nevoie de existenta si invers. Eu am o teorie dar e prea hazardata inca pentru a o prezenta recunosc. Nu ma simt in stare sa raspund propriilor intrebari dar altora... Insa principial separ esenta de existenta si le asez pe acelsi plan. Cum fac asta n-as putea prezenta aici...
Multiplu are o unitate de ansamblu derivata. Nu inteleg unitatea la nivelul oricarui multiplu. Sigur ca orice cantitate poate fi luata ca o multime, ca un intreg unitar, dar totusi pozitia mea ramane aici legata de admiterea unor unitati fundamentale separate absolut intre ele ca esenta, desi identice tot ca esenta ( fiecare fiind o nedeterminare potentiala capabila de creatie, creatie care inseamna mai multe lucruri devenire-prin producerea a ceva nou, a unui supliment al sau fata de ceea ce era, diferenta prin faptul ca a devenit altceva etc ) dar diferite ca existenta prin obiectivarea creatiei fiecaruia si a relatiilor dintre ele. Existenta e o combinatie de determinat si nedeterminat ( care provine din activitatea creatoare a fiecareia ) Ideea generala e ca schimb putin sensul unor termeni in asa fel incat sa depasesc aporiile, sa pot pune pe acelasi plan esenta si existenta , fiinta si devenirea ( unitatile devin, devenirea face parte din fiinta lor esentiala, fiinta care isi pastreaza atributul de nedeterminare, simplu a fi, la nivelul unitatii dar preia si devenirea prin faptul ca sunt inzestrate cu capacitate creatoare )...unu si multiplu etc. ( unitati separate ca esenta dar si mai multe-aici am o alta problema cu infinitatea si finitatea ca astea sunt finite si infinitatea ar apare doar la nivelul existentei )...sigur vei intreba pai cum o fiinta ca ruptura primordiala in multiplii , fiinta e a fi-ul care nu admite vreo ruptura etc Sunt multe intrebari inca..Asa sunt eu mai fantezist. ohyeah.gif Oricum miza e natura umana...dar asta e o alta problema...
Acum pentru a reveni la citat tu spui asa: eu admit ca unul e implicat doar in fiecare element al multiplului. Da, chiar asta spun dar nu cred ca stabilesc vreo primordialitate. Daca unu ar fi implicat si la nivelul multiplului nu as stabili acelasi lucru, am avea unu peste tot.... Eu spun ca nu exista o primordialitate tocmai pentru ca unu si multiplu se presupun reciproc, nu poate exista unul fara celalalt. De exemplu multiplu are nevoie de niste unitati, ceva trebuie sa se multiplice pentru a exista. Unu nu se poate defini pe sine, decat in raport cu un altul de care sa se separa. Un absolut unic nu are sens, e simpla tautologie, neiesire din sine, pentru a se produce devenirea el trebuie sa se raporteze la sine macar ca diferenta ( trebuie sa-si contina capacitatea creatoare, capacitatea de a deveni altceva, ceea ce deja produce o ruptura in identitatea initiala ) daca nu si la un altul ( ori eu spun ca se raporteaza si la altul , e dubla scindare a unului, prin raportare la sine, pentru ca fiecare unitate contine devenirea ca esenta si prin raportarea la ceilalti pentru ca sunt mai multe unitati fundamentale ). Aceasta multiplicitate initiala, de unitati unice in esenta lor, nedeosebite ca esenta dar totusi separate mi se pare suficienta pentru a explica dublul : unitate-multiplicitate.
Revenind la reprosul tau, evident ca orice unitate poate fi privita ca o multiplicitate, exista diviziunea la nesfarsit. Dar acest joc apartine doar existentei, unitatile fundamentale nu se divid, ele sunt doar unitati. Invers exact ce spui, multiplicitatea la randul ei poate fi vazuta ca o unitate dar aceasta trecere de la unul la multiplu si invers e asigurata tocmai de dubla natura la nivelul esentei: acolo unu e prezent la nivelul fiecarei unitati fundamentale si multiplu apare ca urmare a faptului ca nu exista o singura unitate. Deci nici ca esenta nu e primordial unu multiplului, tocmai pentru ca la nivelul esentei exista o separare intre unitatile fundamentale.
Esenta nu precede existenta ci ambele sunt date in acelasi timp. Natura esentei fiecarei unitati e aceea de a nu ramane ca atare, fixa, in sine, desi e si astfel, ci de a crea , a se diferentia, a se exterioriza prin creatia producatoare de existenta. xistenta e implicata de esenta insasi. Existenta presupune stabilitatea unei esente, ca atare, in lipsa esentei, ar fi doar simpla diferenta, care in sine nu e nimic, orice diferenta are nevoie de ceva la care sa se raporteze, tot asa cum orice esenta, fara creatie, fara determinare e simpla potentialitate, substrat unitar, neant etc.

QUOTE
Ce înseamnă a fi izolati ca esentă, dacă nu ai în vedere o lume ideală în sens platonician, sau chiar la asa ceva te referi?


Intr-un sens da...

QUOTE
um asa? Să clarificăm putin termenii: eu înteleg prin izolare (ontică) lipsa totală de raportări la altceva. A spune că ceva există în regim de izolare ontică este echivalent cu a spune că unul precede în mod absolut multiplul. In prezenta raportărilor (inter-actiunilor, inter-determinărilor), avem doar diferentă. Sunt de acord, cu ce spui, dar punând diferenta în locul izolării.


