Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Piramidele Egiptene
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
Pagini: 1, 2, 3, 4
actionmedia
QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 01:22 PM)
5. Mormant faraonic, cum ai spus si tu. Insa nu orice mormant, cercetarile facute recent in "camera regelui" si in culoarele adiacente conduc la concluzia ca sufletul faraonului era ajutat (ghidat) sa plece prin sus-numitele culoare. Nu e concluzia mea, ci a cercetatorilor... cred ca s-a difuzat de cel putin 20 de ori pe Discovery documentarul cu pricina.

Cercetatorii au spus ca: "probabil acel canal (canale) era construit pentru ca sufletul faraonilor sa poata "zbura" catre cer, asta fiind probabil credinta faraonilor". Sa nu confundam o parere cu un fapt real. Nu stim sigur ca asta era utilitatea. Restul sunt speculatii. Nu spun ca nu sunt adevarate, dar la fel de bine ar putea fi si false.
IO
QUOTE
Si mi-ai ramas dator cu un raspuns vizavi de comentariul la semnatura mea.

blink.gif CAND am comentat eu ceva in legatura cu semnatura ta?

QUOTE
Ok, vreau sa stiu.

Parerea mea personala este ca egiptenii acelei perioade detineau o cunoastere pe care astazi omenirea a pierdut-o aproape in totalitate. Filiatia acelei cunoasteri este Lemur-Atlantida (si in paralel proto-Dacia)-India-Egipt-America de Sud. De pe teritoriul vechii Dacii a ajuns in India lui Rama si Krishna, din Egiptul antic - prin Moise - le-a fost daruita iudeilor, din scolile orfice (Orfeu a fost trac) si pitagoreice a ajuns in Imperiul Roman, unde s-a intalnit cu informatia adusa de Apostolul Pavel, informatie apartinand scolii eseniene din care au facut parte Ioan Botezatorul si Iisus. Atat NT, Evanghelia Eseniana a Pacii, tablitele de smarald ale atlantului Toth etc. fac referire directa la un grup de "eroi civilizatori" numiti generic Copiii Luminiii si la invataturile daruite de acestia oamenilor. Revenind la oile si la piramidele noastre, e de remarcat cultul solar (Isis si Osiris) comun atlantilor, dacilor, egiptenilor si mai tarziu druizilor, precum si invatatura despre transmigratia sufletelor comuna tuturor acestor culturi si crestinismului timpuriu. Prin prisma acestei cunoasteri, egiptenii, dacii, mai tarziu tibetanii isi ajutau pas cu pas semenii sa se destrupeze si ii conduceau prin salasurile/bardo-urile/cerurile prin care sufletul celui decedat trebuia sa treaca. Cartea tibetana a mortilor si Cartea egipteana a mortilor (mult mai timpurie) sunt manuale de instructiuni pentru ghidarea dupa moarte a sufletului celui decedat, asa cum in crestinism se fac slujbele pentru morti la 3, 9, 40 de zile etc. Piramida avea pentru sufletul faraonului rolul unei "rampe de lansare" a sufletului sau, directionandu-l si ajutandu-l sa paraseasca rapid planul terestru al existentei (plan in care multe suflete raman captive dupa moarte, in virtutea atasamentelor dezvoltate in cursul unei intrupari fata de placerile si indeletnicirile lumesti). O alta concluzie ar fi ca marii preoti si initiati egipteni isi programau (cu ajutorul camerei regelui din piramida) nu numai plecarea ci si venirea la intrupare, prin tehnici pe care le mai aplica in prezent tibetanii... si altii. Conducatorul (faraonul) era nu doar rezultatul unor combinatii de gene ci si un suflet care raspundea la chemarea celor de pe pamant si venea la intrupare in anumite conditii.
In linii mari, cam asta ar fi. Pentru cei dornici sa stie mai mult exista suficiente informatii disponibile (insa ramane valabila partea cu meritul). Pentru ceilalti, exista intotdeauna reflexul de autoaparare la nou reprezentat de caterinca sau reactii violente.
Pace! thumb_yello.gif
ramona
Salut,
Eu sunt noua aici, asa ca fiti "blanzi". Intrebarea mea este : crede cineva ca piramidele au fost legatura dintre noi si o alta civilizatie, sa zicem extraterestra, sau credeti ca sunt doar ramasitele unei civilizatii pamantene disparute. Un efect daca vreti al eternei reintoarceri in care credem cam toti pe planeta asta. smile.gif
dead-cat
eu unul nu cred nici una nici alta.
nefertiti-old
QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 03:05 PM)
Filiatia acelei cunoasteri este Lemur-Atlantida (si in paralel proto-Dacia)-India-Egipt-America de Sud. De pe teritoriul vechii Dacii a ajuns in India lui Rama si Krishna, din Egiptul antic - prin Moise - le-a fost daruita iudeilor, din scolile orfice (Orfeu a fost trac) si pitagoreice a ajuns in Imperiul Roman, unde s-a intalnit cu informatia adusa de Apostolul Pavel, informatie apartinand scolii eseniene din care au facut parte Ioan Botezatorul si Iisus.

