Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:S-a Votat Aderarea De Catre Parlamentul European !
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > 2007. Romania si Uniunea Europeana.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
MIA
S-a votat de catre Parlamentul European aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. smile.gif

Nu am vreun articol de indicat, dar se pare ca popularii europeni nu s-au opus, maxim preferind sa se obtina. Un deputat ecologist a vrut sa bage ceva amendament contra, dar nu a avut spor ... tongue.gif
nefertiti-old
A tradus una momentul la Realitatea tv, de-ti venea sa te spanzuri. spoton.gif
abis
Previzibil. Nu-i un motiv pentru a deschide sticle de sampanie. Abia in 2007...

Este interesant de remarcat ca Bulgaria a primit mai putine voturi "contra" decat Romania (conform BBC). Sper sa nu apara sincope pe parcurs. Ingrijoratoare este perspectiva unui NON la referendumul din Franta...
Felina
ce spune bbc

Uraaaaaaaa!
cociuba
ne trebuiesc 20 de ani cu crestere economica de 3% peste media ue, ca noi sa ajunge la 60% din salariul mediu din uniune, vor falimenta o gramada de ramuri economice, si agricultura va primi o lovitura dureroasa (toate acestea oricum ar fi venit ) dar nu prea cred ca ar trebui sa desfacem sampania nici in 2007, mai degraba sa ne marim programul de munca cu 10% wink.gif
Cla
Parlamentul European a aprobat aderarea

Parlamentul European si-a dat azi acordul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cu 497 si respectiv 522 de voturi "pentru", desi criticile aduse s-au referit in mare parte la Bulgaria.

Raportul asupra situatiei Romaniei a fost primit mai bine decat cel asupra vecinilor. Tratatul de aderare va fi semnat pe 25 aprilie.

Votul din Parlamentul European a adus propunerii pentru aderarea Romaniei un scor mai slab decat cel obtinut de propunerea pentru aderarea Bulgariei.

In cadrul sesiunii plenare de astazi, 13 aprilie, prezidata de presedintele Borrell, Parlamentarii au votat la inceputul sesiunii asupra calendarului intalnirilor plenului PE pentru 2006.

In bugetul aprobat de PE pentru 2007-2013, este prevazuta eventualitatea in care Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE la 1 ianuarie 2007. A urmat votarea amendamentelor la cele doua rapoarte, majoritatea amendamentelor fiind respinse.

Eurodeputatul Stencil a tinut sa salute faptul ca Romania si Bulgaria nu vor fi tinute "ostatice" de tensiunile dintre Consiliu si Parlament.

Europarlamentarul EFA, Daniel Cohn-Bendit a cerut din nou ca votul asupra raportului Moscovici in privinta Romaniei sa fie amanat. Argumentul a fost ca nu se doreste un vot negativ, ci amanarea acestuia, date fiind optiunile limitate ("da" sau "nu").

Geoffrey Van Orden, raportorul pentru Bulgaria, s-a declarat impotriva oricarei amanari a procedurii de aprobare. "Am trecut de dificultatile financiare, avem clauze de salvgardare [...] cer acestei adunari sa voteze pentru aderare".

Propunerea de amanare avotului a fost respinsa.

Cu 522 voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri, recomandarea Van Orden pentru aderarea Bulgariei a fost aprobata.

Cu 564 voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri, Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost adoptat.

Dupa acest prim vot, Cohn Bendit a readus in atentia parlamentarilor coruptia si problemele din Romania afirmand ca in acest moment Romania nu poate fi membra a Comunitatii Europene.

"Semnalul transmis nu trebuie sa contina scepticism in privinta extiderii", a spus Moscovici, reamintind ca se poate vota pentru fara emotii, existand clauza de salvgardare.

Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, recomandarea Moscovici asupra aderarii Romaniei la Uniunea Europeana fost adoptata.

Sursa

clapping.gif rolleyes.gif
MIA
QUOTE (abis @ 13 Apr 2005, 04:53 PM)
Ingrijoratoare este perspectiva unui NON la referendumul din Franta...