Tocmai ca eu nu inteleg asa ceva. Raportarea e cuprinsa in esenta fiecarei unitati, raportarea la celelalte interrelationarea .Insa asta nu face ca respectiva unitate sa nu mai fie si ceva separat, abia separand-o poti concepe raportarea, altminteri cine la ce se mai raporteaza daca nu sunt si separate, distincte unitatile?
Nu repet unu nu precede multiplu. Pentru ca sunt mai multe unitati in regim de izolare ontica nu e o singura unitate ( Unul=Fiinta etc )
Nu avem doar diferenta in prezenta raportarilor ci si diferenta. Ca sa se raporteze trebuie sa fie si distincte si separate altfel cine se mai raporteaza la cine?
Nu, nu pui diferenta, lasi izolarea dar apare si diferenta ca raportare si nu numai, caci orice astfel de unitate si in sine contine diferenta fata de sine, in mai multe sensuri ( care o face sa creeze etc)

QUOTE
. Eu îmi imaginez un fel de complementaritate între identitate si diferentă, între unu si multiplu.


Exact asta spun si eu.

QUOTE
La una din extreme s-ar plasa Multiplul absolut (cu "unitătile" sale izolate ontic), iar la cealaltă ar fi Unul absolut (lipsit de diferente).

Aici cred ca gresesti. Prima extrema e Diferenta absoluta ea e opusul Unului absolut. Multiplul cu unitati izolate ontic mi se pare solutia. smile.gif Atat Diferenta Absoluta cat si Unul Absolut sunt inconceptibile, ele apar insa in multiplul cu unitati izolate ontic, pe acelasi plan, intr-un impreuna care are mai multe sensuri, nu ma lua chiar la bani marunti...smile.gif

QUOTE
Ei bine, acest interval, ar fi un interval al diferitelor raporturi identitate-diferentă, mergând de la cantitativul pur (unde ponderea identitătii este maximă) si până la calitativul pur (unde ponderea diferentei devine maximă)

N-am vreo obiectie cu intervalul ci doar spun ca e singurul real, iar capetele in forma pe care o vad eu sunt doar laturi ale unui complex in care unitatea si diferenta sunt inseparabile.

QUOTE
Când vorbeam despre conceptul de număr, observând independenta sa de continutul multiplicitătii, de diferentierile calitative dintre indivizi, voiam să subliniez faptul că numărul este o expresie a schemei multiplicitătii, ca să zic asa, în care încape orice multiplicitate determinată. Ca să folosesc altă imagine, este doar proiectia unei multiplicităti pe axa cantitativului pur, nu multiplicitatea însăsi. Existenta unor multiplicităti pur cantitative ar fi totuna cu existenta în sine a numerelor. Orice multiplicitate reală, orice obiect compus are însă si o dimensiune calitativă, o latură procesuală.


De acord cantitativul si calitativul sunt pe acelasi plan doau fatete ale unui intreg. Dar exista o problema aici ce inseamna cantitativul pur? Spui proiectie a unei multplicitati pe axa cantitativului pur, dar daca numerele n-ar exista in sine ce ar mai fi acel cantitativ pur, pe ca s-ar proiecta multiplicitatea ( care inseamna atat calitativ cat si cantitativ)? Cantitativul pur e doar abstractie, e doar modul de a da la o parte calitativul, de a-l inlatura abstract pentru a ramane doar cu raporturile cantitative.

Jock nu ma mai lua la bani marunti , ca nu mai pot raspunde. Asta e o fantezie de-a mea la care cine stie poate ma voi mai gandi inca vreo 40-50 de ani...mai am carti de citit, vreau sa fac niste legaturi cu stiinta si tinta mea e de fapt inspre arta... ohyeah.gif Sigur poate e o simpla prostie...( cel mai probabil... ohyeah.gif ).N-am nici un chef sa spun ce cred eu ...Nu am in spate asa cum are shape vreun autor, nu i-am comentat pe altii, seamana putin cu monadismul lui leibniz dar e departe mult de chestia aia ( tinta mea cu totul alta ), de armonii prestabilite etc. Nu ma pune in dificultate ca nu prea am bibliografie ajutatoare nu ma pot lega in litera ei de nici o carte pe care am intalnit-o si nici nu ma pot descurca inca singur am prea multe dileme...Hai sa ne concentram pe Wilber mai bine... ohyeah.gif

shapeshifter

QUOTE
alfa tu apleci urechea la ceea ce spune fizica cuantică azi? au ba? ca să ştiu dacă mai discutăm sau nu..
între minte şi materie nu există nici o graniţă.. ceea ce credem noi că este materie NU ESTE MATERIE! asta nu înseamnă că materia nu există! Dacă un umil atom ne arată că nucleul său poate fi văzut ca o minge de golf, aflată în centrul unui teren de fotbal iar electronii (respectând raporturile dim. sunt ca nişte albine) zboară în jurul său la o distanţă cam ca aceea dintre centrul stadionului şi tribune nu se vede clar că ceea ce credem noi că este materie nu este materie? ci spaţiu gol? dacă mergem şi mai în adâncime observăm că particulele sunt şi mai bizare, ele comportându-se uneori ca şi corpuscului alteori ca şi unde.. dacă se merge şi mai adânc fizica cuantică ne spune azi că particulele elem. apar din câmpul sub-cuantic şi dispar tot în el.. există un fundal cu alte cuvinte dar nu are fundaţie.. acest fundal este ,,the underlying field", ,,quantum-vacum", ,,akasha".. cum am putea aborda problema conştiinţei când este evident că materia şi conştiinţa nu sunt separate printr-o graniţă? Acest câmp este superdens (după calculele lui John Wheeler este de 10 urmat 94 de zerouri ergi/cm cub şi superfluid penetrând totul, în el nu există fricţiune, permiţând ca din (în urma unor instabilităţi)/în el, să apară/dispară universuri.. de mii de ani hinduşii ştiu ceea ce fizica cuantică de-abia începe să înţeleagă azi.. există o ciclicitate a universurilor.. şi se pare că informaţia este reciclată de la un univers la altul, fiecare nou univers reciclând informaţia din acest câmp superdens şi superfluid.. e ca şi cum fiecare nou univers nu o ia de la zero dpdv al informaţiei ci reciclează informaţia universurile anterioare.. iar azi se ştie că, aşa cum Hawkins a arătat: universul este ,,un self-propagating sistem", el nu are un început..


