Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Credinta
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
nemurirea
wink.gif copii dragi,oameni buni stati stramb si judecati drept.Credinta in ceva o avem fiecare ,unii cred intr un anume dumnezeu,unii cred ca nu exista dumnezeu ,unii cred in propria lor parere doar .Fiecare are o credinta formata de felul lui de a gandi,de a accepta necunoscutul prin propriile idei sau prin ideile altora.Eu zic sa nu va mai luati de par tot la doua vorbe .Fiecare are dreptul sa creada in ceea ce vrea ,nu mai da ti cu parul in cel ce nu va impartaseste convingerile.Ascultati ce zice fiecare , daca nu esti deacord totul este ok ,da ti si tu parerea ta fara sa contrazici pe nimeni .Incercati sa acceptati credinta fiecaruia chiar daca n o intelegeti ,macar din respect pentru persoana insine.Si oricum pentru religie sau pentru lumea necunoscuta ,lumea divinului,din jurul nostru,sunt cam greu de adus exemple ,demonstratii concrete ,ca si cum am astepta sa vina la fiecare dintre noi ,o bunica moarta si care sa ne zica ;mai omule uite eu am murit ,m am dus in rai ,sau in iad si acolo este asa si pe dincolo ,etc...
Asculta l pe cel de langa tine daca poti sa l complectezi cu ceva fa o ,daca nu taci ,sau spune ce crezi tu ,nu sa ti dea el un exemplu de ce crede sau de ce nu crede .

Oare de cate exemple poate fi nevoie de a face toata planeta sa mi urmeze convingerile mele ?
Deh stau si eu stramb si gandesc ...nu stiu cat de drept
Fi ti mai oameni ,oameni buni
spoton.gif
bdl
Nemurirea,
Scuze, cine da cu paru?Da un exemplu.....e afirmatia ta din mesajul anterior....
Cu 1,61 am discutat de f multe ori si nu ne-am dat cu paru....
Astept exemplul....
nemurirea
rofl.gif oho vorba vine ,ca dai cu parul tongue.gif
si jur ca ma asteptam sa ceri un eCSemplu rofl.gif
mwah1.gif
bdl
Dar flacaul care da un pasaj in care se concluzioneaza ca ateismul duce la nebunie?
Cum e?
Rizi tu rizi, da nu e risu tau....exemplele astea va cam dau bataie de cap....la teorie toata lumea se pricepe....practica ne omoara... wink.gif
abis
QUOTE (ADELA888 @ 5 Apr 2005, 08:52 PM)
Tu nu esti deloc curios de ceea ce spunem noi cu adevarat, nu te intereseaza "intelesurile ", tu ai pareri " ferme" formate, la care nu esti dispus sa renunti deloc. Si atunci nu este un dialog al surzilor?

Tu esti dispusa sa renunti la parerile tale, in urma unei discutii pe han?

Uite citatul care i-a ridicat tensiunea lui Bdl:
QUOTE (Vlad-Ioan)
auto-limitarea atee sau agnostica este o forma de nebunie

1,618033
bdl, nu ma refeream la lucrurile simple, obisnuite - precum pomana data unui cersetor.

Ma refeream la oameni care isi dedica intreaga viata ajutorarii altruiste a celorlalti (oare cate pleonasme gasiti in aceasta fraza? tongue.gif ).
Si cand spun asta nu ma refer la marea masa a credinciosilor care, repet, sunt mai degraba preocupati de linistirea propriilor spaime fata de moarte decat de ducerea credintei spre iubirea aproapelui (cum spunea un mare istoric: oamenii sunt dispusi sa moara sau sa omoare pentru credinta lor... insa cati sunt dispusi sa traiasca si sa dea viata pentru credinta lor?). Ma refer la acel procent dintre credinciosi - nu-l stiu, dar nu sunt deloc putini - care isi dedica viata semenilor lor.
Stiu si atei de renume care au facut asa ceva. Stiu si organizatii fara legaturi cu vreo religie care fac asa ceva. Insa ajutorarea organizata, masiva si sustinuta a celor sarmani este apanajul general al organizatiilor religioase.
Nu este o prejudecata (sunt mult mai apropiat de atei decat crezi), este o constatare.
Un crestin veritabil (spre deosebire de cel nominal care este doar un agnostic mascat) stie ca rostul sau pe aceasta planeta este altruismul pe care l-a invatat de la Isus. Si atunci nu mai poate sta locului. Unii vin sa te streseze pe tine la usi, tongue.gif, altii se duc in Africa sa-i ajute pe bastinasi, altii se inscriu in n-spe organizatii confesionale locale care ii ajuta pe semenii lor. Este vorba de o credinta vie, o credinta care duce la fapte, din iubire. Si care cere un efort foarte mare din partea respectivilor.

Ei bine, repet ca si ateii fac aceste lucruri, punctual, dar ca nu vad nici un curent de gandire ateist care sa indemne la altruism - fie si pentru ca nu prea rimeaza cu ateismul. Din pacate, ateii pe care ii cunosc eu se rezuma la a se bucura de propria viata (foarte bine fac), la a arata cu degetul inconsecventele religiei (foarte bine fac), si la a ajuta pe cine pot, uneori. Nici o diferenta fata de marea masa a 'credinciosilor'. Dar nu stiu, nu cunosc, si poate ca e vina mea, un curent de opinie concretizat in actiuni care sa duca la fapte de iubire din partea acestora. Poate Greenpeace, poate Oceana... Dar sunt extrem de putine, si orientate aproape toate spre ecologie. Superb, insa insuficient.

Oricum, nu e vorba aici de pretentia ca credinciosii fac 'mai mult' decat ateii - caci daca credinciosii ar aplica cu adevarat normele morale in care pretind ca au credinta, atunci lumea asta ar fi infinit mai buna. E vorba ca exista o lipsa generala si masiva de interes fata de binele aproapelui, dezinteres care creste - in opinia mea - in zona atee.

Exista si reversul medaliei - ca vin credinciosii si incearca sa-ti impuna cu forta 'binele' lor, mda... Dar diferenta de motivatie exista - cu precadere in privinta fortei ei... As vrea eu sa vad lumea aceea agnostica sau atee, peste 50 de ani (as avea 80, deci teoretic este posibil), in care oamenii sa abunde in initiative de a-si salva planeta si semenii.

Cum insa nici credinciosii si nici ateii - in majoritatea lor - nu sunt interesati decat de propria burta... Slabe sanse...
abis
QUOTE (1 @ 618033,6 Apr 2005, 10:33 AM)
Insa ajutorarea organizata, masiva si sustinuta a celor sarmani este apanajul general al organizatiilor religioase.

Stii, de multe ori m-am intrebat de ce acei credinciosi care decid sa infaptuiasca acte caritabile isi pun cate o eticheta mare, sa se vada de la departare cat mai mare... Vezi undeva o misiune "catolica" de binefacere; un spital "presbiterian"; o organizatie "mormona" care se ocupa cu ingrijirea batranilor... (am dat exemple la nimereala). N-o fi si asta o forma de reclama? Ceva de genul "uitati cat de generosi suntem noi, inseamna ca religia noastra este cea corecta"?

Nu contest faptul ca astfel de activitati au efecte in general pozitive, insa asupra motivatiei lor am unele dubii.

M-ar convinge mai mult sa-i vad lucrand pe respectivii impeuna cu cei din alte denominatii in aceleasi scopuri caritabile... Si m-ar convinge si mai mult daca actele lor caritabila nu ar mai fi insotite de afisarea ostentativa a optiunii religioase...
Clopotel
Draga 1,61..
Ca o mica obseratie, daca nu e cu suparare..
QUOTE
Ca o marturie personala: din ortodox nominal am devenit ateu. Din ateu am devenit crestin.

Tu spui ca din ortodox nominal ai devenit ateu.. Aceasta inseamna ca inainte de a deveni ateu nu erai ateu ???!! Pentru ca ortodox nominal este un fel de ateu "camuflat". Plus ca vreau sa clarific faptul ca ortodocsii sunt crestini.
QUOTE
Ortodox nominal - adica la fel ca peste 80% dintre ortodocsi - doar cu numele.
Deci acestia sunt tot atei... daca nu sunt atei atunci de rog sa spui ce sunt ?! In ceea ce priveste procentul de 80% mie mi se pare foarte mare, nu neg ca nu ar fi atei camulflati in ortodocsi, dar nici asa... caci atunci ar insemna ca ortodocsii adevarati ar fi exceptii iar ateii camuflati ar fi regula... si se confunda ortodoxia cu ateismul hh.gif
Si cand zici ca ai devenit crestin, daca nu e cu suparare, ce fel de crestin ai devenit? Banuiesc ca nu ortodox , caci altfel te exprimai altfel... ma gandesc eu...
ADELA888
bdl- ceri dovezi continuu

Cum sa ti-l arat pe Dumnezeu? Vrei sa-l pipai sau ce vrei?