Exact. Deocamdata jocul cu adevarat important se duce altundeva, intr-o "liga superioara" ... tongue.gif

Noi am primit deocamdata un semn sa ne incalzim pe tusa fara trening si sa ne cirpacim crampoanele din mers. laugh.gif laugh.gif
March
Carcotasii , tot carcotasi ! Ei , daca rezolutia asta ar fi fost votata cu pesedeii la putere.... laugh.gif


MIA,
ti-ai deschis si tu o "jucarie" aici, cand mai exista un topic cu privire la intarea Romaniei in UE ?! biggrin.gif
abis
Tot aia era si daca ar fi fost la putere colegii de partid ai lui Omar Hayssam. Votul ar fi fost oricum favorabil. Daca Romania nu face multi pasi gresiti si daca nu intervine vreo criza (cum ar fi esuarea constitutiei Europene sau altceva), mergem cu toate panzele sus spre 2007.

Tot ce putem face este sa ne tinem de treaba cum am inceput anul asta si sa speram ca nu se intampla nimic grav in alte parti.
MIA
Cind e data exacta a votului pentru Constitutia Europeana in Franta ? rolleyes.gif

Cica deocamdata tabara contra conduce cu 54% ... hmm.gif
E drept ca si initiativa Bolkenstein e un pic cam kamikazareala. sorry.gif
abis
Data e 29 mai. Procentele se pot schimba pana atunci.
MIA
QUOTE (abis @ 14 Apr 2005, 12:45 PM)
Data e 29 mai. Procentele se pot schimba pana atunci.

hmm.gif O luna jumate ?
Cam putin ... rolleyes.gif
abis
Depinde. Eu cred ca totusi rezultatul va fi OUI, chiar si la limita.
ilie
Pe mine m-a bucurat votul de pe 13 Aprilie. Ca urmare am si sarbatorit printr-o betie pana la ora 3.smile.gif
Se va intra in UE si e bine, dar eu cred ca socul intrarii in UE va fi mult mai mare decat trecerea de la comunism la capitalism. Cum a spus abis mai devreme, ar trebui sa se munceasca si sambata din nou.
Oricum va fi aspru de tot, dar asta e singurul drum.
Va doresc integrare usoara!
abis
Nu eu, ci Cociuba. Eu vreau sambata libera.
nefertiti-old
E pe alese? blink.gif
ilie
Scuze.
nefertiti-old
Pentru? unsure.gif
ilie
scuze ca am citat gresit autorul cociuba/abis.
ilie
Nu e pe alese.
Dupa integrare multi vor fi dorit sa nu se integreze...
Achernar
QUOTE (cociuba @ 13 Apr 2005, 04:57 PM)
ne trebuiesc 20 de ani cu crestere economica de 3% peste media ue, ca noi sa ajunge la 60% din salariul mediu din uniune, vor falimenta o gramada de ramuri economice, si agricultura va primi o lovitura dureroasa (toate acestea oricum ar fi venit ) dar nu prea cred ca ar trebui sa desfacem sampania nici in 2007, mai degraba sa ne marim programul de munca cu 10%  wink.gif

Mai degraba ar trebui sa-si reduca cu 100 % programul de lucru gasca de indivizi care se ocupa cu pasatul hartiilor de la unul la altul. In viitorul foarte apropiat probabil ca si cititul ziarului pe buda personala nu se va putea desfasura fara aprobarea dosarului de catre diversele autoritati + achitarea mega-taxelor corespunzatoare.

p.s : chiar, cum de nu le-o fi venit ideea sa reglementeze aspectul in cauza pentru a se alinia (cica) 'normelor europene' de stat pe buda ?
MIA
QUOTE (Freemann @ 14 Apr 2005, 01:30 PM)
Se va intra in UE si e bine, dar eu cred ca socul intrarii in UE va fi mult mai mare decat trecerea de la comunism la capitalism. Cum a spus abis mai devreme, ar trebui sa se munceasca si sambata din nou.

Sa se munceasca si simbata ??? ohmy.gif
Adica sa creasca si mai tare numarul de someri ??? blink.gif

Ce naiba au unii de-s asa indragostiti de metodele astea stahanoviste ca eu unul nu pricep ?? sorry.gif

P.S. : March - era vorba de o stire de ultima ora si daca rubrica respectiva e inca inchisa ... wink.gif
cociuba
MIA
QUOTE
Sa se munceasca si simbata ??? 
Adica sa creasca si mai tare numarul de someri ??? 