Despre chestiile astea am mai spus si eu prin alte topicuri ( dualitatea corpuscul-unda si altele: ciudatenia cu baza cantitativa a calitatii substantelor-un numar diferit de particule elementare, repetitia aceluiasi creeaza propritati complet diferite ale substantelor ,lipsa calitativului la nivel atomic etc) etc. Dar e hazaradat opinia cum ca daca e o mare distanta intre electroni si nucleu e relativ mare nu exista nucleu si electroni. Exista dar distanta intre ele e foarte mare. Care e problema? Teoria cu campul sub-cuantic n-o stiu da-mi mai multe informatii despre ea si cateva linkuri daca ai.Bun deci acel fundal ar fi acel camp sub-cuantic, da-mi si mie niste linkuri sa citesc mai mult despre asta. In ele apar si dispar universuri? Care universuri? Sunt mai multe? Ce e un univers? Ce inseamna ciclitate a universurilor? ce inseamna reciclare a informatiei de la un univers la altul si cum se face ea?
shapeshifter
baieti în nondualitate nu exista conceptele de DOI (MULTIPLU) dar nici de UNU.. nu va mai consumati energia degeaba.. atâta timp cât veti conceptualiza UNUL si MULTIPLUL nu veti ajunge nicaieri.. mai bine ati încerca o meditatie..

da o cautare dupa Ervin Laszlo si asculta interviurile ale odata cu Laszlo de aici

------
Dar e hazaradat opinia cum ca daca e o mare distanta intre electroni si nucleu e relativ mare nu exista nucleu si electroni
------
dar ce am spus eu ca nu exista? pâna si conceptul de particula e doar un simplu concept pe care-l foloseste mintea umana.. ceea ce sugeram eu este faptul ca ar trebuie schimbat modul de a privi lucrurile nu sugeram sa le negam, ci sa ne uitam cu alti ,,ochi" la ele..
-----
Care universuri? Sunt mai multe? Ce e un univers?
-----
uni-vers=one-song..
univers=,,self-propagating system" (Hawking)
daca sunt mai multe? eu vorbeam despre universuri care apar si dispar, ,,oarecum" unul dupa altul.. poate apar mai multe universuri ,,simultan" din acele instabilitati ale plenum-ului (termenul lui Laszlo pt. quantum vacuum).. cine poate stii?
jock
Alfa, tu zici asa: "Unu nu se poate defini pe sine decât în raport cu un altul de care să se separe". Apoi admiti că se poate concepe o multiplicitate ale cărei unităti sunt izolati ontic, adică le lipsesc tocmai raporturile de separatie. Eu înteleg izolarea ontică ca o limită a diferentei, tot pe un fel de interval cu două capete, a diferentelor, cealaltă limită fiind diferenta aceea pură (expresie a unitătii cantitative), de care am mai pomenit. Cred că, în definitiv, extremele se ating si aceste diferente-limită se confundă într-una singură: diferenta absolută, care nici nu mai e diferentă.
QUOTE
Ca sa se raporteze trebuie sa fie si distincte si separate altfel cine se mai raporteaza la cine?

Aici dezgropăm altă veche problemă, aceea a primordialitătii între termeni (relate) si relatii, cu optiunile de rigoare: substantialismul si relationismul. Apoi, dacă vorbim de raportarea la sine si la altul, am scindat deodată existenta, punând un raport de tipul exterior-interior, ce aduce pe tapet încă o problemă: de care parte e exteriorul si de care parte interiorul? Dacă-i vorba de statuia lui Hermes (vezi Metafizica lui Aristotel, nu stiu unde exact) e usor să dai răspunsul, dar la nivel conceptual?
QUOTE
Aici cred ca gresesti. Prima extrema e Diferenta absoluta ea e opusul Unului absolut. Multiplul cu unitati izolate ontic mi se pare solutia.  Atat Diferenta Absoluta cat si Unul Absolut sunt inconceptibile, ele apar insa in multiplul cu unitati izolate ontic, pe acelasi plan, intr-un impreuna care are mai multe sensuri, nu ma lua chiar la bani marunti...

Da, ai dreptate, la cealaltă extremă ar fi Diferenta absolută, tot ca limită a multiplului; dar tot nu mă poti convinge că multiplicitatea asta cu unităti izolate ar fi un concept viabil. Ce-ar fi să adăugăm o a doua directie, pe care definim un interval al multiplicitătilor, mărginit de o parte de această multiplicitate buclucasă (ca expresia a calitativului pur, succesiune, proces, timp pur, nu real) si de cealaltă parte de multiplicitatea ce rezultă din minimizarea diferntei (cantitatea pură, simultaneitate, stabilitate, spatiu pur, nu real, Doamne fereste, mai e până acolo). Ce zici?