Vrei sa spui iar ca toata povestea isi are originea in Dacia?
ramona
Interesant laugh.gif . Atunci ce crezi?
Achernar
Curios. Dupa decaderea Regatului Vechi constructia de piramide practic a incetat. Acest lucru este explicat de obicei prin faptul ca necesarul de resurse era mult prea mare pentru ca economia egipteana sa faca fata. Totusi, faptul s-a renuntat la a se construi chiar si piramide de mici dimensiuni (max 10-15 metri inaltime) e ciudat. Oare faraonii regatului mijlociu nu cunosteau traditiile vechi ? Nu doreau sa-si asigure nemurirea ? Am vazut in fotografii ca pana si in cazul camerelor moruare din Valea Regilor s-a renuntat la forma piramidala, multe astfel de camere fiind paralelipipedice. Oare era chiar atat de dificil ca muncitorii sa cioplesca astfel de camere in forma de piramida ? Sau pur si simplu faraonii nu mai credeau in magia piramidei ?
dead-cat
nu sunt ramasitele unei civilizatii disparute, pentru ca civilizatia egipteana n-a disparut ci s-a transformat cu timpul.
ramona
Sunt cam sceptica la ideea ca totul a pornit de la daci. Cred ca nu suntem noi buricul pamantului. Totusi avand in vedere ca civilizatiile foarte vechi au legaturi nebanuite intre ele (si nu ma refer numai la mituri), se poate sa fie un sambure de adevar pe acolo. Ar fi interesant sa discutam si despre piramidele din alte parti nu numai despre cele din Egipt. Ce legatura mai pot avea piramidele din America de Sud cu dacii?
dead-cat
nici o problema. savescu are explicatii si pentru asta. nu stiu daca cartea lui mai e undeva online. asta era faza cind m-am oprit din citit, treaba devenid deja prea ridicola.
nefertiti-old
Tocmai de asta spuneam ca pentru Savescu si dacii lui exista un topic special. wink.gif
ramona
QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 02:30 PM)
. Oare era chiar atat de dificil ca muncitorii sa cioplesca astfel de camere in forma de piramida ?

Se pare ca nu era deloc dificil sa construiasca piramidele si a fost nevoie de mult mai putini oameni decat se credea. Cel putin astea sunt ultimele rezultate ale cercetarilor. smile.gif
nefertiti-old
Sa nu bagatelizam, totusi. Nu putea sa fie usor. Eu nu inteleg nici acum ce tehnologie au folosit, pentru ca sunt imense, iar arhitectura e perfecta.
ramona
Nu eu bagatelizez ci MARK LEHNER arheolog la Universitatea din Chicago si Zahi Hawass, directorul sitului de la Giza care il contrazic pe Herodot si spun ca nu au fost necesari 100.000 de oameni pentru a construi Marea Piramida in 20 de ani, ci mult mai putini adica, fii atenta 1.200. smile.gif
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 3 Nov 2004, 03:22 PM)
iar arhitectura e perfecta.