Ti s-a explicat nu o data pe acest forum de exemplu de ce nu-l poti vedea pe Dumnezeu.Dar tu nu si nu, ca daca nu-l vezi e clar, nu exista.Pai daca tu nu sti , nu cunosti de ce nu-l poti vedea, ce altceva sa-ti mai explic?

IO ( si altii, pe el l-am retinut) a dat foarte multe explicatii clare pentru mine, dar nu si pentru tine.De ce? Pentru ca tu refuzi sa " vezi", refuzi totul dupa care zici ca nu-ti explicam, sau ca e de ras ce zicem, sau ca ...... mai stiu eu ce.
Vrei sa sti ce-i iubirea? Pai iubirea e mai mult decat se poate spune in vorbe.E mai mult decat gogoasa pentru flamand.
Lumea e mai mult decat cea pipaita.Ce dovezi sa-ti arat daca simturile tale, cele in afara celor 5 fizice, sunt blocate, nu s-au deschis? Si nici nu au sanse de deschidere cat timp tu nu vrei sa te "deschizi".

Cam asta e. Nu te acuza nimeni de nimic, nu te condamna nimeni de nimic, poti fi ateu cat vrei, dar daca tu din aceasta cauza nu " esti intreg" ( referire la simturile de dincolo de cele 5) , ce vina avem noi? Ce vina avem ca-ti explicam mereu ( eu mai putin ca-s mai noua pe aici) si tu nu " intelegi" pentru ca tu cauti intelegerea doar cu mintea, nu si cu sufletul?

Chiar incep sa ma simt " hartuita" de voi rofl.gif . ( glumeam )
1,618033
Clopotel, imi cer scuze daca te-am suparat cumva prin cele scrise. Evident, ele sunt opinii ale mele si trebuie luate ca atare.

Nu pot spune ca ortodocsii nominali (sau catolicii sau protestantii sau neoprotestantii) sunt atei - ci mai degraba agnostici. Ei cred, dar doar in principiu. Credinta in Dumnezeu le este indiferenta. Multi cred doar ca o superstitie - "declara ca au evlavie, dar sunt falsi fata de puterea ei"...

Deci inainte de a fi ateu, eram ortodox nominal, din doua motive: eram destul de mic (adolescent, botezat ortodox), si apoi desi am crescut intr-o familie ortodoxa practicanta, cu destui preoti si prelati in ea, nu ma preocupa religia decat ca traditie familiala, daca vrei. Nu pot sa zic ca eram ateu pe atunci, caci credeam ca exista Cineva, insa evident, varsta ma impiedica sa aprofundez...

Am devenit ateu din ala militant un timp - timpul adolescentei - iar apoi am studiat Biblia cu o confesiune neoprotestanta (vezi la Ecclesia unde scriu si iti vei da seama) - dar am comparat ceea ce studiam si cu invataturile primite in familie, si cu preceptele altor religii, chiar si necrestine. Zic ca am devenit inainte de toate crestin, pentru ca astazi pentru mine conteaza mai putin denominatia unei anumite confesiuni crestine, precum si diferentele doctrinale dintre ea si celelalte. Si am devenit crestin nu datorita asocierii cu respectiva confesiune, ci pentru ca ma lupt sa aplic in propria viata cuvintele Mantuitorului, uneori chiar in contradictie cu propria-mi confesiune. Deci nu am devenit crestin pentru ca nu mai eram ortodox, nu asta am vrut sa spun. Crestini sunt peste tot, in toate confesiunile care se straduie sa-l urmeze pe Hristos. La fel si uscaturile...

Tin insa la opinia ca prea multi (poate 80% e prea mult, recunosc, intotdeauna ma grabesc cu procentele) sunt crestini doar cu numele, indiferent din ce confesiune fac parte. Iata de ce folosesc termenul de crestin (insereaza confesiunea) nominal, versus crestin. Iar nu "crestin" si "crestin adevarat", cum fac unii.


Revenind la subiect: abis, intr-adevar, ar fi minunat daca ar fi in stare sa lucreze cot la cot. Dar pentru mine e bine ca fac macar si atat...
ADELA888
Da abis, sunt gata oricand sa-mi completez sau chiar sa-mi schimb parerile. Eu sunt convinsa ca stiu atat de putin despre aceasta lume, incat sunt mereu " deschisa " unor noi idei si experiente.

Asa ca pupici tuturor, atei sau credinciosi. mwah1.gif
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Stii, de multe ori m-am intrebat de ce acei credinciosi care decid sa infaptuiasca acte caritabile isi pun cate o eticheta mare, sa se vada de la departare cat mai mare... Vezi undeva o misiune "catolica" de binefacere; un spital "presbiterian"; o organizatie "mormona" care se ocupa cu ingrijirea batranilor... (am dat exemple la nimereala). N-o fi si asta o forma de reclama? Ceva de genul "uitati cat de generosi suntem noi, inseamna ca religia noastra este cea corecta"?

Aici ai dreptate, si chiar asa se intampla de multe ori... Nici eu nu inteleg de ce multi crestini fac mare caz ca dau milostenie... Oare sa nu fi aflat ei ce spune Iisus: Tu cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta sa fie intr-ascuns, si Tatal tau care vede intr-ascuns iti va rasplati tie. Ori ei nu doresc decat sa-si ia plata aici pe pamant, nu in ceruri..,...ma rog, treaba lor...
Dar eu, as zice, ca nu trebuie sa confundam acesti oameni cu crestinii ortodocsi, chiar daca ei isi fac cruce sau merg la Biserica etc...

Draga 1,61..
QUOTE
Clopotel, imi cer scuze daca te-am suparat cumva prin cele scrise. Evident, ele sunt opinii ale mele si trebuie luate ca atare.
Nu m-ai suparat deloc... am facut acele observatii, chiar daca erau opinii personale, cum de altfel sunt toate posturile de pe acest forum, ca sa arat, si sa punctez, ca lucrurile nu stau asa cum le-ai expus, desi aparent ele asa stau... Iata la ce ma refer:
QUOTE
Nu pot spune ca ortodocsii nominali (sau catolicii sau protestantii sau neoprotestantii) sunt atei - ci mai degraba agnostici. Ei cred, dar doar in principiu. Credinta in Dumnezeu le este indiferenta. Multi cred doar ca o superstitie - "declara ca au evlavie, dar sunt falsi fata de puterea ei"...
Iar eu nu inteleg de ce asociezi asta cu ortodoxia, pentru ca nu are nici o legatura... Poti oare deosebi un ortodox de unul care se da ortodox (ca asa e trecut in acte), iar el de fapt nu are legatura cu dogma ortodoxa...?! Daca nu poti sa faci aceasta deosebire, e foarte probabil sa faci niste afirmatii neadevarate, care in multe contexte pot sa para rau intentionate....Tu mai sus nu vorbesti despre ortodocsi adevarati ci despre cei ce doar isi spun ortodocsi, iar prin ortodocsi adevarati eu ii cuprind doar pe aceia ce respecta intocmai dogma ortodoxa. Daca credinta in Dzeu. ii este indiferenta, daca crede in superstitii si in vrajitorii etc. acestia nu sunt ortodocsi pentru ca ce fac ei nu este si nu apartine de dogma ortodoxa...
QUOTE
Deci inainte de a fi ateu, eram ortodox nominal, din doua motive: eram destul de mic (adolescent, botezat ortodox), si apoi desi am crescut intr-o familie ortodoxa practicanta, cu destui preoti si prelati in ea, nu ma preocupa religia decat ca traditie familiala, daca vrei. Nu pot sa zic ca eram ateu pe atunci, caci credeam ca exista Cineva, insa evident, varsta ma impiedica sa aprofundez...