Poate binevoiesti sa-mi explici si mie legatura dintre a lucra mai mult si somaj? blink.gif
Achernar
Stau sa ma-ntreb ce vor face aia care depind de aprobarile/mesajele din Strainezia. Ca aia de-afara nu pot fi chemati sambata doar pen' ca trebuie sa creasca pibul romanesc.

Asta ca sa nu mai vorbesc de etrangerii exilati in Rosiberia. Cand or auzi ca tre' sa se spurce si sambata lucrand cu romani cred ca isi vor lua lumea in cap.
MIA
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 02:52 PM)
MIA
QUOTE
Sa se munceasca si simbata ??? 
Adica sa creasca si mai tare numarul de someri ??? 

Poate binevoiesti sa-mi explici si mie legatura dintre a lucra mai mult si somaj? blink.gif

blink.gif


Mie mi se pare evidenta !! Daca firma A produce 1000 de scaune/luna folosind 10 muncitori pe durata a ~20 de zile in luna ( am scazut concediile si simbetele si duminicile ) inseamna ca poate onora aceeasi comanda, daca se lucreaza si simbata si la un concediu diminuat => ~25 de zile pe luna de lucru, cu doar 8 muncitori ... wink.gif

Bine - in realitate nu e asa simplu ca o regula de trei simpla, dar factorii care intervin mi se pare ca fac si mai evidenta slabiciunea indemnurilor de tip stahanovist. smile.gif
cociuba
legea debuseelor, ai uitat de ea:1.exporta surplusul,deci nu apare nici o modificare a somajului
2.creste productia,scade numarul angajatilor, de aici rezulta scaderea pretului la respectivul produs , si cresterea profitului, care se investeste, deci noi locuri de munca..., deci adio somaj...


inca o data, care e legatura dintre munca si somaj???!!! rolleyes.gif
Achernar
Adica d'aia nu merg exporturile, ca nu se produce suficienta marfa ?!? Ia sa vina un barosan cu salarii de 1000 de euro si mai discutam. La cata putoare-i in Rromania si tot ar gasi 100.000 de insi dispusi sa-si rupa oasele sambata, duminica si-n sarbatorile legale.
Si cum asa, preturile-s ca-n UE ca-i fondul de salarii prea mare ? Unde naiba-s salariile alea ?!?
abis
Francezii au incercat invers: au redus saptamana de lucru in speranta ca va scadea somajul. Si nu a scazut.
cociuba
Achernar
QUOTE
Ia sa vina un barosan cu salarii de 1000 de euro si mai discutam.

salarii de peste 100000 de dolari in management e ceva normal, iar daca apuci sa rasfoiesti forbes-cei mai bine platiti manageri-vei vedea salarii de milioane de dolari...

QUOTE
La cata putoare-i in Rromania

ca sa fi productiv nu trebuie sa lucrezi pana iti dai sufletul, ai la dispozitie utilaje... wink.gif
QUOTE
Si cum asa, preturile-s ca-n UE ca-i fondul de salarii prea mare ? Unde naiba-s salariile alea ?!?

productivitate, asta lipseste aici, care poate fi obtinuta doar cu capital (stii tu investitii)

abis
QUOTE
Francezii au incercat invers: au redus saptamana de lucru in speranta ca va scadea somajul. Si nu a scazut.

dar a crescut productivitatea? unsure.gif
MIA
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 04:12 PM)
legea debuseelor, ai uitat de ea:1.exporta surplusul,deci nu apare nici o modificare a somajului

"Legea" lui Say a generat lungi dispute si nu s-a ajuns nici pina azi la o concluzie definitiva. smile.gif
De-aia m-am si ferit sa ma refer la ceva ( inca ) asa de disputat, desi vad ca tu o iei ca axioma ... tongue.gif

Totusi lamureste-ma si pe mine : care surplus il exporta si unde ? unsure.gif

QUOTE

dar a crescut productivitatea?