Nu e chiar perfecta. Au mici defecte, am vazut eu pe Discovery. Dar este impresionant de precis executata raportat la mijloacele de masurare a vremii. Nu ma intrebati detalii ca nu stiu. Am auzit si eu, am retinut esentialul si am uitat restul.
ramona
Arhitectura perfecta sau nu, este important de retinut ca noi avem tendinta de a minimaliza forta de munca a oamenilor din acele timpuri. Asta si poate pentru ca niciunul dintre noi nu mai da cu sapa astazi. rofl.gif
nefertiti-old
Sa fim seriosi. Doar ai vazut ce dimensiuni are un bloc din acela din piatra.
ramona
QUOTE (nefertiti @ 3 Nov 2004, 03:52 PM)
Sa fim seriosi. Doar ai vazut ce dimensiuni are un bloc din acela din piatra.

Nu este vorba de marime. Cum iti spuneam cei doi cercetatori au facut un experiment tocmai pentru avedea daca a fost posibila construirea piramidelor cu mijloacele din acele timpuri si au ajuns la concluzia ca 1200 de oameni lucrand in trei schimburi pot face acest lucru in 20 de ani cat ar fi durat constructia. Cu totul ei au demonstrat ca in jur de 5000 de persoane au activat in cadrul "santierului". Sunt calcule matematice pe care le-au facut, daca te intereseaza ti le pot da. In afara de asta chiar au luat 12 muncitori si au incercat sa refaca scenariul constructiei.
abis
QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 04:07 PM)
Sunt calcule matematice pe care le-au facut, daca te intereseaza ti le pot da.

Cum spuneam mai devreme, sunt extrem de curios... De ce nu pui aici si calculele despre care vorbesti? Ne-ar fi mai usor sa discutam pe baza lor.
nefertiti-old
Nu, merci, nu vreau calcule, fac alergie la ele laugh.gif . Am vazut si eu diverse 'demonstratii' pe Discovery, dar nu m-au convins.
ramona
Cei 12 oameni au lucrat desculti si au trait efectiv in desert. In 21 de zile au carat 186 de pietre. Pentru constructia piramidei ar fi necesar sa se care 380 de pietre pe zi, asta ca sa fie gata in 20 de ani.
ramona
Sorry Nefertiti pentu alergie smile.gif
nefertiti-old
mwah1.gif Nu e vina ta, boala veche la mine. Dar daca sunt altii interesati, nici o problema, rezist cumva. smile.gif
ramona
Oricum nici eu nu sunt prea convinsa de tot ce se spune pe Discovery despre piramide, dar prefer sa iau in calcul toate posibilitatile. Ma distreaza ca "stiintific" vorbind ei discuta doar despre constructie care pana la urma nu e totul.Partea mistica nu prea este dezbatuta. Sa le fie putin teama? devil.gif
abis
De ce le-ar fi teama?!
nefertiti-old
La ce te gandesti cand spui partea mistica?
dead-cat
QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 02:31 PM)
Nu eu bagatelizez ci MARK LEHNER arheolog la Universitatea din Chicago si Zahi Hawass, directorul sitului de la Giza care il contrazic pe Herodot si spun ca nu au fost necesari 100.000 de oameni pentru a construi Marea Piramida in 20 de ani, ci mult mai putini adica, fii atenta 1.200. smile.gif

pai daca aveau processe optimizate rofl.gif rofl.gif

SCNR
MIA
QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 04:31 PM)
Partea mistica nu prea este dezbatuta. Sa le fie putin teama? devil.gif

De cine ? De masoni ? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Probabil 100.000 de oameni se refera si la lucratorii "indirecti". Oricum - 1200 imi pare cam putin ... unsure.gif
ramona
Eu cred ca la radacinile fiecarui mit sta o farama de adevar. Ar fi mai interesant de cercetat credintele vechilor egipteni si legatura dintre acestea si construirea piramidelor, decat sa ne cramponam de modul cum au fost efectiv construite.
abis
Interesante sunt si credintele egiptenilor, dar si modul in care au construit... De ce sa nu stim mai multe despre ambele aspecte?
dead-cat
QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 03:21 PM)
Cei 12 oameni au lucrat desculti si au trait efectiv in desert. In 21 de zile au carat 186 de pietre. Pentru constructia piramidei ar fi necesar sa se care 380 de pietre pe zi, asta ca sa fie gata in 20 de ani.