Acum sa nu crezi ca mi-a casunat pe tine... Dar ce spui este interesant zic eu, caci foarte multa lume priveste lucrurile asa, si iata unde a ajuns ortodoxia?! Toti lovesc in ea din toate partile si o denigreaza... Cum au "un caz" apare pe toate posturile ca iata ce fac ortdodocsii...dar ei fac asta fara sa cerceteze nimic, si se bazeaza doar pe faptul ca ala declara ca e ortodox.
Dar sa revin...Din ce ai spus tu, eu zic ca niciodata nu ai fost ortodox. A... ca asa erai trecut in acte... e alta poveste... sper ca realizezi ca nu are legatura, caci credinta nu depinde de cum esti trecut in acte, nu-i asa... Tu zici ca nu erai ateu caci credeai in Ceva, ei bine... conditia necesara dar nu si suficienta ca sa fi ortodox este ca acel Cineva sa fie Dzeu Tatal, Iisus si Sf. Duh, altfel sper ca realizezi ca nu aveai nici o legatura cu ortodoxia, si nu numai tu ci toti ceilalti (intre care m-am numarat si eu) care zic si fac ca tine...
QUOTE
Zic ca am devenit inainte de toate crestin, pentru ca astazi pentru mine conteaza mai putin denominatia unei anumite confesiuni crestine, precum si diferentele doctrinale dintre ea si celelalte.
Eu cred, ca este foarta importanta doctrina ce o imbratisezi, si nu e joaca... Nu e ca imi place mai mult teatrul ala decat celalalt ca are scaune tapitate si mai vin si gacici bune acolo... Nu, trebuie sa vezi care doctrina merge cel mai mult pe calea catre Sf. Treime, Maica Domnului... caci asa sunt multi care isi spun crestini, dar asa cum zice si Iisus: "Nu toti cei ce-mi zic Doamne, Doamne vor intra in Imparatia Mea", sau sunt multe secte crestine aparute care nici macar nu au Taina Impartasaniei, si interpreteaza Biblia dupa bunul lor plac, netinand seama de vorbele Mantuitorului care spune, printre altele:
26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.
27. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi,
28. Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor.
(Matei 26, 26-28).


Draga 1,61... nu vreau sa ma intelegi gresit cum ca m-am luat de tine personal... nu, nu am nici o intentie de acest fel si nu ar fi in regula... Am profitat insa de vorbele tale, chiar si de unele din intamplarile tale, ca sa arat ca se face o mare greseala in a judeca ortodocsii, si ca nu toti cei ce-si spun ortodocsi ei si sunt... Dupa umila mea parere, trebuie considerati ortodocsii numai aceia ce respecta intocmai, fara abateri, dogma ortodoxa...
Si daca tot am spus ce am spus, va mai retin un pic atentia cu o intamplare de saptamana trecuta cand am ajuns intr-un sat, si stand de vorba cu o babuta, care avea camera plina de icoane si se inchina la fiecare pas, ea mai facea si niste lucruri pe care eu le-am catalogat ca fiind pur vrajitoresti. Am incercat sa port un dialog ca sa inteleg pe ce se bazeaza cand face acestea si ca nu este nimic crestin in ceea ce facea... A ramas oarecum surprinsa sa afle asta, si a inceput sa ma priveasca cu mare suspiciune, si mi-a zis ca astea le stie de la mama ei care le stie de la bunica etc.. si ca toti au fost ortodocsi.... Eu nu contest ca acea babunta nu ar fi credincioasa, insa eu zic ca ce face ea nu este crestinism ortodox, pentru ca dogma ortodoxa nu numai ca nu cuprinde asemenea obiceiuri dar le si combate cu vehementa, chiar se lupta cu ele...
Eu zic sa privim la vietile parintilor ortodocsi caci ei sunt calea cea dreapta de urmat, la fel cum, de ex. daca vrei sa realizezi ce inseamna artele martiale privesti la un maestru si nu la un invatacel ce dupa doua zile isi spune karatist... caci acela inca nu face karate ... si daca il ei pe ala ca model, e posibil sa iti faci o impresie falsa...
Acum sper ca mi-am facut cat de cat inteleasa opinia... thanks smile.gif
abis
Clopotel:
QUOTE
Dupa umila mea parere, trebuie considerati ortodocsii numai aceia ce respecta intocmai, fara abateri, dogma ortodoxa...

Tu esti ortodox? Nu-mi spune ca incerci sa fii, ci daca esti sa nu.
Exista oameni care respecta dogma intocmai?
Clopotel
Draga Abis,
desi imi dau seama ca o sa creada lumea ca merg pana la extrem, daca este sa vorbim drept, si nu avem motive sa nu o facem... putini sunt aceia care sunt ortodocsi cu adevarat...
Eu nu ma pot lauda cu asta... sad.gif ... o sa-ti spun totusi, desi m-ai atentionat sa nu o fac, ca eu incerc sa fiu ortodox. Acum eu nu sunt un ortodox cum ar trebui sa fiu, pentru ca mai fac inca pacate si deci incalc dogma ortodoxa cu buna stiinta, deci ma situez in afara ei... Un ortodox adevarat nu se abate cu nimic de la vorbele lui Iisus, caci Iisus nu ne-a cerut ceva peste puterile noastre...ci ne-a dat exemple, si explicatiile la ele, pe care sa le urmam, si pe care El le-a facut, ca un om, ca noi sa vedem si sa intelegem ca putem sa facem la fel...
QUOTE
Exista oameni care respecta dogma intocmai?
Sigur ca exista, ti-am spus deja... Sfintii Parinti din vechime si din zilele noastre, de unii poate nici nu s-a auzit caci au trait in singuratate... Sigur ca au existat si exista si cu ajutorul lui Dzeu. vor mai exista....
abis
Clopotel,
Daca “nu este om care sa nu pacatuiasca” (vezi de exemplu Cartea I a Imparatilor 8:46;Cartea a doua a cronicilor 6:36; Proverbe 20:9; Ecleziastul 7:20), inseamna ca nu exista nici un om care sa respecte intocmai dogma ortodoxa... De incercat, pot incerca multi, dar de reusit, nu reuseste 100% nimeni... Asa ca, dupa spusele tale, nimeni nu poate fi ortodox.
Clopotel
smile.gif Draga Abis,
Inteleg unde vrei sa bati, dar uite care este parerea mea:
Este adevarat ca nu exista om fara de pacat...
Dar a respecta intocmai dogma ortodoxa nu inseamna a nu face pacate de loc, ci a nu face pacate cu voie....
Eu am spus ca fac pacate cu buna stiinta sad.gif , dar nu am subliniat acest lucru e adevarat
Chiar si acesti mari parinti se socoteau pe ei pacatosi, ba chiar foarte mari pacatosi, si asta nu din falsa modestie... Dar ei respectau foarte strict dogma ortodoxa, si mai bine mureau decat sa incalce ceva cu voie....
Te rog sa citesti din vietile lor si vei intelege ... sper smile.gif
Oricum aici ar mai fi de spus, dar nu stiu daca este cazul...
1,618033
Clopotel, inlocuieste cuvantul "ortodox" cu "crestin" in textele tale, si vom fi amandoi 100% de acord. smile.gif


Ideea e ca in sociologie se foloseste denumirea de "catolic nominal" sau "luteran nominal" tocmai pentru a face diferenta intre cei care doar isi afirma apartenenta la o institutie religioasa, si cei care sunt "practicanti". Iarasi, dintre "practicanti", asa cum bine ai remarcat, poti avea si oameni asemanatori babutei respective - care desi pun pariu ca merge non-stop la biserica si face "toate cele" necesare prin Traditie, nu poate intra in categoria ortodocsilor veritabili. Este ea insa o ortodoxa nominala?... Nu prea, caci tine dogmele, dar din pacate nu le intelege. Nu am in ce categorie sa o bag, caci ea este insasi arhetipul babei credincioase. Care crede, se inchina, dar in acelasi timp tine si obiceiuri cumplit de pagane.

De ce insist pe termenul de crestin: pentru ca pana acum ceva vreme as fi insistat ca propria confesiune este cea care detine adevarul, iar nu ortodocsii, catolicii, sau ceilalti protestanti. Stii tu, dupa ceva (multi) ani de studiu si de practicat crestinismul, am vazut ca de fapt ortodocsi veritabili, catolici veritabili, protestanti veritabili, martori ai lui Iehova veritabili, you name it - sunt foarte putini!

Si ca si dintre acestia, care practica cu evlavie si cu incredere toate preceptele religiei lor, inca si mai putini sunt crestini practicanti - iar pentru mine crestinul practicant nu este cel care tine toate dogmele (care difera de la o confesiune la alta), ci cel care stie sa manifeste roadele iubirii. Acea iubire crestina care transcende barierele, si care este in acelasi timp morala, dreapta, curata, blanda, pasnica si adevarata. Papa este stimat de multa lume, de exemplu, nu pentru ca oamenii ar fi de acord cu dogmele sale, ci pentru ca a stiut sa arate - in ultimii ani cel putin - acest gen de iubire. Iar oamenii reactioneaza la aceasta iubire.

Dogmele.... sunt bune la inceput. Insa nu te opri la ele (nici nu le ignora). Si fariseii erau plini de dogme, si totusi Isus si-a ales discipolii dintre am-haarets, adica "taranoi", cei nescoliti in dogmele iudaismului, cei care erau priviti cu dispret - vamesi, prostituate, pacatosi notorii, pescari, etc. De ce acestia au fost acceptati de Domnul, iar cei prea-cunoscatori ai dogmelor n-au fost in stare sa-l accepte, si sa intre in iubirea Lui? Iata un subiect profund de meditare - cu precadere pentru noi, cei care cunoastem dogmele propriei confesiuni crestine - ba inca si pe ale celorlalte.