Vreme de citiva ani francezii au fost pe primul loc in lume la cresterea de productivitate a muncii. wink.gif
Achernar
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 04:28 PM)

productivitate, asta lipseste aici, care poate fi obtinuta doar cu capital (stii tu investitii)

Exista 'jde mii' de utilaje calitatea 1 cumparate din vest in ultimii 10 ani care acum ruginesc prin diverse locuri. O gramada de 'investitori' - inclusiv privati - au uitat ca masinile alea sunt eficiente numai daca-s folosite cum scrie la carte. Le-au dat pe mana unor indivizi nepregatiti sau chiar rauvoitori - ca piesele electrice au proprietati magnetice, atrag mai ales unele maini - iar dupa aia se intrebau de ce tre' sa bage lunar tone de bani in reparatii.

Asta ca sa nu mai zic de geniile care foloseau materie prima de calitatea a 14-a, ca-i mai ieftina. Ca-n specificatiile tehnice scria ca trebuie folosita numai materie prima calitatea 1 ? Ei si ? Banu lor, utilajul lor, fac ce vor cu el.
Cucu Mucu
Am primit votul. Dar nu o sa fie bine.u suntem pregatiti sa intram in ue. Toata lumea vorbeste doar de avantaje. Cand faci un pas atat de important, cred ca trebuie mai intai sa te gandesti daca iti permiti costurile! Cunoaste cineva de aici ce directive drastice sunt pentru protectia mediului? Astfel de investitii in protectia mediului ti le poate asigura doar o economie cu adevarat rentabila. Toate imm-urile vor integrarea in ue, dar nu stiu saracii ce ne asteapta. Nu ne va ajuta cu nimic daca vom munci sambata. Putem sa muncim 24 de ore /zi 7 zile pe saptamana, daca nu avem utilaje nu vom fi productivi. Iar utilajele costa. La fel si ignoranta.
cociuba
QUOTE
Totusi lamureste-ma si pe mine : care surplus il exporta si unde ? 

asta nu mai e treaba mea, dar productia creste deci e necesar sa caute noi piete de desfacere sau sa scada pretul produsului pentru a mari cererea din acel produs(desi nu e sigur ca cererea e perfect elastica fata de pret)
daca nu-ti place legea debuseelor, atunci lucreaza pe stoc... rofl.gif
vroiam mia sa-ti atrag atentia ca nu aveai in minte decat piata nationala...

un mic calcul:c=c(v)+c(f)
c- costul produsului
c(V)-cost variabil(aici vom considera ca doar munca e cost variabil restul parametrilor nu se schimba)
c(f)- cost fix
deci rezulta ca daca se lucreaza mai mult pentru acelasi salar costul noilor produse(costul marginal) e doar c=c(f)
ultimele produse pot fi vandute cu doar costurile fixe, deci un pret competitiv, pe alte piete(uite ca am rezolvat si problema debuseelor cool.gif )


ps: acum vad postul lui mariusc2
exista trei factori principali de productie: munca ,natura,capitalul
deci munca multa care e renumerata favorizeaza aparitia capitalului, daca iei o slujba in plus atunci salariul in plus il economisesti, deci aduni capital...
bineinteles ca e de preferat sa ai bani si atunci nu mai muncesti spoton.gif
MIA
QUOTE (Achernar @ 14 Apr 2005, 04:38 PM)
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 04:28 PM)

productivitate, asta lipseste aici, care poate fi obtinuta doar cu capital (stii tu investitii)

Exista 'jde mii' de utilaje calitatea 1 cumparate din vest in ultimii 10 ani care acum ruginesc prin diverse locuri. O gramada de 'investitori' - inclusiv privati - au uitat ca masinile alea sunt eficiente numai daca-s folosite cum scrie la carte.