QUOTE
Spui proiectie a unei multplicitati pe axa cantitativului pur, dar daca numerele n-ar exista in sine ce ar mai fi acel cantitativ pur, pe ca s-ar proiecta multiplicitatea ( care inseamna atat calitativ cat si cantitativ)? Cantitativul pur e doar abstractie, e doar modul de a da la o parte calitativul, de a-l inlatura abstract pentru a ramane doar cu raporturile cantitative.


Am spus proiectie tot în sens de limită, numai că limita nu mai trimite acum la absolut si inexprimabil, ci la conceptele propriu-zise ce fac obiectul filosofiei. E cam asa cum explici tu aici. Proiectia asta nu e chiar ontologică.

Hai că te las în pace, dar dacă lucrezi încă la fundatie (cu sau fără fundal- vezi Shapeshifter), e bine s-o consolidezi acum cât mai bine, pe urmă o să fie tot mai greu.
De ce ti-ai fixat ca tintă neapărat omul? Stiinta s-a lecuit demult de meteahna antropocentrismului, dar constat că filosofia nici nu vrea să audă de asa ceva. Poate-ar fi mai bine să lasi omul deoparte si, dacă are vreun loc în sistem, va iesi singur la suprafată, de unde nici nu te-astepti. Dacă nu, înseamnă că nu merită să te ocupi de el. De ce să-l bagi cu forta ca să-ti dea pe urmă tot felul de bătăi de cap? Mă rog, faci cum vrei tu. Tin totusi să-ti spun că-mi place cum gândesti, ai spirit metafizic, destulă coerentă, îndemânare în manevrarea conceptelor si usurintă în exprimarea ideilor. Ai si avantajul că nu stai nici în umbra vreunui autor sau a unei paradigme, fie ea si stiintifică si e bine să rămâi asa; pe scurt, cred că ai premisele necesare să te apuci de-o treabă serioasă. Iti doresc succes.

Acum o să-l sâcâi putin pe Shapeshifter si, măcar indirect, chiar pe faimosul Ken Wilber. Dar stiu dinainte că Shapeshifter nu poate fi tulburat, el vede totul cu alti ochi (sau poate ochelari, cine stie).
jock
Shapeshifter (13 Dec 2005, 07:32 PM)
QUOTE
baieti în nondualitate nu exista conceptele de DOI (MULTIPLU) dar nici de UNU.. nu va mai consumati energia degeaba.. atâta timp cât veti conceptualiza UNUL si MULTIPLUL nu veti ajunge nicaieri.. mai bine ati încerca o meditatie..