Caci cunostinta ingamfa, pe cand dragostea zideste.
Clopotel
Draga 1,61,
QUOTE
Clopotel, inlocuieste cuvantul "ortodox" cu "crestin" in textele tale, si vom fi amandoi 100% de acord.

smile.gif Ma declar de acord, dor ca sa nu par exagerat.... Noi suntem obligati sa tinem la puritatea credintei si a dogmei, caci aceasta se transmite generatiilor viitoare, si ea trebuie sa fie pura nu imbagsita cu tot felul de alte chestii... Si acesta este un lucru foarte serios... Uite, eu cred ca ortodocsii din prea multa indulgenta au facut tot felul de compromisuri cu dogma ortodoxa si acum a ajuns batjocura tuturor aproape, dupa cum bine se observa si din presa... Un individ care face ceva care nu are legatura cu ortodoxia, dar se declara ortodox, eu nu stiu cat rau isi face lui, dar ortodoxiei cu siguranta ii face rau, caci ii strica imaginea.... babuta aceia cu siguranta face rau ortodoxiei, caci daca o vede cineva, mai ales ca depune si multa evlavie, crede ca aceea este ortodoxia, si nu este asa...
QUOTE
De ce insist pe termenul de crestin: pentru ca pana acum ceva vreme as fi insistat ca propria confesiune este cea care detine adevarul, iar nu ortodocsii, catolicii, sau ceilalti protestanti.
eu nu afirm in public, de fata cu alti oameni de alte confesiuni, ca ortodoxia este singura cale dreapta, .... dar e usor de inteles ce cred...smile.gif
QUOTE
iar pentru mine crestinul practicant nu este cel care tine toate dogmele (care difera de la o confesiune la alta), ci cel care stie sa manifeste roadele iubirii.
Foarte frumos spus si intru totul adevarat, zic eu.....ca sa te mantui nu este obligatoriu sa cunosti dogma, si avem exemplul talharului care si-a recunoscut si regretat pacatele...dar, lucru foarte important, l-a recunoscut pe Dzeu...
Şi celălalt, răspunzând, îl certa, zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă?
Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău.
Şi zicea lui Iisus: Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta.
Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai.
(Luca 23, 40-43)
.... Dar dogma te ajuta sa nu gresesti calea, ori daca dogma nu este corecta => si calea nu va fi corecta.....adica in loc sa te ajute, mai mult rau iti face...
QUOTE
Dogmele.... sunt bune la inceput. Insa nu te opri la ele (nici nu le ignora).

Eu zic ca este adevarat ce spui, dar ca sa ajungi sa te situezi deasupra dogmei trebuiesc indeplinite cel putin doua conditii:
- dogma sa fie cea dreapta si corecta
- sa o respecti intocmai pana cand ajungi sa te situezi deasupra ei
Fara acestea eu zic ca este imposibil pentru un om obisnuit...
gypsyhart
Pentru ca s'a vorbit de dogme, morala, si...organizare
1,618033, vremea dogmelor a apus. În ziua de azi înţelegerea "este necesară".
Am observat că pentru tine "marca" unui "creştin" este dată de ajutorarea aproapelui. Am mai spus-o şi în alte contexte, dar o repet: nu poţi da altora ce nu ţi-ai dat ţie mai întâi. Nu poţi să îi faci pe alţii fericiţi în dauna fericirii tale. De aceea "creştinii" nu reuşesc să convingă....Părerea mea...
1,618033
Gypsy, sunt de acord cu tine. Este mai mare fericire sa dai decat sa primesti, spunea un apostol. Si sa stii ca din adevarata daruire vine si adevarata fericire.

Sunt unii care se reneaga pe sine din cu totul alte motive - culmea, egoiste! (salvare personala, privilegii in cadrul unei confesiuni, etc.) - si care sunt si raman nefericiti in tot timpul daruirii lor, pentru ca ei nu daruiesc cu dragoste, si nici din inima. Ei nu se iubesc pe sine, si atunci sunt incapabili sa-si iubeasca aproapele.

Dar sunt si altii, destui, care stiu sa faca un echilibru - ei daruiesc din plinatatea fericirii lor. Iar credinta crestina veritabila este una fericita, plina de bucurie spirituala, si nu una intunecata, aspra si depresiva.
nemurirea
QUOTE (bdl @ 6 Apr 2005, 03:29 AM)
Dar flacaul care da un pasaj in care se concluzioneaza ca ateismul duce la nebunie?
Cum e?
Rizi tu rizi, da nu e risu tau....exemplele astea va cam dau bataie de cap....la teorie toata lumea se pricepe....practica ne omoara... wink.gif

Ateismul nu a dus pe nimeni la nebunie,sau cel putin eu nu am auzit de asa ceva.
Si exemplele in domeniul divinului nu dau nici ele bataie de cap nimanui,asta i tot parerea mea umila.
Dar pot sa ti zic ceva in schimb,o frumoasa comparatie care nu mi apartine,dar care incerc s o transcriu in stilul meu mai simplu;nu suntem in masura sa demonstram divinul ,puterea creatoare ,.Noi vorbim despre existenta lor,le constatam efectele care nu pot fi explicate rational ,neputandu le vedea cu ochii fizici,ne este imposibil sa concepem modul lor de a actiona.Ca si in explicatiile care ni le ofera chimia in legatura cu afinitatile acidului sulfuric fata de cupru sau fata de fier.Exista mistere in miezul carora nu se poate patrunde.desi a admis legea afinitatii pentru a explica unele fenomene cu totul obscure,ea nu se considera indeajuns de avansata pentru a spune ce anume determina ca molecula de oxigen sa sa se desparta de moleculele de hidrogen cu care era in stransa legatura in picatura de apa cazuta pe o bucata de fier.Ea a constatat un fapt ; a avut loc un proces chimic in care s a produs o schimbare totala a unei substante prin separarea unor molecule ale ei care care se vor uni cu ale alteia ,si in felul acesta a aparut pata de rugina.in exemplul acesta m am repetat ,dar eu cred ca asa sta si cu credinta sunt multi care stiu ca exista ceva suprem ceva care conduce totul dar pe care nu l pot intelege si nici explica ,fiecare numind acel ceva ,Dumnezeu,Allah,Iehova,sau mai stiu eu cum .Iar in cazul ateilor sau a celor care nu impartasesc ideea unui Dumnezeu care face ,creaza toate aceste lucruri ,pentru ei exista cautarea unor explicatii rationale logige ,stiintifice ,pe care sigur nici ei nu le au .Credem sau nu credem acel ceva unic si divin exista cum si cand il vom descoperii fiecare pe intelesul lui asta nu stiu.
Iar despre asa zisi credinciosi care incearca sa si cumpere biletul spre rai prin fapte caritabile facute cu turle si trambite ,nu sunt decat bine veniti ,asta nu in favoarea lor spre a putea cumpara favorul divin ,ci prin faptul ca cel putin asa sunt persoane nevoiase care pot profita de ajutorul lor mai mult sau mai putin .
Persoane care fac bine neconditionat sunt foarte rare ,un exemplu singur pot da eu Maica Tereza,daca mai stiti si altii va rog sa i numiti voi .
Pentru mine singura si adevarata credinta este in bine ,in iubire ,in iertare si ajutor ,cum pot si cat pot wub.gif
bdl
Adela,
Arata unde am cerut eu "sa-l vad pe d-zeu".... da un link catre mesajul meu unde cer asa ceva....eu stiu ca ma lasa si memoria, dar nu chiar asa....am cerut dovezi pt alte afirmatii, dar sa-l vad pe d-zeu nu cred ca am cerut vreodata...
Asa cum spunea si figaro mai demult.... spoton.gif nici atomul nu-l vad, dar asta nu inseamna ca nu exista....
ADELA888
Dragul meu drag bdl

Ceea ce am scris eu acolo nu era un raspuns punctual la una din intrebarile tale, ca nu am timp sa citesc toate posturile tale. Ci era mai degraba ceva de genul : " Ce ar trebui facut ca voi, ateii sa credeti in Dumnezeu? Sa-L vedeti, sa-L pipaiti ?Ca tot timpul cereti dovezi " Cam asta sugeram eu.

Si acum bdl dragule, o sa te rog sa nu ma mai hartuiesti, ca am treaba, ma duc sa tricotez. Vrei sa-ti tricotez si tie ceva? laugh.gif
bdl
Sper ca la crosetat te pricepi ceva mai bine.... tongue.gif
gypsyhart
1,618033
Nu pot fi de acord cu acel apostol. A da şi a primi sunt legate precum expiraţia şi inspiraţia. E ca şi cum ai spune, "e mai mare bucuria de a expira decât cea de a inspira"....
În momentul în care "trebuie" intră în scenă (trebuie sa dăruiesc, să iubesc, să fiu fericit etc), "este" iese.....
1,618033
Pai nu e vorba nicaieri de "trebuie". Este ceva natural, care vine in urma cunoasterii, si in urma credintei. Si in urma primirii spiritului sfant.