Ca sa nu mai vorbim de destele "schimbari de strategie" care a facut ca investitii in utilaje cel putin acceptabile sa devina brusc nerentabile si sa fie vindute chiar la fier vechi ... sad.gif

Oricum - eu nu pricep de ce daca cociuba e convins ca trebuie crescuta productivitatea muncii si asta printr-o dezvoltare intensiva DE CE SUSTINE AIUREALA CU "muncitul si simbata" ??? blink.gif
Si in treacat fie spus - oricum, deja in Romania se munceste in multe locuri si simbata si PIB-ul tot nu prea creste ... tongue.gif

P.S. : Totusi eu trebuie sa fiu cinic pina la capat : credeti ca ... i se va permite Romaniei ( la o adica ) sa produca bunuri si utilaje din gama de virf ? devil.gif
cociuba
bravo mia , am ajuns in sfarsit la adevaratul sens al povesti, oare noi avem nevoie de ue, sau ue are nevoie de mana de lucru ieftina,si piete de desfacere
la nivel global vedem conturate tarile bogate (cele care produc utilaje,know-how,brevete) si care le vand celorlalti smile.gif

ps:dezvoltare extensiva face parte din cresterea economica, iar ceea intensiva din dezvoltare (oricum si prima e mai buna decat nimic)
MIA
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 04:46 PM)
asta nu mai e treaba mea, dar productia creste deci e necesar sa caute noi piete de desfacere sau sa scada pretul produsului pentru a mari cererea din acel produs(desi nu e sigur ca cererea e perfect elastica fata de pret)

Si care patron crezi ca e imbecil sa mareasca productia si dup-aia sa caute noi piete de desfacere ?? ohmy.gif

QUOTE

daca nu-ti place legea debuseelor, atunci lucreaza pe stoc... rofl.gif


Mai degraba ce spui tu suna a lucrat pe stoc ... in asteptarea gasirii unui client ... wink.gif

QUOTE

vroiam mia sa-ti atrag atentia ca nu aveai in minte decat piata nationala...


????
La cit e de anemica piata nationala nu cred. De unde ai tras concluzia asta ? unsure.gif

QUOTE

deci rezulta ca daca se lucreaza mai mult pentru acelasi salar costul noilor produse(costul marginal) e doar c=c(f)
ultimele produse pot fi vandute cu doar costurile fixe, deci un pret competitiv, pe alte piete(uite ca am rezolvat si problema debuseelor  cool.gif  )


Aaa - deci tu vrei sa reintroduci muca patriotica ??? blink.gif
probabil consideri ca salariile in Romania sunt indecent de mari - nu ? hh.gif

Ai ceva tupeu in tine, trebuie sa recunosc ... tongue.gif
Eu luam in calcul situatia in care plata pe unitatea de timp ( pe ora sau pe zi sa zicem ) se mentine constanta si muncitorul ala lucreaza si simbata si din propriul interes de a cistiga mai mult si nu doar pentru sa-si ingrase patronul sau sa mareasca o chestie abstracta pt. el ... numita PIB ... sau asa ceva ... wink.gif
Cucu Mucu
Nu i se va permite sa produca nimic din gama de varf. Eu de acum vad atacuri tot mai virulente impotriva comerciantilor romani, conditii tot mai grele de indeplinit de catre micii comercianti. Vad ca se vrea distrugerea comertului romanesc pentru a face loc pe piata colosilor, hypermarketurilor.
@cociuba
munca multa, dar "fara spor", nu are cum sa fie remunerata progresiv cu durata ei. Din cate stiu eu, remuneratia e legata de cantitatea si calitatea muncii prestate. Remuneratia creste cand iti creste randamentul, nu cand iti scade. Sau cel putin asa ar fi normal.
cociuba
QUOTE
probabil consideri ca salariile in Romania sunt indecent de mari - nu ? 

din pacate salariile sunt un barometru al dezvoltarii economice, daca la noi 800 dolari e salar de director, in occident e salar de necalificat... wink.gif
QUOTE
Si care patron crezi ca e imbecil sa mareasca productia si dup-aia sa caute noi piete de desfacere ?? 

ti-am dat exemplul de mai sus referitor la preturi, deci da ar putea sa vanda

QUOTE
Ai ceva tupeu in tine, trebuie sa recunosc ...

bun ca sa inchei:din punctul meu de vedere si contrabanda, prostitutia , traficul de droguti,arme e bun si chiar necesar,caci exista anumite categorii sociale care altfel ar muri de foame daca nu ar putea face cele de mai sus... wink.gif
ce zici de tupeul asta? unsure.gif

edit:
mariusc2 - te invit sa reiei rationamentul meu... wink.gif
abis
QUOTE (MIA @ 14 Apr 2005, 04:48 PM)
Totusi eu trebuie sa fiu cinic pina la capat : credeti ca ... i se va permite Romaniei ( la o adica ) sa produca bunuri si utilaje din gama de virf ?