fratiilor, asta-i ca si calculul lu' ceasca: daca 100 de muncitori fac un bloc in 2 ani, atunci 200 il fac intr-un an, 400 in 6 luni etc.

procesul tehnologic al unei constructii e putin diferit smile.gif
chiar si la o piramida, mai ales ca are si goluri pe dinauntru. pietrele nu le cari numai, trebuie sa le si urci. cu cit creste piramida, cu atit mai sus. iti trebuie constructii auxiliare etc. si mai ai si "pauze tehnologice" pe parcurs smile.gif
Achernar
Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase. O constructie neregulata sau un con ar fi presupus fie existenta unor spatii intre pietrele ce alcatuiau ansamblul, fie fasonarea fiecarei pietre in functie de forma celor cu care urma sa se imbine, ceea ce probabil ar fi fost mult prea dificil pentru epoca respectiva.
ramona
QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 04:53 PM)
Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase.

OK. Atunci de ce nu au ales o forma mai simpla, pentru ca trebuie sa recunosti ca se putea. smile.gif
abis
Ca de exemplu...?
actionmedia
QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 04:53 PM)
Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase.

Asa m-am gandit si eu. Este mult mai usor sa construiesti o rampa in spirala pe o piramida (te ajuta foarte mult structura deja construita) decat in jurul unei cladiri paralelipipedice sau cilindrice. De asemenea nu prea au avut probleme de stabilitate a structurii.
Unii cercetatori se intreaba insa de ce acel unghi si nu altul.
Cat despre fasonare si prelucrari, se pare ca le-au cam facut. Mai putin ce-i drept. Se presupune chiar ca unele pirmaide ar fi avut varf de aur. Ceea ce imi spune ca este vorba de opulenta, trufie sau mai pe limba noastra, ceausisme. spoton.gif
ramona
QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 05:12 PM)
. Este mult mai usor sa construiesti o rampa in spirala pe o piramida (te ajuta foarte mult structura deja construita) decat in jurul unei cladiri paralelipipedice sau cilindrice.

Dar cine spune ca s-au folosit rampe in spirala?
actionmedia
QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 05:19 PM)
Dar cine spune ca s-au folosit rampe in spirala?

Am vazut eu un documentar dintr-asta pe Discovery in care se punea problema "Cum au cocotat blocurile alea de piata la o anumita inaltime" singura solutie viabila a parut a fi rampa. Dar o rampa dreapta ar fi insemnat consum foarte mare de resurse, prin urmare s-a presupus ca au folosit o combinatie intre rampa dreapta si una in spirala, de fapt nu era o spirala ci o rampa care inconjura o data piramida. De la o anumita inaltime se foloseau macarale si scripeti se pare ca egiptenii deja cunosteau tehnologia scripetilor.
dead-cat
pai nu-i numai esentiala reducerea fortei necesare pentru a urca o piatra cu un sistem de scripeti, intervine si capacitatea maxima a cablului folosit. sa ma indoiesc ca stiau sa faca cabluri de otel. d-aia nu cred ca se foloseau macarale.
ramona
Dupa parerea mea inca bajbaie. Le- au trebuit 200 de ani de excavatii ca sa ajunga la concluzia ca muncitorii nu erau sclavi. Hai sa le mai dam 200 si o sa vedem ce mai afla rofl.gif
dead-cat
iti spun eu: se va afla ca erau contractori externi ai unei firme babiloniene care a primit contractul de outsourcing pentru logistics and field services rofl.gif rofl.gif
actionmedia
QUOTE (dead-cat @ 3 Nov 2004, 05:33 PM)
pai nu-i numai esentiala reducerea fortei necesare pentru a urca o piatra cu un sistem de scripeti, intervine si capacitatea maxima a cablului folosit. sa ma indoiesc ca stiau sa faca cabluri de otel. d-aia nu cred ca se foloseau macarale.