Nici parintii nu sunt obligati sa faca un cadou copilului lor. Ii "obliga" iubirea lor pentru acesta, si bucuria lor de a-i darui ceva.

Aceasta motivatie seamana destul de mult cu cea pe care o au cei care daruiesc spiritualiceste semenilor lor. Este, repet, ceva natural, iar nu impus.
ueit
QUOTE
Noi vorbim despre existenta lor,le constatam efectele care nu pot fi explicate rational ,neputandu le vedea cu ochii fizici,ne este imposibil sa concepem modul lor de a actiona. Ca si in explicatiile care ni le ofera chimia in legatura cu afinitatile acidului sulfuric fata de cupru sau fata de fier.Exista mistere in miezul carora nu se poate patrunde.desi a admis legea afinitatii pentru a explica unele fenomene cu totul obscure,ea nu se considera indeajuns de avansata pentru a spune ce anume determina ca molecula de oxigen sa sa se desparta de moleculele de hidrogen cu care era in stransa legatura in picatura de apa cazuta pe o bucata de fier.Ea a constatat un fapt ; a avut loc un proces chimic in care s a produs o schimbare totala a unei substante prin separarea unor molecule ale ei care care se vor uni cu ale alteia ,si in felul acesta a aparut pata de rugina.

Faptul ca tu nu ai o explicatie rationala pentru aceste fenomene nu inseamna ca nu exista nici una. Mecanica cuantica explica destul de bine toate procesele de mai sus. Fireste, calculele sunt de cele mai multe ori foarte complexe astfel incat este mai comod sa fie folosite concepte empirice, de tipul afinitatii. Stiinta este cu mult mai avansata decat ceea ce se preda in liceu sau chiar in facultate si o scurta cautare pe Google ti-ar putea aduce mai multe raspunsuri intr-o ora decat meditatia si rugaciunea in ani de zile.
QUOTE
in exemplul acesta m am repetat ,dar eu cred ca asa sta si cu credinta sunt multi care stiu ca exista ceva suprem ceva care conduce totul dar pe care nu l pot intelege si nici explica ,fiecare numind acel ceva ,Dumnezeu,Allah,Iehova,sau mai stiu eu cum .

Din pacate pentru el, cu fiecare progres pe care omenirea il face prin intermediul stiintei, acest "Dumnezeu al golurilor" devine tot mai mic si mai abstract, tinzand sa se confunde cu o fluctuatie cuantica asemeni celei care, probabil, a dat nastere universului in care traim.
QUOTE
Iar in cazul ateilor sau a celor care nu impartasesc ideea unui Dumnezeu care face ,creaza toate aceste lucruri ,pentru ei exista cautarea unor explicatii rationale logige ,stiintifice ,pe care sigur nici ei nu le au .

Iar credinciosii sunt, prin urmare, scutiti de acesta oboseala... De ce sa faci irigatii cand te poti ruga sa ploua? De ce sa iei antibiotice cand mai bine alungi dracii? De ce sa cauti sa intelegi de ce acidul sulfuric are o afinitate mai mare pentru fier decat fata de cupru cand este foarte clar ca asa le-a lasat Dumnezeu? Si de ce sa interpretezi in mod eronat ca politica agreesiva a SUA in tarile arabe si conflictul dintre civilizatia moderna occidentala si cea arhaica araba sunt motivele atentatului din 11 septembrie cand este limpede ca lipsa imnurilor de slava cantate in scoli este adevarata cauza?
IoanV
QUOTE
Mecanica cuantica explica destul de bine toate procesele de mai sus.
Mecanica cuantica se ocupa cu studiul microsistemelor, ea explica atomul, interactiunile la care participa. De aici pina la sistemele vii este cale lunga. Pentru ceva detalii despre complexitatea biologicului incearca biologia cuantica. Dar nici acolo nu vei gasi f. multe pt. ca sistemele f. complexe sunt departe de a fi explicate stiintific. Sincer as fi incintat daca mi-ai demonstra contrariul.
QUOTE
De ce sa faci irigatii cand te poti ruga sa ploua? De ce sa iei antibiotice cand mai bine alungi dracii? De ce sa cauti sa intelegi de ce acidul sulfuric are o afinitate mai mare pentru fier decat fata de cupru cand este foarte clar ca asa le-a lasat Dumnezeu? Si de ce sa interpretezi in mod eronat ca politica agreesiva a SUA in tarile arabe si conflictul dintre civilizatia moderna occidentala si cea arhaica araba sunt motivele atentatului din 11 septembrie cand este limpede ca lipsa imnurilor de slava cantate in scoli este adevarata cauza?
Aceasta viziune despre credinta mi se pare luata din invatamintul socialist antireligios. Chiar asa naivi si inculti sa fie toti credinciosii? Pe un alt topic, Credinta nu se poate agumenta- Filosofie, gasesti motive mai serioase pe care le pot avea credinciosii sa creada. Unde ai vazut in Evanghelii invatatura stiintifica a lui Iisus Hristos? Singurul lucru de care se ocupa e omul, caruia ii propune un anumit mod de viata.
ueit
QUOTE
Mecanica cuantica se ocupa cu studiul microsistemelor, ea explica atomul, interactiunile la care participa.

Exact asta am spus si eu.
QUOTE
De aici pina la sistemele vii este cale lunga.

Nu m-am referit la sistemele vii.
QUOTE
Pentru ceva detalii despre complexitatea biologicului incearca biologia cuantica. Dar nici acolo nu vei gasi f. multe pt. ca sistemele f. complexe sunt departe de a fi explicate stiintific. Sincer as fi incintat daca mi-ai demonstra contrariul.

La ce anume fenomen care este inexplicabil stiintific te gandesti, si cam ce tip de explicatie te-ar satisface? Intrebarea ta este prea generica pentru a incerca un raspuns.
QUOTE
Aceasta viziune despre credinta mi se pare luata din invatamintul socialist antireligios.  Chiar asa naivi si inculti sa fie toti credinciosii?

Nu este viziunea mea generala despre credinta sau credinciosi, a fost un raspuns punctual la ideile exprimate de nemurirea.
QUOTE
Unde ai vazut in Evanghelii invatatura stiintifica a lui Iisus Hristos?

O lipsa regretabila, dupa parerea mea. Cred ca o informatie de genul "bolile se datoreaza unor animale mici, care pot fi eliminate prin fierbere" ar fi fost mult mai folositoare decat "tratamente" de genul:
QUOTE
Ioan, 9:6. Acestea zicand, a scuipat jos si a facut tina din scuipat, si a uns cu tina ochii orbului.

QUOTE
Singurul lucru de care se ocupa e omul, caruia ii propune un anumit mod de viata.

Un mod de viata practic irealizabil, si de o morala indoielnica, dupa parerea mea.
IoanV
QUOTE
si o scurta cautare pe Google ti-ar putea aduce mai multe raspunsuri intr-o ora decat meditatia si rugaciunea in ani de zile
Din afirmatia ta am dedus ca explicatii stiintifice ar fi aproape pentru orice. Eu ma intreb de exempu cum apare vointa, afectiunea, ba chiar gindirea la oameni. Ce este mintea, constiinta, pentru ca acestea sunt problemele importante pt. mine. Ce raspunsuri imi da stiinta?
Iar apropo de meditatie, majoritatea teoriilor stiintifice consistente au in spate ani de meditatie, la ele.
ueit
QUOTE
Eu ma intreb de exempu cum apare vointa, afectiunea, ba chiar gindirea la oameni. Ce este mintea, constiinta, pentru ca acestea sunt problemele importante pt. mine. Ce raspunsuri imi da stiinta?

Mintea (gandirea, sufletul) este ansamblul proceselor care au loc in creier, este, daca vrei, "produsul creierului". Fiecare stare (afectiune, melancolie, ura, etc.) este asociata cu o activitate cerebrala intr-o anumita zona a creierului, este observabila cu ajutorul unor aparate (rezonanta magnetica de ex.) si poate fi indusa prin stimulare electromagnetica. Constiinta de sine este din cate stiu eu legata de capacitatea de diferentiere intre propriul organism si mediul inconjurator. Este adevarat ca modul in care informatia este stocata si transmisa la nivel neuronal nu este indeajuns cunoscut, insa si la aceste probleme tot stiinta va raspunde (probabil).
QUOTE
Iar apropo de meditatie, majoritatea teoriilor stiintifice consistente au in spate ani de meditatie, la ele.