Singurul obstacol o sa fim noi insine.
cociuba
abis
QUOTE
Singurul obstacol o sa fim noi insine.

nu e chiar atat de usor..., e vorba de competitia la nivel global, care acum exista intre japonezi,americani,europeni si in curand chinezi...nu e chiar atat de simplu...


apropo de evolutia globala
QUOTE
De fapt, "cresterea Chinei" este o expresie orecum gresita. "Re-nastere" ar fi mai corect, in conditiile in care prin marime si istorie Regatul de Mijloc a fost pentru o lunga perioada o putere a Asiei de est. Din punct de vedere tehnic si economic, China a fost liderul lumii din anul 500 pana in 1500. Numai in a doua jumatate a mileniului trecut a fost depasita de Europa si America.

Banca Asiatica pentru Dezvoltare a apreciat ca in 1820, la inceputul erei industriale, Asia detinea trei cincimi din productia mondiala. Pana in 1940, aceasta a scazut la o cincime, chiar daca populatia Asiei reprezenta trei cincimi din cea a globului.

Cresterea economica rapida a dus la cresterea la doua cincimi din productia mondiala la ora actuala, si Banca Asiatica presupune ca Asia se va putea intoarce la nivelul maxim atins in istorie pana in 2025. Asia, include in mod evident Japonia, India, Coreea si alte state, dar China va juca in cele din urma cel mai important rol. Cresterea sa anuala ridicata, de 8-9%, a condus la o triplare a PIB-ului in ultimele doua decenii ale secolului 20.

continuareaclick aici
iar acum felul in care vad eu viitorul: sua,canada, ue(cu anglia,australia,noua zeelanda) si japonia se unifica intr-un urias stat federal pentru a contracara evolutia chinei si a indiei wink.gif
MIA
QUOTE (cociuba @ 14 Apr 2005, 04:59 PM)
QUOTE
probabil consideri ca salariile in Romania sunt indecent de mari - nu ? 

din pacate salariile sunt un barometru al dezvoltarii economice, daca la noi 800 dolari e salar de director, in occident e salar de necalificat... wink.gif



Bine - asta e o vrajeala sau in cel mai bun caz o simpla constatare a realitatii. tongue.gif
Sugerezi ca totusi in asemenea conditii salariile ar trebui sa ramina ( aproximativ ) constante la o durata de munca marita cu ( minim ) 20% ? blink.gif

QUOTE

bun ca sa inchei:din punctul meu de vedere si contrabanda, prostitutia , traficul de droguti,arme e bun si chiar necesar,caci exista anumite categorii sociale care altfel ar muri de foame daca nu ar putea face cele de mai sus... wink.gif
ce zici de tupeul asta? unsure.gif


Asta nu-i tupeu, e iresponsabilitate de-a dreptul. tongue.gif
La care eu as putea raspunde simplu si la fel de tupeist : o buna parte din "categoriile sociale" enumerate probabil merita sa crape de foame daca aleg sa faca cele de mai sus ... devil.gif

QUOTE

Singurul obstacol o sa fim noi insine


Serios ?? unsure.gif Probabil ca ne referim la altceva atunci prin aderarea la UE ...

Ce cota de productie industriala i se rezerva/preconizeaza Romaniei in cadrul noii economii europene integrate ? rolleyes.gif
Din cite stiu eu capitolul "Politici industriale" a fost unul la care ... negocierea ( sa zicem, desi adesea a fost mai degraba vorba de o impunere din partea UE sorry.gif ) a fost cea mai rapida si expeditiva. tongue.gif
abis
QUOTE (MIA @ 14 Apr 2005, 05:19 PM)
Ce cota de productie industriala i se rezerva/preconizeaza Romaniei in cadrul noii economii europene integrate ?