Nu, nu era vorba de cabluri de otel. Mi se pare ca s-au facut niste teste pentru rezistenta materialelor (franghii, lemne, scripeti) si se pare ca rezistau. Problema era inaltimea. Pe inaltimi mici se pare ca au fost folosite si macarale. Numai daca nu confund documentarele unsure.gif pentru ca mai era unul despre construirea Pantenonului la care aparea din nou problema ridicarii blocurilor de piatra la o anumita inaltime. Marturisesc ca m-am uitat la acele documentare mai mult cu coada ochilui, nu am fost foarte atent, intotdeauna.
ramona
QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 05:51 PM)
Marturisesc ca m-am uitat la acele documentare mai mult cu coada ochilui, nu am fost foarte atent, intotdeauna.

Rusinica! laugh.gif Oricum dincat stiu eu nu poate fi vorba de macarale ci doar de un sistem de scripeti, iar de otel nu cred ca se pune problema, pentru ca din ce am citit nu au folosit nici macar unelte de fier.
dead-cat
pai daca ne zice cineva rezistenta la rupere a unei funii din alea si dimensiuniile blocurilor de piatra, vedem noi daca tine smile.gif
ramona
Dead-Cat ai de gand sa construiesti o piramida? smile.gif
dead-cat
calculam, calculam smile.gif
ramona
QUOTE (dead-cat @ 3 Nov 2004, 06:12 PM)
calculam, calculam smile.gif

Pentru calcule iti furnizez informatia ca blocurile de piatra aveau 1,5 tone, rezistenta cablurilor nu o stiu laugh.gif
dead-cat
ca veni vorba de facut piramide, de aici de pe forum numai nefertiti are experienta, pentru ca a construit asa ceva, dar s-a razgindit si s-a mutat intr-un apartament din bukale, dupa cum poti afla din al 2-lea post al acestui thread. laugh.gif
ramona
smile.gif Esti cam "intepator". Daca tot vorbim de piramide hai sa nu iesim din subiect. smile.gif
ramona
Cum spuneam, ne cramponam prea mult de modul in care au fost construite piramidele. Ma intreb de ce au atat forta asupra noastra si astazi, dupa cum vedeti se vorbeste mult despre ele.
IO
Sunteti uimitori... cry.gif
Pe voi chiar nu va intereseaza DE CE s-au chinuit aia sa le construiasca...ci CUM le-au facut. Nu va intereseaza scopul piramidelor, ci cum au carat aia tonele de cataroaie pana sus (au folosit rampe..? au folosit scripeti...?). Nu va intereseaza cunoasterea vechilor egipteni ci propria voastra cunoastere (ma rog, daca "artimetica" poate fi numita asa ohyeah.gif ). Nu va intereseaza spiritualitatea extrem de avansata a Egiptului antic (normal, majoritatea sunteti atei) iar daca v-as spune ca o piramida materiala genereaza o proiectie energetica in forma de cruce, iar o cruce materiala genereaza o proiectie energetica in forma de piramida, ca legatura dintre piramida (simbol al VT) si cruce (simbolul NT) este genial reprezentata de Coloana Infinitului lui Brancusi, ca efectu' de piramida nu e nici pe departe ceva atat de simplu si de copilaresc ca lamele Gilette care raman mereu ascutite asezate la 1/3 fata de baza piramidei patratice drepte sau ca bucatile de carne care nu putrezesc asezate in acelasi loc, ca prima lege in piramidologie zice ca Nu va jucati cu piramidele!, ca exista destui idioti care auzind faza cu carnea au ajuns la concluzia ca efectu' de piramida asigura viata vesnica si in consecinta si-au confectionat piramide in care au facut nani - evident patul era la 1/3 de baza - si s-au trezit cu leucemie... in sfarsit... daca am incerca sa discutam si despre esenta, nu doar despre aparenta, ce-ati zice? wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.