Corect. Ma refeream la un alt gen de meditatie.
IoanV
QUOTE
Mintea (gandirea, sufletul) este ansamblul proceselor care au loc in creier, este, daca vrei, "produsul creierului". Fiecare stare (afectiune, melancolie, ura, etc.) este asociata cu o activitate cerebrala intr-o anumita zona a creierului.....Este adevarat ca modul in care informatia este stocata si transmisa la nivel neuronal nu este indeajuns cunoscut, insa si la aceste probleme tot stiinta va raspunde (probabil)
Urmeaza sa-mi spui ca o idee este o conexiune intre nu stiu care sinapse. Dar acestea nu sunt altceva decit constatari experimentale, nu raspunsuri.
Spre exemplu, mecanica cuantica este mai degraba un sistem matematic care permite obtinerea unor aproximatii tot mai bune a rezultatelor experimentale pentru ca in ecuatia lui Scrodinger se introduc succesiv termeni corespunzatori interactiunilor tot mai fine. Dar despre interpretarea ei si paradoxurile pe care le introduce in fizica parerile sunt foarte impartite. Omului ii este greu sa inteleaga dualismul unda-corpuscul, care dealfel trebuie luat ca atare.
Prea multe lucruri trebuie luate de bune in stiinta, chiar in fizica. Se spune ca stiinta nu poate inca explica de ce intregul este mai mult decit suma partilor. Cum o sa explice complexitatea omului cind are probleme cu atomul?
ueit
QUOTE
Urmeaza sa-mi spui ca o idee este o conexiune intre nu stiu care sinapse. Dar acestea nu sunt altceva decit constatari experimentale, nu raspunsuri.

Sunt raspunsuri deduse din experiment si observatie. Daca realitatea nu iti place asta e o alta problema.
QUOTE
Spre exemplu, mecanica cuantica este mai degraba un sistem matematic care permite obtinerea unor aproximatii tot mai bune a rezultatelor experimentale pentru ca in ecuatia lui Scrodinger se introduc succesiv termeni corespunzatori interactiunilor tot mai fine. Dar despre interpretarea ei si paradoxurile pe care le introduce in fizica parerile sunt foarte impartite. Omului ii este greu sa inteleaga dualismul unda-corpuscul, care dealfel trebuie luat ca atare.

Si care este propunerea ta? Ce alternativa la fizica cuantica cunosti tu care sa-l ajute pe om sa inteleaga aceste paradoxuri?
QUOTE
Prea multe lucruri trebuie luate de bune in stiinta, chiar in fizica.

Incomparabil mai putine decat in alte indeletniciri umane.
QUOTE
Se spune ca stiinta nu poate inca explica de ce intregul este mai mult decit suma partilor.

In ce sens "intregul este mai mult decit suma partilor"?
Cine a spus aceasta si in baza caror argumente?
QUOTE
Cum o sa explice complexitatea omului cind are probleme cu atomul?

Atomul este cunoscut indeajuns de bine pentru a da o fundamentare rationala chimiei. Biologia se bazeaza pe chimie. Ce te face sa crezi ca intelegerea functionarii unui organism viu se substrage stiintei?
IoanV
QUOTE
Daca realitatea nu iti place asta e o alta problema.
Ba imi place foarte mult realitatea asa cum este. Constat insa o discrepanta majora intre realitate asa cum este ea traita si cea prezentata prin cunoasterea stiintifica. In problemele cotidiene majore nu prea ne foloseste cunoasterea stiintifica. Nici o regula morala, de convietuire nu ne prezinta stiinta, nu e treaba ei. In plus toate descoperirile sunt valabile pentru ca stiinta lucreaza cu obiectele. Ori noi avem pretentia ca suntem mai mult decit obiecte, adica subiecte, fiecare cu personalitatea lui.
Pentru a reveni ontopic, credinta, privita subiectiv este o convingere personala in ceva. Cind ne referim la lucruri, stiinta ne modifica convingerile. Cind ne referim la oameni si interactiunile dintre ei, cu ce ne mai ajuta stiinta? Vrem sa traim printre lucruri, ne ajuta perfect stiinta. Vrem sa traim intre oameni - nu ne mai ajuta cu nimic. Aici era problema.
abis
QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 01:33 PM)
Cind ne referim la oameni si interactiunile dintre ei, cu ce ne mai ajuta stiinta?

Ne ajuta.

Sociologia, de pilda, este o stiinta care se ocupa cu studiul societatii si al relatiilor interumane. Psihologia este stiinta care studiaza procesele psihice. Pedagogia este stiinta care se ocupa cu metodele de educatie si de instruire. Si enumerarea poate continua...

Deci, daca vrem sa traim printre oameni, stiinta este de un real folos.
1,618033
abis, ceea ce spui tu este corect pana la un anumit punct. Punctul relativitatii sociologiei, psihologiei, precum si a stiintelor "umane" in general.

Un sociolog spune una, un alt sociolog spune alta. Amandoi au argumente beton. La fel si psihologii, fiecare conform scolii sale. Ba uneori chiar acelasi psiholog isi schimba parerea de-a lungul anilor (vezi celebrul Dr. Spock, cu privire la disciplinarea copiiilor).

Relativitatea morala exista, evident, si in religie. Dar in crestinism, relativitatea provine din interpretabilitatea unui singur text dat, iar datorita acestui lucru este limitata. Poti accepta homosexualitatea, de exemplu, doar daca incalci flagrant textul biblic. Poti accepta bataia in familie aplicata sotiei doar daca incalci flagrant textul biblic. Poti accepta relatiile imorale doar daca ignori cuvintele lui Isus cu privire la adulter. Si asa mai departe.

De fiecare data cand cineva invoca "relativismul" moral in privinta credintei crestine, de exemplu, el ignora sau incalca flagrant un precept scris negru pe alb. Si ma refer aici la acele precepte care stau chiar la baza civilizatiei euro-atlantice, si pe care astazi oamenii le ataca cu un entuziasm demn de cauze mai bune.

In al doilea rand, apropo de semnatura lui ueit - adevarul biblic te face liber, dar luarea lui in raspar te face sclav. Libertatea poarta cu sine o mare responsabilitate. Un tamplar de acum 20 de secole spunea ca responsabilitatea asta se traduce prin iubirea aproapelui, iubirea cu fapta, nu cu vorba.

Interesant este ca stiinta poate doar confirma sau infirma efectele principiilor morale in care cineva crede, cum ar fi principiile morale crestine. Insa nu se poate substitui lor, pentru ca oamenii sunt o masa mult prea fluida, mult prea usor manevrabila.

Iar legile fizice nu sunt de ajuns pentru ordonarea acestor sisteme chimice atat de complexe care se numesc "oameni". E nevoie de mai mult pentru a le face sa interactioneze in armonie unele cu altele, si impreuna cu Universul. E nevoie de legi morale, legi care sa actioneze direct asupra celulelor care controleaza sus-numitele sisteme chimice complexe. Si aceste legi morale nu tin nici de mecanica cuantica, si nici de fizica.

Poate ca aici ar trebui recunoscut rolul religiei - si nu al oricarei religii, ci numai al aceleia capabile sa duca la armonia respectiva. Pentru ca religia a reusit sa sintetizeze foarte frumos si simplu niste lucruri pe care sociologii si psihologii - savantii spiritului uman - de-abia le dibuie. Mai intai le-au contrazis vehement, incercand sa se 'elibereze' de ele. Iar acum le confirma, de multe ori in ciuda vointei lor.
IoanV
QUOTE
Deci, daca vrem sa traim printre oameni, stiinta este de un real folos.
Corect. Am postat pe forum in favoarea cartilor valoroase din domenii socio-umane. Insa toate acestea sunt subiective si sunt acceptate mai mult pe criteriul rezonantei (precum alte credinte) la public pentru ca stiinta in lumea subiectilor nu e mai e stiinta detasata, independenta de subiecti, este intelepciune. Chiar tu, in alt loc, parca spuneai abis ca morala o iei din alta parte. De unde? (daca nu sunt indiscret!)
abis
QUOTE (1,618033 @ 12 Apr 2005, 04:38 PM)
Dar in crestinism, relativitatea provine din interpretabilitatea unui singur text dat, iar datorita acestui lucru este limitata.

In stiinta, relativitatea provine din aproximarea din ce in ce mai buna a realitatii. Fizica mecanicista a lui Newton este o aproximare a realitatii suficient de precisa pentru un anumit set de aplicatii. Teoria relativista este o aproximare mai buna, aplicabila unui set extins de aplicatii. Nimeni nu garanteaza ca peste o luna sau peste o mie de ani nu va apare o teorie si mai cuprinzatoare, care va fi o aproximare si mai buna a realitatii decat cea pe care o avem in prezent...

Credinta se bazeaza pe interpretarea si rastalmacirea unui text. Stiinta se bazeaza pe studierea realului, a palpabilului. Si, evident, evolueaza. Intotdeauna o teorie poate fi imbuntatatia, greselile pot fi descoperite si corectate. Greselile din textele "sfinte" ale unei religii nu sunt corectate niciodata.
QUOTE
Iar legile fizice nu sunt de ajuns pentru ordonarea acestor sisteme chimice atat de complexe care se numesc "oameni".