Tu nu ai vorbit de cantitate (de cota, deci), ci de calitate ("bunuri si utilaje din gama de virf"). Daca vom face ca mediul de afaceri din Romania sa fie rentabil, vor veni si tehnologiile.

Daca s-au dus ele in China...
ilie
Mia: Multumesc pentru aprecierea de stahanovist...
Se pare ca vorbeste tineretea din tine...nedublata de o experienta in domeniul afacerilor sau a macroeconomiei...sau poate gresesc.
Pentru a creste salariile, la un nivel rezonabil, iti trebuie productivitate (vezi ce zic foarte clar si corect Cociuba, Abis si Mariusc2 in tot ce au postat aici) . Productivitatea se face cu masinarii si cu oameni. Oamenii din Romania nu au productivitatea celor din vestul Europei (pe scurt se munceste mai putin si ma slab calitativ), ca urmare se produce mai putin in acelasi timp, rezulta salarii mai mici, profituri mai mici, dezvoltare mai lenta. La noi productivitatea se poate creste ACUM numai prin marirea timpului de lucru, si salariatul va castiga mai mult. Asta ar trebui sa-l bucure pe salariat, nu sa sara in sus ca nu vrea sa munceasca, dar vrea salariu ca in Europa de vest. Altfel, salariatul va fi inlocuit de o noua masinarie, si de catre chinezi. Oricum, nu se va ajunge sa se munceasca si sambata, pentru ca sunt prea multe reactii impotriva.
Am condus (93-1999) o fabricuta cu 27 de angajati , munceau pe 3 schimburi 6 zile pe saptamana, aveau cele mai mari salarii (la nivelul respectiv de calificare) din oraselul de 60.000 locuitori. Am vandut afacerea, dar utilajele mi le amortizasem intr-un an, si in 2 ani triplasem capacitatea de productie.

Revenind:
Am citit tratatul de aderare, este pe net. Acolo se pun un milion de conditii si de reguli...fara exagerare. Nu stiu cum o fire ca a romanilor carora nu prea le plac regulamentele , ordinea, etc vor putea face fata...S-ar putea sa vedem greve lungi de tot, protestand impotriva unui tratat...sau impotriva UE. De fapt ei vor protesta impotriva unor legi, reguli, care nu se vor schimba. Asta va fi Socul Muncii Intense si bine facute. Dar in 2-5 ani se vor obisnui si adapta.
Nu o sa mai mearga cu "bun si asa", ci va trebui produs si vandut la standarde internationale, la productivitate internationala. Sau firmele vor disparea.
Sa dea cine vreti voi sa n-am dreptate.

MIA
QUOTE (Freemann @ 14 Apr 2005, 05:44 PM)
La noi productivitatea se poate creste ACUM numai prin marirea timpului de lucru, si salariatul va castiga mai mult. Asta ar trebui sa-l bucure pe salariat, nu sa sara in sus ca nu vrea sa munceasca, dar vrea salariu ca in Europa de vest.

Cociuba se referea clar la marirea timpului de lucru si mentinerea aceluiasi salariu ... tongue.gif
Oricum nu pricep de ce sustii ca ACUM cresterea productivitatii muncii pe unitatea de timp ( si nu a productiei de ansamblu ) se poate mari numai prin marirea timpului de lucru, cita vreme la lipsa acuta de utilaje tehnologice moderne mie mi se pare evident ca ca ACUM cea mai plauzibila crestere a productivitatii muncii se poate obtine prin investitia in tehnologii !! ohmy.gif
E mai usor ca de la nivel tehnologic "ad labam" sau cu utilaje de anii '70 sa obtii un salt prin introducere de tehnica ( macar ) de nivelul anilor '90, decit de la nivelul anilor '90 la cel de ... 2005 ( desi in majoritatea ramurilor nu s-au mai inovat noi masinarii ) - nu ? wink.gif

QUOTE

Altfel, salariatul va fi inlocuit de o noua masinarie, si de catre chinezi.


Realitatea tranzitionisto-globalistica transcede ( din pacate ) acest rationament care parea axiomatic. sorry.gif
La uzinele "Dacia" - de ex. - munca muncitorilor e asa de ieftina incit investitia in masini sofisticata e considerata inutila. rolleyes.gif

QUOTE

Asta va fi Socul Muncii Intense si bine facute. Dar in 2-5 ani se vor obisnui si adapta.
Nu o sa mai mearga cu "bun si asa", ci va trebui produs si vandut la standarde internationale, la productivitate internationala. Sau firmele vor disparea.