Shapeshifter, nici eu si nici Alfa, din câte-mi dau seama, nu dorim nici mântuirea si nici să ne integrăm în Absolut, să evadăm adică din lanturile karmei si să ne dizolvăm în Constiinta universală. Ne-am multumi dacă am găsi măcar drumul înapoi, de la acele câteva concepte fundamentale, pe care filosofia le tot întoarce pe toate fetele de 2500 de ani, la celelalte concepte, mai multe, mai determinate, mai particulare, ce hălăduiesc în voie prin gândirea noastră; cu alte cuvinte, vrem să facem putină ordine în viziunea pe care o avem despre lumea iluzorie a diferentelor. La ce ar folosi meditatia în acest caz? Desigur, poti face ordine si suprimând elementele insurgente, dar e mai interesant si mai profitabil să le asezi la locul lor cuvenit; e mai usor să tai nodul gordian, dar e mult mai tentant să încerci să-l dezlegi pentru a afla cum a fost făcut.
Dacă ai în vedere meditatiile yoga si nu meditatiile carteziene, părerea mea este că acestea pleacă de la un mecanism psihologic destul de simplu, pe care Claparede l-a numit "legea prizei de constiintă": ceea ce este neschimbător un timp îndelungat ajunge să dispară complet din câmpul constiintei; iar dacă tot ceea ce se revelă constiintei e neschimbător, constiinta se goleste de continut si dispare ea însăsi; constiinta (cel putin cea legată de actul perceptiei) este, în esentă, o constiintă a schimbării. Lucru pe care-l stiau deopotrivă si vechii pitagoreici (care argumentau, de pildă, că nu auzim "muzica sferelor" tocmai pentru că o auzim într-una) si yoghinii cu tehnicile lor (concentrarea vederii pe ceva fix, îngustarea câmpului perceptiv până la oprirea fluxului aleator al gândurilor provocând, în final, chiar anularea temporară a constiintei). Nu prea văd aici trancendentă, asa cum n-o văd nici la trecerea în starea de somn. O să spui că ăsta e doar primul pas al introspectiei, că suprimând acest nivel superficial al constiintei conectate la lumea exterioară, lăsăm să se manifeste un al doilea nivel de constiintă, conectat la un alt nivel al realitătii, s.a.m.d. Bun, nu neg că nu s-ar întâmpla asa, ci neg doar relevanta acestor experiente pentru cunoastere. Cunoasterea, în sensul cel mai larg, este tentativa de a reconstitui, cât se poate de detaliat, planul Creatiei. Experienta asta introspectivă, meditatia de care vorbesti tu, ne plimbă doar prin încăperile vastului labirint al existentei, ne poate conduce, cu putin noroc, chiar în sala tronului, dar cumva legati la ochi, fără a ni se permite să însemnăn drumul, să tragem după noi firul Ariadnei ori să luăm cu noi măcar o bucătică de hârtie si un creion pentru a schita traseele pe care le urmăm. Fără a ne folosi de gândirea conceptuală putem eventual atinge tinta, dar nestiind cum am ajuns acolo. Asta ar putea fi multumitor dacă-ti urmăresti pur si simplu scopul personal, fără să te intereseze altceva. Sunt unii însă mai interesati de drum decât de tinta de la capătul lui; poate că drumul n-are capăt sau se învârte în cerc, poate că sala tronului este goală, nu te asteaptă nimeni acolo, dar e o certitudine ca drum si poate fi o încântare să-l parcurgi pe-ndelete, cu urcusuri, cu coborâsuri, cu popasuri, cu peripetii de tot felul, etc. Aceasta este aventura cunoasterii discursive pe care au ales-o occidentalii.
In schimb, orientalii, mai lenesi, au preferat să stea cu picioarele încrucisate sub fund si să se teleporteze direct la tintă. Ne apropiem oarecum si noi (occidentalii), după o călătorie lungă si obositoare, si ce vedem? Vedem (atât cât putem vedea, că suntem încă departe) că ei au ajuns de multă vreme acolo si stau tot în aceeasi pozitie, cu fundul exact pe tintă. Si ce-i cu asta, în definitiv, poate noi am avut mai mult de câstigat: noi măcar cunoastem drumul, care poate fi povestit, ei "cunosc" doar capătul lui, despre care nu se poate spune nimic (si, vorba lui Wittgenstein, ei trebuie să tacă).
Acuma, dacă s-a produs jonctiunea între Occident si Orient, tot mai multi gânditori occidentali au fost fascinati de această scurtătură, fără să aibă în vedere că ea nu poate sluji scopului traditional al cunoasterii: acela de a inventaria drumul însusi. De aici au iesit fel si fel de pseudo-metafizici, în care se combină de-a valma, ca în retortele alchimistilor, concepte ale filosofiei clasice cu concepte din vechile scrieri hinduse, din Biblie si din fizica modernă, doar-doar o iesi ceva.
Bine, ar obiecta cineva, dar drumul poate fi parcurs si în sens invers: ne teleportăm direct la tintă, vedem care-i treaba pe-acolo, însă ca veritabili occidentali ce suntem, nu rămânem pe loc, în postura lotusului, ci bâjbâim drumul înapoi spre casă. Eu zic că această miscare a făcut-o demult si metafizica occidentală (drumul de care vorbeam mai înainte este, de fapt, drumul stiintei), având însă prudenta să ia în desagă si ceva instrumente discursive, ca să-si asigure calea de întoarcere. Si nici asa n-a prea reusit. Darmite dacă nu-ti iei nimic la tine si te arunci cu ochii închisi în hău? Poti ajunge acolo de unde nu mai există drum de întoarcere. Absolutul trebuie să fie, într-adevăr, nondual: cunoasterea absolutului e totuna cu trăirea (experienta) absolutului, care e totuna cu moartea.
Din metafizica occidentală, ce n-a îndrăznit să treacă frontiera ultimă si s-a întors cu coada între picioare după fiecare incursiune, au răsărit stiintele; din cea orientală, care a fost înghitită imediat de absolut, se pare că n-a iesit absolut nimic.
alfa
Jock

QUOTE
Alfa, tu zici asa: "Unu nu se poate defini pe sine decât în raport cu un altul de care să se separe". Apoi admiti că se poate concepe o multiplicitate ale cărei unităti sunt izolati ontic, adică le lipsesc tocmai raporturile de separatie. Eu înteleg izolarea ontică ca o limită a diferentei, tot pe un fel de interval cu două capete, a diferentelor, cealaltă limită fiind diferenta aceea pură (expresie a unitătii cantitative), de care am mai pomenit. Cred că, în definitiv, extremele se ating si aceste diferente-limită se confundă într-una singură: diferenta absolută, care nici nu mai e diferentă.