Stiinta inseamna mult mai mult decat fizica....
QUOTE
Poti accepta bataia in familie aplicata sotiei doar daca incalci flagrant textul biblic.

Nu am timp acum, dar o sa caut daca este ceva legat de bataie. Insa textul biblic spune foarte clar ca trebuie sa o omori daca are alta religie (ceea ce mi se pare mult mai grav):
QUOTE (Deut. 13:6-10)
Daca fratele tau, fiul mamei tale, sau fiul tau, sau fiica ta, sau nevasta care se odihneste la sinul tau, sau prietenul tau pe care-l iubesti ca pe tine insuti, te atita in taina, zicind: „Haidem, si sa slujim altor dumnezei!" - dumnezei pe cari nici tu, nici parintii tai nu i-ati cunoscut, dintre dumnezeii popoarelor cari va inconjoara, linga tine sau departe de tine, dela o margine a pamintului pana la cealalta - sa nu te invoiesti si sa nu-l asculti; sa n'arunci spre el o privire de mila, sa nu-l cruti, si sa nu-l ascunzi. Ci sa-l omori; intai mina ta sa se ridice asupra lui ca sa-l omoare, si apoi mina intregului popor; sa-l ucizi cu pietre, si sa moara, pentruca a cautat sa te abata dela Domnul, Dumnezeul tau...
mărăcine
QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 01:33 PM)
Cind ne referim la lucruri, stiinta ne modifica convingerile. Cind ne referim la oameni si interactiunile dintre ei, cu ce ne mai ajuta stiinta? Vrem sa traim printre lucruri, ne ajuta perfect stiinta. Vrem sa traim intre oameni - nu ne mai ajuta cu nimic. Aici era problema.

O sesizare foarte buna. Intr-adevar, avem asemenea stiinte precum cele enumerate de abis - sociologia, psihologia, pedagogia (desi in privinta acesteia din urma cred ca se realizeaza o eroare prin faptul de a se face din ea o stiinta) - stiinte care cerceteaza omul sub diferite aspecte. Dar ele pornesc tot cu metode aplicabile in prima instanta lumii fizice, principalele fiind observatia si experimentul. De aceea nici nu trec de stadiul de a stabili niste directii generale la un anumit moment istoric, ce pot fi cu totul rasturnate la scurta vreme de evolutia sociala si individuala. Ele sunt stiinte care pe dinafara arata bine, dar cand te apropii de ele constati ca le lipseste adevaratul continut. Nu e de mirare ca, la inceputurile ei, psihologia a fost numita stiinta sufletului fara suflet. In loc sa te apropie de om, ele te departeaza, prin aceea ca formuleaza niste legitati generale si definitii pe care le dezbat o serie intreaga de autori, in schimb omul nu traieste in definitii si nimic din launtrul sau nu-l leaga de acestea, in afara unei gandiri ajunse la o putere de abstractizare foarte mare (lucru de altfel admirabil), dar care il instraineaza pe om de lume si de el insusi.
abis
QUOTE (mărăcine @ 12 Apr 2005, 05:13 PM)
Dar ele pornesc tot cu metode aplicabile in prima instanta lumii fizice, principalele fiind observatia si experimentul.

Nu stiu alte metode mai eficiente pentru a descoperi un adevar decat observatia si experimentul...
1,618033
abis, textul citat de tine, iarasi, se referea la acel context social si istoric. Un context in care Creatorul a incercat sa civilizeze un popor si sa-l separe de josnicia neamurilor din jur, respectand in acelasi timp liberul lor arbitru. Nu uita ca tot Creatorul l-a trimis, conform aceluiasi text, pe propriul Fiu pentru a trece intr-o etapa noua, superioara, a relatiei Sale cu oamenii: una in care nu iti mai ucizi dusmanul, ci in care il iubesti. De ce aceasta diferenta? Foarte simplu: pentru ca nu mai era necesara existenta unui popor limitat geografic care sa fie izolat spiritual si moral de natiunile din jur.

Nu uita sa vezi intotdeauna lucrurile in contextul lor. Nici un crestin astazi nu se va mai referi la textul din Deuteronom, caci acesta si-a avut aplicabilitatea atunci.
abis
Inseamna ca si cele zece porunci si-au pierdut aplicabilitatea?

Asta este opinia ta; exista insa si crestini care apreciaza ca atat Vechiul Testament, cat si cel Nou au astazi acceasi valoare.
1,618033
abis, stii prea bine ca majoritatea gruparilor crestine considera Vechiul Testament ca aplicandu-se in continuare, dar numai ca indrumare spirituala, iar nu ca litera de lege. De fapt, stii vreo grupare crestina care sa omoare literalmente pe vreun membru care decide sa o abandoneze? blink.gif
Se poarta excomunicarea, ca o "omorire" spirituala, iar nu omorirea fizica. Este un exemplu simplu de aplicare spirituala a unei legi care producea efecte fizice.

Ideea este ca cele zece porunci sunt rezumate pentru crestini in doar doua, iterate de Isus insusi, si ca ele raman ca indrumare pentru credinta, iar nu ca texte cu efect juridic, cum erau pentru evrei. Si fiecare confesiune care accepta si VT si NT interpreteaza VT doar spiritualiceste.

Pentru lucrurile care tineau de Legea Mozaica dar care sunt tinute si astazi, se gasesc derogari in cuvintele lui Isus sau ale apostolilor, iar nu in insesi textele VT.
abis
QUOTE (1,618033 @ 12 Apr 2005, 05:58 PM)
De fapt, stii vreo grupare crestina care sa omoare literalmente pe vreun membru care decide sa o abandoneze?

Acum, nu!

Dar nici evreii de astazi, pentru care VT este valabil, nu-i mai ucid pe cei care renunta la mozaism. Lumea s-a schimbat!
ueit
QUOTE
Ba imi place foarte mult realitatea asa cum este. Constat insa o discrepanta majora intre realitate asa cum este ea traita si cea prezentata prin cunoasterea stiintifica.

Discrepanta poate fi reala si atunci inseamna ca ipoteza stiintifica a fost falsifiata si ea trebuie abandonata, sau inchipuita, si atunci tu esti cel care trabuie sa-si schimbe punctul de vedere astfel incat sa nu mai constati un lucru fals.
QUOTE
In problemele cotidiene majore nu prea ne foloseste cunoasterea stiintifica.

Stiinta (si in general gandirea obiectiva, rationala) este intr-adevar prea putin folosita in societate. Din acest motiv societatea evolueaza greoi si mult timp se scurge pana cand o descoperire este pusa in practica si devine accesibila fiecarui om. Asta nu inseamna ca stiinta nu ar putea fi de folos.
QUOTE
Nici o regula morala, de convietuire nu ne prezinta stiinta, nu e treaba ei.

Regulile moralei au aparut ca urmare a unui proces evolutiv de adaptare la viata sociala. O societate in care membrii se ucid unii pe altii, fura unii de la altii va fi dezbinata si va fi eliminata de alta care nu se comporta asa. Nu vad nici o dificultate majora in a explica stiintific aparitia unui cod de morala sociala.
QUOTE
In plus toate descoperirile sunt valabile pentru ca stiinta lucreaza cu obiectele. Ori noi avem pretentia ca suntem mai mult decit obiecte, adica subiecte, fiecare cu personalitatea lui.

Este o falsa dichotomie. Suntem si subiecte si obiecte astfel ca suntem accesibili studiului stiintific.
QUOTE
Vrem sa traim printre lucruri, ne ajuta perfect stiinta. Vrem sa traim intre oameni - nu ne mai ajuta cu nimic. Aici era problema.

Cred ca ceea ce am spus mai sus raspunde si acestei probleme.
ueit
QUOTE
1,618033:
Relativitatea morala exista, evident, si in religie. Dar in crestinism, relativitatea provine din interpretabilitatea unui singur text dat, iar datorita acestui lucru este limitata.

Problema se pune mai ales cu privire la justetea textului in cauza. Daca preceptele morale prezentate in biblie nu conduc la o societate mai buna atunci relativitatea lor este un fapt secundar.
QUOTE
In al doilea rand, apropo de semnatura lui ueit - adevarul biblic te face liber, dar luarea lui in raspar te face sclav.

Sa inteleg ca exista o diferenta notabila intre "adevarul biblic" si adevar ca atare. Ma bucur ca ai facut aceasta precizare, sunt intru totul de acord cu ea. In orice caz cred in justetea acestei fraze.
QUOTE
Iar legile fizice nu sunt de ajuns pentru ordonarea acestor sisteme chimice atat de complexe care se numesc "oameni". E nevoie de mai mult pentru a le face sa interactioneze in armonie unele cu altele, si impreuna cu Universul. E nevoie de legi morale, legi care sa actioneze direct asupra celulelor care controleaza sus-numitele sisteme chimice complexe. Si aceste legi morale nu tin nici de mecanica cuantica, si nici de fizica.