Ar fi ideal daca asa s-ar intimpla. smile.gif

Apropo - in anii 2001 si 2002 Romania a avut cele mai mari cresteri la productivitatea muncii din tarile central si est-europene ( si si 2003 a avut un indicator bun ). Cu toate astea nivelul ( de ansamblu ) al veniturilor a ramas oarecum constant. Nu e oarecum ... ciudat daca luam de bune premisele tale ? blink.gif
nefertiti-old
QUOTE
Realitatea tranzitionisto-globalistica transcede ( din pacate ) acest rationament care parea axiomatic.



MIA, nu speria oamenii cu formulari din astea. rofl.gif
MIA
QUOTE (Freemann @ 14 Apr 2005, 05:44 PM)
Mia: Multumesc pentru aprecierea de stahanovist...


Aprecierea de stahanovism oricum mi se pare corecta. Sau daca nu asta cea de "iliism subliminal" ( asta apropo de faptul ca primul discurs public a lui Ion Iliescu dupa Revolutie era ceva de genul : "Revolutia inseamna acuma munca !!" tongue.gif ).

MIA
QUOTE (nefertiti @ 15 Apr 2005, 09:21 AM)
QUOTE
Realitatea tranzitionisto-globalistica transcede ( din pacate ) acest rationament care parea axiomatic.



MIA, nu speria oamenii cu formulari din astea. rofl.gif

Special am formulat-o asa ca nu pot sa fiu serios vinerea la ora asta si mai trebuie sa fac un pic de ( auto-)biziiala. tongue.gif
nefertiti-old
Mah, pe toti va mananca pielea vinerea? laugh.gif
Achernar
QUOTE (Freemann @ 14 Apr 2005, 05:44 PM)
La noi productivitatea se poate creste  ACUM numai prin marirea timpului de lucru, si salariatul va castiga mai mult.

hh.gif hh.gif hh.gif

My God ! Profii aia de economie au fost nste cretini ! M-au indoctrinat precum ca W ar fi invers proportional cu t. Comunistii naibii !

Revenind la chestii mai serioase : ceea ce va creste va fi 'cantitatea de produse realizate', nu productivitatea. Problema e ca acele produse in plus inseamna costuri in plus. Daca nu creste CALITATEA acestor produse atunci acestea vor zace in stocuri. Iar calitatea nu creste numai prin achizitionarea de masini performante. Mai e nevoie de instruirea corespunzatoare a personalului, folosirea de materii prime adecvate (care-s mult mai scumpe, intre noi fie vorba), si - foarte important - acces pe pietele externe. La calitate si pret comparabile va vinde mai bine ala care-i mai 'prieten' cu beneficiarul sau care are recomandari mai bune. Asa e in lumea reala. Teoriile economice merg doar pe hartie.

Inca ceva : de ce se inghesuie occidentalii in China ? Foarte simplu, pentru ca e o tara 'comunista'. Aia executa, nu comenteaza. Altfel dau de dracu. Fie mor de foame, fie-i trimite partidul la spart pietre. Varianta a 3-a e supunerea neconditionata, iar chinezii au o lunga traditie la capitolul asta.
MIA
QUOTE (Achernar @ 15 Apr 2005, 09:43 AM)
QUOTE (Freemann @ 14 Apr 2005, 05:44 PM)
La noi productivitatea se poate creste  ACUM numai prin marirea timpului de lucru, si salariatul va castiga mai mult.

hh.gif hh.gif hh.gif

My God ! Profii aia de economie au fost nste cretini ! M-au indoctrinat precum ca W ar fi invers proportional cu t. Comunistii naibii !

Revenind la chestii mai serioase : ceea ce va creste va fi 'cantitatea de produse realizate', nu productivitatea.

Foarte buna observatia ... smile.gif

Eram asa pornit sa critic alt aspect al rationamentului ca nici nu am sesizat eroarea cu pricina. sorry.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.