Raporturile de separatie lipsesc acelor unitati fundamentale doar intr-un sens. Ele sunt identice ca esenta -nedeterminatul ala despre care tot vorbesc dar si diferite atat ca esenta-pentru ca sunt separate, e un multiplu acolo, asa cum matematic intr-o multiplicitate de doi sa zicem avem doi de unu desi fiecare unu e identic celuilalt nu difera cu nimic de el, cat si ca existenta prin calitatile diferite pe care le creeaza nedeterminatul ( esenta lor ) ( cum le creeaza? de ce le creeaza ? pentru ca exact asta e esenta un nedeterminat care se diferentiaza in sine care creeaza, care e in acelasi timp un identic dar si un diferit, unitatile alea fundamentale au ca atribut esential si devenirea, perfect posibila si conceptibila intr-o multiplicitate initiala care deci admite diferenta si ca relationare.. ) Ele sunt separate la nivelul esentei exact cum doi de unu sunt separati in numarul doi. La nivelul existentei separarea se concretizeaza prin determinarile calitative diferite.
Diferenta Absoluta nu mai e diferenta spui tu. Dar ce e? Am impresia ca vrei totusi sa revii la unitate imaginand un interval in care exista diferentele ale carui capete se intalnesc si se confunda intr-o unitate. Nu reusesc din ce spui aici sa-mi dau seama cum faci asta. Izolarea ontica e limita a diferentei doar daca o concepi parmenidian si care exclude de tot diferenta. Numai ca in sensul ala nu mai poti avea nici un interval, nici capete nimic. Asta doar daca gandesti aditiv sa spun asa, adica de aici pana aici explicam intr-un fel ( e fiinta ) de la un anumit moment explicam altfel ( fiinta +nefiinta ) si nu prea se intelege cum legi totul decat prin simpla expunere a unor domenii care nu pot sta impreuna. Explica mai exact cum arata extremul izolarii ontice, cum arata diferenta cantitativa pura ( cu asta m-am lamurit ) si mai ales cum se confunda astea in Diferenta absoluta care nu mai e diferenta? Pe mine ma intereseaza s-o iau si invers, nu doar sa reduc totul la un sistem al multiplilor alora si sa explic reductia ci si sa inteleg cum din unitatile alea si ce sunt ele ca esenta poate fi inteleasa lumea asa cum e ea, d-astea ziceam ca vreau sa leg si cu povesti din stiinta etc.
QUOTE
Aici dezgropăm altă veche problemă, aceea a primordialitătii între termeni (relate) si relatii, cu optiunile de rigoare: substantialismul si relationismul. Apoi, dacă vorbim de raportarea la sine si la altul, am scindat deodată existenta, punând un raport de tipul exterior-interior, ce aduce pe tapet încă o problemă: de care parte e exteriorul si de care parte interiorul? Dacă-i vorba de statuia lui Hermes (vezi Metafizica lui Aristotel, nu stiu unde exact) e usor să dai răspunsul, dar la nivel conceptual?

Nu vreau sa stabilesc nici o primordialitate. Dimpotriva vreau sa le pun pe acelasi plan. Unitatile fundamentale sunt si separate, fiinteaza ca unitati substantiale, ca un sine si in relatie mai ales la nivelul existentei ( la nivelul esentei relatia e abstracta, pur cantitativa )
Interiorul si exteriorul la nivel de esenta sunt pentru o unitate ceea ce ea este ( interiorul ) respectiv ceea ce sunt celelalte ( exteriorul ) La nivelul existentei interiorul si exteriorul tin de delimitari si raportari spatiale.
QUOTE
Da, ai dreptate, la cealaltă extremă ar fi Diferenta absolută, tot ca limită a multiplului; dar tot nu mă poti convinge că multiplicitatea asta cu unităti izolate ar fi un concept viabil. Ce-ar fi să adăugăm o a doua directie, pe care definim un interval al multiplicitătilor, mărginit de o parte de această multiplicitate buclucasă (ca expresia a calitativului pur, succesiune, proces, timp pur, nu real) si de cealaltă parte de multiplicitatea ce rezultă din minimizarea diferntei (cantitatea pură, simultaneitate, stabilitate, spatiu pur, nu real, Doamne fereste, mai e până acolo). Ce zici?

Nu e nu as face asa ceva. De fapt aceasta multiplicitate contine ambele laturi in diferenta: esenta ( unde diferenta e minima, pentru ca unitatile sunt acelasi lucru, nedeterminat creator, e vorba doar de repetitie, asa cum unu se repeta de trei ori in trei ) -existenta ( unde multiplicitatea se diferentiaza maxim prin adaugarea unei potential infinite multimi de atribute care rezulta din caracterul creator al esentei , al unitatilor fundamentale )
QUOTE
Hai că te las în pace, dar dacă lucrezi încă la fundatie (cu sau fără fundal- vezi Shapeshifter), e bine s-o consolidezi acum cât mai bine, pe urmă o să fie tot mai greu.


Fundatia exista deja , nu asta e problema. Pentru ca nu ma intereseaza doar fundatia. Mai am insa multe chestii de umplut si sunt multe treburi care nu-mi ies. Dar imi jocul asta. D-aia il si practic. Am nevoie de o expunere clara si de multe alte cunostinte, am multe lipsuri inca. Mai e si o chestiune de metoda, dar cu aia am rezolvat-o cat de cat.
QUOTE
De ce ti-ai fixat ca tintă neapărat omul? Stiinta s-a lecuit demult de meteahna antropocentrismului, dar constat că filosofia nici nu vrea să audă de asa ceva. Poate-ar fi mai bine să lasi omul deoparte si, dacă are vreun loc în sistem, va iesi singur la suprafată, de unde nici nu te-astepti. Dacă nu, înseamnă că nu merită să te ocupi de el. De ce să-l bagi cu forta ca să-ti dea pe urmă tot felul de bătăi de cap? Mă rog, faci cum vrei tu. Tin totusi să-ti spun că-mi place cum gândesti, ai spirit metafizic, destulă coerentă, îndemânare în manevrarea conceptelor si usurintă în exprimarea ideilor. Ai si avantajul că nu stai nici în umbra vreunui autor sau a unei paradigme, fie ea si stiintifică si e bine să rămâi asa; pe scurt, cred că ai premisele necesare să te apuci de-o treabă serioasă. Iti doresc succes.