Poti da exemplu de o lege morala respectata de celule sau e doar o figura de stil? Un exemplu concret daca se poate, insotit eventual si de argumente care sa ateste independenta acestei "legi" de legile fizicii.
QUOTE
Pentru ca religia a reusit sa sintetizeze foarte frumos si simplu niste lucruri pe care sociologii si psihologii - savantii spiritului uman - de-abia le dibuie. Mai intai le-au contrazis vehement, incercand sa se 'elibereze' de ele. Iar acum le confirma, de multe ori in ciuda vointei lor.

Acestea fiind...?
1,618033
ueit, eu am o teorie mai draga, asa... tongue.gif

Cum ca noi suntem de fapt sclavii acelei infime si subtiri portiuni din creier care se numeste scoarta, si ale carei celule dicteaza tot ce fac restul celulelor din corp... Taie-mi o mana, un picior, tot corpul, pune-mi creierul intr-un suc hranitor si atat timp cat voi mai putea avea reactii electro-chimice in creier, voi ramane.... EU. Ba ia si mari parti din zonele de creier de sub scoarta, si inca va mai putea functiona... (suna cam masochist, eh...).

Ei bine, la aceste celule, ca grup, ma gandeam. Ele dicteaza intregului corp ce sa faca, mai mult, supravietuiesc in majoritatea lor pe intreaga durata de viata a corpului - practic s-au aliat pentru a se mentine in viata cat mai mult.

Peste un secol oamenii ar putea inlocui cu totul corpul uman cu niste parti cibernetice, si durata de viata a acestor celule mafiote ar putea creste la peste 120-150 de ani.

Peste inca un secol poate ca se va reusi replicarea exacta (desi oarecum contrazisa de fizica...) a creierului, si porta structura chimica a sa intr-un limbaj prelucrabil de computer. Din acel moment, nimic nu impiedica nemurirea ... mecanica... tongue.gif Faci un short? Iti trage careva un glont in cap? Nu-i nimic, revii la versiunea 2.4, salvata pe backup acum 5 zile... biggrin.gif Evident, daca se ocupa cineva de tine, un bun samaritean, ceva... cu un rest de religie in el...

De ce aceasta digresiune?

Pentru ca aceste celule nu mai sunt sclavele unor reactii care tin de lumea fizica. Prin reactiile dintre ele iau nastere ganduri, sentimente, samd: vectori care indeamna sirurile de celule din mana mea de exemplu sa apese frenetic pe tastele unui computer, in loc sa stea in repaus, cum poate ar dori. Exista o prapastie tot mai mare intre necesitatile fizice stricte ale corpului, si necesitatile ideatice si spirituale ale acestei zone mafiote din creier. Ea doreste tot mai mult, tot mai multe. Ea ne face sa dorim sa cunoastem (de ce?), ne face sa dorim sa avem un scop, o directie clara si un raspuns acceptabil la intrebarile existentiale.

Ei bine, o data cu dezvoltarea fizica, apare si impactul tot mai mare asupra mediului. Omul isi distruge foarte, foarte rapid planeta pe care se afla. Daca printr-un miracol va depasi faza de dat cu petarde atomice pe crusta basicii pe care ne aflam, isi va extinde apucaturile pe alte planete. La un moment dat, aceasta dezvoltare stiintifica trebuie sa mearga mana in mana cu altceva. Cu o maturizare morala. Cu calitati care sa asigure un echilibru, o dezvoltare durabila.

Or astea vin din morala. Nu intru acum intr-o discutie despre sursa moralei - admit ca ea nu este neaparat religioasa. Dar sunt de parere ca morala crestina a fost in stare -desi aplicata limitat si imperfect - sa genereze o societate mai buna.

Ele schimba oamenii, sa stii! Stiu asta for sure, si am vazut-o de repetate ori. Din pacate problema nu se afla in ele, ci in oameni. Dar nu este o problema de vina aici. Pur si simplu consider ca suntem prea tineri, prea copii, ca sa le putem aplica.

Ne place in general sa vorbim despre ele, sau sa le contestam. Cu aplicarea, mai putin... smile.gif
IoanV
QUOTE
Suntem si subiecte si obiecte astfel ca suntem accesibili studiului stiintific.
Da ca obiecte, eventual dupa marele pas.... Iar ca subiecte ... aspiratiile intime ale omului ramin necunoscute chiar si celor apropiateti, iar ca subiecte pentru stiinta doar pe la neuro... Sa fim sinceri.
IoanV
Raspuns pt. Thunder (la o disutie pe Monoteism si politeism... ), pe un topic mai potrivit. Subiectul este despre dusmani si ce motive am avea sa-l alegem pe Iisus, inaintea altor invataturi.

QUOTE
incepe de ex. cu cei care au cerut, comandat...
E o lista, intr-adevar. Dar acestia nu sunt "dusmanii". Omul care se lasa cuprins de RAU si face voia lui, nu este el insusi rau ci mai degraba naiv pt. ca se lasa manipulat. Zeii enumerati nu exista pt. mine, iar cu dl. B si cu yoghinii nu am nimic de impartit. Ei au ales niste tehnici pentru iluminare, eu alta. Discut despre valoarea lor dar nu am nimic personal cu ei. Nu imi permit sa judec oamenii. Oricare dintre ei are sanse pina in clipa mortii sa devina mai bun. Si daca el ajunge unde e bine, eu n-o sa pot sta cu el pt. ca l-am judecat si in mintea mea nu e loc pt. el.
In ciuda departarii de subiect ar fi o sansa sa ma apropii on topic daca as sustine ca intr-adevar Iisus e mintuitorul s.a.m.d.
Relatarea e strict personala, nu se poate altfel. M-am oprit la el pt. ca am prins pestele cel mare. Pe calea aratata de el sunt cu adevarat liber de orice tehnica si invatatura spirituala. Altfel prin contactul cu semenii si schimburile la nivel profund pot invata intr-o viata mult mai mult decit urmind o alta cale spirituala. Se invata acel lucru subtil al interactiunii eficiente, deschise, plenare cu ceilalti. Urmind o tehnica, meditatia, chiar si devotiunea catre un anumit iluminat ma limitez. Cu Iisus le invat pe toate, ceea ce el imi cere este sa ii iubesc pe ceilalti asa cum el ne-a iubit, atit. Asta implica si rol activ si asumarea responsabilitatii pe toate nivelurile. Pe mine tehnicile diverse ma tin prizonier, Iisus ma ia si ma arunca intre oameni si ma obliga sa privesc la fiecare cum priveste el. Ce te poate trezi mai bine decit asta? Eu de fapt ma descoper prin ceilalti, vad la ei ceea ce nu pot vedea la mine, cu bune si rele. Este, cred, si o imposibilitate a unui sistem informational sa se cunoasca pe sine pe deplin. Singurul sansa pe care o are este nu "umflarea" anumitor muschi intelectuali, senzoriali etc. ci interactiunea cu sisteme asemanatoare.
Iisus spune undeva ca "toti ceilalti care au veni pina la mine sunt furi". Adica ne iau atentia, energia si ne-o conduc pe cale sau alta. Nu ne putem conduce singuri cit suntem sub invatatura lor, nu devenim fiinte independente cu adevarat (mereu exista relatia maestru-discipol). Iisus ne spune descurca-te dupa ce ne arata cea mai rafinata cale de cunoastere.
Pentru El nu am un respect inoculat dinafara, ci unul care vine din interior, intr-o deplina libertate. De fapt pot spune ca il iubesc mai mult decit pe oricine si orice, pentru ca este singurul care m-a bagat cu adevarat in seama. Restul oamenilor traiesc pentru ei, El a trait si murit pt. mine. De nu ar fi murit nu as fi crezut ca intr-adevar imi vrea binele, dar cind binele meu (trezirea mea) a pus-o mai presus de viata Lui am fost cucerit definitiv. O asemenea relatie nu mai pot avea cu nici un invatator, niciunul nu a facut asa ceva pt. mine.
Tu vii si spui ca aceasta e habotnicie (la toti cei care il respecta), nu vezi ca e iubire, de la El spre mine si una mica, pe masurile mele, de la mine spre el. Nu convingeri etc ci sentimente. Ii tot dai cu Iisus in templu, fara sa fii atent ca acolo nu aplica metoda pt. a invata oamenii ci pentru a alunga negustorii (cei ce vindeau acolo). Pe cei pe care ii invata ii inconjura cu o iubire pe care ei, "neam indaratnic", nu au inteles-o. Niciodata nu a batut fariseii sau invatatii acelor vremi, nici n-a incercat sa invete iubirea cu forta.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.