Pentru ca e ceea ce ma intereseaza. De fapt doar el e important pentru mine. Restul e doar ceea ce ma ajuta sa inteleg. Stiinta e o problema umana nu una a naturii. Gravitatia e doar un concept uman. In afara omului exista doar mere care cad...
Nu ma lauda, nu e cazul. Nici nu fac ceva serios. E doar un joc. Ma pasioneaza, imi place si nu vad de ce m-as desparti de el.
Nu ma iau in serios.
shapeshifter
--------
Shapeshifter, nici eu si nici Alfa, din câte-mi dau seama, nu dorim nici mântuirea si nici să ne integrăm în Absolut, să evadăm adică din lanturile karmei si să ne dizolvăm în Constiinta universală.
--------
văd că nu sunt înţeles nici de voi..
dacă v-am dat sfatul cu meditaţia era un fel de glumă.. meditaţia adevărată este cea 24/24 şi 7/7 adică atunci când îţi apare foarte clar martorul.. puteţi să vă daţi peste cap întorcând toate conceptele pe toate feţele dar dacă nu există acea experienţă extrem de simplă a martorului nu veţi înţelege nimic.. nivelul la care vă situaţi voi pentru mine e unul în care un copil de-abia învaţă primii paşi, începe să înţeleagă ce i se întâmplă.. asta nu înseamnă că eu shapeshifter sunt ,,iluminat" sau mai ştiu eu ce.. ci faptul că odată ce ai experienţa martorului toate aceste manipulări de concepte pe care le faceţi voi (cu destulă inteligenţă) constituie o simplă joacă de copii..

atâta timp cât există conceptul de persoană va exista (pentru că aşa au spus alţii) şi conceptul de karma, reîncarnare, integrare în Absolut şi alte prostioare de acest fel.. în Realitate lucrurile stau cu totul altfel..

-----
Absolutul trebuie să fie, într-adevăr, nondual: cunoasterea absolutului e totuna cu trăirea (experienta) absolutului, care e totuna cu moartea.
-----
vezi unde duce faptul de a nu avea ,,experienţa".. aici.. la concluzii de genul acesta.. greşite..
Naşterea şi moartea nu sunt decât simple concepte care sunt întreţinute de un alt concept acela de a fi o persoană..

Nu există nimic altceva decât Conştiinţă. Orice ,,vezi” este propria ta reflectare. Doar prin ignoranţa naturii noastre adevărate universul apare că există. Deoarece separaţia este doar un concept, Nemanifestul şi manifestul nu sunt în realitate separate. Din punct de vedere conceptual Nemanifestul este singura Realitate deoarece nu se schimbă (asta nu înseamnă ceva static ci că nu are calităţi), pe când manifestul se schimbă constant (un alt concept), nu este real ci doar o UMBRĂ SAU REFLECTARE A REALITĂŢII..

Încercaţi să treceţi dincolo de minte şi să pătrundeţi sensul acestor vorbe:

What is God?
1. God is Awareness, which is what you really are.
2. There are two aspects of God: transcendent God and immanent God.
3. Transcendent God is pure Awareness, while immanent God is the Background of the objects of Awareness.
4. Thus, God is what is Aware of objects, and God is also the Background from which objects arise.
5. Faith in God is equivalent to surrender to What-is.

What is Awareness?
1. Awareness is what is aware of the world.
2. Awareness is self-evident because you are aware and you know that you are aware. It does not change and It has no extension. Therefore, Awareness is not a concept or object.
3. The terms “Awareness” and “Reality” are equivalent conceptual pointers.
4. All objects appear in Awareness and are Its contents.

What is existence?
1. An object formed by conceptualization plus identification is said to exist.
2. Without identification, there is no object—it is just a concept.
3. No object is real because Reality is absence of separation. Therefore, no object exists.
4. The apparent existence of objects is called dualism.
5. The sage, being only Awareness and knowing only Awareness, sees no separation, thus he/she sees concepts but no objects, i.e., duality but not dualism.

What is the "I"-object?
1. The "I"-object is an assumed entity that results from identification of Awareness, which is real, with the "I"-concept, which is unreal. The "I"-object seems to exist, but clear seeing shows that it does not.
2. YOU ARE NOT AN OBJECT AND YOU DO NOT EXIST - YOU ARE REALITY (AWARENESS).

What is the difference between a concept and Reality?
1. A concept is a result of conceptualization, which is the process of separating and naming.
2. Conceptualization is a process learned in early childhood. The infant does not conceptualize because its intellect is undeveloped. In contrast, the sage has a well-developed intellect and conceptualizes but sees that separation is an illusion.
3. Without conceptualization, there are no objects (e.g., in dreamless sleep, under anesthesia, or in samadhi) because, by definition, objects are always separate from each other.
4. Reality is not a concept. Rather, It is absence of separation. Therefore, It is also absence of concepts and objects.
5. Conceptualization appears to fragment Reality (which is also Wholeness) into separate objects so that Reality no longer seems to be whole. However, Reality remains unchanged by it.

What is awakening (enlightenment)?
1. Awakening is disidentification of Awareness from the "I"-concept, and therefore also from the sense of personal doership and responsibility.
2. With awakening comes the awareness that there is no person or entity, and there never has been any person or entity.
3. Consequently, there are also no other objects, and there never have been any other objects.
4. Since there is no doer, there is no regret, guilt, or shame for the past; or worry, anxiety, or fear for the future.
5. With awakening also comes the awareness that Reality, which is what You are, has never been affected by either conceptualization or identification.

What is Reality not?
1. What you have been told it is.
2. What you think it is.
3. What you believe it to be.
4. What you want it to be.
5. What you think it should be.
jock
Shapeshifter (15 Dec 2005, 02:31 PM)
QUOTE
puteţi să vă daţi peste cap întorcând toate conceptele pe toate feţele dar dacă nu există acea experienţă extrem de simplă a martorului nu veţi înţelege nimic..

Poate ne explici mai clar ce-i acel martor si cum se poate dobândi experienta în cauză.
QUOTE
nivelul la care vă situaţi voi pentru mine e unul în care un copil de-abia învaţă primii paşi, începe să înţeleagă ce i se întâmplă.. asta nu înseamnă că eu shapeshifter sunt ,,iluminat" sau mai ştiu eu ce..

Astfel de afirmatii îmi sună destul de familiar; sunt tipice pentru cei ce se cred iluminati, dar numai se cred asa, din păcate. Shapeshifter, coboară-te la nivelul nostru si explică-ne, dacă nu întelegem altfel. Sau poate n-ai înteles nici tu nimic si vrei acum să înghitim si noi, pe nemestecate, tot felul de bazaconii ce sună mai degrabă ca niste sentinte cu iz religios. Dacă spui că nu există decât Awareness, că tot restul e iluzie si conceptualizarea înseamnă mutilarea adevărului, deja ai vorbit prea mult, ai conceptualizat prea mult si trebuie să taci din gură, altfel începi să debitezi prostii. Mi se pare că ti-a zis si Alfa că o astfel de filosofie îsi taie singură craca de sub picioare.
QUOTE
vezi unde duce faptul de a nu avea ,,experienţa".. aici.. la concluzii de genul acesta.. greşite.. Naşterea şi moartea nu sunt decât simple concepte care sunt întreţinute de un alt concept acela de a fi o persoană..

Eu ziceam că în raport cu Absolutul toate conceptele îsi pierd semnificatiile lor proprii, ceea ce e cam acelasi lucru cu ce sustii tu. Numai că eu consider că existenta reală nu este acest Absolut nedeterminat, non=dual, etc,, ci tocmai multiplicitatea fenomenală, conceptibilă, determinată; iar Awareness-ul non-dual (sau Unawareness-ul, pentru că nu mai contează cum îl numesti; dacă ar conta, ăsta ar fi un indiciu că n-am părăsit încă lumea falsă a conceptelor, nu?) ar fi doar o limită a existentei.
QUOTE
Nu există nimic altceva decât Conştiinţă. Orice ,,vezi” este propria ta reflectare...
manifestul se schimbă constant (un alt concept), nu este real ci doar o UMBRĂ SAU REFLECTARE A REALITĂŢII..

Umbră, reflectare, etc. Cu astfel de metafore, luate din limbajul comun, nu faci filosofie, Shapeshifter. Tu iti închipui probabil că cineva o să zică: aha, dacă-i vorba de reflectare, umbră, iluzie, stiu ce-nseamnă astea, gata, am priceput.
Totusi, fiind niste umbre, de ce se comportă ele asa de disciplinat încât ne-au permis să dezvoltăm stiintele?
QUOTE
Încercaţi să treceţi dincolo de minte şi să pătrundeţi sensul acestor vorbe

Trecând dincolo de minte ne va fi imposibil să pătrundem sensul oricăror vorbe, pentru simplul motiv că mintea lucrează cu concepte, iar vorbele sunt vehicule ce transportă conceptele de la o minte la alta.
Să vedem deci cum putem pătrunde întelesul cu mintea.
QUOTE
2. There are two aspects of God: transcendent God and immanent God.

Ce să zic? Bun venit în lumea conceptelor. Aceste două aspecte ale lui D-zeu trebuie să fie niste umbre, nu-i asa? Ce sens are să dezvolti teoria mai departe? Toate propozitiile următoare, ce aduc în discutie obiecte, identificări, separări, etc., sunt, vorba ta, o simplă joacă de copii...
shapeshifter
------
Astfel de afirmatii îmi sună destul de familiar; sunt tipice pentru cei ce se cred iluminati, dar numai se cred asa, din păcate. Shapeshifter, coboară-te la nivelul nostru si explică-ne, dacă nu întelegem altfel. Sau poate n-ai înteles nici tu nimic si vrei acum să înghitim si noi, pe nemestecate, tot felul de bazaconii ce sună mai degrabă ca niste sentinte cu iz religios. Dacă spui că nu există decât Awareness, că tot restul e iluzie si conceptualizarea înseamnă mutilarea adevărului, deja ai vorbit prea mult, ai conceptualizat prea mult si trebuie să taci din gură, altfel începi să debitezi prostii.
-----

dacă aceste afirmaţii îţi sună ,,destul de familiar" nu mai are nici un rost să explic nimic..
Din punctul meu de vedere declar închis acest thread.. aşa este, n-am înţeles nimic.. aveţi dreptate.. la revedere!
bishop
Te-ai suparat ca vacarul pe sat, cavalere shapeshifter. Te astept sa aduci argumente, caci "adversari" pe masura ai (jock, alfa).

"Sri Nisargadatta Maharaj: [...]Inceteaza sa-ti mai intrebuintezi mintea gresit si totul va fi bine pentru tine. Nu-i nevoie s-o indrepti - se va indrepta ea insasi, de indata ce abandonezi orice interes fata de trecut si viitor si traiesti in intregime in acum.
Reporter: Dar in acum nu exista nici o dimensiune. Voi deveni un nimeni, un nimic!
SNM: Exact. Ca nimeni si nimic, esti in siguranta si fericit. Poti avea acesta experienta orcand. Incearca numai[...]"

"Eu sunt acela" - S.N. Maharaj
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.